Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

13 Αυγ 2013


Γράφει ο Νίκος Ελευθέρογλου

Από τη φύση του ο άνθρωπος για να μπορεί να αντέχει την απώλεια χρησιμοποιεί ως …γιατρό το χρόνο. Έτσι χωρίς να ξεχνά συνεχίζει να πορεύεται στη ζωή, χαμογελά, δημιουργεί, στενοχωριέται, θυμώνει με μικρά ή μεγάλα που του συμβαίνουν. Η απώλεια όμως είναι πάντα εδώ.
Τα γράφουμε αυτά γιατί τέτοιες μέρες ο Αττίλας πριν από 17 χρόνια είχε επιλέξει για άλλη μια φορά να κάνει επίδειξη απανθρωπιάς και θρασυδειλίας. Να δημιουργήσει στον ελληνισμό μια ακόμη τραγική απώλεια και έναν πόνο διαρκείας.
Δεν τους φτάνει βλέπεις το ότι κατέχουν ως εισβολείς τη μισή περίπου Κύπρο, αλλά αρέσκονται στο να συνεχίζουν να δολοφονούν αθώους και αμάχους. Έτσι δολοφόνησαν τον Τάσο Ισάακ και τον Σολωμό Σολωμού. Δυο παλικάρια που προστέθηκαν σε μια σειρά ηρώων που χάθηκαν για την Ελλάδα, την Κύπρο.

Δυστυχώς και αυτό το έγκλημα των Τούρκων παραμένει χωρίς τιμωρία. Όπως παραμένει χωρίς τιμωρία και η εισβολή και η κατοχή της μαρτυρικής Κύπρου. Διαπιστώνουμε με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις που είχε εκεί μια νέα κινητικότητα στο Κυπριακό.

Με δόλωμα την Αμμόχωστο οι… φίλοι και εταίροι μας ετοιμάζουν ένα νέου τύπου σχεδίου Ανάν. Μακάρι να πέφτουμε έξω και το σχέδιο να είναι κάτι καλό. Αλλά έχουμε μάθει να είμαστε πια καχύποπτοι.
Δεν ξέρουμε τι συζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Μπάρακ Ομπάμα. Θα ήθελα να του έχει διηγηθεί την ιστορία του Τάσου και του Σολωμού όταν πήγε η κουβέντα στο Κυπριακό. Να του έλεγε τι έχουν κάνει οι Αμερικάνοι για να συλλάβουν τους απανταχού τρομοκράτες ή όσους έχουν πλήξει αμερικανικούς στόχους.
Και να ζητούσε του Προέδρου Ομπάμα να συλλάβουν οι Αμερικάνοι μια και η… διεθνής κοινότητα αδιαφορεί τους φονιάδες του Ισαάκ και του Σολωμού.

Θα ήταν μια καλή αρχή για το Κυπριακό μια τέτοια κίνηση. Θα έδειχνε ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ έχουν τις ίδιες αρχές και αξίες. Αφού οδηγούσαν στο Διεθνές Δικαστήριο τους φονιάδες και τους τιμωρούσαν θα μπορούσαμε να κάτσουμε στο τραπέζι με ήσυχη την εθνική μας συνείδηση.
Πόσο δύσκολο θα ήταν να μπει σαν όρος πριν από τις συνομιλίες αυτός. Διότι τους αγνοούμενους οι Τούρκοι φρόντισαν και τους εξαφάνισαν έναν - έναν. Σε συνθήκες που ποτέ δεν μάθαμε.

Όνειρα θα μου πείτε; Μπορεί. Ο ρομαντισμός και η πίστη στη δικαιοσύνη να είναι όνειρα θερινής νυκτός σε έναν κόσμο που κινείται από το δίκαιο των ισχυρών.
Αλλά μήπως αυτή η πατρίδα δεν γεννήθηκε από έναν όνειρο; Λέω μήπως;

Ας πιστέψουμε επιτέλους ξανά στο όνειρο και όχι μόνο στο… θεό που λέγεται χρήμα.
Ας πούμε επιτέλους ένα βροντερό δεν ξεχνώ.
Που ξέρεις μπορεί αυτή τη φορά να το ακούσει κάποιος.
Έστω και εάν είναι ο αντίλαλος από τη φωνή μας…Του Χρήστου Μηνάγια 

Ενώ συνεχίζεται η αστάθεια στη Μέση Ανατολή µε τις συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών και την αντιπαράθεση του ήπιου µε το ριζοσπαστικό Ισλάµ, η φιλελεύθερη µεσαία τάξη της Τουρκίας, που ξεπερνά το 50 % της κοινωνίας, υποστηρίζει την έννοια της «µουσουλµανικής δηµοκρατίας» και θα αντιδράσει δυναµικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια νοµιµοποίησης κάθε συντηρητικής πολιτικής που θα περιορίζει τις ελευθερίες και θα παρεµβαίνει στον τρόπο ζωής των πολιτών. Εποµένως η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον δύο επιλογών: είτε θα ιδρυθεί µια φιλελεύθερη και πλουραλιστική δηµοκρατία, είτε θα επικρατήσει ο ισλαµιστικός αυταρχισµός και η χώρα θα βρίσκεται σε µια διαρκή αστάθεια.

Η οικονοµική πρόοδος είχε ως αποτέλεσµα την αστικοποίηση µεγάλου µέρους τους πληθυσµού, µε τη διαρκή και συστηµατική συσσώρευση των Τούρκων πολιτών στα µεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά, το γεγονός αυτό συνετέλεσε αφενός στην αποδοχή της αστικής κουλτούρας και του αστικού τρόπου σκέψης, αφετέρου στην απαίτηση του κόσµου για περισσότερη δηµοκρατία. Όµως, οι τελευταίες εξελίξεις κατέδειξαν ότι η οικονοµική ανάπτυξη όχι µόνο δεν ενίσχυσε τη δηµοκρατία στη χώρα, αντιθέτως οι επιτυχίες στην οικονοµία ενίσχυσαν περισσότερο την αυταρχικότητα του Ερντογάν.

Συνακόλουθα δε, τόσο η επιχείρηση που έγινε κατά της οργάνωσης Εrgenekon, όσο και οι δίκες που ακολούθησαν δεν περιορίσθηκαν σε καθεαυτού νοµικά πλαίσια και δεν συνδράµουν στον εκδηµοκρατισµό της χώρας. Συνεπώς, αυτό εκλήφθηκε από µεγάλο µέρος της τουρκικής κοινωνίας ως µια σύγκρουση πολιτικών σκοπιµοτήτων του Ταγίπ Ερντογάν και του ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν από τη µια πλευρά και των αντιπάλων τους κεµαλιστών στρατιωτικών, πολιτικών, δηµοσιογράφων και µη κυβερνητικών οργανώσεων από την άλλη.

Όταν ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία απέφυγε την οριστική ρήξη µε τους κεµαλιστές στρατηγούς και επεδίωξε τη βήµα προς βήµα συνδιαλλαγή µαζί τους, κερδίζοντας χρόνο και ενδυναµώνοντας παράλληλα την επιρροή και τη διείσδυσή του κόµµατός του στους υπόλοιπους κρατικούς φορείς. Στο εγχείρηµα αυτό, σηµαντική ήταν η συµβολή της «ασύµµετρης συµµαχίας» Ερντογάν-κίνηµα Γκιουλέν, η οποία µετά τις βουλευτικές εκλογές του 2011 τείνει να µετατραπεί σε µια «ασύµµετρη σύγκρουση».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός αφού απέκτησε τα προσδοκώµενα οφέλη άρχισε να επανακαθορίζει τις ισορροπίες εξουσίας της «Νέας Τουρκίας» και δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτηµα του Γκιουλέν ώστε, οι 150 από τους βουλευτές του ΑΚΡ να ανήκουν στην cemaat (σ.σ. θρησκευτική κοινότητα) του εν λόγω ιµάµη. Υπόψη ότι σύµφωνα µε αναφορά της ΜΙΤ, στο επιτελείο της cemaat του Γκιουλέν υπάρχουν 4 πολιτικοί, 5 στρατιωτικοί, 173 αστυνοµικοί και 23 στελέχη της ΜΙΤ. Αναφορικά δε, µε τα περιουσιακά της στοιχεία, αυτά ανέρχονται σε 150 δισεκατοµµύρια δολάρια και υποστηρίζεται από 65 µεγάλους οµίλους που διαθέτουν συνολικά 700 εταιρείες.

Επίσης, µια άλλη αιτία της σύγκρουσης αυτής εστιάζεται στη σχέση θρησκείας-κράτους και συγκεκριµένα στον έλεγχο της κοινωνίας από τον κρατικό µηχανισµό µέσω της θρησκείας. Συνεπώς, αποκαλύπτονται τα στοιχεία ενός νέου «πολιτιστικού πολέµου» και πολιτικών παρεµβάσεων, όπου οι αντιλήψεις περί τουρκισµού (Türklük), Ισλάµ (Islamiyet), εξευρωπαϊσµού (Batıcılıκ), εθνικισµού και σχέσης θρησκείας-κράτους πιθανόν να τεθούν υπό επαναξιολόγηση.
Φυσικά αυτό δεν είναι καινοφανές για τα τουρκικά δεδοµένα, καθότι για 2,5 αιώνες περίπου οι Τούρκοι βρίσκονται σε µια διαρκή αναζήτηση της πολιτιστικής ταυτότητάς τους, µέσω διαφόρων θεωριών, τάσεων και ιδεολογιών µε κυριότερη αυτή του τουρκο-ισλαµισµού που ξεκίνησε το 1980 και αφορά την ανάδειξη του τουρκισµού µέσω του Ισλάµ.

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε έκθεση των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, για τους επόµενους µήνες σχεδιάζονται αναταραχές στη χώρα, παρόµοιες µε αυτές στο πάρκο Gezi της πλατείας Ταξίµ, προκειµένου να υπάρξει αστάθεια και χάος. Όπως γίνεται κατανοητό, µετά την εµφάνιση του φαινοµένου Gezi, διότι περί φαινοµένου πρόκειται, το κυριότερο πρόβληµα του κυβερνόντος κόµµατος ΑΚΡ δεν είναι πλέον η διεύρυνση του δηµοκρατικού επιπέδου της χώρας, αλλά η εξασφάλιση της παραµονής του στην εξουσία και οι ακόλουθες απόψεις έγκριτων Τούρκων αρθρογράφων αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγµα της κατάστασης που έχει διαµορφωθεί:

• Mehmet Barlas, εφηµερίδα Sabah, 6-8-2013: «Οι θρησκευτικές κοινότητες cemaat δεν αποτελούν ούτε δηµοκρατικές µη κυβερνητικές οργανώσεις, ούτε πολιτικά κόµµατα. Για παράδειγµα, εάν είσαι µέλος µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης ή ενός κόµµατος µπορείς να επικρίνεις τον αρχηγό του. Ωστόσο, εάν είσαι µέλος µιας cemaat µπορείς να επικρίνεις µόνο τον πρωθυπουργό. Τα ΜΜΕ της cemaat αποκαλούν τον πρωθυπουργό δικτάτορα, όµως δεν ρωτούνε γιατί ο Γκιουλέν δεν επιστρέφει (από τις Ηνωµένες Πολιτείες) στην Τουρκία;».

• Kadri Gürsel, εφηµερίδα Milliyet, 8-8-2013: «Η επιχείρηση εναντίον της Ergenekon και η δίκη που ακολούθησε κατέδειξαν ότι υφίσταται πολύ µεγάλο έλλειµµα δηµοκρατίας και νοµικών κριτηρίων, ενώ οι συντελεστές τους, το ΑΚΡ και η cemaat, εστιάσθηκαν αποκλειστικά στα πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσµα (της δίκης) µπορούµε να το εξετάσουµε από δύο πλευρές. Πρώτον, από την πλευρά της αποστρατικοποίησης, όπου η Κεµαλιστική ∆ηµοκρατία και η στρατιωτική χειραφέτηση κατέρρευσαν. Και δεύτερον, από την πλευρά του πολιτικού αυταρχισµού, καθότι η αποστρατικοποίηση της πολιτικής δεν συνεπάγεται και αυτόµατο εκδηµοκρατισµό, δεδοµένου ότι τόσο το ΑΚΡ όσο και η cemaat, που αποκρατικοποίησαν την πολιτική, δεν αποτελούν δηµοκρατικούς θεσµούς.».
Συνεπώς επιβεβαιώνεται µε αρκετή σαφήνεια η άποψη ότι το κίνηµα Γκιουλέν στήριξε τον Ερντογάν διότι θεώρησε ότι µε τον τρόπο αυτό, αφενός θα εδραιωθεί και θα ενδυναµωθεί, αφετέρου θα πετύχει την ολοκληρωτική διείσδυση και έλεγχο των στρατηγικών κέντρων διοίκησης και διακυβέρνησης της χώρας.

• Aslı Aydıntaşbaş, εφηµερίδα Milliyet, 8-8-2013: «Τις τελευταίες ηµέρες µεταξύ του κόµµατος AKΡ και της κοινότητας Φετουλάχ Γκιουλέν, που συνηθίσαµε να την αποκαλούµε cemaat, υφίσταται µια προστριβή που έφθασε στο ζενίθ. Σε γενικές γραµµές, η κυβέρνηση απειλεί την cemaat λόγω του ότι αυτή προσπαθεί να γίνει κράτος εν κράτει, ενεργεί σύµφωνα µε τα συµφέροντα των ∆υτικών και µε την παρέµβασή της σε διάφορες επιχειρήσεις της αστυνοµίας προσπαθεί να εµπλέξει το κυβερνόν κόµµα σε πολύπλοκες καταστάσεις. Από τη πλευρά της η cemaat του Γκιουλέν αναφέρει ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την ένταση και την πόλωση που υπάρχει, λόγω της κακής διαχείρισης των θεµάτων της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Πριν δύο χρόνια η σκέψη της αυταρχικότητας στο κράτος αποτελούσε µια ανησυχία, ενώ σήµερα το γεγονός αυτό αποτελεί έναν υπαρκτό κίνδυνο».

• Hüseyin Gülerce, εφηµερίδα Zaman, 9-8-2013: «Τις τελευταίες ηµέρες, βρίσκεται στην επικαιρότητα η αντιδικία µεταξύ ΑΚΡ και cemaat (σ.σ. εννοεί το κίνηµα Γκιουλέν). Λέγεται ότι η cemaat υποκρύπτει δόλο και σκοπιµότητα. Όµως τα µέλη της, την αποκαλούν ως µια κίνηση παροχής υπηρεσιών, η οποία µε τις συστάσεις και συµβουλές του Αξιοσέβαστου Φετουλάχ Γκιουλέν επέκτεινε σε όλη την Τουρκία και διεθνώς τις αγαθοεργίες και τις δραστηριότητες της, στους τοµείς της εκπαίδευσης, της παιδείας και του διαλόγου. Η πιο βαριά κατηγορία για την cemaat είναι ότι αυτή επιδιώκει να γίνει ένα νέο κέντρο χειραφέτησης και να µοιρασθεί την εξουσία. Μία τέτοια αντίληψη αποτελεί απίστευτη προβοκάτσια και δολοπλοκία. Η cemaat πάντα υποστηρίζει την ακεραιότητα, τη συνοχή και τη σταθερότητα του κράτους και της πατρίδας. ∆εν εναντιώνεται σε καµία κυβέρνηση. Αναγνωρίζει, ενθαρρύνει και µε προσευχές υποστηρίζει τις προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης για οικονοµική ανάπτυξη, ευηµερία και εκδηµοκρατισµό της χώρας. Η υποστήριξη αυτή δεν εστιάζεται σε ένα κόµµα ή σε ένα πρόσωπο, αλλά έχει σχέση µε το σήµερα και το αύριο της Τουρκίας. Όµως, το πιο σηµαντικό είναι ότι, αυτοί που επιζητούν και υποκινούν τη διχόνοια µεταξύ του ΑΚΡ και της cemaat έχουν σαν στόχο να εξοντώσουν και το ΑΚΡ και τον Γκιουλέν. Εάν γίνει κάτι παράνοµο και αντιδηµοκρατικό σε βάρος του ΑΚΡ, τότε όλη η χώρα και η cemaat θα υποστούν ζηµιά. Κατά τον ίδιο τρόπο, εάν γίνει οποιαδήποτε παρανοµία και αδικία σε βάρος της cemaat, τότε και η κυβέρνηση και όλη η χώρα θα υποστούν ζηµιά.».
∆ηλαδή ο Gülerce απειλεί εµµέσως τον Ερντογάν όχι µόνο µε κυβερνητική κρίση αλλά και µε αστάθεια στη χώρα, επιβεβαιώνοντας τους επικριτές του Γκιουλέν ότι η cemaat του δεν αποτελεί ένα απλό θρησκευτικό κίνηµα αλλά κάτι πολύ µεγαλύτερο και ισχυρό.

