Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Ιουν 2013

Η εξέγερση εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει καθαρά το βαθύ χάσμα μεταξύ νεωτερικότητας και παράδοσης στην Τουρκία.

Η οικονομική ανάπτυξη είχε για καιρό συγκαλύψει αυτό το χάσμα. Αλλά τώρα η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον της. Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης όταν περνά από τον έλεγχο διαβατηρίων στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα μνημείο στον κοσμοπολιτισμό, την κατανάλωση και τις χαρές του αλκοόλ: μια μεγάλη διαφημιστική προθήκη, μήκους 25 μέτρων, που περιέχει τζιν, βότκα και ουίσκι, καθώς και κρασιά από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πωλήσεις στα καταστήματα duty-free του Αεροδρομίου Ατατούρκ της Κων/πολης είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Όμως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί αμαρτία. Όταν ήταν ακόμη δήμαρχος της πόλης, είχε αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στους ιδιοκτήτες των μπαρ και απαγόρευε την κατανάλωση αλκοόλ σε κυβερνητικά κτίρια. Πριν από τέσσερις εβδομάδες, προώθησε ένα νέο νόμο που απαγορεύει τόσο την πώληση αλκοολούχων ποτών μετά τις δέκα το βράδυ όσο και τη διαφήμιση κρασιού και μπύρας. «Ο παλιός νόμος για το αλκοόλ είχε ψηφιστεί από δύο μέθυσους», είπε στο κοινοβούλιο, αναφερόμενος στον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ισμέτ Ινονού. «Δεν είναι καλύτερα να προτιμήσουμε τον νόμο του Θεού;» Οι Τούρκοι δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με το αλκοόλ. Ο νέος νόμος όμως, όπως κι εκείνοι που αφορούν το ντύσιμο, τα γένεια ή τον οικογενειακό σχεδιασμό, αφορά την ίδια την ταυτότητα της χώρας.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από τέσσερις εβδομάδες με αφορμή την καταστροφή μερικών εκατοντάδων δένδρων στο Πάρκο Γκεζί έδειξαν στην έκπληκτη ηγεσία της Αγκυρας, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, πόσο ανοιχτή παραμένει η ταυτότητα της σύγχρονης Τουρκίας. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σήμερα το ίδιο ερώτημα που τη βασάνιζε πριν από 90 χρόνια: ποιοι θέλουμε να είμαστε; Πού θέλει να πάει η Τουρκία; Οι πρόσφατες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις, σημειώνει το Σπίγκελ, φέρνουν στην επιφάνεια τα δύο βασικά ρεύματα της τουρκικής κοινωνίας. Από τη μια πλευρά είναι το προοδευτικό, αστικό, φιλοευρωπαϊκό ρεύμα κι από την άλλη είναι το συντηρητικό, αγροτικό κίνημα που επηρεάζεται από το ισλάμ.

Πολλοί τούρκοι ακτιβιστές λένε ότι δεν ανέχονταν πλέον να τους λένε ο πρωθυπουργός και οι ισλαμιστές πώς να ντύνονται και πόσα παιδιά να κάνουν.

Πολλοί υποστηρικτές του Ερντογάν, από την άλλη, λένε ότι δεν ανέχονται άλλο να τους αντιμετωπίζει μια δυτικοποιημένη ελίτ ως επαρχιώτες.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν την πλειοψηφία των Τούρκων.

Είναι οι «λευκοί Τούρκοι» (beyaz turkler) των πόλεων και οι «μαύροι Τούρκοι» (kara turkler) της υπαίθρου. Και οι δύο αύξησαν την επιρροή τους τα δέκα τελευταία χρόνια. Ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων αυξήθηκε κατά 150%, η χώρα έγινε ταυτόχρονα πιο κοσμοπολίτικη και πιο θρησκευτική, πιο προοδευτική και πιο συντηρητική, πιο αστική και πιο επαρχιακή.

Η διαίρεση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Κων/πολη, μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι ο αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός νέων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη. Πολλοί τούρκοι καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και ο χορογράφος Ερντέμ Γκιουντούζ, που στάθηκε επί ώρες μπροστά στο πορτρέτο του Ατατούρκ χωρίς να κινείται ή να μιλά. Η στάση αυτή αιφνιδίασε τις αρχές και ενέπνευσε χιλιάδες συμπατριώτες του.

Η αυτοπεποίθηση που έδειξε η αντιπολίτευση στο Πάρκο Γκεζί συγκρούεται με την αυτοπεποίθηση που επιδείχθηκε σε άλλους τόπους και με άλλους τρόπους. Είναι η αυτοπεποίθηση των Τούρκων που αγνοήθηκαν για χρόνια από το κεμαλικό κατεστημένο, που λαμβάνουν μέρος στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος και δηλώνουν ότι επιτέλους βρίσκονται στην εξουσία. «Είμαστε η σιωπηρή πλειοψηφία, όχι ο όχλος που προσπαθεί να μας φοβίσει», λέει ένας οπαδός του Ερντογάν. «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να προκαλέσει τον λαό και να κερδίσει ψήφους, αλλά δεν θα τα καταφέρει», λέει ένας άλλος.

Εξίσου σαφής ήταν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκί, όταν απέρριψε την κριτική της γερμανικής κυβέρνησης. «Αν κοιτάξει καλύτερα η κ. Μέρκελ, θα αντιληφθεί ότι όσοι τα βάζουν με την Τουρκία δεν έχουν αίσιο τέλος». Η απάντηση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ήταν άμεση: «Η απάντηση της κυβέρνησης στις διαδηλώσεις δεν ήταν δυστυχώς πολύ ευρωπαϊκή», τόνισε. «Παρόλα αυτά, υποστηρίζω πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στο ζήτημα του κράτους δικαίου».

Όπως επισημαίνει πάντως το Σπίγκελ, στη μάχη για την ταυτότητα της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Οι «μαύροι» και οι «λευκοί» Τούρκοι πρέπει αργά ή γρήγορα να τα βρουν μεταξύ τους.

Πηγή ΑΜΠΕ

Τι λέει ο αρχηγός του Rodrigue Khoury

Το Levant Party (Ελληνικά: Κόμμα της Εγγύς Ανατολής, Αράβικα: Mashreq Party) ξεκίνησε την δημιουργία του ως ένα γκρουπ νέων ανθρώπων με όραμα ένα καλύτερο αύριο.

Μόλις το 2012 αναγνωρίστηκε από την Κυβέρνηση του Λιβάνου και πλέον είναι και επίσημα καταχωρημένο κόμμα. Στο Λίβανο δια του Συντάγματος οι Ελληνορθόδοξοι δικαιούνται 14 θέσεις στη Βουλή.

Μέχρι σήμερα αυτές οι θέσεις καλύπτονταν από Ελληνορθόδοξους μέσω διαφόρων κομμάτων που συνήθως δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της Ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Αυτό γέννησε και την ανάγκη για ένα τέτοιο κόμμα. Ολες οι πληθυσμιακές ομάδες που αποτελούν το Λίβανο έχουν δικό τους κόμμα, όπως ακόμα και δικό τους τηλεοπτικό δίκτυο.

Τώρα πολλοί πολιτικοί και άλλοι Ελληνορθόδοξοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο νέο κόμμα από όλες τις μεριές της χώρας.

Εντύπωση προκαλεί ή ευρεία αποδοχή όλων των κομμάτων, πραγματοποιώντας συναντήσεις, όπως το ίδιο ισχύει και με τους πρέσβεις διαφόρων χωρών.

Μάλιστα ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του Λιβάνου από την εφημερίδα Αl-Αkhbar έγραψε ότι αυτό είναι το μοναδικό Ορθόδοξο Κόμμα που η Ρωσία μπορεί να βασίζεται στη Μέση Ανατολή.

Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνετε και απο την επίσκεψη στο Λίβανο του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ απεσταλμένου του Πούτιν για παράδοση επιστολής υποστήριξης προς τον Πρόεδρο του Λιβάνου από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συναντήθηκε επίσης και με τον Rodrigue Khoury του Βυζαντινού Κόμματος Εγγύς Ανατολή.

Το κόμμα έχει δικαίωμα να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές εφόσον το επιθυμεί και που πιθανότατα αν έχει καταφέρει να προετοιμαστεί μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, θα λάβει μέρος.

Η δημοτικότητα ανεβαίνει συνέχεια με τον κόσμο να αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης την ίδια στάση έχουν και τα τηλεοπτικά κανάλια του Λιβάνου.

Για να περάσουμε λοιπόν στο θέμα και να δούμε τι είπε στο Olympia ο ίδιος ο αρχηγός του πρώτου Βυζαντινού και Ορθόδοξου κόμματος στη Μέση Ανατολή.

Η συνέντευξη:

Olympia: 
Τι σημαίνει Ορθοδοξία για έναν Λιβανέζο Ρωμιό;

Rodrigue Khoury: 
Η Ορθοδοξία είναι για εμάς “η ταυτότητά”, “τρόπος ζωής”, “ο δρόμος της σωτηρίας”, “η αλήθεια”. Είναι επίσης “κοινότητα” με την δική της συλλογική μνήμη, ενδιαφέροντα και αγίους, έναν οικουμενικό πολιτισμό με βάση το Χριστιανισμό και την Βυζαντινή κληρονομιά.

Olympia: Τι σημαίνει Πόλη, για έναν Λιβανέζο Ρωμιό;

Rodrigue Khoury: 
Η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο του πολιτισμού μας για πολλούς αιώνες. Κρατήσαμε τη μνήμη αυτής της Ιερής Πόλης στην συλλογική μας μνήμη, μεταδίδοντάς την από παππούδες σε γιούς. Ακόμα θυμάμαι πως ο παππούς μου, από τα Κούρα του Βόρειου Λιβάνου, μια μέρα μου είπε να μην παρακολουθώ την Τούρκικη τηλεόραση.

Τον ρώτησα "γιατί"; Και μου αποκρίθηκε:

“Όταν θα την αφήσουν, όταν θα απελευθερώθει η Κωνσταντινούπολη θα δούμε”. Τότε τον ρώτησα, τι είναι η Κωνσταντινούπολη, και μου δίδαξε γι΄αυτήν, με δάκρυα στα μάτια… “η Πόλη μας”.

Για έναν Λιβανέζο Ρωμιό η Κωνστνατινούπολη ήταν η πρωτεύουσσα της “Αυτοκρατορίας” και ο πολιτισμός του. Πολλοί Ρωμιοί της Ανατολής συνέβαλαν σε αυτό που ήταν η Κωνσταντινούπολη. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ένα Βυζαντινό πολιτισμό χωρίς τον Άγιο Χρυσόστομο που καταγόταν από την Αντιόχεια, ή τον Ιωάννη το Δαμασκινό που καταγόταν από τη Δαμασκό, ή χωρίς τον Άγιο Γεώργιο που έμενε στη Βυρητό, ή χωρίς το Ρωμανό το Μελοδό από την Έμεσα (Χομς), χωρίς την Αγία Βαρβάρα από την Ἡλιούπολη της Φοινίκης (Μπάαλμπεκ Λιβάνου), ή χωρίς τον Καλλίνικο που εφηύρε το “υγρό πυρ” και γεννήθηκε από Ελληνο-Ορθόδοξους πρόσφυγες (πρόσφυγες λόγο της αράβικης εισβολής στην Βυζαντινή Ανατολή το 634 μ.Χ,) από την Ἡλιούπολη της Φοινίκης (Μπάαλμπεκ Λιβάνου).

Πιστεύουμε ότι η Κωνσταντινούπολη, για αιώνες ήταν η Πόλη των αρχών μας, και εκεί που εξελίχθηκε η ταυτότητά μας.

Και μέχρι σήμερα θεωρούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ως το Οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας του κόσμου, μια διεθνής αρχή, όχι μόνο για τους τούρκους, αλλά για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου. Και πιστεύουμε ότι η “Πόλη” μας μια μέρα θα απελευθερωθεί (όπως διαβάζουμε και στις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, του Γέροντα Παΐσιου και Ιωσήφ του Βατοπεδινού).

Olympia: 
Πιστεύετε ότι δίχως την Ορθοδοξία, θα συντηρούνταν η ιστορική μνήμη των Λιβανέζων Ρωμιών;

Rodrigue Khoury: 
Μα φυσικά όχι. Επειδή η Ορθοδοξία είναι η βάση του Βυζαντινού πολιτισμού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία βοήθησε ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί αυτή η ταυτότητα μέχρι σήμερα. Χάρη της Ορθοδοξίας μπορούμε να δούμε μέχρι σήμερα ζωντανή την Βυζαντινή Κληρονομιά στο Λίβανο, Συρία, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Κύπρο, Ελλάδα κλπ.

Olympia: 
Τι αντιπροσωπεύει το Ορθόδοξο Κόμμα της Εγγύς Ανατολής;

Rodrigue Khoury: 
Το κόμμα της Εγγύς Ανατολής – Levant Party αντιπροσωπεύει κυρίως 2 πράγματα:
1. Διατήρηση της ιστορικής μας ταυτότητας (Βυζαντινή με την Ελληνική γλώσσα)
2. Ένα καλύτερο μέλλον βασισμένο στη γνώση μας για την αληθινή μας ταυτότητα, με επιμονή στη Διεθνή Βυζαντινή Κληρονομιά και αδελφότητα των Ορθόδοξων λαών.
Θέλουμε τα δικαιώματά μας στις χώρες μας.

Είμαστε εδώ πριν από τους άραβες, και πριν από του μουσουλμάνους και γι΄αυτό θέλουμε να έχουμε τα δικαιώματά μας, να μπορούμε να διαλέγουμε τους εκπροσώπους μας. Θέλουμε στη Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη.. να εκπροσωπούμαστε στο κοινοβούλια με βάση “αναλογίας” που θα ορίζεται στο Σύνταγμα.

Olympia: 
Μιά φωτεινή ματιά του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής του μέλλοντος;

Rodrigue Khoury: 
Η κατάσταση δεν είναι καλή στην Μέση Ανατολή, η “Αραβική Άνοιξη” τείνει να γίνει “Αράβικος Χειμώνας” με πολλούς σαλαφιστές να μάχονται στις διάφορες επαναστάσεις και ειδικότερα στη Συρία. Δεν πιστεύουν στο δικαίωμά μας να υπάρχει ισότητα μέσα σε στο κράτος, επειδή αυτοί θεωρούν ότι μόνο το ισλάμ είναι η μοναδική θρησκεία μέσα στο κράτος και οι Χριστιανοί είναι “dhimmis” και πρέπει να πληρώνουν φόρους με την ονομασία “djizia”.

Τέτοιες πρακτικές είναι ακόμα ζωντανές στα μέρη υπό ισλαμική κυβέρνηση, ακόμα πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να υπάρχουμε.

Ο πόλεμος στην Συρία δεν θα μπορέσει να λυθεί έτσι, αλλά θα πρέπει να λυθεί μόνο με το διάλογο και σε αυτό το διάλογο πρέπει να είναι όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων κοινοτήτων της Συρίας για να παραθέσουνε τις απόψεις τους και να προστατέψουν τα συμφέροντα και δικαιωματά τους σε ένα νέο σύστημα. Γι’αυτό και πιστεύουμε ότι η Ελληνορθόδοξη Ανατολική Κοινότητα πρέπει να οργανωθεί σε πολιτικό κόμμα, γιατί μέχρι τώρα άλλες κοινότητες μας χρησημοποιούν για τα δικα τους συμφέροντα.

Olympia: 
Από τις μελέτες σας στην Βυζαντινή Ιστορία τί ήταν αυτό που σας συνάρπασε περισσότερο;

Rodrigue Khoury: 
Όλα. Οι Χριστιανικες Αρχες, και διεθνή άποψη αυτού, είναι η ταυτότητα βασισμένη στην ψυχή και όχι σε κάποια συγκεκριμένη καταγωγή. Ο Ελληνισμός είναι σ Χριστιανική φύση και πρόσωπο.

Olympia: 
Θεωρείτε ότι η σημερινή πολιτικοοικονομική κρίση της Ελλάδος, οφείλεται και στο ότι οι Έλληνες απώλεσαν τα πάτρια ρωμέικα ήθη του κοινοτισμού και της αλληλεγγύης και ασπάστηκαν τα ατομικιστικά και οικονομικιστικά ήθη της Δύσεως;

Rodrigue Khoury: 
Συμφωνώ απόλυτα. Η ατομιστική θεωρία θα καταστρέψει την κοινωνία και ιδιαίτερα όταν θεωρεί ότι είναι το κέντρο της πολιτική δουλειάς. Θα ήταν επικοδομητικό αν τοποθετούνταν κάτι άλλο ως κέντρο της δουλειάς. Αυτός ο δεύτερος τρόπος σκέψεις είναι βασισμένος στις Βυζαντινές Ορθόδοξες ρίζες.

Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει στης παλιές Ανατολικές (Βυζάντιο) ρίζες της, γιατί δεν είναι μόνο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας επίσης.

Ήταν η καρδιά της Ανατολικής Ρωμαικης Αυτοκρατορίας και όχι της Δυτικής. Η Ελλάδα ήταν το Βυζάντιο (Βασιλεία Ρωμιών, Empire of Rum).

Με τον δικέφαλο αετό, το ένα κεφαλί να κοιτάζει προς τη δύση και το άλλο προς την Ανατολή. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Δυτική Χώρα όπως προσπαθούν να την παρουσιάσον.

Ως μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα δεν έχει κανένα ρόλο μέσα σε αυτή χωρίς να διευρίνει και την Ανατολική όψη, ρίζες και ψυχή της. Αυτές οι Ανατολικές ρίζες είναι η ψυχή της Ελλάδας. Δεν είναι έθνος χωρίς ιστορία και ψυχή.

Olympia: 
Τι χρειάζονται οι εκεί Ρωμιοί από τους εν Ελλάδι αδερφούς τους;

Rodrigue Khoury: 
Πρώτα απ΄όλα την αγάπη τους. Έχουμε κοινή συλλογική μνήμη, κοινή εκκλησία, μια γλώσσα (την Ελληνική), μία λειτουργία και κοινό πολιτισμο. Θέλουμε να μας βοηθήσουν να συντηρήσουμε την Βυζαντινή μας ταυτότητα στην Ανατολή, και την Ελληνική μας γλώσσα.

Να πείσουν την Ευρώπη και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες για τα δικαιώματά μας και την εκπροσώπησή μας στα νέα Αράβικα συστήματα και καθεστώτα, με βάση αναλογίας που θα διαφυλάσσεται από το σύνταγμα.

Να μας βοηθήσουν στα Ηνωμένα Έθνη ώστε οι Αραβικές χώρες να διαγράψουν τα σχετικά άρθρα του συντάγματος, που θέτουν ως μοναδική πηγή δικαίου και θρησκείας μόνο το ισλαμ.

Να βοηθήσουν πολιτικά, κάνοντας δηλώσεις που απορρίπτουν το ισλαμικό καθεστώς της Συρίας. Όπως επίσης να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα πολιτικό κόμμα που να αντιπροσωπεύει την κοινότητα αυτή, σε μια χώρα όπου κάθε κοινότητα έχει το δικό της πολιτικό κόμμα, εκτος από εμάς.

Olympia: 
Ένα μήνυμά σας προς τους Έλληνες, που μαστίζονται από την χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας τους;

Rodrigue Khoury: 
Το μήνυμά μου είναι σαν και αυτό του Γέροντα Παΐσιου: “Για να χτίσουμε την ψυχή μας και την Ελληνική ψυχή, πρέπει να κοιτάξουμε και στην Ανατολή, όχι μόνο στη Δύση.

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις Χριστιανικές ρίζες της του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Γιατί αν η δύση συνεχίσει να ξεθωριάζει, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να χάσει τον εαυτό της.

Και όπως ο Κύριος είπε: “Πιο είναι το όφελος κάποιος να κερδίσει τον κόσμο και να χάσει τον εαυτό του”.

Ολυμπία


Σήμερα Τρίτη, 25 Ιουνίου, ξεκινά η τριήμερη συνάντηση εργασίας του ΟΟΣΑ με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για την “προώθηση της τοπικής οικονομίας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στο Οροπέδιο Λασιθίου”.

Η παρουσία του ΟΟΣΑ στην Κρήτη εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονεί ο διεθνής Οργανισμός μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη κι έχει ως στόχο να αναδείξει την περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου ως πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης ορεινής περιοχής στην Κρήτη και τη Μεσόγειο.

“Πρόκειται για μια καίρια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκε πλήρως και με το σοβαρότερο τρόπο στα ομολογουμένως φορτικά αιτήματα μας για στήριξη του Οροπεδίου Λασιθίου. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε επί σειρά ετών, παρά τις πολλές δυσκολίες, να πρωταγωνιστούμε στην υπόθεση της ανάπτυξης γνωρίζοντας πως η περιοχή διαθέτει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να αποτελέσει πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης και να κερδίσει όσα αξίζει. Θεωρώ πως ανοίγουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για το Οροπέδιο Λασιθίου. Μια εμπεριστατωμένη μελέτη του ΟΟΣΑ ασφαλώς και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για να πορευτεί στο μέλλον η περιοχή”, δήλωσε όπως δημοσιεύει το lasithinews.gr ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργος Μηλιαράς.

Η μελέτη εξετάζει τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα εμπόδια για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στο Οροπέδιο Λασιθίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος στους τομείς του τουρισμού και των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η ανάλυση θα ολοκληρωθεί με προτάσεις πολιτικής και με παραδείγματα καλών πολιτικών πρακτικών από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικότερα, η μελέτη θα αναπτυχθεί γύρω από τους ακόλουθους άξονες του έργου :

1. Ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος 
2. Σύνδεση με τον διεθνή τουρισμό 
3. Συνδέσεις με τη γεωργία 
4. Διακυβέρνηση για την τοπική ανάπτυξη μέσω του τουρισμού.

Το κλιμάκιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα ξεκινήσει τις επαφές του στο νησί στις 9:30 το πρωί της Τρίτης με συνάντηση που θα γίνει στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Περιφερειάρχη του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου και υπηρεσιακών παραγόντων που χειρίζονται το θέμα και ακολούθως θα μεταβεί στο Οροπέδιο Λασιθίου όπου θα εξελιχθεί το βασικό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων στην αίθουσα “Αντώνιος Βορεάδης” του Δήμου στο Τζερμιάδων.

Στην πρώτη μεσημβρινή συνεδρία της Τρίτης προβλέπονται επαφές, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων με τη Δημοτική Αρχή, τους τοπικούς φορείς και παράγοντες που σχετίζονται με την περιοχή.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου τόσο η πρωινή όσο και η απογευματινή συνεδρία είναι αφιερωμένες στους παραγωγικούς φορείς και τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό και τον Αγροτικό τομέα αφού θα εξελιχθούν συναντήσεις εργασίας και καταγραφή θέσεων και προτάσεων με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας όπως ενώσεων ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων αλλά και των αγροτικών φορέων και ενώσεων. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς που ασχολούνται ή ερευνούν τον τουρισμό.

Την Πέμπτη, τελευταία μέρα των εργασιών, προβλέπεται τρίωρη πρωινή συνεδρία όπου θα συζητηθούν όλα τα συμπεράσματα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν και θα αναδειχθούν οι δυνατότητες που προκύπτουν για την περιοχή.

