Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

4 Οκτ 2013

Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξα ένας από τους πανεπιστημιακούς που εμφανιζόταν πολύ συχνά στα ραδιοτηλεοπτικά «παράθυρα και μπαλκόνια».

Μετά το καλοκαίρι του 2010 και την επίσκεψη (μάλλον πρόκειται για μόνιμη εγκατάσταση) της τρόικα στην Πατρίδα μας αποφάσισα να απέχω από τα ραδιοτηλεοπτικά δρώμενα συνειδητοποιώντας ότι η συμμετοχή μου έδινε ‘άλλοθι’ σε παρουσιαστές και προγράμματα την ώρα που η Ελλάδα βυθιζόταν γοργά στο δράμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής απαξίωσης και του μηδενισμού κλασικών Αξιών και Αρχών που ήταν τα γνωρίσματα του Λαού μας.

Την αποχή μου την ανέστειλα πριν μερικούς μήνες αλλά και πάλι έκανα τη διαπίστωση ότι ΔΕΝ βοηθούσε σε τίποτε η συμμετοχή μου καθώς φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι με σταματούσαν στο δρόμο να με ρωτήσουν «γιατί δεν είπες κάτι παραπάνω, γιατί έμεινες σιωπηλός, και πού πάμε;…»

Μη με ψάχνετε πλέον στα Ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα και μπαλκόνια!...

Συνεχίζω, όμως φίλοι μου, «να επικοινωνώ και άρα να υπάρχω» ΕΔΩ στα ελληνικά blogs…

Εάν, λοιπόν, νομίζετε ότι επειδή υπήρξα ένα από τα πρόσωπα που πολύ συχνά φιλοξενήθηκαν στα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα και μπαλκόνια ΔΕΝ έχω το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να κρίνω καλόπιστα TV και οικοδεσπότες, μη συνεχίσετε το διάβασμα, ΣΤΟΠ εδώ!

Εάν, μάλιστα, σας διακρίνει η τάση να υποβαθμίζετε τα ΜΜΕ και την τηλεοπτική εικόνα ιδιαίτερα ως παιδαγωγικό εργαλείο, και ΑΙΧΜΗ του Δόρατος της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, τότε σας ΙΚΕΤΕΥΩ, κάνετε ΣΤΟΠ εδώ!...

Η ουσία το περιεχόμενο και ο «λόγος» όχι μόνο στην ελληνική αλλά στην παγκοσμιοποιημένη πλέον «τηλεοπτική δημοκρατία» δίνουν τη θέση τους στο περίβλημα, στο επιδερμικό, στην εικόνα.

Ίσως άλλοι λαοί να μην νοιάζονται για αυτές τις μεταλλάξεις, αλλά εμάς εδώ στην χώρα κοιτίδα του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της λογικής έπρεπε να μας…πειράζει καθώς το πρόβλημα δεν είναι η δημοκρατία την οποία εμείς και διδάξαμε στους λαούς και σεβόμαστε.

Το πρόβλημα έγκειται στις δομές της ΔΗΜΚΡΑΤΙΑΣ και στο ρόλο της σύγχρονης ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ που λέγεται τηλεόραση.

Έρχομαι σήμερα επικριτής της Τηλεόρασης γιατί αισθάνομαι ότι κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους.

Από όλους εμάς που ασχολούμεθα με τις επιστήμες της συμπεριφοράς χρειάζεται να αποδοθεί ΟΡΘΑ η εκπληκτική δύναμη της σύγχρονης τηλεόρασης στην άσκηση όχι της συνειδητής αλλά κυρίως της υποδόριας, της υποσυνείδητης, επίδρασής της στην καθιέρωση προτύπων συμπεριφοράς προς μίμηση και ταύτιση για τα παιδιά που στέκονται ευάλωτα και εύπλαστα μπροστά στους δέκτες και για μας τους μεγάλους που έχουμε σχεδόν συστηματικά οδηγηθεί στην αποδοχή της ψεύτικης «εικονικής πραγματικότητας» με την αποκρυστάλλωση μιας πολύ στρεβλής αντίληψης της…πραγματικότητας!

Κάποιες άλλες εποχές, στην ευλογημένη χώρα, που την κατοικούν 11 εκατομμύρια Ελλήνων (και αλλοδαπών) αλλά είναι άγνωστος ο αριθμός των…φιλελλήνων, οι ρόλοι ήταν ευκόλως διακριτοί:

Η Νομοθετική εξουσία νομοθετούσε, η εκτελεστική εφάρμοζε, η δικαστική ήλεγχε και ο ΤΥΠΟΣ μέσω των ΡΕΠΟΡΤΕΡ όταν εντόπιζε πρόβλημα, έψαχνε τις ιδιαιτερότητές του, απεκάλυπτε πτυχές κρυμμένες επιτήδεια, τους πρωταγωνιστές και λεπτομέρειες ανατριχιαστικές ή …γαργαλιστικές δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό υλικό για σχολιασμούς και στοχασμούς υπέρ και κατά!…

Σήμερα στην Ελλάδα ΔΕΝ διαβάζουμε και δεν συζητάμε!

Κοιτάμε ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η οποία δεν προσπερνά, αλλά μένει στην επιδερμίδα και δίνει με εικόνα στο ρεπορτάζ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ διαστάσεις όπου κυρίαρχος μοιάζει να είναι ο Νόμος της Ζούγκλας και η δύναμη της διείσδυσης του τηλεοπτικού φακού σε σημεία ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟΥ όπου ακόμη και τα εξειδικευμένα τμήματα της ΕΥΠ και της Ασφάλειας της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχουν φτάσει...

Που αρχίζει και πού τελειώνει ο ρόλος της κάθε μιας από τις 4 κάποτε διακριτές εξουσίες;

Με ποιες αξίες λειτουργούμε εμείς και με ποιες πρέπει να λειτουργούν οι δημοσιογράφοι της Τηλεόρασης όταν αισθάνονται ότι το καθήκον στην αλήθεια και την κοινωνία τους καλεί να… πρωτοτυπήσουν;

Εάν τελικά ένα παιδάκι αναφωνήσει «ο αυτοκράτορας είναι γυμνός» θα του κλείσουμε το στόμα επειδή τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν τέτοιες διαπιστώσεις ή θα θυμηθούμε ότι «από παιδί και από ζαβό μαθαίνεις την αλήθεια».

Τελικά το κοινωνικό-ψυχολογικό φαινόμενο που λέγεται «πλύση εγκεφάλου» και ο ανεξέλεγκτος «τσαμπουκάς» κάποιων τηλεοπτικών αστέρων και εκπομπών που δεν φαίνεται να σέβονται ούτε τη Δικαιοσύνη θα μας διδάξει κάτι;

Φοβάμαι ότι ο τηλεοπτικός φακός απέδειξε και συνεχίζει να απoδεικνύει καθημερινά ότι «κάνει όπως γουστάρει» καθώς λιγόστεψε και η ΤΣΙΠΑ στην Ελλάδα της τρόικα…


Ποιόν να πείσω ότι αυτό που έχουμε δεν είναι δημοκρατία… Όποτε το διανοούμαι, τρομάζω με τα γέλια που ρίχνω για τον εαυτό μου. Με βλέπω σαν τον Συλβέστερ Σταλόνε να υποδύεται τον Ράμπο:  ολομόναχος αυτός στη μέση μιας στέπας, μακιγιαρισμένος για να δείχνει μπαρουτοκαπνισμένος, βλέπει να έχει απέναντί του μια ολόκληρη στρατιά –πεζικάριους που επελαύνουν, τεθωρακισμένα, συστοιχίες από οπλικά συστήματα, ό,τι κυκλοφορεί στον πλανήτη σε πυρίτιδα και τρινιτροτολουόλη. Τους ζυγίζει για μια στιγμή, μόλις για μια στιγμή με το σκοτεινό αλλά σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας. Έπειτα λέει «F@ck ‘em!”, και σε μια πλημμυρίδα ανόητης αυτοπεποίθησης οπλίζει το υπερόπλο του. Τι γελοίο θέαμα…
Εγώ απέναντί μου έχω: Εκείνους που πιστεύουν ότι είμαι υπερβολικός ή λαϊκιστής· και με εγκαλούν, διότι δεν ξέρω, λέει, τι πάει να πει να μην έχεις δημοκρατία. Εκείνους που πιστεύουν ότι έτσι κι αλλιώς δημοκρατία δεν είχαμε ποτέ. Εκείνους, ανάμεσά τους, που πιστεύουν ότι ούτε και είναι δυνατόν να έχουμε ποτέ. Εκείνους που θέλουν πρώτα να συζητήσουμε τι είναι Δημοκρατία. Εκείνους που θέλουν προηγουμένως να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για να το συζητήσουμε. Εκείνους που πιστεύουν ότι, και που δεν έχουμε δημοκρατία, δεν τρέχει και τίποτε. Εκείνους που μου υπενθυμίζουν ότι στις 21 Απριλίου, κόσμος αμέριμνος και αδιάφορος έπινε τα ουισκάκια του στην Πλατεία Βικτωρίας, ενώ στο δρόμο δίπλα περνούσαν τα τανκς που έμελλε να παραμείνουν στους δρόμους για επτά χρόνια. Να περιμένω δηλαδή κι εγώ να σωθούν τα λεφτά, να μην υπάρχει πια δεκάρα για να τελειώσουν και τα ουισκάκια, μπας και ξημερώσει άσπρη μέρα!
Έχω κι άλλους. Εκείνους που με υποπτεύονται για χρυσαυγίτη, όταν δεν δέχομαι να τυλίγεται ένας άνθρωπος σε μια κόλλα χαρτί και να οδηγείται στον ανακριτή, επειδή βρέθηκαν στο σπίτι του ως ενοχοποιητικά  στοιχεία ένα πιστόλι ρέπλικα (δηλαδή απομίμηση), ένας σουγιάς έξη εκατοστών κι ένα βιβλίο με σκίτσα από πολεμικές τέχνες. Φοβάμαι για έναν εξάδελφό μου που, για κάποιο λόγο, του αρέσουν τα σπαθιά και αξιώθηκε σ’ ένα ταξίδι του να αποκτήσει ένα ιστορικό ξίφος των Σαμουράι –άστε που είναι και αριστερός.
Έχω κι εκείνους που θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν. Σαν να μην έφθαναν όλοι τους, έχω απέναντί μου και τον Σαμαρά. Λέει στ’ Αμερικανάκια ότι «το νενομισμένο είναι πως κανονικά μια δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει τέτοιο σοκ», σαν κι αυτό που υφίσταται η Ελλάδα κοντά τέσσερα χρόνια τώρα. Και προσθέτει: «Το διαψεύσαμε!» Ποιο άραγε; Το «νενομισμένο» ή το «κανονικά»;
Ρωτώ, επειδή πιστεύω ότι κανονικά μια δημοκρατία μπορεί να αντέξει τα πάντα. Και μπορεί τα πάντα να ανατρέψει. Ειδικά όταν κινδυνεύει ο λαός της, αυτός τον οποίον η δημοκρατία υπηρετεί και μόνο –το λαό, όχι φραστικές ντρίπλες, στάχτη στα μάτια, νενομισμένα και νομίσματα.
Άρα, έχω απέναντί μου κι εκείνους που με κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο.
Έχω βέβαια κι εκείνους που δεν περιμένουν από εμένα. Τα ξέρουν αυτοί αυτά και τους κουράζω. Να, που δεν είμαι μόνος τελικά… Όχι… Είμαστε, τάχα, εμείς μαζί –ο καθένας μόνος του. Γι αυτό σας λέω. Δεν έχουμε δημοκρατία. «Μαζί, ο καθένας μόνος του» δεν είναι δημοκρατία. Είναι δύσπιστος στρατός των ατάκτων. Ποιόν να πείσω, λοιπόν…
Το νου σας, άτακτοι! Έρχονται νέα μέτρα. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.
Από sotosblog, μοντάζ Γρέκι

Έντονα αντιδρά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για τα σχόλια δημοσιογράφων και τα δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τις αποφάσεις των ανακριτών και των εισαγγελέων στην έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Αναλυτικότερα, η Ένωση χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σε σχετική ανακοινωσή της:

*επικρίνει «την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανωτάτους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της “Χρυσής Αυγής” (όπως π.χ. απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ.)».