• Ali Bulaç, εφηµερίδα Zaman, 10-8-2013: «Στην Τουρκία δεν υπάρχει κανένας αυτοδιοικούµενος θρησκευτικός φορέας. Το κοσµικό κράτος αποφασίζει για όλα τα θέµατα, ακόµη και για τη διδακτέα ύλη του µαθήµατος των θρησκευτικών και της πολιτιστικής ηθικής. Το κράτος αφενός ελέγχει και αποφασίζει, αφετέρου δεν αποδέχεται ως συνοµιλητές τους πιστούς και τις θρησκευτικές κοινότητες (cemaat και tarikat). Η κατάσταση αυτή δεν συνάδει ούτε µε την κεµαλιστική αρχή του κοσµικισµού (Laiklik), ούτε µε τον ισλαµισµό-µουσουλµανισµό. Εφόσον η διαχείριση των θρησκευτικών θεµάτων στην Τουρκία έχει ανατεθεί στη DİΒ (Diyanet İşleri Başkanlığı/∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) τότε εξάγεται το συµπέρασµα ότι µιλάµε για µια de facto κρατικοποίηση της θρησκείας.».
∆ηλαδή ο Bulaç θέτει το, «εξωπραγµατικό» για τα δεδοµένα της σηµερινής Τουρκίας, ζήτηµα περιορισµού των αρµοδιοτήτων της DIB και αλλαγής της πολιτικής ελέγχου της θρησκείας από το κράτος, κάτι που εφαρµόζεται στην Τουρκία από το 1980 µέχρι τώρα. Υπόψη ότι µέσω αυτών είχε οικοδοµηθεί ο θρησκευτικός εθνικισµός στην Τουρκία και ο Φετουλάχ Γκιουλέν, «εργοδότης» του Bulaç, τον στήριξε στο αρχικό στάδιο υλοποίησής του. [σ.σ. Η DİΒ ιδρύθηκε το 1924 και εκπροσωπεί το Hanefi Islam που είναι µία από τις τέσσερεις σουνιτικές σχολές ισλαµικής σκέψης. Το 1990 διέθετε 84.712 άτοµα και έλεγχε 62.942 τζαµιά. Μετά το 2002, επί κυβερνήσεως Ερντογάν, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθµιση της εν λόγω διευθύνσεως, µε αποτέλεσµα σήµερα η DİΒ να ελέγχει 84.684 τζαµιά, να διαθέτει 104.758 άτοµα (1.040 άτοµα στην κεντρική υπηρεσία, 103.560 άτοµα στις µουφτείες, 831 άτοµα στο κέντρο εκπαίδευσης και 41 άτοµα σε αντιπροσωπείες του εξωτερικού) και ο προϋπολογισµός της να ανέρχεται σε 4.269.559.676 τουρκικές λίρες (1.664.545.683 ευρώ).
Επισηµαίνεται ότι ο Ερντογάν, προκειµένου να έχει υπό τον έλεγχο του τη ∆ιεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, µεροληπτεί υπέρ των σουνιτών και άφησε ηµιτελή όλα τα ανοίγµατα που υποσχέθηκε στους αλεβίτες. Άλλωστε, στην κοινοβουλευτική οµάδα του κυβερνόντος κόµµατος ΑΚΡ δεν υπάρχει κανένας Τούρκος ή Κούρδος αλεβίτης, ενώ υπάρχουν αρκετοί Κούρδοι σουνίτες].

• Mümtaz'er Türköne, εφηµερίδα Zaman, 11-8-2013: «Η πολιτική κινείται πάντα στη δική της πορεία και µε την ισχύ που διαθέτει δεν αναγνωρίζει κανέναν αντίπαλο. Το µόνο που επιθυµεί είναι να καθυποτάσσει τους άλλους. Καθώς η πολιτική διευρύνει την ηγεµονία της έρχεται σε αντιπαράθεση µε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Μια τέτοια σύγκρουση δεν βιώσαµε και στο πάρκο Gezi (πλατεία Ταξίµ στην Κων/πολη); Το ότι δεν χάνεις δεν σηµαίνει ότι κερδίζεις. Η cemaat δεν χάνει, ενώ αυτοί που δεν θα µπορέσουν να κερδίσουν ποτέ είναι τα πολιτικά κόµµατα. Οι cemaat είναι µία ζώσα παράδοση που διαρκεί χίλια χρόνια, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά πολιτικά κόµµατα που απαλλοτριώθηκαν στον τάφο των κοµµάτων λόγω του µικρού βίου τους».

• Ali Bulaç, εφηµερίδα Zaman, 12-8-2013: «Τα κόµµατα που ελέγχουν το κέντρο, επιδιώκουν να ελέγξουν την κοινωνία και µέσω αυτής τις cemaat, χρησιµοποιώντας ως όργανα την πολιτική και τον κρατικό µηχανισµό. Επίσης, όταν µια cemaat έχει µια πολιτική απαίτηση λαµβάνει την εξής απάντηση: εσύ είσαι cemaat, µείνε εκεί που είσαι και εάν δεν σε συµφέρει ίδρυσε ένα κόµµα και κατέβα στον στίβο (της πολιτικής). Όµως, αυτός ο τρόπος δεν επιλύει το πρόβληµα διότι η εξουσία ούτε µπορεί να αντιληφθεί σωστά το σύνολο της κοινωνίας και ούτε ανοίγει κάποιο δίαυλο διαλόγου για τα πραγµατικά προβλήµατα της κοινωνίας. Αυτό αποτελεί µια βασική κρίση για τη δηµοκρατία. Εποµένως έχουµε ανάγκη µιας νέας πολιτικής».
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι στην Τουρκία υφίσταται ένα «βαθύ κράτος», το οποίο ελέγχει και χειραγωγεί τον κρατικό µηχανισµό. Το εν λόγω βαθύ κράτος µέχρι την κατάρρευση της στρατοκρατίας τελούσε υπό τον έλεγχο των κεµαλιστών, ενώ τώρα ελέγχεται σε µεγάλο βαθµό από τους µηχανισµούς του καθεστώτος Ερντογάν. Επίσης, το τελευταίο διάστηµα, το θέµα που εγείρει το ενδιαφέρον είναι ότι, ο ρόλος των θρησκευτικών κοινοτήτων (cemaat) και η θέση τους στην πολιτική ζωή της Τουρκίας έχει λάβει µεγάλη διάσταση και εάν αυτό συνεχισθεί µέχρι την επόµενη εκλογική διαδικασία πιθανόν να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσµατα και να επιφέρει σηµαντικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη της χώρας.

Πηγή GeostrategyTου Tony Barber 
 
Η επιτυχία της Γερμανίας αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για την ευρωστία της ευρωζώνης. Όμως, εάν η χώρα δεν λύσει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της, δεν θα είναι σε θέση να δώσει κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Αν η Γερμανία έπαιρνε 1 ευρώ για κάθε συμβουλή που λαμβάνει ως προς το πώς να ενεργήσει για το θέμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών της θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζει σήμερα.

Από όλα τα μήκη και τα πλάτη έρχονται οι συστάσεις προς το Βερολίνο: εκδώστε ομόλογα ευρωζώνης, ελαφρύνετε το χρέος της Ελλάδας, δημιουργείστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για τη Μεσόγειο, φτιάξτε μια τραπεζική ένωση, αφήστε τους εγχώριους μισθούς να αυξηθούν, προωθείστε τη δημοσιονομική τόνωση αντί να φωνάζετε για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Κάποιες από αυτές τις προτάσεις είναι στον σωστό δρόμο και ορισμένες άλλες είναι λανθασμένες. Όμως, όλοι παραβλέπουν ότι μία από τις πιο χρήσιμες συνεισφορές της Γερμανίας θα ήταν να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει την ίδια της την οικονομία.

Η χώρα παρουσιάζεται τυπικά ως ο οικονομικός γίγαντας της Ευρώπης και το Βερολίνο ως η πρωτεύουσα στην οποία στρέφονται οι Αμερικανοί και οι Ασιάτες για να δουν αποφασιστικές ενέργειες με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση.

Ωστόσο, τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι μη Ευρωπαίοι βλέπουν τη Γερμανία ως έναν ολιγόλογο γίγαντα, ως ένα κράτος η απροθυμία του οποίου να ηγηθεί αντανακλά το βάρος ιστορικών εγκλημάτων καθώς και του σε βάθος επαρχιωτισμού της πολιτικής του κουλτούρας. Το λιγότερο κατανοητό είναι ότι η Γερμανία, παρά το γεγονός πως αποτελεί την «άγκυρα» της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει μια σειρά μακροπρόθεσμων προκλήσεων που, εάν δεν διευθετηθούν, θα περιορίσουν την ικανότητά της να δώσει την όποια κατεύθυνση στην Ευρώπη.

Στην έκθεση "Looking to 2060" για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, ο ΟΟΣΑ προέβλεψε πέρυσι πως η Γερμανία θα επιτύχει μέση ετήσια ανάπτυξη 1,1% από το 2011 μέχρι το 2060. Αυτό τη φέρνει δίπλα στο Λουξεμβούργο, στις τελευταίες θέσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ σε 42 χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η πιθανή ανάπτυξη της Γερμανίας είναι 1,25%. Κράτη όπως η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά το ολέθριο 25% στη διάρκεια της κρίσης, ή η Ιταλία, της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί για οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα, με μεγάλη τους ευχαρίστηση θα αντάλλασσαν τις υφέσεις τους με την ισχνή ανάπτυξη της Γερμανίας. Όμως, η επιμήκυνση επί 50 χρόνια μιας σχεδόν αόρατης οικονομικής επέκτασης δεν θα δώσει στη χώρα δύναμη και εμπιστοσύνη για να ηγηθεί στην Ευρώπη.

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με αυτό είναι η μείωση του πληθυσμού, ή αυτό που οι Γερμανοί αποκαλούν Schrumpfnation Deutschland – δηλαδή «συρρικνούμενη Γερμανία». Με περισσότερα από 81 εκατομμύρια ανθρώπους, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τους δημογράφους της Ε.Ε., όμως, ο γερμανικός πληθυσμός θα μειωθεί έως το 2060 στα 71 περίπου εκατ. Θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο -εάν υποθέσουμε ότι δεν θα αποσχιστεί η Σκοτία- όσο και στη Γαλλία.

Οι αιτίες της μείωσης συμπεριλαμβάνουν τον πολύ αργό ρυθμό γεννήσεων και τα μέτρια επίπεδα καθαρής μετανάστευσης. Με 1,36 γέννηση για κάθε γυναίκα, η Γερμανία έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη. Το σημαντικότερο είναι πως τα τελευταία 30 χρόνια οι ρυθμοί της γονιμότητας παραμένουν κάτω από το επίπεδο των 2,1 παιδιών για κάθε γυναίκα που χρειάζεται για να διατηρηθεί το μέγεθος ενός πληθυσμού. Για πολλά ακόμα χρόνια θα υπάρχουν λιγότερες πιθανές Γερμανίδες μητέρες.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να ενθαρρύνει τη μητρότητα, όπως για παράδειγμα ο νόμος που πέρασε πρόσφατα ο οποίος εγγυάται θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό για κάθε παιδί άνω των 12 μηνών. Όμως, η επιδοτούμενη από το κράτος πολιτική υπέρ των γεννήσεων είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα σε μια χώρα με δυσάρεστες μνήμες από τα ναζιστικά προγράμματα για την προώθηση της μητρότητας.

Έτσι, μένει η μετανάστευση. Όπως προέκυψε από τα βρετανικά κρατικά αρχεία αυτόν τον μήνα, ο Χέλμουτ Κολ, ο πρώην Γερμανός καγκελάριος, είχε πει στη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, το 1982, ότι σχεδίαζε να μειώσει κατά το ήμισυ τον τότε πληθυσμό του 1,5 εκατ. Τούρκων μεταναστών μέσα σε τέσσερα χρόνια διότι δεν ενσωματώνονταν καλά στη γερμανική κοινωνία.

Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ και η γερμανική πολιτική διαμάχη κι οι νόμοι για την υπηκοότητα και τις κοινωνικές συμπεριφορές έχουν προχωρήσει πολύ από εκείνες τις μέρες. Η καθαρή μετανάστευση αυξήθηκε στα 369.000 άτομα πέρυσι. Όμως, το μεταναστευτικό σύστημα της Γερμανίας παραμένει υπερβολικά περιοριστικό: οι μη Ευρωπαίοι κάτοικοι τείνουν να παραμένουν εκτός Γερμανίας, εκτός και αν είναι εξειδικευμένοι υποψήφιοι για καλοπληρωμένες δουλειές. Είναι ένας θλιβερά ανεπαρκής τρόπος αντιμετώπισης των χρόνιων ελλείψεων της Γερμανίας σε μηχανισμούς ειδικούς στην τεχνολογία της πληροφορικής, σε φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες.

Οι δημογραφικές πιέσεις της χώρας καθιστούν απαραίτητο για την Άγκελα Μέρκελ, ή για οποιονδήποτε γίνει καγκελάριος μετά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις σε ένα τεράστιο μέτωπο. Αν και η εγχώρια ζήτηση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, χάρη κυρίως στη χαμηλή ανεργία, η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προϊόντων για τη δημιουργία ανάπτυξης. Η εξαγωγική επιτυχία χρειάζεται να συνοδεύεται από πιο ανοιχτές αγορές προϊόντων και από πιο ανταγωνιστικό τομέα υπηρεσιών, μέρη του οποίου -όπως το λιανικό εμπόριο- είναι καταφανώς ανεπαρκή με βάση τα πρότυπα των προηγμένων οικονομιών.

Τρεις άλλοι τομείς που ζητούν απεγνωσμένα βελτίωση είναι οι υποδομές, η παιδεία και η έρευνα και ανάπτυξη. Η Γερμανία δαπανά λιγότερα από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα της Ε.Ε. στην αναβάθμιση των οδικών, των σιδηροδρομικών και των υδάτινων έργων. Η γηράσκουσα υποδομή επιβαρύνει τις οικονομικές επιδόσεις της. Ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής, δαπανά λιγότερα στην παιδεία και στην έρευνα και ανάπτυξη απ' ό,τι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας διότι η γερμανική οικονομική επιτυχία είναι η απόλυτη εγγύηση ότι η ευρωζώνη θα επιβιώσει και θα ανθήσει. Η Γερμανία είναι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Όμως, δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Πηγή Euro2day


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Την προκλητική άποψη ότι έχουν αρθεί όλα τα νομικά εμπόδια για να ξαναγίνει η αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, το σύμβολο της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού ξανά μουσουλμανικό τέμενος, προβάλλει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Türkiye, με ημερομηνία 12/8.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και τον Τούρκο ιστορικό Taha Uğurluel, μετά την προκλητική μετατροπή του ιστορικού ναού της αγίας Σοφίας της Νίκαιας από μουσείο σε τζαμί και την πρόσφατα επίσης προκλητική μετατροπή της αγίας Σοφίας Τραπεζούντας παρά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων της περιοχής σε τζαμί, τώρα δεν μένει παρά και η πασίγνωστη παγκοσμίως και προστατευόμενη από την ΟΥΝΕΣΚΟ αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης να ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα μέχρι το 1930 στον χώρο της αγίας Σοφίας γίνονταν μουσουλμανική προσευχή ενώ το 1934 το μεγαλοπρεπές αυτό κτίσμα έγινε μουσείο και από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τώρα όμως, όπως υποστηρίζει η Türkiye, ήρθε η ώρα να αποδοθεί ξανά στους μουσουλμάνους μετά την εκ νέου μουσουλμανοποίηση των ναών της αγίας Σοφίας Νίκαιας και Τραπεζούντας.

Να σημειωθεί ότι την μετατροπή της αγίας Σοφία Κωνσταντινούπολης σε τζαμί υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό μια μουσουλμανική οργάνωση, το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», της οποίας μάλιστα τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, Μάλιστα η οργάνωση αυτή έχει αρχίσει μια μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών για την μετατροπή της αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και Η εκστρατεία αυτή έχει πάρει και ένα πολύ χαρακτηριστικό τίτλο που κυκλοφορεί σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ, «Σπάστε τις αλυσίδες – Ανοίξτε την αγία Σοφία σαν τζαμί».
Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan, ανέφερε ότι η αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, είναι το… σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν… μουσουλμανικό τέμενος. Η εκστρατεία μας θα ικανοποιηθεί, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», μόνο αν ακουστεί ξανά η μουσουλμανική κλήση για προσευχή από τους τέσσερεις μιναρέδες της αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ένα γεγονός που θα εορταστεί από όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Η πρωτοβουλία αυτή της μετατροπής της αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως υποστηρίζουν οι υποκινητές της, δηλαδή το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», έχει και την έμμεση υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταΐπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως και αυτό είναι και το ενδιαφέρων στοιχείο στην όλη υπόθεση, διευρύνει τον κύκλο συλλογής των υπογραφών της και σε άλλες ισλαμικές χώρες. Η επιδίωξη είναι να ανάγουν το θέμα σε πανισλαμικό ζήτημα και να αποκτήσει πανισλαμικές διαστάσεις διεθνοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την κίνηση για την μουσουλμανοποίηση της αγίας Σοφίας. Μάλιστα προχωρούν ακόμα περισσότερο και συγκρίνουν την αγία Σοφία, σαν ισλαμικό σύμβολο, με το γνωστό τέμενος του Mescid i Aksa, στα Ιεροσόλυμα, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά τεμένη του Ισλάμ.

Έτσι ενώ κάποιοι τουρκολάγνοι δήμαρχοι εδώ στην Ελλάδα σκοπεύουν να γεμίσουν με τζαμιά τις πόλεις τους, στην γειτονική ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν, «φίλου» και κουμπάρου μας, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον Σαρλ Αζναβούρ μισεί τους Έλληνες και τους Αρμένιους, η ισλαμική υστερία απειλεί να ξανασκλαβώσει το μεγαλύτερο σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας, την αγία Σοφία της Βασιλεύουσας, με ισλαμικά… φέσια και τουρμπάνια.

Αναγνώριση πλασματικών χρόνων από το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ!

H αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, μέσα από σχετική εγκύκλιο του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, επιτρέπει στους παραπάνω φορείς εξουσίας να αυξήσουν από το... παράθυρο τις μηνιαίες οικονομικές τους απολαβές εν μέσω κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", δίνεται η δυνατότητα στους αιρετούς να αυξήσουν τη σύνταξή τους, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο. 

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και πέρασε ως "εξαιρετικά επείγουσα". Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσοι κατείχαν δημόσια αξιώματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν προυπηρεσία τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο επικουρικό του ταμείο, προκείμενου να αυξήσουν τα χρόνια της ασφάλισης τους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο άρθρο 138 του νόμου 4052/2012 που προφανώς ψηφίστηκε... νύχτα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το κόλπο με το "παραθυράκι" για τους αιρετούς άρχοντες. Πάνω στην ίδια εγκύκλιο, δύνανται να βρούν... πάτημα και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν και αυτοί να αυξήσουν τα χρόνοια της προϋπηρεσίας τους και άρα τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο και την εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και για δημάρχους και νομάρχες, συντάξιμος θεωρείται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή ο χρόνος που θήτευσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πρίν από την εκλογή τους. Μέσω αυτής της αναγνώρισης, θα μπορέσουν όχι μόνο να συμπληρώσουν τα χρόνια που τους λείπουν, αλλά και να αυξήσουν τη σύνταξη τους.

Σχολιάζοντας το ζήτημα στο Twitter, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, έγραψε: "Η φόρμουλα για αύξηση συντάξεων Βουλευτών και Δημάρχων,σε καιρούς άγριας λιτότητας, είναι πολύ προκλητική. Να ακυρωθεί άμεσα απο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".


Πηγή: News.gr-->
Η Πειραιώς σχεδιάζει εφέτος να κλείσει περίπου 312 καταστήματα
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα το 2012 με κλείσιμο 219 καταστημάτων και έπεται συνέχεια...

Κατά 5.500 μειώθηκαν τα καταστήματα των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012, με ρυθμό 4%-4,5% εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και φέτος η δραστική συρρίκνωση των δικτύων, με την τάση εντονότερη σε χώρες όπου εφαρμόζονται Μνημόνια. «Πρωταθλητής» σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία.

Σύμφωνα με το Reuters, το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 5,7%, καθώς οι συγχωνεύσεις των τραπεζών είχαν συνέπεια το κλείσιμο 219 καταστημάτων.

Φαινόμενο, που συνεχίζεται και το 2013 αφ' ενός λόγω της συγκέντρωσης των τραπεζών (πλέον σε τέσσερις ομίλους των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank που έχουν απορροφήσει ή απορροφούν τα μικρότερα δίκτυα), αφ' ετέρου λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να περιστείλουν αισθητά το λειτουργικό κόστος τους (προσωπικό, καταστήματα, μισθώσεις κ.λπ.).

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το 2013 θα είναι επίσης χρονιά συρρίκνωσης καθώς μόνον ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει να κλείσει περί τα 312 υποκαταστήματα, που προέκυψαν από την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Παράλληλα, σημαντική θα είναι η μείωση στα δίκτυα Alpha Bank (έχει απορροφήσει την Εμπορική), Εθνικής (απορροφά τις FBB, ProBank) και Eurobank (απέκτησε το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank).

Ωστόσο τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, με αφορμή τους ελέγχους της Black Rock και τα stress tests που θα ακολουθήσουν, να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και νέος γύρος αναδιάταξης στο τραπεζικό σύστημα με ό,τι αυτό προοιωνίζεται η υποχρέωση δραστικής μείωσης του κόστους.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2013 λειτουργούσαν περί τα 3.080 καταστήματα (από 11 τράπεζες) ενώ η κυβέρνηση για να διευκολύνει την... εκκαθάριση και να μειώσει το κόστος της εκμίσθωσης είχε φροντίσει να περάσει ειδική ρύθμιση. Η κυβέρνηση πέρασε (τον Ιανουάριο) με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 246/Α/ 18.12.2012) ρύθμιση βάσει της οποίας παρατείνεται η δυνατότητα καταγγελίας σύμβασης μίσθωσης ακινήτων με σημαντικά χαμηλότερη αποζημίωση (3+1 μήνες) απ' ό,τι ίσχυε πριν (6+4 μήνες) μέχρι την 31η/12/2013.

Επιπλέον είχε προβλεφθεί πως εάν ο μισθωτής ενημερώσει τρεις μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη, τότε μπορεί να αποχωρήσει από το ακίνητο (περιλαμβανομένων των διατηρητέων κτηρίων) καταβάλλοντας ακόμη χαμηλότερη αποζημίωση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να περιορίζεται σε μόνο ένα ενοίκιο.

Παράγοντες της κτηματαγοράς απέδωσαν στην κυβερνητική «πρόνοια» την επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

-->

Μουεζίνογλου στα τουρκικά σημαίνει γιος του μουεζίνη, του θρησκευτικού λειτουργού που καλεί σε προσευχή τους μουσουλμάνους από τον μιναρέ του τζαμιού. Με το όνομα αυτό κυκλοφορεί και Τούρκος υπουργός, ο οποίος ανέλαβε από τον Ερντογάν τον τομέα της υγείας. Παρά ταύτα, ασχολείται με ανθυγιεινά «αθλήματα» όπως οι προκλήσεις εις βάρος της ελληνικής Θράκης. Επισκέφθηκε προσφάτως την περιοχή και δήλωσε ότι η Θράκη είναι «το κομμένο χέρι της Τουρκίας». Συμπλήρωσε δε ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι. Ευτυχώς στον υπουργό Υγείας απήντησε από ελληνικής πλευράς ένας... γιατρός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος, βουλευτής Εβρου. Ως Θρακιώτης, λοιπόν, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης και ότι οι Ελληνες είναι έτοιμοι να κόψουν το χέρι κάθε επίδοξουυ αμφισβητία!

Προσωπικά, θεωρώ ότι η δήλωση Γεροντόπουλου εκφράζει την εθνική αξιοπρέπεια και την αποφασιστικότητα που πρέπει να επιδεικνύει η Ελλάς απέναντι σε οιαδήποτε ιταμή πρόκληση των γειτόνων. Ο άνθρωπος είπε τα αυτονόητα. Δυστυχώς, η ενδοτική και υποχωρητική στάση ορισμένων πολιτικών μας έχει απογοητεύσει τα τελευταία χρόνια τους Ελληνες και έχει αποθρασύνει τους γείτονες. Ο μέσος Ελληνας μπορεί να είναι αγχωμένος με την ανεργία, τα χαράτσια και την οικονομική κατάσταση, όμως δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την πορεία των εθνικών θεμάτων. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αξιέπαινη στάση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγωνίζονται να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο την αποτρεπτική μας ικανότητα παρά τις περικοπές στους μισθούς τους.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τέτοιες αποστομωτικές απαντήσεις που δίνουν τα σωστά μηνύματα προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό. Χρειαζόμαστε, όμως, και μια βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος το οποίο θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη Θράκη. Το κομμένο χέρι του Μουεζίνογλου, είτε με τη δική του έννοια είτε με την ερμηνεία του Ακη Γεροντόπουλου, υποδηλώνει ένα μακρύ χέρι που ξεκινά από την Αγκυρα και φτάνει μέχρι το τελευταίο μουσουλμανικό χωριό της Θράκης μας. Δεν θέλω να κινδυνολογώ, ούτε όμως να υποτιμώ το πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή η Θράκη κινδυνεύει. Εχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Πιστεύω, όμως, ότι το μακρύ χέρι της Τουρκίας πρέπει εγκαίρως να εντοπίζεται και να εκδιώκεται όταν χώνεται εκεί που δεν το σπέρνουν. Για να μη βρεθούμε σε λίγα χρόνια προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Με προβληματίζει το γεγονός ότι στις δηλώσεις Μουεζίνογλου ήσαν παρόντες μουσουλμάνοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι χειροκρότησαν. Με προβληματίζει η δράση της Ζιράτ Μπανκασί, της τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας, η οποία έχει υποκαταστήματα στην ελληνική Θράκη και χρηματοδοτεί μουσουλμάνους για να αγοράζουν τη γη Ελλήνων. Με προβληματίζει η ψυχολογική τρομοκρατία που ασκεί το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής στη φιλήσυχη και νομιμόφρονα πλειονότητα των Πομάκων και των άλλων μουσουλμάνων. Με προβληματίζει η ανοχή των ελληνικών κομμάτων σε ακραίες δηλώσεις ή ενέργειες μουσουλμάνων βουλευτών τους. Και το κυριότερο: Με προβληματίζει η παρουσία στο τουρκικό ΥΠΕΞ του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος με γραπτά κείμενα έχει προειδοποιήσει ότι θέλει να μετατρέψει τη Θράκη σε ένα νέο Κόσοβο και να χρησιμοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα όπως «αξιοποιήθηκαν» οι Τουρκοκύπριοι!

Προβληματίζομαι, αλλά είμαι βέβαιος ότι τελικά το μακρύ χέρι της Τουρκίας στη Θράκη μας θα καταντήσει κομμένο χέρι. Εχουμε και θέληση και δύναμη. Εχουμε τους Θρακιώτες μας, που αγωνίζονται ειρηνικά και δημιουργικά για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Εχουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες μπορούν να κόψουν και τον βήχα και το χέρι σε όποιον μας απειλήσει. Εχουμε τις υγιείς φωνές των Πομάκων, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Ελληνες και όχι Τούρκοι.

Κύριε Μουεζίνογλου, μολών λαβέ!Είκοσι χρόνια από τη δοκιμασία των αδελφών Ποντίων

Το καλοκαίρι του 1992  στην Αμπχαζία (αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, πρωτεύουσα το Σοχούμι), με αφορμή την είσοδο Γεωργιανών στρατευμάτων, ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις. Οι Έλληνες της περιοχής και οι περιουσίες τους βρέθηκαν στο έλεος των μαχών και των φανατικών παραστρατιωτικών ομάδων. Η Ελληνική Πολιτεία άρχισε να γίνεται δέκτης αιτημάτων για βοήθεια.

Τον Ιούνιο του 1993, η Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού πραγματοποίησε περιοδεία στη Νότια Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση για την παροχή βοήθειας είχε πλέον  παρθεί. 

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου ’93, κλιμάκιο από την Ελληνική πρεσβεία της Μόσχας, το ΓΕΕΘΑ και το ΕΙΥΑΠΟΕ, βρέθηκε στο εμπόλεμο Σοχούμι για τη σχετική προετοιμασία. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης υπολογίστηκε ότι θα ξεπερνούσε τις 100.000.000 δρχ.

Το καλοκαίρι του 1993, το Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο "Viscountess" της εταιρείας MARLINES με πλοίαρχο τον Καπετάν Γιώργη Σαμιωτάκη που  εκτελούσε ταξίδια στη γραμμή Ελλάδα-Ιταλία ναυλώθηκε για μια άκρως απόρρητη επιχείρηση.   

Στο λιμάνι του  Πειραιά το "Viscountess" φόρτωσε ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλοίο, εκτός από το κανονικό του πλήρωμα, επιβιβάστηκαν στελέχη του ΓΕΕΘΑ, αξιωματικός του Π.Ν, αξιωματικός του Λ.Σ, πεζοναύτες, βατραχάνθρωποι, και νοσηλευτικό προσωπικό από το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν  ο αείμνηστος πλοίαρχος - τότε - του Πολεμικού Ναυτικού, Βασίλης Ντερτιλής. Προορισμός το  Σοχούμι.

Ανήμερα της «Παναγίας», το πρωί της  15-8-1993, το "Viscountess" κατέπλευσε στο Σοχούμι. Εκφόρτωσε την ανθρωπιστική βοήθεια και αμέσως με τάξη αλλά και ταχύτητα επιβιβάστηκαν σε αυτό 1013 ομογενείς αφού προηγήθηκε προξενικός, τελωνειακός και αστυνομικός έλεγχος. Το βράδυ της ίδιας μέρας απέπλευσε για την Αλεξανδρούπολη.

Το πρωί της 17ης Αυγούστου του 1993,  με τον κατάπλου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την αποβίβαση των 1013 ομογενών, γράφτηκε ο επιτυχής επίλογος της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων, από το εμπόλεμο Σοχούμι. Της επιχείρησης με την κωδική  ονομασία "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ  ΔΕΡΑΣ".

Στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόφαση για την υλοποίηση της επιχείρησης, λειτούργησαν υπηρεσίες του ΕΙΥΑΠΟΕ (Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής Απoκατάστασης Αποδήμων Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων) και υπήρξε έντονη κινητικότητα στις τοπικές αρχές.
Η Υφυπουργός Εξωτερικών κα Βιργινία Τσουδερού και ο Πρόεδρος του ΕΙΥΑΠΟΕ Γεώργιος Ιακώβου, συμμετείχαν σε συσκέψεις που γίνονταν στη Νομαρχία Έβρου (τότε στεγαζόταν στο παλαιό κτίριο της παραλιακής λεωφόρου).
Κατά τη διάρκεια του πλου από τον Πειραιά στο Σοχούμι και από Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη υπήρχε τακτική επαφή μεταξύ κλιμακίων κέντρου, πλοίου και Αλεξανδρούπολης και όλα εξελίχθηκαν ομαλά.
Στην Παλαγία, για τις ανάγκες των παλιννοστούντων,  μεταφέρθηκαν από την Καλαμάτα προκατασκευασμένοι οικίσκοι που είχαν χρησιμοποιήσει εκεί  οι σεισμόπληκτοι (1986).
Στο λιμάνι στήθηκε ένα πρόχειρο συγκρότημα τριών συνεχόμενων αποθηκών, τύπου «τολλ» (110 Χ 10 μ. κάθε μια,) για τις αναμενόμενες - υποτιθέμενες ανάγκες του διαβατηριακού και τελωνειακού ελέγχου. Οι αποθήκες αυτές δεν χρειάστηκαν και μετά από μερικά χρόνια κατεδαφίστηκαν γιατί εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

Η επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας" μεταδόθηκε από διεθνή ΜΜΕ, μπήκε στη διεθνή βιβλιογραφία και εξύψωσε το κύρος της Ελλάδας, στην Ομογένεια και στους Διεθνείς Οργανισμούς αφού λίγο αργότερα, στις 27 Σεπτεμβρίου 1993, το Σοχούμι καταλήφθηκε μέσα σε λουτρό αίματος από τους Αμπχάζιους.

***

1912 - 1918 διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
1922 Μικρασιατική καταστροφή,
1989 διάλυση της ΕΣΣΔ,  
1992 - 1993 πολεμικές συγκρούσεις στη Γεωργία… Πρόσφυγες, Νεοπρόσφυγες, Μικρασιάτες, Παλιννοστούντες, Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι… 

Σε όποια χρονική περίοδο κι αν αναφερθείς, όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσεις, το νόημα και η ουσία είναι μια: 
Σκληρή και πολλαπλή δοκιμασία  για το ελληνικό γένος. 

Είκοσι χρόνια μετά την τέταρτη δοκιμασία των Ποντίων αδελφών να ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη.

Αλεξανδρούπολη Αύγουστος  2013
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία απέδειξαν ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει πολύ την εξουσία της απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, ανατρέποντας δεδομένα δεκαετιών. Αυτό που δεν έχει επαρκώς συζητηθεί και αναλυθεί, είναι οι επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα…
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Χουριέτ» το οποίο υπογράφει ο διακεκριμένος, Μπουράκ Μπεγκντίλ, οι επίδοξοι προμηθευτές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν αντιληφθεί ότι πλέον στερείται νοήματος, σε μεγάλο βαθμό, το να προσπαθήσουν να εντυπωσιάσουν τους στρατηγούς, αφού το παιχνίδι άλλαξε.

Πλέον, ο πραγματικά ισχυρός παράγοντας στην επιλογή των οπλικών συστημάτων είναι πλέον ο ίδιος ο Ερντογάν…

Πηγή Defence-point

Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών στα χέρια ενός, είναι βέβαιο πως δεν υπάγεται στην δημοκρατία. Αλλά, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δημοκρατία υπάρχει μόνο την ημέρα των... εκλογών.


Της Αλεξίας Τασούλη

Τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει το Αιγαίο εξετάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνοντας έτσι απάντηση στα σχέδια της Τουρκίας που επιδιώκει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου να περάσουν από το δικό της έδαφος.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτεταμένα στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ κατά την πρόσφατη τελετή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

Οπως αποκαλύπτει στη REAL NEWS ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης, εκπονείται μελέτη στην οποία εξετάζονται δύο ή και τρείς εναλλακτικοί αγωγοί που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Το πρώτο σενάριο της μελέτης εξετάζει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την ΑΟΖ της Κύπρου και συγκεκριμένα απο το οικόπεδο Αφροδίτη , θα φτάνει στην Κρήτη, στη συνέχεια θα ανεβαίνει βόρεια και θα φτάνει στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής και από εκεί θα συνδέεται με τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό, τον ΙGB.

H άλλη επιλογή, το δεύτερο σενάριο της μελέτης δηλαδή, εξετάζει τη δημιουργία του αγωγού που θα ξεκινά επίσης από την Κύπρο, θα φτάνει στην Κρήτη και στη συνέχεια θα κατευθύνεται δυτικά της Πελοποννήσου, θα φτάνει στο Ιόνιο και εκεί θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η τρίτη επιλογή φτάνει υποθαλάσσια μέχρι την Πελοπόνησο αλλά στη συνέχεια χερσαία θα διασχίσει το ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας και θα συναντήσει τον ΤΑP.

Ο Υπουργός Ενέργειας εκτιμά ότι όποιος από τους τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς και εάν επιλεγεί, είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος. Τα προβλήματα που υπάρχουν εντοπίζονται κυρίως στο βάθος της θάλασσας και στα υποθαλάσια ρεύματα.

Ο κύριος Μανιάτης εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένα χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο χρόνων και σύφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην συνάντηση με του δύο ομολόγους του θα αποτελέσει μια πρόσθετη διαδρομή προς την Ευρώπη, συμπληρωματική στους αγωγούς που μεταφέρουν το αζέρικο αέριο της Κασπίας θάλασσας.

Η δουλειά αυτή πήρε σημαντική ώθηση τα τελευταία χρόνια λέει ο κύριος Μανιάτης, χάρη και στην υπεύθυνη προετοιμασία του υφυπουργού ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, οποίος όπως λέει ο Υπουργός δούλεψε αθόρυβα και για τον ΤΑP και για τον Eurasia Interconnector, την υποθαλάσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

Το πώς θα μεταφερθούν τα κοιτάσματα από τα οικόπεδα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι το ζητούμενο και μέχρι τώρα ήταν υπό εξέταση δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η δημιουργία σταθμού υγροποίησης (και μετά με δεξαμενόπλοια) με τη Λευκωσία να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του στο Βασιλικό. Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος τερματικός σταθμός είναι οικονομικά βιώσιμος ακόμη και αν διαχειριστεί μόνο το κοίτασμα της “Αφροδιτης” που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διότι το Ισραήλ ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αν θα χρησιμοποιήσει το τερματικό σταθμο της Κύπρου ή θα επιλέξει να διοχετεύσει τον θησαυρός της μέσω αγωγού, που αποτελεί τη δεύτερη επιλογή.

Και εδώ ακριβώς η Τουρκία έχει αναπτύξει μεγάλη κινητικότητα και έχει υποβάλει δελεαστικές προτάσεις προς τους εμπλεκόμενους ενεργειακούς κολοσσούς, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός, αρχικά υποθαλάσσιος και στη συνέχεια χερσαίος, που θα διασχίζει το έδαφος της.

Παρά την καχυποψία του Τελ Αβιβ προς την Αγκυρα, μια τέτοια λύση έχει πολλά οικονομικά πλεονεκτήματα και δεν είναι τυχαίο ότι παραμονές της υπογραφής της τριμερής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραηλ, η Ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Delek δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με εταιρείες στην Τουρκία και εξετάζουν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί αγωγός για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της. Αυτή η δήλωση προβληματίζει έντονα τη Λευκωσία, τη στιγμή που η Delek συμμετέχει στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ με μερίδιο 30%.

Ωστόσο το ρίσκο του προσανατολισμόυ των εξαγωγών προς τα εκεί, όσο και αν συμφέρει οικονομικά , θα καταστήσει τις χώρες που θα εμπλακούν εξαρτημένες από την Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια ενδεχόμενη διμερή κρίση.

Το θέμα των ενεργειακών αποθεμάτων απασχόλησε και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στο ενεργειακό τρίγωνο λέγοντας ότι “η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να επαναπροσδιορίσουν αυτούς τους πόρους προκειμένου να καλύψουν τις Ευρωπαϊκές ανάγκες, ιδίως για φυσικό αέριο.Τη νέα διαπραγμάτευση της τιμής διάθεση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα έθεσε με επιστολή του στα τέλη Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η απάντηση ακόμα δεν έχει δοθεί, και σίγουρα κατ'αρχήν δεν είναι θετική. Η ενέργεια του πρωθυπουργού έγινε σε συνέχεια του αιτήματος της ΔΕΠΑ προς τη ρωσική Gazprom ένα μήνα νωρίτερα, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας από τη Ρωσία, αλλά μάλλον επέλεξε κακό timing: Η Μόσχα είναι πιο "παγωμένη" έναντι της Αθήνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγ. Βενιζέλο. Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει από υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου.

Στην επιστολή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζητά από τον Β. Πούτιν να υπάρξει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει κάνει η ρωσική εταιρεία και με άλλους πελάτες της στην Ευρώπη, "αλλά εκεί τα συμβόλαια είχαν λήξει ή ή έγιναν στ πλαίσιο πολυετούς ανανέωσης, κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα", αναφέρουν πηγές του Defencenet από την Μόσχα. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι το κόστος διάθεσης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας είναι κατά 30% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσo όρο.

Σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε το Defencenet σε υψηλά ιστάμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας στην Μόσχα, η απάντηση ήταν ότι "όλες αυτές οι χώρες έχουν ρωσικής κατασκευής αγωγούς, όπως αυτοί που περνάνε από την Ουκρανία τον Nord Stream, και σε λίγο και τον South Stream και τον καινούριο αγωγό που θα περάσει από την Πολωνία. Η Ελλάδα μετά τον Κ.Καραμανλή απέρριψε όλους υτούς τους αγωγούς και προτίμησε τον TAP, άρα δεν υπάρχει άμεση προοπτική για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου."

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Gazprom έχει κάνει μειώσεις και σε άλλους πελάτες, ενώ σε περιπτώσεις που αρνήθηκε, υπήρξε παραπομπή σε διαιτητικά δικαστήρια, που την υποχρέωσαν σε σημαντικές μειώσεις. Είτε κατόπιν συμφωνίας είτε από τη διαιτησία αναγκάστηκε μάλιστα σε επιστροφή μέρους των εισπραχθέντων.

"Αν θελήσει η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά μπορεί να ακολουθήσει την ίδια οδό" λέχθηκε από την Μόσχα και αυτό έμοιαζε περισσότερο με απειλή...

Το βέβαιο είναι ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, η Μόσχα θα λάβει πολλά και σημαντκά αντισταθμιστικά οφέλη, σε όλα τα επίπεδα. Η εποχή που τα έδινα όλα στην Αθήνα, και οι ελληνικές κυβερνήσεις της χώρας τα έδιναν όλα στην Γερμανία ή στις ΗΠΑ με μηδενικά ανταλλάγματα, έχουν παρέλθει...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ
Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Στις 30 Νοεμβρίου 2012, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, έγραψα άρθρο με τίτλο: «Ο αλυτρωτισμός των γειτόνων μας είναι επακόλουθο των μνημονίων», όπου μεταξύ των άλλων έγραφα:
«…Και ενώ η κυβέρνησή μας κοιμάται και μένει ουραγός των εξελίξεων, έρχονται τα μηνύματα από ΗΠΑ τα οποία δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Ν.Υόρκης “Καλάμι”: “Την ώρα που οι διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ συνεχίζουν τον... τουρισμό τους και το Υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται, από πλευράς Αλβανίας κορυφώνεται η προπαγάνδα περί Τσαμουριάς, των Αλβανόφωνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι οργανωμένοι, προπαγανδίζουν περί Τσαμουριάς και καταγγέλλουν την Ελλάδα για... ''γενοκτονία''. Οι περίπου 330.000 Αλβανόφωνοι (μεταξύ τους και Κοσσοβάροι) στις ΗΠΑ, συγκεντρωμένοι σε μεγάλες παροικίες (Νέα Υόρκη, Βόρεια Νέα Υερσέη, Σικάγο, Ντιτρόιτ, Φιλαδέλφεια, Βοστόνη, Κόλπος Τάμπα, Χάρτφορντ Κοννέτικατ, Ρίβερσάϊντ Καλιφόρνια), δικτυώνονται στο Κογκρέσσο και συγκεντρώνουν χρήματα”. Οι Αλβανοί που τόσα έχουν ωφεληθεί από την Ελλάδα δεν παύουν να αναπαράγουν και να αναμοχλεύουν το ανύπαρκτο θέμα της «Τσαμουριάς», από τη στιγμή που τους δίνει το δικαίωμα αυτό, η παντελής ανυπαρξία υπερήφανης Εθνικής φωνής από τις πολιτικές ηγεσίες της πατρίδας μας. Χρόνια τώρα δεν άκουγαν τις Εθνικές κραυγές αγωνίας του αείμνηστου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Σεβαστιανού, αλλά ούτε και του διαδόχου του, εξ ίσου δυναμικού, Μητροπολίτου Ανδρέα για το πολύ ευαίσθητο Εθνικό ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Και αφού τα αυτιά και τα μάτια των κυβερνώντων είναι κλειστά σε τέτοιες κραυγές αγωνίας, οι Αλβανοί ζητούν και τα ρέστα, αξιώνοντας τα εδάφη μας μέχρι την Πρέβεζα…».
Αυτός, λοιπόν, ο δυναμικός Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ. Ανδρέας, εκδίδει από την ακριτική και αιματοβαμμένη Κόνιτσα, έδρα της Μητροπόλεώς του, τριμηνιαίο περιοδικό με τίτλο: «Βορειοηπειρωτικόν ΒΗΜΑ» (μου αποστέλλεται ανελλιπώς και ευχαριστώ γι΄ αυτό), όπου μάχεται υπέρ βωμών και εστιών. Μάχεται για τα Ιερά και τα Όσια των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας! Κάνει το χρέος του προς την πατρίδα, όπως ακριβώς είναι καθήκον του κάθε ρασοφόρου. Δηλαδή η προάσπιση της Πίστεως και της Πατρίδος! Έτσι, από το τελευταίο τεύχος αρ. 29, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα συγκλονιστικό άρθρο της πρώτης σελίδας και το οποίο επιγράφεται:
«ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ»:
«Κατά καιρούς ακούγονται ευχές για τη Βόρειο Ήπειρο, όπως “το αύριο είναι καλύτερο απ΄το χθες”. Όμως δεν γνωρίζει κανείς αν αυτή η ευχή θα ισχύσει για την αδικημένη Βόρειο Ήπειρο, αφού όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα είναι πολύ ευοίωνα. Ας δούμε δυο περιστατικά –από τα πολλά- που στηρίζουν τους φόβους όλων όσων αγαπούν την Βόρειο Ήπειρο και τον εκεί Ελληνισμό, ο οποίος επιμένει να ζει στην γη των πατέρων του. Και παρά το γεγονός, ότι έχουμε ξαναγράψει για τα θέματα αυτά, θεωρούμε ότι πρέπει συχνά να τα υπενθυμίζουμε, γιατί έχουν μείζονα σημασία για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

  • 1. Ένα θέμα, που παρουσίασε έξαρση τον τελευταίο καιρό, είναι το ότι η Ελλάδα αποφάσισε να μη χορηγούνται οι συντάξεις του ΟΓΑ στους Βορειοηπειρώτες αν δεν παραμένουν μόνιμα εδώ. Και παλαιότερα είχε προκύψει κάτι τέτοιο, αλλά με κάποια “φόρμουλα” είχε διευθετηθεί, ύστερα και από σχετικές διαμαρτυρίες του ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ και της Σ.Φ.Ε.Β.Α. Τώρα το ξανάφεραν στην επιφάνεια. Υποθέτουμε, από τον φόβο των κυβερνώντων μήπως χάνονται λεφτά “τζάμπα”, σε καιρούς, μάλιστα, που γίνονται παντού αιματηρές οικονομίες. Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέας, με καινούργιες δηλώσεις του διαμαρτυρήθηκε, άλλη μια φορά, για την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Τόνισε πως με τέτοιες μικρόψυχες ενέργειες δεν ασκείται εθνική πολιτική. Τα οικονομικά θέματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να υπερισχύουν των εθνικών θεμάτων, γιατί αν, ο μη γένοιτο ισχύσει η εξωφρενική αυτή κυβερνητική απόφαση, τότε σίγουρα θα αδειάσει η Βόρειος Ήπειρος. Και στα σπίτια και στις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών θα εγκατασταθούν Κοσσοβάροι και “Τσάμηδες”, κάτι που διακαώς επιδιώκει η ηγεσία της γείτονος ώστε να μπορεί ο Αλβανός Πρωθυπουργός να ομιλεί για την…“Μεγάλη Αλβανία”!
  • 2. Το ότι αυτό είναι ακριβώς ο απώτερος στόχος της Αλβανίας το διακήρυξε επίσημα ο Σαλί Μπερίσα με σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του. Είπε, δηλαδή, ότι στόχος των Αλβανών είναι να ενοποιήσουν τα Αλβανικά εδάφη, όπως το Κόσσοβο, μέρος της ΠΓΔΜ, την Φλώρινα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα, μέχρι και την Άρτα και την Πρέβεζα! Και όλα αυτά να αποτελέσουν την …“Μεγάλη Αλβανία”. Θα πείτε ίσως: όνειρα. Ναι, αλλά αν δεν προσέξουμε και δεν αγωνισθούμε για το Έθνος μας και ειδικά για την Βόρειο Ήπειρο, που δυστυχώς, δεν έχει δικαιωθεί, τότε τα όνειρα αυτά των εχθρών της Πατρίδος μας δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνουν εφιαλτική πραγματικότητα…
Είναι, βέβαια, παρήγορο ότι ο Έλληνας υπουργός των εξωτερικών κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος έδωσε αμέσως την πρέπουσα αποστομωτική απάντηση, με αποτέλεσμα την αναδίπλωση του κ.Μπερίσα. Χρειάζεται, όμως, η Ελληνική ηγεσία να χαράξει μια σταθερή και αταλάντευτη εξωτερική πολιτική, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό κόστος, όπως εν προκειμένω με τις συντάξεις του ΟΓΑ. Κι ακόμη χρειάζεται να καταλάβει ότι “ο Αλβανός δεν έχει μπέσα”, όπως επανειλημμένως ετόνιζε ο αοίδιμος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ. Γιατί, ενώ, στην κυριολεξία, “χόρτασε ψωμί” στην Ελλάδα και η Αλβανική οικονομία στηρίχθηκε από τα εμβάσματα των εν Ελλάδι εργαζομένων Αλβανών, τώρα, σε μια επίδειξη αλαζονείας, μιλάει για την…“Μεγάλη Αλβανία”! Κι αν σκεφθεί κανείς, ότι η Αλβανία χρειάζεται την υποστήριξη της Ελλάδος προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, και, ενδεχομένως, και άλλων διεθνών Οργανισμών…Ας είναι, λοιπόν, το τρέχον έτος 2013, έτος σημαντικών εθνικών αποφάσεων για την Ελλάδα. αυτό ευχόμαστε. Και προς αυτή την κατεύθυνση συν Θεώ ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ θα κινηθούν».
Δυστυχώς, όμως, σε τούτη την ευλογημένη από τον Θεό χώρα και μουντζωμένη από τους προδότες και δοσίλογους πολιτικούς, ποτέ δεν χαράχτηκε μια εξωτερική πολιτική, κυρίως στα Εθνικά θέματα και η οποία με συνέπεια και συνέχεια θα ακολουθείτο από όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Έτσι, στην μνημονιακή Ελλάδα του 2013, που όλοι εχθροί και «φίλοι» εποφθαλμιούν τον ενεργειακό μας πλούτο, η Ελλάδα αδύνατη πολιτικά και ευνουχισμένη στρατιωτικά (κλείνουν στρατόπεδα, μειώνονται δραστικά οι αμυντικές δαπάνες και οι μισθοί των αξιωματικών, πληγώνεται ανεπανόρθωτα το φρόνημα των στρατιωτών), κινδυνεύει να υποστεί βαρύτατες ήττες στη διπλωματική σκακιέρα από τις επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας.

Ωστόσο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της σημερινής εποχής για την πατρίδα μας, ο Πρωθυπουργός μας θα έπρεπε να θυμάται το ρηθέν από τον μεγάλο μας φιλόσοφο, Σωκράτη: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση)».

Συνεπώς, κ. Πρωθυπουργέ, εσείς στο πρόσφατο ταξίδι σας στις ΗΠΑ και στη συνάντηση που είχατε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, είχατε τον πατριωτισμό και τη φρόνηση να θέσετε ευθαρσώς τα προβλήματα των Εθνικών μας θεμάτων και τα οποία πηγάζουν από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας;

Επικοινωνία με τον συντάκτη
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr
twitter: @egerssi