Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία έχει αναλάβει εργολαβικά την Λιβύη

Τουρκία και Λιβύη ετοιμάζουν αμυντικές συμφωνίες με προεξάρχον τα Ε/Π Τ – 129 και τα αεροσκάφη Hurkus

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Ali Zeidan δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί σύντομα να αποκτήσει το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Τ–129 καθώς και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Hurkus από την τουρκική εταιρεία Aerospace Industries (TAI).

Ο ίδιος περιόδευσε στις εγκαταστάσεις της TAI στις αρχές Ιανουαρίου όπου και ενημερώθηκε από τους Τούρκους ιθύνοντες για την πιθανή πώληση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους και του μαχητικού ελικοπτέρου.

Η Τουρκία κατασκευάζει το ελικόπτερο T-129A σε συνεργασία με την βρετανο-ιταλική κοινοπραξία AugustaWestland.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα DefenseWeb, η τουρκική εταιρεία υποχρεούται βάσει διεθνής συμφωνίας να ζητήσει την άδεια των ΗΠΑ για να εξάγει τον αμερικανικής κατασκευής κινητήρα LHTEC CTS800-4Ν που κινεί το επιθετικό ελικόπτερο T-129 πριν από τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας πώλησης με τη Λιβύη.

Ο Zeidan εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την απόκτηση τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών αεροσκαφώβνHurkus - C για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης.
Απευθυνόμενος στα τουρκικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Λίβυος πρωθυπουργός Zeidan δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν φθάσει σε «προκαταρκτική συμφωνία» για την προμήθεια 20.000 στρατιωτικών στολών και 20.000 αυτομάτων όπλων. Εξέφρασε, επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικής κατασκευής περιπολικών σκαφών για την Λιβυκή ακτοφυλακή. 
Σύμφωνα με το διεθνή αμυντικό πρακτορείο IHS Janes, η Λιβύη ενδιαφέρεται για την αγορά του ΤΟΜΑ Arma και του θωρακισμένου οχήματος Cobra που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία Otokar.

Σχόλιο: Από ότι διαφαίνεται η Τουρκία κατέχει ήδη προνομιούχο θέση στην αναδιοργάνωση των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων . Επίσης τουρκικές εταιρείες υπερδραστηριοποιούνται στην χώρα «αλωνίζοντας» τα πάντα. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ «αλωνίζει» στην κυριολεξία την χώρα με εκατοντάδες πράκτορες της.
Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης από το 2012 έχει κλείσει « μυστική συμφωνία» με όλα τα «προαπαιτούμενα» με το τουρκικό Ναυτικό να αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση του λιβυκού Ναυτικού και σε αντάλλαγμα να παραχωρείται τουλάχιστον μία ναυτική βάση στην περιοχή της Βεγγάζης, ακριβώς απέναντι από την Κρήτη και τις περιοχές όπου υπάρχουν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Θα είναι η δεύτερη βάση που πιθανόν αποκτά το τουρκικό Ναυτικό μετά την βάση της Αλβανίας έχοντας ολοκληρώσει την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος και από το Νότο μετά τον Βορρά και τα πολύ σοβαρά στρατηγικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο ΠΝ η βάση της Αλβανίας και ο ανεφοδιασμός των τουρκικών υποβρυχίων που δρουν σε Ιόνιο και Αδριατική.
Η Λιβύη κυριαρχείται από πολιτικούς που επιθυμούν στενότατες σχέσεις με την Τουρκία σε μια αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πιθανόν λόγω Ισλάμ αλλά και οικονομικούς λόγους Λίβυοι και Τούρκοι «συνεννοούνται» καλύτερα αυτήν την εποχή , ειδικά στον αμυντικό τομέα. Η θέση της χώρας μας είναι αρκετά δύσκολή, διότι «το παιχνίδι είναι σημαδεμένο εξαρχής».
Πιθανόν να απαιτείται η συνεννόηση με εκείνα τα στελέχη της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης της Λιβύης που «κοιτούν προς όλες τις κατευθύνσεις» και το κυριότερο βλέπουν με άσχημο μάτι την τουρκική οικονομική και αμυντική «απόβαση στην χώρα».



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]