Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αραβικό ΝΑΤΟ: Δημιουργία δύο μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών

Μετάφραση - Απόδοση: Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al – Alam, που επικαλείται τον σύμβουλο του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ Navvaf Ubaid, η χώρα θα δημιουργήσει δύο νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς στα πλαίσια του συνασπισμού χωρών GCC του αραβικού κόλπου.
Ο πρώτος στρατιωτικός σχηματισμός θα περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτών και αξιωματικών και θα εξελιχθεί σε κανονικό στρατό, ο οποίος θα ενεργεί υπό την καθοδήγηση της ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης των χωρών του περσικού κόλπου, αποτελώντας στην ουσία τον στρατιωτικό βραχίονα υπεράσπισης του οργανισμού, απόφαση που συμφωνήθηκε στην τελευταία διάσκεψη των αραβικών χωρών στο Κουβέιτ.

Ο Σαουδάραβας σύμβουλος Navvaf Ubaid πρόσθεσε ότι η στρατιωτική βάση αυτής της δύναμης θα έχει έδρα το Ριάντ και θα αποτελείται από 50 έως 70.000 στρατιώτες και αξιωματικούς όλοι Σαουδάραβες. 
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος στρατιωτικός σχηματισμός θα αποτελείται από 50 χιλιάδες στρατιωτικούς από τις υπόλοιπες χώρες πλην Σαουδικής Αραβίας, με τον αριθμό να αυξάνεται μελλοντικά σε 250 χιλιάδες. Αυτός ο στρατός θα επιχειρεί ως δύναμη ταχείας αντίδρασης υπό την ηγεσία όμως της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέντρα εκπαιδεύσεως των στρατευμάτων αυτών θα βρίσκονται στην μέση της Αραβικής ερήμου κοντά σύνορα με την Ιορδανία.
Δυτικές πηγές αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα, ο δεύτερος στρατιωτικός σχηματισμός θα διαθέτει στρατιωτικούς από την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Υεμένη με εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Σχόλιο: Ο νέος στρατός των χωρών του συνασπισμού GCC που αποτελείται από έξι κράτη- μέλη (Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν Σαουδική Αραβία), είναι πραγματικότητα. Ποιος ο σκοπός, η σύνθεση του, η δύναμη του και άλλα ακόμη, επί της ουσίας είναι άγνωστα. Πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Σ.Αραβία θα ελέγχει την ένοπλη δύναμη που αριθμεί συνολικά 120.000 αρχικά και στο μέλλον 320.000 με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Τα έξι κράτη μέλη του οργανισμού αυτού κατέχουν το 40% των αποδεδειγμένων παγκοσμίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου και περίπου το 25% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με συνολικό ΑΕΠ 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι ήδη οι χώρες μέλη του GCC έχουν συμφωνήσει για την ολοκλήρωση του συστήματος αεράμυνας τους, ενώ η ιδέα για τη δημιουργία μίας ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο τρίμηνο η Σ.Αραβία έχει αποδυθεί σε μια φρενήρη εξοπλιστική προσπάθεια. Συγκεκριμένα παρήγγειλε 84 νέα μαχητικά F-15SA, 15000 αντιαρματικά Tow, βόμβες ακριβείας, πυραύλους κρούζ, αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού, ελικόπτερα και υποβρύχια από την Γερμανία.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]