Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικά όπλα στο βρετανικό οπλοστάσιο με συμφωνία-σταθμό

Μέγιστη γεωπολιτική ανατροπή, συμβατή με τη συζήτηση περί «πολυπολικού κόσμου» βρίσκεται στα σκαριά, με τους Βρετανούς να ετοιμάζονται να υπογράψουν αμυντική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα ήταν παντελώς αδιανόητη τα προηγούμενα χρόνια. Μετά την εξομάλυνση στα «αγκάθια» της εκατέρωθεν κατασκοπείας και τις χρυσοφόρες ενεργειακές συμφωνίες, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές έχουν αλλάξει οριστικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται στην ασφάλεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόλις πέρσι, βετεράνοι του βρετανικού βασιλικού Ναυτικού, παρασημοφορήθηκαν στη Ρωσία, καθώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετέφεραν εφόδια στη Σοβιετική Ένωση, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στη Βόρεια Θάλασσα και στα όρια του Αρκτικού Κύκλου.

Αν και όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της βρετανικής «Telegraph» η συμφωνία θα καλύψει «μη διαβαθμισμένες» εξοπλιστικές τεχνολογίες, άπαντες – και δικαίως – αντιμετωπίζουν την εξέλιξη ως τεράστιας σημασίας για τις ισορροπίες στη Γηραιά Ήπειρο και τον κόσμο ολόκληρο.

Ας μη λησμονούμε ότι συζητάμε για τη μοναδική χώρα στον πλανήτη η οποία διατηρούσε την αποκαλούμενη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως «ειδική σχέση» (special relationship) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την αποκαλούμενη ως «μοναδική υπερδύναμη» (sole superpower) μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Αν και αυτό εξακολουθεί να απηχεί τη στρατιωτική πραγματικότητα, έχει γίνει συνείδηση στους αναλυτές, ότι σημασία έχει ο τόπος και ο χρόνος μιας σύγκρουσης, καθώς επίσης και η εξέλιξη των μέσων που θέτει μια χώρα στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεών της, ενώ από μόνος του ο χαρακτηρισμός «υπερδύναμη» δε προκαθορίζει την τελική έκβαση δυνητικής σύγκρουσης.

Στην ουσία της συμφωνίας, βρετανικές εταιρίες θα μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ρωσικές σε εξοπλιστικά προγράμματα, κυρίως η μία πλευρά να μπορεί να προμηθεύεται επιμέρους συστήματα από την άλλη. Σύμφωνα μάλιστα και με τα μισόλογα που διακινούνται, δεν θεωρείται πλέον απίθανο, στο μέλλον οι βρετανικές χερσαίες δυνάμεις να εξοπλιστούν με τυφέκια εφόδου τύπου Kalashnikov

Τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα σε οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής φαίνεται πως δεν συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα, δεν παύει όμως να έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα που αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, θα το ακολουθήσουν κι άλλα. Η όλη εξέλιξη φέρνει μεγάλες ανατροπές σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Αρχικά, αποτελεί απόδειξη του κυνικού χαρακτήρα της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής, κάτι που διαπιστώνει και η ελληνική πλευρά στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Από τη στιγμή που εκτιμάται ως εθνικό συμφέρον η ενίσχυση των σχέσεων με τον πάλαι ποτέ μεγάλο αντίπαλο, απλώς προχωράει και θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ως δεδομένο ότι συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει

Η συμφωνία θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη δυσφορία – το λιγότερο – των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ η τόσο ανεξάρτητη από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρετανική κίνηση, γίνεται αντιληπτή με καχυποψία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της, αφού πρόκειται για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε μια «ναυτική» και μια «ηπειρωτική» δύναμη, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να διαπιστωθούν υπό την οπτική γωνία των θεραπόντων της γεωπολιτικής στις διεθνείς σχέσεις.

Το μόνο που θα μας προκαλούσε έκπληξη πλέον, είναι ενδεχόμενη συμφωνία εξυπηρέτησης των ρωσικών πλοίων που κατεβαίνουν από τα βόρεια, σε κάποιο βρετανικό λιμάνι – ναυπηγείο… 

Πηγή Defence-Point

Σχόλιο ιστολογίου: Μετά από αυτή την εξέλιξη, εύλογη είναι η απορία: Και στην Ελλάδα, γιατί οτιδήποτε ρωσικό "κόβεται" από τις ελληνικές υπηρεσίες, οι οποίες ενεργούν με "εντολές άνωθεν"; Επειδή τα ρωσικά όπλα ή η ρωσική τεχνολογία δεν είναι αρκετά καλά ή μήπως επειδή εκείνοι που δίνουν τις "εντολές άνωθεν" έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε μη ρωσικές εταιρείες κατασκευής στρατιωτικού υλικού και λογισμικού; Δυστυχώς, τα μέχρι σήμερα παραδείγματα ακύρωσης ή παγώματος απόκτησης ρωσικού εξοπλισμού από την Ελλάδα, είναι τόσα, που αποδεικνύουν πως κάτι πολύ περίεργο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στα υψηλά πολιτικά αξιώματα, το οποίο λειτουργούσε ως "κόφτης" της ρωσικής αγοράς όπλων και τεχνολογίας (λογισμικού)...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]