Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Δεκ 2013

Όλοι μαζί τα φάγαμε; Oύτε καν. "Όλοι μαζί τα φάγατε" μας απαντούν οι κυβερνώντες βγάζοντας εαυτούς και αλλήλους λάδι. Τελευταίο επεισόδιο, το χθεσινό στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Εκεί, τιμώντας την "ομερτά" που συνέχει τις υπεύθυνες και εθνικώς σκεπτόμενες δυνάμεις του τόπου, η Ν.Δ. κατάπιε τις καταγγελίες της για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και πήρε επισήμως πλέον στην πλάτη της τον κ. Βενιζέλο.

Μιλάμε δηλαδή από 'δώ και πέρα για ένα σκάνδαλο Σαμαρά - Βενιζέλου, αφού είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος φέρει την ευθύνη, σε τελική ανάλυση. Ίνα πληρωθή και το ρηθέν υπό του αντιπροέδρου Ευαγγέλου ότι δεν τον καλύπτει ο κύριος Σαμαράς, αλλά είναι αυτός που καλύπτει τον κύριο Σαμαρά.

Μόλις προχθές το δικαστήριο απήλλαξε οριστικά και τους τελευταίους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου για το οποίο τελικά οι μόνοι που πλήρωσαν ήταν τα εκατομμύρια των μικροαποταμιευτών που εμπιστεύθηκαν τις οικονομίες τους στους Σημίτηδες, τους Γιάννους και τους Παπαδήμους και στους 58 τυπάκους που προσγειώθηκαν μόλις πρόσφατα στον πλανήτη μας.
Τα τελευταία κρίσιμα χρόνια, τα χρόνια του Μνημονίου, το σύστημα που κυβέρνησε και εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα τιμωρώντας αυτούς που το επέλεξαν και το στηρίζουν με την ψήφο τους, φρόντισε επίσης να κουκουλώσει το σκάνδαλο Siemens -τουλάχιστον δύο δισ. η άμεση και απτή ζημιά του Δημοσίου-, έθαψαν τα δομημένα ομόλογα που εξανέμισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πριν επιπέσει πάνω τους το PSI του κυρίου Βενιζέλου και τα αποτελειώσει. Το ίδιο έγινε και με τη λίστα Λαγκάρντ, από τους περιλαμβανόμενους στην οποία -ονόματα οικεία του πολιτικού συστήματος- δεν έχει εισπραχθεί ούτε ευρώ.

Όλα αυτά τα θέματα σχετίζονται απόλυτα με τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Όλα αυτά τα χρήματα, ιδιωτικά και δημόσια, που εκλάπησαν, μιζώθηκαν, διασπαθίστηκαν, εξαφανίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, είναι αυτά που λείπουν σήμερα από την περίθαλψή μας, τις συντάξεις των γονιών μας, τα σχολεία των παιδιών μας. Λένε οι του ΠΑΣΟΚ και υποτονθορίζουν ένοχα οι της Ν.Δ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την ποινική εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ας ψάξουν στο παρελθόν τους για τέτοιες προσεγγίσεις. Ας θυμηθούν μόνον όχι τι έκαναν στην Αριστερά, αλλά τι έλεγαν ο ένας για τον άλλον. Μέχρι την προηγουμένη των εκλογών και πριν από την κωλοτούμπα, εξεταστική για το Μνημόνιο προανήγγελλε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει μια κατάσταση που, εκτός όλων των άλλων, έχει έντονο και το στοιχείο της ύβρεως. Ένας ολόκληρος λαός κατηγορείται ως διεφθαρμένος και κλέφτης από το ίδιο το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε και κυβερνά και την ίδια στιγμή οι πρωταγωνιστές του συστήματος φροντίζουν να αλληλοαθωώνονται. Αυτή η ύβρις απαιτεί κάθαρση. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, ας το έχουν αυτό στο μυαλό τους.
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δε θα είναι εμφύλιος, θα είναι αντι-δικτατορικός!

Γράφει ο Αυγερινός Χατζηχρυσός
@avgerinosx 

Έκανε και κάτι “καλό” η Χρυσή Αυγή. Ναι “καλό”, λίγοι το πρόσεξαν στο χάος των πληροφοριών, της ακροδεξιάς βίας που εκατομμύρια Πολίτες γνώριζαν, εκτός από τους Opinion Maker των μεγάλων καναλιών.

Το “καλό” που έκανε ήταν το ότι οι φασίστες… ήταν “Αιρετοί” !  
Γιατί να είναι καλό ;
Μα γιατί το μεγαλύτερο επιχείρημα των κυβερνήσεων, από τη Μεταπολίτευση και μετά, είναι ότι ταυτίζουν την Δημοκρατική Εκλογή με τον αμοραλισμό και την υπεράνω κριτικής αυθεντία.

Απεδείχθη ότι υπάρχουν τρόποι, όταν θέλουν και η βουλευτική ασυλία να αρθεί, και η χρηματοδότηση των κομμάτων να διακοπεί, και να στερηθούν την ελευθερία τους βουλευτές. Η πρόφαση του παλαιο-κομματισμού, ότι είναι Αιρετοί, με σκοπό να είναι και ανεξέλεγκτοι έχει πλέον καταπέσει.

Οι κυβερνήσεις μετά την εκλογή τους διεκδικούν το αλάθητο και την απόλυτη εξουσία, ο πρωθυπουργός είναι μονάρχης , οι κυβερνήσεις ψηφίζουν νόμους και τους επιβάλουν αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, την κοινωνία ή την ίδια τη λειτουργία του Κράτους, αδιαφορώντας ακόμη και για το δικό τους προεκλογικό πρόγραμμα.

Δέχονται, ως απολύτως φυσιολογικό, τα ψευδή προεκλογικά συνθήματα με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας και αυτό με την έπαρση του νικητή κι όχι απολογητικά για την παραπλάνηση των ψηφοφόρων.

Η δημοκρατία για να λειτουργήσει όμως έχει προαπαιτούμενα.
Το σύνταγμα είτε εφαρμόζεται, είτε όχι, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση ακόμη και για λόγους Ιστορικής αναγκαιότητας.
Δεν είναι δυνατόν για οποιαδήποτε “έκτακτη” κατάσταση να παραβλέπουμε άρθρα του Συντάγματος κατά το δοκούν, γιατί αυτό είναι κατάργηση του Συντάγματος.

Το ίδιο και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά και επιλεκτικά να μην εφαρμόζεται, να παρακωλύεται ή να παραβλέπει παραπτώματα ή να μην ερευνά ενδείξεις ελεύθερα, αλλά κι όταν ακόμη οι άμεμπτοι λειτουργοί της, βρίσκουν εξόφθαλμα σκάνδαλα, να λοιδορούνται και να εξυβρίζονται από το Πολιτικό σύστημα τα κανάλια τους “παντώς καιρού” ειδήμονες Μεγαλο-δημοσιογράφους και την κυρίαρχη ελίτ.

Η κομματοκρατία, ο αμοραλισμός, το ρουσφέτι, η διαπλοκή, τα προκλητικά προνόμια των διαφόρων συνδικαλιστών είναι τα προβλήματα ενός Κράτους που δεν θέλει να βρει λύση σήμερα.

Η κυρίαρχη αυτή τάξη των εργολάβων, των Τραπεζιτών, των βουλευτών και των παρεμβάσεων τους στη δικαιοσύνη, είναι τα μόνα αίτια του διαρκούς εγκλήματος στη Χώρα.

Και όλοι αυτοί με πρόσχημα τις απαιτήσεις της Τρόικας έχουν συμμαχήσει ώστε να διασώσουν ό,τι μπορούν από τα προνόμια τους, με όποιο κόστος.

Τα θύματα είναι οι Έλληνες Πολίτες και το κόστος η Δημοκρατία και οι θεσμοί.
Ένα Κράτος δικαίου αναλαμβάνει την προς το συμφέρον της κοινωνικής εξέλιξης λειτουργίες των υπηρεσιών και υποδομών μιας χώρας. Όπως όμως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε τα συμφέροντα των Νταβατζήδων, που με την σειρά τους αναλάμβαναν την χρηματοδότηση των κομμάτων και την ανανέωση τους στην εξουσία με τα ελεγχόμενα Μέσα Ενημέρωσης, που επίσης χρηματοδοτούσαν από τους Κρατικούς διαγωνισμούς, που τους έδιναν”φωτογραφικά”τα κόμματα εξουσίας.

Φυσικά υπήρχαν και τα προσχήματα, το καρότο, για παράδειγμα η προστατευτική νομοθεσία των εργατικών δικαιωμάτων ήταν προς το συμφέρον και της ελίτ σαν τάξης αλλά και της κοινωνίας για να διατηρηθούν οι δεσμοί κοινωνικής συνοχής. Οι αργυρώνητοι συνδικαλιστές, με το αζημίωτο, έκαναν τους στημένους “αγώνες” για το θεαθήναι “κέρδιζαν” τα προνόμια.

Σήμερα που όλα καταργούνται, κατά ένα “περίεργο” λόγο έχουν εξαφανιστεί τα συνδικαλιστικά σωματεία.

Τώρα πια το συμφέρον τους είναι η κατάργηση της μεσαίας τάξης κι ο εξανδραποδισμός της εργατικής, γιατί η πίτα μίκρυνε, οι Τράπεζες συσσώρευσαν χρέος, το Κράτος σπατάλησε το Ταμείο σε υπερ-κοστολογημένα δημόσια έργα, οι ΔΕΚΟ και οι πλούτος του υπεδάφους είναι το νέο δισκοπότηρο των Μπετατζήδων.

Οι μάσκες έπεσαν, αλλά η πείνα και η αφαίμαξη μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων είναι αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις και αυτό θέλουν να προλάβουν σήμερα με την βίαιη καταστολή κι αργότερα αν δεν είναι ούτε αυτό αρκετό, με εμφύλιο.

Σκοπός τους είναι η ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης, το έγκλημα γνώμης και το πετυχαίνουν με την διόγκωση της Χρυσή Αυγής που βοήθησαν από το 2012. Έτσι εμφανίζονται αυτοί ως Συνταγματικό Τόξο, ώστε αργότερα όποιος διαφωνεί με αυτούς και σε άλλες επιλογές, όπως το Μνημόνιο να χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματικός, όταν αυτοί έχουν παραβιάσει σχεδόν όλα τα άρθρα του συντάγματος!

Το κάνουν με δεδικασμένα όπως την ποινή φυλάκισης σε ανηλίκους που έκαναν κατάληψη στα ΕΠΑΛ, που κλείνουν ένα-ένα προς όφελος ιδιωτικών ημετέρων σχολών, όταν για παράδειγμα ποδοσφαιρικοί παράγοντες κυκλοφορούν ελεύθεροι με κακουργήματα.

Χρησιμοποιούν συσκευές παρακολούθησης που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι στην ΕΥΠ για την “εθνική” ασφάλεια και με το “δεδικασμένο” της παρακολούθησης της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και παρακολουθούν πολίτες που αντιδρούν σε έναν Εργολάβο στις Σκουριές.

Με πρόσχημα του Νεκρούς της Μαρφίν καταστέλλουν ακόμη και ειρηνικές διαδηλώσεις, όπως των αγανακτισμένων και μάλιστα με στρατιωτικά όπλα σε πολίτες, όπως οι βομβίδες κρότου λάμψης που άφησαν ανάπηρο το δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο πριν χρόνια.

Διαβάλουν τους Ιατρούς του Παιδοκαρδιοχερουργικού, όχι γιατί τους ενδιαφέρει η νομιμότητα, αλλά για να κλείσουν το νοσοκομείο προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Φυσικά οι ίδιοι δεν έχουν την ίδια ευαισθησία όταν αφορά συναδέλφους του Πολιτικούς ή Μπετατζήδες στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο πόλεμος θα είναι άνισος και βρώμικος, έχουν τα μέσα, έχουν τους πόρους, έχουν τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν, να μας διαλύσουν σωματικά με την καταστολή, πολιτικά με τη προπαγάνδα, οικονομικά με αντισυνταγματικούς αναδρομικούς φορολογικούς νόμους και χαράτσια.

Και θα μας στοχεύουν έναν έναν, εκεί που είμαστε αδύνατοι, σπάνε πόρτες στις Σκουριές, στα Πανεπιστήμια ξεμοναχιάζουν τους Υπαλλήλους ώστε να βάλουν μόνοι τους τη θηλιά στο λαιμό, γιατί ενωμένους δεν τους νίκησαν, θα μας παίρνουν τα σπίτια όπως οι Τούρκοι στους Κωνσταντινουπολίτες, κάνοντας μας φοροφυγάδες.

Το όπλο μας απέναντι στην κρατική ασυδοσία είναι η αλληλεγγύη όλων ενωμένων, απέναντι στο κοινωνικό αυτοματισμό, να αντιτάξουμε την κοινωνική συνοχή μας, απέναντι στη δυσωδία τους, να αντιτάξουμε την ανθρωπιά μας.

Γιατί δεν υπάρχουν δυο άκρα, είναι ένα κι αυτό σάπιο.

Η πανανθρώπινη Ελληνική Παιδεία είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε καθεστώτος, δεν ξέρω τι μας έχουν για το μέλλον, αλλά το ανάστημα απέναντι στους Νταβατζήδες και τους Τραπεζίτες, δεν είναι εμφύλιος αγώνας είναι αντιδικτατορικός και όσοι παίζουν με τα “δυο ακρα” το κάνουν γιατί το ξέρουν.

Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η φαυλοκρατία έχει.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 20 Οκτωβρίου 2013


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Σήμερα το ευρωκοινοβούλιο έβγαλε μία ανακοίνωση κόλαφο, μέσω της οποίας καταδικάζει το σκεπτικό και τις πρακτικές που ακολούθησε η τρόικα για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος χωρών της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ουσιαστικό κατηγορητήριο, αφού προηγουμένως είχε γνωστοποιηθεί η λάθος πορεία αντιμετώπισης του προβλήματος, την είχε αναγνωρίσει η τρόικα, αλλά με εντολές της Μέρκελ συνεχίστηκε το πρόγραμμα θανάτωσης των Ευρωπαϊκών χωρών.

Και αντί σήμερα στην Ελλάδα να γίνεται ο μεγάλος χαμός με καταγγελία του συνόλου του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, αντί να παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση (της οποίας ο λόγος είναι συντηρητικός απέναντι στην ανακοίνωση του ευρωκοινοβουλίου) του πολλά βαρύ Τσίπρα (και των λοιπών αριστερών με τις δεξιές τσέπες και τις καπιταλιστικές καταθέσεις), το σύνολο της χώρας (και φυσικά πρώτοι απ' όλους οι καλοθελητές δημοσιογράφοι) συζητάει για τον... Λιάπη!!!

Δηλαδή, το πρόβλημά μας είναι ο Λιάπης και όχι το θανατηφόρο μνημόνιο.
Το πρόβλημά μας είναι ο Λιάπης και όχι οι πολιτικοί που δεν υπερασπίστηκαν τη χώρα με βάση το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο.
Το πρόβλημά μας είναι ο Λιάπης και όχι ο εθελοδουλισμός των "σωτήρων" μας...!
Το καταλάβαμε ή το θέλουμε και ζωγραφιστό;

Ή μήπως θα το καταλάβουμε όταν η χώρα θανατωθεί οικονομικά και περάσει στην επόμενη καταστροφή της, την εθνική;

Παναγιωτίδης Μάρκος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ο πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Μιχάλης Λιάπης συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο και μάλιστα με πλαστές πινακίδες. Ο ίδιος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι κατέθεσε τις πινακίδες για οικονομικούς λόγους, αφού κι εκείνον τον…άγγιξε η κρίση.

Ο Λιάπης δεν είναι παρά ένα δείγμα το πως αντιλαμβάνεται η άρχουσα τάξη της χώρας την άσκηση εξουσίας ή την κατάληψη θέσης αξιώματος. Φυσικά διαθέτει πλήθος ακινήτων, ένα ετήσιο εισόδημα που αρκεί για να επιβιώσουν 10 οικογένειες, συν 3 Ι.Χ.

