Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

12 Οκτ 2013

Είναι κάτι χρόνια τώρα που συνεχίζεται αυτός ο βομβαρδισμός της χώρας, και απορώ αν έχουν το σθένος οι πολιτικοί μας να κάνουν έναν ειλικρινή απολογισμό, τι κατάφεραν, και ποια η προοπτική της χώρας και των πολιτών της; Ποια τα επιτεύγματα τους;
Αυτή η χώρα μοιάζει με τον Ολυμπιακό, μόλις κάνει δυο βήματα στην Ευρώπη, μετά από απανωτές ήττες, γυρίζει πίσω πάλι εκεί που βρισκότανε και ξανά η προσπάθεια από την αρχή!


Γράφουμε συνέχεια τα ίδια, αλλά έχει κολλήσει το μυαλό μας βρε αδερφέ! Όπως κόλλησε και το χρέος της χώρας!
Έχουμε πάρει κάπου 200 δις και χρωστάμε ακόμα τα ιδια! Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος δρόμος, αλλά και αυτός που πηγαίνουμε μοιάζει με το μύθο του Σίσυφου, που ανέβαζε το βράχο στο βουνό και συνεχεια του κατρακυλούσε και ξεκινούσε ξανά μανα τα ίδια και τα ίδια!
Ποια είναι η επιτυχία σας; Που έχουμε νόμισμα ευρώ; Ποιος το έχει; ξέρετε κανέναν; Με τους ελαχιστότατους μισθούς και συντάξεις, που θέλουν να τους κάνουν ακόμα πιο μικρούς, ο μισθός μας είναι σαν το τραγουδάκι "πότε τον παίρνεις πότε τον τρως , αχ είναι λίγος ο μισθός …"

Μήπως είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή ένωση; Έχει καμιά σημασία; Διαλυμένη οικονομία, ανύπαρκτη βιομηχανία, χαμένη εργασία, άπιαστες τιμές προϊόντων, μοιάζουμε εμείς για ευρωπαϊκή χώρα; ονομάσαμε το κάρο Μερσεντές και πρέπει να πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας σαν όχημα πολυτελείας; Βρε δε γαμ …τε καλλίτερα; Δηλαδή, δεν έχουμε και τίποτε που να μας κάνει να συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε αυτόν τον κατήφορο της διάλυσης…

Ακόμα και στην κατοχή, περίμενε ο κόσμος μια απελευθέρωση, στέλνανε και λίγα λόγια υποστήριξης οι σύμμαχοι μας, και είχε στο μυαλό του ο κόσμος πως θα φύγουν μια μέρα οι βάρβαροι! Και σε μια τουρκοκρατία και εκεί κάτι μας κρατούσε, ένα δημοτικό τραγούδι,"ακόμα ετούτη η άνοιξη, ραγιάδες …"

Εδώ, τώρα, μας έχουν προδιαγράψει ένα μαύρο μέλλον, μια καταστροφή χειρότερη, ένα αδιέξοδο, που άλλοι πεθαίνουν απο εμφράγματα, άλλοι πηδάνε από τα μπαλκόνια, άλλοι είναι μπουκωμένοι με ψυχοφάρμακα και η Ελλάδα αιμορραγεί με τα πιο πολλά παιδιά της χαμένα στο εξωτερικό!

Κόλαση Αν δεν πιστέψουμε λιγάκι στον εαυτό μας, να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, και να βρεθεί και ένας ηγέτης πραγματικός να πάρει το λαό μαζί του και να σπάσει αλυσίδες, με όλους αυτούς τους "γιες μεν" δεν οδηγούμαστε πουθενά!

Αδειάστε τα νησάκια σας μας λένε από την Τρόικα, κλείστε τα μισά αεροδρόμια σας, κοψτε τα φάρμακα, κλείστε νοσοκομεία, κοψτε συντάξεις και μισθούς, καψτε σανίδες για να ζεσταθείτε! Αγαπητοί μου μια είναι η απάντηση, έχω πολλά μπινιλίκια για να τους πω, αλλά μια είναι η σωστή απάντηση! Το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη . "Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς …"

Δεν ξερώ πόσα δισεκατομμύρια μας ζητάνε πάλι, αλλά αν βγούνε στο δρόμο δέκα εκατομμύρια μαγκούρες, τότε θα δείτε το πραγματικό Ελληνικό πλεόνασμα!


Πρώτα απ' όλους οι διεθνείς τράπεζες μέσω των υποχειρίων και εκτελεστικών οργάνων τους ΔΝΤ και Κομισιόν-Ευρωπαϊκή Ένωση(!).
Αυτοί με την σειρά τους έχουν τους ελεγκτές-τοποτηρητές της τρόϊκας, και τους αρμόδιους επιτρόπους.

Εντός συνόρων τώρα:
Πρώτο και μεγάλο αφεντικό ο ''εθνικός εργολάβος''-καναλάρχης-έκδότης-πολυεπιχειρηματίας, και δυό-τρείς όμοιοί του μικρότερης εμβέλειας.
Σ' αυτούς ανήκουν όλοι οι μεγαλοδημοσιογράφοι, και η ''κυβέρνηση''!
Δεύτερο στην σειρά αφεντικό, οι εγχώριες τράπεζες, πλήρως εξαρτημένες από τα αφεντικά εξωτερικού.
Όλοι οι ως τώρα αναφερθέντες, είτε μέσα, είτε έξω από την χώρα, έχουν σαν όργανο-βιτρίνα της εξουσίας τους την κυβέρνηση!

Στην συγκεκριμένη ''κυβέρνηση'' τώρα:
Πρώτος των πρώτων ο εντεταλμένος όλων των προηγουμένων και πειθήνια μαριονέτα, ο υπουργός των Οικονομικών!
Δεύτερος, η αυτού Χυδαιότης, ο ''προικισμένος'' αυτός πολιτικός χαμαιλέοντας, που κατορθώνει να επιβιώνει όλων των πολιτικών καταστάσεων, και να συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις, αντιπρόεδρος, ακόμα κι εκπροσωπώντας ένα απολειφάδι του 5% !
Τρίτη, όλη η καμαρίλα μιάς πρώην Άνοιξης, και νυν πρωθυπουργικοί σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι, ένα συνονθύλευμα αποτυχημένων, άλλοι πρώην αριστεροί, οι περισσότεροι κρυφοφασίστες, και άλλοι κοινοί γυμνοσάλιαγκες, με κοινό σημείο επαφής το μίσος τους για την δημοκρατία και τον λαό!
Τέταρτος και καταϊδρωμένος το Μεγάλο Ανδρείκελο, ο ''πρωθυπουργός'', έρμαιο της πολιτικής  αγραμματοσύνης του, της φιλοδοξίας του, και των ακροδεξιών πεποιθήσεών του!
Όλο αυτό το ''σύστημα'' σε περίπτωση κρίσης και προσπάθειας ανατροπής του, θα αρχίσει να ''ξηλώνεται'' ακριβώς με την αντίστροφη φορά: από κάτω προς τα επάνω...

Γι αυτό και πάντα μένουν τα ''θεμέλια'' που ξαναδημιουργούν όλο το οικοδόμημα με άλλα κατά καιρούς ''υλικά''...

Το ότι θα ερχόταν καιρός που σχεδόν θα ''νοσταλγούσαμε'' το πολύ πιό απλό και ''ορατό'' παρακράτος των τρικύκλων, ειλικρινά, δεν το περιμέναμε!...

Υ.Γ. Δεν νοσταλγούμε ποτέ και κανένα παρακράτος! Αν δεν δεις όμως τα χειρότερα δεν καταλαβαίνεις ότι μπορούν να υπάρξουν και ακόμα χειρότερα! Που νομοτελειακά θα έρθουν αν δεν ''πατάξουμε'', αν δεν εξαφανίσουμε τα σημερινά...
 

Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου

Σχεδόν τριάμισι χρόνια πέρασαν για να μάθουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, όσα πολλοί υποψιαζόμασταν. Ότι η ελληνική οικονομία, αλλά και η κοινωνία θυσιάστηκαν το 2010 για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ.

Ότι το πρόγραμμα διάσωσης που υπογράφηκε τον Μάιο του ίδιου έτους δεν είχε ως αφετηρία την αλληλεγγύη των εταίρων μας, αλλά την προστασία των τραπεζών τους. Ότι εσκεμμένα απέφυγαν να επιβαρύνουν τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους, καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα που ήξεραν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα.

Τώρα όμως όλα ήρθαν στο φως, χάρη σε δημοσίευμα της Wall Street Journal στηριγμένο σε «διαβαθμισμένα» εσωτερικά έγγραφα και πρακτικά συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν οι ζωηρές αντιδράσεις -και ο θυμός- πληθώρας χωρών μελών του ΔΝΤ που διατύπωναν σε όλους τους τόνους την άποψη ότι το πρόγραμμα διάσωσης είναι ανεφάρμοστο, ότι θα συντρίψει την ελληνική οικονομία, ενώ ρωτούσαν επιτακτικά γιατί δεν υπήρχε καμία πρόταση για κούρεμα του χρέους της χώρας.

Από τα ίδια έγγραφα προκύπτει ότι με «μοχλό» τον Ντομινίκ Στρος-Καν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν εκείνοι που επέμειναν να μην θιγούν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, για να προστατευθεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας. Άποψη με την οποία συντάχθηκαν τελικώς και οι Αμερικανοί, ώστε να προστατευτούν τα ανοίγματα των τραπεζών τους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της γηραιάς ηπείρου.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Το πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς, ενώ το μετέπειτα κούρεμα του χρέους το πλήρωσαν κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ταμεία.

Η ελληνική οικονομία γονάτισε με τρόπο πρωτοφανή εν καιρώ ειρήνης και η κοινωνία υπέστη συντριπτικά πλήγματα, που αποτυπώνονται όχι μόνο στην εκτόξευση της ανεργίας και στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και στην ανάπτυξη ακραίων μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή.

Όλα αυτά βεβαίως συνέβησαν και δεν αλλάζουν. Θεωρώ όμως ιδιαίτερα ατυχές -και ανησυχητικό- το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει αυτά τα ντοκουμέντα να περάσουν απαρατήρητα.

Τώρα, δεν είναι επιτέλους η ώρα για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει ένα ελάχιστο αντίτιμο γι' αυτήν τη θυσία, έστω κι αν έγινε «με το ζόρι»;

Δεν είναι ώρα να ζητήσει πραγματική στήριξη της Ελλάδας και μείωση των υπέρογκων υποχρεώσεών της;

Ακόμη και μέσω των «διαρροών», όπως αυτή που έγινε προς τη WSJ, είναι πια προφανές ότι το ΔΝΤ θέλει αυτήν τη φορά να γίνει «παστρικά» η δουλειά, να φέρει αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται προς την ίδια κατεύθυνση. Γι' αυτό κι έκανε πως… δεν κατάλαβε όσα έγραψε η Wall Street Journal.

Είναι όμως αυτή η τακτική, της πλήρους υποταγής στα κελεύσματα της Γερμανίας και των άλλων σκληροπυρηνικών της ευρωζώνης, η καλύτερη για τα συμφέροντα της χώρας;
Κρίνοντας από όσα έχουν συμβεί ως σήμερα, έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες.

Πηγή Euro2day


Έτσι  απλά λοιπόν, ο κ. Σαμαράς ανακήρυξε “εκτός νόμου” το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και όσους άλλους συμφωνούν ή δεν αποκηρύττουν τον αγώνα των κατοίκων, όπου αυτοί μάχονται για την υγεία των παιδιών τους και του τόπου τους και παράλληλα τους εξίσωσε με μία νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση, όπως είναι οι αλήτες της ΧΑ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αποτελούμενος, ως επί τω πλείστον από ανίκανους και ανάξιους ηλίθιους μελλοντοπασόκους τελικά, πανηγυρίζει ακόμα χαζοχαρούμενα την “επίθεση” του κρατικού μηχανισμού ενάντια στην Χρυσή Αυγή, χωρίς να έχει πάρει καν χαμπάρι τι τον περιμένει.
Τώρα λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα είπε το επικίνδυνο αυτό “εργαλείο” των συμφερόντων, που σπρώχνει πια με μαθηματική ακρίβεια την χώρα στον εμφύλιο, (αφού, προφανώς, αυτός είναι τελικά ο τρόπος που επέλεξαν για να διασφαλίσουν την ατιμωρησία τους), περάσαμε στην τελική φάση του σχεδίου και δηλώνουμε πως όποιος πολιτικός σχηματισμός δεν συμφωνεί σε ένα αστυνομικό πολυεθνικοκρατούμενο καθεστώς απόλυτης ασυδοσίας των αρχόντων-κυβερνώντων και μηδενικών δικαιωμάτων των σκλάβων-κατοίκων, δεν θα γίνει ανεκτός στην “δημοκρατία” μας και δεν θα έχει θέση στην βουλή μας…
Άρα, αν ο Σύριζα π.χ. δεν αποκηρύξει την “βία” των αντιδρώντων στην καταστροφή τους κατοίκων, είναι ένοχος σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και υποκινητής εγκληματικών ενεργειών.
Άρα δεν έχει καμία θέση στην βουλή, στην οποία θα έχουν πια θέση μόνο όσα κόμματα συμφωνούν με τις πολιτικές τοποθετήσεις της Ν.Δ. και η οποία βουλή πια θα αποτελείται :
δεξιά από την Ν.Δ. η οποία παίρνει την θέση της ΧΑ. Θέση που δικαιωματικά και ιστορικά έτσι κι αλλιώς της ανήκει (να μην πάει και χαμένη η “απορρόφηση” του σκληρού πυρήνα του ΛΑΟΣ),
στα κεντροδεξιά η Ν.Δ.,
στο κέντρο η Ν.Δ. (με έκτακτη εμφάνιση του “μάγου” Βενιζέλου στο νούμερο που εξαφανίζει τον εαυτό του, νούμερο με δείκτη δυσκολίας 1000 -ποιος Χουντίνι και πράσινα άλογα…) για λίγες μόνο παραστάσεις (μετά θα τον θυσιάσουν κι αυτόν – μπορεί και πριν τον Σαμαρά!)
Αριστερά θα βάλουμε τον Τζήμερο να βγάζει κάνα πύρινο λόγο υπέρ του 15% στην φορολόγηση και του ελεύθερου αριθμού απολύσεων, γιατί αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας φίλοι μου και γι αυτό δεν έρχεται η ανάπτυξη, αν θέλετε να ξέρετε.
Ο απλός λαός και κυρίως εγώ, εμείς, η γενιά μου, η πιο ΒΛΑΜΜΕΝΗ γενιά στην ιστορία μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θα χωθούμε ακόμα πιο βαθιά στους καναπέδες μας και, με τα πόδια στο τραπεζάκι και το λάπτοπ στα γόνατα θα γράψουμε ένα ακόμα πύρινο άρθρο – γνώμη, οι μισοί υπέρ του ήρωα Σαμαρά που …”αγνοώντας το προσωπικό πολιτικό κόστος ανέλαβε το δύσκολο έργο να ανασυγκροτήσει την χώρα και να την βγάλει από το αδιέξοδο της κρίσης…” (σοβαρά τώρα δεν γελάτε όταν τα γράφετε αυτά;), και οι άλλοι μισοί κατά του δωσίλογου Σαμαρά που …”προκειμένου να Κυβερνήσει, είναι πρόθυμος να αναλάβει το βρώμικο έργο της κάλυψης των ενόχων της κατάντιας μας και του ξεπουλήματος πατρίδας, κυριαρχίας, δικαιωμάτων και, τελικά, της ζωής μας (εμείς κλαίμε όταν τα γράφουμε αυτά).
Και ενώ η ζωή μας εξευτελίζεται, εγώ-εμείς-η γενιά μου- η πιο ΒΛΑΜΜΕΝΗ γενιά της ιστορίας μας, ανίκανη να δώσει στα παιδιά της έστω και τα στοιχειώδη που απόλαυσε η ίδια, απομυζά ακόμα τους συνταξιούχους γονείς της και τους κατηγορεί που ψηφίζουν αυτούς που τους δίνουν τα ψίχουλα που συντηρούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους….
Βλαμμένη και άβουλη γενιά που περιμένει τη μαμά της να κάνει την επανάσταση…
Bliax
(Αγαπητέ Bliax, καιρό έχουμε να τα πούμε. Όντως, πολύ βλαμμένη γενιά. Να τους αποφεύγεις όσο μπορείς και μην το παίρνεις προσωπικά. Και να κάνεις πολλά μπάνια. Δεν θα τρελαθούμε τώρα για τον Σαμαρά. Εγώ χαίρομαι που είναι πρωθυπουργός ο Σαμαράς. Και ακόμα παρακάτω. Να γίνει πρωθυπουργός και ο Βενιζέλος. Δεν μπορεί, κάποτε θα καταλάβουν. Εμφύλιο δεν βλέπω. Έχει κόπο ο εμφύλιος και δεν τον αντέχουν. Άλλωστε ο εμφύλιος -όλοι εναντίον όλων- δεν τελείωσε ποτέ στην Ελλάδα. Να είσαι καλά.)
Από Pitsirikos


Πρωθυπουργάρα, ακούς τί λες;

Γιατί αντίθετα μ' εκείνον τον άλλο π@πάρα, που δήλωσε χθες στην Βουλή ότι το ''μνημόνιο είναι το μόνο σοβαρό κείμενο στην χώρα'', εσύ δεν έχεις το ακαταλόγιστο! Με σένα τα πράγματα είναι αλλοιώς.
Γιατί;

Διότι:
Πρώτον, εκείνος δεν είναι εκλεγμένος, είναι επιλογή ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ δική σου κι έχει το ακαταλόγιστο να λέει ότι π@παριά του έρθει. Τυπικά και για τα δικά του λεγόμενα, εσύ είσαι υπεύθυνος! (Την πάτησες κακομοίρη!).
Δεύτερο, και σπουδαιότερο, εκείνος έχει το ακαταλόγιστο γιατί σαν εγκάθετος της τρόϊκας είναι αυτός που κάνει κουμάντο κι όχι εσύ!  Άρα και πάλι έχει το ακαταλόγιστο: Αφεντικό είναι, ό,τι γουστάρει λέει!! (Σ' έχουνε πιάσει εντελώς κορόϊδο!).

Εσύ λοιπόν δεν έχεις το ακαταλόγιστο όπως εκείνος. Γιατί τυπικά τουλάχιστον είσαι πρωθυπουργός κι έχεις την συνολική ευθύνη!
Έτσι για ό,τι βλακεία σε βάζουν να λες, εσύ κρίνεσαι!

Αλλά και όταν αυτοσχεδιάζεις, βάζεις δικά σου λόγια, μη νομίζεις ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο...

Χθες για παράδειγμα: Θέλοντας να πείσεις (τί να πείσεις, έρμε!) ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση της φορολογίας, είπες: ''Ακούσατε τί είπε και η κυρία Λαγκάρντ: δεν πρόκειται να γίνουν ούτε μειώσεις μισθών,ούτε αυξήσεις φόρων!''!

Σαν να λες δηλαδή: ''Αφού το λέει και το αφεντικό, γιατί δεν με πιστεύετε;''!

Τέτοια άμεση παραδοχής υποτέλειας ούτε εσύ ο εντελώς ξεπουλημένος δεν θα έκανες!
Κι όμως την έκανες!

Μας θύμισες τον επιμελητή στο δημοτικό, που κατά τεκμήριο ήταν ''τσάτσος'' και ''καρφί'' της δασκάλας!
Τα ίδια έλεγε:''Είπε η Κυρία να κάτσετε ήσυχοι στο διάλειμμα, γιατί αλλοιώς θα μας βάλει διαγώνισμα!''

Τέτοια και τόση ξεφτίλα, ώ ξεφτίλα!

Και θέλεις και να σε πιστέψουμε...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
Τι κι αν διαψεύδει -όταν η κατάσταση τους στρίμωξε- ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τελειωμό δεν έχουν οι πηγές που αναφέρονται στις ιδιαίτερες σχέσεις της Τουρκία, ή μάλλον της κυβέρνησής της με την ισλαμική τρομοκρατία (ούτε καν απλά για εξτρεμισμό δεν μπορούμε να μιλήσουμε), σε μια εξέλιξη που είναι εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας…

Οι πρωτοβουλίες των ισλαμιστών της Άγκυρας έχουν φέρει τα πιο παρανοϊκά στοιχεία, της καθ’ όλα σεβαστής κατά τα άλλα μουσουλμανικής θρησκείας, στοιχεία που χαρακτηρίζονται από το μίσος για οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν ασπάζεται την – κατ’ αυτούς – ισλαμική παράδοση και στο όνομα της θρησκείας που έχουν κατασκευάσει στο μυαλό τους, είναι έτοιμοι να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή με μια αγριότητα που θα ήταν… ανταγωνιστική ακόμα και στον Μεσαίωνα.

Έχοντας εντοπίσει την επαμφοτερίζουσα στάση της τουρκικής κυβέρνησης, οι οργανώσεις που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειές τους για εξεύρεση και στρατολόγηση υποψηφίων «μαρτύρων» για να διεξάγουν τον «ιερό πόλεμο» (τζιχάντ), ο οποίος έχει έρθει επικίνδυνα κοντά στην «γειτονιά» της Ελλάδας.


Λίγο η Βοσνία, όπου τους εκεί ισλαμιστές χρηματοδοτούν γενναία Σαουδάραβες, Ιρανοί και Τούρκοι, ενώ διαγκωνίζονται μεταξύ τους, σε κάθε δυνατό συνδυασμό, με σκοπό να επαυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, λίγο τα κατεχόμενα, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο, λίγο οι αφόρητες πιέσεις για τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους και γίνεται αντιληπτό ότι ένα θέμα που έμοιαζε πολύ μακρινό για την Ελλάδα και την κοινωνία της, μας έχει χτυπήσει εδώ και καιρό την πόρτα. 

Ειδικά στο ζήτημα του τεμένους, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν καν να θέσουν θέμα… αμοιβαιότητας! Για παράδειγμα, σύμφωνα με αναφορές, στη Σαουδική Αραβία έχει πρόβλημα κάποιος να κάνει τον Σταυρό του δημόσια, που λόγος για εκκλησίες. Παρόλα αυτά, δεν βρέθηκε ένας να ζητήσει την αναγνώριση στους χριστιανούς των δικαιωμάτων που απαιτούν (!) από την Ελλάδα, καταχρώμενοι της ανεκτικότητας και του φιλελεύθερου χαρακτήρα των δυτικών κοινωνιών.

Επιστρέφοντας στο θέμα της στρατολόγησης «μαχητών-μαρτύρων», δύο τουλάχιστον οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία και διατηρούν αποδεδειγμένες σχέσεις με την Αλ Κάιντα, επιχειρούν να πείσουν νεαρούς Τούρκους σουνίτες να περάσουν τα σύνορα με τη Συρία για δράση… Οι αρχές μιλούν για εκατοντάδες (γύρω στους 500) στρατολογημένους νεαρούς, κυρίως από τις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας.

Στην κατάσταση αυτή, οι Κούρδοι της Συρίας δε διακρίνουν απλά ολιγωρία, αλλά μεθόδευση, κατηγορώντας την Τουρκία ότι κάνει τα «στραβά μάτια», αφού ανταλλάσσεται η παροχή λογιστικής υποστήριξης στο τουρκικό έδαφος με τη στοχοποίησή τους, ώστε να μην κατορθώσουν να αυτονομηθούν (σε πρώτο στάδιο, ανεξαρτητοποίηση θα είναι το επόμενο), αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για την τουρκική ασφάλεια, που θα μπορούσε να δώσει το «κακό παράδειγμα» στους Κούρδους της Τουρκίας οι οποίοι ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού της χώρας…

Το ότι οι στρατολογημένοι νεαροί Τούρκοι, εάν επιβιώσουν και επιστρέψουν κάποτε στην Τουρκία, θα φέρουν μαζί τους μια πολύ επικίνδυνη νοοτροπία και μια κουλτούρα… «ιερού πολέμου» η οποία θα μπορούσε να αιματοκυλίσει τη χώρα, καθώς μεγάλα τμήματά της (κυρίως στα δυτικά παραλιακά τμήματα) θα θεωρηθούν ως άπιστοι, δεν φαίνεται να απασχολεί αυτή τη στιγμή κάποιον ιδιαίτερα. Όπως στρώσουν θα κοιμηθούν όμως…

Πηγή Defence-Point

Το νερό από πηγή ζωής καθίσταται απειλή για την ύπαρξη ολόκληρων κρατών. Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και καταναλώνει όλο και περισσότερους φυσικούς πόρους.

Το πρώτο, που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στο αμέσως προσεχές μέλλον, είναι η παγκόσμια έλλειψη νερού. Σήμερα το πόσιμο νερό ήδη είναι ακριβότερο του πετρελαίου. Με την πάροδο του χρόνου η δίψα μπορεί να αποτελέσει αιτία για το ξαναμοίρασμα του κόσμου.

Στη Γη παρατηρείται αναθέρμανση του κλίματος. Σύμφωνα με πρόβλεψη διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, σε 100 χρόνια η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5-4 βαθμούς Κελσίου. Για ορισμένες χώρες, π.χ., στην Κεντρική Ασία, αυτό σημαίνει καταστροφή – τις απειλεί ξηρασία, υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος «Κλίμα και ενέργεια» του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Φύση Αλεξέι Κοκόριν:

- Είναι καλά αν υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις ύδρευσης. Όμως αυτές είναι πολύ δαπανηρές. Όπως είναι γνωστό, σ΄αυτές τις χώρες τέτοιες εγκαταστάσεις ήδη είναι πολύ παλιές και ήδη δεν εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους.

Οι προσπάθειες κατασκευής νέων φραγμάτων καθίστανται αφορμή για διεθνείς έριδες, συγκεκριμένα, το Ουζμπεκιστάν απειλεί απροκάλυπτα το Τατζικιστάν να αρχίσει πόλεμο, αν η Ντουσαμπέ κατασκευάσει υδροηλεκτρικό σταθμό στον ποταμό Βαχς και περιορίσει την περαιτέρω ροή του νερού.

Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Αφρική. Τη λεκάνη του ποταμού Νείλου μοιράζουν μια δεκάδα χώρες και για όλες έχει καθοριστεί ποσόστωση για τη χρήση των υδάτινων πόρων. Όμως από την εποχή της αποικιοκρατίας οι βασικές ποσότητες νερού καταναλώνονται από την Αίγυπτο. Μέχρι σήμερα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες αναθεώρησης των παλιών συμφωνιών και αύξησης των ποσοστώσεων άλλων χωρών το Κάιρο απαντούσε αρνητικά. Όμως σήμερα η χώρα έχει εξασθενίσει από την εσωτερική κρίση και η Αιθιοπία αποφάσισε να επωφεληθεί της ευκαιρίας. Στο έδαφος της βρίσκονται οι πηγές του Γαλάζιου Νείλου, που εξασφαλίζει τη βασική τροφοδοσία του μεγάλου ποταμού. Και εκεί Αντίς Αμπέμπα ξεκίνησε την κατασκευή του φράγματος. Οι Αιθίοπες υποστηρίζουν ότι, αν λάβουν τη δυνατότητα ύδρευσης της γης με το νερό του Νείλου, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την εξωτερική επισιτιστική βοήθεια. Οι κάτοικοι της Αιγύπτου είναι αγανακτισμένοι και είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στο νερό με το όπλο στο χέρι.

Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται και καταναλώνει φυσικούς πόρους περισσότερους, από ό,τι μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, με τέτοιους ρυθμούς το πετρέλαιο αρκεί για τα προσεχή 50 χρόνια, το φυσικό αέριο για 60, ενώ από έντονη έλλειψη ποσίμου νερού σε 10 χρόνια θα υποφέρει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Και τότε είναι αναπόφευκτος ο πόλεμος – στην αρχή στον τομέα των πληροφοριών και μετά ό,τι βγει. Και η Ρωσία με τα αποθέματα της ποσίμου νερού και τη μοναδική λίμνη Βαϊκάλη, είναι η πρώτη υποψήφια για έξωθεν επίθεση, θεωρεί ο πολιτικός αναλυτής Ολέγκ Ματβέιτσεφ:

- Ο πόλεμος πληροφοριών σημαίνει να καταστεί σαφές σε όλη την παγκόσμια κοινότητα ότι οι πόροι είναι κοινή κληρονομιά, ώστε να αναγκαστεί η Ρωσία να δώσει σε όλους απεριόριστη πρόσβαση στη λίμνη Βαϊκάλη και γενικά στο γλυκό νερό μας. Με τη λογική ότι όλοι τον ίδιο αέρα αναπνέουμε, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να χρησιμοποιούμε και το νερό.

Η αποτροπή της μάχης για τους πόρους είναι δυνατή μόνο με τη λογική κατανάλωσή τους. Η εξοικονόμηση μαζί με τις σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αποτρέψουν την οικολογική καταστροφή και το νερό από πηγή ζωής να μη μετατραπεί σε αφορμή φονικών ερίδων.

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Και όμως, ενώ είναι γνωστή σε όλους τι σημαίνει το αγαθό του νερού, αλλά περισσότερο τι σημαίνει να κατέχεις το δικαίωμα εκμετάλλευσης - διανομής του, στην Ελλάδα και στο όνομα της οικονομικής κρίσης, οι πολιτικοί αποφάσισαν να παραδώσουν τους υδάτινους πόρους σε... ιδιώτες!!! Μάλλον κάποιοι επιδιώκουν την πλήρη εξάρτηση της χώρας στα κύρια βασικά και υπερ-πολύτιμα αγαθά. Και αυτό είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αιτία εσωτερικού πολέμου των πολιτών κατά της κυβερνήσεως...


Προς το παρόν και μέχρι τον Μάη, 2014 συμφωνούν - διαφωνούντες και... διαφωνούν - συμφωνούντες, τουτέστιν “άρες, μάρες...” ώσπου να λήξουν τα 2 τρέχοντα μνημόνια... Μετά;

Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Απαγορεύθηκε η συμμετοχή μηχανοκίνητων στην παρέλαση το 2009 ενώ «λεφτά υπήρχαν» με Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Σαλονικιό κ Βενιζέλο…

Θα παρελάσουν ξανά τανκς στη φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση του Πελοποννήσιου νέου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ Αβραμόπουλου…

Μη μου θυμίσετε ότι Συν-Πρωθυπουργός και, ουσιαστικά, προϊστάμενος του κ Αβραμόπουλου είναι στην Κυβέρνηση ο κ Βενιζέλος που είχε «κόψει» τα τανκς από τις παρελάσεις καθότι, μάλλον, «λεφτά δεν υπήρχαν»…

Προφανώς, τώρα ξαφνικά, τα «λεφτά» βρέθηκαν!…

Αλλά πριν λοξοδρομήσει η σκέψη σας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην παρέλαση της υπενθύμισης του μεγαλοπρεπούς, ιστορικού ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και της Ελλάδος στον φασιστικό Άξονα την 28η Οκτωβρίου 1940, πριν αρχίσουμε συζητήσεις για το κόστος συμμετοχής των μηχανοκινήτων και πώς έτσι στα καλά καθούμενα «βρέθηκαν τα λεφτά» ας επιστρέψουμε στην εβδομάδα που μόλις τέλειωσε και συγκεκριμένα στην έντονη αντιπαράθεση Αξιωματούχων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημείο αναφοράς «λεφτά και Ελλάδα».

Διαβάζοντας την ειδησεογραφία σχετικά με όσα λέγονται για την Πατρίδα μας (αναρωτιέμαι πόσα δημοσίως…δεν λέγονται) στις συναντήσεις που έγιναν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και το ΔΝΤ, αναρωτιέμαι εάν πρέπει να κλάψω ή να ξεκαρδιστώ στα γέλια…

Θα μου πούνε κάποιοι ‘κακόπιστοι’:
«καλά κ Πιπερόπουλε είναι δυνατόν να γελάσετε με τα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και στην Ελλάδα της τρόικα;»

Και θα συναινέσουν κάποιοι ‘καλόπιστοι’:
«Δεν στέρεψαν τα δάκρυα όλων μας τρία χρόνια τώρα κ Πιπερόπουλε;»
Θα σας ξαφνιάσω δηλώνοντας ότι και οι δύο θέσεις με καλύπτουν και συμφωνώ απόλυτα και με τις δύο παραπάνω ερωτήσεις!...

Λογοπαίγνια;
Πολιτικές μανούβρες;
Χοντρόπετσες καταστάσεις;

Όλα μαζί και ακόμα περισσότερα όχι εκ μέρους μου προς τους φίλους και φίλες που διαβάζουν το blog αλλά εκ μέρους εκείνων που, όπως λένε, κάνουν ορθή διαχείριση της δικής μας κρίσης για το…καλό μας!...

Η έκθεση του DNT που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη θεωρεί ως απαραίτητη κίνηση ένα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ώστε το χρέος μας να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και να καταστεί βιώσιμο…

Την θέση αυτή του ΔΝΤ και της κ Λαγκάρντ δεν την υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ Ρεν αντιτάχθηκε δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μετά από 2 μειώσεις του ελληνικού χρέους στον ιδιωτικό τομέα ΔΕΝ χρειάζεται και νέο ‘κούρεμα…’

Η θέση του κ Άσμουσεν ήταν ακόμη πιο ‘ειρωνική’ απέναντι στο ΔΝΤ και την κ Λαγκάρντ καθώς δήλωσε ότι είναι εύκολο να μιλάνε για κούρεμα εφόσον μιλάνε «για λεφτά…άλλων!»

Βέβαια ο κ Ρεγκλινγκ σιγοτραγούδησε και πάλι το γνωστό του ‘ρεφραίν’ που ‘παίζει’ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα τελευταία και λέει ότι έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης…

Όσο για τον κ Ρεν, αυτός δεν σιγοτραγούδησε αλλά σε ήχο 4ο πλάγιο επανέλαβε τον γνωστό ψαλμό που λέει «οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Απρίλιο του 2014» αφού δούμε(;) το συζητούμενο πρωτογενές πλεόνασμα…

Δεν είπε ο κ Ρεν ότι «κουτσά-στραβά» (και ίσως…«ύποπτα») θα φτάσουμε στα μέσα του 2014 οπότε και θα γνωρίζουμε τα ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία της Εurostat!...

Ο κ Ρεν, όμως, αποσιωπά το γεγονός ότι μέχρι τότε θα μας δίνονται, έστω σταλαματιά-σταλαματιά, τα «υπόλοιπα ψιλά» από τα συμφωνημένα δύο επαχθή μνημόνια και από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι κκ Σαμαράς-Βενιζέλος θα προεδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση…

Αλλά πώς θα τα καταφέρουμε να «βγούμε στις αγορές» για δάνεια όπως μας ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τα δύο μνημόνια:

• με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να γυροφέρνει στο απαγορευτικό 10%;
• την ανεργία να τραβά προς το 30% για το εργατικό μας δυναμικό (και να ξεπερνά το 60% για τη νεολαία);
• τις επιχειρήσεις να «κατεβάζουν κεπέγκια» η μία μετά την άλλη;
• τις επενδύσεις να κάνουν βόλτες στη γειτονιά των «ονείρων θερινής νυκτός»;
• την κατάθλιψη να μας βουλιάζει ως Λαό κυριολεκτικά στο ναδίρ;
• οι αυτοκτονίες να αγγίζουν πρωτόγνωρο για τους Έλληνες ζενίθ;

Είναι θέματα που δεν τα ακούσαμε να συζητιούνται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη ΔΝΤ και ΕΕ…

Τελικά το ελληνικό οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό δράμα που κατακερματίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινωνικό μας ιστό ήταν θέμα της «ατζέντας» ή ξέφυγε από την προσοχή των δανειστών μας;

Ή, μήπως το δράμα του ελληνικού λαού ανήκει στα θέματα που «δεν συζητιούνται δημοσίως;…»


Του Νικολάου Κοζάρη*

Οι καθυστερήσεις, ολιγωρία, εξωφρενικά γραφειοκρατικά εμπόδια και αγνόηση της περιοχής μας από τις κεντρικές κυβερνήσεις στην Αθήνα (ιδίως από το ΥΠΕΞ) είναι σχετικά συνηθισμένο γεγονός αν και μας κατηγορούν ότι μονίμως γκρινιάζουμε. Οι χειρισμοί όμως του ΥΠΕΞ στο θέμα του Ρωσικού Προξενείου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κινούνται στα όρια της εθνικής μειοδοσίας αν δεν τα έχουν ξεπεράσει.

​Το Προξενείο με έδρα στην Αλεξανδρούπολη θα είναι Επίτιμο, γεγονός που σημαίνει ότι βασικά θα έχει οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα για ρωσικές επενδύσεις και αξιοποίηση των ρωσόφωνων συμπολιτών μας για οικονομική και πολιτιστική ανάταση, με επακόλουθη ίδρυση ρωσικής επενδυτικής Τράπεζας (KEDR Bank) δηλαδή αυτό που σήμερα είναι μία ανάσα ζωής για την περιοχή μας. Προφανώς καμμία τουρκική Τράπεζα δεν θα το κάνει αυτό.

​Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα όμως εξακολουθεί να μας κρατά σε ασφυξία με την ακατανόητη συμπεριφορά του να μην επιτρέπει ακόμη την λειτουργία του Προξενείου και χωρίς να δίνει κάποια αιτία ή να εξηγεί γιατί καθυστερεί τόσο πολύ. Στις 18 Οκτωβρίου 2012 το ΥΠΕΞ απαντά στον βουλευτή Μαρίνο Ουζουνίδη ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και έχει ενημερωθεί η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα. Τον Απρίλιο 2013 το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Πρεσβείας ενημερώνει το ΥΠΕΞ ότι επέλεξε τον κ. Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, Σύμβουλο του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για Ανάπτυξη και Τουρισμό και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Παλλινοστούντων Επιχειρηματιών, για να είναι ο Επίτιμος Πρόξενος στο Προξενείο που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2012. Δεν χρειάζεται συστάσεις διότι όλοι γνωρίζουν το έργο του στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών και την ενίσχυση των πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία μέσω της αδελφοποίησης με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ, δίπλα στην Αγία Πετρούπολη, την ανέγερση του μνημείου για τους Ρώσους στρατιώτες, αεροπορική σύνδεση με Ρωσία, κλπ. Η λειτουργία του Προξενείου όχι μόνο θα διατηρούσε τη σημαντική τουριστική ανάπτυξη από τη Ρωσία, αλλά θα ενίσχυε τον τόπο μας με τουριστικές και άλλες υποδομές για διαρκή ανάπτυξη από την ρωσική πλευρά.

Ο παράγοντας «Γεροντόπουλος»
​Ένα ολόκληρο έτος από την επίσημη έγκριση του ΥΠΕΞ για το Προξενείο και μισό έτος από την επιλογή του κ. Γκαμπαερίδη για τη θέση του Επίτιμου Προξένου, το ΥΠΕΞ δεν έκανε τίποτα αν και Υφυπουργός Εξωτερικών είναι ο βουλευτής Έβρου κ. Άκης Γεροντόπουλος. Είναι μυστήρια η στάση του κ. Γεροντόπουλου, διότι δεν φαίνεται να έχει ενεργήσει στο ελάχιστο για την άμεση λειτουργία του Προξενείου. Εκτός και αν ο «κολλητός» του Πρωθυπουργού δεν τολμά να αντιμετωπίσει το πολιτικό εκτόπισμα του Υπουργού Βαγγέλη Βενιζέλου. Τότε, ποιο το όφελος για τον τόπο από την ύπαρξή του στο Υπουργείο; Οι νεοτούρκικες φιέστες για το «Σπίτι του Κεμάλ» που έσφαξε Πόντιους, Αρμένιους, Ασσύριους και ενέπνευσε τον Χίτλερ;

​Εκτός από τις κεμαλικές φιέστες, η κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται σαν υφυπουργός ο Άκης Γεροντόπουλος καταδίκασε επιπλέον τους Πόντιους Πρόσφυγες σε αργό θάνατο με την διακοπή του βοηθήματος που λάμβαναν. Έβαλε συνειδητά όρους που ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν. Η μη λειτουργία του Προξενείου και η μη ύπαρξη των ωφελειών από αυτό αποσκοπεί στην εξώθηση των Ποντίων προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα, πίσω στις χώρες από όπου ήρθαν και να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό στοιχείο στη Θράκη προς όφελος του Τουρκικού Προξενείου, της αμερικανογερμανικής οικονομικής κυριαρχίας και της δορυφοριοποίησης της Θράκης γύρω από την Άγκυρα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας επίσης θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και αφαίρεση της ελευθερίας τους από το τουρκικό Προξενείο. Γι’ αυτό μιλήσαμε πριν για εθνική μειοδοσία.

Με δεδομένη την αποστολή της «ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ» για ηθική και υλική βοήθεια στους Πόντιους πρόσφυγες της περιοχής μας και γνωρίζοντας προσωπικά την πίκρα και απογοήτευσή τους από τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων και ειδικότερα την ύπουλη και άνανδρη διακοπή του οικονομικού βοηθήματος, το μεθοδευμένο ναυάγιο λειτουργίας του Ρωσικού Προξενείου που προωθούν κυβερνητικοί και εξω-κυβερνητικοί κύκλοι, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τους ρωσόφωνους Πόντιους. Θα φέρει επίσης την καταστροφή των ελπίδων μας για οικονομική και αναπτυξιακή ανάσα από τη Ρωσία στην περιοχή μας.

​Το ΥΠΕΞ δεν έχει καμμία δικαιολογία να καθυστερεί τη λειτουργία του Ρωσικού Προξενείου και ο τοπικός βουλευτής κ. Άκης Γεροντόπουλος έχει ευθύνη απέναντι στους Εβρίτες, που τον εξέλεξαν για να υπηρετεί. Το θέμα του Προξενείου είναι η αίθουσα εξετάσεών του.

* Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ «ΕΒΡΟΣ» Α.Ε.Είνα γνωστό απο την θυμοσοφία του λαού μας, ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται… Δεν θα μπορούσε να βρεί ιδεωδέστερη λύση αυτή η ρήση, στην τραγική οικονομική πραγματικότητα της πατρίδας μας, όπου ο κοινωνικός και οικονομικός μας ιστός έχουν αποδομηθεί πλήρως καθιστώντας την Ελλάδα κρανίου τόπου και που όμως πάραυτα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί με ανείπωτο πολιτικό θράσος, με ασύστολα ψεύδη και επικοινωνιακά τεχνάσματα, να πείσει ότι η οικονομία είναι σε καλό δρόμο, ότι σύντομα και δη το 2014 θα εξέλθουμε απο το τούνελ και θα βγούμε στις αγορές, ότι δρομολογογείται η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Ελλάδος και ότι η χώρα μας μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως «success story», πέτυχε να εξέλθει απο το σπιράλ θανάτου της ύφεσης.

Προαφανώς πρόκειται για «success» πολιτικές ανοησίες, που ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει και επιχειρεί με τους μηχανισμούς προπαγάνδας του να τις επιβάλλει. Αφού είναι δυστυχώς αυτές οι πραγματικότητες της ζωής, που αποτυπώνουν ωμά και αφτιασίδωτα την τραγική αλήθεια.

Ας δούμε όμως ποια είναι η γνώμη τριών έγκυρων φορέων για την αποτίμηση αξιολόγηση της εθνικής μας οικονομίας και ποιές είναι οι αλγεινές προβλέψεις τους για το οδυνηρό μέλλον της, που τάχατες ο κύριος πρωθυπουργός δεν γνωρίζει.

Ας ξεκινήσουκμε κατ΄αρχήν απο τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο που μίλησε σχετικά και με τον προϋπολογισμό του 2014. Ύφεση για δυο ακόμα χρόνια βλέπει ο διοικητής, ανατρέποντας κάθετα τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,6% το 2014. Ζήτησε ακόμα απο τα πιστωτικά ιδρύματα να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο και αξίωσε το πλεόνασμα των 8-9 δις απο την ανακεφαλαιοποίηση να παραμείνει στις τράπεζες, για να μην καταρρεύσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που είναι πολύ πιθανόν να προκύψει.

Το δεύτερο καμπανάκι κινδύνου αντίπερα στις πολιτικές φαντασιώσεις του κ. Σαμαρά για ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, ήλθε απο την ανεξάρτητη κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Θεσμικό όργανο για την αξιολόγηση της εθνικής μας οικονομίας, αδέσμευτο, που με παρρησία και με την έμπεδη γνώση αξιόλογων οικονομολόγων - τεχνοκρατών, δίνει το στίγμα της εξέλιξης των μακροοικονομικών μας μεγεθών.
Μεταξύ πολλών σοβαρών αρνητικών προβλέψεων που κάνει για την εθνική μας οικονομία η επιτροπή, αρνείται πλήρως τις προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδος στις αγορές το 2014 και ως κατακλείδα της ανάλυσής της θεωρεί ότι αν δεν γίνει κούρεμα του χρέους, ο στόχος για την διαμόρφωσή του το 2020 είναι παντελώς απροσέγγιστος.

Και το τρίτο καμπανάκι κινδύνου ήλθε απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που διαβλέπει τραγικές εξελίξεις για την εθνική μας οικονομία και συνιστά βεβαίως την επέλαση ενός αρμαγεδδώνα νέων εισπρακτικών μέτρων, που θα δώσει την χαριστική βολή σε ότι εναπομείναν όρθιο έχει μείνει στην έρημη χώρα. Ειδικότερα το ΔΝΤ, προτείνει κατά αδήριτο τρόπο νέα μέτρα ύψους 7 δις ευρώ, μέχρι το 2016. Θεωρεί αναγκαίο το κούρεμα του χρέους με την συμμετοχή του επίσημου τομέα, ώστε να διαμοφωθεί αυτό στο 124% του ΑΕΠ το 2020, ενώ αποτιμά ως μη εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.

Προβλέψεις παντελώς ξένες με τις πολιτικές ανοησίες για «success story» της εθνικής μας οικονομίας, που εξαγγέλει κείθεν κακείθεν στα ταξίδια του ο προφητάναξ της «σωτηρίας» κ. Σαμαράς, με τους μαθητευόμενους μάγους του οικονομικού του επιτελείου.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση στα όρια της πολιτικής απάτης επιστρατεύει μύρια όσα τερτίπια πολιτικής επικοινωνίας, για να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό για την πραγματική πορεία της εθνικής μας οικονομίας, η οδυνηρές πραγματικότητες της ζωής ΛΕΝΕ ΩΜΑ άλλα.

Μόλις προχθές αυτοκτόνησε στην Αμαλιάδα ένας τραγικός πατέρας τριών παιδιών, πνιγμένος απο τα χρέη και αδυνατώντας να προσφέρει στα δύσμοιρα παιδιά τα στοιχειώδη.
Εχει ξεπεράσει τους 5.000 έλληνες η λίστα ντροπής των αυτοκτονιών, που αποτελεί όνειδος και στίγμα ανεξάλειπτο για την πολιτισμένη Ελλάδα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.
Είναι ντροπή αίσχιστη, στην Ελλάδα που αποτέλεσε τον πολτισμικό φωτοδότη της οικουμένης, να αυτοκτονούν συμπατριώτες μας επειδή δεν έχουν πλέον να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καρβέλι ψωμί.

Αλλά και πόσο απίστευτη είναι η ηθική αναλγησία της κυβέρνησης και των βαστάζων της, που έχουν το απύθμενο πολιτικό θράσος να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ότι οι αυτοκτονίες οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα και όχι στην οικονομική ισοπέδωση των ελλήνων πολιτών!

Θράσος, ηθική αναλγησία και πολιτική ασχήμια, απο όλους τους αρλεκίνους της θλιβερής δικομματικής οπερέτας των Σαμαρά, Βενιζέλου που μας κυβερνά.

Είναι καιρός όμως και οι έλληνες πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πούν ΕΝΑ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ στον τραγικό πολιτικό θίασο που μας κυβερνά.

Όλοι στους δρόμους, όλοι δυναμικά, αλλά με δημοκρατικό ήθος και ευπρέπεια στους κοινωνικούς αγώνες, για να έλθει η απελευθέρωση απο το άγος του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ στο λαό μας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.


Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα, και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.

Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.

'Αλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στην κρίση της Ευρωζώνης είχε θεωρηθεί ως ορόσημο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη φορά που έδινε χρηματοδοτική βοήθεια σε αναπτυγμένες οικονομίες. Ωστόσο, με την εμπλοκή του, το ΔΝΤ εξασθένησε την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Καινοτομία στη Διεθνή Διακυβέρνηση (Center for International Governance Innovation) με έδρα το Οντάριο του Καναδά.

Η έκθεση επικρίνει την απόφαση του ΔΝΤ να χαλαρώσει τους κανόνες διάσωσης που είχε υιοθετήσει το 2002. Το πλαίσιο των κανόνων αυτών είχε ως στόχο να ενθαρρύνει τις χώρες και τους πιστωτές τους να προχωρούν σε αναδιάρθρωση του χρέους και να αποφεύγεται έτσι η πίεση στο Ταμείο να προσφέρει οικονομική βοήθεια, όταν ήταν περιορισμένες οι ελπίδες να καταστεί βιώσιμο το επίπεδο χρέους μίας χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το πλαίσιο αυτό άλλαξε στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά το ότι το χρέος της ήταν σαφώς μη βιώσιμο . Για την αλλαγή αυτή, η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες εν μέρει στην «ανεπαρκή αντίσταση σε περιφερειακές πολιτικές πιέσεις» του ΔΝΤ. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως σημειώνεται, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές «ήρθε πολύ αργά και ήταν …πολύ λίγη για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα».

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Σαφέστατος ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Ουάσιγκτον. Προσδιόρισε ποιους θεωρούν «άλλο άκρο» αυτός και η κυβέρνηση του: «Από τη μια πλευρά η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και από την άλλη πλευρά μια ακραία αντιπολίτευση, που ζητάει έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε αμερικανικό ακροατήριο, προσδιορίζοντας τα «δύο άκρα» εναντίον των οποίων επιτίθεται.

Αφού, δηλαδή, ο Αντώνης Σαμαράς είχε διαμηνύσει στον ελληνικό λαό διά στόματος του στενότατου συνεργάτη του Χρύσανθου Λαζαρίδη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου», τώρα ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να μας ανακοινώσει ότι είναι ίδιο πράγμα οι νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής και όλοι οι Έλληνες που τάσσονται εναντίον του ευρώ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!
Όλοι, δηλαδή, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και κάποιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ -πιθανότατα η πλειοψηφία των Ελλήνων ή κάπου εκεί κοντά- συμπεριλαμβάνονται κατά τον Αντώνη Σαμαρά στο «άλλο άκρο»! Ο πρωθυπουργός τούς βάζει στο ίδιο τσουβάλι με τους νεοναζιστές! Με άλλα λόγια, όποιος αρνείται να υποταχθεί στη μνημονιακή πολιτική υποτέλειας του Σαμαρά ανήκει στο «άλλο άκρο», πολιτικά ταυτόσημο με τους νεοναζιστές!
«Σφαίρες» και «σκυλολόι»

Όχι και τόσο ταυτόσημο, πάντως, όπως μας πληροφορεί ο πρωθυπουργός διά της γραφίδος ενός άλλου στενότατου συμβούλου του, του Φαήλου Κρανιδιώτη, εκλεγμένου μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο οποίος ανέλαβε να διευκρινίσει στους χρυσαυγίτες, μέλη και ψηφοφόρους, τι ακριβώς εννοεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Έγραψε, λοιπόν, ο Φ. Κρανιδιώτης στο facebook: «Το σκυλολόι του ΣΥΡΙΖΑ, των αντιεξουσιαστών και τ’ αρχί…α μου τα δυο μου επιτίθενται με μίσος, γιατί δεν βρίζω, γιατί απευθύνομαι στη βάση της Χρυσής Αυγής, γιατί δηλώνω και είμαι εθνικιστής, γιατί δεν νιώθω κανένα δέος γι’ αυτούς τους μαλά.,.ς».
Μετά τη σεμνή αυτή δήλωση, διατυπωμένη κατά καθόλου υβριστικό τρόπο, ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού στέλνει το μήνυμα προς τους χρυσαυγίτες: «Εγώ δεν βρίζω πατριώτες, δεν βρίζω εθνικιστές. Φυλάω τις “σφαίρες” μου για τον αληθινό αντίπαλο».

«Πατριώτες», λοιπόν, οι χρυσαυγίτες για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και «αληθινός αντίπαλος» ο ΣΥΡΙΖΑ και το «σκυλολόι» του. Την αλήθεια λέει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, αποκαλύπτοντας τον τρόπο σκέψης του Αντώνη Σαμαρά.

Πολύ λογικά το σκέφτεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απειλεί να τον διώξει από την εξουσία, άρα αυτός είναι ο «αληθινός αντίπαλος»! Η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια δεξαμενή ψηφοφόρων για τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά. Όσο περισσότερους «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής κατορθώσει να κολακεύσει και να πάρει την ψήφο τους, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει ο πρωθυπουργός -έτσι νομίζει ο ίδιος, αφελώς κατά την άποψη μας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα- να αποφύγει το μοιραίο, όταν γίνουν εκλογές.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις Κρανιδιώτη, ο πειρασμός είναι μεγάλος να θέσουμε προς συζήτηση το εξής ερώτημα: Αλήθεια, φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα -ομόλογος, δηλαδή, του Φαήλου Κρανιδιώτη-, είχε γράψει κι αυτό στο facebook… «φυλάω τις “σφαίρες” μου για το σκυλολόι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον αληθινό αντίπαλο»;

Το στίγμα του «δωσίλογου»

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ως αυτονόητο υπέρτατο πολιτικό στόχο να κατορθώσει με όλα τα μέσα να παραμείνει στην εξουσία και γι’ αυτό θεωρεί ως κύριο αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος όμως έχει ακόμη πιο δύσκολο στόχο. Παρέλαβε ένα ΠΑΣΟΚ διαλυμένο από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος «πέτυχε» το ακατόρθωτο: να κερδίσει τις εκλογές του 2009 με το εξαιρετικό ποσοστό του 44% και μέσα σε δύο χρόνια, με τη μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε, να παραδώσει το κόμμα με ποσοστό… 13%!

Ο ακόμη χειρότερος Βενιζέλος βούλιαξε το ΠΑΣΟΚ βαθύτερα και θεωρείται θαύμα σήμερα να πάρει το κόμμα αυτό ποσοστό που να προσεγγίζει από τα κάτω το 10% στις επόμενες εκλογές. Η ουσία είναι πως το ΠΑΣΟΚ, με το στίγμα του κατεξοχήν μνημονιακού κόμματος, απειλείται να εισέλθει στο τελικό στάδιο του στροβιλισμού διάλυσης μόλις ο λαός κληθεί στις κάλπες. Έτσι, το πρωτεύον ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο η θεμελιώδης στις μέρες μας διάκριση των πολιτικών δυνάμεων σε μνημονιακούς συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και σε αντιμνημονιακούς που αντιστέκονται στην ξένη κατοχή της πατρίδας μας.

Αυτό αντανακλάται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ υποκρινόμενο την «αντιφασιστική» δύναμη, την ώρα που έχει πλήρη επίγνωση πως η δική του κατάπτυστη μνημονιακή πολιτική είναι αυτή που εκτόξευσε τη Χρυσή Αυγή από το 0,29% των εκλογών του 2009 στο 6,92% με τους 18 βουλευτές του Ιουνίου του 2012.

«Θυσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική διάλυσης του νεοναζιστικού μορφώματος στο βωμό της συντήρησης ενός παρωχημένου και πια επικίνδυνου “αντιμνημονιακού μπλοκ”, το οποίο τελικά ως τώρα χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή για το ξέπλυμα της;» αναφέρει με αγγελική αθωότητα η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά, ακόμη και ηλίθια αν ήταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε περίπτωση να συμπαραταχθεί με πολιτικούς δωσίλογους.

Πολιτικά «ρετάλια»

Να απαλλαγεί από το στίγμα της «μνημονιακής Αριστεράς» που απειλεί να την αφήσει ακόμη και εκτός Κοινοβουλίου επιδιώκει και η ΔΗΜΑΡ, η οποία προσπαθεί να προετοιμάσει τις συνθήκες προσκόλλησης της σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές και βεβαίως γι’ αυτό αποχώρησε από την κυβερνητική συνεργασία με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο.

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου απειλούν να δώσουν το πρώτο δείγμα εξοβελισμού της. Στο πλαίσιο αυτό, ο εντυπωσιακά αποτυχημένος, στα όρια της πολιτικής ανυπαρξίας, δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, προσπάθησε να προωθήσει την πολιτική αντεπίθεση της κεντροαριστερής συνιστώσας των μνημονιακών δυνάμεων.
«Να βγούμε από το ψευτοδίλημμα “Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο”. Το δίλημμα αυτό γίνεται επικίνδυνο γιατί η Χρυσή Αυγή είναι ένα κατεξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα», δήλωσε με βαθυστόχαστο ύφος, ελπίζοντας ότι με τέτοιες ανοησίες μπορεί να τη γλιτώσει και να παραμείνει δήμαρχος της πρωτεύουσας.
«Ψευτοδίλημμα», λοιπόν, και κατά Καμίνη η τραγωδία που ζουν εκατομμύρια Έλληνες εδώ και τριάμισι χρόνια λόγω της πολιτικής των κομμάτων που τον στήριξαν και τον έβγαλαν δήμαρχο.
Ας ελπίσουμε ότι οι κάλπες θα μας απαλλάξουν από κάθε είδους πολιτικά «ρετάλια» μνημονιακής εκτροφής και βοσκής.

Ελευθερίες σε κίνδυνο

«Ετοιμάζουν και άλλες συλλήψεις δεξιά και αριστερά» ανέφερε ο τίτλος του τεύχους των «Επικαίρων» της προηγούμενης εβδομάδας. Τον επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Φαήλος Κρανιδιώτης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
«Εμείς καταστέλλουμε τη μία ανομία και πρέπει να καταστείλουμε και την άλλη», δήλωσε και εξήγησε τι εννοεί: «Υπάρχουν στο 3% που είναι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ θύλακες που τους έχουμε δει τι στάση τηρούν απέναντι στην ανομία που κάνουν οι διάφορες παραφυάδες της άκρας Αριστεράς, των αντιεξουσιαστών, με απαράδεκτες δηλώσεις, με επιθέσεις στην Αστυνομία».
Μία δηλαδή η ανομία της Χρυσής Αυγής και μία η ανομία των «θυλάκων» του ΣΥΡΙΖΑ του 3%!

Έχουν απόλυτο δίκιο στον ΣΥΡΙΖΑ να φοβούνται προβοκάτσιες και να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση τους, αποδίδοντας στην κυβέρνηση τα αίτια της απειλούμενης εκτροπής από το πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας.
Είναι πέρα για πέρα σωστή η θέση που διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής και στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η εξομοίωση αριστερών απόψεων με απόψεις της Χρυσής Αυγής είναι βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «αν συνεχιστεί αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί σε ανώμαλες καταστάσεις».

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα"


Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας της κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν την αδυναμία της χώρας μας να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, αναφερόμενα και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό του 2014.

Μία νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά όπως εκτιμά άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Το ΔΝΤ κλονίζει την Ελλάδα» το οποίο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2014.

«Το ΔΝΤ δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία προβλέπει ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2014 θα πέσει κατά 0,4%, λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ που απαιτείται από τους όρους του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας», σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα θεωρείτο ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο οι προβλέψεις ήταν υπεραισιόδοξες. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει "κολλήσει, η Ελλάδα παραμένει στην ύφεση και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν πολύ αργότερα από το προσχεδιασμένο», προσθέτει.

Στη συνέχεια το άρθρο επισημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε αμέσως στις νέες προβλέψεις του Ταμείου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει το στόχο πλεονάσματος του 1,5% του ΑΕΠ, με περικοπές δαπανών, ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή και τα δύο.

«Οι περαιτέρω περικοπές, παρόλα αυτά, μπορεί να είναι πολιτικά μη ανεκτές: η χώρα βρίσκεται ήδη σε αναταραχή για τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, μία αποτυχία στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ενδέχεται να καθυστερήσει περισσότερο τη βοήθεια από ΔΝΤ και ευρωζώνη. Μία νέα ελληνική κρίση είναι μία σαφής πιθανότητα για την επόμενη χρονιά», καταλήγει το άρθρο.

Το άρθρο υπογράφει ο Λέονιντ Μπερσίντσκι.

Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αγκαλιάστηκαν σφιχτά για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, αλλά μπορεί να οδεύουν προς διαζύγιο, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα, και κορυφώνονται καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της.

Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στο συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει ο Μπόρχες.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, αναφέρουν αξιωματούχοι του Ταμείου.

«Τα νεότερα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η μαστιζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα βρίσκεται μακριά από τους στόχους της. Και για αυτό πιθανώς οι δανειστές δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή τη μελέτη», γράφει η γερμανική Die Welt, εκτιμώντας μπορούν με τον τρόπο αυτό να ασκούν περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το γεγονός πώς η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της, προκαλεί μεν ανησυχία στο ΔΝΤ ωστόσο δεν δυσαρεστεί τους δανειστές. Η Welt τονίζει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν χειρότερα από τις προβλέψεις, ενώ αποκαλύπτει την πικρή αλήθεια, επικαλούμενη το Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ για το 2014 αντί του 1,5%, που αναμένεται κανονικά. Αυτό το 0,4% σημαίνει μία μεγαλύτερη τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθότι τα φορολογικά έσοδα είναι λιγότερα.

«Πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη. Η χώρα παραμένει στη δυστυχία και η ανάκαμψη της οικονομίας αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερη του αναμενομένου...», σχολιάζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις στις μετρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δυσκολίες στην είσπραξη φόρων.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο τελευταίο πακέτο βοήθειας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ελπίζει σε ένα «κούρεμα» από τους Ευρωπαίους.

Τέλος, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times παραθέτει τον ισχυρισμό ότι έαν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, τότε θα είχε αποτραπεί η ύφεση.

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό αυτόν, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στο παράδειγμα των ΗΠΑ που μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.

Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας. Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένη νομοθεσία, οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν και σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.Μια άλλη διάσταση της πολυετούς εμφύλιας διαμάχης στη Συρία δείχνει η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch, η οποία κάνει λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην επιχείρηση κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λατάκεια, στις αρχές Αυγούστου, κατά την οποία δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ δεκάδες άμαχοι.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην επιχείρηση στη Λατάκεια και κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα μετά από επιτόπια έρευνα και συνεντεύξεις με 35 άτομα, μεταξύ των οποίων επιζήσαντες και ενόπλους που ανήκαν και στις δύο πλευρές.

Στην έκτασης 105 σελίδων έκθεσή της η Human Rights Watch υποστηρίζει ότι στις 4 Αυγούστου, αντικυβερνητικοί μαχητές επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών θέσεων στη βόρεια Συρία και κατέλαβαν περισσότερα από 10 χωριά με πληθυσμό κυρίως αλαουϊτών. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για πυρά εναντίον των χωρικών και απόπειρα να ξεκληριστούν ολόκληρες οικογένειες που επιχειρούσαν να ξεφύγουν από την επίθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περίπου 20 ομάδες που ανήκουν στην αντιπολίτευση συμμετείχαν στην επίθεση και πέντε από αυτές εξαπέλυσαν τις επιθέσεις εναντίον των χωρικών. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, η πιο γνωστή και μεγάλη ομάδα αντικυβερνητικών.

Ο επικεφαλής της HRW για τη Μέση Ανατολή ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τουλάχιστον 67 από τους συνολικά 190 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, είτε εκτελέστηκαν είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και όχι στο πεδίο της μάχης.

Πηγή BBC, enet.gr


Του Γιάννη Πετρίδη

Τις τελευταίες 20 μέρες βιώνουμε το αποκορύφωμα της υποκρισίας του συστήματος, είτε νοείται ως σύστημα η ελληνική «δημοσιογραφία», είτε οι συμβατικές πολιτικές δυνάμεις (αυτοαποκαλούνται πλέον συνταγματικό τόξο!), είτε κράτος και παρακράτος με την ευρεία έννοια. Κανείς δεν αντιλέγει πως αν έχουμε φόνο ή άλλες παραβατικές και έκνομες πράξεις, θα πρέπει να παταχθούν, είτε μιλάμε για την Χρυσή Αυγή, είτε για τα «έργα και ημέρες» ακροαριστερών και αναρχικών, είτε για μαύρο χρήμα (αλήθεια, τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ και τα μαύρα ταμεία;), είτε για παραβιάσεις του Συντάγματος από εκείνους που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Αντί αυτών, αντί υποτυπώδους ορθολογισμού και ψυχραιμίας, ζήσαμε το θέατρο του παραλόγου: Είχαμε το «αντιφασιστικό» παραλήρημα των γνωστών λακέδων της «ανεξάρτητης» δημογραφίας...

Eίδαμε «δημοσιογράφους» να μετατρέπονται σε τηλε-ανακριτές και τηλε-εισαγγελείς και τηλε-δικαστές, καταδικάζοντας προκαταβολικά όχι μόνο τους Χρυσαυγίτες αλλά και όσους αντιτίθενται στην μνημονιακή προδοσία. Δημοσιογράφος μεγάλου καναλιού, έφτασε να χαρακτηρίσει σαν αλητεία όλους τους ποινικολόγους και συνταγματολόγους που είχαν επικρίνει έντονα από την αρχή τη σημαδεμένη κυβερνητική τράπουλα κατά της Χρυσής Αυγής.

Η δική μας άποψη: Αν μετά την αποφυλάκιση, με κάποιους περιοριστικούς όρους, των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου και Μίχου, ακολουθούσε και αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου και Παππά, θα έπεφτε η κυβέρνηση. Κάκιστη, και χωρίς δεμένα και σοβαρά στοιχεία, η όλη επιχείρηση κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Με τηλεφωνικές συνομιλίες, δεν στέλνεις ανθρώπους μέσα. Και μάλλον θα επιβεβαιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο βρετανικός «Guardian», που από την πρώτη στιγμή κάνει λόγο πως η υπόθεση θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η κυβέρνηση του δικομματισμού είναι έκθετη, και υπάρχει προβληματισμός σε πολύ σοβαρούς κύκλους, για το ότι πολλά δεν στέκουν, ούτε ταιριάζουν...

Αντί να καταφέρουν όλοι αυτοί οι επώνυμοι αχυράνθρωποι της ενημέρωσης να εξουδετερώσουν το χαρακτηριζόμενο ως φασιστικό μόρφωμα, το ανεβίβασαν στην κορυφή της επικοινωνιακής του πορείας και τώρα να κινδυνεύουν να το κάνουν και πρώτο ίσως κόμμα. Η πρεμούρα τους, συνδυάστηκε με την ασυγχώρητη προχειρότητα των διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων που έσπευσαν προκαταβολικά να καταδικάσουν την Χρυσή Αυγή με σκληρούς χαρακτηρισμούς (βλέπε Δένδιας), για να την βλέπουν τώρα να ηρωοποιείται και να την καταστήσουν πραγματικά επικίνδυνη, ακόμα και για να τους κατατροπώσει στις προσεχείς εκλογές.

Περιέργως, οι δημοσιογράφοι – θεραπαινίδες του συστήματος, που «βάραγαν» νυχθημερόν την Χρυσή Αυγή από την ασφάλεια των τηλεπαραθύρων τους και των αφεντικών τους, είναι οι ίδιοι ακριβώς που ποινικοποίησαν τον πατριωτισμό σε φασισμό, την ιδέα του εθνικού κράτους σε φασιστικές απόψεις, που σπίλωσαν την υπεράσπιση των Ελλήνων (που έχουν δεχτεί μια ανεξέλεγκτη εισβολή από τρία εκατομμύρια λαθρομετανάστες) σε ρατσισμό, και την καλπάζουσα εγκληματικότητα ως ρατσισμό. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν εθνικισμό την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας, που σπίλωναν τον Τάσσο Παπαδόπουλο για το ΟΧΙ που αντέταξε στους εμπόρους των εθνών, είναι οι κήνσορες του ενδοτισμού και των εθνικών εκπτώσεων.

Συμπτώσεις;

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