Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Δεκ 2013

CIA: «Πανωλεθρία» και «οπισθοχώρηση» ή αλλαγή σχεδίων και τρόπου δράσης λόγω περικοπών ή γεωπολιτικών ενδιαφερόντων…
Τι συμβαίνει στα καθ΄ ημάς…

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο κόσμος των μυστικών υπηρεσιών και των πληροφοριών, μοιάζει με ουράνιο τόξο, αφού το πλήθος και η ποικιλία των επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύσσονται είναι εξόχως σημαντικές. Κάποιοι άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται πως στον κόσμο των κατασκόπων κυριαρχεί το μαύρο, λόγω του άγνωστου παράγοντα που υφίσταται πάντα στα επιχειρησιακά πεδία. Η αλήθεια ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού οι κατάσκοποι και οι μυστικές υπηρεσίες ασχολούνται με την συλλογή πληροφοριών (Κατασκοπεία) και την προστασία των πληροφοριών (Αντικατασκοπεία), δεν τους αρέσουν οι εκπλήξεις, δεν πιστεύουν στον παράγοντα τύχη και πάρα πολλές φορές κινούνται ακριβώς στα όρια της νομιμότητας και της παρανομίας.

Τα σύγχρονα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους και που έχουν σχέδια για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως όλα εξαρτώνται από τις πληροφορίες που κατέχουν ή μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και από τις πληροφορίες που δεν θα διαρρεύσουν σε άλλα κράτη που έχουν μεταξύ τους «ανταγωνιστική» δράση…

Στο σημείο αυτό αναλαμβάνουν οι ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι μυστικές δηλαδή υπηρεσίες, με τους ανθρώπους σκιές, τους πράκτορες. Και εάν είναι δύσκολο να διατηρηθεί μία πληροφορία κρυφή, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποκτηθεί μία σημαντική πληροφορία. Αυτή είναι η μάχη των πρακτόρων και των μυστικών υπηρεσιών. Αυτός είναι ο σκοτεινός χώρος που κινούνται για να διαθέσουν στις κυβερνήσεις των κρατών τους τα πλέον απαραίτητα όπλα στον σχεδιασμό και την εκτέλεση ενός πολιτικού ή στρατιωτικού ή προπαγανδιστικού σχεδιασμού. Αυτό είναι το πεδίο όπου ζωές χάνονται σιωπηλά και γεννιούνται ήρωες που ποτέ δεν γίνονται γνωστοί.

Η Κατασκοπεία και η Αντικατασκοπεία πολλές φορές συναντώνται και τις περισσότερες φορές είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές τους στο επιχειρησιακό πεδίο. Η Κατασκοπεία ασκείται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) εκτός συνόρων σε ξένες χώρες και πολλές φορές στελέχη των υπηρεσιών Κατασκοπείας συμμετέχουν στη δημιουργία και στην κάλυψη δικτύων πρακτόρων ή των επαφών – πληροφοριοδοτών στις χώρες αυτές.
Η Αντικατασκοπεία, διενεργείται κατά κανόνα εντός της επικράτειας και σαν σκοπό έχει την διαφύλαξη πληροφοριών, έναντι ατόμων ή ομάδων που δρουν για λογαριασμό ξένων χωρών και υπηρεσιών εντός της επικράτειας. Στο σημείο αυτό, η Αντικατασκοπεία συνδράμει και τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες με πληροφορίες και έχει την εποπτεία δράσεων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων που διενεργούνται εντός της χώρας.

Το πλέον σημαντικό όλων, όμως, είναι η πρόσβαση στην πληροφορία. Και αυτή η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω της δημιουργίας δικτύων πληροφοριοδοτών, είτε μέσω της ανάπτυξης ενός άμεσου κεκαλυμμένου δικτύου συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών.
Η δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών είναι δυνατόν να υλοποιηθεί τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειας μίας χώρας. Σε κάθε περίπτωση τα κονδύλια που απαιτούνται είναι κάποιες φορές ιδιαίτερα σημαντικά και απαιτείται πολύχρονη εργασία για την δημιουργία ενός ασφαλούς και επαρκούς δικτύου, το οποίο ελέγχεται από ειδικούς επικεφαλείς τομέων, έχει σειρά ασφαλών κτιριακών εγκαταστάσεων και οικημάτων ασφαλείας προκειμένου να καλύπτονται επιχειρησιακές ανάγκες. Όλα αυτά είναι δυνατόν να καταστραφούν από έναν πληροφοριοδότη που «έσπασε» ή που έχασε την εμπιστοσύνη του στον διαχειριστή του, από μία σημαντική πληροφορία για την ασφάλεια του δικτύου που δεν συλλέχθηκε ή δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα ή και για ένα πλήθος άλλων λόγων (συνήθως πολιτικών αποφάσεων).

Η δημιουργία όμως κεκαλυμμένων επιχειρησιακών δράσεων, σημαίνει πέρα από την πολύχρονη προσπάθεια, την δημιουργία μίας απροβλημάτιστης «βιτρίνας» για τους μετέχοντες πράκτορες, οι οποίοι δρουν χωρίς Διπλωματική ασυλία και παρουσιάζονται σαν επιχειρηματίες, τουρίστες, έμποροι, τυχοδιώκτες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, φοιτητές ή και καθηγητές κ.α.
Αυτού του είδους οι επιχειρησιακές (κεκαλυμμένες) δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών, πολλές φορές αναπτύσσουν δικά τους δίκτυα και σε άλλες χώρες, σε διάφορες «στοχευμένες» ομάδες και εάν έχουν καλή υποδομή μπορούν να έχουν την δυνατότητα «ανεξάρτητης» δράσης και δημιουργίας υποδομών για μελλοντικά επιχειρησιακά πεδία.

Εν πολλοίς, όμως, η επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον παράγοντα πολιτική, αφού οι πολιτικοί φέρουν την ευθύνη αποφάσεων και εντολών που δίνονται προς εκτέλεση στις μυστικές υπηρεσίες. Και εάν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την πολιτική σκοπιμότητα μέσα από μία πολιτική ενέργεια – απόφαση, είναι πολλαπλάσια δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τα αίτια και την πολυπλοκότητα (για εξασφάλιση του απόρρητου) μίας επιχειρησιακής δραστηριότητας των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών.
(Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τι εντολές δίνουν και είναι καλυμμένοι αλλά και εξαναγκασμένοι από το νόμο να διατηρούν απόρρητες τις σχετικές πληροφορίες).

Πρόσφατα δημοσίευμα των ”Los Angeles Times” (το παραθέτουμε ολόκληρο στο τέλος του άρθρου) αλλά και σοβαρά Ιστολόγια που το αναπαρήγαγαν σχολιάζοντας την είδηση χαρακτηρίζουν ως κολοσσιαία «πανωλεθρία»» την απόπειρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την CIA, χωρίς όμως το δημοσίευμα να προσπαθεί να αναλύσει την γενικότερη αμερικανική πολιτική εξοικονόμησης χρήματος και «απεμπλοκής» από περιοχές εντάσεων και πολέμους, που είναι ιδιαίτερα δαπανηροί στον χώρο των πληροφοριών, λόγω των κεκαλυμμένων επιχειρησιακών δράσεων που αναπτύχθηκαν επί σειράς πολλών ετών στις περιοχές αυτές.
Επίσης, το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ασχολείται διόλου με την φύση των προβλημάτων που προέκυψαν στις συγκεκριμένες περιοχές και τα οποία ενδεχομένως αποκαλυφθούν με την «επίσημη» αποχώρηση των δικτύων της CIA από τις περιοχές αυτές (πιθανότατη εμφάνιση μυστικών υπηρεσιών άλλων κρατών, που λειτουργούσαν ενάντια στις επιχειρησιακές δραστηριότητες των ΗΠΑ). Σαφέστατα αυτή η απόφαση «αποχώρησης» των ΗΠΑ από τις συγκεκριμένες περιοχές, δείχνει να αποτελεί μία μικρή ήττα, κανείς όμως μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πιθανότατα να πρόκειται για κίνηση παράλληλης στρατηγικής (λόγω της μεταβολής - πρόσκαιρης ή μη - της πολιτικής της ηγεσίας) που δύναται να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη.

Θα διαφωνήσουμε με την δημοσίευση των “LA Times” για τα περί «πανωλεθρίας της CIA από τους ανεπίσημους πράκτορες», γιατί παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τι γίνεται και στα καθ΄ ημάς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία πανωλεθρία και ότι αυτές οι ενέργειες των μυστικών υπηρεσιών είναι η πεμπτουσία της δουλειάς τους… Αυτό άλλωστε είναι το αντικείμενό τους… Η Μυστική Δράση!!! Δηλαδή η Κατασκοπεία ή η αντιτρομοκρατική δράση διεισδύοντας στα μετόπισθεν του αντιπάλου ή σε τρομοκρατικές οργανώσεις κινούμενες στα όρια της νομιμότητας… Η δημιουργία δηλαδή οικημάτων ασφαλείας – εταιρειών και ο σχεδιασμός - οργάνωση κεκαλυμμένων επιχειρήσεων για κατασκοπευτική - αντιτρομοκρατική δράση... Και όχι η «ανέξοδη» συλλογή πληροφοριών από τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο ή η «Κατασκοπεία» με Διπλωματικά Διαβατήρια…
Γι αυτό και τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν ή και να επιτύχουν… Γιατί είναι επικίνδυνες, γιατί κοστίζουν συνήθως πολύ και γιατί όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο «Πρόκειται για τους πράκτορες που δεν διαθέτουν διπλωματική κάλυψη (non official cover agents) που θα τους επέτρεπε να επικαλεστούν ασυλία σε περίπτωση σύλληψής τους να προσπαθούν να στρατολογήσουν κάποιον πληροφοριοδότη.».

Όπως επίσης αναφέρει το άρθρο, που φυσικό είναι να μην σχολιάζει η περιβόητη CIA, «Οι πράκτορες αυτοί καθόντουσαν επί πολλά έτη στις περιοχές, παριστάνοντας τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες κ.λπ. με στόχο να μπορέσουν να αποκτήσουν σταδιακά πρόσβαση σε συγκεκριμένους κύκλους και να πετύχουν να αποσπάσουν με διάφορους τρόπους τις πληροφορίες που αναζητούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιοχές βέβαια, είναι αφενός η έλλειψη βασικών γνώσεων όπως η τοπική γλώσσα (πόσοι πράκτορες μιλούν Παστούν ή Ούρντου;), αλλά και η τρομακτική δυσκολία να κατορθώσουν να ενσωματωθούν στην κουλτούρα της περιοχής και σχεδόν να μην τους ξεχωρίζεις από τον τοπικό πληθυσμό; Ενίοτε υπάρχει και το πρόβλημα των φυσικών χαρακτηριστικών, αν και η CIA διαθέτει στελέχη από πολλές περιοχές της γης…».

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι η CIA κάνει πίσω (σύμφωνα πάντα με το σχετικό άρθρο) σε κάποιες υπό κάλυψη αποστολές της λόγω των ευρύτερων περικοπών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και για λόγους αλλαγής πολιτικής και όχι για κανένα άλλο λόγο…

Με την ευκαιρία αυτή πάντως θα θέλαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι όπως αποκαλύφθηκε προχθές αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν και από αυτό εδώ το βήμα και η δική μας μυστική υπηρεσία (ΕΥΠ) είχε «στήσει» τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο παρελθόν εντός κι εκτός Ελλάδος (Μπαρ στα Εξάρχεια, Κολλέγια, εταιρείες κλπ) κυρίως την περίοδο 2004 – 2009.
Και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα όλα λειτουργούσαν «ρολόι» μέχρι που κάποιοι (επί κυβερνήσεως ΓΑΠ) αποφάσισαν να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ τη δράση των επιχειρήσεων αυτών με αποτέλεσμα τη διάλυση των επιχειρήσεων αυτών, την αποκάλυψη των μυστικών δικτύων, τη δίωξη και τη διαπόμπευση στελεχών, την οικονομική καταστροφή συνεργατών – πρακτόρων της υπηρεσίας ακόμη δε τη φυλάκιση και το θάνατο ανθρώπων. Εντύπωση δε μας προξενεί το γεγονός ότι κάποιοι συνεχίζουν να αποκαλύπτουν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ στοιχεία για τη δράση της υπηρεσίας στο εξωτερικό όπως συνέβη πρόσφατα με αστυνομικό υπό κάλυψη (έστω Διπλωματική) σε γειτονική χώρα… Όπως εντύπωση μας κάνει και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το θέμα των «δυσαρεστημένων πασόκων υπαλλήλων που είναι επιρρεπείς στις διαρροές» όπως αποκάλυψαν τα “WikiLeaks” και το έφερε με Ερώτηση στη Βουλή η Βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κα Ξουλίδου.

Γι αυτό εμείς θα ήμαστε επιεικείς με την λειτουργία αυτή των πρακτόρων της CIA… Παρότι φανταζόμαστε ότι τα κονδύλια που διέθεσαν αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που δαπάνησαν οι δικοί μας πράκτορες… Ούτε τα μέσα που διαθέτουν…

Αλλά αν σκεφτεί κανείς σε ποιες χώρες και κάτω από ποιες συνθήκες προσπάθησαν αυτοί τότε δεν πρέπει να τους αδικούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι δικοί μας έδρασαν σε καλύτερες συνθήκες… Οι πιθανότητες να πετύχαιναν ήταν πολύ μικρές...
Για σκεφθείτε επιχειρηματία Δυτικό στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν ή Έλληνα επιχειρηματία, φοιτητή ή καθηγητή στα Σκόπια, στην Αλβανία και την Τουρκία… Και να μην είναι, σαν πράκτορας θα αντιμετωπιστεί...

Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε επιεικείς όταν κρίνουμε “under cover operations”… Γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνουν όσοι το κάνουν χωρίς Διπλωματική ασυλία... Είναι κάτι σαν τις δημοσιογραφικές έρευνες, σαν το ρεπορτάζ… Μακάρι να σου βγει το 1/3 των προσπαθειών...

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η δουλειά που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί δηλαδή οι υπό κάλυψη πράκτορες, δεν είναι σαν την δουλειά κάποιων που το παίζουν σούπερ πράκτορες με Διπλωματικά Διαβατήρια και που πολλές φορές μας παραμύθιαζαν με τα απίστευτα «κατορθώματά» τους παραμυθιάζοντας πολλούς από εμάς…

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται και την πολύ ωραία ταινία για τη δράση των αμερικανών πρακτόρων «Οι τρεις μέρες του Κόνδωρα»…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τονίζουμε πως η μυστική δράση πρακτόρων, η προσωπική τους επιβίωση και η επιτυχία των αποστολών τους, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας σιωπηρής εργασίας ενός αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι καλούνται να εκμεταλλευτούν τις δεξιότητες του επιχειρησιακού πράκτορα και να αντιμετωπίσουν τις προβλέψιμες ή μη δυσκολίες που προκύπτουν στο επιχειρησιακό πεδίο.
Τέλος, απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους άγνωστους ήρωες, θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους πως το αποτέλεσμα της άκρως ευαίσθητης και επικίνδυνης δουλειάς των πρακτόρων εξαρτάται και από το κατά πόσο εμείς οι υπόλοιποι –και κυρίως οι πολιτικοί και τα δημοσιογραφικά περιβάλλοντά τους- έχουμε την αίσθηση της ευθύνης στην σιωπή μας...

Διαβάστε επίσης:CIA's anti-terrorism effort called 'colossal flop'
CIA officers given 'non-official cover,' often posing as business executives, tried to collect intelligence on terrorists. The NOC program reportedly has had few successes

WASHINGTON — Several years ago, a senior officer in the CIA clandestine service attended a closed-door conference for overseas operatives. Speakers included case officers who were working in the manner Hollywood usually portrays spies — out on their own.
Most CIA officers abroad pose as U.S. diplomats. But those given what's called non-official cover are known as NOCs, pronounced "knocks," and they typically pose as business executives. At the forum, the NOCs spoke of their cover jobs, their false identities and measures taken to protect them. Few said much about gathering intelligence.
A colleague passed a caustic note to the senior officer. "Lots of business," it read. "Little espionage."
Twelve years after the CIA began a major push to get its operatives out of embassy cubicles and into foreign universities, businesses and other local perches to collect intelligence on terrorists and rogue nations, the effort has been a disappointment, current and former U.S. officials say. Along with other parts of the CIA, the budget of the so-called Global Deployment Initiative, which covers the NOC program, is now being cut.
"It was a colossal flop," a former senior CIA official said in sentiments echoed by a dozen former colleagues, most of whom spoke on condition of anonymity to discuss a classified program.
Spurred by Congress after the attacks of Sept. 11, 2001, the CIA rushed to put its eyes and ears in gritty corners of the globe where Al Qaeda and other adversaries operate or recruit. The risk was considerable: Unlike CIA officers in embassies, NOCs have no diplomatic immunity if caught, and could face imprisonment or worse.
The CIA spent at least $3 billion on the program, and the number of specially trained spies grew from dozens to hundreds. The entire clandestine service is believed to total about 5,000 people.
But because of inexperience, bureaucratic hurdles, lack of language skills and other problems, only a few of the deep-cover officers recruited useful intelligence sources, several former officers said.
Some of the most ambitious efforts were aimed at Iran, former officers said. The CIA created front companies and elaborate fake identities for operatives trying to recruit sources inside Iran's nuclear and missile procurement networks.
But Iranian authorities were able to expose American operatives, said two former senior CIA officials. They were transferred back to CIA headquarters in Virginia or other U.S. posts.
Sometimes the CIA didn't send the right people with the right cover, said Joseph Wippl, former chief of the CIA's Europe division. Others were posted "a zillion miles from where their targets were located," he said.
CIA leaders also were reluctant to put the special spies in harm's way.
"There was just a great unwillingness to put NOCs in really, really dangerous places," said another former case officer. "If you're a high-grade agency manager, are you going to sign off on a memo that puts Joe Schmuckatelli in Pyongyang? Whether you are a careerist or not, that is a hard decision for anybody to make."
The program also was tainted by financial irregularities, according to a former senior CIA official. The CIA's inspector general found that some NOCs billed the agency for unjustified time and expenses, three former officials said, and it forced a few to repay money.
A CIA spokesman, Todd Ebitz, declined to comment about the NOC program, its budget or its problems.
"The agency does not discuss publicly any cover techniques that it may employ," he wrote in an email. "The CIA does keep the congressional intelligence oversight committees fully informed of its activities, which are constantly evolving to meet the threats to national security. And, while the details of the agency budget remain properly classified, sequestration and budget cutbacks have affected the entire federal government, including CIA."
The best-known NOC was Valerie Plame. In the mid-1990s, while in Brussels, she posed as an energy analyst for a Boston-based firm, Brewster Jennings & Associates, which the CIA later acknowledged was a front company. Plame maintained her false identity after she moved back to CIA headquarters in 1997, traveling frequently to the Middle East and elsewhere to recruit agents who could spy in Iran and elsewhere.
Her CIA career ended in 2003 after Bush administration officials leaked her name to the press in an effort to discredit her husband, who had claimed the White House had manipulated intelligence on Iraq. A White House aide, I. Lewis "Scooter" Libby, was later convicted of perjury and obstruction of justice. Plame's best-selling book on the case, "Fair Game," was turned into a Hollywood film.
Masking spies as engineers, consultants or other professions has long been part of the CIA playbook. But the push took on new urgency after the 2001 terrorist attacks exposed the CIA's lack of informants inside Al Qaeda and other terrorist networks.
It wasn't that CIA officers were expected to personally infiltrate Al Qaeda. But working outside the embassy might make it easier to recruit local sources in Pakistan, Yemen and elsewhere who could collect intelligence on terrorist money, aims and intentions.
In 2004, then-CIA Director Porter J. Goss announced a new effort to put more officers under deep cover to gain what he called "close-in access to the plans and intentions" of America's adversaries. Soon after, Congress passed legislation permitting undercover CIA officers serving overseas to keep salaries from their civilian cover jobs even if it exceeded their federal paychecks.
Members of the Senate Intelligence Committee pressed the CIA to go further. They attached a provision to their 2006 intelligence authorization measure questioning whether the spy service was "committed to doing what is needed to ensure that NOC operations are successful."
The agency doubled down. A growing number of recruits at the CIA training facility at Camp Peary, Va., known as the Farm — including the class of 2008, the largest in CIA history — was made up of NOCs, former officials said.
Unlike their classmates, they were barred from making cellphone calls or using the Internet in order to hide any ties to the CIA. Later, many would operate in their own names, holding real jobs for multinational companies around the globe.
But when it came to penetrating terrorist networks, NOCs suffered the same shortcomings as other CIA officers — too few spoke Urdu, Pashto, Dari or other necessary languages, or could disappear in local cultures, former CIA officers say.
In 2008, a former CIA operative's biting memoir, "The Human Factor," was published, describing his 15 years overseas targeting nuclear networks and terrorist groups. He wrote that the CIA had spent at least $3 billion since 2001 to get deep-cover operatives overseas, but only a few had been successfully deployed.
"There were only a handful of effective NOCs overseas, and that never changed," the author, who uses the pseudonym Ishmael Jones, said in a telephone interview.
In 2010, then-CIA Director Leon E. Panetta gave a speech promising "new approaches to cover." But the vast majority of case officers continue to pose as diplomats, U.S. officials say.
John Maguire, who retired from the CIA in 2005, argues that the CIA could help the NOC program by doing more to establish legitimate commerce for the front companies. But that would cause headaches for CIA administrators, he acknowledged.
Maguire said he knew only three successful NOCs in his 23 years as a case officer. "They were absolute nightmares for the administrative bureaucracy of the agency," he said.
ken.dilanian@latimes.com

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Είναι κοινή, καθημερινή διαπίστωση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι σύντομα θα απαιτηθούν νέα μέτρα λιτότητας για να συμπληρώσουν την αδυναμία των προηγούμενων. Ο φαύλος κύκλος, στον οποίο μπήκε η χώρα από τις πολιτικές των Μνημονίων και της μονόπλευρης εσωτερικής υποτίμησης-πτώχευσης, έχει φέρει τους πολίτες στα όρια της απόγνωσης και της αναξιοπρέπειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ, η ανεργία όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εξακολουθεί να γιγαντώνεται. Ακόμη και τον άκρως τουριστικό μήνα Σεπτέμβριο, η απασχόληση μειώθηκε αντί να αυξηθεί, με το συνολικό αριθμό ανέργων να ανέρχεται σε 1.376.463 άτομα.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Η βαθιά κρίση, η συνεχής ύφεση, έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά στο περιθώριο της ζωής το 60% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού της χώρας, καθώς του στερούν...

τη δυνατότητα να εργαστεί και να παράξει τα στοιχειώδη μέσα αυτοσυντήρησής του.

Πιστεύει άραγε κάποιος, με σώας τα φρένας, ότι μια χώρα που μπορεί να δώσει δουλειά μόλις στο 40% του εργατικού προσωπικού της είναι βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά; Περιμένοντας μάταια μια ανάπτυξη που δεν έρχεται, οι Ελληνες πολίτες βιώνουν τη χειρότερη καταστροφή παραγωγικών δομών που γνώρισε ποτέ δυτικοευρωπαϊκό κράτος εν καιρώ ειρήνης.

Η μαζική ανεξέλεγκτη ανεργία έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Με δεδομένο ότι μόλις ένας στους δέκα ανέργους έχει σήμερα πρόσβαση σε κάποιο επίδομα, είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα.

Η ολοκληρωτική κατάρρευση της απασχόλησης και των εισοδημάτων οδηγεί αυτόματα και στην πλήρη αδυναμία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Εφορία. Ηδη άλλοι 500.000 φορολογούμενοι προστέθηκαν μέσα στο 2013 στους υπόλοιπους 2.695.791 φορολογουμένους (!) που οφείλουν συνολικά στο Δημόσιο περίπου 63 δισ. ευρώ.

Και μέσα σε όλα, έρχεται να προστεθεί και η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, όπως απαιτούσαν οι δανειστές. Κι εδώ τα πράγματα είναι σκληρά. Το ξεπάγωμα των κατασχέσεων στην πρώτη κατοικία απειλεί να αφήσει άστεγους και έκθετους σε διεθνή κοράκια χιλιάδες συμπολίτες μας.

Την αποκλειστική ευθύνη για τη δραματική και αδιέξοδη κατάσταση έχουν οι κυβερνώντες, οι οποίοι επιμένουν προκλητικά να ισχυρίζονται ότι δήθεν υπηρετούν το κοινό καλό με την πολιτική τους. Απεργάζονται -και γι' αυτό είναι άκρως επικίνδυνοι- μόνο την καταστροφή μας.


Από enet

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Κατά την ομιλία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων, η Κριστίν Λαγκάρντ ειρωνεύτηκε Έλληνα εργαζόμενο που ήθελε να τις απευθύνει ερωτήσεις. 
Η απάντηση που έλαβε ο κύριος Γιώργος Ντάσης, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι από την Λαγκαρντ ήταν: “Μιλάω μόνο αρχαία ελληνικά και δεν θα συννεοηθούμε”! 
Χιουμοράκι γαλλικό με ύφος Αντουανέτας απέναντι στην αγωνία επιβίωσης. Η ευγενική ψυχή του Έλληνα εκπροσώπου δεν του επίτρεψε να της απαντήσει στα ανάλογα γαλλικά πράγμα που δεν θα κάνουμε ούτε εμείς ως ευγενικοί, με ευρωπαϊκό καθωσπρεπισμό, γαλουχημένοι στην ευρωπαϊκή κουλτούρα τιμώντας πάντοτε τα δυτικοευρωπαϊκά ιδεώδη που μάς εμφύσησαν οι νταντάδες μας μπουκώνοντας μας στο πρωινό με κρουασάν, γκρέιπ φρουτ, πατέ πάπιας, κρεμ μπρουλέ πριν τα κατ' οίκον μαθήματα γαλλικών και πιάνου. 
Θα απαντήσουμε στην μαντάμ Κριστίν εις την αρχαίαν ελληνικήν εφόσον την μιλά άπταιστα. 
Λάβε ταύτα, Κριστινάκι, και ποίησέ τα επί του πλαισίου: 
Ω γυνή γραία, χαλκιδίτις ούσα ου μόνον, αλλά και δρομάς μύζουρις πιθηκαλώπηξ, βδέεις ως ανασεισίφαλλος λαλήσασα την γλώτταν ημών. 
Μανιόκηπος γαρ, λαλείς άνευ αντιπάλου ένεκα της από ετών ασκήσεως πολιτικής εις την ημετέραν χώραν από ρωποπερπερήθρες, οι οποίοι από καιρό να ανακράξουν έπρεπε εις όλα τα λέχρια όντα λάικ γιού: Ταύτα λαβείν, μωρή νοσούσα. 
Συ χαράν θα απολάμβανες λαμβάνουσα τους διδύμους ημών, αλλά, ωωωω απόψυγμα, η εσχάρα σου περιτρυγυρισμένη από το μυρρίνιον, βρώμας εστία κατέστη. 
Ο άροτος δι' εσέ είναι ανάμνησις αιώνων δι΄αυτό και κατάντησες ως αβροβόστρυχος αναζητών κύωνα ντούρο. Βουβονιάς από θέσην ισχύος αναπολούσα πόσθωνες και τροφαντούς διδύμους. Δι΄ου ο λόγος, γιού εισί δια τον πόσθωνα, και αφουγκραζόμενοι τους λόγουν υμών, δεν ποιείς έτερον ουδέν παρά το ίνα πέρδεις επί των διδύμων ημών. 
Μοίρα σκληρά οι αιώνες που βαραίνουν την φύσην της γυναικός, ειδικά η Νέμεσις της δικής σου τιμωρίας με την συνεχή αναπόλησιν των εποχών όταν περιβασώ ούσα δεν άφηνες παλούκιον δια παλούκιον όρθιο. 
Τώρα που η δελφύς σου καντάντησε ως μαραμένον σύκον και τα γογγύλια κατήλθον εις στην πατούσα, χαιρέτα μας το πλατύφυλο, έγινες σποδηριλαύρα. 
Εν κατακλείδι, συ τε οι εντόπιοι ρωποπερπερήθρες υπάγεται γαμηθείναι και μη μας τους κύκλους (κυριολεκτικώς) τάρατε.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε Τροπολογία στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με σκοπό να επαναχορηγηθεί, μεταξύ άλλων, η μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ σε χιλιάδες υπερήλικες Βορειοηπειρώτες (περίπου 90% των υπερηλίκων ασφαλισμένων Βορειοηπειρωτών), οι οποίοι είχαν βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση -τόσο ως προς το εισόδημα όσο και ως προς την κοινωνική τους ασφάλιση- μετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Ν.4093/2012 άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Κατά αρχάς, η προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής τους στη χώρα και ο τρόπος απόδειξής της που όριζε η ανωτέρω ρύθμιση, είχε οδηγήσει, το 2013, στη διακοπή χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες, αφού, σύμφωνα με την προϋπόθεση της εικοσαετούς διαμονής, η υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 που, ως γνωστό, δεν ήταν δυνατό στους άνω των 65 ετών Βορειοηπειρώτες.

Με την Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε, σωστά, ο απαραίτητος χρόνος μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα στα τελευταία πέντε χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότησή τους (και εφόσον εξακολουθούν φυσικά να διαμένουν στη χώρα).

Με εισήγησή του ο Βουλευτής Πύρρος Δήμας ζήτησε και πέτυχε να διευρυνθεί η εν λόγω Τροπολογία ως προς τη δεύτερη αποτρεπτική προϋπόθεση χορήγησης της μηνιαίας σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες που αποκλείονταν, επειδή ελάμβαναν μια πενιχρή σύνταξη από το Αλβανικό δημόσιο και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούσε τα εκατό ευρώ. Ο Βουλευτής ζήτησε να ορισθεί πλαφόν για τη δεύτερη σύνταξη και να διαγραφεί ο όρος «ανεξαρτήτου ποσού» από τη διάταξη. Επίσης ζήτησε να ληφθεί μέριμνα και να συμπληρωθεί η ανωτέρω διάταξη, ώστε να μην καθίσταται απαγορευτική «σε περίπτωση εγγάμων» η χορήγηση σύνταξης και στον/στην έτερο σύζυγο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο οποίος αποκλειόταν από τη μηνιαία σύνταξη ΟΓΑ με το θεσμικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος (Νόμος 4093/2012, άρθρο Πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6. παρ.5).

Σύμφωνα με όσα, μέχρι σήμερα, διεμήνυσε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεν προτίθεται να κάνει αποδεκτή (βάσει του άρθρου 73 παράγραφος 3 του Συντάγματος) την ανωτέρω Τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ παρά την έναρξη των διεργασιών για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής πολιτικής μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στον νέο προϋπολογισμό.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Διαβάζουμε: Στην «κατάψυξη» όλη η χώρα
40.000 σε όλο το προτεκτοράτο των τοκογλύφων; 
Και οι χιλιάδες πια οικογένειες χωρίς ρεύμα και με άδεια στομάχια από την ανέχεια της "ανάπτυξης;"; 
Και οι τόσες και τόσες μονογονεϊκές οικογένειες χωρίς ρεύμα, χωρίς χρήματα, χωρίς θέρμανση; 
Εκτός ίσως από κάτι μίζερα μαγκάλια που οι αναθυμιάσεις τους σβήνουν ζωές που δεν πρόλαβαν ακόμα να ζήσουν, όπως της 13χρονης μικρούλας απ'τη Σερβία. Για την οποία άκουσα εγώ με τα ίδια μου τα αυτιά και μια ατάκα συμπόνοιας από κάτι θαμώνες καφενείου: "εντάξει, κρίμα ήταν, αλλά τι να πουν με αυτά που τραβάνε και οι Έλληνες;"

"Τι να πουν;" Να καταλάβουν επιτέλους ότι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι υποφέρουν για τους ίδιους λόγους και έχουν τους ίδιους καημούς και πάνω απ'όλα αγωνίες! Όπως το να επιβιώσουν (Α ρε Βίκτωρ Ουγκώ με τους "Άθλιους" και συ Τσαρλς Ντίκενς με τον "Όλιβερ Τουίστ", πόσο διαχρονικά επίκαιροι είστε!) από έναν ανελέητο χιονιά κι από μια πολύ πιο ανελέητη συμμορία "υψηλά ιστάμενων", που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα όντα ως τρόφιμους των Άουσβιτς και Νταχάου κι "όποιος ζήσει έζησε!" 
Είτε είναι αυτοί Έλληνες ψηφοφόροι και μη, είτε μετανάστες από την Αφρική, είτε ελληνόπουλα, αλβανάκια, σερβάκια, ρουμανάκια και πακιστανάκια, που αν και υποφέρουν δεν μπορούν με την παιδική τους αθωότητα να κατανοήσουν ότι στον κόσμο των ενηλίκων η ανθρώπινη ζωή μετράει πολύ-μα πολύ λιγότερο! 
Από τις "επενδύσεις" των πολυεθνικών που ξεζουμίζουν ολόκληρες χώρες και ξεσπιτώνουν ολόκληρους λαούς. 
Από τα κερδοσκοπικά και σαδιστικά τερτίπια με τις τιμές του πετρελαίου και δωρεάν (ΟΠΩΣ ΘΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ!) κοινωνικών αγαθών σαν το ρεύμα. 
Από  τα μεγαλεπήβολα σχέδια εξόδου στις "αγορές" όπου το κέρδος δεν χωράει ανθρώπους...
Από τα γκαρίσματα και τις τσιριμόνιες στο θέατρο της Βουλής, για τα μάτια των καρπαζοεισπραχτόρων ψηφοφόρων-θεατών. Που ακόμα αναμένουν "φως στο τούνελ" από αυτούς που μόνο μέσα σε τέτοια σκοτάδια έχουν εκπαιδευτεί να κινούνται και να υπάρχουν...

Και ο χιονιάς κάνει τα κόκαλα να ριγούν. 
Και τις συνειδήσεις να βυθίζονται σε ένα ολοένα πιο υπνωτικό λήθαργο... όπως εκείνον του... θανάτου;

ανιχνευτής
(Η εικόνα του πεινασμένου και ξεπαγιασμένου βιοπαλαιστή πάρθηκε από το ΓΡΕΚΙ)
Από antidras

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά το υπουργείο… βάζει άρωμα!!!

Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι τι είναι τα περισσότερα πρόστιμα που μετά γίνονται… ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και για να μην νομίσουν μερικοί ότι χαριζόμαστε σε κάποιους, πρέπει απαραιτήτως να διακρίνουμε την λεγόμενη Φοροδιαφυγή από το οικονομικό Έγκλημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ βαρύτατης μορφής και όχι φοροδιαφυγή που καταγράφουν οι κουτοπόνηρες στατιστικές του Υπουργείου, είναι η αληθινή πληγή της Ελλάδας.
2 ΔΙΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές από το ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ πετρελαιοειδών, 0.5 δισ. το χρόνο από τα τσιγάρα και ανυπολόγιστα δισ. από τα ποτά μπόμπες που παράγουν και διακινούν πασίγνωστοι νυν και τέως ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΑΕ!

Όμως, οι εντιμότατοι φίλοι μας στις ΕΦΟΡΙΕΣ ξέρουν το κόλπο.
Γεμίζουν ανόητες μικρο-παραβάσεις τα δελτία έλεγχου στους μικρο-ταβερνιάρηδες ενός νησιού, ενώ δίπλα εμφανίζεται καθαρός ο αρχιμαφιόζος που ξεπλένει λεφτά στο μέγκα Κλαμπ με τις κόκες και τις μπόμπες (του ΜΠΙΓΚ ΜΑΚ).
Εκεί βέβαια, τα πιάνουν χοντρά, ειδοποιούν εγκαίρως και μόλις πατήσει το συνεργείο ξαφνικά εξαφανίζονται τα βαρέλια του ΜΠΑΛΑΡΝΤΙ (όχι bacardi) που είναι η βάση των θερινών κοκτέιλς, εξαφανίζονται οι αδήλωτες γκαρσόνες στο ΙΚΑ κι εμφανίζονται κομμένες όλες οι αποδείξεις στα τραπέζια!

Μέγκα θαύμα και πάλλευκος στον έλεγχο ο ΜΑΦΙΟΖΟΣ λαθρέμπορος σωματέμπορας – φοροφυγάς, αλλά όχι και ο ταβερνιάρης της ΥΔΡΑΣ και οι χωρικοί που δεν έκοψαν απόδειξη για μια τυροπιτά και μια χωριάτικη…!
Γελάει ο κόσμος για τα ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΑ πουτανομπάρ και τα μέγκα κλαμπ της κόκας και της βίζιτας που βγαίνουν καθαρά σε κάθε νησί, ενώ οι ταβερνιάρηδες σέρνονται σιδηροδέσμιοι.

Ξέρεις Γιάννη Ευκλείδη, Γιώργο γιατί αυτά τα μέγκα κλαμπς κάνουν την μισή πανελλαδική κατανάλωση ΑΜΙΤΑ χυμών κάθε βράδυ;
Που να ξέρετε ότι η κόκα ταιριάζει στην ΑΜΙΤΑ και τα τελειωμένα πρεζόνια τις τσακίζουν ως το πρωί, ενώ οι εφοριακοί βλέπουν τις... Αμίτες αλλά δεν βλέπουν την άσπρη σκόνη γύρω τους;

Αλλά εκεί οι Εφοριακοί γίνονται κότες. Κότες λειράτες! Εκεί ανοίγουν τις τσέπες να πέφτει το φακελάκι, στις δυο βίζιτες η μια δώρο και τέλος ο έλεγχος. Κομμένα όλα την ημέρα του ειδοποιημένου έλεγχου και από την επομένη στα 100 ποτά και ΑΜΙΤΕΣ μια απόδειξη που ανακυκλώνεται όλο το βράδυ!
Εννοείται ότι τους μιζαδόρους τους έχουν γραμμένους σε κρυφές κάμερες για να τους έχουν στο χέρι μια ζωή, δεδομένου ότι οι μαφιόζοι δεν είναι τίποτα παιδιά της εκκλησίας…

Εννοείται, επίσης, ότι οι μαφιόζοι δεν είναι τίποτα αφελείς να εκθέτουν το εαυτό τους στον άμεσο κίνδυνο κι αν παρ ελπίδα γίνει και καμιά στραβή.
Αχυράνθρωποι, ταλαίπωροι φτωχοί, μεροκαματιάρηδες, χωρίς περιουσιακά στοιχεία, οι κατά το κοινώς λεγόμενων ΑΥΤΟΦΩΡΑΚΗΔΕΣ, αναλαμβάνουν με το αζημίωτο (αλλά και με την πιστόλα στον κρόταφο) όλες τις ποινικές ευθύνες έναντι της Εφορίας.
Έτσι οι εντιμότατοι κύριοι πρωταθλητές του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μαζί με τους γνωστούς ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ Αυτοκινητάδες - τοκογλύφους - δημάρχους τοπικούς παράγοντες - ΤΗΛΕ αστέρες του σόου μπιζ, αλλά και της ΤΗΛΕ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΑΣ, συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους, αλλάζοντας ΕΠΩΝΥΜΙΑ κι αυτοφωράκια και πάει λέγοντας η δουλειά και στην υγεία του κορόιδου...

Φοροφυγάδες οι μικροί αθώοι, οι Ναρκέμποροι, Λαθρέμποροι μπόμπας, Σωματέμποροι με τις μπαργούμαν που βγάζουν στην βίζιτα και προπαντός... καθαροί στις στατιστικές του Υπουργείου!
Αυτές τις μ@λακείες βγάζουν οι στημένες στατιστικές του Υπουργείου, άσχετοι καθηγητάδες που δεν ξέρετε τι γίνεται στην πιάτσα.

Φυσικά, οι λαδιάρηδες των Υπουργείων σώζουν το κεφάλι τους κάθε φορά πετώντας στις συσκέψεις τις μαϊμού στατιστικές, κοροϊδεύοντας έλληνες και ξένους γραφειοκράτες και ακαδημαϊκούς.
Σκόπιμα καλλιεργούν την σύγχυση μεταξύ των δυο, για να συγκαλύπτουν τους κρατικοδίαιτους οικονομικούς εγκληματίες που τους αναμιγνύουν με τους μικρο- φοροφυγάδες για να πέφτουν οι μεγάλοι στα μαλακά και να γλιτώνουν οι μιζαδόροι του Δημόσιου.

Από που κι ως που όλες οι διατάξεις βάζουν μαζί τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια ρε λαδιάρηδες του Υπουργείου;
Τι σχέση έχουν τα αυταπόδεικτα πλαστά τιμολόγια με πλαστά ΑΦΜ με τα φερόμενα ως εικονικά;

Τα πλαστά τιμολόγια είναι βαρύτατο ΕΓΚΛΗΜΑ, με πλαστογραφία απάτη εις βάρος του δημοσίου, που φανερώνει εγκληματικό χαρακτήρα με ροπή προς το κοινό ποινικό έγκλημα.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ και όχι απλός φοροφυγάς, είναι ο κομπιναδόρος που αυτονοήτως έχει διαπράξει τα μισά εγκλήματα του ποινικού κώδικα για να φτάσει στην τέλεση της κακουργηματικής αυτής πράξεως.

Όσο για τα εικονικά και τα φερόμενα ως εικονικά, πλην εξόφθαλμων περιπτώσεων, οποιοσδήποτε ελεγκτής μπορεί εύκολα να θεωρήσει κατά την κρίση του τα μισά τιμολόγια έτσι. Ακόμα κι αν δεν μπορέσει να το αποδείξει ως όφειλε, αν ήταν ορθό το νομοθετικό πλαίσιο.

Όχι ισόβια, αλλά την ποινή του θανάτου (την αληθινή) θα έπρεπε να επισύρει η έκδοση πλαστών τιμολογίων που τώρα πέφτει στα μαλακά συγχεόμενη εσκεμμένα και εντέχνως συνδεόμενη με τα λεγόμενα εικονικά τιμολόγια.

Βεβαίως-βεβαίως είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι κανείς ιδιώτης, όσο μαφιόζος κι αν είναι, δεν μπορούσε να εκδώσει πλαστά τιμολόγια χωρίς την συνεργεία ΕΦΟΡΙΑΚΟΥ!
Υπάρχει κάποιος που νομίζει κάτι διαφορετικό;
Εδώ σταματά το θέμα και κλείνει στους μισούς της εγκληματικής συμμορίας;
Οι άλλοι μισοί τι γίνονται; Τους ξεχνάμε;
Οι Εφοριακοί που έδιναν τα πλαστά ΑΦΜ και οι άλλοι, οι ελεγκτές, που έκαναν τα στραβά μάτια τόσο καιρό λες και ήταν αόμματοι;
Αυτοί όχι μόνο δεν πιάνονται και δεν τιμωρούνται αλλά συμμετέχουν και στις επιτροπές για την πάταξη της... φοροδιαφυγής!

Καλά κρασιά άπειροι καθηγητάδες Μπάρμπα Γιάννηδες Ευκλείδηδες και Γιωργάκηδες, που νομίζετε ότι με αυτούς τους μηχανισμούς θα συλλάβετε ποτέ την φοροδιαφυγή ή… ακόμα πιο πολύ το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Οι συλλήψεις πρέπει να αρχίσουν από το Υπουργείο κι αν βρεθεί έστω κι ένας αθώος, τότε κλείστε όλη την Ελλάδα στη φυλακή.

Μίζες και διαφθορά σε υψηλό επίπεδο υπήρχαν από την εποχή των Φαραώ.
Μίζες, διαφθορά σε κάθε επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, υπάρχουν μόνο στον τριτοκοσμικό κρατισμό τύπου Πακιστάν - Αιγύπτου – ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.
Βέβαια, στο Πακιστάν και στην Αίγυπτο παίρνανε 200-300 δολάρια κι όχι 4-5.000 εύρο το μήνα και 300.000 ευρώ εφάπαξ.
Κρατικός μηχανισμός με ΚΟΣΤΟΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ και ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ, μόνο στην Ελλάδα του 1980-2010 έγινε κι ας το ψάξει όποιος καραγκιόζης εργατολόγος και σοσιαλισταράς θέλει.
Πάμε για ένα οικογενειακό ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ κι ένα άνοιγμα λογαριασμών για τα τελευταία 30 χρόνια σε όσους θήτευσαν στο θρυλικό Υπουργείο του ΤΣΟΒΟΛΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ;
Να γελάσει ο κάθε πικραμένος και να βρεθεί το μισό χρέος;

Προσοχή στην ΟΜΕΡΤΑ, γιατί αρχίζει και σπάει επικίνδυνα για μερικούς!
Αμ δεν είναι μια η Πόρσε που... ξεχάστηκε να δηλωθεί!
Ομολογεί ότι "σήκωσε" €2,2 εκατ. ο εφοριακός-φαντομάς…

Άντε, λοιπόν, «κοπελιές». Κόψτε το δούλεμα και κάντε καμία δουλειά…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο αντιπρόεδρος προς τον "πρωθυπουργό": "Αν με παραπέμψεις για τα υποβρύχια, πέφτετε!".
Και λίγο πιό παλιά: "Αν με παραπέμψεις για την λίστα Λαγκάρντ, πέφτετε!"

Ο "πρωθυπουργός" προς τους βουλευτές του: "Αν δεν ψηφίσετε τα νομοσχέδια και τα μνημόνια, πέφτουμε και πάμε σε εκλογές!".

Εκεί στο ΠαΣοΚ, εκβιάζονται μεταξύ τους για να μη βγάλουν οι ίδιοι τα άπλυτά τους στην φόρα..

Η κυβέρνηση εκβιάζει τον λαό: "Πληρώστε ό,τι σας διατάζουμε, γιατί θα σας κατάσχουμε τις περιουσίες, θα σας στείλουμε φυλακή!".

Στα κανάλια, δημοσιογράφοι και πολιτικοί μαζί εκβιάζουν ψυχολογικά όλους μας να αποδεχτούμε τους όρους των τοκογλύφων-δανειστών, για να μη μας "πετάξουν έξω από την Ε.Ε." και μετά δεν θα έχουμε τρόφιμα, φάρμακα, πετρέλαιο!!

Όλη η πολιτική ζωή, έχει καταντήσει πιά ένας συρφετός αλληλοεκβιαζόμενων υπολόγων και οιονεί υποδίκων, που σαν κοινοί εγκληματίες, σαν μαφιόζοι εκβιάζουν και εκβιάζονται, στηρίζουν και στηρίζονται στην "ομερτά", στο ψέμα, στη συγκάλυψη!

Απαιτούν όμως τον σεβασμό απ' τους πολίτες, τους πιάνει "ιερό μένος", αν ακούσουν κάτι περί προδοσίας και δοσιλογισμού, απαιτούν νομιμοφροσύνη προς τους εξαναγκαστικούς νόμους που τους ορίζουν οι οικονομικοί κατακτητές, και ψηφίζονται στην Βουλή με απειλές και με τον βούρδουλα!

Αυτή είναι η "αποτελεσματική πολιτική" τους, για την οποία περηφανεύονται!
Αυτή είναι η "υπερήφανη Ελλάδα" που οραματίζονται!
Η Ελλάδα που θα "χαίρει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού της διεθνούς κοινότητας!"

Θεωρούν τους εαυτούς τους "κυρίους" και "τρανούς" και προπαντός αξιοσέβαστους!
Ενώ πρόκειται για ένα μάτσο σκύβαλα, για την κόπρο του Αυγεία, για σιχαμερά ανθρωπάρια, ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ!

ΑΠΛΟΙ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ!
Αυτό είναι! Εκβιαστές που κατάντησαν την χώρα μιά γιάφκα μαφιόζων, και αποσκοπούν να καταστήσουν και τους πολίτες συνένοχους, με την σιωπή τους...

Δεν είναι όμως ο λαός συνένοχος.
Ο λαός καταλαβαίνει πιά και κρίνει.
Και θα επιδιώξει να στείλει στις φυλακές όσους πρέπει να στείλει!

Όταν βέβαια αποκατασταθεί το Σύνταγμα και η νομιμότητα στην χώρα..

* "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ!", ήταν τίτλος ταινίας, από τις καλές, της "ηρωϊκής" εποχής των βιντεοταινιών της δεκαετίας του '80.

Πηγή Ουδέν Σχόλιον

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Στη χώρα του τίποτα, στη χώρα που τα μηδενικά απέκτησαν αξία, στη χώρα που οι άνθρωποι έγιναν στατιστικοί αριθμοί σε ένα τεράστιο πείραμα ελέγχου του πλήθους, πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε αυτή τη χώρα, χθες και σήμερα, κυριαρχούν τα παράσιτα. Μικρο-οργανισμοί που ζούνε εις βάρος του «ξενιστή» και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι να επέλθει το μοιραίο για τον ξενιστή.

Σε αυτή τη χώρα, αυτά τα παράσιτα έχουν μία λογική, να επιβάλουν την απελπισία, να κάνουν καθεστώς τον τρόμο, να εξαναγκάσουν τους πολίτες να ζούνε με την αγωνία του αύριο, αν είναι δυνατόν και του σήμερα, να ζούνε σκεπτόμενοι πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν και να μην τολμούν να σκεφτούν ότι μπορούνε να ζήσουν και χωρίς αυτά τα θανατηφόρα παράσιτα, τους οικονομικούς δολοφόνους, τους κενούς συναισθημάτων «ταγούς» που ζούνε πλουσιοπάροχα απομυζώντας το αίμα των ανθρώπων και κάνουν τον θάνατο καθημερινό σύντροφο όλων…

Σε αυτή τη χώρα, όπου βιάζονται σύμφωνα με σχέδιο και κατά σύστημα, τόσο οι νόμοι όσο και η λογική, κυριαρχεί η αρπαχτή! Το πλιάτσικο που δόθηκε ως δικαίωμα στους εκτελεστές της χώρας, από τους εντολείς τους. «Αρπάξτε τα ψίχουλα και παραδώστε μας ολόκληρο το τραπέζι». 

Αποτελειώνουν την πραγματική οικονομία. Και το κάνουν χωρίς καν να προσπαθούν να κρυφτούν, επειδή νιώθουν σίγουροι από την ισχύ των αφεντικών τους. 
Φωνασκούν οι πτωματοφάγοι για ένα ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι είναι λογιστικό εφεύρημα και οδηγεί σε νέα δεινά. 
Επιβάλλουν υπερφορολογήσεις, προχωρούν μέχρι και στην απειλή κατασχέσεων (οσονούπω η απειλή θα υλοποιηθεί και δια νόμου), κατορθώνοντας να φορτώσουν τα δικά τους εγκλήματα στις πλάτες ενός ολόκληρου λαού. 
Κραυγάζουν με ιαχές θριάμβου για ένα ανύπαρκτο θετικό εμπορικό ισοζύγιο, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές έχουν πρωτοφανή καθίζηση (-12,2%) λόγω υπερφορολόγησης ή έλλειψης ρευστότητας. Τα ίδια συμβαίνουν και στην βιομηχανική παραγωγή, όπου η πτώση έχει φτάσει στο -5,2%. Ακολουθεί η μεταποίηση με πτώση στο -5,9%, ενώ άλμα στο κενό έχει κάνει και βρίσκεται σε συνεχή πτώση ο όγκος των οικοδομών, με πτώση -40%

Η διαφθορά είναι κανόνας, και έχει αποτυπωθεί σε διεθνείς πίνακες, αλλά τα αιμοβόρα παράσιτα που προσποιούνται ότι κυβερνούν, επιμένουν πως είναι έντιμοι, πως αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, πως επιδιώκουν την έξοδο από την καταστροφή. Και δεν λένε ψέματα! Μόνο που, αγωνιούν για την δική τους επόμενη ημέρα, για την προσωπική τους ασφαλή έξοδο από την χώρα της καταστροφής και είναι έντιμοι απέναντι στους ξένους εντολείς τους.

Οδύρονται σε κάθε νέο μέτρο, διαμαρτύρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, ως μετανοημένες πόρνες, αλλά δεν ξεχνούν το επάγγελμά τους και την κατάλληλη στιγμή παραδίδουν (ξανά και ξανά) στην καταστροφή τους ιδιοκτήτες της χώρας, τους πολίτες, που τους μεταβάλλουν σε παρίες…Οι οικονομικοί ναζί είναι εδώ, μέσα από τις πύλες και ετοιμάζουν για όλους μας έναν μεσαίωνα... Είναι κακόγουστο αστείο πλέον να παρακολουθείς τους διαλόγους τους και τις πράξεις τους! Το πιο άθλιο, κακά σκηνοθετημένο Θέατρο, οι πιο άσχημοι ηθοποιοί, με το πιο ακριβό εισιτήριο όμως για τον Θεατή, που είναι ο πολίτης, με την ατυχία μάλιστα να του απαγορεύεται να φύγει από την παράσταση-παρωδία που πρέπει να την παρακολουθήσει μέχρι το τέλος!

Αυτοί, λοιπόν, λένε πως θα μας σώσουν, τη στιγμή που όλα δείχνουν πως είναι έτοιμοι να μας δώσουν την χαριστική βολή. Τα αφεντικά τους φαίνεται πως βιάζονται και δεν έχουν χρόνο για να απολαύσουν την γενοκτονία που συντελείται στην Ελλάδα.

Το όλο θέμα είναι να καταλάβουμε όλοι εμείς, οι πολίτες, πως αυτό το ανθρωποφάγο σύστημα επιζεί από εμάς και στηρίζεται στον φόβο μας. Ο φόβος είναι το εργαλείο που το κρατά στη ζωή. Ο δικός μας φόβος είναι εκείνο που τοποθετεί στην καθημερινότητά μας και που του εξασφαλίζει την… διαιώνισή του. Αν πετάξουμε τον φόβο μας στην άκρη (έτσι κι αλλιώς αυτό θα γίνει νομοτελειακά, όταν θα μας τα έχουν πάρει όλα και δεν θα έχουμε να χάσουμε τίποτε), τότε όλα θα τελειώσουν μονομιάς. Ακόμη και τα αφεντικά των παράσιτων, θα αλλάξουν στάση και θα παραδώσουν «στο πιάτο» τους σημερινούς πρόθυμους εκτελεστές – δημίους της πατρίδας μας.

Μόλις ο φόβος πάψει, τότε θα έρθει στη δική τους ζωή ο τρόμος… ο απόλυτος τρόμος, γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Καιρό είχαμε να τ' ακούσουμε, αλλά να, που ξαναγύρισε πρόσφατα στο προσκήνιο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιδόρησε εκ νέου τον κ. Τσίπρα για το αδιέξοδο που πρέπει να αισθάνεται που είχε  ποντάρει στο λόμπυ της δραχμής, υπονοώντας ότι μετά τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή έχει πάψει οριστικά να υφίσταται αφήνοντας τον Σύριζα ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο.

Δεν πρόφτασε να το πει και την επόμενη μέρα, θαρρείς για να του πάει κόντρα, εμφανίστηκε ο Wolfang Munchau στους Financial Times να γράφει ορθά-κοφτά ότι “Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή θα φύγει απ' το ευρώ, ή και τα δυο. Η Ευρωζώνη μπορεί να πεθάνει”.  Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Φυσικά προβλέψεις σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα αντανακλούν περισσότερο την κατάσταση του παρόντος, η οποία  αν και εφ όσον παραμείνει στην ίδια τροχιά θα οδηγήσει στην επαλήθευση της συγκεκριμένης μακρόχρονης πρόβλεψης. Κι αυτό θέλει να τονίσει ο Munchau. Ότι όσο η γερμανική αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης παραμένει προσκολλημένη στη συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας και της πιστωτικής συρρίκνωσης, τόσο βαθύτερα θα εισέρχεται στο σπιράλ του αποπληθωρισμού και της έκρηξης των χρεών, ιδιωτικών και δημοσίων. Κάτι που αποτυπώνεται πλέον στους αριθμούς. Το μέσο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης έχει περάσει το 90%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός για το 2014 προβλέπεται να κυμανθεί στο 1.1%. Για την Ελλάδα, οι προβλέψεις είναι σαφώς χειρότερες, στο -1.7% δίνει τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ, κι αν κάποιοι χαίρονται βλέποντας τις τιμές να κατεβαίνουν, θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι την ίδια στιγμή τα χρέη ανεβαίνουν και η οικονομία στομώνει. “Αν η Γερμανία με την τόσο μεγάλη ανταγωνιστικότητα έχει τόσο χαμηλό πληθωρισμό, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληθωρίσουν τις οικονομίες τους σε δραματικό βαθμό, κι αυτό ύστερα από τόσα χρόνια δηλητηριώδους λιτότητας”, γράφει ο  Βερολινέζος δημοσιογράφος Mathew Rose.

Εκεί γύρω με τον Munchau εμφανίζεται και ο Joseph Stiglitz με άρθρο του στο Social Europe Journal, υπό τον τίτλο “Μια ατζέντα για να σωθεί το ευρώ”, υπενθυμίζοντάς μας ότι κάθε άλλο παρά έχουμε δέσει το ευρώ σαν Ευρωζώνη, πόσο μάλλον σαν Ελλάδα.

Στο ίδιο τέμπο και ο διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα il Messaggero: “Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα θα παραμείνει σε κίνδυνο αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να πιέσει προς στενότερη πολιτική και οικονομική ένωση”. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, ο οποίος σκιάζεται από διαιρετικές και αποσχιστικές τάσεις τόσο μεταξύ Βορρά-Νότου, όσο και εντός των κρατών με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί με πάταγο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Τον Οκτώβριο, ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός, σε μακροσκελή του έκθεση σχετικά με τα ανθρωπιστικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης γράφει ότι “η κατάσταση στα 52 κράτη που συνθέτουν την Ευρώπη όχι μόνον δεν σταθεροποιείται, αλλά βαίνει σε καθοδικό σπιράλ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18 εκατ. που λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα, 43 εκατ. που δεν έχουν αρκετή τροφή στο πιάτο τους σε καθημερινή βάση και άλλα 120 εκατ. που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας”. 

Τις προάλλες η S&P αποκαθήλωσε το ένα από τα τρία ΑΑΑ στο στέμμα της Ολλανδίας, ενώ η Φινλανδία, φοβούμενη ότι θα υποστεί οσονούπω την ίδια ατίμωση έσπευσε να ανακοινώσει την εφαρμογή ενός δεύτερου πακέτου λιτότητας, με περικοπές (πού αλλού;) στην κοινωνική πρόνοια, με συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο κέντρων περίθαλψης για ηλικιωμένους κ.λ.π., νομίζοντας ανοήτως ότι θα γλυτώσει. Από το 2008 μέχρι σήμερα το δημόσιο χρέος της Φινλανδίας αυξήθηκε κατά 20 μονάδες στο 58.3% ενώ η ανταγωνιστικότητα σημείωση πτώση.

Παρά το γεγονός ότι οι θαυματουργές αναπτυξιακές ικανότητες της λιτότητας έχουν στην πράξη ολοσχερώς διαψευσθεί, (θυμάστε τις περισπούδαστες θεωρίες της “expansionary austerity” του Alesina και σια, στις οποίες είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο φύλλο;), εν τούτοις η Γερμανία αδυνατεί να αναγνωρίσει το γεγονός και συνεχίζει πεισματικά να το αρνείται, μένοντας ασφυχτικά προσκολλημένη στο “θαύμα” των εμπορικών της πλεονασμάτων και μόνον, ένα θαύμα που όπως διατείνεται θα μπορούσε να συμβεί και στον καθένα αν ακολουθούσε με θρησκευτική προσήλωση το παράδειγμά της. Ναι μεν η κρίση τα αύξησε, ταυτόχρονα όμως κούρεψε κατά πολύ το μερίδιό των Γερμανικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά. Κι όχι μόνον αυτής, αλλά και ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Τελευταία τα γερμανικά πλεονάσματα και η επίδρασή τους στην κακιά μοίρα της υπόλοιπης Ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας βρέθηκαν στο στόχαστρο και των επίσημων κύκλων, πέραν των αναλυτών. Από τη μια είχαμε την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, και κατόπιν την απόφαση της Κομισιόν να προβεί σε μια εκ του σύνεγγις εξέταση της γερμανικής οικονομίας. Πριν λίγες δε μέρες αρθρο στη Wall Street Journal έθετε το ερώτημα για το “πού πήγαν οι αποταμιεύσεις των Γερμανών” για να δώσει την απάντηση ότι μόνο στην περίοδο 2007-2011 χάθηκαν περί τα 600 δις ευρώ από τοξικές τοποθετήσεις των γερμανικών τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιριών και του χρηματοπιστωτικού τομέα γενικά.

Και ποια ήταν η αντίδραση της Μέρκελ στην εντεινόμενη εξωτερική κριτική; Iδια κι απαράλλαχτη με την απάντηση του George Bush του νεώτερου στο ερώτημα “Γιατί μάς μισούν”, που είχε θέσει εν μέσω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας: “Απλά μάς ζηλεύουν!”.

Μέσα σ' αυτόν λοιπόν τον Αρμαγγεδώνα, ο Σαμαράς οραματίζεται επιτυχίες και ανάπτυξη. 

Πηγή Cynical

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η Σερβία ανέβαλε επ αόριστον την τριμερή συνάντηση με την Τουρκία που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Βελιγράδι αυτό το μήνα, καθώς η Τουρκία απέτυχε να «φτιάξει» τις σχέσεις της με τους Σέρβους εκφράζοντας τη λύπη της για την «παρερμηνεία» των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο.

Η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Βελιγράδι αυτό το μήνα, αλλά η προσπάθεια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoglu να «φτιάξει» τους δεσμούς με τη Σερβία, δεν ικανοποίησε τους Σέρβους, αναφέρει η Todayszaman.

«Μην ξεχνάτε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Prizren στις 23 Οκτωβρίου.

«Μην ξεχνάτε ότι όλοι μας είμαστε άνθρωποι με κοινή ιστορία, πολιτισμό και κουλτούρα, είμαστε αδέρφια και συγγενείς μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε απάντησή του το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «στη Δημοκρατία της Σερβίας, τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν φιλικές. Και απέχουν πολύ από τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνουμε στις επαφές μας με Τούρκους ανώτερους αξιωματούχους».

Όπως αναφέρει η Todayszaman, ο Davutoglu υποσχέθηκε στο Σέρβο ομόλογό του Ivan Mrkic, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με την πρώτη ευκαιρία θα εκφράσει τη λύπη του δημοσίως για την εσφαλμένη ερμηνεία των δηλώσεων του Erdogan για το Κοσσυφοπέδιο.

Τέσσερις ημέρες μετά από τις δηλώσεις, ο Davutoglu μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σέρβο ομόλογό του (το πρωί) και υποσχέθηκε ότι πρόκειται να το επιδιορθώσει. Το ίδιο απόγευμα εμφανίστηκε στην τουρκική τηλεόραση και δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Erdogan για το Κοσσυφοπέδιο παρερμηνεύτηκαν στη Σερβία, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την ίδια σχέση με όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο Davutoglu δήλωσε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το Κοσσυφοπέδιο «χρησιμοποιήθηκαν» από κάποιους εθνικιστικούς κύκλους στη Σερβία και επομένως παρερμηνεύθηκαν, στην πρώτη επίσημη απάντηση προς τις επιπλήξεις της Σερβίας. Πηγές της Todayszaman αναφέρουν ότι η απάντηση αυτή δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει την σερβική πλευρά.

Ο Davutoglu συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Zlatko Lagumdja και τον Σέρβο Mrkic στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και μίλησαν για τη νέα τριμερή συνάντηση.

Οι τρεις υπουργοί είχαν μια προπαρασκευαστική συνάντηση στο Σεράγεβο το Μάιο και συμφώνησαν ότι η τριμερής συνάντηση θα διεξαγόταν στο Βελιγράδι το Δεκέμβριο. Ωστόσο μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, η τριμερής συνάντηση αναβλήθηκε, με πρωτοβουλία της Σερβίας.

Επίσης, πηγές της Todayszaman αναφέρουν ότι εκτός από τις δηλώσεις του Erdogan και την αποτυχία του Davutoglu να «φτιάξει» τις σχέσεις με τη Σερβία, η επιμονή της Τουρκίας να συμμετέχει το Κοσσυφοπέδιο σε διεθνείς συναντήσεις ως ανεξάρτητο κράτος, έχει ενοχλήσει τη Σερβία και ως εκ τούτου οδήγησε στην αναβολή του τριμερούς μηχανισμού.

Μετά από τις δηλώσεις του Erdogan, ο Σέρβος πρόεδρος απαίτησε να ζητήσει ο Erdogan να ζητήσει «συγνώμη» για τις «σκανδαλώσεις», όπως σχολίασε, δηλώσεις του. Σε ερώτηση της Todayszaman προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο απάντησε ότι «ο τριμερής μηχανισμός είναι στη θέση του και λειτουργεί».

Μετά από την ανακοίνωση της αναβολής της τριμερούς συνάντησης στο Βελιγράδι, η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δια στόματος βουλευτού της, του Faruk Logoglu, δήλωσε στην todayszaman ότι «ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan και ο υπουργός Εξωτερικών Davutoglu, είτε δεν γνωρίζουν τα σύνορα της Τουρκίας, είτε δεν είναι ικανοποιημένοι με τα σύνορά μας».

Σχόλιο ιστολογίου: Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε μέχρι και την Ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ με τα λεγόμενά του κατέστησε σαφές πως η Θράκη είναι τουρκική. Όμως, δεν υπήρξε καμία -επί της ουσίας- αντίδραση από την φοβική κυβέρνηση των Αθηνών, ούτε καν από τον "πατριώτη" Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να κρυφτεί και να προσποιηθεί πως δεν είδε και δεν άκουσε τίποτε από τα λεγόμενα -που είναι αιτία πολέμου σε χώρες που σέβονται τον εαυτό τους και πρωθυπουργούς που εργάζονται υπέρ των συμφερόντων των χωρών τους- του τούρκου ομολόγου του. Έτσι, όλες οι προγραμματισμένες ελληνοτουρκικές επαφές συνεχίζονται κανονικά, και -φυσικά- δεν τέθηκε καν θέμα επ' αορίστου αναβολής της επίσκεψης του τούρκου υπουργού εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην χώρα του "μπάτε σκύλοι κι αλέστε", κάποιοι θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται από τώρα τι θα κάνουν όταν οι πολίτες αποφασίσουν να τερματίσουν οριστικά και αμετάκλητα την δράση των "αρμοδίων" και των -σύμφωνα με το Σύνταγμα- υπευθύνων για την προάσπιση της χώρας... Πάντα υπάρχει ένα τέλος. Σε κάποιες περιπτώσεις, το τέλος είναι φρικτό...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου