Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Συρία αναβάθμισε το πυραυλικό της σύστημα

Η παραγωγή συριακών πυραύλων έχει αποκατασταθεί πλήρως και αναβαθμίστηκε σε νέο επίπεδο

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Δημοσιεύτηκε 29η Ιανουαρίου 2014

Σύμφωνα με ισραηλινή ιστοσελίδα ο συριακός στρατός έχει ανακτήσει πλήρως την ικανότητα κατασκευής περισσότερων και πυραύλων εδάφους-εδάφους και εδάφους–αέρος, μεσαίου βεληνεκούς με ρυθμό που χαρακτήριζε την περίοδο πριν από την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011.
Η Ισραηλινή ιστοσελίδα walla επικαλείται δημοσιευμένο υλικό του πόρταλ Jane's από την ίδια την κυβέρνηση του Bashar Assad το οποίο καταδεικνύει την αποκατάσταση της παραγωγής πυραύλων σε προπολεμικά επίπεδα. Ταυτόχρονα αναφέρεται και η πραγματοποίηση ποιοτικού άλματος στην παραγωγή πυραύλων στη Συρία, καθώς και το γεγονός ότι η μαζική παραγωγή νέων βελτιωμένων συριακών πυραύλων θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και το νέο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα Arrow.

Το υλικό της ισραηλινής ιστοσελίδας walla βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το διάσημο αμυντικό πόρταλ Jane's Intelligence Review. Η αξιολόγηση αναφέρει εκπληκτικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το Ιράν, η Λευκορωσία και η Βόρειο Κορέα βοήθησαν τα μέγιστα τον Άσαντ να διατηρήσει και να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ακόμα και βαλλιστικών πυραύλων.

Στο κέντρο του διαγράμματος κατασκευής των συριακών πυραύλων βρίσκεται το συριακό ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας (SSRC) το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την παραγωγή χημικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Παρ’ όλα αυτά ο ΟΗΕ, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για το έργο του που επιτελεί αυτό το ίδρυμα, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα. Το Jane’s τονίζει το γεγονός ότι, παρά την εν εξελίξει διαδικασία καταστροφής των συριακών χημικών όπλων το διαθέσιμο οπλοστάσιο του συριακού κέντρου SSRC καθώς και οι ειδικοί επιστήμονες που το επανδρώνουν διατηρούν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να επαναλάβουν την παραγωγή των αερίων π.χ. σαρίν και VX σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Το Jane’s δημοσιεύει πολλές απρόσμενες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα εργοστάσια και την παραγωγή χημικών και συμβατικών όπλων που βρίσκονται στη δομή του συριακού ινστιτούτου SSRC. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κέντρα παραγωγής πυραύλων.

Το κύριο κέντρο για την ανάπτυξη και την παραγωγή χημικών όπλων είναι το «ινστιτούτο 3000». Ένας αριθμός των κέντρων έχουν κλείσει όπως τα Dumeyr, Abu Khan «Unit 450» καθώς και η κύρια παραγωγή του «Ινστιτούτου 3000», διαλύθηκε.

Αντίθετα, το « Ινστιτούτο 4000», υπεύθυνο για την παραγωγή πυραύλων, λειτουργεί και παράγει συνεχώς νέους πυραύλους με μοναδική ικανότητα. Μερικά εργοστάσια εκκενώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τομείς που υπάρχει ασφαλέστερη λειτουργία.
Το ίδιο ισχύει και για το «Office 340» ένα ινστιτούτο για την ανάπτυξη πυραύλων, το οποίο βρίσκεται στο Χαλέπι.

Εκκενώθηκε το « ινστιτούτο 350» και το «ινστιτούτο 702» στην περιοχή Masyaf, αλλά λειτουργούν το «Project794» για τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων Skud καθώς και το «Project 111» που κατασκευάζει πυραύλους εδάφους-αέρος. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των πυραύλων Scud παρέμεινε στην Jabal Taxi μια ορεινή περιοχή μεταξύ Χομς και Χάμα και έχει ως κύρια αποστολή την αναβάθμιση πυραύλων εδάφους–αέρος. Νέοι πύραυλοι παράγονται στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου SSRC που θεωρούνται ακόμα πιο καταστρεπτικοί από τους προηγούμενους.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης περιγράφει το εργοστάσιο «Project 702», το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί με ιρανική βοήθεια. Εκεί παράγονται βελτιωμένης έκδοσης βαλλιστικοί πύραυλοι Khaibar - 1 με βεληνεκές έως και 100 χιλιόμετρα βεληνεκές μάχης και ρουκέτες 302mm Tishreen - 600 (Μ-600). Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι οι Σύριοι προσπαθούν τώρα να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως καύσιμο σε αυτές τις ρουκέτες με στερεά καύσιμα (προφανώς για να αυξήσουν το βεληνεκές).

Το ινστιτούτο SSRC χρησιμοποιεί μια ποικιλία μεθόδων για την παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων που επιβάλλονται για τη Συρία, με σκοπό να διατηρήσει αμείωτη την παραγωγική του ικανότητα. Μεταξύ άλλων, προμηθεύεται τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα μέσω εταιρειών «βιτρίνες», μέσω μεσαζόντων στη Συρία και την συριακή διασπορά.

Το Κέντρο χρηματοδοτεί άτομα που προμηθεύονται αντί αυτού τα απαραίτητα υλικά σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Αν οι προσπάθειες αυτές αντιμετωπίσουν δυσκολίες, τότε το συριακό καθεστώς κάνει έκκληση στους συμμάχους του, με μεγάλη εμπειρία στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Εκτός από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, η Συρία συνεργάζεται με την κρατική εταιρεία άμυνας της Λευκορωσίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της εταιρείας Belvneshpromservice με το ινστιτούτο SSRC σε μια κοινή παραγωγή βελτιωμένης έκδοσης πυραύλων Scud D και Μ-600. Η εταιρεία της Λευκορωσίας αρνήθηκε επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ταυτόχρονα, το συριακό ινστιτούτο SSRC συνεργάζεται ενεργά με τη Βόρεια Κορέα σε ένα κοινό σχέδιο για τη βελτίωση των δυνατοτήτων των πυραύλων SCUD D. Πρόκειται για το σχέδιο "Project 99". Από την πλευρά της Κορέας, συμμετέχει η κρατική εταιρεία Tangun. Βορειοκορεάτες ειδικοί εργάζονται ήδη για την παραγωγή πυραύλων στο εργοστάσιο Jabal Taxi μια ορεινή περιοχή μεταξύ Χομς και Χάμα. Μεταξύ άλλων, προσπαθούν να δημιουργήσουν εξαρτήματα πυραύλων που θα εμποδίζουν τον υπολογισμό της διαδρομής, μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα «με σκοπό να μην γίνεται αντιληπτό το σημείο εκτόξευσης» δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε αντιπυραυλικά συστήματα όπως τα ισραηλινά, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Προφανώς αυτά τα συριακά «ινστιτούτα» αποτελούν το κύριο στόχο της ισραηλινής αεροπορίας και τώρα και στο μέλλον. Οι πύραυλοι αυτοί σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν τον ύψιστο κίνδυνο για το νέο ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα 5 σταδίων που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε. Μαζί με τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους με βεληνεκές τουλάχιστον 2.000 χλμ προοιωνίζουν ένα εφιαλτικό σκηνικό στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]