Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από το γερμανικό στρατό (Bundeswehr), στην Αφρική. Σκοπός των επιχειρήσεων αυτών αποτελεί η διασφάλιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αναφέρει ο γερμανικός τύπος στο σύνολο του.

Σύμφωνα με συνέντευξή του, στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Steinmeier τόνισε ότι, ορισμένες περιοχές της αφρικανικής ηπείρου υπόκεινται σε συνεχείς κρίσεις. Για την αστάθεια και τα νέα κύματα μεταναστών που ενδεχομένως θα σαρώσουν την Ευρώπη, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και στο Μάλι.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του ελέγχει την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης με σκοπό την υποστήριξη του γαλλικού στρατού με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τον Steinmeier, η Γαλλία δεν μπορεί να «μείνει μόνη της» στην Αφρική. Το Μάλι, έχει ήδη σωθεί από την κυριαρχία των ισλαμιστών φονταμενταλιστών αλλά αυτή τη στιγμή παλεύει για σταθεί στα «πόδια του» αποτρέποντας τα χειρότερα.

«Μιλάμε για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» εξήγησε ο Steinmeier, «γιατί αν υπάρχει συνεχή απειλή και αστάθεια στην Αφρική με παράλληλη μετατόπιση των αυτοχθόνων λαών και της τρομοκρατίας, αυτά θα αποτελέσουν μεγάλη απειλή για την ίδια την Ευρώπη».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, το Σάββατο μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Laurent Fabius. Την Τρίτη ο Steinmeier σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι, κατά την οποία θα «συνεννοηθεί» με την γαλλική πλευρά για μια πιθανή κοινή στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρική του γερμανικού στρατού (Bundeswehr) με τον γαλλικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας βρίσκεται σε στενή επαφή με το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, το οποίο, αναμένει την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφέρει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Σήμερα η Bundeswehr διατηρεί ένα μικρό αριθμό στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι που εκπαιδεύουν άνδρες των τοπικών ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, ο γερμανικός στρατός υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην κεντροαφρικανική δημοκρατία, παρέχοντας μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την “Süddeutsche Zeitung” η γαλλική και η γερμανική κοινή ταξιαρχία (υπό τις διαταγές του Eurocorps ) θα συμμετέχει σύντομα στην αποστολή της που θα είναι η εκπαίδευση του στρατού του Μάλι και η προστασία των αμάχων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κανείς δεν ζήτησε από τη Γερμανία να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις!!.
Παρ 'όλα αυτά, ο υπουργός τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ενεργά την Γαλλία, για παράδειγμα, στο Μάλι, πράγμα που θα συζητηθεί εκτενώς στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα όπου θα εξεταστούν λεπτομερώς οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της ευρωπαϊκής αποστολής στην αφρικανική ήπειρο.

Σχόλιο: Καταρχήν η Γερμανία επιθυμεί διακαώς να λάβει μέρος στην μεγάλη οικονομική «πίτα» που θα μοιρασθεί στην Αφρική. Το Μάλι και η κεντροαφρικανική δημοκρατία κρύβουν στο υπέδαφος τους μεταλλεύματα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς άλλα «αγαθά» συμπεριλαμβανομένων των διαμαντιών και του χρυσού. Επίσης μην ξεχνάμε ότι από την εποχή της αποικιοκρατίας πρόσβαση στην Αφρική είχαν συγκεκριμένες δυτικές χώρες. Μετά από 100 χρόνια οι ίδιες σχεδόν «μεγάλες δυνάμεις» εμφανίσθηκαν στην περιοχή της πολύπαθης Αφρικής.
Από την άλλη πλευρά την ανέχεια και την φτώχεια των λαών των χωρών αυτών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακραίοι ισλαμιστές φονταμενταλιστές με δολοφονίες, βιασμούς, αρπαγές, ωθώντας έτσι τον λαό σε μετανάστευση προς την Ευρώπη.
Λύση θα αποτελούσε η εγκαθίδρυση δημοκρατικών καθεστώτων και η οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών μέσω των ιδίων πόρων τους, πράγμα δύσκολο την σημερινή εποχή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]