Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εάν εφαρμοστεί σωστά το “πόθεν έσχες” για τους Ελληνες πολιτικούς θα τερματιστεί η διαφθορά

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου 

Ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί αρνούνται να αποδεχθούν «πόθεν έσχες» που θα καλύπτει το διάστημα από την είσοδο τους στην πολιτική μέχρι την έξοδό τους, είναι προφανής. Εϊναι ελάχιστοι αυτοί που θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Η περίπτωση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και του Ακη Τσοζατζόπουλου στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικές. Ο δεύτερος είναι ήδη στη φυλακή χωρίς το κράτος να καταφέρει να αποκτήσει τα κλεμμένα. Ο δε πρωθυπουργός της Τουρκίας, αν και παλεύει να σωθεί, δύσκολα θα αποφύγει την τιμωρία, εκτός αν η γειτονική χώρα έχει γίνει …Ελλάδα, όπου η συγκάλυψη έχει αναδειχθεί σε επιστήμη.

Η διαφθορά των πολιτικών προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας στην Ελλάδα. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, διότι οι αποδείξεις και τα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Ενας αξιωματούχος του ΔΝΤ μου έλεγε ότι εάν κανείς προσθέσει τα ποσά που δημοσιεύονται κατά καιρούς, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων όσων κατηγορήθηκαν, θα είχε λύσει πολλά προβλήματα και μπορεί να είχε αποφύγει τη μείωση των συντάξεων.

Οταν η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό του ΔΝΤ και της Ε.Ε. θυμάμαι ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν είχε ζητήσει τον κατάλογο της φοροδιαφυγής στη χώρα μας. Το ελληνικό υπουργείο των Οικονομικών προσδιόρισε τη φοροδιαφυγή στα 65 δισεκατομμύρια, μία διαπίστωση που χαροποίησε τους ανθρώπους του Ταμείου, οι οποίοι προσβλεπαν στην είσπραξη του ποσού. Ομως, σε μία συνάντηση που είχαμε οι δημοσιογράφοι με τον τότε υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, «προσγειωθήκαμε». Ομολόγησε ότι το ποσό που έλπιζε το υπουργείο να συλλέξει ήταν 5 με 6 δισεκ. Πέραν του ότι πρόκειται για έγκλημα η μη συλλογή των φόρων, πληροφορηθήκαμε επίσης ότι οι ελληνικοί νόμοι ήταν υπέρ των φοροφυγάδων. Σε εκείνο τον κατάλογο φιγούραρε το όνομα επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συχνά-πυκνά συλλαμβάνεται, αλλά μετά από 1-2 μέρες τον αφήνουν ελεύθερο.

Το ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγγελείς και οι δικαστές, οι οποίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένουν οι πολιτικοί, οι οποίοι δεν ψηφίζουν τους νόμους που θα επιτρέπουν να καθαρίσει το τοπίο. Διότι, γνωρίζουν πως πολλοί εξ αυτών δεν έχουν καμία πιθανότητα να δικαιολογήσουν τον πλουτισμό τους.

Κατά γενική ομολογία, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν ένας φτωχός άνθρωπος πριν αναμειχθεί στην πολιτική. Αυτή τη στιγμή, η οικογένειά του διαθέτει παχυλούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Επίσης, η σύζυγός του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, διαθέτουν τεράστια περιουσία. Είναι αδύνατον να κτίστηκε όλη αυτή η περιουσία από τους μισθούς τους. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές στην Τουρκία, έχουν τον τελευταίο λογο παρά τη λυσσώδη αντίσταση του κ. Ερντογάν.

Στην Ελλάδα, ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας αποκάλυψε με αποδείξεις το όργιο της μίζας στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μου έχει κάνει εντύπωση η ολιγωρία των εισαγγελικών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης. Επρεπε ήδη να έχουν «μαζευτεί» όλοι όσοι κατηγορούνται, όποιοι και νάναι, όσο ψηλά και αν έχουν σχέσεις και διασυνδέσεις.

Στην Τουρκία η διαφθορά θα είναι η αιτία για να καταλήξει στη φυλακή, ο πιό δημοφιλής, ακόμα και σήμερα, πολιτικός. Εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, ο κ. Ερντογάν πάλι θα ήταν νικητής. Αλλά έσφαλλε και φαίνεται να πλούτισε από μίζες και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα, πολλές φορές νοιώθω πως δεν έχουμε ελπίδα. Η κάθαρση φαίνεται να σταμάτησε στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα επεκτείνει το «πόθεν έσχες» από το 1974. Η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ακόμα, προφανώς επειδή δεν θα υποστηριχθεί από τους βουλευτές. Κρίμα, και ντροπή μαζί…

Πηγή, Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Εάν εφαρμοστεί σωστά το "πόθεν έσχες" δε θα μείνει ρουθούνι στη Βουλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγγελείς και οι δικαστές, οι οποίοι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

    ΠΩΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΥΘΕΙΣ

    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.se/2008/06/blog-post_28.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]