Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Σεπ 2013

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ενώ η μνημονιακή ελληνική κυβέρνηση με τον περίφημο και διάσημο υπουργό υγείας, αξιότιμο κ Άδωνη Γεωργιάδη, κλείνει νοσοκομεία, αφαιρει συνεχώς κρεβάτια από το εθνικό σύστημα υγείας και γενικά εξαρθρώνει κάθε υποδομή στον πολύ ευαίσθητο αυτό χώρο, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου οι Τούρκοι ετοιμάζουν να εξαπολύσουν γενική επίθεση στον χώρο της υγείας προσδοκώντας πολλαπλά οφέλη από την διάλυση των υγειονομικών ελληνικών υπηρεσιών.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας, SABAH, η Τουρκία ετοιμάζεται να κατεβάσει στον χώρο του Αιγαίου όχι ένα, αλλά δυο παρακαλώ πλωτά νοσοκομεία. Τα πλωτά αυτά νοσοκομεία θα είναι εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για την αντιμετώπιση κάθε ανάγκης που θα προκύψει στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου που σφύζουν από τουρισμό, αλλά και στα απέναντι ελληνικά νησιά, αφού η τουρκική «ευσπλαχνία» δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες των νησιωτών, (φυσικά με το αζημίωτο), στον τομέα της υγείας. Το πρώτο πλωτό νοσοκομείο που αναμένεται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα καθώς οι Τούρκοι προβλέπουν πως στην ελληνική πλευρά τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο στον χώρο της υγείας, θα είναι δυναμικότητας 200 κρεβατιών, θα έχει χειρουργείο για όλα τα έκτακτα περιστατικά, θα διαθέτει μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμα και κέντρο αιμοκάθαρσης για τους νεφροπαθείς. Μάλιστα για όλες τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύπτουν και για να καλύπτει όλο τον χώρο του Αιγαίου, το πλωτό αυτό νοσοκομείο θα διαθέτει και πίστα προσγείωσης ελικοπτέρων που θα είναι έτοιμα για κάθε περίπτωση διακομιδής των ασθενών όταν παραστεί η ανάγκη.

Οι Τούρκοι δεν κρύβουν τις προθέσεις τους να εκμεταλλευτούν ακόμα και τον χώρο της υγείας για να προωθήσουν και να επιβάλλουν την παρουσία τους σε όλο τον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. Σαν αρχή έχουν αρχίσει μια μεγάλη προπαγάνδα στον τομέα του τουρισμού, ότι η Τουρκία είναι πολύ καλύτερη στις παροχές υγείας για τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο τις ακτές του Αιγαίου. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, τον περασμένο χρόνο 180.000 τουρίστες νοσηλευτήκαν στις τουρκικές υγειονομικές μονάδες ενώ υπολογίζουν ότι μέχρι το 2017 αριθμός αυτός, δηλαδή των τουριστών που θα καταφεύγουν στην Τουρκία για υγειονομική περίθαλψη, θα ανέλθει στις 400.000, φυσικά με όλα τα οικονομικά οφέλη για την τουρκική οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι και να μην το ξεχνάμε, ότι σε όλη αυτή την εκστρατεία επέκτασης των τουρκικών υγειονομικών υπηρεσιών προς ελληνική πλευρά, πρωτοστατεί ο συνάδελφος του κ Γεωργιάδη, Τούρκος υπουργός υγείας, Mehmet Müezzinoğlu, ο οποίος είναι από την Κομοτηνή, (Gümülcine για τον ίδιο). Ο Müezzinoğlu γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική κατάσταση και σίγουρα σπεκουλάρει στην διάλυση του ελληνικού συστήματος υγείας. Ο κύριος αυτός, έχει προκαλέσει πολλές φορές στο παρελθόν με τις δηλώσεις του για… καταπάτηση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας στην δυτική Θράκη.

Αλήθεια δεν γνωρίζω αν όλα αυτά θα προβληματίσουν την μνημονιακή κυβέρνηση και τον πολύ «παραστατικό» και «αστέρα» της τηλεόρασης, υπουργό υγείας κ Άδωνη, αλλά σίγουρα οι Τούρκοι τρίβουν τα χέρια τους καθώς βλέπουν άλλη μια χρυσή ευκαιρία να επιβληθούν με την παρουσία τους στον χώρο του Αιγαίου και αυτή την φορά όχι με πολεμικά πλοία, αλλά με πλωτά νοσοκομεία. Όσον αφόρα τον ίδιο τον κ Γεωργιάδη. θα του θυμίσω πως όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή, αλλά όταν κλείνει ένα νοσοκομείο, ανοίγει ένα… νεκροταφείο.

Οι Γερμανοί εκβιάζουν και δείχνουν αποφασισμένοι να «τραβήξουν την πρίζα»''Τις επόμενες μέρες θα κριθούν τα πάντα'' είναι η φράση, που φέρεται να είπε εξ απορρήτων συνεργάτης του Πρωθυπουργού, και αποτυπώνει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Μαξίμου αλλά και τη γενικότερη ψυχολογία του Πρωθυπουργού.

Όσοι ήρθαν σε επαφή με τον κ. Σαμαρά τον τελευταίο καιρό, συμφωνούν σε ένα πράγμα:ότι ο Πρωθυπουργός είναι και δείχνει πιεσμένος.

Όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο έχει στείλει τα δικά του μηνύματα στην Αθήνα είτε μέσω του κ.Ντράγκι ή του κ.Ντάισελμπλουμ ή με τον κ. Άσμουσεν που ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε σχεδόν με όλους όσους έχουν την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι δανειστές όχι μόνο δεν θέλουν να χαλαρώσει η πίεση προς την ελληνική κοινωνία αλλά κινούνται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι έτοιμοι να ζητήσουν νέα μέτρα, εκβιάζοντας με την καταβολή της δόσης και ασχέτως του τι λέει η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν συζητούν για απομείωση του δημόσιου χρέους, παρά το γεγονός ότι η συνταγή που μας επέβαλαν οδήγησε στην εκτόξευσή του και στην ύφεση.

Θεωρούν a priori ότι υπάρχει ακόμα ''λίπος'' και θεωρούν αφύσικο και παράλογο να υπάρχει τέτοιας έκτασης ιδιωτική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Σε κάποιες συζητήσεις μάλιστα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, οι τροϊκανοί έριξαν την ιδέα να υπάρξει αναδρομικός φορολογικός έλεγχος, σε βάθος 30 χρόνων, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αφού θεωρούν,de facto,ότι η απόκτηση ή η κατασκευή τους αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής και παραοικονομίας.

Το Βερολίνο δεν δέχεται κουβέντα για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας. Έχει καταλήξει στη λύση του αέναου χρέους αφού δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της χώρας, των ''ασημικών'' αλλά και των ενεργειακών πόρων που κρύβονται κάτω από το υπέδαφος της.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, έχει αντιληφθεί ότι οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν τόσο τον ίδιο, όσο και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό ως αναλώσιμους.

Ακόμα και η επίκληση του ερχομού του κ.Τσίπρα ή της ανόδου της Χρυσής Αυγής δεν δείχνει να απασχολεί το Βερολίνο.

Οι Γερμανοί αλλά και οι ''δορυφόροι'' τους βρίσκονται σε μία λογική παραδειγματικής τιμωρίας για τις απείθαρχες χώρες και σκληρής γραμμής.

Στέλεχος της Γερμανικής Πρεσβείας βρέθηκε σε φιλικό περιβάλλον, με Έλληνες φίλους του, πριν από δύο ημέρες.

Όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη περί αναστολής πληρωμής του χρέους, μέχρι η χώρα να επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αρκέστηκε να χαμογελάσει.

Όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ καθώς και ότι ο ίδιος, ως κυβέρνηση, θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στάσης πληρωμών, αν προκληθεί, έδειξε έντονο εκνευρισμό, χάνοντας προς στιγμήν τους διπλωματικούς του τρόπους και το φλέγμα του.

Με έντονα επιθετικό τρόπο, προειδοποίησε ότι την επόμενη στιγμή που θα γίνει μία τέτοια κίνηση από την Ελλάδα, η ΕΚΤ θα διακόψει τη ροή χρήματος προς τις Ελληνικές τράπεζες και θα συνέλθουν τα ευρωπαϊκά όργανα για να ανακοινώσουν τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία θα συνιστούν μία εμπορική και ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες των κρατών-μελών.

Η Ελλάδα όπως είπε, κυνικά, μπορεί να μείνει στο ευρώ με τη διαφορά ότι σταδιακά δεν θα κυκλοφορεί ούτε ένα ευρώ, οι τράπεζες θα κλείσουν από την πρώτη μέρα ενώ τις πρώτες 20 μέρες θα αρχίσουν να παρατηρούνται και οι πρώτες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.

Οι Γερμανοί όπως και στην περίπτωση της Κύπρου δεν θέλουν να υπάρχουν απείθαρχες χώρες, οι οποίες θα παρασύρουν και τις άλλες χώρες του Νότου ή την Ιρλανδία στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της πολιτικής της λιτότητας. Στην Κύπρο επέβαλαν το ''κούρεμα'' των ιδιωτικών καταθέσεων για να τρομοκρατήσουν όλους τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών.

Το ίδιο θα κάνουν και στην περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος της, με τον τρόπο που απαιτούν οι δανειστές και αμφισβητήσει την μνημονιακή πολιτική.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή ατμόσφαιρα, ο κ. Σαμαράς βιώνει το απόλυτο αδιέξοδο.

Τις επόμενες μέρες θα κάνει μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια προς την κ.Μέρκελ, αφού η Γαλλία είναι κυριολεκτικά στα γόνατα και δεν υφίσταται, ως ηγέτιδα δύναμη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα καθορίσουν τις επιλογές του.

Πηγή

Σήμερα Σάββατο, η ρωσική και η αμερικανική αντιπροσωπεία στη Γενεύη κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα που τους είχαν θέσει οι ηγέτες των δύο χωρών ώστε το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, - δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Το μέχρι πρόσφατα θεωρούμενο σίγουρο αμερικανικό χτύπημα στη Συρία, τώρα πια είναι πολύ πιθανόν ότι δε θα συμβεί.

Η ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης εμφανίστηκε στις 9 Σεπτεμβρίου. Τότε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Το καθεστώς του Άσαντ μπορεί να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση, αν παραδώσει τα χημικά του όπλα στη διεθνή κοινότητα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας». Το βράδυ της ίδιας κιόλας ημέρας ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε δήλωση, η οποία, πιθανόν, συν τω χρόνω θα περιληφθεί στα εγχειρίδια της ιστορίας, ως το σημείο καμπής στην ιστορία της συριακής σύγκρουσης:

Καλούμε τη συριακή ηγεσία όχι μόνο να συμφωνήσει για την αποκάλυψη το διεθνή έλεγχο στις αποθήκες φύλαξης των χημικών όπλων, αλλά και για την εν συνεχεία καταστροφή τους, καθώς επίσης και για την εισδοχή της ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Η επίσημη Δαμασκός αμέσως επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να αποχωριστεί τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει, αν αυτό αποτρέψει την αμερικανική επίθεση, και την επόμενη ημέρα η Ρωσία κατέθεσε στις ΗΠΑ πλήρες πολυεπίπεδο σχέδιο διευθέτησης του συριακού προβλήματος. Το ίδιο το σχέδιο άρεσε στους σύριους, και σύντομα επισήμως δήλωσαν για την προσχώρησή τους στη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Σήμερα Σάββατο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην ενημέρωση τους για τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι μια κατ’ αρχήν συμφωνία έχει επιτευχθεί. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι η Συρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα καταθέσει κατάσταση με τα χημικά όπλα που διαθέτει, και στη συνέχεια θα καταστραφεί ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως ο στόχος, που είχαν θέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Αγία Πετρούπολη επετεύχθη. Οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι απλά η αρχή του δρόμου για την πλήρη καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Κατά την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ολοκληρωθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας μέχρι τα μέσα του 2014. Οι επιθεωρητές θα πρέπει να φτάσουν στη Συρία όχι αργότερα από το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα μέτρα τιμωρίας των ενόχων για τη χρήση χημικών όπλων θα συζητηθούν συμπληρωματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές βάζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας, παράλληλα, σφοδρότατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Οι εκλογές θα γίνουν όταν λέει το Σύνταγμα, όχι όποτε το θέλει ο κ.Τσίπρας» λέει σε ο κ.Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» αποκλείει και τα σενάρια τριπλών εκλογών τον Μάιο, σημειώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει τα πυρά του κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο κ.Τσίπρας έχει μεγάλη αγωνία, αληθινό άγχος, γιατί βλέπει ότι η πολιτική μας αρχίζει να αποδίδει», ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι «ο κ.Τσίπρας δίνει την έσχατη μάχη να ματαιώσει την σταθεροποίηση της χώρα και τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Γενεύη και στη πρέσβη Σούζαν Πάουερ στα Ηνωμένα Εθνη για να τους συγχαρεί. Και στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαιρετίζει τη αμερικανορωσική συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει ένα σημαντικό και συγκεκριμένο βήμα για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ. Υπογραμμίζει, όμως, πως απομένει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο κ. Ομπάμα σημειώνει ότι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε παρέχει τη δυνατότητα για την κατάργηση των χημικών όπλων της Συρίας με διαφανή και ταχύτατο τρόπο, ώστε να τερματιστεί για πάντα η απειλή όχι μόνο για το λαό της Συρίας αλλά και για την περιοχή και τον κόσμο . Η διεθνής κοινότητα αναμένει από το καθεστώς Άσαντ να ανταποκριθεί στις δημόσιες δεσμεύσεις της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι αν ο κ. Ασαντ δεν συμμορφωθεί  και η διπλωματία αποτύχει, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πανέτοιμες για να δράσουν. Εν μέρει, τόνισε, λόγω της αξιόπιστης απειλής βίας από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσω της διπλωματίας.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη θέση των αμερικανικών δυνάμεων, που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της Συρίας.

Μέχρι τώρα, είπε, και μετά τη συμφωνία γιά την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, παραμένουν στις θέσεις τους. Πρόσθεσε ότι η αξιόπιστη απειλή στρατιωτικής ισχύος υπήρξε κλειδί για να σημειωθεί διπλωματική πρόοδος και πρέπει το καθεστώς Άσαντ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο”.

Για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποδέχθηκε τον όρο της Ρωσίας να μην περιλαμβάνεται η χρήση βίας στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Συρίας δεν τηρήσει τους όρους της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Λαβρόφ είπε στον κ. Κέρι ότι η Μόσχα δεν δέχεται το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει χρήση βίας και αυστηρότατες κυρώσεις, η Ουάσιγκτον επέλεξε να επιτύχει τη συμφωνία έχοντας το δικαίωμα να την παρουσιάσει ως επιτυχία στο εσωτερικό, διότι η αλήθεια είναι ότι εάν επέμενε στις απειλές του για στρατιωτικές επιθέσεις, η Ρωσία δεν θα πρότεινε τη διπλωματική λύση.

Τί αναμένουμε απο εδώ και πέρα; 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο –εφόσον καταφέρουν να συμφωνήσουν- θα περάσει χωρίς προβλήματα. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη χαιρετίσει τη συμφωνία και η Κίνα σίγουρα ειναι σε συνεννόηση με τη Ρωσία.

Το θέμα λοιπόν είναι εάν συμφωνήσουν στο κείμενο σχεδίου ψηφίσματος και τί θα συμβεί στην περίπτωση που τη Δευτέρα η έκθεση των επιθεωρητών ομιλεί ξεκάθαρα για χρήση χημικών και δείχνει την πλευρά του προέδρου Ασαντ. Διότι εάν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα η Ουάσιγκτον θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να καταγγέλλει το καθεστώς της Συρίας αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίζει το πλαίσιο συμφωνίας με τη Μόσχα.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το πλαίσιο συμφωνίας είναι μία πολιτική νίκη του κ. Ομπάμα, αλλά για τη Μόσχα και τον κ. Πούτιν είναι στρατηγική νίκη. Υποστηρίζουν ότι σιγά σιγά η Ρωσία πήρε στη διεθνή σκηνή τη θέση που είχε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Τι μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία;

Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη “Γενεύη 2″ για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα.

Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες “εξαιρετικές”, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα “συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης” και ότι “ο στόχος επιτεύχθηκε”.

Ο Κέρι είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία “πλήρη καταγραφή” του χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.
Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Οι κ. Κέρι και Λαβρόφ δήλωσαν ότι αν η Δαμασκός δεν τηρήσει τη συμφωνία για το χημικό της οπλοστάσιο, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), θα δεχτεί τις συνέπειες σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο προβλέπει κυρώσεις και προσφυγή στη βία.

Ο κ. Κέρι είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη φύση των μέτρων αυτών και τόνισε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας. «Δεν μειώθηκαν οι επιλογές”, είπε.

Βρετανία, Γερμανία και ΟΗΕ

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και δήλωσε ότι τώρα θα ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς το έργο της εφαρμογής του σχεδίου. “Μίλησα με τον υπουργό (Τζον Κέρι)”, έγραψε ο Χέιγκ στο Twitter.
“Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Τώρα θα ξεκινήσει επειγόντως το έργο της εφαρμογής της”.

Τη συμφωνία χαιρέτισε σήμερα και το Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση αυξήθηκαν “σημαντικά” ύστερα από τη συμφωνία.

“Αν τα λόγια ακολουθήσουν οι πράξεις, οι πιθανότητες για μία πολιτική λύση θα έχουν αυξηθεί σημαντικά”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός.
“Μία ειρήνη διαρκείας…μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω μία πολιτικής συμφωνίας και όχι μίας στρατιωτικής λύσης”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν χαιρέτισε μεν τη συμφωνία, αλλά τόνισε ότι αυτή θα έπρεπε να σταθεί ευκαιρία για να σταματήσουν τα “φρικτά δεινά” που υφίστανται οι Σύροι, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ο Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε ότι ο ΟΗΕ θα στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, είπε η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Βανίνα Μαεστράτσι.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε δηλώσει πριν από την επίτευξη της συμφωνίας ότι τον Οκτώβριο θα διεξαχθεί ειρηνευτική διάσκεψη αν συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ είχε εκφράσει επιφυλάξεις ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε όποιο σχέδιο ελέγχου του χημικού του οπλοστασίου.

Το πλαίσιο συμφωνίας, που αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times.


Η Αίγυπτος έχει συλλάβει έναν Τούρκο πολίτη ως ύποπτο για κατασκοπεία και συνωμοσία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Πρόκειται για τον 46χρονο Τούρκο Ραζίτ Ογκούζ, ο οποίος συνελήφθη στην πόλη Ισμαηλία βορειοανατολικά του Καΐρου στις 28 Αυγούστου, ενώ φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, δήλωσαν πηγές ασφαλείας.

Το MENA ανέφερε πως εκπρόσωποι της τουρκικής αποστολής στο Κάιρο παρακολουθούν την υπόθεσή του και τον έχουν επισκεφθεί στη φυλακή.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε την επίθεση των νεοναζιστών σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα», αναφέρει το κόμμα σε δελτίο Τύπου αναφορικά με τα επεισόδια στο Πέραμα.

Σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες «είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επιδιώκουν να χυθεί αίμα, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι επενδύουν στην κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα».

Ταυτοποιήθηκαν τρία άτομα για την επίθεση στο Πέραμα

Τρία άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ότι συμμετείχαν στην χθεσινή επίθεση στο Πέραμα εναντίον ομάδας μελών του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εννέα ατόμων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα το απόγευμα στην περιοχή έγιναν 24 προσαγωγές. Τα τρία άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί αναζητούνται από την κρατική ασφάλεια, προκειμένου να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτοφώρου που λήγει αύριο το μεσημέρι.

Συνεργείο του ΚΚΕ που πραγματοποιούσε αφισοκόλληση στο Πέραμα κατήγγειλε ότι δέχθηκε χθες στις 23.55 επίθεση από ομάδα περίπου 50 Χρυσαυγιτών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα 50 ατόμων επιτέθηκε με λοστούς και καδρόνια σε περίπου 30 άτομα που έκαναν αφισοκόλληση στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα. Tα 9 από αυτά κατέληξαν στο νοσοκομείο.Φωτογραφίες του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρη Πουλικόγιαννη, λίγη ώρα μετά την επίθεση που καταγγέλλουν πως δέχτηκαν στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα, από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής, στο Πέραμα, δημοσίευσε ο 902.

Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο κ. Πουλικογιάννης αιμόφυρτος, να πιέζει με πετσέτα το κεφάλι του ώστε να σταματήσει η αιμορραγία από το χτύπημα που δέχτηκε, ενώ η μπλούζα και τα χέρια του είναι γεμάτα αίματα. Στη συνέχεια φαίνεται μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.Ο 902 δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες ενός εκ των αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν τα μέλη του κόμματος κατά τη διάρκεια της αφισοκόλλησης, το βράδυ της Πέμπτης, και το οποίο είναι σχεδόν κατεστραμμένο μετά τα προχθεσινά επεισόδια.

Το παρμπρίζ του οχήματος είναι σπασμένο, ενώ στη λαμαρίνα είναι εμφανείς τρύπες από μεταλλικά αιχμηρά αντικείμενα. Άλλωστε, όπως έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ο Περισσός, οι δράστες είχαν μαζί τους ρόπαλα, από τα οποία προεξείχαν πρόκες, γεγονός που καταδεικνύει ότι ήταν αποφασισμένοι να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, αν όχι να δολοφονήσουν.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, στην επίθεση συμμετείχαν 50 «θρασύδειλοι φασίστες χρυσαυγίτες», οι οποίοι επιτέθηκαν σε 20 στελέχη του Περισσού, με αποτέλεσμα εννέα από τους τελευταίους να καταλήξουν τραυματισμένα στο νοσοκομείο.

Επίθεση στρατιωτικού τύπου

Την επίθεση που δέχτηκε το συνεργείο του κόμματος περιγράφει ο γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, Βαγγέλης Μαρούπας, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από το σημείο της επίθεσης.

«Ήμουν στο Πέραμα. Ήμουν κάποια μέτρα παραπέρα. Τρέξαμε πίσω όταν τους χτύπησαν αλλά δεν μπορέσαμε να τους προλάβουμε. Τους προλάβαμε μόνο όταν έφευγαν. Αυτό έγινε στις 00.00 με 00.05», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι αρκετά μέλη του κόμματος πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στην περιοχή για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. Ο κ. Μαρούπας αναφέρεται στη στιγμή της επίθεσης, την οποία χαρακτηρίζει ως «επίθεση στρατιωτικού τύπου».

«Στην ομάδα μας που έκανε αφισοκόλληση επιτέθηκε μια ομάδα περίπου 50 ατόμων. Είχαν ρόπαλα, τα ρόπαλα επάνω είχαν πρόκες», λέει και προσθέτει: «Κάποιοι φορούσαν διακριτικά και κάποιους τους ξέρουμε. Φορούσαν μαύρες μπλούζες που έγραφαν Χρυσή Αυγή. Κάποιοι ήταν με διακριτικά και ήταν και κάποια πρόσωπα που τους ξέρουμε. Δηλαδή, ανάμεσά τους ήταν γνωστά στελέχη της οργάνωσης στο Πέραμα, όπως ο επικεφαλής Πανταζής. Τους ξέρουμε όλους με το όνομά τους».

Μιλώντας την Παρασκευή από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «οργανωμένη και μαφιόζικη» επίθεση και για «φασιστικό μόρφωμα» που είναι «γέννημα-θρέμμα του συστήματος» το οποίο το χρησιμοποιεί. «Το σύστημα αξιοποιεί τέτοια ναζιστικά, φασιστικά μορφώματα ακριβώς για να εμποδίσει την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, για να δώσει ανάσα στο ίδιο το σύστημα, που δυσκολεύεται και αυτό από τις κρίσεις του» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγές: Παρασκήνιο, NewsbeastΒόρεια, Πρώτο Θέμα

Η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών και συμφερόντων

Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.

Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο...

Tου Διονύση Χαριτόπουλου*

Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας.

Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα. (Εικόνα τρομακτικής ανισότητας, που θα έπρεπε να την έχουν αντικρίσει όσοι με ασυγχώρητη ανευθυνότητα μιλάνε για μείωση των εξοπλισμών.) Ο ίλαρχος Ν.Μ., διοικητής μιας Ίλης Αναγνωρίσεως, διέθετε στον τομέα ευθύνης του πλάι στο ποτάμι 4 έφεδρους αξιωματικούς και 144 στρατιώτες, συν 2 «βοηθητικούς» που δεν έφεραν όπλο.

Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έλαβε μια επείγουσα διαταγή από τη Μεραρχία και κάλεσε προσκλητήριο στη μονάδα του. Ανέλυσε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση, μίλησε για την τουρκική υπεροπλία και ζήτησε από τους στρατιώτες του 30 εθελοντές να περάσουν την ίδια νύχτα το ποτάμι, με επικεφαλής τον ίδιο και τους 4 έφεδρους αξιωματικούς τους, για δολιοφθορά στα εχθρικά τανκς. Οι πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί ήταν μηδαμινές, είτε πετύχαινε η αποστολή τους είτε όχι γι’ αυτό τούς έδωσε είκοσι λεπτά προθεσμία να συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι θα συμμετείχαν εθελοντικά. Μάλιστα προέτρεψε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Στην ουσία, ο ίλαρχος Ν.Μ. απάλλαξε τους στρατιώτες του από κάθε όρκο και υποχρέωση και τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην οποία η δικτατορία είχε προσδώσει διαστάσεις τιμωρίας. Στον Έβρο έστελναν όλους τους παρίες, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα για καλύτερη μετάθεση, τους κοινωνικά απροσάρμοστους και κυρίως τους αντίθετους στο καθεστώς, στους οποίους μάλιστα επιφύλασσε και την ανάλογη περιποίηση.

Αυτή πάνω κάτω ήταν η κοινωνική σύνθεση και της μονάδας του Ν.Μ., που οι οπλίτες της συσκέπτονταν μεταξύ τους για είκοσι λεπτά και συγκεντρώθηκαν πάλι με τον ήχο της σάλπιγγας. Ο ίλαρχος διέταξε οι 30 εθελοντές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να αποσπαστούν από τους υπόλοιπους. Τότε ένα βήμα μπροστά δεν έκαναν μόνο 30 άντρες, αλλά αυτομάτως και οι 144, μαζί τους και οι 2 «βοηθητικοί».

Αυτά τα παιδιά ήταν απλοί στρατιώτες.

Δεν είχαν την ψυχοτεχνική εκπαίδευση για καταδρομικές επιχειρήσεις ούτε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη, εύλογα θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την αποστολή θανάτου. Όμως αποφάσισαν να υπερβάλουν εαυτόν, διέγραψαν τις ταλαιπωρίες που τους υπέβαλλε το ανελεύθερο καθεστώς και ήταν έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως ακριβώς οι πατέρες τους πολέμησαν τους Ιταλούς υπό τη μεταξική δικτατορία: η αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς δεν επηρέασε σε τίποτα τη φιλοπατρία τους.

Ένιωθαν ως το κύτταρό τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το πει κανείς, ότι η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.

Γιατί το κράτος δεν είναι πατρίδα.

Το κράτος είναι απλώς ένα σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας που αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία εντελώς πρόσκαιρα και συγκυριακά το στελεχώνουν. Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.

Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.

Η πατρίδα είναι η πανάρχαιη γειτονιά μας στον κόσμο.

Αυτή μας προσδιορίζει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Επειδή είμαστε πρόσωπα, και όχι τυχαία άτομα, υπάρχουμε εν χώρω και χρόνω με δικό μας ήθος και έθος. Άλλωστε η ανθρώπινη ποικιλία τρόπων, αισθημάτων, εμπειριών και έκφρασης συνιστά τη διαφορετικότητα, που είναι ζωή και ευλογία, δίνει μορφή και περιεχόμενο στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Τελικώς η σύγκρουση τότε με την Τουρκία αποσοβήθηκε με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους μας, μία από αυτές ήταν η επαίσχυντη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974.

Και από τότε, χωρίς να γίνει πόλεμος, επί 40 ολόκληρα χρόνια χάνουμε σταθερά ανθρώπους και δικαιώματα.

Ιδίως από το 1996 και μετά έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση «φινλανδοποίησης» έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διατυπώνει νέες απειλές και νέες απαιτήσεις: Ίμια, γκρίζες ζώνες, S-300, υφαλοκρηπίδα, Θράκη, casus belli για τα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (για να ακολουθήσουν τη μοίρα της Κύπρου), διχοτόμηση του Αιγαίου και ίσως άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Και, επειδή «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάτι άλλο δεν υποχωρήσει», εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, άτολμοι και περιδεείς, γλείφουμε για «ελληνοτουρκική φιλία», μεταμφιέζουμε τον τρόμο μας σε «σωφροσύνη» και σκιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους απέναντι σε ό,τι θέλουν: υποστήριξη στην Ευρώπη, τερατούργημα Ανάν, οικονομικά ανοίγματα και διάφορα άλλα αναξιοπρεπή, ενώ ο κατάλογος των πεσόντων μας μεγαλώνει ασταμάτητα: Σιαλμάς, Βλαχάκος, Γιαλοψός, Καραθανάσης, Ηλιάκης.

Όμως όλα έχουν ένα όριο.

Η πορεία ενός έθνους δεν καθορίζεται από ευκαιριακά συμφέροντα και ανεπαρκείς ηγεσίες. Περιλαμβάνεται στις θυσίες των νεκρών μας, στο παρόν το δικό μας και στο μέλλον αυτών που έρχονται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορεί να τα χάσουμε μόνο μετά από στρατιωτική ήττα, ουδείς από τους κρατούντες νομιμοποιείται να τα παραχωρήσει σε διαπραγματεύσεις.

Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας. Ούτε το δικαστήριο της Χάγης ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορεί να αποφανθεί αν επιτρέπεται να αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της πατρίδας μας ή αν η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά είναι δικά μας.

Η αλήθεια είναι μία και πανάρχαιη:

Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.

* Δημοσιεύεται στο βιβλίο του «Ημών των Ιδίων».


Αποκάλυψη: Ο Κεμάλ πουλούσε οστά σφαγμένων Ελλήνων στην Ευρώπη

Από τη μια να κόβουμε κορδέλες για το νέο μουσείο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, και από την άλλη να έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα για τις δράσεις του Αρχιστράτηγου των Νεοτούρκων.

Μόνο φρίκη και οργή προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο παράφρονας σφαγέας πουλούσε ακόμα και τα οστά των αθώων θυμάτων του για πρώτη ύλη σε Ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Αφιέρωμα στις περί την Ιστορία σελίδες της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας“ , στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην πυρπόληση και τη σφαγή της Σμύρνης….

Περιλαμβάνει δύο θέματα:

-τη μεταχείριση των λειψάνων των θυμάτων από τους Κεμαλιστές όπως την είδαν οι εφημερίδες New York Times και (γαλλική) Midi:

Το Δεκέμβρη του 1924 είχε διαρρεύσει το γεγονός ότι η εθνικιστική κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ πούλησε 400 τόνους ανθρώπινα οστά (αντιστοιχούν σε 50.000 ανθρώπους, περίπου) σε Γάλλους επιχειρηματίες για “βιομηχανική χρήση” (πιθανότατα για την μετατροπή τους σε ζωοτροφές ή λίπασμα), τα οποία μεταφέρθηκαν με βρετανικό πλοίο από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας στη Μασσαλία μέσω Θεσσαλονίκης.

-Hervé Georgelin, “Παραφωνίες στα γαλλικά αρχεία σχετικά με την καταστροφή της Σμύρνης”

Πηγή: Briefing NewsTου Θεόδωρου Δίζελου

Μέσα στην πληθώρα των προβλημάτων που απασχολούν τα κράτη της Μ. Ανατολής, πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων, πρόσφατα κατέστη προβληματική και η Τουρκία. Και βέβαια δεν πρόκειται για μια τυχαία χώρα, καθώς διαθέτει πλούτο αλλά και τρομερή γεωπολιτική θέση.

Και για τους λόγους αυτούς είχε συμπεριληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν στο λόμπι του G-20. Δηλαδή στον όμιλο των 20 ισχυρότερων χωρών. Τώρα, όμως, και κυρίως από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού, άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και πολιτικά. Και τα πολιτικά της προβλήματα έχουν προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις του τουρκικού λαού στην πλατεία Taxim είναι απόδειξη των σοβαρών αυτών προβλημάτων. Βέβαια, με αντιδημοκρατικά μέσα, η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να κατευνάσει τη λαϊκή αυτή αντίδραση, όμως τα προβλήματα παραμένουν και απλά ετεροχρονίστηκαν.

Το σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν είναι η διαγραφόμενη ένταση του κουρδικού προβλήματος. Με ευκαιρία την κρίση στη Συρία οι Κούρδοι επιδιώκουν την ανασύσταση του διαλυθέντος κράτους τους, δηλαδή του παλαιού Κουρδιστάν, το οποίο, ως γνωστόν, διανεμήθηκε μεταξύ Τουρκίας - Συρίας - Ιράκ. Στην Τουρκία διαβιούν σήμερα περίπου 15 εκατ. πολιτών (Κούρδων) που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την επανασύνδεση του Κουρδιστάν. Πέραν αυτού υπάρχει και η αντίδραση των παλαιών Κεμαλικών που καπηλεύονται την εθνικοφροσύνη και έχουν δημιουργήσει παρακρατικές οργανώσεις, με μεγάλη επίδοση στην παραβατικότητα. Ο Ερντογάν κατάφερε, βέβαια, να εξουδετερώσει και να διαλύσει το κεμαλικό κατεστημένο (στρατιωτικοί-αστυνομικοί-δικαστές-τραπεζίτες κ.λπ.) δεν κατάφερε όμως παρά ταύτα να εξοντώσει εντελώς το παρακράτος της εθνικοφροσύνης. Αυτά καθ’ όσον αφορά τον πολιτικό πονοκέφαλο.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και στον οικονομικό τομέα, που ήταν το κλέος και καύχημα της εποχής Ερντογάν. Εκεί τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα. Και πρόσφατα ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι το «λόμπι των επιτοκίων φταίει για όλα». Θέλοντας να υπογραμμίσει την αντίθεσή του στα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από τη χώρα αυτή. Ήδη από την αρχή της φετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι έφυγαν στο εξωτερικό 200 δισ. δολάρια. Και τα κεφάλαια αυτά έφυγαν από τα τουρκικά ομόλογα και από το χρηματιστήριο. Αυτό είναι βαρόμετρο μιας σοβαρής επιδείνωσης της οικονομίας, της χώρας αυτής. Συνήθως οι κρίσεις εμφανίζονται πρώτα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη συνέχεια επεκτείνονται και στην πραγματική οικονομία. Τα δημοσιονομικά έσοδα έχουν μειωθεί και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έχει φτάσει στο ύψος του 10% του ΑΕΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι οι ετήσιες δανειακές ανάγκες του τουρκικού Δημοσίου έφτασαν στα 60 δισ. δολάρια, μόνο για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Για μια οικονομία ισχυρή οι δανειακές ανάγκες των 60 δισ. ετήσια δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι δυνατόν να προξενήσουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Αλλά όταν η οικονομία είναι σε επιβράδυνση, τότε το ποσό αυτό του δανεισμού έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Και ως πρώτη αρνητική επίπτωση αναφέρουμε τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 13% από την αρχή της φετινής χρονιάς. Αυτή η μείωση της συναλλαγματικής θέσης είχε αποτέλεσμα και την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της Τουρκίας, το οποίο από 5,4% που ήταν στην αρχή του 2013, έφτασε στο 9,5%. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες δανείζεται η Τουρκία, δεν συγχωρούν σφάλματα στην οικονομία. Τουναντίον κοιτάζουν να επωφεληθούν από τα σφάλματα των διαφόρων κυβερνήσεων. Αυτά ας τα έχουν υπόψη τους και οι δικοί μας «εθνοσωτήρες» που φιλοδοξούν να βγουν στις αγορές για δανεισμό μέσα στο 2014, χωρίς ακόμη η οικονομία μας να έχει ισχυροποιηθεί και να μπορεί να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων είναι η πτώση που παρουσιάζει η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της με το δολάριο. Αυτή η εξέλιξη είναι που μας δείχνει το οικονομικό βαρόμετρο που επικρατεί στην Τουρκία. Βέβαια η μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος, όταν είναι προγραμματισμένη ευεργετεί τις εξαγωγές, καθώς βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των εξαγομένων προϊόντων. Ενώ αντίθετα όταν είναι προϊόν κακής πορείας της οικονομίας, τότε ασφαλώς δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Οι ηγέτες της Τουρκίας και κυρίως ο Ερντογάν, κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα τους μακριά από δεσμεύσεις της νομισματικής τους πολιτικής. Επομένως μπορούν να παίζουν νομισματικά παιχνίδια και να προσαρμόζουν τη νομισματική τους πολιτική στις ανάγκες της οικονομίας τους. Ένα προνόμιο το οποίο δυστυχώς δεν έχει η Ελλάδα και που το παρέδωσε στην Ευρωζώνη. Όμως μετά τα στοιχεία που παραθέσαμε παραπάνω, η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με επιτυχείς χειρισμούς της νομισματικής της πολιτικής.

Και αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Όλες οι αναπτυγμένες χώρες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας παρουσιάζουν τα ίδια φαινόμενα επιβράδυνσης των οικονομιών τους. Επομένως η νόσος είναι γενικευμένη τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη. Φως στο τούνελ βλέπουν μόνο οι ΗΠΑ. Και δεν αποκλείεται αυτός ο ζήλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία να οφείλεται στην επιθυμία της ηγεσίας τους να προκαλέσει μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, για να δουλέψουν εντονότερα οι πολεμικές τους βιομηχανίες, για να μειωθεί η υψηλή ανεργία και για να πετύχουν τους γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους που έχουν θέσει. Μια γενικότερη ανάφλεξη στην Ασία θα είναι καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία. Και είναι απορίας άξιον, πώς αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο Πρόεδρος Ομπάμα με τη μεγάλη ομάδα συμβούλων που διαθέτει. Όλα τα άλλα κράτη και οι λαοί τους έχουν ταχθεί ενάντια σε μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Μ. Ανατολή.

Ακόμα και η πιστή σύμμαχος και συμπαραστάτης της πολιτικής των ΗΠΑ, η Βρετανία, έχει ταχθεί ενάντια στην επέμβαση σε βάρος του Άσαντ. Με μοναδική ίσως περίπτωση τον δικό μας υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πριν διαφανεί στον ορίζοντα η εξέλιξη του θέματος της επέμβασης έτρεξε να δηλώσει ότι η Ελλάδα, σαν πειθήνιο τέκνο του συστήματος, θα παράσχει κάθε διευκόλυνση στη στρατιωτική επέμβαση.

Με τέτοια αόμματη διπλωματία και με κυβέρνηση που επιδιώκει την «έξωθεν καλή μαρτυρία» μόνον, είναι ποτέ δυνατόν η χώρα μας να αξιοποιήσει προς όφελός της τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει αυτός ο αναστατωμένος κόσμος της Ασίας; Αναστατωμένος πολιτικά και οικονομικά. Ειδικά η χώρα μας θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ το θέμα της συμπεριφοράς της απέναντι στην Τουρκία που αντιμετωπίζει οξύτατα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν χρειάζεται τώρα μια εμπόλεμη κατάσταση για να συσπειρώσει κοντά του τον τουρκικό λαό, αλλά και για να καθιερωθεί ως πρώτη προσωπικότητα στον ισλαμικό χώρο. Γι’ αυτό και έσπευσε να δηλώσει τη σύμφωνη γνώμη του για επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, ενάντια στον Άσαντ. Και αν τελικά ο Ομπάμα υπαναχωρήσει, κάτι που το βλέπουμε πολύ δύσκολο, δεν αποκλείεται η Τουρκία να θελήσει να προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να πορευτεί με τόσα προβλήματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει από τώρα να αποκτήσει σχέδιο δράσης, για οποιαδήποτε περίπτωση στην εξέλιξη του μεσανατολικού προβλήματος. Και φυσικά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι στη σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου της προηγούμενης Δευτέρας που συζητήθηκε το θέμα της Συρίας, κάποια σωστή προσέγγιση στο θέμα θα είχαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση. Θα ήταν μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας να καταφέρει να αντιμετωπίσει σωστά, όλο το φάσμα των προβλημάτων που θα προκύψουν στον χώρο της Μ. Ανατολής. Γιατί όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι ο γειτονικός μας αυτός χώρος αποκτά ισχυρή δυναμική γεωπολιτικών και γεωοικονομικών μεταβολών. Και τα συμφέροντα της Ελλάδος είναι συνδεδεμένα με τον αραβικό κόσμο, καθώς άρχισε η διείσδυση οικονομικών συμφερόντων των αραβικών χωρών στην Ελλάδα. Και αυτό αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη για τη χώρα μας, δεδομένων των αναπτυξιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η περιοχή μας μπήκε σε μια δυναμική εξελίξεων, που η αξιοποίησή τους απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση με ευρύ λαϊκό έρεισμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κράτη της Μ. Ανατολής. Ισχύει και για την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κυβέρνηση με ευρεία λαϊκή στήριξη.

Δυστυχώς η Ελλάδα εξουσιάζεται από την «τρόικα», η οποία φυσικό είναι να μην ενδιαφέρεται παρά μόνο για το πώς θα μπορέσει να εισπράξει τα δάνεια και τους τόκους και όχι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους. Και απόδειξη είναι το email που έστειλε η «τρόικα» στην κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη και ζητούσε πάραυτα να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς καμία αποζημίωση. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ούτε σφαίρα πλέον για την αμυντική της κάλυψη. Οικτρό κατάντημα!


Πηγή: Το Παρόν
  • Πέρασαν νομοσχέδιο χωρίς καν ψηφοφορία 
  • Έκαναν προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση μέχρι και τον Κώδικα των Δικηγόρων
Του Χάρη Ιωάννου

Με μια κοινοβουλευτική διαδικασία–τραγέλαφο, όπου δεν έγινε καν ψηφοφορία, η κυβέρνηση «πέρασε» χθες από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής τον νέο Κώδικα των Δικηγόρων, την ίδια ώρα που αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και αυτό είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του Οκτωβρίου, ενώ ο αρμόδιος υπουργός το αρνούνταν κατηγορηματικά.

Το θλιβερό συμβάν για τα κοινοβουλευτική χρονικά συνέβη στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ξεκίνησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας ρωτώντας αν γίνεται δεκτό το κάθε άρθρο και απαντώντας… μόνος του ότι «γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία». Το σκηνικό επαναλήφθηκε 166 φορές, όσες και τα άρθρα του νομοσχεδίου. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Θεοδώρα Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), παρέμεναν σιωπηλοί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε επίμονα ότι «ευτελίζετε την κοινοβουλευτική λειτουργία και παραβιάζετε το καθήκον σας».

Νωρίτερα είχε προηγηθεί έντονη κόντρα, με αφορμή ένα e-mail στελέχους της τρόικας, το οποίο είχαν στην κατοχή τους η κυβέρνηση και οι δικηγορικοί σύλλογοι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Unfollow».

Το μήνυμα, γραμμένο στα αγγλικά, με αποστολέα τον Κύπριο Ζήνωνα Κοντολαίμη, επίτροπο της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περιλαμβάνει πληθώρα παρατηρήσεων για τον νέο Κώδικα και αναφέρει τα εξής: 

«Υπενθυμίζουμε ότι αυτό είναι μια δέσμευση για το τέλος Ιουλίου, η οποία έχει καθυστερήσει. Επιπροσθέτως (ο νέος Κώδικας Δικηγόρων) αποτελεί ορόσημο για την επόμενη δόση του Οκτωβρίου και πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί και υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου».

  • Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers οι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
  • Οι αρχές δεν ελέγχουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι μεγάλες τράπεζες 
  • Ανησυχητικά σημάδια από τις αναδυόμενες οικονομίες
Καθώς πλησιάζει η επέτειος από την εκκωφαντική κατάρρευση της Lehman Brothers, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μιας άλλης κρίσης είναι υπαρκτός, στην περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές αποτύχουν αν ελέγξουν τις μεγάλες τράπεζες.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν για τα ανησυχητικά σημάδια από τις αναδυόμενες οικονομίες, από όπου ενδέχεται να ξεσπάσει μία νέα κρίση, η οποία θα συνταράξει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Όπως σχολιάζει στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο Dennis Kellerher, πρόεδρος και CEO της Better Markets, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, «οι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» τράπεζες, δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Παράλληλα σημειώνει ότι ενδεχόμενη νέα κρίση είναι απίθανο να έχει την ένταση του 2008, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε ορίζοντα 5, 10 ή 15 ετών.

Στις 15 Σπετεμβρίου 2008, η κατάρρευση της Lehman Brothers, η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, οδήγησε τις αγορές παγκοσμίως στη χειρότερη κρίση από το 1929.

Ενώ οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές έχουν σημειώσει βήματα ώστε να περιορίσουν το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες και να εισάγουν νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ωστόσο οι ανησυχίες ότι δεν γίνονται αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένει. Ο Βert Dohmen, πρόεδρος και ιδρυτής του Ινστιτούτου Dohmen Capital Research, εντοπίζει προειδοποιητικά σημάδια στις αναδυόμενες αγορές, τα οποία μοιάζουν με τα σημάδια που προηγήθηκαν της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία οδήγησαν σε πτώση της αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed.


Πηγή: Βanking Νews


2ο Φεστιβάλ Νεολαίας Σμίνθης: μία ευγενική χορηγία του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής!

Πριν από 2-3 εβδομάδες σας γράφαμε στο «Προξενείο-Στοπ» για εκείνη την απίθανη υπόθεση του Φεστιβάλ Νεολαίας στο πομάκικο χωριό της Σμίνθης που πραγματοποιήθηκε μόνο όταν κόπηκε το πομακόφωνο μέρος του προγράμματος (βλ. Πομακικά: μια γλώσσα υπό απαγόρευση!). 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε άλλη μία αναφορά σ’ εκείνο το συμβάν, αναδημοσιεύοντας από τον «Αντιφωνητή» της 1ης Σεπτεμβρίου ένα κείμενο του καλού μας φίλου Σεμπαεδήν Καραχότζα. Με πικρό αλλά και δηκτικό τόνο, ο γνωστός αγωνιστής του Πομακικού Ζητήματος «συμπληρώνει» εκείνο μας το δημοσίευμα, επικεντρώνοντας κυρίως στις ευθύνες όχι τόσο του τουρκόψυχου δημάρχου Μύκης, αλλά των ίδιων των νέων της Σμίνθης που δέχτηκαν τόσο εύκολα να καπελωθούν από τα όργανα του Προξενείου Κομοτηνής…

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο φεστιβάλ νεολαίας Σμίνθης στις 9 Αυγούστου, που ήταν και η δεύτερη μέρα της μιας εκ των δύο μεγάλων θρησκευτικών γιορτών των μουσουλμάνων. Αυτό θα έγραφε ένας ρεπόρτερ ο οποίος απλά παρακολούθησε ένα καλοστημένο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αλλά δεν γνωρίζει όσα προηγήθηκαν από το φεστιβάλ και όσα γενικά συμβαίνουν με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Κρίμα που δεν μπορώ να γράψω κι εγώ κάτι ανάλογο, γιατί γνωρίζω και όσα έγιναν πριν το φεστιβάλ και τα όσα ακολούθησαν.

