Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Σεπ 2013

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια Paul Wohlers συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του Αλβανικού Κόμματος των Σκοπίων, Ali Ahmeti.
Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση (ДУИ) ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχουν άμεσα και σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση του ονόματος, που είναι το μοναδικό εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η πρόσκληση του Αχμέτι προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wohlers, έγινε τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του DUI.

«Το θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να κρατά όμηρο τη στρατηγική μας προτεραιότητα και συνεπώς πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατόν για να διευκολυνθεί η πορεία μας προς τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει ο Αχμέτι.

Ενώ, ο Αμερικανός πρέσβης με τη σειρά του υπογράμμισε για άλλη μια φορά την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ενθάρρυνε το διάλογο μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας στην επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

«Ο πρόεδρος Αχέτι τόνισε ότι το DUI και οι Αλβανοί των Σκοπίων, σε γενικές γραμμές, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών του νοτιοσλαβικού κράτους, δεν επιθυμούν την απομόνωση, αλλά επιμένουν στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, επειδή μόνο αυτή η διαδικασία μπορεί να φέρει σταθερότητα, ειρήνη, ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση», αναφέρει η δήλωση του DUI.

Πηγή: Μικρές Εκδόσεις - Εχέδωρος


Δημοσίευμα στα Σκόπια: 
Αθήνα: «Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»

Σε χθεσινό δημοσίευμα του Τύπου των Σκοπίων αναφέρονται τα εξής: 


«Η ελληνική πλευρά σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έχει εκφράσει την άποψη ότι η λύση για τα Σκόπια είναι ένα όνομα με γεωγραφικό περιεχόμενο και για γενική χρήση.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Ban Ki-Μoon».

«Σύμφωνα με τον ίδιο»- επισημαίνει το δημοσίευμα- «η Αθήνα θέλει η τελική λύση να είναι σαφής και λειτουργική.

Σήμερα στη Νέα Υόρκη έφθασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, ο οποίος θα συναντηθεί με το μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, και να ενημερωθεί για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ως προς την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.

Στην έδρα των Ηνωμένων θα φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις μεταξύ της ελληνικής και της σκοπιανής αντιπροσωπείας για να συζητήσουν το θέμα της ονομασίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: Μικρές Εκδόσεις - Εχέδωρος

Διαβάστε επίσης:
Οι δηλώσεις Βενιζέλου από τη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ



Η χειρότερη εξέλιξη σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού από τον Αττίλα 2 άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλου με τον Τούρκο ομόλογό του Α.Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Ε.Βενιζέλος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή επίσημης συνάντησής του με τον εκπρόσωπο του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Ν. Έρογλου. Εάν αυτό δεν αποτελεί έμμεση πλην σαφή διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους τότε τι αποτελεί;

Στο βαρύ αυτό ολίσθημά της που συνιστά εθελούσια εγκατάλειψη των ύστατων γραμμών άμυνας απέναντι στην τουρκική στρατιωτική εισβολή και κατοχή και στα σχέδια των Η.Π.Α. για το νησί, η κυβέρνηση ανέφερε δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου ότι έχει τη συναίνεση και την παρότρυνση του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη, του ανθρώπου ο οποίος διέγραψε εν μια νυκτί την κυπριακή Οικονομία υπογράφοντας το γνωστό Μνημόνιο με τους Γερμανούς την Άνοιξη.

Ταυτόχρονα, εκτός από την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, με τη διαδικασία που ανακοινώθηκε εχθές το κυπριακό πρόβλημα αποδιεθνοποιείται, ξεφεύγει από την βάση του ΟΗΕ και εγκλωβίζεται σε τετραμερές θέμα των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα – Τουρκία – Αγγλία) και της Κύπρου. Επιστρέφει δηλαδή εκεί όπου το είχαν θέσει οι κυβερνήσεις αρχικά Παπάγου και στην συνέχεια Καραμανλή στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και στις διαδικασίες που κατέληξαν στις άθλιες συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Στις συμφωνίες για τις οποίες αργότερα ντράπηκαν όσοι από μέρους της ελληνικής πλευράς υπέγραψαν.
Χρειάστηκαν εξήντα χρόνια για να βρεθούν εκπρόσωποι της Ελλάδας που επανακάμπτουν στην εποχή του Παπάγου και του Πιουριφόι, αυτή τη φορά όχι για να «αποτρέψουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο», αλλά για να ενισχύσουν τα σχέδια των Η.Π.Α- Τουρκίας για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Η αποδόμηση όμως της κυπριακής δημοκρατίας θα είναι η απαρχή της αποδόμησης ολόκληρης της ζώνης Κύπρος – Αιγαίο – Θράκη.


Ο ΣΥΡΙΖΑ μας προετοίμαζε από το Καλοκαίρι για ένα θερμό Φθινόπωρο. Για απεργιακό τσουνάμι που θα έριχνε την μνημονιακή κυβέρνηση και θα άνοιγε ο δρόμος για έφοδο στα θερινά ανάκτορα.
Όπως όμως έγινε και με την ΕΡΤ, το ίδιο συνέβη και με τους καθηγητές, την ΑΔΕΔΥ κ.λ.π. Παντού κερδίζει το μνημόνιο και κάθε απεργιακή κίνηση μετατρέπεται σε έναν ακόμα κρίκο στις αλυσίδες της απογοήτευσης που δένουν την κοινωνία.

Που κάνει όμως το λάθος ο κ. Τσίπρας; Απλά δεν έχει αντιληφθεί ότι ο λαός τον έχει ήδη ξεπεράσει. Ο κ. Τσίπρας παραμένει εν έτει 2013 (μέσα σε έναν νέο κόσμο του διαδραστικού διαδικτύου, που ουδόλως ασχολείται μαζί του), δέσμιος ιδεοληψιών του 18ου αιώνα και θεωρώντας προφανώς ότι είμαστε πάλι στο 1981, προσπαθεί να στήσει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιεί μάλιστα συνδικαλιστές και λοιπά στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, που έχουν εισρεύσει κατά κύματα στις τάξεις του, προσβλέποντες σε μια νέα νομή της εξουσίας. Με τέτοια πολιτική σκέψη και πρακτικές δεν μπορεί να πείσει έναν πονεμένο, εξαθλιωμένο και τρομοκρατημένο λαό, που έχει ανάγκη και το τελευταίο μεροκάματο.

Δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας ή προφανώς δεν τον έχουν πληροφορήσει, ότι κάτω στη βάση της κοινωνίας υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός και πόθος για συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους. Οι πολίτες δεν θέλουν πια να είναι πρόβατα σε κομματικά μαντριά και φυσικά ούτε στο κομματικό μαντρί του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάλαβαν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτό το πολιτικό σύστημα.

Λέμε λοιπόν στον κ. Τσίπρα να σταματήσει να εξωραΐζει το δικό του πολιτικό μαντρί, καλώντας τα «πρόβατα» να έρθουν και να απευθύνει ένα πραγματικό προσκλητήριο στον ελληνικό λαό για συμμετοχή του ίδιου του λαού στην άσκηση της εξουσίας. Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να καλέσει επομένως το λαό σε μια παλλαϊκή συμμετοχή για την αλλαγή από τον ίδιο το λαό του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Για την αλλαγή του ολιγαρχικού πολιτεύματος. Για εγκαθίδρυση επιτέλους πραγματικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Όσο ο κ. Τσίπρας καλεί το λαό απλά να επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει την καλύτερη (κρυμμένη) λύση, την καλύτερη διαπραγμάτευση, τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, την νεφελώδη μεγαλύτερη φορολογία για να στηθεί προφανώς ένα νέο Συριζαίϊκο κράτος, δεν πείθει.

Θέλει άραγε ο κ. Τσίπρας να παραχωρήσει την αυριανή πρωθυπουργοκεντρική εξουσία του στο λαό ή θέλει απλά να μπει ο ίδιος στη θέση του Σαμαρά, ως ο νέος εκτελεστής των εντολών της Μέρκελ;


Σοβαρότατη αιφνίδια εξέλιξη στη Συρία, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ρώσικο πολεμικό πλοίο εισήλθε στο λιμάνι της Λαττάκειας.
Φέρει μεγάλο αριθμό ανδρών και φαίνεται ότι θα παραμείνει εκεί για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Είναι η πρώτη φορά μετά την διαδικασία εκκένωσης ρώσων πολιτών τον Ιούνιο που γίνεται κάτι τέτοιο, για τελείως διαφορετικό σκοπό -όπως φαίνεται- αυτή την φορά και με σαφές στίγμα άμεσου ρωσικού ενδιαφέροντος αλλά και διάθεσης εμπλοκής της Μόσχας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία δηλώνει πως δεν θα συμφωνήσει στην έκδοση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που να περιλαμβάνει την αυτόματη χρήση βίας κατά της Συρίας - δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ.

«Δεν πρόκειται και δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να οδηγηθούμε σε ένα ψήφισμα που θα επέτρεπε αυτόματη χρήση βίας κατά της Συρίας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θεωρήσουν ότι η Συρία έχει προβεί σε κάποια παραβίαση» - δήλωσε ο Πουσκόφ στη συνεδρίαση τύπου «στρογγυλής τράπεζας» «Ελεύθερο Βήμα», στην Κρατική Δούμα, την Τρίτη.

Εάν κάποιοι δεν έχουν επενδύσει στην κρίση της Συρίας, τότε κάτι συμβαίνει στα παρασκήνια κι έχει χαθεί ο έλεγχος. Και αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για την ευρύτερη περιοχή...


Οι αρχές εξετάζουν τους ισχυρισμούς της κενυατικής κυβέρνησης ότι στην επιθεση εμπλέκονται άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, πιθανώς και Αμερικανοί

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν όλες τις πληροφορίες που τους έχουν δοθεί από την κυβέρνηση της Κένυας σχετικά με την ανάμειξη ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων στην επίθεση που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, όπου τουλάχιστον 62 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 150 τραυματίστηκαν, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται από τις κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας η επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται ακόμη άνθρωποι στο εμπορικό κέντρο. Αυτό συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε στοιχεία σχετικά με την ανάμειξη αλλοδαπών στην επίθεση δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Ωστόσο, μια πηγή των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τις υποψίες των κενυατικών αρχών πως άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων εμπλέκονται στην επίθεση, μεταξύ αυτών πιθανώς και Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Κένυας, Τζούλιους Καράντζι, είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στο εμπορικό κέντρο είναι διαφόρων εθνικοτήτων. 

«Υποψιαζόμαστε ποιοι είναι, από ποια χώρα προέρχονται και πόσοι είναι συνολικά. Υποψιαζόμαστε επίσης τι η επίθεση αυτή δεν αποτελεί ένα τοπικό συμβάν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παγκόσμια τρομοκρατία και έχουμε βάσιμες πληροφορίες που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο», είπε. Πρόσθεσε, πως είναι «ξεκάθαρο ότι στην επίθεση συμμετείχαν άνθρωποι από όλο τον κόσμο».
Μία πηγή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς πως οι αρχές της Δύσης δεν έχουν πειστεί ακόμα σχετικά με αυτές τις εικασίες.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν έρευνες σχετικά με το αν όντως Αμερικανοί πολίτες ή κάτοικοι συμμετείχαν στην επίθεση, τουλάχιστον από την Κυριακή οπότε και η σομαλική οργάνωση αλ Σαμπάαμπ ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter την ευθύνη για την εισβολή στο εμπορικό κέντρο, δίνοντας τα ονόματα τριών Αμερικανών, ενός Καναδού, ενός Σουηδού, δύο Βρετανών και ενός Φιλανδού που ήταν μεταξύ των ενόπλων. Πολλές αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύουν ότι ο εν λόγω λογαριασμός στο Twitter καθώς και οι σχετικές αναρτήσεις είναι ψευδείς.

Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές έχουν παραδεχτεί ότι τα τελευταία χρόνια, πολλοί Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Σομαλία για να εκπαιδευτούν ή να ενταχθούν στην αλ Σαμπάαμπ.

Φ.Κ.



Ισπανός δημοσιογράφος απήχθη στη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος στη Συρία της ισπανικής εφημερίδας El Periodico κρατείται όμηρος στη χώρα αυτή, όπως ανακοίνωσε στον ιστότοπό της η εφημερίδα. 

«Ο δημοσιογράφος Μαρκ Μαργινέδας απήχθη στη Συρία», αναφέρει στον τίτλο της η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, προσθέτοντας: «Ο Μαρκ Μαργινέδας, ειδικός απεσταλμένος της El Periodico στη Συρία, βρίσκεται στη χώρα αυτή στα χέρια μιας ομάδας των εξεγερμένων από τις 4 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα κατά την οποία επικοινώνησε με τα γραφεία της εφημερίδας στη Βαρκελώνη».

Σύμφωνα με την Ελ Περιόντικο, η οποία επικαλείται «συγκλίνουσες πηγές», ο δημοσιογράφος «ταξίδευε με αυτοκίνητο με τον οδηγό που τον συνόδευε όταν τους έκλεισαν τον δρόμο τζιχαντιστές στα περίχωρα της Χάμα, στη δυτική Συρία».

«Έκτοτε δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί του», προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για το τρίτο ταξίδι του δημοσιογράφου της στη Συρία από την έναρξη της σύρραξης τον Μάρτιο του 2011.

Ο Μαργινέδας, που έφτασε στη Συρία την 1η Σεπτεμβρίου από τη νότια Τουρκία, «συνοδευόταν από αντιφρονούντες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και «έστειλε την τελευταία του ανταπόκριση τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου από την περιοχή Κασρ Ιμπν Ουάρνταν, κοντά στη Χάμα», γράφει η Ελ Περιόντικο.

«Την επόμενη Τετάρτη περιμέναμε να στείλει ένα ρεπορτάζ για ένα κοντινό χωριό το οποίο υπήρχαν καταγγελίες ότι είχε δεχθεί επίθεση από τον συριακό στρατό. Γύρω στο μεσημέρι επικοινώνησε με το γραφείο, όμως δεν κατάφερε να στείλει τις πληροφορίες γιατί απήχθη», επισημαίνει η εφημερίδα.

Προς το παρόν «καμία ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης δεν έχει αναλάβει την ευθύνη» για την απαγωγή του, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Συρία: Βασανιστήρια και θάνατος για όσους δεν είναι μουσουλμάνοι 

Οι ισλαμοφασίστες της Συρίας συνεχίζουν απτόητοι την εγκληματική τους παρουσία στη Συρία, προσθέτοντας καθημερινά άγνωστο αριθμό θυμάτων, ενώ ιδιαίτερης φρίκης βασανιστήρια και φρικτός θάνατος περιμένει όποιον δεν είναι μουσουλμάνος και συναντηθεί με τα ανθρωπόμορφα κτήνη.
Η σιωπή της δύσης προδίδει την ενοχή της στα όσα συμβαίνουν στη Συρία, αφού δεν αντιδρά ενώ σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται πλέον τα θύματα των τζιχαντιστών φονταμενταλιστών και των ομάδων της Αλ Κάιντα.
Βασανισμοί που μόνο άρρωστοι εγκέφαλοι μπορούν να εμπνευστούν, τα ηλεκτροσόκ, οι βιασμοί και οι αποκεφαλισμοί είναι το καθημερινό μενού των "στρατιωτών του Αλλάχ". Αυτή η βρωμιά και αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θεωρούνται νόμιμα από τον κάτοικο του Λευκού Οίκου, από την ευρωπαία Μέρκελ και τον πολιτισμένο Όλαντ κι έτσι δεν προχωρούν σε παραδειγματική τιμωρία των φονιάδων που απολαμβάνουν την φρίκη που δημιουργούν.
Ο ανίερος αυτός πόλεμος είναι ένας καθαρά θρησκευτικός πόλεμος, τα θύματα του οποίου θα μείνουν άγνωστα, επειδή οι επώνυμοι συνένοχοι νομίζουν ότι θα κατορθώσουν να εκτονώσουν την εγκληματική μανία των τζιχαντιστών στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής κι έτσι θα αποτραπεί μία σειρά τρομοκρατικών δράσεων των ανθρωπόμορφων κτηνών σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Βρυξέλλες Πορφύρης Δ./Σταφυλά Π.

Ειδεχθή εγκλήματα κατά σύριων πολιτών που δεν φέρουν πιστοποιητικό ισλαμοφροσύνης, βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ στα ισλαμογκούλαγκ των ανταρτών, εκτελεστικά αποσπάσματα που δολοφονούν ανελέητα νέα παιδιά στρατιώτες αιχμαλώτους πολέμου… Εγκλήματα που δεν παραγράφονται όσο κι αν αποσιωπώνται από το σιδηρούν παραπέτασμα της πληροφόρησης.

Το έγκυρο Οbservatoire de la christianophobie (23/09/13) δημοσιεύει ανατριχιαστικές εικόνες και ρεπορτάζ για τον θάνατο 26χρονου χριστιανού στη Συρία από τζιχαιστές. O σύριος χριστιανός Νinar Odisho δολοφονήθηκε άγρια στην πόλη Αl Thawra (Αl Tabqah) στη βόρεια Συρία το απόγευμα του Σαββάτου (21/09/13). Tην είδηση μεταδίδει πρωτογενώς ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου ΑΙΝΑ. Ο Νinar είχε πάει στην πόλη που από τον Φεβρουάριο του 2013 βρίσκεται υπό τον έλεγχο του FSA και τρομοκρατικών ισλαμιστικών οργανώσεων όπως της Αλ Νούσρα. Αυτές οι ομάδες είχαν καταστρέψει στην ίδια πόλη και την ελληνορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Σεργίου και Βάκχου που ήταν στην δικαιδοσία του μάρτυρα επισκόπου Παύλου Γιαζίζι. Οι τζιχαντιστές νεοάποικοι της περιοχής είχαν εκδιώξει από τις εστίες τους όλους του χριστιανούς που αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν.

Ο Νinar Odisho επέστρεψε συνοδευόμενος από δύο φίλους του μουσουλμάνους για προστασία προκειμένου να εξακριβώσει σε ποιά κατάσταση ήταν το σπίτι της οικογένειάς του. Ένοπλοι τζιχαντιστές αντάρτες τους σταμάτησαν και τους υπέβαλαν σε εξακρίβωση στοιχείων μουσουλμανικής πίστης. Διαδεδομένη τακτική ρουτίνας πλέον στη Συρία που ανακάλυψε η Δύση με το ερωτηματολόγιο ισλαμικών φρονημάτων που υπέβαλαν τα υποψήφια θύματά τους στο εμπορικό κέντρο του Ναιρόμπι οι αντίστοιχοι εξτρεμιστές. Οι δύο φίλοι του, έδωσαν τις απαιτούμενες εγγυήσεις και εφέθηκαν ελεύθεροι. Τον Νinar τον βασάνισαν ως θανάτου παραμορφώνοντάς τον.

Ο βέλγος καθηγητής Pierre Piccinin που κρατήθηκε όμηρος για 5 μήνες από την ισλαμιστική οργάνωση Al Farouq καταγγέλει μεταξύ άλλων στο Le soir magazine 18/09/13 τις εμπειρίες του από το ισλαμιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης: 
«…Τότε μεταφερθήκαμε σ’ένα άλλο υπόγειο στο κέντρο του Qoussair. Kατεβήκαμε από μια ανεμόσκαλα που ύστερα την τράβηξαν. Παραμείναμε 5 ημέρες χωρίς να βγούμε. Ήταν φοβερό… Θα μας έστριβε σ’αυτό το υπόγειο. Μια μέρα μας έφεραν ένα νεαρό στρατιώτη του καθεστώτος, του κανονικού στρατού. Τον είχαν βασανίσει με ηλεκτροσόκ οι αντάρτες. Τον έλεγαν Talad. Ήταν πεπεισμένος ότι ο στρατός θα ερχόταν να μας σώσει. Αλλά τη νύχτα της 4ης προς 5ης Ιουνίου ένας αντάρτης τον διέταξε να βγει από το υπόγειο. Ακούσαμε ριπές από kalachnikov. Δεν τον ξαναείδαμε ποτέ πια», 
διηγείται ο Pierre.

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η προαναγγελθείσα καρατόμηση του Anton Malouhi από το Ισλαμικό Κράτος της Συρίας και του Ιράκ (ISIS), για τις κατηγορίες της «προδοσίας» και «ιεροσυλίας» παρά το γεγονός ότι προσχώρησε στον ελεύθερο συριακό στρατό της αντιπολίτευσης μετά την κατάκτηση της Μανσούρα στη Ράκα. Οι τζιχαντιστές του ISIS δήλωσαν ότι αδιαφορούν για την πολιτική του στράτευση με την ένοπλη αντιπολίτευση και ότι οφείλουν να τον αποκεφαλίσουν εφόσον είναι χριστιανός (alkhabar,21/09).
Στις 23/09/13, η κοινότητα της Κοιλάδας των χριστιανών, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση με την οποία ζητάει από τα συριακά ΜΜΕ την αποκατάσταση της τιμής και της μνήμης, αν τελικά αποκεφαλισθεί, του Anton Malouhi (Wadi al Nsara news,23/09/13). Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο εν λόγω χριστιανός ποτέ δεν απαρνήθηκε τον συριακό στρατό, ποτέ δεν ακολούθησε τον FSA, αντίθετα είχε απαχθεί από ενόπλους της αντιπολίτευσης πριν από 7 μήνες ενώ υπηρετούσε ως εθελοντής πολιτοφύλακας στη Μανσούρα.

