Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Σεπ 2013


Το καλοκαίρι και η επίπλαστη ευδαιμονία του έφυγε. Ακολουθεί ο χειμώνας και μία πρωτοφανής κλιμάκωση που μας θέλει στην απόλυτη ένδεια, στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν την αποκτήνωση. Το σύστημα βρυχάται και ετοιμάζει τους παράπλευρους παρακρατικούς του μηχανισμούς.

Η νέα χρονιά θα δείξει το πραγματικό πρόσωπο των κτηνανθρώπων που ανέλαβαν την ολοκληρωτική ισοπέδωση της χώρας και την παράδοσή μας στις ορέξεις - διαθέσεις μηχανισμών και συμφερόντων που κινούνται ενάντια σε κάθε λογική, ηθική και που κατά σύστημα παραβιάζουν διεθνείς κανόνες, συνθήκες και δίκαιο.

Το πείραμα που άρχισε σε αυτή την μικρή χώρα θα τελειώσει με θόρυβο και με παραδειγματικό τρόπο για όποιον τολμήσει να σταθεί ενάντια στους σχεδιασμούς των πραγματικών "αφεντικών".

Είτε θέλουμε να το καταλάβουμε, είτε όχι, είμαστε οι πρώτοι και οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τα όσα θα μετακυληθούν από την Ελλάδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είτε εδώ θα αρχίσει η Νέα Εποχή είτε εδώ θα τερματιστεί η απόπειρα υλοποίησής της. Ο "τυχαίος παράγοντας" υφίσταται, όμως οι πιονιέροι των διεθνών κορακιών σύντομα θα βγάλουν νέα όπλα κατά των πολιτών της Ελλάδας.

Για όσους ελπίζουν πως το φως στο βάθος του τούνελ είναι η έξοδος, λυπάμαι πολύ αλλά θέλω να τους ενημερώσω πως είναι το τρένο που έρχεται ταχύτατα για να μας κομματιάσει. Είτε πηδάμε στην άκρη με κίνδυνο να τραυματιστουμε αλλά να παραμείνουμε ζωντανοί είτε μένουμε ακίνητοι για να αντιμετωπίσουμε τον όλεθρο που θα μας "τελειώσει" οριστικά. 

Το σχέδιο είναι δικό τους. Η απόφαση για το τι θα συμβεί είναι δική μας και όχι δική τους...

Οι ίδιοι γνωρίζουν την σπουδαιότητα της επιβολής του στην χώρα αυτή και καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην αντιληφθούν οι Έλληνες πως εκείνοι που τους κήρυξαν τον πόλεμο δεν είναι ανίκητοι. Η ήττα τους κρέμεται από μία και μόνη λέξη: Ενότητα.
Αν ομονοήσουμε, αν σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο και αποφασισμένοι σταθούμε ενωμένοι απέναντί τους, δεν έχουν καμία ελπίδα να νικήσουν αυτόν τον τόσο παράξενο λαό.

Το μοναδικό ζητούμενο είναι πότε εμείς οι Έλληνες θα καταλάβουμε τη δύναμή μας και πότε θα πάρουμε την απόφαση να τελειώνουμε με όλους εκείνους που μας θέλουν δούλους τους.Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

Ανδρέας Κάλβος - Μίκης Θεοδωράκης: 
"Τα Ηφαίστεια"


 
Λέξεις μουσικής και λόγου - Ανάλυση: 


Πόλεμο... Μας έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο.

Ναί! Οι συνεταίροι μας!
Οι συνοδοιπόροι μας, προς το μεγάλο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης!
Αυτοί που μας κουμαντάρουν σήμερα, για να παλλινορθώσουν την εθνική μας οικονομία! Μέσω των Τραπεζών τους.

Η αποκάλυψη έγινε με την αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα.

Ο λόγος που αποχώρησε είναι ότι καμία ξένη Τράπεζα δεν δίνει αναπτυξιακό δάνειο στην επιχείρηση, ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΔΡΑ και ΔΕΝ ΦΥΓΕΙ, απ΄την Ελλάδα! ΝΟΜΟΣ!

Ωμός εκβιασμός, που αποσκοπεί στην καταστροφή της εναπομείνασσας βιομηχανίας και στη μεταφορά της υπεραξίας, που παράγουν οι επιχειρήσεις, στα δικά τους κράτη!
Αυτό είναι το σχέδιό τους και οι ελληνικές Τράπεζες ακολουθούν την ίδια εντολή!

Ελάτε Ευρωληγούρηδες να δώσετε τώρα εξηγήσεις!
Ελάτε να μας μιλήσετε για οράματα και συμφέρουσες ενοποιήσεις!
Ελάτε να μας εκθειάσετε το τραστ των καπιταλιστών με το ευρώ τους!

Σας περιμένουμε!
  • Η Τουρκία κατέρριψε ελικόπτερο της Συρίας
  • Σκοπός της Άγκυρας η δημιουργία θερμού επεισοδίου με επίθεση της Συρίας σε τουρκικό έδαφος ή τουρκικό αεροπλάνο
Συριακό ελικόπτερο κατέρριψαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αφού, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Τη Δευτέρα στις 14.20 το απόγευμα, ένα ελικόπτερο τύπου Mi-17, το οποίο ανήκει στη Συρία, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στην περιοχή Γκουβέτσι στην επαρχία Χατάι κατά δύο χιλιόμετρα», δήλωσε ο κ. Αρίντς στην Άγκυρα, μετά από τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Προηγούμενες αναφορές σημείωναν πως το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και ότι η έκρηξη ήταν ορατή από την περιοχή Χατάι Γιαλανταγί. 

Δύο πιλότοι φέρεται να εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος πριν την έκρηξη, αλλά έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά την προσγείωση τους με ασφάλεια στο έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan. 

Οι άνδρες του πληρώματος του συριακού ελικοπτέρου είναι όλοι τους νεκροί, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.


«Του έγιναν επανειλημμένες συστάσεις από την αεράμυνά μας και, όταν η παραβίαση συνεχίστηκε, τα αεροπλάνα μας το έπληξαν στις 14.25 με πύραυλο, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει σε συριακό έδαφος», πρόσθεσε, δημιουργώνας πλήθος ερωτηματικών για το πως είναι δυνατόν ελικόπτερο που βάλλεται από πύραυλο να πέφτει μερικά χιλιόμετρα μακριά...
Μετά από αυτή την εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να έχει απορίες σχετικά με τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας όχι μόνο στα όσα συμβαίνουν στην Συρία, αλλά και στα όσα επιθυμούν κάποιοι πολέμαρχοι της Δύσης να συμβούν για να εξαναγκαστεί το ΝΑΤΟ (ή και οι ΗΠΑ) να παρέμβουν προκειμένου να επιβάλουν ποινές στη Συρία, μέσω βομβαρδισμών και καταστροφής στρατιωτικών στόχων αλλά και άλλων κρατικών υποδομών.

Η απορία που εμείς εκφράζουμε, είναι στο κατά πόσο νομιμοποιείται η Ελλάδα να καταρρίπτει από τούδε και στο εξής τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, για τα οποία η Αθήνα θα θεωρεί ότι παραβίασαν τον Ελληνικό εναέριο εθνικό χώρο.

Μήπως θα έπρεπε κάποιοι στην Άγκυρα να είναι περισσότερο προσεκτικοί μέσα στην αγωνία και το πάθος τους να δημιουργήσουν νέες εκατόμβες νεκρών; Μήπως κάποιοι στην Τουρκία θα πρέπει να αναλογιστούν τον πραγματικό κίνδυνο που ελοχεύει στην γειτονιά τους και που απειλεί με άμεση μεταφορά των πολεμικών επιχειρήσεων εντός του τουρκικού εδάφους;

Παρά την τελευταία εξόφθαλμη επιθετική ενέργεια της Άγκυρας προς την Συρία, όλοι περιμένουμε την τουρκική προβοκάτσια που θα γίνει εντός της Τουρκίας. Κι αυτό επειδή ο Άσαντ δεν πρόκειται να "τσιμπήσει" σε τέτοιου είδους δολώματα που αντανακλούν την ποιότητα της νοημοσύνης των δημιουργών τους. Η μεγάλη προβοκάτσια (που πιστεύουμε ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα) δυστυχώς θα έχει νεκρούς Τούρκους πολίτες και θα χρεωθεί μέσω των κατάλληλων οδών στην Δαμασκό...Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

 
  • Επτά οι νεκροί μέχρι στιγμής
  • Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν
  • Τρεις οι δράστες
  • Το συμβάν σημειώθηκε στη συνοικία Νέιβι Γιάρντ 
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν, έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σε κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσιγκτον . 

Αρχικά οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για έναν ένοπλο, ωστόσο σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι δράστες είναι τρεις. Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η washingtonpost οι αστυνομικοί σκότωσαν έναν από τους τρεις ενόπλους, ενώ άλλα διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι και ο δεύτερος δράστης είναι νεκρός.

Όπως έγινε γνωστό, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα στο κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τραυματίζοντας συνολιά δέκα εργαζομενους και αστυνομικούς. Ωστόσο ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με όσα είπαν αυτόπτες μάρτυρες ένας από τους ενόπλους πυροβολούσε από τον τέταρτο όροφο σημαδεύοντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην καφετέρια του κτιρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, το επεισόδιο σημειώθηκε στις 08:20 (15:20 ώρα Ελλάδας), όταν ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί σε ένα από τα κτίρια της περιοχής όπου εργάζονται περίπου 3.000 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος του Ναυτικού, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News είπε ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες αλλά και νεκροί.

Η αστυνομία είχε εντοπίσει έναν από τους δράστες στο κτίριο 197, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης Ναυτικών Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού (NAVSEA), που είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή σκαφών και υποβρυχίων.

Σημειώνεται ότι οι αρχές έκλεισαν -για προληπτικούς λόγους- τα σχολεία της περιοχής . Εξάλλου κανένα αεροπλάνο δεν απογειώνεται σήμερα από το αεροδρόμιο «Ρόναλντ Ρίγκαν» της Ουάσινγκτον εξαιτίας του περιστατικού.

Αντίθετα, τα αεροπλάνα με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη συνοικία Νέιβι Γιαρντ, μπορούν να προσγειωθούν κανονικά, σύμφωνα με τον Κρις Παολίνο εκπρόσωπο του αεροδρομίου. 


Συλλήψεις για διαρροή κρατικών πληροφοριών 

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο επιχείρησης της με την κωδική ονομασία «Κατάσκοπος», συνέλαβε σήμερα το πρωί 17 άτομα, μεταξύ αυτών τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Βουλής της χώρας, πρώην και νυν στελέχη της αστυνομίας, του υπουργείου Άμυνας και των κρατικών μυστικών υπηρεσιών, για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η αστυνομία αναζητά άλλα τρία άτομα, ενώ δύο ακόμη που θεωρούνται ύποπτα για την ίδια υπόθεση εκτίουν ποινή φυλάκισης για άλλα αδικήματα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεφσκι, ανέφερε ότι η αστυνομία εργαζόταν επί δύο χρόνια για την εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία και για παράδοση αυστηρά διαβαθμισμένων κρατικών πληροφοριών σε εκπροσώπους ξένων μυστικών υπηρεσιών, καθώς και για εκβιασμούς προσώπων από το δημόσιο βίο της χώρας.

Ο κ.Κότεφσκι δεν ανέφερε με ποιες μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών συνεργάζονταν οι συλληφθέντες.

Η αστυνομία, σε έλεγχο που πραγματοποίησε στα σπίτια των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρήκε και κατάσχεσε αρχεία τα οποία περιείχαν εμπιστευτικές κρατικές πληροφορίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο κ. Κότεφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώτο περιστατικό σύλληψης υπόπτων στη χώρα για συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Ευχή ή κατάρα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ενεργειακοί δρόμοι προς την Δύση; Ενώ ο ελληνισμός της Κύπρου γιορτάζει το άναμμα της φλόγας η οποία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει και το «αναστάσιμο φως» του έθνους, λίγα μίλια ανατολικότερα ένας λαός μετράει για την ώρα περίπου 117.000 νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους, καθώς επίσης και ανυπολόγιστες καταστροφές στο όνομα όχι κάποιας «ελευθερίας» – όλα αυτά στην κονίστρα των διεθνών σχέσεων δεν αποτελούν παρά «δικαιολογίες» για τους αφελείς και ευκολόπιστους – αλλά πιθανότατα και στον βωμό ενός… αγωγού.

Από τη διαδικτυακή αυτή γωνιά έχουμε ενημερώσει εδώ και χρόνια τους φίλους αναγνώστες, ότι τα πράγματα δεν είναι – σχεδόν – ποτέ όπως φαίνονται, ενώ με τις ανά περιόδους αναρτήσεις προσπαθούμε – με όλη τη σχετικότητα που επιβάλλεται – να τους κάνουμε να αντιληφθούν τη μακροσκοπική εικόνα για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας, δηλαδή να δούνε το «δάσος» κι όχι μόνο το «δέντρο».

Έτσι και σήμερα προσπαθώντας να συμπληρώσουμε το σύνθετο γεωπολιτικό «παζλ» το οποίο σχηματοποιείται μπροστά στα μάτια μας, επικεντρωνόμαστε σε ένα μεγάλο σημείο του «δάσους», το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί με την δέουσα προσοχή τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το ζήτημα της Συρίας. Εξηγούμαστε:

Μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών επιλογών των Αγγλοσαξόνων και της Ρωσίας, κατά κύριο λόγο, στην κονίστρα του χώρου τον οποίο έχουμε προσδιορίσει ως «υδάτινο άξονα Μαύρη Θάλασσα-Στενά-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος» (ΜΘΣΑΑΜ) και ο οποίος έχει αφορά και το ποιος από τους δύο θα ελέγξει την «πολύφερνη νύφη» που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση (κατά κύριο λόγο τη γερμανική ισχύ), εκτυλίσσεται ένα πολύπλοκο ενεργειακό παίγνιο το οποίο στόχο έχει από την πλευρά των Αγγλοσαξόνων, να σπάσει την εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, ενώ η Μόσχα προσπαθεί φυσικά να αποτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί.

Όπως έχουμε επίσης προαναφέρει, η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία στην ουσία δεν επιτρέπει στους Αγγλοσάξονες να χρησιμοποιήσουν τις Βρυξέλλες με τον τρόπο που χρειάζονται, αφού οι Ευρωπαίοι θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να διατηρούν ένα επίπεδο σχέσεων με το Κρεμλίνο. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επαμφοτερίζουσα στάση του Βερολίνου στο ζήτημα της Συρίας, το οποίο από τη μία καταδικάζει απερίφραστα, αλλά μόνο λεκτικά τη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να προβληματίζει την Ουάσιγκτον που θα επιθυμούσε μία πολύ πιο ενεργή στάση. Η γερμανική πολιτική υπαγορεύεται πολύ λογικά από τη σχέση εξάρτησης που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία, η οποία δεν είναι δυνατό να διαταραχτεί, αφού κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην ατμομηχανή της Ευρώπης.

Πώς λοιπόν οι δυτικές ναυτικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν την νέα αρχιτεκτονική στην ΜΘΣΑΑΜ έτσι ώστε να μειώσουν την εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία; Ένας από τους κύριους μοχλούς για τη δημιουργία μίας τέτοιας εξέλιξης είναι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα οι ανακαλύψεις στο Ισραήλ, την Κύπρο και οσονούπω στην Ελλάδα να οδηγούν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνδυασμένες υπάρχουσες και δυνητικές δυνατότητες του άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα θα μπορούν να καλύψουν πάνω από το 30% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ από το 2020 και μετά.

Όμως, από μόνα τους τα συγκεκριμένα κοιτάσματα πολύ δύσκολα θα έκαναν τη διαφορά σε σημείο όπου η ΕΕ να «απεξαρτηθεί» – τουλάχιστον πολιτικά – από το σφιχταγκάλιασμα της Μόσχας. Για τους Αγγλοσάξονες χρειάζεται κι ένας τέταρτος στην εξίσωση, ο οποίος σε συνδυασμό με το Ελληνο-ισραηλινό τρίγωνο να μπορέσει να αυξήσει τις ποσότητες υδρογονανθράκων προς την ΕΕ, άρα και τη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Ποιος θα είναι αυτός ο «τέταρτος»; «H Συρία» θα σκεφτόταν κάποιος, ειδικά αφού η συγκεκριμένη ανάλυση αναφέρεται στην μαρτυρική αυτή χώρα. Η απάντηση όμως είναι αρνητική. Η Συρία δεν αποτελεί χώρα-παραγωγό η οποία θα έλυνε το πρόβλημα των Αγγλοσαξόνων. Η χώρα-κλειδί για τις εξελίξεις η οποία θα συμπληρώσει το «καρέ» της ενέργειας για τον νέο ενεργειακό χάρτη του 2020 βρίσκεται όχι στην Μεσόγειο αλλά στον Κόλπο και δεν είναι άλλη από το Κατάρ…

Με λίγα λόγια, στον ενεργειακό άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα σχεδιάζεται να προστεθεί και ο τεράστιος παραγωγός φυσικού αερίου που λέγεται Κατάρ. Η κρίση λοιπόν στη Συρία, πάντα αναφορικά με την ενεργειακή γεωπολιτική παράμετρο, απαντάει στο ερώτημα από πού ακριβώς σχεδιάζεται να περάσει αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει το «σουνιτικό» φυσικό αέριο του Κόλπου στη Μεσόγειο και πιθανότατα εξηγεί την ενεργητική διπλωματική εμπλοκή του Κατάρ στην περιοχή, τόσο στην υπόθεση της Συρίας, όσο για παράδειγμα στη Λωρίδα της Γάζας…

Πολύ απλά, μια σιιτική-αλαουιτική Συρία δεν αποτελεί σύμμαχο των Σαουδαράβων και των Καταριανών οι οποίοι βλέπουν στο σιιτικό δόγμα του Ισλάμ τον κύριο αντίπαλο για τον έλεγχο του ισλαμικού κόσμου. Βέβαια, το γεγονός της συνεργασίας του Κατάρ με το Ιράν στα κοιτάσματα του Περσικού, αποτελεί μία «τακτική» κίνηση και των δύο αφού το «χρήμα ενώνει», ενώ και η γειτνίαση εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας τα οποία χρήζουν ορθής διαχείρισης ώστε να μην εξελιχθούν σε «θερμό μέτωπο». Κατά τα άλλα, το πώς η κάθε πλευρά θα επενδύσει τα χρήματα αυτά, στο να υποστηρίξει αντίπαλες ομάδες και κινήματα είναι ένα άλλο θέμα…

Με άξονα τη βασική μας θέση ότι το Κατάρ προορίζεται να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Συρίας στην Ανατολική Μεσόγειο για να το προωθήσει στην ΕΕ, με σκοπό να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, εξάγεται λογικά το συμπέρασμα, ότι στις χώρες που παρεμβάλλονται μεταξύ του Κατάρ και της Μεσογειακής ακτής, θα κριθεί η διαμόρφωση των νέων ισορροπιών ώστε είτε να υποστηρίζουν τον σχεδιασμό είτε να τον υπονομεύουν.

Η Ιορδανία, η Συρία, το Ιράκ αλλά και ο Κουρδικός παράγοντας έχουν για τον λόγο αυτό μετατραπεί στο πεδίο θερμής αντιπαράθεσης των Μεγάλων Δυνάμεων οι οποίες για να επιτύχουν τους σχεδιασμούς τους δεν διστάζουν να ξυπνήσουν τα θρησκευτικά πάθη τόσο μέσα στο Ισλάμ όσο και μεταξύ του Ισλάμ και των υπολοίπων. Φυσικά, ο κάθε γεωπολιτικός δρων, προσπαθεί μέσω της συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο «παίγνιο» να εξασφαλίσει και τα συμφέροντα του, όπως καθείς τα αντιλαμβάμνεται (για παράδειγμα η Τουρκία οραματίζεται την ανασύσταση του Οθωμανικού χώρου, ενώ η Σαουδική Αραβία την κυριαρχία του Σαλαφιτικού Ισλάμ στην περιοχή, οι Κούρδοι για τη δημιουργία τους κράτους τους και πάει λέγοντας).

Κλείνουμε τη σύντομη αυτή ανάλυση μιας ακόμα παραμέτρου της σύγκρουσης στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι το καίριο ερώτημα για τις εξελίξεις αφορά το αν και κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε τριχοτόμηση και στο ποιος ακριβώς θα έχει την πρόσβαση στην Μεσόγειο, το σουνιτικό ή το σιιτικό στοιχείο, με το τελευταίο να είναι εχθρικό προς τη Δύση, ενώ και οι Κούρδοι παίζουν τον δικό τους (εναλλακτικό;) ρόλο στο θέμα αυτό.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή και με βάση το παραπάνω σκεπτικό, η κατάσταση στη Συρία δεν πρόκειται να μείνει ως έχει, αλλά αυτό για να αλλάξει προϋποθέτει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης για να αλλάξει τα δεδομένα επί του πεδίου. Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι επήλθε συμφωνία στο συριακό πρόβλημα, πιθανότατα θα διαψευστεί και όλοι οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα επεισόδια στον δρόμο από τον Κόλπο… στην Άγρια Δύση.

Πηγή – Χάρτης Defence - Point

Καταγγελία για φοροδιαφυγή χοτζάδων στα παρασχολεία της Θράκης
Φοροδιαφυγή με ονοματεπώνυμο 
Όλοι ξέρουν αλλά κανένας δε μιλάει

Άρθρο του δημοσιογράφου
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Για μια στροφή πριν από την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση κάνει λόγο η κυβέρνηση, αν και αυτό μένει να το δούμε και στην πράξη, αφού στα λόγια έχουμε ακούσει πολλά ως τώρα αλλά ελάχιστα εξ αυτών έγιναν πράξη. Εκείνο πάντως που εξακολουθεί να προκαλεί εντύπωση είναι που κανείς δεν τολμά να μιλήσει για τα αίτια αυτής της οικονομικής κρίσης και κάθε φορά που η συζήτηση πάει εκεί η απάντηση που παίρνουμε είναι πως δεν έχει σημασία το τι έγινε παλιά αλλά το τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει από δω και πέρα.

Βέβαια πέρα από τα αίτια που ελάχιστοι γνωρίζουν και που λογικά εμείς οι πολλοί δε θα μάθουμε ποτέ, υπάρχουν κι εκείνα που είναι γνωστά σε όλους μας και ένα από αυτά είναι η τεράστια φοροδιαφυγή στη χώρα μας. Άλλωστε και το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με αποτέλεσμα να μπουν στα ταμεία του κράτους τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά όσο την είδατε εσείς αυτή την περιβόητη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση Παπανδρέου άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς.

Σήμερα πάντως για πρώτη φορά βλέπουμε να καταβάλλεται μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια για την καταπολέμηση και πάταξη αυτής της μάστιγας, η οποία στερεί από το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Ήδη, εδώ και μήνες, κλιμάκια του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οργώνουν όλες σχεδόν τις τουριστικές και μη περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιούν εκατοντάδες ελέγχους σε επιχειρήσεις και επιβάλουν αντίστοιχα πρόστιμα μιας και οι σωστοί και νόμιμοι επαγγελματίες απ’ ότι προκύπτει από τους ελέγχους είναι ελάχιστοι. Ωστόσο για να έρθουν και τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει οι έλεγχοι αυτή να μην έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, θα πρέπει να είναι σε μόνιμη πλέον βάση και φυσικά θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους τομείς αφού η φοροδιαφυγή δεν είναι κάτι που εντοπίζεται μόνο στα μαγαζιά. Φοροδιαφυγή μπορεί να υπάρξει παντού και παρακάτω θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλω να πω.

Όπως αρκετοί από εσάς ξέρετε, σχεδόν σε όλα τα χωριά της Ξάνθης και της Κομοτηνής τα οποία κατοικούνται από μουσουλμάνους, εκτός από τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία υπάρχει και ένας χότζας, ένας ιεροδιδάσκαλος ο οποίος τα απογεύματα κάνει μάθημα θρησκευτικών στα παιδιά του χωριού και τα μαθήματα αυτά συνήθως γίνονται μέσα στο τζαμί. Ωστόσο, ο χότζας αυτός δεν πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο, αλλά από άλλες πηγές με αποτέλεσμα τα χρήματα που παίρνει να είναι αδήλωτα κι άρα αφορολόγητα. Ήδη υπάρχει επίσημη μαρτυρία του τουρκομουφτή Ξάνθης, με βάση την οποία οι ιεροδιδάσκαλοι της περιοχής, αυτοί δηλαδή που τα απογεύματα παραδίδουν μαθήματα θρησκευτικών στα παιδιά του χωριού στο οποίο εργάζονται, πληρώνονται από τη γειτονική Τουρκία. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως αρκετοί από τους χοτζάδες αυτούς πληρώνονται και από τους κατοίκους του χωριού στο οποίο διδάσκουν.

Ενδεικτικά σας αναφέρω πως χότζας ο οποίος διδάσκει σε χωριό με 50 οικογένειες, εκτός από τα χρήματα που του δίνει η Τουρκία, παίρνει και μισθό 700 ευρώ από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι σε ετήσια βάση δίνουν το ποσό που τους αναλογεί ώστε να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του παρασχολείου αλλά και ο μισθός του χότζα. Μιλάμε δηλαδή για ιεροδιδασκάλους οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση πληρώνονται μόνο από την Τουρκία και στην χειρότερη πληρώνονται και από την Τουρκία και από τους κατοίκους του οικισμού που εργάζονται. Και στις δυο περιπτώσεις όμως μιλάμε για μαύρο χρήμα, μιλάμε για χρήμα που δεν φορολογείται από το ελληνικό κράτος, γιατί πολύ απλά δε φαίνεται πουθενά.

Το θέμα όμως δε σταματά εδώ, αφού οι εν λόγω ιεροδιδάσκαλοι μόλις συμπληρώσουν 33 χρόνια εργασίας ως χοτζάδες σε κάποιο χωριό της Θράκης, συνταξιοδοτούνται από την Τουρκία. Ναι πολύ καλά βλέπετε, Έλληνες πολίτες οι οποίοι εργάζονται στην Ελλάδα συνταξιοδοτούνται από την Τουρκία κι αυτό δε νομίζω πως μπορεί να συμβαίνει ούτε στις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες. Να δούλευαν στην Τουρκία θα ήταν πολύ λογικό να πάρουν σύνταξη από εκεί αλλά το να δουλεύουν στην Ελλάδα και να συνταξιοδοτούνται από την Τουρκία είναι τουλάχιστον παράλογο.

Άρα, εδώ μιλάμε για εκατοντάδες ιεροδιδασκάλους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή πληρώνονται μόνο από την Τουρκία, είτε πληρώνονται από Τουρκία και κατοίκους μαζί είτε λαμβάνουν σύνταξη από την Τουρκία για της εργασία τους στην Ελλάδα, βγάζουν καθαρό αφορολόγητο χρήμα με το οποίο οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν αυτοκίνητα, σπίτια και άλλη κινητή και ακίνητη περιουσία την οποία ποτέ δεν κλήθηκαν να δικαιολογήσουν. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι στη χώρα μας εμφανίζονται ως άνεργοι ή έστω με ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, αλλά έχουν μια τεράστια περιουσία και οι φορολογικές αρχές της χώρας μας δεν τους ζήτησαν ποτέ να δικαιολογήσουν την περιουσία τους αυτή. Δεν τα ξέρουν όλα αυτά οι εφοριακοί της Θράκης; Ακόμα κι αν όντως δεν τα ξέρουν δεν είδαν τίποτα ως τώρα από τα δημοσιεύματα στον τοπικό και πανελλαδικό τύπο για το συγκεκριμένο θέμα; Εδώ μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ονοματεπώνυμο, για ανθρώπους τους οποίους μπορούν να τους βρουν ανά πάσα στιγμή με μια μόνο επίσκεψη στα χωριά με μουσουλμάνους κατοίκους. Κι όμως, κανένας ως τώρα δεν έδειξε διάθεση να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας μας άνεργοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν χαράτσια και έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Παραβλέπουν δηλαδή οι φορολογικές αρχές καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά και ζητάνε από τον φτωχό και ταλαιπωρημένο κοσμάκη να σώσει την Ελλάδα.

Κι όμως εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά, ας βγουν οι εφοριακοί έξω, ας πάνε μια βόλτα σε μερικά χωριά κι ας ζητήσουν να δουν τον χότζα του χωριού κι όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Τόσο δύσκολο είναι να το κάνουν αυτό;
  • "Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων" από τις ΗΠΑ σε εταιρείες μισθοφόρων (εκτελεστές συμβολαίων των ΗΠΑ) 
  • Χωρίς κανόνες εμπλοκής, παραδίδεται το Αφγανιστάν στα χέρια μισθοφόρων που θα εκτελούν δολοφονίες για να υπερασπίζουν τα συμφέροντα του Λευκού Οίκου
Στις 13 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου - για τα συμπεράσματα της τετραήμερης επίσκεψης στην Καμπούλ της αντιπροσωπείας των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών της Γερουσίας του Πακιστάν - ο προεδρεύων της, Μουσαχίντ Χουσαΐν Σαγιέντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να αφήσουν στο Αφγανιστάν περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες σε εννέα βάσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και της Ουάσινγκτον θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ο αριθμός αυτός δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους εμπειρογνώμονες. 'Ενα μικρότερο σύνολο στρατιωτικών δεν θα επέτρεπε απλούστατα να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του προγράμματος πλήρους μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις της και την αστυνομία.

