Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

29 Ιουλ 2013

Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

«Οι πολίτες έχουν δίκιο να μην εμπιστεύονται την τρόικα», καθώς «ριζικές αποφάσεις, όπως η απόλυση δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, δεν μπορεί να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες», δηλώνει σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής» η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ. Και δεν είναι μόνο οι αποφάσεις για τις απολύσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες…

Για την ακρίβεια, πρόκειται για ειλημμένες (έξωθεν) αποφάσεις τις οποίες η κυβέρνηση της χώρας υλοποιεί μετατρέποντας της χώρα σε αποικία χρέους και τον πληθυσμό της σε δουλοπάροικους.

Ας ρίξουμε καταρχήν μια ματιά (στοιχεία από την εφημερίδα το Έθνος) στην αγορά εργασίας:

- Για 300.000 εργαζόμενους δεν ισχύει πλέον το οκτάωρο
- Πάνω από 240.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν το 2012 ατομικές συμβάσεις
- Οι μειώσεις των αποδοχών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%
- σχεδόν ανύπαρκτες κλαδικές συμβάσεις
- 700.000 εργαζόμενοι αμείβονται με λιγότερα από 586 ευρώ το μήνα.

Το «τοπίο» που περιγράφουν οι παραπάνω αριθμοί συμπληρώνεται αν λάβει κανείς υπόψη τον «εφεδρικό στρατό» των ανέργων που ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πια πρωταθλήτρια Ευρώπης (και) στην ανεργία των νέων.

Ο φερετζές των μεταρρυθμίσεων

Στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης η τρόικα έχει αποφασίσει και η κυβέρνηση των Αθηνών προσπαθεί να υλοποιήσει το ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας:

- «Σκότωσαν» ήδη τον ΟΠΑΠ
- Έχουν δρομολογήσει να «σπρώξουν» λιμάνια, αεροδρόμια
- Είναι έτοιμοι να πουλήσουν τη ΔΕΣΦΑ σε τιμή μικρότερη απ ότι αξίζει ένα περιουσιακό στοιχείο (η Ρεβυθούσα) της επιχείρησης
- Τεμάχισαν τη ΔΕΗ για να επιταχύνουν/ διευκολύνουν το ξεπούλημά της
- Ανοίγουν το δρόμο για το ξεπούλημα και του νερού, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία.

Για το καλό μας

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο μέχρι στιγμής εκσυγχρονισμός μας που σχεδιάζει η τρόικα και υλοποιούν από κοινού οι Σαμαράς (Νέα Δημοκρατία) και Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) πραγματοποιείται με νέα δάνεια τα οποία κατά 98% επιστρέφουν άμεσα στο σεντούκι των τοκογλύφων σωτήρων μας.

Με άλλα λόγια από τα 236,8 δισεκατομμύρια έντοκης «βοήθειας» που έχει λάβει με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις η Ελλάδα στο δημόσιο ταμείο πήγε μόνο το 2%. Τα υπόλοιπα ποσά, απλώς πέρασαν από το λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και κατέληξαν εκεί ακριβώς απ όπου ξεκίνησαν ως λογιστική εγγραφή: Στις τσέπες των τοκογλύφων.

Κάπως έτσι, με τόση δόση εκσυγχρονισμού από την τρόικα και τέτοια πειθήνια εφαρμογή από Σαμαράδες, Βενιζέλους και Στουρνάρες το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα η Eurostat εκτοξεύθηκε στο 160,5% του ΑΕΠ «μεγαλώνοντας» κατά 24,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012.

…Προφανώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς αντιπρόεδρος της Κομισιόν όπως η κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ για να διαπιστώσει ότι η τρόικα «τέλειωσε». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση της διαπίστωσης της Ρέντινγκ υπάρχει μια ουσιώδης παράλειψη: Οι Έλληνες δεν εξέλεξαν καμία τρόικα. Αυτοί λοιπόν που «τέλειωσαν» είναι αυτοί που μας κυβερνούν…Επί σειρά ετών επικεφαλής της αλγερινής οργάνωσης GIA (GRoupe Islamique Armee) ήταν ο 37χρονος Αμπού Τζαμίλ, ο οποίος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρισκόταν στη Βοσνία. Κατά τη γνώμη του, εκεί υπήρχαν πραγματικά φιλική αντιμετώπιση των Μουτζαχεντίν, και εκεί υπήρχαν συνθήκες πολύ καλύτερες, από ότι στο Μαρόκο.

Στη Βοσνία απέκτησε στρατιωτική και τρομοκρατική εμπειρία. Αυτές ειδικά οι επιτυχίες του στο εξωτερικό και οι ευνοϊκές αξιολογήσεις από την πλευρά των συμπολεμιστών του, ήταν που τον προώθησαν σε τόσο υψηλή θέση. Οι Αλγερινοί εξτρεμιστές έχουν εκπαιδευτεί πολύ καλά για τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η δε Βοσνία από καιρό είχε μετατραπεί σε πεδίο ασκήσεων για τους νέους μαχητές που πολεμούσαν για την υπόθεση του Ισλάμ.

Τα στρατόπεδα των Μουτζαχεντίν στην περιοχή της Τούσλα ήταν σφραγισμένα, μα στην θέση Οράστσε το στρατόπεδο εκπαίδευσης των νέων μαχητών για τη δίκαιη υπόθεση του Ισλάμ παράνομα συνεχίζει να εκπαιδεύσει στελέχη.
Ένας από τους τρομοκράτες, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε με ξένο όνομα στη Βοσνία, δήλωσε: «Αναζητούμε τρόπους θανάτου, ώστε αξιοπρεπώς να συναντηθούμε με τον Αλλάχ στον παράδεισο. Όσες περισσότερες ζωές πάρουμε μαζί μας, τότε μεγαλύτερη συγχώρεση θα λάβουμε στους ουρανούς».
Ο τρομοκράτης πίστευε ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι από το 1995 έχουν τη Βοσνία «υπό αυστηρό έλεγχο», δεν έχουν τις δυνατότητες να ανακαλύψουν την ειδική μονάδα του, η οποία κρυβόταν στα βουνά της Βοσνίας. «Σύντομα ο κόσμος ολόκληρος θα μάθει για την ομάδα μας, η οποία ονομάζεται «Βοσνιακή Ισλαμική Τζιχάντ», - δήλωσε ο φανατικός φονταμενταλιστής.

Το παγκόσμια ισλαμικό δίκτυο απέκτησε ισχυρές βάσεις στην Ευρώπη, ειδικά στα χρόνια του πολέμου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. 10 χιλιάδες Μουτζαχεντίν και Ιρανοί «φρουροί της επανάστασης» με τη βοήθεια της CIA μετέτρεψαν τη Βοσνία σε ένα ιδιόμορφο «τραμπολίνο» για τις ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες στο κέντρο του Παλαιού Κόσμου.
Στη συνέχεια άρχισαν να ενεργοποιούνται στην Αλβανία, το Κόσσοβο, τη Μακεδονία και το νότο της Σερβίας. Το βοσνιακό πεδίο βολής, στο οποίο αποκτούσαν στρατιωτική εμπειρία αρκετοί μαχητές, έγινε το βασικό κανάλι μεταφοράς και εκπαίδευσης τρομοκρατών. Εκείνοι που έζησαν τον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μπορούσαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα να συμμετάσχουν σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Ένας μέρος, άλλωστε των «Βόσνιων βετεράνων» επίσημα έγιναν πολίτες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τελείως ανεμπόδιστα μετακινούνται με διαβατήριας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους βρίσκονται και 75 Αιγύπτιοι τρομοκράτες, καταζητούμενοι από πολλές μυστικές υπηρεσίες του κόσμου και πολυάριθμες τρομοκρατικές πράξεις.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου δημιουργήθηκαν ειδικές στρατιωτικές μονάδες, οι οποίες ανήκαν στην «Μεραρχία Χαντζάρ». Σε αυτήν υπήρχαν 6000 επίλεκτοι των ειδικών δυνάμεων και 4000 άλλα άτομα υπεύθυνα για την επιμελητεία. Ηγέτες ήταν ειδικοί του Μπιν Λάντεν καθώς επίσης και βετεράνοι από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Μετά το τέλος του βοσνιακού πολέμου «τα ισλαμικά σκυλιά του πολέμου» μεταφέρθηκαν σε ειδικά στρατόπεδα στην Αλβανία, στη συνέχεια συμμετείχαν στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και της Μακεδονίας. Σήμερα ένα τμήμα τους έχει στρατοπεδεύσει στη Σαντζάκα, στο νότο της Σερβίας, όπου ζουν οι Σέρβοι μουσουλμάνοι.Του Θανάση Νικολαΐδη


Πριν «φύγουμε» απ’ τους Βαλκάνιους (γεωγραφικά γείτονες, ιστορικά… άνισοι). Αντρόγυνο βουλγάρων και κατοικούσαν στην Ελλάδα. Και εργάζονταν. Πορτοφολάδες! Πίναν’ τον καφέ τους το πρωί πριν πάνε στη… δουλειά. 
Απολογισμός. Ένα με ενάμιση χιλιάρικο ημερησίως η σοδιά. Την έπιασε 2-3 φορές η αστυνομία έμπαινε στη φυλακή για ώρες κι έβγαινε. Πώς; Τα’ χε κανονίσει. Μητέρα ανηλίκου. Με τις εγκυμοσύνες απανωτές και υπολογισμένες.  
Κι ύστερα πλάκωσαν Ασιάτες! Με την ελληνική φιλοξενία να ξεκινάει απ’ τους λαθρομετανάστες στο σαπιοκάραβο με τα ναυαγισμένα τους όνειρα, να συνεχίζεται με ένα πιάτο φαΐ, ρούχο και ζεστασιά, αλλά να εξαντλείται μπροστά σε κινδύνους που δεν(;) βλέπουμε.
Εκεί, στην πολυάνθρωπη Άπω Ανατολή που την ευλόγησε ο Θεός μόνο για ν’ αυγαταίνουν τα παιδιά πνιγμένα στη φτώχια κι απέναντι παλάτια, δεν έχει δρόμο να διαβείς. Ζώστηκαν τη φτώχια τους και τα προβλήματα, βούτηξαν το μυαλό στη (θρησκευτική) φανατίλα και μας... ήρθαν. Κρυμμένοι σε αμπάρια και νταλίκες. Κι έγινε το πρόβλημά τους πρόβλημά μας! 
Δεν ήρθαν σαν τουρίστες, δεν μας έφεραν μακρινούς πολιτισμούς να μας μπολιάσουν. Μας ήρθαν «παρακατιανοί» και τους «χωνέψαμε», ωστόσο, έφτασε στα όριά του ο «Ξένιος Ζεύς». Η στατιστική μας λέει πως υπερβαίνουν το 50% οι «εισαγόμενοι» κακοποιοί. Κι αν ψηλαφίσεις την αιχμή του δόρατος, ανακαλύπτεις αλβανούς. Παραπέρα, νιώθεις την ανατριχίλα της… πέτρας του πακιστανού στο κεφαλάκι της 15/χρονης, θυμάσαι τον μαχαιρωμένο έλληνα (για μια κάμερα). Κι από πονηρία; Όλα έτοιμα για το φευγιό του ο Πακιστανός και… λάθος στην ηλικία του.
Μας τους φόρτωσε η Ευρώπη με τα…Δουβλίνα της και οι εταίροι που θεωρούν την Ελλάδα πτυελοδοχείο, κρατώντας την…παρθενιά τους. Από λαθρομετανάστες που τους στέλνουν «πακέτο», κρατώντας τους νόμιμους και πειθαρχημένους. 
Και η άλλη όψη; Πανούργος εργοδότης απομυζά παράνομους χωρίς να ενοχλείται απ’ το χρώμα του δέρματος. Πυροβολεί ρακένδυτους της… μπανάνας, ωστόσο, δεν βρίσκεται έλληνας να πάρει το μέρος του. 
Υπάρχι, λοιπόν, πρόβλημα και καλούνται να το επιλύσουν ποιοι; Οι φορείς της εξουσίας που «δεν είδαν» σκουπιδαριό στα στέκια της οργανωμένης επαιτείας ξένων, «δεν άκουσαν» για αγανακτισμένους πολίτες, δεν τους τρόμαξαν μαχαιροβγάλτες. Βουλευτές, υπουργοί και πρωθυπουργοί, φυλασσόμενοι και «μη μου άπτου» που θυμίζουν Αντουανέτα κατοικοεδρεύουν σε απόσταση ασφαλείας απ’ τους «χολεριασμένους» που έλεγε (έγραφε) και ο Καζαντζάκης. Για αυτό και συσκέπτονται αενάως και χωρίς αποτέλεσμα στα πολυτελή γραφεία τους, βυζαντινολογούντες και… ευωδιάζοντες.Αδήλωτα χρήματα των λαθρομεταναστών φυγαδεύονται από εταιρείες τύπου Western Union

Κάθε χρόνο σημαντικά ποσά «φεύγουν-ταξιδεύουν» από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα αλλοδαπούς (νομίμως ή παρανόμως εισελθόντες στη χώρα μας) προς τις χώρες τους με τη μορφή εμβασμάτων μέσω των διαφόρων γραφείων-εταιρειών τύπου «WESTERN
UNION», χωρίς να ελέγχεται αν τα χρήματα αυτά αποκτήθηκαν από νόμιμη ή παράνομη δουλειά και κυρίως αν προηγουμένως φορολογήθηκαν στην Ελλάδα.

Κατά ημιεπίσημους υπολογισμούς το ύψος τους ανέρχεται στα 44 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να «αδυνατίζει» αφάνταστα η ελληνική οικονομία από την αιμορραγία αυτή, αφού τα χρήματα αυτά δεν «πέφτουν» στην ελληνική οικονομία.

Όταν έχει στεγνώσει η αγορά, η οικονομία παραμένει στον αστερισμό της χρεοκοπίας, όταν έχεις καταντήσει ζητιάνος, όταν έχεις ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, δεν μπορείς να αφήνεις να φεύγουν μπρος στα μάτια σου δισεκατομμύρια ευρώ και να μην παίρνεις κανένα μετρό. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα τι κάνουν οι φορολογικοί μηχανισμοί, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο υπουργός Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος, για να σταματήσει αυτή η μεγάλη διαρροή οξυγόνο;

Δεν θα πρέπει κύριε πρωθυπουργέ, κ. Προβόπουλε και κ. Στουρνάρα να ελέγχεται υποχρεωτικά

α) αν τα χρήματα αυτά που εμβάζονται σε τρίτες κυρίως χώρες έχουν αποκτηθεί νομίμως,
β) αν οι δικαιούχοι των ποσών αυτών έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση,
γ) αν έχουν φορολογηθεί προηγουμένως στην Ελλάδα, και
δ) αν το ύψος των ποσών αυτών δικαιολογείται από την υποβληθείσα φορολογική δήλωση αυτών που τα εμβάζουν;

Δεν θα πρέπει να υπάρξει διάταξη που να υποχρεώνει τις εταιρείες-γραφεία που διακινούν τα χρήματα αυτά με αυστηρότατες κυρώσεις σε βάρος τους, να ελέγχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις και σε περίπτωση που δεν συντρέχουν

α) να μην εμβάζονται τα χρήματα αυτά, να κρατείται για φοροδιαφυγή και να παραπέμπεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ο αποστέλλων-αλλοδαπός (όπως γίνεται με κάθε έλληνα πολίτη για 2000 και 3000 ευρώ που τον βάζουν φυλακή),

β) να ενημερώνεται άμεσα το ΣΔΟΕ ή άλλος φοροελεγκτικός μηχανισμός, αλλιώς να αίρεται η άδεια της εταιρείας αυτής με αντίστοιχη επιβολή σοβαρού χρηματικού προστίμου, αντί να κόβονται οι συντάξεις και τα οικογενειακά επιδόματα των ελλήνων πολιτών;

Αυτά τα απλά πράγματα, αντί των περίπλοκων δεν θα έπρεπε να τα σκεφθούν οι εγκέφαλοι του ΥΠΟΙΚ, αντί να λεηλατούν κάθε φορά τα πενιχρά εισοδήματα των Eλλήνων και να καταργούν στην ουσία την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και τη δημόσια εκπαίδευση ή να επιβάλλουν φόρο υπεραξίας στον πωλητή στις εν γένει (από οποιαδήποτε αιτία-χαριστική ή επαχθή-) μεταβιβάσεις ακινήτων σε μια δραστηριότητα (οικοδομική) που συντηρούσε δεκάδες επαγγελμάτων και την οικονομία της χώρας, ως η ατμομηχανή της οικονομίας και απέφερε φορολογικά έσοδα στο κράτος;

Τόσο περίπλοκα είναι αυτά που δεν μπορούν να τα σκεφθούν οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών;

Να που είναι τα λεφτά που χρειάζεται η χώρα κ. Σαμαρά. Είναι ώρα να τραβήξετε και μάλιστα άγρια πάρα πολλά αυτιά.


Εύθραυστη και κάθε άλλο παρά συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η εμβόλιμη τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς της κινητικότητας και των εκπαιδευτικών που έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό, εγκρίθηκε από τη Βουλή με μόλις 153 ψήφους, αναδεικνύοντας έτσι το οριακό της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα αναζωπύρωσε φόβους και σενάρια για ισχυρές πολιτικές αναταράξεις το φθινόπωρο, όταν εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να λάβει δύσκολες, όσο και επώδυνες αποφάσεις. Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί των δανειστών για πιστή τήρηση του προγράμματος από τη μια και από την άλλη, η ένταση που επικρατεί στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού, διαμορφώνουν ένα σχεδόν εκρηκτικό περιβάλλον. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις επισείοντας την απειλή των κατασταλτικών μέτρων για τους απείθαρχους βουλευτές, ενώ οι τελευταίοι προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα. «Κουτσά-στραβά θα βγάλουμε το καλοκαίρι, αλλά από το Σεπτέμβριο και μετά θα... πέφτουνε κορμιά» τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί.

«Ρίσκο»
Η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και αποτυπώνεται σε όλες τις κινήσεις και τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αντ. Σαμαρά, αλλά και του Β. Βενιζέλου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαγράψει τους δυο βουλευτές (Ν. Κακλαμάνη, Δ. Κυριαζίδη) που δεν υπερψήφισαν την τροπολογία για την κινητικότητα των εκπαιδευτικών. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε προαπαιτούμενο που είχε θέσει η «τρόικα» για την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. και ως εκ τούτου ήταν καθοριστικής σημασίας. Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, ότι στο εξής και σε ανάλογη περίπτωση ο βουλευτής ή οι βουλευτές θα διαγραφούν. Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια κίνηση περιέχει υψηλό ρίσκο αφ' ενός, διότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχνή πλειοψηφία και αφ' ετέρου, διότι θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

Εξίσου ανήσυχοι είναι και στο ΠΑΣΟΚ και την περασμένη Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος συγκάλεσε στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών, μίνι υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των στελεχών του κόμματος που κατέχουν κυβερνητική θέση.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έδωσε σαφείς εντολές στους υπουργούς και υφυπουργούς να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές, να τους ενημερώνουν εγκαίρως για νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αγωνία τους για τις προοπτικές της κυβέρνησης, διαπιστώνουν ότι η πολιτική που υλοποιείται δεν ανάβει το φως στο βάθος του τούνελ και -το κυριότερο- υπογραμμίζουν, ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

«Ως εδώ»
Ανάλογο, αν όχι χειρότερο, είναι το κλίμα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που λένε χαρακτηριστικά ότι «μέχρι εδώ ήταν» και πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν άλλα μέτρα που θα αφορούν σε μισθούς και συντάξεις. «Αν σκοπεύουν να φέρουν στη Βουλή νέα μέτρα, καλύτερα να προκηρύξουν κατευθείαν εκλογές» σημειώνουν απαντώντας έμμεσα και στο τελεσίγραφο του Μεγάρου Μαξίμου, ότι καταψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με... πρόωρη προσφυγή στις κάλπες! Οι πιο ψύχραιμοι πάντως και στα δυο κόμματα εκτιμούν ότι ο «ανένδοτος» των βουλευτών θα κρατήσει μέχρι την επόμενη ψηφοφορία. Όπου, είτε διότι θα αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι της χώρας και τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την όποια απόφαση τους, είτε γιατί δεν θα θελήσουν να διακινδυνεύσουν την έδρα τους, θα υπερψηφίσουν όποια μέτρα τους ζητηθούν. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων καμία πρόβλεψη ή εκτίμηση δεν μπορεί να είναι ασφαλής. Ακόμη όμως κι αν δεν έρθουν νέα μέτρα η έγκριση και η υλοποίηση των ήδη γνωστών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση και θα περάσει από συμπληγάδες. Με ποιο επιχείρημα και κυρίως ποιο πολιτικό σθένος, το Σεπτέμβριο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα δώσουν το «ΟΚ» για την απόλυση χιλιάδων δημ. υπαλλήλων ευθέως ή μέσω της κινητικότητας. Ενώ το ίδιο θα χρειαστεί να πράξουν και το Δεκέμβριο, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25.000 που έχει θέσει ως όρο η «τρόικα» για να μην διακόψει τη δανειοδότηση της χώρας μας.

Καψόνι…
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δανειστές, αλλά ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι - με την προτροπή του Βερολίνου- έχουν αποφασίσει να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας. Αυτό ήταν και το μήνυμα από το «καψόνι» με την ολιγοήμερη καθυστέρηση της δόσης για ασήμαντη αφορμή. Το επιχείρημα των Βρυξελλών ότι δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί ένα από τα 22 (!) προαπαιτούμενα ήταν ελάχιστα πειστικό, ήταν σαφές ότι θέλησαν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στη κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις με την κίνησή τους αυτή οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά άλλους η σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων αποσκοπεί, στο να προετοιμάσει το κλίμα για μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν και θ' ανοίξει αναγκαστικά η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.


-->

Γράφει ο Μάγια

«Είναι παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης. Ποιος άλλος στη θέση του, με μια δολοφονική απόπειρα, που τον άφησε παράλυτο, θα μπορούσε σήμερα να παίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο και με τέτοια ζέση; Άρα, είναι ένας άνθρωπος που αξίζει τον θαυμασμό μας», δηλώνει ανερυθρίαστα σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», ο Γιάννης Στουρνάρας, για τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι χρεία μαρτύρων άλλων έχουμε;…

Οι αυλοκόλακες, σφογγοκολάριοι του Δ΄ Ράιχ έχουν αποθρασυνθεί. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Πατρίδα τους η αποικία χρέους και υπέρτατη δύναμη η διεθνής των τοκογλύφων.

Κάθε μέρα που περνάει πολλαπλασιάζονται οι μαύρες επιδόσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης που, αδίστακτη και αυταρχική, σπέρνει τη διάλυση στον δημόσιο τομέα και την απόλυτη ανασφάλεια στον ιδιωτικό.

Με δογματική προσήλωση στο διαρκές μνημονιακό συνταγολόγιό τους, οι δίδυμοι συγκυβερνήτες, δεν διστάζουν να στείλουν στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας για να “πιάσουν” τα… νούμερα των δανειστών.
Σαμαράς και Βενιζέλος, προσθέτουν χιλιάδες νέα θύματα στον ατελείωτο κατάλογο των προγραφών που απαιτεί το Δ΄ Ράιχ.

Αυτοί οι τύποι που μας κυβερνούν σκότωσαν την Ελλάδα δύο φορές. 
Την πρώτη με την ψευδή ευμάρεια και τη δεύτερη με την πραγματική φτώχεια.

Τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα («δεν υπάρχει άλλη λύση», «το μνημόνιο είναι το μόνο σχέδιο», «αν δε συμμορφωθούμε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ», «δε θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις») μπορεί να καλλιεργούν το φόβο, δεν μπορούν όμως πια να κρύψουν το σκηνικό του ελληνικού δράματος, το οποίο άλλωστε ζει καθημερινά ο καθ’ ένας από εμάς με περισσότερο ή λιγότερο έντονο τρόπο. Ενός δράματος το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί μετά το Σεπτέμβρη και τις γερμανικές εκλογές.

Αν σε κάτι ποντάρει για την μακροημέρευσή της η συγκυβέρνηση της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είναι η απογοήτευση, που οδηγεί σε ακινητοποίηση του κόσμου. Κατά τα λοιπά οι Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν, όχι μόνο ότι έχουν αποτύχει, αλλά ότι η παραμονή τους στη «σκηνή» κρέμεται από μια γερμανική…τρίχα.

Τελικά μετά τις «ιερές» γερμανικές εκλογές θα έρθει η… Αποκάλυψη;…


Με τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς θα μπορούσε να παρομοιαστεί η καθημερινότητα ενός λογιστή, η «χαμένη κιβωτός» του οποίου, είναι το κυνήγι των ημερομηνιών αλλά και το κυνήγι μαγισσών, λόγω της ασαφούς στάσης του Υπουργείου Οικονομικών, που υποβάλλει σε βασανιστήρια φοροτεχνικούς και πολίτες.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Οικονομικών της Συντονιστικής Επιτροπής Κεφαλονιάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος του Τομέα Οικονομικών Σπύρος Μαρκάτος, «ενώ η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, το ίδιο το Κράτος καταστρατηγεί με πράξεις και παραλείψεις του αυτή τους τη δυνατότητα».

Με το αίτημα μιας εύλογης παράτασης, το Υπουργείο απάντησε πως αδυνατεί να αλλάξει τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, λόγω… της μνημονιακής του υποχρέωσης, υποχρεώνοντας λογιστές και φοροτεχνικούς να υπερβούν εαυτόν αφού θα πρέπει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, να εργαστούν χωρίς διακοπή, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά δημιουργεί επιπλέον ταλαιπωρία στους λογιστές διότι οι πολίτες αποκτούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι φοροτεχνικοί διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χρόνο…

«Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί επιπλέον παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων; Έως πότε η Τρόικα θα αποφασίζει για εμάς;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την κατάργηση της κατηγοριοποίησης των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΘΕΜΑ: Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
Με τις περιπέτειες του Ιντιάνα Τζόουνς θα μπορούσε να παρομοιαστεί η καθημερινότητα ενός λογιστή, η «χαμένη κιβωτός» του οποίου, είναι το κυνήγι των ημερομηνιών αλλά και το κυνήγι μαγισσών, λόγω της ασαφούς στάσης του Υπουργείου Οικονομικών, που υποβάλλει σε βασανιστήρια φοροτεχνικούς και πολίτες.
Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Οικονομικών της Συντονιστικής Επιτροπής Κεφαλονιάς των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και μέλος του Τομέα Οικονομικών Σπύρος Μαρκάτος, «ενώ η νομοθεσία προβλέπει ξεκάθαρα πως οι πολίτες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, το ίδιο το Κράτος καταστρατηγεί με πράξεις και παραλείψεις του αυτή τους τη δυνατότητα».
Είναι μάλλον άσκοπο και βαρετό να απαριθμήσει κανείς ξανά θέματα που έχουν προκύψει και ταλαιπωρούν τους λογιστές στην υποβολή των δηλώσεων (ενδεικτικά μόνο, αναφέρω την καθυστερημένη φόρτωση των στοιχείων των τόκων, τις καθυστερημένες και λανθασμένες βεβαιώσεις αποδοχών από το Δημόσιο και την καθυστερημένη έκδοση εγκυκλίων).
Με το αίτημα μιας εύλογης παράτασης, το Υπουργείο απάντησε πως αδυνατεί να αλλάξει τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, λόγω… της μνημονιακής του υποχρέωσης, υποχρεώνοντας λογιστές και φοροτεχνικούς να υπερβούν εαυτόν αφού θα πρέπει μέχρι και τις 31 Αυγούστου, να εργαστούν χωρίς διακοπή, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους, όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά δημιουργεί επιπλέον ταλαιπωρία στους λογιστές διότι οι πολίτες αποκτούν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι φοροτεχνικοί διαθέτουν άπλετο ελεύθερο χρόνο…
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να δοθεί επιπλέον παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;
  2. Θα καταργήσετε την κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους;
  3. Έως πότε η Τρόικα θα αποφασίζει για εμάς;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ-->
"Νέα συμφωνία με την τρόϊκα"!
Αυτός είναι ο νέος "στρατηγικός" σχεδιασμός της κυβερνητικής Συμμορίας!

Μετά το χειμερινόν grecovery, το εαρινόν success story, ήρθε και η ώρα του θερινού new deal!

Τρίχες, δηλαδή. Μαλακοπιτουριές.
Νέα "στρατηγική" πουτανιάς σχεδίασαν...

Πως θα εξαπατήσουν. Αλλη μιά φορά.
Πως θα στολίσουν τη Βαρβαρότητα.
Πως θα μας τη σερβίρουν.
Τα χρώματα του περιτυλίγματος.
Την... καρτούλα: φάτε την στο όνομα της πατρίδας!

Ανεξάντλητοι οι Εφιάλτες.
Πουλούν, γαμούν, τρομοκρατούν.
Ακούραστοι οι Προδότες.
Κόβουν, χαρατσώνουν, φορολογούν.

Ανεμπόδιστη η μνημονιακή ομερτά.
Σφιχτοδεμένη, μπρατσωμένη, μοβόρα.

Αλλά, κι... ΕΜΕΙΣ;;!
Κατίνες του κερατά.
Κότες και πουλάκια.
Θεατές.
Αμέτοχοι. Θρασύδειλοι. Μαλάκηδες.
Νούμερα. Τζιτζιφιόγκοι. Ντιντήδες.

Να μας χαιρόμαστε...
Είναι κι αυτή μιά... στρατηγική!
Στρατηγική πουτανιάς!
Η δική μας!

Πιθανή έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα, αναφέρει σε κείμενό του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας τα άρθρα των Wolfgang Munchau και Η. W. Sinn στους F.T. σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντέξει ένα Grexit, υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί θα είναι πολύ μικρό για να στηρίξει τη δημοσιονομική αυτονομία της χώρας.

Ο Γ. Βαρουφάκης, ερμηνεύοντας το άρθρο του W. Munchau, υποστηρίζει ότι το επιχείρημά του είναι πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για να διαπραγματευθεί πιο σκληρά και αν χρειαστεί να προχωρήσει ακόμα και σε χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις ενστάσεις στη θέση αυτή.

Συγκεκριμένα ο Γ. Bαρουφάκης τονίζει:

"Πρώτον, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ μικρό και στηρίζεται στην άρνηση της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες της (καθυστερήσεις στην αναχρηματοδότηση του ΦΠΑ για τους εξαγωγείς, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες που έχει ήδη προμηθευτεί).

Δεύτερον, μια έξοδος από την ευρωζώνη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις που το τρέχον πρωτογενές πλεόνασμα, αν είναι πραγματικό, δεν θα μπορούσε να καλύψει. Η έξοδος κεφαλαίων θα καθιστούσε αναγκαία μια αποχώρηση από την Ε.Ε.

Τρίτον, αν η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά να διαπραγματευτεί τη λογική των δανείων διάσωσης με την τρόικα, θα έπρεπε να επιδιώξει μια συμμαχία με το ΔΝΤ και ανεξάρτητα από το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος να αρνηθεί να αποπληρώσει την ΕΚΤ για τα ομόλογα που βλακωδώς αγόρασε μεταξύ του 2010 και του 2011. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί. Ενδιαφέρεται μόνο να φαίνεται πως κάνει ό,τι της λένε".

Όσον αφορά το άρθρο του H. W. Sinn για ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή της αργότερα, ο Γ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει:

"H ευρωζώνη δεν μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μοιάζει με το Bretton Woods για έναν πολύ απλό λόγο που ακόμα και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει. Στο Bretton Woods είχαμε όλοι τα νομίσματά μας, αλλά ήμασταν δεσμευμένοι σε μια συναλλαγματική ισοτιμία που μπορούσε να αλλάξει μόνο μετά από διαπραγματεύσεις (εκτός από προσαρμογή +1% ή –1%). Στη Χώρα του Ευρώ έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα που δεν επιδέχεται καμία διαφοροποίηση.

Όσον αφορά την «ομαλή» έξοδο, δεν μπορεί να υπάρξει. Κάποιος πρέπει απλώς να σκεφτεί τι συνεπάγεται μια «ομαλή έξοδος» για να καταλάβει πόσο αδύνατη είναι".

Πηγή Euro2day


Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε διαστρεβλωμένες δηλώσεις της όσον αφορά τις μειονότητες της Θράκης, προχώρησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην Εισαγγελέας κυρία Γιαταγάνα.
Παραδόξως, η κυρία Γιαταγάνα εμμένει στην απόπειρα λασπολογίας απέναντί της, αφού –όπως ισχυρίζεται η ίδια- δεν αναφέρθηκε ποτέ στα όσα εις βάρος της καταγγέλλουν με «γκαιμπελικές» μεθόδους.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που μας απέστειλε η κυρία Γιαταγάνα και το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο, όπως άλλωστε είναι και υποχρέωσή μας:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 29/7/2013

ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ - ΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ
Στις 27 και 28 Ιουλίου του 2013, ως υπεύθυνη Πολιτικής Ευθύνης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, περιόδευσα στις περιοχές της Δράμας, Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Οργανωτικού, κ. Φώτη Καλένη, και συναντήσαμε τις συντονιστικές επιτροπές των Νομών Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να διαπιστώσουμε οργανωτικά και τοπικά προβλήματα που τυχόν υπήρχαν και να δώσουμε κατευθύνσεις στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του Κινήματος των ΑΝΕΛ.

Στις συναντήσεις αυτές προσήλθαν, πέραν των μελών των συντονιστικών, πολιτευτές και μέλη του Κινήματος, ακόμη και μέλη που είχαν απομακρυνθεί, τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν δυναμικά στον αγώνα μας.
Σε επαφές που είχαμε με κατοίκους των περιοχών αυτών γνωστοποιήσαμε τις θέσεις των ΑΝΕΛ και μοιράσαμε το πρόσφατο έντυπο υλικό μας , το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής. Καταγράψαμε σοβαρά τοπικά προβλήματα, δεσμευόμενη ότι οι Βουλευτές του Κινήματος θα πράξουν τις δέουσες κοινοβουλευτικές ενέργειες.

Κατά την περιοδεία μου έδωσα συνεντεύξεις Τύπου σε κανάλια της Δράμας και της Καβάλας, μεταξύ των οποίων και στο ΕΝΑ channel. Στη συνέντευξη αυτή, που κράτησε 10 λεπτά, στη τελευταία ερώτηση, ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε επανειλημμένες καταγγελίες, στις οποίες έχω προβεί για ενέργειες της τουρκικής πλευράς σε σχέση με μειονότητες που υπάρχουν στη Θράκη. Του απάντησα ότι στη Θράκη υπάρχουν θρησκευτικές μειονότητες, τα δικαιώματα των οποίων ρυθμίζονται πλήρως από διεθνείς συνθήκες και στη συνέχεια κατηγόρησα την Κυβέρνηση, γιατί αφήνει ανενόχλητο το Τουρκικό Προξενείο και τους γκρίζους λύκους να δρουν ανεξέλεγκτα στη Θράκη. Μάλιστα, τόνισα ότι οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα, γιατί με πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, οι δάσκαλοι που μπαίνουν στα σχολεία των θρησκευτικών μειονοτήτων διορίζονται μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το Μουφτή, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.

Οι δηλώσεις μου αυτές προβλήθηκαν αυτούσιες σε δύο δελτία ειδήσεων από το συγκεκριμένο κανάλι, όπως πληροφορήθηκα, χωρίς να γίνει, οποιαδήποτε παρατήρηση ότι ανέφερα για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

Ατυχώς, σε «γνωστό» site αναφέρθηκε ότι εγώ δήθεν δήλωσα ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Η δήλωση αυτή αναπαράχθηκε στη συνέχεια από επίσης «γνωστό» blog, και ακολούθησε η αναπαραγωγή τους σε πολλά άλλα, με δυσμενέστατα σχόλια για το πρόσωπό μου, διαστρεβλώνοντας πλήρως τις δηλώσεις μου.

Δηλώνω κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι η προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεών μου, απομονώνοντας μία λέξη από συνέντευξη διάρκειας 10 λεπτών, δε θα ανακόψει τον αγώνα μου για τα φλέγοντα προβλήματα στη Θράκη. Όποιος παρακολούθησε το σύνολο των δηλώσεών μου, διαπιστώνει ότι το νόημά τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτά που μου απέδωσε το ως άνω «γνωστό» site.

Eίναι γνωστή η θέση μου για τα εθνικά θέματα, και ειδικότερα για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γιατί από το 2000 τουλάχιστον, δηλαδή πολύ πριν ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή, έχω προβεί πολλές φορές σε δημόσιες δηλώσεις, και είναι καταχωρημένες και μπορούν, αναμφισβήτητα, να αποδειχθούν.
Μάλιστα ο λόγος που εντάχθηκα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ήταν γιατί δηλώνουμε απερίφραστα τις εθνικές μας θέσεις. Πρόσφατα μάλιστα έχω προβεί σε δήλωση εναντίον του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, τον οποίο χαρακτήρισα τουρκόφιλο, γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, είχε καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουν το Μπαιράμι στο Αλατζά Ιμαρέτ της Θεσσαλονίκης (βλ. επ’ αυτού άρθρου μου δημοσιευμένο στο blog taxalia και στην ιστοσελίδα karfitsa.gr.

Σε όσους, λοιπόν, προκειμένου να λασπολογήσουν συγκεκριμένο πρόσωπο, ακολουθούν τη γνωστή γκεμπελική μέθοδο, συνιστώ να αναζητήσουν σύγχρονες μεθόδους για να λασπολογήσουν ανθρώπους, γιατί η μέθοδος αυτή είναι απαρχαιωμένη, όπως και οι ίδιοι.

Η περίοδος εσωστρέφειας για το Κίνημα έληξε.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.
Επειδή όμως αδιάψευστος μάρτυρας είναι το οπτικό υλικό (βίντεο), κι επειδή είναι προφανές από τη συνέχεια των δηλώσεών της, η κυρία Γιαταγάνα υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος (αν και αδικαιολόγητο λόγω της θέσεώς της ως βουλευτού του Ελληνικού Κοινοβουλίου), το οποίο δυστυχώς για την ίδια περιείχε εθνική σημασία και ουσιαστικά αναιρούνταν από τις επόμενες δηλώσεις (στο ίδιο βίντεο) της κυρίας βουλευτού.
Κακώς ψάχνει για λασπολόγους και γκαιμπελίσκους η κυρία Γιαταγάνα. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποδεχθεί το φραστικό λάθος και να κλείσει το θέμα, παρά να συνεχίζει μία εκ των ουκ άνευ δημόσια συζήτηση, η οποία βλάπτει την ίδια και το κόμμα στο οποίο βρίσκεται.
Παραθέτουμε και πάλι ολόκληρο το βίντεο για όσους δεν το έχουν δει (η επίκαιρη δήλωση είναι στο 8.30’’)ΥΓ: Και μία παραίνεση προς την κυρία Γιαταγάνα: Όταν αναφέρεστε σε ιστότοπους και blogs, καλό είναι να μην είστε γενικόλογη, αλλά να αναφέρετε επακριβώς τα ονόματά τους. Εκτός και αν ακολουθείτε την παλαιωμένη τακτική του "κατηγορώ γενικώς" για να κερδίσω τις εντυπώσεις εκ του ασφαλούς... 

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «κεραυνός εν αιθρία» η εξέλιξη αυτή που αφορά την κυρία Γιαταγάνα, βουλευτή Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όμως είναι πραγματικός κόλαφος για τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος τελικά μάλλον έχει περισσότερα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, από όσα ο ίδιος υπολόγιζε, αν και για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, «από αλλού το περίμενε και από αλλού το βρήκε»…

Τι συνέβη, όμως με την κυρία Γιαταγάνα, τη γνωστή εισαγγελέα και βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., η οποία εάν δεν είναι άσχετη με τα εθνικά θέματα (και δη αυτά της Θράκης) τότε είναι επικίνδυνη για την –έστω και λεκτική- διαχείρισή τους, αφού σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό Σταθμό της Καβάλας προχώρησε σε πρωτοφανείς (και εγκληματικές εθνικά) δηλώσεις όταν αναφέρθηκε στις υπάρχουσες μειονότητες της Θράκης και είπε «πράγματι υπάρχουν μειονότητες στη Θράκη, δεν είναι μόνο η τουρκική» (στο 8.30’’ του βίντεο).Η πολύ καλή στο κοινοβουλευτικό της έργο κυρία Γιαταγάνα, υπέπεσε σε γκάφα ολκής. Βέβαια, γνωρίζει και η ίδια πως δεν είναι ειδική στα εθνικά θέματα, παρά την αισθητή και καυστικότατη παρουσία της εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν έχει ούτε τις ειδικές γνώσεις, ούτε την ειδική συνεχή ενημέρωση. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαγράψει το τεράστιο λάθος στο οποίο υπέπεσε, μέσα από μία «έκφραση του συρμού» και πιθανότατα παρασυρόμενη από την ελαφρού τύπου συνέντευξη σε έναν περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό.

Προφανώς η πρώην εισαγγελέας γνωρίζει την βαρύτητα που ενέχουν οι λέξεις, όταν αυτές δύνανται να χρησιμοποιηθούν –και χρησιμοποιούνται- σε λεπτά θέματα εθνικής πολιτικής ή χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένη στόχευση σε θέματα προπαγάνδας (στην περίπτωση αυτή, της τουρκικής προπαγάνδας).

Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, εκείνοι που θα επιστήσουμε την προσοχή της πρώην εισαγγελέως στον χειρισμό λέξεων και φράσεων που με απόλυτη σαφήνεια χρησιμοποιούνται σε διεθνείς συνθήκες (όπως «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης») προκειμένου να αποσαφηνίσουν πλήρως τις συνθήκες (συνθήκη Λοζάννης) και να αποφευχθούν επικίνδυνες παρεκτροπές που δύνανται να καταλήξουν σε τεραστίου μεγέθους διακρατικές «παρεξηγήσεις».

Σε δηλώσεις της στην Ξάνθη, η κυρία Γιαταγάνα αρνήθηκε πως αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», αλλά δυστυχώς για την ίδια η «ατυχής έκφραση» ελέχθη, οπότε θα ήταν εντιμότερο να παραδεχθεί ένα λεκτικό λάθος (όσο τραγικό και αν είναι αυτό) από το να προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα η ίδια είπε. Εξάλλου, το βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας...

Φυσικά, μετά από όλα αυτά, οι εντυπώσεις που άφησε η κυρία Γιαταγάνα στην Θράκη, αλλά και στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυμαίνονται από το «χείριστες» έως «εθνικά επικίνδυνες». Αξίζει όμως να σημειωθεί πως αυτού του τύπου οι δηλώσεις γίνονται «νερό στο μύλο» της τουρκικής προπαγάνδας που θέλει την Θράκη να κατοικείται από «τούρκους πολίτες», καταργώντας την ίδια τη συνθήκη της Λοζάννης. Και η πρώην εισαγγελέας και νυν βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. μπορεί να εξελέγη βουλευτής, όμως αυτή τη στιγμή θεωρείται ιερό πρόσωπο από τους τούρκους προπαγανδιστές, στους οποίους έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο, ενώ μέσα σε δευτερόλεπτα «τσαλάκωσε» το πρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα σε όσα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. (με πρωτεργάτη τον Τέρενς Κουίκ) δίνουν έναν μοναχικό και μοναδικής σπουδαιότητας αγώνα πάνω στα εθνικά θέματα.

Σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ διαχωρίζει την κυρία Γιαταγάνα από τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων και υπενθύμισε τον ρόλο στο κόμμα των ΑΝΕΛ προσδιορίζοντάς τον αποκλειστικά και μόνο σε οργανωτικά ζητήματα.
«Φυσικά και δεν αναγνωρίζουμε «μειονότητες... Τούρκων» όπως με λύσσα, με χιλιάδες πράκτορες και εκατομμύρια μαύρο χρήμα, προσπαθεί να επιβάλλει η Άγκυρα ή «άλλες εθνικές μειονότητες», όταν η Συνθήκη της Λοζάννης περιγράφει με σαφήνεια Θρησκευτικές Μειονότητες και μόνο.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υπενθυμίζουν ΠΑΝΤΟΤΕ και ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ τα όσα προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λοζάννης, που δεν επιτρέπουν σε ΚΑΝΕΝΑ την παραμικρή παρερμηνεία.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει αποδείξει επανειλημμένα τις ξεκάθαρες εθνικές του θέσεις, έναντι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με έχει ορίσει Τομεάρχη Εξωτερικών από τη πρώτη μέρα της ορκωμοσίας μου ως Βουλευτή και παράλληλα μου ανέθεσε την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Εποπτείας και Διαχείρισης των ζωτικών Εθνικών θεμάτων της Θράκης.
Αυτό το έργο το επιτελώ με την τεράστια βοήθεια που έχω από τους τοπικούς Πολιτευτές και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών, έτσι ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που αισθάνεται ξεκάθαρα απέναντί του το Προξενείο της Κομοτηνής.
Από χθες το απόγευμα ξεκίνησα τον σχεδιασμό για τη ΑΜΕΣΗ πραγματοποίηση της 15ης, μέσα σε 10 μήνες, περιοδείας μου στη περιοχή (η τελευταία ήταν την περασμένη Τρίτη).
Είμαι βέβαιος ότι θα φανεί πολύτιμη, οργανωτικά, η σημερινή επίσκεψη στη Ξάνθη της συναδέλφου Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία για τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, εκ μέρους του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος, έχει αρμοδιότητες ΜΟΝΟ ως προς τα οργανωτικά ζητήματα. Αυτό θα μου δώσει ακόμα καλύτερες βάσεις για την δική μου Κοινοβουλευτική δράση στη Θράκη»...
Δεν γνωρίζουμε τις ενέργειες που θα προβεί ο Πάνος Καμμένος μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό. Γνωρίζουμε, όμως, πάρα πολύ καλά, πως επαληθεύονται οι «Κασσάνδρες» που αναφέρονταν σε «τρωτά σημεία» και «παγίδες» που κρύβονται μέσα στους ΑΝ.ΕΛ. και που σαν στόχο έχουν να πλήξουν το κόμμα προκειμένου να υπάρξει μετακίνηση ψηφοφόρων στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυρία Γιαταγάνα κατόρθωσε, λοιπόν, έστω και χωρίς τη θέλησή της, να γίνει γιαταγάνι κατά του κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και κατά της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας, αφού μέσα από μία και μόνο φράση κατόρθωσε να «δικαιώσει» τα όσα η τουρκική εξωτερική πολιτική μέσω της συνεχούς προπαγάνδας της προσπαθεί επί δεκαετίες. Και (ιδιαίτερα) η Θράκη δεν σηκώνει λάθη. Ούτε καν λεκτικά. Γιατί οι λέξεις έχουν μεγάλη βαρύτητα, όταν εκστομίζονται από πρόσωπα που είναι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


Γιαταγάνι, λοιπόν, η -πολύ καλή στο κοινοβουλευτική της έργο- κυρία Γιαταγάνα, που κάποιος πρέπει να φροντίσει να το βάλει στη θήκη ή στην… αποθήκη… Εκτός και αν αποφασισθεί κάποια συγκεκριμένη χρήση – εκμετάλλευσή του, η οποία όμως δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τα εθνικά θέματα.

Τέλος, με πολύ καλή διάθεση εκ μέρους μας, θα θυμίσουμε στην κυρία Γιαταγάνα πως δεν αρκεί να εκλέγεσαι βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά πρέπει και να κινείσαι ή να ομιλείς με την δέουσα προσοχή, αποδεικνύοντας καθημερινά το ότι ως βουλευτής υπηρετείς την χώρα.Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...Το πρόβλημα με το Σύνταγμα είναι ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το πράγμα. Στην καλλίτερη περίπτωση θεωρούν ότι το Σύνταγμα είναι ένα δυσνόητο νομοθέτημα, το οποίο είναι προσεγγίσιμο μόνο από ελάχιστους νομικούς και κυρίως συνταγματολόγους. Ταυτόχρονα το ελληνικό πολιτικό σύστημα κατασκεύασε ένα από τα πιο φλύαρα (σε αριθμό λέξεων) Συντάγματα στον κόσμο, με δυσνόητη σύνταξη, χωρίς καμία ουσία. Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία. Έγινε επίτηδες.

Μέσα σε όλον αυτό τον νομικό αχταρμά, ο πολίτης έχει απομακρυνθεί πλήρως από το συνταγματικό κείμενο και κανένας σχεδόν δεν γνωρίζει ότι το Σύνταγμα είναι εκεί με την ανοχή του ίδιου του πολίτη. Απεναντίας πολλοί πολίτες φοβούνται να αγγίσουν το Σύνταγμα που έφτιαξαν οι πολιτικοί, έστω και σαν σκέψη, φοβούμενοι ότι κάνουν κακό στη δημοκρατία.

Για να γίνει κατανοητό τι είναι το Σύνταγμα, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλες τις εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής γύρω μας. Τα πάντα καθορίζονται από κάποιους κανόνες. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ κ.λ.π. διέπονται από κάποιους σαφείς κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση αποτελέσματος και αδικεί κάποιους. Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε άλλο παιχνίδι και σε κάθε άλλη δραστηριότητα, όπως π.χ. οι σαφείς κανόνες σε ένα παιχνίδι χαρτοπαιξίας ή σε ένα καταστατικό νομικού προσώπου κ.λ.π. Δεν υπάρχει συλλογική δραστηριότητα που να μην διέπεται από κάποιους σαφείς κανόνες.

Από αυτόν τον γενικό κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και το κράτος ως μια συλλογική δραστηριότητα όλων των μελών του, δηλαδή των πολιτών. Οι θεμελιώδεις κανόνες λοιπόν που συγκροτούν το πολίτευμα και στην ουσία ρυθμίζουν τη λειτουργία του κράτους, περιέχονται στο Σύνταγμα. Για να παιχτεί σωστά το παιχνίδι της πολιτικής μεταξύ των παιχτών του (πολιτικών και πολιτών), θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά αυτοί οι θεμελιώδεις κανόνες. Η παραβίαση αυτών των κανόνων οδηγεί σε αλλοίωση του πολιτεύματος και σε καταδυνάστευση των πολιτών από τους πολιτικούς και από τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τους τελευταίους.

Ένα Σύνταγμα υπάρχει όμως, στο μέτρο που το αποδέχεται ο ίδιος ο λαός ως ένα δεσμευτικό για τον ίδιο σύνολο κανόνων. Όταν ο λαός δεν το αποδέχεται πλέον, γιατί διαπιστώνει ότι οι κανόνες του εύκολα παραβιάζονται και δεν εξυπηρετούν τα δικά του συμφέροντα, τότε το Σύνταγμα έχει αυτόματα καταλυθεί από τον υπέρτατο ιδιοκτήτη του, δηλαδή τον ίδιο το λαό και μπορεί αυτός να προχωρήσει μόνος του στη σύνταξη νέου.


Του Κώστα Ράπτη

Αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υπερφιλόδοξου Εμίρη του Κατάρ από τον γιό του. Ανατροπή του Mohamad Morsi από τον αιγυπτιακό στρατό και καταστολή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποστασιοποίηση της Δύσης από τα ριζοσπαστικά (βλ. Τζιχαντιστικά) στοιχεία που έχουν πάρει το πάνω χέρι στο αντάρτικο κατά του καθεστώτος της Συρίας. Παρά τις διακηρύξεις της ότι ασκεί “εξωτερική πολιτική αρχών” και όχι συμφερόντων, η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμοσθεί, καθώς βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πλήρους απομόνωσής της στην περιοχή (μετά το τέλος του “άξονα” με το Κατάρ) αλλά και της ταύτισής της στα μάτια της Δύσης με τους λάθος παίκτες στη συριακή σύγκρουση.

Πολύ περισσότερο, σε μία συγκυρία κατά την οποία η διαδικασία εξομάλυνσης του Κουρδικού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αμφίβολη ακόμη έκβαση, η Τουρκία διέτρεχε τον κίνδυνο τα διαδραματιζόμενα εντός της επικράτειάς της να κριθούν εκτός των συνόρων. Οι σφοδρές συγκρούσεις (με δύο νεκρούς από αδέσποτες σφαίρες και από την τουρκική πλευρά των συνόρων) μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης al-Nosra και των Κούρδων μαχητών του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ήτοι της αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, υπήρξαν ο καταλύτης.

Εξ ου και την αναπροσαρμογή της τουρκικής πολιτικής ανέλαβε να καταστήσει σαφή, ο ίδιος ο εμπνευστής των προηγούμενων (αποτυχημένων) επιλογών: ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, τον οποίο οι φήμες ήθελαν να οδεύει προς καθαίρεση, σε μιαν απέλπιδα προσπάθεια “επανεκκίνησης” της διπλωματίας της Άγκυρας.

“Η δράση των ριζοσπαστικών στοιχείων προδίδει την επανάσταση της Συρίας” διακήρυξε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τους αυτουργούς των απαγωγών κληρικών, των αποκεφαλισμών και των ωμοτήτων εις βάρος αμάχων – παρότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι ακριβώς για αυτά τα ακραία ισλαμιστικά στοιχεία η οδός της τροφοδοσίας από την τουρκική επικράτεια ήταν πάντα ανοιχτή.

Την ίδια ημέρα, προς εμπέδωση της νέας κατεύθυνσης, η τουρκική διπλωματία προέβη σε μία εντυπωσιακή κίνηση: προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και των επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Hakan Findan, τον ηγέτη του PYD, Saleh Muslim.

Δημοσίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan διαμήνυε ότι σκοπός των επαφών αυτών ήταν το να προειδοποιηθεί το PYD να μην προχωρήσει στη μονομερή ανακήρυξη στη Βόρεια Συρία αυτόνομης κουρδικής οντότητας (της δεύτερης στα τουρκικά σύνορα μετά από αυτήν του Βόρειου Ιράκ).

Ωστόσο, ο ίδιος ο Muslim με συνεντεύξεις του μετέφερε ένα πολύ θερμότερο κλίμα στις συνομιλίες του με τους Τούρκους ιθύνοντες, οι οποίοι φέρεται να συμφώνησαν στην ιδέα της μελλοντικής ανακήρυξης αυτονομίας, εάν αυτή εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των εθνοτικών στοιχείων της περιοχής (Άραβες, Τουρκομάνοι, Ασσύριοι) και έχει τη συναίνεση του φιλοξενούμενου στην Τουρκία εξόριστου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης. Ο Muslim προανήγγειλε διεξαγωγή εκλογών στην περιοχή σε πρίπου έξι μήνες, ώστε να σχηματισθεί μια τοπική κυβέρνηση η οποία θα αναπληρώσει τις κρατικές λειτουργίες που έμειναν ακάλυπτες μετά την απόσυρση των δυνάμεων της Δαμασκού.

Η παράτολμη αυτή εναλλαγή φίλων και εχθρών της Άγκυρας στην περιοχή έχει ως στόχο αφενός να αποσπάσει το PYD από την επιρροή της Δαμασκού και αφετέρου να ενισχύσει το ειδικό βάρος της Τουρκίας εντός του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου. Κινητοποιείται δε από δύο φόβους: ο πρώτος είναι ότι η ανοχή σε τζιχαντιστικά στοιχεία όπως η Nusra κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα (ήδη στον τουρκικό Τύπο διατυπώνονται υποψίες ότι η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών Al Shahab εναντίον της τουρκικής αποστολής στη Σομαλία ήταν ένα “μήνυμα” της αλ Κάιντα για την προσέγγιση της Τουρκίας με το PYD).

Ο δεύτερος φόβος αφορά το μέλλον της ίδιας της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού εντός της Τουρκίας. Προσπαθώντας να μετατρέψει την αδυναμία της σε δύναμη, η Άγκυρα στρέφεται προς το PYD, ενώ πολλοί παρατηρητές ανακαλούν το μήνυμα του Abdullah Ocalan την 21η Μαρτίου, με το οποίο γνωστοποιούσε την προσχώρησή του στις συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Η “αδελφοσύνη Κούρδων και Τούρκων” στην οποία αναφέρθηκε ο ιδρυτής του ΡΚΚ μπορεί να μην εξαντλείται μόνο εντός των τουρκικών συνόρων.