Βενζίνη με δελτίο, απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων ή ιδιωτικών αεροσκαφών κ.λπ., ακύρωση δρομολογίων πλοίων, περιορισμός του χρόνου λειτουργίας καταστημάτων και των φωτεινών επιγραφών τους και σειρά άλλων απαγορεύσεων προβλέπει το Σχέδιο Μέτρων Εκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ) που εγκρίθηκε με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Με τη συγκεκριμένη απόφαση υλοποιούνται στην ουσία οι προβλέψεις νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο με την οποία ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο οι κοινοτικές οδηγίες για την ασφάλεια ανεφοδιασμού στην ενέργεια. Στο ΣΜΕΑ αναφέρεται με λεπτομέρεια πότε πρέπει να εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα για τον εφοδιασμό της αγοράς καυσίμων, πότε εφαρμόζονται εθελοντικά μέτρα, πότε είναι υποχρεωτικά καθώς και πώς συνεργάζονται τα εμπλεκόμενα υπουργεία (Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας κ.λπ.).

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει σειρά εθελοντικών μέτρων, αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση με τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της χώρας χειροτερέψει, τότε επιβάλλονται υποχρεωτικά μέτρα για μείωση της ζήτησης πετρελαίου όπως: μέτρα περιορισμού της κίνησης των μέσων μεταφοράς (μείωση των ανώτατων ορίων ταχύτητας στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, στους αυτοκινητόδρομους και στις εθνικές οδούς, περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων εντός συγκεκριμένων περιοχών, περιοδική κυκλοφορία των οχημάτων αναλόγως του αριθμού κυκλοφορίας τους, περιορισμός της συχνότητας δρομολογίων ή των στάσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορισμός κυκλοφορίας συγκεκριμένων κατηγοριών οχημάτων. Περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση κίνησης σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών αεροσκαφών, η ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων πλοίων χωρίς κάποια ελάχιστη πληρότητα (μέσω συνένωσης δρομολογίων και κατόπιν σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων κατά περίπτωση δημοσίων υπηρεσιών), η εντατική χρήση των υφιστάμενων αστικών λεωφορείων με φυσικό αέριο, ακόμα και η υποχρεωτική από κοινού μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επιβατών με οχήματα ιδιωτικής χρήσης.

Το σχέδιο προβλέπει δύο κατηγοριών διαταραχές κατά τις οποίες μπορεί να εφαρμοστούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης:

Σε μια «τοπική σοβαρή διαταραχή» ή σε μια «διεθνή σοβαρή διαταραχή». Μια «τοπική σοβαρή διαταραχή» προκαλείται από γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε μέρος ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας ή σε γειτονικές χώρες ή στις θαλάσσιες διαδρομές από τις οποίες πραγματοποιείται ο εφοδιασμός της χώρας σε πετρέλαιο ή/και πετρελαιοειδή προϊόντα, τα οποία διακόπτουν ή μπορούν να διακόψουν την τροφοδοσία σε πετρέλαιο ή/και πετρελαιοειδή προϊόντα μέρους ή του συνόλου της ελληνικής επικράτειας, στα οποία περιλαμβάνονται ιδίως καταστροφές ή για οποιονδήποτε λόγο διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων διυλιστηρίου, αποθηκών ή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου ή δυσχέρειες στη διακίνηση ή στη μεταφορά πετρελαίου ή πετρελαιοειδών λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, θεομηνιών, ατυχημάτων, περιβαλλοντικών καταστροφών, απεργιών ή συρράξεων.

«Διεθνής σοβαρή διαταραχή» προκαλείται από διεθνή γεγονότα, όπως «εμπόλεμες καταστάσεις, απεργίες, φυσικές καταστροφές ή αποφάσεις πετρελαιοπαραγωγών χωρών να διακόψουν προσωρινά ή μόνιμα την τροφοδοσία καταναλωτριών χωρών, τα οποία περιορίζουν ή αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την παραγωγή ή τη διακίνηση πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές ή γενικά την προσφορά πετρελαίου ή πετρελαιοειδών».


Ο γερουσιαστής Robert Menendez, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελεί την ισχυρότερη φιλελληνική φωνή στο Κογκρέσο με σειρά παρεμβάσεων στα ζητήματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το τέλος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη θα σημάνει και τη δραματική συρρίκνωση του ρόλου που παίζουν «οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Robert Menendez σε συνέντευξή του στον Μιχάλη Ιγνατίου

O Δημοκρατικός γερουσιαστής τονίζει ότι η Αμερική σε συνεργασία με την Ευρώπη πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης και ζητά τον περιορισμό της λιτότητας, έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, καταδικάζει τις τουρκικές απειλές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και απορρίπτει την επιβολή ενός νέου «Σχεδίου Ανάν» στην Κύπρο, σημειώνοντας πως...
...«δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Κύπρο, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, κανένα σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό από τους Κυπρίους». Ο φιλέλληνας γερουσιαστής σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για τον βοηθήσουν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να επιτύχει την ευημερία της Ελλάδας, «μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έρχεται ξανά στην Ουάσιγκτον. Σκοπεύετε να τον συναντήσετε και τι θα του πείτε;

Ελπίζω ότι θα καταφέρει να έρθει στην Ουάσιγκτον και θα μπορέσουμε να συναντηθούμε. Θα ήθελα να μιλήσω με τον πρωθυπουργό για τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Ξέρετε ότι προγραμματίζει ο γερουσιαστής Ριντ, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας της Γερουσίας, να έχει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έχω προσκληθεί και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε. Εάν έχει χρόνο, θα τα λέγαμε και στο πλαίσιο συνάντησης γνωριμίας με τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων όπου προεδρεύω. Τον γνώρισα όταν ήταν στην αντιπολίτευση, πριν από πολλά χρόνια. Ο κ. Σαμαράς αντιπροσωπεύει μια χώρα η οποία αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι δύναμη σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου.

Τώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, έχει να ασχοληθεί με σοβαρά οικονομικά θέματα. Θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να τον βοηθήσουμε να επιτύχει την ευημερία και τη σταθερότητα της Ελλάδας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και για μας.

Ισως έχετε ακούσει ότι αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη παρατηρείται μια ισχυροποίηση της άκρας Δεξιάς λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε τεράστιο πρόβλημα με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πώς νομίζετε ότι μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;

Πρώτα απ’ όλα καταδικάζω έντονα τη δολοφονία, και προφανώς πιστεύω ότι η Χρυσή Αυγή εξαπλώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι προσπάθειες που πρέπει να επιδιώξουμε -αν και δεν αποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης- είναι να διασφαλίσουμε στον βαθμό που μπορούμε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην ΕΕ για την οικονομία. Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε να το κάνουμε μετά τις γερμανικές εκλογές. Η ΕΕ πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός.

Το ΔΝΤ παίζει μεγάλο ρόλο στην Ευρώπη και η Αμερική, όπως γνωρίζετε, διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στο Ταμείο. Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να συνεχιστεί μεν η δημοσιονομική πολιτική ευθύνης, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν. Πιστεύω ότι (τα μέτρα αυτά) μειώνουν τη δυνατότητα για την οικονομική ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν δραματικά, βλέπουμε όλες τις συνέπειες στον λαό λόγω της οικονομίας.

Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν οικονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας. Ετσι, για να δημιουργήσουμε τη σωστή οικονομική ισορροπία πρέπει να επιταχυνθεί η πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της δημοσιονομικής ευθύνης, αλλά και μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί εξαιρετικά ο ρόλος που παίζουν οντότητες όπως η Χρυσή Αυγή.

Υπάρχουν αναφορές ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση για την Κύπρο εδώ και τώρα. Δεδομένης της εμπειρίας του 2004, με το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, ποια είναι η συμβουλή σας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ;

Πάντα το έλεγα και θα συνεχίσω να το λέω τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Kέρι όσο και σε άλλους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι κυπριακή, να σχεδιαστεί από Κυπρίους και να καθοριστεί με κριτήρια προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Κύπρο, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από τα Ηνωμένα Εθνη, κανένα σχέδιο που δεν είναι αποδεκτό από τους Κυπρίους και από την κυρίαρχη κυβέρνηση της Κύπρου.

Νομίζω ότι τα μηνύματα που λαμβάνω από την κυβέρνηση είναι ότι πιστεύουν πως υπάρχει μια ευκαιρία. Είναι μία ευκαιρία που προέρχεται από την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, η οποία αναπτύσσει παράλληλα με το Ισραήλ τα ευρήματα φυσικού αερίου.

Αυτή η ευκαιρία και η δύναμη που φέρνει μαζί της αυτή η σχέση με το Ισραήλ, καθώς και η δυνατότητα των ενεργειακών πόρων που θα μετακινούνται μέσω της Κύπρου σε άλλες χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να αλλάξουν τελικά τη δυναμική και τη σημασία της Κύπρου, ακόμα και αν αντιμετωπίζει τις δικές της οικονομικές προκλήσεις.

Διατηρείτε εξαιρετικές σχέσεις με την Ομογένεια των ΗΠΑ. Πώς μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γίνουν ακόμα καλύτερες οι σχέσεις με την Αμερική και να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο;

Νομίζω ότι η κοινότητα των Ελλήνων και των Κυπρίων στην Αμερική αποτελείται από εξαιρετικά άτομα που έχουν συμβάλει πολύ σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Εμείς το βλέπουμε στις επιχειρήσεις, την πολιτική, τη θρησκεία, τις τέχνες.

Οπότε δεν υπάρχει κανένας τομέας της ζωής στις ΗΠΑ που δεν έχει επηρεαστεί θετικά από τους Ελληνες και γενικά τους ξένους. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χρησιμοποιήσετε αυτές τις φωνές που τις θαυμάζουν σε αυτήν τη χώρα και να τις διοχετεύσετε σε μια προσπάθεια για να τονίσουμε τη σημασία της Ελλάδας, τη σημασία της Κύπρου.

Να μιλήσουμε για το πώς η Ελλάδα είναι μια ισχυρή σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, να διαλύσουμε τις απόψεις ορισμένων που δείχνουν ότι αυτό δεν είναι η αλήθεια. Δεν είναι μόνο ότι είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αλλά προσφέρει πρόσβαση σε σημαντικές βάσεις, όπως αυτή στον κόλπο της Σούδας.

Είναι και η πρόσβαση στο ίδιο πλαίσιο που προσφέρει η Κύπρος. Πρόκειται για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, στα οποία έχουν συμβάλει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ξέρουμε ότι είστε φίλος της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Πώς βλέπετε την προοπτική στενής συνεργασίας για τις πηγές φυσικού αερίου, πώς μπορεί κατά τη γνώμη σας αυτή η συνεργασία να επιφέρει πολιτική σταθερότητα σε αυτή την περιοχή;

Πραγματικά πιστεύω ότι οι δυνατότητες λόγω της ενέργειας στην περιοχή μπορεί να είναι ένας οδηγός να αλλάξει τη δυναμική στη Μεσόγειο και μπορεί να είναι μια σημαντική διέξοδος στα αδιέξοδα. Οταν οι χώρες βρίσκουν κοινό έδαφος σε κοινές ανάγκες, αυτό δημιουργεί μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Η ενέργεια αποτελεί μεγάλο μέρος της επιθυμίας για συνεργασία και είναι μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία.

Ποιες είναι οι θέσεις σας σχετικά με τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας εναντίον Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για το φυσικό αέριο;

Εχω την ίδια θέση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι απαράδεκτες οι απειλές εναντίον του διεθνούς δικαίου και εναντίον άλλων κρατών, από οποιαδήποτε χώρα, σε αυτή την περίπτωση της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι νόμιμα τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Είχατε ψηφίσει εναντίον του πόλεμου στο Ιράκ – και τότε χαρακτηρίστηκε γενναία πράξη. Τώρα ψηφίσατε υπέρ της επίθεσης στη Συρία. Γιατί;

Είναι αλήθεια ότι είχα καταψηφίσει την πρόταση στην ψηφοφορία για το Ιράκ επειδή πέρασα πολύ χρόνο μελετώντας τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο στη χώρα αυτή. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρξε σαφής και άμεσος κίνδυνος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν υπήρχε απόδειξη για όπλα μαζικής καταστροφής, έτσι καταψήφισα την πρόταση στην ψηφοφορία. Δεν παίρνω εύκολα απόφαση όταν πρόκειται για χρήση βίας.

Ομως, στην περίπτωση της Συρίας τα ευρήματα των μυστικών υπηρεσιών είναι ήδη γνωστά, κυκλοφόρησε και η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία όχι μόνο αποδεικνύει οτι έγινε χρήση χημικών όπλων, αλλά δακτυλοδείχνει τον Aσαντ ως παραβάτη και χρήστη αυτών των χημικών όπλων εναντίον αθώων πολιτών.

Πηγή: Strategy Reports



-->
sadpainting
Ζητείται ανθρωπιά στα Κ.Ε.Π.Α…


Σήμερα το πρωί πήγα την εγκεφαλικά ανάπηρη αδελφή μου για εξέταση από την επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, η οποία μετέβη για τις ανάγκες του νησιού στο ΙΚΑ Κεφαλληνίας.
(Ένα χρόνο και δυο μήνες περιμέναμε την ειδοποίηση για την επιτροπή, εμείς και πάμπολλοι ανάπηροι και οι συγγενείς τους από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αρχικώς γνωρίζαμε ότι η εξέταση θα γίνει στην Πάτρα, μάλιστα κάποιοι συντοπίτες μας είχαν ταλαιπωρηθεί ήδη με άκαρπη μετάβασή τους εκεί. Τηλεφωνική επικοινωνία αδύνατη: σε πρόσφατο ταξίδι μου στην Πάτρα για αναζήτηση πληροφοριών και μόνο (!!!) συνάντησα έξω από τα αρμόδια γραφεία κάπου 50 άτομα από όλη τη Δυτική Ελλάδα που είχαν μεταβεί κι αυτοί όχι για εξέταση αλλά για… πληροφορίες. Έμαθα ότι η εντολή ερχόταν από Αθήνα, και ότι και εκεί η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν αδύνατη).

Μια βδομάδα αργότερα ήρθε το τηλεφώνημα της ειδοποίησης: έγινε εγκαίρως, 4 μέρες πριν την εξέταση, και με χαρά μου διαπίστωσα ότι η εξέταση δεν θα γινόταν στην Πάτρα, αλλά θα ερχόταν κλιμάκιο γιατρών στην Κεφαλονιά ειδικά για τις ανάγκες του νησιού. Δόξα τω Θεώ σκέφτηκα, κατάλαβαν ότι δεν γίνεται να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος και επιστρέφει η υλοποίηση των επιτροπών σε τοπικό επίπεδο. Με ενημερώνουν ότι το μόνο που πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας της ασθενούς.

Προσήλθαμε εγκαίρως, η αδελφή μου στη μόνιμη υπερένταση που συνοδεύει την πάθησή της, με τη βοήθεια της μητέρας μου την κρατούμε υπό έλεγχο μέχρι να έρθει η σειρά της. Γνωριστήκαμε με άλλα άτομα που περίμεναν κι αυτοί: ταλαιπωρημένοι, πικραμένοι, λυπημένοι, υποφέρουν να βλέπουν τους ανθρώπους τους να μην μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Όλοι μαζί απορήσαμε με το θράσος εκείνων που χωρίς να έχουν πρόβλημα διεκδικούν συντάξεις αναπηρίας: ας γίνονταν καλά οι άνθρωποί μας και να μην ξαναπατήσουμε ποτέ σε γιατρό, ΙΚΑ, επιτροπή πουθενά, πώς μπορούν και τα βάζουν με τη μοίρα αυτοί που λένε ψέματα για να πάρουν χρήματα;

Έρχεται η σειρά μας, μπαίνουμε στην “αίθουσα” εξέτασης και εκείνη τη στιγμή αποφάσισαν οι γιατροί της επιτροπής να παραγγείλουν τους καφέδες τους. Περιμένω υπομονετικά προσπαθώντας να συγκρατήσω την αδελφή μου – έχει διαταραχή συμπεριφοράς από την ανοξική εγκεφαλική βλάβη που υπέστη – ενώ οι γιατροί παραγγέλνουν άλλος με ένα φακελάκι καφέ ζάχαρη, άλλος καπουτσίνο κ.ο.κ., πέντε λεπτά είμαι όρθια με την αδελφή μου να με τραβολογάει μέχρι να καταλήξουν στους καφέδες. Καταλήγουν και αρχίζουν να ασχολούνται μαζί μας (εγώ παραμένω όρθια, μια θέση περίσσευε και κάθησε η ασθενής φυσικά: πρόβλεψη για συνοδό αναπήρου δεν υπήρχε.) Διαπίστωσαν την ένταση στην οποία βρισκόταν, με ρώτησε μια γιατρός αν θα με αφήσει η αδελφή μου να την εξετάσει (λες και για άλλο λόγο βρισκόμασταν εκεί), τέλος πάντων της χτυπάει με το σφυράκι τα γόνατα, τα χέρια, με ρώτησαν αν παθαίνει επιληπτικές κρίσεις και απάντησα όχι, ολοφάνερο είναι ότι σωματικά είναι αρτιμελέστατη. Με κοιτάζουν όλοι μαζί και μου λένε “τελειώσαμε, μπορείτε να φύγετε”. Ξαφνιάστηκα: αυτό ήταν; Έχω βρεθεί σε άπειρες συνεδρίες με γιατρούς, σε επιτροπές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και τέτοια “εξπρές” εξέταση δεν έχω ξαναδεί. Βγάζω έξω την αδελφή μου στη μητέρα μου, και ξαναμπαίνω στην “αίθουσα” για να κάνω δυο ερωτήσεις στους γιατρούς. Και εκεί ήταν που εισέπραξα την περιφρόνηση και την υπεροψία που δυστυχώς σχεδόν πάντα συνοδεύει τέτοιες καταστάσεις: μού έδειξαν με τον πιο αγενή τρόπο ότι με τα 5 λεπτά που τους απασχόλησα, τούς καθυστερούσα από το έργο τους, ότι αυτά που ρωτούσα δεν ήταν δική τους αρμοδιότητα (λες και όφειλα να γνωρίζω) και ότι έπρεπε να φύγω. Για να μην πολυλογώ, και επειδή δεν έχω άλλον τρόπο πρόσβασης στους εν λόγω γιατρούς – γράφω εδώ τις ενστάσεις και τις απορίες μου προς τους γιατρούς:

1) Ποιο πρωτόκολλο ορίζει ότι ο “ασθενής” οφείλει να περιμένει αδιαμαρτύρητα και κάτω από δύσκολες συνθήκες τον γιατρό να παραγγείλει με λεπτομέρεια τον καφέ του, ενώ ο ίδιος ασθενής όταν διατυπώνει ερωτήματα στο γιατρό για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, τον καθυστερεί από το έργο του και τού αξίζει υπεροψία και περιφρόνηση; (ρητορική η ερώτηση: είναι το ίδιο πρωτόκολλο που ορίζει π.χ. ότι όποιος χρωστάει στο Δημόσιο θα πληρώσει αδρούς τόκους, ενώ σε όποιον χρωστάει, αν τα πάρει ποτέ πίσω θα είναι τυχερός, για τόκους ούτε συζήτηση)

2) Πού ξέρετε ότι η ασθενής που προσήλθε για εξέταση ηταν όντως η Θεοδώρα Θεοφιλάτου; Ούτε ταυτότητα ζητήσατε, ούτε βιβλιάριο.
3) Η κλινική εξέταση από όσα γνωρίζω λειτουργεί συμπληρωματικά πάνω στα εργαστηριακά ευρήματα (CAT, MRI, EEG κ.ο.κ.) και στις νοσοκομειακές/ιατρικές βεβαιώσεις. Εσείς προλάβατε σε λιγότερα από 5 λεπτά, χωρίς να κάνετε καμμία ερώτηση ούτε στην ίδια ούτε σε εμένα τη συνοδό της, να διαπιστώσετε αν ισχύουν όντως τα γραφόμενα στο φάκελό της; Δυστυχώς το ταμείο της (ΤΣΜΕΔΕ) ορίζει το εξωϊδρυματικό επίδομα ως “παραπληγίας,” λες και δεν υπάρχουν άλλες σοβαρές αναπηρίες που να καθιστούν τον άνθρωπο εξαρτημένο από τους άλλους για την επιβίωσή του. Στην ίδια όμως αίτηση για εξέταση από ΚΕΠΑ συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση Προνοιακού επιδόματος. Παραπληγική σαφώς δεν είναι. Καταφέρατε όμως να κρίνετε μέσα σε λίγα λεπτά το επίπεδο της διανοητικής της λειτουργίας ώστε να αποφανθείτε για το αν μπορεί να ζήσει αυτόνομα ή όχι, και αν δικαιούται σύνταξη ή όχι;

4) Στην ερώτηση που μού θέσατε αν παίρνει αντιεπιληπτικά φάρμακα, απάντησα ΝΑΙ. Θα γνωρίζετε ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την ανοξική εγκεφαλοπάθεια, και οι γιατροί καταφεύγουν σε αντικαταθλιπτικά – αντιεπιληπτικά – αντιψυχωτικά για τον έλεγχο της συμπεριφοράς (behaviour control) που συνδέεται με τη βλάβη στο μετωπιαίο λοβό (και όχι μόνο). Οι νευρολόγοι μέσα σε 8 χρόνια τής έχουν συνταγογραφήσει δεκάδες διαφορετικά φάρμακα με όλες τις παρελκόμενες σοβαρές παρενέργειες και σας έδειξα το Συνταγολόγιο. Εσείς με το πού το ανοίξατε και το είδατε κενό είπατε “Γειά σας”. Αυτό που ΔΕΝ προσέξατε είναι ότι πρόκειται για νέο, ηλεκτρονικού τύπου που εκδόθηκε πριν λίγους μήνες: αν βλέπατε το παλιό ΔΥΣΤΥΧΩΣ τονίζω θα είχατε μια πολύ διαφορετική εικόνα (ενδεικτικά: Effexor, Zoloft, Lyrica, Zyprexa, Seroquel, και το χειρότερο απ’ολα για μας, Solian. Οχι ταυτόχρονα βέβαια. Έχει περάσει ΔΥΣΤΥΧΩΣ από κάπου 20 διαφορετικά φάρμακα και είναι εγκληματική αυτή η αλόγιστη συνταγογράφηση επικίνδυνων φαρμάκων που δημιουργούν εξάρτηση, όμως αυτό δεν είναι του παρόντος, θα αποτελέσει θέμα άλλης ανάρτησης). Τους τελευταίους δε μήνες επειδή τυχαίνει τα φάρμακα που παίρνει αυτό το διάστημα (Leponex, Lamictal) να είναι παραδόξως φτηνά, τα αγοράζουμε μόνοι μας προκειμένου να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του ταμείου: δεν υπάρχει καν υποκατάστημα ΤΣΜΕΔΕ στην Κεφαλονιά. Αλλά με ξεπετάξατε με ένα ειρωνικό “γειά σας”, και δεν είχα την ευκαιρία να σας τα πώ αυτά προφορικά.

Επιφυλάσσομαι μέχρι την έκδοση της απόφασης ώστε να διαπιστώσω ποιο είναι το πόρισμά σας (σε δυο μήνες όπως με ενημερώσατε: κι άλλη υπομονή και αναμονή λοιπόν…). Στο μεταξύ, σας συμβουλεύω να μην ξεχνάτε την ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ειδικά όταν έρχεστε σε συχνή επαφή με ανάπηρους και τους συνοδούς τους. Η θλίψη, η οδύνη και η κούραση είναι καθημερινότητά τους. Το μόνο που ζητάνε είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ αντιμετώπιση, εσείς θα έπρεπε λόγω επαγγέλματος να έχετε περισσότερη ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο από το μέσο άνθρωπο. Ένα χαμόγελο, ένα φιλικό νεύμα κατανόησης, λίγη υπομονή να ακούσετε μια ερώτηση ακόμα κι αν δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας κάνουν όλη τη διαφορά. Η ειρωνεία, η περιφρόνηση και η υπεροψία γιγαντώνουν την αγανάκτηση μιας ήδη ταλαιπωρημένης ψυχής. Μην το κάνετε.

Υ.Γ 1. Διαβάστε σε προηγούμενη ανάρτησή μου μερικά λόγια για την αδελφή μου και φωτογραφίες της. Οι άνθρωποι που έχουν ζήσει “πρώτο χέρι” τον πόνο και την απόρριψη, τον γνωρίζουν καλά και κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν άλλους που βρίσκονται στην ίδια ή και δεινότερη θέση.

Υ.Γ. 2. Ευχαριστώ την διοικητικά υπεύθυνη του θέματος στο ΙΚΑ Αργοστολίου για τον απόλυτα ανθρώπινο τρόπο που με αντιμετώπισε ώστε να μου εξηγήσει αυτά που “δεν ήταν αρμοδιότητα των γιατρών”. Και να μην ήταν δουλειά της να με εξυπηρετήσει, μόνο και μόνο που με άκουσε με χαμόγελο και κατανόηση μού αρκεί για να μείνει και μια ευχάριστη ανάμνηση από το σημερινό πρωινό.

ΑΓΡΥΠΝΟ ΚΟΜΜΑ

netakias.com
 
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Από τότε που «άνθησε» η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων άρχισαν να γίνονται όλο και πιο καθοριστικά στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος. Με τον καιρό, καθώς ωρίμαζαν όλο και περισσότερο, αναπτύχτηκε μια σχολή σκηνοθεσίας των δελτίων ειδήσεων έτσι ώστε να είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να επηρεαστεί αποφασιστικά το κοινό, να αποπροσανατολιστεί από μια «ενοχλητική» επικαιρότητα και αποβλακωμένο να «καλουπωθεί» σύμφωνα με τα πρότυπα πού έχουν καθοριστεί από τους συντάκτες τους.

Σημαντικό σημείο ήταν πάντα η επιλογή των παρουσιαστών των δελτίων ειδήσεων. Οι «επιλεγμένοι» θα έπρεπε να είναι και ικανοί στην έντεχνη επιβολή απόψεων που συμφέρουν το σύστημα, αμειβόμενοι με φανταστικά ποσά συγκρινόμενα με τον μέσο όρο αμοιβής των «κοινών θνητών». Ήταν οι σταρ των καναλιών που «ανέτειλαν» από τα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα με αποκορύφωμα την τελευταία δεκαετία. Οι ειδήσεις παρουσιάζονται από αυτούς τους σταρ όχι για την ενημέρωση, αλλά σαν το πιο κατάλληλο όργανο διαμόρφωσης μιας κοινής γνώμης που πολύ εύστοχα ονομάστηκε, «γνώμη του καναπέ». Οι εκφωνητές έχουν στα αυτιά τους τα ακουστικά του συστήματος από όπου λαμβάνουν συνεχώς οδηγίες όταν εξελίσσεται μια δημόσια συζήτηση. Ειδικά όταν παίρνουν συνέντευξη από κάποιο πολιτικό ή κάποιο δημόσιο παράγοντα, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη προσυνεννόηση κατευθύνουν πάντα την συζήτηση προς την κατεύθυνση που θέλουν να την κατευθύνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια τελευταία συνέντευξη αρχηγού αντιμνημονιακού κόμματος όταν ο ίδιος κατήγγειλε στο αέρα αυτό το γεγονός της υποβολής συγκεκριμένου προσανατολισμού της συζήτησης από τον υποβολέα της εκπομπής. Η λογοκρισία κάθε είδησης που μπορεί να πλήξει το σύστημα και κυρίως να θίξει την εθνική μειοδοσία, είναι απόλυτη σε σημείο που συχνά θα την ζήλευαν και τα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι απαγορεύτηκε να μεταδίδονται ειδήσεις για αυτοκτονίες απελπισμένων από το μνημόνιο Ελλήνων.

Η κατάσταση αυτή μετά την επιβολή της ξένης κατοχής της χώρας και της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας, αποκορυφώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό το δημοσιογραφικό κύκλωμα απέκτησε ένα πιο σημαντικό ρόλο με ξεχωριστή αποστολή στην εκστρατεία αδρανοποίησης και αποχαύνωσης των τηλεθεατών και παράλληλα στην εντατική προσπάθεια απαξίωσης κάθε εθνικής και παραδοσιακής ελληνικής αξίας. Η «κυρία του συνωστισμού», που πνέει μένεα εναντία σε κάθε τι το ελληνικό, έγινε μόνιμο παράθυρο στην «ναυαρχίδα» των ελληνικών καναλιών του ψυχολογικού εκβιασμού των Ελλήνων τηλεθεατών.

Τις τελευταίες μέρες ζούμε την αποκορύφωση όλης αυτής της δημοσιογραφικής «μετάλλαξης» και της εξαθλίωσης της ενημέρωσης σε μια εκστρατεία επιβολής φοβικών αντιλήψεων. Η άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως έγινε εφιάλτης και το «κόκκινο πανί» του συστήματος γι’ αυτό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα. Χρυσή ευκαιρία για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής ήταν η τραγική δολοφονία στο Κερατσίνι. Από εκείνη τη μέρα η κατευθυνόμενη ενημέρωση έσπασε κάθε ρεκόρ αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και από το πρωί μέχρι το βραδύ όλοι αυτοί οι επώνυμοι δημοσιογράφοι της επιβολής του μνημονίου ασχολούνται συνεχώς με αυτό το πολιτικό μόρφωμα καταγγέλλοντας τις ολοκληρωτικές του μεθόδους όχι από δημοκρατική ευαισθησία, αλλά με κύριο στόχο, μέσω εκφοβισμού, την μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα ελεγχόμενα κόμματα της αρεσκείας και των συμφερόντων τους.

Έτσι με έντεχνο τρόπο μας ξαναγύρισαν από την ανάποδη στην δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα όταν όποιος διάβαζε «Αυγή» έπρεπε να πάει φυλακή, ή όποιος ήταν αριστερός φακελωμένος δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Φαίνεται πως όλοι αυτοί οι δημοκράτες ξέχασαν ότι σε μια δημοκρατία, σε ένα υποτίθεται κοινοβουλευτικό σύστημα, όλα τα κόμματα που εκλέγονται και αντιπροσωπεύονται στην βουλή έχουν τα ίσα δικαιώματα προβολής και δημόσιας παρουσίασης των απόψεων τους
Για τους κύριους όμως της αριστεράς και της προόδου, η δημοκρατία είναι αλλά καρτ και οι νομοί είναι καλοί μόνο όταν στηρίζουν τις απόψεις τους. Έτσι όμως αντί να εξαφανίσουν την Χρυσή Αυγή, μάλλον την κάνουν πιο ελκυστική καθώς την ηρωοποιούν και την καθιστούν την μόνη αντισυστηματική παράταξη στην Ελλάδα του μνημονίου. 
Οι αριστεροί συμμάχησαν με τους δεξιούς και το δημοσιογραφικό κατεστημένο και όλοι μαζί στα τηλεοπτικά πάνελ των ξεπουλημένων ελληνικών καναλιών κυνηγώντας τις «μάγισσες» της Χρυσής Αυγής. 
Κατά τα άλλα, δόξα να’ χει το μνημόνιο της εθνικής μας εξόντωσης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας 
 
Η εκλογική επιτυχία της κυρίας Μέρκελ και ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη μού φέρνουν στον νου τη συζήτηση για την πολυπολιτισμικότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μετανάστες που ζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως οι ασιατικής προελεύσεως, μπορούν να ζουν σε κόσμους παράλληλους χωρίς να ενσωματώνονται και χωρίς να σέβονται την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα του λαού που τους φιλοξενεί. Η πολυπολιτισμική αντίληψη, η οποία ενθουσιάζει ορισμένους συμπατριώτες μας, απαντά ότι θα πρέπει εμείς, οι Ελληνες ορθόδοξοι, να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις για να μη θίγονται οι μετανάστες. Να αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να κατεβάσουμε τις εικόνες του Χριστού από τα σχολεία και τα δικαστήρια, να μετατρέψουμε το μάθημα των Θρησκευτικών από ορθόδοξο σε θρησκειολογικό, γενικότερα να μην επιμένουμε στην ελληνικότητά μας. Η αντίθετη άποψη προτείνει ως λύση την ενσωμάτωση - ένταξη εκείνων των μεταναστών που θέλουν και μπορούν. Να κάνουν δηλαδή οι φιλοξενούμενοι τις απαραίτητες υποχωρήσεις και όχι οι φιλοξενούντες.

Στη Γερμανία υπό την επίδραση των ιδεών των Οικολόγων - Πρασίνων, οι οποίοι συγκυβέρνησαν με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ, άρχισε προ είκοσι ετών να επικρατεί η πολυπολιτισμική άποψη. Τελικά δημιουργήθηκαν γκέτο Τούρκων, Αράβων, Πακιστανών κ.ά., οι οποίοι ούτε γερμανικά μάθαιναν ούτε έδειχναν διάθεση ενσωματώσεως στις θεμελιώδεις αξίες της γερμανικής κοινωνίας. Στις 17 Οκτωβρίου του 2010 η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε δημοσίως ότι στη Γερμανία η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε πλήρως. Είπε: 
«Είχαμε την αυταπάτη να νομίζουμε ότι Γερμανοί και ξένοι εργάτες θα ζούσαμε ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας λέγοντας ότι οι αλλοδαποί δεν θα παραμείνουν. Η τάση έως τώρα ήταν να αποδεχόμαστε την πολυπολιτισμική αντίληψη. Αλλά αυτή η αντίληψη έχει αποτύχει, έχει αποτύχει πλήρως».
Η καγκελάριος δήλωσε ότι δεν θα κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες, αλλά θα προτιμά ειδικευμένους επιστήμονες και θα απαιτεί από τους μετανάστες να μαθαίνουν καλά τη γερμανική γλώσσα. Οι συνεταίροί της στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές, συμφώνησαν και έκαναν λόγο για μία κυρίαρχη γερμανική πολιτιστική ταυτότητα, την οποία οφείλουν να αποδέχονται όλοι οι αλλοδαποί.

Με την άποψη της Μέρκελ περί αποτυχίας της πολυπολιτισμικότητας έχουν, με δικά τους λόγια, συνταχθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο παλαίμαχος ηγέτης της ιταλικής Αριστεράς Μάσιμο Ντ’ Αλέμα και άλλοι. Χρήσιμο μήνυμα για τους εν Ελλάδι πολυπολιτισμικούς. Και επειδή προσφάτως ακούσαμε ορισμένες «εκσυγχρονιστικές» προτάσεις για τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυπολιτισμικό - θρησκειολογικό, καταγράφω πώς η Γερμανία αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Το μάθημα είναι υποχρεωτικό και βαθμολογείται σε όλες τις τάξεις ισοτίμως με τα άλλα μαθήματα. Εχει περιεχόμενο αμιγώς ομολογιακό - χριστιανικό και ουδείς σκέφτηκε ποτέ να το αντικαταστήσει με θρησκειολογία. Οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ ρωμαιοκαθολικού και ευαγγελικού (λουθηρανικού) περιεχομένου του μαθήματος. Οι δύο μεγάλες αυτές χριστιανικές κοινότητες της Γερμανίας, καθολικοί και ευαγγελικοί, έχουν την επιμέλεια των βιβλίων, του αναλυτικού προγράμματος και της εγκρίσεως των καθηγητών. Το κράτος πληρώνει τους διδάσκοντες, αλλά αυτοί οφείλουν να ακολουθούν τη διδασκαλία των δύο επικρατουσών χριστιανικών ομολογιών.

Οι ορθόδοξοι δικαιούνται να διδάσκουν την πίστη τους, όταν συγκεντρώνεται σε μία τάξη ικανός αριθμός, τον δε καθηγητή διορίζει η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι μουσουλμάνοι δεν διορίζουν δικούς τους διδάσκοντες, διότι εκλήθησαν από την κυβέρνηση να δηλώσουν αν σέβονται πλήρως το Σύνταγμα και τη νομοθεσία (π.χ. ισότητα ανδρών και γυναικών) και αρνήθηκαν να απαντήσουν. Τα παιδιά τους μαζί με όσους ζητούν απαλλαγή παρακολουθούν ως εναλλακτικό μάθημα την Ηθική και βαθμολογούνται κανονικά.

Γιατί οι Έλληνες «προοδευτικοί» προτείνουν αποτυχημένα πρότυπα;