Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Μαΐ 2013

Μπορούμε, αρκεί να το θέλει η πολιτική ηγεσία


Η επτάωρη “βόλτα” της τουρκικής πυραυλακάτου στο Αιγαίο και εντός χωρικών υδάτων έρχεται να προστεθεί στην επίδειξη ισχύος με την τουρκική άσκηση Ντενίς Γκορντού στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της οποίας ο τουρκικός στόλος είχε διαρκώς απέναντί του 19 πολεμικά πλοία του Στόλου μας. Κι αυτό προκάλεσε ένταση και νευρικότητα στην Άγκυρα που προχώρησε στην απροκάλυπτη πρόκληση με την πυραυλάκατο.

Όχι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί η πρόκληση αλλά και το “αίσθημα υπεροχής” που όπως σωστά επεσήμανε στην συνέντευξή του ο πρώην Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης επιχειρούν να “χτίσουν” οι Τούρκοι με την παρουσία πλοίων τους στα ανοιχτά της Αττικής. Και είναι απολύτως λογικό να αγανακτεί η ελληνική κοινή γνώμη με τέτοιου είδους προκλήσεις που δείχνουν, το λιγότερο αλαζονεία. Η οποία ποτέ δεν λείπει από την Άγκυρα.

Αναμενόμενες οι απόψεις που θέλουν πιο σκληρή αντιμετώπιση τέτοιου είδους ενεργειών. Το “βυθίσατε το Χόρα” που έχει ακουστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο μας, συχνά πυκνά επανέρχεται ως θέση και άποψη. Αλλά και τότε το Χόρα δεν βυθίστηκε.

Όχι μόνο σήμερα λόγω της κρίσης, πάντα το να πάρει μια χώρα την απόφαση να “πατήσει το κουμπί” είναι μια δύσκολη απόφαση. Στο παρελθόν, από το 1974 και μετά, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που αυτό το “πάτημα” υπήρξε ως επιλογή. Ποτέ δεν προκρίθηκε ως λύση. Και είναι επίσης αλήθεια ότι η επόμενη φορά που έπεφτε στο τραπέζι ήταν απείρως δυσκολότερη από την προηγούμενη. Στην πραγματικότητα ήταν μια επιλογή που θα έπρεπε να είχε γίνει δράση το 1974 και να κόψει κάθε διάθεση των Τούρκων για “βόλτες” στο Αιγαίο. Μετά τα πράγματα οδηγήθηκαν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

Θα αναρωτηθούν όσοι με αγανάκτηση αντιμετωπίζουν την τουρκική υπεροψία τι να κάνουμε. 
Να καθόμαστε και να τους κοιτάμε; 
Να τους ανεχόμαστε; 
Να παριστάνουμε ότι τίποτα δεν συμβαίνει; 
Η απάντηση σ΄ όλα αυτά είναι να σοβαρευτούμε και να δουλέψουμε γρήγορα και αποτελεσματικά ώστε να δημιουργηθεί τέτοιο περιβάλλον στο Αιγαίο που οι “βόλτες” δεν θα είναι εφικτές. Και πάντως δεν θα είναι χωρίς μεγάλο ρίσκο για όποιον τις επιχειρεί.
 • θα έκαναν ότι κάνουν με υπεροψία οι Τούρκοι, αν στο Αιγαίο υπήρχαν τέσσερις και όχι ένας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ; Όχι φυσικά. Και αυτό κάνει ακόμη πιο ακατανόητο τον σχεδόν αδιάφορο τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ειδικά η σημερινή αντιμετωπίζουν το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η απλή έκφραση αισιοδοξίας δεν είναι αρκετή για να λυθούν τα προβλήματα και να παραλάβουμε τα υποβρύχια. Πριν το 2015 τουλάχιστον που οι Τούρκοι έχουν προγραμματίσει να παραλάβουν το πρώτο δικό τους 214.
  Εδώ φθάσαμε να... χτυπάμε τις καμπάνες επειδή θα αντικαταστήσουμε μπαταρίες στα παλιά υποβρύχια 209 θα πείτε.
 • θα τολμούσαν να κάνουν βόλτες αν έβρισκαν σταθερά απέναντί τους ισχυρές ναυτικές δυνάμεις όπως συνέβη και τις ημέρες της άσκησης Ντενίς Γκορντού; Κι αυτό προϋποθέτει “συμμάζεμα” του Στόλου, με τεχνική υποστήριξη και προμήθεια ανταλλακτικών χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες.
 • θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί σ΄ όλες τις κινήσεις τους αν ήξεραν ότι τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Leopard ήταν όλα οπλισμένα με πυρομαχικά που μπορούν να διαλύσουν τα δικά τους άρματα μάχης, ακόμη και τα εκσυγχρονισμένα από το Ισραήλ Sabra;
 • θα ήταν τόσο άνετοι αν γνώριζαν ότι οι S 300 στην Κρήτη δεν αποτελούν μέρος ενός... ντεκόρ, αλλά λειτουργούν στο 100 %; Γιατί καθυστερούμε ακόμη και την εκπαιδευτική βολή;
Πολλά τα θα και τα ερωτήματα που λογικά η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη λυμμένα. Δεν το έκανε και δεν δείχνει και διατεθειμένη να το πράξει. Αυτό είναι το χειρότερο.

Οι Τούρκοι, το ΄χουμε ξαναγράψει, είναι “σιγουρατζήδες”. Δεν ρισκάρουν ποτέ, ούτε για το ελάχιστο κόστος που μπορούν να υποστούν. Όσες φορές κινήθηκαν εναντίον μας είχαν εξασφαλίσει από πολλές πλευρές ότι θα δράσουν ανενόχλητοι. Θέλουν να μας βρουν τελείως ξεχαρβαλωμένους και οι προκλήσεις τους έχουν και το στοιχείο της “δοκιμής”. Όσο διαπιστώνουν ότι εδώ υπάρχει αντίσταση και οργανωμένο σύστημα άμυνας δεν θα τολμήσουν να κλιμακώσουν. Ας μην τους υπερεκτιμούμε και ας μην τους φοβόμαστε.

Όμως δεν πρέπει από την άλλη να υποτιμήσουμε και την αδιαφορία με την οποία οι πολιτικοί μας δείχνουν να αντιμετωπίζουν την τουρκική επιθετικότητα. 
Όλα όσα προαναφέραμε δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία αν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί με ανησυχία και σοβαρότητα με το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Καλές οι επισκέψεις και τα πάρε δώθε, καλές και οι φωτογραφίες με τις χειραψίες. Αλλά κανείς απ΄ όσους χαιρετάμε δεν θα έρθει να... μας σώσει όπως πολλοί ελπίζουν και διαδίδουν. 
Μόνοι μας θα βρεθούμε στην δύσκολη ώρα και γι΄ αυτό η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να είναι έτοιμη για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα. Αν σχεδιάσει και χαράξει εμφανείς κόκκινες γραμμές, αν έχει προετοιμάσει όπως πρέπει -σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία- την άμυνα της χώρας είναι βέβαιο ότι οι πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απρόβλεπτη και δύσκολη ελληνοτουρκική κρίση θα μειωθούν σημαντικά, αν δεν εξαλειφθούν. 
Όσο αντιμετωπίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με αδιαφορία και όσο πιστεύει τους ανιστόρητους κυβερνητικούς παράγοντες του... δόγματος “δεν θα γίνει τίποτα με την Τουρκία” κινδυνεύει να χρεωθεί μία ακόμη ήττα, πολύ χειρότερη από εκείνη που υπέστη ο κ.Σημιτης το 1996. 
Κι αν εκείνος... χρύσωσε το χάπι και τον ξαναψήφισαν, με την φούσκα του χρηματιστηρίου και την Ολυμπιάδα υπερπαραγωγή, ο κ.Σαμαράς -που θεωρείται και “εθνικιστής”- δεν έχει να δώσει τίποτα. Και δεν είναι κι αυτό το ζητούμενο βέβαια. 
Αυτό που ενδιαφέρει είναι το συμφέρον της χώρας κι όχι η επόμενη δημοσκόπηση. Αυτό όλοι πρέπει να το καταλάβουν.


Γράφει ο Γιώργος Σταφυλάς 

Ένα ακόμη δείγμα για το πως αντιλαμβάνονται την Νέα Τάξη Πραγμάτων οι απανταχού εντολοδόχοι της διεθνούς τραπεζικής μαφίας είναι και το τελευταίο χτύπημα της κυβέρνησης Ολάντ στην Γαλλία.
Σε ένα κρεσέντο αντιρατσισμού ο γνωστός ανύπαρκτος σφουγγοκωλάριος της Μερκελ, Ολάντ, εκδήλωσε πρόθεση να εξαλείψει την λέξη φυλή από το Γαλλικό σύνταγμα.
Ο άχρωμος άοσμος και παντελώς ανύπαρκτος, όσον αφορά τα οικονομικά της Ευρώπης, Ολάντ, όλη του την μέριμνα και την αριστεροφροσύνη την εξαντλεί στο να πραγματοποιεί ένα προς ένα τα αιτήματα των νεοταξιτών.
Πρώτα νομοθετεί σχετικά με τον γάμο των ομοφυλόφιλων και τώρα θέλει να ξεμπερδεύει με ό,τι θυμίζει ακόμα το πάλαι ποτέ κραταιό Λευκό Έθνος των Γάλλων.

Προσφάτως, στο Παρίσι και σε άλλες Γαλλικές πόλεις, έγιναν ογκωδέστατες διαδηλώσεις εναντίον του γάμου των ομοφυλόφιλων.
Όμως όλες αυτές οι συγκεντρώσεις δυσφημίστηκαν από τα ΜΜΕ και προβλήθηκαν ως συγκεντρώσεις ολίγων φασιστών και ρατσιστών. Διαδηλώσεις 500.000 ανθρώπων θάφτηκαν από τα ΜΜΕ που έχουν πάρει εργολαβικά το καθήκον να αποδομούν κάθε Εθνική αξία προβάλλοντας μόνο τις ανωμαλίες της Νέας Τάξης.
Τώρα τα ΜΜΕ θα προβάλουν την πρόθεση της κυβέρνησης Ολάντ να αφαιρέσει την λέξη φυλή από την Γαλλική νομοθεσία σαν ένα ακόμα βήμα προς μια κοινωνία ανοχής (tollerance) και πολυμορφίας (diversity). Ανοχή και πολυμορφία είναι οι αγαπημένες λέξεις των απανταχού ''αντιρατσιστών'' και επαγγελματιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που όλως τυχαίως τις χρησιμοποιούν πάντοτε εις βάρος των Λευκών χριστιανών Ευρωπαίων.
Καμιά οργάνωση από αυτές, που προβάλλουν το ιδεολόγημα του ενός κόσμου και της μιας ανθρώπινης φυλής, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ανοχή και την πολυμορφία κοινωνιών βαθιά συντηρητικών και θρησκευτικών όπως είναι το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής...

Όλως περιέργως η ανοχή και η πολυμορφία, τα αγαπημένα συνθήματα των οπαδών της παγκοσμιοποίησης, εξαντλούνται πάνω στους Λευκούς χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Μήπως είναι ένας έμμεσος τρόπος να εξαφανιστούν από το χάρτη οι Λευκοί Ευρωπαϊκής καταγωγής λαοί, μαζί με τον πολιτισμό και την θρησκεία τους;
Μήπως ο αντιρατσισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνθηματική λέξη για να κρύψει τα αντι-λευκό και αντι-ευρωπαικό μένος των ταγών της παγκοσμιοποίησης;

Την πρόταση για κατάργηση της λέξης φυλή από την Γαλλική νομοθεσία φέρνει στην εθνοσυνέλευση το Αριστερό Μέτωπο του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το Αριστερό Μέτωπο είναι ένας συνασπισμός Αριστερών και «προοδευτικών» κομμάτων, κάτι σαν τον δικό μας Σύριζα δηλαδή.
Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστός και ως Mr Alexis, είχε εκδηλώσει την υποστήριξη του προς το αδελφό Αριστερό Μέτωπο στις τελευταίες Γαλλικές εκλογές. Με την πρόταση του Αριστερού Μετώπου έσπευσε να συμφωνήσει το κόμμα του Ολάντ, οι Σοσιαλιστές, κατα τον ίδιο τρόπο που οι δικοί μας Σοσιαλιστές σπεύδουν να συμφωνήσουν με τον «αντιρατσιστικό» νόμο Ρουπακιώτη...

Αναμένεται να δούμε ποιά στάση θα τηρήσει η Γαλλική Δεξιά. Ήδη η Γαλλική Δεξιά νιώθει καυτή την ανάσα της Μαρίν Λεπέν πίσω της και κάθε υποχώρηση στις «προοδευτικές» απαιτήσεις της Παγκοσμιοποίησης θα έχει συνέπειες οδυνηρές για τα ποσοστά της.
Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα και σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα. Νέα Εθνικιστικά κινήματα θα αναπτύσσονται σε πείσμα της Ιεράς εξέτασης της πολιτικής ορθότητας. Όσο προσπαθεί το κυρίαρχο καθεστώς της Νέας Τάξης να επιβάλει παγκοσμίως τα αντιφυσικά ιδεολογήματα του, τόσο οι Λαοί θα αντιδρούν, καθώς έχει και με έρευνες αποδειχτεί πως η επιβαλλόμενη πολιτική ορθότητα και τα μαθήματα «ανοχής» και «πολυμορφίας» στα σχολεία αντί να βοηθήσουν στην κατανόηση μεταξύ των φυλών κάνουν ακριβώς τ αντίθετο. Επιτείνουν την καχυποψία και την μισαλλοδοξία.
Ο καλύτερος τρόπος για να είναι κανείς συμφιλιωμένος με όλους τους ανθρώπους όλων των φυλών και των θρησκειών είναι να τους συναντάει στο φυσικό τους περιβάλλον.
Αυτή είναι η φύση των πραγμάτων… ο κάθε λαός στην χώρα του...

Μιλούν οι εκπρόσωποι της μνημονιακής συμμορίας, για κράτος δικαίου.
Αλλά ποιού δικαίου; Αφού έχουν υπερακοντίσει ακόμη και το «δίκαιο» των κανιβάλων και της ζούγκλας!…
Δεδομένου ότι τα άγρια θηρία και οι κανίβαλοι δεν σκοτώνουν, παρά μόνο, όταν πεινάνε.
Σε αντίθεση με τους ναζί και τους τοκογλύφους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα μέτρο και κανένα όριο στην απληστία και την κακουργία τους.
Όπως βέβαια και οι εφιάλτες στην προδοσία τους.
Αφού είναι σε θέση να πουλήσουν, όχι μόνο την πατρίδα και την πίστη τους, αλλά και την ίδια τους τη μάνα, για να εισπράξουν τα αργύρια της προδοσίας.

Ο χρυσός κανόνας του δικαίου, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, είναι να αντιμετωπίζουμε τους συνανθρώπους μας με τα ίδια μέτρα, που θα θέλαμε να αντιμετωπίζουν και εμάς οι άλλοι.
Και ασφαλώς η σημερινή πολιτική πραγματικότητα δεν έχει και την παραμικρή, έστω, σχέση με τον κανόνα αυτόν! Και, για του λόγου το αληθές, ανασύρουμε, μέσα απ’ αναρίθμητα περιστατικά, ένα χαρακτηριστικό:

Βουλευτής, όπως γράφτηκε, επισκέφτηκε αστυνομικό τμήμα.
Και κάποιος αστυνομικός τον εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Πάραυτα ο αστυνομικός, στο όνομα, όχι του δικαίου, αλλά της κρατικής βίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Και παράλληλα δέχτηκε από τα εξωνημένα ΜΜΕ(=εξαχρειώσεως και εξαπατήσεως) καταιγισμό αποδοκιμασιών.
Δεν γνωρίζουμε τον αστυνομικό ούτε τους επικριτές του.
Ούτε, εκτός φυσικά του νεοδημοκράτη βουλευτή, την κομματική τους ταυτότητα. Αλλά αξίζει, νομίζω, να δούμε, με λίγη περισσότερη προσοχή, το περιεχόμενο των δηλώσεων κάποιων υπερασπιστών του βουλευτή, αλλά και του ίδιου. Και βέβαια όχι κάτω από το πρίσμα της μεροληπτικής κομματικής σκοπιάς, αλλά της πολιτικής και, ιδιαίτερα, της ηθικής δεοντολογίας:

Η συμπεριφορά του αστυνομικού χαρακτηρίστηκε «όνειδος», «χυδαία και υβριστική».
Και, φυσικά, οι υπερασπιστές του βουλευτή, αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά αυτή με «αποτροπιασμό και αγανάκτηση».
Παρότι, όπως είναι ευνόητο, ο αστυνομικός δεν κινήθηκε εναντίον του βουλευτή για λόγους προσωπικούς.

Αλλά επειδή, μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, βιώνει τη βάρβαρη και βάναυση επίθεση εκ μέρους της μνημονιακής συμμορίας. Και, ενώ στην περίπτωση του βουλευτή, ο αστυνομικός αναχαιτίστηκε, όπως ειπώθηκε, από τους συναδέλφους του, δεν βρίσκεται κανένας να αναχαιτίσει τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού.

Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των ύβρεων του αστυνομικού εναντίον του βουλευτή.
Ζούμε όμως όλοι μας στο πετσί μας την υπερβάλλουσα ύβρη, σε βάρος μας, όχι μόνον «λόγω» αλλά και «έργω» του δολοφονικού σχεδίου των αρχιτεκτόνων της καταστροφής για την πατρίδα μας και της γενοκτονίας για το λαού μας.
Και είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο όνειδος, στη μακραίωνη ελληνική ιστορία, απ’ το βίο και την πολιτεία αυτών, που έφεραν την πατρίδα μας στο σημερινό της κατάντημα.
Πολύ περισσότερο, αφού η πραγματικότητα φωνάζει ότι στο κατάντημα αυτό δεν την έφεραν εξαιτίας κάποιων λαθών, αλά κατόπιν προδιαγεγραμμένου σχεδίου.
Κι ακόμη επισημαίνουμε ότι οι ίδιοι αυτοί κύριοι, που τιμωρούν τον αστυνομικό για τη συμπεριφορά του, «αποφασίζουν και διατάσσουν» τους αστυνομικούς να επιδεικνύουν τη γνωστή βαρβαρότητα απέναντι στο λαό.
Και αναγκάζουν τα παιδιά του λαού, ένστολους και απλούς πολίτες να συγκρούονται μεταξύ τους για τα ανίερα και ληστρικά συμφέροντα των διαφόρων ξένων και ντόπιων αρπακτικών της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας. Για να επαληθεύονται, έτσι, τα λόγια του Βάρναλη, σύμφωνα με τα οποία «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ». Ή μήπως δεν είδατε τι γίνεται εκεί επάνω στη Χαλκιδική, για τα καναδικά και τα μπομπολικά συμφέροντα!…

Απ’ τη μεριά του ο Βουλευτής παρατηρεί ότι:
«Το θλιβερό επεισόδιο καταδεικνύει πού οδηγεί η άρνηση και η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». Γεγονός, που ασφαλώς «πρέπει να αφυπνίσει όλους»!…
Αλά τι σημαίνει δημοκρατία;
Δεν σημαίνει το κράτος του λαού, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης άνεργος, άστεγος και πεινασμένος; Κανένας ικανός, χωρίς εργασία και κανένας ανήμπορος, χωρίς κοινωνική πρόνοια! Και όχι ασφαλώς το κράτος, στο οποίο οι αρχιμαφιόζοι «αποφασίζουν και διατάσσουν» να υπάρχουν αστρονομικές διαφορές, ανάμεσα στη δική τους χλιδή και στα εκατομμύρια των ανέργων, άστεγων και χαμηλόμισθων, που λιμοκτονούν και αυτοκτονούν! Και το οποίο συνιστά κραυγαλέα φασιστοναζιστική τυραννία, που βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με τη δημοκρατία!…

Αλλά, ας υποθέσουμε ότι-πράγμα που δεν ισχύει- ο αστυνομικός έκαμε λάθος.
Μήπως έκαμε λάθος και η κ. Χαρά Νικοπούλου, η φωτισμένη δασκάλα της Θράκης, που αρνήθηκε να πάρει από τα χέρια του νεοδημοκράτη βουλευτή την τιμητική πλακέτα; Κάθε άλλο! Μια χαρά ενήργησε η κ. Χαρά. Και μια χαρά ενήργησε και ο αστυνομικός. Και μια χαρά θα ήταν, αν όλοι οι Έλληνες αφυπνίζονταν, για να κάμουν κάτι παρόμοιο. Στο όνομα του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος!…
Έτσι, ώστε οι εκπρόσωποι της φασιστοναζιστικής συμμορίας να ξεκουμπιστούν. Και όχι να έχουν το απύθμενο θράσος να μας μιλούν, από πάνω, και για δημοκρατία και κράτος δικαίου!….

Εχουν τρελάνει τον κοσμάκη στο παραμύθι της «ανάπτυξης» αυτοί οι απερίγραπτοι πολιτικοί απατεώνες που μας κυβερνούν.
Οι αριθμοί όμως λένε το εντελώς αντίθετο.

Παρά τη λεηλασία του «κουρέματος» και της «επαναγοράς» των ελληνικών κρατικών ομολόγων και παρά τα τρία μνημόνια που λεηλάτησαν τις ζωές όλων των Ελλήνων, το δημόσιο χρέος παραμένει... ίδιο κι απαράλλαχτο, παρόλο που όλα αυτά υποτίθεται ότι έγιναν για να μειωθεί το χρέος στο 40% του αρχικού!

Στα τέλη του 2009 το χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στα 299,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα μνημόνια το ανέβασαν στα 329,5 δια το 2010 και στα 355,2 δισεκατομμύρια το 2011, για να το ρίξουν στα 303,9 δισ. ευρώ το 2012. Με άλλα λόγια 4 δισ. ευρώ... περισσότερα (!!!!) από όσο το παρέλαβαν πριν τεθεί η χώρα σε καθεστώς μνημονιακής υποδούλωσης. Κατέκλεψαν δηλαδή τους ομολογιούχους, ρήμαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία, καταβαράθρωσαν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και το χρέος... αυξήθηκε!

Κι όχι μόνο αυτό. Έριξαν στα Τάρταρα το ΑΕΠ της χωράς. Από 231 δισ. ευρώ το 2009 το καταπόντισαν στα 193,7 το 2012, μειώνοντας το κατά 37,3 δισ. Το αποτέλεσμα είναι ότι έτσι παρέλαβαν το χρέος στο 129,7% του ΑΕΠ το 2009 και το ...εκτίναξαν στο 156,9% του ΑΕΠ το 2012!

Η Κομισιόν υπολογίζει επισήμως μάλιστα ότι το 2013 το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο ...175% του ΑΕΠ! Σχεδόν ...50 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από όσο το παρέλαβαν! Όσο για την ανάπτυξη που θα αρχίσει από του χρόνου, αρκεί να πούμε ότι η χώρα θα πρέπει να πληρώσει για τα μνημονιακά δάνεια και ομόλογα 25 δισ. ευρώ και άλλα 16 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, το 2015! Μιλάμε για τρελή ανάπτυξη!

Πηγή: "Πριν"Κυριολεκτικά έκπληκτος έμεινε όποιος παρέμεινε το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό του δέκτη προκειμένου να παρακολουθήσει μία μίνι συνέντευξη του κ. Φώσκολου στον κ. Τράγκα και στην εκπομπή του «Ελεύθερος Σκοπευτής».

Οι δηλώσεις του Έλληνα καθηγητή (και συνεργαζόμενου με Καναδική Εταιρεία εξόρυξης υδρογονανθράκων) κ. Φώσκολου, ήταν κάτι περισσότερο από σοκαριστικές, αφού σε επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου ομολόγησε πως ένα από τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης (τα οποία βρίσκονται σε βάθος 5 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και όχι του βυθού), έχει φυσικό αέριο που είναι διπλάσιο της Σαουδικής Αραβίας, πως υπάρχει και το πάρα πολύ καλό κοίτασμα του Ηροδότου, ενώ το Ιόνιο με τη σειρά του είναι πάρα πολύ πλούσιο σε φυσικό αέριο. 

Όμως, ο κ. Φώσκολος συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις του –οι οποίες προκύπτουν, όπως ο ίδιος δήλωσε από τα αποτελέσματα των ερευνών της Νορβηγικής εταιρείας που τις έχει αναλάβει- λέγοντας πως αναφέρεται μόνο στα υποθαλάσσια συμβατικά κοιτάσματα!!!
Και συνέχισε λέγοντας πως τα μη συμβατικά κοιτάσματα, δηλαδή αυτά των υδριτών και ασβεστιτών, είναι μοναδικά παγκοσμίως σε μέγεθος και μεταφράζονται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια αναφέρθηκε σε 35 τρισεκατομμύρια ευρώ, μόνο για τα μη συμβατικά ορυκτά κοιτάσματα)!!!


Η μεγάλη έκπληξη, όμως, ήρθε όταν ο κ. Φώσκολος ανέφερε πως η Ελλάδα θα πάρει το 20% της αξίας αυτών των κοιτασμάτων!!! Κι ενώ κατέθεσε αυτό το σοκαριστικό στοιχείο, όλως παραδόξως δεν ρωτήθηκε από τον κ. Τράγκα γιατί το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό και ποιοί άλλοι μοιράστηκαν και σε ποιά ποσοστά τον πλούτο της χώρας… 
Επίσης, ο κ. Φώσκολος δεν ρωτήθηκε από που και πως γνωρίζει για το ύψος του ποσοστού που αναλογεί στην Ελλάδα, εάν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά με άλλες χώρες και εταιρείες ή εάν πρόκειται για διαδόσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή του.

Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των κοιτασμάτων (ο κ. Φώσκολος χαμογελούσε όταν δήλωνε στην εκπομπή του κ. Τράγκα αυτά τα τεράστια μεγέθη του Ελληνικού ορυκτού πλούτου) και φυσικά της αντιστοιχίας τους σε αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ (με ποσοστό της τάξης του 20% ξεπερνούν κατά πολύ τα 6 τρισεκατομμύρια μόνο από τα μη συμβατά ενεργειακά ορυκτά), είναι απορίας άξιο το γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε πρόσφατα σε «ευρωπαϊκή ΑΟΖ» (εκχωρώντας ουσιαστικά ένα μέρος του Ελληνικού ορυκτού πλούτου στους «εταίρους» που δολοφονούν την Ελληνική οικονομία), δεν έχει προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και –κυρίως- το γιατί συνεχίζει να υποβάλει τους κατοίκους της χώρας στα βασανιστήρια των μνημονίων.

Μετά από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Φώσκολου, αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τις ό,ποιες εξελίξεις και φυσικά τις δηλώσεις και την ενημέρωση που είναι υποχρεωμένη να κάνει η κυβέρνηση προς τους πολίτες της χώρας. Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε και τους πραγματικούς λόγους που συνεχίζεται το καταστροφικό μνημόνιο, τη στιγμή που η χώρα όχι μόνο δεν είναι φτωχή, αλλά βρίσκεται –επισήμως- στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη και της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ηπείρου με ενέργεια για εκατοντάδες χρόνια.
Ταυτόχρονα, περιμένουμε τις κυβερνητικές δηλώσεις σχετικά με τις εντολές προάσπισης της Ελληνικής ΑΟΖ από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατέχουν μείζονα θέση και ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η Τουρκία έχει δηλώσει ευθαρσώς πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί τίποτε χωρίς την δική της παρουσία…

ΥΓ: Τώρα πρέπει να καταλαβαίνουμε γιατί ήρθαν τα μνημόνια και καταστρέφεται η χώρα; Γιατί μόνο εάν μας πτωχεύσουν πλήρως, θα μπορέσουν να αρπάξουν -προσφέροντας ψίχουλα- τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας... 

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο.Αίσθηση προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι πνέει τα λοίσθια η αυστηρή και τιμωρητική στάση του Βερολίνου προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια, για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη».
Η πρόθεση τόνωσης της ανάπτυξης χωρών όπως η δική μας δεν είναι αποτέλεσμα δεύτερων σκέψεων και... τύψεων για το δράμα των λαών που στερούνται πλέον και τα βασικά. Το αίτιο της γερμανικής αναδίπλωσης είναι άλλο και ευκόλως εξηγήσιμο. Η ύφεση του Νότου συμπαρασύρει και την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία. Η ανάπτυξή της είναι οριακή και η κατάσταση δεν απέχει πολύ από το να καταστεί προβληματική και για τους ίδιους τους Γερμανούς.
Κάτι τέτοιο θεωρείται από την καγκελαρία απευκταίο και -εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου- πιθανότατα καταστροφικό για την πολιτική σταδιοδρομία της κυρίας Μέρκελ.
Γι’ αυτό συντάχθηκε και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φίλιπ Ρέσλερ, την οποία αποκαλύπτει το «Spiegel». Εκεί ο μέχρι πρότινος «σκληρός» κ. Σόιμπλε ζητεί την ανάληψη δράσης ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να υποστηριχθούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.
Το όψιμο ενδιαφέρον των επιτελών της κυρίας Μέρκελ δεν είναι κακό. Κάκιστη είναι η απρονοησία και η αλαζονεία τους όταν αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις όλων των σοβαρών αναλυτών, που τόνιζαν την ανάγκη να σταματήσει η πολιτική της αφαίμαξης των οικονομικά αδύνατων χωρών της Ε.Ε. και η εξαΰλωση των εισοδημάτων των πολιτών τους.
Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσει η ανάγκη -η κατά τους αρχαίους Ελληνες συνθήκη, που πείθει ακόμα και τους θεούς- να τους χτυπήσει την πόρτα για να ξυπνήσουν. Μακάρι να το κάνουν για να γλιτώσουμε όλοι τα χειρότερα.

Σόιμπλε: H Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμη υψηλή ανεργία
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας για πολύ ακόμη» σημείωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη, ειδικά των νέων, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πορτογάλο ομόλογό του Βιτόρ Γκασπάρ Σόιμπλε και Γκασπάρ συμφώνησαν ότι η αντιμετώπιση των ποικίλων περιορισμών στην οικονομία και η προώθηση της ανάπτυξης συνιστούν προτεραιότητες για την Ευρώπη.
Όπως επισήμανε ο κ. Σόιμπλε η τόνωση της ανάπτυξης είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τόσο υψηλούς δείκτες ανεργίας για πολύ ακόμη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
«Η δημιουργία θέσεων εργασίας και η απασχόληση των νέων γενικότερες είναι οι βασικές προτεραιότητες για την Ευρώπη στο σύνολό της» τόνισαν οι δυο υπουργοί.

Μην περιμένετε να σας έρθει φέτος στο σπίτι.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έβγαλε μόνο ηλεκτρονικά το γνωστό «βιβλιαράκι» με το οποίο μας ενημερώνει για το πώς να υποβάλουμε τη φορολογική μας δήλωση κάθε χρόνο.Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αποκορύφωμα οι παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων στις οποίες προέβαινε συνεχώς σήμερα Τουρκική πυραυλάκατος η οποία διέσχιζε επί ώρες τον εθνικό χώρο από την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Νάξου μέχρι την περιοχή μεταξύ Σίφνου και Σερίφου και την περιοχή μεταξύ Κύθνου και Τζιας! Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού F.I.R. και επικίνδυνες χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές του Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής η αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν σε πολιτικό επίπεδο ουσιαστικά ανύπαρκτη και περιορίστηκε μόνο στην παρακολούθηση της πυραυλάκατου και σε αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών.

Διερωτόμαστε:
 • Δεν υπάρχει Ελληνική εξωτερική πολιτική για να καταγγείλει στην διεθνή κοινή γνώμη και στα διεθνή φόρα το γεγονός;
 • Δεν υπάρχουν ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στην Ε. Ένωση υπό εξέλιξη ώστε να τεθεί Ελληνικό Βέτο προκειμένου να ανασχεθεί η τρομοκρατική αυτή πολιτική της Άγκυρας;
 • Δεν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή δυνατότητες για αμοιβαία επωφελείς συμμαχίες με χώρες που ενδιαφέρονται να ανακοπεί ο τουρκικός σωβινισμός;
 • Για πόσο καιρό ακόμη η Ελληνική άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της θα "βάζουν πλάτη" στον Τουρκικό επεκτατισμό και στα σχέδια των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ για διχοτόμηση του Αιγαίου;
 • Για πόσο καιρό θα διευκολύνουν και θα συγκαλύπτουν την δημιουργία "προηγούμενων" και ντε φάκτο καταστάσεων σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και της ειρήνης στην περιοχή;
 • Για πόσο καιρό ακόμη η Ελλάδα θα συμμετέχει σε κοινά υπουργικά συμβούλια με την Άγκυρα υλοποιώντας την συμφωνία του Ερζερούμ που υπέγραψε το 2011 ο Γ. Παπανδρέου, και θα δίνει έτσι στην Άγκυρα το άλλοθι για τις αθλιότητές της;
 • Μήπως τελικά επιδιώκουν να οδηγηθούν οι εξελίξεις στο Αιγαίο σε οριακό σημείο για να φορτώσουν τη χώρα και με μια νέα, γεωπολιτική - εθνική κρίση;
Γραφείο Τύπου ΔΗΚΚΙ


Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Όταν ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραφε  και τραγουδούσε (το 1979) για την «Ελλάδα, γλώσσα τυφλή στην γεωγραφία/ Ελλάδα, οικόπεδο και αποικία» δεν θα μπορούσε να του περάσει απ το μυαλό  ότι μετά από τριάντα και κάτι χρόνια, η πραγματικότητα θα ξεπερνούσε την καλλιτεχνική του έμπνευση: Η Ελλάδα είναι δια νόμου οικόπεδο προς πώληση. Αυτός μάλιστα ο νόμος ρυθμίζει με απόλυτη σαφήνεια πως ότι εισπραθτεί από την πώλησή (της) θα αποδοθεί στους τοκογλύφους δανειστές.


Όλα αυτά, παρ ότι είναι  πια γνωστά και παρά την  τρομακτική δύναμη του προπαγανδιστικού Μιθριδατισμού, δημιουργούν  σοκ όταν τα βλέπει κανείς να υλοποιούνται  ωμά και απροκάλυπτα μέσα  στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Μια περιήγηση στην εν λόγω ιστοσελίδα θα πείσει ακόμη και τον πλέον κακόπιστο ότι η μόνη σοβαρή δουλειά που έχει αναλάβει και υλοποιεί η κυβέρνηση είναι το ξεπούλημα. Κάτι άλλωστε που δεν το κρύβει ούτε το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αυτοπροβάλλεται σαν το μεγαλύτερο  κτηματομεσιτικό γραφείο του κόσμου!   Κάνοντας  μια περιήγηση στην ιστοσελίδα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι  δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής. Το ΤΑΙΠΕΔ  είναι πράγματι το μεγαλύτερο κτηματομεσητικό γραφείο του κόσμου, καθώς έχει αναλάβει να (ξε) πουλήσει μια ολόκληρη χώρα. Στην κυριολεξία και με τον νόμο!

Το πλαίσιο
Στον εν λόγω νόμο που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2012−2015) ιδρύθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου  (ΤΑΙΠΕΔ). Στο άρθρο 2 του εν λόγω νόμου διαβάζουμε:
2. «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας, σύμφωνα µε όσα ορίζονται στην παράγραφο 17 του επομένου άρθρου».

Στην παράγραφο 17 του άρθρου 3 διαβάζουμε:
 Έσοδα του Ταµείου είναι:
α) Το τίµηµα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που µμεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.
β) Οι τόκοι, τα µερίσµατα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.
γ) Επιχορηγήσεις από το ∆ηµόσιο, ανάλογα µε το πρόγραµµα αξιοποίησης και τις ανάγκες του.
δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόµιµη αιτία.

Στην παράγραφο 18 του άρθρου 3 διαβάζουμε:
 Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:
α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.
γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.
δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του

Με πιο απλά λόγια, το ΤΑΙΠΕΔ «κατασκευάστηκε» δια νόμου ως μια ιδιωτική επιχείρηση στην οποία μεταβιβάζονται όλα τα Δημόσια περιουσιακά στοιχεία για να πουληθούν. Τα έσοδα από αυτό το ξεπούλημα , δια νόμου επίσης, μεταβιβάζονται στους δανειστές!

Το πλιάτσικο
Έχοντας εξασφαλίσει το νομικό περίβλημα όλα είναι έτοιμα για την εξέλιξη της λεηλασίας του Δημόσιου πλούτου. Μια λεηλασία, μάλιστα την οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς on line βήμα προς βήμα μέσα από την ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Εκεί μπορεί να δει κανείς  τι «δημοπρατείται», πότε και με ποιους όρους. Πρόκειται για μια «κρυστάλλινη  διαδικασία ξεπουλήματος», παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η  διαφάνεια δεν είναι αρκετή για να αποσείσει τις υποψίες για τα χοντρά παιχνίδια του παρασκηνίου  περί των οποίων έχουμε την εντύπωση ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθούν και άλλοι θεσμοί της χώρας.
Προς το παρόν ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην πραμάτεια που είναι στο τσιγκέλι του ΤΑΙΠΕΔ:

Αξιοποίηση γης
 • Ελληνικό
 • Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης
 • Κασσιώπη, Κέρκυρα
 • Αφάντου, Ρόδος
 • Αστέρας Βουλιαγμένης
 • Sale & Repo 28 Κτήρια
 • Ακίνητα Εξωτερικού
 • Κάμπινγκ & Ξενία Παλιουρίου
 • Ιαματικές Πηγές
 • Ερμιόνη
 • Ξενοδοχεία Ξενία
 • Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας
 • Βόρας
Περί της γης που πρόκειται να αξιοποιηθεί με τον τρόπο του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πιο πάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός, καθώς εδώ θα πρέπει να προστεθούν άπειρες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες οι οποίες περνούν δια νόμου «προς αξιοποίηση» στο ΤΑΙΠΕΔ. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η νησίδα Κουκουμίτσα  στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή το ξεπούλημα της εν λόγω νησίδας δημιουργεί στους κατοίκους την ίδια αίσθηση που θα δημιουργούσε στους κατοίκους της Κυψέλης η απόφαση για την πώληση του Πεδίου του Άρεως.
Ωστόσο, όλα αυτά φαντάζουν ψιλά γράμματα για τους dealer  του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς και τροικανούς managers κρέμασαν στο τσιγκέλι μέχρι και το σκοπευτήριο της Καισαριανής…

Υποδομές
Οι «χοντρές δουλειές» παρουσιάζονται στο site του ΤΑΙΠΕΔ ως υποδομές. Εκεί διαβάζουμε τα εξής:
Η Ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υποδομής διαθέσιμων για χρήση, μίσθωση και/ή πώληση. Αυτά μεταβιβάζονται σταδιακά στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα ενημερωθούν μέσω ανακοινώσεων για διαγωνισμό και για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα:
 •  ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος): Διαχειριστής Σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.), Σιδηροδρομικούς Σταθμούς, Συντήρηση Τροχαίου Υλικού και Σιδηροδρομικού Εξοπλισμού (ROSCO)
 • το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
 • τα Τοπικά Αεροδρόμια
 • 4 αεροσκάφη τύπου Airbus 340 – 300
 • την Εγνατία Οδό 
 • την Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι Α.Ε. (εταιρεία εκμετάλλευσης μεγάλων αυτοκινητοδρόμων)
 • την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)
 •  την Εταιρεία Ύδρευσης κι Αποχέτευσης  Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.)
 • 12 λιμάνια ως εταιρείες περιορισμένης ευθύνης
 • Μικρά λιμάνια και μαρίνες
 • Τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
 • Την Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»
 • Τις Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας (Φάσμα Συχνοτήτων (900-1800 MHZ)
Εταιρικό Χαρτοφυλάκιο
Το εκτεταμένο εταιρικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνει τομείς όπως παίγνια, τραπεζική, βαριά βιομηχανία και ενέργεια. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία βρίσκονται σε διαδικασία μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την Αποκρατικοποίηση. Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει μέρος ή όλο το μερίδιο του Ελληνικού Δημοσίου στις ακόλουθες επιχειρήσεις.
 • Κρατικά Λαχεία
 • Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ)
 • Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ)
 • Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (ΕΑΣ)
 • Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (ΕΛΠΕ)
 • Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
 • Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας (ΕΚΠ)
 • Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)
 • ΛΑΡΚΟ
Οι… ειδικοί
Είναι προφανές ότι το (ξε)πούλημα μιας ολόκληρης χώρας, πέρα από τις πολιτικές αποφάσεις απαιτεί και μια ομάδα ειδικών η οποία μπορεί να το φέρει σε πέρας. Τους εν λόγω ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα τους γράψει η ιστορία και ως εκ τούτου τους αφιερώνουμε και εμείς «δύο αράδες», συμβάλλοντας στην προβολή  των άξιων που, μετά το σκοπευτήριο της Καισαριανής ποιος ξέρει, μπορεί να αναλάβουν να πουλήσουν και τον εθνικό κήπο!

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη:

Στέλιος Σταυρίδης, Πρόεδρος και Επικεφαλής του Συμβουλίου
O Στέλιος Σταυρίδης είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος του Πολυτεχνείου Ζυρίχης με μεταπτυχιακές σπουδές σε Business Administration και Οικονομικά. Ήταν επιμελητής στο Πολυτεχνείο Ζυρίχης (έδρα Θερμοδυναμικής). Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και καλά Ιταλικά και Ισπανικά.
Είναι Πρόεδρος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Έχει μακρά και πετυχημένη πορεία επαγγελματία manager, σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις σε πολύ μεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο Όμιλος Lavipharm, η Κλωστοϋφαντουργία «Αιγαίον», τα Τσιμέντα Ηρακλής-Lafarge, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΕΛΔΑ και η ΕΥΔΑΠ που ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την 1η Απριλίου 2013. Η πλούσια καριέρα του περιλαμβάνει, επίσης, εκτενή διεθνή δραστηριότητα σε πολλές χώρες.

Γιάννης Εμίρης, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO)
O Γιάννης Εμίρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ και ΜΒΑ από το Columbia Business School, καθώς και Certified Public Accounting στις ΗΠΑ. Εργάσθηκε ως ορκωτός λογιστής στην Price Waterhouse Coopers στη Νέα Υόρκη, ενώ από το 1991 εργάσθηκε στον χώρο της Επενδυτικής Τραπεζικής, ξεκινώντας την καριέρα του στην Alpha Finance. Από το 2004 ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής και Χρηματοδοτήσεων Project Finance της Alpha Bank. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συμβουλευτικών εργασιών στον χώρο των εξαγορών, συγχωνεύσεων, εταιρικών αναδιαρθρώσεων και κεφαλαιαγοράς, ενώ ήταν υπεύθυνος πολυάριθμων έργων ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει χρηματοδοτήσεις σε βάση Project Finance για ενεργειακά έργα, ανάπτυξη υποδομών και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ανδρέας Ταπραντζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος
Ο Δρ. Ανδρέας Ταπραντζής έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι πρώην COO και Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ πριν κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Αντώνιος Βαρθολομαίος, Μέλος του Συμβουλίου
Ο κος Αντώνιος Βαρθολομαίος έχει 25 χρόνια εμπειρίας κυρίως στον οικονομικό κλάδο. Είναι πρώην Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της ΕΥΔΑΠ, της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας και πρώην Γενικός Διευθυντής της «Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου και Επενδύσεων Ανώνυμος Εταιρεία».

Γεώργιος Κουτσουδάκης, Μέλος του Συμβουλίου
O Γεώργιος Κουτσουδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Έχει πτυχίο Oικονομικών από το Queen Mary College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής στην Εμπορική Τράπεζα με τομέα ευθύνης τις Επιχειρήσεις και την Επενδυτική Τραπεζική.  Προηγουμένως ήταν Γενικός Διευθυντής στη Γενική Τράπεζα, Επικεφαλής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, ενώ έχει διατελέσει Στέλεχος της ΕΤΕΒΑ (Όμιλος Εθνικής Τραπέζης) και της Alpha Finance (Όμιλος Alpha Bank).
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει πραγματοποιήσει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών έργων στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς, Εταιρικών Αναδιαρθρώσεων, Συμβουλευτικής και Συγχωνεύσεων & Εξαγορών. Έχει επίσης διατελέσει μέλος σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια.

Άρης Καλλιπολίτης, Μέλος του Συμβουλίου
Ο Άρης Καλλιπολίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Master’s του Πανεπιστημίου Παρισίων (D.E.A., Sorbonne), Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος του Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων Παρισίων. Εργάσθηκε για πέντε χρόνια σαν ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (Sorbonne) και την Ecole Superieure de Chimie. Στέλεχος επιχειρήσεων στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εντεταλμένος Σύμβουλος στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΑΤΕ – Τεχνική ΑΕ, Πρόεδρος στην ΑΤΕ – Κάρτα ΑΕ, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΣΥΝΕΡΓΑΛ ΑΕ, Σύμβουλος στην Ε.Α.Σ.Θ. ΑΓΝΟ, Αντιπρόεδρος στην ΕΠΑΣ ΑΕ, Διευθύνων Σύμβουλος στην Πειραϊκή Πατραϊκή ΑΕ και την Γαβριήλ ΑΕ, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΒΙΟΕΛΛΑΣ ΑΕ, Σύμβουλος στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, Διευθυντής στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004, τ. Διευθυντής στην ΑΤΕ – Bank.

Παρατηρητές- χωρίς δικαίωμα ψήφου--  των συνεδριάσεων του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό προφανώς της τρόικας είναι οι Ζήνων Κοντολαίμης και Hervé Le Roy.

Συμπέρασμα :Ας το αφήσουμε στον Μάρκο που τραγουδά με τον τρόπο του για τους υποταγμένους στην γοητεία της εξουσίας και του χρήματος...


Οι συγκυρίες πάντα υπάρχουν και όταν τις εκμεταλλεύεσαι προχωράς

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Ελλάδα και Κύπρος έχουν περάσει για τα καλά στο προσκήνιο με την σύγκρουση συμφερόντων που λαμβάνει χώρα να έχει δώσει περιθώρια ανάσας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Προσοχή! Οι πάντες εποφθαλμιούν την χώρα. Ωστόσο στην πολιτική υπάρχουν κινήσεις από σχεδιασμό και από ανάγκη. Τουτέστιν μια χώρα δεν μπορεί να παριστάνει πάντα τον ηγεμόνα, ειδικά όταν δεν είναι η απόλυτη υπερδύναμη.

Έτσι διαβάζουμε για αλλαγή στην συμπεριφορά των Γερμανών σε σχέση με την πολιτική λιτότητας στην Μεσογειακή Ευρώπη, η οποία οφείλεται καθαρά στις πιέσεις Πεκίνου και Μόσχας που επιθυμούν ομαλό κλίμα, προκειμένου να επενδύσουν με την ησυχία τους στην Ελλάδα και κατ’ επέκτασην στην ΕΕ.

Οι Γερμανοί υπόσχονται μάλιστα τώρα, χαμηλότοκα δάνεια μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας ΚfW για χώρες του Νότου, γεγονός που θα ευνοήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό πάντα με συγκεκριμένες ελαφρύνσεις. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, επί παραδείγματι, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν άλλο και ζητούν επίμονα μείωση της παράλογης φορολογίας με την κυβέρνηση να φέρεται να μεταφέρει την συγκεκριμένη πίεση στους δανειστές, αφού και η ίδια βλέπει τα έσοδα τους κράτους να μειώνονται.

Τα συμφέροντα όλων είναι να αρπάξουν! Εντούτοις, όπως επανειλημμένα έχω γράψει στο παρελθόν, μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα αξιοποιούσε τις συνθήκες της παρούσας παγκόσμιας παρασκηνιακής κόντρας και θα έδινε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο να προετοιμαστούν σωστά και με τις κατάλληλες συμμαχίες για την μπόρα που βρίσκεται πολύ κοντά. Μην περιμένει κανείς ριζική αλλαγή, η οποία θα επέλθει μετά κόπων και βασάνων και με άλλα πρόσωπα εκτός αυτού του φθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Τα συμφέροντα που δεν ευνοούνται από τις παρούσες εξελίξεις στην περιοχή μας και εκφράζονται κυρίως μέσω Η.Π.Α., θα αντιδράσουν τους επόμενους μήνες και περιμένουμε να δούμε απλά που και πως.

Ο Ελληνισμός οφείλει να επαγρυπνά, έχοντας τα μάτια ανοιχτά. Στο στόχαστρο, εκτός από τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες, έχουμε μπει κυρίως οι νέοι. Προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε άβουλα όντα δίχως επίγνωση της ιστορίας και της ιδιοσυγκρασίας των Ελλήνων. Μάλιστα στην Κύπρο οι κυβερνώντες, απαγορεύουν το «Δεν ξεχνώ» που αποτελεί ένα από τα διαχρονικά συνθήματα του Ελληνισμού και εν προκειμένω αφορά την λεηλασία της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, κάτι που ίσως αποτελεί προεόρτιο για ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν ως απόρροια των επιλογών της Λευκωσίας αναφορικά με το Μνημόνιο.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ οι Έλληνες. Εάν ξεχάσουμε εμείς θα ξεχάσει όλη η οικουμένη και τότε το σκοτάδι θα σκεπάσει τα πάντα.

Πηγή ΠΥΓΜΗΝα διευκρινίσω τρία πράγματα:
α) Δεν αποκαλώ εγώ «αφεντικό» τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Ο Σαμαράς είναι το πιο σκληρό αφεντικό για το οποίο έχω δουλέψει ποτέ».
β) Όταν το Κράτος πουλάει μια μονοπωλιακή επιχείρησή του, δεν καταργείται το μονοπώλιο, απλώς γίνεται ιδιωτικό.
γ) Η φάρσα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει ως στόχο τη «Διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς» και χρησιμοποιεί ως μέσο την «Καταπολέμηση των πρακτικών που περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταλήγουν σε βλάβη των καταναλωτών» γίνεται ακόμη χειρότερη όταν σκεφτείς το καρτέλ των τραπεζών και πόσο αυτό λειτούργησε «υπέρ» των καταναλωτών.

Το αφεντικό, λοιπόν, πουλάει αν και στην ουσία χαρίζει. Το αφεντικό καλεί επενδυτές, όχι για να δημιουργήσουν ή να κατασκευάσουν, αλλά να πάρουν τα έτοιμα. Το θέμα είναι, ποια είναι αυτά τα έτοιμα. 

Πρόκειται για υποδομές! Είτε του ΟΠΑΠ, είτε της ΔΕΗ, είτε της ΕΥΔΑΠ είτε ό,τι άλλο χαρίζεται. Υποδομές που χρυσοπληρώσαμε οι φορολογούμενοι. Υποδομές που φτιάχτηκαν και με χρήματα της Ε.Ε., τα οποία αντιστοιχούσαν ξεχωριστά στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Υποδομές που επίσης χρυσοπληρώσαμε, είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι δρόμοι. Κι αυτά πωλούνται ή μάλλον χαρίζονται. Δεν ξέρω σε ποιους. Ούτε θα μάθουμε. Μπροστά θα υπάρχει πάντα ένα ελληνικό όνομα για βιτρίνα κι από πίσω διάφορα funds που δεν ξέρουμε ούτε σε ποιον ανήκουν, ούτε την αξιοπιστία τους. Βασικά, το πρόβλημα είναι ότι όταν παρατήσουν ρημαγμένες μια μέρα τις υποδομές που χρυσοπληρώσαμε, δε θα υπάρχει κάποιος να του ζητηθούν ευθύνες. Απλώς θα κληθούμε να ξαναχρυσοπληρώσουμε τις υποδομές για να έχουμε νερό να πιούμε.

Θα μου πείτε «και τι έγινε που ξέρουμε τον ιδιοκτήτη του ΟΤΕ;». Θα σας πω «σωστό κι αυτό». Μήπως δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις υποδομές που εμείς είχαμε χρυσοπληρώσει για να δημιουργηθούν; Όλα τ’ αφεντικά σε αυτή τη χώρα ήταν πάντα τρελά και μοίραζαν με το άλλοθι της κατάργησης του μονοπωλίου. Καμία διαφωνία ως προς αυτό.

Έτσι δε χαρίστηκε η Ολυμπιακή; Είδατε εσείς κάποιο μονοπώλιο να καταργείται; Ένα ιδιότυπο καρτέλ δύο αεροπορικών εταιρειών δημιουργήθηκε, το οποίο θέλει να μετατραπεί επίσημα σε μονοπώλιο, αλλά η Κομισιόν επιμένει να κρατηθούν τα προσχήματα για τα μάτια του κόσμου όπως μπορείτε να θυμηθείτε διαβάζοντας εδώ.

Όσο για τις τράπεζες, εκεί θα γίνει το μεγάλο γλέντι. Δύο πρέπει να απομείνουν. Η ALPHA και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Πριν εξαγοραστούν κι αυτές από κάποιο γερμανικό κολοσσό. Με δύο τράπεζες, τι ανταγωνισμός να δημιουργηθεί στα επιτόκια; Η τοκογλυφία επιτέλους θα αγιοποιηθεί και θα φορέσει το φωτοστέφανο του «υγιούς τραπεζικού τομέα».

Όλα τ’ αφεντικά της Ελλάδας ήταν τρελά. Όμως αυτό το αφεντικό είναι το πιο τρελό απ’ όλα. Θεωρεί επιτυχία του να χαρίσει ό,τι χρυσοπληρώσαμε οι πολίτες για να κατασκευαστεί. Θεωρεί επιτυχία του να δημιουργούνται ιδιωτικά μονοπώλια. Θεωρεί επιτυχία του ν’ αναρωτιέται ο Έλληνας γιατί πρέπει να πληρώνει ξανά και ξανά για να χρησιμοποιεί υποδομές που κατασκευάστηκαν με τους φόρους του.

Παρ’ όλα αυτά, καλείται να πληρώσει κι άλλους, μεγαλύτερους φόρους. Δίχως να γνωρίζει το λόγο. Δίχως να απολαμβάνει την ανταποδοτικότητα των φόρων. Γιατί, αυτό το αφεντικό είναι ταυτόχρονα και μπράβος. Αν δεν πληρώσεις, θα σου κάψει το σπίτι. Ή έστω θα στο πάρει. Δεν είναι κυβέρνηση, είναι συμμορία. Πουλάει ύδωρ και γη. Παραδίδει μεταλλεία, βαφτίζοντάς το επιτυχία ενώ τα ταυτόχρονα υποκρίνεται πως δε γνωρίζει τη σημερινή διεθνή πραγματικότητα στο χώρο.

Αυτή είναι η αλήθεια και κάθε «ναι μεν, αλλά…» είναι άλλοθι για τη σιωπή μας που γίνεται όλο και πιο συνένοχη κάθε μέρα που περνά από πάνω μας.

Από τον ΚΑΡΤΕΣΙΟ, μοντάζ Γρέκι