*κάνει λόγο για προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας επί λέξει: «Οι συμπεριφορές αυτές, όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των Δικαστικών Λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

*εκφράζει την υποστήριξή της προς τους δύο ανακριτές-Προέδρους Πρωτοδικών κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα – όπως και στους Εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο και Μαυροπούλου – τονίζοντας ότι οι εν λόγω λειτουργοί «ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι Δικαστές».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου υπογραμμίζει ότι «από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλεί όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης (Δικαστές και Εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, Καθηγητές των Νομικών Σχολών) να επαγρυπνούν για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρ. 87) και να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν εάν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΔΕ επισημαίνει: «Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους Δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους».Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία, εδώ και καιρό, έχει βάλει πλώρη να γίνει υπερδύναμη. Μάλιστα, με βάση το Σχέδιο 2023*, που είναι ήδη σε πλήρη υλοποίηση σε όλους τους τομείς του τουρκικού κράτους, η Τουρκία θα είναι μια υπερδύναμη, η οποία, εκπροσωπώντας τις μουσουλμανικές και τουρκόφωνες χώρες από την Αδριατική ως το Σινικό Τείχος, θα είναι σε θέση να ορίζει τις τύχες του κόσμου. Δηλαδή η Τουρκία, από μία χώρα που έως τώρα καλείται να υλοποιήσει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις που λαμβάνονται από τις μεγάλες δυνάμεις, θα μετατραπεί σε πληθυσμιακή, οικονομική, τεχνολογική, στρατιωτική και πολιτισμική -λόγω Ισλάμ- υπερδύναμη, που όχι μόνο δεν θα δέχεται να εφαρμόσει πολιτικές άλλων, αλλά είναι η ίδια που θα ορίζει τις παγκόσμιες πολιτικές και τις τύχες του κόσμου!

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού και των μεγαλεπήβολων σχεδίων που προαναφέρθηκαν, η Τουρκία έχει αναπτύξει επιμέρους στρατηγικές για διάφορους τομείς, όπως το εξωτερικό εμπόριο, η πυρηνική τεχνολογία, η αεροδιαστημική, η δορυφορική τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η ναυπηγική, η πυραυλική τεχνολογία, η αμυντική βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία κ.ά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, μέσα σε 10 χρόνια είδαμε τις εξαγωγές της Τουρκίας να εκτινάσσονται από τα 36 στα 150 δισ. δολάρια, την αεροδιαστημική και την αεροναυπηγική της να εξελίσσονται με αξιόλογους ρυθμούς και με στόχο η Τουρκία να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους** και να παράγει το δικό της επιθετικό ελικόπτερο, μαχητικό αεροσκάφος και άρμα μάχης, ενώ είδαμε σταδιακά η Τουρκία να κάνει σταθερά αλλά αποφασιστικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με μόνιμο μέλημά της την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας, που είναι και το μεγάλο μειονέκτημά της.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής στρατηγικής του τουρκικού κράτους, με ορίζοντα το 2023, η Τουρκία, το 2007, και αφού το συγκεκριμένο πακέτο αποτέλεσε αντικείμενο ανατολίτικου παζαριού για αρκετά χρόνια με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπέγραψε με την ιταλοαγγλική AGUSTAWESTLAND συμφωνία συμπαραγωγής 50 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 και 9 ελικοπτέρων έγκαιρης διείσδυσης. Το πρωτότυπο Τ-129 πέταξε για πρώτη φορά το 2011 και το πρόγραμμα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, με το κονσόρτσιουμ των κατασκευαστριών εταιριών TUSAS και AGUSTAWESTLAND (συμμετέχουν και οι τουρκικές ASELSAN, TAI), με την ενεργό υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, να εργάζεται στην κατεύθυνση της προώθησης του επιθετικού ελικοπτέρου σε φιλικές προς την Τουρκία χώρες, όπως για παράδειγμα το Πακιστάν!

Ανάλογες εξελίξεις υπάρχουν σε διάφορους άλλους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα της παραγωγής μεταφορικού αεροσκάφους, άρματος μάχης, φρεγατών, υποβρυχίων, μαχητικού αεροσκάφους, δορυφόρων τύπου GOKTURK κ.λπ.

Ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά τα προγράμματα, η τουρκική κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο και ρηξικέλευθο βήμα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής άμυνάς τηξ, η οποία αποτελεί στην κυριολεξία την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας, προς μεγάλην... τέρψιν των Ελλήνων αεροπόρων.

Η Τουρκία, επωφελούμενη από τη μια πλευρά από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι διστακτικές στη χορήγηση ευαίσθητης υψηλής τεχνολογίας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, και από την άλλη από την ισχυρή βούληση της Κίνας να πλασάρει στις διεθνείς αγορές το υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας FD-2000, είναι πολύ κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης για την προμήθεια του κινεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας, φυσικά, την παραχώρηση υψηλής τεχνολογίας και συμπαραγωγή του στην Τουρκία, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η πώλησή του σε ξένες αγορές!

Φυσικά, το σύστημα αυτό θα διασυνδεθεί με το σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, με προφανή τον κίνδυνο της κλοπής του νατοϊκού λογισμικού από του Κινέζους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ίδιων των ΗΠΑ.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα και ούτε πηγαίνουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει η Τουρκία. Το γιατί θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής. Ομως τα γράφουμε όλα αυτά για να καταδείξουμε τα εξής βασικά ζητήματα, σε αντιδιαστολή με αυτά που πράττουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες:

Πρώτον, τη στρατηγική του τουρκικού κράτους για τους προαναφερθέντες τομείς.

Δεύτερον, την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας όχι μόνο ως αμυντικό αλλά ως γεωπολιτικό εργαλείο.

Τρίτον, τη θαρραλέα στάση των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις νατοϊκές και αμερικανικές ενστάσεις σε ενοχλητικές επιλογές, όπως αυτή του FD-2000.

Τα συμπεράσματα δικά σας, δεδομένης και της επικείμενης διάλυσης της, ούτως ή άλλως, αδύναμης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας!

*Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας


Μην ξεγελιόμαστε, απορροφημένοι από την την ''χρυσαυγιάδα'', το έπος της κυβέρνησης των ανδρεικέλων..

Το σύστημα εξακολουθεί και δουλεύει..
Και καλύτερα ακόμα!
Γιατί δουλεύει υπόγεια, υποχθόνια, ακριβώς όπως ταιριάζει στο οργανωμένο έγκλημα, στις συμμορίες του υποκόσμου...

Ήδη προωθείται νομοθετική διάταξη με την οποία η εφορία θα δέχεται εξόφληση χρεών με την μεταβίβαση ακινήτου!
Αποκαλύπτοντας έτσι τα πραγματικά τους σχέδια και τον στόχο που είχε όλη αυτή η υπερχρέωση των πολιτών με πλασματικούς φόρους, χαράτσια, και τέλη.

Ήδη επιχειρήθηκε η κατάργηση του συστήματος διαφάνειας(;) και ανοιχτής(;;) διακυβέρνησης ''Δι@ύγεια''.
Προσπαθώντας έτσι οι μελλοντικές αποφάσεις της κυβέρνησης να κρατούνται κρυφές!
Επειδή όμως και πάλι τους πήραν είδηση, ο γουρλομάτης υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε να επανέλθει με καλύτερη διατύπωση (για ποιόν άραγε;) του επίμαχου άρθρου που επί της ουσίας θα καταργούσε τον μηχανισμό δημοσιοποίησης και ελέγχου.

Επίσης και με όχημα τη ''αυτόματη λήψη μέτρων'' που έχουν υπογράψει τα ανδρείκελα της τρόϊκας, σε λίγους μήνες ξεκινάει δραματική μείωση των συντάξεων όλων των ελλήνων, για να καλυφθεί η νέα τρύπα 2,1 δισεκατομμυρίων των ασφαλιστικών ταμείων.
Των ταμείων που λεηλατήθηκαν από το επιλεκτικό ''κούρεμα'' ομολόγων που έγινε πριν ενάμιση χρόνο με συναίνεση του σημερινού ''πρωθυπουργού'' και με υπογραφή του σημερινού αντιπροέδρου της κυβέρνησης!

Ας μην ανησυχούμε λοιπόν.
Το σύστημα δουλεύει...
Και απεργάζεται τέλεια τον αφανισμό μας!

Αρκεί εμείς να έχουμε στραμμένη αλλού την προσοχή μας!
Στρογγυλοκαθισμένοι στους καναπέδες μας...

Υ.Γ. Η σημερινή φωτογραφία είναι από την περίφημη ελαιογραφία του Φρανθίσκο Γκόγια με τίτλο ''Ο Κρόνος καταβροχθίζει τον γιό του''.
Απεικονίζει τον ελληνικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ο Τιτάνας Κρόνος φοβούμενος ότι τα παιδιά του θα τον ανέτρεπαν παίρνοντας αυτά την εξουσία, τα έτρωγε αμέσως μετά τη γέννησή τους!
Τελικά οι αρχαίοι μας πρόγονοι τα είχαν πεί όλα, τρείς χιλιάδες χρόνια πρίν!...

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"

Του Κωνσταντίνου Αργυροπούλου
Υποστρατήγου ε.α.

Ένα ερώτημα πλανάται στο νού εκείνων των ανθρώπων, που διακρίνονται για το φιλέρευνο του χαρακτήρα τους. Το ερώτημα είναι απλό και περιστρέφεται γύρω από το τί μέλλοι να συμβεί σ’ εμάς, την οικογένειά μας και την πατρίδα μας στο προσεχές ορατό διάστημα.

Χωρίς καθυστέρηση, οι ολίγον νούν έχοντες, διαπιστώνουν την ένδεια της ευθυκρισίας και της εχεφροσύνης στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Και αυτό διότι κάθε προσπάθεια να αναγνωσθεί και ερμηνευθεί ο χαρακτήρας της εποχής μας καταλήγει σε μία ακραία μη γνώση, η οποία -χωρίς καμμία αμφιβολία- μας ταξιθετεί προς το κοιμητήριο του πνεύματος. Αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε τα φαινόμενα. Αδυνατούμε να αναλύσουμε τα συμβαίνοντα. Με άλλα λόγια, δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.

Αλήθεια, ποιος από εμάς προβαίνει συνειδητά και υπεύθυνα σε ένα κύκλο απαιτουμένων πνευματικών διεργασιών, ώστε να έχει την απάντηση αφ’ εαυτού; Ποιός δηλαδή αρχίζει με τον ορισμό του προβλήματος, που τον απασχολεί και σαφηνίζει ακριβώς τα ερωτήματα που πρόκειται ή πρέπει να απαντηθούν; Ποιός καταγίνεται στο να εξετάσει προγενέστερα φαινόμενα ή συμβεβηκότα ή γραφές, μέσω των οποίων θα εκτιμήσει τα μελλούμενα; Ποιός επισημαίνει τις διαφορές προκειμένου να επιχειρήσει να εξαλείψει τις ασάφειες, τις συγχύσεις και τους όποιους ενδεχόμενους δόλους και τα εις βάρος μας σκοπούμενα των όσων ευρίσκονται στην απέναντί μας, την «άλλη» πλευρά;

Και ποιοί συνιστούν την «άλλη» πλευρά; Συνομωσιολογικά υποθέτουμε, ότι είναι κάποιες σκοτεινές και απροσδιόριστες οντότητες ή δυνάμεις. Μετά βεβαιότητος διατεινόμεθα, ότι είναι οι όσοι θιασώτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Και όχι μόνον αυτοί. Είναι οι ιδεολογικο-κοινωνικο-πολιτικοί οπορτουνιστές. Είναι οι όσοι καθ’ οιονδήποτε «λογικοφανή» τρόπο -και προς ίδιον όφελος- προσέλκουν και αποσπούν το χρήμα και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία από το μείζον της αλλοτριονομημένης κοινωνίας. Στην άλλη πλευρά θα συναντήσουμε και ένα μέρος των πολιτικών μας εκπροσώπων. Και το κατάδηλον είναι, ότι στην άλλη πλευρά συνωστίζεται σχεδόν το σύνολο των πολιτικών εκπροσώπων, των οικονομικών παραγόντων, των επιτρόπων, των -παντοίων σχολών και ειδικοτήτων- συμβούλων και άλλων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι παρεπιδημούν στους ανάλγητους χώρους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Όλοι αυτοί οι «άλλοι» είναι περιβεβλημένοι με μία διαχωριστική από τους λοιπούς «εμάς» μεμβράνη, η οποία έχει την ιδιότητα της πολυμορφικής στεγανότητας και η οποία χρησιμεύει στο να τους διατηρεί σε κατάσταση ανοσοποιητικού πλεονεκτήματος έναντι των περιοριστικών εννοιών, όπως είναι το «έθνος», η «πατρίδα», το αποκλειστικό των Ελλήνων συμφέρον, η θρησκευτική πίστη των Ελλήνων. Το ίδιο και έναντι άλλων ζωτικών για την Ελλάδα ζητημάτων, όπως η μη εκχώρηση της Ιστορίας μας σε αταύτιστες οντότητες, όπως είναι οι αυξητικά θρασυνόμενοι Σκοπιανοί ή όπως η μη παραποίηση της Ιστορίας μας, προς χάριν εξευμενισμού των Τούρκων. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαφοροποίησης είναι η σχηματοποιημένη διεθνής αυτή οικογένεια με την δική της ιδιοσυστασία, τις «συντεχνιακές» της επιδιώξεις, την διεθνοποιημένη ιδεολογία και τους παχύτατους μισθούς.

Και ερχόμαστε λοιπόν «εμείς» να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Να ετυμηγορήσουμε για τα προβλήματα, τα οποία εξακολουθούν υφιστάμενα και μάλιστα διογκούμενα.
Οι «άλλοι», με την βοήθεια χρυσολατρών ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, διανοητών και δημοσιογράφων και με την υποστήριξη ενίων -ιδιοτελών προθέσεων- χρηματοδοτών και άλλων -αδιευκρινίστου προελεύσεως και πηγών προσπορισμού- σπεκουλαδόρων, οργανώνουν την έναντι ημών αντιπαράθεσή τους με την καταχθόνια στρατηγική τους. Μέσα εφαρμογής αυτής της στρατηγικής τα media και τα multimedia, από τα οποία καταιγιζόμεθα με απειροστών μεγεθών «παραστάσεις» και «ιδέες» και «επινοήσεις» και τεχνολογικές προσβασιμότητες, που «τονίζουν» την ικανότητά μας να δημιουργούμε τον «δικό» μας κόσμο και να υφαίνουμε τις μεγάλες μας προσδοκίες. Στην πραγματικότητα αιωρούμεθα στο αχανές, διότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε μετά. Μονίμως παρερμηνεύουμε τα φαινόμενα. Και όταν «εμείς» παρερμηνεύουμε σημαίνει, ότι το φταίξιμο είναι δικό μας, διότι έχουμε αιχμαλωτισθεί από την ιδέα, ότι η ψήφος μας είναι η αναδεδειγμένη έκφραση της δημοκρατικής μας εκπροσωπήσεως. Μερικοί από τους «εμείς», προβάλλουν τον «ρεαλισμό» τους με τον λογισμό, ότι δεν αλλάζει τίποτε από την στιγμή, που οι ισχυροί αποφασίζουν για τις τύχες μας. Και τούτο είναι ένα βολικό status για τους επιτηδείους, αυτούς τους «άλλους», οι οποίοι αυξάνουν την ισχύ τους με την διατήρηση των «εμείς» σε κατάσταση υπνώσεως και εδραιώνουν έτσι την κυριαρχία τους με την απολυτότητά της.

Και ενώ αυτές οι «άλλες» ύαινες τραγουδούν επάνω στην δική μας εικονική ευφορία, «εμείς» αδυνατούμε να διακόψουμε την επαφή μας με τα πολυμέσα/ξενιστές της υλικο-πνευματικής μας δυστυχίας. Δεν πιστεύουμε ακόμη και στον Λόγο, ότι θα μπορούσαμε να θετικοποιήσουμε την αυριανή μας πορεία αν βρισκόμασταν για λίγο μόνοι απέναντι στον εαυτό μας. Τότε θα αφυπνίζονταν ο νους, η κρίση και η συνείδησή μας, που προέρχεται από τον θεό που κρύβουμε μέσα μας. Τότε δεν θα περιμέναμε την εξ ουρανού βοήθεια, διότι ο Θεός όπως λέει ο Nietzsche είναι πέρα από το καλό και το κακό.

Και εφόσον η δική μας κρίση υπερκεράσει τους φόβους, που υποσυνείδητα μας έχουν καλλιεργηθεί και που προσβάλλουν τον Δημιουργό του σύμπαντος που εξοργίζεται με την αδικία του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, τότε θα αναλάβουμε και τα ηνία της δικής μας τύχης. Τότε και επιλέγοντας το καλό ή το κακό οφείλουμε να δώσουμε στους «άλλους» να καταλάβουν, ότι και «εμείς» πλέον είμαστε σε θέση να συγκεκριμενοποιήσουμε την ιδέα των αδιευκρινίστων επιγείων «θεών». Εσείς οι «άλλοι» εφόσον γνωρίζετε, ότι η δυστυχία κάνει τον άνθρωπο σατανικό, μεριμνήσατε για την ευτυχία του για να επανέλθει ο δυστυχής στην κατάσταση του εναρέτου.

Πηγή Analyst for Change


Ξέρουμε πάντοτε τι λέμε! Αυτό είναι σίγουρο πλέον, έπειτα από τόσες επιβεβαιώσεις κειμένων και αναλύσεών μας. Το πιο σημαντικό: ξέρουμε και πότε ακριβώς το λέμε! Και μιλούμε πάντοτε έγκαιρα... Όταν π.χ. κάναμε πρώτοι απ’ όλους λόγο περί «Εκείνου που Πρέπει», περί «νέου καθεστώτος» κτλ., οι περισσότεροι θεώρησαν τα γραφόμενά μας «υπερβολικά» ή και «αποπροσανατολιστικά» ακόμη.

Να όμως που τελικά οι εξελίξεις δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας εκείνες, που τότε χαρακτηρίστηκαν από μερικούς ως «αποκύημα επιστημονικής φαντασίας»!... Διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στο «ιστορικό» εκείνο πρωτοσέλιδο της «Ε.Ω.»: «Το πολιτικό σύστημά μας ήδη έχει φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Και ήδη αυτοί που αποφασίζουν για μας... χωρίς εμάς ήτοι «ειδικοί συνεργάτες» της φοβερής και τρομερής CIA προβλέπουν συγκλονιστικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν στο χρονοδιάγραμμα 2011-2012»...

Και λίγο παρακάτω διαβάζουμε και τα εξής σημαντικά: «Όταν, όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών θα αποδείξει φοβερές και τρομερές εκπλήξεις που θα τραντάξουν τις δυνάμεις τού, μέχρι τώρα, συστήματος, τότε όλοι θα καταλήξουν σε μια νέου τύπου διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση της οποίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι ότι θα αναλάβει «Εκείνος που Πρέπει» και κινητήριος μοχλός του θα είναι η εκπλήρωση του «Ποθούμενου»!... Αφού ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι η αυστηρή προσήλωση στην Μεταφυσική»!

Τα όσα περιγράφαμε τότε, προ 2,5 περίπου ετών, ήδη έχουν (σε μεγάλο βαθμό) εκπληρωθεί. Απομένει τώρα η εμφάνιση μιας νέου τύπου διακυβέρνησης, όπως σημειώναμε και τότε, υπό την καθοδήγηση Εκείνου που Πρέπει, δηλ. του πνευματικού ηγέτη του σύγχρονου ελληνισμού! Εκείνου του προσώπου, που θα σπάσει τα δεσμά που κρατούν καθηλωμένο το έθνος και θα εισάγει τη χώρα μας στην περιβόητη Νέα Εποχή. Και όλα θα γίνουν ξαφνικά. «Ως κεραυνός εν αιθρία»...

Προσοχή όμως! Το πέρασμα της Ελλάδας στη Νέα Εποχή που έρχεται θα χαρακτηριστεί από «έντονη κινητικότητα», όπως οι πλανητικές υπηρεσίες πληροφοριών αρέσκονται να χαρακτηρίζουν τις καταστάσεις ανωμαλίας διεθνώς. Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Κάποιοι πιστεύουν ότι, ειδικά μετά τα τελευταία γεγονότα με τη Χρυσή Αυγή, ετοιμάζεται... «μπαράζ» από προβοκάτσιες στον ελλαδικό χώρο, με βασικό στόχο την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος και, τελικά, την ανατροπή του!
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Και ποιοι είναι πίσω απ’ όλα αυτά;
Οι αναμνήσεις ανασύρουν από το παρελθόν τη δραματική φωνή Εκείνου που Πρέπει που έλεγε: «Με αίμα, παιδί μου, θα γίνει η Νέα Αρχή»!...

Ησαΐας Κωνσταντινίδης


Μια αποκάλυψη-βόμβα, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, έκανε σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης: Υποστήριξε πώς οι διώξεις σε βάρος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής υπαγορεύτηκαν από τις ΗΠΑ και την Κομισιόν, ενώ εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, λέγοντας πώς «επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση σε δικαστικό πεδίο».
Ο Ρουπακιώτης λέει επί της ουσίας πώς όλη η επιχείρηση κατά της Χρυσής Αυγής, με τις πολιτικές διώξεις σε βάρος των βουλευτών της, στήθηκε εν’ όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο Σαμαράς προφανώς είχε δώσει υποσχέσεις, τις οποίες αν δεν τηρούσε θα έτρωγε «πόρτα» με ότι αυτό συνεπάγεται. Και προκειμένου να την αποφύγει, με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έστησε ένα διάτρητο κατηγορητήριο, ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά «εγκληματική οργάνωση». Κάτι που δεν τεκμηριώθηκε στο Δικαστήριο, παρά την προφυλάκιση της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Ο Ρουπακιώτης δήλωσε πως «...αμερικανοεβραϊκές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη Χρυσή Αυγή. Σαφώς έπαιξε ρόλο αυτό στις εξελίξεις. Σαφώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να τους πει κάτι». Υπενθυμίζεται πώς ήταν υπουργός Δικαιοσύνης επι της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη και η ΝΔ είχε στρέψει τα βέλη εναντίον του λόγω του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

«Από 1η Ιανουαρίου 2014 αναλαμβάνουμε και την προεδρία της ΕΕ και υπήρχαν πιέσεις και από την Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή. Οι επίτροποι Μούιζνιεκς και Μάλστρομ έλεγαν πως ''ούτε ένα νομοσχέδιο δεν καταθέτετε'';» συνέχισε τις αποκαλύψεις ο Ρουπακιώτης. Αναφέρθηκε και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας πώς «από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα πληρώνουμε ως χώρα πρόστιμο επειδή δεν κατατέθηκε». Είναι το νομοσχέδιο που «τρέχει» τώρα να καταθέσει η κυβέρνηση, προφανώς και αυτό με εντολή απ’ έξω.

Ο Ρουπακιώτης βεβαίως, ως αριστερός, λέει πώς πάγωσε γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να πολώσει το κλίμα με τη Χρυσή Αυγή. «Πίστευε η κυβέρνηση πώς έπρεπε να έχει διάδρομο ανοιχτό για να ξαναφέρει τους ψηφοφόρους πίσω». Τι συνέβη λοιπόν και άλλαξε η τακτική της κυβέρνησης; Τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και οι έξωθεν παρεμβάσεις, όπως ομολόγησε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Τα λεγόμενα του κ. Ρουπακιώτη όχι μόνο εκθέτουν την κυβέρνηση, αλλά αποδεικνύουν πώς όλες της οι πολιτικές είναι δοτές από ξένα κέντρα. Είτε αυτές αφορούν στην οικονομία (βλέπε τρόικα), είτε στην πολιτική. Κατά τα άλλα θέλουνε να πιστέψουμε πώς είμαστε ένα ανεξάρτητο και ευνομούμενο κράτος.

Πηγή


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Τι να υποθέσουμε με βάση τα λόγια του πρωθυπουργού;
Ότι ο ναζισμός δεν συνιστά τελικά «εξτρεμισμό»;
Ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τελικά την «πολιτική βούληση» να τον αντιμετωπίσει;
Ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι ανεκτικά στον ναζισμό;
Ότι, κατά το Σύνταγμα και τους νόμους, ο ναζισμός της Χρυσής Αυγής δεν είναι τελικά ναζισμός;
Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός σε ένα κράτος εκμετάλλευσης, καταπίεσης και εξοντωτικών επιδρομών κατά του λαού. Αυτό το κράτος, με την πολιτική που ακολουθεί, εκτρέφει την Χρυσή Αυγή. Θύλακες του κράτους βρίσκονταν σε ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Το κράτος που έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά αξιοποιεί τη Χρυσή Αυγή ώστε να αναπαράγεται η άθλια θεωρία των «δυο άκρων».

Μετά την τελευταία εξέλιξη, τί να υποθέσουμε, ακόμη;
Μήπως το κράτος που έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, το κράτος όπου οι μόνοι ευνοημένοι πολίτες εντοπίζονται ανάμεσα στους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, το κράτος που «σώζει» τον τόπο παρέα με τρόικα, ΕΕ, ΔΝΤ και ΣΕΒ, το κράτος που η Δικαιοσύνη του βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες του λαού, λέμε μήπως αυτό το κράτος, εκτός από το να εκτρέφει και να ανέχεται τη Χρυσή Αυγή, τώρα την επιδοτεί και επικοινωνιακά;

Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός. Που μόλις χτες παρίστανε τον εκρόσωπο του κράτους-διώκτη του ναζιστικού φιδιού. Αλλά αν το κράτος δεν θεωρεί τον ναζισμό και τόσο μεγάλο φίδι, αν το θεωρεί και το αντιμετωπίζει σαν ένα τόσο δα «φιδάκι», που μπορεί να κυκλοφορεί (πολιτικά) ελεύθερο και (επικοινωνιακά) ενισχυμένο, τότε η απόσταση των εκπροσώπων αυτού του κράτους από τον τύπο του μπαγαπόντη που ενσάρκωσε ο (μεγάλος) Βασίλης Αυλωνίτης, ο οποίος κορόιδευε τον κόσμο φωνάζοντας «δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας, είναι το φιδάκι ο Διαμαντής», αρχίζει να γίνεται δυσδιάκριτη.

ΥΓ: Στην ίδια ομιλία προς το «ανφάν γκατέ» της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ κι αφού πρώτα εξέφρασε το σεβασμό του στο Ίδρυμα Νιάρχου, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα, μετά τη Χρυσή Αυγή, θα αντιμετωπιστεί και «η ακραία αντιπολίτευση που μιλάει για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Και βέβαια μετά από αυτή την -επί αμερικανικού εδάφους- δήλωση, με την οποία ο αγώνας ενάντια στην αμερικανοκρατία, τον ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και την ευρωενωσιακή μερκελοσυμμαχία, εξομοιώνεται με τον ναζισμό, το θέμα παύει να είναι αν ο Α. Σαμαράς και οι «λαγοί» του, όπως ο Κρανιδιώτης, ο Λαζαρίδης κι ο Μπαλτάκος, αναπαράγουν απλώς ή πρωταγωνιστούν στη βρωμερή θεωρία των «δυο άκρων».
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το εξης: Μέχρι ποιο σημείο κοινοβουλευτικού χρυσαυγιτισμού είναι ικανοί να φτάσουν οι δήθεν διώκτες της Χρυσής Αυγής;

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή». Αυτά τα δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς χτες από την Ουάσινγκτον.
Οι εικόνες στην Ελλάδα δείχνουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αποχωρούν «δικαιωμένοι» και «τροπαιοφόροι» από τα ανακριτικά γραφεία...

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνουμε την απόλυτη “ευαισθησία” και την άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στην “εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής”. Συλλήψεις και δημόσια διαπόμπευση εκλεγμένων Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο. Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση Σαμαρά με εκβιαστικά διλλήματα προτρέπει την “Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη” να προφυλακίσει τους εν λόγω Βουλευτές. Ασκεί ωμή παρέμβαση στο έργο των “Ανεξάρτητων Δικαστών”.
Αυτή την “ευαισθησία” και την άμεση δράση δεν την επέδειξε ποτέ καμιά κυβέρνηση και κανένας Δικαστικός Λειτουργός κατά της “εγκληματικής Οργάνωσης” του ΠΑΣΟΚ. Όταν ο πρώην Βουλευτής Επικρατείας και Ταμίας του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσουκάτος το 2008 αποδέχτηκε πως είχαν κατατεθεί ένα εκατομμύρια γερμανικά μάρκα σε λογαριασμό του από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Siemens, και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ!
Όταν ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του κινήματος, Τάσος Μαντέλης, παραδεχόταν κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, πως εισέπραξε χορηγία από τη Siemens, 200 χιλ. γερμανικά μάρκα, για προεκλογική του ενίσχυση και στη συνέχεια άλλες 250 χιλ. γερμανικά μάρκα.
Σήμερα εξ άλλου, η διαλεύκανση του μεγαλύτερου μεταπολεμικού σκανδάλου της Siemens καρκινοβατεί, από τη στιγμή που έχουν παρέλθει τέσσερα περίπου χρόνια από την ημέρα που απαγγέλθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες κατά διευθυντικών στελεχών της Siemens και αυτοί βρίσκονται στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης, απολαμβάνοντας την ελευθερία τους, μέσω αδράς εγγυήσεως που κατέβαλαν.

Ωστόσο, γνωρίζουμε πως η Δικαιοσύνη είναι «τυφλή», είναι όμως Ανεξάρτητη;
Δέχεται πολιτικές παρεμβάσεις και εκβιαστικά διλλήματα από το εκάστοτε κυβερνόν κόμμα;

Το άρθρο 90 του Συντάγματος της Ελλάδος, μεταξύ των άλλων αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά:
«…Οι προαγωγές στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, με επιλογή μεταξύ των μελών του αντίστοιχου ανώτατου δικαστηρίου, όπως νόμος ορίζει. Η προαγωγή στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενεργείται με όμοιο διάταγμα, με επιλογή μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και των αντεισαγγελέων το. Η προαγωγή στη θέση του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενεργείται με όμοιο διάταγμα με επιλογή μεταξύ των μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της αντίστοιχης Γενικής Επιτροπής. Η προαγωγή στις θέσεις….».
Από το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος αντιλαμβανόμαστε πως η Δικαιοσύνη δεν είναι Ανεξάρτητη και πολλές φορές δεν είναι και Αδέκαστη.
Είναι μήπως συμπέρασμα του υπογράφοντος; Όχι βέβαια! Είναι και συμπέρασμα του Σημερινού Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αντώνη Σαμαρά και του κόμματος της ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα: O Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, όταν ηγείτο του αντιμνημονιακού αγώνα, είχε συστήσει “επιτροπή αναθεωρήσεως του Συντάγματος” με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μετά από μήνες επεξεργασίας του υπάρχοντος Συντάγματος, η εν λόγω επιτροπή κατέθεσε πόρισμα που περιελάμβανε 31 διορθωτικά σημεία του Συντάγματος. Το 22ο από αυτά τα σημεία ανέφερε: «Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

Άρα συνεπάγεται πως σύσσωμη η ΝΔ παραδέχεται πως η Δικαιοσύνη δεν είναι Ανεξάρτητη και γι΄ αυτόν τον λόγο πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 90 του Συντάγματος. Να σημειωθεί πως η παρούσα Βουλή είναι Αναθεωρητική και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα το έχουν συνειδητά ξεχάσει.

Άλλωστε, στην αναγκαιότητα μιας Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, είχε αναφερθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός, τότε ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την ομιλία του στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2011:
«Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές… Όμως, η πιο σημαντική-προϋπόθεση και επιστέγασμα όλων όσων θα ακούσετε, είναι η μεγάλη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για να γίνουν οι θεσμοί πιο λειτουργικοί, η χώρα πιο ανταγωνιστική και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Είναι αυτή η κεντρική ιδέα της σαρωτικής συνταγματικής αναθεώρησης 31 σημείων, που προτείνει η παράταξή μας».
Και σε άλλο σημείο είχε γίνει περισσότερο συγκεκριμένος: «Η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη θα έχει ως επιδίωξη…οι δικαστές να είναι επαρκείς σε αριθμό, θα αποφασίζουν ελεύθεροι από σκοπιμότητες, πιέσεις , επιρροές… Θα αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης ηγεσίας των Ανωτάτων δικαστηρίων, με τη συμμετοχή των ίδιων των δικαστικών, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας».

Από τα παραπάνω εξάγουμε πως ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει πως υπάρχει ομφάλιος λώρος μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας!
Δηλαδή δεν είναι Ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη;
Δέχεται πιέσεις και επιρροές εξυπηρετώντας σκοπιμότητες;
Παραδείγματος χάριν, σαν αυτές των τελευταίων γεγονότων, όπου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως (Δένδιας) και ο Υπουργός Δικαιοσύνης (Αθανασίου, πρώην Πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων) άσκησαν ωμή και ιταμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, τρομοκρατώντας τους δικαστές; Σαν αυτή που άσκησε ο ίδιος προσωπικά, ξεχνώντας τις εξαγγελίες τις δικές του αλλά και του κόμματός του για μια Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη;

Μήπως, ο κ. Σαμαράς έχει εξαντλήσει στο θέμα του κόμματος της “Χρυσής Αυγής” την “υπέρμετρη ευαισθησία του” στην “απονομή Δικαιοσύνης” και δεν του περισσεύει άλλη, προκειμένου να ασχοληθεί με το πολύκροτο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο της Siemens;
Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ δεν τραβάτε το αυτί του Υπουργού σας Αθανασίου για αυτή την κωλυσιεργία του;
Ποια είναι αυτή η αόρατη δύναμη που σας επιβάλει να μην το κάνετε αυτό;
Εσείς, ο “αδέκαστος” Πρωθυπουργός του “Δημοκρατικού και Συνταγματικού τόξου”, έχετε αντίληψη δυο μέτρων και δυο σταθμών περί του δικαίου αίσθημα;

Δυστυχώς, κ. Σαμαρά, τελικά για ένα πράγμα μας έχετε πείσει. Πως εξυπηρετείτε πειθήνια τα συμφέροντα των δανειστών-τοκογλύφων μας. Εκείνων δηλαδή, που πολύ σύντομα θα επιβάλλουν σε καίρια Υπουργεία γερμανούς πολιτικούς ή τεχνοκράτες, προκειμένου να υλοποιήσουν απόλυτα τις δεσμεύσεις της χώρας, που είναι η ολοσχερής υποθήκευση των εδαφών της και κατά συνέπεια η αρπαγή όλου του ορυκτού μας πλούτου. Που θα ορίσουν ξένο τεχνοκράτη ως διοικητή στην ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος), προκειμένου να μην έχουμε το δικαίωμα να προσφύγουμε ως χώρα σε Εθνικό νόμισμα, εάν και εφ΄ όσον τούτο καταστεί αναγκαίο.

Κύριε Σαμαρά, αποδεικνύεστε ως ο χειρότερος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Ιστορίας.
Κανένας πριν από εσάς δεν έκανε ως Πρωθυπουργός τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που διακήρυττε ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Γνωρίζω πως είστε δυστυχισμένος με την θλίψη και τη δυστυχία που έχετε δημιουργήσει σε έναν περήφανο λαό, αλλά δυστυχώς οι αδυναμίες του χαρακτήρα σας δεν σας επιτρέπουν να οδηγηθείτε στην έσχατη λύση, σ΄ αυτήν που οδηγήσατε εσείς χιλιάδες συνέλληνες!

Επικοινωνία με τον συντάκτη
E-mail: egerssi@otenet.gr
twitter: @egerssi


Γράφει ο Σπύρος Σταματόπουλος 
Συνταγματάρχης ε.α.

Πρωτοφανής είναι, τις τελευταίες ημέρες, ο διασυρμός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Ύποπτα συμφέροντα προσπαθούν να κηλιδώσουν όποιον πιστεύει στην αγιοσύνη των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α), υπονομεύοντας -ταυτόχρονα- το ηθικό των στελεχών τους και… θέτοντας υπό αμφισβήτηση το θεσμικό τους ρόλο. Πλέον, η όποια διαμαρτυρία στρατιωτικών θα βαρύνεται από τη σκιά των δήθεν «πραξικοπηματιών», ακυρώνοντας αυτομάτως κάθε δίκαιο αίτημα.

Οι τίτλοι «Άνδρες των Ε.Δ εκπαιδεύουν νεοναζί» και «Απόστρατοι και έφεδροι ετοιμάζουν πραξικόπημα!»… μονοπωλούν την επικαιρότητα, την ώρα που η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο -εν μέσω οικονομικής κρίσης- σε γεωπολιτικό επίπεδο λόγω της περιφερειακής αναταραχής περί τη Μεσόγειο.

Και ουδείς αντιδρά για να υπερασπιστεί την τιμή των Ε.Δ, λέγοντας το απλό: ότι οι άνδρες των ΕΔ και των ΣΑ έχουν δώσει όρκο υπακοής στο Σύνταγμα. Ούτε οι αρχηγοί ούτε οι παντός είδους ενώσεις των αποστράτων. Άραγε, κάποιοι τους δίνουν εντολές να σιωπήσουν; Και γιατί, άραγε, αυτοί οι «κάποιοι» δεν θέλουν να ανακάμψει το ηθικό των Ε.Δ και, συνεχώς, τις εξαθλιώνουν οικονομικά και ηθικά;

Δυστυχώς, μια κίνηση στρατιωτικών που ξεκίνησε ως ανεξάρτητη, ακομμάτιστη και ανιδιοτελής, υποχώρησε στην υστεροβουλία μωροφιλοδοξία και ματαιότητα προσωπικής προβολής ορισμένων. Στήριξε παιδαριώδεις προτάσεις ανεγκέφαλων -αν μη τι άλλο- οφελών και δίνοντας αφορμή στους πολιτικούς να μας ταπεινώσουν ξανά, μιλώντας για «σταγονίδια».

Η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών των ΕΔ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις. Αισθάνονται ιερό καθήκον, ειδικά σήμερα να προασπίσουν την κοινωνική ειρήνη από όλα τα –ξένα και εγχώρια- κέντρα που θέλουν την καταστροφή της χώρας, τη φτωχοποίηση του λαού και τη μετατροπή του σε δούλους του συστήματος. Γνωρίζουν ότι μας κυβερνούν μικροί, ξενόφερτοι υπάλληλοι που, χάρη στην αγκίστρωσή τους στην εξουσία και στην οικογενειοκρατία κατάφεραν να θεσμοθετήσουν το απυρόβλητο των κλεφτών, των αλητών, των λωποδυτών. Έχουν εμπεδώσει ότι μόνο ένα γνήσιο λαϊκό κοινωνικό μέτωπο μπορεί, μέσα από τους κανόνες του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, να καταφέρει πλήγμα καίριο στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Αυτές οι -μέχρι σήμερα- ασήμαντες σταλαγματιές λαού και στρατού συσπειρώνονται. Θα γίνουν το τσουνάμι που θα τους πνίξει.

Πηγή "Το Χωνί"


  • Ποιοί κέρδισαν την επικοινωνιακή μάχη και ποιοι κυρίως θα κερδίσουν τον πόλεμο;
  • Το ερώτημα παραμένει: νόμιμο πολιτικό κόμμα η Χρυσή Αυγή ή εγκληματική οργάνωση;
Ποιοι κέρδισαν από τις έσχατες πολιτικές εξελίξεις όπου οι ανατροπές ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής; Πριν λίγα εικοσιτετράωρα κυριαρχούσε η άποψη ότι εξαρθρώνεται η Χρυσή Αυγή, αλλά οι αποφυλακίσεις βασικών της στελεχών άλλαξαν τα δεδομένα.

Ας δούμε τα δεδομένα. Η κυβέρνηση αρχικά με την αιφνιδιαστική κίνηση να συλλάβει τους Μιχαλολιάκο και Κασιδιάρη, να στιγματίσει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και να περάσει το μήνυμα του αποφασισμένου κράτους προφανώς κέρδισε αλλά η νίκη ήταν Πύρρειος όπως είχαμε επισημάνει.

Προφανώς λόγω της ταχύτητας με την οποία εκτυλίχθηκε το σχέδιο δεν είχαν προετοιμαστεί ορθά όλες οι παράμετροι, το δε πόρισμα του αντιεισαγγελέα ήταν προφανές ότι δεν έστεκε δεν μπορούσε με αυτό το κατηγορητήριο και δύο μάρτυρες ενός εκ των οποίων το όνομα μάλιστα….αναφέρθηκε κατά λάθος….δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί εγκληματική οργάνωση. Οι αποφυλακίσεις των βασικών στελεχών της Χρυσής Αυγής προφανώς προκάλεσαν ανατροπή σκηνικού και επανέφεραν στο προσκήνιο την Χρυσή Αυγή.

Άρα, μέσα σε 72 ώρες ήρθαν τα πάνω κάτω, αλλά αυτή την μάχη – όχι τον πόλεμο – την κέρδισε επικοινωνιακά η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι μόνο το προφανές δηλαδή η αποφυλάκιση βασικών στελεχών της αλλά το γεγονός ότι η κοινωνία μοιράστηκε και μεγάλο μέρος της δεν είχε πειστεί ότι τα κίνητρα του κράτους ήταν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση αλλά υπήρχαν πολιτικά κίνητρα.

Παραδόξως όμως η υπόθεση αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει και άλλες πτυχές και άλλους νικητές. Νικητής ήταν και η δικαιοσύνη, καθώς προσπάθησε να αξιολογήσει τα υπαρκτά στοιχεία του κατηγορητηρίου και όχι να καλύψει τις επιθυμίες ή προσδοκίες ή ακόμη και την θέση της κυβέρνησης που σχεδίασε την σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής.

Από την μάχη αυτή δεν έχασε, δεν κέρδισε, αλλά και δεν έχασε η ΝΔ. Ο Σαμαράς όταν συνειδητοποίησε την εξέλιξη των πραγμάτων χρησιμοποίησε ευέλικτη ρητορική. Όμως ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Αν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν Μιχαλολιάκος και ο υπαρχηγός της Χ. Παππάς αποφυλακιστούν θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν σε επικοινωνιακή αντεπίθεση και αν αποκτήσουν πλεονέκτημα. Αν στην πορεία η Χρυσή Αυγή εξέλθει κερδισμένη, θα αποδειχθεί στα δικαστήρια που θα υπάρξουν. Αν αθωωθούν, τότε προφανώς δεν θα μιλάμε για νίκη αλλά για σοκ, καθώς θα έχουν κερδίσει τον πόλεμο. Αν δεν αθωωθούν τότε προφανώς η Χρυσή Αυγή θα στριμωχθεί εκ νέου.

Ωστόσο ο καταλύτης δεν έγινε άμεσα αντιληπτός. Όταν μιλούσαμε για Πύρρειο νίκη αναφερόμασταν στις πληροφορίες που υπήρχαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δέσει την υπόθεση. Είχε κενά.

Τα δε κωμικοτραγικά που εκτυλίχθηκαν με την αστυνομία να παρουσιάζει από το σπίτι του Παππά φωτογραφίες του Χίτλερ και βιβλία του Πατακού κατέδειξαν το φαιδρό της υπόθεσης.

Από πότε απαγορεύεται να έχει στην οικία του ο οποιοσδήποτε ελεύθερος Έλληνας το οποιαδήποτε βιβλίο ή φωτογραφία ή εικόνα; Αυτά ήταν αστειότητες που εξέθεσαν την αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του πολίτη.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλακεί στο έργο της δικαιοσύνης. Αν έσφαλε η κυβέρνηση θα αποδειχθεί. Αν δεν έχει σφάλει και έχει λειτουργήσει με απόλυτα κριτήρια νομιμότητας επίσης θα διαφανεί. Όμως η κυβέρνηση με την στάση της που της γύρισε μπούμερανγκ κατάφερε το αξιοσημείωτο να θεωρεί την Χρυσή Αυγή αδικημένη η κοινωνία. Άρα με όρους πρακτικούς, δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός. Το μέγα λάθος ξεκίνησε από την γενίκευση όλη η Χρυσή αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Προφανώς αν υπάρχουν μέλη που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις αμέσως να συλληφθούν και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Όμως δεν είχε καμία λογική πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας να χαρακτηρίσουν εγκληματική οργάνωση μια παράταξη 18 βουλευτών και εκατοντάδων ψηφοφόρων.

Η ΝΔ είναι κόμμα της κεντροδεξιάς ενώ η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στις παρυφές της Ακροδεξιάς. Η Χρυσή Αυγή παίρνει ψηφοφόρους από την ΝΔ και η ΝΔ από την Χρυσή Αυγή όπως αποδείχθηκε από τις έσχατες εξελίξεις.

Η ΝΔ ως κόμμα δημοκρατικό θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική. Η δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε αξιόποινη πράξη αλλά είναι αδιανόητο να θεωρείται ένα ολόκληρο κόμμα εγκληματική οργάνωση.

Με αυτή την λογική, το ΠΑΣΟΚ λόγω Τσοχατζόπουλου ή Τσουκάτου ή άλλων περιπτώσεων, θα πρέπει να χαρακτηριστεί κόμμα κλεφτών, ο ΣΥΡΙΖΑ που υποθάλπει αναρχικούς που σπάνε τη Αθήνα αναρχικό, άρα μη δημοκρατικό κόμμα και να συλληφθεί η ηγεσία κ.ο.κ. Η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της Χρυσής Αυγής από την ΝΔ ήταν λάθος.

Πηγή: Banking News Η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά την υποστήριξή της στους "τρομοκράτες" που μάχονται για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ 'Ασαντ σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, η οποία μεταδόθηκε σήμερα.

"Στο εγγύς μέλλον, οι τρομοκράτες αυτοί θα προκαλέσουν προβλήματα στην Τουρκία. Και η Τουρκία θα πληρώσει πολύ ακριβά", τόνισε ο 'Ασαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Halk-TV που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία στα τουρκικά σύνορα τζιχαντιστών της Αλ-Κάιντα.

"Δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιεί κάποιος την τρομοκρατία σαν τραπουλόχαρτο και να το βάζει στην τσέπη του. Γιατί (η τρομοκρατία) είναι σαν το σκορπιό που δε διστάζει να δαγκώσει την κατάλληλη στιγμή", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Συρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση είναι από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της συριακής εξέγερσης.

Ο 'Ασαντ καταφέρθηκε εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο είχε κάποτε στενές σχέσεις.

"Ο,τι λέει για τη Συρία και το λαό της είναι ψέματα. Ο Ερντογάν το μόνο που κάνει είναι να υποστηρίζει τους τρομοκράτες στη Συρία", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το συριακό ελικόπτερο που κατέρριψε η τουρκική αεροπορία στις 16 Σεπτεμβρίου μετά την είσοδό του στον τουρκικό εναέριο χώρο, ο πρόεδρος 'Ασαντ παραδέχθηκε ότι το ελικόπτερο αυτό, το οποίο κατέπεσε σε συριακό έδαφος, είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Ο πρόεδρος της Συρίας εξήγησε ότι το ελικόπτερο εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να εμποδίσει "την είσοδο ενός μεγάλου αριθμού τρομοκρατών" από τη Συρία στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος 'Ασαντ πρόσθεσε ότι οι δύο κυβερνήτες του ελικοπτέρου "αποκεφαλίστηκαν" αφού αιχμαλωτίστηκαν από σύρους αντάρτες.Πού «συμφέρει» κανείς να γερνάει και πού όχι; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για τις συνθήκες γήρανσης διεθνώς, σίγουρα δεν είναι ίδιες όλες οι χώρες του πλανήτη για έναν ηλικιωμένο και συνταξιούχο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του Δείκτη Global AgeWatch, χαμηλότερα από την Αλβανία (39η), την Κύπρο (57η) και τις υ πόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πλην της Πολωνίας (62η).

Ο Δείκτης δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ηλικιωμένων του ΟΗΕ.

Για μια ακόμη φορά οι Σκανδιναβοί κυριαρχούν σε μια παγκόσμια κατάταξη. Καλύτερη χώρα για τους ηλικιωμένους ανακηρύχθηκε η Σουηδία, ενώ την πρώτη πεντάδα κατά σειρά συμπληρώνουν η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία και ο Καναδάς, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην 8η θέση.

Στον «πάτο» της λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν (91η θέση), ενώ η γειτονική Τουρκία είναι 70ή. Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα εμφανίζονται χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Κόστα Ρίκα, ο Ισημερινός, η Σρι Λάνκα, η Γεωργία, οι Φλιππίνες, το Τατζικιστάν και η Κολομβία.

Ο Δείκτης, που συντάσσεται από τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων HelpAge International με τη βοήθεια του ΟΗΕ, παίρνει υπόψη του τέσσερις επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ενός ηλικιωμένου άνω των 60 ετών:  

- την εισοδηματική ασφάλεια- σύνταξη, 
- το επίπεδο υγείας, 
- το επίπεδο απασχόλησης- εκπαίδευσης και 
- το κατά πόσον το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Η έκθεση τονίζει ότι, όπως και οι άλλες χώρες στη νοτιανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα έχει πολλούς ηλικιωμένους. Ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 60 ετών στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου 2,8 εκατ. ή 24,7% του ελληνικού πληθυσμού (ένας στους τέσσερις κατοίκους).

Η θέση της Ελλάδας σε αυτούς τους τέσσερις επί μέρους δείκτες έχει ως εξής: 25η (εισοδηματική ασφάλεια) με βαθμό 81,2 στα 100, 47η (υγεία) με βαθμό 54,1 στα 100, 61η (απασχόληση- εκπαίδευση) με βαθμό 33,4 στα 100 και 82η (γενικότερο περιβάλλον) με βαθμό 51,6 στα 100. Γενικότερα, με «άριστα» το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 47,4 όσον αφορά την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και το γεγονός ότι ένα υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων (22,7%) είναι φτωχοί, καθώς έχουν εισόδημα κάτω του μισού του εθνικού μέσου όρου, παρόλα αυτά η Ελλάδα κατέχει σχετικά υψηλή θέση (25η) από άποψη εισοδηματικής ασφάλειας.

Από την άλλη όμως, η έκθεση επισημαίνει πως η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά (82η) όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον για τους ηλικιωμένους, αναφέροντας ενδεικτικά πως μόνο το 43% των ατόμων άνω των 50 ετών νιώθουν ασφαλείς να κοιμηθούν μόνοι τους τη νύχτα και μόνο το 40% δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη γενικότερη ελευθερία των επιλογών στη ζωή τους.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση, το 98,1% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών στην Ελλάδα παίρνουν σύνταξη, το μέσο προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων στα 60 τους είναι (άλλα) 24 χρόνια και το μέσο προσδόκιμο υγιούς ζωής (άλλα) 17,4 χρόνια. Ο δείκτης συγκριτικής ψυχικής ευημερίας διαμορφώνεται στο 68,5 (δείχνει το ποσοστό των ατόμων άνω των 50 ετών που δηλώνουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων κάτω των 50 ετών). Στο 42,2% διαμορφώνεται το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας 55 έως 64 ετών που απασχολούνται και στο 41% των ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με αυξανόμενο ρυθμό και το 2050, για πρώτη φορά στην ιστορία, αναμένεται πως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών στη Γη θα είναι περισσότεροι από τους νέους κάτω των 15 ετών. Έως το 2050 αναμένεται να υπάρχουν πάνω στη Γη περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών, περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε δεν μπορεί κανείς να υποτιμά τη σημασία που έχει το επίπεδο της ζωής τους. Η πλειονότητα των ατόμων τρίτης ηλικίας είναι γυναίκες, καθώς το 2012 για κάθε 84 άνδρες άνω των 60 ετών, υπήρχαν 100 γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται συχνά σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση.

Η έκθεση της Help Age International επισημαίνει πως επειδή ο κόσμος γερνάει πολύ γρήγορα, οι περισσότερες χώρες είναι απροετοίμαστες να υποστηρίξουν τους αυξημένους πληθυσμούς των ηλικιωμένων. Γι' αυτό η οργάνωση τονίζει τη σημασία να υπάρξουν από τις αρμόδιες Αρχές πολιτικές και επενδυτικά κονδύλια υπέρ της υγείας, της μόρφωσης και γενικότερα της αναβάθμισης της ζωής των ηλικιωμένων.

Πηγή: Έθνος
-->
Άμεσος στόχος η μείωση των συντάξεων από 500 ως 1.500 ευρώ που παίρνουν αυτή τη στιγμή 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Από αυτούς τα 2,1 εκατομμύρια παίρνουν σύνταξη λόγω γήρατος και 375.000 είναι συντάξεις που χορηγούνται σε συγγενείς λόγω θανάτου του συνταξιούχου. Χορηγούνται επιπλέον 290.000 αναπηρικές συντάξεις. Για λόγους ακριβείας, τον μήνα Αύγουστο υπήρχαν 2.074.003 συνταξιούχοι λόγω γήρατος, 376.264 λόγω θανάτου συν 233.253 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων και 24.207 άλλων κατηγοριών - συνολικά δηλαδή 2.707.727 συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών. Τον ίδιο μήνα, σε αυτούς τους συνταξιούχους καταβλήθηκαν συνολικά 4.445.943 συντάξεις, πρακτικά όσες και τον Οκτώβριο, τον μήνα που άρχισε, όπου οι συντάξεις είναι 4.450.260. Από αυτά τα 4,5 εκατομμύρια συντάξεις μόλις 9.749 καταβλήθηκαν σε υπηκόους άλλων χωρών.

Το σημειώνουμε αυτό για να μη νομίσει κανείς ότι αιτία κατάρρευσης του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι δήθεν οι συντάξεις που καταβάλλονται σε μετανάστες - είναι μόνο 10.000 συντάξεις στα 4,5 εκατομμύρια. Από τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, τα δύο τρίτα (1.833.439 συνταξιούχοι) παίρνουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ. Μάλιστα οι 722.140 παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ! Οι 874.288 παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ με τις 539.957 από αυτούς να παίρνουν λιγότερα από 1.500 ευρώ.

Με άλλα λόγια, από τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους πάσης φύσεως τα 2,4 εκατομμύρια (2.373.396 συνταξιούχοι για την ακρίβεια) παίρνουν κάτω από 1.500 ευρώ - για να μη νομίζουμε δηλαδή ότι οι Ελληνες παίρνουν τρελά υψηλές συντάξεις, όπως συνειδητά και δημαγωγικά επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση μέσω της υπερπροβολής κάποιων στοιχείων. Ναι, βεβαίως υπάρχουν και 43.058 συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, αλλά είναι αστείο να συγκρίνουμε τις 43.000 με τα... 2.400.000! Πρόκειται για εντελώς άλλη τάξη μεγέθους, ας είμαστε σοβαροί.

Τις συντάξεις όμως που είναι πάνω από 500 ευρώ και κάτω από 1.500 έχουν βάλει στο μάτι και θέλουν να λεηλατήσουν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και η τρόικα. Ο λόγος είναι απλούστατος: επιθυμούν να μειώσουν αυτές τις συντάξεις επειδή αυτός είναι ο κύριος όγκος των συντάξεων! Από τα 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους γήρατος, θανάτου και αναπηρίας τα... 1.651.256 παίρνουν από 500 ως 1.500 ευρώ! Μια μείωση επομένως κατά 10 - 20% των συντάξεων 1,6 εκατομμυρίου συνταξιούχων (που γίνονται σχεδόν 2 εκατομμύρια αν προστεθούν και οι 330.000 που παίρνουν πάνω από 1.500 ευρώ) συνιστά τεράστια οικονομία για την κυβέρνηση. Το ότι βεβαίως αυτό σημαίνει και υποβάθμιση της ζωής 2.000.000 συνταξιούχων είναι προφανώς ασήμαντη λεπτομέρεια για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, όσο κυνική και αν ακούγεται. Οσον αφορά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το πώς θα μεθοδεύσει τη νέα λεηλασία των συντάξεων των αντικειμενικά ανήμπορων να αντιδράσουν δυναμικά γερόντων και απόμαχων της δουλειάς, έχει ήδη αποφασιστεί: θα αρχίσουν από τους συνταξιούχους του Δημοσίου όλων των κατηγοριών και από τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.). Το εφιαλτικό σενάριο- που ελπίζουμε ότι πολιτικές αλλαγές που θα συμβούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί σε όλη του την έκταση και με όλη τη βαρβαρότητα του σχεδίου- είναι μεσοπρόθεσμα οι συντάξεις των Ελλήνων να συγκλίνουν στα... 360 ευρώ της κατώτατης σύνταξης!

Σε λίγο δηλαδή να θεωρείται «ευτυχής» όποιος συνταξιούχος παίρνει πάνω από το ποσό αυτό και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι να τον φθονούν. «Οι γέροι στον Καιάδα» είναι με άλλα λόγια το σύνθημα της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, ασχέτως του γεγονότος ότι φυσικά δεν τολμούν να το διακηρύξουν ανοιχτά. Επαναλαμβάνουμε ότι ελπίζουμε πως αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα των απόμαχων της εργασίας δεν θα προλάβουν να το υλοποιήσουν. Είναι όμως απολύτως βέβαιο ότι θα προλάβουν να περικόψουν σοβαρά τις «μεσαίες», όπως τις αποκαλούν τώρα, συντάξεις των 500 έως 1.500 ευρώ. Αυτοί μετρούν ότι η ετήσια κρατική δαπάνη για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος ανήλθε πλέον στα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και με την πολιτική που ακολουθούν αυτό το ποσό θα αυξάνεται, ενώ θέλουν να το μειώσουν - αφού προφανώς θεωρούν τα λεφτά για τις συντάξεις «χαμένα λεφτά»!


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος εκφώνησε μια ξεχωριστή ομιλία σε εκδήλωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με αφορμή την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού τηλεσκοπίου Newall.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. κ. Νικόλαου, ο οποίος σημειώνεται ότι έχει σπουδάσει, μεταξύ άλλων, και Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Harvard:

“Ζοῦμε σὲ ἕναν πανέμορφο κόσμο ποὺ τὸ μυστικό τῆς ζωῆς τὸ σηκώνουν μικροσκοπικὲς ὀντότητες ποὺ λέγονται γονίδια. Εἶναι δυσδιάκριτα, δὲν φαίνονται. Ὅμως αὐτὰ προσδιορίζουν τὴ ζωὴ καὶ τὰ ἰδιώματά της. Αὐτὰ χαρακτηρίζουν τὸ κάθε πρόσωπο, καθορίζουν τὴν ταυτότητα. Μὲ ἀκρίβεια καὶ λεπτομέρειες.

Κολυμπᾶμε μέσα σὲ ἕναν ὠκεανὸ ἄπειρων σωματιδίων, ποὺ ταυτοποιοῦνται μὲ ποικίλα καὶ παράξενα ὀνόματα: Quarks, γκλουόνια, μποζόνια, λεπτόνια, βαρυόνια, νετρίνα, φωτόνια καὶ πλῆθος ἄλλων. Καὶ ποὺ δὲν φαίνονται. Ὅμως αὐτὰ τὰ μικρὰ στηρίζουν τὸ μεγαλεῖο αὐτοῦ τοῦ κόσμου. Αὐτὰ κρύβουν τὸ μυστήριό του.

Ὅλα ἔχουν τὴν ἀποστολὴ καὶ τὴ σημασία τους. Ὅσο μικρὰ κι ἂν εἶναι. Κάποια εἶναι ὑπεύθυνα γιὰ τὴ μᾶζα. Λέγονται μποζόνια.

Οὔτε καταλαβαίνουμε γιατί. Χωρὶς ὅμως αὐτὰ δὲν θὰ ψηλαφούσαμε τὸν κόσμο μας. Ἄλλα πάλι βοηθοῦν στὴ διάδοση τῶν δυνάμεων.

Κάποια εἶναι γνωστὰ ὡς γκλουόνια. Κι αὐτὸ κακόηχο. Καὶ ἄλλα συγκροτοῦν τὸ φῶς. Αὐτὰ λέγονται φωτόνια. Πιὸ εὔηχο ὄνομα.

Μᾶζα, δυνάμεις, φῶς.

Εἶναι σημαντικὸ νὰ ἑρμηνεύεται ἡ μᾶζα ἢ νὰ δικαιολογεῖται ἡ διάδοση τῶν δυνάμεων. Ἡ ὕλη ψηλαφεῖται, οἱ δυνάμεις συντηροῦν τὴν κίνηση καὶ διατηροῦν τὶς ἰσορροπίες. Ἔτσι κατανοοῦμε τὴν ὕλη καὶ τὴ βαρύτητα.

Γιὰ κάποιον ὅμως λόγο, τὸ φωτόνιο ἔχει ἕνα μοναδικὸ μεγαλεῖο. Εἶναι πολὺ εὐγενές, δὲν ἔχει μᾶζα, ἀλλὰ ὅμως ὑπάρχει.

Καὶ μάλιστα μπορεῖ νὰ γεννήσει μᾶζα. Κουβαλάει ἐνέργεια. Κυρίως ὅμως δείχνει καὶ φανερώνει. Χάρις στὰ φωτόνια ἀπολαμβάνουμε τὸ αἴσθημα τῆς ὅρασης.

Ὁ κόσμος φαίνεται. Καὶ εἶναι τόσο ὄμορφος. Πλῆθος χρωμάτων, ἐντυπωσιακὲς συμμετρίες, ἐκπληκτικὲς ἀσυμμετρίες, ἀντιθέσεις, ἀνακλάσεις, ἁρμονία, βάθος, ἐναλλαγές.

Χωρὶς τὰ φωτόνια δὲν θὰ ξέραμε τὶ θὰ πεῖ κάλλος, ὀμορφιά, αἰσθητική, ποικιλία, ὀπτικὴ ἁρμονία. Δὲν θὰ μπορούσαμε νὰ συγκρίνουμε. Σὰν αὐτὰ νὰ δίνουν ζωὴ στὴν ὕλη.

Τὰ φωτόνια ἐπιβεβαιώνουν τὴν ὕπαρξη τοῦ κόσμου, κυρίως ὅμως ἀποκαλύπτουν τὴν ὀμορφιά του. Ἀλλὰ γιὰ νὰ τὴν δεῖς, πρέπει νὰ τὰ ἀνακαλύψεις.

Σ’ αὐτὸ βοηθοῦν τὰ μάτια μας. Ὅταν αὐτὰ χάνουν τὴν ἀκρίβεια ἢ τὴν εὐαισθησία τους, τότε χρησιμοποιοῦμε διορθωτικοὺς φακούς.

Γιὰ νὰ ἀντικρύσουμε τὰ μικρὰ ἀντικείμενα ποὺ δὲν διακρίνονται, ἔχουμε τὰ μικροσκόπια. Γιὰ τὰ μακρινὰ ποὺ ἐπίσης εἶναι ἀθέατα, κατασκευάσαμε τὰ τηλεσκόπια. Κι ἔτσι βλέπουμε καὶ αὐτὰ ποὺ …δὲν φαίνονται. Εἶναι πολὺ ὄμορφος ὁ κόσμος μας. Καὶ περικλείει πολλὴ σοφία.

Ἡ ὀμορφιὰ κρύβεται πίσω ἀπὸ αὐτὸ ποὺ αὐτὸς δείχνει. Καὶ ἡ σοφία μέσα σὲ αὐτὸ ποὺ κρύβει. Τὸ πρῶτο τὸ ἀπολαμβάνει τὸ μάτι. Τὸ δεύτερο μαγεύει τὴ σκέψη.

Χωρὶς τὸ ἐρέθισμα τῆς θεατῆς ὀμορφιᾶς, ἡ σκέψη δὲν θὰ μποροῦσε νὰ κάνει τὰ διεισδυτικὰ ταξείδια της. Γι’ αὐτὸ εἶναι τόσο πολύτιμα τὰ φωτόνια.

Ἄλλοτε πάλι μὲ τὰ τηλεσκόπια φωτογραφίζουμε ἢ ἀνιχνεύουμε. Δὲν βλέπουμε. Δὲν εἶναι τὸ ἴδιο. Ἡ ἀνίχνευση προκαλεῖ τὸν ἐνθουσιασμὸ τῆς διαπίστωσης.

Ἡ σκέψη τὴ μαγεία τῆς ἀνακάλυψης. Ἡ θέα ὅμως εἶναι αὐτὴ ποὺ γεννᾶ τὴ συγκίνηση τῆς ἀμεσότητας. Εἶναι ὑπέροχο πράγμα οἱ αἰσθήσεις μας. Καὶ κυρίως ἡ ὅραση.

Λέγει ὁ Ἐλύτης: Θεέ μου, πόσο μπλὲ ξοδεύεις γιὰ νὰ μὴ σὲ βλέπουμε! Κι ἐμεῖς συμπληρώνουμε: Θεέ μου, πόσα φωτόνια ἔφτιαξες γιὰ νὰ σὲ ὑποψιαζόμαστε!

«Εἶπεν ὁ Θεός: γενηθήτω φῶς∙ καὶ ἐγένετο φῶς». Μάλιστα «ἐν ἀρχῇ», τὸ πρῶτο πράγμα. Τελικά, τὸ σωμάτιο τοῦ Θεοῦ δὲν εἶναι τὸ μποζόνιο οὔτε λέγεται higgs∙ αὐτὸ δὲν θὰ πεῖ τίποτα.

Τὸ σωμάτιο τοῦ Θεοῦ εἶναι τὸ φωτόνιο. Καὶ ἡ πύλη πρὸς τὸν κόσμο τὸ τηλεσκόπιο. Βάζεις τὸ μάτι σου στὸν φακὸ καὶ ξεχύνεσαι στὸ ἄπειρο.

Ἐκεῖ ποὺ συναντᾶται ἡ ὀμορφιὰ μὲ τὴν ἀλήθεια. Τὸ μάτι βλέπει. Ἡ καρδιὰ χτυπάει. Ἡ σκέψη καλπάζει. Διαλέγεται μὲ τὰ φωτόνια.

Εἶναι ἐκπληκτικὴ ἡ θέα, ἡ ζωντανὴ εἰκόνα. Ἰδίως στὴν πατρίδα μας. Θάλασσες, νησάκια, οὐρανός. Κόλποι, παραλίες, λόφοι, ὅλα μαζί.

Ἡ φυσική της ὀμορφιὰ σὲ ταξειδεύει. Σὲ κάνει νὰ θέλεις ἢ νὰ μείνεις γιὰ πάντα στὴ γῆ ἢ νὰ φύγεις. Θέλεις νὰ ζεῖς γιὰ πάντα.

Καὶ ἂν αὐτὸ δὲν γίνεται στὴ γῆ, θέλεις νὰ πᾶς ἀλλοῦ. Ἡ ὀμορφιὰ ἐνδυμανώνει τὴν αἰωνιότητά σου. Βάζεις τὸ μάτι στὸ τηλεσκόπιο καὶ φεύγεις.

Φεύγεις στὸ ἄπειρο. Χάνεσαι στὸν χῶρο. Ἐλευθερώνεσαι ἀπὸ τὸν χρόνο. Τί ὡραία ἡ αἴσθηση τοῦ σύμπαντος!

Ἀλλὰ μετὰ ἀπὸ λίγο καὶ τὸ ἄπειρο σοῦ εἶναι πεπερασμένο. Καὶ ὁ χρόνος λίγος. Θέλεις νὰ φύγεις κι ἄλλο.

Θέλεις ἀπὸ τὴν ὀμορφιὰ τῶν ὁρωμένων νὰ περάσεις στὴ ἐμπειρία τῶν ἀθεάτων. Καὶ ὅλα αὐτὰ τὰ χρωστᾶς στὰ φωτόνια.

Τὰ φωτόνια σοῦ δείχνουν τὴν ὀμορφιὰ τοῦ κτιστοῦ καὶ σὲ ὑποψιάζουν γιὰ τὴν ἀλήθεια τοῦ ἀκτίστου. Τὰ φωτόνια δείχνουν Αὐτὸν ποὺ δὲν φαίνεται. Δείχνουν τὸν Θεό.

Θέλω νὰ ἐκφράσω τὴ χαρά μου γιὰ τὴν εὐκαιρία τῆς ἀποψινῆς βραδιᾶς καὶ τὶς πολλὲς εὐχαριστίες μου στὸν κ. Τσίγκανο καὶ γιὰ τὴν πρόσκληση καὶ γιὰ τὴ δυνατότητα νὰ ἀνοίξω γιὰ λίγο μπροστά σας τὴν καρδιά μου.

Εἶναι πολὺ ὡραῖο πράγμα ἡ ζωή σου νὰ φιλοξενεῖ καὶ αἴσθηση Ἀστροφυσικῆς καὶ ἐμπειρία ἱερωσύνης.

Καὶ εἶναι θαυμάσιο νὰ περνᾶς μιὰ ὄμορφη βραδιὰ στὴν Πεντέλη μὲ ἀνοιχτὸ τὸν θόλο κυνηγώντας φωτόνια. Ἴσως καλύτερο ἀπὸ τὸ νὰ ψάχνεις χρόνια ὁλόκληρα ἕνα μποζόνιο στὴ Γενεύη!


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι, κλείνοντας στη φυλακή την ακροδεξιά, κλείνει μαζί της την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, την οργή των Πολιτών εναντίον της (ειδικά όσον αφορά την υπεξαίρεση της ψήφου τους μέσω των προεκλογικών δεσμεύσεων, εκ των οποίων δεν τηρήθηκε, δεν έγινε σεβαστή καλύτερα απολύτως καμία), τις αντιδράσεις απέναντι στα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, τη δουλικότητα της, την ανεπάρκεια της, την αποστροφή των Πολιτών στους πολιτικούς, καθώς επίσης όλα τα υπόλοιπα δεινά, με τα οποία ευχαρίστησε γενναιόδωρα όλους όσους τη στήριξαν.

Πιστεύει επίσης ότι, με τη σταδιακή κατάργηση της Δημοκρατίας, με το φόβο, καθώς επίσης με τις μεθόδους καταστολής που φαίνεται να προωθεί, θα παραμείνει στη θέση της, οδηγώντας την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση – ενώ θα «εξυγιάνει» παράλληλα τη φορολογική συνείδηση των Ελλήνων, παρά το ότι περιορίζει διαρκώς την ανταποδοτικότητα των φόρων που απαιτεί να πληρώνουν (μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες για την παιδεία, για την υγεία, για τις συντάξεις κοκ.). Κατά την άποψη μας, πρόκειται για μεγάλες ψευδαισθήσεις – χωρίς φυσικά να επιμένουμε ότι έχουμε δίκιο.

Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί μεγάλη αμαρτία τον πατριωτισμό, ενώ εκλιπαρεί γονατιστή τη συνεργασία της δογματικής αριστεράς, ισχυρίζεται πως όταν ή μάλλον εάν ανέλθει στην εξουσία, δεν θα σταθεί ούτε μία εβδομάδα – εάν δεν την στηρίξουν όλοι μαζί οι Πολίτες.

Εν τούτοις, δεν κάνει το επόμενο βήμα, υιοθετώντας στο πρόγραμμα της την άμεση δημοκρατία – τη συμμετοχή δηλαδή των Πολιτών στην ψήφιση των βασικών νόμων του κράτους, καθώς επίσης στον έλεγχο του δημοσίου.

Πως μπορεί όμως να ζητάει κανείς τη στήριξη κάποιου άλλου, χωρίς να του προσφέρει το παραμικρό αντάλλαγμα; Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει η αντιπολίτευση ότι, ο μοναδικός τρόπος για να στηρίζει σύσσωμος ένας λαός τις αποφάσεις, δεν είναι άλλος από το να συμμετέχει ο ίδιος στη λήψη τους; Θεωρεί αλήθεια τόσο ανόητους τους Έλληνες, πιστεύοντας πως θα υπογράψουν ξανά μία «λευκή επιταγή», έχοντας διαπιστώσει πλέον ότι όλες όσες υπέγραψαν στο παρελθόν διαμαρτυρήθηκαν, προκαλώντας την άδικη χρεοκοπία της πάμπλουτης πατρίδας τους;

Τέλος, ορισμένα ΜΜΕ έχουν την ψευδαίσθηση ότι, μπορούν ακόμη να χειραγωγούν την κοινή γνώμη – «παραποιώντας», διασκευάζοντας ή «ντύνοντας» ανάλογα τις ειδήσεις, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν τις εκάστοτε σκοπιμότητες τους. Όμως, οι περισσότεροι Πολίτες διαθέτουν πλέον ισχυρά «αντισώματα», καθώς επίσης ειδικά «φίλτρα καθαρισμού» – αποκωδικοποιώντας σε μεγάλο βαθμό σωστά, αυτά που τους μεταφέρονται παραποιημένα.

Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα συγκεκριμένα ΜΜΕ – τα οποία, επειδή δεν έχουν πια τη δυνατότητα να προσφέρουν εκείνες τις υπηρεσίες, για τις οποίες πληρώνονταν μέχρι σήμερα από τους εντολείς τους, δεν θα εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα έσοδα, οπότε θα χρεοκοπήσουν νομοτελειακά.

Επειδή τώρα δεν θέλουμε να περιορισθούμε στις ψευδαισθήσεις που διαπιστώνουμε στην Ελλάδα, για να μην θεωρηθεί ότι οι Έλληνες έχουν το μονοπώλιο, θα αναφερθούμε επί πλέον στις αντίστοιχες μίας άλλης χώρας – της Γερμανίας. Ενός κράτους που πιστεύει ότι μπορεί να έχει διάρκεια η μερκαντιλιστική του πολιτική, μέσα σε μία νομισματική ζώνη, χωρίς να καταστραφεί τόσο το ίδιο, όσο και οι εταίροι του.

Διαπιστώνοντας λοιπόν οι Γερμανοί πως αυξάνονται συνεχώς τα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών τους, παρά το ότι όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι εταίροι τους στην Ευρωζώνη έχουν ελλείμματα, τους δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι είναι ανίκητοι – πως μπορούν δηλαδή να κοιμούνται ήσυχοι, αφού το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο.

Πιστεύουν επίσης ότι δεν χρειάζονται καθόλου την Ευρωζώνη, επειδή μπορούν πια να πουλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον πλανήτη – κυρίως βέβαια στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προτιμούν τα γερμανικά μηχανήματα περισσότερο από όλα τα άλλα.

Όμως, τα κράτη αυτά αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλα προβλήματα, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης – με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν μαζικά τα κεφάλαια τους, φοβούμενοι το σπάσιμο της φούσκας, η οποία έχει δημιουργηθεί σε αρκετά (Κίνα, Βραζιλία, Τουρκία κοκ.).

Στα πλαίσια αυτά, δεν έχουν πια χρήματα για να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα - γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το εγγενές πρόβλημα του γερμανικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές και πολύ λιγότερο στην εσωτερική κατανάλωση.

Η μία πλευρά του προβλήματος είναι η μείωση των εξαγωγών, σε περιόδους κρίσεων – η οποία προκαλεί φυσικά ύφεση και ανεργία. Η άλλη πλευρά όμως, η απώλεια των πιστώσεων που δόθηκαν για την αγορά προϊόντων, λόγω αδυναμίας εξόφλησης τους, είναι πολύ πιο επώδυνη.

Τεκμηριώνοντας την τοποθέτηση μας, μεταξύ των ετών 2006 και 2012, ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας είχε απώλειες στο εξωτερικό, ύψους 600 δις € (πηγή: DIW) – γεγονός που σημαίνει ότι, ο συγκεκριμένος τρόπος ανάπτυξης της χώρας αποδείχθηκε εξαιρετικά ακριβός, εάν όχι μοιραίος.

Εάν δε συμβεί κάτι ανάλογο και στις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες έχει επιβληθεί μία απίστευτη συρρίκνωση των οικονομιών τους, μέσω της πολιτικής λιτότητας, τότε το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 50% του ΑΕΠ, θα καταρρεύσει απότομα – με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία, λόγω της μαζικής απώλειας των πιστώσεων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Μαζί του θα καταρρεύσει και η γερμανική ψευδαίσθηση, σύμφωνα με την οποία μπορεί να κατακτηθεί οικονομικά ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη. Εάν δε αποφασίσουν όλες οι χώρες μαζί είτε να παραμείνουν στο ευρώ, διώχνοντας τη Γερμανία, είτε να επιστρέψουν στην προ ευρώ εποχή (ανάλυση), στο 1999 δηλαδή, επιτρέποντας και στη Ρωσία τη συμμετοχή της στην ένωση, τότε θα «ενταφιασθεί» μία για πάντα το εγωιστικό γερμανικό μοντέλο.

Ολοκληρώνοντας, δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε μία ακόμη γερμανική ψευδαίσθηση – τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού της χώρας, παράλληλα με τη δημιουργία κερδών από το δανεισμό των εταίρων της, με υψηλότερα επιτόκια.

Όσον αφορά το πρώτο, τη στιγμή που θα «τιμολογήσουν» οι αγορές τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Γερμανίας, λόγω απώλειας πιστώσεων, τα χαμηλά επιτόκια θα αποτελέσουν παρελθόν. Σχετικά με το δεύτερο, όταν αντιληφθεί η Γερμανία ότι, μπορεί να εισπράττει μεν αυξημένα επιτόκια, αλλά πιθανότατα δεν θα εισπράξει το κεφάλαιο, εάν επιμείνει στη συνέχιση της πολιτική λιτότητας, θα χάσει και την τελευταία της ψευδαίσθηση.Στην Ελλάδα φτάνει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Τούρκος υπουργός έρχεται στη χώρα μας για να συμμετάσχει στη σύνοδο «Meditteranean Luxury Summit 2013», όμως το πρόγραμμα του είναι βεβαρημένο. Ο ίδιος θα συναντηθεί στην Αθήνα με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και με τον Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Μπαγίς στην τριήμερη περιοδεία στη χώρα μας αφού επισκεφθεί το νέο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα την Τρίτη, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο και το ανακαινισμένο σπίτι του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας από τη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί οδικώς την ίδια ημέρα στη Δυτική Θράκη και εκτός από τη συνάντηση του με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Αριστίδη Γιαννακίδη θα συναντηθεί με τον ψευδομουφτή της Κομοτηνής, Ιμπραχίμ Σερίφ και τον ψευδομουφτή της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ. 

Παράλληλα σχεδιάζεται η επίσκεψη του Tούρκου υπουργού στο «Σύνδεσμο Τούρκων Ξάνθης» που είχε απαγορευθεί από το ελληνικό κράτος καθώς σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης η μειονότητα είναι μουσουλμανική. 

Η αναχώρηση του Μπαγίς από την Ελλάδα σχεδιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη οδικώς από τον Έβρο.

Πηγή: On Alert