Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

2 Νοε 2013

Ο Καρχιμάκης μόλις απέδειξε περίτρανα σε όλους μας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εγκληματική οργάνωση: άλλο κλοπές, άλλο υποκλοπές. Να δίνουμε σημασία στις λεπτομέρειες, μέσα στις οποίες κρύβεται ο πασόκος.

Μην ψαρώνετε με την είδηση: Την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2020, ως αντίβαρου απέναντι στην αμερικανική NSA, πρότεινε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Δικαιοσύνης και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων Βίβιαν Ρέντινγκ και ο Καρχιμάκης είναι το αντίπαλο δέος στον Πάγκαλο για την κατάληψη της θέσης του διοικητή.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν απλώς ένας καλοδουλεμένος μηχανισμός αρπαγής της εξουσίας, λεηλασίας του δημοσίου πλούτου και εξυπηρετήσεων ημετέρων.  Δεν είναι πια και γι’ αυτό το συνδικαλιστικό τμήμα «κατέβηκε» στην Κουμουνδούρου. Πάντα όμως ήταν και είναι, ένα έξοχο φυτώριο στελεχών για επικεφαλής εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Ο Καρχιμάκης έμεινε στη Χαριλάου Τρικούπη. Αν είχε κάνει τη μετάβαση στον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρισκόταν τουλάχιστον ένας βουλευτής να πει ότι έγγραφα της ΕΥΠ, υπάρχουν σε κάθε σπίτι, συνήθως κολλημένα στο ψυγείο μαζί με τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Ποιος θα τον υπερασπιστεί τώρα; Κάθε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που σέβεται τον εαυτό του έχει τουλάχιστον ένα κακούργημα στην πλάτη.

Το νέο ΠΑΚ θα αναγεννηθεί στον Κορυδαλλό. Με αρχηγό επιτέλους τον Άκη, θα κερδίσει τον Δήμο και θα τραβήξει προς τη δόξα ξανά.

Στο σήμα, οι ακτίνες του πράσινου ήλιου, θα αντικατασταθούν από κάγκελα, έμπρακτο δείγμα συμπαράστασης προς τους αδίκως διωχθέντες.

Πάντα μέσα στην επικαιρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ  λέει όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προκειμένου να μη χάνουν οι σύντροφοι τη Λειτουργία. Αγέρωχοι…

Ο Τατσόπουλος δεν πέτυχε τον σαματά που ήθελε με το κράξιμο του Γλέζου. Παράτησε λοιπόν τον Αστερίξ και μελετά σε βάθος «Λούκυ Λουκ» κι άλλους αμερικάνους ήρωες.
Ας παραδειγματιστούν στο ΥΠΟΙΚ, που δεν βάζουν μυαλό: πάλι επιστρατεύουν «Ράμπο» για τα έσοδα, ενώ οι «Ρόκυ» δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ.

Επόμενο ήταν να αποκτήσει ψυχολογικά η δασκάλα, μετά από τόσο κράξιμο στο διαδίκτυο για την αμφίεση της. Είναι βέβαιο ότι τώρα θα βρεθούν έτοιμοι πολλοί να της συμπαρασταθούν…

Μ.Ο.

Θα επιβαρύνονται ακόμη και κτίσματα που έχουν καταντήσει ερείπια, λόγω καταστροφής ή μη χρησιμοποίησής τους, ακόμη κι αυτά που έχουν μερική έλλειψη στέγης
Δεκατέσσερις «γκρίζες ζώνες» του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που κρύβουν παγίδες υπερφορολόγησης και προκαλούν αδικίες σε βάρος μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων, αποκαλύπτει σήμερα ο «ΤτΚ». Το νέο επαχθές φορολογικό καθεστώς που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση για τα ακίνητα εγκυμονεί τον κίνδυνο της πλήρους απαξίωσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών, καθώς τα φορτώνει με δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και καθιστά ασύμφορη πλέον την κατοχή τους!

Οι παγίδες αυτές βρίσκονται στο «τραπέζι» των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να εξομαλυνθούν και να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων.

Αν το σχέδιο νόμου δεν αλλάξει εκ βάθρων ώστε να γίνει δικαιότερο και να εξαλειφθούν οι παραλογισμοί και οι ακρότητες των ρυθμίσεών του, τότε πάρα πολλοί φορολογούμενοι ιδιοκτήτες με πενιχρά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα υπερφορολογηθούν άδικα και δεν θα καταφέρουν να εξοφλήσουν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Α. που θα τους καταλογίσει το υπουργείο Οικονομικών. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο η περαιτέρω μείωση της αξίας των ακινήτων των περισσοτέρων πολιτών αλλά και η μη επίτευξη του στόχου για την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από την επιβολή του νέου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί πλέον να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το νέο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Οι αδικίες και οι στρεβλώσεις που προκαλούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον ΕΝ.Φ.Α. είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες
Φορολογούμενοι με μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, κάτω των 200.000 ευρώ, αποτελούμενη από διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις, εφόσον εφαρμοστούν ως έχουν οι νέες ρυθμίσεις για τον Ενιαίο Φόρο. Ολοι αυτοί οι φορολογούμενοι πληρώνουν αυτή τη στιγμή μόνο το «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες τους. Με το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από το 2014, θα φορολογούνται πλέον και για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα για τα οποία πληρώνουν και τώρα φόρο (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) και για τα λοιπά κτίσματα (ημιτελή μη ηλεκτροδοτούμενα, αποπερατωμένα μη ηλεκτροδοτούμενα), για τα οποία απαλλάσσονται σήμερα από κάθε φορολογία, και για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκοτόπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών για τα οποία επίσης σήμερα φοροαπαλλάσσονται!

2. Σημαντική μείωση επιβαρύνσεων για πλούσιους που κατέχουν πολυτελείς βίλες
Η επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 συνεπάγεται αυτόματα την κατάργηση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ ή «χαρατσιού») αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος επιβαρύνει σήμερα όσους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Συνέπεια αυτού θα είναι να γλιτώσουν από την πληρωμή φόρων ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ όσοι κατέχουν πολυτελείς κατοικίες και οικόπεδα-φιλέτα σε κοσμοπολίτικα μέρη της χώρας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κηφισιά, η Εκάλη και η Βουλιαγμένη! Αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΦΑΠ που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή προκαλεί στους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας πολύ υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς οι αντικειμενικές αξίες των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αθροίζονται και φορολογούνται με μία ενιαία κλίμακα, όπου οι συντελεστές φθάνουν μέχρι και το 1% ή και το 2% επί της συνολικής φορολογητέας αξίας της περιουσίας. Αντιθέτως, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων προβλέπεται η ξεχωριστή, αυτοτελής φορολόγηση κάθε κτίσματος, κάθε οικοπέδου και κάθε αγροτεμαχίου με σχετικά πολύ χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης από αυτούς που προβλέπουν οι διατάξεις για τον ΦΑΠ.

3. Υπολογισμός επί των εξωπραγματικών αντικειμενικών αξιών
Οι βασικοί συντελεστές υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα δεν προσδιορίζονται με βάση τις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά με βάση τις αντικειμενικές αξίες τους, που είναι υψηλότερες από τις πραγματικές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνεπώς, το ύψος του φόρου διαμορφώνεται σε επίπεδα που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές τιμές των ακινήτων αλλά σε πολύ υψηλότερες μη ισχύουσες πλέον στην αγορά αξίες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να υπερφορολογούνται.

4 Φορολόγηση «κενών», ξενοίκιαστων, μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που δεν αποδίδουν εισόδημα Ολα τα κτίσματα είτε χρησιμοποιούνται είτε είναι κενά είτε ηλεκτροδοτούνται είτε όχι φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο. Δεν προβλέπεται δηλαδή καμία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί, είναι «κενά» και δεν ηλεκτροδοτούνται.

5. Αναντιστοιχία μεταξύ Συντελεστών Αξιοποίησης Οικοπέδων και συντελεστών δόμησης
Οι Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για να υπολογίσει τη φορολογητέα αξία των οικοπέδων και να προσδιορίσει τον οφειλόμενο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν αντιστοιχούν στους πραγματικούς συντελεστές δόμησης που λαμβάνουν υπόψη τους οι πολεοδομίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ΣΑΟ είναι μεγαλύτεροι από τους συντελεστές δόμησης και βγάζουν εξωπραγματικές αξίες με συνέπεια οι φόροι που θα προκύπτουν να είναι υπέρογκοι. Επιπλέον, το εάν έχει εξαντληθεί η δομήσιμη επιφάνεια των εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικοπέδων θα προσδιορίζεται με βάση τους ΣΑΟ κι όχι με βάση τους πραγματικούς συντελεστές δόμησης! Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό ακόμη και φορολογούμενοι που έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους να κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο όχι μόνο για τα κτίσματα που έχουν κατασκευάσει στα οικόπεδά τους αλλά και για σημαντικά ακάλυπτα τμήματα των οικοπέδων τους τα οποία θα θεωρηθούν από το υπουργείο Οικονομικών ως δομήσιμα. Το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρήσει δηλαδή με βάση τους ΣΑΟ που θα λάβει υπόψη του ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δεν έχουν καλύψει όλη τη δομήσιμη επιφάνεια των οικοπέδων τους, ενώ στην πραγματικότητα αυτό θα έχει γίνει!

6. Υπερφορολόγηση πολλών οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλεων
Σε πολλές περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και δεν έχουν οικοδομηθεί, οι φόροι που προκύπτουν είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που θα προέκυπταν αν τα ίδια οικόπεδα είχαν οικοδομηθεί!

7. Επιβολή του φόρου και στα «γιαπιά»
Τα κτίσματα των οποίων η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά παραμένουν ημιτελή, δηλαδή τα «γιαπιά», θα φορολογούνται, είτε έχουν είτε δεν έχουν εργοταξιακό ρεύμα! Για τα κτίσματα αυτά θα ισχύει απλά μειωτικός συντελεστής 0,4, δηλαδή η επιβάρυνσή τους σε σύγκριση με τα κανονικά κτίσματα (αποπερατωμένα, συντηρημένα και χρησιμοποιούμενα) θα είναι μειωμένη κατά 60%.

8. Φορολόγηση ακόμη και κατεστραμμένων ή εγκαταλελειμμένων κτισμάτων
Με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα επιβαρύνονται ακόμη και κτίσματα που έχουν καταντήσει ερείπια, λόγω καταστροφής ή μη χρησιμοποίησής τους, ακόμη κι αυτά που έχουν μερική έλλειψη στέγης! Τα κτίσματα αυτά θα θεωρούνται ως «ημιτελή» και θα φορολογούνται με μειωτικό συντελεστή 0,4.

9. Επιβολή βαρύτατου φόρου σε αγροτεμάχια εντός ορίων οικισμών
Τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές εντός ορίων οικισμών θα φορολογούνται ως οικόπεδα με πολύ υψηλούς συντελεστές φόρου. Πρόκειται ουσιαστικά για εκτάσεις γης άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων ή άνω του ενός στρέμματος, στις οποίες είναι κτισμένα τα σπίτια στα περισσότερα χωριά της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδος. Πρόκειται επίσης για χωράφια με επιφάνειες 3-4 στρεμμάτων που βρίσκονται σε πολλούς οικισμούς, κυρίως σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

10. Φορολόγηση αγροτεμαχίων που δεν αξιοποιούνται ή έχουν καταπατηθεί
Με τον Ενιαίο Φόρο θα επιβαρύνονται όλες ανεξαιρέτως οι εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, ακόμη κι αν δεν καλλιεργούνται ή δεν αξιοποιούνται με άλλο τρόπο και ως εκ τούτου δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα και είναι αδύνατο να πωληθούν. Για παράδειγμα, εκτάσεις που είναι δασικές και δεν είναι δυνατό να καλλιεργηθούν ή να οικοδομηθούν ή να αξιοποιηθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να πωληθούν, θα φορολογούνται! Οι ιδιοκτήτες τους αν και δεν θα μπορούν ούτε να τις εκμεταλλευτούν ούτε να τις πωλήσουν θα υποχρεώνονται να πληρώνουν γι’ αυτές φόρους κάθε χρόνο. Ως αξιοποιούμενες και αποδίδουσες εισόδημα θα φορολογούνται εξάλλου ακόμη και οι εκτάσεις γης που έχουν καταπατηθεί!

11. Πενταπλασιασμός του φόρου αγροτεμαχίων σε κάθε περίπτωση ύπαρξης εξοχικής κατοικίας οποιασδήποτε επιφάνειας
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο ή άλλη έκταση γης εκτός σχεδίου έχει ανεγερθεί κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, πλην της περιπτώσεως κατά την οποία η κατοικία είναι η μοναδική της οικογένειας του ιδιοκτήτη κι έχει εμβαδόν μέχρι 150 τ.μ., ο φόρος που αναλογεί στην εδαφική έκταση θα πενταπλασιάζεται! Δηλαδή σε κάθε περίπτωση εξοχικής κατοικίας ο πενταπλασιασμός του φόρου θα γίνεται οποιαδήποτε κι αν είναι η επιφάνειά της, είτε 30 τ.μ. είτε 50 τ.μ. είτε 100 τ.μ. είτε 200 τ.μ. είτε 250 τ.μ. Ετσι δύο αγροτεμάχια ίδιας έκτασης στην ίδια περιοχή θα επιβαρύνονται με τον ίδιο πενταπλάσιο φόρο, ακόμη κι αν στο ένα υπάρχει κατοικία 50 τ.μ. και στο άλλο υπάρχει κατοικία 200 τ.μ..

12. Φορολόγηση ακινήτων υποθηκευμένων, επιδίκων, διατηρητέων και απαλλοτριωτέων χωρίς καμία διάκριση Ακίνητα τα οποία έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες και οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να τα χάσουν διότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τα δάνειά τους, ακίνητα απαλλοτριωτέα ή επίδικα, καθώς και κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, μπαίνουν στο ίδιο… τσουβάλι και φορολογούνται χωρίς καμία διάκριση με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές που ισχύουν και για τα υπόλοιπα κτίσματα που δεν παρουσιάζουν αυτές τις ιδιαιτερότητες.

13. Φορολόγηση αποθηκευτικών χώρων που έχουν ποσοστά επί του οικοπέδου ως χώρων κύριας χρήσης
Αποθήκες σε πολυκατοικίες με ποσοστά επί του οικοπέδου, οι οποίες αποτελούν ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, θα φορολογούνται όπως και οι κατοικίες! Το νομοσχέδιο προβλέπει, βεβαίως, για αποθήκες που είναι παρακολουθήματα οικίας, Συντελεστή Βοηθητικών Χώρων (ΣΒΧ) 0,1. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για τις αποθήκες που είναι ανεξάρτητες ιδιοκτησίες. Ομως η εμπορική ή η αντικειμενική αξία μιας αποθήκης είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη αξία μιας κατοικίας. Επίσης το προσδοκώμενο εισόδημα από την αποθήκη είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο της κατοικίας, οπότε θα έπρεπε να υπολογιστεί και αντίστοιχα πολύ μικρότερος φόρος.
Επιβολή του φόρου και σε οικονομικά αδύναμους

14 Ακόμη και πάμφτωχοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον το 50% του νέου φόρου! Αν μάλιστα η εφορία τούς προσδιορίσει τα εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης σε επίπεδα υψηλότερα των εισοδηματικών ορίων για τη μερική απαλλαγή ή εάν έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία τότε θα υποχρεώνονται να πληρώνουν ολόκληρο το φόρο! Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για τον ΕΝ.Φ.Α. προβλέπει ότι, σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου, θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα τα εξής κριτήρια:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων μια οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Ως «συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα» θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και του εισοδήματος που προσδιορίζεται με βάση τα «τεκμήρια διαβίωσης» και «περιουσίας». Αν λοιπόν ένα ζευγάρι έγγαμων φορολογουμένων με 2 παιδιά και ετήσιο συνολικό δηλωθέν εισόδημα 5.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.300 κυβικών εκατοστών 12ετίας, η εφορία θα προσδιορίζει το εισόδημα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης στο πολύ υψηλότερο επίπεδο των 10.800 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο των 5.000 ευρώ που ισχύει για τους έγγαμους και επιπλέον τεκμήρια 3.200 ευρώ για το διαμέρισμα και 2.600 ευρώ για το Ι.Χ. Ετσι, επειδή το τεκμαρτό εισόδημα των 10.800 ευρώ θα είναι μεγαλύτερο του εισοδηματικού ορίου των 10.000 ευρώ που ισχύει για τη μερική απαλλαγή της οικογένειας, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να απαλλαγούν από το 50% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και θα καλούνται να τον πληρώσουν ολόκληρο!

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, των εντός σχεδίου οικοπέδων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης που περιλαμβάνονται στην ιδιοκτησία του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα, προκειμένου για κτίσματα, ή τα 500 τ.μ. προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ή τα 6.000 τ.μ., προκειμένου για εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού. Αν μια οικογένεια άνεργων γονέων με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα σπίτι στο χωριό 75 τ.μ. ή αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων δεν θα δικαιούται έκπτωσης 50% από τον Ενιαίο Φόρο και θα καλείται να τον πληρώσει ολόκληρο!

γ) Ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη δηλαδή κι αν υπάρχουν φορολογούμενοι που θα έχουν καταφέρει να πληρούν τα 2 προηγούμενα πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χάνουν το δικαίωμα απαλλαγής από το 50% του Ενιαίου Φόρου, αν χρωστούν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία!

Εκπτωση 100% επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρου, δηλαδή πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Α., μόνο σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή σε τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς οι οποίοι πληρούν ταυτόχρονα και τα τρία προαναφερθέντα κριτήρια (εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας και μη ύπαρξης οφειλών προς το Δημόσιο ή προς τα ασφαλιστικά ταμεία).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
 gpalaitsakis@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής


«Kυβέρνηση εκτός νόμου», «O προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «Aρκετά Τρόικα!» ήταν μερικά από τα συνθήματα των Πορτογάλων πολιτών

Επεισοδιακή ήταν η συζήτηση στην Πορτογαλική Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014.

Ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να εισβάλει στο κτίριο την ώρα της συζήτησης με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί πριν οι διαδηλωτές απομακρυνθούν από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα, πολλές χιλιάδες ήταν οι Πορτογάλοι που διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο. 


Οι διαδηλωτές φωνάζοντας πως «Έχει έρθει η ώρα να φύγει η κυβέρνηση» και με συνθήματα όπως «Κυβέρνηση εκτός νόμου», «Ο προϋπολογισμός είναι ληστεία» και «Αρκετά Τρόικα!» έδειξαν την αντίθεση τους στην κεντροδεξιά κυβέρνηση και την τρόικα. Την συγκέντρωση κάλεσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Πορτογαλίας που λέγεται CGTP και πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το CGTP θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός του 2014 «καταστρέφει την εργασία, κλέβει τους μισθούς και τις συντάξεις, προχωρά σε περικοπές στην υγεία, την κοινωνική προστασία και την εκπαίδευση».

Έχοντας ισχυρή πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι βέβαιοι ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε χθες Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η τελική μορφή του οποίου θα ψηφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, προβλέπει περικοπές και επιπλέον φόρους ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,3% του ΑΕΠ.


«Δεν κρύβω ότι είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός. Όλα τα μέλη της κυβέρνησης έχουν συναίσθηση των θυσιών που ζητούνται από τους Πορτογάλους», δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανοίγοντας τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες αυτές θυσίες δικαιολογούνται επειδή είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η Πορτογαλία να ολοκληρώσει τον Ιούνιο του 2014, όπως προβλέπεται, το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε τον Μάιο του 2011 με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε αντάλλαγμα του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε. 


Οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο του προϋπολογισμού, που προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Τα συνδικάτα των δημόσιων υπαλλήλων έχουν καλέσει σε απεργία την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα προηγηθούν κινητοποιήσεις στον τομέα των δημόσιων μεταφορών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που επίσης πλήττονται από τα μέτρα του προϋπολογισμού, έχουν καλέσει σε απεργία στις 21 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.

Εξάλλου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας για να ζητήσουν την ακύρωση των νέων οικονομικών μέτρων. Ήδη φέτος το Δικαστήριο ανάγκασε την κυβέρνηση να αναιρέσει πολλά μέτρα τα οποία έκρινε ότι δεν είναι σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.

Προϋπολογισμός

Οι Πορτογάλοι βουλευτές ψήφισαν σε πρώτη ανάγνωση το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος προβλέπει έναν νέο γύρο λιτότητας με περικοπές δαπανών που φτάνουν τα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαθέτουν 132 έδρες σε σύνολο 230, ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα κόμματα τον καταψήφισαν, περιλαμβανομένου του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλιστών.

Μια δεύτερη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στην πορτογαλική βουλή στις 26 Νοεμβρίου.

Όμως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξεταστούν από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που στο παρελθόν έχει κρίνει αρκετά μέτρα της κυβέρνησης αντισυνταγματικά, αναγκάζοντάς την να τα αναιρέσει. 


Η ίδια τακτική καθησυχασμού σε όλες τις χώρες που μπήκαν στον "γύψο"

«Είμαστε στο τελικό στάδιο αυτού του εφιάλτη που μετέτρεψε την Πορτογαλία σε ασθενή στην εντατική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.
Ο Πόρτας επέκρινε την αντιπολίτευση επειδή "αγνοεί τα πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της Πορτογαλίας". Η οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τετράμηνο του έτους και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η αυτή ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,8%.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «ένα πρόγραμμα φτωχοποίησης που προκαλεί μόνο πόνο στους Πορτογάλους, χωρίς να προσφέρει βιώσιμη ανάταξη των δημοσιονομικών».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έχει παραδεχθεί ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετες προληπτικές πιστώσεις προκειμένου η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου.

Όμως η Λισσαβώνα υπογραμμίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ενδέχεται να στείλει τον προϋπολογισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν το τέλος του έτους για να ελεγχθεί αν τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι συνταγματικά.

Σε διαφορετική περίπτωση η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα το κάνει, όμως η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετό καιρό.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι πεπεισμένη ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού είναι συνταγματικά. 

«Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος σε κανένα από τα μέτρα που προτείνονται (…). Πεποίθηση μου είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός των ορίων της συνταγματικής ερμηνείας που συνάδει με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε».

Πηγές: Enet.gr, Πρώτο Θέμα


Ο στόχος τους είναι μια γραφειοκρατική δικτατορία των Βρυξελλών υπό γερμανικό έλεγχο, φυσικά.

Σε κάθε ευρωπαϊκό έθνος, επικεφαλής θα τεθούν ένα ντόπιο ανδρείκελο κι ένας Γερμανός γκαουλάιτερ.

Κουμάντο θα κάνουν υπάλληλοι-γραφειοκράτες (κάτι σαν την Τρόικα…) που κανείς δεν έχει εκλέξει και κανείς δεν ελέγχει.

Τα ανδρείκελα έχουν ήδη εγκατασταθεί σε αρκετές χώρες. Ακόμα και με εκλογές πολλές φορές. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για κάτι τέτοιο. 


Στο όνομα της αντιμετώπισης της στημένης «κρίσης» σαρώνονται τα δικαιώματα των λαών και τρίζουν τα κόκαλα αυτών που οραματίστηκαν την Ευρωπαϊκή Ένωση των «Ελεύθερων Εθνών».

Μέσα στην οικονομική κρίση που ζούμε, το σχέδιο τους είναι εξίσου σαφές. Να μην μείνει ίχνος οικονομικής και εργασιακής αξιοπρέπειας, αυτάρκειας και αυτονομίας.

Όλοι πρέπει να δουλεύουμε ως δούλοι στις πολυεθνικές τους, ως εξαρτήματα της μηχανής τους, χωρίς να μιλάμε και χωρίς να ζητάμε. Υπεράνω όλων το κέρδος αυτών που ελέγχουν τον παγκόσμιο πλούτο.

Κι άλλο κέρδος, περισσότερο κέρδος. Όποιος μπορούσε μέχρι χθες να σηκώνει κεφάλι, και να μιλάει με την ελευθερία που του δίνει η αυτάρκεια του, πρέπει να ισοπεδωθεί. Ελεύθεροι επαγγελματίες, συντεχνίες, συνδικάτα, οργανώσεις.

Η εθνική ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, τα συντάγματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται στο όνομα της αντιμετώπισης μιας δημοσιονομικής κρίσης, για την οποία κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει (;;) πώς και γιατί ξεκίνησε και πού τελικά θα καταλήξει.

Ποιος ακριβώς είναι ο τελικός στόχος της Νέας Τάξης, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. 


Το μόνο που μπορούμε να εικάσουμε προς το παρόν από τις ενδείξεις είναι ότι οδηγούμαστε καταρχάς σε μια πανευρωπαϊκή δικτατορία η οποία εν συνεχεία θα μεταβληθεί σε παγκόσμια.

Το ιδεολογικό της υπόβαθρο θα είναι αυτό που γνωρίζουμε από τις αρχές του 2000 ως «παγκοσμιοποίηση». Δηλαδή, ισοπέδωση κάθε τι διαφορετικού εθνικού, θρησκευτικού ή πολιτικού. Ισοπέδωση κάθε οικονομικής αυτοδυναμίας. Ισοπέδωση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος. Και όλοι ένα παγκόσμιο χωριό.

Κεκτημένα αιώνων ολόκληρων κατεδαφίζονται μέσα σε μια νύχτα. Η κληρονομία του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, τα κεκτημένα των αστικών επαναστάσεων, τα πολιτικά δικαιώματα, πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι αγώνες και το αίμα των εργαζομένων για αξιοπρέπεια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ασφάλιση και σύνταξη μένουν αδικαίωτα.

Αιθεροβάμων Έλλην

Πηγή: Κεφαλοκλειδώματα


Ένα πράγμα είναι απόλυτα βέβαιο. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα. Με αυτό το τεράστιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ και μάλιστα χρέος σε ένα σκληρό νόμισμα που ελέγχεται από άλλους, με ανύπαρκτη παραγωγική μηχανή, με συνεχώς μειούμενη ρευστότητα, με συνεχές ξεπούλημα δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, με συνεχή διεύρυνση της ανεργίας και φτωχοποίησης των Ελλήνων, τα πράγματα οδηγούν αναπόδραστα σε πλήρη κατάρρευση.

Η λύση είναι απλή και την γνωρίζουν οι πάντες. Δραστική περικοπή του χρέους και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν υπάρχει άλλη λύση, ας μην κοροϊδευόμαστε. Εκεί άλλωστε φρονούμε ότι θα καταλήξουμε οπωσδήποτε είτε έτσι είτε αλλιώς.

Αυτό φυσικά το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η εγχώρια πολιτικοοικονομική ολιγαρχία. Γιατί όμως δεν το κάνει τώρα; Γιατί απλούστατα θα θεωρηθεί υπεύθυνη (τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό) και θα καταρρεύσει. Κερδίζει λοιπόν χρόνο και ευελπιστεί ότι θα συμβεί κάποιο γενικότερο ευρωπαϊκό «ατύχημα». Αν συμβεί αυτό, τότε η εγχώρια πολιτικοοικονομική ελίτ θα επιβιώσει μέσα στο γενικότερο χαμό, αφού θα ισχυριστεί πειστικά ότι δεν ευθύνεται η ίδια για την επιστροφή της Ελλάδας στο Εθνικό νόμισμα.

Αυτό λοιπόν κάνει τώρα η εγχώρια ελίτ. Θυσιάζει ολόκληρο λαό και τον εξαθλιώνει με μοναδικό στόχο να κερδίσει χρόνο για να επιβιώσει η ίδια.

Εμείς όμως ο απλός λαός, θέλουμε να ζήσουμε εδώ και τώρα. Και αφού βλέπουμε από τώρα ότι θα μας εξαθλιώνουν για πάρα πολλά χρόνια, τι θα κάνουμε; Θα τους αφήσουμε να κερδίσουν χρόνο ώστε να διασωθούν μαζί με τα κλοπιμαία τους σε βάρος μας ή θα εγερθούμε από τον καναπέ και θα πάρουμε πίσω στα δικά μας χέρια τη λαϊκή εντολή που έχουμε ανεξέλεγκτα παραδώσει σ’ αυτούς;

Πέτρος Χασάπης

Δύο άνθρωποι, φορώντας κράνη και κρατώντας πιστόλια τύπου Zastava, διασχίζουν 100-200 μέτρα, φτάνουν μπροστά σε μια ομάδα νεαρών παιδιών και ρίχνουν 12 σφαίρες. Χτυπάνε κεφάλι και στήθος ενώ ρίχνουν και χαριστική βολή. Στη συνέχεια απομακρύνονται ανενόχλητοι και εξαφανίζονται παρά την κινητοποίηση. Τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους και πλέον η Αντιτρομοκρατική εξετάζει όλα τα σενάρια. Όσο περνούν οι ώρες τόσο δένονται κάποια στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα μονοπάτια τις αρχές. Έχουμε και λέμε:

1. Ο τρόπος που έδρασαν και ο επαγγελαμτισμός τους οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για ψυχρούς δολοφόνους που ενεδεχομένως ήρθαν απο το εξωτερικό. Άνθρωποι που έχουν εντρυφήσει πάνω σε θέματα ασφαλείας λένε ότι είναι ξεκάθαρα πληρωμένοι δολοφόνοι τους οποίους δε συναντάς εδώ στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή πιθανότατα αλλοδαποί που υπέγραψαν συμβόλαιο θανάτου. Ήδη η αστυνομία ψάχνει τις πτήσεις χθες το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωϊ.

2. Ο τρόπος εκτέλεσης της πράξης τους μπορεί να μοιάζει με άλλα χτυπήματα στο παρελθόν, έχει ωστόσο και πολλές… πρωτοτυπίες. Κατ’ αρχάς για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά στοχοποιείται μέλος κόμματος ή πολιτικής οργάνωσης. Είχαμε δολοφονίες επιχειρηματιών, πολιτικών, αστυνομικών, πρακτόρων της ΣΙΑ, βασανιστών της Χούντας, δημοσιογράφων. Δεν είχαμε εκτέλεση μελών κόμματος, κι αυτό πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για το σκοπό της επίθεσης.

3. Οι ψυχροί εκτελεστές είναι φανερό ότι είχαν ομάδα ή ομάδες υποστήριξης και αντιπαρακολούθησης. Ίσως δηλαδή να επρόκειτο για περισσότερους των δύο που οργάνωναν για καιρό την επίθεση και τον τρόπο διαφυγής τους.

4. Τέτοιου είδους χτυπήματα συναντά κανείς σε υποθέσεις μαφίας, βαρέως τύπου. Όχι δηλαδή συμμορίες των δρόμων αλλά κανονική Καμόρα. Επίσης, έχουν γίνει χτυπήματα τέτοιου τύπου και στη νύχτα αλλά από πληρωμένους δολοφόνους, κατά βάση αλλοδαπούς οι οποίοι έρχονται από το εξωτερικό, σκοτώνουν, πληρώνονται και φεύγουν από την Ελλάδα την επόμενη στιγμή.

5. Όλα τα παραπάνω δεν αποκλείουν την περίπτωση η εκτέλεση να έγινε από τρομοκράτες. Μπορεί να υπάρχουν εκπαιδευμένοι εκτελεστές οι οποίοι να ανήκουν σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Σέχτα Επαναστατών είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της ότι εκτελούσε ψυχρά και χωρίς κανένα δισταγμό. Θυμηθείτε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα αλλά και τον Σωκράτη Γκιόλια, τον δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στην πιλοτή του σπιτιού του.

6. Υπάρχει και το σενάριο της πληρωμένης δολοφονίας με… εργοδότες εγχώριους τρομοκράτες που δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να λερώσουν τα χέρια τους με αίμα. Κάποια ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, που έχουν «επαναστατικό» ταμείο, ενδεχομένως να έδωσαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να γίνει η εκτέλεση κάποιων τυχαίων μελών της Χρυσής Αυγής. Άλλωστε, κυνικά αν το δούμε, η δολοφονία ήταν εύκολη υπόθεση για έναν επαγγελματία. Βρήκαν τρία παιδιά, χωρίς όπλα και τα εκτέλεσαν. Το μόνο που ήθελε η επίθεση αυτή ήταν επαγγελματισμός και ψυχρότητα, τίποτε άλλο, βαθμός δυσκολίας μηδέν.

Αν ισχύει το σενάριο της τρομοκρατίας με πληρωμένους δολοφόνους του κοινού ποινικού δικαίου (μην ξεχνάμε ότι υπάρχει διασύνδεση των δύο χώρων) τότε πάμε σε άλλες συζητήσεις. Γιατί το έκαναν; Η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Όμως, η πιο ισχυρή είναι ότι θέλουν να βάλουν τορπίλη στην ομαλότητα. Ακόμη κι αν είναι ιδεολογικά εχθροί με τη Χρυσή Αυγή, με την επίθεση αυτή την «πριμοδοτούν», αλλά δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Το μόνο που ζητούν είναι να υπάρχουν θύματα. Να ανοίξουν έναν κύκλο αίματος που δύσκολα θα κλείνει. Να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας που δύσκολα θα φύγει πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Να προκαλέσουν το άκρο της Χρυσής Αυγής για να κάνει μία από τα ίδια και η… βεντέτα να συνεχιστεί. Θέλουν, εκτός από αίμα, να δημιουργήσουν τις βάσεις για εμφύλιο πόλεμο. Άλλωστε, όπως έχουμε γράψει κατά καιρούς, πολλά εμφυλιοπολεμικά στοιχεία δεν έχουν εκλείψει από την ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, με τα προβλήματα της φτωχοποίησης και της λαθρομετανάστευσης και με τη γενικότερη πολιτική αναταραχή και απαξίωση του πολιτικού συστήματος, τα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά έχουν επανέλθει στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν φυσικά και κάποιοι πληρωμένοι ή απλήρωτοι κονδυλοφόροι που «πριμοδοτούν» αυτή την κατάσταση αρκεί να μη συμβάλουν στην ενότητα της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει.

Αυτό που έγινε χθες είναι μια ευκαιρία για να αντιληφθούμε όλοι, δεξιοί, αριστεροί ή ό,τι άλλο, πως στην Ελλάδα δεν περισσεύει κανένα παλικάρι. Είμαστε όλοι απαραίτητοι. Και πως δεν χωράνε νέοι Εμφύλιοι σπαραγμοί. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε όλοι ότι είμαστε αντίθετοι σ’ εκείνους που έχουν οργανώσει ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.


Πλειστηριασμούς-εξπρές σε 50 μέρες ετοιμάζει ο «πράσινος» διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, θέτοντας σε λειτουργία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για περίπου 550.000 οφειλέτες που χρωστούν στα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) έως 6 δισ. ευρώ. Ετσι, τίθενται σε άμεσο κίνδυνο σπίτια, καταστήματα, οικόπεδα και γενικά η περιουσία που ανήκει σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Η διαδικασία καλύπτεται κάτω από τον τίτλο της λήψης «αναγκαστικών μέτρων είσπραξης», που αποσκοπεί να τρομάξει τους Ελληνες μικροεπαγγελματίες που δέχονται χτυπήματα από παντού.

Πρόκειται για περιπτώσεις με ατομική οφειλή από 5.000 ευρώ και άνω, με στόχο να εισπραχθούν 2-3 δισ. ευρώ έως το 2017, ενώ σε πρώτη φάση για το επόμενο έτος στόχος είναι να μπουν στα ασφαλιστικά ταμεία περίπου 200.000.000 ευρώ επιπλέον.

Το ΚΕΑΟ επίσημα βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, αλλά ουσιαστικά η διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών και στη συνέχεια η εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης έχει αρχίσει από χθες, 1η Νοεμβρίου.

Από τη «δεξαμενή» των 550.000 οφειλετών μόνο οι 250.000 προέρχονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη λειτουργία του Κέντρου, για όλες τις περιπτώσεις εκδίδεται Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής ύστερα από διασταυρώσεις όλων των στοιχείων, η οποία συμπεριλαμβάνει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού μαζί με τυχόν προσαυξήσεις και πρόστιμα. Εναν μήνα μετά την έκδοση της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής, η οποία καταγράφεται στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ, αποστέλλεται στον οφειλέτη Ατομική Ειδοποίηση. Εχει προηγηθεί ενημέρωση, αμέσως μόλις εκδοθεί η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

-Μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center)

-Μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms).

-Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

-Μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΕΑΟ.

-Μέσω γραπτής ειδοποίησης στην επαγγελματική διεύθυνση του οφειλέτη ή στη διεύθυνση κατοικίας του.

Στην Ατομική Ειδοποίηση αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά που οφείλονται μαζί με πρόστιμα και λοιπές επιβαρύνσεις. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί είτε εγγράφως είτε ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση έγγραφης ειδοποίησης, η αποστολή της μπορεί να γίνει με συστημένη επιστολή, με υπάλληλο του ΚΕΑΟ ή με δικαστικό επιμελητή. Αν παρέλθουν 20 μέρες από την αποστολή της Ατομικής Ειδοποίησης και ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει τα χρέη του στο σύνολό τους ή δεν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη, τότε αρχίζει η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί ότι, εάν υπάρξει μερική εξόφληση της οφειλής, αλλά χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης, τότε τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν αναστέλλονται.


Βασίλης Αγγελόπουλος


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Αν και σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ο Σαμαράς είχε πάρει το μήνυμα, πήγε στις Βρυξέλλες με τις ψευδαισθήσεις του ακόμα ζωντανές. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Η καγκελάριος δεν περιορίστηκε μόνο να απορρίψει κάθε συζήτηση για πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά φρόντισε και να «αδειάσει» τον Έλληνα ομόλογό της κατά τρόπο που μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Δήλωσε ότι η συνάντηση διήρκεσε πέντε λεπτά (!) και όχι είκοσι, όπως είχε ισχυριστεί η ελληνική πλευρά.

Το χειρότερο είναι ότι η συζήτηση -όχι η απόφαση- για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παραπέμπεται οριστικά στο καλοκαίρι του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι τότε η ελληνική οικονομία θα «σέρνεται». Η διαφωνία της Ευρωζώνης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναδιάρθρωση, όμως δεν τους εμποδίζει να ασκούν συντονισμένες ασφυκτικές πιέσεις για την εντατικοποίηση της μονοδιάστατης λιτότητας.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βάλουν φρένο στην τρόικα, δηλώνουν ότι «δεν θα λάβουν νέα οριζόντια μέτρα». Ο χρόνος θα δείξει εάν θα επιμείνουν στην άρνησή τους ή, αντιθέτως, θα υποχωρήσουν κι αυτή τη φορά ατάκτως βαπτίζοντας το κρέας ψάρι.

Το πρόβλημα, βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό. Αφορά σε όλη την πληττόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το γεγονός μάλιστα, ότι η πλειοψηφία των Γερμανών επικρότησε στις εκλογές την πολιτική της Μέρκελ για την Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Το χειρότερο είναι ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να αποδεχτούν τη «γερμανική Ευρώπη» που σταδιακά οικοδομεί το Βερολίνο.

Εάν η μονοδιάστατη λιτότητα ήταν αποκλειστικά γερμανική ατζέντα, θα είχε προ πολλού προσκρούσει στην αντίδραση των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αντ’ αυτού, ακόμα και στις πληττόμενες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο κορμός των αρχουσών ελίτ τείνει να ταυτίζεται με αυτή την πολιτική. Ο λόγος είναι ότι αντανακλά την προσπάθεια της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας του χρήματος να μετακυλίσει το κόστος της κρίσης στις μικρομεσαίες κοινωνικές τάξεις. Γι’αυτό και η συνταγή σε πιο χαλαρή μορφή προορίζεται να εφαρμοστεί και στον ευρωπαϊκό πυρήνα.

Το ευρώ δεν οργανώνει μόνο τα γερμανικά εξαγωγικά συμφέροντα. Οργανώνει και τα ευρύτερα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας του χρήματος όπου δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι οργανικοί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί και παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της Ευρωζώνης έχουν δέσει στενά μεταξύ τους τις άρχουσες ελίτ των χωρών- μελών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν τον εαυτό τους εκτός αυτού του πλαισίου ακόμα κι όταν πιέζονται.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο προωθεί μια πολιτική που σε γενικές γραμμές εκφράζει τα ιδιοτελή συμφέροντα και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αρχουσών ελίτ διευκολύνει την επιβολή των δικών του ηγεμονιστικών φιλοδοξιών. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στη Γερμανία να ασκεί ρόλο αφεντικού, δηλαδή να επηρεάζει τις κοινοτικές αποφάσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετούνται και τα στενά εθνικά της συμφέροντα. Το καταφέρνει επειδή χρησιμοποιεί σαν όχημα αντιλήψεις διαδικασίες και σχήματα που της εξασφαλίζουν όχι μόνο την υποστήριξη άλλων χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα που έχουν αντίστοιχα συμφέροντα, αλλά, όπως προαναφέραμε, και τη δορυφοροποίηση των αρχουσών ελίτ της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Ρόλο καταλύτη για να εκδηλωθούν οι μέχρι τότε υφέρπουσες ηγεμονιστικές τάσεις του Βερολίνου έπαιξε η κρίση. Η σημερινή Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή που ήταν πριν από το 2008. Η αρχή της ισοτιμίας των χωρών-μελών, που είχε καταστήσει το ενοποιητικό εγχείρημα ελκυστικό, είναι παρελθόν. Για την ακρίβεια, έχει καταντήσει άδειο κέλυφος. Από την «ευρωπαϊκή Γερμανία» έχουμε διολισθήσει στη «γερμανική Ευρώπη».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι κοινωνίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρίσκονται ήδη στη μέγκενη της μονοδιάστατης λιτότητας θα αποδεχτούν παθητικά το σκοτεινό παρόν – μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι άρχουσες ελίτ τους ή, αντιθέτως αν θα αντιδράσουν υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις να αλλάξουν ρότα. Πολλά θα κριθούν από την τροπή που θα λάβουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η οποία είναι το πειραματόζωο και, ως εκ τούτου, η πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου.

Τα αφεντικά της Ευρωζώνης τηρούν ανελαστική στάση απέναντι στη γενικά υπάκουη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, διακινδυνεύοντας να την αποσταθεροποιήσουν, επειδή έχουν συνείδηση ότι το πολιτικό διακύβευμα είναι πανευρωπαϊκό. Με άλλα λόγια, δεν θέλουν να δημιουργήσουν προηγούμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης και εκπτώσεων. Το γεγονός ότι η «γαλαζοπράσινη» κυβέρνηση δεν είναι πολιτικοψυχολογικά διατεθειμένη να αμφισβητήσει το «μονόδρομο» του Μνημονίου και πολύ περισσότερο να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση τελικώς την καθιστά ευάλωτη στους εκβιασμούς του ευρωιερατείου.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έρχεται το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποπνέει άρωμα παγκοσμιοποίησης και εντολές δανειστών σε μια προσπάθεια οριστικής φίμωσης των οργισμένων πολιτών, τώρα μάλιστα που η οργή αρχίζει να φουντώνει με τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό «Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 € τιμωρείται όποιος (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του διαδικτύου) προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα…».

Δεν θα τιμωρούνται μόνο οι μεμονωμένοι πολίτες αλλά και κινήσεις πολιτών.

Ειδικότερα: «Αν κάποια από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του, σωρευτικά ή διαζευκτικά: α) διοικητικό πρόστιμο 10.000 – 100.000 €, β) αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.α. για διάστημα 1-6 μηνών. Αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.».

Μάλιστα η δίωξη κατά του θεωρούμενου εγκληματία θα γίνεται αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, ακόμα και αν δεν ενδιαφερθεί ο θιγόμενος.

Ρίχνοντας μια ματιά στα πιο πάνω νέα εγκλήματα που κατασκευάζει το συνθηκολογημένο πολιτικό σύστημα, ανησυχούμε πάρα πολύ κυρίως για δύο πράγματα:

Πρώτον, τι εννοεί άραγε με τη λέξη «προκαλεί»; Πως επίσης θα κριθεί ότι κάτι που ειπώθηκε ή γράφτηκε από έναν πολίτη, προκάλεσε «μίσος»κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων; Ποιος θα το κρίνει αυτό, τη στιγμή μάλιστα που η δίωξη θα κινείται αυτεπάγγελτα; Με τι μεζούρα θα κρίνει ο εισαγγελέας το απροσδιόριστο «μίσος»;

Δεύτερον, μεταξύ των διακρίσεων που προστατεύει το νομοσχέδιο, βάζει και την «εθνική καταγωγή». Τι εννοεί όμως με αυτό; Δηλαδή αν κάποιος στραφεί με χαρακτηρισμούς κατά Γερμανών, Αμερικανών, Τούρκων κ.λ.π. και πει ή γράψει κάτι (π.χ Δ΄ Ράϊχ, Γερμανική κατοχή, Γερμανοτσολιάδες κ.λ.π.) που κατά την άποψη της εκτελεστικής εξουσίας η οποία ελέγχει την εισαγγελική αρχή, προκαλεί μίσος, τότε θα κινηθεί αυτεπάγγελτα δίωξη;

Μας συγχωρείτε, αλλά, όσο ακόμα δεν έχει ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο και μπορούμε να μιλάμε κάπως ελεύθερα, αυτές οι διατάξεις είναι φανερό ότι επιβάλλονται απ’ έξω από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και των δανειστών, προκειμένου να φιμώσουν τους ανθρώπους και κυρίως να κρατήσουν αδρανοποιημένους στον καναπέ τους Έλληνες που έχουν φτάσει πια στα όρια της οργισμένης έκρηξής τους.

Πέτρος Χασάπης

Του Μάριου Ευρυβιάδη

Η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή τρέχει με τέτοια ταχύτητα που είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθεί κανείς επισταμένα τις εξελίξεις.
Και όμως πρέπει, διότι μεταπολεμικά είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία για στρατηγικούς σχεδιασμούς συμπεριελάμβανε πάντοτε την Μεσόγειο (σίγουρα την Ανατολική της λεκάνη) που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην «πορεία» του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με ορατά τα αρνητικά αποτελέσματα, και οι οποίες φαίνεται και πάλι να αλλάζουν άρδην και ταυτόχρονα να περιπλέκονται.

Με τα σημερινά δεδομένα, κυρίως την άθλια οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Κύπρου, δεν πιστεύω ότι τα δυο αυτά κράτη μπορούν να πράξουν κάτι περισσότερο από το να αμύνονται, προς το παρών, ώστε να αποφύγουν τα χειρότερα. Ωστόσο, κατά το ελάχιστο θα πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω τους ώστε η άμυνά τους να είναι αποτελεσματική. Και μέσω μιας αποτελεσματικής άμυνας ίσως να ανακτηθούν η αυτοπεποίθηση, η αξιοπρέπεια και η αξιοπιστία, απαραίτητα εργαλεία για την εξυπηρέτηση εθνικών σκοπών και στόχων και την ισότιμη συμμετοχή στα διεθνή δρώμενα.

Μια φαινομενικά δραματική εξέλιξη των τελευταίων 2-3 μηνών στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, που πρέπει Αθήνα και Λευκωσία να παρακολουθούν και να μελετούν για να μαθαίνουν πως παίζεται το "παιχνίδι των εθνών"(the game of nations) και πως εξυπηρετούνται εθνικά συμφέροντα χωρίς κραυγές, τυμπανοκρουσίες, σωβινισμούς και διεθνιστικές κορώνες, είναι η προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Το «δραματικό» της προσέγγισης αυτής είναι ότι φαίνεται να λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πλαίσιο «αντιπαράθεσης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες που, σε τελική ανάλυση είναι το κράτος που άτυπα μεν αλλά ουσιαστικά παρέχει σε Ιερουσαλήμ και Ριάντ εγγυήσεις για την ασφάλειά τους εδώ και δεκαετίες.

Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας οι εγγυήσεις υφίστανται από το 1945 με την συνάντηση του Προέδρου Ρούσβελτ και του ιδρυτή της δυναστείας των Σαούντ και πρώτου βασιλιά της «Σαουδικής» πλέον Αραβίας, Αμπντούλ Αζίζ Σαούντ. Τότε, με αντάλλαγμα την πρόσβαση στα πετρέλαια του Σαούντ, ο Ρούσβελτ (άτυπα, δηλαδή χωρίς υπογραφή συνθήκης) προσέφερε Αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας προς τη δυναστεία των Σαούντ, που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Στην περίπτωση του Ισραήλ, οι Αμερικανικές εγγυήσεις άρχισαν με την Τριμερή Συμφωνία του 1950, όπου ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία αποδέχθηκαν τα «σύνορα» μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων μετά τον πόλεμο του 1948. Οι εγγυήσεις αυτές στην περίπτωση του Ισραήλ συνεχίσθηκαν από τότε με την ανάπτυξη διμερών στρατηγικών σχέσεων, κυρίως επί προεδρίας Ρέηγκαν. Ωστόσο, και στην περίπτωση του Ισραήλ οι αμερικανικές εγγυήσεις είναι ντε φάκτο και χωρίς θεσμικές δεσμεύσεις.

Επί του προκειμένου, λόγω 
(α) της άρνησης της κυβέρνησης Ομπάμα να χρησιμοποιήσει αμερικανικές δυνάμεις για να ανατρέψει τον Άσσαντ και 
(β) αλλά κυρίως λόγω του πρόσφατου ανοίγματος της Ουάσιγκτον προς την Τεχεράνη, Σαουδάραβες και Ισραηλινοί «διαπιστώνουν» ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν τους είναι «αλληλέγγυα» αλλά την κατηγορούν για «αναξιοπιστία». Οι μεν Σαουδάραβες κατηγορούν τις ΗΠΑ ευθέως, ενώ οι Ισραηλινοί έμμεσα μεν αλλά χωρίς αυτό να μην γίνεται κατανοητό από την Ουάσιγκτον.

Και εδώ αρχίζει το «παιχνίδι των εθνών» στο οποίο προαναφέρθηκα.
Για μια σειρά από λόγους αλλά κυρίως διότι οι Αμερικάνοι συνειδητοποίησαν ότι το «αντάρτικο» κατά του καθεστώτος Άσσαντ δεν οδηγεί πουθενά και πιθανόν, λόγω του ισλαμοφασιστικού του χαρακτήρα να οδηγήσει σε «αφγανοποίηση» της Συρίας, η Ουάσιγκτον αποφάσισε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να ανατρέψει τον Άσσαντ.

Η απόφαση αυτή, ως δηλωτική της «βούλησης" των ΗΠΑ για μη εμπλοκή, ενοχλεί Ισραηλινούς και Σαουδάραβες. Περισσότερο όμως τους δεύτερους που έχουν επενδύσει λεφτά και την αξιοπιστία τους για την ανατροπή του Άσσαντ.
Στην περίπτωση του Ιράν ενοχλούνται εξίσου Ισραηλινοί και Σαουδάραβες αλλά άμεσα οι Ισραηλινοί. Οι τελευταίοι θεωρούν το Ιράν, στη συγκεκριμένη συγκυρία, ως τη μεγαλύτερη για αυτούς απειλή λόγω της πιθανότητας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Σαουδική Αραβία φοβάται εξίσου το Ιράν αλλά μακροπρόθεσμα διότι 
(α) οι Ιρανοί είναι μεν μουσουλμάνοι αλλά όχι Άραβες και 
(β) κυρίως όμως διότι ως Σιίτες μουσουλμάνοι αμφισβητούν γενικά το Σουννιτική δόγμα του Ισλαμ και κατ´επέκταση τη νομιμότητα της κατοχής των Ιερών Τόπων (Μέκκα και Μεδίνα) από τη Σουννιτική σφετεριστική δυναστεία των Σαούντ.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, Ιερουσαλήμ και Ριάντ έχουν αρχίσει ένα εργαλειακό «φλέρτ» με στόχο μια κοινή συμμαχία κατά των σιιτών του Ιράν και βέβαια του σημαντικού συμμάχου του Ιράν που είναι η Συρία του Άσσαντ. Και όπως προανέφερα η συμμαχία αυτή εξελίσσεται ανταγωνιστικά με την Ουάσιγκτον. Η ανίερη αυτή συμμαχία μπορεί να καταλήξει και σε μια στρατιωτική Ισραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν, μέσω Σαουδικής Αραβίας που γεωγραφικά προσφέρει την καλύτερη πρόσβαση στους Ισραηλινούς.

Εδώ έχουμε δυο κράτη που δεν έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους και που κατά καιρούς συγκρούονται πολυεπίπεδα αλλά που έχουν τώρα μεγαλύτερο κοινό εχθρό το σιιτικό Ισλάμ (και τον σύμμαχο του, Άσσαντ), να συνασπίζονται για να εξυπηρετήσουν μεσοπρόθεσμα συμφέροντά τους. Ο εχθρός του εχθρού γίνεται φίλος και μελλοντικά έχουν...Ιεχωβάς και Αλλαχ.

Ισραήλ και Σαουδική Αραβία κατηγορούν τις ΗΠΑ για … "αναξιοπιστία" εναντίον τους (και μαζί τους εδώ είναι και η Τουρκία που θέλει και αυτή το κεφάλι του ηγέτη της Συρίας ) διότι η Ουάσιγκτον, εκτιμώντας το δικό της συμφέρον, αρνείται να ανοίξει πολεμικά μέτωπα σε Συρία και Ιράν ώστε να εξυπηρετηθούν… Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Το «παιχνίδι των εθνών» είναι ριψοκίνδυνο. Ισραήλ και Σαουδική Αραβία ριψοκινδυνεύουν πολλά εάν τελικά αψηφίσουν τις ΗΠΑ και υλοποιήσουν πολιτικές που να υποσκάπτουν τα Αμερικανικά συμφέροντα. Μπορεί όμως και να το πράξουν διότι έτσι στάθμησαν τα πράγματα και τα συμφέροντα τους. Συνειδητοποιώντας δηλαδή οτι κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα εάν αφήσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε τρίτους.

Έτσι είναι που παίζεται το "παιχνίδι των εθνών". Και κατά το ελάχιστο, κάθε κράτος πρέπει να το γνωρίζε . Και κυρίως οτι χωρίς αμοιβαιότητα κανένας στο παιγνίδι αυτό, που έχει εγγενείς κινδύνους, δεν λειτουργεί βασιλικότερα του βασιλέα. Αλλιώς το παιγνίδι θα παίζεται συνεχώς σε βάρος του. Μέχρι που μια μέρα θα πάψει να υφίσταται ως αυτεξούσιο και θα μετατραπεί σε σατραπεία.


Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος

Γιατί ανασύρθηκε, επαναφέρθηκε, αναρτήθηκε ευρέως και σχολιάστηκε αντίστοιχα το «Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», διερωτηθήκαμε στην τελευταία ανάρτηση στην προσωπική μας σελίδα στο facebook.
Όπως και σε άλλες παρεμβάσεις, στο κείμενο αυτό υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται. Το ίδιο ισχύει για τηνοικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Η διαφύλαξη των ζωτικών και στοιχειωδών της επιβίωσής μας επιβάλλει, υποστήριξα, να βρεθεί ειρηνικός και αναίμακτος τρόπος να εξαφανιστούν από το προσκήνιο οι σάπιοι δράστες της μεταπολιτευτικής διαφθοράς, να υπάρξει μεταβατική διακυβέρνηση άξιων ελλήνων για να διαπραγματευτούν σκληρά με τους ξένους και να δοθεί η δυνατότητα ενός χρόνου για ριζική ανασύνταξη του πολιτικού μας συστήματος με κεντρικό στόχο την δημιουργία δημοκρατικών προϋποθέσεων.

Να θυμίσω, μεταξύ άλλων, τρία κύρια σημεία αυτής της ανάλυσης του περασμένου Απριλίου που επανέφερα πριν λίγες μέρες στο πιο γλαφυρό κείμενο «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».

Πρώτον, ο στρατός να έχει το βλέμμα προς τα έξω διαφυλάττοντας την κρατική μας κυριαρχία.
Δεύτερον, σκοπός των δυνάμεων εσωτερικής τάξης είναι η διαφύλαξη της κοινωνίας και των πολιτών που διαμαρτύρονται κατά των προβοκατόρων.
Τρίτον και συναφές, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις εμφυλίου πολέμου αλλά μπορεί να προκληθούν από προβοκάτορες.

Σε τηλεφωνικές συζητήσεις με φίλους για την δολοφονία μελών της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση διατύπωσα την εξής απορία-ερώτηση: Ποιοι ωφελούνται; Ωφελούνται:
Πρώτον, ξένοι προβοκάτορες που θέλουν αστάθεια με σκοπούς άγνωστους. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και μεγάλες δυνάμεις στο αέναο ανταγωνισμό τους για τον έλεγχο της κατανομής ισχύος. Σε αυτό τον ανταγωνισμό δεν υπάρχουν φίλοι και εχθροί αλλά απρόσεκτα πιόνια που συνθλίβονται στις συμπληγάδες αυτού του ανταγωνισμού.
Δεύτερον, το ανώνυμο εξουσιαστικό σύστημα που όντας στα πρόθυρα κατάρρευσης λόγω εξάντλησης των αντοχών της κοινωνίας ενδέχεται να δοκιμάσει να ελιχθεί και να σχοινοβατήσει επικίνδυνα. Ιστορικά, ο ελκυστής είναι η «καρέκλα», τα προνόμια και η νομή της εξουσίας από όσους την νέμονται.
Τρίτον, εγγενείς και ανεξέλεγκτες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας που θρέφει η κρίση και που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν με οποιοδήποτε απρόβλεπτο και αστάθμητο τρόπο.

Η εκτίμησή μου είναι ότι το πρώτο βαραίνει! Το γιατί είναι μεγάλο ζήτημα για να συζητηθεί εδώ. Η διεθνής πολιτική γίνεται ολοένα και πιο άγρια και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων ολοένα και πιο ανελέητος. Δυστυχώς, είναι αμφίβολο κατά πόσο είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις.

Η κρίση μας αποδυνάμωσε σε βαθμό θανάσιμα επικίνδυνο. 
Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση είναι χειρότερη.

Κατά τα άλλα οι κρατούντες τον χαβά τους. Επειδή κατέχουν τα δελτία των 8 νομίζουν πως κρατούν τον Θεό της εξουσίας από τα πόδια. Γι αυτό και είναι ακραία ακατάλληλοι για να διαχειριστούν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της πατρίδας μας.
Είναι πολιτικά κωφοί. Δεν μπορούν να ακούσουν την βοή των επερχομένων γεγονότων, τα στρατιωτάκια των τεχνοκρατών της τρόικα. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι. 
Στο επίπεδο της κοινωνίας απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή και σωφροσύνη.


Συνάντηση «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» στην Προύσα, παρόντος και του…συντοπίτη μας προέδρου του κόμματος τουρκοφρόνων DEB!
 
Όπως μας ενημερώνει η τουρκοφυλλάδα της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» (18/10/2013), «μέλη του παραρτήματος Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD), με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμ, συναντήθηκαν και γιόρτασαν στα γραφεία του συλλόγου».

Και φυσικά πολύ ακριβής η διατύπωση περί…αφορμής, αφού πράγματι – και για μια ακόμη φορά – η θρησκεία έγινε αφορμή και πρόσχημα για μία εθνικιστική αλυτρωτική εκδήλωση με πολλές προκλήσεις. Όπως για παράδειγμα οι δηλώσεις  του βουλευτή του ΑΚΡ-Προύσας Χακάν Τσαβούσογλου (που τόνισε πως η Τουρκία κάνει ότι περνά από το χέρι της, συμπράττοντας στον…δίκαιο αγώνα της Δυτικής Θράκης) ή οι δηλώσεις του προέδρου του παραρτήματος Προύσας του BTTDD Σουκρού Κιοσσέ (που χαρακτήρισε οπισθοδρομική την κατάσταση στη Δυτική Θράκη, τόνισε πως τα στάνταρ της Ε.Ε. πρέπει το συντομότερο δυνατό να φθάσουν σ’ αυτήν, ενώ έκανε λόγο και για αναγκαιότητα οι νέοι να στηρίξουν τον πολιτισμό της Δυτικής Θράκης και να τον μεταδώσουν από γενιά σε γενιά).

Μετά όμως τον λόγο πήρε και ο πρόεδρος του κόμματος DEB της ελληνικής Θράκης Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο οποίος ανέφερε πως κινούνται από κοινού με τον «Σύλλογο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» και εξέφρασε και τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τον BTTDD, «που έχει δεσμευτεί για την επίλυση των θεμάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη και τους βοηθά».

Αυτά από τον σεσημασμένο «συντοπίτη» μας προξενοτουρκοχαφιέ, που στη φωτογραφία τον βλέπετε να κάθεται μάλιστα και ακριβώς κάτω από τη σημαία της…δυτικοθρακικής ανεξαρτησίας! Άφεριμ μπρε!


Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός

Και ξαφνικά, δύο άγνωστοι, με επαγγελματική συμπεριφορά, εκτελούν δύο νέους και τραυματίζουν βαριά άλλον ένα, (μέλη και οι τρεις πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή) σε κεντρική λεωφόρο του Νέου Ηρακλείου.
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, μιλούν για προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Κρατήστε επιφυλάξεις γι’ αυτό.

Ας δούμε με προσοχή ορισμένα θέματα, απαραίτητα στην σύνθεση των όποιων συμπερασμάτων.

Πρώτο θέμα είναι η κατάσταση της χώρας.
Βρίσκεται υπό κατάρρευση, εξαθλιώνονται καθημερινά οι Έλληνες, βυθίζεται στα χρέη όλο και περισσότερο η Οικονομία της, η ύφεση κι η ανεργία καλπάζουν ενώ οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη έχουν γίνει νούμερα στις θεατρικές επιθεωρήσεις.

Δεύτερο θέμα είναι το πολιτικό σύστημα. 
Το καρκίνωμα της χώρας, αυτό που την οδήγησε σε κώμα και που σιγά αλλά σταθερά την οδηγεί σε βέβαιο θάνατο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολιτικοί παράγοντες κι ανώτατα στελέχη υπουργείων, έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους άθλημα, στο ξεπούλημα. Μη φανταστείτε όμως ότι ενεργούν παράνομα. Όχι! Γνωρίζοντας πολύ καλά τόσο το τι πουλιέται όσο και ποιοι μπορεί να είναι αγοραστές, έχουν «στήσει» ένα άτυπο μεσιτικό γραφείο και έναντι αδρής αμοιβής πουλάνε ακίνητα, είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών. Και μη φανταστείτε ότι ασχολούνται για την πώληση ενός διαμερίσματος στην Καλλιθέα ή την Κυψέλη. Ασχολούνται με πανάκριβα κτήρια στο κέντρο των Αθηνών, με φιλέτα παραθαλάσσια κλπ.

Το πολιτικό σύστημα λοιπόν, δεν επιθυμεί αλλαγή φρουράς. Γιατί αλλαγή φρουράς σημαίνει και ελάχιστη έστω παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Γι’ αυτό αν προσέξετε, κανένα κόμμα του Κοινοβουλίου, ένα και πλέον χρόνο από τις εκλογές του 2012, δεν έχει κινητοποιήσει τους φίλους και τα μέλη του, δεν έχουν κάνει καμία απολύτως δυναμική διαμαρτυρία, εκτός από τα γεγονότα της ΕΡΤ που ουσιαστικά δεν ζητούσανε τίποτα άλλο παρά να μην κλείσει η ΕΡΤ, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι στην Κρατική Τηλεόραση και Ραδιόφωνο. Για τα εκατομμύρια των πολιτών που ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά, που απαξιώθηκαν, εξευτελίστηκαν κι ορισμένοι από αυτούς έφτασαν στην αυτοκτονία, καμία αντίδραση.

Το πολιτικό σύστημα επομένως κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θέλει αυτή τη στιγμή να γίνουν εκλογές, όσα κι αν λένε κάποιοι αρχηγοί κι εκπρόσωποι κομμάτων στον Τύπο.
Τρίτο θέμα είναι οι δανειστές, η Τρόικα, το ΔΝΤ, η Αμερική, οι τοκογλύφοι Τραπεζίτες, η Μέρκελ ή όπως αλλιώς θέλουμε να λέμε όλους αυτούς που πίνουν σαν τους βρικόλακες το αίμα του Ελληνικού λαού.

Θέλουν αυτοί να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, να γίνουν εκλογές; Μα αν μπούμε στην διαδικασία των εκλογών, θα δραστηριοποιηθούν τα κόμματα, θα ξεκινήσει ο συνηθισμένος λεονταρισμός των πολιτικών, που υπόσχονται να συντρίψουν όλους όσους δεν αγαπούν την Ελλάδα και τους Έλληνες, όλους όσους στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Κι αυτό είναι το πλέον ανώδυνο για τα μεγάλα κέντρα εξουσίας, εντός κι εκτός Ελλάδας. Το επώδυνο και ταυτόχρονα απρόβλεπτο είναι, πως αν η χώρα εισέλθει σε μία προεκλογική περίοδο αυτή την χρονική στιγμή, που πρέπει να ληφθούν ή να εφαρμοστούν κι άλλα σκληρά κι επώδυνα μέτρα, τότε θα σηκωθούν οι Έλληνες από τον καναπέ, θα ενεργοποιηθούν, θα αρχίσουν να σκέπτονται, θα αρχίσουν να κρίνουν και να συγκρίνουν, θα διεκδικήσουν και θα απαιτήσουν συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά από την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό οι δανειστές δεν το θέλουν. Θέλουν να το αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Μελετώντας κι αναλύοντας τα πιο πάνω βγαίνει το συμπέρασμα πως κανείς από τους εμπλεκόμενους στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, δεν ήθελε εκλογές.

Η μουρμούρες του κόσμου για την κακή οικονομική κατάσταση και τη συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του δείχνει μέσα από δημοσκοπήσεις, μία κατάρρευση των δύο πάλαι ποτέ κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αλλά και μία επιφύλαξη μεγάλης μερίδας των πολιτών ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει αν γίνει κυβέρνηση, δημιουργεί ανησυχίες. Γιατί, σε περίπτωση ανατροπής της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος θα είναι πιο απαιτητικός, πιο διεκδικητικός, πιο δυναμικός απέναντι στη νέα κυβέρνηση, απαιτώντας αποκατάσταση των αδικιών και τιμωρία των ενόχων.

Γι’ αυτό λοιπόν εκλογές δεν έπρεπε να γίνουν.

Και ξαφνικά, δύο άγνωστοι, με επαγγελματική συμπεριφορά, εκτελούν δύο νέους και τραυματίζουν βαριά άλλον ένα, (μέλη και οι τρεις πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή) σε κεντρική λεωφόρο του Νέου Ηρακλείου.

Ξεχάστε τις εκλογές.

Κανείς δεν θα διακινδυνεύσει την ασφάλεια της χώρας, της δημοκρατίας, των πολιτών. Κανείς δεν θα επιτρέψει να πέσει η χώρα σε αποσταθεροποίηση, στα νύχια φασιστοειδών κι αναρχικών ομάδων.

Αυτό θα ισχυριστούν οι πολιτικοί, θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης κι ο λαός θα συνεχίσει να ανεβαίνει τον Γολγοθά του, μέχρι να φτάσει η ώρα της σταύρωσης.
Ανάσταση, δύσκολα θα δει…


Ποιός θα απελευθερώσει τους Σύριους από τους ισλαμοφασίστες και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό;

Bρυξέλλες, Δ. Πορφύρης/Π. Σταφυλά 

Κοινή συνείδηση αποτελεί πλέον η παραδοχή ότι ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι ένας ακόμη εμφύλιος πόλεμος. Ο ελεύθερος συριακός στρατός με τις μεταβατικές του κυβερνήσεις που φτιασιδώθηκε κατάλληλα από τους καλύτερους image makers του κόσμου για να πείσει ότι δημιουργήθηκε από την ανάγκη του συριακού λαού για ελευθερία, απέτυχε παταγωδώς. Αντί της υποσχόμενης ελευθερίας έφερε την απόλυτη υποταγή και υποδούλωση σαριακών προδιαγραφών στις περιοχές όπου ελέγχει με την καθοριστική ανάμειξη των αλλοδαπών κυβερνήσεων και μισσιονάριων τζιχαιστών.

Ο FSA (Free Syrian Army ή κατά άλλους Free Satan Army) αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τον Aραβικό Συριακό στρατό έχει υιοθετήσει τη στρατηγική της κατατρομοκράτησης του πληθυσμού μέσω εγκληματικών ακροτήτων κατά αμάχων. Πολίτες στη Συρία καταγγέλουν ότι άνδρες του FSA ζητούν να τους παραχωρήσουν τα σπίτια τους ως κρυφά ορμητήρια.
Τους εξηγούν ότι αν αρνηθούν τη συνεργασία θα υποστούν αντίποινα θανάτου. Στη συνέχεια τους δίνουν λεπτομερείς οδηγίες για το πως θα συμπεριφέρονται ώστε να μην κινήσουν υποψίες στους γείτονες: θα πηγαίνουν στη δουλειά τους κανονικά, θα συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους αλλά θ’ αποφεύγουν οπωσδήποτε τις επισκέψεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο στήνουν οπλοστάσια μέσα στις γειτονιές.
Αν οι οικοδεσπότες μιλήσουν, γνωρίζουν ότι θα απαγάγουν και θα σκοτώσουν τους συγγενείς τους και τους ίδιους.
Πολλοί δημόσιοι αποκεφαλισμοί αμάχων γίνονται προς παραδειγματισμό σε όσους αντιστέκονται στη συνεργασία με τους μυστικούς δολοφόνους των συμπολιτών τους. Ενσπείρουν τον φόβο με τη διάδοση των φρικαλεοτήτων στο διαδίκτυο, αλλά και με την υποχρεωτική παρουσία των χωρικών στις εκτελέσεις στην ύπαιθρο.

Μετά την εγκατάσταση ικανού αριθμού οπλοστασίων στις πόλεις, συγχρονίζουν τις ενέργειές τους και καταλαμβάνουν τις περιοχές.
Οι Τζιχαιστές αναλαμβάνουν πιά την σκληρή επιτήρηση και τον εκφοβισμό των γηγενών ως παρακρατικοί του ελεύθερου συριακού στρατού. Αυτοί επιβάλλουν και τα νέα ήθη της «ελευθερίας». Στις αγροτικές περιοχές επιδίδονται στη ρίψη ολμών και ρουκετών κατά των πυκνοκατοικημένων περιοχών με κυριότερο στόχο τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Ελεύθερος συριακός στρατός και μισθοφορική τρομοκρατία συνεχίζουν τον εκβιασμό και τον εξανδραποδισμό του λαού μέσω των τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Την Τετάρτη, σύμφωνα με Sana ,Syrian Truth κ.ά., 6 βλήματα όλμου έπεσαν σε πολυσύχναστο δρόμο με σχολεία και νηπιαγωγεία στην περιοχή Τζαραμάνα της Δαμασκού.
Από την επίθεση σκοτώθηκε ο πολίτης Danny Bahgat και το κορίτσι Νancy Abdel Khalek ενώ άλλοι 15 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 3 παιδιών τραυματίστηκαν. Όλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σημαντικές εξάλλου ήταν και οι υλικές καταστροφές που υπέστησαν οικίες, καταστήματα και αυτοκίνητα.

Στις περιοχές που έχουν καταφέρει να «ελευθερώσουν», όπως η Ράκκα ή η Ντάνα στο Ιντλέμπ, εξαγγέλθηκαν ήδη οι νέοι φιλελεύθεροι Νόμοι με αρχή ισχύος στις 15/11/2013.
Όπως μετέδωσε το λιβανέζικο κανάλι Al Hadath Tv η νέα νομοθεσία προβλέπει:
 • Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος και του ναργιλέ. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ακρωτηριασμό δακτύλων και σε περίπτωση υποτροπής προβλέπονται 80 μαστιγώσεις. Για νέα υποτροπή προβλέπεται ακόμα και η εκτέλεση.
 • Σε καταστήματα που θα εντοπιστεί εμπόρευμα με τσιγάρα θα επιβάλεται πυρπόληση του μαγαζιού.
 • Κλείσιμο όλων των κουρείων, καθώς οι άνδρες απαγορεύεται να κόβουν τα μαλλιά τους.
 • Τα γυναικεία κομμωτήρια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους αλλά χωρίς διακριτικά ή διαφημιστικές αφίσες που εικονίζουν γυναίκες.
 • Πλήρης απαγόρευση άσκησης της ιατρικής ειδικότητας του άνδρα γυναικολόγου για γυναίκες ασθενείς.
 • Απαγόρευση διακόσμησης βιτρίνας στα καταστήματα ένδυσης γυναικών και οριστικό κλείσιμο του μαγαζιού εάν εισέλθει άντρας.
 • Τα παντελόνια τζιν επιτρέπονται για τους άνδρες αλλά όχι με χαμηλό καβάλο.
 • Απαγορεύται το μακιγιάζ και επιβάλλεται η ισλαμική ενδυμασία για τις γυναίκες, δηλαδή abaya ή burga.
 • Οι γυναίκες απαγορεύεται να κάθονται σε καρέκλες δημοσίως (π.χ. σε καταστήματα, αγορές, πλατείες κλπ).
 • Aπαγορεύεται να προφέρεται σε συντομογραφία το όνομα της τρομοκρατικής ISIS (στα αραβικά προφέρεται Daa’ish) αντί του πλήρους τίτλου Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και Μ.Ανατολής. Οι παραβάτες τιμωρούνται με 70 μαστιγώσεις.
 • Οδηγός ταξί που έχει χρεώσει με μεγαλυτερη τιμή από το κόμιστρο τιμωρείται μ’ ακρωτηριασμό του χεριού, ενώ για την επανάληψη στο ίδιο αδίκημα προβλέπεται ως κι αποκεφαλισμός.
 • Τα καταστήματα οφείλουν να κλείνουν κατά τις προκαθορισμένες ώρες των ημερήσιων προσευχών.
Στο Χαλέπι όπου δραστηριοποιείται ομάδα με την ονομασία «Oι ελευθερωτές της Δαμασκού», έχουν επιβληθεί εξίσου φιλελεύθεροι νόμοι που αποσκοπούν στην εξάντληση του πληθυσμού μέσω του υποσιτισμού και την εξάπλωση των επιδημιών όπως η πολυομελίτιδα (sy street news).
Απαγορεύεται η εισαγωγή σιταριού, φαρμάκων, οικοδομικών υλικών και «αφορισμένων» προιόντων όπως τσιγάρα και ποτά. Επίσης καθορίζουν την ποσότητα και το είδος της διατροφής ανά κάτοικο.
Έχοντας καταλάβει το σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων, πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους στον κάθε επιβάτη που φθάνει στο Χαλέπι και κατάσχουν τροφές και τσιγάρα. Οι παραβάτες στη συνέχεια οδηγούνται στα δικαστήρια της ισλαμικής σαρίας για να επιβληθούν ποινές.
Αραβικό ειδησεογραφικό κανάλι (Syria is Here), πρόβαλε βίντεο με περιστατικό όπου παιδί έχει κρύψει μπούτια κοτόπουλου στις τσέπες του και συλλαμβάνεται από τους ισλαμιστές.
Άλλοι πολίτες προσπαθούν να περάσουν τσιγάρα έχοντας ζωστεί με πακέτα που τα έχουν δέσει με κολλητική ταινία στο σώμα τους σαν να είναι ναρκωτικά ή εκρηκτικά. Μετά από εξονυχιστική σωματική έρευνα οι παραβάτες συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην ισλαμική δικαιοσύνη της «ελεύθερης» Σαρίας.