Πάντως, απ΄ ότι φαίνεται, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μείνουν χωρίς κάλυψη. Ο Γερουσιαστής υπενθύμισε στο κοινό μια σημαντική λεπτομέρεια: παράλληλα με τους στρατιωτικούς, «σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, θα παραμείνουν στη χώρα πάνω από 100.000 αμερικανοί συμβασιούχοι, που εργάζονται στον τομέα της ασφάλειας». Και ο αριθμός αυτός δεν υπάγεται στις περικοπές των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα Fiscal Times είχε δώσει πιο συγκεκριμένους αριθμούς ήδη από το Μάιο. Σύμφωνα με την πρόσφατη αλληλογραφία της Professional Overseas Contractors, τη στιγμή εκείνη εργαζόταν στο Αφγανιστάν 110.404 συμβασιούχοι. Από αυτούς, οι 33.444 είναι πολίτες των ΗΠΑ. Οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί και πολίτες άλλων χωρών. 'Οπως έγραψε η εφημερίδα «η συντριπτική πλειονότητα απασχολείται στις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, που εργάζονται για το Στείτ Ντιπάρτμεντ στην προστασία διπλωματών. Αυτό σημαίνει ότι οπλοφορούν για να σκοτώνουν στο όνομα της αμερικανικής κυβέρνησης».

Πολύ δε περισσότερο, μετά την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων, είναι οι ίδιοι που θα αναλάβουν την εκπαίδευση της αφγανικής αστυνομίας και του στρατού, την κατασκευή της υποδομής, την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης και προστασίας των πολιτών που απασχολούνται σ΄ αυτήν. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συνεργασίας, που υπογράφηκε το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους και αφορά την αφγανο-αμερικανική σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας, μέχρι το 2024 θα παραμείνει στη χώρα ένας ελάχιστος αριθμός αμερικανικών στρατευμάτων. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, που τη στιγμή αυτή υλοποιείται από τους στρατιωτικούς, θα ολοκληρωθεί από ιδιώτες φύλακες της τάξης.

Μόνο που αυτός ο «στρατός» θα είναι κάπως διαφορετικός. Οι ιδιώτες συμβασιούχοι θα είναι απείρως λιγότερο δεσμευμένοι στην επιλογή των ενεργειών τους, σε κρίσιμες στιγμές, σε σύγκριση με τις ένοπλες δυνάμεις. Αν ληφθεί υπόψη, ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων σε εγκαταστάσεις και μεταφορικές φάλαγγες πραγματοποιείται από μικρές ομάδες, είναι φανερό ότι οι ιδιώτες είναι απόλυτα σε θέση να αποκρούσουν αποτελεσματικά την επιδρομή, χωρίς να δίνουν σημασία στους κανόνες χρήσης ένοπλης βίας. Ούτως ή άλλως - με βάση την εμπειρία - οι συμβασιούχοι έχουν - κατά κανόνα – δημιουργήσει διασυνδέσεις με τον τοπικό υπόκοσμο, κάτι που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ένοπλων συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών, το Υπουργείο 'Αμυνας είχε δαπανήσει το 2011 για συμβόλαια 375 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τα 163 δις του 2000. Κατά τα φαινόμενα, οι εξωτερικές συνεργάτες στον πόλεμο έχουν γίνει δημοφιλείς.Οι 100 χιλιάδες Γεωργιανοί που ήρθαν στην Ελλάδα, πλήρωσαν στην Τουρκία από 3.000 ευρώ έκαστος για να περάσουν στην πατρίδα μας. Τα 4 εκατομμύρια λαθρομετανάστες που πέρασαν στην Ελλάδα (και οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- συνεχίζουν να είναι εδώ, πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου 4.000 ευρώ για να έρθουν στην χώρα μας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Ελληνικό κράτος έχει απωλέσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ (τα οποία καρπώθηκε όλα η Τουρκία) και είναι το ποσό για το οποίο μπήκε το ΔΝΤ στην χώρα.
Δηλαδή, εάν δίναμε 10ετείς άδειες διαμονής, νόμιμης εργασίας και δηλωμένης διεύθυνσης κατοικίας, με δικαίωμα ανάκλησης μετά τα 2 χρόνια ανεργίας, τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα…!
Όπως δεν έχει πρόβλημα η κυρία Νταλάρα που δήλωσε πως «δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι»… αλλά ξέχασε πως υπάρχουν διαφυγόντα χρήματα, με τα οποία η Τουρκία μας ταΐζει με σήριαλ, εξαγοράζει συνειδήσεις εκδοτών, εξαγοράζει μαρίνες νησιών και εμφανίζεται ισχυρότερη λόγω εγκεφαλικής πενίας των εν Ελλάδι κυβερνώντων και πολιτών...

Υπάρχει, φυσικά και η παράμετρος τα λεφτά να πηγαίνουν και «πιο πάνω» από τους εκδότες, αλλά αυτό εάν συνέβη (ή συνεχίζει να συμβαίνει) θα το αποκαλύψει η ιστορία, αν και τότε θα είναι αργά για κρεμάλες, αφού θα έχει κρεμαστεί η χώρα στα μανταλάκια για πώληση και ο λαός θα δίνεται δώρο σε κάθε (εξ)αγορά.

Με τις υγείες μας πατριώτες.
Και μην ξεχάσετε να μαλώνετε μεταξύ σας για τις ιδέες σας, όταν κάποιοι πλουτίζουν από την ηλιθιότητά σας...
Μην διστάσετε και να αλληλοσκοτωθείτε, για να τους επιτρέψετε να σας δέσουν χειροπόδαρα (εκείνοι που σας ξεπούλησαν) ως «λίαν επικίνδυνους» για την χώρα. 
Μην ξεχάσετε να μένετε στα μαντριά σας και να ακούτε τα τσομπανόσκυλα και τους τσομπάνηδες που σας θέλουν γκετοποιημένους στα μαντριά που φτιάχτηκαν για όλους εμάς...
Και πρωτίστως μην ξεχάσετε όμως πως εάν εσείς έχετε ιδεολογίες, κάποιοι πλουτίζουν από αυτές…
Αρκεί να θυμόσαστε πως όταν ο κόσμος χωρίστηκε από τους ισχυρούς Στάλιν και Τσόρτσιλ, αυτό έγινε πάνω σε ένα τσιγαρόχαρτο και όλοι οι άνθρωποι δεν ήταν παρά απειροελάχιστες κουκκίδες από το μελάνι που χρειάστηκε για τα λίγα νούμερα που γράφτηκαν εκεί (όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα, μόνο που μετά από χρόνια θα μάθουμε τι είδος χαρτί χρησιμοποίησαν για να μας... γράψουν)!

Καλημέρα Μπανανιστάν, καλημέρα ραγιάδες, καλημέρα εθελόδουλοι δειλοί κι ανάξιοι, που πουλήσατε το αίμα το προγόνων σας για να έχετε ipad, εξοχικό και ξεσαλώματα στην κάθε Μύκονο και στην κάθε Χαβάη.

Η πτώχευση στην χώρα ήρθε όταν οι κάτοικοί της αντάλλαξαν την περηφάνεια τους με τις υποσχέσεις του κάθε «Γκρούεζα» και του κάθε τυχάρπαστου "Μαυρογιαλούρου" της περιοχής, με τις μικρολαμογιές και τα κατάπτυστα κομματιλίκια.

Και σήμερα στον ίδιο δρόμο βρισκόμαστε, αλλά επειδή άλλαξε το περιβάλλον έχουμε την εντύπωση πως βαδίζουμε διαφορετικά κι ας πηγαίνουμε στο στόμα του λύκου, που ξεμοναχιάζει τα θύματά του κι εμείς χειροκροτούμε ως κατόρθωμα την κάθε προσεγμένη ανθρωποσφαγή αγνοώντας πως έρχεται η σειρά μας…

Καλημέρα σας πατριώτες, που πιστεύετε ακόμη στους υπαλλήλους του σφαγείου που σας περιμένει…Κρίνοντας από τα αποτελέσματα ορισμένων δημοσκοπήσεων, τα οποία δίνουν στην αντιπολίτευση την πρώτη θέση, με μικρή έστω διαφορά, καθώς επίσης από τις εξαγγελίες του κόμματος που την εκπροσωπεί, με βάση τις οποίες θα κερδίσει στις εκλογές, εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες έδρες για να κυβερνήσει, οι Έλληνες επιθυμούν μία ριζική αλλαγή της πολιτικής  – έχοντας πλέον διδαχθεί από την κρίση χρέους, γενεσιουργός αιτία της οποίας ήταν αναμφίβολα το πελατειακό κράτος (ερμηνεία στη συνέχεια) και η πολιτική διαφθορά.

Θέλουν λοιπόν μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία «σοβιετικού τύπου», με την εθνικοποίηση των τραπεζών, με την κυριαρχία των εργατικών συνδικάτων, καθώς επίσης με το λαό στην εξουσία – αφού, χωρίς τη συνδρομή του, η αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία πάνω από μία εβδομάδα», όπως η ίδια αναφέρει. Επομένως, οι Έλληνες επιθυμούν ακόμη περισσότερο κράτος, παρά το ότι ήταν αυτό που τους οδήγησε στο γκρεμό.

Βέβαια, δεν αναφέρθηκε πουθενά η συμμετοχή του «λαού» στην ψήφιση των βασικών νόμων, ούτε στον έλεγχο της εξουσίας – κατά τα πρότυπα της άμεσης δημοκρατίας.

Παράλληλα, δεν απαιτήθηκε από την αντιπολίτευση η έξοδος από την Ευρωζώνη ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση – αλλά μόνο η διαγραφή τουλάχιστον του 50% του δημοσίου χρέους, αφού δεν είναι βιώσιμο (ενδεχομένως μονομερώς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία!).

Εν τούτοις, δεν δόθηκε καμία σημασία στο γεγονός ότι, μετά το PSI, όπου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεταφέρθηκε σχεδόν στο σύνολο του από τους ιδιώτες στους εταίρους της (με αγγλικό δίκαιο, ενυπόθηκο, χωρίς καμία δυνατότητα μετατροπής του σε εθνικό νόμισμα), οι διαπραγματευτικές δυνατότητες της Ελλάδας είναι πολύ περιορισμένες.

Δεν δόθηκε σημασία ούτε στο ότι, το ύψος του συνολικού εξωτερικού χρέους της Ελλάδας (περί τα 440 δις € ή 576,6 δις $ στα τέλη του 2012), απέναντι στο οποίο υπάρχουν μόλις 5,58 δις € συναλλαγματικά διαθέσιμα (7,255 δις $ συμπεριλαμβανομένου του χρυσού), μάλλον δεν επιτρέπει μεγάλη «ελευθερία κινήσεων».

Εκτός αυτού, κανένας δεν αναρωτήθηκε τι θα συμβεί, στην περίπτωση εθνικοποίησης των τραπεζών (γιατί όχι και των υπολοίπων ιδιωτικών επιχειρήσεων) με τι καταθέσεις ή εάν θα συνέχιζε η ΕΚΤ να τις τροφοδοτεί με ρευστότητα, από το πρόγραμμα ELA.

Φυσικά η αντιπολίτευση στηρίζεται στο «γεγονός» ότι, η Ελλάδα διαθέτει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα – οπότε δεν έχει μεν τη δυνατότητα να εξοφλεί τους τόκους και τις δόσεις των δανείων της, χωρίς την ενίσχυση της Τρόικας, αλλά μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

Όμως, εάν η Ελλάδα πάψει να πληρώνει τα χρέη της απέναντι τους εταίρους της, γιατί αυτοί, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα της ή να την επισκέπτονται για τουρισμό; Εάν όμως περιορισθούν τόσο οι εξαγωγές, όσο και ο τουρισμός, δεν θα καταρρεύσει το ΑΕΠ, οπότε και τα έσοδα του δημοσίου; Δεν θα πάψει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα; Σε μία τέτοια περίπτωση, πως θα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις;

Προφανώς οι Έλληνες, σε αντίθεση με εμάς, θα γνωρίζουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα – αφού φαίνεται να στηρίζουν τόσο τις αλλαγές που προτείνει η αντιπολίτευση, όσο την ίδια.

«Ο Θεός μαζί μας» λοιπόν, αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται – με κριτήριο το ότι, είναι η δεύτερη φορά που η αντιπολίτευση μοιράζει υποσχέσεις στη ΔΕΘ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση (η πρώτη ήταν το μοιραίο «έτος της προδοσίας»). Ολοκληρώνοντας, θα υπενθυμίσουμε ένα παλαιότερο κείμενο, σε σχέση με το πελατειακό κράτος.

Το πελατειακό κράτος
Χωρίς καμία αμφιβολία, ο μεγαλύτερος εχθρός των Ελλήνων είναι το πελατειακό κράτος – το οποίο, τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνάει απολυταρχικά την Ελλάδα, έχοντας καταστεί παντοδύναμο, σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί.

Στα πλαίσια αυτά το βασικό «αντικείμενο» εκμετάλλευσης του, κυρίως η αστική, μη δημοσιοϋπαλληλική τάξη, καθώς επίσης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν αντιστάθηκαν ουσιαστικά στην εισβολή του ΔΝΤ – έχοντας την ελπίδα ότι, η Τρόικα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πελατειακό κράτος, το οποίο τους καταδυναστεύει, έχοντας μολύνει ολόκληρο την πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Παρά την ολοφάνερη «προδοσία» λοιπόν του Καστελόριζου, όπου παραδόθηκε άνευ όρων η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς επίσης το μεγάλο έγκλημα του PSI, όπου μετατράπηκε «ενδοτικά» ολόκληρο το δημόσιο χρέος σε «ενυπόθηκο», αγγλικού δικαίου, μη μετατρέψιμο σε δραχμές, οι Έλληνες δεν βγήκαν στους δρόμους – ενώ συνεχίζουν να παραμένουν ήσυχοι, αν και συνθλίβονται από τα πλοκάμια της ανεργίας, από τις χρεοκοπίες χιλιάδων επιχειρήσεων, καθώς επίσης από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Περαιτέρω, αυτό που δυστυχώς συντηρεί το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, είναι το κοινωνικό κράτος – συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων. Εάν λοιπόν επιθυμούσε κανείς να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη βασική ασθένεια της χώρας μας, θα έπρεπε να θυσιάσει το κοινωνικό κράτος – ιδιωτικοποιώντας σε εξευτελιστικές τιμές τις κρατικές επιχειρήσεις και εκποιώντας μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας.

Κατ’ επέκταση, ο μεγαλύτερος εχθρός του κοινωνικού κράτους είναι το πελατειακό κράτος – για την καταπολέμηση του οποίου οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμη και την εθνική τους κυριαρχία, όπως τεκμηριώνεται από τη μέχρι σήμερα «ουδέτερη» στάση τους απέναντι στους εισβολείς.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση, παρά το ότι εξωτερικά φαίνεται να υποστηρίζει τους εισβολείς, την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης την ιδιωτικοποίηση των πάντων, στην πραγματικότητα κάνει ότι μπορεί για να τα αποφύγει – αφού γνωρίζει πολύ καλά πως όλα αυτά είναι εντελώς αντίθετα με τα συμφέροντα του πελατειακού κράτους, στο οποίο στηρίζει την ηγεμονία της.
Από την συγκεκριμένη οπτική γωνία, τα διάφορα «σφάλματα» της κυβέρνησης, όπως η «ανοησία» της ΕΡΤ, η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, τα προβλήματα με τον ΟΠΑΠ, η επιλογή απελπιστικά ακατάλληλων υπουργών κλπ., φαίνονται εντελώς διαφορετικά – «αποκτούν» ένα άλλο νόημα.

Η στάση βέβαια της αντιπολίτευσης, η οποία τάσσεται εναντίον της κατάλυσης του κοινωνικού κράτους και των ιδιωτικοποιήσεων, εξυπηρετεί την κυβέρνηση σε μεγάλο βαθμό – γεγονός που φαίνεται ολοκάθαρα από τον τρόπο, με τον οποίο την αντιμετωπίζει. Άλλωστε, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση έχουν κοινά μεταξύ τους συμφέροντα – τα οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημα, με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των Πολιτών.

Το μεγάλο δίλημμα λοιπόν των Ελλήνων, αλλά και η απάντηση ίσως στο ερώτημα γιατί οι Έλληνες δεν αντιδρούν, όπως όλοι οι υπόλοιποι λαοί, είναι ποιο από τα δύο «δεινά» είναι προτιμότερο να επιλέξουν: το απόλυτα διεφθαρμένο και αχόρταγο πελατειακό κράτος, το οποίο για χρόνια ολόκληρα τους τυραννάει ή τους ξένους και το αιμοχαρές νεοφιλελεύθερο κτήνος, τη ηγεμονία του οποίου προσπαθούν να επιβάλλουν;

Απλούστερα, εάν βγουν μαζικά στους δρόμους και αντιδράσουν δυναμικά, τι και ποιόν θα πρέπει να υποστηρίξουν; Ποια ακριβώς θα είναι τα επακόλουθα, εάν επαναστατήσουν; Ποιος θα είναι ο ωφελημένος;

Γνωρίζοντας τώρα ότι, είναι αδύνατον να επιλέξει κανείς μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης, θεωρούμε ότι η απάντηση θα δοθεί τελικά από αυτά που θα ακολουθήσουν – ευχόμενοι η διαμάχη μεταξύ των δύο θηρίων, τα οποία απειλούν σχεδόν εξ ίσου την πατρίδα μας να τα αποδυναμώσει, επιτρέποντας στους Πολίτες μία τρίτη, εντελώς διαφορετική επιλογή.

Πηγή: Analyst

Του Μενέλαου Γκίβαλου 
Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

[Martin Heidegger: 

«Η αρχαία ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι –αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στη σκέψη– είναι η πιο ισχυρή και συνάμα η πιο πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου».]

Την 1η Ιανουαρίου του 1991 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» συνέντευξη του περίφημου συμβούλου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας κ. Zbigniew Brzezinski με τον τίτλο «Υπάρχει μόνο μία υπερδύναμη». Αναλύοντας τους όρους της νέας ηγεμονίας των ΗΠΑ ο Brzezinski επισημαίνει: 

«Η αμερικανική ισχύς στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην τεράστια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω στη ροή των πληροφοριών και των επικοινωνιών. Εάν μπορούσε να μετρήσει κάποιος τη ροή των λέξεων και των εικόνων που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο (θα διαπιστώσει ότι) γύρω στο 80% προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει σημασία αν κάποιος αγαπάει ή όχι τον μαζικό αμερικανικό πολιτισμό. Το θέμα είναι ότι τον μιμούνται και αυτό αυξάνει σημαντικά τον αμερικανικό ρόλο. Αυτό το γεγονός συν η ροή των επικοινωνιών είναι πολύ σημαντικά». (Συνέντευξη στον Michel Foucher)

Μια χώρα που πλήττεται από βαθιά οικονομική κρίση, με ένα σύστημα διακυβέρνησης πλήρως υποταγμένο στις πολιτικοοικονομικές δυνάμεις της τραπεζικής δικτατορίας, διαθέτει, θεωρητικά τουλάχιστον, ένα ισχυρό θεμέλιο αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση και στην εξαθλίωση: Τον ιστορικό της πολιτισμό, την ταυτότητά της, τη γλώσσα της, τις διαχρονικές της αξίες. Μόνο με βάση αυτά τα θεμελιώδη ενοποιητικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαμορφώσει ένας δοκιμαζόμενος λαός τη συλλογική του συνείδηση και δράση.

Φαίνεται όμως ότι για την αποδόμηση της εθνικής, κοινωνικής και ατομικής μας ταυτότητας δεν δρα μόνο ο παγκοσμιοποιημένος «Λόγος» της «νέας τάξης» πραγμάτων, όπως με ενάργεια και κυνισμό περιγράφει προφητικά ο Z. Brzezinski. Υπάρχουν και εγχώριοι «διανοητές» που εργάζονται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια και οι οποίοι συγχέουν τον περίφημο «διεθνισμό» της κλασικής μαρξικής παράδοσης με τον κοσμοπολιτισμό της «νέας τάξης» πραγμάτων και με τον οικουμενισμό των «αφηρημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για βομβαρδισμούς και μαζικές σφαγές και καταστροφές, ακόμα και στην ίδια την Ευρώπη. Η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί το πλέον αποτρόπαιο παράδειγμα.

Στόχος των «διαφωτισμένων ορθολογιστών» της εγχώριας κοπής η ελληνική γλώσσα και μάλιστα η αρχαία ελληνική γλώσσα. Η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με τον «πραγματισμό» (τον κυνισμό) που τη διέκρινε ζήτησε την ισότιμη χρήση ελληνικής και αγγλικής, έχοντας συλλάβει –έστω και ασύνειδα– το «μήνυμα» του Z. Brzezinski. Τώρα ζητείται ο περιορισμός ή και η κατάργηση των αρχαίων ελληνικών γιατί αποτελούν, πλέον, μια νεκρή γλώσσα.

Η γλώσσα δεν συνιστά μόνο μια μορφή επικοινωνίας, μια δομή σημασιών που συνδέουν τα σημαίνοντα με τα σημαινόμενα. Η γλώσσα θεμελιώνεται στο ΝΟΗΜΑ, στο περιεχόμενο, αποτελεί ένα κοσμοείδωλο, μια πνευματική διαδικασία ερμηνείας και κατανόησης του κόσμου. Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΗ, και όπως επισημαίνει ο περίφημος L. Wittgenstein «Τα όρια της γλώσσας μου ορίζουν τα όρια του κόσμου μου», δηλ. ο κόσμος μου είναι τόσος και τέτοιος όσο μπορώ να τον εκφράσω γλωσσικά.

Η αρχαία ελληνική αλλά και η σύγχρονη ομιλούμενη είναι κατ' εξοχήν ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Όπως επισημαίνει η διάσημη αμερικανίδα συγγραφεύς Έλεν Κέλερ, «αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού».

Η νοηματική δομή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αναδεικνύεται κατ' εξοχήν στην ετυμολογική ανάλυση των λέξεων, όπου δεν εμφανίζονται απλώς περιγραφικά σχήματα αλλά συγκροτημένες νοηματικές-εννοιολογικές δομές που ακολουθούν τις λέξεις, μέσα από τον αναπόφευκτο μετασχηματισμό τους από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, παρέχοντάς μας την ευκαιρία όχι να «μεταφράζουμε» αλλά να αποδίδουμε το νόημα που παραμένει εν πολλοίς αναλοίωτο. Ασφαλώς η τυπική, «υπηρεσιακή» και διδακτικώς ξεπερασμένη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής θα πρέπει να αλλάζει, κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των ειδικών. Όμως σε κάθε περίπτωση ούτε η ελληνική γραμματεία, η αρχαία τραγωδία π.χ. μπορεί να διδάσκεται απλώς από μία μετάφραση χωρίς το αρχαίο κείμενο να αποτελεί το γλωσσικο-νοηματικό θεμέλιο κατανόησης.

Δυστυχώς βιώνουμε μια εποχή πνευματικής οπισθοδρόμησης όπου οι οικονομικές επιλογές, ο παραγωγισμός, ο ανταγωνισμός και το κέρδος έχουν επιβάλει τη δική τους τυπική-οικονομιστική γλώσσα και προσπαθούν να δώσουν το δικό τους νόημα σε όλες τις ευρύτερες κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες.

Η αρχαία ελληνική, όπως και η λατινική, δεν αποτελεί «νεκρή γλώσσα» παρά για εκείνους που έχουν «νεκρά μυαλά» και «νεκρές ψυχές». Για όσους εργάζονται συνειδητά για την αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας είναι άξιος ο μισθός τους. Όσο για εκείνους που επιδιώκουν να αποκτήσουν προσωπικότητα και επικαιρότητα μέσω της παραδοξότητας, ας κατανοήσουν ότι θα ξεχαστούν μόλις σβήσουν οι προβολείς της τηλεοπτικής οθόνης.


«Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου 
στις αμμουδιές του Ομήρου» 

(«Άξιον Εστί»)


Πηγή: Το Παρόν

Ad hominem: Επίθεση στον άνθρωπο και όχι στα επιχειρήματά του  
Ad nauseam: Επανάληψη του ίδιου επιχειρήματος ("μέχρι ναυτίας") σε μορφή σλόγκαν μέχρι να γίνει πιστευτό. Λειτουργεί καλύτερα οτάν τα μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.
Επίκληση αυθεντιών: Όταν διάφοροι "ειδικοί" υποστηρίζουν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει ως την μόνη αλήθεια  
Χρήση φόβου: Εδραίωση αισθημάτων αγωνίας και πανικού στον γενικό πληθυσμό συνήθως με την επίκληση ενός ανώτερου εξωτερικού μεγάλου κινδύνου  
Χρήση στερεότυπων και προκαταλήψεων: Εκμετάλλευση προκαταλήψεων του κοινού- στόχου για επίταση των φόβων και αντιπαθειών τους συνήθως με χρήση αναπόδεικτων συσχετισμών. π.χ. ΌΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ΟΛΟΙ οι μετανάστες είναι παράνομοι.
Πολύ Μεγάλα Ψέματα: Το ψέμα είναι τόσο μεγάλο και παράλογο ώστε αυτός που το ακούει να συμπεράνει ότι αποκλείται να λέγεται ένα τόσο μεγάλο ψέμα σε όλο τον κόσμο τόσο ξεδιάντροπα, ώστε τελικά να το πιστέψει.  
Μονόδρομος: Αφού όλοι το κάνουν, κάντο κι εσύ ως την μόνη δυνατή πιθανότητα επιτυχίας (χρήση ψυχολογίας της μάζας)  
Άσπρο-Μαύρο: “Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός μας”.  
Ο Απλός Άνθρωπος: Η θέση της προπαγάνδας παρουσιάζεται ως η θέση του απλού ανθρώπου ώστε ο τελευταίος να νιώσει ασφάλεια και να ταυτιστεί με αυτήν.  
Δαιμονοποίηση της Αντίθετης Άποψης: Οι έχοντες άλλη άποψη εμφανίζονται ως τρελοί ή κακοί  
Παραπληροφόρηση: Παραποίηση Στοιχείων, Μοντάζ Φωτογραφιών, Μοντάζ Ομιλιών και Δηλώσεων, Τεχνητό κλίμα ευφορίας: Επιβραβεύσεις από ξένες εξουσίες κλπ.  
Αποκοπή Φράσεων: Επιλεκτική χρήση φράσεων του αντιπάλου για την αλλοίωση του νοήματος και της πρόθεσης τους  
Ύψωμα Σημαίας: Επίκληση πατριωτισμού ακόμη και για ενέργειες τελείως παράλογες ή άσχετες με την έννοια του πατριωτισμού  
Αστραφτερές Γενικεύσεις: Όμορφα λόγια με κενό ουσίας και περιεχομένου  
Μισή Αλήθεια: Απόκρυψη της πλήρους εικόνας, π.χ. ποσοστιαία μείωση ελλείμματος χωρίς παράλληλη αναφορά στην ανεργία ή στο χρέος  
Επιτηδευμένες Γενικότητες: Χρήση ασαφών στόχων ώστε να αποφευχθεί η ευθύνη σε περίπτωση αθέτησης  
Ευφημισμοί και Δυσφημισμοί: χρήση “ταμπέλας”. π.χ. χρήση της λέξης φιλελεύθερος (ποιός δεν είναι φίλος της ελευθερίας;!) ως ευφημισμός για να υποδηλώσει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είναι η “φιλελεύθερη” πολιτική ή π.χ. χρήση της λέξης συντηρητικός για να αποδειχτεί οπισθοδρομισμός κ.α.  
Φορτισμένες Λέξεις: Λέξεις που σημαίνουν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που μπορεί να είναι π.χ. απλές αλλαγές ονομάζονται μεταρρυθμίσεις  
Αρνητικοί Χαρακτηρισμοί: Χρήση χαρακτηρισμών που εμπεριέχουν λογικό σφάλμα αλλά δημιουργούν συνειρμούς που ευνοούν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει.  
Υπεραπλούστευση: Χρήση γενικεύσεων για την περιγραφή περίπλοκων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων  
Εκλογίκευση: Χρήση ασαφών και ευχάριστων φράσεων για την την εκλογίκευση παράλογων φαινομένων  
Λογική Πλάνη: Χρήση αδιαμφισβήτητης αλήθειας που ωστόσο είναι άσχετη με το προκείμενο  
Επανάληψη: Χρήση ίδιας φράσης κάνοντας "πλύση εγκεφάλου" ώστε να αδυνατεί ο εγκέφαλος να σκεφτεί κάτι διαφορετικό. Συνήθως συνδέεται με την χρήση σλόγκαν.  
Συνειρμική Μεταφορά: Χρήση συμβόλων, φράσεων με θετικό συνειρμό, π.χ. ανάπτυξη που είναι εκ φύσεων κάτι θετικό, για την αποδοχή δυσμενών μέτρων  
Υπόνοια: Σε συνδυασμό με την προηγούμενη τεχνική, αφήνεται να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη θα είναι για το καλό των πολιτών, κάτι που θα ήταν αδύνατον να γίνει αποδεκτό αν γινόταν σαφής εξήγηση του τι ακριβώς σημαίνει ανάπτυξη και ποιους θα ωφελήσει.

Πηγή: Ramnousia