Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαρωτικές συλλήψεις για επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Του Παναγιώτη Στάθη

Επιχείρηση σαρωτικών συλλήψεων από την Ελληνική Αστυνομία με εντολή της εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Ράκου σε συνεργασία με τον ανακριτή διαφθοράς κ. Ανδρεάδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που φέρονται να είχαν χορηγήσει διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την μετά το 2006 περίοδο.

Τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί φέρονται να αγγίζουν τα 10, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται είναι μέλη της διοίκησης της Τράπεζας τις συγκεκριμένες περιόδους που υπέγραψαν τα συγκεκριμένα επισφαλή δάνεια, καθώς και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που πήραν αυτά τα δάνεια. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, η επιβεβαιώση του ονόματος του οποίου θα προκαλέσει "σεισμό" καθώς πρόκειται για πρόσωπο πασίγνωστο και πολύ προβεβλημένο που έχει πάντως απασχολήσει γενικώς τη δικαιοσύνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ήδη οι αστυνομικές αρχές πήγαν στο σπίτι του και τον αναζήτησαν, όμως ήδη έιχε μεταβεί σε γνωστό ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο καθώς αυτή τη στιγμή ουδείς επιβεβαιώνει πλήρως τα στοιχεία της έρευνας δεδομένου πώς η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στη νύχτα και υπάρχει ο φόβος της διαφυγής των προσώπων αυτών. 

Ποιοι εμπλέκονται

Μεταφέρουμε τα ονόματα των προσώπων που φέρονται να αναζητούνται, με την επιφύλαξη της επίσημης ανακοίνωσης, των αρχών που οφείλεται να γίνει. Μεταξύ αυτών φημολογείται πως είναι ο πασίγνωστος επιχειρηματίας και μιντιάρχης -ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA- Δημήτρης Κοντομηνάς που φέρεται εδώ και πολλές ωρες, όταν δηλαδή διέρρευσαν πληροφορίες περί σύλληψης, να έχει εισαχθεί για νοσηλεία σε γνωστή ιδιωτική κλινική των Βορείων Προαστίων με "λοίμωξη του αναπνευστικού". Αστυνομικές πηγές μετέφεραν στα ΜΜΕ, πως πιθανότατα από τα ξημερώματα είναι πλέον "φρουρούμενος". Η εκδοχή που παρουσίαζαν διάφορα πρόσωπα για τον επιχειρηματία είναι πώς εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του από το ΤΤ και έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις για αυτό που ξεπερνούν το ποσό του δανείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αρχές έχουν εντοπίσει μόνον 1 ή 2 απο τους αναζητούμενους και δη στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του ΤΤ τα οποία κρατούνται στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθούν στον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη. Ο ένας από αυτούς εμφανίζεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ενώ φημολογείται η σύλληψη του πρώην διοικητής του ΤΤ Κλέωνα Παπαδόπουλος.

Το πρόβλημα για τις διωκτικές αρχές είναι ότι εξετάζονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες o πρώην πρόεδρος του Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, πασίγνωστος και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος αφού είχε και αθλητικές και πολιτικές δραστηριότητες δεν βρίσκεται στη χώρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς πρόσφατα ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη.

Φέρεται να αναζητούνται επίσης με διεθνές ένταλμα ο Έλληνας επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας, κάτοικος Λονδίνου με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 19.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι κατηγορούμενοι ως... αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!!

Πάνω από 20 κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής

Το κουβάρι της ιστορίας, που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από αυτοτελή πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που σήμαναν συναγερμό στις εισαγγελικές αρχές, καθώς περιέγραφαν πληθώρα δανείων που έμεναν ανεξόφλητα, δείχνοντας ευθέως τους δράστες οικονομικών εγκλημάτων.

Στα πορίσματα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα δύο πορίσματα που συνέταξε ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος επίσης εντόπισε τις "τρύπες" των εκατομμυρίων στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις.

Όλα τα στοιχεία αυτά, λόγω της εμπλοκής των στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως προβλέπει ο νόμος διαβιβάστηκαν στην επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία με τη σειρά της ανέθεσε τη διενέργεια την έρευνα στην επίκουρη εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Ο κύκλος των αδικημάτων που ερευνώνται περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όταν πλέον η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ολοκλήρωσε τον κύκλο της προκαταρκτικής εξέτασης και είχε στα χέρια της πλέον ισχυρές ενδείξεις προχώρησε και στην άσκηση ποινικών διώξεων. Οι πρώτες πληροφορίες μάλιστα, λένε ότι η λίστα των κατηγορουμένων, περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 πρόσωπα -υπεύθυνους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια, αλλά και δανειολήπτες- τα οποία θα κληθούν σε απολογία από τον ειδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη, στον οποίο ανατέθηκε η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις υποθέσεις, είχε προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Άλλα από τα δάνεια αυτά που μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρχών ήταν επιχειρηματικά και άλλα αφορούσαν σε χρηματοδότηση ακινήτων και ήταν ομολογιακά δάνεια. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις οι αρχές διαπίστωσαν ότι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να αποκρύψουν τα ίχνη των εκατομμυρίων μέσω διαφόρων off shore εταιρειών, με έδρες διάφορους φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βρετανικές παρθένες Νήσοι.

Τι απαντά ο Αγγ. Φιλιππίδης

Θα επιστρέψω την άλλη εβδομάδα από το εξωτερικό και θα δώσω εξηγήσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Άγγελος Φιλιππίδης, -πρώην Διοικητής του ΤΤ- ο οποίος είναι ένας από τα 6 άτομα εναντίον των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή διαφθοράς, Νικόλαο Ανδρεάδη για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από το ΤΤ.

Όπως ανέφερε στην έκθεση Blackrock το ΤΤ είχε 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5%.

Σύμφωνα με το skai.gr ο κ. Φιλιππίδης διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΤΤ που άνηκε στο κράτος, είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια και είχε τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια, δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα και χαρακτηρίσθηκαν οι άλλες τραπεζες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι θα ήθελε η ανάκριση του να γίνει με ανοιχτή την κάμερα, ώστε να μπορέσει να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Επιπλέον, δήλωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για την υπόθεση είχε ζητήσει από τις ανακρίτριες διαφθοράς Παπανδρέου και Ράικου να τον ενημερώναν αν χρειαζόταν να κληθεί να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και αντ΄ αυτού εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Τι απαντούν κύκλοι του Δ. Κοντομηνά

«Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση», αναφέρουν κύκλοι του Δ. Κοντομηνά. Και επισημαίνουν πως «δεν έχει λόγο να ανησυχεί και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Εκατοντάδες εκατομμύρια

Τα δάνεια του ΤΤ που σύμφωνα με πορίσματα των αρμόδιων αρχών θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 και εκτιμώνται πως είναι συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ. Πρόκειται δε για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση δεδομένου πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίο, έσπασε σε good και bad bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγκάστηκε να το ανακεφαλαιοποιήσει με 5,5 δισ. ευρώ, καθώς το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ και η τρύπα από τα ακάλυπτα δάνεια στα 200.000.000 ευρώ.

Η υπόθεση επιταχύνθηκε μετά την παραλαβή απο την εισαγελία Διαφθοράς και δη από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου δύο σχετικών πορίσματων από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Δεν μπορούν να εισπράξουν

Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύει ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά σε δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αφορά σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα, εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας του Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]