Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

30 Ιουλ 2013

Κύριε Υπουργέ Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κε. Δένδια,
ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της απαράδεκτης εικόνας που παρακολουθήσαμε όλοι οι Έλληνες πολίτες και την εμπλοκή των Σωμάτων ασφαλείας, με σκοπό την απομάκρυνση των Πατέρων της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου από τον τόπο μετανοίας τους;

Γιατί κύριε Υπουργέ δεν ασχολείστε με την εγκληματικότητα εισαγόμενη και μη, που έχει χτυπήσει κόκκινο αλλά ξοδεύετε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού με το στέλνετε αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνοντας στα εσωτερικά προβλήματα του Αγίου Όρους;

Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός και στόχος της σημερινής Τροϊκανής Κυβέρνησης την οποία υπηρετείτε;

Πως γίνεται την ίδια χρονική περίοδο που έχετε εγκρίνει να προσευχηθούν μαζικά οι εισερχόμενοι λαθρομετανάστες στα δύο μεγάλα αθλητικά κέντα στην Αττική, στο ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ για το τέλος του ραμαζανιού εσείς να στέλνετε Αστυνομικές δυνάμεις να πετάξουν έξω με ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΡΟΠΟ τους Έλληνες Ορθόδοξους Μοναχούς από τον χώρο μετανοίας τους που έχουν δώσει μάλιστα όρκο να αφήσουν την τελευταία τους πνοή!

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι την ίδια περίοδο ο γνωστός σε όλους τους Έλληνες Τουρκόφιλος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος. Μπουτάρης έχει καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουν το Μπαιράμι στο Αλατζά Ιμαρέτ της Θεσσαλονίκης.

Που να καταλάβετε εσείς από αυτά κύριε!
Υπουργέ, αφού μας έχετε αποδείξει εσείς και τα υπόλοιπα μέλη της σημερινής Τροϊκανής Συγκυβέρνησης ότι αισθάνεστε σαν να ζείτε σε άλλη χώρα, για να μην πούμε καλύτερα σε άλλο πλανήτη!

Τέλος κύριοι της Δικομματικής Τροϊκανής Κυβέρνησης από ότι φαίνεται πολεμάτε την Ορθοδοξία και τους Έλληνες Πολίτες αγκαλιάζοντας συγχρόνως τους παράνομα εισερχόμενους Φονταμενταλιστές Ισλαμιστές!

Κατσούρης Ιωάννης
Γραμματέας Μεταναστευτικού Ανεξαρτήτων Ελλήνων

... χωρίς να προχωρήσει απαραίτητα σε αυτονομία προς τους Κούρδους

Ο ηγέτης του τουρκικού κοινοβουλευτικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας –BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι πρότεινε ότι αντί να υπάρχει μια Κεντρική Κρατική Δομή, στο τουρκικό κράτος, που να απαρτίζεται από 81 βιλαέτια, όπως είναι σήμερα, θα μπορούσε να διαιρεθεί όλη η τουρκική επικράτεια σε 20 με 25 περιοχές με ενισχυμένες εξουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Αντί να υπάρχει μια ειδική αυτονομία μόνο για τους Κούρδους, θα ήταν προτιμότερο το τουρκικό κράτος να εγκαταλείψει το σημερινό συγκεντρωτικό σύστημα διαχείρισης και να κινηθεί προς το μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν είναι αίτημα προς την κουρδική αυτονομία αλλά για μια ανάγκη καλύτερης περιφερειακής διακυβέρνησης και ανάπτυξης. Δεν μπορώ να πω ότι οι Κούρδοι δεν έχουν δικαίωμα για ένα δικό τους κράτος, αλλά σήμερα ζουν στην τουρκική επικράτεια και θέλουν να χρησιμοποιούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να ζήσουμε μαζί», δήλωσε ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος BDP στο κανάλι CNN Turk.
-->

Προειδοποίηση σε περίπτωση τυχόν αναθεώρησης της βουλγαρικής θέσης για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τονίζοντας ότι κάθε αλλαγή της πολιτικής θα είναι επιβλαβής και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Μπορίσοφ με την ευκαιρία της συνάντησης των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας και του νοτιοσλαβικού κράτους στη βουλγαρική πόλη Κιουστεντίλ τόνισε ότι όποια επιστροφή στην πολιτική του συμβιβασμού και των παραχωρήσεων θα είναι σε βάρος των πολιτών των Σκοπίων με βουλγαρική συνείδηση, θα εξάρουν τα λόγια μίσους κατά της Βουλγαρίας και θα δώσουν τροφή για εδαφικές διεκδικήσεις.


«Η Βουλγαρία δεν πρέπει να στηρίζει άνευ όρων την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση του νοτιοσλαβικού κράτους και την πορεία του προς τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να η θέση μας να είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και να διακυβεύεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», είπε ο Μπορίσοφ.

Ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι, πρέπει να καταστήσει σαφές ότι έχει προτεραιότητα η σύμβαση καλής γειτονίας και μετά η όποια υποστήριξη προς την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με το βουλγαρικό Focus.
-->
Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που συνειδητοποιούν πλέον ότι χωρίς να αλλάξουμε το Σύνταγμα της χώρας, δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου από την κρίση και οικονομικής ανάκαμψης προς όφελος του λαού. Όταν ο αριθμός αυτός φτάσει μια συγκεκριμένη κρίσιμη μάζα, τότε όλα θα πάρουν τον ιστορικό δρόμο τους.

Γιατί όμως πρέπει πρώτα να αλλάξει το Σύνταγμα; Τι ρόλο μπορεί να παίξει ένα συνταγματικό κείμενο; Και στο κάτω κάτω δεν ευθύνεται το συνταγματικό κείμενο για όλα αυτά που κάνουν οι πολιτικοί, αλλά ευθύνονται οι ίδιοι οι πολιτικοί που δεν το εφαρμόζουν. Δυστυχώς όμως, αυτά είναι αφελή ερωτήματα και επιδερμικές κρίσεις και το χειρότερο είναι ότι διοχετεύονται από το ίδιο το σάπιο και διεφθαρμένο «συνταγματικό τόξο», κατά κόσμο πολιτικό σύστημα, προκειμένου να μην ζητήσει ο λαός αλλαγή του Συντάγματος.

Η απάντηση είναι απλή και είναι μπροστά στα μάτια μας. Το Σύνταγμα (δεν υπάρχει τουλάχιστον αμφιβολία περί αυτού) καθορίζει τον φορέα άσκησης της εξουσίας. Όποιος όμως ασκεί την εξουσία αυτή την περίοδο της κρίσης, είναι και αυτός που ελέγχει τις παραμέτρους και τις εξελίξεις της κρίσης. Και όποιος ελέγχει τις παραμέτρους και τις εξελίξεις της κρίσης, είναι εκείνος που θα χρησιμοποιήσει την κρίση και τις «ευκαιρίες» που γεννά η κρίση προς ίδιον όφελος.

Αυτή τη στιγμή, τις παραμέτρους και τις εξελίξεις της κρίσης τις ελέγχουν η τρόϊκα, η Γερμανία και φυσικά η ντόπια παρασιτική ολιγαρχία που ελέγχει το «δημοκρατικό τόξο». Ερωτάται λοιπόν ο κάθε εχέφρων και νοήμων πολίτης τι πιστεύει; Πιστεύει άραγε ότι όλοι αυτοί θα χρησιμοποιήσουν την κρίση προς όφελος του ελληνικού λαού ή για δικό τους όφελος; Νομίζουμε ότι η απάντηση είναι σχετικά εύκολη.

Επομένως η αλλαγή του Συντάγματος είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να αλλάξει ο κεντρικός φορέας άσκησης της εξουσίας και ο έλεγχος των παραμέτρων και των εξελίξεων της κρίσης να περάσει στα χέρια των πολιτών. Έστω με μια απλή αλλαγή, όπως για παράδειγμα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, ώστε το κέντρο βάρος των αποφάσεων να περάσει προς την πλευρά των πολιτών. Επιτέλους, πρέπει να συμμετέχουμε κι εμείς στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Εκτός πια και αν θεωρούμε τους εαυτούς μας ανικάνους να αποφασίζουμε.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Όμως είναι βέβαιο, πως ούτε η τρόϊκα, ούτε η ντόπια ελίτ θα επιτρέψουν να γίνει αυτή η αλλαγή που αυτόματα θα τους καταργήσει. Αντίθετα, εκείνο που θα το δούμε τουλάχιστον να επιχειρείται, είναι να περάσουν στο ελληνικό Σύνταγμα τις επιταγές της τρόϊκας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό ο λαός.
Ένας λαός σε απόλυτη αφασία... ζει άραγε; Αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει γύρω του; Ζούμε στην εποχή της απόλυτης παράκρουσης, με απολύτως αντιφατικά μηνύματα, πλήρης ηθική κατάπτωση, πολιτισμική καταβαράθρωση, αδυναμία συγκέντρωσης, προσανατολισμού, και ανάληψης ευθυνών.

Αν δεν το έχουμε αντιληφθεί η χώρα πορεύεται, ανάλογα με το αν έχει ή δεν έχει "Δελτίον". Χιλιάδες συμπολίτες μας, ανά τις πόλεις της Ελληνικής επικράτειας, σιτίζονται από Δήμους και κοινωνικούς φορείς. Όσοι δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν το "Δελτίο", αναζητούν μέσα από τους κάδους απορριμάτων, ότι δεν κατάφεραν τα αδέσποτα "κατοικίδια" να βρουν. Είναι άλλωστε αυστηρά τα κριτήρια, που πρέπει να πληρούνται. Βλέπετε "είμεθα Κράτος οργανωμένον" και τηρούμε στα στερνά μας την "Τάξη" και την "Ασφάλεια"!!! Για όσους δεν προβλέπονται τα ανωτέρω, προβλέπεται το "Δελτίο" του μπακάλη, του περιπτερά κοκ. Δανεικά τρόφιμα μέχρι τον επόμενο μήνα, τον παρεπόμενο και το βερεσοτέφτέρο γίνεται σεντόνι.

Χιλιάδες συμπολίτες μας έμειναν χωρίς θέρμανση, διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, που έθεσε το κυβερνητικό επιτελείο, για να εξασφαλίσουν επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γι αυτούς δεν υπήρξε "Δελτίο καυσίμων". Στον αντίποδα όσοι μπορούσαν να πάρουν το "Δελτίο", κατ' ουσίαν τους ήταν άχρηστο, ακριβώς επειδή δεν διέθεταν ούτε το υπόλοιπο ποσό για την προμήθεια πετρελαίου. Οι υπόλοιποι μπορεί και να κάηκαν ζωντανοί με ότι αυτοσχέδιο τρόπο προσπάθησαν να ζεσταθούν.

Αντίστοιχα χιλιάδες είναι και εκείνοι που προμηθεύονται φάρμακα με το "Δελτίο". Ως ανασφάλιστοι και άνεργοι όμως δεν περιλαμβάνονται όλοι. Υπάρχουν εξίσου άλλες τόσες χιλιάδες που δεν έχουν το πολυπόθητο "Δελτίο". Μα και εδώ οι λόγοι είναι απλοί. Άνεργος θεωρείσαι όταν έχεις τις προϋποθέσεις που ζητά το κράτος. Το μηδενικό εισόδημα δεν σημαίνει άνεργος! Αν έχεις στην κατοχή σου κάποιο ακίνητο (πρώτη κατοικία), ή ένα αυτοκίνητο δεν θεωρείσαι άπορος! Οπότε δεν μπορείς να εξασφαλίσεις το πολυπόθητο "Δελτίο". Μπορείς να πουλήσεις το ακίνητο σου ή το αυτοκίνητό σου για να ζήσεις... σας θυμίζει κάτι;

Εν συνεχεία έχουμε το "Δελτίον νοσηλείας". Για να νοσηλευτείς σε ένα νοσοκομείο, μπαίνουν οι προϋποθέσεις του κράτους. Αν δεν τις καλύπτεις, τότε οι δαπάνες νοσηλείας μπορούν να καλυφθούν μέσα από την εκποίηση της περιουσίας σου. Δεν έχει σημασία το μηδενικό σου εισόδημα και η ανεργία σου... αν μπορείς να εξασφαλίσεις την δαπάνη νοσηλείας, θα ζήσεις.

- Έχεις ένα σπίτι πούλησε το!
- Μα, δεν αγοράζει κανείς εκτός και αν το "χαρίσω".
- Έτσι όμως είναι αγορές... αν θες να ζήσεις, "αγαπούλα, πούλα".
- Μα, αυτά συνέβαιναν σε κατοχικές περιόδους και τα έκαναν οι μαυραγορίτες. Ο παππούς μου πούλησε το σπίτι του για να εξασφαλίσει ένα τενεκέ λάδι.
- Μα, ξεΜα δεν έχει... Εναλλακτικά μπορείς να πεθάνεις αρκεί να έχουν εξασφαλίσει οι οικείοι σου τα έξοδα για το τελευταίο ταξίδι.

Ακολούθως έχουμε το "Δελτίον εκπαίδευσης". Κάτω από αυστηρότερες προϋποθέσεις θα μπορείς να αποκτάς πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες! Μα αυτό θα μου πείτε ίσχυε και πριν! Αν δεν το αντιληφθήκατε ούτε αυτό, τα κριτήρια πια, είναι τέτοια, που ουσιαστικά μια οικογένεια με χαμηλό εισόδημα δεν έχει κανένα πόρο για να σπουδάσει το παιδί της. Ποιός έχει σήμερα 700 ευρώ κατ' ελάχιστο το μήνα, για να σπουδάσει το παιδί του σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο; Αν δεν μπορεί τουλάχιστον να εξασφαλίσει την είσοδό του στη "Φοιτητική Εστία" και να απαλλαγεί από τον βραχνά των 400 ευρώ τουλάχιστον ανά μήνα (ενοίκιο, κοινοχρηστα, ρεύμα, νερό, διαδίκτυο κλπ), πώς θα το στείλει να σπουδάσει και πού;

Και για να μην μακρηγορούμε άλλο, ας πούμε άλλο ένα "Δελτίο" που μπαίνει οσονούπω στην στην ζωή μας. Πρόκειται για το "Δελτίον αυτοκίνησης". Τα τέλη κυκλοφορίας θα προσαρμοστούν σε μηνιαία βάση, έτσι ώστε όποιος αδυνατεί να πληρώσει ετήσια τέλη να πληρώνει μηνιαία!!! Αυτοκίνητο με το Δελτίο!!! Στο μυαλό του φιλελεύθερου αυτό είναι πρόοδος και δίκαιο μέτρο. Δυστυχώς όμως αυτό το μυαλό είναι μυαλό κατάντιας... είναι το μυαλό του συμβιβασμένου, του υποτακτικού. Είναι το μυαλό του συστήματος που παράγει ανθρωπόμορφα ζόμπι. Κανείς δεν σκέφτεται ότι αυτό το "Δελτίο" είναι άλλη μια απόδειξη της πολυδιάστατης κοινωνικοπολιτικής πτώχευσης. Σε άλλες εποχές, με το υπάρχον σύστημα, ενδεχομένως και να ήταν δίκαιο. Για ποιό λόγο όμως η καθεστηκυία τάξη παρέχει αυτό το "Δελτίο" στους Έλληνες;

Είναι δεδομένο ότι τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμησης, τους φόρους Καυσίμων-Πολυτελείας-Τεκμηρίων κλπ βαίνουν δραματικά μειούμενα. Με ποιό τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε τα ίδια έσοδα, μειώνοντας παράλληλα το συναλλαγματικό βάρος των καυσίμων; Θα δώσουμε την "δυνατότητα" στον άλλον να κινήσει το αυτοκίνητό του έστω και για λίγο. Αυτό το μέτρο θα έχει απόδοση κυρίως τις ημέρες των εορτών και των θερινών διακοπών, αφού αν μπορείς να πληρώνεις μηνιαίο τέλος θα σου κοστίσει όσο η μεταφορά σου με ένα μαζικό μέσο μεταφοράς. Κανείς όμως δεν αντιλαμβάνεται, ότι ανοίγει πάλι ο δρόμος της αύξησης των διάφορων τελών και φόρων κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται, ότι η παροιμία από τα "ολότελα καλή και η Παναγιώταινα", μας έχει λοβοτομήσει. Κανείς δεν λέει ότι αυτού του είδους τα "Δελτία" είναι για να σε κάνουν να σωπάσεις και όχι για να καλύψεις την ένδειά σου...

Έχουμε μείνει συμβιβασμένοι, σκυφτοί, αποδεχόμενοι το ρόλο του πειραματόζωου. Στις πόσες ανάσες μπορεί να ζήσει, στις πόσες μπουκιές; Πόσο ακόμα μπορεί να συνθλιβεί; Πόσους μήνες θα αντέξει χωρίς τροφή, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς σπίτι; Αν του δίνουμε ψίχουλα, στα πόσα ψίχουλα θα μας πει ευχαριστώ; Στα πόσα "Δελτία" θα επέλθει έκρηξη; Η πικρή αλήθεια είναι πως η λοβοτομή έχει τελεστεί δεκαετίες πίσω. Όταν ξεκίνησε το σύστημα αυτό να παράγει συμβιβασμένους, προδότες, οσφυοκάμπτες. Ξεκίνησε από όταν σου ζητούσε να αποκηρύξεις την ιδεολογία σου για να μην υποστείς ισόβιο εγκλεισμό, βασανιστήρια ή εκτέλεση. Ξεκίνησε από τότε που σου παρουσίαζε εικονικά "Δελτία" προς αποφυγή και τώρα στα σερβίρει ωμά και τα τρως αμάσητα. Η αλήθεια είναι, ότι οι παππούδες έδωσαν στους γονείς σου τα "Δελτία" και εκείνοι με την σειρά τους σε εσένα. Το καπιταλιστικό σύστημα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε απομυζούσε είτε ως σοσιαλδημοκρατικό, είτε ως φιλελεύθερο, είτε μετέπειτα ως νεοφιλελεύθερο.

Κλείνω με τους μερικούς στίχους του Κ. Βάρναλη... "Οι Μοιραίοι":

- Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί! Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα.

Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει μας πατεί. Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

Γράφει ο Κάντζος Αριστείδης
«Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει», δηλώνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Υποστηρίζει δε ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.

«Αλλάξτε ρότα!», καλεί τους Ευρωπαίους ο Αμερικανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung και προτείνει τη δημιουργία κοινωνικού συμφώνου, το οποίο θα αμβλύνει την ένδεια. «Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τονίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ και αναφέρεται στην «τρομερά υψηλή ανεργία των νέων» αλλά και στην εικόνα των ηλικιωμένων που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. «Εκατομμύρια άνθρωποι κατρακυλούν, το σύστημα υγείας καταρρέει. Βιώνουν μια κοινωνική κρίση, όπως την ξέρουμε μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κι αυτό συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης. Για μένα είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανησυχεί πολύ. Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ο οικονομολόγος τάσσεται κατά της πώλησης της ΔΕΠΑ. «Πρέπει γι' αυτό να σημάνει συναγερμός σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα μονοπώλιο αερίου αποτελεί μια μηχανή που κόβει χρήμα με σταθερά κέρδη και τζίρο. Παραιτείται λοιπόν κανείς από μια σταθερή πηγή εσόδων, για να εισπράξει σήμερα λίγα χρήματα; Πότε κάνει κάτι τέτοιο μια κυβέρνηση; Μόνον όταν και η ίδια δεν πιστεύει πλέον ότι θα επιζήσει για πολύ», υποστηρίζει και προβλέπει ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα πάψουν να πηγαίνουν καλά και οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.

«Έτσι θα ξεκινήσει μια φυγή τραπεζικών κεφαλαίων», σημειώνει και εκτιμά ότι τότε θα επιλεγεί μια λύση πιθανόν στο πρότυπο αυτής που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.

«Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν περιουσίες και η οικονομία εντελώς ξαφνικά θα συρρικνωθεί δραστικά. Και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», αναφέρει.

Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: «Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων», δηλώνει.

Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει:

«Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει.

Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ:

«Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».

Είναι δύσκολη πολύ ετούτη η ανηφοριά αδερφέ μου.

Σου κόβει την ανάσα, σου κάνει κομμάτια το κορμί.

Μα είσαι τυχερός, γιατί από τα πριν ξέρεις πως στην κορφή της θα ξαποστάσεις.

Κι από εκεί ψηλά, μαζί με τον Θεό, θα δεις όλα τα θαύματα της γης κι όλα τα χρώματά της.

Και τότε με φωνή γεμάτη δάκρυα, γιομάτος από όσα θά 'χεις δει, τότε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θα φωνάξεις πως είσαι λεύτερος να ζήσεις κι έτοιμος ν' αποθάνεις επειδή ετούτη δω η ανηφόρα σε δίδαξε πώς να κοιτάξεις στην καρδιά και πώς την ψυχή σου να ακούσεις, το κάλεσμα εκείνο το μυστικό που γίνεται μία φορά στα χίλια χρόνια.

Και ήσουν τυχερός εσύ, μα πιότερο εγώ που μπόρεσα και κρατήθηκα δίπλα σου κι έζησα έτσι εκείνα που μονάχα οι άγγελοι και οι άγιοι μπορούν να βλέπουν.

Σαν σταθείς στην άκρη του γκρεμού μην φοβηθείς, γιατί είσαι σε χέρια αγγέλων. 

Μόνο στάσου εκεί και κοίτα ψηλά, στο απέραντο αυτού του υπέροχου ουρανού, για να μετρήσεις στα αστέρια πόσα είναι τα δώρα που σε περιμένουν…

Κάμε ησυχία λοιπόν και αφουγκράσου, για να μπορέσεις ν’ ακούσεις εκείνη τη μυστική φωνή που σαν φως θα έρθει στην ψυχή, να σου χαράξει το δρόμο μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Κι έτσι απόμεινα όρθιος… Κι έτσι έζησα για να δω το έλεος του δημιουργού μου...


Υ.Γ: Να με συγχωρείτε, αλλά αυτά τα λόγια μου καίγαν το μυαλό, σαν σκέφτηκα πως ο δημιουργός μας έδωσε το σπίτι του, για να το κάνουμε εμείς πατρίδα…


Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...Τι είναι τελικά η Ευρώπη των 28; Τίποτα άλλο από μια παράλογη «ένωση» κρατών, με διαφορετικές πολιτικές, διαφορετικές κουλτούρες και λαούς, που ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους. Διοικείται από τη Γερμανία και τους βόρειους δορυφόρους της και όπως απέδειξε η κρίση χρέους, οι αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης έχουν εγκαταλειφθεί και καταπατηθεί ενώπιον του κέρδους και των συμφερόντων. Η πολιτική για στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν ισχύει για όλους…


Το τελευταίο επεισόδιο που έχει σχέση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αποδεικνύει τον παραλογισμό αυτής της «ένωσης», που επιχειρεί ανεπιτυχώς να έχει μία κοινή γραμμή σε όλα τα θέματα και βεβαίως δεν τα καταφέρνει ποτέ. Σε ότι αφορά μάλιστα την Κύπρο στήριξε το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, υποστήριξε δηλαδή τη δύναμη που κατέχει το νησί. Ενώ έπρεπε να σταθεί απέναντι στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου.

Ως γνωστόν, η ΕΕ ανακοίνωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της, οι οποίες αποκλείουν από τη συνεργασία με το Ισραήλ τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι γραμμές αυτές προβλέπουν πως από το 2014 όλες οι συμφωνίες με το Ισραήλ που θα αφορούν χορήγηση βοήθειας της ΕΕ θα πρέπει να ορίζουν σαφώς ότι δεν εφαρμόζονται στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν θα διαφωνήσω, αν και πλέον με το Ισραήλ, η Αθήνα και η Λευκωσία συνθέτουν μια στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο που αναμένεται να βοηθήσει εξαιρετικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την πικρία που προκαλεί η συμπεριφορά των Παλαιστινίων σε όσους στηρίξαμε τον αγώνα τους από την παιδική μας ηλικία -και δεν περιαυτολογώ- η κατοχή είναι κατοχή και πρέπει να μας βρίσκει απέναντι.

Αυτό που προκαλεί οργή και αγανάκτηση είναι ότι η ΕΕ που επιβάλλει όρους στο Ισραήλ είναι η ίδια Ένωση που στηρίζει την κατοχή στην Κύπρο, ενισχύοντας οικονομικά και με άλλους τρόπους το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Έρογλου, που υπάρχει μόνο λόγω της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας. Διότι χωρίς τον κατοχικό στρατό και χωρίς την οικονομική βοήθεια της ΕΕ, δεν θα άντεχε ούτε μέρα η κατοχή στην Κύπρο. Το παράδοξο είναι ότι η Αθήνα και η Λευκωσία συμφώνησαν με τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές.

Ειλικρινά… Δεν βρέθηκε ένας Έλληνας ή Κύπριος διπλωμάτης να απαιτήσει από την ΕΕ να επιδείξει την ίδια συμπεριφορά και για τους κατακτητές της Κύπρου;Του Κωνσταντίνου Φίλη

Η επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, μετά από πολύμηνες ανεπιτυχείς προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, σηματοδοτεί την επιθυμία των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα σε μία κρίσιμη καμπή, τόσο εσωτερικά, όσο και περιφερειακά αλλά και ευρωπαϊκά.

Παραμένει, βέβαια, ερώτημα γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος απέφευγε μέχρι σήμερα να απευθύνει πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό. Και, μάλιστα, σε μία περίοδο που η Ουάσιγκτον απέδιδε ολοένα και αυξανόμενο ρόλο και λόγο στη γείτονα. Oι ΗΠΑ ισορροπούν –έστω στους τύπους- τη στάση τους στην περιοχή, μετά από ένα διάστημα έντονης φιλοτουρκικής στάσης και, ενδεχομένως, αναμένουν από εμάς να πράξουμε ανάλογα σε σχέση με την εμφανή πρόσδεσή μας στο γερμανικό άρμα.

Και ναι μεν η θέση της Τουρκίας για μία σειρά από ζητήματα (Συρία, Ιράν, Ιράκ, μουσουλμανικός κόσμος, Κουρδικό, σχέσεις με Ισραήλ) είναι δεσπόζουσα, εντούτοις με ελάχιστες εξαιρέσεις απέχει απ’το να χαρακτηριστεί εποικοδομητική. Επιπρόσθετα, ο Ομπάμα, που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη προσωπική συμπάθεια για τον Ερντογάν, κατά το παρελθόν δεν ήταν διατεθειμένος να τον ενθαρρύνει στην υιοθέτηση μίας πιο υπεύθυνης στάσης, ειδικά στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο. Όμως, η αμετροέπεια του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική δημιούργησε νέα μέτωπα για τις ΗΠΑ, σε μία περίοδο που επιθυμούν τη μερική τους αποστασιοποίηση από την περιοχή, ενώ η διαχείριση της εσωτερικής κρίσης έπληξε την εικόνα του, εγείροντας ερωτηματικά για τις πραγματικές του προθέσεις.

Η πτώση Μόρσι στην Αίγυπτο ανέδειξε, με τη σειρά της τα όρια της ανάπτυξης καθεστώτων μίας δήθεν μετριοπαθούς ισλαμικής αντίληψης και συνάμα δημιούργησε δεύτερες σκέψεις στους Αμερικανούς για την αναγκαιότητα υποστήριξης τους.

Το ρευστό περιφερειακό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή πληγή της Συρίας, το φόβο εξαγωγής της κρίσης στο Λίβανο (ενδεχομένως και στην Ιορδανία), την ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, που πιθανότατα θα γεννήσουν νέα εξτρεμιστικά στοιχεία από τους κόλπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, την άτεγκτη στάση Ιράν και Ισραήλ γύρω απ’το πυρηνικό πρόραμμα του πρώτου, την επιστροφή του Ιράκ στην αστάθεια, την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, και τις αβεβαιότητες για την πορεία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Εντός αυτού του ασφυκτικού πλαισίου, η «προβληματική» και δοκιμαζόμενη Ελλάδα, παρότι δεν φαντάζει πια ως χρήσιμος εταίρος, εντούτοις, αποκτά αξία από το ό,τι νοείται ως ταλαντευόμενη περίπτωση, η τύχη της οποίας μπορεί να γύρει την πλάστιγγα είτε προς δυσμενέστερες εξελίξεις με τη δημιουργία κενού ασφαλείας στην περιοχή, είτε προς τη σταδιακή αποκλιμάκωση της κατάστασης, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό κομμάτι της Μεσογείου.

Η επιλογή του Διαδρατικού Αγωγού (TAP), ο οποίος ανοίγει το Νότιο Ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία, θεωρήθηκε από τους Αμερικανούς μία θετική εξέλιξη και, κατ’ επέκταση, συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος. Αυτό που, βέβαια, βοήθησε περισσότερο ήταν αφενός η διαφαινόμενη απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar, αφετέρου και κυρίως η αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Ως προς την τελευταία, η συμμετοχή εταιρειών με δεσμούς με τις ΗΠΑ (π.χ. από το Κατάρ) δεν αποκλείεται. Αυτό, πιθανότατα, θα είναι και το μοντέλο συνεισφοράς των Αμερικανών στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, αν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες: η προτροπή σε επενδυτές τρίτων κρατών να μετάσχουν της διαδικασίας.

Το ζήτημα της ονομασία της FYROM επανέρχεται, κυρίως, λόγω του μπλοκαρίσματος εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, πρέπει να αναλογιστούμε αν μετά από δύο δεκαετίες η στάση μας χρήζει αναθεώρησης, να αναρωτηθούμε γιατί κάθε νέα πρόταση είναι χειρότερη της προηγούμενης και αν εν τέλει αξίζει η εξάντληση του διπλωματικού μας κεφαλαίου για την ονομασία, ενώ τα εθνικά μας συμφέροντα υποχωρούν σχεδόν παντού. Μετά από σειρά πετυχημένων διορισμών, η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη θέση ειδικού απεσταλμένου θα δώσει την πολυπόθητη λύση!

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στο Κυπριακό. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να αποσυνδέσουμε την εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού. Η ωριμότητα των συνθηκών επίλυσης δεν προσδιορίζεται ούτε από την πρόσφατη οικονομική κρίση της Μεγαλονήσου, ούτε από την εξέρευση υδρογονανθράκων (που είναι αποκλειστικό θέμα της Κύπρου το πώς θα τους διαχειρισθεί), ούτε από την αναγκαστική συνεκμετάλλευση, όπως επιδιώκει η Τουρκία, ούτε πολύ περισσότερο από τη δημιουργία κλίματος δυνητικής αποσταθεροποίησης λόγω των απειλών της Άγκυρας. Άλλωστε, πολλές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας συμμετέχουν ήδη, και θα συνεχίσουν να το κάνουν στην αξιοποίηση των κυπριακών αποθεμάτων, αναιρώντας εν τοις πράγμασοι τους τουρκικούς σχεδιασμούς και εκβιασμούς.

Οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται καλύτερα από τους Ευρωπαίους τι θα συνεπαγόταν για τα συμφέροντά τους και την ευρύτερη περιφέρεια αν η Ελλάδα μετεξελίσσονταν σε «μαύρη τρύπα». Η απομάκρυνση από τους δημοσιονομικούς στόχους, οι ανεδαφικές απαιτήσεις της Τρόικας που μας βυθίζουν στην ύφεση, και η αδυναμία/απροθυμία υλοποίησης στοιχειωδών υποχρεώσεων, καταδεικνύουν το ασταθές εγχώριο περιβάλλον και αργά η γρήγορα -ορίζοντας οι γερμανικές εκλογές- θα επαναφέρουν τα πλέον καταστροφικά σενάρια για τη χώρα.

Πιθανολογώ πως οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να προλάβουν σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις. Συνεπώς, θα προσφέρουν στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, θα συνεχίσουν να ασκούν έμμεση πίεση προς τη Γερμανία να αλλάξει πολιτική (δεδομένου πως η ευρωπαϊκή κρίση λόγω αλληλεξάρτησης επιδρά και στην αμερικανική οικονομία), ενισχύοντας έτσι μερικώς τη θέση της Ελλάδας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε πως μέχρι σήμερα οι πιέσεις των ΗΠΑ σε μία σειρά από ζητήματα –π.χ. περιορισμός λιτότητας- δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ το πρόσφατο ταξίδι Ομπάμα στο Βερολίνο επιβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον θεωρεί σχεδόν αποκλειστικό της συνομιλητή (ίσως και το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος) από πλευράς ΕΕ τη Γερμανία.

*Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.Η ιστορική πόλη – προπύργιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Συρία, η Χομς, η αποκαλούμενη και ως «πρωτεύουσα της επανάστασης», έπεσε τελικά στα χέρια των δυνάμεων του συριακού Στρατού και της Χεζμπολάχ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την οριστική ανακατάληψη του Χαλεπιού, της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, που θα σημάνει και την τελική επικράτηση των δυνάμεων του Άσαντ έναντι των διαιρεμένων και εξαντλημένων – ίσως και «προδομένων» – αντικαθεστωτικών.

Η πόλη βρίσκεται 160 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, με τις πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο να θέλουν τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείπουν άρον-άρον την πόλη.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως πληροφορία-είδηση είναι ότι επιθετικά ελικόπτερα του συριακού στρατού έπληξαν θέσεις των Κούρδων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, χωρίς να εμπλακεί καθόλου η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας, παρότι η πτήση έγινε πολύ κοντά στα σύνορα, αν δεν ήταν «επάνω» στη νοητή συνοριακή γραμμή και στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ΝΑΤΟϊκοί Patriot…

Είναι προφανές, ότι ίσως τους Τούρκους να έχει αρχίσει να τους συμφέρει η παραμονή του Άσαντ, αφού θα είναι σοβαρά αποδυναμωμένος (μεσοπρόθεσμα…), αφού θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδια των Κούρδων για αυτονόμηση, αφού ενδεχομένως φάνηκε να ξεπερνούν τα όρια της συμφωνίας στην οποία φέρονταν να έχουν καταλήξει με το καθεστώς Άσαντ… Το ζητούμενο βέβαια για τις δυνάμεις του Σύρου ηγέτη, είναι το να μην επιχειρήσουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού που θα είναι το επόμενο «θέατρο» εκτός απροόπτου…

Σύμφωνα δε με τον ιστοχώρο «Debka», το μέγα ερώτημα είναι πλέον εάν οι Δύση θα επιδιώξει να σταματήσει τον Άσαντ στο Χαλέπι, αφού ο χρόνος τελειώνει και οι στρατιωτικές επιλογές – με κόστος μέχρι ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα – που ανέφερε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, έχουν ξεπεραστεί από τις ραγδαίες εξελίξεις…

Πηγή Defence-Point


Σε επιφυλακή από την περασμένη 25/7/2013 μέχρι και το Σάββατο 27/5/2013, βρίσκονταν τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ένα από αυτά ανέκοψε μάλιστα την πορεία ιταλικού πλοίου που ενεργούσε για λογαριασμό της Cyta.

Τις προθέσεις τους, αναφορικά με την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και γενικότερα τις εργασίες που γίνονται για το φυσικό αέριο, δείχνουν ολοένα και με πιο έντονο τρόπο οι Τούρκοι, σε μία προσπάθεια να στείλουν μηνύματα τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και προς τους διεθνείς «παίκτες» του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης», το ιταλικό πλοίο «Odin Finder», ενώ εξερχόταν από το σημείου που συναντούνται τα οικόπεδα 7 και 1 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, καθώς πραγματοποιούσε εργασίες για την πόντιση ειδικού καλωδίου της Cyta, προσεγγίστηκε από πυραυλάκατο του τουρκικού πολεμικού στόλου, η οποία είχε ξεκινήσει από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το τουρκικό πλοίο, ζήτησε από τον καπετάνιο του ιταλικού πλοίου να σταματήσει τις εργασίες του, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Το ιταλικό πλοίο προσπάθησε να συνεχίσει τις εργασίες του, αλλά η πυραυλάκατος ανέκοψε την πορεία του, αναγκάζοντας το σε ελιγμό, ενώ διενεργούσε συνεχώς κύκλους γύρω από το ιταλικό πλοίο.
Αμέσως το ιταλικής σημαίας πλοίο επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας οδηγίες.

Το ίδιο απόγευμα συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη από τον αρχηγό του ΓΕΕΦ, ο οποίος και ενεργοποίησε το κέντρο ελέγχου κρίσεων.

Τελικά το ιταλικό πλοίο επέστρεψε επέστρεψε και με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά, σταμάτησε κοντά στις ακτές της Πάφου, όπου και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τουρκική πυραυλάκατος παρέμεινε στα ανοικτά της Πάφου, προκειμένου να εμποδίσει τυχόν νέα προσπάθεια του πλοίου να επιστρέψει στην περιοχή, ενώ λίγες ώρες μετά εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή δεύτερο πολεμικό πλοίο, το οποίο παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το Σάββατο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη προβεί σε διαβήματα, καταγγέλλοντας τις τουρκικές προκλήσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ιταλίας.
Tου Πάρι Καρβουνόπουλου

Η συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέϊγκελ απόψε -ώρα Ελλάδος 22.00- αναμένεται με ενδιαφέρον όχι γιατί περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις περί εξοπλισμών με την μορφή αμερικανικής βοήθειας. Αυτό που ενδιφέρει περισσότερο την ελληνική πλευρά είναι η διατύπωση των αμερικανικών προθέσεων στην περιοχή και ο ρόλος τον οποίο η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει . Με λίγα λόγια πως οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και την πορεία της στο άμεσο μέλλον. Η συνάντηση του Αβραμόπουλου με τον Χέϊγκελ γίνεται λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα των αμερικανικών προθέσεων.

Η “εσωστρέφεια” μας έκανε κομπάρσους

Δεν ευθύνεται μόνο η οικονομκή κρίση που χρησιμοποιείται πολλές φορές και ως βολική δικαιολογία, για τον ρόλο “κομπάρσου” που η Ελλάδα παίζει τα τελευταία χρόνια σε μια περιοχή του πλανήτη στην οποία κρίνονται πολλά . Η “εθνική μας εσωστρέφεια” δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι Αμερικανοί παρά τα γραφόμενα και λεγόμενα δεν έχουν “ξεγράψει” την Ελλάδα. Ούτε από σύμμαχο ,ούτε ...από πελάτη. Μας ενδιαφέρει το πρώτο χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποφύγουμε και το δεύτερο. Βλέποντας τον χάρτη της περιοχής εύκολα κανείς κατανοεί ότι το επιχείρημα πολλών πως “η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει” δεν έχει καμία λογική.

Σε μια περίοδο που η φράση “η Μεσόγειος φλέγεται” δεν παραπέμπει ούτε στην γνωστή ελληνική ταινία ,ούτε σε δημοσιογραφική υπερβολή, αλλά στην σκληρή πραγματικότητα είναι σαφές ότι η Ελλάδα με τα πολλά και μεγάλα οικονομικά της προβλήματα αποτελεί μια τελείως διαφορετική περίπτωση σε σχέση με όσα συμβαίνουν στις χώρες γύρω της. Με μια Τουρκία σε κατάσταση αναταραχής ,την Μέση Ανατολή σε πλήρη αποσταθεροποίηση και τις χώρες της βόρειας Αφρικής με πρώτη την Αίγυπτο να ζουν σε ρυθμούς ταραχών και εμφύλιου πολέμου, η Ελλάδα μοιάζει ...όαση ηρεμίας και ασφάλειας. Επαναλαμβάνουμε σε σχέση με όσα αντιμετωπίζουν οι χώρες γύρω της .

Αυτά τα δεδομένα δίνουν εκ των πραγμάτων ρόλο στην Ελλάδα στα όποια αμερικανικά σχέδια στην περιοχή. Οι στρατιωτικές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής δεν φαίνεται να αποτελούν προτεραιότητα της αμερικανικής ηγεσίας , αυτή τη στιγμή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί και δεν είναι πάντα έτοιμες να χρησιμοποιηθούν. Και η Ελλάδα σ΄ αυτή τη περίπτωση έχει -θέλοντας και μη - σημαντικό ρόλο να παίξει.

Και βέβαια για να περάσουμε στα πιο “πιασάρικα” για την “εσωτερική μας κατανάλωση” που έχει σχέση με την εσωστρέφεια που μας ταλαιπωρεί. Ναι οι αμερικανοί θέλουν να ¨κάνουν δουλειές” στην Ελλάδα. “Δουλειές” που έχουν να κάνουν με τους εξοπλισμούς. Στους οποίους επιχειρούν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους με την μέθοδο της “παραχώρησης” παλαιού υλικού. Η πρόσφατη αποδοχή των παμπάλαιων Μ 113 ήταν περισσότερο μήνυμα -διαβεβαίωση προς την Ουάσινγκτον ότι ακόμη και οι σκέψεις για αγορά ρωσικών BMP έχουν πλέον χαθεί.

Οι αμερικανοί θα επιμείνουν για την παραχώρηση των αρμάτων μάχης Abrams , για τα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και για ότι άλλο θέλουν να “ξεφορτωθούν” για να μην το πληρώνουν αλλά και για να το χρησιμοποιήσουν για την “επιστροφή” τους στο ελληνικό οπλοστάσιο. Όχι ότι δεν μας εξυπηρετεί αυτή η υπόθεση αλλά χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί για το τι πρέπει να δεχτούμε και τι όχι ώστε να μην μας κοστίσουν οι “παρχωρήσεις” περισσότερα από τα καινούργια.

Αμεριακανικό ενδιαφέρον υπάρχει από ετειρείες για την αγορά των ΕΑΣ και πολλά μπορούν γίνουν και να συζητηθούν και για την ΕΑΒ. Αρκεί στο υπουργείο Οικονομικών ο Στουρνάρας και το Επιτελείο του να σοβαρευτούν.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν και να γραφούν για το τι θέλουν ή τι δεν θέλουν οι αμερικανοί. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι αν ο ΥΕΘΑ απόψε αλλά και ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες είναι “διαβασμένοι” και αποφασισμένοι για το τι πρέπει να επιδιώξουν στις οπωσδήποτε σημαντικές επαφές που θα έχουν σε Πεντάγωνο και Λευκό Οίκο.

Οπωσδήποτε πάντως δεν θα είναι συναντήσεις μόνο ...για φωτογραφία. Όπως προκύπτει στις ΗΠΑ πλέον δεν πάει κανείς για φωτογραφία με υπουργούς και τον πρόεδρο. Καλούνται όσοι έχουν κάτι -με την αμερικανική λογική τουλάχιστον- που μπορεί να συζητηθεί σοβαρά. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές οι “προσκεκλημένοι” πάνε στις συναντήσεις χωρίς να έχουν καταλάβει τους λόγους της πρόσκλησης. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε μια τέτοια περίπτωση.

Πηγή OnAlert


Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων προχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης 30/7/2013 οι λιμενικές αρχές της Χίου, όταν σε έλεγχο διαπιστώθηκε πως μετέφεραν με φουσκωτό σκάφος 7 μέτρων, εκρηκτικά και στρατιωτικό οπλισμό (στρατιωτικά τυφέκια και αντιαρματικά όπλα τύπου Low) από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Δύο από τους συλληφθέντες είναι τούρκοι πολίτες, ενώ οι άλλοι δύο είναι ελληνικής καταγωγής.

Από τη στιγμή της σύλληψής τους και οι τέσσερις αρνούνταν να πούνε οτιδήποτε σχετικά με τα όσα μετέφεραν από την Τουρκία. Όμως, οι γλώσσες τους λύθηκαν όταν άρχισε η προανάκριση, από την οποία προέκυψαν απολύτως ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για την Αστυνομία όσο και για το Λιμενικό.

Σε Κόρινθο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η αντιτρομοκρατική έκανε έρευνες σε συγκεκριμένες κατοικίες, ενώ οι μέχρι στιγμής έρευνες δείχνουν πως πρόκειται για "εισαγόμενη" τρομοκρατία.-->
Γράφει ο Στέφανος Χίος

Υλοποιήθηκε τελικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια και απεστάλη προς συνυπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα η προαναγγελία του Μαρτίου του 2012 περί μηνιαίας πληρωμής αστυνομικών φρουρών σε όσους επικαλούνται σοβαρούς λόγους προστασίας και φύλαξης και έχουν υψηλό ετήσιο εισόδημα. Με το συγκεκριμένο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται ότι:

* Ιδιώτες στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση - συνοδεία ασφαλείας) για διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός, εφόσον έχουν ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν μηνιαίως ως τέλος υπέρ του Δημοσίου το ποσό των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται για την εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών.

* Επίσης, για κάθε διατιθέμενο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας οι ιδιώτες θα καταβάλλουν το ποσό των 50 ευρώ ανά ημέρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ξεκαθαρίζεται ότι η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά ιδιώτες για τους οποίους έχει κριθεί από την Ελληνική Αστυνομία προφανώς προγενέστερα, έπειτα από «σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου», ότι χρήζουν προστατευτικής φύλαξης. Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις για προστατευτική φύλαξη.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζεται ότι το κόστος παροχής υπηρεσιών επιβαρύνεται κατά περίπτωση και με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού που απασχολήθηκε και τις τυχόν ζημιές που προξενήθηκαν σε μέσα και υλικά του Σώματος με υπαιτιότητα του εξυπηρετούμενου. Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων διακόπτεται άμεσα η παροχή της προστατευτικής φύλαξης και των τυχόν διατιθέμενων μέσων και αντίγραφο του τιμολογίου αποστέλλεται για είσπραξη. Με τις διατάξεις του Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης (διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση) επιχειρείται «η απόσβεση του κόστους διάθεσης του προσωπικού, των μέσων και των κάθε άλλης μορφής εξόδων που συνδέονται με την παροχή των ως άνω υπηρεσιών.

Παράλληλα, ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ποσοστό 4% επί των εισπρακτέων αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ένα ακόμη ερώτημα που ζητά απάντηση είναι πόσα από τα πρόσωπα που καλούνται να πληρώσουν δηλώνουν όντως ατομικό εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ και επιπρόσθετα πόσοι υπολογίζονται οι αστυνομικοί οι οποίοι θα απασχοληθούν σε αυτούς ώστε η«δανεική» φύλαξη να μην αποβεί εις βάρος της γενικής αστυνόμευσης.Γράφει ο Στέλιος Κράλογλου

Δημοσιονομικό κενό 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προσδιορίζει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με αντίστοιχα μέτρα, που θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης τριετίας, το οποίο θα ξεκινά από το 2014 και θα φτάνει ως το 2017. Επίσης ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση πρέπει να προσδιορίσει και τα λεγόμενα αδιευκρίνιστα μέτρα των 4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ενσωματωθεί ποσοτικά στους σχεδιασμούς για τη διετία 2014-2015 με την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίου.

Είναι πιθανό το ύψος των παρεμβάσεων να κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι προοπτικές της οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του Μνημονίου. Για τον λόγο αυτόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε απέναντι στην τρόικα, με νέα επιστολή προθέσεων (με ημερομηνία 19/07/2013), ότι η κυβέρνηση θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα (χωρίς να εξαιρούνται, όπως έχει διδάξει η εμπειρία, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις), εάν η τρόικα το κρίνει απαραίτητο!

Στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που δημοσιεύτηκε χθες μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, αναφέρεται ότι τα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος παραμένουν σημαντικά. «Τα βασικά ρίσκα αφορούν την επιμονή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων» αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας. Επιπλέον, η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της έντονης δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2014 και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα καταρτίσει ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2014-2017, στο οποίο θα περιληφθούν και τα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν όμως μόνο τη διετία 2015-2016 και τα οποία θα αποφασιστούν στις επόμενες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 9 Σεπτεμβρίου. Το τελικό ύψος των μέτρων προφανώς θα αυξηθεί για να καλυφθούν, μεταξύ άλλων, και οι ανάγκες του 2017.

Στην έκθεση της τρόικας γίνεται αναφορά και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς ως το τέλος του ερχόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν οριστεί οι έννοιες «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργατικοί δανειστές». Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους, σε συνεργασία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί οι διαδικασίες (στη βάση ενός απλού πρωτοκόλλου) που θα οφείλουν να ακολουθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο έως το τέλος Νοεμβρίου.

Χθες εξάλλου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την αποδέσμευση της δόσης του 1,72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Μερικοί αντιπρόσωποι χωρών άσκησαν κριτική στην αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, ενώ ισχυρίστηκαν, όπως ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, ότι το ελληνικό πρόγραμμα παρουσιάζει προβλήματα.

Στην έκθεσή του ο κ. Τόμσεν αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατάφερε να σημειώσει πρόοδο, αλλά υπογραμμίζει ότι ακόμη απομένουν να γίνουν αρκετά.