Πηγή: Flash News

Του Ηλία Γ. Σχορετσανίτη

Ηχεί παράδοξα ότι στην Ελλάδα του 2013, στην εποχή της αφθονίας και της υλικής ευμάρειας, οι έλληνες έχουν χάσει το χαμόγελό τους. Έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Χειρότερα ακόμη, έχουν μετατραπεί σε ζόμπι που δέχονται με ανάθεμα τις επιταγές τις νέας τάξης. Και όμως, δυστυχώς, τις δέχονται. Δεν είμαστε έτσι αδέλφια. Μέσα μας γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι λάθος, γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει χωρίς να ξέρουμε τι και πως. Είμαστε αίολοι. Φτερό στον άνεμο. Καναπεδάτοι χωρίς αιτία. Ποια είναι η αλήθεια που θα μας βάλει στο δρόμο για την Ιθάκη μας;

Σύμφωνα με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο «Έλληνες σοφίαν ζητούσιν» (Κορ. Α’ 1:22). Όπως μας αναφέρει και ο Άγιος Νεκτάριος «γιατί ο Έλληνας είναι πραγματικά γεννημένος για να φιλοσοφεί, επειδή είναι γεννημένος για να διδάσκει την ανθρωπότητα». Εξάλλου, καθώς σοφός είναι μόνον ο Θεός, οι φίλοι της σοφίας είναι και φίλοι του Θεού. Φιλόθεος ίσον φιλόσοφος. Οι έλληνες, ιδιαίτερα σήμερα, είναι αδήριτη ανάγκη να φιλοσοφούν, καθώς έτσι προσεγγίζουν την αλήθεια. Και σε μια εποχή πλήρους σύγχυσης η αλήθεια είναι κορυφαία προτεραιότητα. Θα κάνω χρήση λοιπόν τούτου του βήματος για να φιλοσοφήσω και εγώ από καρδιάς, και με πόνο για την πατρίδα μου να εκθέσω τη δική μου αλήθεια, όπως την αντιλαμβάνομαι.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι οικονομικό. Αυτό είναι συνέπεια της ηθικής σήψης που κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι συνέπεια του πνευματικού μαρασμού του έλληνα. Του έλληνα που δε διαβάζει από τις πηγές και είναι ιστορικά απαράδεκτος, που ψηφίζει με γνώμονα το εγώ του, που έχει κάνει τρόπο ζωής το “live and let die”, που νομίζει ότι διατηρεί επίπεδο ζωής επειδή πίνει ακόμη χαλαρά φρέντο καπουτσίνο, που έχει πρότυπο το Σάκη και την Τάμτα, που αισθάνεται αναπαυμένος γιατί έδωσε 5 ευρώ στην actionaid και αναβάθμισε την καθημερινότητά του επειδή πήρε τηλέφωνο αφής. Και, όμως, δε χαμογελάει κανείς. Με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι έπονται χειρότερα και αυτό που τρέμουμε είναι ότι δεν ξέρουμε τι και πόσο χειρότερα…

Τα σενάρια περί φωτός στην άκρη του τούνελ είναι για λαϊκή κατανάλωση. Είναι δυνατόν να αφεθεί η Ελλάδα να δυναμώσει; Για ποιο λόγο; Τώρα που αρχίζει η κρίση να εξαπλώνεται και στις χώρες που κινούν την οικονομία του πλανήτη; Ξέρει κανένας πόσο τοξική είναι η περίφημη Deutsche Bank; Ξέρει κανένας πόσος καιρός μένει ώστε να εκραγεί η παγκόσμια οικονομία του χρέους; Τα νούμερα είναι εκθετικά. Σε μια τέτοια συγκυρία δεν πρόκειται να ανακτήσουμε την υγεία της οικονομίας μας ΠΟΤΕ.

Ή μήπως περιμένουμε να έρθει δημοκρατικά στην εξουσία κάποιος πατριώτης Καποδίστριας ή Πλαστήρας για να μας αναστήσει! Σε ποια δημοκρατία; Αυτή που δεν υπήρξε ποτέ παρά μόνον ως λεζάντα πολιτεύματος ενός κράτους που στρέφεται κανιβαλιστικά απέναντι στους πολίτες που υποτίθεται ότι προστατεύει και υπερασπίζεται με όρκο στον Τριαδικό Θεό;

Μερικοί τρέφουν την ελπίδα ότι μια επανάσταση είναι η λύση για την αποκατάσταση του πολιτεύματος και των δικαίων του λαού. Πλανώνται πλάνην οικτρά. Και μετά την επανάσταση θα κυβερνήσει ο ποιος; Το φάντασμα του Λένιν που έφερε τη Ρωσία 70 χρόνια πίσω ή τα επιτυχημένα πρότυπα των πορτοκαλί επαναστάσεων; Δείτε τι γίνεται σήμερα στις χώρες που έγινε επανάσταση με τελευταία επιτυχία τη Συρία. Με ποια λογική να περιμένουμε κάτι καλύτερο;

Από το στόμα έλληνα κοινοβουλευτικού άκουσα το εξής επιχείρημα για την κατάντια της Ελλάδος: «Ε, θα μας βοηθήσει η Ευρώπη». Μου πέσανε τα αυτιά. Θα μας βοηθήσουν ποιοι; Αυτοί που δεν ήθελαν εξ’ αρχής την Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος; Αυτοί που σφυρίζουν αδιάφορα στις πολεμικές αποζημιώσεις και αναγνωρίζουν μόνον δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις; Αυτοί που αφαίρεσαν την δυνατότητα των ελλήνων να σφετερίζονται τη δύναμή τους; Αυτοί που από την εποχή των Σταυροφόρων χρησιμοποιούσαν το όνομα του Χριστού για να κατασφάξουν τον κόσμο πιο βάναυσα και από τους αιμοσταγείς Οθωμανούς;

Το πλάνο για παγκόσμια διακυβέρνηση είναι πλάνο αιώνων, δεν είναι τωρινό. Εάν πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει η Ρωσία γιατί μας γουστάρει που τους γουστάρουμε είμαστε ανόητοι. Η Ρωσία έχει μια αχανή χώρα να υπερασπίσει και συμφέροντα να διαφυλάξει. Και ας είμαστε βέβαιοι πως μπροστά σε αυτά δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανέναν αν δεν έχει πολλαπλό ΟΦΕΛΟΣ. Η δύναμη της ορθόδοξης αδελφότητά μας φάνηκε στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Για να είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, πρέπει να αναζητήσουμε την αλήθεια, αδιάφορα από το ποιος μας κυβερνά. Αδιάφορα από το τι συμφέροντα διακυβεύονται στο κορμί της Ελλάδος. Αδιάφορα από το τι πλάνα έχουν οι παγκόσμιοι δυνάστες της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου. Αδιάφορα από το τι λέει το Μέγκα, η ΕΡΤ, οι φυλλάδες, το ίντερνετ και όλα όσα μας βομβαρδίζουν με φόβο.

«Γνώσεσθαι την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν 8,32). Ως Έλληνες έχουμε ένα όπλο που δεν το έχει κανείς άλλος. Ένα όπλο ειρηνικό που καταλύει κάθε εχθρό και τον κάνει φίλιο. Ένα όπλο για τη χρήση του οποίου οι έλληνες έχουν οριστεί από τον ίδιο το Χριστό (Ιωάν 12, 23). Έχουμε οριστεί να δοξάζουμε το όνομά Του. Γι’ αυτό «η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά». Η δόξα της Ελλάδος είναι η Δόξα του Ιησού Χριστού.

Δε χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, ούτε πετρέλαια, ούτε δάνεια, ούτε iphone, ούτε αυτόκλητους σωτήρες. Πνεύμα Άγιο χρειάζεται ο Έλληνας. Να παρακαλέσει ταπεινά και καρδιακά ο καθένας μας, να μας Φωτίσει ο Κύριος ως ανθρώπους και ως έθνος προς Δόξα Του. Μιας και αυτές τις μέρες γιορτάσαμε την Πεντηκοστή -τη γεννέθλιος ημέρα της εκκλησίας μας- ας προσευχηθούμε στο Άγιο Πνεύμα να έλθει, να σκηνώσει μέσα μας και εμείς με τη δύναμή του να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να γίνουμε πραγματικοί ρωμιοί. Να γίνει η Πεντηκοστή της Ρωμιοσύνης!


Ρατσιστικό σχόλιο από τον Ολυμπιονίκη παλαιστή της Τουρκίας, ο οποίος χαρακτήρισε τους Έλληνες και τους Αρμένιους σκυλιά!

Ο σημαιοφόρος της Τουρκίας στους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στη χώρα του, έγραψε ένα ρατσιστικό σχόλιο στο twitter του για τους Έλληνες και τους Αρμένιους με το θέμα να παίρνει έκταση, όπως είχε συνέβη και με τη Βούλα Παπαχρήστου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

«Αυτοί οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είναι σκυλιά», έγραψε ο 23χρονος αθλητής που είναι εναντίον των όσων διαμαρτυρήθηκαν στην Πλατεία Ταξίμ, σχολιάζοντας στο twitter: «Γ... τις διαδηλώσεις σας. Γαμ... προδότες» και σε άλλο τιτίβισμα του: «Ντροπή σας, που αφήσατε την πλατεία στους Αρμένιους και Έλληνες επιδρομείς. Ο Θεός θα καταδικάσει αυτά τα ακτιβιστικά σκυλιά».

Βέβαια, όλα αυτά έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ελληνικής αποστολής που ζητάει εξηγήσεις και την αποβολή του Τούρκου. Όπως όλα δείχνουν ο Ριζά θα αποβληθεί από τη διοργάνωση ο σημαιοφόρος της Τουρκίας στην τελετή έναρξης των αγώνων και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Πάντως, η τουρκική ολυμπιακή επιτροπή ζήτησε αμέσως να τιμωρηθεί, όμως η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται πως ο Ριζά Καγιάλπ έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του και έχει αποχωρήσει από το χωριό των αθλητών.

Για να φτάσουμε ως εδώ το θέμα πήγε στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας να συμφωνεί με την επιβολή της ποινής αποκλεισμού, όμως η Οργανωτική Επιτροπή μαζί με το υπουργείου Αθλητισμού της Τουρκίας προσπάθησαν να αποφύγουν το σκάνδαλο, αφού πρόκειται για τον σημαιοφόρο της χώρας τους και χρυσό νικητή ήδη της διοργάνωσης.

Πηγή gazzetta.gr
Του Μάνου Ηλιάδη

Υπό τον πλήρη έλεγχο της ΜΙΤ είναι πλέον ολόκληρο το Διαδίκτυο στην Τουρκία, μετά από εντολή που έδωσε στον αρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν για ενεργοποίηση δύο μυστικών κέντρων παρακολουθήσεως του διαδικτύου.

Το ένα κέντρο θα παρακολουθεί την κίνηση ολόκληρου του Διαδικτύου εντός Τουρκίας, ενώ το άλλο θα παρακολουθεί κάθε επαφή και κίνηση δεδομένων με τον έξω κόσμο. Με άλλα λόγια, κάθε μορφή αλληλογραφίας και επαφών, όπως επισκέψεις τουρκικών ιστοσελίδων κ.λπ., με χρήστες και ιστοσελίδες εντός Τουρκίας θα είναι πλέον υπό την παρακολούθηση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, γεγονός που θα πρέπει να είναι υπ’ όψιν των Ελλήνων χρηστών και για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο, όπως αναφέρουμε παρακάτω.

Το όνομα του συστήματος αναφέρεται ως Ahtapot (σ.σ.: έτσι κατάντησαν το χταπόδι οι Τούρκοι), γεγονός που στην αρχή προκάλεσε κάποια σύγχυση δεδομένου ότι το ίδιο όνομα είχε δοθεί σε ένα υποθαλάσσιο σύστημα επιτηρήσεως, η ύπαρξη του οποίου έγινε γνωστή τον Ιούνιο του 2010. Σημ.: το γεγονός ότι το Ahtapot («χταπόδι» στην τουρκική) αναφέρθη από ξένες πηγές ως υποσύστημα, είναι πιθανόν να σημαίνει ότι το εν λόγω σύστημα παρακολουθήσεως του Διαδικτύου αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συστήματος επιτηρήσεως. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, το σύστημα βασίζεται στα προϊόντα των 4 μεγαλύτερων προμηθευτών στον τομέα της αναζητήσεως πληροφοριών στο Διαδίκτυο και για να γίνει δυνατή η εφαρμογή του χρειάστηκε η συνεργασία με όλους τους πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου της Τουρκίας.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες για την ενεργοποίηση του Ahtapot, συμπίπτουν με την προ εβδομάδας πληροφορία περί τροποποιήσεως του νόμου που διέπει την λειτουργία της ΜΙΤ, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την απεριόριστη -και χωρίς άδεια της Δικαιοσύνης, όπως θεωρητικώς τουλάχιστον ίσχυε μέχρι σήμερα- πρόσβαση σε κάθε μορφή επικοινωνίας με κάθε μέσο, του Διαδικτύου συμπεριλαμβανομένου. Το περίεργο είναι, αν κάτι τέτοιο μπορεί να χαρακτηρισθεί έτσι για μία χώρα όπως η Τουρκία, ότι ο νέος νόμος περί ΜΙΤ αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων, αλλά το τουρκικό χταπόδι μπήκε σε λειτουργία εδώ και αρκετές ημέρες, κατόπιν προσωπικής, όπως προανεφέρθη, εντολής του Ερντογάν προς τον αρχηγό της ΜΙΤ, ο οποίος φυσικά την υλοποίησε άμεσα.

Πληροφορίες από έγκυρες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι, κατά την διάρκεια των ταραχών στην Τουρκία, το σύστημα ετέθη σε λειτουργία, συλλέγοντας το σύνολο της διακινήσεως πληροφοριών και δεδομένων από την Τουρκία στους διακομιστές όλων των κοινωνικών δικτύων, όπως το Google, Facebook και Twitter. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι bloggers στην Τουρκία επεσήμαναν ότι, από την έναρξη των ταραχών στην Τουρκία, η κυκλοφορία δεδομένων στο facebook είναι πιο αργή από ό,τι συνήθως.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ AHTAPOT

1. Το Ahtapot διαθέτει κόμβους καταγραφής (κόμβοι «sniffer»), οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε μεγάλα κέντρα του Διαδικτύου στο εσωτερικό της Τουρκίας και αντιγράφουν την κίνηση δεδομένων. Αυτό που κάνουν οι εν λόγω κόμβοι είναι να αντιγράφουν όλα τα δεδομένα και να τα στέλνουν σε συγκεκριμένα κέντρα αποθηκεύσεως, χρησιμοποιώντας «φίλτρα» ώστε να υποκλέπτουν μόνο τις πληροφορίες ενδιαφέροντος.

2. Το σύστημα διαθέτει ένα δίκτυο αποθηκεύσεως δεδομένων, με την ικανότητα αποθηκεύσεως να υπολογίζεται σε εκατοντάδες Petabytes.

3. Ομοίως, διαθέτει έναν μηχανισμό εξορύξεως και μετασχηματισμού των δεδομένων που συλλέγει. Στο τμήμα αυτό αντιμετωπίζονται θέματα όπως η αποκρυπτογράφηση των δεδομένων, με στόχο η πληροφορία να αποκτήσει συγκεκριμένη μορφή προκειμένου να είναι έτοιμη για ανάλυση.

4. Το σύστημα ολοκληρώνεται από το Κέντρο Αναλύσεως, το οποίο αναφέρεται ότι έχει την δυνατότητα να αναλύσει την πληροφορία με ταχύτητες της τάξεως των 500Gb ανά δευτερόλεπτο!

ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ (TROJAN)

Tα παραπάνω δεν ήταν η μόνη δράση της εμπλοκής της ΜΙΤ στο Διαδίκτυο, η οποία χρησιμοποιεί πρόσφατα και τουρκικής αναπτύξεως λογισμικό διεισδύσεως σε προσωπικούς υπολογιστές (Τrojan). Tα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια ήταν ήδη γνωστή η ύπαρξη ενός τουρκικής αναπτύξεως ιού, του «Turkojan». Πρόσφατα, όμως, ένα τυχαίο γεγονός αποκάλυψε την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα προηγμένου ιού των Τούρκων, όταν σε μία επιχείρηση με στόχο ένα δίκτυο διακινητών γυναικών, συνελήφθη ένας Τούρκος, στο λάπτοπ του οποίου ευρέθη ένας άγνωστος μέχρι τότε ιός.

Αυτοί που το ανακάλυψαν ήταν μία κοινή ομάδα αντιμετωπίσεως επιθέσεων κυβερνοπολέμου την οποία αποτελούσαν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών 3 ευρωπαϊκών χωρών. Από μία πρώτη ανάλυση σχετικά με τον τρόπο μεταδόσεως του ιού, προέκυψε η πρόχειρη εκτίμηση ότι ο εν λόγω ιός θα πρέπει να έχει μολύνει ήδη αρκετές χιλιάδες υπολογιστών.

Η ομάδα ονόμασε τον ιό αυτό ως «Sting Trojan», δηλαδή ιός-κεντρί, από την τουρκική λέξη «Αci» που σημαίνει κεντρί και επαναλαμβανόταν αρκετές φορές στον κώδικα του συγκεκριμένου ιού (σ.σ. Η αναφορά αυτή αποτελεί συνήθη πρακτική των «κατασκευαστών» ενός ιού, μία πρακτική που αποτελεί την «υπογραφή» τους).

Από τις πρώτες πληροφορίες για τον νέο τουρκικό ιό προκύπτει ότι αυτός έχει την δυνατότητα καταγραφής οποιουδήποτε πλήκτρου πατήσει ο χρήστης ενός υπολογιστή (είναι, δηλαδή, key-logger) και ακόμη να λάβει και εικόνες (screen-shots) της επιφάνειας εργασίας από τον υπολογιστή που έχει μολύνει. Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί να υποκλέψει κάθε πληροφορία από έναν υπολογιστή, την οποία στην συνέχεια κρυπτογραφεί και την στέλνει σε περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του τόπου ελέγχου του συγκεκριμένου Trojan. Μία ιδιομορφία του τουρκικού ιού «Αci» είναι ότι ο κώδικάς του είναι γραμμένος σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, στοιχείο που καταδεικνύει ότι για την κατασκευή του έχουν συνεργασθεί διάφοροι προγραμματιστές. Σημ.: Υποθέτουμε το UEKAE ( Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastirma Enstitusu) και το ΙLTAREN (Ileri Teknoloji Arastirma Enstitusu), αμφότερα ανήκοντα στο γνωστό TUBITAK.

Από την πρώτη ανάλυση εκ μέρους της προαναφερθείσης ευρωπαϊκής ομάδας προκύπτει ότι ο εν λόγω ιός, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε κακόβουλη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο ( της κατασκοπείας φυσικά συμπεριλαμβανομένης) μολύνει υπολογιστές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Windows. Βασικό χαρακτηριστικό του ιού αυτού είναι ότι χρησιμοποιεί το «Αctive X», μία σχετικά παλαιά τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Microsoft ώστε να εκτελούνται προγράμματα μέσω του Διαδικτύου στον υπολογιστή του χρήστη. Σημειώνεται, πάντως, ότι το Active X το έχουν όλοι οι χρήστες υπολογιστών, στα πλαίσια της συμβατότητας με λειτουργικό σύστημα Windows.

Ο τουρκικός ιός εκτιμάται ως ένας Τrojan υψηλής τεχνολογίας, δεδομένου ότι (για την ώρα τουλάχιστον) έχει την δυνατότητα να «κρύβεται» από τα διάφορα λογισμικά anti-virus, ενώ ο τρόπος μεταδόσεώς του παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος. Η προαναφερθείσα ευρωπαϊκή ομάδα που προσπαθεί να τον αναλύσει, έχει διαπιστώσει πως χρησιμοποιεί τεχνικές αποκρύψεως, η οποία παραπέμπει σε τεχνολογία που διαθέτουν ελάχιστες χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών πηγών, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, υποστηρίζουν ότι αποτέλεσε έναν από τους λόγους για την κριτική που ασκήθηκε εναντίον του Ερντογάν στις 13 Ιουνίου, σχετικά με το τελεσίγραφο του Τούρκου πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές.

Για την ώρα, το μέσον άμυνας εναντίον του ιού αυτού που συνιστά η παραπάνω ομάδα, είναι η απενεργοποίηση του Active X.

Περιορίσαμε σκοπίμως στο ελάχιστο κάθε σχόλιο ή παραπομπή σε προηγούμενα άρθρα μας για την πρόοδο της Τουρκίας στην περιοχή του κυβερνοπολέμου, για να δώσουμε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσαν να χωρέσουν στον χώρο της εφημερίδας για το σοβαρό αυτό θέμα.

Το πρόβλημα ή μάλλον η σημαντική επισήμανση είναι μία: Η άποψη ότι ο νέος τουρκικός ιός έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται μία απλή υπόθεση εργασίας, αλλά ως απόλυτη βεβαιότητα. Η έρευνα για το ποιοι και πόσοι υπολογιστές έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει άμεσα από κάθε φορέα που έχει τις σχετικές δυνατότητες (της ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένης, τουλάχιστον για τυπικούς λόγους), ενώ οι τακτικοί επισκέπτες τουρκικών ιστοσελίδων (ιδιώτες, ΜΜΕ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ΥΠΕΞ κ.λπ.) θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όσα εν συντομία προαναφέρθηκαν. Για την ώρα, η καλύτερη λύση είναι η γνωστή πρακτική της χρησιμοποιήσεως ενός ειδικού υπολογιστή (κατά κανόνα κάποιο λαπτόπ) για πρόσβαση μόνο στο Διαδίκτυο και ενός φορητού για οποιαδήποτε σοβαρή εργασία.

Πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Ενδεδυμένα με «γεωπολιτικούς υπολογισμούς» παρουσιάζει τα ιδιοτελή του συμφέροντα η ντροπή μιας από τις πιο σύγχρονες χώρες στον κόσμο, της Σουηδίας, που δεν είναι άλλος από τον απίστευτο υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ. Από τις στήλες του «defence-point.gr» έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον βίο και την πολιτεία του.

Ενώ όλη η Ευρώπη αντιδράει με σφοδρότητα στη βίαιη φασιστικού τύπου καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του Ερντογάν, ο κύριος αυτός επιμένει να ζητάει άνοιγμα νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ, αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για τους Γερμανούς, κατηγορώντας όσους δεν τα βρίσκουν όλα στην Τουρκία «αγγελικά πλασμένα», ότι δρουν όχι «στρατηγικά», αλλά με «βραχυπρόθεσμα κριτήρια».

Η υπόθεση κρίνεται σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στο περιθώριό της, όπου και παραδοσιακά γίνονται οι «ζυμώσεις» μεταξύ των κρατών-μελών. Ισχυρές είναι οι αντιδράσεις με τη μορφή επιφυλάξεων από την πλευρά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, με τη Βρετανία να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να αποσοβηθεί η κρίση και να φέρει κοντά τις δυο πλευρές, την Τουρκία και όσους αντιδρούν…

Ο απίθανος υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, δεν προσεβλήθη ως Ευρωπαίος ούτε από τις δηλώσεις του κλόουν της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς που απείλησε με το γνωστό του ύφος της Ευρώπη με αντίποινα αν τολμήσει και δεν προχωρήσει στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, αυτού της «περιφερειακής πολιτικής».

Θα καταντούσε βαρετό να επαναλάβουμε τα κατορθώματα του συγκεκριμένου κυρίου και τη στάση του στο Κυπριακό, τον εναγκαλισμό των κατεχομένων όπου έχει… αποπλανηθεί από τη μαγευτική φύση και γενικότερα στη φυσική του ροπή σε οτιδήποτε τουρκικό… σε βαθμό παρεξηγήσεως.


Σχόλιο ιστολογίου: Ο σουηδός υπουργός είναι γνωστός και στο όνομα και στις τάσεις του. Αν μαθαίναμε και το όνομα του συντρόφου του, τότε πολλές απορίες θα λυνόντουσαν για την ποιότητα της κριτικής ικανότητας που έχει ο συγκεκριμένος "κύριος". Η απορία μας είναι αν το όνομα του συντρόφου του είναι γνωστό (και αποδεκτό) από την σουηδική κυβέρνηση, η οποία ναι μεν έχει γεωπολιτικά όνειρα, αλλά ίσως θα έπρεπε να επιλέγει καλύτερα τους εκπροσώπους της στην διεθνή κοινότητα. Γιατί, άλλο να διαχειρίζεσαι μία διεθνή κατάσταση και άλλο να διαχειρίζεσαι προς ίδιον όφελος ικανοποιώντας άλλες "καταστάσεις"...

Μας βαρέθηκαν. Βαρέθηκαν την μιζέρια μας, την αναξιοπιστία μας, την κοντόφθαλμη μικροπολιτική μας. Κατάλαβαν και το «κόλπο» ότι επίτηδες βάζουμε ανίκανους σε υπουργικές θέσεις - κλειδιά. Και με την πεποίθηση ότι ο Έλληνας αν δεν σε σέβεται πρέπει να σε φοβάται έβαλαν πάλι μπροστά την «μηχανή» με τις απειλές εξόδου από το ευρώ.

Άντε τώρα να τους μαζέψεις. Άντε να πείσεις στρατηγικούς επενδύτες, κεφαλαιούχους και κάθε μορφής επιχειρηματία, από τον οποίο περιμένεις επενδύσεις με πραγματικές θέσεις εργασίας, ότι τα πράγματα θα φτιάξουν και αυτήν την φορά θα δείξουμε πειθαρχία και συνεννόηση με τους δανειστές που μας περιμένουν στην γωνία με συγκεκριμένες εντολές: «πουλήστε και απολύστε».

Πείσε τους, ως νέα κυβέρνηση συνεργασίας, ότι έκανε λάθος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας που έλεγε «αν με άφηναν θα είχα απολύσει αμέσως 10.000 από το δημόσιο» αλλά εμείς τα κουκουλώσαμε και δεν αφήσαμε να προχωρήσει το σχέδιό του γιατί γκρίνιαζαν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ.

Τι θα απαντήσουμε λοιπόν για να πείσουμε τους δανειστές να μας δώσουν τον Αύγουστο τα 8 δισ. ευρώ για να πληρώσουμε, τα δανεικά, τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου;

Μας συγχωρείτε περιμένετε λίγο να ενημερωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο και να ξαναφτιάξουμε από την αρχή την κινητικότητα του κ. Μανιτάκη που ούτε και ο ίδιος είχε καταλάβει τι εννοούσε και τι ήθελε να κάνει;

Ποια θα είναι τα επιχειρήματά μας, υποστηρίζοντας την παραμονή μας στο ευρώ, προς όλους αυτούς που έχουν τους δικούς τους λόγους να μας βγάλουν για να πάρουν μέρος στο τότε πραγματικό πλιάτσικο της Ελλάδας;

Δικαιολογία θα είναι ίσως ότι δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά η ΔΗΜΑΡ γιατί αφού «πούλησε» ευρωπαϊκό προφίλ με την στήριξη της κυβέρνησης φρόντισε από εκεί και πέρα να κερδίζει χρόνο με την γνωστή αριστερή τακτική του συμφωνούμε προγραμματικά σε όλα αλλά δεν κάνουμε τίποτε στην πράξη και δεν αποφασίζουμε τίποτε για να μην έχουμε την ελάχιστη ευθύνη.

Άλλο επιχείρημα θα ήταν ότι οι περιφερόμενοι από κόμμα σε κόμμα πρώην κομμουνιστές του ΠΑΣΟΚ που βολεύτηκαν με τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό των Παπανδρέου θα αναλάβουν να εφαρμόσουν τώρα τις συμβατικές υποχρεώσεις και θα απολύσουν 12.500 κρατικούς υπαλλήλους διαλύοντας Οργανισμούς.

Αλλά έτσι και επικαλεσθούμε είτε τα πισωγυρίσματα της ΔΗΜΑΡ είτε τις δήθεν πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ στην συρρίκνωση του κρατικού τομέα έχουμε εξασφαλίσει από χέρι την πλήρη διακοπή της δανειοδότησης και την έξοδο της Ελλάδας και από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση...

Και τότε είναι που θα δούμε τον εφιάλτη της δραχμής να διώχνει τους τελευταίους νέους από την Ελλάδα για να βγάλουν λεφτά να στέλνουν δέματα με ρούχα και με τρόφιμα στους γονείς τους όπως την δεκαετία του 1950.

Ας το καταλάβουμε από σήμερα που είναι ακόμη νωρίς για την νέα κυβέρνηση.
Το χαρτί της κομματικής συνεργασίας κάηκε εντελώς και δεν επανέρχεται ό,τι και αν κάνουμε.
Η νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχει μπροστά της μονόδρομο.
Να αποδείξει στην πράξη ότι τελικά τα δύο αυτά κόμματα θα πετάξουν τις ταμπέλες του δεξιού και του σοσιαλιστή και θα χτίσουν, αν μπορούν, ένα καινούργιο πολιτικό οικοδόμημα με θεμέλια την ιστορία και τα αποτελέσματα που θα γράψουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάταξη της οικονομίας εξαντλώντας την τετραετία τους.

Για να το επιτύχουν όμως αυτό πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν να δράσουν.
Να ξεπεράσουν την αντίληψη ότι πουλάνε το κράτος και την κρατική περιουσία και να περάσουν στην ρεαλιστική άποψη ότι αυτό το κράτος έτσι όπως έχει δομηθεί τα χρόνια της τριτοκοσμικής σοσιαλιστικής αντίληψης είναι άθλιας ποιότητας και δεν διορθώνεται. Θέλει γκρέμισμα και αναδόμηση με σύγχρονους στόχους και δυνατότητες ανταγωνισμού.

Τα λίγα φωτεινά παραδείγματα πολιτικών που διαθέτει ο τόπος και από το ΠΑΣΟΚ και από την Νέα Δημοκρατία και από άλλους σχηματισμούς έχουν υποδείξει σχέδια λειτουργίας και παρουσίας του κράτους στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Τα γνωρίζουν πολύ καλά και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος.

Άλλωστε συγκεκριμένοι υπουργοί και των δύο κομμάτων έχουν επιχειρήσει αρκετές φορές σοβαρές τομές σε θέματα οικονομίας, παιδείας, αμύνης, φοροδιαφυγής και προσέλκυσης επενδύσεων τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά τις τομές αυτές τις έκαναν αγνώριστες στην πράξη οι φοβίες για το πολιτικό κόστος.

Αν η νέα κυβέρνηση λειτουργήσει ως σχήμα συνειδητής πολιτικής συνεργασίας και ως όχι ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και απομονώσει τους δεξιόστροφους λαϊκισμούς της Νέας Δημοκρατίας και τις σοσιαλιστικές ασημαντότητες που κρατάνε το ΠΑΣΟΚ στην σημερινή ανυπαρξία είναι (κατά την άποψή μου) βέβαιο ότι θα υπάρξει προβληματισμός και θα αναχαιτισθεί το νέο κύμα δίωξης της Ελλάδας από την φυσική της θέση που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η προοπτική των γερμανικών εκλογών μας ευνοεί.

Πηγή Capital
Ο Σνόουντεν ως επιβάτης διαμετακόμισης μπορεί να πετάξει όπου θέλει, αφού δεν έχει διασχίσει τα εθνικά σύνορα, δεν απαιτείται θεώρηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η άφιξη του Σνόουντεν στη Μόσχα ήταν έκπληξη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ίδιος σημείωσε, ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ποτέ δεν εργάστηκαν με τον Σνόουντεν και ούτε εργάζονται.

Οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για την υπόθεση του Σνόουντεν είναι «παραλήρημα και ανοησίες», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν, επειδή δεν έχουν συναφθεί αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Και στο σημείο αυτό αρχίζει η ένταση, η οποία αναμένεται πως θα απαντηθεί στην Συρία, μέσω της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς τους ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές "αντάρτες" που έχουν αναλάβει την εργολαβία ανατροπής του Άσαντ.

Αποχώρησε από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ προ των απειλών από ΕΕ για δικαστικές περιπέτειες

Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να αποκρυπτογραφήσει ποια ήταν η θέση της Ουάσιγκτον στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και προχώρησε, ενώ η Gazprom διάβασε σωστά και έγκαιρα ποια είναι η κόκκινη αμερικανική γραμμή.

Το αποτέλεσμα ήταν το μεγάλο φιάσκο. Πολιτικό γιατί πιάστηκαν αδιάβαστοι. Και οικονομικό, γιατί εκεί που θεωρούσαν ότι ήδη έχει το Δημόσιο στο ταμείο του πάνω από 800 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ, αποδείχθηκε ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Πετούσαν στα σύννεφα όταν έλεγαν ανοήτως ότι τα δυο φιλέτα στον ενεργειακό χώρο θα τα πάρει όποιος δώσει τα περισσότερα. Και τελικά έληξε η ώρα του διαγωνισμού και οι Ρώσοι παρέμειναν άφαντοι, ενώ κανένας άλλος δεν προσήλθε και αυτό είναι άλλη μια αποτυχία όλων εκείνων που χειρίστηκαν και τις αποκρατικοποιήσεις.

Είναι εντυπωσιακό ότι όταν ρωτούσες αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αν η Αμερική δεν έχει αντίρρηση να περάσει η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά χέρια, η απάντηση ήταν ότι δεν μας έχουν πει τίποτα, δεν δείχνουν να τους απασχολεί μια τέτοια εξέλιξη.

Για εκείνους που ξέρουν πώς λειτουργούν οι Αμερικάνοι, επισημαίνουν ότι ποτέ δεν θα σου πουν ευθέως όχι. Και προσθέτουν: Οι Αμερικάνοι δεν απαγορεύουν, ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ... Η Ουάσινγκτον σε δυο θέματα δεν βάζει νερό στο κρασί της: Στην τρομοκρατία και στα ενεργειακά. Και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ δεν θα άφηνε να είναι η ρωσική πλευρά ο μόνος προμηθευτής και διανομέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να έχει ισχυρή επιρροή. 


Αυτά τα απλά... ελληνικά δεν τα κατάλαβε η Αθήνα. Το μήνυμα προς τους Ρώσους ήταν πιο ωμό. Και απειλητικό. Τα μέσα και τα στοιχεία τα είχαν στα χέρια τους. Ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ ερευνά καταγγελίες χωρών - μελών κατά της Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης καθώς και για τιμές που διαφοροποιούνται από κράτος σε κράτος. Και το αποτέλεσμα των ελέγχων μπορεί να έχει βαριές επιπτώσεις και αποκλεισμούς από την ΕΕ. Προφανώς υπήρξαν και προειδοποιήσεις ότι θα αρχίσει έλεγχος και για το φυσικό αέριο που πουλάει στην Ελλάδα σε ληστρικές τιμές...

Όλα αυτά φαίνεται ότι προσγείωσαν και... συνέτισαν τους Ρώσους και αποφάσισαν να μην μπουν σε περιπέτειες και παραπομπές...

Και προτίμησαν να περιορισθούν στα υπερκέρδη από την πώληση... υπερυψωμένο καπέλο φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Και θα συνεχίσει να την αρμέγει μέχρι το 2016 που λήγει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Gazproom. Αυτά για να μην ζει κανείς σε αυταπάτες... Και αφελώς πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη κάνει του κεφαλιού της και εδώ μπορούν να αποφασίζουν χωρίς να έχουν το ok της Ουάσινγκτον και δευτερευόντως του Βερολίνου.

Αποχαιρετά την ΔΕΠΑ

Πλήρη επιβεβαίωση των παραπάνω πληροφοριών που έχει το «Π» έρχεται από το Reuters, το οποίο σε τηλεγράφημα του σημειώνει ότι «η ρωσική κρατική εταιρεία αερίου Gazprom δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση για την ελληνική ΔΕΠΑ σε ένα ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών της εταιρείας». Ερωτηθείς για το εάν η Gazprom θα κατέθετε ξανά πρόταση εάν υπήρχε ένας νέος διαγωνισμός για την Ελλάδα, ο Alexander Medvedev δήλωσε «όχι, δεν θα το κάνουμε».

Μούφα ήταν η Sintez

Το παιγνίδι το έπαιξε έξυπνα και η Gazprom.

Έστησε την Sintez, όπως υποστηρίζουν πηγές που έχουν προσβάσεις έξω και διαθέτουν την εμπειρία για το τι κρύβεται πίσω από κάθε κίνηση, για έναν και μοναδικό λόγο. Ο ρόλος της ήταν να αποτρέψει άλλες εταιρείες - προμηθευτές φυσικού αερίου, από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ. Και το πέτυχε με την ενδεικτική προσφορά που κατέθεσε, δίνοντας 1,9 δισ. ευρώ συνολικά και για τις δυο εταιρείες, τιμή που ήταν έξω από κάθε πραγματικότητα.

Την δουλειά της την έκανε πολύ καλά. Στον διαγωνισμό για μεν τη ΔΕΠΑ καμιά εταιρεία δεν συμμετείχε, για δε τη ΔΕΣΦΑ μόνο η αζέρικη εταιρεία, η Socar, έδωσε προσφορά. Οι ελληνικές εταιρείες που αρχικά είχαν συμμετάσχει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Όμιλος Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, δεν κατέθεσαν προσφορά.

Γράψε λάθος...

Όταν κλήθηκε η Sintez να δώσει αναλυτικά στοιχεία για την προσφορά των 1,9 δισ. ευρώ, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι είχε κάνει λάθος!

Με δυο προσφορές η Socar!

Οι Αζέροι προσήλθαν στον διαγωνισμό την προπερασμένη Δευτέρα, έχοντας στην τσάντα τους δυο προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, για την περίπτωση που θα συμμετείχαν και άλλες εταιρείες. Η μια από την άλλη είχε διάφορα 100 εκατ. ευρώ. Από την στιγμή που δεν εμφανίσθηκε άλλη εταιρεία κατέθεσε την φθηνότερη προσφορά, αυτή που ανακοινώθηκε και ήταν 400 εκατ. ευρώ. Η... εφεδρική ήταν 500 εκατ. ευρώ, έχασε δηλαδή η Ελλάδα 100 εκατ. ευρώ.

Αυτά συμβαίνουν όταν ξεπουλάς και δεν έχεις κάνει προηγουμένως μια έρευνα αγοράς δεξιά και αριστερά...


Πηγή: Το Παρόν