Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Νοε 2013

Η ήττα της Τουρκίας στον πόλεμο με τη Συρία και το Ελληνικό πλεονέκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας

Την ήττα της Τουρκίας στο πόλεμο της Συρίας παραδέχεται η Τούρκικη εφημερίδα «Ζaman « σε άρθρο της «Lale Kemal» που προειδοποιεί για μαζική εισροή μεταναστών από τη Συρία στη Τουρκία αλλά και τον υπαρκτό κίνδυνο από τις Ισλαμικές οπλισμένες ομάδες που νικήθηκαν παρά την σημαντική βοήθεια των Δυτικών και της Τουρκίας!

Στο άρθρο της η δημοσιογράφος (φωτο) αναφέρει ως πηγές εκθέσεις του ΝΑΤΟ αλλά και Τουρκικές Στρατιωτικές πηγές που εκτίμησαν την κατάσταση για τον πόλεμο της Συρίας, που ματώνει τη Χώρα εδώ και 2,5χρόνια!
Για πρώτη φορά αναφέρεται σε αυτή την έκθεση πως οι Σύριοι Ιπτάμενοι πραγματοποίησαν περί τις 100 εξόδους ημερησίως και η Τούρκικη Πολεμική αεροπορία στέκεται προβληματισμένη σε αυτό!

Χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα η Τουρκάλα δημοσιογράφος κάνει λόγο πως Τούρκοι Επιτελείς (σύμφωνα με απόρρητη έκθεση των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών) ανέφεραν ότι στην πρόσφατη άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» τα Πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδος πραγματοποίησαν περισσότερες από 800 εξόδους  (στις πέντε ημέρες της ασκήσεως), επιβάλλοντας απόλυτη κυριαρχία των Ελληνικών Μαχητικών στο Αιγαίο, ενώ αναφέρουν επίσης ότι ασκήθηκε περισσότερος από 70.000 στρατός και περισσότερα από 100 Πολεμικά πλοία, χωρίς να υπάρχει καν κρίση στο Αιγαίο!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι Τούρκοι Επιτελείς μετά από αυτό στόχευσαν τα Ελληνικά κέντρα διοικήσεως της Πολεμικής αεροπορίας σε Tακτικό Eπίπεδο!
Σίγουρα όμως η πρόσφατη Άσκηση των Αντιαεροπορικών Μονάδων «Δικέφαλος Αετός» όπου τα στοιχεία των Ρώσικων και άγνωστων για τα Τούρκικα Μαχητικά Α/Α συστήματα «έβγαζαν μάτια» στο πεδίο βολής της Κρήτης, πρόκειται να προβληματίσουν ακόμη περισσότερο τους Επιτελείς του Τούρκικου Επιτελείου!

Το σημαντικό Ελληνικό πλεονέκτημα της Πολεμικής μας αεροπορίας για την μαζική και συνεχή έξοδο των Πολεμικών μας είναι από μόνο του Στρατηγικό πλεονέκτημα!
Αρκεί να αφήσουμε την μιζέρια στην άκρη και από ότι φαίνεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας άφησαν το παιχνίδι στους Στρατιωτικούς με σοβαρά αποτελέσματα!

Για πρώτη φορά η Ελληνική πλευρά ασκήθηκε με καθαρά τακτικό επιθετικό σενάριο και έστειλαν ταχυκίνητες αερομεταφερόμενες μονάδες παντού και όχι βραδυκίνητες μονάδες με στρατόπεδα εγκατάστασης, μαγειρεία και μονάδες υποστήριξης!
Σύμφωνα με την τελευταία αυτή άσκηση, οι μονάδες που θα δράσουν ταχύτατα τις πρώτες ώρες του Πολέμου πρέπει να είναι αυτάρκεις σε οπλισμό, πυρομαχικά και τρόφιμα με ορίζοντα 3 ημερών!

Δεν θα συμβουλεύσουμε εμείς τους επιτελείς μας, αλλά ο σύγχρονος τρόπος του Πολέμου και η δράση των Ελληνικών Μαχητικών με τις συνεχείς εξόδους τις πρώτες ώρες και ημέρες του Πολέμου, θα δώσουν το άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στις υποδομές Στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων με στόχο το ηθικό και όχι μόνο..

Οι Έλληνες χειριστές στο Αιγαίο έχουν ένα πανίσχυρο πλεονέκτημα, μπορούν να πετάξουν από πολλά σημεία ταυτόχρονα ενώ τα Μιράζ 2000-5 είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στον τομέα των εμπλοκών!

Ο αριθμός εξόδων των ελλήνων χειριστών είναι εξωπραγματικός ακόμη και σε συνθήκες πολέμου και όχι ειρήνης και ίσως αυτό να έκανε πριν από μερικούς μήνες έναν από τους Αξιωματούχους του Ισραήλ να πει με σιγουριά ότι «σε 48ώρες η Ελληνική Αεροπορία θα γονατίσει την Τούρκικη Πολεμική Μηχανή»!

Αρκεί, βέβαια, να της το επιτρέψει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο συνήθως αρέσκεται σε διαιτησίες τρίτων και σε προβληματισμούς τρόπου υποχώρησης όταν ασκούνται υψηλές πιέσεις…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Αποκαλύψεις από τον πρόεδρο του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo

Ευθεία αναφορά στο γεγονός ότι το 2011 ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ενεργοποιήσει τη διαδικασία για την έξοδο της χώρας του από το ευρώ, έκανε ο Χανς Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε η εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung".


"Γνωρίζουμε ότι το Φθινόπωρο του 2011, ο τότε πρωθυπουργός, είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να βγει η χώρα του από το ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιν.

Την είδηση μεταδίδουν με έμφαση τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπενθυμίζοντας ότι, το Φθινόπωρο του 2011, ακριβώς όταν τα ιταλικά επιτόκια δανεισμού της χώρας είχαν παρουσιάσει μεγάλη άνοδο, ο Μπερλουσκόνι είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση και είχε αντικατασταθεί από τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.


Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του πρωθυπουργικής του θητείας, ο ίδιος ο πρώην Καβαλιέρε δήλωσε, πρόσφατα, ότι "πλήρωσε το ότι εναντιώθηκε στην πολιτική της γερμανίδας καγκελάριου 'Αγγελας Μέρκελ και του Γάλλου πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί".

Οι αποκαλύψεις γίνονται την στιγμή που, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ψηφοφορία της ιταλικής Γερουσίας για την οριστική αποπομπή του από το Σώμα- -εκτός και αν υπάρξουν αναβολές τις τελευταίας στιγμής.

Πηγή: News.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
-->
Του Κωνσταντίνου Φίλη 
Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων

Τους τελευταίους μήνες κυοφορούνται εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίλυσης διαφόρων ζητημάτων που ταλανίζουν την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Με αφορμή τον εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία, ισχυροί εξωτερικοί δρώντες, και πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, επιζητούν τρόπους να αφαιρέσουν αγκάθια ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για σταδιακή αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης της Κύπρου, αλλά και των ενεργειακών ευρημάτων και ενώ η Τουρκία βρίσκεται αποσταθεροποιημένη από την αδυναμία της να επηρεάσει τις ενεργειακές εξελίξεις προς όφελός της ή τουλάχιστον εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι καλούνται να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το μάθημα, ωστόσο, από το πρόσφατο παρελθόν είναι πως οι έξωθεν λύσεις είναι συνταγές καταδικασμένες σε αποτυχία. Είναι άλλο να προωθηθούν από κοινού λύσεις για να περιοριστούν οι εστίες έντασης και άλλο να επιχειρηθεί η επιβολή τους ως αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσουν -δήθεν- ανεμπόδιστα οι διαδικασίες εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Δεδομένου ότι η αγορά ενέργειας επιζητεί αξιοπιστία και προβλεψιμότητα, οι πολιτικές των κρατών της περιοχής πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση εποικοδομητικών προτάσεων που θα ενσωματώνουν, δεν θα περιθωριοποιούν. Οσο προχωρούν οι διαδικασίες εξαγωγής, κάτι που σημαίνει πως παράλληλα θα ενεργοποιούνται κανάλια διαλόγου μεταξύ των περισσότερων κρατών σε αναζήτηση των αποδοτικότερων λύσεων, τόσο πιο ελκυστική θα γίνεται η εμπλοκή επιπλέον κρατών. Γιατί ενώ οι υπόλοιποι θα προσπαθούν να συνεννοηθούν, βελτιώνοντας έτσι και το κλίμα στις σχέσεις τους, ανοίγοντας νέες προοπτικές με βάση κοινά ενεργειακά projects, τα κράτη που θα παρακολουθούν αμέτοχα θα θέλουν να αποτελέσουν μέρος της εξίσωσης.

Όσο δε πιο πλουραλιστικές είναι οι περιφερειακές συμμαχίες, με δεδομένη την ανάγκη στήριξης (πολιτικής ή επιχειρηματικής) ισχυρών διεθνών δρώντων, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για οποιονδήποτε θέλει να αμφισβητήσει το νέο ενεργειακό status quo να το επιχειρήσει. Αντιθέτως, η συμμετοχή τους στις διεργασίες θα έχει πολλαπλάσια οφέλη.

Ακόμη και αν οι διαφορές δεν παραμεριστούν, αλλά επιλεγεί ο σώφρων δρόμος της συνεννόησης εκεί όπου τα συμφέροντα τέμνονται. Αλλωστε, ποιος θα ωφελούνταν από την ένταση, πρόσκαιρη ή παρατεταμένη, από τη στιγμή, μάλιστα, που αυτό που χαρακτηρίζει τα περισσότερα κράτη της περιοχής είναι οι κρίσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό;

Από την άλλη, βέβαια, προέχει να προχωρήσουν το ταχυτέρο δυνατό οι πιο ώριμες (ως προς το χρόνο παραγωγής) και πλέον πρόθυμες (ως προς τη συνεργασία) χώρες, δημιουργώντας τις συνθήκες για να ακολουθήσουν και άλλες. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε ως Δύση, εφ' όσον προσβλέπουμε στα αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου, να θωρακίσουμε τα συμφέροντά μας, τα οποία επί του παρόντος ευθυγραμμίζονται με αυτά της Κύπρου και του Ισραήλ ως των πιο ώριμων αλλά και σταθερών παραγωγών, επιδιώκοντας τις μεγαλύτερες το δυνατόν συνέργειες σε περιφερειακό επίπεδο.

Το διακύβευμα στην ανατολική Μεσόγειο θυμίζει το δίλημμα του αβγού και της κότας. Δηλαδή, αν η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και διαφορών της περιοχής πρέπει να προηγηθεί της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου ή η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα επιφέρει τη σταθερότητα και την ειρήνη που τόσο ανάγκη έχει η ανατολική Μεσόγειος. Είναι, όμως, ψευτοδίλημμα.

Γιατί στην πρώτη περίπτωση όποιοι θέλουν να κωλυσιεργήσουν εσκεμμένα θα βρουν χρυσή ευκαιρία να διαιωνίσουν την υφιστάμενη κατάσταση, επικαλούμενοι κατόπιν την αστάθεια ως αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της ενέργειας. Τα δεδομένα ανοιχτά ζητήματα της πολύπαθης περιφέρειας είναι άλλοθι αδράνειας, ενώ η συστηματική αναζήτηση αυτών που μπορούν να τις ενώσουν είναι μία περισσότερο επωφελής επιλογή που υπό το πρίσμα των κοινών συμφερόντων δύναται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη κατανόηση, διάθεση εξεύρεσης λύσης και πνεύμα συνεργασίας στην επίλυση των διαφορών.

Συνεπώς, η οριστική επίλυση του Κυπριακού επ' ουδενί κρίνεται ως προαπαιτούμενο για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της Λευκωσίας. Απλώς, συγκεκριμένοι κύκλοι θεωρούν ιδανική τη συγκυρία για να πιέσουν για λύση, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι σε διαφορετική περίπτωση τα εμπόδια μπορεί να καταστούν ανυπέρβλητα. Αλλά η πορεία προς την εκμετάλλευση είναι προδιαγεγραμμένη από την ίδια την αγορά. Αυτό που μένει είναι να επιλεγούν οι τρόποι διάθεσης.

Πηγή: enet.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Τα δωράκια τα λένε τώρα ιδιωτικοποιήσεις
Εξαγορά - σκάνδαλο Πανγαίας (Εθνική Τράπεζα) από ισραηλινή εταιρεία

Με 2,72% δάνεισε η Εθνική Τράπεζα τα €450 εκατ. στην ισραηλινή Invel για την εξαγορά της θυγατρικής της Πανγαία, πρόεδρος του Δ.Σ. της οποίας είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Έλληνα καταθέτη, Έλληνα δανειολήπτη, Έλληνα επενδυτή, Έλληνα μικρομεσαίε επιχειρηματία, Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία, Έλληνα κροίσε που ζεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, μπορείς να δανειστείς αυτή την περίοδο με επιτόκιο 2,72% από την Εθνική Τράπεζα για να αγοράσεις ακίνητα της ίδια της τράπεζας με εξασφαλισμένο μίσθωμα από την τράπεζα, η απόδοση του οποίου είναι 8,5%;

Αν δεν μπορείς να δανειστείς από την Εθνική με τους παραπάνω όρους, μήπως μπορείς να δανειστείς από οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα που διασώθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού;
Ακόμα και με cash collateral (δηλαδή με εγγύηση μετρητά), μπορείς να δανειστείς με τους παραπάνω όρους αυτήν την περίοδο;
Η απάντηση είναι, μάλλον όχι. Πολύ απλά, τέτοια συναλλαγή ξεφεύγει από τις τραπεζικές πρακτικές και δεν συναντάται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Αυτό είναι το πρώτο παράδοξο.

Αυτό που δεν μπορείς εσύ, και ενδεχομένως δεν το μπορούν ούτε μεγάλες ευρωπαϊκές αξιόχρεες εταιρείες, το μπορεί η εταιρεία Invel Real Estate II BV μία εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, συμφερόντων του γνωστού (για διάφορες πράξεις) επιχειρηματία Beny Steinmetz, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 10 πιο πλούσιους Ισραηλινούς (Νο 5, σύμφωνα με την πιο παλιά εφημερίδα του Ισραήλ, Haaretz) με περιουσία από 2,7 μέχρι 3,4 δισ. δολάρια και δραστηριότητες από την επεξεργασία διαμαντιών μέχρι την εξόρυξη μεταλλευμάτων και real estate (είναι ο ίδιος που ελέγχει την εταιρεία BSGR, για την οποία η αμερικανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Γουινέας ερευνούν πώς πήρε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Γουινέα).
Αυτό είναι το δεύτερο παράδοξο.

Αυτή λοιπόν η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (Γ. Ζανιάς πρόεδρος, Αλ. Τουρκολιάς διευθύνων σύμβουλος) για να αγοράσει το 66% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία Α.Ε., θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία είναι αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Εθνική χρηματοδοτεί την εξαγορά με δάνειο 450 εκατ. ευρώ. Ο αγοραστής βάζει από την τσέπη του μόνο 140 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισφορά σε είδος. Για όποιον δεν κατάλαβε, ο αγοραστής εξαγοράζει με δάνειο της Εθνικής (κατά τα 2/3 της συναλλαγής) τη θυγατρική της με κόστος (επιτόκιο) μόλις 2,72% (2,5% και euribor τριμήνου 0,22%). Την ίδια στιγμή ο αγοραστής παίρνει ακίνητα με εξασφαλισμένο μίσθωμα -το πληρώνει η Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο- το οποίο ισοδυναμεί με απόδοση 8,5% (η Πανγαία και η Eurobank Properties αγόρασαν πρόσφατα ακίνητα του δημοσίου με δάνεια από τις μητρικές τους τράπεζες, με εξασφαλισμένα ενοίκια και απόδοση 9,5%. Αυτό στην κυβέρνηση του λένε «αποκρατικοποίηση».)

Το τρίτο παράδοξο είναι ότι αυτή η συναλλαγή εγκρίθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει τις ενέργειες των τραπεζιτών, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. Όπως είναι γνωστό, τη συναλλαγή αυτή καταψήφισε το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΧΣ, Αν. Μπερούτσος, ο οποίος αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή του από το ΤΧΣ για προσωπικούς λόγους.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία Α.Ε. είναι ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του οποίου μαζί με τη Νέα Δημοκρατία οδήγησαν τη χώρα στη στάση πληρωμών.

Στις τελευταίες εκλογές απέτυχε να βγει βουλευτής, αλλά ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας ξαναγύρισε στην δουλειά του τραπεζοϋπάλληλου, για να αναβαθμιστεί σε πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Πανγαία.

Είναι περιττό να πούμε ότι η Πανγαία κατέχει μερικά από τα πιο αξιόλογα ακίνητα της χώρας, στα οποία είναι γραμμένη η ιστορία της Εθνικής και το ελληνικού κράτους.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Μόνοι μας έχουμε βγάλει τα μάτια μας.
Αυτή, δυστυχώς, είναι η πικρή αλήθεια. Πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε το χρέος, το οποίο, αντί να μειώνεται με τις άγριες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με τις απολύσεις και την τεράστια φοροεπιδρομή, η οποία έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που έχουν χάσει πάνω από το 35% του εισοδήματός τους, αυξήθηκε και από 303,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2012 έχει φθάσει στα 321,3 δισ. ευρώ.

Μια άλλη κυβέρνηση, της Αριστεράς στην περίπτωση που ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, αν προχωρήσει σε αμφισβήτηση των συμβάσεων που έχουμε υπογράψει, θα βρεθεί μπροστά στο επιχείρημα των δανειστών ότι «εσείς μόνοι σας ζητήσατε και παραιτηθήκατε από αυτά τα δικαιώματα»!

Υπάρχει νομική φόρμουλα με την οποία η χώρα μας να μπορέσει να ανακτήσει αυτά τα δικαιώματα και να αποτινάξει τον ζυγό των νέων κατακτητών μας; Ναι, απαντά ο γνωστός νομικός και βουλευτής, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος:
– Οι διμερείς συμφωνίες (έστω και μεταξύ κρατικών ή ενωσιακών ή εταιρικών οντοτήτων) δεν μπορούν να καταργούν τις απαράγραπτες αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και γενικώς του «δικαίου της ανάγκης».

Πώς συντελέστηκε το μεγάλο έγκλημα
Την ταφόπλακα έχουν βάλει οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου. Ζητήσαμε από τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο να μας εξηγήσει πώς στήθηκε το έγκλημα που έχει συντελεστεί κατά του ελληνικού λαού. Παρακάτω περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια πώς έχει γίνει η παράδοση της Ελλάδας στους δανειστές χωρίς την παραμικρή, έστω για τα μάτια του κόσμου, αντίσταση.

Απόλυτη παραίτηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που προβλέπονται αυτούσιες στα παραρτήματα του ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α 18/25-1-2013, σελ. 358 επ.) είναι πλέον στα χέρια των δανειστών.

Σε αυτές, μεταξύ άλλων, δηλώνεται ότι το ελληνικό κράτος παραιτείται, επίσημα και αμετάκλητα, από κυριαρχικά δικαιώματα, ακατάλυτες πρόνοιες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του «δικαίου της ανάγκης» αλλά και από το δικαίωμα επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης.

Στην παγκόσμια Ιστορία των ελεύθερων λαών δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο: Να πειθαναγκάζεται, δηλαδή, το ανώτατο κρατικό όργανο (ΝΣΚ) –που, σύμφωνα με το άρθρο 100Α του ελληνικού Συντάγματος, είναι αρμόδιο να υποστηρίζει δικαστικά και να εκπροσωπεί το Δημόσιο– να παραδώσει στους δανειστές δύο (2) γνωμοδοτήσεις («legal opinions») και Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης («Certificate of Compliance»), σύμφωνα με τα οποία η χώρα δεσμεύεται και ότι:
α. «5. Η Σύμβαση Τροποποίησης είναι στην κατάλληλη νομική μορφή, σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο, προκειμένου να εκτελεστεί κατά του Δικαιούχου Κράτους-Μέλους και της Τράπεζας της Ελλάδος. Η εκτέλεση της Σύμβασης δεν είναι αντίθετη με ελληνικές διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, με τη δημόσια τάξη στο Δικαιούχο Κράτος-Μέλος, με τις διεθνείς συνθήκες ή τις γενικώς παραδεδεγμένες αρχές του διεθνούς δικαίου που δεσμεύουν το Δικαιούχο Κράτος-Μέλος και την Τράπεζα της Ελλάδος» (παρ. 5, σελ. 359).
β. «10. Ο ορισμός του Αγγλικού Δικαίου ως εφαρμοστέου δικαίου για τη Σύμβαση Τροποποίησης αποτελεί έγκυρη επιλογή εφαρμοστέου δικαίου, που δεσμεύει το δικαιούχο Κράτος-Μέλος και την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο» (παρ. 10, σελ. 360).
γ. «11. Το Δικαιούχο Κράτος-Μέλος και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν υπαχθεί νόμιμα, αποτελεσματικά και αμετάκλητα στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου σε σχέση με τη Σύμβαση Τροποποίησης και κάθε απόφαση των δικαστηρίων αυτών θα είναι αμετάκλητη και εκτελεστή στο Δικαιούχο Κράτος-Μέλος» (παρ. 11, σελ. 360).
δ. «12. Ούτε το Δικαιούχο Κράτος-Μέλος ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης –πριν ή μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης– ή εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης» (παρ. 12, σελ. 360).
ε. «14. Σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο, το Κοινοβούλιο δεν απαιτείται να επικυρώσει την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, προκειμένου αυτή να είναι αποτελεσματική και δεσμευτική» (παρ. 14, σελ. 360).
στ. «15. Εν κατακλείδι, η Σύμβαση Τροποποίησης έχει νομίμως συναφθεί εκ μέρους του Δικαιούχου Κράτους-Μέλους και της Τράπεζας της Ελλάδος και όλες οι υποχρεώσεις του Δικαιούχου Κράτους-Μέλους και της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τη Σύμβαση Τροποποίησης και την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, όπως αυτή τροποποιείται από τη Σύμβαση Τροποποίησης, είναι έγκυρες, δεσμευτικές και εκτελεστές σύμφωνα με τους όρους τους και δεν απαιτείται κάτι επιπλέον για να τεθούν αυτές σε εφαρμογή» (παρ. 15, σελ. 360).

Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο δυσεπίλυτο το ελληνικό ζήτημα.
Αν δεν ακυρωθεί άμεσα ο ν. 4111/2013, που ψηφίστηκε από την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση και προέβλεψε αυτές τις γνωμοδοτήσεις ως προαπαιτούμενο, και αν δεν ανακληθούν αυτές πάραυτα, το οικονομικό πρόβλημα της πατρίδας είναι αδύνατον να επιλυθεί στο μέλλον, αφού, κατά την ισχυρότερη ερμηνεία, ούτε το ζήτημα του χρέους (σύνθεση, ύψος) μπορεί να τεθεί ούτε το δικαίωμα της επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών συμβάσεων μπορεί νόμιμα (βάσιμα) να προβληθεί. Δηλαδή, μετά τις καταπλεονεκτικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τις γνωμοδοτήσεις, η χώρα θα βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στο έλεος των δανειστών.

Έχει δεσμευτεί αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις (ολοσχερής εξόφληση δανείων) οτιδήποτε κι αν συμβεί στο μέλλον, ανεξάρτητα από την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ ή τη διάλυσή της με πρωτοβουλία των επικυρίαρχών της. Γι’ αυτό είναι τουλάχιστον αφελείς όσοι από την Αριστερά πιστεύουν ότι, μετά την καταλυτική για τη χώρα αυτή εξέλιξη, η μονομερής διαγραφή του χρέους και η μη πληρωμή των δανείων είναι υπόθεση δυνατή και εύκολα επιτεύξιμη.

Η χορήγηση αυτών των γνωμοδοτήσεων τέθηκε από τον ν. 4111/2013 ως θεμελιώδες προαπαιτούμενο, εκβιαστικά από τους δανειστές, για τη χορήγηση κάθε επόμενης δόσης δανείου. Σημειωτέον ότι η παραίτηση της παρ. 12 (σελ. 360) δεν περιλαμβανόταν στο πρώτο Μνημόνιο (ν. 3845/2010) και στην πρώτη σύμβαση, όπου ετίθετο ως προϋπόθεση της παραίτησης από την ασυλία των περιουσιακών στοιχείων του κράτους λόγω εθνικής κυριαρχίας η συνήθης φράση «εκτός εάν αναγκαστικός νόμος άλλως ορίζει». Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, με την ισχύουσα διατύπωση «της ρήτρας παραίτησης», οι δανειστές προσπάθησαν (και πέτυχαν) να ευνουχίσουν την ελληνική πλευρά και να την αφοπλίσουν παντελώς από κάθε μελλοντική επίκληση των, υπέρτερης ισχύος, κανόνων διεθνούς δικαίου ενώπιον δικαστηρίων ή Διαιτητικών Επιτροπών.

Σε αυτό, μάλιστα, το λεπτό σημείο απαίτησαν και έλαβαν γραπτώς τη διαβεβαίωση από τον επίσημο νομικό παραστάτη του ελληνικού Δημοσίου ότι η δανειακή σύμβαση (κύρια και τροποποιητική) δεν αντιβαίνει σε αναγκαστικό νόμο ή νόμο δημόσιας τάξης. Έτσι κάλυψαν και την ακυρότητα της πρώτης δανειακής σύμβασης (που δεν είχε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων) και το εμπόδιο του αναγκαστικού νόμου ή του ανθρωπιστικού δικαίου που ορίζουν διαφορετικά. Αυτό, πλην της μεγάλης συμβολικής του σημασίας, πρακτικά σημαίνει ότι, σε κάθε αμφισβήτηση του κύρους της σύμβασης από μια επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, με την επίκληση των άνω αρχών αλλά και του εσωτερικού αναγκαστικού νόμου, οι δανειστές θα προβάλλουν το επιχείρημα ότι «εσείς μόνοι σας ζητήσατε και παραιτηθήκατε από αυτά τα δικαιώματα»! Είναι βεβαίως άλλης τάξεως ζήτημα το αν μπορεί να νοηθεί και να ισχύσει παραίτηση από αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα που αναγνωρίζει σε έναν λαό και ένα έθνος η συνταγματική και διεθνής έννομη τάξη! Επομένως, είναι κατεπείγουσα ανάγκη να καταγγελθεί και να προβληθεί η προφανής ακυρότητα, αφού οι διμερείς συμφωνίες (έστω και μεταξύ κρατικών ή ενωσιακών ή εταιρικών οντοτήτων) δεν μπορούν να καταργούν τις απαράγραπτες αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και γενικώς του «δικαίου της ανάγκης».

Οι αρχές αυτές δίνουν προτεραιότητα, έναντι όλων των άλλων έννομων αγαθών που διακυβεύονται, στην εκπλήρωση των βασικών αναγκών των πολιτών, της κοινωνίας και του έθνους. Είναι απορίας άξιον πώς ευρωπαϊκά όργανα, που υποτίθεται ότι λειτουργούν βάσει της ιεραρχίας των κανόνων δικαίου, επέβαλαν τους παραπάνω ανάλγητους και καταπλεονεκτικούς όρους, και μάλιστα σε εταίρο, κατά παράβαση των αρχών του Διαφωτισμού, του θεμελιώδους διεθνούς δικαίου αλλά και αυτού του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Με επείγουσα επιστολή μας, έπειτα από ενημέρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 22-1-2013 (τρεις ημέρες προ της δημοσίευσης του ν. 4111/2013), είχαμε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του ΝΣΚ να μην επιτρέψουν τη σύνταξη και την παράδοση των γνωμοδοτήσεων με το υπαγορευμένο από την «τρόικα» εθνοβλαβές αυτό περιεχόμενο.

Είχαμε, επίσης, ζητήσει να συγκληθεί η Ολομέλεια του ΝΣΚ και να αποφανθεί επί των αιτουμένων από την «τρόικα» γνωμοδοτήσεων, αφού το ανώτατο αυτό όργανο έχει επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια, όπως και οι συγκροτούντες αυτό σύμβουλοι-δικαστές. Ζητήσαμε, επίσης, να ενημερωθεί η Βουλή και ο λαός επί της σχετικής αποφάνσεώς του. Προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο μέσο να αποτρέψουμε αυτήν την πολύ βλαπτική εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας. Τα πρωτοφανή αυτά στην καταπλεονεκτική τους βιαιότητα κείμενα πρέπει να τα πληροφορηθεί κάθε πολίτης για να αντιληφθεί τη σκληρότητα και την αντικοινωνικότητα της νεοαποικιοκρατίας που εγκαθιδρύουν τα Μνημόνια.

Ο ευρωπαϊκός Νότος, όλοι οι λαοί της Ευρώπης και του πλανήτη πρέπει να μάθουν την πολιτική και «κοινοτική» ηθική των «εταίρων» μας αλλά και τη διάθεση υποταγής των μνημονιακών κυβερνήσεων!
Και πρέπει να λάβουν κυρίαρχα και δημοκρατικά τις αναγκαίες αποφάσεις!

To Παρόν της Κυριακής

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Tο 90% των στεγαστικών δανείων δεν δόθηκαν με τις συνήθεις πρακτικές
Η πρόταση για «κούρεμα» τουλάχιστον 39%


Aποκαλύπτεται την έκθεση της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για τη μελέτη που της ανατέθηκε από την Tράπεζα της Eλλάδος, τον Aύγουστο του 2011, κατόπιν εντολής της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου (Tρόικα) ως προϋπόθεση για το οικονομικό πακέτο των 109 δισ. το οποίο προβλέπεται από το Mνημόνιο της 21ης Iουλίου του 2011.

Του Kώστα Nούση

Tο «project Solar», όπως ήταν ο κωδικός αυτής της διαγνωστικής μελέτης, κόστισε, όπως έχει γραφτεί και δεν έχει διαψευστεί, 19 εκατ. ευρώ (οι εκπρόσωποι της BlackRock και της συνεργαζόμενης Ernst&Young, «εμφανίζονταν» ως «εργαζόμενοι» σε εταιρία ενέργειας) και παρέμεινε απόρρητη, μέχρι τώρα, αν και όπως προκύπτει δεν ήταν διαβαθμισμένη, όχι μόνο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά δεν δόθηκε ούτε καν στους τραπεζίτες. Θεωρείται σίγουρο ότι βρίσκεται στα συρτάρια του διοικητή της Tράπεζας της Eλλάδος κ. Προβόπουλου, αλλά και του υπουργού Oικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Tα όποια αιτήματα για τη δημοσιοποίησή της -τέτοια εκφράστηκαν και στη Bουλή- δεν έγιναν αποδεκτά. Bάσει αυτής της έρευνας οδηγηθήκαμε σε αλλαγή του τραπεζικού χάρτη της χώρας, μετά την πλήρη καταγραφή των επισφαλών δανείων των τραπεζών, αν και μέσα απ' αυτή την έρευνα, που συνοδεύεται και από πιο αναλυτικά στοιχεία, δεν τεκμηριώνεται στο έπακρο η ανάγκη συρρίκνωσης του τραπεζικού συστήματος, ενώ οι επισφάλειες τόσο για τις τράπεζες A όσο και για τις τράπεζες B δεν δικαιολογούσαν τεράστια διαφοροποίηση ως προς τις αποφάσεις.

H έκθεση αυτή των 105 σελίδων, έχει τεράστια σημασία για όλο τον τραπεζικό επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο της χώρας, καθώς βγαίνει στη δημοσιότητα λίγο πριν παραδοθεί η νέα έκθεση (ως τις 30 Nοεμβρίου) που έχει παραγγελθεί και πάλι στην αμερικανική εταιρία.

Tα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι το 90% των δανείων (στεγαστικά) που αφορούν την ομάδα A «δεν δόθηκε με τις συνήθεις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι».

• Στα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το 47% ήταν σε κατάσταση κινδύνου, ενώ στα επαγγελματικά η έκθεση κινδύνου έφτανε στο 51%.

• H BlackRock εκτίμησε ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων εκείνη την εποχή ήταν κατά 33% χαμηλότερη της εμπορικής. Xαρακτήρισε μονόδρομο τους πλειστηριασμούς, ενώ κατέθεσε την πρόταση μετά από συγκεκριμένη συνεδρίαση για ελάχιστο «κούρεμα» κατά 39% στα στεγαστικά δάνεια, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ.

Σε δύο ομάδες ο έλεγχος

Για τις ανάγκες της έκθεσης οι Aμερικανοί ελεγκτές ομαδοποίησαν τις τράπεζες σε δύο κατηγορίες.

Στην OMAΔA A την οποία αποτελούσαν επτά τράπεζες. H Eθνική, η Eurobank, η Alpha Bank, η Tράπεζα Πειραιώς, η Eμπορική Tράπεζα, η Aγροτική και το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Στην OMAΔA B την οποία αποτελούσαν έντεκα τράπεζες. H Millennium, η Γενική, η Attica, η Probank, η Proton, η T-Bank, η FBB, η Credicom Consumer Finance, η Panellinia Bank, η Eπενδυτική Tράπεζα της Eλλάδος και η Aegean Baltic Bank.

Aνάλυση κινδύνου

Σύμφωνα με την έκθεση της BlackRock Solution «Diagrostic Assessment of Greek Banks» - December 30, 2011 τα δάνεια που ελέγχθηκαν και από τις 18 τράπεζες (είχαν δοθεί ως τον Iούνιο του 2011) ανέρχονταν στα 255 δισ. ευρώ.

O όγκος του χαρτοφυλακίου της ομάδας A έφτανε τα 231 δισ. ευρώ από τα οποία όμως ελέγχθηκαν μόνο τα 200 δισ. Aπ' αυτά τα στεγαστικά έφταναν στα 65 δισ., τα καταναλωτικά στα 26 δισ. και αυτά του εμπορικού περιεχομένου στα 109 δισ. Eξετάστηκαν συνολικά 2.981 δανειακοί φάκελοι.

Στην ομάδα B

Eλέγχθηκαν δάνεια κατοικίας και καταναλωτικά μεγαλύτερα των 500 εκατ. και χαρτοφυλάκια τα οποία είχαν δάνεια μικρότερα των 500 εκατ. και τα οποία βρίσκονταν σε επίπεδο κινδύνου. Δύο τράπεζες της ομάδας αναλύθηκαν με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

• Στις 17 Δεκεμβρίου 2011 η T-Bank τέθηκε προς εκκαθάριση οπότε όποια ανάλυση αφορούσε την περίοδο πριν από τις 30 Iουνίου.

• Στις 10 Oκτωβρίου η Proton Bank διασπάστηκε σε καλή και σε κακή. H ανάλυση των δανείων έγινε ως τις 30 Iουνίου.

Στα 11 τραπεζικά ιδρύματα της συγκεκριμένης ομάδας, η BlackRock ανέλυσε δάνεια συνολικού ύψους 23,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ είναι εμπορικά δάνεια και τα υπόλοιπα 7,9 δισ. είναι στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Για τα καταναλωτικά δάνεια, για πέντε τράπεζες της ομάδας B (Millennium, Credicom, Geniki, Attica, T-Bank) η προσέγγιση σε γενικές γραμμές ήταν ίδια με τις τράπεζες της ομάδας A.

Πιστωτικές κάρτες

Θετική η αξιολόγηση

Tα δάνεια των πιστωτικών καρτών για τις τράπεζες της ομάδας A ανέρχονται στο ποσό των 6,3 δισ. ευρώ σε σύνολο 5 εκατ. δανείων. Για κάθε τράπεζα της ομάδας A το οποίο είχε στο χαρτοφυλάκιό της δάνεια για πιστωτικές κάρτες άνω των 500 εκατ. ευρώ πάρθηκε ένα δείγμα 80 δανείων (Eθνική Tράπεζα, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ATE). Kατά κύριο λόγο φαίνεται ότι οι τράπεζες τηρούν τις κατευθυντήριες γραμμές συμμόρφωσης, μάλιστα το 84% των δανείων των παραπάνω 5 μεγάλων τραπεζών έλαβε θετική αξιολόγηση (A, B) για την τήρηση της πολιτικής των δανείων.

• Tα αποτελέσματα για τις τράπεζες B κατηγορίας: Για 5 από τις 11 τράπεζες (Millenium, Credicom, Geniki, Attica, T-Bank) ζητήθηκαν τα ίδια κριτήρια με τις τράπεζες της A κατηγορίας καθώς ήταν οι μόνες που είχαν έκθεση σε καταναλωτικά προϊόντα τα οποία υπερέβαιναν τα 500 εκατ. ευρώ. Για άλλες 5 τράπεζες ζητήθηκαν συνολικά στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε στεγαστικά δάνεια, δάνεια πιστωτικών καρτών, δάνεια για αγορά αυτοκινήτων και άλλα καταναλωτικά δάνεια. Πρόκειται για τις τράπεζες FBB, Panellinia, Proton, Eλληνική Eπενδυτική Tράπεζα.

Aυτοκίνητα: Tα δάνεια για την αγορά οχήματος είναι σχεδόν 280.000 και ανέρχονται στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ. Σε σχέση με άλλα καταναλωτικά δάνεια, τα δάνεια αγοράς οχημάτων εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό.

H βαθμολογία στα καταναλωτικά

Για την ομάδα A τα υπόλοιπα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στο ποσό των 18 δισ. ευρώ σε ένα μέγεθος 2,5 εκατ. δανείων.

Tο 80% των δανείων των 7 μεγαλυτέρων τραπεζών βαθμολογήθηκε με A και B, ωστόσο το ποσοστό αυτό αντισταθμίστηκε από το γεγονός ότι το 10% των δανείων απείχαν μακράν από τις πολιτικές σωστής διαχείρισης και κρίθηκαν απαράδεκτες.

Kοιτάζοντάς το από την σκοπιά του ρίσκου, τότε το ποσοστό κατεβαίνει στο 54% με βαθμολογία A και B, ενώ το 28% έλαβε βαθμολογία D και υπολογίστηκε ότι απέχουν μακράν από τις πολιτικές που ακολουθούνται ώστε να υπάρξει υγιείς δανεισμός. Για τα δάνεια της ομάδας B, ζητήθηκε να γίνει έλεγχος σε 5 τράπεζες οι οποίες είχαν δάνεια αξίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ (MIllenium, Credicom, Geniki, Attica, T-Bank) και σε άλλες 5 τράπεζες ζητήθηκε να γίνει έλεγχος στο συνολικό τους δανειακό χαρτοφυλάκιο. Tο 46% των δανείων αγοράς αυτοκινήτων, όπως το 40% των δανείων πιστωτικών καρτών και το 29% των υπολοίπων καταναλωτικών δανείων έχουν αρνητικό πρόσημο βαθμολόγησης.

Eταιρικά δάνεια

Πτωτική αναθεώρηση των εγγυήσεων

H συνολική έκθεση των τραπεζών της A ομάδας σε εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων ανέρχεται στο ποσό των 41,7 δισ. ευρώ.

H συνολική ακαθάριστη αξία των εμπράγματων εγγυήσεων που κατέχουν οι τράπεζες ανήλθαν στις 30/6/2011 (ημερομηνία αναφοράς) στο ποσό των 261,8 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν προσωπικές και εταιρικές εγγυήσεις ενώ δεν περιλαμβάνονται μέσα τα ναυτιλιακά δάνεια. Oι τράπεζες κατέχουν επίσης εμπράγματες εγγυήσεις 99,8 δισ. ευρώ για τα εμπορικά δάνεια έναντι της συνολικής έκθεσής τους.

Oι εμπράγματες εγγυήσεις των 99,8 δισ. ευρώ επαναπροσδιορίστηκαν στα 71,8 δισ. ευρώ από την BlackRock βάσει των τρεχουσών αξιών της Aγοράς.

Φαίνεται ότι σε μία περίοδο 3 ετών, αρχής γενομένης το 2011, οι τιμές των ακινήτων (μέχρι το 2014) παρουσιάζουν πτώση 17% στον βασικό τους δείκτη και 27% στον κρίσιμο δείκτη (stress case). Παρουσιάζεται μία συνολική πτώση στις τιμές των ακινήτων (από το 2008 - 2014) της τάξεως του 52%. (το 2008 η αξία ενός ακινήτου ήταν στο +35% και το 2014 στο -17%)

Δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων

H συνολική έκθεση των τραπεζών σε δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 42,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 32,8 δισ. αντιστοιχούν σε εμπράγματες εγγυήσεις. Eξετάζοντας την συνολική έκθεση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε ότι 279 δανειολήπτες έχουν έκθεση 1,09 δισ. ευρώ.

Σε ένα σύνολο δείγματος 279 δανείων, η BlcakRock και Ernst & Young, χαρακτήρισαν το 47% εξ αυτών σε κατάσταση κινδύνου ή διαταραχής, σε σχέση με το 39% που ήταν η εκτίμηση των τραπεζών.

Eγγυήσεις: Tο 46% των εγκαταστάσεων είχαν δώσει ως εγγύηση ακίνητη περιουσία και το 73% των εγκαταστάσεων ήταν εξασφαλισμένα από εμπράγματες εγγυήσεις. Eπιπλέον στο 84% του δείγματος οι μέτοχοι έχουν προβάλει προσωπικές οι εταιρικές εγγυήσεις.

Eπαγγελματικά δάνεια

H έκθεση είναι 27,2 δισ. ευρώ. Aπό ένα σύνολο δείγματος δανείων BlcakRock και Ernst & Young χαρακτήρισαν το 51% εξ αυτών σε κατάσταση κινδύνου ή διαταραχής σε σχέση με το 43% που ήταν η εκτίμηση των τραπεζών. Mάλιστα οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση και αναδιάταξη του χρόνου πληρωμής κυρίως παράταση διάρκειας προστασίας, περιόδου χάριτος του 27% των δανείων, ενώ, το 45% των δανείων αναπροσαρμόστηκαν.

Tο 31% είχαν προσφέρει ως εγγύηση ακίνητη περιουσία και το 63% προσέφεραν προσωπικές εγγυήσεις, ωστόσο, το 92% των δανειοληπτών είχαν προσφέρει και προσωπικές εγγυήσεις.

Στεγαστική πίστη

Xορηγήσεις 65 δισ. ευρώ σε 1 εκατ. πελάτες

Tα στεγαστικά δάνεια είναι περισσότερα από 1.000.000 και αγγίζουν το ποσό των 65 δισ. ευρώ. Oι πρακτικές μετριασμού του κινδύνου απώλειας διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα σε ποσοστό πάνω από 30%. Tο 88% των στεγαστικών δανείων των τραπεζών της ομάδας A έλαβε βαθμολογία A και B, ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από το γεγονός ότι το 90% των δανείων δεν δόθηκε με τις συνήθεις πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποφευχθούν οι οποίοι κίνδυνοι παρουσιαστούν. Μάλιστα, η BlackRock υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει κούρεμα τουλάχιστον 39% στα στεγαστικά δάνεια.

Aυτό το συμπέρασμα καταγράφεται επίσημα στην έκθεση που εξήχθη μετά την συνεδρίαση για το real estate στις 2/12/2011.

Eκείνη την περίοδο εκτιμήθηκε ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων που βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού ήταν κατά 33% χαμηλότερη από την εμπορική αξία. Eπίσης διαπιστώθηκε ότι οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν από την πρώτη φάση οπότε υποστήριξε ότι το κούρεμα των δανείων θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 33%. H διαδικασία του πλειστηριασμού χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση, ωστόσο, στην Eλλάδα, είναι μονόδρομος ώστε οι δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους πίσω (να ρευστοποιήσουν δηλαδή τις κατοικίες).

Aπό την ομάδα B ζητήθηκαν στοιχεία μόνο από 5 τράπεζες οι οποίες είχαν δάνεια πάνω από 500 εκατ. ευρώ (Millenium, Credicom, Γενική Tράπεζα, Attica, T-Bank).

Aπό πέντε τράπεζες ζητήθηκε μία συνολική παρουσίαση χαρτοφυλακίου ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων όπως στεγαστικά δάνεια, δάνεια πιστωτικών καρτών, δάνεια αγοράς αυτοκινήτων και άλλα καταναλωτικά δάνεια (FBB, Πανελλήνια Tράπεζα, Probank, Proton, Eπενδυτική Tράπεζα της Eλλάδος).

7,5 δισ. στη Nαυτιλία

H συνολική έκθεση των τραπεζών στα δάνεια για την Ναυτιλία ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ.

Mόνο πέντε τράπεζες της Oμάδας A είχαν δάνεια ναυτιλιακά (ETE, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Eμπορική). H Black Rock ζήτησε στοιχεία και από μία τράπεζα της Oμάδας B την Aegean Baltic Bank η οποία εξειδικεύεται στα ναυτιλιακά δάνεια. Στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών παρατηρούνται 305 πλοία ηλικίας 0-4 ετών, 178 πλοία ηλικίας 5-9 ετών, 154 πλοία ηλικίας 10-14 ετών, 209 πλοία ηλικίας 15-24 ετών και 130 πλοία ηλικίας άνω των 25 ετών.

Αξιολόγηση: Πού επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι

Για την ανάλυση αυτή, η Blackrock ζήτησε πληροφορίες για τη στάθμη του δανείου, ως τις 30 Iουνίου 2011, για όλα τα δάνεια ή άλλες πιστωτικές υποχρεώσεις που αναφέρονται στις τράπεζες σε σόλο λογαριασμούς, ειδικότερα δάνεια που πραγματοποιήθηκαν σε εγχώρια και ξένα υποκαταστήματα καθώς επίσης και δάνεια που προήλθαν και κατέχονται από εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, επιχειρηματικές εταιρίες, και οικονομικές εταιρίες που λειτουργούν στην Eλλάδα ως θυγατρικές.

Aπέναντι από την Oμάδα A και την Oμάδα B, ολόκληρο το σύμπαν των δανείων ανέρχεται συνολικά στα 255 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συμφωνία ανάμεσα στην Blackrock και την Kεντρική Tράπεζα, το πεδίο εφαρμογής της Διαγνωστικής Aξιολόγησης ήταν να καλύψει το σύνολο του Eλληνικού Eσωτερικού Xαρτοφυλακίου Δανείων και να αποκλείσει τυχόν κάθε μη ελληνικό κίνδυνο.

H Blackrock απέκλεισε δάνεια ύψους 32 δισ. από τις τράπεζες της Ομάδας Α τα οποία προήλθαν από ξένες θυγατρικές τα οποία είτε έχουν εκδοθεί για έναν ξένο (μη Έλληνα) δανειολήπτη ή εξασφαλίστηκε καλυπτόμενο εκτός Eλλάδος.

Kατά κανόνα, όλα τα Ναυτιλιακά δάνεια παρέμειναν εντός του πεδίου εφαρμογής της ανάλυσης, και όλα τα διεταιρικά δάνεια αποκλείστηκαν. Ως εκ τούτου, η ανάλυση της Blackrock ορίστηκε ως το υπόλοιπο του 223,4 δισ. των δανείων, αποτελείται από δάνεια συνολικού ύψους 99,7 δισ. για την Oμάδα A και 23,7 δισ. για την Oμάδα B.

Πηγή DealNews
 
Τα όσα συμβαίνουν στη Συρία δεν γίνονται γνωστά στην Ελλάδα. Για κάποιο παράξενο λόγο έχει επιβληθεί ένα καθεστώς σιωπής, τη στιγμή που στην ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας γίνεται ένας θρησκευτικός πόλεμος και ο κύριος όγκος των εγκλημάτων που γίνονται καθημερινά, έχει σαν στόχο χριστιανούς ή μη φανατικούς μουσουλμάνους.
Ίσως, βέβαια, τα ελληνικά ΜΜΕ να έχουν ασπαστεί πλήρως την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε προστρέξει να σταθεί στο πλευρό των τζιχαντιστών ισλαμιστών και των ομάδων της Αλ Κάιντα και να υποστηρίξει βομβαρδισμό της Συρίας...

Έκπληξη, όμως προκαλεί δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Haber, στο οποίο καταγράφεται η κτηνωδία και ο θρησκευτικός φανατισμός των τζιχαντιστών που δολοφονούν αναίτια άμαχο συριακό πληθυσμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δολοφονίες των Σύρων χριστιανών.

Οι χριστιανοί υποχρεώθηκαν να φύγουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες λόγω των σφαγών που έγιναν, και απειλούνται όχι μόνο από τις συνδεόμενες με την Αλ Κάιντα ομάδες αλλά και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ÖSO) που ενισχύεται από τις δυτικές χώρες.

Οι χριστιανοί της Συρίας που είναι μια από τις πιο παλιές κοινότητες της χώρας, εγκαταλείπουν την χώρα λόγω των επιθέσεων που διαπράττονται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και από την επονομαζόμενη ένοπλη ομάδα του ¨Ελεύθερου Συριακού Στρατού¨, και λόγω των περιστατικών με απαγωγές, βιασμούς και δολοφονίες. Από τα 2 εκατομμύρια της χώρας περίπου 500 χιλιάδες έχουν διαφύγει κυρίως προς Τουρκία και Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες. Παρά τις κάποιες ανακοινώσεις που κάνει ο στηριζόμενος από το εξωτερικό Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SUK) για να μειώσει τους φόβους των χριστιανών, αυτές δεν πείθουν και πολύ την ώρα ου αυξάνεται ο αριθμός των χριστιανικών χωριών που πέφτουν θύματα σφαγών.

¨Φοβόμαστε για γενοκτονία¨

Σε δηλώσεις που έκαναν στην αμερικανική εφημερίδα Daily Beast χριστιανοί που έφυγαν από την χώρα τους, αναφέρουν πως η τυραννία σε βάρος των χριστιανών στις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες στον βορά χειροτερεύει και εξέφρασαν φόβους πως σύντομα θα αρχίσει μια θρησκευτική γενοκτονία. Οι χριστιανοί αυτοί τόνισαν ότι απαγωγές, βιασμοί και εκτελέσεις δεν γίνονται μόνο από τις ομάδες των φανατικών της τζιχάντ αλλά και από τους σουνίτες μαχητές του στηριζόμενου από την Δύση ÖSO. Αναφέρουν πως μεγαλύτερος φόβος τους είναι μήπως κερδηθεί ο πόλεμος από τους αντάρτες, και υπενθυμίζουν τις σε βάρος των χριστιανών σφαγές μετά από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν στο γειτονικό Ιράκ και το ότι οι μισοί χριστιανοί εξαναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί.

Μεγάλη σφαγή στο Σαντάντ

Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές στην Συρία, έγινε τον περασμένο μήνα στην χριστιανική πόλη Σαντάντ. Εκεί μαχητές της Αλ Κάιντα και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Ιράκ-Δαμασκός (IŞİD) σκότωσαν 50 περίπου πολίτες. Ο Selvanos Butros Elnime-αρχιεπίσκοπος της Χουμούς δήλωσε πως ¨Όλα τα σπίτια στο Σαντάντ απογυμνώθηκαν και λεηλατήθηκαν. Εκκλησίες υπέστησαν ζημιές και προσβολές, αρχαία βιβλία και πολύτιμα έπιπλα διαγουμίστηκαν. Σχολεία, κυβερνητικά κτίρια και δημοτικά κτίρια κατεστράφησαν¨.

Η 45 ετών διευθύντρια σχολείου Ράχελ που διέφυγε από το χριστιανικό χωριό Γιακουμπίγιε προς το Μίντιατ του νομού Μάρντιν, ανέφερε πως υπεύθυνοι για αυτά που έγιναν στο χωριό της δεν ήταν οι τζιχαντιστές αλλά οι μαχητές του ÖSO : ¨ Στο χωριό μας δεν ήρθε η οργάνωση Ελ Νούσρα, αυτοί που ήρθαν ήταν μαχητές του ÖSO και άνθρωποι από γειτονικά χωριά¨. Η Ράχελ λέει πως οι χριστιανοί στοχοποιούνται επειδή τους βλέπουν σαν οπαδούς του Άσαντ, και ότι κάποιες εκτελέσεις γίνονται μόνο για την λεηλασία. Υποστηρίζει πως οι πλούσιοι χριστιανοί πρώτα εκτελούνται και μετά τα υπάρχοντα τους μοιράζονται μεταξύ των ισχυρών σουνιτικών οικογενειών. Η Ράχελ δηλώνει: ¨Ο σύζυγος μου πολύ δύσκολα κοιμάται, όταν κοιμάται βλέπει εφιάλτες. Την περασμένη εβδομάδα απήγαγαν έναν συγγενή μας¨.

Φεύγουν φοβούμενοι βιασμούς

Η 40 ετών Οαρντά Σελιμπέ που έχει 5 κόρες ηλικίας από 5 ως 20 δήλωσε : ¨ Είναι πολύ δύσκολο για τους χριστιανούς να μείνουν στην Συρία, υπάρχουν πολλά κακά που μπορεί να συμβούν σε βάρος τους. Οι οπαδοί της τζιχάντ βλέπουν τις χριστιανές ως δικαίωμα τους. Δεν θέλησα να θέσω σε κίνδυνο τα κορίτσια μου. Στο δρόμο τις ακουμπάνε και τις παρενοχλούν σεξουαλικά. Δεν ξέρω αν ήταν μέλη της Ελ Νούσρα, αλλά κάποιοι εξ αυτών ήταν Λίβυοι και Τυνήσιοι. Αλλά όπως και να έχει ήταν τρομοκράτες¨.

Η Νετζλά Τσαχντά-υπεύθυνη της καθολικής θρησκευτικής οργάνωσης Caritas, δήλωσε πως μεγάλο τμήμα των χριστιανών προσφύγων που φτάνουν στον Λίβανο, είναι σε τραυματική κατάσταση. Δήλωσε πως ¨ Κάποιοι εξ αυτών μοιράστηκαν μαζί μας ιστορίες φρίκης, άλλοτε για χριστιανούς που υποχρεώνονται από τους μαχητές να γίνουν μουσουλμάνοι, για εκκλησίες που δέχονται επιθέσεις, για απαγωγές θρησκευτικών λειτουργών και για το πώς υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και χωράφια¨.

Haber.sol.org 24/11/2013

Στην Ελλάδα, επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, για τους οποίους έχουν ειδοποιήσει ξένες μυστικές υπηρεσίες πως κρύβουν ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες...
Στην Ελλάδα κανείς δεν επιτρέπεται να διαταράξει το κλίμα της οικονομικής τρομοκρατίας, καταδεικνύοντας έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο που ελλοχεύει στην χώρα...

Κωνσταντίνος

Πληροφορίες από "Τουρκικά Νέα"

Μια αιωνόβια Πόντια γιαγιά, πρόσφυγας πρώτης γενιάς, εξομολογείται στον Σάββα Καλεντερίδη και θυμάται τις θηριωδίες των Τούρκων.

Από την εισαγωγή του βίντεο στο YouTube:

«Θα πρέπει να ευχαριστήσω την Κυριλλίδου Παναγιώτα, η οποία καλώς με διόρθωσε για την πραγματική καταγωγή της Παρθένας Σαχινίδου.

Σας παραθέτω αυτούσιες τις πληροφορίες που μου παραχώρησε ευγενικά...

Η γιαγιά είναι αδερφή του προπάππου μου. Η καταγωγή της είναι από το χωριό Ασαρτσούκ της επαρχίας Νεοκαισάρειας. Το χωριό υπαγόταν διοικητικά στο Τοκάτ (Τοκάτη) και εκκλησιαστικά στο Νιξάρ (Νεοκαισάρεια). Η οικογένεια της γιαγιάς συγκεκριμένα (Σαχινίδη) έμεναν στο μικρό οικισμό δίπλα στο Ασαρτσούχ στο Τσιφλίκ ή Κεϊράν μαζί με άλλες 7 οικογένειες.

Υπάρχουν άλλα δύο χωριά με παρόμοιο όνομα, το Ασαρτσούκ της Νικόπολης, και ένα τουρκοχώρι, το Ασαρτζίκ».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Ο Αργοπόταμος και η Παραμάνα (Αμερική) στέλνουν περήφανο χαιρετισμό στο νέο αντάρτη, στο νέο αντιστασιακό, στον γκρεμιστή των γεφυρών της εξάρτησης, Αλέξη Τσίπρα. Πού' σαι Άρη για να δεις το καμάρι της Αυγής! Σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης ο πρόεδρος του Σύριζα αλλά με ξένα κόλλυβα, όπως πάντα διότι το παιδί λατρεύει τις αιματηρές αντιστάσεις αλλά όταν πρόκειται για την αντίσταση του σήμερα, κρατάει ροζ σημαία. Εκάστοτε κρατάει και λευκή μην τον πάρουν τα βόλια. 
Ενώ στον Γοργοπόταμο και στην Αλαμάνα μάζευε ψηφαλάκια ρίχνοντας ανέξοδα συνθήματα, λίγες μέρες πριν κάλεσε ο ίδιος την Παραμάνα Αμερική να συμφωνήσουν για νέα σχέδια Μάρσαλ, παράλληλα νομίσματα, αποδοχή του χρέους όχι κάτω από Γέφυρες αντίστασης αλλά στην ζεστή θαλπωρή του Μεγάρου Μουσικής. Με την ευγενική χορηγία της προπαγανδιστικής συριζαίας φυλλάδας “Αυγής” αγκαλιάστηκε η Αριστερά της Ελλάδας με το Ινστιτούτο Levy, Ινστιτούτο Ford, Morgan Stanley, University of Columbia και όλα τα καλά παιδιά. Ως νέοι Άρης και Ζέρβας απεργάστηκαν στο Συνέδριο όχι την ανατίναξη της Γέφυρας της εξάρτησης αλλά την στήριξη των θεμελίων μιας νέας Γέφυρας ολοκληρωτικής εξάρτησης της χώρας ή ό,τι απέμεινε από αυτή. 
Δε μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος αυτός που ρίχνει συνθήματα για το πόπολο στον Γοργοπόταμο με αυτόν που λέει: «Είναι τιμή να χαιρετίζω σε ένα τόσο κρίσιμο συνέδριο και είναι διπλή τιμή όταν οι διοργανωτές είναι το Levy Institute, ένα ερευνητικό ίδρυμα παγκοσμίου κύρους με σημαντική συμβολή στην προοδευτική οικονομική σκέψη και πολιτική”. Δεν πρόκειται για διπροσωπία πρόκειται το είδος του αχυράνθρωπου που εδώ και χρόνια κρυβόταν πίσω από τις Παραμάνες ενώ τώρα στον παρουσιάζουν πρωταγωνιστή στην σκηνή. Να φανταστείς ότι το ίδιο πρόσωπο είναι και αριστερός! 
Ο θαυμαστής του πρώτου Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο επέβαλλαν Αμερική και Ευρώπη στην Ελλάδα για 50 και πλέον χρόνια, θέλει ένα νέο διότι χωρίς την Ούντρα του ο αριστερός Τσίπρας την Ελλάδα δεν μπορεί να την φανταστεί. 
Όταν αρχίζεις να αποδέχεσαι προτάσεις ανθρωποφάγων Ινστιτούτων Levy κ.λπ για παράλληλα νομίσματα μέσα στην Ελλάδα και για νέα σχέδια Μάρσαλ δισεκατομμυρίων με άγνωστες εγγυήσεις, δεν γκρεμίζεις Γέφυρες αλλά φτύνεις αυτούς που είχαν τα κότσια να χτυπήσουν τον κατακτητή με σκληρό αντίτιμο. 
Όταν όλα αυτά μέσα από την προοδευτικότητά σου και την ριζοσπαστικότητα των μέσων μαζικής σου ιδιοκτησίας τα περνάς σε έναν ναυαγισμένο λαό ως σωτηρία είσαι πιο επικίνδυνος από αυτούς που σπρώξανε τον λαό και την χώρα στον ωκεανό. Είσαι πιο επικίνδυνος διότι δεν προτείνεις ως μοναδική σανίδα σωτηρίας την γερμανική λογική αλλά την σωτηρία από την Παραμάνα Αμερική μέσω της γερμανικής λογικής. Και στο ευρώ, και στην ΕΕ, και στο παράλληλο νόμισμα για πληρωμές χαρατσιών εντός Ελλάδας, και αμερικανικά κεφάλαια για την διαχείριση του Κράτους. Εν ολίγοις, αριστερέ, προοδευτικέ, ριζοσπάστη, πρόεδρε Τσίπρα, ενώ η τωρινή εξουσία μού προτείνει ένα αφεντικό, εσύ μού προτείνεις δύο: ΕΕ και ΗΠΑ. Μάλλον η πρότασή σου στηρίζεται στον πλουραλισμό της αριστεράς που πρεσβεύεις! 
Οι αυθέντες σου γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως απευθύνονται σε έναν λαό χωρίς κοινωνική συνοχή γι' αυτό σε βάζουν και παίζεις αυτό το θλιβερό μονόπρακτο. Γιατί ακόμη και οι ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν 71 χρόνια πριν δεν στάθηκαν εμπόδιο για κάποιους να έχουν εθνική συνοχή ανατινάζοντας την Γέφυρα του Γοργοπόταμου. 
Τέτοιου είδους τολμήματα που έφεραν τα πάνω κάτω στους κατακτητές ανήκουν αποκλειστικά σε άνδρες που σταματούσαν ακόμα και τα Γοργά Ποτάμια της Κατοχής και όχι σε βελουτέ επαναστάτες που δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα Ήσυχα Ποτάμια που δεν γκρεμίζουν αλλά ενισχύουν Γέφυρες κατοχής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 
Καλεσμένος στην εκπομπή «Έχω Θέμα» στη ZouglaTv ήταν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο βουλευτής B’ Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Δημήτρης Στρατούλης.
Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης απαντήθηκαν αρκετά ερωτήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες ενώ παράλληλα οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους προς τον βουλευτή και να πάρουν απαντήσεις.


«Σταθερό πολιτικό προβάδισμα για ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Στρατούλης με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση, τόνισε αρχικά, ότι σε περίπτωση εκλογών είναι αρκετά αισιόδοξος για το κόμμα στο οποίο ανήκει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με βάση την αίσθηση που έχουμε από την κοινή γνώμη και την επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει πάρει σταθερό πλέον πολιτικό προβάδισμα» ενώ συμπληρώνει ότι «αν γίνονταν εκλογές θα υπήρχε μεγάλη κομματική πόλωση και η διαφορά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α με τη Ν.Δ. θα ήταν πολύ μεγάλη, με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά ποσοστά».

Από την πλευρά του, ως πολιτικό πρόσωπο, ανέφερε ότι θα επιδιώξουν να βγουν πρώτο κόμμα και σε περίπτωση που υπάρξει αυτοδυναμία το σίγουρο είναι ότι θέλουν να κάνουν πολιτική συμμαχία με άλλα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας, που έχουν αποποιηθεί τις μνημονιακές πολιτικές. Όπως υποστήριξε κάλεσμα στέλνουν συνεχώς προς το Κ.Κ.Ε. αλλά και την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. παρόλο που δέχονται αρνητικές απαντήσεις, ενώ δεν θα απευθυνθούν καθόλου προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ..


«Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα – θα κάνουμε οτιδήποτε για να ρίξουμε την κυβέρνηση»
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «δεν θα έρθουν νέα μέτρα», ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα, διότι ακόμα και νέα μέτρα να μην έχουμε, θα έχουμε νέα – παλιά μέτρα, όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας που αφορούσε πριν δύο χρόνια στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και έχει φτάσει σήμερα να αφορά και σε οικόπεδα και σε χωράφια. Επίσης η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ακινήτων αλλά και η μείωση των εφάπαξ παροχών και των επικουρικών συντάξεων αποτελούν νέα μέτρα». Για όλα αυτά τα μέτρα ο βουλευτής υποστήριξε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ζητάει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τη συνείδησή της.


«Θα διώξουμε την Τρόικα»
Όσον αφορά την πρόσφατη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι «η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι εξευτέλισαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τη χώρα ,από την πλευρά του ο κύριος Σαμαράς ταπείνωσε τη χώρα μας» ενώ θεώρησε αδιανόητο ότι η Μέρκελ εξέφρασε ως πρόβλημα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό πριν αυτός συμφωνηθεί με την Τρόικα. Στη συνέχεια τόνισε ότι αν βγει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α κυβέρνηση θα διώξει την Τρόικα, θα ακυρώσει τα μνημόνια «στέλνοντάς τους όλους για… ψάρεμα», αλλά και θα επαναδιαπραγματευθεί τους επαχθείς όρους των δανειακών συμβάσεων.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν οι λύσεις αυτές θα στοιχίσουν την απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ, ο κύριος Στρατούλης απάντησε ότι «εμείς εκτιμάμε ότι δεν θα στοιχίσει για την Ελλάδα και ότι θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στους Γερμανούς και την Ευρωζώνη, διότι μαζί με την Ελλάδα θα πυροδοτηθεί ένα ντόμινο αντιδράσεων και από άλλες χώρες που θα αμφισβητήσουν τις πολιτικές αιώνιας λιτότητας που εφαρμόζει η Μέρκελ και έτσι θα βρούμε συμπαραστάτες. Παρόλα αυτά ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποφάσισε ότι «μέσα στο ευρώ και την Ευρωζώνη να δώσει τη μάχη».


«Δεν θέλουμε να μείνουμε αντιπολίτευση»
Ο κύριος Στρατούλης απάντησε σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέλει να μείνει μόνο στην αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και θέλουμε και ξέρουμε και μπορούμε πολύ καλά να κυβερνήσουμε και μάλιστα πολύ καλύτερα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ.».

«Προτεραιότητά μας θα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού αλλά θα αποκαταστήσουμε και το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, θα κουρέψουμε τις υποχρεώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες, θα καταργήσουμε τα χαράτσια και θα βάλουμε και ένα φραγμό στις απολύσεις», πρόσθεσε.


«Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με μνημονιακές πολιτικές»
Σε ότι αφορά το πρόβλημα της ανεργίας ο βουλευτής είπε ότι για να αντιμετωπιστεί πρέπει να πάμε σε αναπτυξιακές πολιτικές και όχι σε μνημονιακές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει με την αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών δαπανών, με το να μπει φραγμός στις απολύσεις, να αξιοποιηθούν τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα, να καλυφθούν με το αναγκαίο προσωπικό τομείς του δημόσιου τομέα που έχουν μεγάλη ανάγκη, όπως η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια.


«Ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει πολιτική που βοηθάει τις πολυεθνικές»
Ο κύριος Στρατούλης τοποθετήθηκε και στο θέμα που αφορά στις διαθεσιμότητες των ψυχιατρικών κλινικών και υποστήριξε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με αυτό ενώ κριτική άσκησε προς τον υπουργό υγείας, δηλώνοντας ότι «ο κύριος Γεωργιάδης κάνει πολιτική που βοηθάει μόνο τις ξένες πολυεθνικές των γενοσήμων ενώ το 2012 με τις μνημονιακές πολιτικές είχαν μεγάλο κέρδος οι φαρμακοβιομηχανίες και οι φαρμακο-έμποροι» ενώ τόνισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα μειώσει 10-15% τις τιμές όλων ανεξαιρέτως των φαρμάκων αν βγει στην κυβέρνηση.


«Θέμα ημερών η παραίτηση του υπουργού παιδείας»
Στο θέμα των διαθεσιμοτήτων ο κύριος Στρατούλης τοποθετήθηκε και για τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων που δίνουν μάχη εδώ και 11 εβδομάδες, δηλώνοντας ότι είναι στο πλευρό τους ως αντιπολίτευση, ενώ εκτίμησε ότι είναι θέμα ημερών να παραιτηθεί ο υπουργός παιδείας.


«Φιλομνημονιακή η ΔΗΜ.ΑΡ.»
Ερωτηθείς για τους πολιτικούς άξονες που χωρίζουν τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με την ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφερε ότι: «Η διαφορά μας με τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ότι εκείνη ήταν φιλομνημονιακή ενώ εμείς όχι και επίσης στην πρόταση μομφής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψήφισαν «παρών», ας κατασταλάξει η ΔΗΜ.ΑΡ. τι είναι για να δούμε και εμείς αν θα συνεργαστούμε μαζί της».Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου