Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

31 Αυγ 2013

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συνέβη στη Δαμασκό» είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα που περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς στόχους», ενώ προκατάλαβε την όποια απόφαση της έρευνας του ΟΗΕ, χωρίς να δημοσιοποιεί τις περίφημες αποδείξεις που έχει στη διάθεσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις. Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά. Δήλωσε επίσης  ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.
Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες!», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.

Τις χειρότερες εντυπώσεις κατόρθωσε τελικά να δημιουργήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μέσα από την επίσημη ανακοίνωσή του για το τι θα πράξει με τη Συρία.
Κι ενώ το «ζουμί» βρισκόταν στην δήλωσή του πως θα βάλει την αμερικανική στρατιωτική επίθεση στη Συρία ως θέμα στο αμερικανικό κονγκρέσο (σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του Κογκρέσου είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί το νωρίτερο στις 9 Σεπτεμβρίου.), η όλη ωραιοποίηση που επεχείρησε να προσδώσει στην απόφασή του να μην βιαστεί για μία στρατιωτική επέμβαση, κατόρθωσε να παρουσιάσει έναν αμερικανό πρόεδρο που δεν μπορεί να στηρίξει ούτε την αρχική του απόφαση για πόλεμο, ούτε να καταγγείλει το προφανές της επίθεσης με χημικά που έγινε στη Συρία.

Πάντως για να διασώσει τα προσχήματα, ο Μπάρακ Ομπάμα απέστειλε ένα απειλητικό μήνυμα στη Δαμασκό και τόνισε σε αυτό ότι οι δυνάμεις των ΗΠα είναι απολύτως έτοιμες να προχωρήσουν σε επίθεση, η οποία, όπως είπε, μπορεί να εκδηλωθεί «όποια στιγμή το επιλέξουμε». Περιγράφοντας την ενδεχόμενη επέμβαση μίλησε για επίθεση «περιορισμένου χαρακτήρα», εναντίον «συγκεκριμένων κυβερνητικών στόχων».
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η αδιαφορία του Μπάρακ Ομπάμα απέναντι στον ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει καταλήξει σε καμία απόφαση για την Συρία.

ΟΗΕ: Δεν αποσύρουμε το προσωπικό από τη Συρία
Ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε σήμερα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο διεθνής οργανισμός αποσύρει το προσωπικό του για να επιτρέψει να διεξαχθούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία και επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό του έργο στην θα συνεχιστεί.
«Ειλικρινά, αυτό είναι αλλόκοτο, και αποτελεί επίσης προσβολή για τα 1.000 και πλέον μέλη του προσωπικού μας, του προσωπικού του ΟΗΕ, που βρίσκονται στο πεδίο στη Συρία διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και τα οποία θα συνεχίσουν να χορηγούν κρίσιμη βοήθεια», είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να ανακοινώσει «κανένα συμπέρασμα» σχετικά με την χρήση χημικών όπλων στη Συρία ως την αποπεράτωση των αναλύσεων των ληφθέντων δειγμάτων σε εργαστήρια, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η ομάδα των ειδικών, πρόσθεσε, μπορεί να εξακριβώσει τα γεγονότα με «αμερόληπτο και αξιόπιστο τρόπο».
Bρυξέλλες, Δ.Πορφύρης / Π.Σταφυλά

«Να πάρουμε το Νόμπελ Eιρήνης από τον Ομπάμα», τιτλοφορείται άρθρο του Uli Windisch που φιλoξενείται στο ελβετικό Les observateurs.ch. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Κάποιοι ειδικοί αναλυτές κατηγορούν τον πρόεδρο Ομπάμα ότι θέλει να βοηθήσει τους ισλαμιστές και κυρίως τους λεγόμενους Αδελφούς Μουσουλμάνους, παντού και όπου αυτό είναι δυνατό, χωρίς να υπολογίζει τις καταστροφικές συνέπειες για τις χώρες.
Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι ενεργούν για λόγους ηθικούς ανθρωπιστικούς…την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν μ’ ένα κράτος αμφιλεγόμενο, αυταρχικό, ολοκληρωτικό που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα νόμιμα και παράνομα για να υπερσπιστεί τα συμφέροντά του περιφρονώντας παράλληλα αυτά όλων των άλλων χωρών και αδιαφορώντας για τις μαζικές δολοφονίες και διωγμούς των χριστιανών μέσα σ’ αυτές τις χώρες χωρίς την παραμικρή αντίδραση… Για να τελειώνουμε με την «Obamamania» ας του πάρουμε το Νόμπελ ειρήνης ενώ αυτός θα χαρτοπαίζει κοιτάζοντας στην τηλεόραση τον πολεμικό του στόλο να επιτίθεται στη Συρία και να σκοτώνει ακόμη περισσότερο κόσμο σαν να πρόκειται για τρομοκράτες».

Η Iρλανδικής καταγωγής Mairead Maguire, (Nobel ειρήνης 1976), αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στο συριακό δήλωσε: «Κατηγορούν τον πρόεδρο Άσσαντ για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του αλλά δεν έχουν καμιά απόδειξη γι’ αυτό, αντίθετα οι αντάρτες είναι αυτοί που χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους όπλα» (Warisacrime.org).
«Το ερώτημα που οφείλει να τεθεί είναι ποιό συμφέρον θα είχε ο Άσσαντ να χρησιμοποιήσει αέριο σαρίν στη γειτονιά που είχαν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και μέσα στο ίδιο του το περιβάλλον και σε μια περιοχή όπου μια ενδεχόμενη χρήση θα επέφερε συνέπειες στους ίδιους του τους στρατιώτες. Προσωπικά εγώ, δεν ενστερνίζομαι αυτές τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης Άσσαντ».
H ίδια, κάλεσε τον Υπ.Εξ. της Αγγλίας William Hague και τον ομόλογό του της Γαλλίας Laurent Fabius να σταματήσουν να υπεραμύνονται στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η οποία δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα παρά να βυθίσει τους λαούς της Μέσης Ανατολής σε ακόμη περισσότερη βία και αίμα.
Στην επίσημη έκθεση που συνέταξε μετά από μια 10μερη επίσκεψη σε Λίβανο και Συρία ως επικεφαλής 16μελούς αντιπροσωπείας 8 χωρών, επισημαίνει: «Κατά την επίσκεψή μας επισκεφθήκαμε στρατόπεδα προσφύγων και πληγείσες κοινότητες. Συναντηθήκαμε με θρησκευτικούς ηγέτες, μαχητές, κυβερνητικούς εκπροσώπους, αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και πολλούς άλλους, θύτες και θύματα.

1. Από επίσκεψη σε στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο:
Μια γυναίκα μας είπε: “Πριν την διαμάχη που ξέσπασε είμασταν ευτυχισμένοι και είχαμε μια καλή ζωή (υπήρχε δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, επιδοτήσεις για το πετρέλαιο στη Συρία) και τώρα ζούμε μέσα στη φτώχεια“. Η κόρη της και ο εγγονός της (φαρμακοποιός και μηχανικός αντίστοιχα) κοιμούνται στο τσιμέντο μην έχοντας ούτε ένα στρώμα. Μας κατήγγειλαν ότι αυτή η βία ξέσπασε προς γενική έκπληξη όλων και εξαπλώθηκε τόσο αστραπιαία που υπέστησαν σοκ. «Ξένοι μαχητές ήρθαν στη Χομς πήραν τα σπίτια μας, βίασαν τις γυναίκες, σκότωσαν τους νέους που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις τους και πολλοί έφυγαν τρομοκρατημένοι».
Μας κατήγγειλαν επίσης ότι οι ξένοι μαχητές προέρχονταν από πολυάριθμες χώρες όπως Λίβυοι, Σαουδάραβες, Τυνήσιοι, Τσετσένοι, Αφγανοί, Πακιστανοί από τα Ηνωμένα Εμιράτα, Λιβανέζοι, Ιορδανοί, Τούρκοι, Ευρωπαίοι, Αυστραλοί. Οι συμμορίες αυτές είναι χρηματοδοτούμενες και εκπαιδευμένες από ξένες κυβερνήσεις. Φορούν ζακέτες αυτοκτονίας σε πολίτες και απειλούν να τους ανατινάξουν αν δεν κάνουν ό,τι τους πουν.
Σύριοι πρόσφυγες σε Τουρκία και Ιορδανία αντιμετωπίζονται άσχημα.
Κάποιες σύριες κοπέλες προσφυγοπούλες πουλήθηκαν για γάμους εξαναγκασμού στην Ιορδανία.

2. Από επίσκεψη σε Νοσοκομεία:
Επισκεφθήκαμε και είδαμε πολλούς τραυματίες. Ένας μετριοπαθής σουννίτης ιμάμης μας διηγήθηκε πως τον απήγαγαν οι τζιχαιστές, πως τον βασάνισαν του ακρωτηρίασαν ένα αυτί, επιχείρησαν να του κόψουν το λαιμό, τα πόδια και τον εγκατέλειψαν ημιθανή για να πεθάνει… Κατήγγειλε κι αυτός ότι πρόκειται για τζιχαϊστές που προέρχονται από το εξωτερικό.
Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσε ότι έχουν αιχμαλωτίσει τζιχαϊστές που προέρχονται από 29 χώρες συμπεριλαμβανομένων τσετσένων και ιρακινών και πολλών άλλων εθνικοτήτων.
Το υπουργείο Υγείας μας πρόβαλε ντοκυμαντέρ με φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν οι τζιχαϊστές και τον τρόμο που ενσπείρουν αφού δολοφονούν γιατρούς και καταστρέφουν τις νοσοκομειακές υποδομές με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το κράτος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτού του κρίσιμου τομέα.
Υπάρχουν 50.000 ξένοι τζιχαϊστές που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Αυτοί επιδίδονται στην συστηματική καταστροφή των υποδομών του συριακού κράτους (δίκτυο ηλεκτρισμού, πετρελαίου,αερίου, πυλώνες υψηλής τάσης, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, τόπους λατρείας).
Με τη βία επιβάλουν τη «Σαρία» και αναστέλουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του συριακού λαού.
Βασανίζουν και σκοτώνουν όσους αρνούνται να συστρατευτούν μαζί τους.
Διακατέχονται από ξένες θρησκευτικές πεποιθήσεις ως προς τον συριακό λαό κι αυτό τους διευκολύνει στο να διαπράτουν τις πιο εγκληματικές πράξεις όπως δολοφονίες και βασανιστήρια κατά των αντιπάλων τους.
Στο αίσθημα της γενικότερης ανασφάλειας συμβάλει και το φαινόμενο των απαγωγών για οικονομικά οφέλη ή άσκηση πολιτικών πιέσεων. Χιλιάδες αθώοι έχουν εξαφανισθεί ανάμεσά τους και οι δύο επίσκοποι Youhanna Ibrahim και Paul Yazigi καθώς και πάρα πολλοί ιερείς και ιμάμηδες.

Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του Eric Denécé Διευθυντή του Γαλλικού Κέντρου Έρευνας Πληροφοριών (CF2R) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΒFM tv:
«Για μια ακόμη φορά είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για ένα καθ’ ολοκληρία μοντάζ. Όλα είναι απολύτως πλαστά. Αυτά εξυπηρετούν μια νέα εκστρατεία κατά της κυβέρνησης Άσσαντ… Τα βίντεο είναι χονδροειδέστατα. Είναι σκηνοθετημένα. Όλα είναι ενορχηστρωμένα. Το προεδρικό Μέγαρο απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την περιοχή της αποδιδόμενης επίθεσης. Όλοι ξέρουμε ότι το αέριο μεταφέρεται με τον άνεμο και θα έφθανε ως εκεί. Ποτέ ο συριακός στρατός δεν θα επιχειρούσε μια τέτοια ενέργεια εκτός κι αν ήθελε να εξολοθρεύσει τον ίδιο τον Πρόεδρό του αλλά και τους επιθεωρητές του ΟΗΕ που διέμεναν πολύ κοντά στην περιοχή…».
Απέκλεισε επίσης και με βάση τις εικόνες ότι πρόκειται για στρατιωτικό σαρίν, αλλά ενδεχομένως για ένα άλλο αέριο αν κρίνει από τις εικόνες όπου εμφανίζονται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
«Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ευθύνεται η κυβέρνηση. Όμως δεν υπάρχει τίποτα εναντίον της». Ενώ δήλωσε ότι «πληροφορίες συλλέγουν όλοι, δεν συλλέγουν μόνο Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ αλλά και Ρωσία, Κίνα, Ιράν και αυτές ποικίλουν».
Αντίστοιχες δηλώσεις του φιλοξενεί και το Le Temps d΄ Algerie.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που υπερθεματίζουν ένα χτύπημα στη Συρία. Ο «Οργανισμός της Ισλαμικής Συνεργασίας» (ΟCI) που συμπεριλαμβάνει 57 μουσουλμανικά κράτη - μέλη κάλεσε την Τετάρτη με ψήφισμά του σε μια αποφασιστική δράση εναντίον της Συρίας που τη θεωρεί νομικά και ηθικά υπεύθυνη για την αποδιδόμενη επίθεση με χημικά στις 21 Αυγούστου (Ηuffington Post).
H Δύση έσπευσε ν’ανταποκριθεί στα κελεύσματα τους, πριν αποδειχθεί τι πραγματικά συνέβη.

Στέλεχος της αλ Κάιντα καλεί τους μουσουλμάνους σε πόλεμο κατά του αιγυπτιακού στρατού

Στέλεχος της αλ Κάιντα στο Ιράκ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να πάρουν τα όπλα κατά του αιγυπτιακού στρατού τονίζοντας ότι η αιματηρή καταστολή σε βάρος ισλαμιστών διαδηλωτών έδειξε ότι οι ειρηνικές μέθοδοι είναι ανούσιες.

"Ο αιγυπτιακός στρατός πολεμά τις μουσουλμανικές πεποιθήσεις», δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ, σε μήνυμά του που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα των τζιχαντιστών.

"Ο αιγυπτιακός στρατός είναι ένας στρατός που προστατεύει τους Εβραίους, τους Κόπτες και τους Χριστιανούς που μάχονται κατά του Αλλάχ και του προφήτη του. Είναι ένας στρατός που επιτίθεται σε τζαμιά και στο Κοράνι, που σκοτώνει και τραυματίζει ειρηνικούς διαδηλωτές», τόνισε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος κατήγγειλε τους «τυραννικούς στρατούς» μουσουλμανικών χωρών, κυρίως της Λιβύης, της Τυνησίας και της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι οι μουσουλμάνοι «πρέπει να τους πολεμήσουν, κυρίως τον αιγυπτιακό στρατό».

Ο αλ-Αντνάνι επέκρινε δριμύτατα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, γιατί είναι «χειρότεροι από τα λαϊκά κόμματα (...) επειδή μάχονται περισσότερο για τη δημοκρατία παρά για τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο).

Πηγή: AΠE-MΠΕΓράφει ο Γιώργος Στράτος

Η πολιτική ανάλυση της περιπτώσεως του κ. Αδώνιδος Σπυρίδωνος Γεωργιάδη δεν θα με απασχολούσε μάλλον ποτέ, αν δεν γινόταν υπουργός Υγείας. Τα χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες, οι ικανότητες, η προσωπική ζωή και η διαδρομή του ανδρός είναι απολύτως προφανή, βεβαίως και διαφανή, στον καθένα. Τα καθιστά τέτοια ο φωτισμός των μέσων, η έκθεση στα οποία αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον εν λόγω πολιτικό. Αποτελεί μία από τις κατεξοχήν περιπτώσεις όπου το μιντιακό… «see thrοugh» μετατρέπεται σε πολιτικό… «going through».

Ολα αυτά είναι σημεία των καιρών, και προφανώς αφορούν μεγάλο τμήμα των προσώπων και των πεπραγμένων της τηλε-δημοκρατίας μας. «Τηλε» γιατί όλα γίνονται από απόσταση κατά το αρχαιοελληνικό πρόθεμα. Πραγματική ή διανοητική. Και επειδή η απόσταση είναι μεγάλη, γι’ αυτό και γίνεται και τόσος ντόρος κατά την… επίσκεψη των αρμοδίων στους χώρους ευθύνης τους, προγραμματισμένη ή… «αιφνιδιαστική»!

Απόσταση από τη γνώση. Υπό ποία ιδιότητα και πότε ο κ. Α. Γεωργιάδης πληροφορήθηκε τα ζητήματα που απασχολούν τα δημόσια νοσοκομεία; Είναι γιατρός που θήτευσε σ’ αυτά, έστω ως φοιτητής; Διετέλεσε μέλος διοίκησης κάποιου ιδρύματος; Νοσηλεύτηκε, γερός να είναι ο άνθρωπος, επί μακρόν, ούτως ώστε να έχει εμπειρία ασθενούς από πρώτο χέρι;

Απόσταση από τον σχεδιασμό. Εφαρμόζει κάποιο συνολικό σχέδιο για τη δημόσια υγεία ο κ. υπουργός; Αν ναι, ποιο είναι; Από ποιους συμβούλους του εκπονήθηκε; Προέρχονται αυτοί από τον εξειδικευμένο επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με τη διοίκηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων; Ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού;

Απόσταση από τη λογική. Είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, και μαζί τους και οι ταλαίπωροι ασθενείς, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πότε προς τους γιατρούς και πότε προς το προσωπικό τους; Ποιος θα βάλει, δηλαδή, πλάτη για την ανατροπή αυτής της εικόνας; Με ποιους θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό του ο κ. υπουργός;

Απόσταση από την ευαισθησία. Πρωτίστως απέναντι στους ασθενείς. Σαν να μην τους έφτανε ο πόνος τους, μετατρέπονται ακουσίως και σε πεδίο μάχης. Δευτερευόντως απέναντι στους εργαζομένους. Οπως κι αν αντέδρασαν, ό,τι κι αν είπαν. Ο λόγος της πολιτικής ηγεσίας έχει συντεταγμένες και όρια, από τα οποία απαγορεύεται να παρεκκλίνει ο κάθε υπουργός. Οχι λόγω καθωσπρεπισμού, αλλά λόγω του ότι το κράτος ούτε εκνευρίζεται ούτε απειλεί κατά την άσκηση της εξουσίας του. Είναι και πρέπει να παραμένει εξ ορισμού νηφάλιο, αλλιώς χαθήκαμε.

Απόσταση από την κοινωνία. Εξοργίζονται διπλά οι πολίτες όταν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι υπουργικές διακηρύξεις απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα που βιώνουν.

«Επρεπε να σας απολύσουμε, για να δείτε τι εστί βερίκοκο» είπε από τηλεοράσεως ο υπουργός Υγείας στους εργαζομένους στην Πολυκλινική Αθηνών. Φοβάμαι ότι διάλεξε λάθος… φρούτο. Διότι και σαπίζει γρήγορα, άρα περιορίζεται ο διδακτικός του χρόνος, αλλά, το κυριότερο, έχει βαρύ κουκούτσι, που φτύνεται εύκολα όμως!
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"Του Μάριου Ευρυβιάδη

Για πολλαπλή φορά, γινόμαστε μάρτυρες ενός διεθνούς προπαγανδιστικού εσμού που καταφέρνει, δυστυχώς, να πείσει ένα μεγάλο μέρος της δυτικής κοινής γνώμης, ή τουλάχιστον τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ότι ένα ζώο που έχει τέσσερα πόδια, που γαυγίζει και έχει κυρτή ουρά δεν είναι σκύλος αλλά ελέφαντας, ίσως ακόμη και φάλαινα.
Το ερώτημα που δεν μπορούν να απαντήσουν αυτοί που επιδιώκουν σώνει και καλά να επιτεθούν στη Συρία και να ανατρέψουν το καθεστώς Άσσαντ είναι γιατί, το καθεστώς, ο ίδιος ο Άσσαντ δηλαδή, να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο μάλιστα, χημικά όπλα εναντίον αμάχων και, όπως ηδονίζονται να διατυμπανίζουν οι δυτικοί ηθικοπλάστες, «εναντίον του λαού του» (“against his own people”).

Δεν μας λένε πως «ωφελείται» το καθεστώς και ο ίδιος ο Άσσαντ ή πιο ορθά, «ποιός ωφελείται»; Cui Bono, λοιπόν;

Οι Δυτικοί, και για να είμαστε πραγματιστές η κυβέρνηση Ομπάμα, αποφάσισε ότι στις 21 Αυγούστου το καθεστώς Άσσαντ χρησιμοποίησε νευροπαραλυτικά χημικά όπλα σε μια γειτονιά της Δαμασκού που ήλεγχαν αντικαθεστωτικοί, πέντε περίπου χιλιόμετρα από το ελεγχόμενο κέντρο της πόλης και λίγες μόλις δεκάδες μέτρα από τις θέσεις κυβερνητικών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα πέθαναν με φρικτό τρόπο άνδρες και γυναικόπαιδα, όχι όμως και άνδρες του καθεστώτος παραδίπλα. Πρώτα μας είπαν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1500, ενώ τώρα επιβεβαιώνουν γύρω στα 300 θύματα. Σχεδόν αμέσως ξέσπασε παγκόσμια κατακραυγή κατά του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που φαίνεται να ενεργοποιεί και την «κόκκινη γραμμή» Ομπάμα. Κατά την πριν ένα χρόνο δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, η χρήση χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς δεν θα γίνει αποδεκτή και ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Ίσως μέχρι να διαβαστούν αυτές οι γραμμές, το καθεστώς Άσσαντ να δέχεται πυραυλική επίθεση από την ισχυρότερη πολεμική μηχανή της Μεσογείου , τον 6ο Αμερικανό Στόλο.

Ωφελείται λοιπόν το καθεστώς Άσσαντ από αυτήν την εξέλιξη; Είναι τρελός ο Άσσαντ; Παρανοϊκός; ή και τα δύο; Εδώ και δυο περίπου μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν το πάνω χέρι σε όλα τα μέτωπα. Δείγμα γραφής της απελπισίας των αντικαθεστωτικών ήταν και η καθοδηγούμενη από δυτικούς και Τούρκους προσπάθεια της υπερφαλάγγισης του καθεστώτος με την επίθεση στην παραλιακή πόλη Λατάκεια, προπύργιο των Αλουϊτών του Άσσαντ. Η επίθεση αυτή ήταν έκδηλα μια ψυχολογική στρατηγική επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία πανικού, διότι οι πιο αποτελεσματικές δυνάμεις του συριακού στρατού κατάγονται από την περιοχή της Λατάκειας. Η επίθεση απέτυχε και οι αντικαθεστωτικοί τράπηκαν σε φυγή.

