Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Δεκ 2013

Η άνοδος της πελατοκρατίας…
Η πτώση της δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη συμβάδισε με την καταστροφή των μικροϊδιοκτητών και τη συνάθροισή τους στη Ρώμη όπου οι αυτοκράτορες τους μοίραζαν τρόφιμα και τους  έστηναν θεάματα.

Οι πληβείοι εξέλεγαν τους τριβούνους (δημάρχους) και μαζί με τους δημάρχους μπορούσαν να ψηφίσουν νόμους που ήταν δεσμευτικοί για όλους τους Ρωμαίους...

Στην περίοδο της παρακμής της δημοκρατίας οι πληβείοι αντάλλασσαν την ψήφο τους με το βιοπορισμό τους και γενικότερα γινόντουσαν πελάτες των πατρικίων...

Το σιτάρι και τα τρόφιμα που διένειμε η αυτοκρατορία στους πολίτες πληβείους της πρωτεύουσας τα έφερνε από τους φόρους ή τις δημεύσεις των κατακτημένων χωρών.

Κατά την περίοδο της παρακμής οι θεσμοί είχαν διαλυθεί σε τέτοιο βαθμό που τους αυτοκράτορες τους διόριζαν σε κάποιες περιπτώσεις, είτε η φρουρά των πραιτοριανών που ήταν το μόνο στρατιωτικό σώμα που έδρευε στη Ρώμη ή οι λεγεώνες των διάφορων επαρχιών που εισέβαλαν στη Ρώμη. Υπήρξαν υποψήφιοι για αυτοκράτορες που κέρδισαν υποσχόμενοι στους πραιτοριανούς αυξήσεις και αμοιβές σε χρυσά νομίσματα...

Όπως ακριβώς τα τελευταία χρόνια και σήμερα στην Ελλάδα, βουλευτής ή πρωθυπουργός εκλέγεται κάποιος μόνο αν καταφέρει να εξαγοράσει τις συγκροτημένες λεγεώνες των πελατών του δημοσίου ή και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ζουν από το δημόσιο.

Η Ελλάδα της χρεοκοπίας

Στην Ελλάδα της χρεοκοπίας τα πολιτικά κόμματα της εξουσίας και της αντιπολίτευσης ανταγωνίζονται ποιο θα υφαρπάξει την εκλογική υποστήριξη των πελατών που συγκλίνουν πέριξ του κράτους που παίζει τον καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα.

Οι πολιτικοί τρέμουν την ύπαρξη ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα που δεν έχει ανάγκη το κράτος, γιατί τότε εξαλείφεται ο δικός τους ρόλος ως μεσαζόντων με εξουσία και οικονομικά οφέλη.

Στην Ελλάδα οι κρατικοδίαιτοι ολιγάρχες και τα χειραγωγούμενά τους στην πολιτική τρέμουν περισσότερο την ελεύθερη αγορά παρά το κακέκτυπο παρασιτικό σοσιαλισμό των παχύδερμων της ελληνικής αριστεράς και δεξιάς.

Ο κ. Τσίπρας του οποίου το κόμμα έχει γίνει βασικός δέκτης των μεταστάντων κυττάρων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διευρύνει το ακροατήριό του, υπόσχεται επιστροφή με ένα άρθρο και ένα νόμο στα επίπεδα μισθών και ευημερίας προ της χρεοκοπίας.

Παρότι αυτό που υπόσχεται είναι σαν να υπόσχεται κάποιος μελομακάρονα χωρίς θερμίδες και επιπτώσεις στο σάκχαρο, βρίσκει ευήκοα ώτα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου όμως έχει πετύχει στα χρόνια της χρεοκοπίας του δημοσίου να μην έχει απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος και το κόστος της χρεοκοπίας να το πληρώσουν προς το παρόν το 1,5 εκατ. ανέργων του ιδιωτικού τομέα...

Γιατί αυτοί δεν έχουν φωνή και οργανωμένη παρουσία, όπως τα συνδικάτα και το παρακράτος των πελατών. Έλαχε ακόμη αντί για Μαρίνους Αντύπες να έχουν για  εκπροσώπους συνδικαλιστές «Τσουκαλάδες» και «Παναγόπουλους» που αμείβονται από τους εργοδότες και τα διοικητικά συμβούλια του βαθέως κράτους...

Στο δημόσιο τομέα που είναι οργανωμένος σε συνδικάτα και εκλογικές πελατείες, οι απώλειες εισοδήματος ήταν μικρές αν και ο δημόσιος τομέας ήταν αυτός που χρεοκόπησε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις τράπεζες στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο.

Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης στην Καθημερινή της Κυριακής υπολογίζει πως οι μηνιαίες απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο αυξηθήκαν μάλιστα, αντί να μειωθούν.  Υπολογίζοντας τις δαπάνες για μισθούς με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, υπολογίζει τα εξής:

«Μια απλή διαίρεση των 24 δισ. ευρώ με το πλήθος των υπαλλήλων του 2009, δηλαδή τους 913.000, αποκαλύπτει ότι η μέση ετήσια αμοιβή των δημοσίων υπαλλήλων το 2009, ήταν 26.287 ευρώ.

Αν κάνουμε την ίδια διαίρεση και για το 2013, με τους 631.392 υπαλλήλους, έχουμε ότι η μέση ετήσια αμοιβή είναι 23.481 ευρώ. Δηλαδή η ουσιαστική μέση οριζόντια μείωση των ετήσιων αμοιβών των υπαλλήλων είναι μόνο 11%. 


Πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το 2009 οι υπάλληλοι έπαιρναν τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας που ισοδυναμούν με άλλους δύο μισθούς, δηλαδή συνολικά 14 μισθούς. Το 2013 είχαν μόνο 12 μισθούς. Αν λοιπόν διαιρέσουμε τις ετήσιες αμοιβές του 2009 με το 14 και τις ετήσιες αμοιβές του 2013 με το 12, έχουμε μέση μηνιαία αμοιβή για το 2009, 1.878 ευρώ, ενώ για το 2013, 1.957 ευρώ. Bingo!»
Βλέπε:Η μαγική εικόνα των αριθμών
Φυσικά αν μειώθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο δεν συνέβη γιατί έγιναν απολύσεις, αλλά γιατί συνταξιοδοτήθηκαν. Όπερ, αντί το δημόσιο ταμείο να τους πληρώνει ως εργαζόμενους ή παριστάνοντας τους εργαζόμενους, τους πληρώνει ως συνταξιούχους, ενίοτε και από τα 50-55 έτη τους...

Φυσικά, επειδή το κράτος δεν κατέχει κάποια μηχανή που «κόβει» χρήμα, τα ευρώ τα πληρώνουν οι υπόλοιποι,  με αύξηση των φόρων και εισφορών, που οδηγούν σε κλείσιμο επιχειρήσεων και ανεργία για τους «άτυχους» που δεν βρήκαν κατουρημένη ποδιά συνδικαλιστή ή πολιτικού να φιλήσουν, για να εισέλθουν στο δημόσιο ως προστατευόμενοι πελάτες.

Ο έσχατος της δυναστείας  Μητσοτάκης που έγινε υπουργός, δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε πως δεν έχει βρει κανένα υπεράριθμο δημόσιο υπάλληλο να απολύσει. Αν τα 2/3 της αποζημίωσης του βουλευτή που λαμβάνει δεν ήταν αφορολόγητα, για να πληρώνουν οι άλλοι τους ψηφοφόρους του, ίσως θα ήταν πιο εύκολο να βρει.

Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα δεν έχουν προχωρήσει καμιά μεταρρύθμιση και έχουν κάνει τα πάντα για να διατηρήσουν τους κηφήνες - πελάτες στις θέσεις τους. Ακόμη και όταν στην υπόλοιπη κοινωνία ο αριθμός των ανθρώπων που  λιμοκτονεί και παγώνει αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Ούτε πελάτη δεν αγγίξατε αχρείοι... και με το «σκιάχτρο» των ημιπαραφρόνων νεοκομμουνιστών υφαρπάξατε την ψήφο της κοινωνίας πέραν των πελατών να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των πελατών και των διεφθαρμένων που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Κώστας Στούπας
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Βιώνουμε μία μάλλον «επίπλαστη νηνεμία», ενώ γύρω μας μαίνεται η καταιγίδα των καταιγίδων – τα σημαντικότερα γεγονότα του 2014 στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α., η θετική ή αρνητική εξέλιξη των οποίων θα είναι κρίσιμη για τον πλανήτη 
Πόσες χιλιάδες χρόνια πολεμάμε αγκιστρωμένοι στα βουνά της πατρίδας μας – κύματα απανωτά μας ρίχνονται οι βάρβαροι και αντέχουμε. Και δεν αντέχουμε μονάχα – βρήκαμε καιρό, αντλήσαμε δύναμη και δώσαμε στον κόσμο τα δύο, τα πιο πολύτιμα αγαθά: ελευθερία στην ψυχή, καθαρότητα στο μυαλό. Εφεύραμε το συλλογισμό και βάλαμε τάξη στο χάος – ελευθερώσαμε την ψυχή από το φόβο” (Καζαντζάκης).
Το έργο «Αυγή και Χρυσή Αυγή» το έχουμε ξαναδεί, αναφέρει δημοσιογράφος στο βιβλίο του (όλα πρέπει να τα διαβάζει κανείς, εάν θέλει να παραμένει, ή δυνατόν, αντικειμενικός), τονίζοντας πως άλλοι σώζουν την Ελλάδα ερήμην των Ελλήνων, άλλοι υποδύονται τους Έλληνες, άλλοι τους αντιστασιακούς, άλλοι τους καταδότες και άλλοι τους αντιφασίστες.

Παράλληλα, θεωρεί ότι βιώνουμε έναν ιδιότυπο, ψυχρό εμφύλιο πόλεμο, χωρίς ένοπλες εχθροπραξίες, αφού βασιλεύει παντού το μίσος, σε όλες του τις εκφάνσεις – ενώ πιστεύει πως «δεν θα ήταν τύραννος ο Καίσαρας (ο πρωθυπουργός), εάν δεν ήταν πρόβατα οι Ρωμαίοι (οι Πολίτες)» (Shakespeare).

Για την τεκμηρίωση της «γενικά περί αντιπολίτευσης» άποψης του, χρησιμοποιεί τα κείμενο ενός Βούλγαρου (!) αναλυτή, σύμφωνα με το οποίο βιώνουμε την ακραία ιθαγενή εκδοχή ενός ευρωπαϊκού «λαϊκίστικου κύματος», το οποίο είναι φτιαγμένο από θυμό, από μίσος κατά των ελίτ, από πολιτική ασάφεια, από «ισοπεδωτική» επιθυμία, από πολιτιστικό συντηρητισμό, από ευρωσκεπτικισμό ενισχυμένο με αντικαπιταλισμό, από δεδηλωμένο εθνικισμό, από λανθάνουσα ξενοφοβία, καθώς επίσης από όσο περισσότερο ρητορική γίνεται εναντίον της διαφθοράς – από ένα υβρίδιο «Τσίπρα-Καμένου», όπως το χαρακτηρίζει.

«Όταν τις νύχτες σκέφτομαι την Ελλάδα, χάνω τον ύπνο μου» θα έλεγε κανείς, μιμούμενος τον Χάινε και τα λόγια του για τη Γερμανία, διαβάζοντας τα παραπάνω – πόσο μάλλον όταν γνωρίζει τις αντιφατικές θέσεις του δημοσιογράφου στο παρελθόν, ο οποίος δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως ήταν αμέτοχος στην «προπαγανδιστική χειραγώγηση» που υπηρέτησαν πιστά (ανόητα) ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μας.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, επειδή τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, καθώς επίσης ολόκληρος ο υπόλοιπος πλανήτης, ευρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» αφού βιώνουμε μία «επίπλαστη νηνεμία», ενώ γύρω μας μαίνεται η καταιγίδα και ελλοχεύει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος (σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο), εμπλουτισμένος με κοινωνικές αναταραχές και με εμφυλίους, είναι ίσως σκόπιμο να αναφέρουμε ορισμένους «δυνητικούς κινδύνους» του 2014 – ελπίζοντας να μην επαληθευθούν ούτε αυτοί, αλλά ούτε και ο κανόνας, με βάση τον οποίο όλες οι νομισματικές ενώσεις «καταρρέουν εκκωφαντικά», εάν δεν εξελιχθούν άμεσα σε πολιτικές.

(α)  Την 1η Φεβρουαρίου θα αλλάξει η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α. – του ισχυρότερου ίσως πιστωτικού ιδρύματος στον πλανήτη. Εάν συνεχισθεί η παράδοση (Η κατάρα της Fed), η νέα διοίκηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία τριπλή δοκιμασία: με τις τιμές των μετοχών, με την ισοτιμία του δολαρίου και με τα ομόλογα – με την καταιγίδα των καταιγίδων.

Στην περίπτωση που θα σταματήσουν εντελώς τα πακέτα ρευστότητας, σταδιακά έως τα τέλη του 2014, όπως ανακοινώνεται έμμεσα, θα δημιουργηθούν μεγάλες αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές – με την Ινδία, τη Βραζιλία, την Κίνα και, κυρίως, την Τουρκία, να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες είναι οι βασικότεροι χρηματοδότες των χωρών αυτών, έχοντας παράλληλα υπερβολικά διογκωμένους ισολογισμούς, όσο και οι ισχυρές εξαγωγικές χώρες της ηπείρου μας (Γερμανία, Ολλανδία), θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες – επίσης οι χώρες εξαγωγής ενέργειας και πρώτων υλών, όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, η Μ. Ανατολή και ο Καναδάς.

(β)  Την Άνοιξη θα ξεκινήσει η ΕΚΤ τον έλεγχο των τραπεζικών Ισολογισμών, με την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων (stress test). Οι κίνδυνοι που πιθανότατα θα προκύψουν δεν είναι καθόλου αμελητέοι – με τις ιταλικές, τις γαλλικές, τις ισπανικές αλλά και τις γερμανικές τράπεζες να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό.
 
Εάν τυχόν κάποιες από αυτές αμφιταλαντευθούν, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (domino effect) – επειδή δεν έχει επιτευχθεί μία λειτουργική τραπεζική ένωση της Ευρώπης, αφού αυτό που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Ενδεχομένως τότε θα «επιστρέψει δριμύτερη», πολύ πιο επικίνδυνη, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης – γεγονός που ήδη προκαλεί συζητήσεις στις αγορές, όσον αφορά τη μαζική αγορά δημοσίων ομολόγων, άρα την αύξηση της ποσότητας χρήματος και την υποτίμηση του ευρώ, εκ μέρους της ΕΚΤ.

(γ)  Στις 22 Μαΐου θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές – γεγονός που σημαίνει πως ήδη από τον Απρίλιο θα σταματήσουν όλες οι εργασίες στις Βρυξέλες. Νικητές θα είναι πιθανότατα τα ακραία κόμματα – τα περισσότερα από τα οποία είναι εναντίον του κοινού νομίσματος, ενώ αρκετά δεν αποδέχονται ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι αντιευρωπαϊκή – με όλα όσα συνεπάγεται για το ευρώ, καθώς επίσης για τον υπόλοιπο πλανήτη. Η παράλληλη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη Ελλάδα θα δώσει ένα επί πλέον ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση – εάν επιβιώσει βέβαια μέχρι τότε, μετά τα αλλεπάλληλα τρομακτικά λάθη και τις εγκληματικές σχεδόν παραλείψεις της.

(δ)  Στις 25 Μαΐου ακολουθούν οι εθνικές εκλογές στο Βέλγιο – όπου είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν σημαντική επιρροή οι Φλαμανδοί εθνικιστές. Εάν προβλέπουμε σωστά, η πρωτεύουσα της Ευρώπης θα χωριστεί σε δύο στρατόπεδα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για το Βέλγιο, τα οικονομικά στοιχεία του οποίου είναι επιεικώς άθλια, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ.

(ε)  Τον Οκτώβριο θα αναλάβει η ΕΚΤ την επίβλεψη των ευρωπαϊκών τραπεζών – ενώ έχει αποφασιστεί πως μέχρι τότε θα πρέπει να αποσβεσθούν (διαγραφούν) επισφάλειες, οι οποίες υπολογίζοντα στο 1 τρις €. Όπως φαίνεται, μόνο εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν ξανά την πραγματική οικονομία – χωρίς να είναι πολύ πιθανόν να συμβεί.


(στ) Το Φθινόπωρο θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλες αναταραχές στην  Ισπανία, καθώς επίσης στη Μ. Βρετανία – όταν τόσο οι Καταλανοί, όσο και οι Σκοτσέζοι θα ψηφίσουν για την ανεξαρτησία των περιοχών τους.

Εάν τυχόν έχουν αυξημένα ποσοστά, πόσο μάλλον εάν κερδίσουν τις εκλογές οι αυτονομιστές, τα επακόλουθα για πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης δεν είναι απρόβλεπτα – αφού και άλλες μειονότητες θα θελήσουν να ανεξαρτητοποιηθούν, «παράγοντας» αναταραχές.

Ενδεχομένως θα ακολουθούσαν τότε εμφύλιοι πόλεμοι σε πολλές χώρες, οι οποίοι θα διάβρωναν τα εθνικά κράτη – με οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον τους.

Περαιτέρω, δεν δίνεται ίσως η απαιτούμενη σημασία σε ένα εντυπωσιακό γεγονός – στο ότι τελείωσε ξαφνικά η διαμάχη για τον προϋπολογισμό των Η.Π.Α., παρά το ότι η υπερδύναμη είχε απειληθεί δύο φορές με στάση πληρωμών, με τα κόμματα να συμφωνούν την τελευταία στιγμή (αυξάνοντας «το φρένο χρέους» και αναβάλλοντας τη συζήτηση για αργότερα).

Τον Ιανουάριο λοιπόν του 2014 δεν θα έχουμε το αναμενόμενο κραχ στις Η.Π.Α. – κάτι που θα συνέβαινε, εάν δεν συμφωνούσαν τα δύο κόμματα. Πρόκειται όμως πράγματι για ένα ευχάριστο ή μήπως για ένα ανησυχητικό γεγονός;

Προφανώς δεν έχει επιλυθεί το βασικό πρόβλημα της παραγωγής ελλειμμάτων και χρεών στη χώρα – ενώ η όλη κατάσταση διασώζεται από τη Fed (καρτούν που ακολουθεί), μέσω της «εκτύπωσης» όλο και περισσοτέρων χρημάτων, παρά τον (υπέρ)πληθωρισμό που ελλοχεύει.
.
Στο-κέντρο-του-τυφώνα-2..
.

Στη λεζάντα θα έπρεπε να λέει: «Άφησε τον αυτόν, δίνει χρήματα μόνο σε πλούσιους και σε τράπεζες».
Εάν ήταν η Merkel στη θέση του Bernanke, η λεζάντα θα έλεγε: «Φτηνά ευρώ, αλλά μόνο για Γερμανούς».

Σε κάθε περίπτωση, στις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα ένα νέο όριο δημοσίων χρεών, υψηλότερο φυσικά των 17 τρις $, τα οποία έχουν ήδη ξεπεραστεί – ενώ, σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς, το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1 τρις $ το 2014, καθώς επίσης ένα ανάλογο ποσόν το 2015.

Στα πλαίσια αυτά, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων  συνεχίζονται, με μία και μοναδική διαφορά: το ότι διεξάγονται πλέον «πίσω από κλειστές πόρτες», έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από κανέναν.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, ενώ αποτελεί ένα ακόμη δείγμα «εκφασισμού» της υπερδύναμης – η οποία, «παράγοντας» το 25% του συνολικού ΑΕΠ του πλανήτη, θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε ένα καταστροφικό κραχ, εάν τυχόν εκτροχιαζόταν.

Η αύξηση πάντως των τιμών των ακινήτων στις Η.Π.Α., σε σχέση με τα εισοδήματα (διάγραμμα που ακολουθεί), οφειλόμενη κυρίως στη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, υποδηλώνει τάσεις (υπέρ) πληθωρισμού – άρα μείωση της αγοραστικής αξίας του δολαρίου, με δυσμενή αποτελέσματα για την, σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές, οικονομία της χώρας.
.
Πραγματικό κόστος αγοράς ακινήτου επί διοικήσεως Greenspan και Bernanke
Πραγματικό κόστος αγοράς ακινήτου επί διοικήσεως Greenspan και Bernanke
.
Ολοκληρώνοντας, αρκετές επενδυτικές τράπεζες προβλέπουν πλέον την επιβολή ενός «χαρατσιού» 5-10% στις ευρωπαϊκές καταθέσεις, εντός του 2014, με στόχο τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει την «προληπτική» φυγή κεφαλαίων, με έμμεσο επακόλουθο την κατάρρευση τόσο των χρηματιστηρίων, όσο και της πραγματικής οικονομίας, η οποία ευρίσκεται ήδη στην παγίδα ρευστότητας.

Το 2014 θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα ταραγμένο «έτος εξόδου από το μάτι του κυκλώνα» και επιστροφής στην καταιγίδα για ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορεί όμως να συμβεί ακριβώς το αντίθετο, αφού ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το μέλλον – να αποδειχθεί δηλαδή ένα ήσυχο έτος, χωρίς κλυδωνισμούς, κοινωνικές αναταραχές και πολέμους. Ελπίζοντας φυσικά να συμβεί το δεύτερο, ευχόμαστε σε όλους τους Έλληνες Καλή Χρονιά, με υγεία, σύνεση και ευτυχία.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφαμε πριν από λίγες ημέρες ότι η παταγώδης πτώση αυτής της δωσίλογης κυβέρνησης έχει εισέλθει στην τελική ευθεία με επιταχυνόμενους ρυθμούς…
Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του 2013 και κάποιες …πολιτικές συμπτώσεις σηματοδοτούν και τις τελευταίες μέρες αυτής της κυβέρνησης.

Δεν πιστεύουμε στο «τυχαίο» όταν αυτό ανακυκλώνεται με συχνότητα και σε στενά χρονικά πλαίσια.
Οι «συμπτώσεις» είναι πολλές και «στριμωγμένες» μέσα στον τελευταίο μήνα, για να είναι τυχαίες:

α). Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, και γγ. της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, «στασίασε», κατηγορώντας τον καπετάνιο (Σαμαρά) ότι οδηγεί το σκάφος της ΝΔ σε ναυάγιο…

β). Στο εσωτερικό της ΝΔ «φουσκώνουν» οι υπόγειες «ανταρσίες», καθώς και οι διακριτικές, ανοικτές διαφοροποιήσεις από προβεβλημένα στελέχη. Π.χ. Παυλόπουλος και άλλοι…

γ). Ξεσπά το σκάνδαλο Λιάπη που παίρνει τις τελετουργικές διαστάσεις του τηλεθεάματος και του πολιτικού εμπορίου…

δ). Ταυτόχρονα, σχεδόν, βγαίνει στον αφρό και το σκάνδαλο στον ΟΚΑΝΑ…

ε). Ο Χατζηγάκης, διακριτικά, αλλά ανοικτά, κτυπά την κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματός του…

στ). Ακολουθεί η θορυβώδης καταψήφιση της κυβέρνησης από τον Πολύδωρα…

ζ). Τώρα συλλαμβάνεται μεγαλοστέλεχος της ΝΔ για εκβιασμούς και μίζες: Ο πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Χάρης Τομπούλογλου.

Βλέπουμε, λοιπόν, μια σειρά «συμπτώσεων» που πλήττουν ευθέως τη ΝΔ, δηλαδή το κόμμα που κυβερνάει.
Αυτό που ξεπροβάλλει, σαν αιχμή, σ’ αυτές τις «συμπτώσεις» είναι μια γνωστή και μαγική λεξούλα: «Διαφθορά».

Μια ΔΙΑΦΘΟΡΑ που έχει μεταπηδήσει από το ΠΑΣΟΚ (αυτό έχει ήδη διαλυθεί) σε στελέχη και χώρους της ΝΔ που κυβερνά!!!

Για να πιάσουμε το νήμα της Αριάδνης πρέπει να θυμίσουμε τούτο: Το αλογάκι της «διαφθοράς» αρχίζει να αφηνιάζει όταν τα ισχυρά κέντρα εξουσίας, οι «νταβάδες» (διεθνείς και εγχώριοι) προωθούν νέους σχεδιασμούς για την αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού.

Μια μικρή σύνοψη της πρόσφατης ιστορίας μας:

Το 1987-1989: ο πολιτικός στόχος ήταν το γκρέμισμα της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Το «όχημα» αυτού του στόχου ήταν η «διαφθορά» και η «κάθαρση»!!!

Αργότερα, όταν ο νεοφιλελευθερισμός και ο «εκσυγχρονισμός» κυριάρχησαν, τότε ετέθη στην ημερησία διάταξη η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του δημόσιου τομέα, και άρχισε η νέα προπαγανδιστική πλύση εγκεφάλου για τη «διαφθορά» του Δημοσίου. Δηλαδή το «όχημα» για τον πολιτικό σχεδιασμό των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και πάλι η «διαφθορά».

Η ίδια μυθολογία περί διαφθοράς του Δημοσίου κατακλύζει και σήμερα τα πάντα, μάλιστα σε υστερικές μορφές, ακριβώς γιατί προωθείται, σήμερα, πιο βάρβαρα η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του Δημοσίου…

Τέλος η πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή πάνω στο «όχημα» της διαφθοράς κινήθηκε…

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η «διαφθορά» (το ενδημικό αυτό φαινόμενο της καπιταλιστικής παρακμής), «ανακαλύπτεται» και δαιμονοποιείται ΜΟΝΟ τότε που έχουν μπει στην ημερησία διάταξη τα πολιτικά παιχνίδια των ισχυρών οικονομικών κέντρων εξουσίας. Στις «ομαλές» περιόδους, η διαφθορά …εξαφανίζεται.

Σήμερα τα ισχυρά κέντρα εξουσίας (τα πλανητικά, αλλά και τα εγχώρια) διακρίνουν καθαρά ότι τα όρια αυτής της κυβέρνησης εξαντλήθηκαν, ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παταγώδη πτώση της.

Φαίνεται ότι αυτά τα κέντρα εξουσίας έχουν ξεγράψει πλέον αυτήν την κυβέρνηση και προωθούν τα παιχνίδια της ΟΜΑΛΗΣ και ελεγχόμενης αντικατάστασής της, καθώς και τα παιχνίδια της αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, όσο αυτό είναι δυνατόν…

Δεν μπορεί, συνεπώς, να είναι απλές και «τυχαίες» πολιτικές συμπτώσεις αυτά που γίνονται και με τέτοια συχνότητα, αυτό το διάστημα.

Ούτε «τυχαία» είναι:

α). Ότι και τα μεγάλα λαρύγγια των "νταβάδων" αρχίζουν και αυτά «διακριτικά» να κριτικάρουν κάποιες κυβερνητικές πρακτικές και να «κτυπούν» την τρόικα…

β). Ότι και οι στημένες δημοσκοπήσεις, αρχίζουν να δίνουν καθαρό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ…

Μόνο ανόητοι μπορεί να πιστεύουν ακόμα στη «μονομαχία» στήθους με στήθος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…
Η ΝΔ καταρρέει, σαν το ΠΑΣΟΚ, εκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να μην πετάει, λόγω του πολιτικού του ερμαφροδιτισμού, αλλά βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά…

Η ΝΔ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό τα επιτελεία του 4ου Ράιχ το γνωρίζουν. Ετοιμάζονται, λοιπόν, για το αύριο. Για την ακρίβεια για το μεθαύριο.

Το αύριο είναι γνωστό: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…

Το μεθαύριο είναι που τους απασχολεί και τους προκαλεί αγωνία και τρόμο...

Από εδώ απορρέουν και οι διάφορες εναγώνιες κινήσεις είτε περί «κεντροαριστεράς», είτε περί «κεντροδεξιάς», είτε περί «λαϊκής δεξιάς»…

ΣΕ αυτήν τη στρατηγική της εναγώνιας προσπάθειας για την αναπαλαίωση της σαπίλας εντάσσονται και «βρυχηθμοί» του Πολύδωρα, τα πολιτικά σώου της Ραχήλ Μακρή και πολλών άλλων…

Η πολιτική ρευστότητα της σαπίλας θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στο μέλλον…

Θα καθαρίσει ΜΟΝΟ όταν μπει ο λαός σε ΚΙΝΗΣΗ, σε αγωνιστική κίνηση και ΟΡΓΑΝΩΣΗ της ΟΡΓΗΣ του στο δρόμο…

Τότε μόνο καθαρίζει η κόπρος…

Ας επισπεύσουμε αυτή τη διαδικασία στο νέο χρόνο…

Από resaltomagΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος. Πάρα πολύ. Κάθε μέρα, ο δείκτης απόγνωσης, αν υπάρχει κάτι τέτοιο (αν όχι πρέπει να το δούμε), ανεβαίνει. Οι νευρώσεις δίνουν και παίρνουν. Όλοι χρωστούν, κρύβονται, ζουν με το φόβο του δικαστικού επιμελητή.

 Λουκέτα, διώξεις από την εφορία, φυγοδικίες, εξώδικα, εξώσεις, κατασχέσεις, απειλές, εισπρακτικές εταιρείες, direct sales μέσω κινητού, πίεση, απλήρωτοι λογαριασμοί και ενοίκια, κρυφτούλι με τους ιδιοκτήτες... Κόσμος αξιοπρεπής και νομιμόφρων που πλήττεται από τις ανάλγητες πολιτικές της τρόικας, που δεν αντιλαμβάνεται ότι θα αφήσει πίσω της ερείπια.

Ερείπια και όχι αγορά. Διότι αγορά σημαίνει ότι υπάρχουν αγοραπωλησίες. Και ποιος έχει χρήματα πλέον για τέτοια πράγματα... Και αν έχει, τα φυλάει. Δεν έχει μυαλό και διάθεση άλλωστε για αγορές, επενδύσεις και σούρτα – φέρτα στην αγορά.

Ακόμα και αν υπάρξει ανάκαμψη, δεν θα υπάρχει διάθεση και η ψυχολογία είναι πολύ κακή. Αυτά, είναι πράγματα που οι ορθολογιστές της τρόικας με την «τιμωρητική» διάθεση, δεν λαμβάνουν υπόψη τους. Και όταν τους τα λέει η κυβέρνηση, απλά αδιαφορούν. Αδιαφορούν ανεύθυνα, μιας και ένας «ξεσηκωμός» στην Ελλάδα ή μια κάλπη που θα αναδείξει εξτρεμιστικές πλειοψηφίες (πχ ΣΥΡΙΖΑ & ΧΑ), θα κάνει άνω – κάτω όλη την Ευρώπη.

Η τρόικα απαρτίζεται από τρελούς. Όσοι με διαβάζετε χρόνια τώρα, θα έχετε ενδεχομένως διαπιστώσει ότι δεν χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις. Όμως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς, την ώρα που στη Γαλλία προηγείται η Λεπέν και στην Ελλάδα η ναζιστική Χρυσή Αυγή αγγίζει δημοσκοπικά το 13 – 14% (παρά τις αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της), στην Ελλάδα και στο Νότο της Ευρώπης γενικότερα έχει επιβληθεί μια πολιτική, η οποία θα γεμίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 με ναζιστές και κομμουνιστές, δηλαδή μισαλλόδοξους και ακραίους.

Η ΕΕ, με την πολιτική της, ακυρώνει τον ίδιο της τον εαυτό. Όλη η μεταπολεμική Ευρώπη στήθηκε έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο ριζοσπαστισμός και να αποφευχθούν νέα αιματοκυλίσματα. Τώρα, όλοι στη Γηραιά Ήπειρο, πολιτικοί και γραφειοκράτες, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αναβιώσουν τον εξτρεμιστικό εφιάλτη.

Και είναι να απορεί κανείς: δεν φοβούνται αυτοί οι τύποι με τα κοστούμια; Δεν υπολογίζουν τις επιπτώσεις των πολιτικών τους; Τι θα κάνουν αν κάποια στιγμή διαμορφωθούν εξτρεμιστικές πλειοψηφίες; Δεν αντιλαμβάνονται ότι θα βρεθούν και οι ίδιοι σε δεινή θέση; Μήπως είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, που έχουν χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία;

Κινδυνεύουμε να βιώσουμε, ελέω ΓΑΠ, δαντικές εικόνες. Ο τύπος αυτός μας έβαλε στο μνημόνιο χωρίς να διαπραγματευτεί τίποτα. Κατέστησε τη χώρα έρμαιο στις διαθέσεις των δανειστών της, της στέρησε την ελευθερία της, δέσμευσε τις επερχόμενες γενιές, κλέβοντάς τους το μέλλον τους.

Και μετά, «έπαιξε» καιροσκοπικά με δημοψηφίσματα, αυτά που ίσως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί αυτός και το κόμμα του πολλές δεκαετίες πριν, όταν με τις ανεύθυνες πολιτικές τους εξαχρείωναν τους πάντες, διαβρώνοντας την κοινωνία. Φυσικά, άνοιξαν το δρόμο για να μπορούν κάποιοι να ενθουσιάζονται με αχρεία και ανήθικα συνθήματα και τσιτάτα του τύπου «λεφτά υπάρχουν».

Δεν είναι ώρα όμως απόδοσης ευθυνών. Είναι ώρα να ανασκουμπωθούμε και να βρούμε διέξοδο, ώστε η χώρα να εξέλθει από την κρίση. Η Ιρλανδία, τα κατάφερε. Όμως, εκείνη δεν είχε ΓΑΠ και έτσι, βρέθηκε να δανείζεται μεν, αλλά με πολύ καλύτερους όρους. Και φυσικά, εκεί μπορεί να είχαν πρόβλημα κάποια στιγμή, αλλά δεν είχαν «Τσοβόλα δώστα όλα», ούτε φαταούλες διαπλεκόμενους επιχειρηματίες, καρεκλοκένταυρους γραφειοκράτες και διεφθαρμένους εργατοπατέρες και συντεχνίες. 
Αλλά, πού να τα πει κάποιος αυτά... Πού; Κι όμως, ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί διέξοδος, φτάνει να μην αποφασίσουμε να στερηθούμε την ίδια την ελευθερία μας, ψηφίζοντας ολοκληρωτικά κόμματα, για να τιμωρήσουμε κάποιους που αφήσαμε με δική μας ευθύνη ατιμώρητους μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, μετά τα Ίμια, μετά την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στους δήμιούς του, μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Νίκος Χιδίρογλου
 
Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η αινιγματική δήλωση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, έχει ξεσηκώσει ερωτήματα! Ανήγγειλε προσφυγή της χώρας του στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, ή επρόκειτο για μία αναφορά εντυπωσιασμού και μόνο από την πλευρά του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Η αναφορά του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τη Δευτέρα, ότι «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, καθώς και οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην ΠΓΔΜ, με τις γνώμες να διίστανται σχετικά με το εάν ο κ.Ιβάνοφ ανήγγειλε προσφυγή της χώρας του στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, ή επρόκειτο για μία αναφορά εντυπωσιασμού και μόνο από την πλευρά του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά αυτή του κ.Ιβάνοφ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ διαπίστωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή.

Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες: το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζεται μία διεθνής συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΟΗΕ (εννοεί την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), ενώ ένα μέρος (εννοεί την Ελλάδα) που εκλήθη από το Δικαστήριο να μην συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή αυτή συμφωνία, συνεχίζει να αγνοεί την ετυμηγορία. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε στο εάν, πώς και τι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο πρόκειται για μια διαπίστωση που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση».

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

- «Δεν έχω εκπλαγεί από τη στάση της Τουρκίας, για μισό αιώνα δεν μας αναγνωρίζει»
- Για ψεύτικη πολιτική κατηγόρησε την Τουρκία ο προκαθήμενος της Εκκλησίας
- «Ο ΠτΔ ξεσκέπασε τον Τούρκο ΥΠΕΞ»

Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια της τουρκικής κυβέρνησης, να αποκλείσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Η Τουρκία είπε ο Αρχιεπίσκοπος, « για μισό αιώνα τώρα δεν μας αναγνωρίζει. Δεν θέλουμε την αναγνώριση της Τουρκίας, μας αναγνωρίζει όλος ο υπόλοιπος κόσμος και εγώ προσωπικά δεν έχω εκπλαγεί».

Εκείνο που πρέπει να κοιτάζουμε συνέχισε, είναι να ενημερώνουμε την Ευρώπη πρώτα, αλλά και τα ΗΕ και όλο τον κόσμο, γιατί δυστυχώς, ανέφερε , η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, "που είναι ψεύτικη πολιτική, τα καταφέρνουν να πείθουν τους άλλους περί της ορθότητάς των".

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ "και ξεσκέπασε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, που είπε ψέματα στον ΓΓ".

Είναι σημείωσε « η πρώτη φορά που ενημερώνονται και οι ηγέτες της Ευρώπης και του είχα πει την άποψη την δική μου, ότι οφείλουμε να στείλουμε διπλωμάτες να περιέλθουν όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης να τους ενημερώσουν λεπτομερώς , για τις θέσεις μας », γιατί, όπως ανέφερε, « οι Τούρκοι δυστυχώς έχουν τον τρόπο να πείθουν και πρέπει να τους ξεσκεπάσουμε και να μην τους αφήνουμε ανενόχλητους».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε πως δεν έχει πολλές ελπίδες ότι θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

"Εάν πατήσουμε πόδι ούτως ώστε η βάση των συνομιλιών να είναι σωστή, αφού αποφάσισαν οι ηγέτες μας την Ομοσπονδία η βάση πρέπει να είναι Ομοσπονδιακή και όχι Συνομοσπονδιακή", είπε.

Ο στόχος σημείωσε των Τούρκων είναι να αποκτήσουν στην Κύπρο τ/κ `κράτος`, προσθέτοντας πως « για μας κράτος τουρκοκυπριακό σημαίνει διχοτόμηση και νομίζω πως τη διχοτόμηση δεν την θέλει κανείς».

ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε επίσης ότι «αποφασίσαμε μια λύση, εκείνη πρέπει να επιδιώκουμε, και προς εκείνη να κατευθύνουμε όλες τις ενέργειες μας».

Σε σχέση με το φυσικό αέριο είπε ότι έχουν ακουστεί αρκετές ιδέες, και σημείωσε πως υπάρχει η άποψη ότι « εάν βρεθεί πετρέλαιο, -και από τα λίγα που γνωρίζω υπάρχει πετρέλαιο-, συμφέρει καλύτερα να αξιοποιήσουν το πετρέλαιο και όχι το αέριο».

"Είναι πρόωρο ακόμα δεν ξέρει κανείς" κατέληξε.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
- Εισαγγελέας κατηγόρησε την αστυνομία πως αγνοεί τα εντάλματα σύλληψης και δεν συλλαμβάνει κατηγορούμενους
- Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν πως φτιάχνει κυβέρνηση που δεν θα του φέρνει καμία αντίρρηση
- Ο Ερντογάν μέσα στη νύχτα έκανε ανασχηματισμό "τελειώνοντας" και τον Μπαγίς

Ένας Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε σήμερα ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας. . . στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας αυτός. 
Μολονότι ο Ακάς δεν αναφέρθηκε σε κανέναν ονομαστικά, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη αναμένεται να κλιμακώσουν την μεγεθυνόμενη οργή για την υπόθεση που ξέσπασε την 17η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των γιων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank (Λαϊκής Τράπεζας).

Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Χαλκμπάνκ.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα χθες, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.

«Σήμερα... ανακάλυψα ότι μου αφαιρέθηκε η δικαιοδοσία να ερευνώ την υπόθεση χωρίς να μου παρουσιαστεί κανένας λόγος», σημείωσε. «Όλοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη οφείλουν να γνωρίζουν ότι η δυνατότητά μου να διεξαγάγω μια έρευνα ως δημόσιος κατήγορος παρακωλύθηκε».

Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, πριν από λίγο παρενέβη και δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση της Τουρκίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προσπαθεί να ασκήσει την εξουσία μέσω ενός μυστικοπαθούς «βαθέος κράτους» μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ των 10 νέων στενών συνεργατών του που διόρισε αργά χθες ο Ερντογάν είναι ο Εφκάν Αλά, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος αναλαμβάνει το πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών και θα είναι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας.
Ο Άλα αντικατέστησε τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, έναν από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν μετά τη σύλληψη του γιου του στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά.
«Αυτός (σ.σ. ο πρωθυπουργός Ερντογάν) προσπαθεί να φτιάξει μια κυβέρνηση που δεν του φέρνει καμιά αντίρρηση. Σε αυτό το πλαίσιο ο Εφκάν Αλά έχει ρόλο-κλειδί» να διαδραματίσει, δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ερντογάν «έχει ένα βαθύ κράτος, το κόμμα (του, το) AK έχει ένα βαθύ κράτος, και ο Εφκάν Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέος κράτους», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου, χρησιμοποιώντας έναν όρο ο οποίος στην Τουρκία έχει συνδεθεί με ένα σκιώδη, παρακρατικό μηχανισμό που αψηφά το δημοκρατικό σύστημα ελέγχου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε τους φόβους της για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης – λέγοντας πως η σημερινή κατάσταση είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε 100 χρόνια πριν, όταν ακολούθησε η διεθνής σύρραξη


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Χωρίς κράτος δικαίου, χωρίς σταθερούς κανόνες σεβαστούς από όλους, χωρίς κοινωνία των πολιτών, χωρίς αποτελεσματικό σύστημα λογοδοσίας, χωρίς ορθολογισμό και ισόρροπη ανάπτυξη πολλαπλών πυλώνων της οικονομίας, ισχυρή οικονομία δεν δημιουργείται.
Προϋπόθεση για την ισχυρή οικονομία είναι η ισχυρή κοινωνία. Η αλήθεια αυτή είναι τόσο παλαιά, ώστε αρκεί κανείς να διαβάσει τον Θουκυδίδη για να δει τον Περικλή να δηλώνει πως «όταν ευημερούν οι πολίτες αλλά δυστυχεί η πόλη, μόνο συμφορές είναι δυνατόν να προκύψουν για όλους» (ακόμη και γι’ αυτούς που τώρα ευημερούν) – ενώ, αντίθετα, όταν ευημερεί η πόλη, η ευημερία των πολιτών είναι δεδομένη και βιώσιμη”.
 .
Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάρρευση της πατρίδας μας, την υπαγωγή της στο ΔΝΤ, το διεθνή εξευτελισμό, την επαίσχυντη «επαιτεία» διαδοχικών κυβερνήσεων της, την εξαθλίωση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, τις αλλεπάλληλες «προδοτικές» συμπεριφορές των εκπροσώπων της στη Βουλή, καθώς επίσης πολλών άλλων Θεσμών της, πρόσφατα δε τον εκφασισμό που επιχειρείται, οδηγούμαστε στην οδυνηρή διαπίστωση πως, όχι μόνο δεν ευημερεί η Ελλάδα ή οι Πολίτες της αλλά, ακόμη χειρότερα, είναι ελάχιστες εάν όχι μηδενικές οι προοπτικές, για μία μελλοντική αντιστροφή της τάσης.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται από τη ραγδαία πτώση του επιπέδου των πολιτικών της χώρας μας οι οποίοι, αντί να παράγουν πολιτική, παράγουν σκάνδαλα κάθε είδους – με μοναδικό σκοπό τη δημοσιότητα, η οποία τους εξασφαλίζει την παραμονή τους στην εξουσία.

Άνθρωποι «απελπιστικά χαμηλού πνευματικού επιπέδου» στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε όλα σχεδόν τα κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με όπλα την υπερβολή, το «θεατρινισμό» και την ανοησία – χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς καμία ντροπή, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα. Την ίδια στιγμή η «γειτονιά» μας φλέγεται – τόσο δυτικά, όσο και ανατολικά. Ειδικότερα τα εξής:
 .
ΔΥΤΙΚΑ
Στην πρόσφατη σύσκεψη κορυφής, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε τους φόβους της για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης – λέγοντας πως, εάν δεν δεσμευθούν όλες μαζί οι χώρες να υιοθετήσουν τα προγράμματα της Τρόικας διαχρονικά, επιταχύνοντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η λήψη των ενισχύσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Την ίδια άποψη είχε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία προτείνεται για την ηγεσία της Κομισιόν – όπου όμως οι υπόλοιπες χώρες δεν συμφωνούν, επειδή θεωρούν πως έτσι κινδυνεύει η εθνική τους ανεξαρτησία.

Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένα βαθύ ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα – στη μία πλευρά του οποίου ευρίσκεται η Γερμανία, ενώ στην άλλη όλες οι υπόλοιπες χώρες. Αντίπαλοι πλέον της καγκελαρίου, καθώς επίσης των σχεδίων που προτείνει είναι, εκτός της Ισπανίας και των λοιπών χωρών του νότου, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Φιλανδοί, οι Γάλλοι και οι Βέλγοι – οι οποίοι δεν συμφωνούν με την «άρση» της εθνικής τους ανεξαρτησίας προς όφελος της Ευρώπης, παρά την απειλή του διοικητή της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία “Εάν δεν κάνετε διαρθρωτικές αλλαγές, θα χάσετε την ανεξαρτησία σας”.

Προέρχομαι από μία χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η καγκελάριος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, “η οποία διασώθηκε από τη Δυτική Γερμανία – κάτι που δεν θα συμβεί με την Ευρώπη, την οποία δεν πρόκειται κανείς να διασώσει. Η επιτυχής αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι η απόδειξη του ότι, η Ευρώπη μπορεί να ανταπεξέρχεται σωστά με τα προβλήματα των χωρών-μελών της. Εάν όμως συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όπως στην εποχή του κομμουνισμού και της σοβιετικής ένωσης, είμαστε χαμένοι. Εάν δεν επιταχύνουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το νόμισμα μας θα εκραγεί αργά ή γρήγορα”.

Η καγκελάριος είπε επίσης ότι, διαβάζοντας το βιβλίο «Οι υπνοβάτες», σε σχέση με όσα γεγονότα προηγήθηκαν του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, διαπίστωσε παρόμοιες καταστάσεις, με αυτές που παρατηρούνται σήμερα στην Ευρώπη – ειδικά όσον αφορά τις αποτυχημένες προσπάθειες τότε, με στόχο την εύρεση μίας πολιτικής λύσης. “Η ζωή είναι άδικη”, ολοκλήρωσε τις σκέψεις της, “Είναι καλύτερα να πληρώσουμε σήμερα 3 δις € για να σώσουμε την Ευρωζώνη, παρά 10 δις € σε λίγα χρόνια”.

Η θέση της Γερμανίας είναι λοιπόν ουσιαστικά η εξής: Το ευρώ θα καταρρεύσει, εάν η Ευρωζώνη δεν επιταχύνει τις διαδικασίες ριζικής ολοκλήρωσης της – ενώ η σημερινή κατάσταση είναι η ίδια με αυτήν που επικρατούσε 100 χρόνια πριν, όπου αμέσως μετά ξέσπασε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο συνδυασμός μίας μη λειτουργικής νομισματικής ένωσης, με μία γιγαντιαία κρίση χρέους, θα προκαλέσει την έκρηξη του κοινού νομίσματος – η οποία θα είναι τρομακτική και επώδυνη για ολόκληρο τον πλανήτη.

Βέβαια δεν αναφέρθηκε στα σχέδια ηγεμονίας της, στην υποταγή όλων των χωρών δηλαδή που φαίνεται να επιδιώκει άμεσα, με αφορμή την κρίση χρέους – από την οποία η Γερμανία τρέφεται όσο καμία άλλη χώρα στον πλανήτη.

Ταυτόχρονα, αντιδράει και δεν σέβεται την ηθική υποχρέωση της να διατηρεί ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με τους εταίρους της – όχι μειώνοντας τις εξαγωγές της (θα ήταν άλλωστε ανόητο και άδικο), αλλά κλιμακώνοντας τις εισαγωγές της, μέσω της αύξησης των μισθών των εργαζομένων της (οπότε της εσωτερικής κατανάλωσης, με προϊόντα των χωρών της Ευρωζώνης).
.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ Γερμανίας
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ Γερμανίας
.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης όμως, αποφάσισαν δυστυχώς να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για το τέλος του 2014 – για μετά τις ευρωεκλογές. Εάν βέβαια συμβεί αυτό που εμείς υποθέτουμε, εάν δηλαδή οι ευρωπαίοι πολίτες, έχοντας απογοητευθεί από τα μέτρα λιτότητας, στείλουν στο Ευρωκοινοβούλιο το μήνυμα τους, επιλέγοντας ακραία κόμματα, τότε η Ευρώπη δεν θα αποφύγει το μοιραίο – οπότε θα επαληθευθούν ίσως οι φόβοι της καγκελαρίου.

Το θέμα βέβαια δεν είναι η αναβολή των αποφάσεων, αλλά η επιλογή μίας εκ των δύο λύσεων που στην πραγματικότητα υπάρχουν – εκ των οποίων η δεύτερη είναι ίσως προτιμότερη, κάτω από τις άκρως επικίνδυνες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση:
 .
(α)  Η ελεγχόμενη διάλυση της, έτσι ώστε όλες οι χώρες που την αποτελούν να επιστρέψουν στην αφετηρία – ανακτώντας τη νομισματική τους κυριαρχία, για να προστατεύουν καλύτερα τις οικονομίες τους.
(β)  Η εκδίωξη της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενωθούν ισότιμα όλες οι υπόλοιπες χώρες – τραπεζικά, δημοσιονομικά και πολιτικά δηλαδή, δημιουργώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
 .
Άλλη λύση δεν υπάρχει και δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξει – ενώ, εάν αργήσει να συνειδητοποιηθεί, τα επακόλουθα για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα είναι εξαιρετικά οδυνηρά.

Ολοκληρώνοντας, το ότι η Γερμανία μεταφέρει τα αποθέματα χρυσού στα δικά της θησαυροφυλάκια (37 τόνους πρόσφατα), καθώς επίσης οι πωλήσεις συμμετοχών σε γερμανικές εταιρείες εκ μέρους της Goldman Sachs, με αγοραστές ξένα επενδυτικά κεφάλαια, αποτελούν ίσως ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ προς την ΕΕ, να μην δοθούν δάνεια στην Ουκρανία, λόγω υψηλού ρίσκου, όπως και το μέγεθος των ισολογισμών των τραπεζών που θα τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ (25 τρις € ή περί τις τρεις φορές το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, όταν το αντίστοιχο στις Η.Π.Α. δεν ξεπερνάει το ένα ΑΕΠ), μπορεί επίσης να μην έχουν σχέση με όλα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο.  Ενδεχομένως όμως να έχουν, χωρίς να μπορεί κανένας να είναι βέβαιος.
.
Κατάσταση ισολογισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών κατ' έτος
Κατάσταση ισολογισμού των Ευρωπαϊκών Τραπεζών κατ’ έτος
.
Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται καθαρά το τεράστιο πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών – το οποίο αιτιολογεί αφενός μεν τα λόγια της καγκελαρίου, αφετέρου τις προσπάθειες του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας να αποφύγει ή να αναβάλλει την τραπεζική ένωση.
 .
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
Έχουμε αναφερθεί ήδη στους φόβους έκρηξης της χρηματοπιστωτικής φούσκας στην Κίνα, όπου τα διατραπεζικά επιτόκια συνεχίζουν την ξέφρενη ανοδική τους πορεία – πολλές φορές δε στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ιαπωνίας, στην οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο μονεταριστικό πείραμα όλων των εποχών (πιθανότατα θα αποτύχει παταγωδώς).

Επίσης έχουμε αναλύσει τα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα οποία θα επιδεινωθούν μετά την πρόσφατη απόφαση της Fed – η οποία, μειώνοντας αναπάντεχα τα μελλοντικά πακέτα στήριξης (QE, η μείωση αναμενόταν μετά την ανάληψη της διοίκησης από την κυρία Yellen), θα προκαλέσει πιθανότατα τη μαζική απόσυρση ρευστότητας από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τέλος, έχουμε επισημάνει σε πολλές αναλύσεις μας («Η λευκή Τουρκία», «Ο Τιτανικός του Βοσπόρου», «Η κατάρρευση της Τουρκίας» κλπ.), τα τεράστια οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική μας χώρα – τα οποία εντείνονται από τις πρόσφατες έντονες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της, αναγγέλλοντας το ξέσπασμα της τέλειας καταιγίδας.

Οι πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών της κυβέρνησης με την κατηγορία της διαφθοράς, οι «εριστικές» δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων, οι κοινωνικές αναταραχές στην Κωνσταντινούπολη, καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν σαφέστατες προειδοποιήσεις – οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν καθόλου.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα υποτιμάται ραγδαία – φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (2,0983 απέναντι στο δολάριο). Μετά δε τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, ο δείκτης του χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 2,77%, στις 67.644 μονάδες – κυρίως λόγω της κατάρρευσης της μετοχής της κρατικής τράπεζας «Halk Bankasi AS» κατά 15%.

Προηγήθηκε η σύλληψη του διοικητή της τράπεζας, γεγονός που οδήγησε στην πτώση του «τραπεζοκεντρικού» δείκτη της Κωνσταντινούπολης κατά περίπου 7% – ο οποίος είναι χαμηλότερος κατά 9% περίπου από τις αρχές του έτους, με τη λίρα να χάνει το 17% της αξίας της απέναντι στο ευρώ.

Η απόφαση τώρα της Fed να μειώσει τα πακέτα ρευστότητας ήταν κρίσιμη για την Τουρκία – η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιαδήποτε επιδείνωση της τροφοδοσίας της οικονομίας της με μετρητά. Η χώρα είναι υποχρεωμένη να εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει, ενώ τα εξαγωγικά προϊόντα που παράγει απαιτούν προηγουμένως την εισαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των απαιτούμενων πρώτων υλών.

Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, ένα ανάλογο πρόβλημα έχει ουσιαστικά και η Γερμανία, επειδή οι πρώτες ύλες για τα προϊόντα που εξάγει είναι της τάξης του 40% του κόστους τους – γεγονός που την υποχρεώνει να διατηρεί ισχυρό το νόμισμα της, δημιουργώντας προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Συνεχίζοντας, ήδη σήμερα η Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα ελλείμματα παγκοσμίως, όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της – όπως φαίνεται από το διάγραμμα που ακολουθεί (σε σχέση με το ΑΕΠ).
.
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ Τουρκίας
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προς ΑΕΠ Τουρκίας
.
Το γεγονός αυτό καθιστά της χώρα υπερβολικά εξαρτημένη από την εισροή ξένων κεφαλαίων – ενώ το μεγάλο πρόβλημα της κεντρικής της τράπεζας είναι η εκάστοτε στρατηγική αντιμετώπισης των υποτιμητικών πιέσεων στο νόμισμα της.

Αν και έχει αποφευχθεί μέχρι στιγμής η αύξηση των επιτοκίων, για να ενισχυθεί η ισοτιμία της λίρας, επειδή υπάρχουν φόβοι μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα συμβεί – αφού διαφορετικά δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η πτώση της λίρας, η οποία θα προκαλέσει την εκροή ακόμη περισσότερων ξένων κεφαλαίων (γεγονός πολύ επικίνδυνο για μία χώρα με υψηλό εξωτερικό χρέος – διάγραμμα).
.
Εξωτερικό χρέος Τουρκίας
Εξωτερικό χρέος Τουρκίας
.
Εάν τώρα διευρυνθούν οι συλλήψεις κατασκευαστών, σε ένα κράτος που στηρίζεται κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, όσον αφορά την ανάπτυξη και την οικονομία του γενικότερα, είναι πολύ πιθανόν να χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών – με αποτέλεσμα το ξεπούλημα των επενδύσεων τους, τη μαζική εκροή κεφαλαίων, την κατάρρευση της λίρας, τη ραγδαία πτώση των δεικτών των  χρηματιστηρίων κοκ.

Με δεδομένη τώρα την υπερχρέωση πολλών νεαρών νοικοκυριών, το μέγεθος της φούσκας των ακινήτων, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι απίθανο να απορυθμισθεί εντελώς η Τουρκία – αποτελώντας ίσως το «φυτίλι» που θα πυροδοτήσει την έκρηξη της βόμβας μεγατόνων που ελλοχεύει στα θεμέλια του πλανήτη.

Περαιτέρω, είναι ίσως σημαντικό να αναφερθούμε στο ότι, η Τουρκία έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως – με μέση ηλικία τα 29 έτη. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στα γνωστά αποτελέσματα της «εισβολής» του ΔΝΤ σε μία χώρα – κάτι που συμπεραίνεται εύκολα από το διάγραμμα που ακολουθεί.
.
Εξέλιξη ορίου ηλικίας στη Τουρκία
.
Όπως φαίνεται, η εξέλιξη του πληθυσμού ήταν αρνητική μέχρι το έτος που έφυγε το ΔΝΤ – τα μέτρα του οποίου μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, προκαλούν υπογεννητικότητα (αφού τα οικονομικά προβλήματα εμποδίζουν τους νέους να αποκτήσουν παιδιά), κλιμακώνουν τις αυτοκτονίες, επιδεινώνουν τα προβλήματα υγείας κοκ.

Σε κάθε περίπτωση, πιθανολογούμε ότι οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας θα αυξηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα προσπαθήσει να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα με τη «φυγή προς τα εμπρός» – για την οποία χρειάζεται απαραίτητα την ύπαρξη ενός εχθρού, τη «διεκδίκηση» ξένων εδαφών ή οτιδήποτε άλλο ανάλογο.

Ολοκληρώνοντας, ένας ακόμη κίνδυνος «εξ Ανατολών», γεωπολιτικός αυτή τη φορά, που δεν απασχολεί δυστυχώς όσο θα έπρεπε τον πλανήτη (ο οποίος ενδιαφέρεται κυρίως για τις διαπραγματεύσεις στο Ιράν, σχετικά με την ατομική ενέργεια, καθώς επίσης για την έκβαση του πολέμου στη Συρία), είναι το Ισραήλ – το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν καινούργιο ενεργειακό γίγαντα στη Μέση Ανατολή.

Έχοντας ανακαλύψει δικά του κοιτάσματα φυσικού αερίου και δρομολογώντας τη συνεργασία του με την Κύπρο και την Ελλάδα (ανάλυση μας), είναι πιθανότατα σε θέση, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κράτους του (1948), να πάψει να εξαρτάται από τα πετρέλαια του ΟΠΕΚ.

Εκτός αυτού, φαίνεται να προετοιμάζεται να ανταγωνισθεί τόσο το Ιράν, όσο και τις αραβικές χώρες, ενδεχομένως και τη Ρωσία, σε συνεργασία φυσικά με τις Η.Π.Α., στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου – γεγονός που θα προκαλούσε τεράστιες γεωπολιτικές «επιπλοκές», τις οποίες δεν φαίνεται να προβλέπει κανείς.
.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η θέση της καγκελαρίου είναι ουσιαστικά σωστή – πόσο μάλλον όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ολόκληρου του πλανήτη μπορεί πράγματι να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, ευρισκόμενο ήδη στην «εντατική» και διατηρούμενο τεχνητά στη ζωή από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι «κίνδυνοι ανάφλεξης» από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ειδικά από την Κίνα, από την Τουρκία και από τη Βραζιλία, αυξάνονται καθημερινά – ενώ δεν πρέπει να υποτιμούνται οι απειλές από την Ιαπωνία, καθώς επίσης από τα υπερτιμημένα χρηματιστήρια των Η.Π.Α. και της Ευρώπης.

Δεν είναι όμως σωστές σε καμία περίπτωση οι κρυφές προθέσεις της Γερμανίας, οι οποίες φαίνονται καθαρά από τις προσπάθειες να ξαναγραφεί η ιστορία της, από τις επιθέσεις της εναντίον των Η.Π.Α., από τις ενέργειες «αποδόμησης» της ρωσικής ηγεσίας (μεταξύ άλλων, πρόσφατο κείμενο του Spiegel εναντίον του κ.Putin), καθώς επίσης από πολλά άλλα.

Η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, απειλούμενη τόσο «εκ δυσμών», όσο και «εξ ανατολών» - ενώ για μία ακόμη φορά βασιλεύει μία απίστευτη διχόνοια στο εσωτερικό της, η οποία είναι ουσιαστικά η βασική αιτία των προβλημάτων στη μακραίωνη ιστορία της.

Όπως έχουμε λοιπόν ήδη αναφέρει, εάν τελικά καταφέρουμε να ενεργήσουμε συλλογικά και όχι ατομικά, εάν δηλαδή αντικαταστήσουμε δημιουργικά το «εγώ» με το «εμείς», τη διχόνοια με την ομόνοια, την αδιαφορία με την αλληλεγγύη και την κοινοβουλευτική δημοκρατία με την άμεση, προσελκύοντας ξανά ικανούς Πολίτες στην πολιτική, παράγοντας πλούτο και αριστοποιώντας τα προτερήματα μας, η έκβαση της κρίσης θα είναι θετική.

Εάν όμως δεν μπορέσουμε τελικά να «υπερβούμε» τα χρόνια ελαττώματα μας, παραμένοντας στάσιμοι στη συνεχή, στην αρνητική, στη μη δημιουργική, στη «στείρα» κατ’ επέκταση κριτική «όλων σε όλους και για όλα» (είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που «κατακρίνει» συνεχώς τον εαυτό της, χωρίς να κάνει πρακτικά τίποτα για να τον αλλάξει), τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το μοιραίο.

Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, βγάζοντας φτερά και πετώντας, αφού βρισκόμαστε ήδη στην άκρη του γκρεμού – εκμεταλλευόμενοι, ως οφείλουμε, ορθολογικά, τα τεράστια πλεονεκτήματα ενός πάμπλουτου, πολλαπλά προικισμένου, πανέμορφου κράτους, μοναδικού ίσως στον πλανήτη, όσον αφορά την ιστορία του και τον πολιτισμό του.

Black-Strip
V.V.
Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος είναι ένας σύγχρονος οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου – όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά για αρκετά χρόνια, με ιδιόκτητες επιχειρήσεις.
Έχει γράψει το βιβλίο “Υπέρβαση Εξουσίας”, το οποίο αναφέρεται στο φορολογικό μηχανισμό της Γερμανίας, ενώ έχει  εκδώσει τρία βιβλία αναφορικά με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τον  τίτλο “Η κρίση των κρίσεων”.
Έχει ασχοληθεί με σημαντικές έρευνες και αναλύσεις επί του αντικειμένου του (μακροοικονομία), επί διεθνούς επιπέδου, οι οποίες φιλοξενούνται τακτικά σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

Πηγή Analyst

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Νέες φωτιές άναψε ο ανασχηματισμός του Ερντογάν

Βολές της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού εσωτερικών. Σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης "καταγγέλλει" ο Τ. Ερντογάν που απορρίπτει τα περί διαφθοράς. Για δεύτερο κύμα προσαγωγών γράφει ο τουρκικός τύπος. Καρατομήθηκαν δέκα υπουργοί.

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα επιχείρησης διαφθοράς, αλλά σχεδίου εναντίον της κυβέρνηση και του ιδίου.

Χθες ο Τ. Ερντογάν καρατόμησε το μισό υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον του.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι με τον ανασχηματισμό προσπαθεί να κυβερνήσει μέσω της δημιουργίας ενός "βαθέως κράτος" και ενός υπουργικού συμβουλίου που δεν θα του προβάλλει αντιρρήσεις,αλλά θα ελέγχει ακόμη στενότερα την αστυνομία.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης στρέφονται κυρίως στον Εφκάν Αλά οποίος ήταν πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιαμπακίρ και αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών.

"Ο Ερντογάν δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν θα του αντιστέκεται και υπό αυτή την έννοια ο Ε Αλά έχει ρόλο κλειδί", δήλωσε ο Κ. Κιλιντζάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Πρόσθεσε πως ο Ερντογάν έχει ένα βαθύ κράτος, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει ένα βαθύ κράτος, και ο E. Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέως κράτος.
Εν τω μεταξύ τουρκικές εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την προχτεσινή του πτήση από το Πακιστάν προς την Τουρκία.
Ερωτηθείς αν θεωρεί τα τεκταινόμενα «επιχείρηση διαφθοράς», ο Ερντογάν απαντά: «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».

Ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης διαφθοράς και φέρεται να έχει δωροδοκήσει πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα υπουργών, αλλά και υπουργοί.

«Ο Ζαράφ κάνει εξαγωγή χρυσού. Γνωρίζω ότι συμβάλει στην οικονομία της χώρας και ότι μετέχει σε δραστηριότητες φιλανθρωπίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό περί εισόδου του Ζαράφ δυο φορές στη διάρκεια του 2013 στο γραφείο του πρώην υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη που περιλαμβάνεται στην εισαγγελική έρευνα ο Ερντογάν σχολίασε: «Πώς μπορεί να κατηγορηθεί κανείς επειδή εισήλθε κάπου με μια τσάντα και εξήλθε χωρίς αυτήν; Μπορεί η τσάντα να περιείχε βιβλία…»

Μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισεκ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Ταράφ» μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Ξηλώθηκαν δέκα υπουργοί

Χθες αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν την Τετάρτη λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Υπήρξαν επίσης άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν. Στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλουτον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Ο Ερντογάν βρισκόταν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο γραφείο του προτού συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο παρέδωσε τα δέκα ονόματα των νέων υπουργών, αργά χθες το βράδυ. Σε ομιλία του νωρίτερα έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για συνωμοσία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ότι έχει ήδη «καταδικάσει» το κόμμα του, χωρίς να υπάρχει ετυμηγορία από τους δικαστές.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο μετά τον ευρύτατο ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Τ. Ερντογάν, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει τη χώρα.

Η λίρα υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 2,1025:1, ενώ το πρωί η ισοτιμία τους κυμαινόταν στο 2,0914:1. Από την αρχή του έτους έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 15% σε σχέση με το δολάριο.

Παράλληλα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε νέα άνοδο στο 9,76%, από 9,56% χθες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul National 100 Index) σημειώνει πτώση 1,2%, στις 65.379 μονάδες και κινείται σε χαμηλά 4 μήνων. Χθες υποχώρησε κατά 4,2%.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τούρκος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ε. Bacsi δήλωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε πώληση περίπου 6 δισ. δολαρίων έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Κουλούρης
Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ
                                                                     
Ανήμερα Χριστούγεννα η επιτροπή Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος  και Υγείας, επιμένουν να αγωνίζονται για την εξασφάλιση του έστω και ψεύτικου πρωτογενούς πλεονάσματος και αποφάσισαν  να καταδικάσουν εκατομμύρια Έλληνες σε θάνατο… από το κρύο, αφού επιμένουν στο μέτρο της εξομοίωσης του φόρου στα καύσιμα, ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ και φυσικά δεν είναι εξωγήινοι, μάλλον για ανάλγητα ανθρωποειδή, πολιτικά τέρατα μου μοιάζουν!!!
Μετά την σύσκεψη, ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε ότι «…το μέτρο είναι πετυχημένο. Πατάξαμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και αυτός είναι ο στόχος. Η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής» και αποφάσισαν…  ομόφωνα και μνημονιακά, με την «ευαισθησία» της βαρβαρότητας του μνημονίου που θαυμάζουν,  (χωρίς ντροπή…) να συνεχιστεί η εφαρμογή του.
Και ως ακραία λαϊκίστικη δήλωση, συνέχισε: «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους».  
Ακραίος λαϊκισμός του… «τεχνοκράτη»!!! 
Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός τότε τι είναι; Είναι  ο ορισμός του λαϊκισμού και της αποκτήνωσης!!!  Ένα ανθρωπόμορφο θηρίο που στα όρια της πολιτικής βαρβαρότητας και της αναλγησίας, συγκρίνει και τιμωρεί χιλιάδες ανθρώπους που πεθαίνουν από πείνα, κακοφαγία, ασιτία, κρύο ή έλλειψη στέγης, θέρμανσης και υγειονομικής περίθαλψης… με τους ελάχιστους που ενδεχομένως διαθέτουν θερμαινόμενη πισίνα… Η απόλυτη αναλγησία, που ψευτοκλαίει δήθεν για τον φτωχότερο… ΝΤΡΟΠΗ… Πόσοι έχουν ιδιωτική θερμαινόμενη πισίνα ως αντίμετρο αυτών που κοιμούνται ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ και τροφή στα πεζοδρόμια;
Και επειδή μπορεί να μην το πρόσεξαν ΣΗΜΕΡΑ μόνο, Χριστούγεννα, πέθαναν αβοήθητοι ΤΡΕΙΣ συμπολίτες μας…  από το κρύο, την πείνα, την ανέλεγκτη ασθένεια, την πυρκαγιά αποδεδειγμένα (μπορεί και άλλοι που δεν δημοσιοποιήθηκαν).
Αυτό σε ποιο succes story, σε ποια πολιτική οικονομική επιτυχία καταγράφεται, σε ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; 
Με ποια ποσοστά; 
Μπορεί να είναι σωστά τα στατιστικά που μετράνε αλλά οι «ψυχές ΔΕΝ είναι αριθμοί…»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ποταμός οι αποκαλύψεις Κάντα για τις αμαρτωλές συμβάσεις των εξοπλισμών που υπογράφηκαν επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Δεκάδες οι εμπλεκόμενοι που έδιναν και έπαιρναν μαύρο χρήμα μέσω λογαριασμών στην Ελβετία αλλά και σε σακούλες.

Ασύλληπτες για τον νου, ακόμα και του πιο υποψιασμένου πολίτη, είναι οι αποκαλύψεις για το «χρηματιστήριο της διαφθοράς», που επί χρόνια «δούλευε ρολόι» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζημιώνοντας το Δημόσιο με αμέτρητα εκατομμύρια.

Και μόνο η φράση του Αντώνη Κάντα, ο οποίος δεν ήταν καν το «πρώτο βιολί» στη «μεγάλη ορχήστρα των λαμόγιων», ότι «πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», καταδεικνύει το μέγεθος του σκανδάλου που εξελισσόταν σε βάθος ετών στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να μιλήσει φωτίζοντας… τον ζόφο με τις δυσώδεις αποκαλύψεις του, άφησε άφωνους ακόμα και τους ανακριτές του όταν, μεταξύ άλλων, τους περιέγραψε σοκαριστικό περιστατικό… προληπτικής δωροδοκίας!
Μια ωραία ημέρα λοιπόν, από αυτές που όπως αποδείχτηκε ξημέρωναν πολύ συχνά για τους άθλιους που κερδοσκοπούσαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας της χώρας, ο Αντώνης Κάντας, τότε αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, δέχτηκε στο γραφείο του την επίσκεψη ακόμα ενός αντιπροσώπου εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. αντιπρόσωπος, αφού ολοκλήρωσε την… εθιμοτυπική του επίσκεψη, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα… σακ βουαγιάζ.

Ο Αντώνης Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για το ξεχασμένο αντικείμενο και τότε εκείνος του διευκρίνισε:

«Είναι για σένα».

Οταν ο κ. αναπληρωτής άνοιξε το σακ βουαγιάζ είδε ότι περιείχε… «φιλοδώρημα» 600.000 ευρώ! Το οποίο βεβαίως και αποδέχτηκε μετά χαράς…

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» 
Η συγκλονιστική τετραήμερη απολογία Κάντα, που ολοκληρώθηκε χθες, έκλεισε με την εξής δήλωσή του προς τους ανακριτές:

«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροί του, Γιάννης Ματζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν:

«Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως προκύπτει ότι για τις περαιτέρω ποινικές εξελίξεις, που αναμένονται ραγδαίες και άμεσα, κομβικό ρόλο θα παίξει και η στάση τού, απόστρατου πλέον, μεσάζοντος εξοπλιστικών προγραμμάτων, Πάνου Ευσταθίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας για τον οποίο ο Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών (υποβρύχια και Ασραντ), θα είναι ο επόμενος κατηγορούμενος που θα περάσει το ανακριτικό κατώφλι.

Ο Πάνος Ευσταθίου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη, γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε διεμήνυσε μέσω συνηγόρου ότι είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Οι αμαρτωλές συμβάσεις

Ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε ακόμα ότι:

● Πήρε μίζα ύψους 1,7 εκατομμυρίων επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, για τη σύμβαση των Λέοπαρντ.

● Τρεις συμβάσεις για τις οποίες δωροδοκήθηκε (Λέοπαρντ, Κορνέτ, υποβρύχια) ξεκίνησαν επί Τσοχατζόπουλου αλλά είτε υπογράφτηκαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί υπουργίας Παπαντωνίου.

● Εδωσε ακόμα στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες.

● Μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και για 10 συμβάσεις (3 με 4 δεν διερευνώνταν από τις Αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, τα υποβρύχια, και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

● Ιδιαίτερα, τέλος, σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι η αποκάλυψή του ότι σε όλο αυτό το δυσώδες αλισβερίσι του λαδώματος χρησιμοποιήθηκε και το «πλυντήριο» της Siemens για να φαίνεται ότι οι υπέρογκες μίζες διακινούνταν μέσω των αμαρτωλών «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη.

Κι άλλοι ανακριτές

Τα μέτωπα που άνοιξε με τις αποκαλύψεις του είναι τόσο πολλά που το βέβαιον είναι ότι η υπόθεση θα «σπάσει» σε πολλά κομμάτια με τον σχηματισμό ισάριθμων δικογραφιών. Για κάθε μία δικογραφία αναμένεται να οριστεί από ένας ανακριτής προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι έρευνες, ώστε και να μην προλάβουν οι εμπλεκόμενοι να σβήσουν ίχνη των εγκλημάτων τους και να βρεθούν υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν.

Οι ανακριτές θα επιχειρήσουν μέσα και από το άνοιγμα λογαριασμών των μεσαζόντων να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα, από την πολιτική ηγεσία μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο, που λάμβαναν μέρος στο ασύδοτο πάρτι των μιζών.Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί ο Κάντας να μην κατονομάζει πολιτικούς δίνοντας στοιχεία σε βάρος τους, πλην όμως από το υλικό που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ανακριτές ανοίγει ο δρόμος για να εντοπίσουν εκείνες τις ενδείξεις που απαιτούνται για άσκηση ποινικών διώξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που εισέφερε ο Αντώνης Κάντας είναι καταλυτικά, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση των ερευνών, είναι ο νομικός του παραστάτης στο άνοιγμα των offshore μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες των 16 εκατομμυρίων και ο διαχειριστής του μαύρου χρήματος στις τράπεζες της Ελβετίας που μάλιστα, κατά πληροφορίες, επιχειρεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες επιστροφής του στην Ελλάδα.

Εμπλεκόμενοι, εκτός των μεσαζόντων – επιχειρηματιών, είναι και δύο τραπεζίτες αλλά και ο έμπορος όπλων που του είχε παραδώσει… σε σάκο μίζα τριών εκατομμυρίων.

Της Κατερίνας Κατή από efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου