Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Νοε 2013

Στην ψυχροπολεμική περίοδο, το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο περιελάμβανε μια πλούσια γκάμα μέσων μεταφοράς πυρηνικών όπλων, όπως τα διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους (Intercontinental Ballistic Missiles - ICBMs), τα υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς (Submarine Launched Ballistic Missiles - SLBMs) καθώς και τα βαρέα βομβαρδιστικά αεροσκάφη (Heavy Bombers). Όλα αυτά συνιστούσαν τα στρατηγικά μέσα μεταφοράς των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, που σκοπό είχαν να απειλούν την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το 1991, το σύνολο των πυρηνικών κεφαλών, που ήσαν ανεπτυγμένες στα προαναφερθέντα στρατηγικά οπλικά συστήματα, ανέρχονταν σε περίπου 10.000. Σήμερα, αυτός ο αριθμός μειώθηκε στις 2.000 πυρηνικές κεφαλές και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στις 1.550, μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Νέας Συνθήκης START (New START Treaty). Ως γνωστόν, στην παρούσα φάση, η αμερικανική κυβέρνηση ολοκληρώνει την αναθεώρηση του μεγέθους και της δομής της πυρηνικής της δύναμης, στα πλαίσια υλοποίησης της πρόσφατης αναθεώρησης της αμερικανικής πυρηνικής στρατηγικής, γνωστής και ως “2010 Nuclear Posture Review” (2010 NPR). Επιπρόσθετα, εφαρμόζει τη Νέα Συνθήκη START με τη Ρωσία, για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Το χερσαίο αμερικανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 450 διηπειρωτικά βλήματα Minuteman III, τα οποία μπορούν να φέρουν μία έως τρεις πυρηνικές κεφαλές. Αυτά είναι ανεπτυγμένα σε τρεις αμερικανικές Αεροπορικές Βάσεις (ΑΒ):
α) ΑΒ F.E. Warren στο Wyoming,
β) ΑΒ Malmstrom στη Montana, και
γ) ΑΒ Minot στη North Dakota.
Κάθε μία από αυτές διαθέτει 150 βλήματα. Για τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζεται η μείωση αφενός του αριθμού των κεφαλών (από τρεις σε μία), αφετέρου του συνολικού αριθμού των βλημάτων Minuteman III (από 450 σε 420 το μέγιστο). Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών εκσυγχρονίζει τα εν λόγω βλήματα, αντικαθιστώντας και αναβαθμίζοντας τους κινητήρες τους, τα συστήματα καθοδήγησής τους, καθώς και άλλα τμήματά τους. Το πρόγραμμα της αναβάθμισής τους θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως το 2018, αλλά αποφασίσθηκε να συνεχισθεί ο εκσυγχρονισμός τους και να παραμείνει επιχειρησιακό το υφιστάμενο βαλλιστικό οπλοστάσιο μέχρι το 2030.

Το υποβρύχιο αμερικανικό βαλλιστικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 14 υποβρύχια Trident που το καθένα φέρει 24 βλήματα Trident II και έναν ακόμη αριθμό υποβρυχίων, τα οποία συνολικά φέρουν περίπου 1.000 πυρηνικές κεφαλές (εννέα από αυτά τα υποβρύχια είναι ανεπτυγμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, για την κάλυψη στόχων της ασιατικής ηπείρου). Σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή λειτουργία των βλημάτων, των πυρηνικών κεφαλών και των υποβρυχίων έως το 2020, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει το νέο αμερικανικό υποβρύχιο στόλο.
Ο αμερικανικός εναέριος στόλος των βαρέων βομβαρδιστικών περιλαμβάνει 19 αεροσκάφη B-2 και 94 B-52, ενώ τα βομβαρδιστικά B-1 δεν συγκαταλέγονται πλέον στη διεξαγωγή πυρηνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη Νέα Συνθήκη START, τα επόμενα χρόνια, ο συνολικός αριθμός των βαρέων βομβαρδιστικών αεροσκαφών αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 60.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αρκετά ηγετικά στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι η διατήρηση ή όχι της πυρηνικής βόμβας B61 στο νέο αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι περισσότεροι από αυτούς υποστηρίζουν ότι η B61 συνιστά αξιόπιστο πυρηνικό όπλο. Μάλιστα πρόσφατα, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Robert Kehler, υποστήριξε στο Κογκρέσο ότι «είναι το μόνο όπλο που ικανοποιεί τόσο τις τακτικές όσο και τις στρατηγικές πυρηνικές αποστολές». 
Από το 1970, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διατηρεί στο οπλοστάσιό της την πυρηνική βόμβα B61, που σχεδιάσθηκε για την αποτροπή των σοβιετικών δυνάμεων από την κατάληψη της Δυτικής Ευρώπης. Υπάρχουν πέντε εκδόσεις της βόμβας και η πυρηνική τους ισχύς ισοδυναμεί με 0,3 έως 360 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ, ανάλογα με την έκδοση. Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη από τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama αναβάθμιση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, οι διάφορες εκδόσεις της βόμβας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την τροποποιημένη έκδοση B61-12, η οποία θα έχει μικρότερη πυρηνική ισχύ αλλά μεγαλύτερη ακρίβεια προσβολής του στόχου.
Πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να δαπανήσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου τους πυρηνικού οπλοστασίου, που είχε σχεδιασθεί προκειμένου να ανακόψει πιθανή σοβιετική εισβολή στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο εκσυγχρονισμού του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο ορισμένοι εμπειρογνώμονες και νομοθέτες θεωρούν αφενός ως «μια κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων», αφετέρου ως «επικίνδυνο πρόγραμμα» που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις διμερείς αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες ελέγχου όπλων.

Τον Ιούνιο του 2013, σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μεγαλύτερη μείωση των αμερικανικών και ρωσικών πυρηνικών όπλων και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις των τακτικών πυρηνικών αποθεμάτων στην Ευρώπη. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στη διάρκεια της μεταψυχροπολεμικής περιόδου η Ουάσιγκτον έχει αποσύρει χιλιάδες τακτικά πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη. Ωστόσο, 180 από τις πυρηνικές βόμβες Β61 παραμένουν αναπτυγμένες σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Στο Κογκρέσου διαπιστώνεται σκεπτικισμός σχετικά με το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των βομβών B61. Αρχικά, το συνολικό κόστος είχε υπολογισθεί σε 4-8,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως στη συνέχεια, το Πεντάγωνο υποστήριξε ότι το κόστος μπορεί να ανέλθει σε 10-12 δισεκατομμύρια δολάρια. Το εν λόγω πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως υπερβολικά φιλόδοξο σε μια εποχή δημοσιονομικής λιτότητας, όταν μάλιστα η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προγραμματίζει ήδη σημαντικές δαπάνες τόσο για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, όσο και για το νέο βομβαρδιστικό αεροσκάφος, καθώς και για το νέο βλήμα τύπου cruise.

Όντως, οι επικείμενες αποφάσεις για τη νέα γενιά του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου δημιουργούν «πονοκέφαλο» στο Λευκό Οίκο. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το κόστος και η επιχειρησιακή-στρατηγική δυνατότητα του διάδοχου πυρηνικού οπλοστασίου, αλλά και οι αναμενόμενες αντιδράσεις της Ρωσίας. 
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με δηλώσεις (Απρίλιος 2013) της Αμερικανίδας υφυπουργού Άμυνας αρμόδιας για Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας, Madelyn Creedon, είναι ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν την πυρηνική τριάδα (χερσαία, υποβρύχια και εναέρια μέσα μεταφοράς πυρηνικών όπλων). Επίσης, ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2014 θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό αυτών των πυρηνικών δυνάμεων». 
Λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιος 2013), το υπουργείο Άμυνας δήλωσε σχετικά ότι «Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την εν λόγω πυρηνική τριάδα, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα σε λογικό κόστος».

Προφανώς, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η αποστολή του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου έχει σαφώς υποβαθμισθεί. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διατηρεί και να αναβαθμίζει το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιό της είναι καθαρά αποτρεπτικός αφενός για τους αντιπάλους που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αφετέρου για όσους πρόκειται να αποκτήσουν.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Άρθρο του GeoStrategy στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Βασίλης Γιαννακόπουλος


Δύο γεγονότα, φαινομενικώς ασύνδετα μεταξύ τους, μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι βαθύτατα πνευματική και ηθική. Τα δύο γεγονότα είναι:
Πρώτον, η επιστολή διαμαρτυρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας προς τον υπουργό Παιδείας για τη συνεχή υποβάθμιση της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Δεύτερον, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ), με την οποία καταδικάζεται η Ελλάδα επειδή δεν επεξέτεινε και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου τη νομοθεσία για την ελεύθερη συμβίωση (χωρίς γάμο, αλλά με έννομες συνέπειες).

Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, ξεκίνησε από τα πρώτα έτη του ελευθέρου ελληνικού κράτους να συμβολίζει τις ελληνορθόδοξες ρίζες της Παιδείας μας. Τη θυμόμαστε σε προηγούμενες δεκαετίες ως εορτή της Παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων με εκκλησιασμό και σχετικές ομιλίες.
Θυμούμαι στο Δημοτικό να μαθαίνουμε για τις ευσεβείς μητέρες του Βασιλείου, του Γρηγορίου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου, να ζωγραφίζουμε τις μορφές τους στο τετράδιο, να θαυμάζουμε τη φιλία των δύο πρώτων που ήσαν Καππαδόκες.
Σε μεγαλύτερες τάξεις διδασκόμασταν τα Πατερικά Κείμενα, τα οποία κακώς καταργήθηκαν, και μεταξύ αυτών τις προτροπές του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους, πώς δηλαδή θα ωφεληθούν από τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Επιλεκτικά, για να μην τσιμπηθούν από τυχόν αγκάθια. Να κρατούν το καλό από τη ζωή του Οδυσσέα, του Αλεξάνδρου, του Περικλέους και να απορρίπτουν τους μύθους περί του δωδεκαθέου.

Σήμερα, όπως διαπιστώνει η Ιερά Σύνοδος, ο εορτασμός είναι μία απλή αργία, χωρίς εμβάθυνση στο νόημα της ελληνορθόδοξης Παιδείας, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό στις αρχές και στα πρότυπα που δίδασκαν οι Τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Θεολογίας και της Παιδείας.
Στην επιστολή της Συνόδου υπογραμμίζεται η επιτυχής προσπάθεια των Τριών Ιεραρχών να συνδυάσουν την εκκλησιαστική (ημετέρα) με την αρχαιοελληνική (έξωθεν ή θύραθεν) παιδεία. Την εντός του ναού με αυτή που έρχεται έξω από τη θύρα του ναού. Η επιστολή, μάλιστα, παραπέμπει σε μια θαυμάσια υποστήριξη της κλασικής παιδείας από τον Αγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.

Πόσοι εκπαιδευτικοί και ακόμη περισσότερο πόσοι μαθητές γνωρίζουν σήμερα αυτά τα θαυμάσια Πατερικά Κείμενα; Ορθώς ο πρώην υπουργός και πρύτανης Γεώργιος Μπαμπινιώτης ζητεί όχι μόνο να παραμείνει ορθόδοξο το περιεχόμενο των Θρησκευτικών, αλλά να ενταχθεί στο μάθημα και η πατερική σοφία.

Η Παιδεία σήμερα δεν προβάλλει αξίες και πρότυπα. Την ίδια σύγχυση αξιών δείχνει και η αντιμετώπιση του οικογενειακού θεσμού και του γάμου από την επικρατούσα ευρωπαϊκή αντίληψη.
Σέβομαι την ιδιωτική ζωή και τις προσωπικές επιλογές κάθε ανθρώπου, αλλά θεωρώ ασύμβατη με τις ιστορικές αξίες της Ευρώπης την απόφαση του ΕΔΑΔ για τη συμβίωση ατόμων του ίδιου φύλου.
Μία αμφιλεγόμενη επιλογή δεν μπορεί να επιβάλλεται σε μία κοινωνία διά νόμου. Και, μάλιστα, όταν αυτή η κοινωνία, εις πείσμα των διάφορων «προοδευτικών», αγωνίζεται να διατηρήσει την ταυτότητά της, τις ελληνικές και ορθόδοξες καταβολές της, τα ήθη και έθιμά της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 28 κρατών. Είναι όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο έχει μέλη 49 χώρες. Οι αποφάσεις του υποτίθεται ότι βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Φοβούμαι ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών που θα υιοθετηθούν από δύο άτομα του ίδιου φύλου και θα μεγαλώνουν χωρίς τα απαραίτητα πρότυπα πατέρα και μητέρας.

Η Ευρώπη έχει λησμονήσει τις ρίζες της. Την Αθήνα, τη Ρώμη και τον χριστιανισμό. Τουλάχιστον ως Ελληνες ας σεβαστούμε τις ελληνορθόδοξες αξίες για την Παιδεία και την οικογένεια!


Ο Αντώνης Σαμαράς πήγε με σαφή στόχο στη Βουλή να μειώσει πολιτικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πέτυχε σε ικανό βαθμό τον σκοπό του

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κανέναν άσο δεν είχε τελικά κρυμμένο στο μανίκι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως αποδείχθηκε κατά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόλις 124 ψήφους έναντι των απαιτούμενων 151 πήρε η πρόταση μομφής. Μία και μόνη απώλεια είχε το κυβερνητικό στρατόπεδο - τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη. Υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διαγράφηκε ακαριαία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αυξάνοντας σε 12 τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών και μειώνοντας σε 27 (από τους 33 που εξελέγησαν πέρυσι τον Ιούνιο) τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση Σαμαρά, με τα 153 «όχι» που κέρδισε ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αντί να ανατραπεί, όπως θεωρητικά ήταν ο στόχος της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε σαφώς πιο ενισχυμένη και πιο ισχυρή από πριν μετά από αυτή την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Με δεδομένη την πολιτική της, αυτή η ενίσχυσή της αναμένεται να εκδηλωθεί με νέο γύρο σκληρότερων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Το κλίμα που επικρατούσε χθες περί άμεσα επικείμενων χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων στους δήμους είναι αποκαλυπτικό για το πώς ερμηνεύθηκε η -κοινοβουλευτική, έστω- ισχυροποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Παράλληλα, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο έδειξε την εντυπωσιακή ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκε το θέμα της πρότασης δυσπιστίας ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, νόμισε αυτάρεσκα ότι έκανε «πολιτικό ματ» στην κυβέρνηση απλά και μόνο καταθέτοντας την πρόταση μομφής. Δεν έκανε καν τον κόπο να προετοιμάσει μια συγκροτημένη, συνεκτική, τεκμηριωμένη και πρωτίστως επιθετική ομιλία για να εκφωνήσει στη Βουλή, αφού αποφάσισε να υποβάλει πρόταση μομφής, η οποία εξ ορισμού σημαίνει απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Ανέτοιμος για σύγκρουση τέτοιου επιπέδου, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη σοβαρή πολιτική και προσωπική ήττα - και δεν αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Σε πλήρη αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός είχε σαφέστατη γραμμή και στόχο. Γνώριζε ότι στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη με το κριτήριο αν θέλει πρωθυπουργό τον Σαμαρά ή τον Τσίπρα.

Η πολιτική που ακολουθεί όμως ο πρωθυπουργός τον έχει ταυτίσει στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου τους. Στον Τσίπρα δεν έχουν εμπιστοσύνη, αλλά ανάμεσα στη βεβαιότητα επιδείνωσης που εκπροσωπεί ο Σαμαράς και στην αβεβαιότητα «μήπως και αλλάξει κάτι προς το καλύτερο» που εκπροσωπεί ο Τσίπρας, η πιθανότερη επιλογή για τους περισσότερους είναι ο Τσίπρας, αν οι εκλογές γίνουν σε ομαλές συνθήκες.

Εχοντας αυτό κατά νου, ο Αντώνης Σαμαράς πήγε στη Βουλή με κύριο -για να μην πούμε αποκλειστικό- στόχο να «κατασπαράξει» πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα. Το πέτυχε σε ικανό βαθμό, λόγω και του αιφνιδιασμού που υπέστη ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν εμφανές ότι δεν περίμενε τόσο σκληρή προσωπική επίθεση εναντίον του, αλλά και της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας του για κάτι που έπρεπε να το περιμένει οπωσδήποτε.

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε στο έπακρο την «πολιτική κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα του ευρώ, την οποία έκανε μιλώντας στο Οστιν του Τέξας. Η εγκατάλειψη της περσινής γραμμής «καμία θυσία για το ευρώ» και η αντικατάστασή της από την αρχή «η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» επέτρεψε στον Αντ. Σαμαρά να ισχυριστεί ότι ο Αλ. Τσίπρας προσχωρεί καθυστερημένα στη γραμμή της κυβέρνησης - και επί της ουσίας έτσι είναι, ανεξάρτητα από τα φληναφήματα περί δήθεν «καλύτερης διαπραγμάτευσης» πάνω στην ίδια βάση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό ο πρωθυπουργός. Ανάλωσε το κύριο μέρος της ομιλίας του στη Βουλή για αλλεπάλληλες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Πολύ σωστά έκανε από τη σκοπιά του, αφού από τον Τσίπρα και μόνο από τον Τσίπρα κινδυνεύει να χάσει την εξουσία! Το ερώτημα είναι αν πήρε το μάθημά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν αυτό θα του χρησιμεύσει στο μέλλον. Την έκταση της σοβαρής προσωπικής ήττας του σίγουρα τη συνειδητοποίησε, γι' αυτό και προσπαθούσε απεγνωσμένα να πάρει τον λόγο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Ηταν όμως πια πολύ αργά - σιγά μην του έδιναν τον λόγο για να περιορίσει την έκταση της ήττας του!

* Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων για υποκλοπές και σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Σε εντυπωσιακό τέλος φτάνει η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις συνενωμένες υποθέσεις των υποκλοπών και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, δύο υποθέσεις στις οποίες δημοσιογραφικά πρωταγωνίστησαν τα «Επίκαιρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει άμεσα τις κατηγορίες για διακεκριμένη κατασκοπεία κατ’ εξακολούθηση και για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας σε βάρος της χώρας προχωρώντας στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά προσώπων.
Μάλιστα, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι κατηγορίες θα απαγγελθούν κατά δύο τουλάχιστον προσώπων που σχετίζονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ο γ’ τακτικός ανακριτής Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίζεται τη συνενωμένη δικογραφία των δύο υποθέσεων, έχει στα χέρια του κατάθεση ενός μάρτυρα – κλειδί, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπαιξε σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στην αντιπαρακολούθηση των υποκλοπέων, έδωσε στοιχεία και υπέδειξε στη διάρκεια της ανάκρισης δύο πρόσωπα από το περιβάλλον της πρεσβείας που μετείχαν στις παρακολουθήσεις.
Για το ένα εξ αυτών αποκαλύφθηκε ότι με τον μανδύα του διπλωματικού υπαλλήλου πραγματοποιούσε συχνές επισκέψεις επί πολλά χρόνια στη χώρα σε περιόδους έντονης διπλωματικής δραστηριότητας, στην ουσία όμως συμμετείχε στις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας.

Τόσο ο κ. Φούκας, που ανέλαβε στο τέλος του 2011 και αποφάσισε τη συνένωση των δύο δικογραφιών (υποκλοπές – σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή), όσο και ο «προκάτοχός» του –διενήργησε την προανακριτική έρευνα- εισαγγελέας εφετών Δ. Δασούλας, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ανέσυρε την υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο, ανακαλύπτοντας τα «γκρίζα» σημεία της και εντοπίζοντας τα καρτοκινητά – «σκιές», τους αγοραστές και το «παρελθόν» τους, προχώρησαν την έρευνα σε βάθος και μεθοδικά.

Είχαμε αποκαλύψει το πόρισμα του κ. Δασούλα, σύμφωνα με το οποίο τέσσερα καρτοκινητά – «σκιές» αγοράσθηκαν την ίδια ημέρα. Τα τρία εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν στις υποκλοπές της περιόδου 2004 – 2005, ενώ το τέταρτο τέθηκε σε «λειτουργία» αργότερα, γεγονός που το ανέδειξε σε «αδύναμο κρίκο», καθώς από τις κλήσεις προς και από την αμερικανική πρεσβεία αλλά και το Μέριλαντ των ΗΠΑ –έδρα της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της NSA-, «πιάστηκαν» οι Αρχές για να ξετυλίξουν το μίτο των παγιδεύσεων.

Ενέργειες για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Με αυτά τα δεδομένα από την έρευνα του κ. Δασούλα, ο κ. Φούκας προχώρησε περαιτέρω στην ανάκριση, εξετάζοντας πρόσωπα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εντοπισμού των υποκλοπέων αλλά και ανθρώπους που είχαν γνώση για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης της χώρας με την κωδική ονομασία «Πυθία», στην οποία συμπεριλαμβανόταν το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν εξελίξεις – ανάμεσά τους και η περίπτωση Καρχιμάκη, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της Πολιτείας-, ενώ ο κ. Φούκας ανεμένετο να αποστείλει και δεύτερο αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παροχή στοιχείων για τα καρτοκινητά – «σκιές» και την επικοινωνία τους με την έδρα της NSA στο Μέριλαντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που παρακολουθεί –όπως είναι λογικό- με ενδιαφέρον την πορεία της έρευνας, θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ζήτησε τη συνδρομή στην έρευνα κυρίως της αμερικανικής αλλά και της ρωσικής πλευράς.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα»


ΕΥΠ εναντίον ΕΥΠ πριν από λίγες ημέρες στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου η αγωγή του πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ Φώτιου Παπαγεωργίου εναντίον του δημοσιογράφου Γιώργου Φιλιππάκη και των εκδόσεων Λιβάνη για δημοσίευμα στο περιοδικό «Επίκαιρα», διεκδικώντας μάλιστα και αποζημίωση 300.000 ευρώ για… συκοφαντική δυσφήμιση.

Η διαδικασία διεξήχθη μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις ακόμα και μεταξύ των νομικών εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Το επίδικο δημοσίευμα με τίτλο «Στενές σχέσεις παρακράτους και ΕΥΠ» δημοσιεύθηκε στις 10.11.2011 και αναφερόταν σε «παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ» και σε ένα σχέδιο που είχε η υπηρεσία το 2008 να διεισδύσει στις «ομάδες των Εξαρχείων», το οποίο ναυάγησε εν μέσω «περίεργων καρφωμάτων».

Ο κ. Παπαγεωργίου την επίμαχη περίοδο υπηρετούσε ως επιχειρησιακός υποδιοικητής της ΕΥΠ (2009 – 2012), ενώ προηγουμένως ήταν ανώτερο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.

«…Υπόκοσμος»

Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης των εναγομένων ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (22.11.2004 – 14.7.2009) και εν συνεχεία βουλευτής του ΛΑΟΣ (στις εκλογές του 2009) Ιωάννης Κοραντής, δεν θα διστάσει να πει ότι «η ΕΥΠ κινείται μέσα στον χώρο του παρακράτους, του υποκόσμου».
Τη συνταρακτική αυτή ομολογία ο άνθρωπος που διοίκησε την ΕΥΠ για τεσσεράμιση χρόνια, τη βασίζει στον ίδιο τον θεσμικό ρόλο της υπηρεσίας:
«Ομολογώ ότι κάπου το κουράσαμε. Το παρακράτος και το παρακράτος… Δηλαδή αυτή είναι μία έννοια, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, καθ’ υπερβολήν θα έλεγα. Με βάση το νόμο της ΕΥΠ του 2008, σαφέστατα η ΕΥΠ εντέλλεται με το άρθρο 5, εδάφιο γ’, αν θυμάμαι καλά, να επιχειρεί διείσδυση, για λόγους ασφαλείας προφανώς, σε διάφορους κύκλους και στο εδάφιο δ’ να χρησιμοποιεί άλλη ταυτότητα ο εντεταλμένος πράκτορας να το πω απλά της ΕΥΠ, τον οποίο σημειωτέον υποχρεούνται βάσει του ίδιου νόμου όλες οι κρατικές υπηρεσίες να συνδράμουν και να εξυπηρετούν υποκειμενικές και πειθαρχικές διώξεις».

Στη συνέχεια ο κ. Κοραντής επιχείρησε να σχετικοποιήσει τη θέση του:
«Πολύ λογικά, εάν η ΕΥΠ ήθελε και όφειλε να διεισδύσει σε μία οργάνωση τρομοκρατική, διακίνηση λαθρομεταναστών, λαθρεμπορίου, θα έπρεπε να έχει τα εργαλεία που θα της επέτρεπαν να το κάνει εκ του ασφαλούς. Οφείλω να σας πω ότι η διάταξη αυτή, κυρία πρόεδρε, για πρώτη φορά μπήκε σ’ αυτό το νόμο. Είναι μία διάταξη την οποία έχουν όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών όλων των χωρών της Ε.Ε.».

«Κομματικοί εγκάθετοι»

Με βάση αυτή τη θέση ο κ. Κοραντής απάντησε θετικά και στο ερώτημα αν οφείλουν οι πράκτορες της ΕΥΠ «να μπουν σε αυτές τις ομάδες, στο παρακράτος».
Για τον τρόπο δράσης και την ανυπαρξία ελέγχου της ΕΥΠ, στην ίδια δίκη αναφέρθηκε ότι ο κ. Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος της αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), είχε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι «ουδέποτε είχε κληθεί η ΑΔΑΕ να επισκεφθεί την ΕΥΠ και να ερευνήσει, να πράξει δηλαδή αυτό το οποίο οφείλει να κάνει, για το οποίο έχει δικαίωμα αν όχι υποχρέωση εκ του νόμου».
Στην κατάθεσή του ο κ. Κοραντής επικαλέστηκε την μαρτυρία του κ. Λαμπρινόπουλου και για το γεγονός ότι τον επίδικο χρόνο (2009 – 2012) είχαν υπερδιπλασιασθεί οι αιτήσεις προς την ΑΔΑΕ για την άρση του απορρήτου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η γνώμη του κ. Κοραντή για την κατάσταση στην ΕΥΠ μετά την αποχώρησή του, είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «κυριολεκτικά διέλυσε την ΕΥΠ, τοποθετώντας κομματικούς εγκάθετους σε καίρια πόστα, εντελώς ακατάλληλους να διοικήσουν και επιτρέποντας να αναδειχθούν προσωπικές εμπάθειες, μωροφιλοδοξίες και ενδοσυνδικαλιστικές διαφωνίες που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανισθεί η τάξη και η ηρεμία στην τόσο ευαίσθητη αυτή υπηρεσία», όπως υποστήριζε και στη βουλή (ερώτηση ΛΑΟΣ, 12.1.2011).

Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του κ. Κοραντή σχετικά με τα «καρφώματα» στο εσωτερικό της ΕΥΠ. «Βοά ο τόπος, κύριε συνήγορε, για τα καρφώματα μέσα», θα πει ο πρώην διοικητής και θα καταλήξει: «Για ρωτήστε τους εργαζόμενους στην ΕΥΠ σήμερα από πού προέρχονται τα περίεργα καρφώματα και θα σας πουν».

Χρήσιμη… προϋπηρεσία

Ένταση προκλήθηκε και κατά την κατάθεση του μάρτυρα που υπέδειξε ο ενάγων.
Δικηγόρος στο επάγγελμα, φίλος και συντοπίτης του κ. Παπαγεωργίου, ο μάρτυρας ο οποίος από σύμπτωση ονομάζεται κι αυτός Φώτιος Παπαγεωργίου, κλήθηκε να απαντήσει που εργάζεται σήμερα ο πρώην επιχειρησιακός υποδιοικητής της ΕΥΠ.
Στην αρχή ο μάρτυρας απέφυγε να απαντήσει: «Δεν γνωρίζω που εργάζεται, αλλά εργάζεται».
Έπειτα από πιέσεις του συνηγόρου των εναγομένων Ιωάννη Λαμπίρη, έγινε πιο σαφής.
«Εργάζεται σε μία μεγάλη επιχείρηση».
Λίγο αργότερα του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Εργάζεται στην ασφάλεια μεγάλων επιχειρήσεων».
Χρειάστηκαν και άλλες πολλές ερωτήσεις για να αποκαλύψει στο τέλος ο μάρτυρας:
«Εργάζεται στις επιχειρήσεις Λάτση».
Κι αν διερωτάται κανείς σε ποιόν τομέα, η απάντηση δόθηκε επίσης από τον μάρτυρα.
«Σε θέματα ασφαλείας»!

Το συμπέρασμα από τη δίκη είναι ότι στο πλαίσιο της ΕΥΠ η σύγκρουση των ηγετικών στελεχών είναι ακόμη πιο σκληρή από την πολιτική αντιπαράθεση εκείνων που τους τοποθετούν σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις.
Όσο για τον «εθνικό ρόλο» της υπηρεσίας, αυτό είναι μάλλον το τελευταίο που ενδιαφέρει…

Εφημερίδα των Συντακτών


Από την Ιόλη Πιερίδη 


Kι όμως: Κάποιοι ήταν έτοιμοι να αιματοκυλίσουν την Ελλάδα! Τα 20.000 καλάσνικωφ του πλοίου NOUR-M είχαν τελικούς αποδέκτες στη χώρα μας. Το δε πλοίο εντοπίστηκε ύστερα από “κάρφωμα” στις ελληνικές αρχές Ασφαλείας στα πλαίσια ντηλαρίσματος που θα επιτρέψει σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση να πέσουν στα χαμηλά. Θυμηθείτε ότι από δω και στο εξής οι εγχώριες αρχές θα κάνουν ότι μπορούν για να ξεχασθεί η υπόθεση! 
Στον εντοπισμό του πλοίου βοήθησαν οι Αμερικανοί οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους όλο το σχέδιο του εμφύλιου σπαραγμού που συγκεκριμένα συμφέροντα προετοίμαζαν μεθοδικά όλο αυτό το διάστημα. 
Το θέμα είνα τεράστιο καθώς στο σχέδιο εμπλέκονται εκτός από τα εγχώρια συμφέροντα και Γερμανοί ακροδεξιοί επιχειρηματίες με απευθείας (συγγενικές) αναφορές σε κορυφαίους νεοναζί αξιωματικούς που βρέθηκαν στην αυλή του Χίτλερ στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συγκεκριμένοι ελέγχουν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το οικονομικό παιγνίδι στη χώρα μας και καθώς διαπιστώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο εξαιτίας του εντοπισμού του σχεδίου από τους Αμερικανούς αποφάσισαν να ανατινάξουν στην κυριολεξία την Ελλάδα εξοπλίζοντας παραστρατιωτικά σώματα. 
Οι Αμερικανοί εντόπισαν την ύπαρξη του σχεδίου χάρη στις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών στις οποίες επιδίδονται συστηματικά και οι οποίες προκάλεσαν διεθνη σάλο.

Φυσικά ολόκληρη η αλήθεια πολύ δύσκολα θα αποκαλυφθεί καθώς οι μυστικές υπηρεσίες έχουν σημάνει συναγερμό.
Το πλοίο το οποίο έχει Τούρκο καπετάνιο και ιδοκτήτη εντοπίστηκε να κινείται με ανορθόδοξες εναλλαγές πορείας κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων.


Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν από την Ταξιαρχία της Κω ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Καλύμνου για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου κοντά στα Ίμια το οποίο είχε ανορθόδοξες εναλλαγές πορείας.

Άμεσα στο σημείο έφτασε πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ακινητοποίησε το πλοίο και ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων πως επρόκειτο για το φορτηγό πλοίο «NOUR-M» σημαίας Σιέρα Λεόνε.
Όπως ανέφερε ανακοίνωση του Λιμενικού που εκδόθηκε την Παρασκευή «ο εντοπισμός έγινε μετά από σχετική ενημέρωση Στρατιωτικής Αρχής της περιοχής. Τα πλωτά περιπολικά Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. προέβησαν στην ακινητοποίησή του, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., προς διενέργεια ελέγχου.  

Απογευματινές ώρες το ύποπτο Φ/Γ πλοίο κατέπλευσε, συνοδεία πλωτών περιπολικών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Ρόδου, όπου φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις της τοπικής Λιμενικής Αρχής.  
Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει διαπιστωθεί ο ακριβής προορισμός των πυρομαχικών και του οπλισμού που μεταφέρει, ούτε η αντιστοιχία του αναγραφόμενου στα παραστατικά φορτίου με αυτό που πραγματικά μεταφέρεται επί του πλοίου».

Από τη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού έγινε γνωστό πως το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο ανήκει σε συριακή εταιρεία, έχει απασχολήσει για διακίνηση ναρκωτικών και έχει αλλάξει πολλές φορές επωνυμία.


εε
H βαμμένη πλευρική ονομασία του φορτηγού πλοίου ως ΝΟUR-M.

ss
Η ανάγλυφη πλευρική (πρώην) ονομασία του φορτηγού πλοίου.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Θέλει λέει η Αυτού Χυδαιότης, να μονομαχήσει υπερασπιζόμενος το προσωπικό και πολιτικό του ήθος!!!
Αυτό δεν είναι τίποτα...
Και ο συμπαθέστατος ''Κάτμαν'' της Αννίτας θέλει να αποδείξει ότι έχει προσωπικό IQ!
Και ο ''πρωθυπουργός'' επίσης ότι αγαπάει την αλήθεια και είναι αξιόπιστος!

Αυτός λοιπόν ο "άνθρωπος" (ο αντιπρόεδρος), κατακτά κάθε μέρα νέες κορυφές γελοιότητας..
Αν υπήρχε Έβερεστ προσωπικής και πολιτικής αθλιότητας θα το είχε ήδη περάσει και θα πετούσε προς την διαγαλαξιακή περιοχή, με ταχύτητα πολλαπλάσια του φωτός (τρέμε Αϊνστάϊν, που τόλμησες να διατυπώσεις θεωρία χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Μπένυ!), πηγαίνοντας να συναντήσει το Big Bang του θράσους και της ιταμότητας!

Μπορούμε να φανταστούμε (μ' ένα σύγκρυο να μας διατρέχει), ότι αυτός ο άνθρωπος προόριζε τον εαυτό του να γίνει πρωθυπουργός τούτης της χώρας;
Ευτυχώς η κρίση (ποιός είπε ότι δε έχει καλά) απομάκρυνε μάλλον οριστικά αυτό το ενδεχόμενο!

Επίσης, πρέπει πιά να γίνει κατανοητό ότι όσο άνθρωποι σαν κι αυτόν, απολύτως υπεύθυνοι για την πορεία της χώρας προς την οριστική χρεωκοπία, έχουν ακόμη λόγο  μέσα στο Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ διαφυγής από την κρίση, και ανάκαμψης του κράτους.

Ο λαός χαλκεύει μόνος του τις αλυσίδες του, όσο διατηρεί στην πολιτική ζωή του τόπου ανθρώπους ανήθικους, αμοραλιστές, ανίκανους να προσφέρουν το παραμικρό θετικό... Όχι μόνον ως πολιτικοί προς τον λαό... Αλλά και ως ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!
Από εδώ και μπρός, είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι...
Και ό,τι κάνουμε, θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μας...


Ήταν δεν ήταν 17 η κοπέλα. Το μπόι της μετά βίας ξεπερνούσε το 1.55. Στα κιλά, δεν έφτανε τα 50.

Στεκόταν, στην αρχή αμίλητη και παρακολουθούσε. Ένας μεσήλικας, αδύναμος άντρας που κρατούσε το πανό από τη μία του άκρη, έτοιμος να κλάψει από το θυμό του, ζητούσε μια απάντηση από τους «ημίθεους» της διμοιρίας των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης στο γιατί δεν του επιτρέπουν να ολοκληρώσει τη διαμαρτυρία του πηγαίνοντας προς το ναό της δημοκρατίας, τη Βουλή.

- Θέλω να διαμαρτυρηθώ γιατί είμαι άνεργος και δεν έχω να πάρω γάλα στο παιδί μου, έλεγε ο κοινός θνητός.

- Το δικαίωμά μου στη διαμαρτυρία, προστατεύεται από το Σύνταγμα, συνέχιζε να λέει, μάλλον μάταια, ο αδύνατος άνδρας, αυτή τη φορά απευθυνόμενος συγκεκριμένα στον ακριανό «ημίθεο» του «τοίχους».

Η μικροκαμωμένη κοπέλα πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τον ανέκφραστο ακριανό «προστάτη της τάξης» και ακουμπώντας τον στον ώμο τον ρώτησε:

- Έχεις παιδιά;

Εκείνος δεν απάντησε, δεν κουνήθηκε, ίσως και να μην ανέπνεε. Μόνο τα μάτια του κατάφερε να κουνήσει δίνοντας αρνητική απάντηση.

Ένδειξη ότι ήταν ζωντανός ή μήπως το αντίθετο; Και οι κούκλες μπορούν να κουνούν τα μάτια τους αλλά αυτό δεν το λες ζωή. Και κάτι ρομποτάκια που δουλεύουν με μπαταρίες, επίσης. Αλλά ούτε αυτό το λες ζωή!

Η κοπέλα, συνέχισε αυτή την παράξενη ανάκριση.

- Ψυχή έχεις; Τον ρώτησε.

Καμία κίνηση, καμία απάντηση από την άλλη πλευρά. Ούτε καν κούνημα των ματιών. Άγνωστη λέξη ή μήπως δεν γνώριζε την απάντηση; Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται και δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση.

- Γιατί δεν τους αφήνεις να περάσουν; Στο ίδιο καζάνι δεν βράζεις κι εσύ; Πώς μπορείς και το κάνεις αυτό; Τόσα πολλά λεφτά παίρνεις;

Καταιγισμός ερωτήσεων. Ο «ημίθεος» μπλόκαρε. Αν το μπλοκάρισμα προκλήθηκε από έντονη σκέψη τότε είχαμε μια θετική εξέλιξη που συγχρόνως υποδηλώνει ύπαρξη ζωής. Εκτός αν το μπλοκάρισμα οφειλόταν στην παντελή έλλειψη σκέψης. Τότε ξαναγυρνάμε στη θεωρία του ρομπότ ή της κούκλας.

- Γονείς δεν έχεις; Ξαναρώτησε η μικρή. Κι αυτοί εδώ, σαν τους γονείς σου είναι.

Η συζήτηση διακόπηκε απότομα καθώς, ήρθε η ώρα του ψεκασμού. Πόσο γρήγορα περνάει κι αυτή η ώρα. Πήγε 1.30 μ.μ. Είχαν ξεχάσει οι δύο, τρόπος του λέγειν, συνομιλητές πως τέτοια ώρα αρχίζει ο πρώτος ψεκασμός.

Την επόμενη μέρα άρχισε η διαμάχη για το πόσοι άνθρωποι συμμετείχαν στην διαδήλωση που έγινε στα πλαίσια της τελευταίας απεργίας.

«Λίγος ο κόσμος», είπαν κάποιοι που μάλλον ξέχασαν να μετράνε. «Άρα δεν διαφωνούν με τα νέα μέτρα», είναι το ευφυές συμπέρασμα που βγάζουν.

Πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα δεν μπορώ να καταλάβω. Πιστεύουν αλήθεια πως όσοι, για διάφορους λόγους, δεν συμμετείχαν στην πορεία επικροτούν τα νέα μέτρα; Τότε ή δεν ξέρουν τι γίνεται στην κοινωνία ή μας περνάνε, το πιο πιθανό, για τελείως ηλίθιους.

Ζούμε στη δίνη ενός ιδιόμορφου, πολύ σκληρού πολέμου που μας τον κήρυξε η άλλη πλευρά κι εμείς δεν πήραμε πρέφα.

Ενός πολέμου που διεξάγεται με τα πιο σύγχρονα τηλεοπτικά όπλα. Χτυπάνε αθόρυβα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου μας, εκείνη που όπως τελευταία ανακάλυψαν οι επιστήμονες, ελέγχει το συναίσθημα του φόβου.

Στους συμβατικούς πολέμους, ο εχθρός είναι ορατός. Στο δικό μας πόλεμο, τον εχθρό τον κρύβουν και μας παρουσιάζουν άλλους στη θέση του εχθρού.

Στο όνομα του ελληνισμού, κάποιοι, οργανώνουν και σκλαβοπάζαρα εύρεσης εργασίας, μόνο για Έλληνες. Κλείνουν συμφωνίες και με αφεντικά, για να προσλαμβάνουν, δήθεν, μόνο Έλληνες.

Με τι μισθό; Τον λεγόμενο και εθνικό;

Αν κλείνουν συμφωνίες με μισθό ίδιο με αυτόν που ίσχυε πριν από τρία χρόνια, τότε τους βγάζω το καπέλο.

Αν όμως οι συμφωνίες γίνονται με μισθό όμοιο με του αλλοδαπού τότε αυτό λέγετε συμμετοχή στο «έγκλημα».

Ας κάνουν μια βόλτα σε κανένα ξενοδοχείο, ακούγεται ότι έχουν και οι ίδιοι, να ρωτήσουν τους υπαλλήλους πόσα παίρνουν για 10 και 12 ώρες δουλειάς.

Κι αν τους ρωτήσουν το όνομά τους θα ακούσουν ονόματα ελληνικά. Ούτε Αλή, από το Αφγανιστάν ούτε Ρεφίκ από την Αφρική.

Βγήκε και μια «υπεράνθρωπη» κυρία βουλευτίνα που δηλώνει «εισοδηματίας» και χαρακτήρισε ως «υπανθρώπους που κουβαλούν αρρώστιες», τους μετανάστες στη χώρα μας.

Έχω την εντύπωση πως το κριτήριο για να χαρακτηρίσεις κάποιον ως «υπάνθρωπο» είναι το αν θεωρεί ή όχι τον εαυτό του, ανώτερο από τους άλλους ανθρώπους. Ή το αν θεωρεί ή όχι δίκαιο και τίμιο το να τα βάζει , αυτός και άλλοι είκοσι, με έναν ή δύο ταλαίπωρους αλλοδαπούς. Ο Αϊνστάιν, για παράδειγμα δεν θεωρείται υπάνθρωπος γιατί ποτέ του δεν θεώρησε τον εαυτό του ανώτερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Θα μου πείτε τώρα, σιγά, ποιος ήταν αυτός ο Αϊνστάιν και τι έκανε για να θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους; Προφανώς δεν έκανε τόσα όσα η «υπεράνθρωπη κυρία».

Μια άλλη πτυχή του πολέμου που βιώνουμε είναι η παραδοχή πως όλοι είμαστε ένοχοι μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο. Για παράδειγμα:

Οι γιατροί πρέπει να φορολογηθούν γιατί οι περισσότεροι παίρνουν φακελάκι καθώς όλος ο κόσμος το ξέρει.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να φορολογηθούν γιατί οι περισσότεροι κλέβουν την εφορία καθώς όλος ο κόσμος το ξέρει.

Ε, τότε γιατί γ@μ% το κέρατό μου δεν φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο και οι πολιτικοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις επειδή κλέβουν τα κρατικά ταμεία; Αφού όλος ο κόσμος το ξέρει.

Θέατρο του παραλόγου, όπως κάθε πόλεμος. Όσο νωρίτερα ξεσκεπάσουμε τους πραγματικούς εχθρούς και όσο πιο γρήγορα λήξει υπέρ μας τόσο το καλύτερο για τα παιδιά μας.


Μετά από το επίσημο τριήμερο δυσπιστίας και αφού είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το πολιτικό ήθος και ύφος του Αντωνάκη, του Μπένυ, του Μάκη μας και όλων όσων η απόλυτη εξουσία τους έχει ανεβάσει στον έβδομο ουρανό, με ψυχραιμία και μετά από εσωτερική αναζήτηση, σκέφτηκα να ασχοληθώ με τους εξαιρετικούς, δημοκρατικούς, ευφάνταστους διαλόγους που είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε.

Κατ"αρχήν, και βέβαια αν μου επιτρέπει ο πολλά βαρύς Αντωνάκης μία υπόδειξη. Το καλάμι με το οποίο κινείται το τελευταίο διάστημα καλό θα ήταν να το παρκάρει πριν μπει στη Βουλή, όχι από σεβασμό-αυτός καταζητείται- για να μη βγάλει κανένα μάτι βολευτού και πληρώνουμε εργατικό ατύχημα!

Επιβεβαίωσα λοιπόν αυτό το Άγιο τριήμερο ότι μου αναγνωρίζει τις θυσίες, ξέρει πως δεν αντέχω άλλο, κατανοεί την πείνα μου αλλά υπάρχει και το παντεσπάνι ελλείψει ψωμιού, μου κάνει καλό η ζωή στους δρόμους της πόλης, μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους και στη φύση και για διευκόλυνση μου θα έχω και δωρεάν Wi-Fi, μη τυχόν και σκάσει αγγελία για δουλειά και τη χάσω.

Έμαθα πως τα βήματα της κυβέρνησης είναι μικρά και ένα τη φορά, διότι όποιος βιάζεται τσακίζεται και ο αρχηγός μας προσέχει.Έτσι θα πρέπει να κάνουμε λιγάκι υπομονή διότι και στις αγορές θα βγούμε, και πλεόνασμα θα έχουμε και οι φόροι θα μειωθούν.
Κάντε λιγάκι υπομονή, ακόμα τούτη την άνοιξη ραγιάδες αλλά μετά ποιος μας πιάνει.

Πιστεύει ακράδαντα ο- πολλά βαρύς και όχι- Αντωνάκης ότι βγαίνουμε από το τούνελ, αλλά δεν μας είπε πως.Θα βγούμε όρθιοι, θα μας βγάλουν τέσσερις;
Δεν έχει σημασία πιστεύω, εξ άλλου ο προορισμός δεν είναι αυτοσκοπός, σημασία έχει το ταξίδι!!

Έμαθα πως να διαστρεβλώνω τα γεγονότα, έμαθα ότι τα ΜΑΤ κάνουν το καθήκον τους και πετάνε έξω τους ανόητους καταληψίες και θα συνεχίσουν να το κάνουν διότι αυτό επιτάσσει η δημοκρατία.

Έμαθα να ειρωνεύομαι και να χλευάζω και αυτό να το λέω πολιτική, να μην απαντώ σε κανένα ερώτημα με επιχειρήματα και αριθμούς αλλά να εφαρμόζω το "σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε", ή βάζω το καπελάκι μου στραβά, ως κουτσαβάκι και κοιτώ με ύφος"πάμε έξω να τα πούμε".

Κατάλαβα τι σημαίνει βολευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και πρέπει να σας το επικοινωνήσω.
Ο Βολευτής της συμπολίτευσης διαφωνεί με την κυβέρνηση και το δηλώνει σε όλους τους τόνους στα πληρωμένα δελτία ειδήσεων-διότι βλέπουν τα βόδια που ψηφίζουν- αλλά ψηφίζει κατ εντολήν θεού, ειδικά όταν το κόστος μετακυλίεται στις πλάτες του λαουτζίκου.
Το κόστος που θα είχε ο ίδιος εκφράζοντας διαφωνία δια της ψήφου είναι τεράστιο. Σε περιόδους κρίσης δεν αφήνεις τα χιλιαρικάκια να χαθούν, οικογένειες έχουν οι άνθρωποι και το βουλευτιλίκι είναι ακριβοπληρωμένη δουλειά, την αφήνεις; δεν την αφήνεις;

Έμαθα πολλά πράγματα είναι αλήθεια και σκέφτομαι μην πάει χαμένη η διδασκαλία.Θα τα εφαρμόσω ένα προς ένα όταν οι δικαστικοί επιμελητές μου χτυπήσουν για έξωση, όταν έρθουν να μου κόψουν το ρεύμα, όταν μειωθεί και άλλο ο μισθός, σύνταξη δεν θα πάρω αυτό το έχω πλέον εμπεδώσει,όταν στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, αναλώσιμα κρεβάτια.

Όταν κλείσουν και άλλοι οργανισμοί, όταν μείνουν και άλλοι στο δρόμο, όταν κλείσουν και άλλα σχολεία και πανεπιστήμια θα είμαι εδώ να σας θυμίζω ότι όλοι αυτοί μπήκαν στη βουλή από εμάς και δουλεύουν για εκείνους.
Σπουδαίο και ηθικό δίδαγμα, μην το αφήσουμε να χαθεί.
Εμπρός στο δρόμο που χαράζουν οι Ελληνες βολεμένοι βουλευτές.