Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα ευρωκαταδίκη τρόικας - κυβέρνησης

Μέχρι τώρα, οι επισημάνσεις για τις τραγικές συνέπειες των μνημονίων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου περιορίζονταν σ' ένα σχετικά στενό κύκλο. Ηταν σαν να τις λέγαμε μεταξύ μας. Τον τελευταίο καιρό όμως φαίνεται ότι αποκτήσααμε συμμάχους. Ανάμεσά τους κι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό θεσμό: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με μια έκθεση-κόλαφο για τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων διαπιστώνει με σαφή τρόπο την κοινωνική και οικονομική καταστροφή που έφεραν αυτές οι πολιτικές.

Η έκθεση μιλά για «δραματικά ποσοστά ανεργίας και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας» στις 4 χώρες όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές προσαρμογής και οι περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει επίσης τις ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες της κατάστασης αυτής στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων!

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή για τα πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας στους νέους, χαρακτηρίζοντας την εικόνα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία απελπιστική! Σε πιο δύσκολη θέση απ' όλους βρίσκονται οι ευπαθείς ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

Η Επιτροπή προειδοποιεί ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα όλα αυτά, θα υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές ζημιές στην αγορά εργασίας που θα εμποδίσουν την ανάκαμψη! Μας λέει δηλαδή ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής δεν καταστρέφει μόνο το παρόν, αλλά υπονομεύει και το μέλλον της Ελλάδας και όλου του ευρωπαϊκού Νότου, που πλήττεται από μετανάστευση και διαρροή εγκεφάλων!

Αλλά δεν σταματά εδώ. Η Επιτροπή ανησυχεί γιατί μεταξύ των όρων της χρηματοδότησης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είναι και οι περικοπές σε θεμελιώδεις τομείς, όπως συντάξεις, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, για την προστασία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Περικοπές που επηρεάζουν αρνητικά το επίπεδο της φτώχειας στις χώρες αυτές.

Ολες αυτές οι πολύ σοβαρές διαπιστώσεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Εντάσσονται στη γενικότερη αλλαγή στάσης που επιδεικνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς πλησιάζουν και οι κρίσιμες ευρωεκλογές. Δεν είναι άσχετο ότι ήδη έχει συσταθεί ειδική επιτροπή ελέγχου, γνωστή ως Troika Report, που ερευνά τη θεσμική νομιμότητα τόσο της τρόικας όσο και των πολιτικών που επιβάλλει.

Ωστόσο είναι προφανές ότι κάτι, έστω και αμυδρά, αλλάζει στην Ευρώπη. Οι πολιτικές λιτότητας κρίνονται επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή και μπαίνουν στο στόχαστρο των θεσμικών της οργάνων. Την αρχή έκανε ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα θέσουν οριστικό τέλος στα θεσμικά υβρίδια της τρόικας και τις αντικοινωνικές πολιτικές της.

Από enet , μοντάζ Γρέκι



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]