Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

26 Αυγ 2013

«Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της»... 

«Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδη: από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».. 

«Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση».

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη. Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί»...

[Συνέχεια από το Mέρος Α' του άρθρου: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα: η δολοφονία ενός έθνους]

Της Anna Filimonova 
Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας
26 Αυγούστου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Πρόσφατα η Ελλάδα «τιμήθηκε» με την πρώτη θέση στην Ευρώπη για τις περικοπές του προϋπολογισμού της στον τομέα της υγείας. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τα φάρμακα μειώθηκαν από 5,6 δισ. ευρώ το 2010, σε 3,8 δισ. ευρώ το 2011 και σε 2.880 εκατομμύρια ευρώ το 2012. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, πάνω από 50 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διακόψει τις διακινήσεις φαρμάκων προς την Ελλάδα. Έχει γίνει πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπει κανείς συγγενείς ασθενών να κάνουν εξαντλητικούς μαραθώνιους από φαρμακείο σε φαρμακείο, σε αναζήτηση των φαρμάκων που έχουν ανάγκη. Οι ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Όσο για το ιατρικό προσωπικό, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συνολικά έλλειψη 6.500 γιατρών περίπου και άλλων 20.000 νοσοκόμων και νοσηλευτών. Συγχρόνως, ένας τεράστιος αριθμός επαγγελματιών του ιατρικού τομέα εγκαταλείπει τη χώρα. 

Ακόμη και εκείνοι οι πολίτες που εργάζονται δυσκολεύονται να πληρώνουν για ιατρικές υπηρεσίες, των οποίων οι τιμές έχουν εκτοξευθεί απότομα. Όλο και πιο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι πολίτες να μη διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια για να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιδίως στις αγροτικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά. Από μια έκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013 διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που δεν διαθέτει πλήρες και εκτεταμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι σχεδόν απροσπέλαστες για τους άπορους και χαμηλού εισοδήματος πολίτες, και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε δημόσια ιατρική ασφάλιση.

Παράλληλα με τον βεβιασμένο αφανισμό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, η κρίση που σάρωσε όλη τη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς, με την καταβολή των οφειλών σε ξένους δανειστές να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Όταν, τον Μάρτιο του 2012, ιδιώτες επενδυτές αναγκάστηκαν να παραγράψουν πάνω από το 50% του χρέους της Ελλάδας, η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αρνήθηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας. Το δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων που πήρε η Ελλάδα έπρεπε να επιστραφούν στην τράπεζα στο ακέραιο. Όπως δήλωσε κυνικά ο χρηματιστής της Wall Street Αlessio Rastani, λίγο πριν να διοριστεί ο Λουκάς Παπαδήμος πρωθυπουργός της Ελλάδας:

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πώς θα φτιάξουν την οικονομία και την όλη κατάσταση γενικότερα. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε κέρδος από όλη αυτή την ιστορία και εγώ προσωπικά ονειρεύομαι αυτή τη στιγμή τρία χρόνια τώρα. Πάω για ύπνο κάθε βράδυ και ονειρεύομαι την επόμενη ύφεση. (…) Όταν γίνει το κραχ των αγορών. (…) εάν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, αν έχεις το σωστό σχέδιο για να δημιουργήσεις από την επόμενη μέρα, μπορείς να βγάλεις τεράστια κέρδη από την όλη υπόθεση».
Προφανώς το «σωστό σχέδιο» έχει τεθεί σε εφαρμογή. Από τη μία πλευρά, τέθηκε ο στόχος της μείωσης του συνολικού ποσού του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ. Από την άλλη, το 2012, το χρέος είχε ήδη φτάσει στο 156% του ΑΕΠ, το 2013 θα είναι τουλάχιστον το 175%, και το 2014 θα ανέρχεται, στην καλύτερη περίπτωση, στο 190% του ΑΕΠ της χώρας. 

Εν τω μεταξύ, η ολομέτωπη «επίθεση» κατά της κρατικής περιουσίας συνεχίζεται. Το 2010 η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου εγγυήθηκε στους ξένους δανειστές ότι θα είναι σε θέση να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας αξίας τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, το 2016 τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 9,5 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κυριολεκτικά τα πάντα ιδιωτικοποιούνται: ο τομέας της ενέργειας, των μεταφορών, και οι παράκτιες περιοχές της χώρας. Ακόμη και η φορολογική υπηρεσία είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Ακόμα και τα πανεπιστήμια έχουν ιδιωτικοποιηθεί κατά 49%, γεγονός το οποίο αποτελεί παράβαση του Συντάγματος της χώρας. Αλλά στην Ελλάδα πάντα βρίσκεται ένας τρόπος να καταστρατηγούνται οι νομοθεσίες και να παραμένουν ατιμώρητοι οι παραβάτες. Για παράδειγμα, προκειμένου να επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση η πολιτική ελίτ, καταργήθηκαν 69 νόμοι οι οποίοι θα είχαν δυσχεράνει ή εμποδίσει την παράνομη αυτή διαδικασία. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, υπάρχει πλέον ένας νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, αφού ιδιωτικοποιηθεί κάτι, απαγορεύεται η επιστροφή του προς το κράτος.

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένη ναυτιλία, και τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της βιομηχανικής και γεωργικής παραγωγής της, καθώς και του τουρισμού της. Ο ηγέτης του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών - Σπίθα, Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, πρότεινε το ακόλουθο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας:

«Επειδή ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα βυθίζεται όλο και πιο πολύ, για να ολοκληρωθεί το Σχέδιο Σωτηρίας, πρέπει το συντομότερο να υπάρξει μια ολιγομελής εθνική αντιπροσωπεία με το αναγκαίο εθνικό κύρος που θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τις παρακάτω πρωτεύουσες για να συζητήσει με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις επιδιώκοντας λύσεις προς το συμφέρον της χώρας μας:
Πρώτον, τη Μόσχα και το Πεκίνο, για να διαπραγματευθούν

τη σύναψη δανείου με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και με εξόφληση μετά από 20 τουλάχιστον έτη

την αποπληρωμή σε είδος και με τη δημιουργία κοινοπραξιών που να συμβάλουν στην εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου, στην προώθηση της οικονομικής μας ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Ειδικά από τη Μόσχα θα πρέπει να ζητηθεί η επαναδραστηριοποίηση της συμφωνίας μας για τον αγωγό πετρελαίου, ώστε να υλοποιηθεί κάποτε το έργο αυτό»... [1] 


«Η βεβαιότητα ότι ο κρυμμένος πλούτος ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ μας καθιστά χώρα αυτάρκη και πλούσια. Ήδη τα κοιτάσματα που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης και που είναι έτοιμα για άμεση αξιοποίηση εκτιμώνται σε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Με προοπτική, εάν και όταν υπάρξει η κατάλληλη εκμετάλλευση, να ανέλθουν μέσα σε 20 χρόνια σε 17 τρισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα μοναδικό τροφοδότη της Ευρώπης παράλληλα με την Ρωσία. Όπως βλέπετε, δεν συνυπολογίζουμε τις υπόλοιπες πηγές πλούτου (Ιόνιο, μεταλλεύματα κλπ.), γιατί αυτή και μόνο η εικόνα αρκεί για να πείσει τους Έλληνες ότι είναι αυτάρκης και πλούσιος λαός χωρίς να έχει ανάγκη από προστάτες και άσπονδους φίλους». [2]
Ωστόσο, προτάσεις όπως αυτές του Μίκη Θεοδωράκη δεν εισακούγονται.

Σε κάποια φάση, η Gazprom είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μέρους του μερίσματος του δημοσίου (65%) της εταιρείας ΔΕΠΑ, η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της Gazprom, λόγω της απουσίας των κατάλληλων εγγυήσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του ενδεχόμενου ότι η συμφωνία θα «σκόνταφτε» στο βέτο που αναμενόταν να προβάλουν οι Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα, με το τεράστιο δημόσιο χρέος της προς τους ξένους δανειστές της, οδηγείται από τη Σκύλλα στην Χάρυβδη: από τη μία πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Αθήνα με σκληρά μέτρα εάν εγκαταλειφθούν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση εκτεταμένου μέρους της ελληνικής περιουσίας του δημοσίου. Από την άλλη, παρεμποδίζει συμφωνίες ιδιωτικοποίησης με «λάθος» (κατά την άποψή της) εταίρους, κυρίως τη Ρωσία, σαμποτάροντας έτσι τις δυνατότητες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οι στόχοι των ευρωατλαντικών οργανισμών όσον αφορά την Ελλάδα αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, η έξοδός της θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή ένταξη των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον Fischer, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι άκρως ανεπιθύμητο, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που στην έκθεση του Ιουλίου 2013 του ΔΝΤ τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο έργο Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και τη Βορείου Ιταλίας [3].

Η επανεκκίνηση του προγράμματος της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2014. Οι προετοιμασίες για την πώλησή της γίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Στις 3 Αυγούστου του 2013 η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ενέκρινε την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR).

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2012, ο όγκος της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 25% περίπου. Η μείωση αυτή, μεταφρασμένη σε στοιχεία, είναι χειρότερη από εκείνη της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ το 1929. Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% επιπλέον.Και φυσικά, τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν αγγίξει τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές (η Ελλάδα είναι ο τρίτος σε μέγεθος φορολογικός παράδεισος εφοπλιστών στον κόσμο). Το κύριο βάρος των «μεταρρυθμίσεων», που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών, την επιβολή φόρων και τα ανεξέλεγκτα επίπεδα ανεργίας, έχει πέσει στους ώμους των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού. Τον Απρίλιο του 2013 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 27,2%. Η τύχη 4,65 εκατομμυρίων πολιτών κρύβεται πίσω από αυτό το νούμερο. Σε 450.000 ελληνικές οικογένειες, δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Από 2,6 εκατομμύρια πολίτες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 900.000 απολύθηκαν μόνο το 2009. Μεταξύ των νέων από 15 έως 24, το ποσοστό ανεργίας είναι 60%, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Τα επιδόματα ανεργίας έχουν κοπεί, με αποτέλεσμα σήμερα να τα εισπράττουν μόνο 225.000 άνεργοι. Έως το 2015 η ευρωτρόικα απαιτεί τις απολύσεις ακόμη 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 8.000 απεργίες στην Ελλάδα, αρκετές από τις οποίες ήταν γενικές απεργίες. Σήμερα, η κατάσταση είναι τέτοια ώστε να βρίσκεται η χώρα στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης. Όλο και συχνότερα παρατηρείται το φαινόμενο εμφάνισης ένοπλων διαδηλωτών σε συλλαλητήρια. 

«Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη», αναφέρει ο πρώην Έλληνας διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος. «Είναι απλώς θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί».

[1] Ιδρυτική διακήρυξη

[2] Ο Εθνικός μας πλούτος και ο Αγώνας για Αντίσταση-Απαλλαγή-Ανεξαρτησία και Ανάπτυξη

[3] Έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα No 13/241 // Επισύναψη. Δήλωση του Θάνου Κατσάμπα, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ. 29 Ιουλίου 2013. 


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... 
Τον κίνδυνο «ενός παγκόσμιου πολέμου» θα σημάνει μια ένοπλη επέμβαση στη Συρία προειδοποιεί ο καθολικός επίσκοπος Χαλεπίου Αντουάν Άουντο, ενώ η εφημερίδα του Βατικανού επικρίνει την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επέστρεψαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα. Στην Κύπρο τα πολιτικά κόμματα αντιδρούν στα δημοσιεύματα περί χρήσης των βρετανικών βάσεων για επιδρομές στη Συρία.

Ερωτηθείς από το Radio Vatican για τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Άουντο σημείωσε: «αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, έναν παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχει εκ νέου αυτός ο κίνδυνος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά». «Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση του πάπα υπέρ ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ των διάφορων αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί μια λύση, θα μπορέσει να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όπλα και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν», πρόσθεσε ο καθολικός ιερέας, που είναι επίσης πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής Caritas Συρίας.

Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’ Osservatore Romano επέκρινε από την πλευρά της σήμερα τις δυτικές κυβερνήσεις. «Οι συζητήσεις για μια ένοπλη επέμβαση των δυτικών χωρών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες και ανακόπτονται όλο και λιγότερο από το καθήκον της [επίδειξης] σύνεσης. Διάφοροι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δηλώνουν πεπεισμένοι για τη βασιμότητα της κατηγορίας της χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, ένα θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΟΗΕ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση την Κυριακή να «σωπάσουν τα όπλα», καταγγέλλοντας «την αύξηση των σφαγών και των ωμοτήτων», ενώ είχε ζητήσει «από τη διεθνή κοινότητα να βρει μια λύση».

Επέστρεψαν οι επιθεωρητές
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα. Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είδαν τα έξι οχήματα που αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια της πρωτεύουσας, ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη είπαν ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής τους στη Μουανταμίγια οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα και συναντήθηκαν με τραυματίες από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας η οποία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, ενώ κατευθύνονταν στη Μουανταμίγια, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους, όμως τελικά κατάφεραν να επισκεφθούν το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τα θύματα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα με ακτιβιστές της περιοχής, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Αντιδράσεις στην Κύπρο
Την αντίδραση πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για απογείωση μαχητικών αεροσκαφών Τορνέϊντος σε επιδρομές στο συριακό έδαφος.

Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε, ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τυχοδιωκτική ενέργεια του βρετανικού και αμερικανού παράγοντα με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων και τονίζει ότι η Λευκωσία πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση για την επαπειλούμενη επέμβαση και για τη χρήση της Κύπρου ως ορμητηρίου του ΝΑΤΟ.

Παρανομία χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τη χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων ως ορμητηρίου για επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε, ότι πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα εμπλέξει την Κύπρο σε περιπέτειες και κάλεσε την κυβέρνηση να προειδοποιήσει αμέσως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πως αντιτίθεται στη χρησιμοποίηση, κατά οποιοδήποτε τρόπο, των βρετανικών βάσεων σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αφεθεί εκτός της συριακής κρίσης και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι απαγορεύει τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως επιθετικού ορμητηρίου κατά της Συρίας.

Στο πεδίο των μαχών
Εν τω μεταξύ στο πεδίο των μαχών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Χανασίρ, μίας πόλης η οποία τους δίνει τον έλεγχο επί της οδού που συνδέει το Χαλέπι με την πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία. Στις σφοδρές μάχες στην πόλη Χανασίρ, στην επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 στρατιώτες και 16 αντάρτες, σύμφωνα πάντα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών εντός της Συρίας, αλλά θεωρείται πως πρόσκειται στους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Νοτιότερα, οι κάτοικοι στην κεντρική επαρχία Χομς επιβεβαίωσαν πως οι αντάρτες επεχείρησαν να ανακαταλάβουν την επίσης στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλκάλαχ, σε μικρή απόσταση (4 χλμ.) από την μεθόριο με το Λίβανο. Η κατάληψή της θα επέτρεπε στις δυνάμεις των ανταρτών στη Χομς να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό τους.

