Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιστροφή του Ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο και στην Ιστορία

Του Σταύρου Καρκαλέτση
Ιστορικός, Αμυντικός Αναλυτής

Μπορεί να μην αρέσει ως διαπίστωση, αλλά θα την πούμε, καταμεσής του από κάθε άποψη χειμώνα, τώρα που ήρθε η νέα χρονιά. Ο Ελληνισμός και τα δύο κράτη του παραπαίουν, με κίνδυνο να εξέλθουν της δίνης παντελώς κατεστραμμένα. Ίσως και εντός του 2014. Οι Αγορές και η υπερεθνική αυτοκρατορία του Χρήματος, επέλεξαν τον ελληνικό λαό –καθόλου τυχαία- για να δοκιμαστεί η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στα δικά τους υπερεθνικά οικονομικά κέντρα.

Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά ασχολούνται οι ηγέτες μας ή αν ασχολούνται καν με μία δυνητική αξιοποίηση της εν υπνώσει ισχύος του ελληνικού κόσμου. Εμείς μιλάμε για στρατηγική που θα ορίζεται και θα περιγράφεται μέσα σε ένα Πανεθνικό Στρατηγικό Δόγμα, μία «Χάρτα του Ελληνισμού», με όραμα που να αναδύει πατριωτικό πραγματισμό. Γιατί δεν μπορεί να συνιστά όραμα η εξασφάλιση της επόμενης δόσης και το παγωμένο χαμόγελο του Τόμσεν.

Το 2014 βρίσκει την πατρίδα μας να παλεύει από τη μία να αποφύγει την χρεοκοπία και, από την άλλη, να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Το τελευταίο ας μην θεωρηθεί κινδυνολογία, αφού καταντήσαμε άκρως ελκυστικός στόχος με την απαξίωση της εθνικής άμυνας και ό,τι εθνικού. Και, εν πάση περιπτώσει, οικονομία ξαναχτίζεις, εδαφικό ακρωτηριασμό αποκαθιστάς; Ίμβρος και Κερύνεια μας δίδαξαν κάτι;

Το 2014, ισοπεδωμένοι, μνημιοκρατούμενοι, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανηλεή ολιστική επίθεση των Αγορών και των δανειστών μας. Αλλά και ενός μεγάλου μέρους της εγχώριας «ελίτ» των πολιτικών και διανοουμένων.
Ποιος θα αναστήσει την Ελλάδα, όταν στον χώρο των ιδεών κυριαρχεί μία απεθνοποιημένη, εθνοαλλεργική μεταμοντέρνα κάστα, η οποία θεωρεί την παράδοση, την Ορθοδοξία, την ίδια τη realpolitik στα εθνικά ζητήματα «ενοχλητικούς αναχρονισμούς» που πρέπει να αποβληθούν;

Είναι τραγικό. Οι πλέον εξέχοντες ανθρωπιστές της δύσης δέχονται ως πολλαπλή αφετηρία το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τη βυζαντινή κληρονομιά και η εγχώρια «διανόηση» αυτή την προίκα την θεωρεί βάρος!
Μόνο που το παρελθόν δεν σε περιορίζει στο παρόν. Αντίθετα, μπορεί να γίνει όπλο. Κράτη ισχυρά, όπου η τεχνολογία τρέχει, που το γεωστρατηγικό τους βάρος αυξάνει, που η οικονομία τους ανέρχεται, χρησιμοποιούν θρησκεία και παράδοση ως τέτοια όπλα. Η Ρωσία και το Ισραήλ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Δεν μιλάμε για στείρα θρησκοληψία, όπως σίγουρα οι εθνοφοβικοί θα μας κατηγορήσουν. Μιλάμε για αξιοποίηση του παράγοντα Ορθοδοξία και της δικής μας αυτοκρατορικής μνήμης ως συνεκτικού στοιχείου του έθνους και ψυχολογικό όπλο συλλογικής αντίστασης, πριν η κατάρρευση γίνει ολοκληρωτική.

Να γιατί απαιτείται ολική επαναφορά (και) στη λευχαιμική εξωτερική πολιτική. Και η απάντηση λέγεται νεοβυζαντινισμός. Όχι βεβαίως, ως αντίρροπο του επεκτατικού Νταβουτόγλειου νέο-0θωμανισμού, αλλά με την έννοια της ήπιας δύναμης, της υψηλής διπλωματίας και στρατηγικής που ασκούσαν οι Βυζαντινοί. Ο βυζαντινός δικέφαλος κοιτούσε και προς τη Δύση και προς την Ανατολή. Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραδειγματιστεί από τη νέα ρωσική ιδεολογία, όπου ο νέο-βυζαντινισμός καθίσταται ιδεολογικός βατήρας μίας ισχυρής ευρασιατικής Ρωσίας. Άρα, πολιτική πολλαπλών συμμαχιών, σε αμοιβαία βάση και όχι με το να είμαστε μονομερώς ταγμένοι εκεί που μας εμπαίζουν.

