Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

7 Ιουλ 2013

Γράφει ο Χρήστος Ιακώβου

Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Στη νεοελληνική υπάρχει η λέξη ρουφιάνος, η οποία αποδίδει τις έννοιες του καταδότη, του ραδιούργου, του δολοπλόκου, του συκοφάντη. H σημερινή χρήση της λέξης, με τις πιο πάνω έννοιες, αποτελεί εννοιολογική φθορά σε σχέση με την αρχική της σημασία. Στην ιταλική γλώσσα, από την οποία προέρχεται η λέξη, ruffiano σημαίνει το αδύνατο και ψωριάρικο άλογο (stallone ruffiano), το οποίο βάζουν με τη φοράδα κατά την περίοδο του οίστρου της. Επειδή η φοράδα είναι ζόρικο ζώο και τις πρώτες ημέρες του οίστρου της γίνεται πολύ επιθετική, δαγκώνοντας και κλωτσώντας, με κίνδυνο να τραυματίσει άσχημα το αρσενικό, οι εκτροφείς για να προστατεύσουν τον καθαρόαιμο επιβήτορα βάζουν για λίγες μέρες το ρουφιάνο με τη φοράδα, ο οποίος δεινοπαθεί. Αφού αρχίσει η φοράδα να «μαλακώνει» τότε αποσύρουν τον κακομοίρη το ρουφιάνο και βάζουν τον επιβήτορα για την αναπαραγωγή. Έτσι, η λέξη μεταφορικώς χρησιμοποιείτο για να δηλώσει τον αχυράνθρωπο, τον αναλώσιμο τύπο, ο οποίος ανελάβανε ποταπές αποστολές, με σκοπό να μην εκτεθεί ο πλειστάκις υψηλά ιστάμενος και δειλώς κρυβόμενος εντολέας.

Επί της ουσίας όμως, ελαχίστη διαφορά υπάρχει μεταξύ της αρχικής και της εσχάτης χρήσης. Πρόκειται για άτομα χθαμαλού ήθους, τα οποία, με δήθεν εκσεσημασμένο ενδιαφέρον, δάπτουν πάσαν πληροφορία που μπορεί να πλήξει άλλους και να τους δώσει πλεονεκτήματα έναντι τρίτων. Άτομα, μονίμως εξωνημένα, τα οποία μπορεί να σε παρασύρουν με υποκριτική ευγένεια και ανέντιμη κολακεία σε παραπλανητικές ατραπούς.

Με αυτό τον τρόπο δηλώνουν την ύπαρξή τους στις κοινωνικές συναναστροφές. Η ρουφιανιά αποτελεί προϊόν δυσανεξίας έναντι της απεραντοσύνης του εσωτερικού τους κενού. Ο ρουφιάνος γνωρίζει αυτό το κενό, το οποίο του προκαλεί φόβο και προσπαθεί να το ξεπεράσει παραγεμίζοντας λαίμαργα την ύπαρξή του με κακία. Η ρουφιανιά αποτελεί γι΄ αυτούς το καλύτερο άλλοθι για την τραγωδία του κενού τους.

Για να γίνει κάποιος ρουφιάνος απαραίτητη προϋπόθεση είναι να νιώθει κατώτερος και να μην μπορεί να σταθεί ανάμεσα στους άλλους. Τούς συναντά κανείς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η επίδρασή τους όμως στο δημόσιο βίο εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική ισχύ που διαθέτουν.

Σήμερα πολλοί υποτιμούμε το ρόλο που διαδραματίζουν αυτά τα αναλώσιμα ανθρωποειδή καθώς επίσης και την ανεκτίμητη σημασία τους στο δημόσιο βίο λόγω της πολλαπλής χρήσης που δύνανται να έχουν για όσους χρησιμοποιούν τους ρουφιάνους ως χρησίμους ηλιθίους και ως όργανα άσκησης εξουσίας.

Οι ρουφιάνοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: η πρώτη είναι η κατηγορία των αναλωσίμων-ρουφιάνων οι οποίοι ρουφιανεύουν εκπληρώνοντας περισσότερο μία ψυχολογική ανάγκη, απόρροια υπαρξιακού προβλήματος. Πρόκειται για εκείνους, οι οποίοι με τις ρουφιανές τους προκαλούν ζημιά σε άλλους, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να μην εξασφαλίζουν κάποιο όφελος ή κάποιο πλεονέκτημα. Οι τύποι αυτοί είναι αναλώσιμοι και αν τυγχάνουν αποδοχής από τους άλλους είναι γιατί χρειάζονται τις υπηρεσίες τους αλλά όχι τους ιδίους, διότι τη ρουφιανιά πολλοί ηγάπησαν, το ρουφιάνο όμως ουδείς.

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των ναρκίσσων-ρουφιάνων, τους οποίους συναντάς παντού, αλλά πάντοτε σε υψηλά δώματα. κομματικά, κρατικά εκκλησιαστικά. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι από τους πρώτους γιατί ξέρουν να ελίσσονται όπως τα ερπετά και διαθέτουν επίσης κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πρώτο ευδιάκριτο γνώρισμα η αλαζονεία, γιατί το ηθικό τους ενισχύεται όταν μειώνουν τους άλλους ρουφιανεύοντας. Η αναισχυντία είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, γιατί δεν ντρέπονται ποτέ για το κακό που κάνουν αφού είτε έτσι είτε αλλιώς αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους. Φθόνος, αφού ο ρουφιάνος φθονεί όλους εκείνους με τους οποίους αυτοσυγκρινόμενος μαζί τους συνειδητοποιεί την κατωτερότητά του και αισθάνεται ότι τον απειλούν, για να θυμηθούμε τη σοφή ρήση του Σόρεν Κίρκεγκαρντ ότι «ο φθόνος είναι στην πραγματικότητα συντετριμμένος θαυμασμός» ή ακόμη κατά το αριστοτελικό, «ο φθόνος είναι η λύπη για τους αναξίως ευτυχούντες». Η δράση τους, όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, στηρίζεται πάνω σε ένα τρόπο σκέψης, συντιθέμενο από αυταπάτες, αιθεροβασίες, εσκεμμένες στρεβλώσεις της πραγματικότητας και αυθαίρετους συσχετισμούς γεγονότων, τον οποίο μάλιστα εκλαμβάνουν ως μαγικό.

Ανενδοιάστως ρουφιανοποιούν κατ’ εκμετάλλευση άλλους, ευρισκομένους σε ιεραρχικά κατώτερη θέση, εκλαμβάνοντάς τους εξ ορισμού ως σκαλοπάτια ανέλιξης. Όταν ανέλθουν ψηλά στον ουρανό, αφού πρώτα σάρκισαν όποιον η ανασφάλειά τους τον εκλάβει στο δρόμο τους ως απειλή, αισθάνονται μακαρία εσαεί αυτοδικαιωμένοι. Επειδή όμως γνωρίζουν πολύ καλά τις μεθόδους που διεξήθλαν δεν μπορούν να ησυχάσουν και γίνονται ανυπέρβλητα αλαζονικοί, αδίσταχτα θρασείς, μα πάνω απ΄όλα θανάσιμα επικίνδυνοι για να προστατευτούν και να πείθουν για την ηθική τους υπεροχή. Γι’ αυτό άλλωστε μονίμως πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι είναι ρουφιάνοι και βλάκες αλλά οι ίδιοι, ποτέ. Τόση βέβαια είναι η συνειδητοποίηση της υπεροχής τους ώστε όταν τους βλέπεις δημοσίως, συνομαδωμένους και τυρβάζοντες περί πολλών, είσαι «τυχερός» αν σου ρίξουν καμιά ματιά ή σου πουν κανένα «καλημέρα». Το να τους πλησιάσεις…δεν το συστήνω. γιατί αναδίδουν τη βρόμα χοιροστασίου. Πόσους υψηλόβαθμους επιπολάζοντες αξιωματούχους δεν είδαμε να σέρνουν πίσω τους ένα βίο δαψιλή ρουφιανιάς, ενώ ταυτοχρόνως να μιλούν για τη μοναδικότητά τους;

Κάποτε συνομιλούσα με ένα υψηλόβαθμο μανδαρίνο, βυθισμένο στη ματαιοδοξία της δόξας και του πλούτου, απ’ εκείνους που αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ανέλιξη τους ήταν η εξαργύρωση των γραμματίων που εξασφάλισαν μία ζωή προσφέροντας δαψιλώς τις ευγενείς χορηγίες ρουφιανιάς σε ανωτέρους του. Φλυαρώντας ακατάπαυστα για το θεάρεστο έργο το οποίο ανέκαθεν προσέφερε στην πατρίδα, άρχισε να ταυτίζεται αυτάρεσκα με πρόσωπα, εγνωσμένου ήθους, ίνα πληρωθεί στη σκέψη μου το ρηθέν διά της λαϊκής θυμοσοφίας, πολλάκις ειρημένου, «εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια». Βεβαίως, όλα αυτά τα ρουφιανορεντίκολα του δημοσίου παραπετάσματος δεν θα μπορούσαν να κάνουν βήμα χωρίς την κάλυψη άλλων ρουφιάνων, οι οποίοι τους ρυμούλκησαν δίκην αμοιβαίου συμφέροντος.

Αμφότερες οι κατηγορίες αποτελούν παραλλαγή της κοινής βλακείας. Η ποιοτική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι όσοι ανήκουν στη πρώτη δεν το ξέρουν, όσοι ανήκουν στη δεύτερη το ξέρουν και δεν το ομολογούν, καθώς επίσης η πρώτη αποτελεί τον αναβολέα για την κοινωνική και πολιτική ανέλιξη της δεύτερης. Εν πάση περιπτώσει, αμφότερες οι κατηγορίες πιστεύουν ότι επιτελούν θέσφατο κοινωνικό έργο.

Διαθέτουν απύθμενο μίσος για ένα τρόπο ζωής που ανανεώνεται και οξυγονούται μέσα σε πλαίσιο ελεύθερης σκέψης και δράσης. Μισούν το ανεπιτήδευτο, το ανυπόκριτο και το ανεπίπλαστο γιατί τους αποκαλύπτει και τους εκθέτει προς δημοσία θέα.

Πολλές φορές διερωτόμαστε για τα ελλείμματα δημοκρατίας, όμως ελάχιστοι αντιλαμβανόμαστε ότι η δημοκρατία είναι προϊόν πολιτικής κουλτούρας ενός λαού. Όταν ο δημόσιος βίος βυθίζεται στην τύρβη των ρουφιάνων, οι οποίοι καταλαμβάνουν δημόσιες κομβικές θέσεις, ανακυκλώνοντας νοοτροπίες που συντίθενται από αλλεπάλληλες οσφυοκαμψίες, δουλοπρεπείς κολακείες, πισώπλατες μαχαιριές, ανίερες συμμαχίες, μεθοδική χρησιμοθηρία και στημένα σκηνικά μιας κάλπικης κοινωνικότητας, τότε και η δημοκρατία καταντά λέξη κενή περιεχομένου.

Οι εκτιμήσεις ενός βετεράνου της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, του Εφραίμ Λαπίντ, για τα κυπριακά κοιτάσματα, τον Ερντογάν και τη συριακή κρίση

Από τον Κώστα Ράπτη 

Δημόσιες τοποθετήσεις από ανθρώπους, έστω και βετεράνους, των μυστικών υπηρεσιών δεν έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε συχνά. Πόσω μάλλον από τη γνωστή για τις επιδόσεις της στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, και μάλιστα σε μια συγκυρία συνολικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Εφραίμ Λαπίντ, άλλοτε αραβολόγος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και μετέπειτα διευθυντής του ραδιοφωνικού τους σταθμού, βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, με την ευκαιρία της συμμετοχής του σε ημερίδα, και μοιράστηκε με το «Κ» τις εκτιμήσεις του «κόσμου των υπηρεσιών» για τις μεγάλες εξελίξεις της περιοχής.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ανατολική Μεσόγειος;

Η μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση για την Ανατολική Μεσόγειο είναι αυτή που προέκυψε εδώ και τρία χρόνια με τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, που έφερε τους λαούς (και όχι πια τα καθεστώτα) σε πιο ενεργή θέση ως παράγοντες ανατροπής. Από την άλλη, βλέπουμε την αδυναμία των μεγάλων δυνάμεων. Στο παρελθόν, ο κύριος πρωταγωνιστής παγκοσμίως ήταν οι ΗΠΑ: οι πολιτικές που υιοθετούσαν υλοποιούνταν, έστω και με δυσκολίες. Όχι πια.

Σας ανησυχεί η ένταση στα Υψώματα του Γκολάν;

Είμαστε βέβαιοι ότι η Συρία ξέρει πως, αν ανοίξει αυτό το μέτωπο, θα καταστραφεί, διότι και εμείς θα έχουμε την ελευθερία να πλήξουμε τη Δαμασκό, που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από το Ισραήλ. Από τη στρατιωτική άποψη, λοιπόν, δεν φοβόμαστε, αλλά δεν μας αρέσει η προοπτική ενός νέου μετώπου, γιατί θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών, τον τουρισμό κ.ο.κ.
Το Ισραήλ έχει ήδη εμπλακεί, πλήττοντας τρεις φορές στόχους στη συριακή επικράτεια.

Τις αντιμετωπίζουμε ως μυστικές επιχειρήσεις. Είναι ένα μήνυμα προς τον Άσαντ να μην κλιμακώσει. Ήδη το 2007 δώσαμε το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε την ανάπτυξη πυρηνικών δυνατοτήτων. Μετά ότι δεν θα δεχτούμε την παροχή οπλισμού στη Χεζμπολάχ και κυρίως το χημικό οπλοστάσιο. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σίγουροι ότι έχει γίνει χρήση χημικών: στο Ισραήλ θεωρούμε ότι ακόμα και ο Άσαντ αντιλαμβάνεται ότι ο χημικός πόλεμος αναβαθμίζει τη σύγκρουση.

Πώς έχει η κατάσταση με τη σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ;

Το καλοκαίρι του 2006 θα λέγατε ότι η Χεζμπολάχ κέρδισε στη σύγκρουση με το Ισραήλ. Τώρα, όμως, συμμετέχει στο λιβανικό Κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση και έχουμε διαμηνύσει ότι σε μια επόμενη σύγκρουση θα πλήξουμε όλον τον Λίβανο και όχι μόνο στόχους της Χεζμπολάχ. Αισθανόμαστε ότι το καταλαβαίνουν. Φανταστείτε ότι το 2006 ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί έπρεπε να ζουν επί 34 μέρες στα καταφύγια. Δεν πρόκειται να βρεθούμε ξανά σε αυτήν την κατάσταση.

Ποιο θα ήταν το προτιμότερο για το Ισραήλ σενάριο; Νίκη του Άσαντ, των ανταρτών, παράταση της σύγκρουσης, διχοτόμηση της Συρίας;

Δεν έχω απάντηση - όχι γιατί πρόκειται για μυστικό. Κανείς στο Ισραήλ δεν έχει καταλήξει. Αν ρωτούσατε έναν μήνα πριν από την ανατροπή του Μουμπάρακ, καμία υπηρεσία στον κόσμο δεν θα προέβλεπε την πτώση, και μάλιστα την καταδίκη του.

Αντίθετα, στη Συρία θεωρούσαν όλοι ότι η ανατροπή του Άσαντ ήταν υπόθεση μηνών, ενώ αποδείχτηκε αποτελεσματικός. Αισθανόμαστε, πάντως, καλύτερα όταν έχουμε να κάνουμε με ηγέτες, έστω και βάναυσους, παρά με οργανώσεις. Για εμάς, ίσως ο Άσαντ θα ήταν περισσότερο ικανός να υπογράψει ειρήνη με το Ισραήλ.

Βλέπετε προοπτική αναθέρμανσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων;

Η πολιτική του Ερντογάν ήταν να αναδειχτεί ηγέτης του αραβικού κόσμου - όμως η αντίδραση του αραβικού κόσμου δεν ήταν όσο φιλική φανταζόταν. Τώρα αντιλαμβάνονται ότι το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός παίκτης που δεν μπορούν να αγνοούν. Μένει αυτό να αναγνωριστεί και δημοσίως - στις άτυπες σχέσεις αισθανόμαστε διαρκή βελτίωση.

Έχει κάποια διάσταση ασφαλείας η οικονομική κρίση της Κύπρου;

Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο σενάριο. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η διαίρεση της Κύπρου θα συνεχιστεί - αλλά δεν είμαι ειδικός. Προφανώς κανείς στη διεθνή σκηνή δεν θα αφήσει είτε την ελληνική είτε την τουρκική πλευρά να κατακτήσει το σύνολο της Κύπρου.

Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της;

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ασφάλεια αυτής της γεωγραφικής περιοχής λόγω και των διεκδικήσεων του Λιβάνου, τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και τρίτοι παίκτες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Τουρκία θα εκτεθεί κατά μέτωπο, ίσως να βοηθήσει άλλους να πραγματοποιήσουν ένα πλήγμα, αλλά τότε αυτό θα είναι μια μορφή τρομοκρατίας. Προφανώς, η υπεράσπιση μιας θαλάσσιας επικράτειας είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την προστασία στόχων εντός του Ισραήλ: τώρα το μελετούμε και το μαθαίνουμε, είναι μια νέα διάσταση. Η ανοιχτή θάλασσα είναι άγριο πράγμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Πώς θα περιγράφατε τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις στον τομέα των πληροφοριών;

Είναι καλές και βελτιώνονται κάθε φορά που υπάρχει υποχώρηση των σχέσεων με την Τουρκία - όχι μόνο στο επίπεδο των πληροφοριών, αλλά και στο στρατιωτικό. Παραδοσιακά έχουμε καλή ελληνοϊσραηλινή συνεργασία σε ό,τι αφορά το Ναυτικό και την Αεροπορία. Εσείς έχετε πολλά να μελετήσετε από την εμπειρία μας και εμείς γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητά σας, ιδίως στα ναυτικά θέματα. Είναι ένας τομέας που μόνο περαιτέρω ανάπτυξη μπορεί να γνωρίσει.

Τι αλλαγές έχουν φέρει οι νέες συνθήκες στην οργάνωση και τις προτεραιότητες των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών;

Οι τρεις βασικές αλλαγές είναι:

Πρώτον, ότι το να καλύπτεις μια οργάνωση, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να καλύπτεις μια χώρα, όπως η Ιορδανία ή η Συρία. Εδώ και τρεις-τέσσερις δεκαετίες η σύγκρουση δεν διεξάγεται με γειτονικά κράτη, αλλά με μη κρατικές οντότητες. 
Δεύτερον, η ιρανική πυρηνική απειλή, που αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητά μας, σημαίνει όχι μόνο να παρακολουθείς τη στρατιωτική πυρηνική ικανότητα καθαυτή, αλλά και την είσοδο των πρώτων υλών, τη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων, την ιρανική υποδομή - είναι κάτι νέο για εμάς. 
Τρίτη προτεραιότητα είναι η επεξεργασία του τεράστιου όγκου των διαθέσιμων πληροφοριών: κάθε ημέρα συλλέγουμε οκτώ εκατομμύρια «πληροφορίες» και θα πρέπει από αυτές να επιλέγουμε μόνο τις 80 περίπου που είναι εν δυνάμει χρήσιμες. Το να συλλέγεις οκτώ εκατομμύρια πληροφορίες την ημέρα είναι πια υπόθεση της τεχνολογίας και όχι ανθρώπινη - κανείς δεν μπορεί να τις διαβάσει.

Πηγή * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 29ης ΙουνίουΗ αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων δείχνει… μεθόδευση για κραχ

Του Γιάννη Αγγέλη

Η απόφαση του κ. Draghi να δηλώσει ότι θα κρατήσει τα επιτόκια του ευρώ χαμηλά –και γιατί όχι να τα μειώσει ακόμα περισσότερο– δεν ξάφνιασε τους αναλυτές αλλά... ανακούφισε όπως φάνηκε τις αγορές.

Γιατί; Γιατί έδειξε ότι η ΕΚΤ δεν... τρελάθηκε να ακολουθήσει την FED στην προετοιμασία απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας.

Δεν είναι όμως το μήνυμα του κ. Draghi αυτό μόνο. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε για να εξηγήσει την απόφαση της ΕΚΤ συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα, ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη πέραν των όσων περί του αντιθέτου λέγονται και γράφονται βρίσκεται στην ίδια «δύσκολη» πορεία χωρίς καμία βελτίωση τον ορίζοντα.

Με άλλα λόγια η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να έχει ανάγκη τα πολύ χαμηλά επιτόκια και ο ορατός ορίζοντας πιέζεται τόσο από την υπερχρέωση και την ύφεση που δεν θα επιτρέψει κανένα φως ανάκαμψης που να μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον πληθωρισμό...

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Εκείνο το οποίο ο κ. Draghi δεν ανέφερε αλλά βρίσκεται πίσω από την τόσο επιφυλακτική στάση της ΕΚΤ είναι ο συνδυασμός των «νέων» από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ευρωζώνης.

Οι ΗΠΑ έχουν δια στόματος Bernanke ανακοινώσει ότι η FED κάποια στιγμή θα κλείσει τις κάνουλες. Και όλοι –οι παλιοί τουλάχιστον– θυμούνται τι έγινε όταν η FED το 1981 ανέβασε απότομα τα επιτόκια...

Η Κίνα επιχειρεί μια χωρίς προηγούμενο ελεγχόμενη (;) επιβράδυνση της οικονομίας της με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την ίδια αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Τα δύο αυτά γεγονότα απειλούν να κλείσουν τον κύκλο που άνοιξε το 2009 με την απόφαση του G-20 να «βρέξει» χρήμα στις τράπεζες προκειμένου να αποφύγει την διεθνή κατάρρευση μετά την Lehman Brothers. Και να ανοίξουν ένα νέο για τον οποίο κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει...

Τα όσα μεσολάβησαν, δηλαδή οι πολιτικές που εφάρμοσαν σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρά την συμβολή της Κίνας δεν κατάφεραν να βγάλουν την διεθνή οικονομία από το πηγάδι του 2008.

Και τώρα ο καθένας πια αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του.  

Η FED στην ουσία λέει ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί την επιβίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η Κίνα επιχειρεί να αποθερμάνει την οικονομία της και το τρομακτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί από την εσωτερική χρηματοδότηση της ανάπτυξής της μετά το 2009 - 2010. 

Και η Ευρώπη; Η Ευρώπη έχει παγώσει και περιμένει τις γερμανικές εκλογές για να πάρει αποφάσεις. Γιατί ποιός λέει ότι μετά τον Σεπτέμβρη θα ξέρει τι να αποφασίσει;

Πηγή: Κεφάλαιο

Διαβάστε επίσης:
Έκθεση Bilderberg 2012 (Mέρος Γ'): Υποδεχθείτε το ευρωδολάριο... 
Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή και ήδη ξεκίνησε η κατεδάφιση βυζαντινών αρχαιοτήτων στην Πόλη, μεταξύ των οποίων και μέρους των τειχών, προκειμένου να κτιστούν δύο μεγάλα εμπορικά πάρκα.

Η αρχή έγινε σήμερα με ένα συγκρότημα λουτρών στο οποίο δέσποζε ένα βυζαντινό πηγάδι, στην περιοχή γύρω από τα τείχη Γεντίκουλε της Πόλης. Επίσης θα κατεδαφιστεί και ένα μέρος των τειχών της Βασιλεύουσας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης η περιοχή γύρω από τα τείχη, όπου κτυπούσε κάποτε η καρδιά του Βυζαντίου, θα κατεδαφιστούν εξ' ολοκλήρου για να χτιστεί ένα ιδιωτικό εμπορικό πάρκο ψυχαγωγίας.

Στο σημείο αυτό των τειχών υπήρχαν και εκκλησίες που καταστράφηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Είναι ένα σημείο στο οποίο οι Βυζαντινοί υπεραπιστές της Βασιλεύουσας είχαν χύσει ποταμούς αίματος και είχαν σταματήσει δεκάδες φορές του βαρβάρους πριν προχωρήσουν στην δύση.

Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τον φόβο των επεισοδίων.
Το σοκαριστικό βίντεο, που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, όπου ακραίοι ισλαμιστές της συριακής αντιπολίτευσης με ιδιαίτερη σκληρότητα σκοτώνουν τον καθολικό ιερέα Φρανσουά Μουράντ και άλλους δύο χριστιανούς, συγκλόνισε τη διεθνή κοινότητα.

Στο βίντεο φαίνεται καθαρά, πώς οι αντάρτες φωνάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ!» κόβουν το κεφάλι του άνδρα, ενώ την ίδια ώρα το «κοινό» που έχει συγκεντρωθεί γύρω, μεταξύ αυτών και παιδιά, σχεδόν χαμογελώντας παρακολουθούν τη σκηνή, ενώ ορισμένοι μάλιστα βιντεοσκοπούν την εκτέλεση με κινητά τηλέφωνα. Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Βατικανού, οι επιτιθέμενοι κατέλαβαν το μοναστήρι, όπου ζούσαν τα θύματά τους.

Αυτές οι δολοφονίες έγιναν μία ακόμα απόδειξη της δίωξης των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, στην προκειμένη περίπτωση στη Συρία, δήλωσε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο διάσημος Ισπανός βατικανολόγος και διευθυντής του καθολικού περιοδικού «Religión Digital» Χοσέ Μανουέλ Βιντάλ:

Οι χριστιανοί στη Συρία, αναμφίβολα, καταπιέζονται, ενώ με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου η κατάστασή τους χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο. Όσον αφορά το βίντεο, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι πραγματικό. Το γεγονός της δολοφονίας υπήρξε, αυτό επιβεβαιώθηκε από εκπροσώπους του Τάγματος των Φραγκισκανών και από το Βατικανό, αλλά το βίντεο, το πιθανότερο είναι, ότι δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη δολοφονία.

Ο Χοσέ Μανουέλ Βιντάλ εξέφρασε την ανησυχία του για τη μαζική φυγή χριστιανών από τη Συρία, όπως και άλλων κατοίκων της χώρας αυτής. Αιτία είναι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη χώρα και η πιθανότητα ανόδου στην εξουσία ακραίων ισλαμιστών σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ:

Αν οι ισλαμιστές έρθουν στην εξουσία, τότε τους χριστιανούς εκεί απλά θα τους σφάξουν. Αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά στο Βατικανό. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία και να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, έχει αναθέσει σε ορισμένους υψηλόβαθμους καθολικούς, μεταξύ αυτών και σε εκπροσώπους της Αποστολικής Νουντσιατούρας στη Δαμασκό, να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ισπανικού Συλλόγου Θυμάτων της Τρομοκρατίας (ACVOT) Χοσέ Βάργκας σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» δήλωσε την ανάγκη για γρήγορο τερματισμό της βίας στη Συρία, που απειλεί πλέον τη διεθνή ασφάλεια:

Με ανησυχεί πολύ το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των Σύρων ανταρτών είναι ακραίοι ισλαμιστές, πραγματικοί εξτρεμιστές, που έχουν τη λογική διαβόητων τρομοκρατών. Αν η διεθνής κοινότητα δεν ασχοληθεί σοβαρά με την κατάσταση σε αυτή τη χώρα, τότε δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη εκεί, και συνεπώς, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή.Με 33 νέους συντελεστές, ο νέος φόρος για 6 εκατ. περίπου φορολογούμενους. Στόχος η συγκέντρωση 2,7 δισ. ευρώ. Ποιοι θα δεχτούν περισσότερο φορο - πλήγμα και ποιοι όχι

όρο - ενοίκιο" για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ' όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων, βάσει μιας νέας διευρυμένης φορολογικής κλίμακας με 33 ξεχωριστούς συντελεστές, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται η κατοικία, το γραφείο ή το κατάστημα.

Πρόκειται για ένα διευρυμένο χαράτσι και μαζί με τη φορολογία των αγροτεμαχίων ο εισπρακτικός στόχος διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ.

Στη διαμόρφωση της κλίμακας που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα "Το Βήμα της Κυριακής" έχουν συνυπολογιστεί τόσο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ, αλλά ακόμη εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών 2011, 2012 και 2013 για να εισπραχθεί.

Η νέα κλίμακα θυμίζει σε πολλά σημεία τους συντελεστές που εφαρμόζονται σήμερα για το χαράτσι.

Από τη σύγκριση της κλίμακας που ισχύει σήμερα για το χαράτσι των ακινήτων με τη νέα κλίμακα για τον ενιαίο φόρο 2014 που παρουσιάζεται παρακάτω προκύπτει ότι ο φόρος θα είναι μειωμένος ως 21% σε σύγκριση με τα ισχύοντα για όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης.

Τη μεγαλύτερη μείωση (21%) θα έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε τιμή ζώνης ως 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αφορά κυρίως την περιφέρεια), ενώ μικρότερες θα έχουν όσοι έχουν ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 750 ευρώ ως 2.000 ευρώ.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές, όπου ως σήμερα οι τιμές ζώνης θεωρούνται χαμηλές και υπολείπονται των πραγματικών.

Όταν συμβεί αυτό, αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών ή των κλιμακίων, τότε οι ελαφρύνσεις μπορεί να μετατραπούν σε επιβαρύνσεις.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν μειώσεις της τάξεως του 50% ή 60%, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ποιοι δέχονται μεγαλύτερο φορο - πλήγμα

Ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα δουν σε αρκετές περιπτώσεις αύξηση της φορολογίας σε σύγκριση με τα ισχύοντα. Από το 2014 όμως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που αφορούσε σε ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ θα καταργηθεί.

Άρα η επιβάρυνση που προκύπτει εάν συνυπολογιστεί και ο ΦΑΠ 2013 στο παράδειγμα που παρουσιάζεται παρακάτω για κατοικία 100 τ.μ. με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ θα είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που προκύπτει, συγκρίνοντας την κλίμακα για το χαράτσι του 2013 με αυτήν του 2014.

Τα αγροτεμάχια

Φόρος θα μπει και στα αγροτεμάχια από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο. Όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σύγκριση με αυτήν των αγροτών.

Ακίνητα επιχειρήσεων

Τα ακίνητα νομικών προσώπων θα φορολογούνται με συντελεστή 0,2% (ιδιοχρησιμοποιούμενα) και 0,4% (ακίνητα που αποφέρουν εισόδημα).

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Παράδειγμα

Νεόδμητο ακίνητο 100 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

"Χαράτσι" 2013: 100 τ.μ. επί 5 ευρώ φόρος ανά τ.μ. επί 1,25 συντελεστής παλαιότητας= 625 ευρώ μείον 15% (ισχύει για το 2013)=531 ευρώ.

Ενιαίος φόρος 2014: 100 τ.μ. επί 4,1 ευρώ φόρος ανά τ.μ. επί 1,25 συντελεστής παλαιότητας= 513 ευρώ.

Διαφορά φόρου 2013-2014: Μείον 17 ευρώ ή ποσοστό -4%.

Πηγή: News 247 

Ας παρακολουθήσουμε την αμερικανική πολιτική προς την Αίγυπτο για να δείτε την υποκρισία του παρεμβατισμού της κυβέρνησης: Πρώτα η Αμερικανική στήριξη στον μη εκλεγμένο Χόσνι Μουμπάρακ για δεκαετίες, ξοδεύοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να τον κρατήσουν στην εξουσία.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια σε όσους το 2011 με επιτυχία ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ. Στη συνέχεια οι ΗΠΑ απαιτούν εκλογές. Οι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν μια εκλογή που κρίθηκε «ελεύθερη» και «δίκαια», και λίγο αργότερα ο χρηματοδοτούμενος στρατός από τις ΗΠΑ ανατρέπουν τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους στρατιωτικούς ότι πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατία - η ίδια η δημοκρατία που καταστράφηκε από το στρατιωτικό πραξικόπημα!

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να προφέρει τη λέξη «πραξικόπημα» συζητώντας τι συνέβη στην Αίγυπτο, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να σταματήσει να στέλνει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο. Οι στρατιωτικοί που δήθεν ανέτρεψαν τον Morsi είναι οι κύριοι αποδέκτες του ετήσιου πακέτου βοήθειας 1.300.000.000 δολαρίων των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ΗΠΑ "κατέχει" τον αιγυπτιακό στρατό που ανέτρεψε τον <δημοκρατικά> εκλεγμένο ηγέτη της.

Για τους παγκοσμιοποιητές, η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι ένα τέλειο εργαλείο για τον έλεγχο των Μουσουλμάνων παρέχοντας ένα απόλυτο πρόσχημα για την παρέμβαση και την προώθηση της ατζέντας της παγκοσμιοποίησης.

Η Αραβική Άνοιξη ήταν ένα γεωπολιτικό σχέδιο από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για την υπόθαλψη μόνιμης αστάθειας στην περιοχή και τα πράγματα έχουν πάει ακριβώς όπως είχαν προγραμματιστεί.

Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή έχει σχεδιαστεί και προγραμματιστεί για να επιτρέπουν την συνεχή παρέμβαση του ΝΑΤΟ στις ασθενείς και ασταθείς χώρες σε όλο τον κόσμο.

Απο την άλλη, η ιστορία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο Mohammed Morsi παρουσιάζουν δεσμούς με την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι στην πραγματικότητα η CIA ήταν που βοήθησε την Μουσουλμανική Αδελφότητα να έρθει στην εξουσία και ότι δημιουργήθηκε το 1920 από την MI -6 για να αποδυναμώσει τις αιγυπτιακές κοσμικές δυνάμεις και στην πραγματικότητα στρατολόγησε τον Morsi πριν από πολλά χρόνια.

Ο ίδιος ο Μόρσι λέγεται ότι έχει στρατολογηθεί από τη CIA πριν από πολλά χρόνια και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι τα παιδιά του έχουν αμερικανική υπηκοότητα και ότι ήταν στη φυλακή για προδοσία, όταν εξήχθη της φυλακής τοποθετήθηκε ως κεφαλή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και στη συνέχεια στην προεδρία. 

Για άλλη μια φορά, βλέπουμε την πολιτική των ΗΠΑ για την πρόσληψη και τη χρήση ριζοσπαστικών στοιχείων για την ανατροπή των καθεστώτων και να εγκαταστήσουν τη δική τους εκδοχή για το τι θέλουν στις ξένες χώρες, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες ή την ευημερία του λαού, που οδηγεί σε αποτυχία. Αυτό είναι κάτι σαφές στην Αίγυπτο.

Σκοπός τους είναι να πάρουν τα χρεωκοπημένα κράτη μαζι με ολα τα άλλα κράτη της Μεσογείου τα οποία τα απελευθέρωσαν απο τους «κακούς» Καντάφι, Μουμπάρακ, Μόρσι, Άσαντ, κτλ... να κάνουν τη Μεσογειακή Ένωση όπου θα μπεί και η υπόλοιπη ισχυρή Ευρωπαική Ένωση.

Η Μεσογειακή Ένωση, η Ένωση για την Μεσόγειο που προωθούν, άπαρτίζεται από 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 16 χώρες της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, η Ένωση ξεκίνησε το 2008 με σκοπό δήθεν την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου.Η Ρωσία, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι Ελληνες εφοπλιστές

Του Νίκου Μελέτη 

Πραγματική  έκρηξη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλεί η σταδιακή μεταστροφή και της Ρωσίας στην εξαγωγή φυσικού αερίου στην πιο ευέλικτη και στρατηγικά και οικονομικά επωφελή μέθοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Η Ρωσία μελετά την απελευθέρωση των εξαγωγών LNG  και σε άλλες εταιρίες σπάζοντας το μέχρι σήμερα μονοπώλιο της Gazprom, καθώς κινδυνεύει να αμφισβητηθεί ο κυρίαρχος ρόλος της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σε αυτή την κούρσα που έχει ξεκινήσει η Gazprom στρέφεται ήδη στο LNG και φιλοδοξεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλ. Μιλερ, να κατακτήσει το 15% της παγκόσμιας αγοράς LNG από το 5% που κατέχει σήμερα. Και στο πλαίσιο αυτό δρομολογεί την κατασκευή σταθμού LNG στο Βλαδιβοστόκ με δυνατότητα 15 εκ. κυβικών τόνων  ετησίως και ενός ακόμη σταθμού LNG στην Επαρχία του Λένινγκραντ δυνατότητας 10 εκ.κυβικων τόνων  από το 2018. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός στρέφεται υποχρεωτικά στο LNG καθώς το 2012 είδε να μειώνεται στο 1/3 η εμπορική αξία της εταιρίας και πλέον η κατεύθυνση προς τις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας φαίνεται να είναι μονόδρομος.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ρωσικών εταιριών ενέργειας φθίνει στα όρια του ανοικτού πολέμου καθώς ήδη οι εταιρίες Rosneft και Novatek έχουν λάβει εγκαίρως  θέσεις απειλώντας την κυρίαρχη θέση της Gazprom.

Η Novatek έχοντας τα δικαιώματα του γιγαντιαίου κοιτάσματος της χερσονήσου Yamal στην Αρκτική έχει δηχθεί την συμμετοχή της Κίνας με ποσοστό 20%  στον σταθμό LNG που έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει με δυνατότητα παράγωγης 16,5 εκ. κυβικών τόνων μετα το 2018.

Αλλά και η Rosneft που διαχειρίζεται εκτός των άλλων από κοινού με την Exxon Mobil το κοίτασμα Sakhalin έχει ήδη στραφεί προς την Ιαπωνία για να διαθέσει υπό μορφή LNG τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Η Ρωσία υποχρεώνεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθώς νέα κοιτάσματα που εντοπίζονται  στην Ανατολική Αφρική αλλά και η προοπτική γενικευμένης εκμετάλλευσης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου (μεγάλα κοιτάσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και στην Κίνα) απειλούν τον βασικό πυλώνα της ρωσικής προσπάθειας ς για επανάκαμψη σε ρόλο υπερδύναμης.

Εξάλλου η στροφή στο LNG δεν είναι άσχετη και με την αλλαγή ενεργειακού προσανατολισμού πολλών χώρων που κατασκευάζουν τερματικούς σταθμούς LNG μεταξύ αυτών το Πακιστάν, η Ουρουγουάη, το Σαλβαντορ, η Νότια Αφρική, το Μπαχρέιν, η Κροατία οι Φιλιππίνες η Τζαμάικα και η Λιθουανία…

Παίρνουν θέση οι εφοπλιστές
Οι Ελληνες εφοπλιστές έγκαιρα παίρνουν θέση στην κούρσα του LNG. Ήδη το 50% των νέων πλοίων LNG που κατασκευάζονται ανήκουν σε οκτώ Έλληνες εφοπλιστές, μια επένδυση που φθίνει τα 8,5 δις δολάρια και προστίθενται στα 4 δις δολάρια που είχαν επενδυθεί σε LNG  πλοία την περίοδο 2008-2011.

Στα ναυπηγεία της Κορέας που εξειδικεύονται στην ναυπήγηση πλοίων LNG από τα  82 νέα πλοία τα 38 ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές. Η Maran Gas Maritime της οικογένειας Αγγελικούση έχει παραγγέλλει 11 τάνκερ, η GASLOG του Π. Λιβανου 8 τάνκερ, η DYNAGAS της οικογένειας Προκοπίου 7 τάνκερ  και η Cardiff Maritime του Γ. Οικονομου 4 τάνκερ. Το γεγονός ότι κάθε τέτοιο τάνκερ κοστίζει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια και στην τεράστια αυτή επένδυση τοποθετούν τα κεφάλαια τους κορυφαίοι τραπεζικοί οργανισμοί, αποτελεί μια μορφή «ψήφου εμπιστοσύνης» στο LNG.

Η ρωσική NOVATEK έχει παραγγέλλει στα ναυπηγεία της DAEWOO της Κορέας 16 τάνκερ LNG που έχουν δυνατότητα να διασχίσουν ως παγοθραυστικά τις παγωμένες θάλασσες της Αρκτικής μεταφέροντας το φυσικό αέριο της χερσονήσου Yamal. 

Η Κύπρος αποτελεί πια μοντέλο για τον τρόπο που συστηματικά οργανώθηκε η έρευνα ο εντοπισμός και η δρομολόγηση της εμπορικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.

Η κυπριακή κυβέρνηση ήδη υπέγραψε MOU με τις εταιρίες Noble Energy και τις ισραηλινές Anver και Delek και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μαζί τους με στόχο να υπογραφεί μέχρι τις 31 Δεκεμβριου 2013 η συμφωνία για την κατασκευή στο Βασιλικό της Κύπρου του σταθμού LNG για την υγροποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου κατ’ αρχήν του φυσικού αερίου που θα αντληθεί από το κοίτασμα της Αφροδίτης.

Το ιδιαίτερα αμάνικο στοιχείο του MOU είναι ότι προβλέπεται η «δυνατότητα επέκτασης της μονάδας LNG ώστε να καλυφθούν και κοιτάσματα που θα ανακαλυφθούν σε άλλα Οικόπεδα της Κύπρου η σε γειτονικές χώρες», αναφορά που ανοίγει τον δρόμο για την διοχέτευση και του ισραηλινού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Οι τρεις εταιρίες που ελέγχουν και το ισραηλινό κοίτασμα του Λεβιάθαν δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, άλλα τον ρόλο αυτό καλύπτει η αυστραλιανή Woodside η όποια έχει συμμετοχή 30% στο Λεβιάθαν και θεωρείται  από τις κορυφαίες εταιρίες στον κόσμο στην τεχνολογία LNG. Η ιδία η Woodside όμως την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε δημοσίως το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής του σταθμού LNG στο Βασιλικό, στέλνοντας μήνυμα και προς το Τελ Αβίβ που αφού ανακοινώσε ότι θα επιτρέψει τελικά μικρότερη από όση αναμενόταν ποσότητα φυσικού αερίου προς εξαγωγή, τώρα έχει εμπλακεί σε εσωτερικές διαμάχες για το πώς θα γίνει η εξαγωγή, αλλά και με αιτήματα για επιβολή αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο ισχυρός άνδρας της Anver και της Delek και ένας από τους πλουσιοτέρους ισραηλινούς ο Γκιντεον Ταντμορ, δήλωσε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου  από τον κυπριακό σταθμό LNG.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κινηθεί μεθοδικά και γρήγορα ώστε να δρομολογηθεί η  συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού LNG στο Βασιλικό και να λάβει έτσι πλεονεκτική θέση στην κούρσα που έχει ξεκινήσει για την στρατηγική επιλογή του τρόπου εξαγωγής του φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ίδια η Noble Energy θεωρεί ότι ο σταθμός LNG που θα στοιχίσει 6 δις δολάρια είναι βιώσιμος ακόμη και μόνον με το κοίτασμα Αφροδίτη, του οποίου το ακριβές μέγεθος θα είναι γνωστό τον Σεπτέμβριο. Και αυτό είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την Κύπρο, που παίρνει πια δυναμικά θέση και διεκδικεί ρόλο στην ενεργειακή αυτή κοσμογονία που είναι σε εξέλιξη.

ΠηγήΗ Γερμανία θέλει να βλέπει την Ελλάδα σταθερή και συνετή, πιστή στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων. Αυτήν την εντύπωση διαχέουν τις τελευταίες ημέρες στη γερμανική και ελληνική κοινή γνώμη ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το Eurogroup αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης.

Προφανώς η Γερμανία επιθυμεί να στείλει μήνυμα σταθερότητας στις ανήσυχες αγορές και να διασκεδάσει τους φόβους για κυβερνητική αστάθεια στον Νότο της Ευρωζώνης, καθώς και για τα σημάδια ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν «βγαίνουν». Προφανώς η Γερμανία επιθυμεί να βαδίσει ήσυχα στις δικές της κρίσιμες εκλογές, για να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και την πολιτική της, χωρίς απρόβλεπτα ατυχήματα έως το φθινόπωρο.

Είναι προφανές, επίσης, ότι η Γερμανία μόλις τώρα, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς κρίσης, αρχίζει να αφουγκράζεται τους Νότιους εταίρους, μόλις τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται για τα καλά ότι η εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία δεν μπορεί να συνιστά θεραπεία. Μόλις τώρα αρχίζει να κατανοεί ότι το δικό της παράδειγμα προσαρμογής, με την Ατζέντα 2000, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, ιδίως μετά την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μέσα στην ασύμμετρη αρχιτεκτονική του ευρώ. Πολύ αργά.

Πίσω από τα φουσκωμένα καλά λόγια, τα μόνα ευοίωνα σημεία είναι ότι, αφενός, στην Ευρώπη ξανανοίγει δειλά η συζήτηση για έκδοση ευρωομολόγου και, αφετέρου, η εκδηλωθείσα διάθεση να στηριχθεί ένα Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, με τη συμμετοχή της γερμανικής κρατικής τράπεζας ΚfW, στο μέτρο, βεβαίως, που το Ταμείο θα προικιστεί με ρευστό και θα δράσει αμέσως. Διότι τα λόγια δεν χορταίνουν. Η πραγματική οικονομία πεθαίνει κάθε μέρα και, δυστυχώς, η μεν τρόικα επιμένει στη λιτότητα, η δε ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να προβάλει ούτε μία ιδέα για ανάπτυξη.Του Νίκου Μπογιόπουλου

Η Μέρκελ λατρεύει τους νέους, ειδικά τους άνεργους. Το ίδιο ο Σόιμπλε. Κι ο Κοέλιο. Κι ο Ραχόι. Ο Σαμαράς, επίσης. Που επιπλέον από τους προηγούμενους - όπως είπε στο ταξίδι του στην Κίνα - κάθε πρωί που ξυπνάει, το πρώτο πράγμα που τον απασχολεί είναι οι άνεργοι νέοι...

Ολοι αυτοί, λοιπόν, αποφάσισαν να διαθέσουν το... αστρονομικό ποσό των 6 δισ. ευρώ (πού; στην ΕΕ των 20 εκατομμυρίων ανέργων!) για να στηρίξουν «προγράμματα κατά της ανεργίας»...

Ακόμα, δηλαδή, κι αν υποθέσουμε ότι τα λεφτά αυτά θα πήγαιναν όντως υπέρ ανέργων (και όχι υπέρ μονοπωλίων όπως, ασφαλώς, θα πάνε) σημαίνει ότι η έγνοια της ΕΕ προς κάθε άνεργο ξεχωριστά, αποτιμάται στα 300 ευρώ. Απαξ! Οποιος, δηλαδή, παραμείνει ένα χρόνο άνεργος, οι ηγέτες της ΕΕ θα «προσφέρουν» κάτι λιγότερο από... ένα ευρώ τη μέρα για να του βρουν δουλειά!

Για να αποτιμήσουμε, δε, την έγνοια της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους νέους Ελληνες άνεργους, αρκεί να σημειώσουμε το εξής στοιχείο:

Το ποσό που «πρόκειται να πάει για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων» στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 180 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι! 

Ξέρετε σε τι αντιστοιχούν; Δεδομένων των στοιχείων του ΟΑΕΔ, που πάντα υπολείπονται της πραγματικότητας, η ανεργία των νέων κάτω των 30 ετών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αφορά τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους. Από τη «γενναιοδωρία» της ΕΕ, δηλαδή - ακόμα κι αν τα λεφτά αυτά δεν τα «τρώγανε» οι μεγαλοεργοδότες στο όνομα της «δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» - εκείνο που θα είχε να περιμένει ένας νέος άνεργος στην Ελλάδα είναι... 600 ευρώ για όσο διάστημα θα παραμένει άνεργος. Αν υποθέσουμε ότι μένει ένα χρόνο άνεργος, του αναλογούν, δηλαδή, 50 ευρώ το μήνα. Αν είναι δύο χρόνια άνεργος η «βοήθεια» πέφτει στα 25 ευρώ το μήνα κ.ο.κ...

Για τόση «έγνοια» μιλάμε. Το μέγεθος και το βάθος της οποίας μπορεί να εκτιμηθεί και με έναν ακόμα τρόπο:

Αρκεί να τη συγκρίνει κανείς μόνο με το τελευταίο πακέτο προς τις ελληνικές τράπεζες. Σε μια χούφτα τραπεζίτες, δίπλα στα προηγούμενα πακέτα, παρέχουν ακόμα 50 δισ. ευρώ, μέσω της λεγόμενης «ανακεφαλαιοποίησης». Αλλά, ενώ και στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ ταΐζουν - διαπιστωμένα και διαρκώς - με πακτωλό κεφαλαίων μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, την ίδια ώρα στήνουν παραστάσεις εξαπάτησης. Ποζάρουν «φιλόστοργα». Κουνούν προς τους νέους άνεργους της Ευρώπης τα ψίχουλα της ελεημοσύνης τους. Και μετατρέπουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας που οι ίδιοι προκαλούν σε προεκλογικό τους ντεκόρ, όπως η κυρία Μέρκελ, και σε τάχα μου «σωτήρια» πολιτική, όπως ο κ. Σαμαράς.
Η ανατροπή της κυβέρνησης του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο ανησύχησε βαθύτατα τον Ερντογάν για λόγους που έχουμε εξηγήσει, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να βρίσκει την ευκαιρία να στείλει έμμεσο μήνυμα – έκκληση προς τους δικούς του στρατιωτικούς… να κάτσουν φρόνιμα.

Μιλώντας σε συγκέντρωση Τούρκων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην τουρκική Ιστορία, η οποία είναι πολύ… πλούσια σε πραξικοπήματα. «Κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα κόστισε στην Τουρκία δεκαετίες ακρωτηριασμού της εθνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής Ιστορίας, οι πραξικοπηματίες πέτυχαν να αναλάβουν την κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν πέτυχαν τους στόχους τους»… Τα λέει για τους Αιγύπτιους μπας και τον ακούσουν οι Τούρκοι…

Η αναφορά αυτή καλύφθηκε από τις αναφορές στην Αίγυπτο, με τον Ερντογάν να συμπληρώνει «οι ηγέτες και οι υποστηρικτές πραξικοπημάτων στην Αίγυπτο πρέπει να θυμούνται τις πραγματικότητες της τουρκικής Ιστορίας». Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτό που γίνεται στην Αίγυπτο συνιστά καταπίεση της πλειοψηφίας από τη μειοψηφία.

Φαίνεται ότι ξεχνά, επειδή προφανώς έτσι τον εξυπηρετεί, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα στις εκλογές απέσπασε το ένα τέταρτο περίπου των ψήφων του εκλογικού σώματος και πως ο Μόρσι εξελέγη στις επαναληπτικές, οπότε υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά με την περίπτωση του δικού του AKP που πήρε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό.

Επίσης, ο Ερντογάν δείχνει να ξεχνά εντελώς ότι στις δημοκρατίες τις οποίες επικαλείται, υπάρχει ανάγκη το 51% να σέβεται το 49%, για να το πούμε σχηματικά, καθότι ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να μπει στα σπίτια, στα κρεβάτια, στις προσωπικές ζωές του καθενός Τούρκου. Ποιος είπε σε αυτόν τον περίεργο και υπερφίαλο ηγέτη ότι η Δημοκρατία του δίνει τέτοια δικαιώματα επειδή πλειοψήφησε στις εκλογές; Ποιος του έχει πει ότι μπορεί να κάνει ότι του γουστάρει και να επιβάλλει τη βούλησή του στα πάντα;

Προφανώς, η ισλαμική δημοκρατία που αυτός φαντάζεται. Αυτά του έμαθαν στα ισλαμικά σχολεία που πήγε αυτά «τραγουδάει». Δεν κατάλαβε ο άνθρωπος ότι μπορεί να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του στην οικονομία (δεν τα κατάφερε και άσχημα οφείλουμε να ομολογήσουμε), στην εξωτερική πολιτική και θα κριθεί στις επόμενες εκλογές. Όχι όμως να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες ηθικής σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι αίσχιστου είδους δικτατορία, όχι δημοκρατία.

Όσο για όραμα του μεγάλου Τούρκου δημοκράτη και πως αυτό προδίδεται, κάντε λίγη υπομονή μέχρι τη Δευτέρα, θα έχουμε κάτι πολύ καλό για τους φίλους του «defence-point.gr» και με φωτογραφική τεκμηρίωση…


Πηγή: Defence-Point


Όσοι αγωνιούν πραγματικά για το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να συμφωνήσουν στα εξής:

1. Η αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τρεις εταιρείες (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) βαρύνει αποκλειστικά τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και τις κατά καιρούς επιλογές τους (βλέπε διοικήσεις) τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας.

2. Οποιαδήποτε περαιτέρω χρονοτριβή στην αναδιάρθρωση των εταιρειών αυτών θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις και όσοι αντιδρούν ή εκδηλώνουν όψιμο ενδιαφέρον αποτελούν μέρος του προβλήματος ή υποκρύπτουν σκοπιμότητες και επιλέγουν μεταξύ του «αργού» ή του «ξαφνικού θανάτου» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αντίστοιχα.

3. Οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθωσης ή αναδιοργάνωσης ή συγχώνευσης της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας είναι εκ των προτέρων καταδικασμένο να αποτύχει μακροπρόθεσμα εφόσον δεν εκπονηθεί Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική που θα θέτει σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα και θα ενισχύεται από το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα άρει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο στην υλοποίησή της.

Από τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, προκύπτει ότι οι τρεις εταιρείες καταγράφουν αθροιστικά ζημίες και συσσωρευμένα χρέη άνω των €2 δισ. ευρώ:


Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παρουσιάζουν παρατεταμένη ζημιογόνο δραστηριότητα, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 38% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 538 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των περίπου 87 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2010- 2013, προς τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της. Συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου 332 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία. Έχει επισήμως ανακοινωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον προηγούμενο Μάρτιο ότι έχει ξεκινήσει επίσημη κοινοτική διαδικασία για πιθανή ανάκτηση χορηγηθεισών κρατικών ενισχύσεων προς την εταιρεία.
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 27 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 11% τα τελευταία χρόνια, αρνητικά ίδια κεφάλαια 277 εκατ. ευρώ, συνολικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις εγγυήσεων 249 εκατ. ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, άλλα 35 εκατ. ευρώ, την τελευταία διετία.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) παρουσιάζει μείωση προ φόρων ύψους 23 εκατ. ευρώ το 2011, μείωση του κύκλου εργασιών 91% τα τελευταία χρόνια, ίδια κεφάλαια 77 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ, συνολικές καταπτώσεις 23 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ποσό των 81,5 εκατ. ευρώ, την τελευταία τριετία.

Από τα παράπανω είναι εμφανές ότι η ΕΛΒΟ (με έδρα τη Θεσσαλονίκη και 364 εργαζομένους) βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ και μπορεί να επανέλθει σύντομα στην κερδοφορία από τη στιγμή που έχει ανεκτέλεστο έργο ύψους €35 εκατ. και έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα επιτυχημένα βήματα εξωστρέφειας, διεισδύοντας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής.

Αντίθετα, η ΕΑΒ (με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας και 1350 εργαζομένους) και ιδιαίτερα τα ΕΑΣ που χαρακτηρίζονται από διασπορά των χώρων παραγωγής σε 7 εργοστάσια (Λαύριο, Υμηττός, Μάνδρα, Αίγιο, Ελευσίνα, Ήπειρος, Κύμη με 950 εργαζομένους) βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση που είναι αναστρέψιμη εφόσον αναδιαρθρωθούν εν λειτουργία, εξασφαλίζοντας:
  • τη μείωση του κόστους λειτουργίας 
  • την εξάλειψη κάθε μορφής σπατάλης. 
  • τη μείωση των κύκλων παραγωγής-χρόνων παράδοσης. 
  • τη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων.
Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Ενδεχομένως, με τη συγχώνευση ΕΑΒ και ΕΑΣ σε μία ενοποιημένη Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (Hellenic Defence Industries: HDI) που θα χαρακτηρίζεται από λιτή νέα διοικητική δομή και Διοικητικό Συμβούλιο τεχνοκρατών αντί κομματικά διορισμένων αποστράτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτονόητη θεωρείται η συγκέντρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων των ΕΑΣ σε λιγότερα εργοστάσια εκτός αστικού ιστού και η αξιοποίηση των υπολοίπων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας εταιρείας, από την οποία θα αποβληθεί δια παντός η δημοσιουπαλληλική νοοτροπία.

Περαιτέρω κωλυσιεργία από τα συναρμόδια ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ στην παρουσίαση ενός βιώσιμου σχεδίου διάσωσης και ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα σημάνει τη διάλυσή της προς όφελος ξένων συμφερόντων με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εθνική στρατιωτική ισχύ.


Πηγή: Strategy ReportsΠολύ αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την τουριστική αγορά της Ελλάδας, αφού, εκτός από τα 17 εκατομμύρια τουρίστες που περιμένουμε, αναμένονται το επόμενο διάστημα και 20 εκατομμύρια Αιγύπτιοι τουρίστες που θα κάνουν διακοπές στην Μύκονο, για να σωθούν από τον εμφύλιο.

Το άσχημο νέο είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα κάνουν ούτε φέτος διακοπές αλλά δεν πειράζει, αφού θα πρέπει να αισθάνονται εθνικά υπερήφανοι που τα ελληνικά νησιά θα κατακλυστούν από εκατομμύρια μπατιροτουρίστες, ενώ αυτοί θα λιώνουν από τη ζέστη μέσα στα διαμερίσματά τους.

Οι πιο τυχεροί Έλληνες θα κάνουν διακοπές σε εξοχικά φίλων και συγγενών, όπου θα κοιμούνται πενήντα άτομα σε ένα δωμάτιο, ώστε να νιώθουν σαν μετανάστες από το Μπαγκλαντές σε υπόγειο της Κυψέλης.

Μπορεί οι ξένοι τουρίστες στο τέλος της χρονιάς να είναι περισσότεροι από πέρσι αλλά τα έσοδα θα είναι μάλλον μειωμένα -για τους πρώτους μήνες του 2013 ήδη είναι-, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών έρχεται με πολύ φτηνά πακέτα και all inclusive.

Δεν πειράζει, όμως, αφού τα έσοδα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν και ο μοναδικός μας στόχος πρέπει να είναι να ξεπεράσουμε όχι τα 17 εκατομμύρια αλλά τα 170 εκατομμύρια τουρίστες. Ακόμα και τζάμπα.

Επειδή η οικοδομή πέθανε, σταματήσαμε να μετράμε την ανάπτυξη με τούβλα -παγκόσμια πρωτοτυπία- και την μετράμε πια με κεφάλια τουριστών. Ξεχνώντας ότι ο τουρισμός θέλει μακροχρόνιο πλάνο και πως, αν τον αντιμετωπίζεις με τη λογική «ό,τι αρπάξουμε φέτος», απαξιώνεις το προϊόν σου και οδηγείς τον τουρισμό σε διάλυση.

Εν τω μεταξύ, όποιος κάνει τον κόπο να μιλήσει με επαγγελματίες του τουρισμού -όπως έκανα εγώ- θα μάθει από πρώτο χέρι πως οι μόνοι που ξοδεύουν χρήματα είναι Αμερικανοί, Καναδοί, Αυστραλοί και Ρώσοι• δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν ευρώ.

Οι τουρίστες από τις χώρες της Ευρωζώνης είναι «πεθαμένοι», ενώ και οι Βρετανοί δεν αισθάνονται πολύ καλά τώρα τελευταία.

Εν κατακλείδι, στρέψαμε μια ιδανική για καλοκαιρινές διακοπές χώρα στον φτηνό τουρισμό, αλλά οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές ούτε στην φτηνή χώρα τους.

Συγχαρητήρια.Τρέχει στην παραλία και ψάχνει στις ταβέρνες για φρέσκο ψάρι...

Δεν αλλάζει τις συνήθειές του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και έτσι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, άρχισε φέτος τις καλοκαιρινές του διακοπές από πολύ νωρίς. 

Μαζί με την σύζυγό του Άντα ξεκίνησαν από τα μέσα Ιουνίου στη Σέριφο και μετά ένα μικρό διάλειμμα επέστρεψαν στο νησί. 

Εκεί, όπως γράφει η εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής» , φιλοξενούνται στο πολυτελέστατο και εξαιρετικής ομορφιάς σπίτι του αρχιτέκτονα Γιώργου Ζαφειρίου και του σκηνογράφου Μανόλη Παντελιδάκη στην ακτή Λια. Πρόκειται για μια όμορφη απομονωμένη παραλία πριν από τον Αγιο Σώστη στα ανατολικά του νησιού.

Ο πρώην πρωθυπουργός με τη σύζυγό του και τους φίλους του περνούν τις ώρες τους απομονωμένοι από τα αδιάκριτα βλέμματα ενώ τα πρωινά ο Γιώργος Παπανδρέου γυμνάζεται καθημερινά κάνοντας τζόγκινγκ στην παραλία.

Μάλιστα επισκέπτονται και τα αγαπημένα τους στέκια όπως το «Ουζερί της Καλής» στο Λιβάδι. 

Πάντως, όπως γράφει η εφημερίδα, ακόμα δεν έχει πάει ακόμα στην ψαροταβέρνα του Νικούλια, στα βόρεια του νησιού καθώς τηλεφώνησαν και ζήτησαν φρέσκα ψάρια «αλλά δεν είχαμε εκείνη την ημέρα» όπως είπαν στην εφημερίδα οι ιδιοκτήτες της ταβέρνας.Δύο νεκροί και 182 τραυματίες μεταξύ των 307 επιβαινόντων, -εκ των οποίων 16 μέλη του πληρώματος-, είναι ο τελευταίος απολογισμός μετά τη συντριβή του Boeing 777 των νοτιοκορεατικών αερογραμμών Asiana Airlines κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Όλοι οι επιβάτες της πτήσης 214 από τη Σεούλ καταμετρήθηκαν τελικά χθες βράδυ και 123 επιβαίνοντες είναι σώοι, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία του Σαν Φρανσίσκο.

Η Asiana Airlines ανακοίνωσε ότι από τους συνολικά 291 επιβάτες, οι 141 ήταν Κινέζοι, μεταξύ των οποίων 60 μαθητές και οι καθηγητές τους, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ένας από τους επιβάτες που διεσώθησαν είπε ότι το αεροσκάφος πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος πριν προσγειωθεί.

Ο Κινέζος Σου Ντα διηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία στο κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV: 

«Παρατήρησα ότι το αεροσκάφος πετούσε αρκετά χαμηλά τη στιγμή της προσγείωσης. Ετοιμαζόταν να αγγίξει το έδαφος όταν ξαφνικά επιτάχυνε και η μύτη του άρχισε να ανεβαίνει.

Το αεροσκάφος πετούσε ήδη πολύ χαμηλά εκείνη τη στιγμή», συνέχισε ο Σου και λίγα δευτερόλεπτα μεά αισθάνθηκε μια πρόσκρουση.

Οι μάσκες οξυγόνου έπεσαν και μια έντονη δυσοσμία άρχισε να εξαπλώνεται στην καμπίνα. Είδα επίσης σπίθες από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους.

Μετά την προσγείωση, στην καμπίνα επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση, στο πίσω μέρος του αεροσκάφους είχε δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα και η κουζίνα είχε εξαφανιστεί».

Ο Σου και η γυναίκα του πήραν στα χέρια τις χειραποσκευές τους και βγήκαν από την πίσω πλευρά του αεροπλάνου. Ο άνδρας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν απ' έξω και μαύρο καπνό να αναδύεται από το αεροπλάνο.

«Η ουρά του αεροσκάφους άγγιξε τον διάδρομο προσγείωσης και το αεροπλάνο βγήκε από τον διάδρομο», ανέφερε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Μεταφορών, που έστειλε τετραμελή ομάδα ειδικών να εξετάσει την άτρακτο.

Την ίδια ώρα η εταιρεία του αεροσκάφους, Asiana Airlines, ανακοίνωσε ότι η συντριβή του Boeing δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, παρότι αρνήθηκαν να πουν αν οφείλεται σε λάθος του πιλότου.

«Επί του παρόντος βεβαιώνουμε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα στη μηχανή ή στους κινητήρες του αεροσκάφους 777-200», είπε ο Γουν Γουνγκ-ντου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά της γραφεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πιλότοι του αεροσκάφος έχουν μακρά εμπειρία με σχεδόν 10.000 πτήσης ο καθένας.