Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξέφραγο αμπέλι τα διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο

«Εάν υπήρχε Ελληνική ΑΟΖ δεν θα γινόταν αυτή η επιχείρηση», δηλώνει ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης

Η ανυπαρξία ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δίνει τη δυνατότητα στους αμερικανούς και τους Ρώσους να εφαρμόσουν την πειραματική μέθοδο καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης.

Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστημιακό Σύστημα του Μέριλαντ στις ΗΠΑ και ερευνητής για θέματα ΑΟΖ και θαλάσσιου δικαίου Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος μάλιστα παρενέβη στην υπόθεση με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνοκύπριου δημοσιογράφου στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου.

Μιλώντας ο κ. Καρυώτης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιλογή του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Κρήτης – Μάλτας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, στον απόηχο όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας από όταν αναδείχθηκε το θέμα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν θα συζητούσαμε τώρα γι αυτές τις ανησυχίες, εάν η Ελλάδα είχε κάνει αυτό που χρόνια τώρα επισημαίνω, δηλαδή να προχωρήσει σε ανακήρυξη και όχι οριοθέτηση ΑΟΖ»

Όπως εξηγεί ο κ. Καρυώτης «διαπιστώνουμε τις συνέπειες του φοβικού συνδρόμου της Ελλάδας. Φοβόμαστε τις αντιδράσεις της Τουρκίας στο θέμα της ΑΟΖ και ακολουθούμε την εμμονή των αμερικανών για διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα. Η ανακήρυξη είναι μονομερής πράξη, αντίθετα η οριοθέτηση είναι διεθνής. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει κάνει αυτό που έκανε ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Κύπρο. Ανακήρυξε μονομερώς ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνώρισαν οι Τούρκοι, αλλά την αναγνώρισαν όλα τα υπόλοιπα κράτη. Και στη συνέχεια κάθισε στο τραπέζι με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και προχώρησε την οριοθέτηση. Έτσι ξεκίνησε η Κύπρος να αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακές της».

Όπως εξηγεί ο κ. Καρυώτης, εάν υπήρχε Ελληνική ΑΟΖ, δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο. «Στο δίκαιο της θάλασσας υπάρχει ξεκάθαρη ρήτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Το άρθρο 56 αναφέρει ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Άρα, εάν η Ελλάδα θεωρούσε ότι αυτό που πάνε να κάνουν οι αμερικανοί τώρα ήταν επικίνδυνο ή υπήρχε φόβος να πέσουν χημικά απόβλητα, θα το απαγόρευε.
Όπως είναι τώρα η κατάσταση, η Ελλάδα έχει 6 ναυτικά μίλια δικαιοδοσία καθώς δεν τα έχουμε επεκτείνει σε 12 όπως οι άλλες χώρες. Έτσι οι θάλασσες πέρα από αυτό το σημείο δεν είναι αρμοδιότητά μας.
Έρχονται, λοιπόν, τώρα οι αμερικανοί και βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν αυτή την επιχείρηση σε διεθνή ύδατα τα οποία δεν ελέγχονται από τις χώρες.

Υπό αυτό το σκεπτικό ο κ. Καρυώτης προκρίνει και την ιδέα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, επεκτείνοντας την εποπτεία της σε μεγαλύτερο τμήμα της Μεσογείου.

Συνεχίζεται η προετοιμασία
Κι ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για το λιμάνι στο οποίο θα δέσει το τοξικό φορτίο που μεταφέρει το “Ark Futura”, το αμερικανικό “Gape Ray”, στο οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μέθοδος της υδρόλυσης εν πλω, συνέχιζε μέχρι χθες τις δοκιμές στη Βιρτζίνια.
Εκ μέρους του αμερικανικού Πενταγώνου ο Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι «το πλήρωμα και οι χειριστές του συστήματος FDHS αξιολογούν τη συμπεριφορά του πλοίου κα του συστήματος σε συνθήκες θαλασσοταραχής, πραγματοποιώντας σειρά δοκιμών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναχώρηση του πλοίου για τη Μεσόγειο προσδιορίζονταν για σήμερα Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στην αποστολή θα συμμετάσχουν 35 ιδιώτες ναυτικοί και 64 ειδικοί από το Ινστιτούτο “Edgewood” του αμερικανικού στρατού.

Παρέμβαση Βενιζέλου
Η επιχείρηση, που θα διεξαχθεί στα ανοιχτά της Κρήτης, απασχόλησε και τη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησης των δύο ανδρών, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να υπάρξει περιβαλλοντική ασφάλεια στη Μεσόγειο κατά την επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Πηγή Χανιώτικα Νέα

Σχόλιο ιστολογίου: Ένα ακόμη πείραμα γίνεται στον διεθνή πειραματικό χώρο που λέγεται Ελλάδα. Αυτή τη φορά το πείραμα αφορά καταστροφή χημικών όπλων και το διακύβευμα είναι η Ελληνική θάλασσα νότια της Κρήτης. Η μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά, κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί με τα χημικά και –φυσικά- κανένας δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες παρενέργειες στο περιβάλλον. Η σκληρή αλήθεια είναι πως δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο (με ένα πολύ μεγάλο ποσό) το οποίο θα αναλάβει τα… έξοδα και στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα! Αν και το ποσό δεν έχει διαρρεύσει, αρκετοί θεωρούν πως θα δοθεί στην Ελλάδα, για την ακρίβεια θα μπει στον λογαριασμό για την αποπληρωμή χρέους της Ελλάδας… Όμως επαναλαμβάνουμε, είναι άγνωστο το ποσό που θα δοθεί (αν δοθεί) στην Ελλάδα σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος, διαρροής των χημικών και καταστροφής μίας τεράστιας έκτασης θαλάσσιου περιβάλλοντος (και φυσικά των νότιων ακτών της Κρήτης).



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]