Το μέλλον των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα καθοριστεί από τη σύγκρουση των δυνάμεων της νέο-ορθοδοξίας με αυτές του ισλαμικού νέο-οθωμανισμού. Στο γεωπολιτικό σχήμα που εξελίσσεται, δυστυχώς, σε συγκρουσιακό, στα όρια της Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής (δυτικό νέο-φιλελεύθερο – ευρασιατικό νέο-ορθόδοξο – σουνιτικό νέο-ισλαμικό), εμείς πρέπει να κάνουμε τις δικές μας επιλογές. Και αν πολιτικά και αμυντικά είμαστε προσδεδεμένοι στη Δύση, πρέπει να ανοιχτούμε και προς την Ανατολή.

Μία υψηλή στρατηγική μπορεί να υπηρετήσει ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, πατριωτικό Πανεθνικό Στρατηγικό Δόγμα, που δεν διαθέτει ο Ελληνισμός, που να φέρει επιτέλους την Ελλάδα ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, που να ενοποιήσει λειτουργικά τις δύο κρατικές υποστάσεις του Ελληνισμού, με κατ’ ουσίαν μία και κοινή θάλασσα ανυπολόγιστης γεωστρατηγικής αξίας από την Αδριατική και τους Οθωνούς, μέχρι το Παραλίμνι της Κύπρου.

Πανεθνικό στρατηγικό δόγμα, σημαίνει φερ’ ειπείν, μόνιμο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Και από κάτω, δύο υποσυμβούλια για την άμυνα και την ενέργεια. Κοντολογίς, δύο κράτη, μία πολιτική. Πανεθνικό Στρατηγικό Δόγμα σημαίνει γενναία (αλλά και αμοιβαία) ανοίγματα προς το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, όσους τέλος πάντων μας στηρίζουν στον ΟΗΕ και αλλού. Σημαίνει πατριωτικός πραγματισμός και όχι δουλοπρέπειες του στυλ «οι γερμανοί είναι φίλοι μας».
Στην εξωτερική πολιτική υπάρχει, λοιπόν, το γεωστρατηγικό όραμα: στο γεωγραφικό άκρο της ηπείρου μας, «επιστρέφοντας» στα νερά του Κίμωνα και της Κύπρου, ο Ελληνισμός σταδιακά να καταστεί ο πολύτιμος «ενδιάμεσος χώρος» Δύσης και Ανατολής σε πολλαπλούς ρόλους και συμμαχίες, σε θέση ισχύος.

Ένα τέτοιο Πανεθνικό Στρατηγικό Δόγμα, όπως αυτό που προτείνουμε, εάν βρεθούν τα ριζοσπαστικά πολιτικά υποκείμενα υλοποίησής του, μπορεί να φέρει τη σωτηρία και έπειτα την ανύψωση. Είμαστε σαφείς. Μιλάμε για εμφάνιση ηγετικού υποκειμένου, ικανού να εφαρμόσει υψηλή στρατηγική.
Προφανώς δεν μιλάμε για τις σημερινές κυβερνήσεις της απόλυτης υποταγής και εξάρτησης σε Αθήνα και Λευκωσία. Μιλάμε για οραματική στρατηγική του Ενιαίου Ελληνισμού και όχι για μικροελλαδική φοβική εξωτερική πολιτική.

Θεωρούμε πως μόνο αν βρεθεί εθνική ηγεσία αποφασισμένη να πάει κόντρα στα μνημονιακά και λοιπά αφεντικά, υπάρχει μία πιθανότητα να γλιτώσει ο λαός μας τα χειρότερα. Δεν μιλούμε για μία επαναφορά των δυο ελληνικών κρατών στο 2000 ή έστω στο 2010. Μιλούμε για αποφυγή μίας πολύ μεγαλύτερης καταστροφής που ετοιμάζεται για τα δυο ελληνικά κράτη και για τον Ελληνισμό συνολικά.
Διότι, τώρα ο χρόνος κυλά αντίστροφα και τα ραντεβού της ιστορίας μαζί μας θα γίνονται όλο και πιό αμείλικτα.