Ο Λιάπης με ύφος δήθεν αριστοκράτη που αποφεύγει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είναι παρά μια εικόνα της υποτιθέμενης ελίτ που σαπίζει. Ένας κηφήνας που απολαμβάνει κληρονομικές διευκολύνσεις. Είναι ένας από αυτούς.

Από ποιους δηλαδή; Από αυτούς που δηλώνουν με στόμφο ότι δεν μπήκαν στην πολιτική για να πλουτίσουν, αλλά η φορολογική τους δήλωσή, αποκαλύπτει πλήθος καταθέσεων, ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών, προκαλούν ακόμη περισσότερο σε μια εποχή που άλλοι καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, άλλοι φοβούνται να μην χάσουν το σπίτι τους ή δεν έχουν ηλεκτρισμό και άλλοι κυκλοφορούν με άδειες τσέπες.

Πραγματικά πόσο έχει δουλέψει κανείς για να αποκτήσει 15, 20 ή 25 ακίνητα, ή πόσο “τυχερός” είναι τελικά για να παντρεύεται άλλον\άλλη “τυχερό\ή” με αντίστοιχα πολλά ακίνητα στην κατοχή του; Και τελικά τι χρειάζεται τόσο μεγάλη συσσώρευση πλούτου από την στιγμή που και με τα μισά των μισών ζει κανείς παραπάνω από αξιοπρεπώς;

Ο Λιάπης διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Μεταφορών, μαζεύοντας χιλιάδες ψήφους σε κάθε εκλογές. Τι είναι πέρα από ένας γλοιώδης φλώρος; Και όταν καμάρωνε για την ισχύ που του έδιναν χιλιάδες ψήφοι από ανεγκέφαλους συμπολίτες μας, ήταν λιγότερο απατεώνας και λιμοκοντόρος; Ή μήπως αυτοί που τον ψήφισαν εκτίμησαν τις ικανότητές του (σε τι ακριβώς;);

Ακριβώς ότι ισχύει για τον Λιάπη ισχύει και για άλλους δεκάδες εκατοντάδες μαφιόζους, που προς το παρόν απολαμβάνουν μια κάποια δημοσιότητα και φυσικά προστασία από το κύκλωμα που τους εκκολάπτει για να καταλάβουν θέσεις εξουσίας. Όταν παύουν να είναι χρήσιμοι, μπορεί και να τραβήξουν μικρές ταλαιπωρίες ή μεγαλύτερες (π.χ Τσοχατζόπουλος) καθώς έχασαν την αίγλη και την επιρροή τους, αλλά και την δυνατότητα να φτιάχνουν κομματικούς στρατούς.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Επειδή τις τελευταίες μέρες πολλά γράφονται και λέγονται για την εντεινόμενη εσωτερική διαμάχη της Τουρκίας μεταξύ του Ισλαμιστή πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν και του ισλαμιστή ηγέτη, Φετουλάχ Γκιουλέν, καλό θα είναι να έχουμε γνώση του τι ακριβώς γίνεται και κυρίως ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις στην δική μας χώρα.

Όταν ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές του 2002 ήταν η πρώτη φορά το πολιτικό Ισλάμ πήρε την εξουσία στην Τουρκία έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική βουλή. Με τον «αέρα» αυτό ο Ερντογάν έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του για την αλλαγή  του κατάστικτου χάρτη της χώρας, με φανερή πρόθεση την εγκαθίδρυση ισλαμικών προτύπων στην διακυβέρνηση φέροντας την παράταξη του σε απ’ ευθεία σύγκρουση με την στρατιωτική ιεραρχία. 
Ο πρώτος του αντίπαλος ήταν ο τότε πρόεδρος, Αχμέτ Σεζέρ, ο οποίος ήδη είχε μια πρόωρη σύγκρουση με τους ισλαμιστές, όσον αφορά την ισλαμική μαντίλα, ενώ φέρονταν αντίθετος σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Ο κυριότερος όμως αντίπαλος του θα ήταν το ίδιο το κεμαλικό κατεστημένο. Ο Ερντογάν άρχισε στην αρχή δειλά και στη συνέχεια με αποφασιστικά βήματα να το ξηλώνει για να το αντικαταστήσει από ένα καινούργιο ισλαμικό κατεστημένο. Σε αυτό είχε βρει τον κυριότερο σύμμαχο του στο πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι αναφορές για την σχέση του Γκιουλέν με τον Ταΐπ Ερντογάν άρχισαν από τις αρχές του 2002, όταν είχε αρχίσει να ανατέλλει το «άστρο» του Ερντογάν που προαλείφονταν ήδη σαν ο νέος πολιτικός ηγέτης της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον όμως ήταν, όπως ανέφερε τότε το παρασκήνιο, ότι ο Ερντογάν στο πρώτο του ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2002, (πριν εκλεγεί πρωθυπουργός), είχε μυστική συνάντηση με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος από το 2000 βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Στην συνάντηση αυτή ο Ερντογάν εξέφρασε τον μεγάλο του θαυμασμό προς το πρόσωπο του κορυφαίου ισλαμιστή ηγέτη. Η συνάντηση, όπως είχαν διαρρεύσει τότε οι πληροφορίες στον τουρκικό τύπο, διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα και διαπιστώθηκε πως οι απόψεις των δυο αντρών συνέπιπταν σε πολλά θέματα. 
Μετά την επικράτηση του Ερντογάν άρχισε η σταδιακή διείσδυση μελών του τάγματος του Γκιουλέν, (Cemaat), στον κρατικό μηχανισμό. Η διείσδυση αυτή εντάθηκε τα επόμενα χρόνια σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα το τάγμα να ελέγξει σημαντικές κρατικές εξουσίες κυρίως στον χώρο της αστυνομίας και της τουρκικής ασφάλειας, προκαλώντας φυσικά την έντονη ανησυχία των κεμαλικών, ενώ παράλληλα επέκτεινε συνεχώς το εκπαιδευτικό του δίκτυο. 
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν επανήλθε ξανά στην επικαιρότητα στην κρίση του 2007 μεταξύ κεμαλικών και των ισλαμιστών της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι κεμαλικοί υποστήριξαν ότι πίσω από την επιφανειακή πολιτική του Ερντογάν, που παρουσιάζει ένα «λάιτ Ισλάμ», βρίσκεται μια κρυφή ατζέντα επιβολής ενός σκληρού θρησκευτικού καθεστώτος υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Γκιουλέν. Όπως ισχυρίζονταν, ο Γκιουλέν μέσω του Ερντογάν ήθελε να προβληθεί σαν ένας από τους παγκόσμιους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ, σε μια εποχή όπου το θρησκευτικό στοιχείο παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των παγκόσμιων εξελίξεων.

Το τάγμα του Γκιουλέν, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στον εκπαιδευτικό τομέα ενώ είχε αναπτύξει οικονομικές δραστηριότητες τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Μιλιέτ», ο Γκιουλέν είχε υπό τον έλεγχό του ήδη από τα τέλη του εικοστού αιώνα σε 80 περιοχές τής Τουρκίας 45 βακούφια, (δηλαδή οικονομικά εκμεταλλεύσιμα ιδρύματα), 18 οίκους προσευχής, 89 ειδικά κατηχητικά σχολεία, 207 εμπορικές εταιρείες, 373 διδασκαλεία και 500 μαθητικές εστίες. 
Στο εξωτερικό, 6 θρησκευτικά πανεπιστήμια, 236 λύκεια, 2 δημοτικά σχολεία, 2 κέντρα διδασκαλίας τουρκικής γλώσσας, 6 προπαρασκευαστικά φροντιστήρια για το πανεπιστήμιο και 21 μαθητικές εστίες. Εξέδιδε 14 περιοδικά με 300 χιλιάδες φύλλα, ήλεγχε την εφημερίδα «Ζαμάν», δύο εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τον δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό «Σαμάν–γιολού» ή «STV». 
Από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα σχεδόν κάθε μέρα μεταδίδονται ομιλίες του από τα τηλεοπτικά κανάλια που ελέγχονταν από το τάγμα του. Εκτός από τις χώρες της Ευρώπης ο Γκιουλέν είχε δραστηριοποιηθεί στις δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, στην Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Σκόπια, Κριμαία, Γεωργία, Βοσνία–Ερζεγοβίνη. 
Τα τελευταία χρόνια το τάγμα είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στην Γερμανία ιδρύοντας δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα υπό τον έλεγχο του, ενώ επέκτεινε τις δραστηριότητες του και σε χώρες της Άπω Ανατολής, όπως Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, στην Νιγηρία και στον Καναδά, ενώ έγινε επαλειμμένα απόπειρα να επεκταθεί η δραστηριότητα και στην Ελλάδα, στην δυτική Θράκη.

