Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

19 Αυγ 2013

Μου πήρες την ελπίδα, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα μού πήρες και τον φόβο. Καταπάτησες τα όρια της προσωπικής μου πατρίδας, σε ευχαριστώ, γιατί ταυτόχρονα έσπασες τις αλυσίδες που κρατούσαν στο μπουντρούμι της Κοινωνικής Ηθικής την Ελευθερία μου, ανόητε Κρατούντα. Ήρθε η ώρα να σε ευχαριστήσω που μου τα στέρησες όλα και κατανόησα μετά από πολλά χρόνια τα λόγια του Έλληνα Καζαντζάκη.

Έχοντας την Ελπίδα ότι ό,τι έχεις θα ανδρωθεί και αν δεν έχεις θα το αποκτήσεις, γεννιέται ασυνείδητα ο φόβος της απώλειάς τους. Παράλληλα με αυτόν και ο φόβος να αντιδράσεις σε όποιον τα απειλεί. Η ελπίδα σε κάνει να οπισθοχωρείς όταν δέχεσαι επιθέσεις παντός τύπου. 

Και ήρθες, εσύ Κρατούντα, και τα πήρες όλα με τη μία θεωρώντας ότι ο φόβος θα είναι ο ίδιος με αυτόν που με διακατείχε τόσα χρόνια. Ότι θα κλειστώ και πάλι στο καβούκι μου λέγοντας: «Αύριο ξημερώνει άλλη μέρα». 
Ξημέρωσε όμως η άλλη μέρα. Και είμαι εδώ με τις τσέπες της ψυχής μου τρύπιες και την οργή του Άδικου να έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Στο επίπεδο της ανέλπιδης μάχης. 

Τώρα πια, μικρόνοε Κρατούντα, δεν έχω τίποτε άλλο να χάσω. Ό,τι με έκανε να νιώθω περήφανος το έχεις κάνει ψίχουλο να ταΐσεις τις κότες της πολιτικής σου αυλής και τους ξεφτιλισμένους πουλημένους τεμπέληδες της δημόσιας στρατιάς σου. 
Δεν υπάρχουν μέσα μου πλέον αμυντικά κύτταρα να σταθούν στρατιώτες στις επόμενες επιθέσεις σου. Δεν υπάρχει ούτε μία πέτρα όρθια στο κάστρο της ηθικής του συνόλου που είχα φτιάξει να προστατεύω αναμνήσεις και «πρέπει». 
Και όλα αυτά, ηλίθιε Κρατούντα, τα κατάφερες από μόνος σου.

Δεν θα πέσουν απειλές σε αυτόν τον πόλεμο που μου κήρυξες άνευ λόγου. Ούτε καν υποχθόνιες ματιές χολιγουντιανού τύπου. Δεν θα υπάρξει ούτε μία διαπραγμάτευση μεταξύ μας. 
Και ναι, αν ο Έλληνας Καζαντζάκης εννοούσε ότι μόνο νεκρός είσαι Ελεύθερος, τότε κατανοώ απόλυτα τι σημαίνει ζωντανός χωρίς Ελπίδα. 
Κατανοώ την έννοια του ανέλπιδου χωρίς Πατρίδα. 

Ανθέλληνα Κρατούντα, μέσα στην υπεροψία της ψηφο-Λογικής δημοκρατίας σου δεν υπολόγισες ότι σκοτώνοντας τον Φόβο για την διατήρηση της Ελπίδας, γεννάς έναν Ελεύθερο. Δηλαδή, έναν Έλληνα.

Πηγή SimpleMan


-->
The Project Syndicate

Οι αδικημένοι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και οι περιχαρείς διαδηλωτές που ώθησαν τον στρατό να τον απομακρύνει έχουν διαιρέσει την Αίγυπτο σε δύο ασυμβίβαστα στρατόπεδα, που και τα δύο αντανακλούν και ενισχύουν τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας. Πράγματι, η Αίγυπτος είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό μια ακυβέρνητη χώρα, που ζει από γενναιόδωρες ξένες ελεημοσύνες.

Ο Μόρσι ποτέ δεν εκτίμησε σωστά την αδύναμη θέση του. Αν και εξελέγη δημοκρατικά, επέλεξε να κυβερνήσει με μη δημοκρατικό τρόπο. Ηταν αποφασισμένος να κάνει εκκαθαρίσεις στο δικαστικό σώμα και στην εισαγγελία, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές ήταν ευθυγραμμισμένοι με τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του.

Ο Μόρσι δεν ανέχονταν αντιπολίτευση και προώθησε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για ισλαμιστικό Σύνταγμα. Δεν επικεντρώθηκε στα διαρθρωτικά προβλήματα που ώθησαν μια υπάκουη κοινωνία να ξεχυθεί στους δρόμους πριν από δυόμισι χρόνια για να ρίξει από την εξουσία τον προκάτοχό του, Χόσνι Μουμπάρακ.

Ακριβώς το ίδιο καταστροφική με το ύφος διακυβέρνησης του Μόρσι ήταν η νοοτροπία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι δεκαετίες των διώξεων εναντίον της έχουν ενσταλάξει στους ηγέτες της την πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι εναντίον τους. Η ανάληψη της εξουσίας επέτεινε την παράνοια τους.

Οι ηγέτες της Αδελφότητας πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ελίτ της Αιγύπτου ήταν αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουν να επιτύχουν. Για τον λόγο αυτό, αρνήθηκαν να κάνουν άνοιγμα στους κοσμικούς αντιπάλους τους για να τους προσφέρουν ένα κομμάτι της πολιτικής πίτας. Ακόμη και τα μέλη του πιο πουριτανικού ισλαμικού κόμματος Νουρ δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Αλλά δεν ήταν μόνο οι πολιτικοί της Αδελφότητας - άπειροι με τους τρόπους της δημοκρατίας - που σκόνταψαν. Η συζήτηση στις ΗΠΑ, πρωταρχικό σύμμαχο και χορηγό της Αιγύπτου, δεν επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των θεσμών της Αιγύπτου, αλλά εστίασε την προσοχή στο πώς θα αποκρινόταν ο στρατός από την εξουσία με την αναστολή της βοήθειας. Πολυμερείς δανειστές όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν προσκολλημένοι σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των δαπανηρών επιδοτήσεων, αντί να ενισχύσουν μια πολιορκούμενη οικονομία.
Σήμερα, μια δημοκρατική μετάβαση, που η Δύση προσπάθησε να την παρουσιάσει σαν μοντέλο προς μίμηση για άλλα αραβικά έθνη, βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η οικονομία της Αιγύπτου, τραυματισμένη από την εκροή των ξένων επενδύσεων και την έλλειψη των τουριστών, είναι στην εντατική. Η ανοικοδόμηση της χώρας θα απαιτήσει πολύ περισσότερα από τις επευφημίες από τα παρασκήνια που οι δυτικές χώρες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής.

Η Αίγυπτος ανέκαθεν στηριζόταν σε γενναιόδωρους ευεργέτες για να διατηρήσει το παραπαίον κράτος και την οικονομία της. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1952, οι Σοβιετικοί παρείχαν ένα μεγάλο μέρος από την αναγκαία βοήθεια. Οι «τεχνικοί» εμπειρογνώμονές τους μετέτρεψαν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αλεξάνδρεια, σε επαρχιακή ρωσική λέσχη. Οταν η Αίγυπτος στράφηκε προς την Δύση στον απόηχο του πολέμου του 1973 εναντίον του Ισραήλ, η Αμερική έγινε ο κύριος προστάτης της.

Αλλά το τελετουργικό ετήσιο δώρο της Αμερικής των περίπου 1,5 δισ. δολαρίων ανακουφίζει κάπως τον πόνο των προβλημάτων της Αιγύπτου, δεν οδηγεί στην επίλυσή τους.

Από τα 1,56 δισ. δολάρια που ζήτησε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αίγυπτο το 2013, μόνο 250 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για μη στρατιωτικά προγράμματα.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για έργα που επικεντρώνονται στη διακυβέρνηση, στην κοινωνία των πολιτών, και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Τα προγράμματα αυτά λαμβάνουν το ασήμαντο ποσό των 25 εκατ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2013.

Οι ΗΠΑ, και άλλοι δυτικοί χορηγοί, θα πρέπει αντ 'αυτού να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αξιοποιήσει τους πόρους της, οι οποίοι συχνά σπαταλιούνται καθώς οι πολιτικοί επιχειρούν να εξευμενίσουν τον λαό. Η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, και οι επιδοτήσεις για τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του ΑΕΠ. Για να διατηρήσει τα πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα της, η Αίγυπτος χρειάζεται τρόφιμα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Μια τέτοια πολιτική υιοθετήθηκε μετά το τέλος του πολέμου του 1973, όταν η Αμερική προσέφερε 200 εκατ. δολάρια ετησίως για την προμήθεια σιταριού.

Πέρα από αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται η μοίρα της δημοκρατίας σε έναν από τους πιο αρχαίους τόπους του πολιτισμού. Οποιος και αν θριαμβεύσει σε μελλοντικές εκλογές δεν θα έχει τη νομιμοποίηση που μόνο η πλειοψηφία μπορεί να προσφέρει. Μια τέτοια πλειοψηφία μίλησε το περασμένο έτος, όταν εξελέγη ο Μόρσι. Η ανατροπή του αναιρεί έναν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας και θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο Μπάρακ Μπάρφι είναι αναλυτής στο New America Foundation.


Όσες φορές και σε όποιες πηγές και αν ανατρέξει κάποιος που επιθυμεί να μελετήσει τη νεότερη Ιστορία μας, με καθαρό μυαλό, μακριά από συμπλέγματα και προκαταλήψεις, καταλήγει στο ίδιο πάντοτε αποθαρρυντικό συμπέρασμα.

Στη χώρα μας εισήχθη το κοινοβουλευτικό σύστημα, ένα καθαρά αστικό θεσμικό σύστημα, το οποίο εφαρμόστηκε σε μια κοινωνία που δεν ήταν αστική. Έχουμε δηλαδή μια νόθα κατάσταση. Αυτοί οι θεσμικοί κανόνες δεν μπόρεσαν, όπως ήταν επόμενο, να προσαρμοστούν στο ελληνικό κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συνεχώς μια ισχυρή θεσμική αστάθεια.

Στη νεότερη Ιστορία μας ίσχυσαν συνολικά 13 Συντάγματα, αρκετές συντακτικές πράξεις και πληθώρα ψηφισμάτων. Ήδη και το ισχύον Σύνταγμα έχει υποστεί μία πληθώρα αναθεωρήσεων, όχι φυσικά προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως απέδειξε η ίδια η πραγματικότητα.

Έτσι από την αρχή, τη θέση της ανύπαρκτης αστικής τάξης, μέσα στο νεοεισαχθέν θεσμικό πλαίσιο, κατέλαβε μια ιδιότυπη πολιτική ολιγαρχία, η οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε το θεσμικό αυτό καθεστώς, με τη βοήθεια και των απέραντων δικτύων πατρωνίας και εκλογικής πελατείας, που η ίδια δημιούργησε, για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών των μελών της και των διαφόρων πίσω από αυτά συμφερόντων. Ο δε πολίτης κατέλαβε τη θέση του πολιτικού ραγιά.

Σήμερα, παρά τη πολιτική σοφία και εμπειρία δύο αιώνων που έχουμε αποκτήσει και παρά του ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μας χρεοκόπησε για μια ακόμα φορά, εντούτοις, έχει τη δύναμη να μας διαχειρίζεται ευκολότερα απ’ ότι φαίνεται, αποφεύγοντας την κατάρρευσή του. Εμείς δε, ανήμποροι, δειλοί και άβουλοι αντάμα, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, παραμένοντας μόνιμα πολιτικοί ραγιάδες.
Αναρμόδια δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα σκάνδαλα διαφθοράς πολυεθνικών επιχειρήσεων, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί από τις έρευνες της Γερμανικής δικαιοσύνης, όπως αυτά της Daimler, της Siemens και της Deutsche Bahn International (DBI). Παράλληλα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, η οποία δεν έχει κυρώσει τις διεθνείς συμβάσεις για την διαφθορά.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κυρία Σεσίλια Μάλστρομ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Χουντή για το εν Ελλάδι σκάνδαλο της DBI, «η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης σε μεμονωμένες περιπτώσεις, και δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία της έρευνας που διαχειρίζονται οι εθνικές αρχές» και, μάλιστα, αναφέρει ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξάγει έρευνα για το ζήτημα.

Επίσης, η κυρία Μάλστρομ ανέφερε ότι «η σύμβαση ποινικού δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης περί διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Αυστρία και τη Γερμανία, μολονότι επίκειται η κύρωση στην Αυστρία λόγω της νομοθετικής διαδικασίας που έχει ήδη δρομολογηθεί», ενώ «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς δεν έχει κυρωθεί από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Γερμανία».

«Η Επιτροπή παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιπτώσεις της καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως του εάν έχουν επικυρώσει τις εν λόγω συμβάσεις. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στις αρνητικές συνέπειες της διαφθοράς και έχει πλήρη επίγνωση της σχέσης μεταξύ κονδυλίων του δημοσίου και οικονομικών προβλημάτων» σημειώνεται στην απάντηση της επιτρόπου.

«Την εφαρμογή των πολιτικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα κράτη μέλη παρακολουθείται στο πλαίσιο του μηχανισμού υποβολής εκθέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2011. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αξιολόγηση των προσπαθειών των κρατών μελών κατά της διαφθοράς, έκθεση των συστημικών προβλημάτων, και θα δημοσιευθεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2013» τονίζει.

«Ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων είναι ένα μέσο που αποσκοπεί στην τόνωση της πολιτικής βούλησης εκεί όπου η καταπολέμηση της διαφθοράς βραδυπορεί,, και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη ως προς την τήρηση των διεθνώς συμφωνημένων προτύπων. Η Επιτροπή έχει στόχο να αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και να παράσχει κίνητρα για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαφθορά στα κράτη μέλη» καταλήγει η επίτροπος.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χουντής ζήτησε να μάθει εάν η Κομισιόν γνωρίζει εάν η δικαστική έρευνα ονομάζει για ποια συγκεκριμένα έργα στην Ελλάδα δόθηκαν οι δωροδοκίες, εάν πρόκειται για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εάν προτίθεται να ερευνήσει την υπόθεση.

Επίσης, ρωτούσε ποια κράτη μέλη δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση Ποινικού Δικαίου κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς, την οποία έχει επικυρώσει η ίδια η ΕΕ.

Το bail-in προβλέπεται από μία πρόταση για ευρωπαική τραπεζική οδηγία που ισχύει από 6.6.2012.

Η οδηγία με στοιχεία COM(2012) 280 final 2012/0150 (COD) δίνει υπερεξουσίες στην Ευρωπαική επιτροπή για την αναδιάρθρωση τραπεζών ή ομίλων υπό κατάρρευση.

Μπορείτε να την βρείτε αυτούσια στα Ελληνικά εδώ.

Διαβάζοντας ό,τι προβλέπεται σ' αυτήν βλέπουμε αναλυτικά ό τι κάνει ως σήμερα, χωρίς να το αιτιολογεί, η Τράπεζα της Ελλάδος και η κυβέρνηση για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι δεν έχει διαπιστωθεί επίσημα στην Ελλάδα κάποια χρεωκοπία τράπεζας δημιουργείται αυθόρμητα η απορία γιατί εφαρμόζονται στις ελληνικές τράπεζες τα μέτρα που περιγράφονται.

Η απάντηση βρίσκεται κυνικά στην σελίδα 6:


Ισορροπία μεταξύ της προβλεψιμότητας για τους επενδυτές και της διακριτικής ευχέρειας για τις αρχές

"Προκειμένου να διασφαλιστούν τα υφιστάμενα δικαιώματα ιδιοκτησίας, μια τράπεζα θα πρέπει να τίθεται υπό εξυγίανση σε ένα σημείο πολύ κοντινό με την κατάσταση αφερεγγυότητας, δηλ. όταν είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας."

Eπίσης εντύπωση πρέπει να κάνει η "διαβολική" σύμπτωση η οδηγία αυτή να χρονολογείται από 6.6.2012, δηλαδή λίγο πριν την επανάληψη των εκλογών στην Ελλάδα. Ισως κάποιοι να ήθελαν να προλάβουν ένα δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα;

Η επανάληψη της αναφοράς του θέματος στον τύπο τον τελευταίο καιρό ίσως να προμηνύει κάτι για τον χρόνο μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σ' ένα πολύ εύστοχο σχόλιο κάποιου ξένου blog (The Slog) αναφέρεται σχετικά ότι οι Ισπανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας και οι γαλλικές τράπεζες έχουν αντίστοιχα μεγάλη έκθεση στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Υπάρχει λοιπόν διάχυτος ο φόβος ότι, αν επαναληφθεί το "μοναδικό" psi της Ελλάδας και γίνει κάτι αντίστοιχο για την Πορτογαλία ή την Ιταλία, θα έχουμε επανάληψη της καταστροφής της Κύπρου για την Ισπανία ή την Γαλλία ,με αντίστοιχα οδυνηρό τρόπο.

Στο άρθρο 34 της οδηγίας περιγράφεται το εργαλείο του μεταβατικού ιδρύματος.

Κατά περίεργο τρόπο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά με την περίπτωση της PROTON BANK και την διάσπαση της σε καλή και κακή τράπεζα.

Αυτό όμως έγινε πριν να συνταχθεί ή ψηφισθεί το σχέδιο της τραπεζικής οδηγίας.Ενόραση ή τηλεπάθεια;

Aυτό μόνο ο τότε υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου μπορεί να το απαντήσει, που ψήφισε νόμο σε ένα Σαββατοκύριακο με παρόμοιο περιεχόμενο.(Μόνος του;)

Στο άρθρο 36 περιγράφεται το εργαλείο διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων ,που εφαρμόστηκε στις Συνεταιριστικές τράπεζες Λαμίας, Αχαϊκής και Λέσβου.

Πάλι το μέτρο προηγήθηκε κατά περίεργο τρόπο από το σχέδιο της οδηγίας.

Στο άρθρο 38 περιγράφεται το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα (bail in) πολύ πριν εφαρμοσθεί στην Κύπρο.

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 38 υπάρχει και μία πρόβλεψη που θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμοσθεί στην περίπτωση κάποιας μεγάλης γερμανικής τράπεζας ή ιταλικής και να προστατεύσει την Γερμανία από κατάρρευση

Απόσπασμα από δημοσίευμα του Reuters :

** Όταν οι αρχές εξυγίανσης εφαρμόζουν το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα, μπορούν να εξαιρούν από την εφαρμογή των εξουσιών απομείωσης και μετατροπής τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από παράγωγα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 2 στοιχείο δ), εάν η εξαίρεση αυτή είναι αναγκαία ή ενδεδειγμένη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που καθορίζονται στο άρθρο 26 παράγραφος 2 στοιχεία α) και β)**

Στο άρθρο 60 προβλέπεται πάλι "προφητικά" η πώληση των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο προβλέπόμενου σχεδίου διάσωσης.

Ενδεχομένως να προδιαγράφεται μελλοντικά και η τύχη περιουσιακών στοιχείων ελληνικών τραπεζών σε άλλες χώρες ; To μέλλον θα δείξει...

Το άρθρο 65 περιλαμβάνει υποχρεώσεις έναντι των μετόχων των υπό διάσωση τραπεζών που δεν εφαρμόστηκαν σε καμμία περίπτωση (ΑΓΡΟΤΙΚΗ,PROTON BANK, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ,MARFIN):

*** α)σε περίπτωση που οι αρχές εξυγίανσης μεταβιβάζουν μόνον μέρη των δικαιωμάτων, περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του ιδρύματος, οι μέτοχοι και οι πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις δεν έχουν μεταβιβαστεί, λαμβάνουν κατά την εξόφληση των απαιτήσεών τους τουλάχιστον όσα θα είχαν λάβει εάν το ίδρυμα είχε εκκαθαριστεί υπό κανονικές διαδικασίες αφερεγγυότητας αμέσως πριν από τη μεταβίβαση, και

β) σε περίπτωση που οι αρχές εξυγίανσης εφαρμόζουν το εργαλείο διάσωσης με ίδια μέσα, οι μέτοχοι και οι πιστωτές των οποίων οι απαιτήσεις έχουν απομειωθεί ή μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, λαμβάνουν κατά την εξόφληση των απαιτήσεών τους τουλάχιστον όσα θα είχαν λάβει εάν το ίδρυμα είχε εκκαθαριστεί υπό κανονικές διαδικασίες αφερεγγυότητας αμέσως πριν από την απομείωση ή τη μετατροπή.***

Δεν γνωρίζουν οι αρμόδιες αρχές διάσωσης την νομική τους υποχρέωση; Oι μέτοχοι την γνωρίζουν;

Γιατί δεν τους ενημερώνουν άραγε τα διαπλεκόμενα με τις τράπεζες ελληνικά ΜΜΕ;

Στο άρθρο 75 παράγραφος 5 προβλέπονται και κάποιοι όροι δημοσιότητας για τους μετόχους που δεν τηρήθηκαν:

***5. Η αρχή εξυγίανσης μεριμνά ώστε να αποστέλλονται στους γνωστούς μετόχους και πιστωτές του ιδρύματος υπό εξυγίανση τα έγγραφα που τεκμηριώνουν τις πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 4."***

Τυχαία η παράλειψη ή λυπήθηκαν τα γραμματόσημα;

To άρθρο 76 εξηγεί την απροθυμία της Tράπεζας της Ελλάδος να αναφέρει ειδικότερα στοιχεία ελέγχων τύπου BLACK ROCK με επίκληση της προβλεπόμενης υποχρέωσης επαγγελματικού απορρήτου.

Με μία όμως σημαντική υποσημείωση της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου:

***4.Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται υπό την επιφύλαξη των υποθέσεων που εμπίπτουν στο ποινικό δίκαιο.*** Δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση για την PROTONBANK και την παλιά FBB;

Στο άρθρο 78 προβλέπεται το δικαίωμα δικαστικού ελέγχου των ενεργειών εξυγίανσης , που περιορίζεται σημαντικά με ορισμένες εξαιρέσεις.

Η σπουδαιότερη όμως για την Ελλάδα δυνατότητα δικαστικού ελέγχου προβλέπεται στην παράγραφο γ για την επάρκεια χορηγηθείσας αποζημίωσης .

Επίσης για καταχρηστικές αποφάσεις ή ενέργειες των αρχών εξυγίανσης προβλέπεται η δυνατότητα αποζημίωσης για προκληθείσες ζημίες.

'Εχει άραγε την δυνατότητα η Τράπεζα της Ελλάδος να αποζημιώσει όλους τους μετόχους των τραπεζών για τις ζημίες που υπέστησαν από τον πλημμελή έλεγχο της προς τις τράπεζες;

Τέλος στο άρθρο 103 προβλέπεται ότι δίνεται στην Ευρωπαική επιτροπή η εξουσία να εκδίδει πράξεις κατ' εξουσιοδότηση για αόριστη διάρκεια, αρκεί να μην ανακληθούν από το Ευρωκοινοβούλιο ή το Συμβούλιο μεταγενέστερα.

Οι ανακλήσεις όμως θα ισχύουν για το μέλλον (;) από την δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαικής 'Ενωσης.

Μας μάρανε η τυπικότητα στις ανακλήσεις εξουσιών !

Προσέξτε την λεπτομέρεια: Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 103 , αν το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις μέσα σε δύο μήνες από την κοινοποίηση πράξεων ή αν αποφάσισαν αμφότερα να μην εγείρουν αντιρρήσεις το αργότερο σε 4 μήνες, οι οποιεσδήποτε πράξεις ισχύουν...

Στην Ευρωπαική 'Ενωση αν θέλεις να κάνεις κάτι στην ζούλα το αποφασίζεις παραμονές θερινών διακοπών και φροντίζεις να μην το πάρουν είδηση οι Ευρωβουλευτές ή τα μέσα ενημέρωσης...

Καταλάβατε τώρα γιατί το σχέδιο αυτής της οδηγίας δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2012 και γιατί δεν το ξέρατε ως σήμερα;

Αντιληφθήκατε από που κόπιαρε την μέθοδο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση της Ελλάδος;

Aυτό να το θυμηθείτε όταν θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές το 2014 τους χάνους, που συνήθως στέλνετε στο Ευρωκοινοβούλιο...

Μέχρι τότε να εύχεστε να μην γίνει καμία στραβή και σας κουρέψουν τις καταθέσεις σας με χρήση της οδηγίας που σας παρουσίασα.

Τώρα ξέρετε...

ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΕΦΤΑ Ή ΜΕ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:TO ΙΔΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ. Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΤΣΕΠΗ...


Σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την ελληνική “διάσωση”, τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προβαίνει στο νέο του βιβλίο «Showdown», ο Γερμανός οικονομολόγος Dirk Müller, γνωστός και ως Mr. Dax. Όπως υποστηρίζει, στο ελληνικό υπέδαφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χαρακτηρίζει «εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» τον Γ. Παπανδρέου, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο Müller αναλύει τη θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στον πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο».

«Ακριβώς στη φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και τη Γερμανία εναντίον τους. Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.

Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Müller και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μια σειρά σημαντικών ορυκτών. Μπορεί κανείς δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και τη χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές. Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της».

Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο τη ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία", και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Müller αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Müller υποστηρίζει ότι ο κ. Schaeuble δεν ήθελε τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Angela Merkel, Ότμαρ Ισινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs.

«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.

Πηγή: Banking NewsΔεν είμαστε μόνον εμείς που χαρακτηρίζουμε ανόητη την τουρκική εξωτερική πολιτική που ασκείται με στενά ιδεολογικά κριτήρια ή για την ακρίβεια κριτήρια σοβινισμού και θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Είναι κυρίως Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές και διανοούμενοι, που βλέπουν την παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική να μετατρέπεται σε ακολούθημα του ισλαμικού νεοοθωμανικού οράματος Ερντογάν-Νταβούτογλου, που στην περίπτωση της Αιγύπτου μάλλον δίνει τα ...ρέστα του!

Ως απάντηση στην προκλητικότατη στάση της Άγκυρας, που μετά τους τρομοκράτες της Αλ Νούσρα, υποστηρίζει ανοικτά ακόμα και τους ένοπλους τρομοκράτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, ο υπουργός Άμυνας αυτής της ιστορικής χώρας, που δοκιμάζεται από τη δράση των φανατικών μουσουλμάνων, προέβη σε μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση, μέσω του λογαριασμού του στο Τουίτερ. Ο στρατηγός Σίσυ, μέσω του λογαριασμού του Προέδρου της Δημοκρατίας Adli Mansur στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της Αιγύπτου θα υπογράψουν τη Διεθνή Συμφωνία Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων!

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:


"Οι εκπρόσωποί μας στα Ηνωμένα Έθνη θα υπογράψουν τη Διεθνή Συμφωνία που αναγνωρίζει την ορθότητα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που έγινε από τον τουρκικό στρατό και κόστισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους".

Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες πολιτικούς, που μόλις χθες αναγνώρισαν στην ουσία τον Γενοκτόνο στην Θεσσαλονίκη, ακυρώνοντας στην πράξη όσα έκαναν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και η βουλή στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από τους Τούρκους.Η παρουσία του πολεμικού πλοίου και δύο μικρότερων συνοδευτικών στο Γιβραλτάρ γίνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Βρετανίας-Ισπανίας

Στο Γιβραλτάρ αγκυροβόλησε το πρωί τη Δευτέρας η βρετανική φρεγάτα HMS Westminster. Η άφιξή της έγινε στο πλαίσιο ανάπτυξης πολεμικών πλοίων της Βρετανίας στη Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο για την εκτέλεση κοινών ασκήσεων με διάφορους συμμάχους.

Η παρουσία της φρεγάτας και δύο μικρότερων συνοδευτικών πλοίων στο Γιβραλτάρ γίνεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις Βρετανίας-Ισπανίας, λόγω της διπλωματικής αντιπαράθεσης των τελευταίων εβδομάδων για την πολύωρη ταλαιπωρία στη διάσχιση των συνόρων Γιβραλτάρ-Ισπανίας.

Την Κυριακή δεκάδες Ισπανοί ψαράδες συγκεντρώθηκαν με τα αλιευτικά σκάφη τους ανοιχτά του Γιβραλτάρ διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου από την τοπική κυβέρνηση, που στάθηκε η αφορμή για τη διπλωματική ένταση. Οι Ισπανοί αλιείς λένε ότι ο ύφαλος δεν τους επιτρέπει να ψαρεύουν στην περιοχή, η οποία θεωρούν ότι υπάγεται στα ισπανικά χωρικά ύδατα. Προσθέτουν ότι τα τσιμεντένια μπλοκ που ποντίστηκαν για να σχηματιστεί ο ύφαλος είναι περιβαλλοντικά επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ αντιτείνει ότι ο ύφαλος θα βοηθήσει στην αύξηση της θαλάσσιας ζωής, κάτι που θα ευνοήσει τους αλιείς.


Αποφασισμένος να προχωρήσει στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε 150.000 μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα πάνω από 10 χρόνια, έχουν κάνει οικογένεια και έχουν παιδιά, είναι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ήδη το θέμα το έχει συζητήσει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και έχει ενημερώσει το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, οι μετανάστες που έχουν υποβάλει από χρόνια τα χαρτιά τους στην αρμόδια αρχή, έχουν ελεγχθεί και απομένει το τελικό στάδιο νομιμοποίησής τους ανέρχονται σε 152.409. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναλυτικά κατά έτος οι μετανάστες που έχουν όλες τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης είναι:

8.945 το 2006,
5.590 το 2007,
6.664 το 2008,
5.217 το 2009,
16.810 το 2010,
18.445 το 2011,
60.120 το 2012 και
30.618 το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει σημαία τις θέσεις του αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το μεταναστευτικό.

Πηγή "To Παρόν"

Σχόλιο ιστολογίου: Η αλλαγή πληθυσμού της χώρας επιταχύνεται. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο προδίδει τις διαθέσεις της πολιτικής αλητείας που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά είναι δυνατόν να πυροδοτήσει και μη ελεγχόμενες αντιδράσεις των γηγενών Ελλήνων...


-->

Γράφει ο Νίκος Καραβαζάκης

«Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί», δήλωσε ο Στουρνάρας.

Αφού έλαβαν πρόσφατα 38 δις για την ανακεφαλαιοποίησή τους και συνολικά 160 δις από τον … Αλογοσκούφη μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες ( ουσιαστικά οι 4 “συστημικές”: Εθνική, Άλφα, Πειραιώς και Eurobank ) καταβροχθίζουν δισεκατομμύρια του ελληνικού δημοσίου ( δηλ. των φορολογουμένων ) χωρίς τελειωμό. Προκειμένου να μην πτωχεύσουν και καταρρεύσει -δήθεν- το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χωρίς να θίγονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες με δάνεια άνω των 10 δις ( Στην υγειά των κορόιδων… Ημών. ).

Μα η ελληνική αγορά είναι νεκρή εδώ και τρία χρόνια και οι τράπεζες δεν προσφέρουν τίποτε στην χρηματοδότησή της. Μήπως και αν πλειστηριασθούν σπίτια θα αναζωογονηθούν; Πώς; Ποιοί θα αγοράσουν τα σπίτια; Κανείς ούτε επενδύει ούτε ψωνίζει στην Ελλάδα σήμερα. Τα σπίτια είναι απαξιωμένα στο 40% της τιμής τους του 2010 και δεν πωλούνται ούτε για δείγμα. Αφού δεν υπάρχει ρευστότητα εγχωρίως, αφού κανείς ημεδαπός εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις και την φορολογική πολιτική τους και αφού όποιοι αλλοδαποί ενδιαφέρονται είναι για πολύ μεγάλης τιμής κατοικίες που είναι σπάνιες και σπανιότατα πωλούνται. Ενώ ούτε το ΤΑΙΠΕΔ ( δηλ. η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ) ευδοκιμεί και ο Στουρνάρας παραίτησε σήμερα τον διευθυντή του.

Και αν εκπλειστηριασθούν κατοικίες σε εταιρείες factoring ή τιτλοποιηθούν κατεσχημένες, οι τράπεζες δεν πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα από 5~20% της αντικειμενικής τιμής του ακινήτου, οπότε και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα της εξυγίανσης των ισολογισμών τους και της παροχής ρευστότητας στην αγορά. Μάλιστα και με την επίκληση είτε του ανθρωπισμού είτε της επαπειλούμενης εξέγερσης ( φαντασιακής ή όχι ) και πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν σχετική νομοθεσία. Οπότε προκύπτει το δίλημμα: είτε εκλογές και ( νέα ) ακυβερνησία ( ή ΣΥΡΙΖΑ που είναι ισοδύναμο ) είτε … ; Τι;

Προφανώς δεν απομένει παρά το κούρεμα των καταθέσεων.

Χωρίς να αποτραπεί η πτώχευση-κρατικοποίηση των τραπεζών. Για να ακολουθήσει η ανατροπή της τροϊκανής κατοχικής συγκυβέρνησης. Ίσως και η διάσπαση της Ευρωζώνης.

Μοιραίες είναι αυτές οι αλληλουχίες. Πρέπει να συνοδευτούν με "Ταξίμ" ή "Ταχρίρ";Το λειτουργικό σύστημα και πρόγραμμα περιήγησης  Chrome της Google μπορεί να αποκαλύψει τους μυστικούς σας κωδικούς πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως, από τους συναδέλφους σας μέχρι εντελώς άγνωστα άτομα.

Του Daniel G. J. 
Story Leak
19 Αυγούστου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του προγράμματος περιήγησης Chrome είναι η ικανότητά του να αποθηκεύει κωδικούς πρόσβασης. Έτσι, μόλις επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας ή το Facebook, οι κωδικοί μπαίνουν εκεί αυτόματα.

Ο Elliot Kember, προγραμματιστής λογισμικού, ανακάλυψε ότι οποιοσδήποτε κάνει κλικ στο εικονίδιο ρυθμίσεων του Chrome μπορεί να δει όλους τους κωδικούς πρόσβασης στον συγκεκριμένο υπολογιστή, εάν ανοίξει τις προηγμένες ρυθμίσεις εμφάνισης και την ένδειξη «κωδικοί πρόσβασης».

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι κρυμμένοι, αλλά εάν κάνετε κλικ δίπλα τους, εμφανίζονται σε μορφή απλού κειμένου. Το κείμενο μπορεί εύκολα να αντιγραφεί και να αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να το δει οποιοσδήποτε χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εύκολο επίσης για έναν hacker ή άλλο κακόβουλο ξένο που «άνοιξε» έναν υπολογιστή με Chrome να δει όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό είναι ότι ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του Chrome στη Google, Justin Schuh, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι έχει πλήρη επίγνωση της αδυναμίας αυτής του προγράμματος. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Schuh παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διόρθωσής του. Σε άρθρο που έγραψε για την ιστοσελίδα «Hacker News», o Schuh έδωσε την εξής εξήγηση:


«...Δεν επιδιώκουμε να παρέχουμε στους χρήστες μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα ενθαρρύνει επικίνδυνες συμπεριφορές. Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι όταν παρέχετε σε κάποιον την δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό σας, τότε μπορούν να σας αποσπάσουν τα πάντα».

Είναι απορίας άξιο για ποιους λόγους δεν έχει διορθωθεί ακόμη αυτό το πρόβλημα. Είναι βέβαιο ότι όσο υπάρχει, θα διευκολύνει τους hackers, πόσο μάλλον τους υπαλλήλους της NSA και άλλων μυστικών υπηρεσιών. Εάν στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε έχετε εγκαταστήσει το Chrome, όλο που θα χρειαστεί να κάνει ένας hacker είναι να πάει στο εικονίδιο ρυθμίσεων για να πάρει τους κωδικούς πρόσβασης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του χρήστη. Ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας δήλωσε στην Guardian:


«Το γεγονός ότι μπορεί να δει κανείς τους κωδικούς πρόσβασης σημαίνει ότι αποθηκεύονται σε αναστρέψιμη μορφή, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε σκιώδης προγραμματιστής θα είναι σε θέση να σχεδιάσει ένα Trojan και να κλέψει το σύνολο των συγκεκριμένων κωδικών».

Έχει αποκαλυφθεί ότι οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google και η Microsoft, συνεργάζονται στενά με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι το Skype (που σήμερα ανήκει στην Microsoft) βοήθησε την NSA να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα πελατών του.

Επομένως, θα πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως το ελάττωμα αυτό, το οποίο κανείς δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει, βοηθά στην πραγματικότητα αυτές τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι πριν.

Μάλιστα, το κράτος της αστυνόμευσης και των παρακολουθήσεων, που εξαπλώνεται διεθνώς, δεν αποκλείεται να διευκολύνει τους hackers να υποκλέπτουν τα προσωπικά μας δεδομένα. Και όσο εντείνονται οι προσπάθειες για βελτίωση της εθνικής ασφάλειας, τόσο κινδυνεύει η ασφάλεια της ιδιωτικής μας ζωής. 

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι... 
«Κεραμίδα» στο κεφάλι των φορολογουμένων με ακίνητα αντικειμενικής άξιας άνω των 200.000 ευρώ έρχεται μέσα το καλοκαίρι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 συνολικό φόρο 4.000 ευρώ για τα ακίνητά τους!

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (σπίτια, αποθήκες, καταστήματα οικόπεδα κ.ά.) με αξία άνω των 200.000 ευρώ καλούνται φέτος να πληρώσουν τρεις φορές τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ παράλληλα, θα τρέχουν και οι δόσεις για το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014:

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2011, ο οποίος καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις.

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2012, ο οποίος καταβάλλεται επίσης σε επτά μηνιαίες δόσεις.

-1.000 κατά μέσο όρο για τον ΦΑΠ του 2013, ο οποίος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

-1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για το έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Ειδικότερα, ο λογαριασμός της εφορίας για τους επόμενους μήνες έχει ως εξής:

ΦΑΠ για το 2011

Πάνω από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η/1/2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ κλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2011.Ο ΦΑΠ του 2011 θα υπολογιστεί με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

ΦΑΠ του έτους 2012

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η/1/2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2012. Ο ΦΑΠ του 2012 θα υπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για το 2011.

Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013

Οσοι φορολογούμενοι κατείχαν την 1η/1/2013 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν, εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013, κι άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα από τη ΓΓΠΣ, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Ο ΦΑΠ του 2013 θα υπολογιστεί με την κλίμακα που θα υπολογιστεί και ο ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012.

Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) για το 2013

Περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων θα κληθούν να πληρώσουν σε πέντε διμηνιαίες δόσεις το χαράτσι του έτους 2013 μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το χαράτσι του 2013 ονομάζεται πλέον Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σύγκριση με εκείνο του 2012, που ονομαζόταν Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Το ΕΕΤΑ θα επιβληθεί σε όλες τις ηλεκτροδοτούμενες κατά το χρονικό διάστημα από 1/5/2013 έως 31/12/2013 δομημένες επιφάνειες ακινήτων, ανεξάρτητα εάν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη και ανεξάρτητα από την ορθή αναγραφή των στοιχείων τους στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ λαμβάνονται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ., που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Συγκεκριμένα, τo EETA προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των εξής τριών παραγόντων:

α) ενός συντελεστή ειδικού τέλους ανά τ.μ., ο οποίος αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου,

β) ενός άλλου συντελεστή, ο οποίος κλιμακώνεται αντιστρόφως, ανάλογα των ετών παλαιότητας του ακινήτου,

γ) του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών του ακινήτου.

Το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τριών παραπάνω παραγόντων μειώνεται στην συνέχεια κατά 15%.

Απώλειες στις εισπράξεις

Απώλειες της τάξης του 30% με 40% στην είσπραξη των χαρατσιών που θα επιβληθούν στα ακίνητα υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω της ασφυκτικής φοροεισπρακτικής πίεσης που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέσα στον Αύγουστο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν ότι τα σημειώματα του ΦΑΠ για το 2011 δεν θα αποδώσουν περισσότερα από 350.000.000 ευρώ, όταν οι βεβαιωμένοι φόροι ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ. Ανάλογη είναι η προσδοκία για τα σημειώματα του φόρου για το 2012, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους θα φτάσει στους φορολογουμένους λίγο μετά το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος...

Η μεγαλύτερη εισπρακτική δυσκολία αναμένεται να διαπιστωθεί για τον ΦΑΠ του 2013, καθώς οι εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου είναι ότι το μεγαλύτερο, αν όχι ολόκληρο, το ποσό των φόρων από τον ΦΑΠ και τον φόρο εισοδήματος θα προέλθει για τον μεγαλύτερο αριθμό των φορολογουμένων από τις αποταμιεύσεις και όχι από τα τρέχοντα εισοδήματα. Και τέτοια δυνατότητα, όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, ιδιαίτερα οι μισθωτοί και η πλειονότητα των μικροεπαγγελματιών.

Θυσίες και για το 2014

Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ο νέος φόρος θα πρέπει να αποφέρει ετησίως το ποσό των 4,15 δισ. ευρώ για εισπραχθούν τα προϋπολογισμένα 2,9 δισ. ευρώ. Στο νέο Μνημόνιο υπογραμμίζεται ότι, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε θα επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων. Πρόκειται για διατύπωση που παραπέμπει ευθέως σε διατήρηση του χαρατσιού και για το 2014.

Όμως, παράταση του ΕΕΤΑ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει και η επιβολή του ΦΑΠ για το 2014. Εάν επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ μειωμένο κατά 15% (όπως ισχύει φέτος), θα απαιτηθεί και νέος Φόρος Ακίνητης περιουσίας (το 2014) για να εισπραχθούν τα αναγκαία έσοδα.

Είναι πλέον προφανές ότι οι ‘Ελληνες πολίτες θα «συνθλιβούν» τους επόμενους μήνες από αλλεπάλληλες υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους!

Είναι εξαιρετικά παρήγορο να διαβάζει κανείς αναλύσεις από διακεκριμένα στελέχη της ελληνικής δημοσιογραφικής οικογένειας, οι οποίοι εργάζονται στα αποκαλούμενα ως «μεγάλα» ή «καθεστωτικά» μέσα ενημέρωσης της χώρας μας, άρθρα-αναλύσεις που διακρίνονται για την ευστοχία τους και καταπιάνονται με θέματα-ταμπού για τα ελληνικά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια. 
 
Εάν αρχίσουν όλοι να ασχολούνται με το αυτονόητο και ότι πραγματικά συμβαίνει, αφήνοντας κατά μέρος την αυτιστική αντιμετώπιση μιας προσαρμοσμένης στις προτιμήσεις μας πραγματικότητας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε, ότι κάποια στιγμή θα λειτουργήσουμε ξανά ως «φυσιολογικό κράτος» και έθνος, με συναίσθηση και αγωνία για τα ζωτικά συμφέροντά και την επιβίωσή του… άρα, κάτι θ’ αλλάξει. Διότι δεν είναι δυνατόν αλλά και ανεκτό, το να σιωπούν αυτοί που μας έχουν ζαλίσει με την πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη, αδιαφορώντας για την εκατόμβη και τη… «θρησκειοκάθαρση» (κατά το εθνοκάθαρση)!

Ακολουθεί το εξαιρετικό κείμενο του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Σε μια ευρύτατη επιχείρηση όχι εθνικής αλλά θρησκευτικής εκκαθάρισης με στόχο τα 2 εκατομμύρια των χριστιανών της Συρίας, επιδίδονται οι ακραίοι τζιχαντιστές της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή οι εναπομείναντες χριστιανοί του Ιράκ δοκιμάζονται και οι Κόπτες της Αιγύπτου στοχοποιούνται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε ένα συνολικό σχέδιο βιαίου διωγμού των χριστιανών από την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να εξαλειφθεί η χριστιανική παρουσία από ολόκληρη την περιοχή στην οποία γεννήθηκε ο Χριστιανισμός αρκετούς αιώνες πριν εμφανιστεί το Ισλάμ και να διευκολυνθεί έτσι η εγκαθίδρυση θρησκευτικών κρατών, όπως το «Χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας» το οποίο επαγγέλλονται οι αντάρτες της Αλ Νούσρα.

Αυτό όμως που σοκάρει είναι ο άγριος και βάρβαρος τρόπος με τον οποίο οι τζιχαντιστές στρέφονται εναντίον των Χριστιανών της Συρίας, όπου δεν λείπουν όχι μόνο οι καταστροφές ναών και ο βίαιος διωγμός χριστιανών από τις πόλεις τους αλλά και οι απαγωγές, οι εκτελέσεις ακόμη και οι αποκεφαλισμοί.

Απέναντι σε αυτή την βαρβαρότητα όμως έχει υπάρξει μια «διεθνής συνομωσία της σιωπής», όπως κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Λιβάνου Αμίν Τζεμαγιέλ μιλώντας τον Ιούλιο σε συνέδριο που όργωσε το St. Antony’s College της Οξφόρδης και πράγματι οι ευαίσθητες στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα δυνάμεις (ΗΠΑ, Ε.Ε. κ.λπ.) αγνοούν επιδεικτικά τα βίντεο φρίκης με τους αποκεφαλισμούς ιερέων.

Ο κ. Τζεμαγιελ επισήμανε και κάτι ακόμη: ο διωγμός των Χριστιανών από τη Μέση Ανατολή αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τους ίδιους τους μουσουλμάνους πολίτες που δεν είναι φανατικοί, καθώς έτσι υπονομεύεται η πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών και ανατρέπεται μια συμβίωση αιώνων ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία και κουλτούρα. Και όλο αυτό το κλίμα απομακρύνει φυσικά και την επιβίωση δημοκρατικών καθεστώτων στην περιοχή.

Οι τζιχαντιστές που έχουν επιβάλλει στις περιοχές που ελέγχουν, τον νόμο της Σαρίας δεν είναι τυχαίο που προσπαθούν να γίνουν γνωστοί ακόμη και με αναρτήσεις βίντεο στο διαδίκτυο, οι εκτελέσεις αθώων ανθρώπων και ιερέων.

Όπως παρατηρούσε μια πολύ καλά ενημερωμένη πηγή, οι τζιχαντιστές με τον τρόπο αυτό στέλνουν «αποδείξεις» σε εκείνους που τους χρηματοδοτούν από το Κατάρ και μέχρι πρόσφατα και από την Σαουδική Αραβία που φαίνεται να έχουν επιλέξει να στηρίξουν τις ακραίες σουνιτικές οργανώσεις για την πλήρη επιβολή του σουνιτικού δόγματος στην περιοχή, εκπαραθυρώνοντας με βίαιο τρόπο τους χριστιανούς και περιορίζοντας τους σιίτες και αλεβίτες (μαζί και την επιρροή του Ιράν στον αραβικό κόσμο).

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν συμβεί στην Συρία, αν και η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χριστιανοί έγινε γνωστή με την απαγωγή τον Απρίλιο, παραμονές του Πάσχα, των δυο μητροπολιτών από το Χαλέπι. Του ελληνορθόδοξου Παύλου και του Συρο-ορθοδοξου Γιοχάνα Ιμπραήμ. Παρά τις προσπάθειες που καταβληθήκαν οι δυο μητροπολίτες δεν έδωσαν κανένα σημείο ζωής και είναι μάλλον μηδαμινές οι πιθανότητες να ξαναβρεθούν ζωντανοί. Το μήνυμα που ήθελαν οι απαγωγείς και πιθανόν δολοφόνοι τους ήταν ένα και μόνο ένα: «οι Χριστιανοί είναι ανεπιθύμητοι στην Συρία».

Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι οι δυο μητροπολίτες είχαν απαχθεί από ομάδα Τσετσένων τζιχαντιστών. Πριν τρεις εβδομάδες κάποια παράξενα δημοσιεύματα εμφανίστηκαν στον τουρκικό Τύπο και έκαναν λόγο για την σύλληψη τριών ανταρτών που προέρχονταν από την Συρία (Ρώσοι και Τσετσένοι στην καταγωγή) οι οποίοι παραδέχθηκαν στις τουρκικές αρχές ότι είχαν συμμετάσχει στην απαγωγή και εκτέλεση των δυο μητροπολιτών. Κι όμως στα μουλωχτά οι δολοφόνοι αυτοί απελάθηκαν στις… χώρες τους.

Είχαν προηγηθεί όμως κι αλλά δραματικά περιστατικά με κορυφαίο εκείνο της άγριας εκτέλεσης δια αποκεφαλισμού και μάλιστα μπροστά σε κοινό που ζητωκραύγαζε «Allahu Akbar» (Ο Θεός είναι μεγάλος) τριών χριστιανών. Ο ένας ήταν ο καθολικός ιερέας Φρανσουά Μουράντ που υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο περιμένοντας τον αποκεφαλισμό του έχοντας παρακολουθήσει πριν τον αποκεφαλισμό των δυο άλλων ανθρώπων που είχαν απαχθεί μαζί.

Κι όμως δεν υπήρξε κανένα κύμα κατακραυγής και αποδοκιμασίας αυτής της βαρβαρότητας, που ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από παρόμοια βίντεο που είχαν αναρτηθεί και κατέγραφαν τις ομαδικές εκτελέσεις πολιτών με βολή στο κεφάλι, ή την ομολογία της εκτέλεσης ενός δεκαπεντάχρονου με πυροβολισμό στο στόμα μπροστά στην οικογένεια του επειδή προσέβαλλε, όπως θεώρησαν οι εκτελεστές του, το Ισλάμ.

Από τον Φεβρουάριο έχουν απαχθεί χωρίς να δώσουν από τότε κανένα σημείο ζωής ο αρμένιος καθολικός ιερέας Μιχαήλ Καγιάλ στο Χαλέπι, ο ελληνορθόδοξος ιερέας Μάχερ Μαχφούζ, ο συρο-ορθόδοξος ιερέας Φαντι Χαντατ, που απήχθη τον Δεκέμβριο και μερικές εβδομάδες αργότερα πετάχτηκε στον δρόμο το διαμελισμένο πτώμα του. Ένας κατάλογος πολύ μακρύς για τον οποίο όμως έχει επιβληθεί η απόλυτη σιωπή.

Πριν μερικές ημέρες μια ακόμη απαγωγή συγκλόνισε την χριστιανική κοινότητα της Συρίας καθώς η επιλογή του στόχου είχε βαθύ συμβολισμό. Ο πολύ γνωστός Ιταλός ιησουίτης ιερέας Paolo Dall’Oglio, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη κριτική στο καθεστώς Άσαντ και είχε αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στην αναστήλωση ενός μοναστηριού κοντά στην Δαμάσκο, αποτελούσε το σύμβολο του «ανοικτού διαλόγου» με το Ισλάμ. Είχε απελαθεί από την Συρία και είχε επιστρέψει μέσω των περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση και τους αντάρτες. Δεν αρκούσε όμως αυτό. Οι τζιχαντιστές των οργανώσεων που ελέγχονται από την Αλ Κάιντα τον απήγαγαν και δεν υπάρχει κανένα νέο για την τύχη του.

Από την Συρία υπολογίζεται ότι έχουν ήδη φύγει 500 χιλιάδες χριστιανοί αναζητώντας καταφύγιο στον Λίβανο, στην Ανατολική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. Στο Ιράκ έχουν ήδη εκδιωχτεί τα 2/3 των χριστιανών. Και συνολικά στην Μέση Ανατολή, οι Χριστιανοί που αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού πριν σχεδόν έναν αιώνα, έχουν πια συρρικνωθεί στο 5%…

Στην Αίγυπτο, η ανατροπή του πρόεδρου Μόρσι από τον Στρατό, έδωσε την αφορμή για να στοχοποιηθούν και πάλι οι χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις θεωρούν ότι οι κόπτες είναι σύμμαχοι των Στρατιωτικών και συνέβαλαν στην ανατροπή του εκλεγμένου πρόεδρου.

Οι κόπτες είχαν εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία τους για τις ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις που δέχονταν οι χριστιανοί στην Αίγυπτο, που κλιμακώθηκαν μετά την εξέγερση της πλατείας Ταχρίρ και την ανατροπή του Μουμπάρακ. Μετά την τελευταία έκρηξη της βίας και την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων οι οπαδοί του Μόρσι στράφηκαν εναντίον και των κοπτών και συμφώνα με ΜΚΟ, μέχρι την Πέμπτη είχαν πυρποληθεί 25 εκκλησιές και είχαν δεχθεί επιθέσεις του όχλου χριστιανικά σχολεία και χριστιανικές περιουσίες σε όλη την χώρα.

Πριν ακόμη όμως ξεσπάσει η βία οι κόπτες ήδη ζούσαν υπό το καθεστώς του φόβου. Ο νέος πατριάρχης των Κοπτών ο Θεόδωρος Β’ είχε υποχρεωθεί να ακυρώσει μια σειρά εκδηλώσεων και λειτουργιών στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο καθώς είχαν διατυπωθεί απειλές για επιθέσεις, ενώ όπως καταγγέλθηκε, υπήρξε περιστατικό πριν μερικές ημέρες που πιστοί εγκλωβίστηκαν μέσα στον ναό ενώ είχε υψωθεί έξω από αυτόν η σημαία της Αλ Κάιντα.

Η αρχαία Λυκόπολη, το σημερινό Ασιούτ αποτελούσε την πόλη με τον πιο συμπαγή χριστιανικό πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες και εκεί οι χριστιανοί βρεθήκαν στο στόχαστρο των ισλαμιστών. Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές διέσχιζαν τον δρόμο που συγκεντρώνει τα περισσότερα μαγαζιά των χριστιανών (Youssry Ragheb St.), φωνάζοντας συνθήματα: «Ισλάμ, Ισλάμ, σε πείσμα των Χριστιανών», ενώ στους τοίχους γράφονταν συνθήματα που καλούσαν σε μποϋκοτάζ των μαγαζιών των χριστιανών και προσβλητικά για τους Κόπτες συνθήματα που χαρακτήριζαν «σκυλί» τον θρησκευτικό ηγέτη τους.

Οι διαδηλωτές φρόντισαν να σημαδέψουν τα μαγαζιά και τα σπίτια χριστιανών, ζωγραφίζοντας μεγάλους κόκκινους σταυρούς στους τοίχους τους, ανασύροντας τις τραγικές μνήμες από την νύχτα των Κρυστάλλων. Νεαροί χριστιανοί δεν έκρυβαν (σε έρευνα του Associated Press), ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την πόλη τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το Σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή έχει αρχίσει να αποδίδει.

Εντύπωση προκαλεί όμως η ανοχή που δείχνει η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι χριστιανικές χώρες της Δύσης σε αυτό το πογκρόμ εναντίον των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Ακόμη και η Ελλάδα που παραδοσιακά έχει ισχυρούς θρησκευτικούς, εθνικούς δεσμούς με το χριστιανικό στοιχείο της περιοχής, δείχνει να αποστρέφει το βλέμμα αντί να επιδιώξει την αφύπνιση του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος έχει επιρροή στην αντιπολίτευση της Συρίας.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών οφείλουν να θέσουν το θέμα στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ και στους διεθνείς οργανισμούς αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την προστασία των χριστιανών της Συρίας. Ίσως μια τέτοια πρωτοβουλία να προσφέρει στην Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία για να ανακτήσει τον ρόλο που είχε κάποτε στην περιοχή.

Πηγή: Defence-Point