Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Σεπ 2013

Είναι πασιφανές ότι τη ΧΑ την ανέβασαν δύο παράγοντες. Πρώτον η όλη κρίση δημοκρατίας και οικονομίας καθώς και η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και δεύτερον το ίδιο το πολιτικό σύστημα με την περίεργη ανοχή του, προκειμένου (με μια πρόχειρη υπόθεση) να χρησιμοποιηθεί ως δεξαμενή υποδοχής της λαϊκής οργής και ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας.

Οι σημερινές όμως απίστευτες εξελίξεις, τρία τινά μπορεί να σημαίνουν:

1) Ότι η ΧΑ ξέφυγε από μια απλή βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνίας και έτεινε να πάρει δικό της όλο το μαγαζί του συστήματος, οπότε αποφασίστηκε να την ξεφορτωθούν.

2) Ότι προετοιμάζεται ο μεγάλος μνημονιακός συνασπισμός ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, με μπαμπούλα και ηθική νομιμοποίηση τον κίνδυνο του φασισμού.

3) Ότι το πολιτικό σύστημα επιδιώκει να δραπετεύσει, μέσω της ΧΑ, αφήνοντας τη χώρα στο χάος.

Με δεδομένο (το βλέπουμε σε όλο το ελεύθερο ακόμα διαδίκτυο) ότι από το πρωί το πολιτικό σύστημα στέλνει κατά χιλιάδες τον κόσμο στη ΧΑ, τότε, σε περίπτωση που δεν αποδειχθούν οι κατηγορίες για την καταδίκη των βουλευτών της ΧΑ, είναι βέβαιο ότι ισχύει η τρίτη υπόθεση. Το πολιτικό σύστημα θέλει να δραπετεύσει, παραδίδοντας τη χώρα σε μια εκρηκτικά ανερχόμενη ΧΑ και τη χώρα στο χάος.

Προφανώς στη συνέχεια, ολόκληρο το ολιγαρχικό σύστημα θα παραθερίσει σε κάποιο Παρίσι, ετοιμάζοντας από τα εκεί καφέ τον αντιφασιστικό αγώνα.

Χασάπης Πέτρος

Γράφει ο Γιώργος Στράτος

Αυτές οι «περίεργες» μουσικές, που μοιάζουν με ψαλμούς του παρόντος και νοσταλγικές προσευχές για το μέλλον, έχουν στίχους από το στόμα και τη ζωή του καθενός μας. Είναι νέες, αλλά μιλάνε ατόφια και γνήσια σε όποιον θέλει να ακούσει ανεξαρτήτως ηλικίας. Για τα νεύρα μας τα σμπαραλιασμένα, την ανθρωπιά, τους φίλους και τις γειτονιές μας που χάθηκαν, τους ρουφιάνους, τις πιστωτικές, τα δάνεια και τις προσφορές που μας τρώνε τη ζωή. Τα πάσης φύσεως συστήματα που στήνουν τα μεγάλα κόλπα που αποκλείεται να μας την ξαναδώσουν πίσω ακέραια.

Μικρή συμβολή, έστω και σε ιδιαίτερη σειρά, αποτελούν όσα ακολουθούν για όσους εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τάχα μου «τι έγινε και πώς φτάσαμε» στο έγκλημα της Αμφιάλης. Αυτοκριτική και λίβελος μαζί. Απόδοση και αναζήτηση ευθυνών ταυτοχρόνως.

Θέλει πολύ κουράγιο και τύχη να 'χεις γεννηθεί τα τελευταία 20-30 χρόνια σε κάποια περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, εκτός από μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και να μη σαλέψεις με κάποιον τρόπο. Είναι άσχημες, βρόμικες, σκοτεινές, απρόσωπες και τέτοιες απειλούν να κάνουν και τις ψυχές όσων ζουν αναγκαστικά σε αυτές.

Κι όσο μεγαλώνουν, σχεδόν παντού συναντούν ψέματα και παραμύθια. Μέσα κι έξω. Πάνω και κάτω. Στα σπίτια, στα σχολεία, στα Δικαστήρια, στις Αστυνομίες, στα μέσα ενημέρωσης, στα νοσοκομεία, στα μεροκάματα, στη διασκέδαση, στην μπάλα. Μια ολόκληρη κοινωνία στο έλεος εγκληματιών πάσης φύσεως και αλητών με λευκά κολάρα στην προσμονή του ερχομού της εικονικής πραγματικότητας.

Η «επιτυχία» και η «ευτυχία» προβλέπονται μόνο για όσους γίνουν συνεπιβάτες καθικιών σε ταχύπλοα, που σε πάνε κατευθείαν από τα λύματα του Κηφισού και των ρεμάτων της Αττικής, τα οποία τίγκαραν στις… πιλοτές, σε καριέρες πρώτο τραπέζι πίστα και στις ξαπλώστρες της Μυκόνου. «Ενα τσιγάρο δρόμος» η ατελείωτη αναμονή σε θλιβερές συνοικιακές καφετέριες, που αναβαπτίστηκαν ελέω φούσκας σε ακόμη πιο θλιβερά στην «πολυτέλειά» τους ξέκωλα lounge-bar.

Ποιοι τα δημιούργησαν όλα αυτά; Ποιοι τα ανέχτηκαν, όταν δεν τα επιβράβευαν κιόλας; Ποιοι ζούσαν και μιλούσαν έτσι; Ποιοι πλούτισαν πάνω σε αυτήν την τούρλα; Ποιοι διάλεγαν τηλεοπτικά προγράμματα και τραγούδια; Ποιοι επέβαλαν «φίρμες» της κακιάς τρομάρας στην πολιτική, στην τέχνη, στη δημοσιογραφία, στον αθλητισμό; Ποιοι εξαφάνισαν από προσώπου γης κάθε άλλη φωνή αγωνίας και δημιουργίας; Αυτοί που σήμερα ανησυχούν και κόφτονται για τη μακάβρια κατάντια της δημοκρατίας, της κοινωνίας μας και των θεσμών τους. «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι, υποκριταί…» !

Αντε τώρα να βρείτε «νομοθετική παρέμβαση» να την επιδέχονται τα κομμάτια και τα θρύψαλα που αφήσατε. Αντε τώρα στους «βόθρους» που φτιάξατε, να πιστεύετε ότι θα ανακατεύονται τα «σκατά» που τους γεμίσατε δίχως να βρομάνε κιόλας.

Οσο για μας, αποβλακωμένοι και αποχαυνωμένοι από την γκλαμουριά της θλίψης, θα περιμένουμε με το κουπόνι στο χέρι τα «κέρδη» από το παιχνίδι που στήσατε στην πλάτη μας, για πάρτη σας και για τα πάρτι σας. Ωσπου να νιώσουμε την μπόχα του βόθρου σας στην ανάσα του φονιά που θα μας κυνηγήσει κι εμάς. Αν και όσο μας έχετε αφήσει «ζωντανούς» ως τότε.Ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013, κατά την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2013», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα:

Τοπική ώρα 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

Τοπική ώρα 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Επίσης γνωστοποιείται στο κοινό ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Πηγή

-->
Των Dorian Jones και Jamie Dettmer 
(Επιμέλεια: Δημήτρης Μανής)

Την έντονη αποστροφή τους για την ΕΕ εκφράζουν δημοσίως τις τελευταίες ημέρες ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης με ορισμένους, μάλιστα, να υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει την προοπτική ένταξης στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Γιγίτ Μπουλούτ, πρώην δημοσιογράφος και σήμερα ανώτατος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ερντογάν, οποίος σε άρθρο που δημοσίευσε, την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τα σενάρια ένταξης της στην ΕΕ και θα πρέπει να επιδιώξει την ηγετική της παρουσία στην Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και την Αφρική». Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Εγκεμέν Μπαγίς, ανώτατος διαπραγματευτής της Άγκυρας στις συνομιλίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ εξαιτίας της προκατειλημμένης συμπεριφοράς που έχουν ορισμένες χώρες – μέλη της Ένωσης απέναντι της» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ διανύει μια περίοδο όπου καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να είναι εξοργισμένος με τις δυτικές χώρες εξαιτίας της μη στρατιωτικής επέμβασης στην γειτονική του Συρία, κάτι που ο ίδιος και η κυβέρνηση του προωθούσε με ιδιαίτερο σθένος, καθώς επίσης και για την έντονη κριτική που άσκησαν όλες οι χώρες του δυτικού κόσμου στις βίαιες επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Προβληματισμό στην τουρκική ηγεσία έχουν προκαλέσει και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά την επέμβαση του στρατού και την απομάκρυνση του Προέδρου Μόρσι, ο οποίος έχαιρε της υποστήριξης του κ. Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε κατηγορήσει τότε τις δυτικές χώρες για υποκρισία, ενώ είχε υποστηρίξει ότι το Ισραήλ ενορχήστρωσε την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο τούρκος πολιτικός αναλυτής, Εμρέ Ουσλού, υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Μπουλούτ αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα της στροφής προς την Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία που επιδιώκει η τουρκική ηγεσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ερντογάν έχει στόχο να γίνει ο ηγέτης της Μέσης Ανατολής και θέλει η Τουρκία να εξελιχθεί σε υπερδύναμη της περιοχής», ενώ επισημαίνει ότι «ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».        

Στις αρχές του έτους ο ίδιος ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι μια εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Στο συγκεκριμένο οργανισμό συμμετέχουν τέσσερις χώρες που έχουν πολλά κοινά με την Τουρκία. Οι χώρες αυτές είναι το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ το οργανισμό στηρίζουν η Ρωσία και η Κίνα.

Ωστόσο, ο Μουράτ Μπιλχάν, αντιπρόεδρος του Τουρκο-ασιατικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ καθιστά ανεδαφικές τις όποιες βλέψεις της τουρκικής ηγεσίας για στενότερους δεσμούς με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Όπως λέει «Ούτε ο ΟΣΣ θέλει την Τουρκία στους κόλπους του γιατί την θεωρεί Δούρειο Ίππο της δύσης. Η Τουρκία θέλει να λάβει ρόλο παρατηρητή στον Οργανισμό, αλλά ούτε αυτό της έχει αναγνωριστεί».

Παράλληλα, ο κ. Μπιλχάν, υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είχε εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση της συριακής κρίσης σε σχέση με αυτή που είχαν οι χώρες του ΟΣΣ, αλλά και βασικοί υποστηρικτές τους που είναι η Μόσχα και το Πεκίνο.

Από την άλλη πλευρά, ο Τσενγκίζ Ακτάρ, πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» υποστηρίζει ότι δηλώσεις σαν και αυτές των κ. Μπαγίς και Μπουλούτ «παραμένουν σε ρητορικό επίπεδο και αυτοί που τις κάνουν ευελπιστούν ότι θα κερδίσουν πόντους στην κοινή γνώμη, απλά και μόνο γιατί επιτίθενται στην ΕΕ».

Είναι γεγονός ότι οι προτιμήσεις του τουρκικού λαού σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην ΕΕ έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2004 το 74% των τούρκων επιθυμούσαν ένταξη της χώρας στην ΕΕ και σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 44%. Όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή πορείας είναι, μεταξύ άλλων, η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια που ξύπνησε τον πληθυσμό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, το οποίο αισθάνεται πολύ πιο κοντά στην Ασία παρά στην Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια η τουρκική ηγεσία δεν κατάφερε να ανοίξει απολύτως κανένα από τα κεφάλαια που εμποδίζουν την ένταξη της στην ΕΕ. Από τους εξωτερικούς παράγοντες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που βιώνουν πολλές χώρες – μέλη της Ένωσης και κυρίως η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό νότο.

Με τις ασιατικές πόρτες κλειστές και την Ευρώπη να απομακρύνεται ο Τσενγκίζ Ακτάρ υποστηρίζει ότι η Άγκυρα οδηγείται σε διπλωματική απομόνωση.

Όπως λέει «Όλη αυτή η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών δεν έχει απλά αποτύχει, αλλά έχει βλάψει και τους υπάρχοντες στρατηγικούς δεσμούς που είχε η Τουρκία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, αλλά προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς η κοινή γνώμη στις χώρες – μέλη της ΕΕ δεν επιθυμεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας φοβούμενη κύμα τούρκων μεταναστών, αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα κι η Κύπρος αντιστέκονται σθεναρά έως ότου βρεθεί μια αποδεκτή λύση στο Κυπριακό Πρόβλημα.
Η εφημερίδα Vzglyad επιχείρησε να εξακριβώσει ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Συρίας. Ο σχηματισμός με τις φρεγάτες, τα οκτώ μεγάλα αποβατικά και το γιγαντιαίο πλωτό «κοριό» της μοίρας, που παρακολουθεί τους πάντες. 

Σημαντική είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του «Εξπρές της Συρίας», δηλαδή, των συστηματικών δρομολογίων μεταφοράς όπλων που πραγματοποιούν τα αποβατικά πλοία. Τo ρωσικό ΠΝ είναι σε θέση να συλλέγει πληροφορίες, να αποκαλύπτει τις ενέργειες και τις προθέσεις των αντιπάλων ομάδων και να μεταβιβάζει τις πληροφορίες αυτές στη Συρία.

Παρά τη μείωση της διεθνούς έντασης γύρω από το θέμα της Συρίας, ο επιχειρησιακός σχηματισμός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο (μοίρα της Μεσογείου) συνεχίζει την παρουσία του στην περιοχή. Σε ορισμένα από τα πλοία, τα οποία θα αντικαθιστούσαν βάσει του προγράμματος κάποια άλλα από τη μοίρα, ανατέθηκαν άλλες αποστολές. Συγκεκριμένα, το αντιτορπιλικό και ναυαρχίδα του στόλου της Βαλτικής «Nastoichivyi», ενώ επρόκειτο να ενταχθεί στη σύνθεση της μοίρας δεν εξήλθε τελικά στη Μεσόγειο. Το ίδιο ισχύει και για τις δυο πυραυλακάτους «Ivanovets» και «Stil», που και αυτές «έμειναν σπίτι», όπως και για τη ναυαρχίδα του στόλου του Ειρηνικού, το καταδρομικό «Variag», το οποίο δεν θα κατευθυνθεί προς τις ακτές της Συρίας παρά τις αρχικές εντολές. Κύριες μονάδες επιφανείας της μοίρας της Μεσογείου αποτελούν προς το παρόν δυο φρεγάτες, η «Neustrashimyi» του στόλου της Βαλτικής και η «Smetlivyi» της Μαύρης θάλασσας.

Τα αποβατικά

Όσον αφορά τα μεγάλα αποβατικά πλοία, συμμετοχή στην ομάδα έχουν οκτώ μονάδες που αντιπροσωπεύουν όλους τους ρωσικούς στόλους. Δύο έως τρία από αυτά πραγματοποιούν το δρομολόγιο Νοβοροσίησκ-Ταρτούς μεταφέροντας το κύριο μέρος των εξοπλισμών, τεχνικών μέσων και πυρομαχικών στη Συρία, ενώ τα υπόλοιπα εκτελούν μόνιμη υπηρεσία στη σύνθεση της μοίρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις φωτογραφίες αλλά και τις άλλες πληροφορίες που υπάρχουν- όλα τα αποβατικά μεταφέρουν πλήρες φορτίο. Αυτά που καταπλέουν στη Συρία μεταφέρουν όπλα για τον συριακό στρατό, ενώ τα υπόλοιπα πεζοναύτες και τον απαραίτητο εξοπλισμό τους. Το καθένα από τα αποβατικά αυτά, ανάλογα με τα ακριβή χαρακτηριστικά του, μπορεί να μεταφέρει είτε 500-1000 τόνους φορτίου, είτε 10-20 άρματα μάχης, είτε 50 μονάδες θωρακισμένων οχημάτων ή οπλικών συστημάτων. Εκτός από αυτά, φέρουν δύναμη πεζοναυτών ίση με ένα τάγμα (340-440 άνδρες).

Το κατασκοπευτικό «Priazovje»

Στη σύνθεση της μοίρας υπάρχει το πολύ σημαντικό πλοίο «Priazovje» (ή CCB-201), το οποίο πραγματοποιεί καθήκοντα συλλογής πληροφοριών. Τυπικά, το ρωσικό ΠΝ το αποκαλεί «πλοίο επικοινωνίας», όλοι όμως γνωρίζουν ποια είναι η αληθινή αποστολή των πλοίων αυτών. Η ναυτική αυτή μονάδα των 3.800 τόνων δεν διαθέτει ούτε ισχυρό οπλισμό, ούτε μεγάλη ταχύτητα, αλλά είναι γεμάτο με κατασκοπευτικό εξοπλισμό, το οποίο περιλαμβάνει συστήματα ακρόασης, παρακολούθησης, αποκρυπτογράφησης σημάτων και διαβίβασης μηνυμάτων, ραντάρ που λειτουργούν σε διάφορες συχνότητες και υδροακουστικά όργανα. Ουσιαστικά, το «Priazovje» είναι τα μάτια και τα αυτιά της μοίρας, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αποκάλυψη των προθέσεων και ενεργειών των Αμερικανών, Τούρκων, και Ισραηλιτών, πραγματοποιώντας κατασκοπευτική δραστηριότητα στην περιοχή της Συρίας, μεταξύ άλλων και στις ραδιοσυχνότητες των ομάδων των ανταρτών.

Επιπλέον, τις επιχειρήσεις της μοίρας συνεπικουρούν περίπου δέκα σκάφη υποστήριξης, δηλαδή τρία δεξαμενόπλοια, ρυμουλκά-διασωστικά και το πλωτό συνεργείο pm-138.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, υπάρχουν στη σύνθεση του σχηματισμού υποβρύχια; Σε αυτό η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Διότι, ακόμη και μικρότεροι σχηματισμοί του ρωσικού ΠΝ σε μακρινές εκστρατείες, συνοδεύονται συχνά από υποβρύχια.

Πλησίον των συριακών ακτών βρίσκεται και μια ομάδα πλοίων του κινεζικού ναυτικού, της οποίας ηγείται το αποβατικό-ελικοπτεροφόρο πλοίο «Project 071». Αυτό μεταφέρει έναν αριθμό ελικοπτέρων και ένα τάγμα πεζοναυτών με τον εξοπλισμό του.

Παράγοντας αποτροπής

Ποιοι είναι, όμως, οι αληθινοί στόχοι της παρουσίας της ισχυρής ναυτικής δύναμης κοντά στη Συρία;

Η εμφάνιση στόλου γενικότερα -και συγκεκριμένα με έντονο το αποβατικό στοιχείο- αποτελεί έναν παράγοντα αποτροπής. Η επισήμως δηλωμένη αποστολή της μοίρας, δηλαδή «η εκκένωση των ρώσων πολιτών σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης της κατάστασης», μοιάζει με επινόημα. Στη Συρία δεν παρατηρούνται και δεν υπάρχουν καν ενδείξεις ότι ο συριακός στρατός ηττάται.

Άλλωστε, πως είναι δυνατόν να εκκενωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι; Πριν τον πόλεμο ζούσαν στη Συρία 140.000 πολίτες με ρωσικά διαβατήρια, συν το προσωπικό διαφόρων υπηρεσιών, οι σύζυγοι και τα παιδιά Σύριων, κλπ. Ακόμη και αν έχουν φύγει οι μισοί ή τα δύο τρίτα, όσοι έχουν απομείνει ισούνται άνετα με τον πληθυσμό μιας μικρής χώρας, όπως της Νότιας Οσετίας για παράδειγμα (περίπου τόσοι ρώσοι υπήκοοι υπήρχαν εκεί όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες το 2008). Ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο μπορεί να μεταφέρει μόλις 500 ανθρώπους, ίσως λίγους παραπάνω, καθώς δεν πρόκειται για κρουαζιερόπλοιο. Συν το γεγονός ότι θα πρέπει να ξεφορτώσει κάπου τον στρατό και εξοπλισμό. Ένα μεγάλο αποβατικό πλοίο θα μπορούσε να μεταφέρει κατά πάσα πιθανότητα το προσωπικό της Πρεσβείας. Αυτό όμως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εκκενωθεί.

Πηγή "Η Ρωσία τώρα"

Οι υποψίες αυξάνονται καθώς η αστυνομία «χυμάει» στη Χρυσή Αυγή 
Συνελήφθησαν ο αρχηγός της Χ.Α. και δέκα άλλα στελέχη του κόμματός του

Τhe Slog

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χρυσή Αυγή να έχει χάσει περισσότερες από τις μισές της ψήφους αυτή την εβδομάδα (από 14% που κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις σήμερα έχει πέσει στο 6,7%), πολλοί έγκριτοι αναλυτές έχουν αρχίσει να έχουν αμφιβολίες ως προς τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις κινήσεις των ελληνικών Αρχών, από την ημέρα της δολοφονίας του αριστεριστή καλλιτέχνη χιπ χοπ Παύλου Φύσσα, πριν από δέκα μέρες, μέχρι σήμερα.

Πριν από τρεις ώρες περίπου επιβεβαιώσαμε τις πληροφορίες που μας ήρθαν εδώ στο Slog, σύμφωνα με τις οποίες ο αρχηγός του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, και άλλα δέκα κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και γνωστοί βουλευτές, έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι «ίδρυσαν ένα εγκληματικό πολιτικό κόμμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους συλληφθέντες, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμη διωχθεί ποινικά για άμεση ανάμειξη στην δολοφονία του Φύσσα.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες από κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την σύλληψη, μεταξύ άλλων στελεχών, και του Ηλία Κασιδιάρη, του υποψήφιου της Χρυσής Αυγής για τις Περιφερειακές Εκλογές. Ο Κασιδιάρης είναι σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το απόλυτο φαβορί για το αξίωμα του Δημάρχου της Αθήνας στις επόμενες εκλογές.

Αν αυτό όντως ισχύει, τότε ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ήδη ευρέως επικρατούσα άποψη, ότι οι τρέχουσες εξελίξεις εντάσσονται σε ένα εγχείρημα της κυβέρνησης Σαμαρά, το οποίο έχει ως στόχο την εξασφάλιση μιας βέβαιης νίκης σε όλες τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Χωρίς την παρουσία της Χρυσής Αυγής στα ψηφοδέλτια, αρκετοί μετριοπαθείς (δεξιοί) ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Γεγονός το οποίο θα εξασφαλίσει την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα και όλου του υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ στον «πάγκο» της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αφού εξουδετερωθεί η συγκεκριμένη συμμορία, μάλλον θα έλθει η σειρά της επόμενης – η οποία θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταπολεμηθεί, αφού τα μέλη της, τα οποία θριαμβολογούν σήμερα, έχουν πολύ πιο ήπια χαρακτηριστικά
 
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Οι μαζικές συλλήψεις τόσο του «προέδρου», όσο και ορισμένων «στελεχών» του «νόμιμα εκλεγμένου εγκληματικού κόμματος της ακροδεξιάς» το πρωινό του Σαββάτου, με την αριστοτεχνικά οργανωμένη επίθεση στους ιδιωτικούς χώρους των κατηγορουμένων, θυμίζει έντονα γερμανικές μεθόδους αντιμετώπισης των πάσης φύσεως εγκληματιών – μεταξύ των οποίων και των υπόπτων φοροδιαφυγής, χωρίς να απαιτούνται βέβαια αποδείξεις.Λόγω αυτού ακριβώς του γεγονότος, πολλοί Γερμανοί Πολίτες παραπονιούνται ότι ευρίσκονται στο έλεος μίας προσεκτικά καλυμμένης «δημοκρατικής δικτατορίας» - η οποία ουσιαστικά τους στερεί, σχεδόν εξ ολοκλήρου, την ελευθερία τους.    


Αν και προφανώς οι συγκεκριμένες συλλήψεις οφείλονται σε απόλυτα σεβαστές αποφάσεις των δικαστικών αρχών, δημιουργούν έντονα συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας στους περισσότερους πολίτες της χώρας μας – ο οποίοι εύλογα σκέφτονται ότι, πίσω από όλα αυτά, κρύβεται κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Ορισμένοι βέβαια θεωρούν πως άνοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου» – με οδυνηρές συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει αντίστοιχες ενέργειες, όσον αφορά ιδιώτες ή κόμματα, στην περίπτωση που θα τολμούσαν να τοποθετηθούν δημόσια εναντίον της σκιώδους διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν χαρακτηρισθεί ανάλογα, ως εγκληματικά δηλαδή, εκείνα τα υπερχρεωμένα κόμματα με τις αποδεδειγμένα «μαύρες» πηγές χρηματοδότησης - ή εκείνοι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι οποίοι πλούτισαν ασύδοτα εις βάρος της Ελλάδας, οδηγώντας την στη χρεοκοπία.

Περαιτέρω οι «πατριώτες», άρα και αυτοί που αντιτίθενται στην εισβολή του ΔΝΤ και της Γερμανίας, φαίνεται να χαρακτηρίζονται αυθαίρετα ως «εν δυνάμει» οπαδοί της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης – εθνικιστές, ρατσιστές, κοινοί εγκληματίες και περιθωριακοί, οπότε είτε πρέπει να διώκονται ποινικά, είτε να πάψουν να «διακατέχονται» από τέτοιου είδους «αγκυλώσεις». Ανεξάρτητα τώρα από τα παραπάνω, τα εξής:

(α) Όταν τα οικονομικά μεγέθη μίας χώρας είναι φυσιολογικά, τότε η πολιτική δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όσον αφορά τη διακυβέρνηση. Εάν τυχόν διαπιστώσει «ανησυχία» στο λαό, «μοιράζει» κάποιες υποσχέσεις και αυξάνει τους μισθούς ή τις συντάξεις – είτε κλιμακώνοντας τους φόρους, είτε δανειζόμενη, αφού δεν έχει δικά της χρήματα. Επομένως, η ανησυχία «αμβλύνεται» και δεν απειλείται η Δημοκρατία, η ησυχία, η τάξη και η ασφάλεια.

(β) Όταν τώρα τα οικονομικά μεγέθη μίας χώρας δεν είναι καθόλου καλά, αλλά διαθέτει ισχύ, τότε εξισορροπεί την αδυναμία της για κοινωνικές παροχές, με την «επίκληση» εξωτερικών εχθρών – τρομοκρατών, εγκληματικών καθεστώτων κοκ., στα οποία κηρύσσει τον πόλεμο. Πρόσφατο παράδειγμα οι Η.Π.Α., οι οποίες έχουν βυθιστεί στη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση της ιστορίας τους, με κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και του νομίσματος τους.

(γ) Στην περίπτωση όμως που μία χώρα ευρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, έχοντας παραδώσει την εθνική της κυριαρχία και μη διαθέτοντας στρατιωτική ισχύ, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

Ειδικότερα, οι πολίτες ενός τέτοιου κράτους παύουν να σέβονται την εξουσία, τοποθετούνται εχθρικά απέναντι της, αναζητούν τους υπευθύνους των δεινών τους, απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία τους, διαμαρτύρονται, απεργούν, εξεγείρονται κοκ. – με αποτέλεσμα να απειλείται η σωματική ακεραιότητα των πολιτικών, η Δημοκρατία, η ησυχία, η τάξη και η ασφάλεια.

Ο μοναδικός τρόπος τώρα για να μπορέσει η πολιτική να χειρισθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται, είναι η επίκληση εσωτερικών εχθρών – τρομοκρατών, εγκληματικών οργανώσεων κλπ. Με τον τρόπο αυτό αποκτά τη δυνατότητα να «πουλήσει προστασία» και ασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι τότε είναι πρόθυμοι να φορολογηθούν ακόμη περισσότερο – επομένως, να συνεχίσουν να υποφέρουν μη εξεγειρόμενοι.

Φυσικά για να το επιτύχει, «στρατολογεί» όλα τα ΜΜΕ της χώρας της – κάτι όχι και τόσο δύσκολο, αφού διακινδυνεύει και η δική τους εξουσία. Διακινδυνεύει επίσης η ασφάλεια τους, όπως δυστυχώς και η «σωματική ακεραιότητα» των πολιτικών – με δεδομένη τη συμμετοχή των περισσοτέρων στην αντισυνταγματική παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στους ξένους εισβολείς.

Ολοκληρώνοντας, επειδή πιστεύουν οι πολίτες πως το τίμημα που απαιτείται από την πολιτική τους ηγεσία, για να συνεχίσουν «να έχουν την ησυχία τους», αξίζει μεγαλύτερες θυσίες εκ μέρους τους, αποδέχονται τη «νέα τάξη πραγμάτων» (την επιβολή δηλαδή των νέων μέτρων λεηλασίας τους και την απολυταρχική ηγεμονία των ξένων «εισβολέων»), πειθαρχούν ξανά, γίνονται υπάκουοι και παύουν εντελώς να διαμαρτύρονται – αιτιολογώντας την όχι και τόσο θαρραλέα συμπεριφορά τους, με την πίστη τους προς τη Δικαιοσύνη και στη Δημοκρατία, η οποία δήθεν απειλείται και πρέπει να προστατευθεί.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Θα μπορούσε να μας ρωτήσει κανείς εάν θεωρούμε «ένοχη» την κυβέρνηση, για την σταδιακή εγκατάσταση της «δημοκρατικής δικτατορίας» που φαίνεται πως επιχειρείται. Στην προκειμένη περίπτωση, θα απαντούσαμε ανεπιφύλακτα όχι – όχι περισσότερο δηλαδή, από όσο ήταν υπεύθυνη για τα δεινά της πατρίδας μας η κυβέρνηση που εγκατέστησε η Γερμανία, όταν κατέλαβε την Ελλάδα στο 2ο παγκόσμιο Πόλεμο.  

Μία δεύτερη ερώτηση θα ήταν ίσως ποιο θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα της η σκιώδης διακυβέρνηση των δανειστών - ως ουσιώδες εμπόδιο καλύτερα, σε σχέση με αυτά που θέλει να επιβάλλει στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται αναμφίβολα η λεηλασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας των Ελλήνων).

Κατά την άποψη μας, η απάντηση εδώ είναι αυτονόητη. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η εγκληματική οργάνωση της ακροδεξιάς, η οποία δεν θα μπορούσε εύκολα να υποταχθεί στις εντολές της σκιώδους εξουσίας - διαθέτοντας επί πλέον τα μέσα, το μίσος, την οργή και το θράσος να την πολεμήσει.

Αργότερα, αφού δηλαδή εξουδετερωθεί η συγκεκριμένη συμμορία, θα έλθει η σειρά της επόμενης – η οποία θα είναι πολύ πιο εύκολο να καταπολεμηθεί, αφού τα μέλη της, τα οποία πιθανότατα θριαμβολογούν σήμερα, έχουν πολύ πιο ήπια χαρακτηριστικά.  

Η τελευταία ερώτηση θα αφορούσε ενδεχομένως τις επιδιώξεις της Γερμανίας – όπου φυσικά δεν αναφερόμαστε στους Γερμανούς Πολίτες, αλλά σε εκείνη τη βιομηχανική ελίτ, η οποία κυβερνάει της χώρα απολυταρχικά, κρυμμένη στο παρασκήνιο.

Πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για απογόνους των ναζί, αρκετοί από τους οποίους ανέκτησαν τις ιδιοκτησίες τους με τα κλεμμένα χρήματα κατεκτημένων λαών, τα οποία είχαν «φυγαδεύσει» έγκαιρα εκτός Γερμανίας – μεταφέροντας τα αργότερα προσεκτικά στη χώρα τους. Τα βασικά σχέδια τους είναι επιγραμματικά τα εξής:

(α) Η ανάκτηση της εθνικής τους κυριαρχίας, η ανεξαρτητοποίηση τους καλύτερα από τις Η.Π.Α. - μέσω την κατάκτησης μίας ηγεμονικής θέσης στην Ευρωζώνη, κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, με οικονομικά μέσα.

(β) Η εξασφάλιση της εξόφλησης των απαιτήσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας, από τις χώρες-οφειλέτες της, μέσω της «κατάληψης» του εκάστοτε υπουργείου οικονομικών και της επιβολής υψηλών φόρων. Διαφορετικά θα χρεοκοπήσει η Γερμανία, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν πολλές χώρες και ζητούν διαγραφή χρεών.

(γ) Η δημιουργία ζωνών φθηνού εργατικού δυναμικού και χαμηλού κόστους στο Νότο, καθώς επίσης στην Ανατολική Ευρώπη - έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ανταγωνιστικά των κινεζικών και λοιπών ασιατικών.

(δ) Οι επενδύσεις των γερμανικών χρηματικών πλεονασμάτων στις περιοχές αυτές (εξαγορά των κερδοφόρων κοινωφελών επιχειρήσεων, οικοπέδων κλπ.),  υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ασφαλείς – γεγονός που σημαίνει ότι, θα πρέπει να ελέγχονται ασφυκτικά όλες οι χώρες-αποικίες.

(ε) Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, πλήρης έλεγχος με στόχο την εξασφάλιση πρόσβασης στα ενεργειακά αποθέματα τους – επίσης, καλύτερη πρόσβαση στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πλήρης σχεδόν ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.
Προφανώς, για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω μεγαλεπήβολα σχέδια, δεν θα πρέπει να υπάρχουν κανενός είδους αναταραχές στις χώρες κατοχής – πόσο μάλλον απείθαρχες και βίαιες εγκληματικές οργανώσεις, με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Φυσικά ελπίζουμε να κάνουμε λάθος προβλέψεις και εκτιμήσεις, αφού η πατρίδα μας έχει υποφέρει ήδη πάρα πολλά, στα έξι χρόνια ύφεσης που έχουν μεσολαβήσει. Η Βουλή βρίσκεται σε νόμιμη συγκρότηση μόνο με την ακώλυτη και ανεμπόδιστη παρουσία 300 βουλευτών. Ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης ενός βουλευτή, πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές, εκτός και αν έχουν παρέλθει τρία έτη από την αρχή της βουλευτικής περιόδου.

Από σήμερα το πρωϊ συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο. Ο αρχηγός και ορισμένοι βουλευτές ενός νόμιμου κόμματος (εν προκειμένω της ΧΑ), το οποίο έστειλαν στη Βουλή περίπου πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες, έχουν συλληφθεί και προφανώς θα κρατηθούν προφυλακισμένοι, δεδομένου ότι οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που τους έχει απευθύνει η εισαγγελία, είναι πολύ βαριές.

Επομένως, η Βουλή δεν μπορεί νόμιμα να συνεχίσει να συνεδριάζει, τη στιγμή που πεντακόσιες χιλιάδες Έλληνες μένουν χωρίς εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμη ψήφιση νομοσχεδίων κ.λ.π., χωρίς να ακούγεται η φωνή αυτής της μερίδας των Ελλήνων και χωρίς την ανεμπόδιστη παρουσία των εκπροσώπων τους και τη συμμετοχή τους στις ψηφοφορίες.

Η μόνη λύση είναι να τελειώσει η θητεία της παρούσας Βουλής και να πάμε σε άμεσες εκλογές. Ο ΑΠ στη συνέχεια θα κρίνει αν μπορούν να είναι υποψήφιοι ξανά οι υπόδικοι. Αν δεν γίνει αυτό, φοβούμαστε πως κανένας νόμος από εδώ και στο εξής, δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρος και να δεσμεύει τους Έλληνες, λόγω μη νόμιμης συγκρότησης του σώματος.

Αυτή η δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί, ούτε με έκτακτες ΠΝΠ, ούτε με μη νόμιμη συγκρότηση της Βουλής.

Αυτό το Σύνταγμα που εφαρμόζεται κατά το δοκούν και γίνεται κυριολεκτικά ακορντεόν, πρέπει να αλλάξει. Η οριστική δημοκρατική λύση είναι να πάμε σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το εάν επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό το ίδιο Σύνταγμα ή θα πρέπει να φτιάξει ο ίδιος ο λαός μόνος τους ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα.

Πέτρος ΧασάπηςΤα όσα συμβαίνουν ενισχύουν ή διαλύουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα;
Αν το ενισχύουν, τότε θα συνεχιστεί ακόμη πιό βίαιη η κατοχή της χώρας.
Αν το διαλύουν, τότε μήπως οδηγούμαστε σε απαξίωσή του και προετοιμαζόμαστε (από το ίδιο το σύστημα) για μία "αναγκαία λύση" που θα μας εμφανιστεί ως "μοναδική σωτήρια λύση";

Το πολιτικό σύστημα μεταβάλλεται για μία ακόμη φορά. Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα αυτού του σάπιου, του διεφθαρμένου και του ελληνόφωνου εθελόδουλου συστήματος και τι ακριβώς θα σημαίνει αυτό για εμάς;
Ποιά είναι η λύση που προωθούν;
Τι ετοιμάζουν για εμάς, χωρίς εμάς;
Πού οδηγεί η απαξίωση της πολιτικής και τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την περίπτωση εξεύρεσης μίας υγιούς δύναμης που θα εκφράσει τους πολίτες;
Μήπως δημιουργούνται νέα αδιέξοδα;
Μήπως ο πραγματικός στόχος είναι η πλήρης απώλειας της εμπιστοσύνης προς όλους, έτσι ώστε να μην μπορέσει να υλοποιηθεί η ανατροπή των μνηομονιακών κυβερνώντων;
Μήπως χειροκροτούμε σήμερα εκείνους που μας κλείνουν -για μία ακόμη φορά- την πόρτα εξόδου από τον εφιάλτη που ζούμε;

Ακούω τους δημοσιογράφους που μέχρι χθες μου έλεγαν ψέματα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της Τρόικας και των κατοχικών δυνάμεων που κυβερνούν τη χώρα, και αναρωτιέμαι: 

Για ποιόν λόγο, άραγε, σήμερα μου λένε αλήθεια; Ή μήπως ούτε σήμερα μου λένε την αλήθεια, αλλά συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα ίδια συμφέροντα που καταστρέφυν την Ελλάδα και δολοφονούν όλους εμάς τους απλούς πολίτες;

Τα μνημόνια και οι εντολές ξένων κρατών έχουν καταλύσει την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία. Αυτό αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑ εις βάρος του Συντάγματος και έχει συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με την εγκληματική οργάνωση που κατέστησε την Ελλάδα χώρα υπό κατοχή;
Να υποθέσουμε πως και η Δικαιοσύνη τελεί υπό κατοχή;
Να υποθέσουμε πως τα εγκλήματα και οι εγκληματικές συμμορίες που λειτουργούν κατά των συμφερόντων της χώρας, παραμένουν στο απυρόβλητο λόγω... "ανωτέρω εντολών";

Κι ενώ γίνονται συλλήψεις μελών και στελεχών της "Χρυσής Αυγής", μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει τι γίνεται με την Τρόικα που είναι στην Ελλάδα;
Τι νέες απαιτήσεις έχουν οι τροϊκανοί;
Σε τι ΝΕΑ μέτρα οδηγούν αυτές οι "λύσεις";
Ποιός είναι ο πραγματικός σκοπός της μετάβασης του Σαμαρά στις ΗΠΑ;
Ποιός θα μας ενημερώσει για όλα αυτά, αλλά και για ένα πλήθος άλλων συμβαινόντων που αφορούν ΟΛΗ την Ελλάδα και όλους τους έλληνες πολίτες και όχι μόνο τα κόμματα και τον τυχόν διαμοιρασμό των ψήφων της Χρυσής Αυγής;


Γιατί με όλα όσα συμβαίνουν, έχω την εντύπωση πως χαμένοι είμαστε εμείς οι πολίτες και η Δημοκρατία, ενώ άλλοι "ψήνουν" κάτι που δεν θα μας αρέσει καθόλου;

Κωνσταντίνος


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

Να είναι προσεκτικοί και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Αλβανία η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, μέσω μηνύματος που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Αφορμή είναι η αύξηση -τον τελευταίο καιρό- των περιπτώσεων χρήσης εκρηκτικών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, που σχετίζονται συνήθως με διαφορές σε θέματα ιδιοκτησίας ακινήτων (το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα στην χώρα) ή ξέπλυμα λογαριασμών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ συνιστά στο προσωπικό της να είναι προσεκτικό όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο πάρκινγκ και να ενεργοποιήσει τους συναγερμούς ασφάλειας των αυτοκινήτων.


«Οι Αμερικανοί πολίτες να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τις ανακοινώσεις της αλβανικής κυβέρνησης, όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ να αναλάβουν καλά προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Να είναι πολύ προσεκτικοί και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προσωπική τους ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση, που δημοσιεύει, σήμερα, στην ιστοσελίδα της η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Πηγή: Αυτόνομη Ενημέρωση Βορείου Ηπείρου
Επειδή δείχνουμε να έχουμε χάσει λίγο τον προσανατολισμό μας ως λαός, ίσως θα πρέπει να κάνουμε μία "επιστροφή" στα αυτονόητα, και κυρίως στην αλήθεια.

Τι είναι αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ένα αδιάψευστο γεγονός, το οποίο ενίοτε κάποιοι δεν θέλουν να γίνει γνωστό. Αυτοί, λοιπόν, που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια, έχουν δύο αρχικές επιλογές. Ή ψάχνουν τρόπο να την εξαφανίσουν, ή ψάχνουν τρόπο να την διαψεύσουν.

Όμως, ο καλύτερος τρόπος για να κρύψεις μία αλήθεια, είναι να την τεμαχίσεις και να την "μοιράσεις", ενώ ταυτόχρονα θα τεμαχίσεις και θα μοιράσεις και τμήματα που την διαψεύδουν.
Έτσι δημιουργείς μία "άβυσσο" αληθινών ή ψεύτικων εκδοχών και πιθανοτήτων της μίας και μοναδικής αλήθειας, με αποτέλεσμα όλοι να κατέχουν την δική τους αλήθεια (και δίκαιο) και το δικό τους ψέμα (και άδικο).
Ενίοτε, για να γίνεις περισσότετο πιστευτός, αναδεικνύεις μία μικρή και ασήμαντη αλήθεια ή έναν μικρό αριθμό από ασήμαντες αλήθειες. Έτσι γίνεσαι ο αδιάψευστος μάρτυρας του αληθινού (βλ. χειρισμό "ειδήσεων" από ΜΜΕ).

Σήμερα, βρισκόμαστε μπλεγμένοι σε μέρη της αλήθειας, που ενώ την γνωρίζουμε δεν μπορούμε να την αναδείξουμε επειδή υπάρχουν και τα καλά τοποθετημένα ψέμματα.


Ποιός βγαίνει, λοιπόν, κερδισμένος;
Φυσικά εκείνος που δεν θέλει να εμφανιστεί και να κυριαρχήσει η αλήθεια. Μάλιστα, μπορεί και να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν την έκρυψε και ως εκ τούτου μπορεί να διεκδικήσει και τον "τίτλο" του προστάτη της...
Αυτός ο ρόλος του προστάτη της "αλήθειας" είναι τα κόμματα.

Εμείς το γνωρίζουμε...
Αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να καταδικάσουμε εκείνους που μας εμπαίζουν προσφέροντάς μας την δική τους αλήθεια μέσα από κομμάτια της μίας και μοναδικής αλήθειας.
Και είναι δική μας η ευθύνη παράτασης αυτής της "μισής" επικυρίαρχης αλήθειας, που είναι χειρότερη από ένα ψέμα...


Η αλήθεια των αρχόντων είναι η φρίκη των αρχομένων και το αντίστροφο. Δεν υπάρχει μέση οδός πέρα από την αλήθεια που όσο σκληρή κι αν είναι, όταν δεν μπορείς να την αναγνωρίσεις, να την κατανοήσεις και να την κάνεις τρόπο ζωής, είσαι καταδικασμένος να περιφέρεσαι μέσα σε έναν λαβύρινθο, σε μία εικονική πραγματικότητα, ψάχνοντας μία Ιθάκη ανύπαρκτη μέσα από ένα ταξίδι που είναι γεμάτο λαγνεία και ακραίους κινδύνους.

Κωνσταντίνος

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

Ο όρος Kristallnacht (Κριστάλ Ναχτ, που σημαίνει στα γερμανικά η «Νύχτα των Κρυστάλλων»), επίσης Reichskristallnacht (Ράιχς Κριστάλ Ναχτ, κατά λέξη, «Αυτοκρατορική Νύχτα των Κρυστάλλων»), Pogromnacht (Πογκρόμ Ναχτ, δηλαδή η «Νύχτα του Πογκρόμ»), περιγράφει το μαζικό πανεθνικό πογκρόμ στη Γερμανία και στην Αυστρία τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1938.

Από τότε στην λαϊκή “αντιφασιστική” μυθολογία η νύκτα των Κρυστάλλων προβάλλεται ως ένας ακόμη κίνδυνος από μία τυχόν επικράτηση διαφόρων “φασιστικών” κομμάτων, για να κινητοποιεί τους αντιφασίστες, δημιουργώντας μία αίσθηση ενός “μετα-αποκαλυπτικού” κόσμου, σε περίπτωση που αποτύχουν στο καθήκον τους για υπεράσπιση της “δημοκρατίας”.

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που βιώνουμε εδώ και μία περίπου εβδομάδα, στην χώρα μας, μετά το περιστατικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είναι μία ακριβώς ανεστραμμένη κατάσταση. Όχι μία νύχτα, αλλά μία εβδομάδα κρυστάλλων. Όπου όμως οι θύτες είναι οι “αντιφασιστικές μάζες” και θύματα όποιος θεωρείται ότι έχει ή είχε σχέσεις ή ακόμη και ιδεολογική συνάφεια με την Χρυσή Αυγή.

Με τρόπο που αποδεικνύει το πού θα έπρεπε να στρέφονται οι έρευνες της εισαγγελίας για οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, παρατηρούμε ένα ανεπανάληπτο στην σύγχρονη ελληνική ιστορία κύμα επιθέσεων κατά πολιτικών στόχων εκ μέρους της άκρας αριστεράς.
Απ' άκρον εις άκρον της Ελλάδος, επιθέσεις σε τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. Και όχι μόνον φυσικά. Και προσωπικές στοχοποιήσεις, με επιθέσεις σε σπίτια, μαγαζιά, χώρους εργασίας αλλά ακόμη και στην μέση του δρόμου.

Έσπασαν μαγαζί υποψηφίου της ΧΑ στο κέντρο των Ιωαννίνων
Στόχος ομάδας αγνώστων, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, έγινε το κατάστημα στρατιωτικών ειδών, του πρώτου σε σταυρούς υποψήφιου βουλευτή της Χ.Α. στα Ιωάννινα, Ιάσωνα Μπίμπου. Οι άγνωστοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων και των καταστηματαρχών της οδού Σταδίου όπου βρίσκεται η επιχείρηση του κ. Μπίμπου, στο κέντρο των Ιωαννίνων, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με μαύρες κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Όπως περιγράφουν, εμφανίστηκαν ξαφνικά με ξύλα στα χέρια και άρχισαν να πετούν πέτρες, μπουκάλια, μαύρο χρώμα και πίσσα, στις βιτρίνες του καταστήματος οι οποίες έσπασαν, ενώ προξένησαν και σοβαρές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος και το εμπόρευμα.

Μολότωφ στο Μεσολόγγι
Άγνωστοι πέταξαν μολότοφ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Μεσολόγγι... Στο σημείο έφτασε αμέσως πυροσβεστικό όχημα το οποίο με σκάλα ανέβηκε στα γραφεία. Βρέθηκαν δυο στουπιά και υποθέτουν ότι πρόκειται για δύο μολότοφ οι οποίες όμως δεν άναψαν για κάποιο λόγο. Αυτήν την ώρα αστυνομικοί κάνουν έρευνες στην πόλη.

Επίθεση και κατάληψη με ρόπαλα!
Συμπλοκές μεταξύ ομάδας αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ στην Κοζάνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Η ομάδα των νεαρών από νωρίς το απόγευμα είχε «καταλάβει» τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο πλαίσιο των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων που είχαν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι άνδρες των ΜΑΤ περίπου στις 9 το βράδυ πραγματοποίησαν επιχείρηση για να διαλύσουν τους διαμαρτυρόμενους κάνοντας μάλιστα και χρήση δακρυγόνων. Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές με ξύλο και σπρωξίματα με αποτέλεσμα ένας τραυματίας από τους αντιεξουσιαστές ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Επίθεση σε παγκάκι, επειδή είχε βάλει την ελληνική σημαία στο facebook!
Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε 18χρονο, ο οποίος καθόταν σε παγκάκι της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης, διότι είχαν δει ανάρτησή του με ελληνική σημαία στα social media! Η μπάλα χάνεται... Ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο, έχει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Λόγω της παρουσίας ομάδων αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Πάτρας, τέθηκαν σε ετοιμότητα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Επίθεση σε βουλευτή που ήθελε να πιεί καφέ!
Το επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο κέντρο του Αγρινίου. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, θέλησε να πιει τον καφέ του στην πλατεία Δημοκρατίας, όμως η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πολίτες, οι οποίοι άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν.
Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ο βουλευτής έφυγε άρον - άρον από το χώρο, επιβιβαζόμενος στο αυτοκίνητό του.

Τον τρύπησαν με μολυσμένη (;) σύριγγα, αφού τον έδειραν
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα της βαρβαρότητας των “αντιφασιστικών μονάδων καταστολής” είναι αυτό που έγινε στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιοκτήτης Pet shop της οδού Ασκληπιού ξυλοκοπήθηκε βάναυσα στα Εξάρχεια από ομάδα αναρχικών που όπως λένε οι πληροφορίες «τον πέρασαν για μέλος της Χρυσής Αυγής» και για να τον τιμωρήσουν τον τρύπησαν μάλιστα παραδειγματικά και με σύριγγα. Ο 40χρονος που νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό δέχτηκε επίθεση στην οδό Μεθώνης 54 και ενώ μετέφερε με το μηχανάκι του τροφές για γάτες, ύστερα από σχετική τηλεφωνική παραγγελία που έλαβε με προορισμό διαμέρισμα πολυκατοικίας στην ίδια οδό.

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς επί αρκετές σελίδες με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Θα αναφερθώ όμως σε κάτι τελευταίο. Στην περίπτωση της Χαλκίδας. Εκεί μία ομάδα νεαρών φίλων/μελών της Χρυσής Αυγής περιφρουρούσε τα γραφεία της, προκειμένου να μην έχουν την ίδια τύχη της κατάληψης/καταστροφής/εμπρησμού που είχαν άλλα γραφεία. Η αστυνομία, τους συνέλαβε επειδή είχαν ξύλα με ελληνικές σημαίες. Δεν ξέρω εάν είναι παράνομο και θεωρείται οπλοφορία.

Ξέρω ότι η δικαιοσύνη για να είναι ουσιαστικά δικαιοσύνη πρέπει να εμπεριέχει και την ισονομία. Πώς γίνεται τα ρόπαλα με τις μαυροκόκκινες στις συγκεντρώσεις των αντιεξουσιαστών να μην αποτελούν οπλοφορία αλλά να αποτελούν αυτά των χρυσαυγιτών; Πώς γίνεται να έχουμε περιπτώσεις τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών από ομάδες αποσπασμένες από αντιφασιστικές πορείες (έγινε στην Βέροια σε σπίτι μέλους της ΧΑ) και να μην συλλαμβάνονται οι δράστες, παρά μόνον να γίνονται (χαρτογραφικού τύπου) προσαγωγές.

Στα μέλη και τους φίλους της Χρυσής Αυγής τίθεται το δίλημμα: Καθίστε να φάτε ξύλο ή θα σας συλλάβουμε. Εάν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μεταβιβάστηκαν 32 δικογραφίες που αφορούν την Χρυσή Αυγή, πόσες άραγε θα έπρεπε να μεταβιβαστούν για την δράση των “αντιφασιστικών” ομάδων; Σίγουρα πολύ περισσότερες και μόνον σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας. Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση εάν κάποιος νομικός αποφάσιζε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η “εβδομάδα των Κρυστάλλων” που από ό,τι φαίνεται, με την ανοχή της επίσημης Πολιτείας μπορεί να μετατραπεί σε μήνα ή ίσως και έτος, μπορεί να έχει δύο μόνον αποτελέσματα. Είτε την πώρωση των μελών της Χρυσής Αυγής που πλέον θα μπορούν – ίσως δικαίως – να αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως “μάρτυρες” των ιδεών τους, είτε την αλλαγή πλεύσης ενός μέρους αυτών. Που θα πιστέψουν ότι δεν υπάρχει χώρος γι' αυτούς στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και θα αποφασίζουν να μεταφέρουν την δράση τους σε άλλους τομείς. Και η ευθύνη γι' αυτό βρίσκεται πλήρως στα χέρια αυτών που υποδαυλίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ιράν συνομίλησαν τηλεφωνικά, για πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979

Ακολουθώντας την σημαντικότατη διπλωματική οδό για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Μέσης Ανατολής που άνοιξε χθες η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞΞ, Τζον Κέρυ με τον Ιρανό ομόλογό του- στο περιθώριο της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ- σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μια ιστορική τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Είναι η πρώτη φορά από την ιρανική επανάσταση του 1979 και τη διακοπή των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, που οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος , λέγοντας ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Ομπάμα δήλωσε μάλιστα ότι, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιρανός πρόεδρος, έχουν δώσει οδηγίες στις αντιπροσωπείες τους να εργαστούν "γρήγορα" για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να υπάρξουν σοβαρές, επαληθεύσιμες και ξεκάθαρες ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.


"Ο δρόμος για την επίτευξη μιας σοβαρής συμφωνίας θα είναι δύσκολος, όμως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου στον ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει "την απόλυτη εξουσιοδότηση από τον ιρανικό λαό, να προχωρήσω σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας” ενώ, στην συνάντηση που είχαν μία ημέρα νωρίτερα οι δύο ΥΠΕΞ, Τζον Κέρυ και Γιαβάντ Ζαρίφ, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση Ροχανί σκοπεύει να έλθει σε συμφωνία με τη Δύση για τον έλεγχο των πυρηνικών, μέσα στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Πηγή: Νews.gr
«Στρώνει το χαλί» για νέα μέτρα η ασυμφωνία Στουρνάρα - Τρόικας

  • Εμπλοκή λόγω «τρύπας» στο υπουργείο Εργασίας 
  • Οι ελεγκτές ζητούν λίστα μέτρων για το 2015-2016, "για να μην ξεφύγει το έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης"  
  •  Το πολυεπίπεδο «παζάρι» με την Τρόικα κρύβει και συσκέψεις-"θρίλερ" για την τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και των περίπου 2.200 εργαζομένων τους.

Γράφει ο Κωστής Πλάντζος


Έτοιμη να ανοίξει και θέμα Ασφαλιστικού, προκειμένου να απαιτήσει κατάλογο πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-2016, φέρεται να είναι η Τρόικα, βάζοντας στην ατζέντα την «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών Ταμείων μετά τα 2014. Το κλίμα αυτό εισπράττουν στην κυβέρνηση, «στο παρά ένα» των τελευταίων συσκέψεων που θα έχει η ομάδα Τόμσεν με υπουργούς (σήμερα) και με τον πρωθυπουργό (το Σάββατο), ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα, αφήνοντας στην ελληνική πλευρά περιθώριο δύο εβδομάδων για να καθορίσει τη στάση της και να εξειδικεύσει απαντήσεις και μέτρα, για να τα παρουσιάσει στους επικεφαλής των ελεγκτών μόλις επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας, από τα μέσα Οκτωβρίου και για όσο χρειαστεί. Σήμερα πάντως δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες, σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία διήρκεσε έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί κύριοι Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωναν διεξοδικά για το ζήτημα τον πρωθυπουργό κύριο Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό να χαράξουν από κοινού «γραμμές άμυνας» εν όψει των ξεχωριστών γύρων συναντήσεων που αυτοί θα έχουν με τους επικεφαλής της Τρόικα.

«Βόμβα» τα ασφαλιστικό

Στις τρεις πρώτες ώρες εξετάστηκε η δυναμική των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων, στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον η πίεση των ελεγκτών.

Τον «δύσκολο» μήνα Σεπτέμβριο δηλώθηκαν 59.000 νέες θέσεις εργασίας, αν και αναμένετο πτώση μετά την κορύφωση της τουριστικής σαιζόν, εξέλιξη που θεωρείται αποτέλεσμα των αυστηρών επιτόπιων ελέγχων και της επιβολής προστίμων (+56%) σε επιχειρήσεις που πιάστηκαν να απασχολούν παράνομα εργαζομένους. Η αποκάλυψη της «μαύρης εργασίας» θεωρείται κλειδί για την ενίσχυση των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο η Τρόικα θεωρεί πως η τάση αυτή εξαντλεί την δυναμική της το 2014 και πιέζει να ζητά λίστα προτεινόμενων μέτρων για το 2015-2016, προκειμένου να μην ξεφύγει τότε –όπως φοβάται- το έλλειμμα στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Κλειδί» το δημοσιονομικό «παζάρι»

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το μακροοικονομικό σενάριο το οποίο θα εξετάσει το βράδυ η ομάδα Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών.

Ήδη οι απεσταλμένοι των δανειστών έβαλαν «φρένο» στις προβλέψεις της κυβέρνησης για ύφεση 3,8% για το 2013, έναντι 4,2% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. «Κούρεψαν» τις προβλέψεις αυτές στο 4% και έτσι ο νέος προϋπολογισμός του 2014 θα ξεκινά από χειρότερη αφετηρία από όσο προσδοκούσε η κυβέρνηση, αφού μικρότερη ύφεση σημαίνει και μικρότερη ανάγκη για λήψη νέων μέτρων.

Επί τάπητος θα βρεθεί σήμερα και ο ακριβής προσδιορισμός του εκτιμώμενου φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος (δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι 300-500 εκατ. ευρώ) ενώ οι προβλέψεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 201 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Κατά τον ίδιο τρόπο η Τρόικα ενδέχεται να πιέσει, όπως φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών, με δυσμενείς προβλέψεις για την ύφεση και για τον νέο προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς (το προσχέδιό του θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου), παρότι στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης για τη χώρα μας, βάζοντας τέλος στον μαύρο κύκλο της ύφεσης.

Και αν «κλείσει» σήμερα, όπως αναμένεται, το βασικό σενάριο με βάση το οποίο θα συνταχθεί άμεσα ο νέος προϋπολογισμός, η Τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει ούτε στιγμή την κυβέρνηση να ανασάνει: «πριονίζει» τις θετικές προσδοκίες της κυβέρνησης και κάνει αναγωγές που, σύμφωνα με πληροφορίες , θα δείχνουν έλλειμμα στα ασφαλιστικά Ταμεία για τη διετία 2015-2016 πάνω ίσως και από 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα όπως η αύξηση εισφορών και περικοπές συντάξεων.

«Καθυστερήσεις» παίζει η Τρόικα

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως Τρόικα μπορεί να τηρήσει σκληρή στάση μέχρι τέλους στην τρέχουσα διαπραγμάτευση και αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πότε και πώς αυτή θα λήξει: «εμείς τρέχουμε να πείσουμε με στοιχεία την Τρόικα για την πρόοδο που γίνεται αλλά η συζήτηση δεν βιάζεται. Όσο αργούν οι αποφάσεις τόσο θα αργεί και η δόση» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η δόση να μην εγκριθεί μέχρι στα μέσα Οκτωβρίου ή ούτε καν στα τέλη

Αλλά και στέλεχος που μετέχει στις συσκέψεις με την ομάδα Τόμσεν έδειχνε να απορεί πώς και γιατί η Τρόικα προγραμμάτισε έτσι τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου ώστε, μαζί με την διακοπή για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, να διαρκέσει συνολικά έως και δύο μήνες –χωρίς να αποκλείεται και νέα παράταση σε περίπτωση εμπλοκής όπως συχνά συνεβαιναν σε όλους σχεδόν τους ελέγχους έως τώρα.

Νέο θρίλερ

Το πολυεπίπεδο «παζάρι» με την Τρόικα κρύβει και συσκέψεις-"θρίλερ" για την τύχη των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και των περίπου 2.200 εργαζομένων τους. Το θέμα απασχόλησε για μία ώρα στη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς. Παρά το «πεδίο συνεννόησης με την Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις» (συνολικά αγγίζουν τα 1,2 δισ. που, όπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, διεφάνη εχθές, το μείζον πρόβλημα είναι πως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η τρόικα δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ». Ζητούμενο πλέον είναι να προχωρήσει η αναδιοργάνωση των δύο επιχειρήσεων, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν νέα ελλείμματα στο μέλλον.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει τη διάσπαση των δύο εταιριών σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι, με προοπτική να διατηρηθεί μόνο το στρατιωτικό. Ειδικά για τα ΕΑΣ το κυβερνητικό σχέδιο εστιάζει στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, ύψους 250 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει λάβει η εταιρία από το Μαρόκο και τις ΗΠΑ και εν συνεχεία να δρομολογηθεί η σταδιακή σμίκρυνση και η αναδιοργάνωσή της. Στο σημείο αυτό οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αντέτειναν ότι τα έσοδα από την εκτέλεση των συγκεκριμένων παραγγελιών δεν είναι διασφαλισμένα, γιατί έχουν συναφθεί μόνο προσύμφωνα παραγγελιών και όχι συμβόλαια.

Αναφορικά με την ΕΛΒΟ, προτείνεται να μετεξελιχθεί σε στρατιωτικό εργοστάσιο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε οχήματα, αλλά το πρόβλημα είναι πως η επιχείρηση δεν έχει αναλάβει ούτε μία νέα παραγγελία και, έτσι, προσωπικό και μηχανήματα «κάθονται».

Για τη ΛΑΡΚΟ στόχος είναι η επίσπευση της αποκρατικοποίησής της μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έχουν σήμερα τετ-α-τετ με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή