Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εξοπλισμοί και πολιτικοί, μία ωραία ατμόσφαιρα…


  • Τα wikileaks «καρφώνουν» μεγάλα και καλά κρυμμένα ονόματα στο πάρτι των εξοπλιστικών
  • Η απομάκρυνση του Καραμανλή από τις αμερικανικές προσφορές, οδήγησε στην απόφαση αποκαθήλωσής του

Όπως αποδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, η διαφθορά και η μίζα στον χώρο τον εξοπλιστικών ήταν το κυρίως μενού των εμπλεκόμενων –σχεδόν αποκλειστικά πολιτικών- προσώπων, που αποδεικνύεται ότι έπαιζαν με μίζες εκατομμυρίων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των δημοσιογραφικών χώρων, πως τα πραγματικά ποσά μετριούνται σε δισεκατομμύρια και τα μεγάλα ψάρια συνεχίζουν να παραμένουν ασύλληπτα και, φυσικά, ατιμώρητα.

Δυστυχώς, όμως, για τους μεγάλους και ισχυρούς πολιτικούς, βασικούς –σύμφωνα με τα φαινόμενα- παίκτες των εξοπλιστικών, τα wikileaks «καρφώνουν» ονόματα και πρακτικές στην μεγαλύτερη ίσως μάχη που δόθηκε στον χώρο των στρατιωτικών εξοπλισμών, στην μάχη της αγοράς των πολεμικών αεροσκαφών.

Διαβάζουμε, λοιπόν, σε wikileak του αμερικανού πρέσβη Charles P. Ries, που αφορά την «μάχη» που δόθηκε για την προμήθεια πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών, και που αφορούσε την αγορά αεροσκαφών τύπου F-15 ή F-16.

Συγκεκριμένα, στις 13 Δεκεμβρίου 2005 η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε διεθνή σύμβαση (LOA) για την παράδοση 30 νέων μπλοκ 52 F -16 με μια επιλογή στις 10 περισσότερο στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Xenia IV .

Στις 15 Μαρτίου 2006, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απέρριψε την επιλογή να αγοράσει 10 επιπλέον αεροσκάφη F - 16 από τη Lockheed Martin.

Τα Wikileaks (ακολουθεί ένα ενδιαφέρον απόσπασμα) αποκαλύπτουν το παρασκήνιο, όπως αυτό καταγράφηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σχετικά με την απόφαση να μην ασκήσει το δικαίωμα αγοράς για επιπλέον 10 αεροκάφη.
Η τότε Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, πάλεψε σκληρά για το F-16μ, αλλά οι προσπάθειές της ξεπεράστηκαν από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Απόσπασμα από wikileak του αμερικανού πρέσβη Ris
Θέμα: Η Ελλάδα αποφασίζει πως είναι αρκετή η αγορά 30 νέων F-16
Στις 15 Μαρτίου, ελληνικές επιτροπές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, μαζί με το υπουργικό συμβούλιο (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν απόφαση του Ιουλίου 2005 και που αφορούσε αύξηση στην αρχική απόκτηση 30 F-16 Block 52, με επιπλέον 10 αεροσκάφη.
Με την επιπρόσθετη αγορά των 10 αεροσκαφών (30+10) 536 εκατ. δολάρια (δηλαδή 39,8 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος, από 44,9 εκατομμύρια δολάρια που θα κοστίσουν εάν αγοραστούν μόνο τα 30)
Στις παρατηρήσεις του προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι η απόφαση βασίστηκε με θέμα «τα πάντα» και δεν περιορίστηκε μόνο στα οικονομικά κριτήρια.
Στη συνέχεια του σχολιασμού του κ. Μεϊμαράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος είπε προς τους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνολικά 60 νέα αεροσκάφη για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, τα 30 F-16 σύμφωνα με την αρχική συμφωνία και επιπλέον 30 ακόμη (αγνώστων στοιχείων), «τέταρτης γενιάς» μαχητικά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να γίνουν επιλογές με βάση τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων πολιτών, σε μία εποχή σφιχτών προϋπολογισμών.
Σε ερώτηση που του έγινε, αν η επόμενη σύμβαση θα πάει στο Eurofighter, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το ΚΥΣΕΑ δεν έχει καν εξετάσει αυτό το θέμα.
Ήταν η πρώτη φορά που διαφαινόταν μία τάση αναζήτησης εναλλακτικής πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε πολεμικό αεροσκάφος χωρίς όμως να διευκρινίζει τον τύπο ή την χώρα προέλευσής του.
Τότε ήταν που οι αμερικανοί «πείσθηκαν» ότι ο Καραμανλής «κοιτούσε αλλού» (προς τη Μόσχα ή και προς το ασύμφορο οικονομικά και επιχειρησιακά Eurofighter) και ξεκίνησαν την εφαρμογή σχεδίων της αποκαθήλωσής του.
Το συγκεκριμένο wikileak όμως φέρνει στο φως και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ντόρας Μπακογιάννη για την αμερικανική αγορά πολεμικών αεροσκαφών. Ένα ενδιαφέρον που ήταν σχεδόν... οικογενειακό, αφού είχε προϋπάρξει παλαιότερα το ενδιαφέρον του πατρός Μητσοτάκη, ο οποίος "κοντραρίστηκε" με τον Έβερτ (πάλι για αγορά πολεμικών αεροσκαφών).

Όμως, η ιστορία των εξοπλιστικών και τα παρασκήνια πίσω από τεράστιες συμφωνίες, είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν.
Μόλις στην αρχή, στα ψιλολόγια, βρίσκεται το ξετύλιγμα του κουβαριού για το μεγάλο φαγοπότι με τους εξοπλισμούς, αρπαχτές που έγιναν στον... βωμό του εθνικού φιάσκου στα Ίμια, όπου η Ελλάδα οδηγήθηκε στην ντροπιαστική παράδοση, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ευχαριστεί από του βήματος της Βουλής τους Αμερικανούς γιατί μας έσωσαν.

Με τη δικαιολογία ότι η άμυνά μας πρέπει να θωρακισθεί, έγινε το τρελό πάρτι, με... χοροδιδασκάλους τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου, υπό τα όμματα του κ. Σημίτη.

Αγοράστηκαν οπλικά συστήματα που οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν τα χρειάζονταν, όπως οι πύραυλοι Exocet του κ. Κομνόπουλου, παρά την κάθετη διαφωνία της Πολεμικής Αεροπορίας. Και όταν το πληροφορήθηκε, ο κ. Αντιπρόσωπος εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα συμβούλια ωρυόμενος ποιος είναι αυτός που αμφισβητεί το όπλο του... Και τα πήραμε με εντολή άνωθεν και ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν, αλλά τα πακέτα των εκατοντάδων εκατομμυρίων έπεσαν.

Μόνο ενδεικτικές είναι οι δύο αυτές αναφορές για τη διαδικασία με την οποία αποφάσιζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά τα Ίμια και πλήρωνε η κακομοίρα η Ελλάς τα... κερατιάτικα, με την άμυνά μας γυμνή και με απροστάτευτη την εθνική μας κυριαρχία. Και αυτό εμμέσως το είχε ομολογήσει τον Φεβρουάριο του 2011 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος στην εκπομπή «Λαβύρινθος» της ΕΡΤ3 είχε μιλήσει για πρόκληση τεχνητής ζήτησης εξοπλισμών και ελλειμματικές - προβληματικές συμβάσεις, με κόστος πολύ μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν, της περιόδου 1999-2009. Για δε τα υποβρύχια είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να καταθέσει αγωγές, που στη συνέχεια φαίνεται ότι τις ξέχασε...

Σαν να ήταν... στραγάλια δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για υποβρύχια που ακόμη δεν πήραμε. Αυτόν τον χορό δισεκατομμυρίων, που πλησιάζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, αποκαλύπτουμε, παραθέτοντας ανά χρόνο τα χρήματα που καταβλήθηκαν. Πριν τα διαβάσετε, θα σας συμβουλεύαμε να πάρετε... δραμαμίνες...

Η μάχη, ή μάλλον η αερομαχία, για την επικράτηση των F-15 έναντι των F-16 άρχισε νωρίς, πολύ νωρίς. Ήταν μία εργασία προσεκτική και πολύ καλά μελετημένη.
Ο Άκης είχε σχεδιάσει επιμελώς την υπόθεση με τους επιτελείς του και αυτούς της Boeing και της AXON (κ. Λιακουνάκος). Το προϊόν θα επέφερε τεράστια κέρδη σε όλους τους εμπλεκομένους και θα επέτρεπε, ιδιαίτερα για τον Άκη, τη χρηματοδότηση βουλευτών κατά τις προσεχείς εκλογές και την ανατροπή του Σημίτη. Ο Άκης, επιτέλους, θα γινόταν επάξια πρωθυπουργός.

Είχε εξασφαλισμένους συμμάχους τον τότε Α/ΓΕΑ, πτέραρχο Αντωνετσή, αρκετά μέλη του ΚΥΣΕΑ, την AXON (του κ. Λιακουνάκου), με το φοβερό δίκτυο στις ΕΔ, και γνωστό Συγκρότημα.

Την 7η Ιουλίου 1996 στο «ΒΗΜΑ» δημοσιεύθηκε δισέλιδο κείμενο (σαλόνι) που επιχειρούσε να πείσει το κοινό (το οποίο θα πλήρωνε τη «λυπητερή») ότι η σωτηρία του έθνους ήταν το F-15. Το κείμενο ήταν «Ειδικού Συνεργάτη», υπήρχε όμως η εξής σημείωση από την εφημερίδα για να δοθεί βαρύτητα στα επιχειρήματα που παρέθετε: «Ο Ειδικός Συνεργάτης είναι κατ' εξοχήν γνώστης του αντικειμένου και στο άρθρο δεν τίθεται η υπογραφή λόγω της κορυφαίας θέσης του.
Το “Βήμα”, εν γνώσει της ταυτότητας και της θέσεως του γράφοντος, εγγυάται την ακρίβεια όλων των στοιχείων».

Και ο έχων κοινό νου καταλαβαίνει πολλά, πάρα πολλά… Εκτιμάται ότι επρόκειτο για κορυφαίο στέλεχος του ΓΕΑ ή του ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο! Ο αρχηγός ΓΕΑ, ο υπαρχηγός, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΑΤΑ; Ένας από τους τέσσερις! Το γεγονός αποτελεί μαρτυρία της διαφθοράς κορυφής στις ΕΔ και της περιφρόνησης της δεοντολογίας, της ιεραρχίας και της πειθαρχίας που απαιτεί και επιβάλλει την ιεραρχική υποβολή απόψεων. Τι θα γινόταν αν όλοι οι στρατιωτικοί δημοσιογραφούσαν καταθέτοντας την άποψή τους για ένα θέμα, κυρίως εξοπλισμών, χωρίς ενημέρωση της ιεραρχίας;

Μέχρι στιγμής και ο Κάντας, που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο Πεντάγωνο αυτό το... λουλούδι θα βρεις από κάτω, που είναι μάλιστα... αειθαλές, αφού φύτρωνε επί όλων των κυβερνήσεων -από το 1989 μετείχε στο πάρτι, τότε είχε πάρει πάνω από 700.000.000 δραχμές-, αλλά και ο Ευσταθίου και ο Παπαχρήστου έχουν πει ότι λάδωναν μόνο αξιωματικούς, ανώτερους και πιο κάτω, που μετείχαν όμως στις αποφάσεις. Για πολιτικά πρόσωπα κρατούν ακόμη κλειστό το στόμα τους, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσουν να κελαηδάνε. Άλλωστε, οι ανακριτές, και ιδιαίτερα ο κ. Μαλλής, κάνουν καλή δουλειά. Φωτογραφίζουν βέβαια την πολιτική ιεραρχία, τους υπουργούς, τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννο Παπαντωνίου, και τους γενικούς γραμματείς, με πρώτο τον Σμπώκο, ενώ ακολουθούν και οι άλλοι, ο Τραυλός και οι γύρω...

Όσον αφορά το πού βρίσκονται τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία λείπουν από τον... λογαριασμό που έχουν δώσει ο Κάντας και ο Ευσταθίου, ακούγεται από ανθρώπους που έχουν... γεύση για το πώς κινούνται σε τέτοιες ιστορίες οι μίζες ότι, πέρα από τις offshore εταιρείες, τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε τραπεζικούς παραδείσους και την... ανακύκλωσή τους, πολλά λεφτά τα έχουν θάψει! Και εκεί τα πράγματα γίνονται δύσκολα για τον εντοπισμό τους.

Κωνσταντίνος

Πληροφορίες από «Το Παρόν»
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]