Είναι γεγονός, όπως αναφέραμε και παραπάνω, πως το τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πολιτικός αναλυτής και οικονομολόγος, Ali Bayramoğlu, στις 30 Νοεμβρίου 2013 στην εφημερίδα Hürriyet σε άρθρο του İsmett Berkan, η περίοδος 2003-2010 χαρακτηρίστηκε σαν ο «χρυσούς αιώνας» των σχέσεων του Γκιουλέν με τον Ερντογάν, ενώ οι ελεγχόμενες απ τον Γκιουλέν εφημερίδες Zaman και εν μέρει η Yeni Şafak, πρωτοστατούσαν υπέρ του Ερντογάν στον πολέμο του κατά των κεμαλικών. 
Η πρώτη σκοτεινή «κηλίδα» στις σχέσεις τους, που αποκαλύφτηκε εκ των υστέρων, ήταν το Εθνικό Συμβούλιο του Αυγούστου του 2004, όπου αποκαλύφτηκε ότι ο Ερντογάν είχε εισήγηση για τον «κίνδυνο» που απειλεί τον κρατικό μηχανισμό, δηλαδή τη μεγάλη διείσδυση μελών του τάγματος και από τότε είχαν διατυπωθεί ο πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση του τάγματος που δρούσε σαν κράτος εν κράτη. Ειδικά έγινε λόγος για την διείσδυση μελών του τάγματος σε πολλούς τομείς στον κρατικό μηχανισμό και ιδιαίτερα στην αστυνομία όπου όπως αναφέρονταν, ο Γκιουλέν είχε καταφέρει να την ελέγχει σε μεγάλο βαθμό. Ο Ερντογάν θέλησε να προχωρήσει στην σταδιακή εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από το τάγμα, αλλά προσπαθούσε ακόμα να κράτηση τα προσχήματα. 
Η κατά μέτωπο σύγκρουση άρχισε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του 2012 όταν αποκαλύφτηκε από τον τύπο ότι η ΜΙΤ φακέλωνε τα στελέχη του τάγματος για αντικυβερνητική δράση. Τότε κατηγορήθηκε δημόσια από το τάγμα ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fıdan, ένα από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του Ερντογάν, ότι πρωτοστατούσε στο φακέλωμα γεγονός που προκάλεσε την έντονη οργή του τάγματος εναντίον του.

Εντωμεταξύ είχε αρχίσει η επιχείρηση εκκαθάρισης του κρατικού μηχανισμού από το τάγμα, εξέλιξη που φυσικά δεν θα έμενε χωρίς αντίδραση από το ήδη ισχυροποιημένο τάγμα που είχε ερείσματα ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης Ερντογάν. Ό Ερντογάν όμως είχε αποφασίσει ότι δεν μπορεί να μοιράζεται την εξουσία με το τάγμα. 
Εντωμεταξύ είχε αρχίσει ο εμφύλιος στην Συρία και το τάγμα είχε από την αρχή διαφωνήσει με την όλη πολιτική της Τουρκίας. Αποκορύφωμα ήτα η δημόσια καταγγελία του Γκιουλέν προς τον Ερντογάν ότι διακατέχεται από μεγάλη αλαζονεία. Αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που διαπίστωνε πως υπάρχει ένας τεράστιος και ανεξέλεγκτος μηχανισμός σε όλη την Τουρκία εναντίον του και εναντίον της νόμιμης τουρκικής κυβέρνησης. Έτσι πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη αρχή στην νομοθέτηση του διαχωρισμού των εκπαιδευτών ιδρυμάτων του τάγματος σε αρρένων και θηλέων, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και στη συνέχεια στο οριστικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του τάγματος. 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ίδιου του Γκιουλέν, ο οποίος κατήγγειλε με πρωτοφανή τρόπο τον Ερντογάν ότι ασκεί δικτατορικά τη εξουσία του και ότι κάνει πράγματα που ούτε οι ίδιοι οι στρατηγοί δεν είχαν τολμήσει να κάνουν κατά του τάγματος. 
Αλλά η πραγματικά σκληρή απάντηση του τάγματος ήρθε λίγο αργότερα. 
Τελείως ξαφνικά, στις 17 Δεκεμβρίου ξεσπά το μεγάλο σκάνδαλο των γιων των υπουργών του Ερντογάν για μεγάλες δωροδοκίες που σχετίζονται με την επιλεκτική ανάθεση των μεγάλων δημοσίων έργων με τζίρο πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε "ημετέρους". Η αστυνομία, που ελέγχονταν όπως αναφέραμε από το τάγμα, προέβηκε -χωρίς να προειδοποιήσει κανένα- σε δεκάδες συλλήψεις στοχοποιώντας τέσσερεις υπουργούς και τους γιους τους, ενώ στις συλλήψεις συμπεριλαμβάνονταν ένα μεγάλο μέρος κορυφαίων στελεχών του κόμματος του Ερντογάν. 
Όλα αυτά θύμιζαν τις επιχειρήσεις που είχαν γίνει πριν από λίγα χρόνια με τις αιφνίδιες συλλήψεις των μελών της κεμαλικής Εργκενεκόν. 
Ο Ερντογάν που πληροφορήθηκε για τις συλλήψεις από τα ΜΜΕ εξοργίστηκε από τις εξελίξεις που τον αιφνιδίασαν και αμέσως διέταξε τις αποστρατείες τουλάχιστον πέντε αστυνομικών διευθυντών με κραυγαλέες αυτές της αστυνομικής διεύθυνσης της Κωνσταντινούπολης και των Διευθύντών Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης, Προύσας, Τραπεζούντιας και Καισάρειας. Παράλληλα αντικατέστησε τους εισαγγελείς πού είχαν αναλάβει την υπόθεση προκαλώντας αυτή την φορά έντονες αντιδράσεις για ωμή παρέμβασή του στην δικαιοσύνη. Η επέμβαση στον χώρο της αστυνομίας διευρύνθηκε και επεκτάθηκε σχεδόν σε όλη την Τουρκία με δεκάδες αλλαγές στις αστυνομικές διευθύνσεις που σηματοδοτούσαν την νέα εκστρατεία του Ερντογάν να απαλλαχτεί η αστυνομία από το τάγμα.

Φυσικά ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος δεν τελείωσε εδώ. Το 2014 είναι για την Τουρκία πολύ κρίσιμο καθώς αναμένονται δυο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Οι δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο Μάρτιο και το πιο σημαντικό, οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν μετά τη λήξη της θητείας του Αμπντουλάχ Γκιούλ τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ έπονται οι βουλευτικές εκλογές καθώς η θητεία της βουλής λήγει το 2014. 
Οι περισσότεροι Τούρκοι αρθρογράφοι εξετάζουν το πόσο θα επηρεάσει κυρίως την εκλογή προέδρου, η έντονη διαμάχη μεταξύ Ερντογάν και του τάγματος του Γκιουλέν. Αν ο Ερντογάν δεν καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος με τον πρώτο γύρο περνώντας το 50%, αυτό θα καταγραφεί σαν μεγάλη ήττα προσωπικά του ιδίου και του κόμματός του που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στις βουλευτικές εκλογές. Εδώ αναφέρεται το προηγούμενο του Οζάλ που το ποσοστό του στις βουλευτικές εκλογές είχε πέσει στο 21,7%

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το επόμενο έτος η Τουρκία θα περάσει μια μεγάλη περίοδο αστάθειας σε όλα τα επίπεδα. Πέραν της διαμάχης Ερντογάν-Γκιουλέν, παράλληλα τα εξωτερικά προβλήματα με την κρίση της Σύριας να συνεχίζονται και το κουρδικό αδιέξοδο να παραμένει, εντείνονται αντί να αμβλύνονται. 
Είναι γνωστό πως στο παρελθόν σε περιόδους αποσταθεροποίησης της Τουρκίας έβρισκαν την ευκαιρία κάποιοι «ανεξέλεγκτοι παράγοντες» να προκαλούν μεγάλες κρίσεις σε πεδία που θεωρούνται εύκολα για τους Τούρκους, όπως τα ελληνοτουρκικά, σε μια εποχή που η Ελλάδα στενάζει από την οικονομική κρίση και η άμυνα της χώρας έχει υποβαθμιστεί όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι μελετητές.  
Ανεξάρτητα από όλες αυτές τις εκτιμήσεις, από μέρους μας σίγουρα επιβάλλεται να υπάρχει μεγάλη προσοχή και κυρίως συνεχής και εντατική παρακολούθηση των εξελίξεων για να μην βρεθούμε προ απρόοπτων γεγονότων.

