Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο πανικός του

Ο Ερντογάν απομάκρυνε 20 εισαγγελείς που ανακάλυψαν τα σκάνδαλα και συνεχίζει την πολιτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»
Ακυρώθηκε η εντολή προσαγωγής του γιού του πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν

Γράφει ο Μανώλης Κωστίδης

Η απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης Ερντογάν στο έργο της Δικαιοσύνης για να μην αποκαλυφθούν νέα οικονομικά σκάνδαλα, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους.

Μετά την αλλαγή της σύνθεσης του Ανώτατου Συμβουλίου Εισαγγελέων και Δικαστών, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους 20 εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση διαφθοράς που αφορά την τουρκική κυβέρνηση και τις μίζες που λάμβαναν οι υπουργοί.

Παράλληλα, ακυρώθηκαν οι εντολές των εισαγγελέων οι οποίοι είχαν ζητήσει την προσαγωγή 41 ατόμων στο δεύτερο κύμα αποκαλύψεων σκανδάλων που είχε ξεσπάσει στις 25 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στα ονόματα που υπήρχαν στη λίστα για τις προσαγωγές ήταν και αυτό του γιού του τούρκου πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν. Ο νέος εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση των σκανδάλων διαφθοράς θεώρησε πως δεν υπάρχουν τα στοιχεία που απαιτούνται για την ανάκριση των υπόπτων!

Ο κρατικός μηχανισμός στην Τουρκία έχει χωριστεί ουσιαστικά στα δύο. Οι εισαγγελείς ζητούν την προσαγωγή υπόπτων για τα σκάνδαλα διαφθοράς και η αστυνομία δεν εκτελεί τις εντολές. Αυτό συνέβη δύο φορές τις τελευταίες ημέρες, με τον εισαγγελέα να ζητά την προσαγωγή 10 ατόμων για σκάνδαλο διαφθοράς στο Δήμο Πέραν. Αν και η εντολή εστάλη, οι διευθυντές Ασφαλείας δεν την εκτέλεσαν. Οι διορισμοί νέων διευθυντών Ασφαλείας και οι μεταθέσεις 1.500 αστυνομικών σε όλη την Τουρκία, έχουν δημιουργήσει «έμφραγμα» στην εκτελεστική εξουσία.

Αντιδρά η αντιπολίτευση
Το Ρεμπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ως αξιωματική αντιπολίτευση, απέρριψε την πρόταση του Ερντογάν για συνταγματικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τη σχέση κυβέρνησης – δικαστών. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε προτείνει την απόσυρση της νομοθετικής ρύθμισης που τερματίζει την ανεξαρτησία του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, ζητώντας από την αντιπολίτευση να συναινέσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Το CHP από την πλευρά του, είχε θέσει ως όρους τη συνέχιση των ερευνών για τα σκάνδαλα και να μην παρεμποδιστεί το έργο των εισαγγελέων και δικαστών.

Μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, η απόρριψη της συνεργασίας προκαλεί φόβους πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ελέγξει απόλυτα όλο το δικαστικό σώμα ώστε να σταματήσει η έρευνα για την κυβέρνησή του και το περιβάλλον του.

«Ο Ερντογάν θέλει να δημιουργήσει το δικό του κράτος. Θέλει μία δομή χωρίς δημοκρατία, όπου θα ελέγχει το δικαστικό σύστημα και θα έχει την εξουσία να διορίζει όλα τα μέλη της Δικαιοσύνης, όπως και τους Νομάρχες», ανέφερε ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δήλωσε ότι οι αλλαγές στη δομή του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται να εγκριθούν από την Επιτροπή Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου, μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]