Ο Άσσαντ δεν είχε κανένα λόγο ή κίνητρο να προκαλέσει τη μήνη του Ομπάμα και της αυτοαποκαλούμενης Διεθνούς Κοινότητας, της International Community, αλλιώς INTCOM. Εξ’ άλλου με τη συναίνεση του καθεστώτος επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονταν στη Δαμασκό (απείχαν πέντε περίπου λεπτά από την τοποθεσία της επίθεσης) και διερευνούσαν προηγούμενες καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων. Θα διερευνούσαν και αυτή. Επιπλέον η Δαμασκός, κατόπιν πιέσεων από τη Ρωσία, συναίνεσε να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη υπό την προεδρία Αμερικανών και Ρώσων για μια πιθανή συμβιβαστική λύση. Γιατί λοιπόν το καθεστώς Άσσαντ να ακυρώσει τα πολλαπλά αυτά πλεονεκτήματα προκαλώντας με το συγκεκριμένο τρόπο και τεκμηριώνοντας, έτσι, την απόλυτη κατηγορία ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα «εναντίον του λαού του;».

Είναι προφανές ποιος ωφελείται από τη χρήση χημικών. Και δεν είναι μόνο οι αντικαθεστωτικοί –ένα συνονθύλευμα χιλίων περίπου ομάδων αποτελούμενες από φανατικούς ισλαμοφασίστες οι οποίοι όταν δεν πολεμούν τον Άσσαντ, σκοτώνονται μεταξύ τους και στα διαλείμματα σφάζουν χριστιανούς και λεηλατούν τους ναούς τους. Ωφελούνται και όλα τα μέλη της ανίερης συμμαχίας –Τούρκοι, Ισραηλινοί, Σαουδάραβες, Καταριανοί, Ιορδανοί, Εγγλέζοι, Γάλλοι. Όλοι για τους λόγους τους, που μόνο ανθρωπιστικοί δεν είναι, επιδιώκουν την ανατροπή του Άσσαντ.

Αφήνω τελευταίους τους Αμερικανούς διότι αυτοί είναι ουσιαστικά που κινούν τα νήματα, όσο και να προσποιούνται ότι δεν θέλουν να εμπλακούν κλπ κλπ .

Γιατί βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμη πολέμου στη Μέση Ανατολή; Επειδή το επιδιώκουν οι Τούρκοι, οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί, ακόμα και οι Ισραηλινοί; Όχι βέβαια. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολέμου επειδή έτσι αποφάσισε η Ουάσιγκτον – ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι σύμβουλοί του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πέραν των στρατηγικών στόχων, που είναι (α) ο εκβιασμός του Ιράν στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος και (β) η ταπείνωση της Ρωσίας αλλά και της Κίνας, έχουμε και έναν επιπρόσθετο λόγο που εγκλωβίζει τον Ομπάμα και τον σπρώχνει σε πόλεμο. Είναι η προσωπική του αξιοπιστία (credibility) που όπως εξελίσσονται τα πράγματα ταυτίζεται με την αξιοπιστία της Αμερικής. Ένα διπλό επιχείρημα παρουσιάζεται εδώ. Πρώτο ότι ο Άσσαντ «παραβίασε» την κόκκινη γραμμή Ομπάμα για μη χρήση χημικών και, δεύτερον, η παραδειγματική τιμωρία του Άσσαντ πιστεύεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά εναντίον χωρών όπως το Ιράν και η Β. Κορέα, που κατηγορούνται ότι κατέχουν όπλα μαζικής καταστροφής.

Εάν τελικά εκδηλωθεί η αμερικανική επίθεση κατά τον Άσσαντ, θα βομβαρδίζεται και ο υπόλοιπος κόσμος με προπαγανδιστικά επιχειρήματα, όλα έωλα, ως προς τη νομιμότητα της επιδρομής. Το πιο έωλο από όλα αυτά είναι η επίκληση των επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1995 και το 1999. Και στις δυο περιπτώσεις καταπατήθηκαν όλοι οι μεταπολεμικοί κανόνες, θεσμοί και νόμοι για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αφορμή για την αμερικανο(Νατοϊκή) επιδρομή του 1995 ήταν ένα περιστατικό, όχι διαφορετικό από το προκείμενο. Ρίχθηκε επίτηδες και ακριβώς για να προκαλέσει, μια οβίδα όλμου στην κεντρική αγορά του Σεράγεβο από μουσουλμάνους – σκοτώθηκαν μουσουλμάνοι, αλλά κατηγορήθηκαν οι Σέρβοι ως υπαίτιοι. Ήταν μια καλοστημένη προβοκάτσια, οι Δυτικοί γνώριζαν σχεδόν αμέσως ότι ήταν προβοκάτσια αλλά η Ουάσιγκτον ήθελε να τιμωρήσει τους Σέρβους (και τον Μιλόσεβιτς) και άρχισε τους βομβαρδισμούς.

Το 1999 δεν υπήρχε εξόφθαλμη προβοκάτσια αλλά χρησιμοποιήθηκε το «ανθρωπιστικό επιχείρημα» ότι οι Σέρβοι έσφαζαν τους Κοσοβάρους. Στην περίπτωση του 1999 σφαγές έγιναν, αλλά μετά που άρχισαν οι βομβαρδισμοί.

Και κάτι τελευταίο. Οι Αμερικανοί και τα παρακολουθήματά τους, όπως είναι ο Εγγλέζος Κάμερον και ο Γάλλος Ολάντ, θέλουν να μας πείσουν για το εξής: η ειδοποιός διαφορά, αυτή που επιβάλλει τη δική τους πολεμική παρέμβαση λένε, δεν είναι οι θάνατοι αθώων αλλά η μέθοδος της θανάτωσής τους. Την ίδια περίοδο που η στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου δολοφονούσε χιλιάδες διαδηλωτές, δολοφονήθηκαν και στη Συρία άλλοι τριακόσιοι με χημικές ουσίες. Επικροτούν όλοι αυτοί οι παραγωγοί ηθικής την αιγυπτιακή χούντα και συνεχίζουν να της παρέχουν οικονομική και πολιτική στήριξη. Αλλά εξανίστανται κατά της συριακής χούντας και κινούνται να την τιμωρήσουν. Είναι προφανές ότι για μόνο μια αρχή κόπτονται, απαιτούν δράση και παραδειγματική τιμωρία. Αυτή της σκοπιμότητας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να τους πιστέψουμε τούτη τη φορά; Κατέχουν, διαβάζουμε,αδιάψευστα στοιχεία οι Αμερικανοί για την ενοχή του καθεστώτος διότι υπέκλεψαν τις συνομιλίες πανικόβλητων αξιωματούχων που οργάνωσαν την επίθεση. Οπως αυτά που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ενώπιον του ΟΗΕ το 2003 για τα ανύπαρκτα οπως διαπιστώθηκε όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσέιν και που τον έκαναν προσωπικά ρεζίλι; Οι υποκλεμμένες δήθεν συνομιλίες και η παραποίηση τους, doctoring, είναι παλιά τεχνάσματα των υπηρεσιών. Οταν στις 31 Αυγούστου 1983 οι Σοβιετικοί κατέρριψαν το κορεατικό επιβατικό αεροπλάνο 007 νομιζόμενοι οτι ήταν κατασκοπευτικό, οι συνομιλίες τους υπεκλάπησαν απο τους Αμερικανούς. Οι συνομιλίες παραποιήθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα με τέτοιο τρόπο ώστε οι Σοβιετικοί να φαίνονται οτι κατέρριψαν εν γνώση τους ενα επιβατικό αεροπλάνο. Μάθαμε την αλήθεια 13 χρόνια αργότερα οταν ένας απο τους αρχιτέκτονες της απάτης, ο Alvin A. Snyder, ζήτησε δημόσια συγνώμη για την απάτη. Διαβάστε την απολογία του: “Flight 007:The Rest of the Story: I Told the World the Soviets Shot it Down in Cold Blood, But I Was Wrong”. The Washington Post, September 1, 1996, C2.Ενώ ένα, έστω και περιορισμένο, χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία θεωρείται δεδομένο, αναλυτές επισημαίνουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει στην ίδια την χώρα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεδομένου, επίσης, ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν μπόρεσαν να «προβλέψουν» την έκβαση των επεμβάσεών τους, από το Βιετνάμ ως το Ιράκ, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι –εκτός ίσως από το ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Εξτρεμιστές και «ανθρωπιστική βοήθεια»
Η «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ σημαίνει ότι «έχουν διαλέξει πλευρά», τουτέστιν έχουν αποδεχθεί ότι κάποιοι αθώοι πολίτες «από την άλλη πλευρά» θα σκοτωθούν. Η εξωτερική παρέμβαση θα προκαλέσει αναμφισβήτητα μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών. Και φυσικά, υπάρχει το αμείλικτο ερώτημα: Τι θα συμβεί αν το καθεστώς Άσαντ ηττηθεί και αναλάβουν οι ισλαμιστές;
Οι εθνικές και σεκταριστικές διαφορές έχουν ήδη προκαλέσει «εμφύλιους μέσα στον εμφύλιο», όπως η μάχη που έχει ξεσπάσει στα βόρεια της χώρας μεταξύ Κούρδων και ακραίων ισλαμιστών, ομάδες που αντιτίθενται και οι δύο στο καθεστώς Άσαντ.

Επέκταση της σύγκρουσης
Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα οδηγήσει τους Σιωνιστές στα άκρα, δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν,  στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί. Η προειδοποίησή του αναφέρεται στο Ισραήλ, το οποίο το Ιράν και άλλοι σιίτες μουσουλμάνοι μαχητές έχουν ορκιστεί να χτυπήσουν  σε αντίποινα, αν οι δυτικοί σύμμαχοί τους επιτεθούν στη Συρία.
Το 1871 ο Άλμπερτ Πάικ, ηγέτης της αμερικανικής μασονίας που είχε «προβλέψει» τους δύο πρώτους Παγκόσμιους Πολέμους έγραψε ότι «ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στους Εβραίους και θα φέρει τον βιβλικό Αρμαγεδδώνα…». Στο περιοδικό Commentary, το οποίο αποτελεί έκδοση της Εβραιοαμερικανικής Επιτροπής, σημαντικού think tank της αμερικανικής πολιτικής,  δημοσιεύτηκε ένα σενάριο το οποίο κάνει λόγο για επέκταση της σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο μπλοκ Δύσης- Ανατολής. Παρότι η συνωμοσιολογία δίνει και παίρνει, υπάρχουν και πραγματικά ερωτήματα: το Ιράν, ο κοντινότερος σύμμαχος της Συρίας, θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αν δει ότι χάνει την επιρροή του; Η Χεζμπολάχ δεν θα αντιδράσει με χτυπήματα στη Δύση; Το Ισραήλ πάντως, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα αντιδράσει άμεσα αν δεχθεί χτύπημα από τη Συρία. 

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Deutsche Bank τονίζει τον  ρόλο-κλειδί που παίζουν οι τρεις σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος: Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ. Και οι τρεις έχουν να χάσουν πολλά εάν ο Άσαντ απομακρυνθεί από την εξουσία. Η Συρία κατέχει μία μοναδική θέση στον εθνογραφικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αν και ο πληθυσμός της είναι στην πλειοψηφία του Σουνίτες, διοικείται από την οικογένεια Αλεβιτών του Άσαντ από το 1971. Οι Αλεβίτες είναι παρακλάδι των Σιιτών. Η συριακή κυβέρνηση συνδέεται στενά με τους Σιίτες του Ιράν και από το 1970 υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Σιιτών του Λιβάνου, κυρίως της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Από το 1976 έως το 2005, ο στρατός της Συρίας κατέλαβε μεγάλα τμήματα του Λιβάνου. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, Συρία και Ιράν βρίσκονται πίσω από τους φανατικούς Σιίτες της Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά, η Συρία παίζει μοναδικό και συχνά υπερεκτιμημένο γεωπολιτικό ρόλο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετούς πολέμους κατά του Ισραήλ και εξακολουθεί να διεκδικεί τα υψίπεδα του Γκολάν. Όλα αυτά την καθιστούν βασικό υποστηρικτή των αντιπάλων του Ισραήλ.
Επιπλέον, έχει επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.Οι επανδρωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Ρωσία στο λιμάνι της Ταρτούς είναι η μοναδική στρατιωτική βάση που διαθέτει η Μόσχα εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο ρόλος της βάσης είναι να επιδιορθώνει και να εφοδιάζει τα ρωσικά πολεμικά σκάφη που πλέουν στη Μεσόγειο. Νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου λόγω της κλιμακούμενης έντασης στη Συρία, η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει τις ναυτικές δυνάμεις της από την Ταρτούς. Σε συνδυασμό με την απώλεια της επιρροής της στην Κύπρο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Μόσχα δεν θέλει να μειωθεί η ισχύς της στην περιοχή. Προηγούμενες προσπάθειες της Ρωσίας να αποκτήσει πρόσβαση σε λιμάνια της Κύπρου ή της Αιγύπτου έχουν «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι ζουν σήμερα στη Συρία και πολλοί από αυτούς έχουν παντρευτεί Σύριες.

Το «διά ταύτα»
Φυσικά, οι οικονομικές συνέπειες στη Δύση δεν θα περάσουν απαρατήρητες. Αναλυτές θεωρούν δεδομένη μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε περίπτωση επίθεσης. Η Συρία δεν είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, ούτε αποτελεί βασική δίοδο για τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλά 18 μηνών προ ημερών, εν όψει της ανησυχίας για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ. Η σύγκρουση στη Συρία, επίσης, αφορά πολλά πλούσια σε πετρέλαιο έθνη: Η Ρωσία, μια μεγάλη παραγωγός, παράσχει στήριξη στις δυνάμεις του Άσαντ. Η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ διοχετεύουν όπλα και χρήματα στους σουνίτες αντιπάλους του Άσαντ. Και η διαμάχη σιιτών-σουνιτών στη Συρία θα μπορούσε κάλλιστα να επεκταθεί στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.
Έντονη ανησυχία υπάρχει και για την πορεία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Αν και αυτή η κρίση ακολουθήσει το ιστορικό των προηγούμενων, το δολάριο θα υποχωρήσει και το ευρώ θα ενισχυθεί περαιτέρω –κάτι που θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας καθώς θα πληγούν οι ελληνικές εξαγωγές εκτός της ευρωζώνης.

Πυθία
foreignpolicycommentarymagazineaqsllcΗ μορφή πολέμου έχει αλλάξει εδώ και καιρό. Σύμφωνα με το "Θεωρία Πολέμου" του Π.Κονδύλη , οι περισσότερες δυνάμεις στον κόσμο θα βρεθούν στην θέση να σταματήσουν να συντηρούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θα μπούν σε μια διαδικασία ανάπτυξης που θα δημιουργήσει ταχείς δυνάμεις κρούσης, μικρές και ευέλικτες ενώ ταυτόχρονα θα φέρουν τον τελευταίο τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα η συντήρηση τους συγκριτικά με μια κανονική δύναμη εισβολής, θα είναι απλά ποσοστιαίο κλάσμα.

Οι δυνάμεις αυτές δεν θα κάνουν πόλεμο επί μακρόν, θα κάνουν καίρια πλήγματα σε υποδομές αντιπάλου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα καθιστούν αδύνατη κάθε αντίδραση σε σημείο που να υποχρεώνει την υποχώρηση και τον συμβιβασμό. Στο παρόν τώρα, βλέπουμε πως ακριβώς ισχύει αυτό σχεδόν σε κάθε σύγκρουση σε οποιοδήποτε επίπεδο. Μετά τον ολοκληρωτικό πόλεμο του Ιράκ και της Οσεττίας, όπου το αντίτιμο σε ζωές αλλά και σε οικονομία, ήταν μεγάλο για τους συμμετέχοντες, το modus operandi αλλάζει πλέον.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν τις ταχείες δυνάμεις δράσης/αντίδρασης (MAGTF) που έχουν έδρα σε πολλές περιοχές της υδρογείου. Δυνάμεις που έχουν απο 5-7.000 άντρες, ίλες τεθωρακισμένων και τεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής. Αντίστοιχα μέσω ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκών δυνάμεων στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι σχεδιασμοί για δημιουργία αντίστοιχης μονάδας γρήγορης δράσης/αντίδρασης.Οι δυνάμεις αυτές συνεργάζονται και εκπαιδεύουν το τοπικό ένοπλο δυναμικό έτσι ώστε αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη υποστήριξης , να γίνει μέσα σε ελάχιστο διάστημα και με το μικρότερο δυνατό κόστος (π.χ. δύναμη κρούσης απο ΗΠΑ που εκπαιδεύει Σενεγαλέζους στρατιωτικούς).

Ο χρόνος αποκρισης μιας τέτοιας δύναμης είναι εντός ελάχιστων ωρών και ο χρόνος κρούσης δεν ξεπερνάει τις 24-48 ώρες εξαρτωμένου χρόνου διαταγής και απόστασης απο τον πεδίο εμπλοκής.

Γιατί τώρα αυτός ο περιγραφικός πρόλογος;

Στην σημερινή κατάσταση στην Μ.Ανατολή , η εικόνα και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί , ουσιαστικά "φωτογραφίζουν" την πιθανή εμπλοκή τέτοιων δυνάμεων υπό κάλυψη πληγμάτων απο αέρα , αν και εφόσον τεθεί θέμα "μπότας επί εδάφους". Ήδη άλλωστε στην Ιορδανία έχει τοποθετηθεί τέτοια δύναμη που βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα και διεξάγει και ασκήσεις προσαρμοστικότητας.

Οι δηλώσεις για πόλεμο 3 ημερών το πολύ, είναι κάτι που δείχνει σαφώς το σκεπτικό χρήσης μιας τέτοιας δύναμης αν υπάρξουν αντιδράσεις-αντίποινα απο την Συρία ή άλλη χώρα προς "σύμμαχη" χώρα των ΗΠΑ. Ισραήλ και Ιορδανία , είναι κάποιες απο αυτές στην περιοχή , συν φυσικά την προστασία της διώρυγας του Σουέζ αν παραστεί ανάγκη σε μια ακραία περίπτωση εξάπλωσης του πολέμου.

Συνοπτικά μιλάμε λοιπόν για μια νέα μορφή δράσης, πολύ πιο επικεντρωμένη σε υποδομές του αντιπάλου , με μειωμένο κόστος διατήρησης και δράσης, χωρίς όμως να χάσει στο παραμικρό την ικανότητα να πλήξει καίρια.. ίσως μάλιστα να είναι και πολυ πιο επιτυχής σε αυτό τον τομέα. Δεν είναι κρυφό πως μικρές μονάδες απο την δύναμη αυτή ήδη βρέθηκαν εντός Συριακού έδαφους και "σημάδεψαν" τις τοποθεσίες-στόχους για μια πιθανή επιθεση απο αέρος.

Για το Geopolitics.com.gr

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
owner of IISCA (www.iisca.euhttp://www.iisca.eu/)
Λένε ότι και η μη δράση είναι πράξη. Με αυτό το επιχείρημα -σύμφωνα με το οποίο η μη παρέμβαση των ΗΠΑ θα ήταν «θέση απάθειας»-, οι υπέρμαχοι της στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία δικαιολογούν τα τύμπανα του πολέμου που ηχούν ολοένα και πιο δυνατά - και ολοένα και πιο κοντά στη χώρα μας. Στο Ακρωτήρι της Κύπρου έχουν αναπτυχθεί έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη Typhoon της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF). Στα χνάρια του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο θεωρεί «νόμιμη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία ακόμη και δίχως έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας» και έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο, βαδίζει και η Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να στείλει δύο πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τις ΗΠΑ; Ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ενημερώνουν τα ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Παράλληλα, η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αναφορά της αποστολής επιθεωρητών επί των καταγγελιών χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, η οποία θα τεθεί εν συνεχεία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα βρίσκεται στα χέρια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν το Σάββατο - ημέρα αποχώρησης των επιθεωρητών.

Την ίδια ώρα ο συριακός στρατός προετοιμάζεται «επιθετικά» για το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ασαντ ανακοίνωσε ότι «οι απειλές για μια άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση».

Οσο για εκείνους που λένε ότι το χτύπημα στη Συρία θα είναι σύντομο και θα διαρκέσει μια δυο ημέρες, τους έχει διαψεύσει ήδη η Ιστορία. Κι ας επιμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος κάλεσε το Κοινοβούλιο της χώρας του να υποστηρίξει μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων- ότι «η Συρία δεν είναι Ιράκ».

Ρ. Φισκ: Το κοινό όραμα
Οι ΗΠΑ και το Μέτωπο Αλ Νούσρα -το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα- μοιράζονται το ίδιο «όραμα» και αγωνίζονται πυρετωδώς για τον ίδιο στόχο: την εξόντωση του Μπασάρ αλ Ασαντ. Οσο παράδοξη κι αν φαντάζει, αυτή είναι η θεωρία του Ρόμπερτ Φισκ, του βραβευμένου ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας «Independent» στη Μέση Ανατολή.

«Αν ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει τελικά να επιτεθεί στο συριακό καθεστώς, θα επιβεβαιώσει -για πρώτη φορά στην Ιστορία- ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό της Αλ Κάιντα. Αυτοί που σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους την 11η Σεπτεμβρίου τώρα θα πολεμήσουν μαζί με το έθνος του οποίου τους αθώους δολοφόνησαν βάναυσα ακριβώς πριν από 12 χρόνια» σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος και ειδήμων του αραβικού κόσμου, ο οποίος ωστόσο θίγει και μια «αβάσταχτη» ειρωνεία: «Την ώρα που οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν την Αλ Κάιντα σε Υεμένη και Πακιστάν, θα τη βοηθούν στη Συρία σκοτώνοντας τους εχθρούς της. Πάμε στοίχημα ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτεθούν στην Αλ Κάιντα στη Συρία».

«Τα χημικά όπλα σκοτώνουν αδιακρίτως με τρόπο φρικιαστικό και απάνθρωπο»
Η χρήση των χημικών όπλων θεωρείται αθέμιτη ακόμα και σε συνθήκη πολέμου. Εκτός όμως από casus belli, τι σημαίνουν τελικά τα χημικά όπλα για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Σύμφωνα με τον γιατρό Αλεξάντερ Γκάνζα, αναπληρωτή κοσμήτορα και καθηγητή Επιδημιολογίας στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, οι πόλεμοι πρέπει να γίνονται μόνο με σφαίρες και βόμβες και όχι με χημικά όπλα, δεδομένου ότι ένα νευροτοξικό αέριο όπως το Σαρίν -που χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση της Συρίας- σκοτώνει αδιακρίτως και επιπλέον με τρόπο απάνθρωπο και φρικιαστικό. Συγκεκριμένα, «επηρεάζει την ικανότητα του νευρικού συστήματος να μεταδίδει σήματα σε διάφορα μέρη του σώματος, αναστέλλοντας το ένζυμο που χρησιμοποιεί το σώμα και σπάζοντας έτσι τους νευροδιαβιβαστές. Το αποτέλεσμα είναι υπερδιέγερση και εν τέλει ολική κατάρρευση του σώματος, αφού δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά. Τα συμπτώματα προκαλούνται ακριβώς από την αναστολή του συγκεκριμένου ενζύμου. Ξεκινούν με δυσκολία στην όραση ή αίμα από τη μύτη, συμπτώματα τα οποία συνδέονται με το μπλοκάρισμα του νευροδιαβιβαστή. Συνέχεια έχουν οι σπασμοί και εν τέλει η ασφυξία, αφού το άτομο δεν είναι σε θέση να πάρει επαρκώς μία ανάσα» σημειώνει ο Αλεξάντερ Γκάνζα.
Ως τώρα δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση διάψευσης από μνημονιακή κυβέρνηση, που να μην έγινε πραγματικότητα μετά από λίγους μήνες.

Έχουν βεβαίως την εντύπωση πως ο "χαχόλος λαός" ξεχνάει, καταπίνει αμάσητες όποιες διαψεύσεις, και μετά από έντονο "μασάζ προπαγάνδας", αποδέχεται τελικά τα πάντα!

Το θέμα της παραχώρησης της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ σε ξένη ιδιωτική εταιρεία, με έδρα το Λουξεμβούργο, έχει ήδη διαψευστεί και έχει ήδη πάρει την γνωστή "πεπατημένη" πορεία, της προετοιμασίας της κοινής γνώμης, μέχρι την πλήρη υλοποίηση...

Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΥΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ!

Πώς και πώς περιμένουμε όλοι να κάνουν κι αυτό το μοιραίο λάθος, το τελευταίο, το τελικό, το καθοριστικό, που θα αποτελέσει την θρυαλλίδα της ανατίναξης της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής.

Το τέλος τους προδιαγράφεται σίγουρο και κακό...
Εκτός κι αν δεν προλάβουν να κάνουν αυτό το έσχατο λάθος, το ultima culpa της εγκληματικής τους καριέρας.
Εκτός και αν αρκέσει το προτελευταίο, αυτό της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών (κλοπής) της πρώτης κατοικίας!
Γράφει ο Κώστας Μελάς Η απόφαση της ΚΤ της Τουρκίας να ασκήσει νομισματική πολιτική υποστήριξης της τουρκικής λίρας χωρίς την χρησιμοποίηση του επιτοκίου (αύξηση) ως μέσου, αλλά μόνο με την παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος (πωλήσεις συναλλάγματος) έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ πρόκειται για μια παροδική – συγκυριακή διακύμανση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και η παρατηρούμενη εκροή κεφαλαίων πολύ σύντομα θα εξασθενίσει. Αν όμως οι εκτιμήσεις της ΚΤ αποδειχτούν λανθασμένες και πρόκειται για μια μονιμότερη κατάσταση τότε είναι βέβαιον ότι θα εξαναγκαστεί να αλλάξει πολιτική έχοντας απολέσει μεγάλο τμήμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χωρίς αποτέλεσμα.

Η κατηγορηματική δήλωση του Διοικητή Erdem Başçı ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να εμποδίσει την διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με τις πιέσεις τις οποίες δέχεται από την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία απεγνωσμένα προσπαθεί να διατηρήσει το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από το 3,0% σε ετήσια βάση.

Βεβαίως η ΚΤ αύξησε το επιτόκιο δανεισμού overnight κατά 50 σημεία βάσης (από 7,25% σε 7,75%) στη συνεδρίαση τις 23 Αυγούστου αλλά όπως τόνισε ο Διοικητής Erdem Başçı αυτή ήταν η τελευταία φορά.

Με τον τρόπο αυτό η νομισματική πολιτική έγινε περισσότερο στενή ως προς τη διαχείριση της ρευστότητας. Παράλληλα όμως δεν άλλαξε το ύψος του επιτοκίου (4,5%) του βασικού νομισματικού εργαλείου , του εβδομαδιαίου repo, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια μικτή προσέγγιση στη νομισματική πολιτική αμφιβόλου επιτυχίας.

Ο μεγάλος κίνδυνος της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής από την ΚΤ της Τουρκίας συνίσταται , εκτός της πιθανής αναποτελεσματικότητας όπως αναφερθήκαμε προηγουμένως , στην απώλεια συναλλάγματος το ύψος του οποίου χρησιμοποιούταν για την κάλυψη του υψηλού βραχυπρόθεσμου εξωτερικού δανεισμού της χώρας, ο οποίος τον Ιούνιο του 2013 ανερχόταν σε 125,7 δις δολάρια ΗΠΑ.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα την ίδια περίοδο ανερχόταν σε 137,5 δις δολάρια ΗΠΑ. Βεβαίως όλα θα κριθούν στους προσεχείς μήνες όταν θα γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν συγκυριακή ή περισσότερο μόνιμη. Η δικιά μας εκτίμηση είναι ότι οι εκροές κεφαλαίων θα επαναλαμβάνονται περίπου κάθε δύο μήνες για το προσεχές έτος και στο ενδιάμεσο διάστημα θα υπάρχει ηρεμία.

Εκτός όμως από τα σχετιζόμενα προβλήματα με την τουρκική λίρα και τις εκροές κεφαλαίων , η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει δυσμενείς εξελίξεις και στο εμπορικό ισοζύγιο , το οποίο τον Ιούλιο 2013 χειροτέρευσε κατά 22,5% . Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% ενώ οι εισαγωγές κατά 10%.

Εξωτερικό Εμπόριο Ιούλιος 2012-13

Το εμπορικό έλλειμμα το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 (Πίνακας 2) αυξήθηκε κατά 18,3%  έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Σε απόλυτα νούμερα από -51,102 δις δολάρια  ανήλθε σε -60,463 δις δολάρια.

Εξωτερικό εμπόριο Ιανουάριος –Ιούλιος 2012-2013.

Επίσης ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 2013 βρίσκεται στο 8,8% αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει ανέβει στο 12,72% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ της Τουρκίας.
«Εάν γίνει η μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση» εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την προηγούμενη Κυριακή, βάση της οποίας αποκαλύφθηκε ότι οι δανειστές της χώρας επιδιώκουν την «αρπαγή» της περιουσίας του δημοσίου με εκτός συνόρων εταιρία holding.
Μετά τους Financial Times και άλλα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, και οι New York Times δημοσιεύουν σχετικό ρεπορτάζ περί εκχώρησης της ελληνικής περιουσίας.

Με τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», η αμερικανική εφημερίδα διαψεύδει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τους κοινοτικούς αξιωματούχους που έσπευσαν να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει θέμα μεταβίβασης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρεία του εξωτερικού.

Οπως αναφέρουν οι NYT, πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τους ενημέρωσε ότι υπάρχει σειρά εγγράφων και μελετών για πιθανή μεταβίβαση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων σε ξένη εταιρεία. Αναφέρεται δε ότι η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει, αλλά «δεν είναι σίγουρο πως θα ανοίξει τώρα μία τέτοια συζήτηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα». Εκτιμάται δηλαδή ότι το σχέδιο αυτό αν προχωρήσει, είναι ικανό να διαλύσει την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για το 2013 και σημειώνοντας επίσης την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη μετά την πτήση του στο λίαρ τζετ του Δημήτρη Μελισσανίδη, υποστηρίζει πως «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα».

Η εφημερίδα εκτιμά πως το θέμα της μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα χρησιμοποιηθεί από την τρόικα, κατά την επικείμενη επίσκεψη της στην Ελλάδα, που θα το βάλει στο τραπέζι για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αν και τα δημοσιεύματα για την μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή πολιτική στήριξη, θα βοηθήσουν να μπουν στο ''κάδρο'' οι συζητήσεις με τους Ελληνες πολιτικούς, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν η Ελλάδα αποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις».

Reuters: Η αξιοποίηση και τιτλοποίηση με ομόλογα της δημόσιας ελληνικής ακίνητης περιουσίας, στόχος του ESM

Νέο πεδίο πιέσεων ανοίγει για την ελληνική πλευρά και, μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, από πολιτικής και εθνικής πλευράς, θέμα, καθώς από Σεπτέμβρη η τρόικα αναμένεται να ζητήσει τον έλεγχο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της διαχείρισής του εκτός Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, το σχέδιο θα προταθεί από την τρόικα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά η νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους διεθνείς δανειστές και θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών ελληνικής ιδιοκτησίας με έδρα στο Λουξεμβούργο, την οποία θα “τρέχουν” ξένοι διαχειριστές, με στόχο να ενταθούν οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Η Αθήνα διαμηνύει από την πλευρά της ότι τον πλήρη έλεγχο θα έχει, σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο.

“Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας κάνοντάς την πιο ελκυστική για τους επενδυτές”, είπε στο Reuters εκπρόσωπος του ESM υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

“Το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργήσουν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την αποπληρωμή του χρέους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο Reuters ότι η εταιρεία συμμετοχών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων με ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία (asset-backed bonds) για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, κάτι που είχε επισημάνει από τον περασμένο Ιούλιο το NewMoney.gr.

“Συζητείται η εγκατάσταση της εταιρείας στο Λουξεμβούργο, καθώς από εκεί θα μπορεί να λειτουργεί ευκολότερα. Θα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης”, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.Αμφίβιο πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ σε ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πάραυτα κατά της Συρίας στα πλαίσια ενός «περιορισμένου, ακριβούς», πλήγματος, ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το USS San Antonio, ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές στα πλαίσια κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματικούς επεσήμανε πως ο διάπλους του San Antonio στη Μεσόγειο είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά τα επιτελεία έκριναν πως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνει το σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα αντιτορπιλικά υπό το φως των νέων εξελίξεων στην εμπόλεμη κατάσταση.

«Παρέμεινε εκεί ως προφύλαξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το San Antonio την Πέμπτη διέβη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Το USS San Antonio είναι ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη που μετέφεραν 2.200 Αμερικανούς πεζοναύτες στην εξάμηνη ανάπτυξή τους στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.

Γενικώς, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διατηρεί τρία αντιτορπιλικά στη Μεσόγειο, όμως μετέφερε άλλα δύο στην περιοχή κατά τα τέλη της ανάπτυξής τους σε άλλα σημεία, καθώς το καλούσαν οι εξελίξεις στη Συρία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του προέδρου B. Obama.
Ο αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μιας επιχείρησης περιορισμένης διάρκειας χωρίς τη χρήση χερσαίων δυνάμεων, παρότι ο ίδιος εμφανίστηκε να μην έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Υποστήριξε πως η απουσία αντίδρασης στέλνει το μήνυμα ότι οι διεθνείς κανόνες δεν έχουν κανένα νόημα και υπογράμμισε πως πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατάσταση στη Συρία, αλλά «κανείς δεν θέλει να το κάνει».
Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους ηγέτες διαφόρων χωρών. Μετά την άρνηση της Βρετανίας να μετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, η Γαλλία προβάλλει ως ο πλέον «πρόθυμος» σύμμαχος των ΗΠΑ.

ΗΠΑ-Γαλλία-συμμαχία
«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde σημείωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη».
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα «ισχυρό μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανεχθεί τη χρήση χημικών όπλων, πρέπει να φέρει προ των ευθυνών του το συριακό καθεστώς και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να καταγγείλουν τη χρήση χημικών», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε σχετική ανακοίνωση, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών.

Αντιδρά η Μόσχα
Οι ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον με τις οποίες απειλεί να καταφύγει σε χρήση στρατιωτικής βίας έναντι της Συρίας μονομερώς είναι απαράδεκτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, Alexander Lukashevich.

Με δεδομένη την έλλειψη στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -«ανεξαρτήτως του πόσο περιορισμένη θα είναι»- θα αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της διαμάχης στη Συρία, ενώ θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο συγκρούσεων και θυμάτων, σημείωσε ο Lukashevich.

Ποια στοιχεία επικαλούνται οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry παρουσίασε τα στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη χρήση χημικών στη Συρία. Αναλυτικά:

- Κατά την επίθεση της 21ης Αυγούστου σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, εκ των οποίων 426 παιδιά.
- Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, είχαν γίνει οι σχετικές προετοιμασίες από τις δυνάμεις του καθεστώτος.
- Η Συρία έχει το μεγαλύτερο ΄πρόγραμμα χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος προεξόφλησε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ «θα γνωστοποιήσει αυτά που ήδη γνωρίζουμε».

Ο «πόλεμος» της ενέργειας
Η Μέση Ανατολή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου για την Κίνα, όπως μετέδωσε το Reuters. Χωρίς αυτήν, επισημαίνεται στο τηλεγράφημα, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.

Κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εισήγαγε από την περιοχή της Μέσης Ανατολής περίπου 83 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής παραγωγής..
Η Κίνα δεν έχει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην ίδια τη Συρία, αλλά έχει στρατηγικό και διπλωματικό συμφέρον να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ούτως ώστε να προστατευτεί μία κρίσιμη για το Πεκίνο πηγή Ενέργειας...

Η κινεζική ηγεσία δεν θεωρεί πως είναι δική της ευθύνη η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι δεν έχει τα μέσα να εμπλακεί ουσιαστικά στη συγκεκριμένη υπόθεση, λέει ο Γιν Γκανγκ, ειδικός για την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα στη Μέση Ανατολή.

Τι θα κάνει η Κίνα
«Αν υπάρχει σταθερότητα, αυτό είναι καλό για την Κίνα και αν υπάρχει χάος αυτό είναι κακό για την Κίνα. Αλλά η Κίνα δεν έχει την ικανότητα να διασφαλίσει σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζει ο ίδιος.

«Είναι αδύνατο, εντελώς αδύνατο. Η Κίνα δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσει τα συμφέροντά της θα ήταν να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές πετρελαίου, να εισάγει περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία, από άλλα μέρη του πλανήτη", προσθέτει.

Το θέμα μίας "επιθετικότερης" παρουσίας της Κίνας στη Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να συζητείται ευρέως το τελευταίο διάστημα, αφού η χώρα εξαρτάται, ουσιαστικά, από την ισχυρή στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή ως εγγύηση για τη σταθερότητα και την ομαλή ροή πετρελαίου, ιδίως μέσω των Στενών του Ορμούζ.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόκληση για τους Κινέζους, κάνοντάς τους να επιδιώξουν ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters διπλωματική πηγή.Παρέμβαση με σκληρούς χαρακτηρισμούς έκανε πριν από λίγο ο πρόεδρος Πούτιν, χαρακτηρίζοντας "ηλιθιοτητες" τις αιτιάσεις των ισλαμοπαραφρόνων και κάποιων δυτικών πολιτικών που προσπαθούν να χρεώνουν την χρήση χημικών στην Συρία και όχι τους εισβολείς.

«Για τον λόγο αυτόν είμαι πεπεισμένος ότι η επίθεση με χημικά όπλα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία προβοκάτσια από εκείνους που θέλουν να σύρουν άλλες χώρες μέσα στη συριακή σύγκρουση και εκείνους που θέλουν να κερδίσουν τη στήριξη ισχυρών μελών της διεθνούς αρένας, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Παράλληλα χαρακτήρισε “ευχάριστη έκπληξη” την συντριβή του απατεώνα Κάμερον στο Βρετανικό κοινοβούλιο, δηλώνοντας ότι “δεν την περίμενε”.

Τέλος, κάλεσε τον Ομπάμα να κοιτάξει το Νόμπελ ειρήνης που έλαβε και να σκεφτεί τις σωρούς αθώων μετά τον βομβαρδισμό που σχεδιάζει.