Zaman: Kapatma hukuka aykırı AYM ve AİHM’den döner
Taraf: Cemaate vergi rutini başladı
Star: Göz göre göre belge çarpıtması
Sabah: Kimse mağdur olmayacak


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Θεσμοθετήθηκε πλέον και δρομολογείται η διδασκαλία του Κορανίου στα δημόσια σχολεία, παρά τις αντιδράσεις των τουρκοφρόνων…
 
Ήρθε λοιπόν η ώρα και μετά από πολλές περιπέτειες (και άπειρες λυσώδεις αντιδράσεις εκ μέρους των διαφόρων λακέδων της Άγκυρας) υπεγράφη επιτέλους πριν από λίγες μέρες από τον Υπουργό Παιδείας η απόφαση για τη διδασκαλία του Κορανίου στη δημόσια εκπαίδευση, που θα γίνεται σε μειονοτικούς μαθητές και εντός του ωραρίου διδασκαλίας, χωρίς πάντως να εντάσσεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών. Η ώρα με άλλα λόγια της εφαρμογής του περίφημου πλέον νόμου των 240 ιμάμηδων – τουλάχιστον ως προς το ένα σκέλος του (καθώς απομένει φυσικά να δούμε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στη θρησκευτική λατρεία, μέσα στα τεμένη).

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της τουρκοφυλλάδας της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» (7/12/2013), το οποίο μεταφράζει το ιστολόγιο tourkikanea.gr: 
«Στις κατά τόπους διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θράκης κοινοποιήθηκε η απόφαση που υπεγράφη στα τέλη του Νοεμβρίου από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με θέμα τη διδασκαλία του Κορανίου σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Θράκης και έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτοί λοιπόν θα έχουν την δυνατότητα, εφ’ όσον το επιθυμούν, να διδαχθούν το Κοράνιο στο σχολείο στο οποίο φοιτούν.
Η διδασκαλία του Κορανίου θα γίνεται εντός του ωραρίου διδασκαλίας, χωρίς να εντάσσεται στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Σπουδών, από τους προσληφθέντες κατά τη διαδικασία που ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4115/2013 ιεροδιδασκάλους, εφ’ όσον και οι ίδιοι το επιθυμούν. Η διαδικασία καθορισμού των σχολείων στα οποία θα διδάσκεται το Κοράνιο καθώς και η διαδικασία της επιλογής των ιεροδιδασκάλων που θα διδάξουν στα σχολεία αυτά ορίζεται ως ακολούθως:
α. Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και εντός πέντε ημερών αναρτάται πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση και Μουφτεία, η οποία απευθύνεται στους ιεροδιδασκάλους της κάθε Μουφτείας που επιθυμούν να διδάξουν το Κοράνιο… Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δύναται να επαναλάβει την ανωτέρω διαδικασία οποτεδήποτε εντός του διδακτικού έτους, εφ’ όσον προκύψει σχετική ανάγκη. Οι ενδιαφερόμενοι ιεροδιδάσκαλοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση.
β. Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσδιορίζουν τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής τους ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των μαθητών, εφόσον είναι ενήλικοι, ή των γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων των ανήλικων μαθητών για την παρακολούθηση του Κορανίου. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβάλλονται στους Διευθυντές των σχολείων των μαθητών, οι οποίοι τις διαβιβάζουν αμέσως στους αρμόδιους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
γ. Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίζουν για την τοποθέτηση των ιεροδιδασκάλων στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με πίνακα που συντάσσεται από την οικεία πενταμελή Επιτροπή. Κάθε Επιτροπή συστήνεται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, τους οικείους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έναν Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έναν Διευθυντή σχολικής μονάδας της αντίστοιχης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έργο της Επιτροπής είναι η συλλογή και επεξεργασία των αιτήσεων συμμετοχής και η σύνταξη πίνακα των ιεροδιδασκάλων που θα τοποθετηθούν στα σχολεία με απόφαση των Δ/ντών Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των ιεροδιδασκάλων, την παιδαγωγική τους επάρκεια και την τυχόν εκπαιδευτική πείρα.
Οι ιεροδιδάσκαλοι, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και ανά τρίμηνο, καταθέτουν στον Διευθυντή του σχολείου συνοπτική έκθεση των διδαχθέντων κατά το διάστημα αυτό.
Οι μαθητές, που παρακολουθούν τη διδασκαλία του Κορανίου, λαμβάνουν κατά τη λήξη του διδακτικού έτους βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία εκδίδεται από τον Διευθυντή του σχολείου κατόπιν εισηγήσεως του διδάσκοντος ιεροδιδασκάλου ο οποίος και την συνυπογράφει».
Ας πούμε λοιπόν και ένα «μπράβο» στο υπουργείο Παιδείας!  Μέσα στις πολλές καταστροφικές για τη δημόσια εκπαίδευση αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες, να και μία που βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. 
Ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Από έθνος, εθνάριον...

Του Ηλία Ηλιόπουλου*

Ένας κρίσιμος αριθμός των δυτικών δεξαμενών σκέψεως έχει ενστερνισθεί την παλαιά και γνωστή θέση ότι τα πολυεθνικά κράτη, όπως εκείνα των Καρολιδών, των Αψβούργων ή των Οσμανιδών, υπήρξαν λειτουργικώτερα από τα διάδοχά τους εθνικά κράτη. Η «λύση» της ανασυστάσεως των παλαιών αυτοκρατοριών, υπό άλλην βεβαίως μορφή, ως οριζουσών συνιστωσών μιας παγκοσμίου τάξεως πραγμάτων, φαίνεται να έχει προκριθεί από πολλού χρόνου, αφ’ ης στιγμής, μάλιστα, η υπερατλαντική υπερδύναμις ομολογημένα αδυνατεί να επωμίζεται, μόνη αυτή, το υπέρογκο βάρος της περιφρουρήσεως της διεθνούς τάξεως. Η επιχειρούμενη, όμως, από ορισμένους αναβίωση της αυτοκρατορίας του Καρλομάγνου (ένα νέο «Ράϊχ» – «Ευρωπαϊκός Πυρήνας») ή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (επάνοδος της Τουρκίας στην ΝΑ Ευρώπη, 100 χρόνια μετά την εκδίωξή της το 1913, και ανάδειξή της όχι μόνον σε Περιφερειακή αλλά και σε Ευρωπαϊκή Δύναμη) προαπαιτεί...

Προαπαιτεί οπωσδήποτε την αποδόμηση και διάλυση των ιστορικά διαμορφωμένων και πολιτικά κυριάρχων Εθνών-Κρατών της Βαλκανικής, μέσω της εθνοπολιτισμικής τους μετάλλαξης – και τον συνακόλουθο εθνοφυλετικό κατακερματισμό τους. Ακριβώς στο σημείο αυτό, η κυρίαρχη υπερεθνική ελίτ χρησιμοποιεί τις «καλές υπηρεσίες» των νεοφιλελεύθερων διεθνιστών και των «αποδομιστών» που προέρχονται από την «μετα-νεωτερική», μετα-εθνική «Αριστερά», οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε «οργανικούς διανοουμένους» της Νέας Τάξης και της Παγκόσμιας Ηγεμονίας, δοθείσης και της (ιδιαζούσης) ροπής των κύκλων αυτών σε αυτό που ο Paul Gottfried αποκαλεί «Πολιτική Θεολογία», δηλαδή μία σωτηριολογική και ντετερμινιστική, κατ’ ουσίαν θεολογική, θεώρηση του κόσμου – σε εκκοσμικευμένη, όμως, μορφή (secular), και όχι σε θρησκευτική όπως άλλοτε (π.χ. Χιλιαστικός Προτεσταντισμός, Καλβινισμός κ.λ.π.). Πράγματι, η αυτοαποκαλούμενη «προοδευτική διανόηση» και η σημερινή «light» Ευρω-Αριστερά (τύπου «Συνασπισμού», αλλά και μετηλλαγμένου και αλωθέντος «Πασόκ») επιχειρούν, εδώ και χρόνια, να κρύψουν την ιδεολογική χρεωκοπία τους καθώς και την (ιστορική πλέον!) αδυναμία τους να διατυπώσουν μία συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για την πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία, δραπετεύοντας σε έναν ολοκληρωτικής υφής (βαθύτατα αντιδημοκρατικό και δημο-φοβικό) εθνομηδενισμό.

Για αυτού του είδους την «Αριστερά», λοιπόν, το «τέλος» της πάλαι ποτέ μαρξιστικής πολιτικής θεολογίας, ο υπέρτατος νομοτελειακός σκοπός της παγκόσμιας αταξικής κοινωνίας, έχει αντικατασταθεί από το νέο «τέλος», το νέο τελικό στάδιο της ανθρωπίνης προοόδου και ιστορίας – και συνάμα, νέο υπέρτατο σκοπό προς επίτευξιν: την παγκόσμια μετα-εθνική και πολυ-πολιτισμική κοινωνία. Πρόκειται για μία ακόμη, εκκοσμικευμένη ριζοσπαστική προτεσταντική «αίρεση», από αυτές που κατά καιρούς και εποχές ενεφανίσθησαν στο ιστορικό προσκήνιο. Το φαινόμενο δεν είναι δα νέο, και έχει επαρκώς μελετηθεί, πρωτίστως από την αμερικανική διανόηση – από την πρώτη φορά που ο εξτρεμιστικός, χιλιαστικός προτεσταντισμός δίδει την θέση του σε ένα κοσμικό, πλέον, «πολιτικό» κίνημα, τον Προοδευτισμό («Progressivism»), στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνος, μέχρι τον «Εκκοσμικευμένο Καλβινισμό της Νέας Αριστεράς» (Secularized Calvinism of the New Left), κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνος.

Η τωρινή «αίρεση» του Ολοκληρωτικού «Μετα-Εθνικού Προοδευτισμού» («Postnational / Transnational Progressivism», κατά τον John Fonte, ή απλώς «Progressivism», κατά τον Παναγιώτη Κονδύλη) δεν υστερεί ούτε σε ολοκληρωτική και μανιχαϊστική αντίληψη του κόσμου ούτε σε ιεραποστολικό ζηλωτισμό και φανατισμό ούτε σε ιδεοληπτική μονομέρεια ούτε σε ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές πρακτικές από τις προηγούμενες. Απ’ εναντίας! Οι «ταλιμπάν» του «Μετα-Εθνικού Προοδευτισμού» διακατέχονται εμφανώς από όλα τα τυπικά για κάθε πολιτική θεολογία σύνδρομα, αλλά στην νιοστή: επηρμένο ελιτισμό, αυτοσυνειδησία πεφωτισμένης δεσποτείας, βαθύτατη οικειοφοβία και δημοφοβία, και συνακόλουθη απύθμενη περιφρόνηση και απέχθεια προς τον «λαουτζίκο» (τις «νοικοκυρές», τους «κτηνοτρόφους», τους «αλευρομάγειρους», τους «μη ειδικούς», που ακούσαμε και ακούμε αυτόν τον καιρό από Αλαβάνους, Ρεπούσες, Μπίστηδες, Κουλούρες και Σία!!!).

Αν μπορούσαν, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα «περιορίζονταν», όπως τώρα, «μόνον» στην καταχρηστική και ασύδοτη εκμετάλλευση όλων των Ιδεολογικών Μηχανισμών του Κράτους, που ελέγχουν ασφυκτικά όσο και αδιατάρακτα τις τελευταίες δεκαετίες, και στην ιδεολογική τρομοκρατία, για να επιτύχουν την άνωθεν (και εις πείσμα των πολιτών) επιβολή των δογμάτων και ιδεοληψιών τους. Αν μπορούσαν, θα προχωρούσαν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την ολοκληρωτική πολιτική θεολογία τους, και θα μας έκαναν ό,τι έκαναν στους αντιφρονούντες σε άλλες εποχές οι ομογάλακτοί τους, ζηλωτές προτέρων πολιτικών αιρέσεων του Προοδευτισμού: Θα μας ενέκλειαν σε γκουλάγκ και σε ψυχιατρεία! Είναι πολλαπλώς εύγλωττη η πρώτη αντίδραση του γνωστού αποδομιστή προφέσσορα Αντώνη Λιάκου: Κατήγγειλε, από των στηλών του «Βήματος» (του Συγκροτήματος των συνεργατών της Κατοχής), τους τολμήσαντες να εκφέρουν αντίθετη άποψη ως ...«ψυχωτικούς»!

Ειρήσθω δε – διόλου εν παρόδω – ότι ουδόλως φαίνεται να προβληματίζει τους «διανοουμένους» αυτής της μετηλλαγμένης, μετα-εθνικής, μετα-νεωτερικής «Αριστεράς» ότι και τα δόγματά τους και η πορεία υλοποίησής τους εγκυμονούν τεράστιες ζημίες μεν για τους λαούς, ενώ συνάδουν απολύτως προς τα σχέδια γεωπολιτικών αναδιατάξεων περιοχών και λαών, που εκπονούν οι Ηγεμονικές Δυνάμεις αλλά και προς εκείνα της υπερεθνικής κερδοσκοπούσης ολιγαρχίας. Η αποδόμηση της εθνικής «αφήγησης» και η αναγόρευση του ιστορικά διαμορφωμένου έθνους σε δήθεν φανταστική και ιδεολογική «κατασκευή»(!), καθώς και η συνακόλουθη αναγόρευση της υπερεθνικής / μετα-εθνικής αυτοκρατορικής διακυβέρνησης και της «πολυ-πολιτισμικής» κοινωνίας (π.χ. της οθωμανικής) σε ύπατο δόγμα του Ολοκληρωτικού «Μετα-Εθνικού Προοδευτισμού» και, κατά συνέπειαν, σε νέο ύψιστο εσχατολογικό σκοπό προς επιδίωξιν και επίτευξιν (μετά την κατάρρευση της προγενέστερης, μαρξιστικής-λενινιστικής πολιτικής εσχατολογίας) συνιστά μία ασύλληπτη όσο και επικίνδυνη ιστορική αναστροφή: την επιστροφή από ένα προηγμένο στάδιο ιστορικής εξέλιξης (το στάδιο του νεωτερικού δημοκρατικού και συνταγματικού έθνους-κράτους) στο προγενέστερο, προ-δημοκρατικό, στάδιο του μεσαιωνικού Reich.

Το έθνος, όμως, ΔΕΝ είναι φανταστική ή ιδεολογική «κατασκευή», όπως προπαγανδίζουν οι ανιστόρητοι εξτρεμιστές της «αποδόμησης» και της «μεταμοντέρνας» Ολοκληρωτικής Μετα-Εθνικής «Αριστεράς», που λυμαίνονται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της «Ελληνικής Δημοκρατίας», τα Ιστορικά και Παιδαγωγικά Τμήματα στα Πανεπιστήμιά μας, τα ΜΜΕ και τα σχολικά βιβλία. Για αυτό, αντικειμενικός σκοπός της «αποδόμησης» της εθνικής ιστορίας και ταυτότητας είναι η μετάλλαξη του ιστορικού έθνους των Ελλήνων σε «περιφερειακό εθνάριο», που θα έλεγε και ο Τάσος Λιγνάδης. Ούτως ώστε να καταστεί απείρως ευκολώτερη η καθυπόταξη του «ατίθασου» Έλληνα υπό την παγκόσμια Νέα Τάξη Πραγμάτων.

* Ιστορικός, συγγραφέας, συνεργάτης ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Ντριν, ντριν, ντριν. Χτυπάει το τηλέφωνο.
Εσύ: Εμπρός
Φωνή: Καλημέρα σας κύριε Ελληνίδη, σάς καλώ από το call center του Υπουργείου Οικονομικών. Είμαι η Σούζυ Βολεψαροπούλου-Φιλοτόμαρου και η συνομιλία μας καταγράφεται. Έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές 150 ευρώ προς το δημόσιο ταμείο αλλά από τον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε ότι έχετε κάνει αγορές βρεφικού γάλακτος το 2012 αξίας 60 ευρώ και επισκεφθήκατε δύο φορές τον παιδίατρο με κόστος 80 ευρώ. Έχετε αγοράσει και τρία πακέτα τσιγάρα όλο το χρόνο αξίας 12 ευρώ. Γιατί δεν πληρώσατε το χρέος σας εφόσον μπορούσατε να κάνετε αυτές τις άσκοπες δαπάνες;
Εσύ: &*#@@@^%**???###&***@ :))))@%##:((((!!!!!!!!&&&@@ (από μέσα σου προσπαθώντας να συνειδητοποιήσεις αν είναι φάρσα ή γεγονός.
Φωνή: Ελπίζω να μην έχετε κατεβάσει το ακουστικό διότι αυτό θα έχει τις ανάλογες κυρώσεις.
Εσύ: Πλάκα μού κάνετε, κυρία μου;
Φωνή: Όχι διότι σύμφωνα με τις νομοθετημένες διαταγές που έχουμε λάβει, ελέγχουμε τις δαπάνες σας σύμφωνα με το μοντέλο e - fatoura το οποίο είναι ήδη σε εφαρμογή.
Εσύ: Ποια φαγούρα, κυρία μου; Δεν έχω καμία φαγούρα.
Φωνή: Εκτός από εισφοροφειλέτης, είστε και αγράμματος. Είπαμε κύριε, e - fatura. Μα επιτέλους πότε θα γίνεται άνθρωποι και θα χωνέψετε την αλλαγή σε αυτή την χώρα; Εμείς είμαστε η φωνή του κράτους, το ξυπνητήρι της φορολογικής συνείδησής σας. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Πρώτα θα σκέφτεστε τι χρωστάτε και μετά τι θα φάτε.
Εσύ: Δεν σκέφτομαι πια τι θα φάω εγώ αλλά πώς θα έχει φαΐ το παιδί μου.
Φωνή: Απ΄ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία σας το γάλα που καταναλώθηκε είναι βρεφικό. Αυτό σημαίνει ότι ο παιδί σας δεν είναι πάνω του ενός έτους. Μα καλά κύριε μου, χρωστάτε στο Κράτος και θέλετε να κάνετε και παιδιά; Αυτό δηλώνει την επιπολαιότητά σας για να μην πω ότι είστε και εχθρός του Κράτους, διότι από την στιγμή που εσείς δεν θα μπορέσετε να θρέψετε το παιδί σας το Κράτος θα είναι αναγκασμένο, δυστυχώς, να το φροντίσει μέσω κρατικού ιδρύματος. Ξέρετε πόσο θα κόστιζε αυτό εάν δεν βοηθούσε ο φιλάνθρωπος Σόρος με τις χορηγίες του με τις οποίες ζεσταίνουμε και τα παιδιά χιλιάδων ανεπρόκοπων σας εσάς;
Εσύ: Ξέρετε, κυρία μου, είχα την ατυχία τον περσινό χειμώνα με το πολύ βαρύ κρύο να αγκαλιαστώ με την γυναίκα μου για να μην ξεπαγιάσουμε και είχα στύση. Τότε μου λέει η γυναίκα: “Κρυώνουμε που κρυώνουμε δεν κάνουμε και τίποτε παραπάνω να ζεσταθούμε;” Και έτσι προέκυψε το παιδί. Τι να σας λέω, κυρία Βολεψαροπούλου-Φιλοτόμαρου, για την περίπτωση μου δεν ισχύει το “άλλος γ@μ@ει και άλλος πληρώνει”. Εγώ και γ@μησ@ και χρεώθηκα. Να φανταστείς, κυρία μου, ότι έχω κι άλλο νταλκά. Λύσσαξε η κυρά Πόπη και θέλει να το βαφτίσουμε πριν πάει φαντάρος. Αλλά επειδή δεν υπάρχει μία το βαφτίσαμε μόνοι μας στο νεροχύτη και το φωνάζουμε χαϊδευτικά Γάκη.
Φωνή: Γάκη; Από που βγαίνει το Γάκη;
Εσύ: Απ' το Παγάκι. Και περιμένοντας να μεγαλώσει ο Παγάκης αφήσαμε αυτό το χρέος προς το φιλάνθρωπο ελληνικό κράτος γιατί στο κάτω-κάτω σκεφτήκαμε ότι δεν κάναμε κάτι κακό. Προσθέσαμε ακόμα έναν φορολογούμενο στην νέα Ελλάδα που χτίζετε εσείς και οι πανάξιοι κυβερνήτες μας, που να σας έχει όλους ο θεός καλά. Εν τω μεταξύ πρέπει να σας ευχαριστήσω όλους διότι με τα μέτρα που πήρατε αν δεν ξεπαγιάζαμε δύο χειμώνες τώρα, ούτε η κυρά Πόπη, ούτε εγώ θα είχαμε δει χαρά στα σκέλια μας. Τα μέτρα σας μάς έφεραν πιο κοντά.
Φωνή: Όλα αυτά τα οποία δηλώσατε, και τα οποία όπως σας είπα καταγράφονται ως αποδεικτικά στοιχεία, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο φανήκατε επιπόλαιος μέχρι τώρα αλλά συνεχίζεται να καταστρέφεται την προσπάθεια που κάνουμε με το success story και τους σχεδιασμούς fast track να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα. Θα υποστείτε τις κυρώσεις με τις ανάλογες προσαυξήσεις και πρόστιμα που από ό,τι υπολογίζω με μία απλή πράξη, από τα 150 ευρώ χρέος με την λήξη της συνομιλίας μας θα έχει φθάσει στα 15,000 ευρώ. Και επειδή βλέπω ότι το σπίτι στο οποίο μένετε είναι ιδιοκτησία σας κληρονομιά από τον πατέρα σας, καταλαβαίνετε ότι θα αναγκαστούμε να το βγάλουμε σε πλειστηριασμό. Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;
Εσύ: Κυρία Βολεψαροπούλου-Φιλοτόμαρου, κι εγώ διαπιστώνω ότι τα μέτρα σας αλλά και η συμπεριφορά σας έχουν παντελή έλλειψη λογικής και συναισθηματισμού, έτσι μία είναι η λύση που μού απομένει. Επειδή αποφασίσατε να μου τα πάρετε όλα τον Παγάκη, τη δουλειά, το φαγητό, τη ζέστη, το σπίτι, αλλά και την κυρά Πόπη, και επειδή γλυκάθηκα από την διαδικασία κατασκευής του Παγάκη, μη μπορώντας να να ανταμώσω τους εργοδότες σας, θα μπουκάρω στα γραφεία σας.
Σου' ρχομαι.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Τα δολάρια του Μπαγίς

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση Ερντογάν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς σύμφωνα με διαρροές η Εισαγγελία έχει στα χέρια της οπτικό υλικό στο οποίο εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός για θέματα της ΕΕ της κυβέρνησης του AKP, Εγκεμέν Μπαγίς, να χρηματίζεται με 1,5 εκατομμύριο δολάρια από γνωστό επιχειρηματία.

Παράλληλα φωτογραφίες από την αστυνομική επιχείρηση στα σπίτια των γιων τριών υπουργών, του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, του υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, διέρρευσαν στην εφημερίδα «Ραντικάλ».

Σε αυτές φαίνονται ευρήματα της έρευνας των αστυνομικών αρχών, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα. Επιπλέον το φως της δημοσιότητας είδαν και λεπτομέρειες από την αστυνομική επιχείρηση στο σπίτι του τραπεζίτη της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν συνολικά 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος είναι ένας από τους 52 συλληφθέντες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς. Μαζί με τον Ασλάν προσήχθη και η σύζυγός του, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία που παρακολούθησε η αστυνομία ακούγεται να λέει: «Εφτασαν τα πράσινα».

Από αριστερά, ο υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκ. Μπαγίς, ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Γκιουλέρ της κυβέρνησης Ερντογάν που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς
Από αριστερά, ο υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκ. Μπαγίς, ο υπουργός Οικονομίας Ζ. Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Γκιουλέρ της κυβέρνησης Ερντογάν που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», οι εισαγγελείς που χειρίζονται ύστερα από τις καταγγελίες σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς που έγιναν πριν από έναν χρόνο διέταξαν την παρακολούθηση των τηλεφώνων πολλών πολιτικών αξιωματούχων, του Ταγίπ Ερντογάν συμπεριλαμβανομένου!

Οι αποκαλύψεις, που σύμφωνα με τα περισσότερα διεθνή μέσα είναι αποτέλεσμα της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Tούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πνευματικού ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ, Φετουλάχ Γκιουλέν, πυροδότησαν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία εκφράστηκε μέσω της αποπομπής 5 υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης.

Συγκεκριμένα από τις θέσεις τους απομακρύνθηκαν και ξεκίνησε έρευνα εναντίον τους οι επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, του Τμήματος Λαθρεμπορίας, της Αντιτρομοκρατικής, του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος και της Αμεσης Δράσης. Μετά το πρώτο κύμα αποπομπών στην Κωνσταντινούπολη, αργά το βράδυ αποπέμφθηκαν επίσης άλλοι 18 αξιωματικοί της αστυνομίας από την Αγκυρα. Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, οι αποπομπές έγιναν με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Παράλληλα με εντολή του εισαγγελέα Τουράν Τσολακαντί εξαιτίας του όγκου των πληροφοριών και της έρευνας θα ασχοληθούν επιπλέον δύο εισαγγελείς, που θα εργαστούν μαζί με τον Τσελάλ Καρά, τον Μεχμέτ Γιουτζέκ και τον Ζεκερία Οζ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα ονόματα των δύο νέων εισαγγελέων δεν έγιναν γνωστά. Οι εισαγγελείς ερευνούν συνολικά τρεις διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες όμως έγιναν γνωστές στο κοινό ταυτόχρονα. Η πρώτη, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αφορά τις δραστηριότητες του γνωστού επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, η δεύτερη τον δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Ντεμίρ και την άδεια για κατασκευή ενός ξενοδοχείου (εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας) και η τρίτη αφορά τον γιο του υπουργού Περιβάλλοντος και δωροδοκίες για την παροχή αδειών κατασκευής σε επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Αλί Αγιάγλου.

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ»
Συνωμοσία καταγγέλλει ο Ερντογάν
Μια «βρώμικη επιχείρηση» εναντίον της κυβέρνησής του, η οποία συνδέεται με τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού, βλέπει ο Τούρκος πρωθυπουργός πίσω από τη δικαστική έρευνα για διαφθορά, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν οι γιοι τριών υπουργών της Τουρκίας.

«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες 10 χώρες στον κόσμο (...), ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό (...) και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Αγκυρα και τόνισε: «Διεξάγεται μια βρόμικη επιχείρηση (...). Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς». Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους την επομένη των 52 συλλήψεων αποπέμφθηκαν για κατάχρηση εξουσίας και ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι.

Σε ανάλογο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε κάνει λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης» χωρίς να κατονομάζει αυτούς που πιστεύει ότι κρύβονται από πίσω και είχε απευθύνει έκκληση στην αντιπολίτευση «να μην κρίνει εκ των προτέρων ενόχους τους κατηγορουμένους».
«Συνιστά αδίκημα η παραβίαση της μυστικότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που εμείς ως κυβέρνηση δεν έχουμε τη δυνατότητα να πούμε φέρτε μας τα στοιχεία, το γεγονός ότι γίνονται διαρροές είναι ψυχολογική επιχείρηση». Αργότερα ο Αρίντς δήλωσε ότι οι επικρίσεις του σχετικά με τη δικαστική έρευνα δεν έχουν ως στόχο το κίνημα του ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, αλλά έχει μεγάλη επιρροή στην αστυνομία και στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή Έθνος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Τα κουτιά παπουτσιών που έκρυβαν τις μίζες των υπουργών

Τα κουτιά υποδημάτων που περιείχαν εκατομμύρια δολάρα και διατέθηκαν σε υπουργούς και στον διοικητή της Halkbank αποδείχθηκαν το κουτί της Πανδώρας στην υπόθεση διαφθοράς που συνταράσσει τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία, σύμφωνα στοιχεία της εισαγγελίας που έχουν διαρρεύσει.

Στις 11.30 το πρωΐ της Πέμπτης 19/12/2013 ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οσον αφορά την υπόθεση, διατυπώνονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο της παρεμπόδισης της εισαγγελικής έρευνας και της απόκρυψης στοιχείων με το σημερινό τουρκικό Τύπο να βρίθει στοιχείων που, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών.

Οι εφημερίδες που δημοσιεύουν σήμερα τα στοιχεία αυτά πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, αλλά και στον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο.
Η προσκείμενη στον Γκιουλέν εφημερίδα «Ταράφ» γράφει ότι η εισαγγελία διαθέτει, έπειτα από παρακολούθηση, τηλεφωνική συνομιλία του γιου του υπουργού Εσωτερικών με τον πατέρα του στην οποία ο δεύτερος προειδοποιεί τον πρώτο για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για στοιχεία που ενοχοποιούν τους υπουργούς Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και υποστηρίζει ότι ο Μπαγίς δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατ. δολάρια τα οποία του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά υποδημάτων.

Η προσκείμενη στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο εφημερίδα «Σοζτζού» δημοσιεύει δύο φωτογραφίες του κεντρικού προσώπου της υπόθεσης επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ καθώς εισέρχεται και εξέρχεται από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή από τα γραφεία του υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Ζαράφ δωροδόκησε τον Μπαγίς με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια, αλλά και θεωρήσεις και άδειες παραμονής ευρωπαϊκών χωρών, συγγενικά του πρόσωπα και άλλα άτομα του περιβάλλοντός του.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) μετέδωσε σήμερα την πληροφορία ότι χτες το βράδυ η εισαγγελία έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση για την άρση της ασυλίας τεσσάρων υπουργών, δηλαδή των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ερντογάν: Βρώμικο σχέδιο εναντίον μας
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χτες το βράδυ χαρακτήρισε «βρώμικο σχέδιο» την επιχείρηση και είπε πως, «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνται παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό είναι ένα είδος πολιτικού σχεδιασμού που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια».

Είπε επίσης ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη».
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, όσο και ο πρωθυπουργός ανέφεραν χτες ότι οι έρευνες περί διαφθοράς θα προχωρήσουν μέχρι τέλους. Ωστόσο έχει προκαλέσει ερωτηματικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ταυτόχρονα αυτούς που προχώρησαν στις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία», η οποία μάλιστα, όπως είπε ο Ερντογάν, «θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί».

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 διοικητές στην ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, 18 διοικητές στην ασφάλεια 'Αγκυρας και 4 διοικητές στην ασφάλεια Σμύρνης.

Σχόλιο ιστολογίου: Τουλάχιστον στην Ελλάδα, τα μαύρα λεφτά οι πολιτικοί τα έβαζαν σε εντοιχισμένες βιβλιοθήκες και ντουλάπες (φαντασθείτε τις ποσότητες) και όχι σε κουτιά παπουτσιών...! Αλήθεια, πότε θα γίνει μία πραγματική έρευνα των δικαστικών αρχών σε όλους όσους συμμετείχαν στη νομή του ελληνικού δημόσιου χρήματος κατά τα τελευταία 40 χρόνια; Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους και ίσως αποκάλυπτε πως ποσό τριπλάσιο του χρέους της χώρας "ταξίδεψε" σε τόπους μακρινούς και -φυσικά- ασφαλείς...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου