Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

11 Οκτ 2013

Αιτία της μήνυσης η εξαπάτηση των Ελλήνων με το "λεφτά υπάρχουν"

Μήνυση κατά του Γιώργου Παπανδρέου για για ενδεχόμενο «διασποράw ψευδών ειδήσεων» ή «οποιασδήποτε άλλης αξιόποινης πράξης» σε βάρος του εκλογικού σώματος, κατά την προεκλογική περίοδο του 2009 κατέθεσε ο Παναγιώτης Σταμάτης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος πλωτάρχης εν αποστρατεία έχει προσφύγει στα ένδικα μέσα για να βρει το δίκιο του.
Στη μηνυτήρια αναφορά που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή από τον Αρειο Πάγο, ο κ.Σταμάτης επικαλείται το άρθρο 162 του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρει τα εξής:
«Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις, που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου, ή με άλλον τρόπο εξαπατά εκλογέα, είτε για να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, είτε για να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές που αναφέρονται στο άρθρο 161 (σ.σ. βουλευτικές και δημοτικές), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή».
Η δικογραφία, που συνέταξε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελπίδα Χασάπη, θα εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας, ακολουθώντας τη διαδικασία που αφορά τους απλούς βουλευτές για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, καθώς -σύμφωνα με το διαβιβαστικό της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- ο μηνυτής φέρεται να καταγγέλλει τον κ. Παπανδρέου και για πράξεις που τέλεσε πριν αποκτήσει την ιδιότητα του βουλευτή.

Πηγή: onalert.gr

Σχόλιο ιστολογίου: Μήπως αυτή η εξαπάτηση δείχνει "εγκληματική οργάνωση" με δράση κατά της εθνικής ανεξαρτησίας και αυτοκυριαρχίας της Ελλάδας, αφού οδήγησε σε θέση "κλειδί" τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θεωρείται ως ο άνθρωπος που έφερε το ΔΝΤ και την τρόικα στην Ελλάδα και που υπέγραψε ένα μνημόνιο, το οποίο είναι καταφανέστατα (και σύμφωνα με ομολογίες πολλών πολιτικών και επιστημόνων επί των οικονομικών) κατά των συμφερόντων της χώρας; Μήπως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να προσεγγίσει την συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη και με την κατηγορία της "εσχάτης προδοσίας";

«Τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα» τιτλοφορείται εκτενές άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο ασχολείται με το πώς μπορεί να τερματιστεί το status quo των «αιώνιων, κυλιόμενων δανείων».

Όπως επισημαίνεται, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στην κορυφή της ατζέντας θα βρίσκεται το αδιέξοδο όσον αφορά στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, ωστόσο και η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται πολύ μακριά, καθώς τίθεται το ζήτημα, τρεισήμισι χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης, εάν η χώρα θα πρέπει να περάσει δεκαετίες υπό το καθεστώς «κηδεμονίας» των γειτόνων της στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης φέτος, είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην επιστροφή φόρων και της πληρωμής λογαριασμών σε ιδιώτες εργολάβους και προμηθευτές. Επίσης, γίνεται αναφορά και στις κατασχέσεις περιουσιών, που, κατά την Wall Street Journal, μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υψηλότερα εισοδήματα κατά το προσεχές έτος.

Το πραγματικό μελανό σημείο για το μέλλον της χώρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το ότι φέτος το κρατικό χρέος αναμένεται να φθάσει το 175,5% του ΑΕΠ.

Όπως τονίζεται, το ΔΝΤ ζητά να παραγράψουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ένα μεγάλο μερίδιο από αυτά που τους χρωστά η Ελλάδα, αλλά για ιδιοτελείς λόγους: επιθυμεί να προβεί η ΕΕ σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε το ίδιο να αποπληρωθεί πλήρως. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι το βάρος του ελληνικού χρέους μπορεί να καταστεί υποφερτό, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο του χρέους και επιμηκύνοντας το μέσο χρόνο ωρίμανσης.

«Γιατί όχι 100 ή 200 χρόνια;»
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η εξαγορά χρέους του περασμένου έτους σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα ήδη φέρει μέσο χρόνο ωρίμανσης μεταξύ 15 – 30 ετών και ένα μέσο επιτόκιο περίπου 3.5%.Το τρίτο δανειακό πακέτο της Ελλάδας, που αναμένεται τον επόμενο χρόνο, θα περιλαμβάνει περισσότερα δάνεια που θα αποπληρωθούν με αργούς ρυθμούς επί δεκαετίες. Υπάρχει ακόμη και η πρόταση για ανταλλαγή ορισμένων διμερών δανείων κρατών – μελών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα για 50ετή ομόλογα. Οπότε και τίθεται το ερώτημα: από την στιγμή που η Ελλάδα θα αρχίσει να αναζητά αποπληρωμή σε 50 χρόνια, γιατί να μην αρχίσει να αναζητά το ίδιο σε 100 ή 200 χρόνια;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές της Ελλάδας ήδη σημειώνουν οικονομική ζημία, καθώς το επιτόκιο των δανείων τους πλησιάζει το μηδέν και η ωρίμανσή τους πλησιάζει το άπειρο, ακόμα κι αν στην πράξη δεν καταγράφουν λογιστική ζημία. Εντούτοις, η προοπτική ενός άμεσου κουρέματος διαφαίνεται ως η πιο διαφανής και δημοκρατική λύση.

Κατά το γερμανικό δίκαιο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε περαιτέρω δανεισμό δανειοληπτών οι οποίοι, στο πλαίσιο δέσμευσης με τη μορφή δανείου ή εγγύησης από τη γερμανική κυβέρνηση, οδηγούνται στην χρεοκοπία. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να λάβει χώρα μόνο αν είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί εκ νέου ένα πακέτο διάσωσης. Αυτή βέβαια η πιθανότητα μόνο προφανής δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Όταν, όμως, η Αθήνα ξεκινήσει με συνέπεια να σημειώνει μικρά πλεονάσματα, τότε το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν πιο εύκολα να σταματήσουν την παροχή πακέτων διάσωσης και να αποδεχτούν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Την αέναη παροχή δανείων προτιμούν οι ευρωπαίοι πολιτικοί
Η τραγωδία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνίσταται στο ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης προτιμούν την αέναη παροχή κυλιόμενων δανείων, διότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Στην ουσία, δεν υποχρεούνται ποτέ να παρουσιάσουν στους φορολογούμενους τους στοιχεία για την ελληνική διάσωση.

«Και ενώ η ελληνική οικονομία ποτέ δεν ανακάμπτει επί της ουσίας, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει μια νέα κρίση. Το πολιτικό στοίχημα είναι να ξεχαστούν οι απερισκεψίες των τελευταίων πέντε ετών. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει μια νέα ύφεση, όλο αυτό θα μπορούσε να δουλέψει για όλους, εκτός ίσως από τους νέους της Ελλάδας που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον» καταλήγει το άρθρο.

Bloomberg: Πιθανή νέα κρίση το επόμενο έτος
Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg γίνεται αναφορά στην έκθεση του ΔΝΤ και, όπως υπογραμμίζεται η Ελλάδα εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτύγχανε τους στόχους, αλλά οι προβλέψεις αποδείχθηκαν υπεραισιόδοξες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περισυλλογή φόρων παρουσιάζει προβλήματα, η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η πορεία ιδιωτικοποιήσεων εξελίσσεται βραδύτερα από ό,τι είχε σχεδιασθεί.

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε αμέσως στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχει τον στόχο του 1,5%, είτε με την περικοπή δαπανών, είτε με την αύξηση των φορολογικών εσόδων, είτε και με τα δύο.

Όπως αναφέρεται, οι περαιτέρω περικοπές ωστόσο φαντάζουν πολιτικά ανέφικτες, λόγω της δυσφορίας κατά των μέτρων λιτότητας. Η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι εξαιρετικά πιθανή το επόμενο έτος.


Το σενάριο να ακρωτηριάσουν εθνικά αλλά και οικονομικά την Ελλάδα οι Γερμανοί και οι δανειστές μας επιστρέφει και πάλι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα «αφεντικά» της Lufthansa και οι Γερμανοί σύμβουλοι (ο Θεός να τους κάνει) του Δημοσίου θέλουν να κλείσουν 22 αεροδρόμια της ελληνικής περιφέρειας! Διαβάζοντας τον κατάλογο που παρέδωσαν στην κυβέρνηση, διαβάζουμε έκπληκτοι, μεταξύ άλλων, τις επιθυμίες των Γερμανών, στις οποίες το λουκέτο περιλαμβάνει Λήμνο, Χίο, Ικαρία, Λέρο, Πάρο, Καστελόριζο, Κάσο, Αλεξανδρούπολη, ακόμη και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας!

Η απαίτησή τους με μια απλή ανάγνωση αφορά το κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο στόχος είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Θέλουν να επιφέρουν διπλό χτύπημα στη χώρα μας, που εκτός των άλλων θα πλήξει και τον τουρισμό, το μοναδικό πράγμα που πηγαίνει καλά και φέρνει χρήματα.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι, αντί οι υπεύθυνοι να τους απαντήσουν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συνυπογράψουμε τον ακρωτηριασμό της χώρας μας και κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας», το... συζητούν και το διαπραγματεύονται! Η επαναφορά της συγκεκριμένης πρότασης συναντά ήδη ισχυρές αντιστάσεις από σκεπτόμενους πολίτες, με το επιχείρημα ότι το κλείσιμο αυτών των αεροδρομίων θα απέκλειε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, ενώ θα τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης.

Και, φυσικά, δεν υπάρχει μόνο αυτός ο κίνδυνος. Υπάρχει και το εθνικό πρόβλημα, ιδίως με νησιά όπως το Καστελόριζο, η Λήμνος και άλλα που έχουν FIR με την Αγκυρα, η οποία συνεχώς το παραβιάζει εγείροντας παράλογες απαιτήσεις.

Καλό θα είναι η κυβέρνηση δημόσια και ξεκάθαρα να κόψει τον βήχα στους Γερμανούς και στην τρόικα και να τους κάνει σαφές ότι αυτά τα σχέδια δεν πρόκειται να γίνουν πράξη.

Καλό θα είναι επίσης να καθησυχάσει τους κατοίκους, τους ακρίτες μας, ότι δεν έχει σκοπό η Πολιτεία να τους εγκαταλείψει· ότι δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία. Νισάφι πια με τις απαιτήσεις των δανειστών. Ολα έχουν ένα όριο...

Τέρενς Κουίκ: Έχετε βάλει σκοπό να φύγετε κολυμπώντας!
Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Με ανησυχεί βαθύτατα η διάψευση που έκανε το ΤΑΙΠΕΔ, ότι με εισήγηση τρόικας, των Γερμανών συμβούλων του Δημοσίου και της εταιρείας Lufthansa (η οποία οσονούπω θα εξαγοράσει την
Aegean που αγόρασε την Olympic), προτείνεται το κλείσιμο 22 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας.

Προειδοποιούμε, όποιον συγκυβερνητικό Υπουργό υπογράψει τέτοια απόφαση, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και την τρόικα, ότι εάν γίνουν πράξη αυτά τα βλακώδη σχέδια, θα εξακοντιστούν από κει που ήρθαν όχι αεροπορικώς, αλλά κολυμπώντας!

ΥΓ: Δεν ξέρω αν θα βρουν ένα καράβι να τους μαζέψει, αφού και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες τα μνημόνια της τρόικας και της συγκυβέρνησης τις έχουν εξαφανίσει».
Tου Θεόδωρου Δίζελου

Η κυβέρνηση ετοιμάζει για τις αρχές του 2014 καινούργιο κούρεμα των αποδοχών, κυρίως των συνταξιούχων, με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων ή και την κατάργησή τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Παράλληλα προπαρασκευάζει και την εφαρμογή της δεύτερης λίστας των απολύσεων από το Δημόσιο.

Εύλογη, λοιπόν, είναι η απορία σχεδόν όλων των Ελλήνων, πώς είναι δυνατόν με τέτοιους δραστικούς περιορισμούς δαπανών και με ένα πλουσιοπάροχο δανεισμό από την «τρόικα» να αυξάνεται το ύψος του δημόσιου χρέους και να διογκώνονται οι δανειακές ανάγκες. Επειδή όλα τα φαινόμενα, στην οικονομική ζωή τουλάχιστον, έχουν την εξήγησή τους, για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να ρίξουμε μια επισταμένη ματιά, για να δούμε το τι συμβαίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και πώς διογκώνονται συνεχώς οι δαπάνες.

α) Το ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου και ενώ είχε αναλάβει ήδη υποχρεώσεις για περιορισμό του κράτους και μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, ίδρυσε μέσα στα δύο χρόνια που κυβέρνησε 41 (σαράντα μία) νέες Γενικές Γραμματείες και ειδικές υπηρεσίες στα διάφορα υπουργεία. Για του «ψύλλου το πήδημα» δημιουργούσαν καινούργιες υπηρεσίες προκειμένου να τακτοποιήσουν ορισμένους που είχαν προσφέρει υπηρεσίες στο κόμμα. Η ΝΔ, που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, πολύ σωστά κατήγγειλε αυτή τη μεθοδολογία για το βόλεμα των ημετέρων. Υπάρχει μία σοβαρή αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων πάντα στην πολιτική. Όμως υπήρξαν και πρωθυπουργοί, οι οποίοι ήσαν συγκρατημένοι και στις υποσχέσεις και στα έργα τους. Και φεύγουμε τώρα από την περίοδο αυτή που μας έφερε Μνημόνια, κουρέματα, το ΔΝΤ και όλα αυτά που σήμερα έχουν καταβασανίσει τον ελληνικό λαό.

β) Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά σπαταλάει σημαντικά ποσά για την πρόσληψη ξένων εταιρειών σαν συμβούλων αποκρατικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη προσληφθεί, η Goldman Sachs, η Moody's, η GP Morgan και η Fitch. Πόσο αμείβονται άραγε αυτές οι εταιρείες και ποια ακριβώς είναι η δραστηριότητά τους στην Ελλάδα; Οι παραπάνω εταιρείες έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα ειδικά γραφεία και απασχολούν δικά τους στελέχη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα γραφεία αυτά των εταιρειών-συμβούλων αναπτύσσουν στην Ελλάδα μια πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι σήμερα στην ελληνική αγορά επικρατεί η αρχή «πούλησε ό,τι μπορεί να πουληθεί». Και αυτό σημαίνει ότι έχει γιγαντωθεί πλέον η τάση της αποελληνοποίησης της παραγωγικής μας μηχανής. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Χανιά πωλούνται χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία εν λειτουργία ή όχι, καταστήματα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παραγωγής φαρμάκων, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και άλλων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Αυτή ακριβώς την τάση εκποίησης που παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες των ελληνικών επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται τα εδώ γραφεία των ξένων εταιρειών και μεσολαβούν στην εύρεση αγοραστών ξένων που τα αγοράζουν αντί πινακίου φακής. Και επιπλέον διαβλέπουν ότι στο μέλλον αυτή η τάση θα ισχυροποιηθεί, δεδομένου ότι η Κομισιόν πιέζει για την πώληση των μικρών μη συστημικών ελληνικών τραπεζών και τη ρευστοποίηση (πώληση) μέχρι το τέλος του 2017 όλων των υποκαταστημάτων που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Αυτό βέβαια θα επιφέρει συρρίκνωση των κερδών των ελληνικών τραπεζών που θα προβούν στις πωλήσεις αυτές. Όμως η πίεση αυτή της Κομισιόν έχει λογική, γιατί στηρίζεται στη σκέψη ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες διατηρούνται στη ζωή με κρατικές πιστώσεις, οι οποίες χορηγούνται από τον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου από την «τρόικα». Και συνεπώς δεν συμφέρει οικονομικά την Ελλάδα να δανείζεται και το προϊόν του δανείου να πηγαίνει σε ξένες χώρες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν διανοίγεται ένα ευρύ πεδίο για τις εταιρείες-συμβούλους, να δραστηριοποιηθούν όχι μόνο στην αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, αλλά γενικά στην πώληση όλων όσων διατίθενται για τον σκοπό αυτό. Άραγε είναι σωστό σύμβουλοι του κράτους για τις αποκρατικοποιήσεις να προσφέρουν και υπηρεσίες σε ιδιώτες επιχειρηματίες; Ας σκεφτεί η κυβέρνηση μήπως θα πρέπει για λόγους προστασίας της ελληνικής παραγωγικής μηχανής να περιορίσει τη δραστηριότητα των ξένων συμβούλων.

γ) Πέρα από τις ξένες εταιρείες συμβούλων έχουμε και τους έλληνες συμβούλους (υψηλά αμειβόμενους), οι περισσότεροι των οποίων δεν προσφέρουν κανένα ουσιαστικό έργο, λόγω απειρίας στα θέματα που απασχολούν τα διάφορα υπουργεία. Έχουν, όμως, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον κομματικό μηχανισμό των εκάστοτε κυβερνώντων κομμάτων. Μέσα στην παλαιοκομματική συνήθεια να εξασφαλίζεται υψηλό εισόδημα σε στελέχη του κόμματος, θα πρέπει να τοποθετήσουμε και την ευρωπαϊκή μόδα της δημιουργίας ανεξάρτητων αρχών, όπως για παράδειγμα είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου των ΜΜΕ, που δεν είχε άλλη δουλειά να κάνει και έστειλε έγγραφο επίπληξης σε γνωστό τηλεοπτικό κανάλι γιατί δεν παραχωρεί περισσότερο χρόνο για προβολή των θέσεων της Χρυσής Αυγής. Εκεί τοποθετούνται όχι μόνο οι επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών, αλλά και ένα σωρό υπάλληλοι που επανδρώνουν τα διάφορα γραφεία τους. Βέβαια ο θεσμός αυτός δεν είναι ελληνικής προέλευσης, είναι καθαρά ευρωπαϊκός. Και τα κόμματα σκέφτηκαν ότι για να «γίνουμε Ευρωπαίοι» πρέπει να φτιάξουμε ανεξάρτητες αρχές, αφού αυτό μας βολεύει για να εξυπηρετήσουμε και τα δικά μας παιδιά.

Και δ) κατ' επανάληψη έχει λεχθεί από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και από οικονομικούς αναλυτές της αγοράς ότι η χώρα μας, από τα μέσα της επόμενης χρονιάς, θα αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές. Το πρόβλημα δεν είναι πότε θα αρχίσουμε να δανειζόμαστε από τις αγορές. Και από σήμερα μπορούμε. Όμως το πρόβλημα είναι το ύψος των επιτοκίων που θα απαιτούν. Από τη σκοπιά τη δική μας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προσλάβει μερικούς ξένους συμβούλους που θα αναλάβουν, με παχυλή βέβαια αποζημίωση, το έργο της εξεύρεσης αγοραστών των ομολόγων που θα εκδίδει το Δημόσιο για τον δανεισμό του. Φανταστείτε τώρα πού θα φτάσει το δημόσιο χρέος όταν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για τα πολύ υψηλά επιτόκια που θα περιέχουν και το ρίσκο λόγω της ασθενούς θέσεως της οικονομίας μας και να πληρώνουμε και τους μεσίτες αυτούς που θα μας βρίσκουν τους κερδοσκόπους-αγοραστές των κρατικών μας ομολόγων. Όλο το περίσσευμα από τα κουρέματα μισθών και συντάξεων και από τις απολύσεις θα πηγαίνουν στα τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Και ασφαλώς επειδή δεν θα μπορούν να καλύπτουν αυτές τις υψηλές δαπάνες, κάθε λίγο και λιγάκι θα έχουμε συνεχώς κουρέματα μισθών και συντάξεων και απολύσεις υπαλλήλων.

Και τώρα θα πρέπει να θυμηθούμε και τον ρόλο που παίζουν αυτές οι εταιρείες-σύμβουλοι μέσα στις δραστηριότητες της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Αυτές οι εταιρείες και πολλές άλλες ακόμη, ασχολούνται και με τη διοργάνωση στοιχημάτων υπέρ ή κατά των διαφόρων οικονομιών και κυρίως των ασθενών. Και ανάλογα με τα κέρδη που θα αποφέρουν αυτά τα παιχνίδια προκαλούν τις συμφέρουσες εξελίξεις. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι η Goldman Sachs κατά την εποχή που η Ελλάδα προπαρασκευαζόταν για την ένταξή της στην Ευρωζώνη και επεδίωκε να εμφανίσει μείωση του δημόσιου χρέους της, ενώ τα πραγματικά στοιχεία ήταν αντίθετα, έναντι κάποιας αμοιβής υποθέτουμε από την τότε κυβέρνηση Σημίτη, ανέλαβε ένα τμήμα του ελληνικού δημόσιου χρέους (αναδοχή χρέους) και στο τέλος της χρονιάς εκείνης το χρέος παρουσιάστηκε μειωμένο.

Όμως, μετά από μερικές μέρες, η Goldman Sachs ακύρωσε την αναδοχή του χρέους. Αυτό το παιχνίδι είχε σαν συνέπεια όλα τα στοιχήματα που πρόβλεπαν στο τέλος της χρονιάς μείωση του ελληνικού χρέους να κερδίσουν και αυτά ήταν τα λιγότερα. Τα περισσότερα στοιχήματα έχασαν και οι εταιρείες κέρδισαν τεράστια ποσά.

Στον τομέα των στοιχημάτων γίνονται πάρα πολλές λαθροχειρίες σε βάρος ή υπέρ μιας οικονομίας και δημιουργούνται πολλές «φούσκες» που όταν σκάνε προκαλούν πάντα ζημία σε πολλούς παίκτες, αλλά και αλλοιώνουν τις οικονομικές εξελίξεις που εμφανίζονται σε μια οικονομία.

Όλα όσα προαναφέραμε καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από τον δανεισμό που μας παρέχει η «τρόικα» από τα κουρέματα μισθών και συντάξεων και από τις απολύσεις υπαλλήλων αποτελούν ευκαιρίες κέρδους για τα κοράκια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αγοράς. Κορυφαία στελέχη αυτών των εταιρειών-συμβούλων θα μαζευτούν στην Ελλάδα για να εκμεταλλευτούν την κατάρρευση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μας.

Και στην αγκαλιά τους μας έσπρωξαν οι αποφάσεις και η αναβλητικότητα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και η τυφλή αφοσίωση των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2009 και μέχρι σήμερα. Δυστυχώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως δήλωσε και προ ημερών ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, δεν έδειξαν καμιά ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδος. Και να προσθέσουμε κι εμείς ότι με αγαλλίαση μας οδήγησαν στην καταστροφή προκειμένου να διασωθεί το ευρώ και να κερδίσουν τα κοράκια της διεθνούς αγοράς. Βέβαια, στο αποτέλεσμα αυτό καταλήξαμε και με την τυφλή υποταγή ορισμένων Ελλήνων, πολιτικών και μη, στις αξιώσεις της «τρόικας».

Πηγή: Το Παρόν
Το βράδυ της Δευτέρας, 8 Ιουλίου 2013, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μίλησε στο επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Πολωνός ομόλογός του, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, στο Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας.

Πριν κάνουν την εθιμοτυπική πρόποση, στην αντιφώνησή του προς τον Πολωνό ομόλογό του, ο Έλληνας Πρόεδρος προέβαλε...


....«τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες που συνδέουν, όχι μόνο την Ελλάδα και την Πολωνία, αλλά όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Της κρίσης που προκάλεσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Federal Reserve και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Της κρίσης που καταστρέφει την ίδια τη χώρα του;

Ποιες είναι, τέλος πάντων,
αυτές οι «ευρωπαϊκές αξίες», που καταστρέφουν τις ίδιες τις χώρες της Ευρώπης;


Του Sergei Vasilenko 
Εφημερίδα Pravda
11 Οκτωβρίου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Πολλοί μεγαλόστομοι κήρυκες της Δύσης, οι οποίοι περιστασιακά κατηγορούν τη Ρωσία για έλλειψη της ελευθερίας του λόγου και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατείνονται ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην Ευρώπη, αφού εκεί εδράζονται οι «ευρωπαϊκές αξίες». Κανείς δεν κάνει την παραμικρή σκέψη για την ουσία αυτών των «ευρωπαϊκών αξιών». Υπάρχουν όντως τέτοιες αξίες;

«Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές αξίες»

Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Medinsky, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Είναι πεπεισμένος ότι οι ευρωπαϊκές αξίες είναι απλώς το προϊόν της φαντασίας των διανοούμενων, οι οποίοι ασχολούνται με την προώθηση της πάλαι ποτέ ευρωκεντρικής και κατ’ επέκταση σήμερα βορειοατλαντικής προπαγάνδας. 

«Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές αξίες. Καθένας έχει τις δικές του αξίες, κάθε άνθρωπος μεμονωμένα. Εάν κάποια άτομα λειτουργούν συλλογικά, τότε είναι φυσικό να ενωθούν με βάση κάποιες από αυτές τις αξίες», είπε ο υπουργός.

Κατά την άποψη του Vladimir Medinsky, δεν είναι σωστό να μιλάμε για ένα ενιαίο σύνολο αξιών, το οποίο χαρακτηρίζει μια ολόκληρη ήπειρο και ενδείκνυται ως πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο.


«Ο κόσμος αποτελείται από λαούς διαφορετικούς, όπως ο Θεός τον προόρισε να είναι όταν τον δημιούργησε. Μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, των κατοίκων της Ελβετίας, των λαών της Κεντρικής Αφρικής, των Αρμενίων και των Ρώσων, κυρίως, από την άποψη των αξιών τους, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν τι είναι καλό και τι κακό. Βάσει αυτών των απόψεων, δεν έχει κανείς δικαίωμα να πει ότι ορισμένοι έχουν δίκιο και άλλοι άδικο. Χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια ώστε τα διαφορετικά έθνη να σχηματίσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ζωής και σκέψης», διευκρίνισε ο Ρώσος υπουργός .

Είπε επίσης ο Medinsky: 

«Συμβαίνει συχνά, ένα κράτος, με πρόσχημα κάποιες παγκόσμιες, δήθεν καθολικές ή ευρωπαϊκές αξίες, να προσπαθεί να επιβάλει τις δικές του αξίες σε άλλα έθνη».

Τι είναι οι ευρωπαϊκές αξίες;

Γνωρίζετε τι είναι αυτό που ονομάζουν κάποιοι «ευρωπαϊκή αξία»; Μάλλον όχι. Μην ανησυχείτε, δεν είστε μόνοι. Κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, διότι απλά δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ακριβώς άλλο ένα κλισέ που εξυπηρετεί ένα είδος προπαγάνδας, το οποίο συμφέρει σε κάποιους να χρησιμοποιείται, όταν δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, αλλά θεωρούν σκόπιμο να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης.

Υπάρχουν πολλά τέτοια κλισέ ή ταμπέλες. Γνωρίζετε τι είναι πολιτισμένη χώρα; Διαφωτισμένη ανθρωπότητα, μήπως; Ελευθερία του λόγου; Κοινή γνώμη; Πολιτική συναίνεση; Ανθρώπινα δικαιώματα; Κοινωνία των πολιτών; Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός όλων αυτών, αφού είναι μόνο στερεότυπα κλισέ τα οποία κάποιους εξυπηρετούν. 

Για ένα διάστημα, οι εν λόγω συνδυασμοί λέξεων θεωρήθηκαν ως κάτι σοβαρό, αλλά πολύ γρήγορα εκφυλίστηκαν σε ανούσια κλισέ. Και όμως, αυτές οι φράσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στο μυαλό πολλών ανθρώπων. Τις χρησιμοποιούν τακτικά Δυτικοί πολιτικοί, καθώς και δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι τις εκμεταλλεύονται κατάλληλα.

Οι ευρωπαϊκές αξίες κατέχουν μια εξέχουσα θέση σε αυτή την προπαγάνδα. Κατά τη διάρκεια της περεστρόικα και την «ανάδειξη της νέας Ρωσίας, πολλοί «δημοκράτες» της Δύσης διαλαλούσαν αυτές τις αξίες. Και εξακολουθούν να μιλούν γι 'αυτές μέχρι και σήμερα. Βλέπετε, η ευρωπαϊκή επιλογή για τη Ρωσία είναι μη αναστρέψιμη, και αυτό που υποτίθεται ότι σημαίνουν οι ευρωπαϊκές αξίες έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία.

Αλλά κανείς δεν διευκρινίζει ποτέ τι είδους αξίες είναι αυτές. Έχουν μήπως οι Έλληνες και οι Γερμανοί κοινές αξίες; Καθόλου, θα έλεγα. Για να μην αναφέρουμε τις αξίες των Βρετανών και των Γερμανών, οι οποίες διαφέρουν πολύ περισσότερο. Ή ας πάρουμε, για παράδειγμα, την Ανατολική Ευρώπη - Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, ιδιαίτερα την τελευταία – και από τα Βαλκάνια τη Σερβία και την Κροατία. Πού έγκεινται οι ευρωπαϊκές αξίες τους; Πιο συγκεκριμένα, έχει καμία από αυτές τις χώρες ευρωπαϊκές αξίες; Μήπως οι Σέρβοι, οι οποίοι θεωρούν το σοσιαλιστικό παρελθόν τους τη χρυσή εποχή τους; Ή μήπως οι Πολωνοί, που ονειρεύονται την αποκατάσταση του παλιού πολωνικού κράτους [Rzeczpospolita] πριν την ναζιστική εισβολή, αλλά εντός καθορισμένων συνόρων;

Αλλά ας αφήσουμε την Ανατολική Ευρώπη, αφού φέρει τη σφραγίδα του «βαρέως σοβιετικού παρελθόντος». Μπορούμε να συγκρίνουμε τους Σκανδιναβούς και τους Ιταλούς. Δέχονται, για παράδειγμα, οι Σουηδοί να αποδώσουν στους Ιταλούς την ιταλική μαφία ως μία από τις «ευρωπαϊκές αξίες» τους; Σίγουρα όχι! Και αν συγκρίνουμε τους Ολλανδούς και τους Βέλγους, αποδεικνύεται ότι οι πρώτοι κουράστηκαν από καιρό να είναι οι «πρώτοι», και προτιμούν να στρέφονται στις συντηρητικές αξίες (φυσικά, αφού νομιμοποίησαν την μαριχουάνα και την πορνεία και είδαν τις συνέπειες), ενώ οι Βέλγοι έχουν επίσης υιοθετήσει άκρως ριζοσπαστικές επιλογές.

Μήπως οι ευρωπαϊκές αξίες ενέχουν θρησκευτικές αξίες, και όχι πολιτικές; Δοκιμάστε να το πείτε αυτό στους Ιρλανδούς, ή τους Κροάτες και τους Σέρβους. Πείτε στις στερημένες τάξεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ότι οι θρησκευτικές αξίες τους συμπίπτουν με αυτές της προτεσταντικής Γερμανίας. Μήπως οι «ευρωπαϊκές αξίες» ενέχουν την ανεξιθρησκεία; Κάπου παρατηρούμε να λείπει ένας κρίκος από την σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο. Υπάρχει ανεξιθρησκεία και σεβασμός προς τις άλλες θρησκείες στη Γαλλία, όπου απαγορεύθηκε η μαντίλα, ή μήπως στη Δανία, όπου δημοσιεύονται γελοιογραφίες που διακωμωδούν το Ισλάμ;

Ας αφήσουμε και τη θρησκεία κατά μέρος. Ας δούμε μήπως οι «ευρωπαϊκές αξίες» ενέχουν κοινές φιλοσοφικές και ιδεολογικές ιδέες που δεν έχουν συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ τους. Γιατί άραγε οι Σουηδοί, εξαιτίας αυτών των «κοινών ιδεών», άρχισαν να σκέφτονται την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το «σκάνδαλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων», όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αθώωσε μια λετονική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, ενώ λειτουργούσε στη Σουηδία, αρνήθηκε να καταβάλει στους εργαζόμενους τους προβλεπόμενους από την σουηδική νομοθεσία μισθούς; Γιατί το να αγνοήσει όσα προβλέπουν τα καταστατικά των συνδικάτων και ο νόμος για τους Σουηδούς «κρατιστές σοσιαλιστές» ήταν πολύ πιο σημαντικό για την ΕΕ από ό, τι οι «ευρωπαϊκές αξίες».

Μήπως μεταξύ των ευρωπαϊκών αξιών συμπεριλαμβάνεται η αξία της ειρηνικής επίλυσης των διενέξεων; Ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας σίγουρα δεν ταιριάζει σε αυτές. Για να μη θέσουμε το απλό ερώτημα, «πού γεννήθηκαν ο φασισμός και ο ναζισμός».

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι οποίοι, από το ένα ή το άλλο βήμα, έχουν διακηρύξει ότι οι «ευρωπαϊκές αξίες» είναι κυρίως ταυτόσημες με μια υψηλή ποιότητα ζωής. Αλλά η υψηλή ποιότητα ζωής είναι ένα όνειρο που δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να γίνει πραγματικότητα για όσους ζουν σήμερα στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Ρίχνοντας μια ματιά στους δείκτες της «υψηλής ποιότητας ζωής» τους, δεν θα ήθελε κανείς σας να ενστερνιστεί καμιά από τις ευρωπαϊκές αυτές αξίες.

Είναι, επομένως, σαφές ότι δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά ακούγεται τόσο εύηχος αυτός ο όρος: «ευρωπαϊκές αξίες!" Άσε που είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς άλλες χώρες για την απουσία τους. Για παράδειγμα, εύκολα μπορεί κανείς να κατηγορήσει αυτούς που διαπληκτίζονται μέσα στο Ρωσικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, απαγορεύεται αυστηρά να αναφέρει κανείς το παραμικρό για το Αγγλικό Κοινοβούλιο, όπου καυγάδες, διαπληκτισμοί, ακόμη και εγκεφαλικές διασείσεις είναι κοινός τόπος. Εύκολα μπορεί κανείς επίσης να κατηγορήσει άλλες χώρες για ευρείας κλίμακας διαφθορά, τονίζοντας το πόσο απαράδεκτο είναι αυτό το φαινόμενο στο πλαίσιο των «ευρωπαϊκών αξιών». Πλην όμως, δεν επιτρέπεται να πούμε τίποτε για τη διαφθορά στην Ιταλία και τη Γαλλία σήμερα. Αυτό εννοείται.

«Ευρωπαϊκές αξίες»: αίμα και βία

Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι η λεγόμενη ευνομία και τάξη στην Ευρώπη βασίζεται σε πρωτοφανείς πρακτικές τρομοκρατίας σε μια ιστορική προοπτική, επειδή το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας απαρτίζεται από κεφάλαια συνεχών πολέμων εναντίον όλων. Πόλεμοι, γενοκτονίες και καταστολή: αυτή είναι η Ευρώπη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν εξοντωθεί λόγω των εθνικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων επί αιώνες. Ας μην ξεχνάμε την Μεταρρύθμιση, την Ιερά Εξέταση, την αιματηρή Αλβιγενσιανή Σταυροφορία, τις υπόλοιπες σταυροφορίες και μια σειρά από κανιβαλιστικές νομοθεσίες. Οι «προοδευτικοί» Προτεστάντες έκαψαν στην πυρά χιλιάδες «μάγισσες» εκείνη την εποχή. Η Ρωσία ποτέ δεν οραματίστηκε καν τις αξίες αυτές. Δεν είχε καμιά σφαγή της νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου και καμιά αιματηρή Αλβιγενσιανή Σταυροφορία.

Δεν επιδέχονται καν σύγκριση οι ευρωπαϊκοί νόμοι με τους ρωσικούς, από άποψη απανθρωπιάς και κτηνωδίας. Στη Βρετανία, τα παιδιά οδηγούνταν στην αγχόνη τον 19ο αιώνα αν κάποιος τα συλλάμβανε να κλέβουν. Στη Ρωσία, η μέγιστη ποινή την ίδια εποχή ήταν η επιβολή σκληρής εργασίας. Στην Αγγλία, οι αγρότες δικάζονταν για ασήμαντα αδικήματα που διέπρατταν επειδή ήταν φτωχοί και άστεγοι και στη συνέχεια εκτελούνταν.

Η ευρωπαϊκή ευημερία βασίζονταν και βασίζεται στην εκμετάλλευση και την λεηλασία. Από την αρχαιότητα, οι κατ’ εξοχήν Ευρωπαίοι «δημοκράτες» της εποχής, οι Ρωμαίοι, είχαν σκλάβους, που δεν θεωρούνταν ανθρώπινα όντα. Η δημοκρατία δεν επεκτάθηκε σ 'αυτούς. Η εποχή της αποικιοκρατίας αποτέλεσε την λογική συνέχεια της αρχαίας ιστορίας, αλλά με χαρακτηριστικό την ακόμη μεγαλύτερη βαναυσότητα. Οι Ευρωπαίοι δουλέμποροι και επιχειρηματίες κατέστρεψαν την Αφρική. Λεηλατούσαν την ήπειρο αυτή επί αιώνες. Και Ευρωπαίοι άποικοι αφάνισαν τους γηγενείς πληθυσμούς της αμερικανικής ηπείρου σχεδόν ολοκληρωτικά, χάρη στα όπλα τους και τις νέες πρωτόγνωρες για την ήπειρο αυτή ασθένειες, που μετέφεραν εκεί.

Και οι απόγονοι αυτών των ίδιων Ευρωπαίων προσπαθούν σήμερα να επιβάλουν «ευρωπαϊκές αξίες» σε χώρες όπως η Ρωσία; Αν είναι ποτέ δυνατόν... 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Το άνοιγμα, κατά το παράδειγμα του «αξιότιμου» κ Μπουτάρη, όχι ένα ή δυο, αλλά ακούστε, 19 οθωμανικών τζαμιών που βρίσκονται σε όλη τη έκταση της ελληνικής επικράτειας, όπως τα πρόβαλε η γνωστή τουρκική ισλαμική εφημερίδα Zaman, στο φύλο της στις 11 Οκτωβρίου, ζητούν με περισσή… «παρρησία» οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι.

Τα τζαμιά αυτά όπως τα παρουσίασε σε ειδικό αφιέρωμα η τουρκική εφημερίδα είναι τα εξής :
1) Yeni Cami. Το γνωστό Γιενή Τζαμί των Ντονμέδων, (εξισλαμισμένων Εβραίων), στην Θεσσαλονίκη που κτίστηκε το 1900-1903 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα, Vitiliano Poseli. Το τζαμί αυτό ήταν το πρώτο το οποίο με πρωτοβουλία του γνωστού φιλότουρκου δημάρχου της Θεσσαλονίκης, κ Μπουτάρη, ξαναλειτούργησε το περασμένο καλοκαίρι για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι.
2) Fethiye Cami. Το Φετιγιέ Τζαμί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη. Κτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456-1458.
3) Mustafa Voyvoda Camı. Το γνωστό τζαμί στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Κτίστηκε από τον Βαλή Μουσταφά Βοϊβόντα τον 18ο αιώνα.
4) İbrahim Paşa Cami. Ιμπραήμ πασά τζαμί. Είναι στην Καβάλα Κτίστηκε από τον γνωστό ελληνικής καταγωγής Ιμπραήμ πασά.
5) Halil Bey Cami. Χαλίλ μπευ τζαμί. Είναι στην Καβάλα. Είναι το πιο παλιό τζαμί της Καβάλας. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο.
6) Ağa Paşa Cami. Αγά πασά τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Κτίστηκε το 1730. Χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη εθνοσυνέλευση της επανάστασης του 1821.
7) Ulu Cami. Ουλού τζαμί. Βρίσκεται στο Ναύπλιο. Είναι το πιο παλιό τζαμί του Ναυπλίου. Σήμερα είναι θέατρο.
8) Çelebi Sultan Mehmet Cami. Τσελεμπί σουλτάν Μεχμέτ τζαμί. Το μεγάλο τζαμί του Διδυμοτείχου. Είναι του 14ου αιώνα.
9) Yeni Cami. Γιενή τζαμί. Είναι στην Λάρισα. Είναι του 19ου αιώνα και σήμερα είναι αρχαιολογικό μουσείο.
10) Osman Sah Kurşunlu Cami. Οσμάν Σαχ Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στα Τρίκαλα. Το έκτισε τον 16ο αιώνα ο Οσμάν Σαχ, γαμπρός του σουλτάνου Σελίμ του πρώτου.
11) Monemvasia Camisi. Το τζαμί της Μονεμβασίας, (σύμφωνα με την Zaman). Κτίστηκε τον 16ο αιώνα και σήμερα είναι μουσείο.
12) Süleymaniye Cami. Σουλεϊμανιέ τζαμί. Βρίσκεται στην Ρόδο. Κτίστηκε από τον γνωστό σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1531. Σήμερα είναι μνημείο.
 Μουράτ Ρέϊς τζαμί. Και αυτό βρίσκεται Στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1636.
13) Murad Reis Cami.
14) Ağa Cami. Αγά τζαμί. Και αυτό είναι στην Ρόδο. Κτίστηκε το 1819 από τον Χατζή Μεχμέτ Αγά.
15) Deftedar Cami. Ντεφτεντάρ τζαμί. Βρίσκεται στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1724 από τον Ντεφτεντάρ Ιμπραήμ Πασά. Το τζαμί αυτό λειτουργεί κάθε Παρασκευή.
16) Lonca Cami. Λόντζα τζαμί. Στην νήσο Κω. Κτίστηκε το 1776.
17) Aslan Paşa Cami. Ασλάν πασά τζαμί. Βρίσκεται στα Γιάννενα. Κτίστηκε από τον Ασλάν πασά και σήμερα είναι εθνογραφικό μουσείο.
18) Fethiye Cami. Φετχιγιέ τζαμί. Και αυτό είναι στα Γιάννενα. Προφανώς τα τζαμιά των Ιωαννίνων προορίζονται για τους μουσουλμάνους Τσάμηδες που ονειρεύονται να ξαναέρθουν στην περιοχή.
19) Kurşunlu Cami. Κουρσουνλού τζαμί. Βρίσκεται στην Καστοριά.

Το ζήτημα της επαναφοράς της Ελλάδας στο… οθωμανικό «τόξο» έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις από τους ισλαμιστές γείτονες και τελευταία αναπτύσσουν μια έντονη προπαγάνδα προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε έχουν σαν μεγάλο σύμμαχο τους και την τεράστια τηλεοπτική επιτυχία των τουρκικών σήριαλ που εξοικείωσε, όπως πιστεύουν, τους Έλληνες με την… «οθωμανική τους κληρονομιά». 

Πρόσφατα μάλιστα σε μια παρουσία αυτής της «οθωμανικής κληρονομιάς» της Ελλάδα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, ακουστήκαν πολλά φαιδρά τα οποία όχι μόνο δεν στέκουν ιστορικά αλλά και προκαλούν τον γέλωτα, είναι όμως άλλη μια πλευρά της επίσημης τουρκικής επεκτατικής αντίληψης, (νεοοθωμανικη πολιτική του Αχμέτ Νταβούτογλου), στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα. 

Αναφορές όπως, «οι εθνικιστές Έλληνες καταστρέφουν την οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά, τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα καταρρέουν, σκόπιμα δεν κτίζονται πια… τζαμιά και τουρκικά χαμάμ», λες κει είμαστε στον δέκατο ένατο αιώνα, καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την πολιτική. 

Ειδικά για την ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα, συχνά παρουσιάζονται ακόμα και τηλεοπτικές εκπομπές, (πρόσφατη μεγάλη τηλεοπτικη παρουσίαση στην Kocaeli TV), που καυτηριάζουν την ελληνική στάση να μην δοθεί ξανά στην λειτουργία τον γνωστό «Βοεβόδα τζαμί» στο Μοναστηράκι. Το τζαμί αυτό παρουσιάζεται σαν ένα από τα τρία οθωμανικά μνημεία που έχουν διασωθεί στην Αθήνα από τα 86, όπως αναφέρουν οι Τούρκοι ειδικοί, τζαμιά λουτρά κ.α., που είχαν κτίσει οι Οθωμανοί και τα… «γκρέμισαν» οι Έλληνες «φανατικοί».Συνέντευξη του συμβούλου του Έντι Ράμα για την περιοχή των Βαλκανίων, Shkelzen Maliqi, στην αλβανική εφημερίδα "Express". Να θυμίσουμε πως πρόκειται για τον κύριο που κατά πολλούς τοποθετήθηκε στην θέση αυτή κατόπιν παρέμβασης του George Soros.

Στην συνέντευξη του μιλάει για θέματα που σχετίζονται με τους Αλβανούς εντός των δύο αλβανικών κρατών και άλλων χώρων των Βαλκανίων καθώς και τις σχέσεις με τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Εξηγεί τη σημαίνει για την Ελλάδα η περίφημη φράση του Αλβανού Πρωθυπουργού «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και σπεύδει να εξηγήσει πως η φράση αυτή σημαίνει "να λυθούν τα προβλήματα που υφίστανται και που κληρονομήσαμε" .

Για να μην έχουμε αυταπάτες, ερωτηθείς


«Πώς βλέπετε τις πάντα τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα. Ποια φόρμουλα θα χρησιμοποιήσετε ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα;»

ο σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού απαντάει :


«Τα προβλήματα με την Ελλάδα δεν είναι ανυπέρβλητα και παντοτινά. Νομίζω ότι μπορούν και πρέπει να βελτιωθούν σταδιακά, πολεμώντας τις εθνικιστικές προκαταλήψεις και από τις δύο πλευρές . Η νέα αλβανική κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή , όπως την Τουρκία και την Ιταλία.

Η φράση του Ράμα, για "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες" έχει παρεξηγηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς παρερμηνεύτηκε λες και ο Ράμα πρότεινε "αμνηστία" για τα ανοιχτά προβλήματα που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία. Ορισμένα από τα οποία είναι ιστορικής σημασίας και κάποια επίκαιρα όπως π.χ. "τα δικαιώματα των Τσάμηδων".

"Μηδενικά προβλήματα" σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει το συντομότερο δυνατό να επιλύσει τα προβλήματα που κληρονόμησε και όχι ότι θα τα βάλουμε κάτω από το χαλί».

Σχόλιο: Παρακαλούμε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, κ. Βενιζέλο, που σύντομα θα επισκεφθεί την Αλβανία να γυρίσει με άδεια (;) βαλίτσα , χωρίς "ΔΩΡΑ" !

Πηγή: Χειμάρρα
...που προωθείται με πρωτοβουλία απροσδιόριστων βουλευτών: €80 εκατομμύρια το χρόνο σε δύο φωτοβολταϊκές εταιρείες για τα επόμενα 20 χρόνια!

Διαβάσαμε περιχαρείς σε σημερινή ενημέρωση από το Κεφάλαιο

"Πανωπροίκι" €80 εκατ. το χρόνο σε δύο φωτοβολταϊκές εταιρείες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η αιτιολογία που προβάλλεται κάνει λόγο για «απεμπλοκή ενεργειακών επενδύσεων που είχαν υπαχθεί στη διαδικασία fast track»

Στην πραγματικότητα πίσω από τη γενικόλογη διατύπωση, κρύβεται μια τροπολογία «δώρο», που προωθείται με πρωτοβουλία βουλευτών και η οποία θα οδηγήσει εκ νέου σε εκτίναξη του ελλείμματος του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως εκτιμούν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Και βέβαια το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές μέσω του ειδικού τέλους ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνεται υποχρεωτικά μαζί με το ρεύμα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά σε δύο ενεργειακούς ομίλους και προβλέπει γενναιόδωρες επιδοτήσεις στο τριπλάσιο ποσό από εκείνο που ισχύει για όποιον θελήσει να εγκαταστήσει σήμερα φωτοβολταϊκό.

Έτσι ενώ η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά είναι στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η κανονική τιμή του συμβατικού ρεύματος στη χονδρική αγορά είναι στα 50 με 60 ευρώ η μεγαβατώρα, οι τιμές που εξασφαλίζει η τροπολογία για επιλεγμένα έργα fast track των δύο ομίλων είναι στα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εγγυημένες για μια περίοδο 20 ετών.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία προωθείται σε μια στιγμή που τα φωτοβολταϊκά έργα έχουν «παγώσει» καθώς κυβέρνηση και τρόικα διαπίστωσαν τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς εξαιτίας των γενναιόδωρων επιδοτήσεων που δόθηκαν χωρίς όριο στον κλάδο των φωτοβολταϊκών τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, κατά κύριο λόγο ήταν ο λογαριασμός από αυτές τις επιδοτήσεις, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες στρεβλώσεις της αγοράς που οδήγησε στην ανάγκη να αυξηθεί πρόσφατα το τέλος ΕΤΜΕΑΡ από τα 9,5 ευρώ στα 20,8 ευρώ η μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές.

Τι λέει η τροπολογία

Σύμφωνα με το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, φωτοβολταϊκά έργα που είχαν ενταχθεί σε fast track και έχουν άδεια παραγωγής πριν από τις 10 Αυγούστου του 2012, χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ, μπορούν να υπογράψουν ακόμη και τώρα σύμβαση με το λειτουργό της αγοράς ηλεκτρισμού στην επιδοτούμενη τιμή που ίσχυε όταν έγινε δεκτή η αίτηση για fast track.

Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν γίνει, η ρύθμιση, με την τελική της διατύπωση, θα αφορά σε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW. Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν πηγές, ότι η ετήσια επιβάρυνση για το ΛΑΓΗΕ θα φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια. Σε περίπτωση που τα εν λόγω πάρκα υποστούν αναδρομικό κούρεμα στις τιμές τους (με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ) η ετήσια επιβάρυνση που θα προκύψει τελικώς είναι 45 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε υποβληθεί, οι εν λόγω επενδύσεις εμφανίζονταν να ξεπερνούν σε ύψος τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με την πτώση των τιμών στο φωτοβολταϊκό εξοπλισμό τα τελευταία χρόνια, οι τιμές έχουν πέσει πάνω από 70%, δηλαδή στην πραγματικότητα το κόστος κατασκευής των πάρκων δεν ξεπερνά, με όρους αγοράς, τα 200 εκατ. ευρώ.

Η αιτιολόγηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που προωθούν την τροπολογία, εστιάζουν στο γεγονός ότι οι δύο εταιρείες που θα αναπτύξουν τα πάρκα, με εξασφαλισμένες αποσβέσεις σε χρόνο ρεκόρ, διαθέτουν εργοστάσια παραγωγής πάνελ και έχουν δεσμευτεί ότι εφόσον υλοποιήσουν τα έργα τους θα διατηρήσουν το προσωπικό στα εργοστάσια.

Όμως στις αιτήσεις στο fast track, μόνο η μία εταιρεία δεσμεύεται για 360 θέσεις εργασίας ενώ η δεύτερη αναφέρεται γενικά σε θετικές επιπτώσεις για την υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών (σύμφωνα με την ανακοίνωση του invest in Greece). Σημειώνεται ότι τα εργοστάσια των εταιρειών που θα κατασκευάσουν τον εξοπλισμό αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν.

Σύμφωνα πάντως με την ετήσια δυναμικότητα των εν λόγω μονάδων, εφόσον κατασκευαστούν 150 MW, οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται για ένα διάστημα 3 έως 5 ετών, με το συνολικό «επιδοτούμενο» τζίρο των πάρκων στο βάθος 20ετίας να φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ έως 1,6 δισ. (ανάλογα με το αναδρομικό κούρεμα που θα αποφασιστεί).

Οι εταιρείες

Από την έρευνα που έκανε το Capital.gr φωτοβολταϊκά έργα που έχουν ενταχθεί στο fast track προέρχονται από δύο εταιρείες: Την εταιρεία Silcio του ομίλου Κοπελούζου και την εταιρεία Spes Solaris.

Συγκεκριμένα η Spes Solaris έχει κάνει πετύχει την υπαγωγή σε fast track για 51 πάρκων ισχύος 297MW σε δύο φάσεις στις 3 Νοεμβρίου του 2011 και στις 6 Ιουνίου του 2012. Τότε τα έργα εντάχθηκαν με προϋπολογισμό 301 εκατ. ευρώ και στο πλάνο που παρουσιάστηκε περιλαμβανόταν δέσμευση ότι διασφαλίζονται συνολικά 360 θέσεις εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής πάνελ που διαθέτει η εταιρεία του ιδιοκτήτη των έργων (Solar Cells Hellas).

Αντίστοιχα η εταιρεία Silcio κατάφερε να εντάξει στο fast track τις 3 Νοεμβρίου του 2011 φωτοβολταϊκά πάρκα 126ΜW. Σε αντίθεση με τις αιτήσεις της Spes Solaris, στις αιτήσεις της Silcio δεν υπάρχει δέσμευση για διατήρηση θέσεων εργασίας ή άλλες προσλήψεις, τουλάχιστον σύμφωνα πάντα με την τότε ανακοίνωση του Ιnvest in Greece.

Σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ επικαλούμενο δηλώσεις από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει ότι τροπολογία αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς "fast track" θα εξετασθεί εφόσον κατατεθεί. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η σχετική συζήτηση στη Βουλή δεν κατέληξε σε κείμενο συγκεκριμένης τροπολογίας, ενώ πρόσθεταν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική συμφωνία των υπουργείων ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και του Invest in Greece ως προς την σχετική ρύθμιση.

Πηγή: Κεφάλαιο
Η άγνωστη ιστορία του Ελληνισμού στα Σκόπια (Μέρος Α’)

Στο συλλογικό έργο “Οι δρόμοι των Ελλήνων” συνέγραψα το κείμενο για τους Έλληνες στην Π.Γ.Δ. Μακεδονίας.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών και το ανεπίλυτο πρόβλημα με την οριστική ονομασία της νέας αυτής χώρας, δημιούργησαν εντάσεις και αύξησαν τις προκαταλήψεις και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η υποχώρηση του σλαβομακεδονικού εθνικισμού, που εκτιμώ ότι είναι η κύρια πηγή έντασης, και ο έντιμος συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες, θα επιτρέψει την ψύχραιμη αποτίμηση του παρελθόντος. Παράλληλα, θα κατευνάσει τα πνεύματα, θα περιορίσει τον ένθεν κακείθεν εθνικιστικό εξτρεμισμό, θα επιδράσει ευνοϊκά στις ανθρώπινες κοινότητες που παραμένουν μέχρι σήμερα και διεκδικούν και στις δύο χώρες τα στοιχειώδη δικαιώματα, όσον αφορά το σεβασμό της ταυτότητάς τους. Παρακάτω παραθέτω το πλήρες κείμενο όπως το κατέθεσα στους εκδότες.

Του Βλάση Αγτζίδη

διδάκτορος σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικού

Α. Π. Θ.

Ένα από τα πλέον άγνωστα τμήματα των εκτός Ελλάδας Ελλήνων, είναι αυτό που κατοικεί στη FYROM, στα σημερινά Σκόπια. Θα τολμούσα να ισχυριστώ πως δεν πρόκειται απλώς για ''άγνωστο'' αλλά και ''ανεπιθύμητο'' για τον μικροαθηναικό ενδοτισμό κομμάτι του Ελληνισμού. Το πολιτικό αδιέξοδο στις σχέσεις των Σκοπίων με την Ελλάδα, η επιθετική σκοπιανή ιδεολογία του ''μακεδονισμού'', και η παραδοσιακή έλλειψη ενδιαφέροντος τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, συνέβαλαν στην άγνοια της ιστορίας τους αλλά και της σύγχρονης παρουσίας τους. Υπάρχει όμως Ελληνισμός στα Σκόπια, την ώρα που κάποιοι στην Αθήνα ετοιμάζονται για τις νέες εκπτώσεις με τίτλο ''Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας''.

Κατά το 19ο αιώνα, ο ελληνικός αυτός πληθυσμός κατοικούσε κατά πλειονότητα στην περιοχή της Πελαγονίας, που περιλαμβάνει την Οχρίδα (Αχρίδα), το Μοναστήρι, τη Γευγελή, και τη Στρώμνιτσα. Τα βόρεια όριά του, που ταυτίζονταν με τα όρια της ιστορικής Μακεδονίας, ήταν το Κρούσοβο και το Πρίλεπο. Οι πρώτες εθνικές συγκρούσεις άρχισαν το 1870, με τη δημιουργία της βουλγαρικής Εξαρχείας και με την απόπειρα των Βούλγαρων εθνικιστών να αποσπάσουν τους σλαβόφωνους ελληνικούς πληθυσμούς από την επιρροή του ελληνόφωνου Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο σλαβόφωνος πληθυσμός διασπάστηκε. Ένα μέρος, οι βουλγαρίζοντες, προσχώρησε στην Εξαρχία, ενώ ένα άλλο σημαντικό μέρος παρέμεινε πιστό στην ελληνική ιδέα και στο Πατριαρχείο. 

Οι βασικές ομάδες του ελληνισμού της Πελαγονίας ήταν τρεις: Οι πατριαρχικοί σλαβόφωνοι, οι Βλάχοι, και οι Σαρακατσάνοι. Ο Σκοπιανός ιστορικός Kriste Bitoski αναφέρει: ''Ιδίως οι Βλάχοι, βαθμιαία έγιναν η κύρια δύναμη στο πλευρό της Μητρόπολης της Πελαγονίας για την προώθηση της Μεγάλης Ελληνικής Ιδέας. Οι ναοί και τα σχολεία του Μοναστηρίου ήταν σε ελληνικά χέρια κατά τα μέσα του 19ου αιώνα…''. Στο υπόμνημα που απέστειλε η ελληνική κοινότητα της Πελαγονίας το 1903 προς τις Μεγάλες Δυνάμεις, περιγράφεται με σαφήνεια η πολιτιστική και εθνική κατάσταση: ''Λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί, αλλ’ αυδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν’ αμφισβητεί προς ημάς τούτο''.

Η ένταση των εθνοτικών συγκρούσεων στην περιοχή φαίνεται και από τη μαρτυρία του Michel Pailares: ''Στο Μοναστήρι, όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες ως τα βάθη της καρδιάς τους, με ελληνικές παραδόσεις και ιδανικά. Στέλνουν πάνω από δύο χιλιάδες παιδιά στα σχολεία του εκεί Ελληνισμού, που τα πλουτίζουν με τις εισφορές τους. Αυτοί βρίσκονται επικεφαλής του πιο σκληρού και αμείλικτου αγώνα εναντίον της Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Δημιούργησαν μια μυστική επιτροπή που είναι ο τρόμος των κομιτατζήδων. Ούτε ο μητροπολίτης ούτε ο Έλληνας πρόξενος μπορούν να μετριάσουν τον έξαλλο πατριωτισμό τους…''. 

Μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και την ενσωμάτωση της περιοχής στο νεοσύστατο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913), η κατάσταση χειροτέρευσε. Οι Σέρβοι ακολούθησαν μια πολιτική εκσλαβισμού και εκσερβισμού. Απαγόρευσαν τη χρήση της ελληνικής γλώσσας και έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία και τις ελληνικές εκκλησίες. Σε ιδεολογικό επίπεδο, μετονόμασαν τους κατοίκους σε ''παλιούς Σέρβους'' (starii Srbrji). Η πολιτική αυτή αντικαταστάθηκε με την πολιτική εκβουλγαρισμού κατά τη διάρκεια τόσο της περιόδου 1916-1918, όταν η περιοχή κατελήφθη από τις Κεντρικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια τα Σκόπια θα επανέλθουν στη σερβική δικαιοδοσία και η επαρχία θα oνομαστεί η επαρχία Vardarska. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα υποστεί τη γερμανική Κατοχή, όπου όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού (οι βουλγαρίζοντες) είδαν τους Γερμανούς ως ελευθερωτές, καθ' ότι σύμμαχοι των Βουλγάρων. Τότε θα επιστρέψουν και οι Βούλγαροι στην περιοχή και θα συνεχίσουν την πολιτική εκβουλγαρισμού. Είναι ακριβώς η πολιτική θα προσπαθήσει να ακυρώσει ο Τίτο στη συνέχεια, εφευρίσκοντας το ιδεολόγημα του μακεδονισμού.

(Τέλος Α’ Μέρους. Συνεχίζεται.)

Πηγή: Diasporic.org


-->

Του Στρατή Μαζίδη 

Έφτασε η νέα υπερσύγχρονη τουρκική κορβέτα που θα εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο – Κέα – Κύθνος. (Σχετικό άρθρο εδώ.) Μετά τα αρκετά “δοκιμαστικά” δρομολόγια του πλοίου και εφόσον δεν... παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, λογικά αναμένεται σύντομα η δρομολόγηση.


Πέρα από το χιούμορ, όμως, υπάρχει και η πραγματικότητα όσον αφορά τη νέα παρουσία ενός τουρκικού πολεμικού πλοίου στη μία ώρα από το Λαύριο, δηλαδή τις ακτές της Αττικής.

Αυτά είναι τα δείγματα της παρακμής μιας χώρας. Όπως τα χρόνια της αυτοκρατορίας με τις διάφορες βάρβαρες φυλές να εισχωρούν βαθιά στην ενδοχώρα και να λεηλατούν. Όσο η αυτοκρατορία ήταν δυνατή, ο εκάστοτε Καίσαρας αναλάμβανε εκστρατεία και συνήθως απάλλασσε τις μακρινές επαρχίες από τα προβλήματα για αρκετά χρόνια. Αργότερα βέβαια, αυτό σήμανε την αρχή του περιορισμού και του τέλους.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός που οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και οι αναχαιτίσεις αποτελούν το κεντρικό θέμα των δελτίων ειδήσεων των 21:00. Σήμερα πλέον αυτό θεωρείται κάτι το συνηθισμένο.

Αφού οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη του αέρα ως προς το να το μετατρέψουν σε “καθημερινό γεγονός ρουτίνας”, άρχισαν και τις ακτοπλοϊκές επισκέψεις.

Ήταν το 2007 με το τουρκικό σκάφος να φτάνει στα ανοικτά σχεδόν της Ραφήνας με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να μπορεί να το απολαμβάνει από μακριά.

Πλέον αρχίζει κι αυτό να γίνεται... συνήθεια.

Το μόνο που απομένει είναι να ξεκινήσουν και οι βόλτες εντός συνόρων από Τούρκους στρατιώτες.

Άραγε τι μπορεί να κάνει μια πληγωμένη και καταχτυπημένη τα τελευταία χρόνια πατρίδα για να αντιδράσει; Υπάρχουν περιθώρια κινήσεων;  

Απασχολείται κανείς σοβαρά με αυτά ή ορισμένοι κοιτούν μόνο δείκτες και νούμερα;

Πηγή: Free Pen
Tροποποιώντας απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα, η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας αποφάσισε ότι το νέο τζαμί θα δεσπόζει στο κέντρο των Τιράνων, χωρίς να έχει δίπλα του κανένα άλλο κτίσμα...


Η νέα αλβανική κυβέρνηση, υπό τον Έντι Ράμα, αποφάσισε την κατασκευή τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων.


Το Εθνικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να αλλάξει απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα που αναφερόταν στην κατασκευή του τζαμιού στο κτίριο Namazgjasë και δίπλα ένα πολυώροφο κτίσμα με στην διασταύρωση της οδού "George W. Bush" και λεωφόρου "Jean D' Arc" (Ιωάννας της Λωραίνης), στα Τίρανα.

Η νέα κυβέρνηση τροποποίησε την απόφαση και εγκρίνει μόνο την άδεια για την κατασκευή του συγκροτήματος " Τζαμί Namazgjasë " και όχι για το πολυώροφο εμπορικό κτίριο.

Πηγή: ΧειμάρραΓράφει ο Σάββας Καλεντερίδης 

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες και τις οθόνες των τηλεοράσεων το «σήριαλ» της εξάρθρωσης των σκληρών οργανωτικών μηχανισμών της Χ.Α., με την πλειονότητα των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτικών που καλούνται να σχολιάσουν τα γεγονότα, να προβαίνουν σε υπερβολές, που μάλλον έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, που είναι η λεγόμενη αποδόμηση του προαναφερθέντος κοινοβουλευτικού κόμματος.
Όμως, παρά το αποτρόπαιο έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, την αποκάλυψη της δράσης βασικών στελεχών της οργάνωσης και των υπερβολών που γράφονται και ακούγονται πανταχόθεν, σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης συνεχίζει να παραμένει συσπειρωμένο γύρω από τη Χ.Α. Τα ποσοστά 7 και 8% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς αναγωγές, σε μια περίοδο που ασκείται τεράστια ψυχολογική πίεση στην κοινή γνώμη, μιλούν από μόνα τους.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια ερμηνεία της στάσης αυτής της σημαντικής μερίδας Ελλήνων πολιτών απέναντι σε αυτό που λέγεται πολιτικό σύστημα, οι οποίοι, παρά το έγκλημα και τις αποκαλύψεις, συνεχίζουν να στηρίζουν τη Χ.Α., γιατί προφανώς θεωρούν ότι τα άλλα κόμματα και ειδικά εκείνα που κυβερνούν, είναι χειρότερα ακόμα και από το κόμμα του προφυλακισμένου κ. Μιχαλολιάκου.
Μερικές από τις -πιθανές- αιτίες:

Πρώτον, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΝΤ κατά την οποία αποφασίστηκε το πακέτο “διάσωσης” της Ελλάδας, πάνω στο οποίο βασίστηκε το θανατηφόρο για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες Μνημόνιο, «η λεγόμενη ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη».
Δηλαδή, το Μνημόνιο που υπέγραψε ο αλήστου μνήμης ΓΑΠ και εφάρμοσε στη συνέχεια με τους "κηπουρούς" του, δεν είχε ως στόχο τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να θυσιαστεί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός, για να σωθεί η Ευρωζώνη. Και για να γίνει αυτό, προηγουμένως «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ, από έναν εγκάθετο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τον υπόδικο κ. Γεωργίου.
Μέχρι στιγμής, το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, και εκείνοι που κυβερνούν και εκείνοι που υποτίθεται ότι ασκούν αντιπολίτευση, δεν κάνουν τίποτε για να διερευνηθούν οι αιτίες που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και να βρεθούν αλλά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Ίσα-ίσα, ο ΓΑΠ, ως επιβράβευση για το έργο που προσέφερε στους εντολείς του, δίνει διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια, ενώ ο κ. Γεωργίου συνεχίζει να προΐσταται της ΕΛΣΤΑΤ!

Δεύτερον, ένα άλλο «σήριαλ» που είδαμε να παίζεται στις οθόνες μας, σε προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν, είναι αυτό της περίφημης «Λίστας Λαγκάρντ». Εκεί, μια ομάδα πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, και όχι μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου, δρώντας στην ουσία ως μια εγκληματική συμμορία, έκαναν ακριβώς αυτά που έπρεπε για να μην πληρώσει κανείς από τους συμπεριλαμβανομένους στη Λίστα Λαγκάρντ το τίμημα των παράνομων πράξεών του. 
Το λεγόμενο πολιτικό σύστημα, αφού η όλη υπόθεση πέρασε από σαράντα κύματα, αντέδρασε και παρέπεμψε μόνον τον κ. Παπακωνσταντίνου, χωρίς να είμαστε σίγουροι αν τελικά θα τιμωρηθεί κι αυτός ή όχι.
Πάντως, οι μήνες και τα χρόνια περνούν και μέχρι στιγμής, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους από τους εγγεγραμμένους στη  «Λίστα Λαγκάρντ», τη στιγμή που άλλα κράτη έβαλαν στα ταμεία τους πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από τις αντίστοιχες λίστες! Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να πένονται, να υποφέρουν και να αυτοκτονούν και οι κλεπτοκράτες να ζουν τον τρυφηλό τους βίο, χωρίς να πληρώνουν!
Το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν έγινε ακόμα τίποτα, αυξάνει τη δυσπιστία και την απαξία των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και τα λεγόμενα συστημικά κόμματα και ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχει ένα αόρατο χέρι που συγκαλύπτει το σκάνδαλο και τους ενόχους!
Ο κατάλογος με τις αιτίες είναι μακρύς, όμως θα αναφερθούμε στην τρίτη, που είναι επίσης χαρακτηριστική.
Ένας από τους ισχυρισμούς των ιδεολογικών καθοδηγητών των μελών και των ψηφοφόρων της Χ.Α. είναι η επιρροή που υποτίθεται ότι ασκούν στην Ελλάδα οι Εβραίοι. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αυτούς, η Ελλάδα ...εβραιοκρατείται.
Όταν πριν από μερικούς μήνες ήλθε στο προσκήνιο η ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, στο αρχικό σχέδιο υπήρχε η πρόβλεψη η οποία τυποποιούσε ως ποινικό αδίκημα τον “εγκωμιασμό”, την “κακόβουλη άρνηση” και την “εκμηδένιση” της σημασίας εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, καθώς και των εγκλημάτων ναζισμού. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, όποιος αρνιόταν κακοβούλως και εκμηδένιζε τη σημασία της γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων της Ανατολής, θα ενέπιπτε στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες.
Τότε, όσο το νομοσχέδιο ήταν στο στάδιο της διαβούλευσης, με κινητοποίηση της κ. Ρεπούση και άλλων δυνάμεων του ...σοσιαλπροοδευτικού σκότους, το άρθρο απαλείφθηκε και παρέμενε ως αξιόποινη πράξη μόνο η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό στους αρνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Θράκης και της Μικράς Ασίας, αλλά και στους ιδεολογικούς καθοδηγητές της Χ.Α., οι οποίοι δικαιώνονταν από την ακατανόητη, με βάση την κοινή λογική, απάλειψη της Γενοκτονίας των Ελλήνων από το νομοσχέδιο! Και φυσικά, κανείς εχέφρων Έλληνας δεν μπορούσε και δεν μπορεί να διανοηθεί πώς μέσα στην Ελλάδα, όταν ένας πολίτης αρνείται τη γενοκτονία των Εβραίων θα τιμωρείται και όταν αρνείται τη γενοκτονία των Ελλήνων στην ουσία θα επιβραβεύεται με μια θέση στο κοινοβούλιο ή σε κάποια θέση αργομισθίας!!!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εκδήλωση της Χ.Α. που έγινε λίγες μέρες μετά τη συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο, για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Μενίδι, να συγκεντρώσει χιλιάδες αγανακτισμένους Ποντίους, ίσως περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση στην Ελλάδα!
Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ελληνικό κράτος, λίγους μήνες μετά, έδωσε άδεια να μετατραπεί σε μουσείο το σπίτι του δάσκαλου του Χίτλερ, διεστραμμένου φονέα Κεμάλ, στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το δικαίωμα στους Τούρκους να εξυμνούν τον δάσκαλο του Χίτλερ μέσα στην πατρίδα μας. Να υπογραμμίσουμε κι εδώ ότι κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο -και όχι μόνο- δημοσιεύματα που θέλουν τον Κεμάλ να είναι από τους κρυπτοεβραίους, τους λεγόμενους ντονμέδες, που εφάρμοσαν το σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων της Ανατολής και τώρα κάποιες αόρατες δυνάμεις προστατεύουν τη μνήμη του και αντί να υφίσταται το ανάθεμα της Ιστορίας, του κάναμε και μουσείο στην πόλη που κατοικείται κυρίως από απογόνους των θυμάτων του! 
Αυτή είναι η αντικειμενική ανάγνωση της πραγματικότητας και οι στιγμές που περνά η πατρίδα μας είναι τόσο κρίσιμες, που δεν επιτρέπεται ο στρουθοκαμηλισμός!
Και αυτές είναι μόνο τρεις από τις αιτίες που ρίχνουν νερό στο μύλο της Χ.Α., με μια μερίδα των πολιτών να συνεχίζουν να στηρίζουν την Χ.Α. και τους Ποντίους να περιμένουν να δουν αν το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επαληθεύσει τους ιδεολογικούς καθοδηγητές των Χρυσαυγιτών!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία"