Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

28 Ιουλ 2013

Μας τα παίρνουν όλα και αφήνουν ψίχουλα
Το 98% της βοήθειας πάει στους πιστωτές 

Του Κώστα Καλλωνιάτη

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαινούν την Ελλάδα για τις θυσίες της, υποσχόμενοι δόσεις και νέα βοήθεια εφ' όσον οι Ελληνες τηρούν την υποχρέωσή τους να... αυτοκαταστραφούν, όμως γεγονός παραμένει πως ελάχιστο μέρος από τα δάνεια και τις ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις (μόλις το 1,6%) που λαμβάνει η χώρα καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό και την πραγματική οικονομία με τους ανθρώπους της.

Αντίθετα, σχεδόν το σύνολο της βοήθειας προς την Ελλάδα χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση των πιστωτών της.
«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν», αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 89% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».
Πράγματι, από τα 212 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ώς σήμερα (Ιούλιος 2013) στην Ελλάδα ως δάνειο από την τρόικα, μόνο τα περίπου 18,6 δισ. (δηλαδή το 8,8%) πήγαν για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος (μισθοί-συντάξεις κ.λπ.) και άλλα 4,9 δισ. (2,3% του ΑΕΠ) για τα ληξιπρόθεσμα κατέληξαν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή μόλις το 11% του συνόλου.

Εικονικό ποσοστό
Ομως κι αυτό ουσιαστικά το ποσοστό είναι εικονικό, αφού τα 212 δισ. της βοήθειας που έχουμε λάβει ώς σήμερα δεν αρκούν να καλύψουν τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των 239 δισ. της ίδιας περιόδου, ή ακόμη και τις καθαρές δανειακές ανάγκες των 216,5 δισ. που προκύπτουν μετά την αφαίρεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης των 22,4 δισ. (από ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών) που είχε η Ελλάδα ώς σήμερα.
Θα μπορούσε, δηλαδή, κάλλιστα να ισχυριστεί κανείς πως τα πρωτογενή ελλείμματα και τα ληξιπρόθεσμα χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από την ιδιωτική χρηματοδότηση (κατά τα 5/6 από την πώληση δημόσιας περιουσίας), αφού η δανειακή βοήθεια δεν επαρκούσε για το σκοπό αυτό.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει αν εξετάσουμε τι προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας (βλ. επικείμενη έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διέρρευσε στο Ρόιτερς) για τη συνολική διάρκεια της δανειακής σύμβασης (2010-2014): ακόμη κι αν στα 236,8 δισ., που τελικά θα έχει λάβει ως βοήθεια η Ελλάδα, προσθέσουμε τα προβλεπόμενα 25,5 δισ. της ιδιωτικής χρηματοδότησης (ιδιωτικοποιήσεις και επιστροφές κερδών), μόλις το 1,6% προβλέπεται να ωφελήσει το κράτος και την οικονομία με την ευρεία έννοια (στα ληξιπρόθεσμα προσθέτουμε τις λοιπές κυβερνητικές ανάγκες σε ρευστό).
Γιατί από το σύνολο των έτσι διαθέσιμων κεφαλαίων ύψους 262,3 δισ. θα πρέπει να καλυφθεί πρωτίστως η αποπληρωμή χρεών (116,9 δισ.), το κόστος του PSI και της επαναγοράς ομολόγων (94,1 δισ.) και οι οφειλόμενοι τόκοι (47,1 δισ.).

Ούτε ένα ευρώ
Με άλλα λόγια ώς και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.
Αυτή είναι η γυμνή αλήθεια που απεικονίζεται επακριβώς στον Πίνακα της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, από τα 236,8 δισ. επίσημης βοήθειας που θα έχει λάβει την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα, τα 89,7 δισ. θα έχουν απορροφηθεί σε αποπληρωμές ομολόγων και μακροχρόνιων δανείων, τα 48,2 δισ. θα έχουν πάει στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών, 47,1 δισ. θα έχουν πάει για πληρωμές τόκων, τα 34,6 δισ. αφορούν το κόστος του PSI, τα 18 δισ. καλύπτουν βραχυχρόνιο δανεισμό (έντοκα γραμμάτια), τα 15,8 δισ. καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα και τα 11 δισ. την επαναγορά ομολόγων.
Από τα παραπάνω βασικά κονδύλια (δεν είναι όλα) παρατηρούμε πως το άθροισμα των 4 πρώτων (237,6 δισ.) υπερκαλύπτει το ποσόν της επίσημης βοήθειας, ενώ ακόμη και η ιδιωτική χρηματοδότηση των 25,5 δισ. δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των δύο υπολοίπων κονδυλίων (πρωτογενές έλλειμμα και επαναγορά χρέους).

«Από τη μία τσέπη βγήκαν και στην άλλη μπήκαν»

Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια για το 98,4% των δανείων που χορηγήθηκαν από την τρόικα ως βοήθεια προς την υπερχρεωμένη και δεινοπαθούσα Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα για τα χρήματα αυτά και η μη κυβερνητική οργάνωση Attac, «πέρασαν, αλλά δεν άγγιξαν τους ανθρώπους».

Ως και το 2014 το 98,4% των χορηγηθέντων κεφαλαίων -επίσημων δανείων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων- θα έχει διατεθεί για υποχρεώσεις προς τους πιστωτές. Δεδομένου ότι τα 25,5 δισ. ιδιωτικής χρηματοδότησης αναλογούν στο 9,7% των συνολικών κεφαλαίων χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό πως από την επίσημη δανειακή βοήθεια δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Εξ ου και το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται για τη διετία 2013-14.

Συνεπώς, αν δεν δοθούν νέα δάνεια ή δεν υπάρξει νέο κούρεμα, το χρέος θα παραμένει μη βιώσιμο.

Πηγή EnetΔιαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ότι δεν συζητούν λήψη νέων οριζόντιων μέτρων στο προσεχές μέλλον. Ο κ. Στουρνάρας είναι πιο προσεκτικός. Διευκρινίζει πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014, ενώ για τα επόμενα χρόνια το τι θα συμβεί είναι ακόμη άδηλο...
Οταν μιλούν για νέα μέτρα, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται μόνο στα οριζόντια μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού, που εξακολουθεί να υφίσταται διαρκώς νέα μέτρα. Γιατί μέτρα είναι κι εκείνα που αποστερούν ή αφαιμάσσουν το ήδη πενιχρό εισόδημά του, με έμμεσο τρόπο, με αυξήσεις φόρων και τιμών. Αυτό ισχύει στη νιοστή για το 1,5 εκατ. των ανέργων, που δεν διαθέτουν πλέον κανενός είδους εισόδημα.
Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Μνημονίου το υπονοεί καθαρά, όταν λέει πως εάν δεν βρει η χώρα έναν αξιόπιστο τρόπο είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, θα πρέπει να συνεχιστεί η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ, βάζοντας οψιόν για περαιτέρω αύξησή του εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης. Στην μπακαλίστικη λογική της τρόικας, ό,τι κόβεται πρέπει να αναπληρώνεται με άλλο ισοδύναμο ποσό, ακόμη κι αν αυτό είναι δυσβάσταχτο για την ελληνική οικογένεια.
Δεν αρκούν, όμως, οι μέχρι τώρα «μεταρρυθμίσεις». Απαιτούνται νέες ρυθμίσεις που θα ευνοούν τις απολύσεις, ενώ και το ΔΝΤ επαναφέρει θέμα μείωσης του συντελεστή εργασιακού κόστους!
Ολα αυτά προφανώς δεν οδηγούν σε αύξηση του όποιου πενιχρού εισόδηματος, αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη καταβαράθρωσή του. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει απώλεια 2 δισ. ευρώ από τα εισοδήματα των νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ετοιμοι πρέπει να είναι ώς τον Σεπτέμβριο και οι νόμοι για απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των ΚΤΕΛ, των νομικών υπηρεσιών των δικηγόρων, που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη (χωρίς κοινωνικά κριτήρια) τιμολόγηση, σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, όταν εμφανίζει αισιόδοξους αριθμούς. Την ξεμπροστιάζουν ωστόσο τρόικα και ΔΝΤ. Το δημοσιονομικό κενό και το κενό χρηματοδότησης του προγράμματος απειλούν τη βιωσιμότητα του χρέους και φέρνουν πιο κοντά τα επώδυνα μέτρα. Αντί να τονωθεί η ζήτηση, πλήττεται ό,τι απέμεινε από το εισόδημα. Και όταν το εισόδημα εξαντληθεί, οποιαδήποτε κυβέρνηση και τρόικα θα βρει το λαό στους δρόμους. Οχι μόνο ως αγανακτισμένο.
Από enet, μοντάζ ΓρέκιΚωδικός «Σταθερότητα»: Αυτός είναι ο τίτλος του απόρρητου σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, με τελικό στόχο τη μετάθεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους κατά πενήντα χρόνια, το 2063.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι Αμερικανοί έχουν χάσει την υπομονή τους με τους Γερμανούς και θεωρούν επικίνδυνη πολυτέλεια την αναμονή μέχρι την άνοιξη του 2014, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αξιολογούν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ανησυχούν για τη ρευστότητα σε Συρία, Αίγυπτο, Τουρκία και, επειδή θεωρούν την Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, όαση σταθερότητας (stability story), αποφάσισαν να κινηθούν στη μόνη χρονική συγκυρία που κρίνουν ότι οι Γερμανοί μπορούν να εκβιαστούν: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η καγκελάριος Μέρκελ, που δίνει τη μάχη για την επανεκλογή της στο αξίωμα με τους δικούς της όρους, δεν θέλει με τίποτε την επιστροφή του ελληνικού θέματος στην καρδιά των εκλογών.

Τα «νούμερα» που έκανε η τρόικα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα για την καταβολή της δόσης του Αυγούστου (αυτός, με ενθάρρυνση των ΗΠΑ, προκάλεσε την εμπλοκή, όχι οι Γερμανοί) ανησύχησαν το Βερολίνο, μολονότι προσπάθησε να το κρύψει. Το τελευταίο που χρειάζονται οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU στην τελική ευθεία της κούρσας θα ήταν μια αναβολή καταβολής της δόσης, μια πιθανή στάση πληρωμών τον Αύγουστο και μια πρόωρη αναζωπύρωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Δημοσίως ο Σόιμπλε υπερθεμάτισε στην αυστηρότητα που έδειξε η τρόικα για την υλοποίηση των ελληνικών προαπαιτούμενων, αλλά κατά βάθος ο προβληματισμός του για την εξέλιξη είναι έντονος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από ανώτατες διπλωματικές πηγές, τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Αμυνας των ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα πλήρες σχέδιο για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, το οποίο προβλέπει τα εξής σημεία:
 • Μετάθεση -και όχι διαγραφή- της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο κρατικό τομέα κατά πενήντα χρόνια (OSI), με έκδοση νέων ομολόγων λήξης 2063.
 • Νέα μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής κατά 50%, προκειμένου να ανασάνει ακόμη περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός σε ετήσια βάση.
 • Επιστροφή των 9 δισ. ευρώ που κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχει στην κατοχή της.
 • Σύσταση επενδυτικού fund αλληλεγγύης γενεών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, στο οποίο θα διοχετεύεται τμήμα των μελλοντικών εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων του ελληνικού φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι εγγυημένη σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή των δανείων.
 • Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της δωρεάν παραχώρησης στρατιωτικού υλικού.
 • Αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα στα τέλη του 2013 και ανάθεση της επιτήρησης εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος στο μέλλον αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Ευρωπαικής Επιτροπής και την Τask Force.
Αξιόπιστες πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η εμπλοκή που υπήρξε για την ελληνική δόση και οι διαρκείς απαιτήσεις που ήγειραν οι δανειστές μας έως την τελική έγκρισή της δεν οφείλονται σε κάποια παραξενιά του Σόιμπλε, αλλά στην Αμερική, η οποία, μέσω του ΔΝΤ, στέλνει μηνύματα στη γερμανική πλευρά ότι ο ελληνικός φάκελος πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό με μια συμφωνία-πακέτο, που να περιλαμβάνει το χρέος, την ενέργεια, την ΑΟΖ, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πληροφορία για τα υπερκέρδη αξίας 9 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα διοχετεύθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης από δυτικές πηγές και ο στόχος είναι ένας: Η απαίτηση για την καταβολή τους στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει αμέσως η τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία εκτιμάται ότι σε ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 δισ. ευρώ.

Πώς θα πουν «ναι» οι Ρώσοι

Η Νέα Γιάλτα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, βρίσκει εν μέρει σύμφωνη τη ρωσική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ο ΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Για τον ΟΣΕ έχουν έρθει, μάλιστα, σε συμφωνία με τους Γάλλους για την προμήθεια ηλεκτραμαξών και με τους Γερμανούς για τα ηλεκτρομηχανολογικά του σιδηρόδρομου. (Οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την έκθεσή τους στην παραπαίουσα Τουρκία.)

Δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα

Οι Αμερικανοί, που παρακολουθούν στενά τα ελληνικά πολιτικά πράγματα και στέλνουν ως πρέσβη τους στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο τον έμπειρο διπλωμάτη Ρίτσαρντ Πιρς, ο οποίος θήτευσε στο ελληνικό desk του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 (1985-1987), καταλαβαίνουν ότι, αν η κυβέρνηση Σαμαρά χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα το φθινόπωρο, δεν θα καταφέρει να αντέξει. Η ιδέα ότι η τοπική φθίνουσα διαπλοκή απεργάζεται σενάρια αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς προκήρυξη εκλογών δεν τους ενθουσιάζει, καθώς σε μια εποχή που δοκιμάζονται οι κυβερνήσεις στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία το τελευταίο που θα ήθελαν θα ήταν η αναζωπύρωση της κρίσης και στο ελληνικό έδαφος. Επιπροσθέτως και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει αισθητά έδαφος στις προτιμήσεις τους, καθώς τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της ισχυρής νεομαρξιστικής ομάδας Λαφαζάνη δεν τον καθιστούν πολιτικά ελκυστικό. Τα όσα περίεργα άκουσε και είδε ως παρατηρητής στο Συνέδριο της Αριστεράς ο νούμερο 2 του τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων Ρόμπερτ Μποντ επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους.

Η λύση-πακέτο που προωθούν οι Αμερικανοί θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμη από τους Γερμανούς, καθώς:
 • Προβλέπει την εγγυημένη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και δεν εκθέτει τη Μέρκελ στις κατηγορίες των αντιπάλων της για διαγραφή και χάρισμα των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων.
 • Βάζει στο παιχνίδι το θέμα της απεξάρτησης της Ευρώπης και του Βερολίνου από ρωσικές πηγές ενέργειας. Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ζητούν απευθείας αναθέσεις των ενεργειακών κοιτασμάτων στη νότιο Κρήτη και το Ιόνιο, που, μαζί με την υφαλοκρηπίδα στην Αλβανία (θα υπάρξει πίεση Σαμαρά στον νέο πρωθυπουργό Ράμα για εφαρμογή της συμφωνίας Καραμανλή – Μπακογιάννη – Μπερίσα), αποτελούν το 40% της συνολικής ελληνικής ΑΟΖ.
Κατά την επίσκεψη του Σαμαρά θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις θα τροχιοδρομηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ τόσο στις 8 Αυγούστου, όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, όσο και κατά την ομιλία που θα απευθύνει ο Ελληνας ηγέτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα κάνει αναφορά στα ελληνικά εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο που ο κύριος Σαμαράς θα έχει μαζί τους στις ΗΠΑ τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο πρώτος είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος τόσο για θέματα χρέους όσο και επενδύσεων, ενώ ο δεύτερος είναι από καιρό ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης με ΗΠΑ - Ισραήλ και θεωρεί ότι δικαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ θα ακολουθήσουν δύο επισκέψεις υψηλού πολιτικού και διπλωματικού συμβολισμού: Θα έρθουν στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους κυρίους Βενιζέλο και Αβραμόπουλο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χάγκελ. Μεγάλο μέρος της αμερικανικής ατζέντας συμπίπτει απολύτως με την ατζέντα που έχει καταρτίσει για την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Ελλάδα, παρά τα προβλήματά της, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί και πάλι ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, προωθώντας τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και των Σκοπίων (υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας) για ένταξη στην Ε.Ε., ενώ ανοίγει νέο βηματισμό στις σχέσεις της με Σερβία και Βουλγαρία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεδρίας, θα τεθεί και πάλι το θέμα της ευρωπαϊκής ΑΟΖ στο τραπέζι. Αλλα θέματα που είναι στην κορυφή της ατζέντας Σαμαρά κα θα τεθούν στον πρόεδρο Ομπάμα είναι η προώθηση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - ΗΠΑ, για την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε πρώτος στους Γερμανούς τον Νοέμβριο του 2012 (σε δείπνο επιχειρηματιών που οργάνωσε η εφημερίδα «Die Zeit») και η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Τι προβλέπει το «κείμενο εργασίας» για Σκοπιανό, Κυπριακό και ΑΟΖ

Βεβαίως, στη διεθνή διπλωματία δεν παίρνεις τίποτε χωρίς αντάλλαγμα. Οι ΗΠΑ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία να κλείσει τώρα το Σκοπιανό και να ενταχθούν οι γείτονες στο ΝΑΤΟ προτού διασπαστούν από την αποσχιστική δραστηριότητα του αλβανικού στοιχείου, να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση τον Οκτώβριο για το Κυπριακό και να τροχιοδρομηθούν οι εξελίξεις για τη νέα «αρχιτεκτονική» της Μεσογείου στο θέμα της ενέργειας. Το πακέτο παραείναι γενναιόδωρο για να μη ζητηθούν ανταλλάγματα. Στο Σκοπιανό ο πρωθυπουργός υποστηρίζει την πάγια ελληνική θέση, όπως αυτή αναθεωρήθηκε το 2007 από τους Καραμανλή - Μπακογιάννη, αλλά διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι:

Πρώτον, ο κύριος Σαμαράς έχει μετατοπίσει το βάρος της διαπραγμάτευσης στην πάση θυσία διασφάλιση της ονομασίας erga omnes. Δεύτερον, στην πρόσφατη τοποθέτησή του στο Συνέδριο της Ν.Δ., χωρίς να κάνει αναφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε να παραιτηθούν οι Σκοπιανοί από τους αλυτρωτισμούς και να συμφωνήσουν με ένα «νέο όνομα, που δεν θα θίγει την ελληνικότητα της ελληνικής Μακεδονίας».