Τέσσερα βλήματα όλμων έπληξαν σήμερα επίσης την ιστορική Παλιά Πόλη της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε μια αρμενική εκκλησία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Ιλ Ιχμπαρίγια. Η Παλιά Πόλη της Δαμασκού, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, έχει γλιτώσει από τις σφοδρές συγκρούσεις που συγκλονίζουν τη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια σε αντίθεση με πολλές άλλες ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας που έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Πηγή "Ελευθεροτυπία"


Το ξεδόντιασμα των ενόπλων δυνάμεων, η εξαθλίωση των αξιωματικών, η κατάργηση των στρατιωτικών μονάδων, οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο. Οι πολιτικοί ταγοί «εφαρμόζουν συνταγή εθνικής καταστροφής», λέει σε αποκλειστική του συνέντευξη, ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος.
Ο έμπειρος Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής και ειδικός στα θέματα του ΝΑΤΟ, της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών, αποκαλύπτει τα σενάρια που εξυφαίνονται και που προμηνύουν δραματικές εξελίξεις τόσο από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος (Αλβανία) όσο και από την περιοχή της Μεσογείου, με εισροή στην χώρα μας επικίνδυνων λαθρομεταναστών που ως «κινούμενες βόμβες θα πνίξουν την Ελλάδα»!
Οι ανίκανοι πολιτικοί μας ταγοί ενυπνιάζονται νομίζοντας ότι θα έρθει η ανάπτυξη τηρώντας τις εντολές της Μέρκελ. Ενώ οι Ισλαμιστές έχουν σχεδιάσει την Ελλάδα του 2025 οι πολιτικοί μας ολετήρες κάνουν διπλωματία του καναπέ και του φραπέ! Ο κ. Δρούγος, επισημαίνει με νόημα: «Παραμένω πολύ ανήσυχος και ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Το μπαρούτι έχει ανάψει για τα καλά γύρω από την Πατρίδα μας. Στην Αίγυπτο φαίνεται ότι εκτυλίσσεται εμφύλιος πόλεμος. Πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αιματοχυσία και ποιες συνέπειες σηματοδοτεί για την Ελλάδα;
 
Δρούγος: Περιφερειακά της χώρας μας η κατάσταση είναι εκρηκτική και θα χειροτερεύσει ακόμα πιο πολύ, εννοώ και από τα βόρεια σύνορά μας, αλλά και εντός της Μεσογείου. Αναμένω δραματικές εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, ενώ δεν αποκλείω μέσα στους προσεχείς μήνες και Ισραηλινή προληπτική ενέργεια κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η Αίγυπτος δεν είναι τυχαία χώρα στον Ισλαμικό και Αραβικό κόσμο, ενώ δύσκολα θα αποφευχθεί η εμφυλιοπολεμική τάση. Ο στρατός είναι δυνατός και με σημαίνοντα διαχρονικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει αποδείξει από το 1926 ότι έχει αντοχές και υλικό για αντίσταση.
Αναφορικά με την πατρίδα μας, προβληματίζομαι γιατί οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο μπορούν να προκαλέσουν ευρύτερη αστάθεια στην Ανατ. Μεσόγειο, κύματα μετακίνησης ανθρώπων, ασύμμετρες απειλές, ριζοσπαστικοποίηση τάσεων και συνειδήσεων κλπ. Πάντως πάμε για φθινόπωρο της οργής και η Αραβική Άνοιξη (την όποια ένθερμα υποστήριζα) στις διάφορες χώρες  αντί για νερό, δυστυχώς θα βρέχει αίμα.

Η σφαγή στη Συρία ως πού μπορεί να φτάσει; Το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ πάει προς τα πίσω; Τα σχέδιά τους για ανατροπή του Άσαντ δεν ευοδώνονται;

DROUGOS 3Δρούγος: Η χώρα έχει ήδη ντε φάκτο τριχοτομηθεί, με ένα μέρος περί τα δυτικά και κοντά στην Δαμασκό να ελέγχει ο Άσαντ, προς βόρεια αλλά  και λίγο κοντά στα σύνορα με Ιορδανία να ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και τα τζιχάντια/παρακλάδια της ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, και προς ΒΑ να ελέγχουν τα εδάφη οι Κούρδοι που είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη στο όποιο σκηνικό διαμορφωθεί.. Μιλάμε για εμφύλιο πόλεμο σε τρίτη χρονιά, τον οποίο δεν μπορεί να κερδίσει καμία πλευρά. Δεν αποκλείω εντάσεις με Ισραήλ, ενώ παρατηρώ τελευταία ότι οι Αμερικανοί έχουνε μειώσει την επιρροή της Τουρκίας και ενισχύσει την αντίστοιχη της Ιορδανίας. Πάντως, οι Δυτικοί και οι Άραβες ετοιμάζουν σκηνικό πολέμου, και σε αυτό έχει οδηγήσει και η πρόσφατη χρήση κάποιας μορφής χημικών ουσιών από πλευράς καθεστώτος σε περιοχές της ανατολικής Δαμασκού με πολλές απώλειες στον τοπικό πληθυσμό. Η κατάσταση στη Συρία θα χειροτερεύσει, ενώ δεν βλέπω κάποια οριακά βιώσιμη επιλογή για λύση. Δεν αποκλείω επίσης εμπλοκή συμμαχικών αεροσκαφών κατά της Δαμασκού ή και νέες αεροπορικές ενέργειες κατά βάσεων της χώρας από το Ισραήλ, ως και ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά της αστάθειας προς Λίβανο.

Ορθόδοξοι ιεράρχες απάγονται και χριστιανοί αποκεφαλίζονται στη Συρία, ενώ χριστιανικοί ναοί κατακαίονται. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αίγυπτο. Ο χριστιανισμός διώκεται. Έχουμε να κάνουμε με θρησκευτικό πόλεμο;
 
Δρούγος: Δυστυχώς, η κατάσταση σε πολλά σημεία που ζούνε Χριστιανικοί πληθυσμοί είναι τραγική. Το βλέπουμε στην Αίγυπτο με τους Κόπτες, στη Νιγηρία με τα τζιχάντια της Μπόκο Χαράμ που καίνε χριστιανικές εκκλησίες, αλλά πιο πολύ στην Συρία, όπου έχουμε απαχθέντες ιεράρχες. Τα ακραία Ισλαμικά στοιχεία έχουν ξεφύγει και όλοι αυτοί που κάποια στιγμή θα επιστρέψουν πίσω στην Ευρώπη από τους τζιχαντικούς πολέμους θα είναι κινούμενες βόμβες και θα οξύνουν πάρα πολύ τις εσωτερικές καταστάσεις. Συνεπώς, αν και επί του παρόντος δεν δείχνει ότι είναι θρησκευτικός πόλεμος, δυστυχώς είναι πάρα πολύ πιθανό να αγγίξουμε και φθάσουμε στα χειρότερα, με απρόβλεπτες συνέπειες, γιατί στην πατρίδα μας υπάρχουν «νησίδες» τις οποίες πολύπλευρα και αποσταθεροποιητικά μπορούν οι εξτρεμιστικοί κύκλοι να εκμεταλλευτούν.

«Υπάρχουν εκατοντάδες κρύπτες όπλων μέσα σε Ελληνικό έδαφος από τους Αλβανούς»

Η πολιτική μας ηγεσία βλέπουμε να αντιμετωπίζει με νωθρότητα όλα όσα διαδραματίζονται σε βάρος του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Προ ημερών είχαμε το βίαιο κλείσιμο Ορθόδοξου ναού στην Αλβανία, το πέταγμα με κλωτσιές των κληρικών από αυτόν και την αφαίρεση από τον ναό όλων των ιερών σκευών του! Πρωτοφανή πράγματα από την αλβανική ηγεσία, με παράλληλα μειωμένα αντανακλαστικά από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης!
 
Δρούγος: Οι αθλιότητες των Αλβανών στο ναό της Πρεμετής είναι προεόρτια κρίσης που θα έχουμε με την γειτονική χώρα. Η περίπτωση των όποιων απειλών από τα Τίρανα είναι καθαρά ασύμμετρης μορφής. Και επί νέου πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν βλέπω βελτιώσεις, ενώ τα θέματα των μεταναστών, του οργανωμένου εγκλήματος ως και διασυνοριακά θα κυριαρχούν. Έχουμε κάνει τεράστια λάθη. Δεχθήκαμε τους Αλβανούς στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία έστω υποσημείωση. Η ελληνική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται επί χρόνια από νωθρότητα, αναιμικές αντιδράσεις και έλλειψη θάρρους. Έχουμε φοβικά σύνδρομα, αλλά δεν εξηγούμε και τα θέματα επαρκώς στους φίλους και συμμάχους. Σε όλα τα θέματα, αλλά κυρίως σε εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη και άμυνα, δεν έχουμε πολιτικά πρόσωπα με διεθνές κύρος. Στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχαμε προσφύγει στον διαθρησκευτικό διάλογο, στην ΕΕ, στον ΟΑΣΕ, ενώ πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους γείτονές μας ότι δεν θα δούνε πέρασμα στην ΕΕ, αν δεν σταματήσουν τις προκλήσεις και τρισάθλιες ενέργειες. Δυστυχώς, είμαστε χώρα με μειωμένη εθνική κυριαρχία και δεν έχουμε πολιτικούς με όραμα. Επί χρόνια η χώρα διοικείται από κάτω του μετρίου πολιτικούς και δεν μπορούν να χειριστούν τέτοια ζητήματα. Επίσης κάποια στιγμή χρησιμοποιώντας μεθόδους (δεν επιθυμώ τώρα να εκθέσω δημόσια) θα πρέπει να δώσουμε διευρυμένες εγγυήσεις ασφαλείας στην μειονότητά μας στην περιοχή, ενώ συχνά-πυκνά να κάνουμε και επίδειξη δύναμης. Παράλληλα να ενδυναμώσουμε την 8η μεραρχία/ταξιαρχία Πεζικού στα Γιάννενα  με ικανά στελέχη και σύγχρονο ποιοτικό υλικό… για την αναβαθμισμένη κάλυψη της μεθοριακής ζώνης.

Επειδή αναφερόμαστε στην Αλβανία. τι κίνδυνο και απειλή συνιστά για την χώρα μας η Αλβανία υπό τη νέα ηγεσία της;
 
Δρούγος: Από την διαφυγή του δραπέτη-δολοφόνου ΙΛΙΡ ΚΟΥΠΑ, διεφάνη ότι πάσχουμε παντού. Οι Αλβανοί δραπέτες σχεδόν επί 4 μήνες είχαν κάνει «σουβλάκι» 13 νομούς της χώρας! Τεράστια τα λάθη των διωκτικών αρχών και έχω γράψει για αυτά τελευταία. Οι κίνδυνοι και απειλές από Αλβανία είναι ασύμμετρες, μη-συμβατικές και σχετίζονται με εγκληματικά στοιχεία, εκφράσεις του ακραίου Αλβανικού εθνικισμού περί ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, αρνητικές κινήσεις σε βάρος των εναπομεινάντων Ελλήνων εκεί, καθώς και με τις θρασύτατες κινήσεις και αξιώσεις των Αλβανοτσάμηδων. Πίσω από τα γεγονότα της Πρεμετής ήσαν Τσάμηδες. Παράλληλα, πρέπει να ασχοληθούμε πολύ με την εσωτερική μας ασφάλεια. Υπάρχουν εκατοντάδες κρύπτες όπλων μέσα σε Ελληνικό έδαφος ενώ στελέχη του παρανόμου απελευθερωτικού στρατού της Τσαμουριάς, συνεργάζονται με Τετοβάρους της FYROM  και Κοσοβάρους σε χαμηλής έντασης πόλεμο. Ήταν τραγικό λάθος που οι άσχετοι κυβερνώντες διέλυσαν την χωροφυλακή, ενώ είναι λάθος και η αναδιοργάνωση που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι τελείως σε λάθος κατεύθυνση το ΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ και έχω γράψει για αυτό και στεναχωρήσει αρκετούς φίλους στρατιωτικούς.. Δεν έχουνε καταλάβει τι πόλεμοι και εντάσεις υβριδικού χαρακτήρα έρχονται. Και αυτές θα βιώσουμε στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Δυστυχώς, τοποθετούν άσχετους αξιωματικούς σε κρίσιμες θέσεις, και είναι λογικό να πάθουμε σύντομα ζημιές… και δεν διαβάζουν-αναλύουν σύγχρονες διεθνείς επιχειρήσεις…. χρειάζονται φροντιστήρια…

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ=ΜΑΔΡΙΤΗ-2;

Η Τουρκία μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, δρα σε βάρος της Ελλάδος. Πληροφορούμαστε ότι πρωταγωνιστεί στη γενοκτονία των χριστιανών στη Συρία με στόχο να δημιουργήσει ένα μεγάλο ισλαμικό τόξο που θα …καταπιεί την Ελλάδα και την Κύπρο. Εμείς τι κάνουμε; Κοιμόμαστε;
 
Δρούγος: Ασφαλώς κοιμόμαστε. Στον τομέα των πληροφοριών είμαστε σε μεσαίωνα, συγκριτικά με το τι συμβαίνει. Το επίπεδό μας  είναι υπερβολικά χαμηλό. Όταν μιλώ με αξιωματικούς των ΕΔ, και της ΕΛΑΣ για τέτοια ζητήματα, καταλαβαίνω ότι είναι εκτός πραγματικότητας, γι’ αυτό και ανησυχώ πάρα πολύ για τα επερχόμενα.  Πάρε τις δηλώσεις των διαφόρων Τούρκων πολιτικών για την Θράκη. Πάρε τις απειλές για τρίτο Αττίλα (αν και ήδη είμαστε υπό ομηρία και τρίτο Αττίλα). Η Τουρκία παρά τα προβλήματά της (Κουρδικό-μεγαλοϊδεατικές τάσεις Ερντογάν κλπ) έχει διεισδύσει πολύ στα Βαλκάνια, ακόμα και στο Σαντζάκι της Σερβίας. Έχει  στρατιωτική συνεργασία αρκετά προωθημένη με Αλβανία και Σκόπια,  ενώ έχει ενδυναμώσει την παρουσία της σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το ίδιο κάνουνε οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί στην ευρύτερη περιοχή μας. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη εξωτερική διεκδικητική πολιτική, ένα άλλο στρατιωτικό-αποτρεπτικό σχήμα, και τέλος πάντων μια άλλη κυβέρνηση…. Η παρούσα κατάσταση είναι συνταγή για καταστροφή, το λέω επί 4 χρόνια και ο Θεός να βάλει το χέρι του… ας μην μπω σε λεπτομέρειες για προφανείς λόγους….

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνει απόλυτο ενδοτισμό απέναντι στην Τουρκία. Συμφώνησε μάλιστα με την γείτονα να στείλει εξειδικευμένο προσωπικό της στη  χώρα μας, για να οργανώσει την επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου»! Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται αυτό που λέει η Τουρκία, ότι στην Ελλάδα δρα τρομοκρατική οργάνωση σε βάρος της Τουρκίας; 

Δρούγος: Η Άγκυρα  εκλαμβάνει τον Ελληνισμό ως ενιαίο από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι την εσχατιά της Κύπρου που δεν είναι υπό κατοχή. Είμαστε υποχωρητικοί, με έντονα ψυχοφοβικά συμπλέγματα και με διπλωματία που στερείται του βασικού εθνικού σχεδιασμού. Στην πατρίδα μας δεν έχει γραφεί ένα βιβλίο για την Ελλάδα του 2025. Ποτέ! Οι διάφορες εκδόσεις της Λευκής Βίβλου για την άμυνα είναι ερασιτεχνικές και για τα απορρίμματα. Συνεχείς επαναλήψεις και κάκιστες αντιγραφές. Δεν είμαστε σοβαροί και δεν μας εκλαμβάνουν οι ξένοι σοβαρά. Γίνονται επαφές όχι για την ουσία των θεμάτων αλλά για δημόσιες σχέσεις των κυβερνώντων.
Στο θέμα της τρομοκρατίας θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει εμπλοκή μας, και ότι η χώρα μας έχει υπογράψει και τις 14 διεθνείς συμβάσεις κατά της τρομοκρατίας. Άλλοι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως βραχίονα εξωτερικής πολιτικής και πιέσεων. Και επειδή ορισμένες μυστικές υπηρεσίες γειτονικών χωρών μας είναι δαιμόνιες, είναι καλό να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί. Δεν βλάπτει. Είμαι υπέρ των στρατιωτικών επαφών με όλες τις χώρες. Άλλα με αμοιβαία συμφέροντα. Όχι σε βάρος της χώρας μας και για τα μάτια του κόσμου…

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου ο οποίος σε συνάντησή του με τον ομόλογό του Νταβούτογλου, έκανε λόγο για "αλλαγή των γεωγραφικών δεδομένων Ελλάδας και Τουρκίας". Μίλησε δηλαδή για συρρίκνωση των εδαφών μας; Τι εννοούσε;

Δρούγος: Σε μία χρονική περίοδο που η Τουρκία έχει άπειρα προβλήματα, όπως στην Συρία, το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Κάιρο, την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ για την στάση της σε πολλά ζητήματα του Ισλαμικού κόσμου, το Κουρδικό, τις σχέσεις με το βόρειο Ιράκ και το Ιράν κλπ, δεν έπρεπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να μεταβεί στην Τουρκία. Δεν τους δίνεις κύρος την ώρα που έχουνε προβλήματα από το Γκεζί πάρκ μέχρι το Κάιρο και την Τεχεράνη… Όσοι  εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο ταξίδι έκαναν λάθος εκτιμήσεις.
 Αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν, υπάρχει ομίχλη, και εκτιμώ ότι ίσως ο επόμενος ΥΠΕΞ μίας άλλης κυβέρνησης πολύ σύντομα  ή κάποιος διπλωμάτης προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Εύχομαι να μην είναι μία Μαδρίτη-2 (όπως επί Σημίτη) Χρειάζεται μία άλλη πολιτική και πιο στενές σχέσεις με πολλές χώρες, όπως με το Ιράν, την Αρμενία, την Ουκρανία, την Σερβία, την Κροατία, τους Κούρδους. Αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι τελευταίες στερείται φαντασίας, επιλογών και κινήσεων.. …

Πριν από λίγο διάστημα η Τουρκία αντιμετώπισε το φράγμα του εμφυλίου. Η πλατεία Ταξίμ έμοιαζε με πλατεία Ταχρίρ. Τελικά ο Ερντογάν φαίνεται ότι απέφυγε το σκόπελο. Είναι όμως έτσι ή και η Τουρκία είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει;

Δρούγος: Προς το παρόν ναι. Δεν μπορώ να πω ότι η Τουρκία έχει πιάσει τους σφυγμούς της Αιγύπτου. Υπάρχει δρόμος. Από το Κάιρο, η Άγκυρα σίγουρα διδάσκεται. Ο Μόρσι βιαζόταν και έχασε από τα πρώτα βήματά του το τρένο, όμως ο Ερντογάν έχει …ξεφύγει σε δηλώσεις. Έχασε ένα σύμμαχο, αποδυναμώθηκε η σχέση του με το Κατάρ, ενώ παραπαίει σε κάποια ζητήματα. Εκτιμώ ότι αν αύριο γίνουνε εκλογές στην Τουρκία πιθανότατα να υπερισχύσει, αλλά με μειωμένα ποσοστά. Η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα γεωοικονομικά και στρατιωτικο-πολιτικά αδιέξοδα. Είμαι περίεργος να δω τους προσεχείς μήνες, αν το στρατιωτικό δυναμικό της αντιδράσει, γιατί και οι Τούρκοι στρατηγοί σε μεγάλο βαθμό κατευθύνονται από τις ΗΠΑ. Και ο  στρατηγός Αλ Σίσι αν διαβάσει κάποιος την διατριβή του ως συνταγματάρχης στο Καρλάιλ της Πενσυλβάνια (84 σελίδες) θα διαπιστώσει ότι είναι κλώνος του Μουμπάρακ. Άρα, ποτέ δεν ξέρεις. Η πολιτική Νταβούτογλου σε ορισμένα ζητήματα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πάντως, επειδή είναι μεγάλη χώρα και έχει αντανακλαστικά, ας την παρακολουθήσουμε στα θέματα τα πυρηνικά, στις σχέσεις της με κράτη της Άπω Ανατολής, στην βαθιά διείσδυσή της στην Αφρική, στις σχέσεις της με την Βραζιλία, αλλά και στο τι θα βγει από τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία.

Μια και αναφερθήκαμε στους ισλαμιστές. Η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών, δηλαδή ισλαμιστών στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι αυτοί μπορεί να αυξηθούν λόγω της εμφύλιας αιματοχυσίας στην Αίγυπτο, τι κινδύνους συνεπάγεται για την χώρα μας κύριε Δρούγο;

Δρούγος: Το πολιτικό Ισλάμ είναι σε έξαρση από το Πακιστάν μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στην Αφρική. Ήδη η κατάσταση στην χώρα μας είναι πολλή δύσκολη  και η πιο επικίνδυνη για εμάς ασύμμετρη απειλή είναι η εκρηκτική λαθρομετανάστευση που κρύβει ανεξέλεγκτους κινδύνους. Το γεγονός ότι η κατάσταση σε Κουρδικές περιοχές, Συρία, Αίγυπτο, Λίβανο, και Πακιστανο-αφγανικά σύνορα είναι ιδιαίτερα προβληματική δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Σύντομα θα τα βρούμε μπροστά μας. Σκεφθείτε ένα σενάριο, με την χώρα μας λόγω των αθλίων και απαράδεκτων μνημονίων να είναι σε χάος και αυτοί οι ύπουλοι πεμπτοφαλαγγικοί κύκλοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Δεν θέλει συζήτηση πώς θα δράσουν… και σε τέτοια θέματα έχουμε οριακότατες εμπειρίες για να τα χειριστούμε……

Η κυβέρνηση, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, προχωρά στη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Προς το παρόν, η δημοπράτηση του έργου αποφεύχθηκε λόγω της αντίδρασης των πολιτών. Ωστόσο, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Τι θα σημάνει για την πρωτεύουσα η δημιουργία τεμένους;

Δρούγος: Σε άλλες χρονικές περιόδους δεν θα ανησυχούσα. Αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και επικίνδυνα. Σε όλες τις  θρησκείες έχω πάντα σεβασμό, αλλά όταν βλέπω αυτά που περνάνε οι Χριστιανοί σε Μέση Ανατολή και Αφρική, προβληματίζομαι. Κάθε εβδομάδα λαμβάνω από συγκεκριμένη πηγή ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για το πού δέχτηκαν επιθέσεις οι Χριστιανοί και βλέπω ότι αυξάνονται και οι βίαιες ενέργειες αλλά και οι χώρες. Επειδή διάφοροι ακραίοι Ισλαμικοί κύκλοι έχουνε μια άλλη ατζέντα για τα Βαλκάνια του 2025-2030 είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε αναλύσεις των σχεδίων των άλλων.

Η κυβέρνηση εξαθλιώνει με μισθούς πείνας τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και κλείνει στρατιωτικές μονάδες. Η Ελλάδα κύριε Δρούγο μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συνόρων της και την εδαφική της ακεραιότητα κάτω από τέτοιες συνθήκες; Μπορούμε να αντιπαρατεθούμε απέναντι στους Τούρκους;

Δρούγος: Τα στελέχη των ΕΔ υποφέρουν όπως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας από τα μνημόνια της εθνικής ντροπής. Δηλαδή τις εκδικητικές ενέργειες των κομπλεξικών Βερολινέζικων κύκλων της τοκογλυφίας  και του δόγματος του σοκ. Η κατάσταση είναι πέραν ορίων αποδοχής και θα έχουμε και στο εσωτερικό πολύ σύντομα σοβαρές εξελίξεις. Έχω ταχθεί εδώ και πολλούς μήνες υπέρ των εκλογών για να αποφασίσει ο αφέντης λαός για όλα. Ο μόνος που δικαιούται να παίρνει τέτοιες αποφάσεις για το μέλλον του. Τα ποσοστά της παρούσας κυβερνητικής  πλειοψηφίας είναι αναντίστοιχα με τα ποσοστά που  υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εκλογικό σώμα. Είναι ζήτημα αν τα δυο κυβερνητικά κόμματα πιάνουνε το 20% και όμως μας κυβερνούν! Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ είναι οι δύο νέοι ισχυροί πόλοι.
Η προταθείσα αναδιοργάνωση των ΕΔ είναι οριακή, βιαστική, επιφανειακή , ερασιτεχνική  και κακά μελετημένη. Πολλές από τις επιμέρους ενέργειες είναι προς λαθεμένη κατεύθυνση. Έχω εκτενώς γράψει για αυτές. Στην πατρίδα μας επί 16 ολόκληρα χρόνια θέτω το ερώτημα, «τι στρατό θέλουμε;». Και κανένας δεν έχει απαντήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο. Και ανησυχώ για  όλα τα μέτωπα. Τα στελέχη έχουνε οικονομικά και κοινωνικο-οικογενειακά προβλήματα (βάλε και τα χαστούκια στο ηθικό), τα οποία επιδεικτικά αγνοεί ή δεν θέλει να τα αποδεχθεί η ηγεσία, αλλά θα τα νιώσει στο πετσί της με την αποστρατεία τους. Παραμένω πολύ ανήσυχος, τίποτα παραπάνω. Αλλά για τα χάλια στις ΕΔ ευθύνονται οι πολιτικοί ως  και οι στρατιωτικές ηγεσίες που δεν τους παραθέτουν την σκληρή πραγματικότητα. Σε ποια σοβαρή χώρα μέσα σε 20 μήνες έχουνε αλλάξει 6 υπουργοί άμυνας;

Πέρσι τέτοιο καιρό σε συνέντευξή σας στην «Ελεύθερη Ώρα» μας λέγατε: «Περιμένω δραματικές εξελίξεις μέσα στους επόμενους 8 μήνες». Οι μήνες μπορεί να έγιναν 12, ωστόσο νομίζω πως ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων για την Πατρίδα μας. Δώστε μας τις προβλέψεις κι εκτιμήσεις σας για το επόμενο διάστημα.

Δρούγος: Πολύ σωστά το λέτε ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει. Θυμάμαι είχα κάνει λόγο για δραματικές εξελίξεις σε Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ, που τις βλέπουμε…14 μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών έχουνε πέσει έξω στο θέμα της Συρίας και δεν ανέμεναν την αντοχή του καθεστώτος. Και όμως, έστω και αν έχει χάσει εδάφη, αντέχει. Σε γενικές γραμμές αναμένω τα κάτωθι:
* Σφοδρότητα στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία, με πιθανές τάσεις επέκτασης προς Λίβανο και Ιράκ. Δεν θα απέκλεια μορφή Δυτικο-αραβικής επέμβασης. Αποκλείω όμως την εισβολή. Πολλά θα κριθούν από τις χημικές επιθέσεις.
* Περαιτέρω χειροτέρευση της κατάστασης στην Αίγυπτο. Η χώρα θα κινείται μεταξύ του στρατιωτικού πραξικοπήματος και του εμφυλίου πολέμου.
* Οι Ισραηλινοί δεν αποκλείεται μέσα στην ομίχλη της Μέσης Ανατολής να επιτεθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκτός αν οι ΗΠΑ εξακολουθήσουν να τους αποτρέπουν. Αν γίνει κάτι τέτοιο-που από το 2007 το έχω θίξει-τότε ενδέχεται να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης.
* Η Τουρκία θ’ αντιμετωπίσει και άλλες δύσκολες εσωτερικές καταστάσεις, ενώ ο Αλβανικός εξτρεμισμός θα ενδυναμώνεται.
* Αναλόγως των εξελίξεων θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ την κατάσταση στην Θράκη.
* Αν συνεχιστούν τα πράγματα όπως είναι τώρα, η πλατιά λαϊκή αντίδραση θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και τα προβλήματα θα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική με άλλους πολιτικούς και οι παρόντες για το χρονοντούλαπο των πολύ άσχημων σελίδων της ιστορίας μας. Δεν βλέπω έξοδο από την βαθιά και πρωτοφανή κρίση. Εμμένω στην άμεση προσφυγή στις κάλπες για να απαντήσει ο λαός τι θέλει. Πάντως, σε Ελλάδα και εξωτερικό η κατάσταση θα είναι εκρηκτική και με πολλά προβλήματα.
Θέλω να προσθέσω το εξής: μέσα στις προσεχείς ημέρες θα παρουσιάσω σενάρια αποσταθεροποιήσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο, και εκτιμώ ότι θα έχουνε ενδιαφέρον.

Αποκλειστική συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
Μοναδική ευκαιρία είναι αυτή που δίνεται στην Ελλάδα, για να αναθερμάνει κατά το δυνατόν περισσότερο τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Η ευκαιρία αυτή, η οποία ανοίγει ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο σχετικά με την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δόθηκε έπειτα από την πρόσκληση προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών κ. Nabil Fahmy.

Έτσι, στο Κάιρο πρόκειται να βρεθεί την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μία προσπάθεια αναγνώρισης της σημερινής κυβέρνησης της Αιγύπτου, αλλά και εξεύρεσης συμμάχων δυτικών κρατών που ψάχνει το Κάιρο.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ενέχει μία μοναδική ευκαιρία αναδόμησης των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, αφού το καθεστώς Μόρσι είχε μοναδικό συνομιλητή τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτή ακριβώς η κεραυνοβόλα σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είχε δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με κορύφωση το θέμα της αναγνώρισης – οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ.

Εάν ο κ. Βενιζέλος μπορέσει να εκμεταλλευτεί την υπάρχουσα μοναδική ευκαιρία και την προφανή καλή διάθεση της Αιγύπτου προς την Ελλάδα, θεωρείται πάρα πολύ πιθανό το να δρομολογηθεί και να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς το θέμα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, συντομεύοντας έτσι κατά πολύ τους χρόνους για την ανάθεση ερευνών εκ μέρους της Αθήνας στην συγκεκριμένη και πλουσιότατη ενεργειακά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κωνσταντίνος


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... 

 


Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί προσπαθούν με κάθε μέσο να ανακτήσουν θέσεις που έχασαν από τις ανατροπές της «αραβικής άνοιξης»


Φλέγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Μεσόγειος απ' άκρη σ' άκρη, αλλά η οικονομική λαίλαπα που σαρώνει και καταστρέφει για δεκαετίες την Ελλάδα θολώνει δικαιολογημένα το μυαλό των Ελλήνων και δεν τους επιτρέπει να συνειδητοποιήσουν σε όλη της την έκταση και το βάθος την τραγικότητα της κατάστασης και τις νέες συμφορές που κυοφορούνται στην περιοχή μας. Στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, όλες οι χώρες περιδινίζονται στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχουν γνωρίσει στα σχεδόν εβδομήντα χρόνια που κύλησαν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, βαλκανικές χώρες, Πορτογαλία στις δυτικές εσχατιές της ευρωπαϊκής ηπείρου, έξω από την πύλη της Μεσογείου στο Γιβραλτάρ βυθίζονται όλο και βαθύτερα στη φτώχεια και τη μιζέρια με πρωτοφανείς ρυθμούς. Απέναντι, στις αραβικές νότιες ακτές της Μεσογείου, οι εμφύλιες συγκρούσεις που είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είτε στα πρώτα τους στάδια ή προετοιμάζονται, βάφουν ήδη με ποταμούς αίματος τα γαλάζια νερά της κοινής μας θάλασσας που γέννησε τους αρχαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς.

Στην Αίγυπτο, μια χούντα πραξικοπηματιών στρατιωτικών ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι και σφάζει τον λαό της Αιγύπτου που αντιτάσσεται στο δικτατορικό καθεστώς. Νοσταλγοί της χούντας του Μουμπάρακ όλοι τους οι πραξικοπηματίες, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται στην υπηρεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Στη Συρία, το ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένο καθεστώς του Ασαντ αμύνεται λυσσωδώς σφαγιάζοντας Σύρους πολίτες που δεν είναι μαζί του, ενώ οι αντικαθεστωτικοί είναι πολύ χειρότεροι.

Στίφη κατσαπλιάδων μισθοφόρων των εμιράτων και του Ισραήλ χρησιμοποιούν αδίστακτα χημικά όπλα εναντίον του συριακού πληθυσμού με χιλιάδες νεκρούς, επιχειρώντας να εμφανίσουν τον Ασαντ ως ένοχο χρήσης χημικών όπλων. Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί ετοιμάζουν νέο εμφύλιο στον Λίβανο. Πράκτορές τους τοποθετούν τις βόμβες σε σουνιτικά τζαμιά για να αποδοθεί η ευθύνη στη σιιτική Χεζμπολάχ, την οποία τον περασμένο μήνα η ΕΕ χαρακτήρισε επισήμως ως δήθεν «τρομοκρατική» οργάνωση, ώστε να πάρουν επισήμως αμέσως το μέρος των φασιστικών φιλοδυτικών δυνάμεων του Λιβάνου, συνεχιστών των φαλαγγιτών, όταν ξεσπάσει ανοιχτά ο πόλεμος στον Λίβανο που προετοιμάζουν πυρετωδώς. Προετοιμασία εμφυλίου πολέμου εκ μέρους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ γίνεται και στην Τυνησία, όπου και εκεί η λαϊκή επανάσταση έφερε στην εξουσία ισλαμικές δυνάμεις, καθώς αυτές ανταποκρίνονται στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση των αραβικών πληθυσμών κατά τη σημερινή φάση.

Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκινήσει μια αντεπίθεση διαρκείας στις αραβικές χώρες της Μεσογείου προσπαθώντας να ανακτήσει τις χώρες που έχασε με το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης» ή ακόμη περισσότερο να εμφανίσει ως... «συνέχεια της αραβικής άνοιξης» τη μεθοδευμένη απόπειρα ανατροπής αραβικών καθεστώτων που δεν είναι τυφλά όργανά του. Η επιτυχία των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανατρέψουν το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη χρησιμοποιώντας το ΝΑΤΟ και Αραβες μισθοφόρους άνοιξε την όρεξη των Αμερικανών και κάποιων Ευρωπαίων να ανατρέψουν και τον Ασαντ. Η πράξη απέδειξε όμως ότι χωρίς τη χρήση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, οι κατσαπλιάδες μισθοφόροι που εξοπλίζει η Δύση και πληρώνουν τα εμιράτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανατρέψουν υφιστάμενα αραβικά καθεστώτα, ακόμη και όταν μια χώρα σαν την Τουρκία παρέχει ολόπλευρη βοήθεια στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Η Ουάσιγκτον το κατάλαβε αυτό κι έτσι στην Αίγυπτο προχώρησε στην οργάνωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος και στην εγκαθίδρυση χούντας αμερικανόδουλων αξιωματικών, όπως ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης στη χούντα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 στη χώρα μας. Σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο άλλωστε με 85 εκατομμύρια κατοίκους, οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου Μόρσι είναι πιθανότατο ότι θα οδηγούσε όλους τους αραβικούς λαούς προς την κατεύθυνση της αντιαμερικανικής ριζοσπαστικοποίησης. Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει σε αυτή την ιστορία της προσπάθειας των ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών να καθυποτάξουν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ισως αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να πετύχουν τον στόχο τους χωρίς να εξαπολύσουν έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή - έναν πόλεμο που θα οδηγήσει στην κόλαση των στρατιωτικών συγκρούσεων εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.Στο πλευρό οποιουδήποτε αποφασίσει να επιτεθεί στη Συρία θα συνταχθεί η Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αυτή η δήλωση φαίνεται πως δεν ξάφνιασε κανέναν, αντίθετα από πολλούς θεωρήθηκε σαν «αποκάλυψη» του εμπρηστικού ρόλου της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή, ενώ υπήρξαν και αναλυτές που θεωρούν πως η ετοιμότητα της Τουρκίας για συμμετοχή σε έναν πόλεμο είναι σανίδα σωτηρίας του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ψάχνει εναγωνίως έναν τρόπο για να συσπειρώσει γύρω από την κυβέρνησή του τους τούρκους πολίτες και να «παγώσει» τις κινήσεις των πολιτικών του αντιπάλων. Έτσι, η πρόθυμη συμμετοχή της ισλαμικής Τουρκίας σε έναν πόλεμο κατά μίας άλλης ισλαμικής χώρας, είναι ένα αναγκαίο κακό, που ενδεχομένως να δώσει μία μικρή παράταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον Ερντογάν.

Νταβούτογλου: Ανακοίνωση συμμετοχής σε κοινό μέτωπο κατά της Συρίας

Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα κι αν δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας ευρύτερης συναίνεσης για την ανάληψη δράσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές... θα τεθούν στην ατζέντα", τόνισε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

"Αυτή τη στιγμή 36 με 37 χώρες συζητούν τις εναλλακτικές αυτές. Εάν συγκροτηθεί ένας συνασπισμός κατά της Συρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Τουρκία θα συμμετάσχει σ' αυτόν", υπογράμμισε ο Νταβούτογλου.

"Εξ αρχής, η Τουρκία υποστήριζε ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει απαθής απέναντι στις σφαγές του καθεστώτος του 'Ασαντ. Η ατιμωρησία των ηγετών και των καθεστώτων που καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές υπονομεύει την αποτρεπτική δύναμη της διεθνούς κοινότητας. Αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρούνται", υπογράμμισε ο Tούρκος υπουργός.

Η Βρετανία στην ομάδα των προθύμων του πολέμου, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ

Η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μαζί με τους συμμάχους της, ακόμα και χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

«Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, χωρίς την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ; Θα έλεγα πως ναι, αλλιώς θα βρεθούμε μπροστά σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις μετά από τέτοιο εξωφρενικό έγκλημα» είπε ο Χέιγκ. 

Νωρίτερα η Κίνα και η Ρωσία με επίσημες δηλώσεις μπλοκάρουν τις προσπάθειες της Δύσης να πιέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έκδοση ψηφίσματος που θα ανοίξει τις πύλες της διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. 

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι ενωμένο απέναντι στο θέμα της Συρίας και δεν μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη για μια αποτελεσματική παρέμβαση, αλλιώς θα το είχε κάνει προ πολλού» παραδέχτηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ. «Ό, τι κάνουμε θα είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και θα βασίζεται σε νομικές συμβουλές από Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και το Υπουργικό Συμβούλιο» συμπλήρωσε ο Χέιγκ, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης στη Δαμασκό μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Πληροφορίες από ΑΠΕ και RΒΤΗΗ αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... Στη 12μηνη θητεία του, ο Mohamed Morsi είχε να αντιμετωπίσει δύο μείζονες προκλήσεις: τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τον πολιτικο-θρησκευτικά διαιρεμένο αιγυπτιακό λαό.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες, αν και το κόστος ζωής των Αιγύπτιων πολιτών σημείωνε σταθερή αύξηση, κυρίως λόγω της σταδιακής υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας, η οποία το 2013 παρουσίασε ολίσθηση κατά 8% έναντι του δολαρίου. Πως ήταν δυνατόν άλλωστε να αντιμετωπίσει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, όταν κάθε χρόνο πρέπει να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας περίπου 600.000 νέοι Αιγύπτιοι;

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το σημαντικό πρόβλημα, απαιτείται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 6-7%, ενώ για το τρέχον έτος ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6%. Η διαμόρφωση αυτής της κατάστασης εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα αποτελέσματα μιας πρόσφατης σφυγμομέτρησης της αιγυπτιακής κοινής γνώμης, σύμφωνα με την οποία το 71% θεωρεί ότι «οι ευκαιρίες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί», ενώ το 80% δηλώνει ότι «σήμερα η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι επί εποχής Mubarak».[1]

Αναφορικά με τον αιγυπτιακό λαό, που όπως προαναφέρθηκε παρουσιάζεται διαιρεμένος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Morsi δεν επιδίωξε ή έστω δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση. Αντίθετα, αφενός κάποιων πολιτικών του επιλογών ο αιγυπτιακός λαός αντέδρασε και άρχισε να διαδηλώνει στις μεγαλουπόλεις της γείτονας χώρας, αφετέρου ο ίδιος επικεντρώθηκε στην εδραίωση της εξουσία των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Κατά κάποιο τρόπο, προσπάθησε να μιμηθεί τον ηγέτη του AKP, Recep Tayyip Erdogan. Ωστόσο, αντί να χαράξει μια στρατηγική που θα την εφάρμοζε αργά και σταθερά σε βάθος χρόνου, όπως έπραξε ο Erdogan, ο Morsi κινήθηκε βιαστικά, με αντιδεοντολογική μονομέρεια και αψηφώντας τα επανειλημμένα μηνύματα που κατέφθαναν τόσο από τους κοσμικούς, τους φιλελεύθερους, τους νεαρούς υποστηρικτές της Αραβικής Άνοιξης, τους αριστερούς, τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους, τους χριστιανούς κόπτες, όσο και από τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων Abdul Fatah Al-Sisi. Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση της φιλελεύθερης, κοσμικής και αστικής αιγυπτιακής κοινωνίας, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των άνεργων πολιτών. Επέφεραν μια πόλωση άνευ προηγουμένου, η οποία κατέληξε στο άτυπο πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, σε πολιτικό αδιέξοδο και σε παρατεταμένη αιματοχυσία.

Σύνταγμα και ένοπλες δυνάμεις
Περίπου δύο εβδομάδες μετά το άτυπο πραξικόπημα και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2013, ο προσωρινός Αιγύπτιος πρόεδρος Adly Mansour διόρισε με διάταγμα μια 10μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία από την επόμενη κιόλας ημέρα ανέλαβε την τροποποίηση του Συντάγματος της Αιγύπτου. Εντός 30 ημερών, η εν λόγω επιτροπή, που την αποτελούσαν τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου και έξι δικαστικοί, ανέλαβε να προτείνει μια σειρά συνταγματικών τροπολογιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και στις 21 Αυγούστου το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας (National Salvation Front – NSF), το οποίο υποστηρίζει την παρούσα προσωρινή κυβέρνηση, αποκήρυξε τις τροποποιήσεις του Συντάγματος του 2012, που κατάφερε να περάσει ο Morsi.

Στη συνέχεια, μια 50μελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από θρησκευτικούς αξιωματούχους (μουσουλμάνους και χριστιανούς κόπτες), πολιτικούς, συνδικαλιστές, αξιωματικούς των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, γυναίκες, καθώς και 10 νέους Αιγύπτιους που έλαβαν μέρος στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011, κλήθηκαν να επανεξετάσουν τις προτάσεις της προαναφερθείσας 10μελούς επιτροπής. Εντός 60 ημερών, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου του 2013, η 50μελής επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, προκειμένου το νέο Σύνταγμα να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Τα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος είναι όντως κρίσιμα. «Γιατί απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος;», «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα λάβουν μέρος σ’ αυτή τη διαδικασία;», «γιατί θα συμμετέχουν στις εργασίες τροποποίησης αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού;».

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις και οι αντίπαλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας θεωρούν ότι το 236 άρθρων Σύνταγμα της Αιγύπτου είναι «προϊόν» μιας επιτροπής ισλαμιστών στην πλειοψηφία της και ότι δεν προστατεύει τις προσωπικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά ούτε και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι για το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να προγραμματισθεί δημοψήφισμα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όχι μόνο δεν προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος, αλλά κατήγγειλαν την όλη διαδικασία.

Σχετικά με τη συμμετοχή των αξιωματικών, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο αιγυπτιακός στρατός είναι ο πρωταγωνιστής και ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Στην ιδιοκτησία του ανήκει ένα σημαντικό μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Συνιστά κράτος εν κράτει. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει αφενός την αυτονομία των ενόπλων δυνάμεων, το απόρρητο του στρατιωτικού προϋπολογισμού και την επιλογή της ηγεσίας, αφετέρου παρέχει επιπρόσθετες εξουσίες εν καιρώ πολέμου, αλλά και επίσημο ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής στρατηγικής για την ασφάλεια της χώρας. Επιπρόσθετα, τους δίνει το δικαίωμα να δικάζουν πολίτες υπό ορισμένες συνθήκες στα στρατοδικεία, παρά τις έντονες αντιδράσεις εγχώριων και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επομένως, η συμμετοχή τους στην επιτροπή τροποποίησης του νέου Συντάγματος δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Με άλλα λόγια, βραχυπρόθεσμα, είτε αναλάβουν την «εξουσία» οι ισλαμιστές είτε οι κοσμικοί, ο αιγυπτιακός στρατός θα παρακολουθεί, θα συμβουλεύει και θα παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία όποτε το κρίνει απαραίτητο. Και μάλιστα, οι ενέργειές του θα είναι «συνταγματικά κατοχυρωμένες»!

Παρούσα πολιτική κατάσταση
Σήμερα, η εσωτερική κατάσταση στην Αίγυπτο δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ως «χαοτική». Η πόλωση της αιγυπτιακής κοινωνίας είναι γεγονός και δεν διαφαίνεται κάποια ενθαρρυντική πιθανότητα εθνικής συμφιλίωσης.

Οι πρόσφατες πολιτικές αναταραχές μετά την αποπομπή του Morsi έχουν για άλλη μια φορά αναδιατυπώσει τον αιγυπτιακό πολιτικό χάρτη. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χωρισθεί σε τρία στρατόπεδα. Ήτοι, σε εκείνους που υποστηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση, στους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ ανάμεσα στις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις, συνυπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν την υποστηριζόμενη από το στρατό σημερινή κυβέρνηση.

Το πολιτικό βάρος και η δύναμη των ψηφοφόρων αυτών των τριών κύριων πολιτικών δυνάμεων είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Ωστόσο, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ορισμένοι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να αξιολογήσουν τη δύναμη αυτών των πολιτικών δυνάμεων, αθροίζουν και συγκρίνουν την επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν οι ιστοσελίδες των πολιτικών κομμάτων στο Facebook.

Δυσοίωνες μελλοντικές εξελίξεις
Η εξουσία πρακτικά είναι και τουλάχιστον μεσο-βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει συγκεντρωμένη στις ένοπλες δυνάμεις. Έχουν ξεκινήσει μια πολυδιάστατη μεθοδευμένη επίθεση κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων και επιδιώκουν: να τους θέσουν συνταγματικά εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για το νέο Σύνταγμα, τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Πολύ πιθανόν, το νέο Σύνταγμα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την απαγόρευση της σύστασης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων, που βασίζονται σε θρησκευτικές ιδεολογίες.

Είναι προφανές ότι, εκτός από τις καθιστικές διαμαρτυρίες και τις συγκρούσεις εντός των αιγυπτιακών μεγαλουπόλεων, αυτή η μεθοδευμένη συνταγματική και όχι μόνον επίθεση θα προκαλέσει τη δυναμική αντίδραση των ισλαμιστών. Η σύσταση και η δραστηριοποίηση ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων συνιστά ορατό σενάριο. Ήδη, η δράση των ένοπλων σαλαφιστών στο βόρειο Σινά κατά της αιγυπτιακής αστυνομίας και οι βομβιστικές επιθέσεις κατά των αγωγών φυσικού αερίου τείνει να καταστεί καθημερινό φαινόμενο. Η διασπορά ελαφρών όπλων και ενός μικρότερου αριθμού βαρέων όπλων, που αγνοούνται μετά το λιβυκό εμφύλιο, φαίνεται ότι θα εξοπλίσουν τις νέες ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, θα επιδεινώσουν την εσωτερική κατάσταση ασφάλειας της Αιγύπτου και θα απειλήσουν την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας γενικότερα.

Στις αναμενόμενες μελλοντικές εξελίξεις, εφόσον παραταθεί η εμφύλια συγκρουσιακή κατάσταση, συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τις ασφαλείς αραβικές χώρες. Ενώ, σε περίπτωση που σημειωθούν γενικές απεργίες ή επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση ασφάλειας κατά μήκος των δυτικών παραλίων της χερσονήσου του Σινά, ίσως διακοπεί προσωρινά η εύρυθμη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ και του ενεργειακού αγωγού Suez-Mediterranean (SUMED), με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ναυτιλία και την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια. Η μέση ημερήσια μεταφορά πετρελαίου από τo Σουέζ και το SUMED ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2012, με τίτλο «Αίγυπτος: Ο στρατός, οι ισλαμιστές και η Αραβική Άνοιξη»

[1] Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο από 12 έως 17 Ιουνίου 2013, δηλαδή λίγο πριν την αποπομπή του Mohamed Morsi, σε 1.149 άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών.
Mohamed Younis, GALLUP, “Egyptians See Life Worse Now Than Before Mubarak's Fall”, August 16, 2013
http://www.gallup.com/poll/164015/egyptians-life-worse-mubarak-fall.aspx

Βασίλης Γιαννακόπουλος