Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πολιτικό πραξικόπημα στην Τουρκία!

Άγριο ξύλο στην τουρκική Βουλή
Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη προς τον Ερντογάν, να αφήσει την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη

Με προπηλακισμούς και ξύλο «διανθίστηκε» η συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν που τερματίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.
Τούρκοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην αρχή της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή αντάλλαξαν βαριές βρισιές, ενώ όταν… άναψαν για τα καλά τα αίματα, αντάλλαξαν γροθιές, πέταξαν μπουκάλια με νερό και ένα iPad!
Το επεισόδιο ξέσπασε όταν τα μέλη της Ένωσης των Δικαστών έφτασαν στον χώρο για να υποβάλουν έγγραφη διαμαρτυρία όπου υποστηριζόταν ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό, αλλά δεν τους επετράπη να μιλήσουν.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και χάθηκε ο έλεγχος.

Στο πλευρό του Ερντογάν ο… Οτσαλάν!
Εντύπωση προκαλεί το ότι ο Ερντογάν στη μάχη του με το ισλαμικό τάγμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ενδέχεται να συμμαχήσει ακόμη και με τους Κούρδους. Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν από το κελί του στο νησί Ίμραλι φαίνεται πως υιοθετεί την θεωρία του τούρκου πρωθυπουργού περί «συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης».
Στο μήνυμά του που έστειλε μέσω των δικηγόρων του ο Οτσαλάν τονίζει ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις που επιδιώκουν τον πόλεμο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα επιτείνουν τη συνωμοσία τους».

ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποιούν την Τουρκία εναντίον κάθε απειλής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Με φυγή προς τα εμπρός και ευθεία σύγκρουση απαντάει ο Ταγίπ Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται, όχι μόνο από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη, αλλά και από διεθνείς παράγοντες.
Ο πανταχόθεν βαλλόμενος Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ομέρ Φαρούκ Εμιναλάογλου, πως είναι στρατευμένος εναντίον της κυβέρνησης, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον προπηλακισμό του μέσα σε επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, από έξαλλους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (ΑΚΡ).
Ο Εμιναλάογλου αλλά και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δέχθηκαν επίθεση από τους βουλευτές του Ερντονάν, ενώ ανταλλάχθηκαν γροθιές και κλωτσιές, σε μία προσπάθεια να μην μιλήσει και κατατεθεί από εκπρόσωπο των Δικαστών έγγραφη διαμαρτυρία σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο αλλαγής του τρόπου διορισμού των λειτουργών της δικαιοσύνης.
Ο δικαστής, που τελικά δεν του επετράπη να μιλήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους: 
«Αν κλωτσούν εμένα εδώ, ως εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος, θα ποδοπατήσουν όλους τους δικαστές και εισαγγελείς, όταν αυτός ο νόμος εγκριθεί».
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατήγγειλε τον Ερντογάν γα «απόπειρα πολιτικού προξικοπήματος», καθώς «παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών» κα προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προκειμένου να κατορθώσει να σκεπάσει τα σκάνδαλα που βαρύνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Αποφασισμένος ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε:
«Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει για ψήφιση στην Ολομέλεια, θα ψηφιστεί (από την κυβερνητική πλειοψηφία) και θα προωθηθεί στον πρόεδρο Γκιούλ για υπογραφή. Αν θέλει η αντιπολίτευση, μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας».
Στις γενικότερες πιέσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν (Κούρδοι, Ιράκ, Συρία) έχουν μπει και οι πιέσεις που ασκούν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Η Ουάσινγκτον έδειξε την ανησυχία της για το σκάνδαλο της διαφθοράς και εξέφρασε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επιθυμία του τουρκικού λαού σε ένα δικαιϊκό σύστημα διαφανές και δίκαιο», ενώ οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την Άγκυρα (με την οποία βρίσκονται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις) εναντίον κάθε απειλής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, που ζητάει σταθερότητα και διαφάνεια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν όχι μόνο πολιτικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

Πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο και Εφημερίδα των Συντακτών

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]