Ας τα πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ώστε να φανούν τα πολιτικά παιχνίδια ορισμένων στις πλάτες ανυποψίαστων πολιτών. Πέρυσι την ίδια περίπου εποχή μια ομάδα από τη νεολαία της Σμίνθης αποφάσισε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ στον χώρο ενός γηπέδου – και σαν πρώτη προσπάθεια μπορώ να πω ότι ήταν πολύ καλή. Φέτος είχαν την ιδέα να συνεχίσουν την προσπάθεια τους αυτή και το φεστιβάλ νεολαίας Σμίνθης να γίνει πλέον ετήσιος θεσμός. Μάλιστα φέτος τα παιδιά θέλησαν να δώσουν στο φεστιβάλ ένα άρωμα παράδοσης προσθέτοντας στο πρόγραμμα κι ένα πομακόφωνο κομμάτι, ξέροντας πολύ καλά πως η καθημερινή γλώσσα των περισσότερων θεατών του φεστιβάλ είναι η πομακική.Προφανώς δεν τους πέρασε καν από το μυαλό πως αυτό θα ενοχλούσε ιδιαίτερα κάποιους τοπικούς παράγοντες εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν στενότατες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Άλλωστε μιλάμε για νεαρά παιδιά τα οποία ζουν τη ζωή τους, χωρίς να μπορούν να αντιληφθούν τα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται πάνω στις πλάτες των μουσουλμάνων της Θράκης. Κι ας μην ξεχνάμε πως κι εμείς ήμασταν κάποτε στη θέση τους.

Για να διοργανωθεί όμως ένα φεστιβάλ δεν φτάνει μόνο η όρεξη των διοργανωτών και η αποφασιστικότητα τους, χρειάζονται και χρήματα και υλικοτεχνική στήριξη κι έτσι τα παιδιά βρέθηκαν μπροστά σε αντικειμενικές δυσκολίες. Τότε σκέφτηκαν αυτό που θα σκεφτόταν ο καθένας στη θέση τους, να ζητήσουν δηλαδή τη βοήθεια του δήμου και πιο συγκεκριμένα να ζητήσουν από τον δήμαρχο Μύκης να τους πάει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στον χώρο του φεστιβάλ. Ζήτησαν δηλαδή από τον δήμο Μύκης υλικοτεχνική στήριξη και όχι χρηματική ενίσχυση. Και ο καλός μας δήμαρχος δεν τους αρνήθηκε αυτή τη μικρή βοήθεια. Τους είπε ότι θα τους δώσει και νερό και ρεύμα αλλά για τη βοήθεια αυτή ζήτησε ως αντάλλαγμα να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα του φεστιβάλ το πομακόφωνο κομμάτι, να ένας από τους παράγοντες στους οποίους αναφέρθηκα πιο πάνω.


Οι διοργανωτές του φεστιβάλ χωρίς να το σκεφτούν καθόλου και χωρίς να καταλάβουν μάλλον το λόγο για τον οποίο ο κύριος δήμαρχος τους ζήτησε να αφαιρέσουν από το φεστιβάλ ό,τι πομακόφωνο υπήρχε στο πρόγραμμα είπαν αμέσως ναι, δέχτηκαν δηλαδή για λίγο νερό και ρεύμα να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια την πολιτιστική τους κληρονομιά, ό,τι πολυτιμότερο πήραν από τους παππούδες τους δηλαδή. Όλα αυτά τα περιέγραψε ο ίδιος ο δήμαρχος Μύκης στο δημοτικό συμβούλιο, διότι χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη του σώματος. Αυτό όμως ως φαίνεται ήταν μόνο η αρχή αφού λίγες μόλις μέρες πριν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη πως το εν λόγω φεστιβάλ στηρίζεται οικονομικά (και όχι μόνο) από τον τουρκομουφτή Ξάνθης. Η φήμη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την παρουσία του ίδιου του Μετέ στο φεστιβάλ και μάλιστα με τη συνοδεία πρώην και νυν μουσουλμάνων βουλευτών της Θράκης. Να είστε βέβαιοι πως αν το τουρκικό προξενείο δεν είχε καμία σχέση με το φεστιβάλ, ούτε ο τουρκομουφτής αλλά ούτε και οι βουλευτές θα πατούσαν το πόδι τους εκεί, να γιατί λέω πως η φήμη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο (σ.σ. “Προξενείο-Στοπ”: φυσικά όμως παρών, πλην όλων αυτών, ήταν και ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος Σενέρ, όπως βλέπετε και στη 2η φωτογραφία). Αργότερα βέβαια υπήρξε και η παραδοχή πως το φεστιβάλ στηρίχθηκε από τον Τουρκομουφτή χωρίς όμως να δοθούν και οι απαραίτητες εξηγήσεις για τους λόγους που οι διοργανωτές του φεστιβάλ δέχτηκαν μια τέτοια στήριξη.

Είμαι βέβαιος πως τα παιδιά αυτά ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του κακού που έκαναν στον τόπο τους και στην περιοχή τους αλλά αυτό φυσικά δεν τους απαλλάσσει από καμία ευθύνη. Ναι μεν εκείνοι είναι οι διοργανωτές του φεστιβάλ και εκείνοι έπρεπε να αποφασίσουν πως ακριβώς θα το κάνουν αλλά η πολιτιστική κληρονομιά μιας ολόκληρης περιοχής δεν είναι μόνο δική τους υπόθεση, η πομάκικη γλώσσα και γενικότερα ο πομάκικος πολιτισμός ανήκει σε όλους τους Πομάκους και δεν έχουν το δικαίωμα να τον εξαφανίζουν από προσώπου γης πέντε και δέκα «βουτυρόπαιδα». Ξέρω ότι θα θυμώσουν με τον χαρακτηρισμό αλλά αν μπορούσαν να καταλάβουν πόσο κακό έκαναν στον τόπο τους δε θα θύμωναν καθόλου μαζί μου.

Δεν χρειαζόταν να κάνουν πολλά, μόνο τη δύναμη να πουν ένα ΟΧΙ στον δήμαρχο Μύκης έπρεπε να βρουν κι ας έχαναν για φέτος το φεστιβάλ, θα κέρδιζαν πολλά περισσότερα για τις επόμενες χρονιές. Δυστυχώς όμως λόγω άγνοιας, απειρίας (ή και προσωπικών συμφερόντων;) έδωσαν την ευκαιρία στο τουρκικό προξενείο να καπελώσει κι άρα να σβήσει άλλη μια προσπάθεια που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να ανάδειξη και διάσωση ενός πλούσιου πολιτισμού που η Τουρκία με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας προσπαθεί να αφανίσει.

ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΜΙΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ, ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Σεμπαεδήν Καραχότζα