Στο Κυπριακό, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα: Οι ΗΠΑ επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ στον πρόεδρο Αναστασιάδη έχουν φτάσει πληροφορίες ότι θα του ζητηθεί κάτι που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο: Η σύσταση ταμείου αλληλεγγύης γενεών για τα έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τη σύσταση του νέου κυπριακού κράτους, με βάση το σχέδιο Ανάν. Και σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιωχθεί η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης. Τέλος, οι ΗΠΑ προωθούν την ιδέα μιας νέας Γιάλτας στο Αιγαίο: Επιθυμούν το φυσικό αέριο Ισραήλ - Κύπρου να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας (όχι μέσω Κρήτης) και μετά Ελλάδας (βορείως, διά της αξιοποίησης του αγωγού TAP), ενώ της Ελλάδας (Ιόνιο - νότια Κρήτη) μέσω Ιταλίας - Μάλτας. Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που, αν υιοθετηθεί, θα αλλάξει την «αρχιτεκτονική» της περιοχής για πολλά χρόνια.

Μανώλης Κοττάκης


-->
Του Τάκη Φωτόπουλου 

Ένα σημαντικό στοιχείο στην εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων για τα αίτια της καταστροφής και τον τρόπο διεξόδου από αυτή είναι οι διάφορες «αναλύσεις» που όχι μόνο διαστρεβλώνουν ολοκληρωτικά την πραγματικότητα, αλλά μεταχειρίζονται και τις τεχνικές των καλογήρων του Ροΐδη. Όπως αυτοί βάφτιζαν το κρέας ψάρι ώστε να βολεύονται τόσο οι ηθικές τους υποχρεώσεις όσο και οι γαστριμαργικές, σήμερα διάφοροι αναλυτές βαφτίζουν «ριζοσπαστική» την προσπάθεια εξόδου από την κρίση μέσα στην ΕΕ, βολεύοντας τόσο τις υποχρεώσεις τους σαν «αριστερών», όσο και τις (αντίστοιχες) γαστριμαργικές.
Έτσι, η υπεράσπιση της πεμπτουσίας του κατεστημένου που εκφράζει η ένταξή μας στην ΕΕ (η οποία μπορεί να δειχθεί ότι είναι η βασική αιτία της σημερινής καταστροφής) βαφτίζεται «ριζοσπαστική αριστερή» στάση, αφήνοντας τον αναγνώστη να μαντέψει ποια είναι άραγε συντηρητική δεξιά στάση, όταν σύσσωμα τα κόμματα εξουσίας που στηρίζουν την κοινοβουλευτική Χούντα χρησιμοποιούν κάθε μορφή οικονομικής και φυσικής βίας για να μην κινδυνεύσει η παραμονή μας στην ΕΕ! Και αυτό, όταν σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, 80% του Λαού δεν εμπιστεύεται την ΕΕ…

Θα άξιζε όμως να θέταμε μερικές καυτές ερωτήσεις στους υποστηρικτές της Ευρώδουλης «Αριστεράς», που κάνουν φανερή την κατάφωρη απόπειρα εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

1. Η «ριζοσπαστική» ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντίστοιχοι «ριζοσπάστες» οικονομολόγοι που την στηρίζουν διατείνονται ότι θα σταματήσουν την «Κινεζοποίηση» της χώρας, δηλαδή θα καταργήσουν τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που εισήγαγαν οι Μνημονιακές Κοινοβουλευτικές Χούντες. Όμως, η «ελαστικοποίηση» της εργασίας είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος και της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας (όπως και του κεφαλαίου και των εμπορευμάτων) που επιβάλλουν οι καταστατικές συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ, Λισσαβόνας κ.λπ.). Γι’ αυτό και ελαστικές εργασιακές σχέσεις έχουν ήδη επιβληθεί σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ (Βρετανία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές κ.λπ.), ενώ στις υπόλοιπες είναι θέμα χρόνου η εισαγωγή τους, αφού όλα τα κόμματα εξουσίας προσυπογράφουν το άνοιγμα και την απελευθέρωση των αγορών. Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει κοινωνικούς ελέγχους για την προστασία των εργαζομένων μέσα στην ΕΕ, αφού, ακόμη και αν... καταργούσε τα Μνημόνια, η ελαστικοποίηση επιβάλλεται από τις καταστατικές συνθήκες;

2. Οι Ευρώδουλοι «ριζοσπάστες» χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την μαζική ανεργία. Όμως, η ανεργία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, αλλά και των σημερινών τεχνολογικών μεταβολών (γι’ αυτό και χώρες με υγιή ανάπτυξη, όπως η Γερμανία, δεν έχουν αντίστοιχη αύξηση της απασχόλησης), αλλά και της προτίμησης των υπερεθνικών επενδυτών για χώρες με ακόμη πιο φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα (Βουλγαρία, Ινδία, Κίνα κ.λπ.) Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ΕΕ θα επιτύχει δραστική μείωση της ανεργίας, έστω στα προ-μνημονιακά επίπεδα (8-9% περίπου); Με προπολεμικά προγράμματα …Ρούζβελτ που δεν έχουν σχέση με μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπως προτείνουν κάποιοι Ευρώδουλοι, ή με αναδιανομή των πλεονασμάτων μέσα στην ΕΕ, λες και είμαστε κάποια Πολιτεία των ΗΠΑ; Ή μήπως με μαζική ταχύρρυθμη ανάπτυξη Κινεζικού τύπου, που και αυτή θα απαιτούσε δεκαετίες για το ξερίζωμα της μαζικής ανεργίας;

3. Οι Ευρώδουλοι «ριζοσπάστες» οδύρονται για τις μαζικές απολύσεις που ήδη άρχισαν, το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και Παν. Σχολών (στο πλαίσιο των δραστικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες Υγείας και Εκπαίδευσης), καθώς και για το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων και την συνακόλουθη φτωχοποίηση. Ερώτηση: Είναι δυνατή μέσα στην ΕΕ η ακύρωση των μνημονιακών συνθηκών χωρίς ολοκληρωτική διαγραφή του Χρέους (την οποία ήδη «ξέχασε» η «ριζοσπαστική» ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ); Πώς ακριβώς, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ακύρωση όλων των μνημονιακων συνθηκών και εφαρμοστικών νόμων, (όλα αυτά μέσα στην ΕΕ!), θα επαναφέρει όλους τους απολυμένους από τη Χούντα, καθώς και τις κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις στα προ-μνημονιακά επίπεδα, ενώ συγχρόνως θα διατηρεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα; Σημειωτέον ότι το πλεόνασμα αυτό (που επιτεύχθηκε με τις γνωστές «σφαγές») παίρνουν δεδομένο στους υπολογισμούς τους οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ!

4. Προγραμματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι υποστηρίζει την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων κ.λπ. Δεν είδαμε όμως το «ριζοσπαστικό» ηγετικό ρεύμα να καταδικάζει τη σφαγή του λαού της Λιβύης, αλλά αντίθετα υποστήριζε, όπως βέβαια και η ΕΕ από όπου παίρνει την...έμπνευση του, τους ΝΑΤΟϊκούς εγκληματίες αντάρτες και έμμεσα τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, και το ίδιο κάνει τώρα και με τους αντίστοιχους Σύριους. Ούτε το είδαμε να καταδικάζει την άθλια ΕΕ, που μόλις κατέταξε στις τρομοκρατικές οργανώσεις το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα της Χεζμπολλά. Ερώτηση: Πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επιτύχει την πολιτική αυτοδυναμία, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Και, γενικότερα, πώς ακριβώς θα επιτύχει την οικονομική αυτοδυναμία και την παραγωγική αναδιάρθρωση που επικαλείται, μέσα στην ΕΕ των «4 ελευθεριών», και αφού θα έχει ξεπουληθεί στο μεταξύ ο κοινωνικός μας πλούτος ―εκτός αν ακυρώσει και όλες τις μετά-μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις! Δεν έχουν λοιπόν άδικο οι Τάιμς της Νέας Υόρκης (η ναυαρχίδα της υπερεθνικής ελίτ), όταν δημοσίευαν άρθρο (23/6/2013), με τίτλο «ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Πηγή periektikidimokratiaΣτελέχη της κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για επερχόμενες ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Τα κυβερνητικά στελέχη τρέμουν την επόμενη μέρα μετά τις μαζικές απολύσεις, αφού έστω και καθυστερημένα αντιλαμβάνονται πλέον τον μεγάλο κίνδυνο που θα προκύψει από τους χιλιάδες ανέργους.
Και αυτό γιατί παρότι ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση στις διαδικασίες διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων αλλά και στις απολύσεις κάποιων εξ αυτών, εντούτοις, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού, η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει έναν οργανισμό στήριξης των ανθρώπων αυτών που θα βρεθούν στον δρόμο χωρίς εργασία και χρήματα. Οι  υπάρχουσες δομές του υπουργείου Εργασίας μαζί με  το ταμείο ανεργίας δεν επαρκούν πλέον για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ανεργίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού πλέον αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα το φθινόπωρο δεν θα είναι μόνο δύσκολα αλλά και ανεξέλεγκτα.  «Ήδη υπάρχουν άνεργοι στις οικογένειες των ανθρώπων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή απολύονται. Πώς αυτές οι οικογένειες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις βασικές λειτουργίες μιας οικογένειας, αφού δεν θα μπαίνει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο τους», έλεγε με αγωνία κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. 
Παιχνίδι με τη φωτιά 
Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι το θέμα αυτό ετέθη και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο όμως ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός στήριξης των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Άρα, απλώς θα πρέπει να αναμορφωθούν και να ανασυγκροτηθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι μέσα στην κυβέρνηση που ισχυρίζονται ότι οι τρόικα και οι δανειστές μας παίζουν με τη φωτιά, αφού δεν αντιλαμβάνονται ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι εάν ένας πολίτης θα μπορεί να πληρώσει την εφορία του, αλλά εάν θα μπορεί να συντηρήσει  την οικογένειά του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση αναζητά αγωνιωδώς –δηλαδή μέχρι τον Σεπτέμβριο– άλλους 5.500 δημόσιους  υπάλληλους  για να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου άλλοι 12.500 θα πρέπει να μετακινηθούν.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται  ιδιαίτερα προβληματισμένος αφού βλέπει τους συναδέλφους του να μη θέλουν να πάρουν μέρος στη «σφαγή των δημοσίων υπαλλήλων». Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η έντονη παρατήρηση του πρωθυπουργού προς όλους τους υπουργούς να επισπεύσουν γρήγορα τα θέματα της κινητικότητας στα υπουργεία τους. Παράλληλα, επιχειρήθηκε και η ψυχολογική τόνωση του υπουργού, με μια δημοσκόπηση που έλεγε ότι το 60% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της κινητικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο! Τα αποτελέσματα ήταν τόσο κραυγαλέα που και ο ίδιος ο υπουργός εξέφρασε την έκπληξή του...
Αδιέξοδο 
Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι εμφανές και οι μουρμούρες που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. έχουν πλέον αρχίσει να αγγίζουν ιδιαίτερα το πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, αφού στελέχη του κόμματός του ισχυρίζονται ότι στο όνομα των γερμανικών εκλογών επιχειρείται να σβηστεί η  Ελλάδα  από τον χάρτη.
Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε το Μέγαρο Μαξίμου τη δήλωση Σόιμπλε ότι μπορεί να καθυστερήσει η δόση γιατί η τρόικα δεν έχει δώσει την έκθεση προόδου. «Δηλαδή, όχι μόνο τρώμε το ξύλο με όλα αυτά που γίνονται στο δημόσιο, αλλά μας κάνουν και πλάκα ότι μπορεί να μην πάρουμε κανονικά τα χρήματα» σχολίαζαν βουλευτές της Ν.Δ. Μάλιστα χλεύαζαν και την σπουδή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να απαντήσει ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο εκπληρώνονται όλα τα προαπαιτούμενα.
Μάλιστα, πολλοί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. είχαν δείξει τη δυσαρέσκειά τους από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου περισσότεροι από 70 βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή μεταφέροντας ένα κλίμα απογοήτευσης, πανικού και αδιεξόδου. Μάλιστα, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού υπήρξαν διαρροές ότι εάν υπάρξουν ξανά οριζόντιες περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αυτός θα παραιτηθεί.
Ακόμα και η περιβόητη εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση –η οποία ανακοινώθηκε με διάγγελμα στον ελληνικό λαό– δεν αναμένεται να φέρει φοβερά αποτελέσματα, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την τουριστική περίοδο και το μέτρο αντικαταστάθηκε με την μη έκδοση αποδείξεων.
Ως «κερασάκι» στην τούρτα έρχονται να προστεθούν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου και οι οποίες εμφανίζουν την χειρότερη εικόνα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι, οι άνεργοι χωρίς ελπίδα να βρουν εργασία, ενώ το ποσοστό των φτωχών στη χώρα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
Το σύστημα αντιπερισπασμού με τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πλέον να αποδίδει, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν την Ν.Δ. να παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις του κόσμου απαξιώνονται από τους πολίτες.
Ακόμα όμως και ο βασικός εταίρος του Αντ. Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, φαίνεται να παίζει τα δικά του παιχνίδια πίσω από την πλάτη του πρωθυπουργού. Κάπως έτσι εξέλαβαν την αρνητική ψήφο που έδωσε ο έμπιστος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος στο πολυνομοσχέδιο για τους δημοτικούς υπαλλήλους  χωρίς να «ανοίξει μύτη». Οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά  έχουν πλέον πειστεί ότι η κίνηση Κουκουλόπουλου έγινε σε πλήρη συνεργασία με τον Ευ. Βενιζέλο, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαμηνύθηκαν αρμοδίως στο Μέγαρο Μαξίμου.Τα ψέμματα τελείωσαν. Η γενιά του Φθινοπώρου, δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή γενιά. Θα είναι η γενιά των απολυμένων και των υπόδικών. Όλο το Έθνος θα είναι υπόδικο. Φρόντισαν γι αυτό εκείνοι που πρόδωσαν τον εθνισμό τους…

Του Κ. Κυριακόπουλου
Το Έθνος μας που δολοφονείται πλέον αδίστακτα από τα ανδρείκελα της κατοχής, μια και μόνη υποχρέωση έχει ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να μην αφήσει τα καθάρματα να ξεχειμωνιάσουν ατιμώρητα για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος αυτής της πατρίδας.

Τα περιθώρια δεν στένεψαν απλώς. Εξαντλήθηκαν οριστικά. Και όλα πλέον δείχνουν πως η πολιτική ζωή του τόπου, κινείται πια έξω από το κάδρο της Συνταγματικής και κάθε άλλης νομιμότητας. Κάθε ανοχή, κάθε ολιγωρία, κάθε συμβιβασμός στην πράξη μ αυτό που συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας, ισοδυναμεί σε τελευταία ανάλυση με απόλυτη συνενοχή…

Η συγκυβέρνηση των κατοχικών ανδρεικέλων, έχει χάσει πια κάθε έννοια του μέτρου ακόμη και σ αυτή την εθελοδουλία της, και πλέον κατρακυλά με ρυθμούς ανεξέλεγκτους στον πιο ελεεινό κατήφορο στον οποίο κύλησε ποτέ ξενόδουλος και προσκυνημένος σ αυτόν τον πλανήτη. Ο τραγικός επίλογος στο προδοτικό έργο της γράφεται αυτές τις μέρες…

Με δύο ακόμη κατοχικά νομοσχέδια που αναγορεύτηκαν σε νόμους ενός κράτους προτεκτοράτου με ανύπαρκτη εθνική κυριαρχία και με ταπεινωμένα ανδρείκελα στο τιμόνι της πολιτικής ζωής.

Το πρώτο είναι το γνωστό πολυνομοσχέδιο που τσάκισε ότι είχε απομείνει ως απομεινάρι κοινωνικού δικαιώματος, και προσέφερε ανθρωποθυσία στις δυνάμεις της κατοχικής διοίκησης, τους χιλιάδες απολυμένους (σχολικούς φύλακες, δάσκαλους κ.ά), νομιμοποιώντας μέσα από αυτό, το δικαίωμα του υπουργού – δημίου να δολοφονεί ασύδοτα κατ εντολήν.

Το δεύτερο είναι το κατοχικό φορολογικό νομοσχέδιο, μέσα από το οποίο ανοίγει και επίσημα πλέον ο ασκός του Αιόλου για δημεύσεις των κόπων μιας ολόκληρης ζωής.
 • Ότι απέκτησε πλέον ο Έλληνας πολίτης με ιδρώτα και αίμα από τη λήξη του εμφυλίου μέχρι και σήμερα, προσημειώνεται… Υποθηκεύεται… Και παραδίδεται αύτανδρο ως λάφυρο ντροπής στις κατοχικές δυνάμεις. Όλα είναι στον αέρα. Τίποτε πια δεν ανήκει σε κανέναν. Το βρωμερότερο κατοχικό σχέδιο όλων των εποχών, έγινε πλέον νόμος του κράτους.
Με δυο νομοσχέδια ντροπής, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, τα ανδρείκελα της Αθήνας μετέτρεψαν έναν ολόκληρο λαό σε λάφυρο των συμμοριών, βάζοντας όλη τη χώρα στο κόκκινο.
 • Η «διαθεσιμότητα» των απολυμένων δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κατοχικής Κυβέρνησης, και από τον επόμενο μήνα οι κλητήρες θα αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα σου ζητώντας σου να τους παραδώσεις τα κλειδιά.
Τι άλλο λοιπόν περιμένεις να γίνει; Παρέδωσαν την πατρίδα σου. Τσαλάκωσαν την αξιοπρέπειά σου. Σου παίρνουν τη δουλειά. Σε πετάνε έξω από το σπίτι σου. Αύριο θα δεις τα παιδιά σου να αυτοκτονούν. Τι περιμένεις;

Αυτή η γενιά. Η δική μας η γενιά. Η γενιά των απολυμένων και των υπόδικων. Όλοι εμείς που ξαφνικά καλούμαστε να τους παραδώσουμε τη ζωή μας. Δεν έχουμε παρά μονάχα μια επιλογή. Να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας στο όνομα της πατρίδας που καλούμαστε να τους παραδώσουμε, για να μπορέσουν να χαμογελάσουν σ αυτήν τα αγέννητα εγγόνια μας. Γιατί αυτά τα εγγόνια θα πρέπει να γεννηθούν σε μια πατρίδα ελεύθερη από κατοχικά δεσμά και διατάγματα, που θα ξέρει και κυρίως θα θέλει να σέβεται τον εθνισμό τους, με ότι σημαίνει αυτό.

Εξέγερση… Η μόνη λύση.
Δες γύρω σου τι κάνουν οι άλλοι λαοί.
Μπορεί να μην έχουν πολιτική ωριμότητα, αλλά έχουν υπερηφάνεια και την μετατρέπουν σε όπλο αντίστασης.
Μπορεί να μην έχουν κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές, αλλά διαθέτουν ένστικτο να αρνούνται μια ζωή σε ταπείνωση, και την θέτουν περήφανα στη διάθεση αυτού του αγώνα.
Μπορεί να μη διαθέτουν συνδικάτα και περισπούδαστα πολιτικά κόμματα, αλλά κι εσύ που τα διαθέτεις, που στο διάβολο σε οδήγησαν; Ποιος ηγέτης από δαύτους είχε τα ούμπαλα να σε εμπνεύσει;
 • Είμαστε η γενιά των απολυμένων και των υπόδικων. Πρέπει να γίνουμε η γενιά της εξέγερσης και της παραδειγματικής τιμωρίας των άθλιων ανδρεικέλων. Με τα τελευταία τους μέτρα, δεν προσέφεραν μόνο μια υπέρτατη θυσία στις δυνάμεις της κατοχής ολοκληρώνοντας το ελεεινό και τρισάθλιο έργο τους.
 • Δημιούργησαν κυρίως την «κρίσιμη μάζα» που θα τους ανατρέψει και θα τους οδηγήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και αυτή η αλήθεια, μέσα στο καυτό Φθινόπωρο που έρχεται θα πρέπει πάσει θυσία να επιβεβαιωθεί.
Δημόσιε υπάλληλε, «βολεμένε» (έτσι σε έλεγαν) του χθες, σήμερα δεν είσαι πια βολεμένος. Είσαι απολυμένος, ή βρίσκεσαι ήδη στη λίστα της φουρνιάς εκείνων που θα απολυθούν τον επόμενο μήνα. Η κατοχή δε χαρίζεται. Όσο εσύ της παραχωρείς, τόσο πιο βουλημική και ακόρεστη γίνεται η δίψα των βρυκολάκων της για αίμα αθώων.

Κι εσύ δάσκαλε. Σε απολύουν σήμερα και κλείνουν το σχολειό που δίδαξες γιατί ο μισθός ο δικός σου θα γίνει τζαμί στην Αθήνα που τη θέλουν Καμπούλ της Νέας Τάξης. Κλείνουν από σήμερα το σχολειό σου γιατί αύριο δε θα γεννηθούν παιδιά σ αυτή τη φτώχια και την ανέχεια.

Χτυπάνε την οικογένεια βουβέ και προσκυνημένε παπά που συνεχίζεις να μην αφυπνίζεις το ποίμνιό σου, γιατί ακόμη κυνηγάς τα δεκάρικα στα τρισάγια και στα νεκροταφεία για να την κουτσοβολέψεις. Ως πότε έρμε παπά θα υπάρχουν δεκάρικα για να εξαργυρώνεις μ αυτά τη σιωπή σου; Αύριο θα σου κλείσουν ακόμη και τις εκκλησιές προσκυνημένε κιοτή.

Κι εσύ γείτονα που κλειδώνεσαι στο σπιτάκι σου αναθεματίζοντας το κακό που σε βρήκε. Ξύπνα γιατί σύντομα θα τους παραδώσεις το κλειδί αφού δε θα μπορείς να πληρώσεις το ΤΕΒΕ, τη ΔΕΗ, ή το επόμενο κατοχικό χαράτσι. Η περηφάνια σου πεθαίνει στο δρόμο κι εσύ κάθεσαι στο παράθυρο και την αγναντεύεις που ξεψυχά.

Ψηφοφόρε του ΣΎΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και τόσων άλλων. Αφυπνίσου…
Ο Σαμαράς παραδόθηκε και το κόμμα που πίστεψες ψηφίζει «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» μέσα στο κοινοβούλιο της κατοχής…
Ο Βενιζέλος συνυπέγραψε και παρέδωσε τα πάντα με τον μέντορα της εθνικής μειοδοσίας. Φόρτωσε το πορτοφόλι του χοντρά και η φιλοδοξία του χτυπάει κόκκινο, κι εσύ περιμένεις να μεριμνήσει για τη σωτηρία της πατρίδας που πρόδωσε.
Ο Τσίπρας ρετουσάρει το προφίλ της κυβερνησιμότητας που του υπαγόρευσαν, κι εσύ εναποθέτεις τις ελπίδες σου στην αλλαγή κατοχικού διαχειριστή.
Ο Κουβέλης συγκυβερνούσε και συγκυβερνά αποδεχόμενος τον πιο ταπεινωτικό ρόλο που θα μπορούσε να του αναθέσει ποτέ η ιστορία. Σε πρόδωσε και τώρα άρχισε να ξερνά οδυνηρότατες αλήθειες.
Το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ καιροφυλακτεί και σε εξαπατά για ν αποσπάσει την εμπιστοσύνη σου, που θα την μετατρέψει αύριο σε θηλιά σ όποιον λαιμό επιμένει να αντιστέκεται και να μιλά με τη γλώσσα της δημοκρατίας και της περηφάνιας.
Ο Κουτσούμπας περιοδεύει ανά την Ελλάδα εκφωνώντας δεκάρικους σε επισκέψεις «γνωριμίας» με το δικό του κομματικό ποίμνιο. Για τους μέντορες του δικού του κομματικού σωλήνα, οι «υποκειμενικές συνθήκες» ακόμη δεν είναι ώριμες. Έτσι απεφάνθησαν.

Έτσι το ΚΚΕ όντας η μοναδική δύναμη που διαθέτει το μηχανισμό και αφοσιωμένους μαχητές στον αγώνα για το δίκιο και τη δημοκρατία, παραμένει παροπλισμένη αρκούμενη σε βαρυσήμαντους δεκάρικους, αλλά φοβική και άτολμη να θέσει τις δυνάμεις της σε διάταξη αποφασιστικής σύγκρουσης με το καθεστώς που δολοφονεί.

Περιμένει να ωριμάσουν οι «υποκειμενικές συνθήκες», που απεφάνθη πως δεν ωρίμασαν, με συλλαλητήρια και παρελάσεις. Και εν τω μεταξύ στο βωμό αυτής της πολυπόθητης ωρίμασης, θα χύνεται κι άλλο αίμα, θα δολοφονούνται χιλιάδες ακόμη ταπεινωμένοι συμπολίτες μας. Και το καθεστώς θα ισχυροποιείται. Θα καταργεί τα πάντα και θα οικοδομεί ένα πολυπλόκαμο σύστημα θεσμών και νομοθετημέτων που θα δολοφονούν το λαό και την αξιοπρέπειά του καθημερινά.

Δυστυχώς αυτό το κόμμα με τις επιλογές της ηγεσίας του, καταδικάζεται σε αντιπολιτευτική γαρνιτούρα, περιμένοντας τις υποκειμενικές συνθήκες να …ωριμάσουν. Πόσοι ακόμη νεκροί θα πρέπει να θυσιαστούν για να ωριμάσει άραγε αυτό το δεντρί των «υποκειμενικών συνθηκών»;
 • Γιατί άραγε αυτός ο λαός όσο αδυνατεί να καταλάβει πως το μέλλον του είναι ο σοσιαλισμός ( ένας σοσιαλισμός που δε τον ενέπνευσε και δε φταίει ο λαός που δε τον ενέπνευσε ) δε δικαιούται να εξεγερθεί για ν ανατρέψει τους δυνάστες του ή να πεθάνει αλλά περήφανος και όχι ταπεινωμένος;
Τα ψέμματα τελείωσαν…
Η γενιά του Φθινοπώρου, δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή γενιά. Θα είναι η γενιά των απολυμένων και των υπόδικών. Όλο το Έθνος θα είναι υπόδικο. Φρόντισαν γι αυτό εκείνοι που πρόδωσαν τον εθνισμό τους…

Το Έθνος μας που δολοφονείται πλέον αδίστακτα από τα ανδρείκελα της κατοχής, μια και μόνη υποχρέωση έχει ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να μην αφήσει τα καθάρματα να ξεχειμωνιάσουν ατιμώρητα για το έγκλημα που έκαναν σε βάρος αυτής της πατρίδας.

Οι απολυμένοι και οι υπόδικοι είμαστε εκ των πραγμάτων η κρίσιμη μάζα της εξέγερσης και οφείλουμε να μετατρέψουμε την προσκυνημένη ζωή τους σε εφιάλτη.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών λοιπόν.
Για την πατρίδα μας και για τα δίκια του λαού της. Για την ανατροπή των δωσίλογων και την παραδειγματική τους τιμωρία. Για να ανοίξουμε μια πραγματικά νέα σελίδα για τον τόπο μας (Το περιεχόμενο των στόχων το έχουμε περιγράψει αναλυτικά σε σχετικό μας άρθρο).

Τα νομοσχέδια της κατοχής που ήρθαν για να αποτυπώσουν τον επίλογο στο εθνοπροδοτικό τους έργο, πρέπει να μετατραπούν σε κόλαφο και για την κατοχή και για τα ντόπια ανδρείκελά της.

Αν δε γίνουμε τώρα εμείς η γενιά της ασυμβίβαστης εξέγερσης, τότε εμείς και τα παιδιά μας θα αποτελέσουμε την κρεατόμαζα στα γκεσταπίτικα κολαστήρια και στους ομαδικούς τάφους που ανοίγουν τα γερμανοτσογλάνια της κατοχής, μέσα στην ίδια μας τη χώρα…
 


Του Χρήστου Γιανναρά

Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου για να συμβεί. Μια απροσεξία, απρονοησία, κακοτυχία - η κάμερα καταγράφει «εκ παραδρομής». Και ο δημόσιος άνδρας ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών.

Η αυθορμησία, τα ανεξέλεγκτα από τη σκέψη και τη βούληση αντανακλαστικά, αποκαλύπτουν πάντοτε την αλήθεια: την χωρίς προσποίηση και προσωπεία ποιότητα του ανθρώπου. Είναι αλάνθαστος καθρέφτης η πηγαία, ανεπιτήδευτη εκφραστική. Οταν οι πρώτες λέξεις που έρχονται στα χείλη με την αυθόρμητη έκρηξη είναι η αργκό του υποκόσμου, η σεξουαλική χυδαιότητα, τότε η γλώσσα και μόνο, αυτοδύναμη, παραπέμπει σε περίπτωση έσχατης ποιοτικής υποστάθμης.

Αρκούν κλάσματα δευτερολέπτου. Και η εικόνα που ο επαγγελματίας της δημοσιότητας προσπάθησε επί χρόνια, δεκαετίες, να λανσάρει στο κοινό (η χαμογελαστή απλότητα, η ευγενική προσήνεια, οι άψογα μελετημένες χειρονομίες, όλα τα τεχνητά ψιμύθια τα κατασκευασμένα από τους εικονοποιούς, «τους πληρωμένους της αυλής») σαρώνεται αστραπιαία. Ο αιφνιδιασμός είναι ακαταμάχητος καταλύτης για τον θρυμματισμό των προσωπείων, τη διαπόμπευση της υποκρισίας ή της ασημαντότητας.

Πρώτη ελεεινή αποκάλυψη, πριν κάποιους μήνες, αποτέλεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων - διορισμένος βέβαια από τον πρωθυπουργό, αλλά συνταγματικά δεύτερος στην ιεράρχηση των πολιτειακών αξιωμάτων. Προβλήθηκε δημόσια να εκστομίζει σεξουαλικές βωμολοχίες απίστευτης αδιαντροπιάς. Και δεύτερη αποκάλυψη, πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, με ανάλογο (αμβλυμένο από την πολυχρησία) λεξιλόγιο, σε έκρηξη αυθορμησίας δίχως ανασταλτικά αιδούς.

Δεν πρόκειται για προσβολή της ευαισθησίας ηθικολόγων, της σεμνοτυφίας πουριτανών. Πρόκειται για πολιτικό γεγονός πρωτεύουσας σημασίας. Για αποκάλυψη που κανείς δεν μπορεί να την πάρει πίσω, να την ακυρώσει. Τώρα το πανελλήνιο και η διεθνής κοινή γνώμη ξέρουν, τεκμηριωμένα, ποια ανθρώπινη ποιότητα διαχειρίζεται τον σημερινό εφιάλτη των Ελλήνων και την αυριανή τους μοίρα στην Ιστορία. Τα δυο «εκ παραδρομής» περιστατικά βυθομετρούν τον απύθμενο εκπεσμό, τον αυτεξευτελισμό του ελλαδικού πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας που το συντηρεί.

Και οι δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του σάπιου ώς το μεδούλι συστήματος παραμένουν στους ανώτατους θώκους τους, ωσάν να μη συνέβη τίποτε. Αντίδραση καυστική υπήρξε μόνο σε γελοιογραφία - η ειρωνεία των γελοιογράφων είναι το τελευταίο μάλλον αντανακλαστικό ζωντανής αυτοσυνείδητης αξιοπρέπειας στην «υπό διεθνή επιτροπείαν» χώρα. Κανένας άλλος, κοινωνικός θεσμός ή δημόσιο πρόσωπο, φορέας θεσμικής ευθύνης για την τιμή του ελληνικού ονόματος και της συλλογικής αξιοπρέπειας (Δικαιοσύνη, Ακαδημία, Πανεπιστημιακές Σύγκλητοι, Ενοπλες Δυνάμεις, Καλλιτεχνικά και Επιστημονικά Επιμελητήρια, συσπειρώσεις γονέων ή εκπαιδευτικών) δεν ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες της επαίσχυντης απρέπειας των συμπτωμάτων.

Βέβαια, με τη λογική της αβάσταχτης σήμερα λαϊκής οδύνης, του σαδιστικού βασανισμού αθώων από κοινωνικά κακουργήματα, κατά συρροήν, των κυβερνώντων, η λεκτική χυδαιότητα μοιάζει ασήμαντο πταίσμα. Αλλά στο πεδίο της πολιτικής, η κλίμακα αξιολόγησης της βαρύτητας των εγκλημάτων είναι διαφορετική - η συμβολική δυναμική γλωσσικών «παραπτωμάτων» αποδείχνεται κάποτε ασύγκριτη, ως προς τις κοινωνικές συνέπειες, σε σχέση με πράξεις κακουργηματικές: Οσο κοινωνικό χρήμα, προορισμένο για την άμυνα της χώρας, κι αν κατάκλεψε ο επί χρόνια «νούμερο δύο» του ΠΑΣΟΚ, το έγκλημά του δεν προκάλεσε τον ριζικό «μετασχηματισμό» της ελλαδικής κοινωνίας που πέτυχε ο Ανδρέας Παπανδρέου με μία και μόνη (στυγνού αμοραλισμού) φράση του: «Δικαιούτο (ο κ. τάδε) να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια!».

Με μία φράση (ίσως και αυτή εκ παραδρομής) η κλοπή, η ατιμία, η απιστία περί το κοινωνικό λειτούργημα έγιναν αυτονόητη συμπεριφορά, με την προτροπή απλώς να έχει το έγκλημα «πλαφόν» (κάποια οροφή, κάποιο όριο). Η πρωθυπουργική τότε φράση μετάγγισε στην κοινή συνείδηση τη βεβαιότητα ότι «όλα επιτρέπονται»: δεν υπάρχουν φραγμοί και αναστολές στην αντικοινωνική συμπεριφορά. Αν τα ποινικά κακουργήματα κρίνονταν από τις κοινωνικές τους συνέπειες, ο λεκτικός αμοραλισμός του Ανδρέα θα είχε επισύρει το μέγιστο της καταδίκης σε κάθειρξη.

Για τους πολίτες με αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια ο κ. Σαμαράς έχει τελειώσει πολιτικά. Επιστέγασμα (με αδυσώπητη συμβολική δυναμική) της ανικανότητάς του και της εξωφρενικής παλαιοκομματικής πολιτικής του ήταν ο τρόπος που έκλεισε την ΕΡΤ και η καταισχύνη από τη βωμολόχο αθυροστομία του. Είναι ζήτημα χρόνου και συγκυριών να περάσει στον «πάγκο» της ντροπής, να συγκαταριθμηθεί με τους αποτυχημένους, στιγματισμένους προκατόχους του.

Η ελλαδική κοινωνία έχει μπροστά της καινούργια σισύφεια ανηφόρα. Ο κ. Τσίπρας είναι σαφώς ευφυέστερος των «αναστημάτων» που η δεινή πραγματικότητα ξέβρασε στον «πάγκο». Πρέπει να καταλαβαίνει, λοιπόν, ότι την εκτίναξή του από το 4,6 στο 27% της προτίμησης των ψηφοφόρων δεν την οφείλει ούτε στη γοητεία που άσκησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδεοληψίες της «Αριστερής Πλατφόρμας» ούτε η ρομαντική ψυχανωμαλία της «Κομμουνιστικής Τάσης» στο συνονθυλευματικό κόμμα του. Η εκτίναξή του ήταν το προϊόν της λαϊκής οργής για τους αυτουργούς των κακουργημάτων που οδήγησαν στην καταστροφή της ζωής μας, και επιμένουν ακόμα να διαχειρίζονται τη «σωτηρία» μας από τις συνέπειες της δικής τους φαυλότητας και ανικανότητας.

Αν ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί να είναι πολιτικός αρχηγός και όχι κομματάρχης σε παλαιοημερολογίτικες σέκτες, αν πιστεύει στον σημερινό ρεαλισμό μιας κοινωνιοκεντρικής ελληνικής Αριστεράς, δεν έχει παρά να συγκροτήσει και να ανακοινώσει, τώρα, τους επιτελείς του. Σε ποια στελέχη του υπολογίζει, με ποιες προσωπικότητες έχει εξασφαλίσει συνεργασία, με ποιο υπουργικό συμβούλιο θα τολμήσει το τιτάνιο έργο να ξαναστήσει στα πόδια της την κατεαγμένη και κατεξευτελισμένη Ελλάδα. Πώς θα μπορέσει να απαλλαγεί από την ομηρεία σε «συνιστώσες» και υπόδικους για κοινωνικά εγκλήματα «συνδικαλιστές».

Η Ιστορία ευνόησε πληθωρικά και άλλους πριν από αυτόν. Που σήμερα κρύβονται έντρομοι, δεν τολμούν ούτε στον δρόμο να ξεμυτίσουν. Κοιμούνται με τον εφιάλτη της δίκαιης λαϊκής οργής.Γενικές οδηγίες προφύλαξης
Το ντύσιμό μας πρέπει να είναι κατά το δυνατό ελαφρύ, άνετο και ανοιχτόχρωμο. Το υλικό του ρουχισμού να είναι πορώδες ούτως ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
Η χρήση του καπέλου και γενικά καλύμματος επιβάλλεται, με υλικό φυσικά που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
Η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου είναι απαραίτητη.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Αποφυγή των χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφυγή βαδίσματος για πολλή ώρα ή τρεξίματος κάτω από τον ήλιο.
Πολλά χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά πανιά στο κεφάλι και στο λαιμό σαν προστατευτικά μέτρα.
Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών και περιορισμός στα λιπαρά.
Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης συνιστάται η αποφυγή λήψης οινοπνευματωδών ποτών.
Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με διάφορα μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια υψηλής ζέστης.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών για την περίπτωσή τους οδηγιών. Ιδιαίτερα όσοι παίρνουν φάρμακα να συμβουλευτούν τον γιατρό τους αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία γιατί μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Οδηγίες για τα νεογνά και τα βρέφη
Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
Τα βρέφη και κυρίως τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Οδηγίες για την προστασία ηλικιωμένων
Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους. Επειδή η παραμονή του διαμερίσματος στη μεγάλη ζέστη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, προτιμότερη είναι η μετακίνηση του ηλικιωμένου σε δροσερότερες περιοχές της χώρας όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
Αν η μετακίνηση σε θάλασσα ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, η παραμονή του ηλικιωμένου στα κατώτερα διαμερίσματα πολυόροφων σπιτιών είναι σχετικά εύκολη λύση.
Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους, σε περίπτωση θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι.
Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Προβλήματα – Διαταραχές – Νοσηρά Φαινόμενα
Παρά τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ο οργανισμός του ανθρώπου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Αυτό το κατορθώνει μόνο μέχρι ενός ορίου (43ο C) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τότε αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες λειτουργικές διαταραχές και ελαφρά ή βαριά νοσηρά φαινόμενα.
Ένα από αυτά είναι η θερμική εξάντληση, η οποία εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή ημέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό stress.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συνήθως ενδοφλέβια λόγω της ναυτίας.
Μια άλλη λειτουργική διαταραχή είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70%, γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η περιβολή με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα και βαριά γεύματα και η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών.
Τα αρχικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη και ακατανίκητη δίψα και η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά. Ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φθάσει στους 42ο C. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Τα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά και να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, προσβάλλονται ευκολότερα από θερμοπληξία.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

1. Μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο χωρίς χρονοτριβή σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Τον ξαπλώνουμε ανάσκελα και απομακρύνουμε τους περίεργους που συγκεντρώνονται, για να μην εμποδίζουν τον αερισμό.
2. Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι)
3. Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
4. Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
5. Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
6. Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία, και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
7. Αν η κατάστασή του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η ενημέρωση γίνεται από τον Δήμο Περιστερίου
Πάνοπλοι, άριστα εκπαιδευμένοι και... ανίκητοι! Πρόκειται για τα μέλη μιας από τις πιο μάχιμες μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας, που το όνομά της, όπως και η δράση της, είναι γνωστό σε φίλους και... εχθρούς, της επίλεκτης Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος.
Οι άντρες της συμμετέχουν στη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άλλων Αλβανών δραπετών, μετά τον θάνατο του αρχηγού τους Μάριον Κόλα.Η εφημερίδα «Espresso» συνάντησε έναν από τους κομάντος του Λιμενικού, που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, και μίλησε μαζί του για τη θρυλική μονάδα που είναι πάντα έτοιμη για δράση, για τις επιχειρήσεις που καλούνται να φέρουν εις πέρας και για το πώς νιώθουν κάθε φορά που σημαίνει «red alert».

«Η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού απαρτίζεται από βατραχανθρώπους που έχουν τελειώσει με επιτυχία το εξάμηνο σχολείο της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» λέει ο συνομιλητής μας.
«Η ΜΥΑ ιδρύθηκε για να επεμβαίνει άμεσα σε περιστατικά όπως ομηρίες σε πλοία, ναυάγια και υποθαλάσσιες έρευνες. Στην αρχή είχε στελεχωθεί από περίπου είκοσι άτομα, αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως ήταν απαραίτητη η ενίσχυσή της. Σήμερα η μονάδα έχει στις τάξεις της περίπου εκατό βατραχανθρώπους που έχουν τελειώσει τη σχολή της ΜΥΚ και εκτελεί αστυνομικής φύσης ειδικές επιχειρήσεις, όπως περιπτώσεις θαλάσσιας τρομοκρατίας, ανίχνευσης και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, έρευνας και διάσωσης».

Η ΜΥΑ έχει έντονη δράση στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όπου επεμβαίνει σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας και φυσικά λαθρομετανάστευσης, όταν το πρόβλημα είναι έντονο. «Βρισκόμαστε στη νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης και εποπτεύουμε χιλιάδες θαλάσσια μίλια, ενώ οι Τούρκοι δουλέμποροι είναι αδίστακτοι και ικανοί για τα πάντα προκειμένου να γλιτώσουν τη σύλληψη» εξηγεί ο κομάντος.

Οι υποβρύχιοι καταστροφείς έχουν εκπαιδευτεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε θρυλικές σχολές του εξωτερικού, όπως οι Seals στην Αμερική και SBS στη Βρετανία. Ο συνομιλητής μας λέει χαρακτηριστικά:
«Το επίπεδο μαχητικότητας είναι πολύ υψηλό και αδιαμφισβήτητο. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δημιουργήθηκε και η Ομάδα Ειδικών Επεμβάσεων που αποτελείται από στελέχη της ΜΥΑ. Για τη δημιουργία της τέθηκαν αυστηρά κριτήρια και επιλέχθηκαν σαράντα άτομα που κλήθηκαν να περάσουν εξτρά εσωτερική εκπαίδευση δύο μηνών.
Η συγκεκριμένη ομάδα απαρτίζεται από υποομάδες κρούσης, ελεύθερων σκοπευτών και πυροτεχνουργών, ενώ ο εξοπλισμός είναι πλήρης εξοπλισμός μάχης.»Ολα τα στελέχη της ΜΥΑ είναι άριστα εκπαιδευμένα και μπορούν να εκτελέσουν επιβιβάσεις σε πλοία ταυτόχρονα από θάλασσα, από ελικόπτερο, με υποβρύχια κίνηση και με αναρρίχηση. Ωστόσο κανείς δεν είναι άτρωτος... Για τον λόγο αυτόν άλλωστε δουλεύουμε πολύ σκληρά, ώστε να είμαστε πάντα εκατό τοις εκατό έτοιμοι για δράση, οποιαδήποτε ώρα και με οποιεσδήποτε συνθήκες».
Κομάντος εν δράσει...
Εκτός από τη συμμετοχή τους στις πολυήμερες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων Αλβανών κακοποιών, οι άντρες της ΜΥΑ έχουν πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες επιχειρήσεις, με τεράστια ποσοστά επιτυχίας.
Ωστόσο λίγες από αυτές τις υποθέσεις είδαν το φως της δημοσιότητας.

Χαρακτηριστική είναι η καθοριστική συμμετοχή τους στην υπόθεση του πλοίου «Baltic Sky» τον Ιούνιο του 2003. Το πλοίο, που έπλεε με σημαία των νησιών Κομόρες με προορισμό το Σουδάν, περιφερόταν επί μέρες στη Μεσόγειο μεταφέροντας 680 τόνους δυναμίτη και 150.000 πυροκροτητές, ποσότητα εκρηκτικών ικανή να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη!
Όταν η «πλωτή βόμβα» έδεσε στα ανοιχτά της Αιτωλοακαρνανίας, τα «βατράχια» της ΜΥΑ, που παρακολουθούσαν στενά κάθε κίνηση, ανέλαβαν δράση και χτύπησαν με... ταχύτητα φωτός!
Λίγες μόλις ώρες μετά την επέμβασή τους το «Baltic Sky» έδεσε στο λιμάνι του Αστακού, τα εκρηκτικά δεσμεύτηκαν και το πλήρωμα των επτά ατόμων συνελήφθη χωρίς να ανοίξει... ρουθούνι!


Τέρενς Κουίκ: «Θα αντιδράσετε επιτέλους κ. Βενιζέλε στις προκλήσεις Νταβούτογλου; Συζητήσατε το οτιδήποτε για τη συνθήκη της Λωζάννης;»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Εδώ και μέρες έχω υποβάλλει δημόσια ερωτήματα στον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το εάν, στην πρόσφατη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της Συνθήκης της Λωζάννης. Ειδικότερα της Θράκης.

Μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει καμία απάντηση και στις τέσσερις συγκεκριμένες ερωτήσεις μου.

Σήμερα, όπως διαβάζω:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα με τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» Τανέρ Μουσταφάογλου και την επιτροπή που τον συνόδευε. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Conrad και ήταν κλειστές οι πόρτες της αίθουσας για τον τύπο, καθώς ήταν κοινή επιθυμία να υπάρξει απόλυτη μυστικότητα. Διήρκεσε περίπου μία ώρα και εξετάσθηκαν όλα τα θέματα ης Δυτικής Θράκης.
Πληροφορίες που διέρρευσαν έστω και με το σταγονόμετρο ήθελαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που ονειρεύεται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας να έδωσε οδηγίες πως θα κινηθούν οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, ενώ παράλληλα τους έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει πλήρης υποστήριξή σε αυτούς «από τη μητέρα πατρίδα», σε χρήμα αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό (!).
Κάθε αίτημά τους για παροχή βοήθειας έγινε δεκτό από το Αχμέτ Νταβούτογλου».
Κατόπιν όλων αυτών, αναγκάζομαι να ξαναρωτήσω:

Ποιο είναι το σχόλιό σας κ. Βενιζέλο για αυτή την νέα προκλητική ενέργεια του Αχμέτ Νταβούτογλου που συνιστά ωμή παρέμβαση στα θέματα της Θράκης και σαφή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ευλόγως ανησυχούν και ευλόγως αναμένουν την αντίδρασή σας».

Το υπόλοιπο δημοσίευμα:
Η φωτογραφία ωστόσο που τραβήχτηκε ήταν για να χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα στους μουσουλμάνους της Θράκης ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι συνεχώς στο πλευρό τους έτοιμη να ικανοποιήσει κάθε αίτημά τους.
Οι προκλητικότατες αυτές ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη και τις παραβιάζουν κατάφορα δεν συναντούν καμία –μα απολύτως καμία- αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Αντίθετα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος συναντήθηκε προ ημερών με τον Τούρκο ομόλογό του αντάλλαξε… θερμές χειραψίες.
Βέβαια ο κ. Νταβούτογλου είχε κάθε λόγο να βλέπει τον Ευ. Βενιζέλο και να γελάει πλατιά μπροστά στις φωτογραφικές μηχανές.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, έχουν φτάσει σχετικές αναφορές στο υπουργείο Εξωτερικών για τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία ότι υπάρχει σχέδιο από την Τουρκία η οποία θα επιχειρήσει να «Κοσσοβοποιήσει» τη Θράκη. Καλλιεργεί και παγιώνει ένα καθεστώς που στη συγκεκριμένη στιγμή θα το ενεργοποιήσει και  θα έχει ως  αποτέλεσμα δυσμενείς εξελίξεις για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Απλά περιμένουν να διαμορφωθούν οι καταλληλότερες γι αυτούς συνθήκες.
Στη διπλωματία η σιωπή και η καθολική απραξία του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σηματοδοτεί την αποδοχή καταστάσεων.
Μάλιστα το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τη μη αξιοποίηση των πληροφοριών καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία από το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό που σχεδιάζουν κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία με μεθοδικότητα είναι η «αυτοδιάθεση της Θράκης» .  Μια συνέντευξη που δεν τελείωσε ποτέ, αφού ο κ. Τσίπρας εξεδίωξε πολύ... δημοκρατικά τον Γερμανό δημοσιογράφο, επειδή, λέει, τον πρόσβαλε. Σκεφτείτε να πάρει και την εξουσία!
Ο δημοσιογράφος σε σημερινό του άρθρο, παραθέτει τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις 21 Ιουλίου. Η συζήτηση ξεκινάει ομαλά, περνάει από τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ (ημί-φασίστες για τον δημοσιογράφο, λαϊκή δεξιά για τον Α. Τσίπρα που υπερασπίζεται μετά μανίας τους ΑΕροψεκασμένους). Ακολουθεί ερώτηση για τη δημοσίευση στην Αυγή σκίτσων που συνδέουν τη Γερμανία με τους ναζί, με κατάληξη στα περί υποστολής της σημαίας που ο Τσίπρας αμφισβήτησε ενώ είχε πει σε ομιλία του στην Ομόνοια.


Τίτλος του άρθρου είναι «Και αν δεν θέλεις να είσαι αδερφός μου...»- γερμανική έκφραση για τη μισαλλοδοξία. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συνέχεια του email που έστειλε ο δημοσιογράφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι στέλεχος του κόμματος του τηλεφώνησε για να τον ρωτήσει αν είχε έρθει σε επαφή με τον Αλ. Παπαχελά ή άλλους δημοσιογράφους της «Καθημερινής». 

Στο ίδιο email ο κ. Μάρτινς επεσήμανε ότι η αναφορά του κ. Τσίπρα στην παράδοση της σημαίας, έγιναν κατά την προεκλογική του ομιλία στην Αθήνα. Οι ισχυρισμοί του κ. Μάρτενς-όπως είχαν συμπεριληφθεί στο mail του- δεν έχουν διαψευστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αυγή σχολίασε «"Αν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να φέρονται έτσι στους ψοφοδεείς μνημονιακούς που μας κυβερνούν, πρέπει να μάθουν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε». 

Επίσης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται, στο πλαίσιο εκδήλωσης, απαξιωτικά στις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Η πλήρης συνέντευξη, στα ελληνικά και τα γερμανικά:


FAZ Η πρώτη ερώτηση, παραδέχομαι ότι ισως είναι περίεργη "πρώτη ερώτηση" για μια συνέντευξη, αλλά θα καταλάβετε στη συνέχεια γιατί σας τη θέτω. Θα περιγράφατε τον εαυτόν σας σαν άνθρωπο με χιούμορ;

"Άνθρωπο με χιούμορ;"

Ναι, σαν άνθρωπο που διαθέτει αίσθηση του χιούμορ.

"Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τον εαυτόν του. Αλλά πιστεύω ότι έχω αίσθηση του χιούμορ, αν και δεν συνηθίζω, να επαινώ τον εαυτόν μου".


Κατάλαβα. Ο λόγος που σας ρωτάω είναι οι καρικατούρες της ΑΥΓΗΣ. Πχ. στις 14 Απριλίου είχαν, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, ένα σκίτσο, όπου απεικονίζεται ο Χίτλερ στην κόλαση, να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει: "Ανγκέλα εσύ είσαι; Δεν πιστεύω να δώσεις στους Έλληνες λεφτά;" Και αυτή απαντάει: "Φυσικά όχι, μόνο μας χρωστάνε Φύρερ μου!" Αυτό το βρίσκετε αστείο; Γελάτε με τέτοια;

"Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν το είδα. Αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία στη σάτιρα. Πρεπει να παραδεχθούμε ότι χιουμοριστικά σκίτσα που δημοσιεύθηκαν από όλες τις πλευρές, τόσο από το Focus‘ όσο κι από το Spiegel ή σε ελληνικές εφημερίδες, χαρακτηρίζονται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, που όμως αδικούν τις πολιτικά ορθές σκέψεις που πρέπει να έχουμε στις σχέσεις των δύο χωρών".
Το ρωτάω γιατί θέλω να θέσω μια γενική ερώτηση που δεν αφορά μόνο τα σκίτσα και μερικά σχόλια στην ΑΥΓΗ. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις -δικές σας, δικές σας, μελών του κόμματός σας, ανθρώπων κοντά στο κόμμα, συνδικαλιστικών ηγετών ενταγμένων στο κόμμα σας ή φίλα προσκείμενων- για „τέταρτο ράιχ“, που θέλει να καταλάβει ή να κάνει αποικία του την Ελλάδα. Άλλοι αποκαλούν τον πρώην Πρωθυπουργό ή τον τωρινό σαν Κουίσλινγκ. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη το 2013;

"Διαπιστώνω ότι δεν είστε καλά πληροφορημένος. Τέτοιες πολιτικές απόψεις δεν υποστηρίζονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την ΑΥΓΗ. Είναι πολιτικές απόψεις, που δυστυχώς υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά υποστηρίζονται από κόμματα της εθνικιστικής δεξιάς. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το πρόβλημα δεν είναι η σχέση των δύο χωρών, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται στην πολιτική της κυρίας Μέρκελ, γιατί αυτή η πολιτική δεν καταστρέφει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη".


Αν αυτές οι απόψεις εκφράζονται μόνο από εθνικιστές, γιατί γλυκοκοιτάζετε ημι-φασιστικά κόμματα όπως τους "Ανεξάρτητους Έλληνες";
 
"Γλυκοκοιτάζουμε;"

Με ημι-φασιστικά κόμματα.

"Ημι..."
...φασιστικά κόμματα.
"Και εδώ δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημι-φασιστικό ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή και το οποίο έχει στην πολιτική μια καθορισμένηδημοσκρατική παρουσία. Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με τις απόψεις τους σε μια σειρά θεμάτων, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα που εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε τη διατύπωση των ερωτημάτων σας".


Τον Ιούνιο του 2012 είπατε πως τα κυβερνητικά κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Αγκέλα Μέρκελ“. Τουλάχιστον έτσι μετάδωσαν τα λόγια σας τα μέσα. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό που είπατε;

"Τον Ιούνιο;"
Τον Ιούνιο του 2012 είπατε σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Αγκέλα Μέρκελ. Αν τα λεγόμενά σας αποδόθηκαν σωστά, κάτι το οποίο δεν το γνωρίζω, τι σήμαιναν;

"Δεν θυμάμαι να είπα κάτι τέτοιο".

Εκεί ο Αλέξης σηκώθηκε και "τελείωσε" τη συνέντευξη...