Περιοδικό «Επίκαιρα»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Δυστυχώς όποιος τολμάει να μιλήσει για την Ελληνιστική και Βυζαντινή μας κληρονομιά (το αυτοκρατορικό μας παρελθόν δηλαδή που πολύ σωστά αναφέρετε) χαρακτηρίζεται ως φασίστας - νεοναζί - γραφικός από τους θολοκουλτουριάρηδες αριστερούς από τη μία πλευρά και εβραιόδουλος- εβραιοπροσκυνητής από κάποιους οπαδούς της εθνικής θρησκείας που θεωρούν ότι ο ελληνισμός πρέπει να αποκαθαρθεί από 2000 χρόνια ιστορικής συνύπαρξης και ηγεσίας της ορθοδοξίας. Πέρα από τις όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός οι οποίες είναι σεβαστές, θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιστορία μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε ιστορικό άλμα από το 146πΧ και την επίσημη έναρξη της ρωμαιοκρατίας μέχρι το 1821 απορρίπτοντας τη ρωμαιοκρατία και τη βυζαντινή εποχή (Ρωμανία). Αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας μας όπως πολοί διαπρεπείς ξένοι και έλληνες βυζαντινολόγοι υποστηρίζουν. Είναι μεγάλο λάθος να απορρίπτουμε και το τελευταίο κατάλοιπο της οικουμενικότητας του Ελληνισμού την ηγεσία δηλαδή της ορθδοξίας. Όσον αφορά τη realpolitik αυτό απαιτεί απλή λογική που δυστυχώς από ότι φαίνεται στερούνται οι πολιτικοί μας (είτε γιατί είναι εξαρτώμενοι από ξένα και εντόπια κέντρα εξουσίας λόγω στων σκανδάλων που ψήγματά τους αποκαλύπτονται για να εκτονωθεί το λαικό αίσθημα, είτε λόγω εμμονών και ιδεοληψιών ιδίως από το χώρο της αριστεράς - όπου για πολλούς η έννοια του εθνικού συμφέροντος είναι πολύ αφηρημένη και ρευστή για πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, για να μην αναφερθούμε καθόλου στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Για παράδειγμα οι θέσεις τους για στο Σκοπιανό, τις θέσεις που ολοένα και περισσότερο ενόψη και εκλογών εκφράζουν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους (το παράδειγμα το έδιναν άλλωστε τόσα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) αλλά όχι μόνο γιατί έτσι τους επιβάλλει η διεθνιστική και εθνομηδενιστική αντίληψη τους. (Αυτοί άραγε δεν χρησιμοποιούνται ως Δούρειοι ίπποι από ξένα κέντρα εξουσίας που επιθυμούν στα πλαίσια της πολυπολιτσιμικότητας που αναφανδών προωθούν την δημιουργία μιας νέου τύπου παγκόσμιας διακυβέρνησης). Αφήστε δε την αντίληψη τους περί εθνικής άμυνας και εξοπλισμών όπου λειτουργούν καθαρά με μετμφυλιοπολεμικά σύνδρομα όπου ακόμα και στο άκουσμα της λέξης στρατός φαντασιώνονται πραξικοπήματα (ωσάν η Ελλάδα να μην έχει γεωστρατηγικό πρόβλημα ασφαλείας). Τέλος κόπτωνται για τα δικαιώματα των δήθεν μειονοτήτων, των μεταναστών, των λαθρομεταναστών και παντώς άλλου στα πλαίσια της προστασίας της διαφορετικότητας αλλά ποτέ δεν ακούσαμε έστω και μία δήλωση για την καταπίεση και τις διώξεις του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης Ιμβρου και Τενέδου που προστατεύονταν και από διεθνείς συνθήκες (πρωτ. Φλωρεντίας 1914 και Συνθήκη της Λωζάνης 1923). Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει ένας πραγματικά εθνικός-πατριωτικός πολιτικός σχηματισμός, άφθαρτος απαλλαγμένος από τις εξαρτήσεις όλων των πολιτικών κομμάτων που μας οδήγησαν εδώ (και με δική μας ευθύνη φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε στα ατομικά, είτε στα συλλογικά προβλήματα, η κάθαρση επέρχεται δια της λιτότητας, επί παντός.
    Οι άνθρωποι έτσι ως αυτόνομοι ξαναβρίσκουν τις φυσικές τους ρίζες, τις αξίες και τις αρχές των προγόνων τους, που άντεξαν και κάποτε μεγαλούργησαν.
    Όπως έχουν όμως τα πράγματα σήμερα, με τις δυναμικές που έχουν αναπτυχθή, είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα μπορούσαν να κάνουν το άλμα προς τα πίσω, θα πρέπει να θέλουν να παραδώσουν κάτι αυτοδύναμο στους επόμενους... και όλο λιγοστεύουν, και οι δύο, είτε αριθμητικά, είτε ως νοοτροπία.
    Κάπου αλλού πρέπει να ευρίσκεται η λύση, πάντα υπάρχει λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]