Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

14 Μαΐ 2013


- Μην πουλήσεις S-300 στην Συρία!
- Δεν είσαι σε θέση να μιλάς μετά τον βομβαρδισμό, μην τολμήσεις να σηκώσεις παλι αεροπλάνα κατά της Συρίας!!

Πρωτοφανής επίθεση Πούτιν στον Ισραηλινό ηγέτη, από τις σπάνιες φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε συνάντηση κορυφής.

Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Πούτιν στην Μαύρη Θάλασσα και η εξέλιξη θα πρέπει να προβλημάτισε πολύ τόσο τον Νετανιάχου, αλλά κυρίως τον Αμερικανικο παράγοντα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η επίσκεψη Νετανιάχου στην Ρωσία, έγινε μετά από τηλεφώνημα του Πούτιν, τις ημέρες μάλιστα της επίσκεψης του Τζον Κέρυ στο Τελ Αβίβ!

Ο Νετανιάχου πήγε με σκοπό να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την επερχόμενη πώληση των S-300 στην Συρία, έχοντας στην φαρέτρα του διάφορες “απειλές” και επιχειρήματα, που έφταναν μέχρι τον βομβαρδισμό των συστημάτων πριν συναρμολογηθούν (εντός Συριακου εδάφους).

Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Πούτιν, που όχι μόνο δεν απάντησε αλλά ξεκαθάρισε πως ο Νετανιάχου δεν έχει το δικαίωμα να ζητά οτιδήποτε μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας! Αντίθετα, του απηύθυνε αυστηρότη προειδοποίηση “να μην τολμήσει να επαναλάβει επιθετική ενέργεια εις βάρος της χώρας!”

Αυτό βεβαίως είναι και μία εξαιρετική δικαιολογία για το Ισραήλ “να κάτσει στα αυγά του”. Αλλά η Ρώσικη πλευρά φρόντισε να το διασφαλίσει με δύο επιπλέον διαρροές:
  • 200 πύραυλοι είναι ήδη σε Συριακό έδαφος στα χέρια του στρατού, ο οποίος μάλιστα έχει εκπαιδευτεί στον χειρισμό τους!
  • Τους πυραύλους συνοδεύει Ρωσικο κλιμάκιο, που καθιστά αδύνατη την επέμβαση της Ισραηλινής αεροπορίας για την καταστροφή τους, αφού έτσι θα χτυπήσει Ρωσικες δυνάμεις!
Ο Κέρι λοιπον και το λόμπι του Σόρος – Κατάρ – Σ. Αραβία μπορεί να πιέζει και να χρηματοδοτεί την επέμβαση του Ισραήλ, θεωρείται όμως αδύνατο το Ισραήλ να χτυπήσει με ρίσκο να έλθει αντιμέτωπο με την Ρωσία.

Τέλος, η σημαντική πολιτική είδηση που βγήκε από την συνάντηση, ήταν ότι ο Πούτιν θα σταθεί στο πλευρό του Ασάντ και δεν θα δεχθεί πολιτική λύση χωρίς την παρουσία του. Οι διαρροές λένε ότι αυτό ακριβώς διεμήνυσε τόσο στον Κάμερον όσο και στον Ομπάμα.


"Δεν θα κλάψουμε και για τις απολύσεις των καθηγητών"!
Δεν το είπε ο Βορίδης!
Δεν το είπε ο Άδωνις!
Ούτε ο Καψής και ο Πρετεντέρης!
Η Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ το είπε χτες στην εκπομπή του Πρετεντέρη!

Και, όπως είναι φυσικό, η μεν Ρεπούση ξέρει να "μετακινείται" και να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους εκάστοτε ισχυρούς, όμως τα λόγια της αυτά είναι μαχαίρι στην πλάτη για όλους εκείνους τους "προοδευτικούς" εκπαιδευτικούς που έτρεξαν να ενστερνιστούν και να στηρίξουν τις απόψεις της γνωστής εθνομηδενίστριας περί συνωστισμού και άλλων φληναφημάτων της...

Να δείτε πως το λέμε εδώ στην Ελλάδα... "ρόδα είναι και γυρίζει"...
Έτσι, για να μάθουν οι "δάσκαλοι" πως η πολιτική (και ιδιαίτερα η Ρεπουσοειδής" πολιτική) εγκαταλείπει πολύ γρήγορα εκείνους που την στηρίζουν, αν βρει αλλού μεγαλύτερους υποστηρικτές, πετώντας τους προηγούμενους με ένα "τί θέλετε; να κλάψουμε;"
Και τώρα που οι εκπαιδευτικοί πήραν το μάθημά τους, ας φροντίσουν να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές (αν και όποτε αυτές γίνουν) τα διάφορα πολιτικά "προοδευτικά" σκευάσματα. Για να μπορούν να πούνε την άλλη λαϊκή ρήση "με τα χεράκια μας βγάλαμε τα ματάκια μας"...

Αναγνώστης

Για όσους δεν πιστεύουν, μπορούν να ακούσουν εδώ...
Συνεχής η πτωτική πορεία της τριτοκοσμικής μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη…
 
Πολλές φορές έχουμε γράψει στο «Προξενείο-Στοπ» για τη μεγάλη πληγή της (πρωτοβάθμιας) μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαιώνιση της γκετοποίησης της μειονότητας και της μορφωτικής και πνευματικής της υστέρησης. Αυτό τα τελευταία χρόνια το αντιλαμβάνονται ευτυχώς και οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι, που επιλέγουν ολοένα και περισσότερο για τα παιδιά τους τα δημόσια δημοτικά σχολεία. Χαρακτηριστικό επί του ζητήματος και το παρακάτω άρθρο, που αναδημοσιεύουμε από τον τρέχοντα «Αντιφωνητή»

Η αγχωμένη ανακοίνωση της Επιτροπής Κηδεμόνων του Κεντρικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης (17-4-2013) μάς γέμισε με τόση αισιοδοξία που θεωρήσαμε επιβεβλημένο να την μοιραστούμε μαζί σας. Με αυτήν ανακοινώθηκε στον τοπικό Τύπο μια διαφημιστική εκστρατεία με σύνθημα «Να μην μείνουν άδειες οι τάξεις μας»
Η εν λόγω καμπάνια φανερώνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης και ιδίως της Ξάνθης με την πτώση του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια.

«Το σχολείο μας που υπήρξε καιρός που είχε πάνω από 700 μαθητές, σήμερα έφτασε να έχει δυστυχώς μόνο 304», διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου, δηλαδή έπιασε κυριολεκτικά πάτο, με τρεις εντελώς κενές τάξεις, κατάληξη μιας δεκαετούς πτωτικής πορείας. 
Ούτε η εισαγωγή «έξυπνων» πινάκων, ούτε ο εμπλουτισμός της τεχνολογικής υποδομής του σχολείου με βιντεοπροβολείς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές πέρυσι φρέναρε την καθοδική πορεία του σχολείου. 
Ωστόσο οι υπεύθυνοι επιμένουν και φέτος στον εκσυγχρονισμό, προσφέροντας σε κάθε μαθητή της 6ης τάξης κι από έναν υπολογιστή τύπου τάμπλετ, μήπως και δελεάσουν κάποιους… πελάτες.

Εμείς δεν θα ψάξουμε ποιος δίνει τα χρήματα για την ανακαίνιση του…καταστήματος, αλλά θα εστιάσουμε στο χαρμόσυνο γεγονός ότι το σύστημα αυτό του εκπαιδευτικού απαρτχάιντ πάει κατά διαόλου. 
Σκεφτείτε πως η δημόσια εκπαίδευση που παρέχει η σημερινή (διαλυμένη) Ελλάδα είναι ελκυστικότερη για την πλειοψηφία των μουσουλμάνων –ειδικά των Πομάκων– από εκείνην της «μητέρας πατρίδας»! 
Χωρίς στόχο, χωρίς μέσα, χωρίς ιδιαίτερες υποδομές, και πάλι τα παιδιά της μειονοτικής κοινωνίας πάνε στα δημόσια σχολεία. 
Πού και να υπήρχαν όλα αυτά, έστω και σε στοιχειώδη μορφή! 
Γι’ αυτό το λέμε και το γράφουμε διαρκώς: τίποτε δεν έχει χαθεί οριστικά και όλα είναι στο χέρι μας να αλλάξουν πορεία. 
Εμείς το θέλουμε πραγματικά; 
Αυτό ας απαντηθεί θετικά και μετά ο τρόπος θα βρεθεί…

Πηγή Προξενείο ΣΤΟΠ

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια υπόθεση που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη σύγκλιση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε σειρά θεμάτων που άπτονται της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
 
Όπως έγινε γνωστό, η ρωσική αντικατασκοπεία – εσωτερική ασφάλεια (FSB), συνέλαβε άτομο που φέρεται να είναι πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA. Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό της υπόθεσης και φαίνεται ότι ο χειρισμός της γίνεται σε ανώτατο επίπεδο, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν εγκαίρως οι επιπτώσεις, αν και τυπικά η υπόθεση έχει κλείσει λόγω διπλωματικής ασυλίας…

Σύμφωνα με τη FSB, πρόκειται για τον τρίτο γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας, στο Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων, ο οποίος είναι πράκτορας της CIA που δραστηριοποιείται στη Ρωσία υπό την κάλυψη που του δίνει η διπλωματική ασυλία της θέσης του (official cover agent)…

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός, το όνομα του οποίου είναι Ράιαν Κρίστοφερ Φογκλ, είναι ότι συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να στρατολογήσει πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Εξαιτίας της ιδιότητάς του, αφού πρώτα μετήχθη στο αρχηγείο της FSB (το αρχηγείο της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης, στην πλατεία Λιουμπιάνκα), προτού παραδοθεί στην αμερικανική πρεσβεία, αφού λόγω της διπλωματικής ασυλίας που απολαμβάνει δεν μπορεί να κρατηθεί και να διωχθεί.

Η ρωσική υπηρεσία υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί πολλές παρόμοιες απόπειρες στρατολόγησης…


Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν γοργόνες και ότι ο αριθμός τους αυξάνεται...
Η NOAA δημοσίευσε το άρθρο στο περιοδικό "Γεγονότα Ocean" με τίτλο "αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη Υδάτινου ανθρωποειδούς". Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών ανακοίνωσε ότι οι γοργόνες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έργα ζωγραφικής σε σπήλαια στα τέλη της Παλαιολιθικής (Stone Age) περιόδου περίπου το 30.000 χρόνια π.Χ, υπάρχουν και ζουν σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.


Η Animal Planet τηλεόραση μετέδωσε πρόσφατα ένα ειδικό ντοκιμαντέρ με την ονομασία "Γοργόνες". Σε αυτό έδειξε μια νεκρή γοργόνα. Εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανού Sandy Νίξον είπε στην τηλεόραση ότι εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν στο νησί της Ταϊτής και εξέτασαν όλα τα γνωστά στοιχεία που έχουν σχέση με την εμφάνιση γοργόνων, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, και δηλώνουν με έμφαση, ότι υπάρχουν υβρίδια που είναι μισός άνθρωπος και μισό ψάρι και ότι ζουν ειρηνικά μεταξύ μας.
Οι γοργόνες λένε οι ειδικοί ότι ζουν στην πλειοψηφία στα θερμά νερά της Καραϊβικής και της Μεσογείου, αλλά έχουν εντοπιστεί και στην περιοχή του Ειρηνικού και Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού.
Ο mermaidologist, Marcus Plumkin, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δήλωσε "ότι υπάρχει ένα μεγάλο ενυδρείο όπου κρατούνται 7 γοργόνες και οι οποίες μελετούνται".
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δει προσωπικά τις γοργόνες αυτές και ήταν αρκετά εντυπωσιασμένος σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σχόλιο ιστολογίου: Μετά βεβαιότητας, πάντως, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να διαβεβαιώσουν για την ύπαρξη καρχαριών με την μορφή ανθρώπων, που ζουν στην στεριά και τρέφονται με ανθρώπινες ζωές... Επίσης, αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό και έχουν καταλάβει σημαντικά αξιώματα στην πολιτική ζωή της χώρας... Συνοδεύονται, δε από μικρά καρχαροειδή, που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και συνήθως βρίσκονται στα ΜΜΕ...

Σχέδιο αποδυνάμωσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχουν θέσει σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη Νέα Δημοκρατία. Στόχος σταδιακά το κόμμα να χάσει τη δυναμική και την απήχηση που έχει στην κοινωνία και να φτάσει στις επόμενες εκλογές συρρικνωμένο και με πενιχρές πιθανότητες επιτυχίας. Αν μάλιστα καταφέρουν να μην πιάσει το προβλεπόμενο όριο του 3%, ακόμη καλύτερα για το επιτελείο της Λ. Συγγρού.

Μέρος του σχεδίου αποτελούν και οι διαρκείς «επιθέσεις» του Άδ. Γεωργιάδη εναντίον του Π. Καμμένου, είτε πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως το σκάφος και η offshore εταιρεία, είτε για θέματα προσφιλή στις μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης, όπως το χρώμα των μαλλιών του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Με τον τρόπο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ επιχειρεί να αποδομήσει το πολιτικό προφίλ του κ. Καμμένου αμφισβητώντας τη σοβαρότητά του, αλλά πολύ περισσότερο την ηθική και την εντιμότητά του. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη ΝΔ έχουν κι άλλα παρόμοια «καυτά» ζητήματα σε βάρος του κ. Καμμένου, τα οποία και θα αναδείξουν τους προσεχείς μήνες. 

Στη Λ. Συγγρού ποντάρουν πολλά και στις έριδες που υπάρχουν σε μόνιμη βάση στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυρίως λόγω του «αυταρχικού τρόπου» με τον οποίο διοικεί το κόμμα ο κ. Καμμένος. Εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου η ένταση θα μεγεθυνθεί και θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών, δίνοντας έτσι την εικόνα ενός κόμματος που «σπαράσσεται» και τελεί... υπό διάλυση. Αρκετοί βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους διατυπώνουν σοβαρές αιχμές εναντίον του κ. Καμμένου και δείχνουν να βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Κι ότι παραμένουν μέχρι να βρουν πολιτικό χώρο που θα διασφαλίζει τη πολιτική επιβίωσή τους προκειμένου να μετακινηθούν.

Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα στραφεί αναγκαστικά προς τη ΝΔ, καθώς ιδεολογικά κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς. Καθοριστικό ρόλο σ' αυτό αναμένεται να διαδραματίσουν οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς πριν και μετά (κυρίως) το συνέδριο της ΝΔ για την επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς.


Πηγή: Το Παρόν2ο άρθρο:  03/04/2012 (ένα χρόνο πριν, προεκλογικά)

ΝΔ: Αποδόμηση Καμμένου μέσω… ΣΥΡΙΖΑ

Στο Στόχαστρο της ΝΔ έχουν πια μπει για τα καλά οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, που δείχνουν να αλιεύουν σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το 8,5% που «τσίμπησε» το νεοσύστατο κόμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι συνεχείς κινήσεις ενδυνάμωσης του, με νέες μετεγγραφές (σ.σ. μόλις εχθές εντάχθηκαν στο σχηματισμό ακόμη δυο «γαλάζιοι» διαγραφέντες, οι κύριοι Γιαννάκης και Σταμάτης), συγκρότηση Κ.Ο. και εγκαίνια κτιρίου, κάνουν πολλούς να ανησυχούν και να αναζητούν τρόπους ταχείας «σφυρηλάτησης» του πολιτικού εγχειρήματος, του πρώην Υπουργού της ΝΔ.

Η ρητορική που αναπτύσσουν μάλιστα τις τελευταίες ώρες στελέχη που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, θα έλεγε κανείς πως συνοψίζεται στη φράση: «Τι Καμμένος, τι Αριστερά;», στα πρότυπα της φράσης: «Τι Βενιζέλος, τι Παπανδρέου;», με την οποία το «γαλάζιο στρατηγείο», έχει κατά καιρούς επιλέξει να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ.

Αφορμή για αυτό, στάθηκε η αποστροφή Καμμένου, σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εχθές εμφανίσεις, κατά την οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. ενώ διαπίστωσε «συγκλίσεις», μόνο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η γραμμή…Μουρούτη

«Θα το φανταζόταν ποτέ ο Μαρκόπουλος, ο Γιαννάκης, η Κουντουρά, ο Ζώης και οι υπόλοιποι, ότι θα γίνονταν η ουρά του Παπαδημούλη, της Ρεπούση και του Βούτση; Ότι θα εκλιπαρούσαν για συνεργασία τους εμπνευστές της Υπατίας, τους άθεους, όσους ζητούν την κατάργηση των θρησκευτικών, των παρελάσεων, αλλά και όσους ονειρεύονται βιβλία που μιλούν για συνωστισμό στην αποβάθρα της Σμύρνης; "Ανεξάρτητοι Έλληνες" ή τελικα, δουλεύετε τους Έλληνες;», σχολίασε εχθές, μέσω του προσωπικού του προφίλ στο facebook, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Μουρούτης, δίνοντας και το στίγμα της κριτικής που αναμένεται να ασκηθεί στο εξής στον Πάνο Καμμένο.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, θύμιζαν μάλιστα εχθές το απόγευμα και τις προσπάθειες συνεργασίας Ανεξάρτητων Ελλήνων-Πανελληνίου Άρματος Πολιτών, προκειμένου να στηρίξουν τη σύνδεση Καμμένου με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς, καθώς το ίδιο διάστημα ο Γιάννης Δημαράς, βρίσκονταν σε παράλληλεςς υπόγειες συζητήσεις με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ..

Η τόνοι πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανέβουν καθώς η συγκρότηση Κ.Ο. από τον Πάνο Καμμένο, αναμένεται να του εξασφαλίσει περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο, ενώ στη Συγγρού θεωρούν δεδομένο πως το νέο κόμμα θα διεκδικήσει συμμετοχή και στα προεκλογικά ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.


Πηγή: Newsbomb  


Γι’ άλλη μια φορά ο κοινωνικός αυτοματισμός λειτουργεί καλά. Μόλις οι καθηγητές αποφάσισαν να απεργήσουν, η κυβέρνηση έτρεξε να βγάλει φύλλα πορείας για επιστράτευση, πριν καν ξεκινήσει η απεργία. Αυτό συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία.
Δεν γίνεται λέει να χάσουν οι μαθητές της Πανελλήνιες. Γιατί ως γνωστόν, αν οι μαθητές περάσουν σε σχολές και τις βγάλουν κάποια στιγμή, θα βρουν αμέσως δουλειά και θα παίρνουν αν είναι τυχεροί 400 ολόκληρα ευρώ. Και γι’ αυτό δείχνουν ενδιαφέρον αυτοί που γεμίζουν τους λογαριασμούς τους με μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα.
Έχουμε και τα παπαγαλάκια στις τηλεοράσεις, αλλά και τους αργυρώνητους γραφιάδες των φυλλάδων, να έχουν κάνει έναν ξεδιάντροπο πόλεμο λάσπης, που μόνο τυφλός δεν βλέπει. Παραδείγματα; Κοίτα εδώεδώεδώ κι εδώ. Η λύσσα που επιτίθεται το σύστημα στους εκπαιδευτικούς είναι χαρακτηριστική.
Λες και η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα των καθηγητών και όχι των πολιτικών, που έχουν καταστρέψει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο, που έχουν υποβαθμίσει τα πτυχία και έχουν οδηγήσει μορφωμένα παιδιά στην ανυπαρξία. Βέβαια, αν ο κάθε Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά τους, ποσώς ενδιαφέρονται για το παιδί του κάθε μεροκαματιάρη.
Μ’ αρέσει που η κουβέντα αρχίζει και τελειώνει με την διεξαγωγή των εξετάσεων, λες και είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης και όχι η καλλιέργεια. Και τι ακριβώς να κάνουν οι δάσκαλοι όταν έχει υποβαθμιστεί το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν και έχουν μειωθεί τα εργαλεία τους; Πως θα διδάξουν όταν φτάνουν στην εξαθλίωση;
Και βέβαια υπάρχουν και δάσκαλοι οι οποίοι έχουν κακή νοοτροπία, αλλά πως ελαφρά τη καρδία ο κάθε κρετίνος και η κάθε κυράτσα, θέλει να καταδικαστούν όλοι; Ακόμα δεν καταλαβαίνουν, πως το να ζει ο κάθε κλάδος με αξιοπρέπεια είναι προς το συμφέρον όλων.
Παλιό λοιπόν το παιχνίδι, της εναντίωσης της μιας ομάδας απέναντι στην άλλη. Λες και αν μπουν όλοι στο club της φτώχειας, θα οδηγηθούμε σε καλύτερες μέρες. Πίστεψε τον Πρετεντέρη λοιπόν, όχι τον καθηγητή. Εκεί έχει φτάσει η ξεφτίλα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
και @netakias

Αν αγαπητέ αναγνώστη για κάποιο λόγο νομίζεις ότι η μείωση των μισθών των κακών καθηγητών, η αύξηση των διδακτικών ωρών, οι μεταθέσεις, σε συμφέρουν, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ.

Γιατί; ΜΑ ΔΙΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την παιδεία από αυτά που παίρνουν τα παιδιά. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΨΑΛΙΔΑ που είναι -σχεδιασμένη; -προορισμένη;- να κρατήσει για δεκάδες χρόνια με αυτό τον τρόπο. Όλες οι έννοιες της ισονομίας, όλες οι έννοιες της αξιοκρατίας, τα πάντα υποσκάπτονται από αυτήν την ψαλίδα.

Τα παιδιά ΔΕΝ έχουν ίσες ευκαιρίες, δεν έχουν ίσα δικαιώματα, τα πάντα όσον αφορά ευκαιρίες και δικαιώματα καταρρέουν την στιγμή που τον Σεπτέμβρη ανοίγει το 1ο φροντιστήριο για τις πανελλήνιες.
Και αν αυτό συνέβαινε μία φορά πριν από 15 χρόνια, σήμερα συμβαίνει με τάξεις υπερθετικού μεγέθους και με τάξεις μεγέθους μεγαλύτερων γωνιών ανοίγματος (μιά που μιλάμε για ψαλίδες).

Μην μου τσαμπουνάτε λοιπόν για παιδιά που δίνουν πανελλήνιες και φάγανε τόσα λεφτά για φροντιστήρια, γιατί ανάβουν τα λαμπάκια μου σαν φωτορυθμικό.
Γιατί όποιος υποσκάπτει την παιδεία σε αυτά ακριβώς επενδύει και ελπίζει.
Στο ΦΠΑ από τα δίδακτρα,
στο ότι οι ψηφοφόροι του καθηγητές δημόσιας εκπαίδευσης θα είναι διακοσμητικοί,
στο ότι τα παιδιά θα συνεχίσουν να βγαίνουν ΖΩΑ ΑΜΟΡΦΩΤΑ αν οι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν μια στοιχειώδη εκπαίδευση,
ή αν οι γονείς τους έχουν (ευρωπουλάκια και τις κατάλληλες γνωριμίες) μπορούν ούτως ή άλλως να μορφωθούν, όποτε θα γίνουν χρήσιμοι συμπαίκτες στο καραμιζαριό του δημόσιου τομέα.

Αν θέλετε ΟΝΤΩΣ δημόσια εκπαίδευση που να αξίζει τα λεφτά σας, ξεκινήστε από τις αιτίες για τις οποίες η εκπαίδευση έχει πιάσει πάτο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΒΑΝΑΥΣΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ τους καθηγηταράδες…
ΣΚΙΣΤΕ αυτούς που την έχουν δει τσιράκια του χότζα…
Αλλά, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΤΕ αυτούς (τους λίγους ή πολλούς) που αξίζουν…
ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ την χρήση των διδακτικών ωρών με βέλτιστο τρόπο…
ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ στην ύλη και αφήστε τα άχρηστα μαθήματα, από τα οποία μπορώ να γεμίσω τους σκληρούς του υπολογιστή σας με παραδείγματα…

ΟΧΙ ΟΜΩΣ να τους βάζετε όλους στο ίδιο τσουβάλι…
ΟΧΙ να τους πηδάτε χωρίς διακρίσεις και αξιολόγηση…
Και σίγουρα ΟΧΙ να κρύβεστε πίσω από φουστανάκια και παιδικά παντελονάκια δημοσιεύοντας παραμονή πανελληνίων τα αισχολόγιά σας - είναι εμετικό και τρισάθλιο κύριοι κυβερνώντες, κύριοι δημοσιογράφοι και κύριοι σχολιαστές (επί παντός επιστητού)…

Τέλος, θέλω να θυμίσω (κοιτώντας προς τους Αντωνάκηδες και λοιπούς πρόθυμους μπαχαλάκηδες της κοινωνίας) πως "Μπορείς να κάνεις πολλά με τις ξιφολόγχες, αλλά όχι να κάτσεις για πολύ επάνω τους".
Μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή οποία όπως εύστοχα είπε παλιός Άγγλος πολιτικός "απέχει από το να είναι τέλεια, όμως είναι πολύ καλύτερη από οτιδήποτε άλλο έχει δοκιμαστεί", βασίζεται πολύ στο ότι ο πολίτης ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΑΝ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ.

Αυτό να το θυμόμαστε καλά για όσα σήμερα συμβαίνουν και για τα χρόνια που έρχονται.
Επίσης, οι πτωχευμένοι και απελπισμένοι, πάντα με πυγμή, αυταρχισμό και μαστίγιο κυβερνούνται. Το έχει δείξει η ιστορία.
Και αυτό να το βάλουμε στο μυαλό μας, πριν να είναι αργά... Γιατί για όσα λάθη κάναμε χθες και όσα συνεχίζουμε να κάνουμε σήμερα, θα έρθει το αύριο που θα μας ζητήσει να τα πληρώσουμε ακριβά…


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Η κυβέρνηση αποφάσισε, λοιπόν, να δράσει... προληπτικώς. Αυτό περιγράφεται κι έτσι: Πλην της πράξης, διώκεται και η σκέψη! Μόνο που ακόμα και η χούντα, σε επίπεδο προσχημάτων, ισχυριζόταν πως «η σκέψις δεν διώκεται, μόνο η πράξις -έλεγαν- διώκεται»...

Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει αγαθές προθέσεις. Διαπνέεται από την αρχή «κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν».
(Ασχετο: Το ίδιο κάνουν, για παράδειγμα, οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους: Βομβαρδίζουν προληπτικά)...

Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας. Η κυβέρνηση επιστρατεύει τους καθηγητές πριν αυτοί κάνουν απεργία. Γιατί; Μα για να μην κάνουν την απεργία που σκέφτονται. 
Η κυβέρνηση, συνεπώς, τους επιστρατεύει επειδή θέλει να προλάβει την «αρρώστια» (σ.σ.: για την κυβέρνηση η απεργία είναι «αρρώστια»). Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θέλει να προλάβει το «έγκλημα» (σ.σ.: για την κυβέρνηση η απεργία είναι «έγκλημα») πριν τη διάπραξή του (σ.σ.: πριν δηλαδή γίνει απεργία).

Αν το δει κανείς από αυτή την σκοπιά (την κυβερνητική), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει ίσως να δει και το ενδεχόμενο μιας εξ ολοκλήρου «προληπτικής» θεραπείας της κοινωνίας από την «ασθένεια» της απεργίας. Γιατί, δηλαδή, οι απεργίες - «αρρώστια», οι απεργίες - «έγκλημα» να απαγορεύονται μόνο όταν γίνονται; Γιατί να απαγορεύεται η απεργία μόνο όταν κάποιος τη σκέφτεται; Και γιατί να μην απαγορεύεται, αν πρόκειται για «αρρώστια» και «έγκλημα», πριν καν ακόμα την σκεφτεί!

Οποιος το εξετάσει ψύχραιμα θα το διαπιστώσει:

Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει οδηγήσει το 65% των νέων στην ανεργία, γιατί να μη θέλει να δώσουν τα παιδιά μας κανονικά τις εξετάσεις τους ώστε - χωρίς καθυστέρηση - να γίνουν άνεργα;

Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει οδηγήσει σε μια τριετία 120.000 πτυχιούχους Ελληνες στη μετανάστευση, γιατί να μη θέλει να δώσουν τα παιδιά μας κανονικά τις εξετάσεις τους ώστε να σπουδάσουν, να πάρουν το πτυχίο τους και - χωρίς καθυστέρηση - να μεταναστεύσουν;

Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της αφήνει τα παιδιά μας χωρίς θέρμανση στα σχολεία γιατί να μη θέλει να δώσουν τα παιδιά μας κανονικά τις εξετάσεις τους ώστε να φύγουν - χωρίς καθυστέρηση - από αυτό το «ανθυγιεινό» και «κρύο» σχολικό περιβάλλον;

Μια κυβέρνηση που απαρτίζεται από εκείνους οι οποίοι έφτασαν να μοιράζουν στα σχολεία φωτοτυπίες αντί για βιβλία, είναι δυνατόν να μη σκέφτεται τα παιδιά μας;

Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της 500.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που με την πολιτική της έφτασαν να λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία λόγω υποσιτισμού γιατί να μη θέλει να δώσουν τα παιδιά μας κανονικά τις εξετάσεις τους ώστε - χωρίς καθυστέρηση - να περιφέρουν την πείνα τους εκτός σχολείου;

Θα επαναλάβουμε πως - το ίδιο με τους μαθητές - η κυβέρνηση αγαπάει και τους γονείς των μαθητών.


Μια καταιγίδα μέτρων απειλεί ξανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση και θα φτάσει στα ύψη την ανεργία, η οποία φλερτάρει ήδη με το 1.500.000 άτομα.

Το ερχόμενο φθινόπωρο η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει δημοσιονομικά μέτρα 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ληφθεί και πρόσθετο πακέτο μέτρων εντός του 2013, εφόσον συνεχίσει να μεγαλώνει η τρύπα του εκτελούμενου Προϋπολογισμού. Πάντως και ο πρωθυπουργός χθες, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, ανέφερε ότι η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα για την περίοδο 2015 – 2016, καθώς τα όποια δημοσιονομικά κενά υπάρξουν θα καλυφθούν από τις καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας για την περίοδο 2013- 2014.

Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές το 2014, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα επιτευχθούν φέτος οι στόχοι για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

Έως τώρα η Ελλάδα γνώριζε ότι για τη διετία 2015-2016 θα χρειαστούν μέτρα 4 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα στο τελευταίο Μνημόνιο είχαν αποτυπωθεί ως «αδιευκρίνιστα». Με βάση τα νέα δεδομένα, αυτά τα έως πρόσφατα «αδιευκρίνιστα» μέτρα των 4 δισ. γίνονται 8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το κενό που πρέπει να καλυφθεί για το 2015 υπολογίζεται στο 1,8% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 3,6 δισ. ευρώ, και για το 2016 στο 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά στις 16 Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας δήλωναν ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2014-2015. Χθες πάντως η Κομισιόν τούς διέψευσε.

Τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν το φθινόπωρο σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2014.

Στην έκθεση υπάρχουν πολλές κόκκινες κάρτες, οι οποίες «φωτογραφίζουν» και τα μέτρα για τα οποία θα υπάρξουν πιέσεις. Επισημαίνονται οι καθυστερήσεις στις περικοπές συντάξεων, καθώς επίσης και ότι το ενιαίο μισθολόγιο δεν εφαρμόζεται στους υπαλλήλους της Βουλής και σε κάποιες ΔΕΚΟ. «Οι αστοχίες αυτές δημιουργούν τρύπα στον Προϋπολογισμό της τάξης των 137.000.000 ευρώ το 2013 και 166.000.000 ευρώ το 2014» εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε.

Τονίζουν επίσης ότι δεν εφαρμόστηκε το μέτρο της εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ (2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων), όπως και η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπολογίζεται ότι η μη εφαρμογή των μέτρων αυτών δημιουργεί επιπρόσθετο κενό εσόδων 270.000.000 ευρώ το 2013 και 700.000.000 ευρώ για το 2014. Πάντως ειδικά για το 2014 η ελληνική κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει την εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις» όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει τους καθηγητές. Είναι μία πράξη ακατανόητη. Κανονικά θα έπρεπε να τους αφήσει να απεργήσουν και να μην τους δώσει άλλοθι. Να μην γίνουν οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια. Έτσι κι αλλιώς όλο το σύστημα βρίσκεται σε απαξία εδώ και καιρό. Η Παιδεία έχει χρεοκοπήσει σε αυτή την χώρα πριν την Οικονομία.

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην κοινωνία μας. Είναι η αλήθεια, ανεξάρτητα από το αν το συνδικαλιστικό τους κίνημα έχει φροντίσει να ξεχάσουμε αυτή την παράμετρο τα τελευταία χρόνια.

Όχι ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν έχουν μερίδιο ευθύνης στο ναυάγιο της ελληνικής Παιδείας. Κάθε άλλο! Η κομματοκρατία σκότωσε κάθε ίχνος ελεύθερου πνεύματος κι όλοι παγιδεύτηκαν (παγιδευτήκαμε) μέσα σε στερεότυπα που ελάχιστη σχέση έχουν με την πρόοδο, με την έρευνα, με την εκπαίδευση.

Οι καταλήψεις στα σχολεία έγιναν σύμβολο «κοινωνικών αγώνων». Η μάχη ενάντια στην «εντατικοποίηση» ήταν ο οδηγός για ένα σχολείο που έχει πάψει εδώ και καιρό να εξυπηρετεί τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας.

Πολλοί μιλούν για τις λίγες ώρες που διδάσκουν οι καθηγητές σε σχέση με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό. Άλλοι θα πουν ότι οι Έλληνες καθηγητές πληρώνονται πολύ λιγότερο απ’ ό,τι οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη. Και κάποιος τρίτος θα μας θυμίσει ότι βρισκόμαστε στην εποχή της κρίσης και του μνημονίου.

Για όλα αυτά μπορούμε να μιλάμε για ώρες και να μην βγάζουμε άκρη. Είναι επιχειρήματα που στηρίζουν στην παρούσα φάση τις θέσεις των μεν ή των δε, αλλά επί της ουσίας δεν απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση έχουμε, τι εκπαίδευση θέλουμε να έχουμε και πως θα το πετύχουμε;

Το τι συμβαίνει το γνωρίζουμε. Το τι θέλουμε πρέπει να συζητήσουμε. Όχι για να επιβάλλει ο ένας την άποψή του στον άλλον, αλλά για να οργανώσουμε, επιτέλους, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.

Μπορεί τα κόμματα να μην μπορούν να συνεννοηθούν για το αν πρέπει να πουληθεί η ΕΥΔΑΠ κι αυτό είναι φυσικό. Αλλά για την Παιδεία πρέπει να αναζητήσουν τα κοινά στοιχεία, με την βοήθεια (πάντοτε) των ανθρώπων του πνεύματος. Είναι εθνική υπόθεση η Παιδεία. Εκτός κι αν θεωρούμε φυσιολογικό να έρχεται κάθε δύο – τρία χρόνια και μία νέα «μεταρρύθμιση», που στην πράξη δεν είναι κάτι άλλο από εκείνο που κουβαλάει στο κεφάλι του ο κάθε νέος υπουργός. Κάθε υπουργός, λοιπόν, κι ένα νέο σχέδιο ή αλλιώς «μαθαίνοντας πολιτική στην πλάτη των παιδιών μας».

Ήταν λάθος η επιστράτευση. Ήταν προτιμότερο να ζήσουμε μία κατάσταση στα άκρα κι αυτό να οδηγήσει στο τέλος σε έναν διάλογο ουσίας από το να σβήσουμε πρόχειρα την φωτιά κι αυτή να συνεχίσει να σιγοκαίει αθέατη κάτω από τα χόρτα. Ακόμη κι αν ολοκληρωθούν με ομαλότητα οι εξετάσεις, το σχολείο δεν θα είναι καλύτερο από αυτό που ήταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.


Του Πέτρου Κατσάκου

Εκεί όπου καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε και ανθρώπους" είχε πει ο Χάινριχ Χάινε, μα κανείς δεν τον άκουσε. Κάποτε έκαιγαν βιβλία, τώρα καίνε τα μυαλά. Δεν χρειάζονται πια οι πυρές, αρκούν οι εξορκιστές των «οκτώ».

Απεταξάμην την απεργία; Απεταξάμην.
Απεταξάμην τη "βία"; Απεταξάμην.
Απεταξάμην τη δραχμή; Απεταξάμην.

Κάποτε έκαιγαν βιβλία, τώρα καίνε τον δάσκαλο, τον φαρμακοποιό, τον μεταλλεργάτη, τον εργαζόμενο του μετρό. Τώρα καίνε το τρακτέρ του αγρότη, τον καταπέλτη του πλοίου και το χειρόφρενο του φορτηγατζή.

Κάποτε τάιζαν την πυρά με βλάσφημους στίχους και επικίνδυνες σκέψεις, τώρα ταΐζουν τη φωτιά με τεμπέληδες, επίορκους και κοπανατζήδες με φύλλα πορείας για προσάναμμα.

Αφού κάψαμε τα βιβλία καιρός να κάψουμε και τους ανθρώπους. Στα κρεματόρια του κοινωνικού αυτοματισμού. Στην πυρά της ανταγωνιστικότητας. Οι ιεροεξεταστές να φουρνίζουν κάθε βράδυ και πάνω από την οθόνη να υψώνεται η καμινάδα της υπευθυνότητας. Ανθρώπινη αιθάλη μυρίζει το σαλόνι μας από πυρπολημένες ασεβείς μειοψηφίες. Κάποτε έκαιγαν το μέσον, τώρα βάζουν το μέσον να σου κάψει το μυαλό. Κάποτε επικίνδυνος αναγνώστης, σήμερα φρόνιμος τηλεθεατής.

Να περάσει η επόμενη μειοψηφία... κι ευλαβικά να μπει στο θυσιαστήριο. Κι όλο να μικραίνει η πλειοψηφία, κι όλο να σώνεται. Σήκω τώρα. Ήρθε η σειρά σου. Απόψε θα σε δείξει η τηλεόραση.
«Λέω να φτιάξουμε παράνομο σταθμό
Να διαδώσουμε σ' αυτούς
Τους γκαντεμιάρικους καιρούς

Να μη σκοτώνουνε τους διαφορετικούς»

Νικόλας Άσιμος
«Στο τέλος θα μας στείλουν το λογαριασμό για κάτι μακρινό στην ιστορία και οριστικά διευθετημένο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ.

Αδυναμία κατανόησης των ενεργειών της
ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων δηλώνει στο BBC ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Φίλιπ Μισφέλντερ.

Ο κ. Μισφέλντερ διερωτάται γιατί η Ελλάδα δεν επιχείρησε να διαπραγματευτεί το θέμα όταν εντασσόταν στην ευρωζώνη «εξαπατώντας» την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, αναφερόμενος σε παρουσίαση ψευδών οικονομικών στοιχείων από την Αθήνα.

«Η Γερμανία, και ιδίως ο γερμανός φορολογούμενος, επιδεικνύουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε μια δύσκολη κατάσταση και στο τέλος θα μας στείλουν το λογαριασμό για κάτι μακρινό στην ιστορία και οριστικά διευθετημένο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός.
Το BBC επισκέπτεται τα Καλάβρυτα δίνοντας το ιστορικό της υπόθεσης που «διχάζει» Ελλάδα και Γερμανία.

Πηγή: skai.grΜια σειρά από συστηματικές ακαδημαϊκές μελέτες καταρρίπτουν τις κυρίαρχες θεωρίες για τις ανισορροπίες στην Ευρωζώνη. Υπεύθυνη για την χαμένη ανταγωνιστικότητα και την υπερχρέωση του ευρωπαϊκού Νότου αναδεικνύεται όχι η άνοδος του μοναδιαίου εργασιακού κόστους όπως θέλει η γερμανική αφήγηση, επί της οποίας στηρίζονται τα προγράμματα που εφαρμόζουμε, αλλά:
  • α) τα σφάλματα της νεοκλασικής θεωρίας του ευρώ η οποία, αντί να οδηγήσει στη σύγκλιση των οικονομιών Βορρά-Νότου, οδήγησε σε έκρηξη του ιδιωτικού δανεισμού και φούσκες στεγαστικών δανείων και ακινήτων στο Νότο,
  • β) το πολύ σκληρό ευρώ,
  • γ) μια τριγωνική σχέση αποστράγγισης χρήματος και πλούτου από το Νότο προς την Κίνα και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι από εκεί στον ευρωπαϊκό Βορρά λόγω της παγκοσμιοποίησης, την οποία οι σχεδιαστές του ευρώ –προφανώς– δεν είχαν περιλάβει στο μοντέλο του ενιαίου νομίσματος.
Μετά από κάποια χρόνια οι ιστορικοί θα περιγράψουν την κρίση της Ευρωζώνης ως μια σκοτεινή περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας και θα αποδώσουν το κύριο μέρος της ευθύνης στους εμπνευστές του κοινού νομίσματος που αντί να ενώσει, όπως υποσχόταν, χώρισε τα ευρωπαϊκά κράτη σε αντιμαχόμενες χώρες-πιστωτές και χώρες-δανειολήπτες. Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει τότε Ευρωζώνη και με ποια μέλη, δεν ξέρουμε καν τι θα απογίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος όμως, για την Ευρωζώνη δεν γράφουν ακόμη οι ιστορικοί, αλλά οι οικονομολόγοι.

Μάρτιν Γουλφ, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, Μοχάμεντ Ελ Αριάν, Πολ ντε Γκράου, Μάρκους Μίλερ, Ρόμπερ Σκιντέλσκι, Πολ Κρούγκμαν, Τζορτζ Σόρος, Γιάνης Βαρουφάκης και πόσοι άλλοι ακόμη… – δεκάδες είναι οι οικονομολόγοι και αναλυτές που άσκησαν και ασκούν κριτική σε όσα γίνονται εδώ και τρία χρόνια στην Ευρώπη. 
Όλοι τους έχουν επισημάνει τα αλλεπάλληλα λάθη και τις αντιφάσεις του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και έχουν τονίσει ότι η δρακόντεια λιτότητα, η οποία συνοδεύτηκε με τιμωρητικά επιτόκια αλλά όχι και το απαραίτητο κούρεμα του ελληνικού χρέους από την αρχή, είχε ως αποτέλεσμα το ελληνικό πρόγραμμα να μην έχει πιθανότητες επιτυχίας. 
Όλοι τους έχουν υποδείξει πως η γερμανική θέση ότι το Βερολίνο είναι πρότυπο για όλα τα κράτη του ευρώ, εκείνο που τα κάνει όλα σωστά, ενώ οι χώρες του Νότου τα κάνουν όλα λάθος, άρα οφείλουν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της κρίσης, είναι απόρροια ενός γερμανικού ηγεμονισμού και δεν υπακούει σε καμιά οικονομική λογική. 
Οι περισσότεροί τους έχουν τονίσει ότι για κάθε δάνειο που "σκάει" υπάρχει συνευθύνη δανειζόμενου-δανειστή, άρα το κόστος της διαγραφής του προβληματικού ελληνικού, πορτογαλικού, ισπανικού κλπ. χρέους θα έπρεπε να έχει μοιραστεί εξαρχής μεταξύ των κρατών αυτών και των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που είχαν τα ομόλογά τους και όχι να έχει αναληφθεί εξολοκλήρου από τους λαούς του Νότου. 
Όλοι τους έχουν πει ξανά και ξανά ότι η εφαρμογή δρακόντειας λιτότητας σε πολλά κράτη του Νότου ταυτόχρονα, παράγει μόνο ύφεση και φτωχοποίηση, καθώς, ακόμη κι αν τα κράτη βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα τους, δεν κερδίζουν τίποτα επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ζήτηση για τα προϊόντά τους. 
Όλοι τους έχουν επισημάνει ότι η στρατηγική της ύφεσης που επιβλήθηκε σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαών και τη φυγή ανθρώπων και επιχειρήσεων οδηγεί σε μια χαμένη 10ετία με πιθανή συνέπεια είτε τη μετατροπή των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε φτωχή υπανάπτυκτη περιφέρεια του ευρωπαϊκού Βορρά, είτε την εξέγερση των κοινωνιών ενάντια στην Ευρώπη, και πιθανώς τη διάρρηξη της Ευρωζώνης με καταστροφικά αποτελέσματα για όλους.
Όλοι τους, τέλος, έχουν δείξει πως η Ευρωζώνη δεν έχει καν στρατηγική εξόδου από την ύφεση.

Ξεχάστε όλα όσα πιστεύατε για την απώλεια ανταγωνιστικότητας του Νότου

Όλα αυτά είναι γνωστά στην Ελλάδα, ιδίως σε όσους παρακολουθούν το διαδίκτυο. Υπάρχει όμως μια σειρά από μελέτες, απολύτως κρίσιμης σημασίας για τη χώρα μας, που παραμένουν άγνωστες κι αδημοσίευτες. 
Οι μελέτες αυτές αποτελούν τον καρπό συστηματικής εργασίας αρκετών οικονομολόγων – που ξεκινούν από επικεφαλής οικονομολόγους μεγάλων τραπεζών της Ασίας, στελέχη της Τράπεζας της Γαλλίας και της ΕΚΤ και φτάνουν έως ερευνητές του ΔΝΤ. 
Οι φιλότιμοι αυτοί οικονομολόγοι κινητοποιήθηκαν από το εξόφθαλμο της προβληματικότητας της ευρωγερμανικής πολιτικής και τις συντριπτικές της επιπτώσεις της στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού Νότου, ανέλαβαν εστιασμένες έρευνες με νούμερα, οικονομετρικά μοντέλα και εκλεπτυσμένα εργαλεία, και κατέθεσαν άριστα στοιχειοθετημένες προσεγγίσεις.

Αφετηρία τους στάθηκε ο έλεγχος της βασικής υπόθεσης επί της οποίας η γερμανική πολιτική στήριξε και στηρίζει ακόμη τις οικονομικές συνταγές που χορηγεί στο Νότο – αυτό που η ίδια η Αγγέλα Μέρκελ διατυμπανίζει ακόμη δεξιά-αριστερά ως άνοδο του εργασιακού κόστους στον Νότο. 
Το ερώτημα που επιχειρήθηκε να απαντηθεί ήταν αν η αιτία της απώλειας ανταγωνιστικότητας του Νότου υπήρξε πράγματι η άνοδος των μισθών των εργαζομένων ή αν το πρόβλημα είχε άλλες ρίζες και ποιες ήταν αυτές. Άρα, αν η εσωτερική υποτίμηση είχε κι έχει νόημα, κι αν όχι, τι πολιτικές θα πρέπει να την αντικαταστήσουν. 
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ερευνών είναι μια ριζικά ανατρεπτική προσέγγιση για όσα θεωρούνται και προβάλλονται μέχρι στιγμής ως δεδομένα για τα αίτια της κρίσης της Ευρωζώνης (όχι μόνο από το Βερολίνο, ή τις λεγόμενες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ) η οποία, θα όφειλε, αν μη τι άλλο, να κατευθύνει τις αλλαγές της οικονομικής πολιτικής.

Είναι σκόπιμο τα συμπεράσματα των μελετών αυτών να παρουσιαστούν αναλυτικά γιατί έχουν πάρα πολύ “ψωμί” τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο. Καλό όμως είναι να σημειωθούν προκαταβολικά πέντε σημεία:

Τα πέντε βασικά σημεία

Πρώτον, οι έρευνες αυτές υπογράφονται από οικονομολόγους συστημικούς – της Τράπεζας της Γαλλίας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ – αλλά όχι εκφραστές πληρωμένων συμφερόντων. Έχουν λοιπόν επιστημονικό χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα προγράμματα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου, που, ως γνωστόν, υπήρξαν και παραμένουν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ ποικίλων εθνικών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που έχουν διακυβεύματα στην κρίση. Γι’ αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες έρευνες αποτελούν πολύτιμο υλικό που πρέπει να παραλάβει, να δει και να επικοινωνήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο το Νότο όποιος θέλει διέξοδο από την κρίση και ανάκαμψη για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Δεύτερον, όλες τους διαψεύδουν το γερμανικό επιχείρημα που λέει ότι η κρίση οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις που πήραν οι ‘τεμπέληδες’ του Νότου – ή και αντιστρόφως, στην πολιτική υποτίμησης των γερμανικών μισθών που ακολουθούσε επί χρόνια το Βερολίνο, που λέει η ευρωπαϊκή αριστερά. Αποδεικνύουν αντ’ αυτών πως το όντως υπαρκτό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η υπερχρέωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται:
  • α) στο πολύ σκληρό ευρώ σε σχέση με τα άλλα διεθνή νομίσματα,
  • β) στα σφάλματα της κλασικής θεωρίας του ευρώ που αντί να οδηγήσει σε σύγκλιση, οδήγησε σε φούσκες στο Νότο τις οποίες η ΕΚΤ, με τους λανθασμένους κανόνες της, επιδείνωσε αντί να αποτρέψει,
  • γ) σε παράγοντες εξωγενείς της ΟΝΕ – συγκεκριμένα στη διεύρυνση της ΕΕ με 12 νέα κράτη μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στην κατάργηση των δασμών με την Κίνα και την αύξηση των κινέζικων εξαγωγών στην Ευρώπη αλλά και στην καλπάζουσα άνοδο των τιμών του πετρελαίου κατά 400% από το 1999 ως το 2008,
  • δ) στη λειτουργία, δυνάμει της ΟΝΕ, μιας κρυφής τριγωνικής σχέσης αποστράγγισης πλούτου από τον Νότο προς την Κίνα και τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι από εκεί στον ευρωπαϊκό Βορρά.
Τρίτον, οι έρευνες αυτές συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι κυριολεκτικά πιασμένες σε παγίδα για δυο λόγους. Ο λιγότερο σημαντικός είναι ότι έκαναν το σφάλμα να μπουν στο ευρώ με εξαρχής υπερτιμημένη ισοτιμία κατά 9.4% και 12.3% αντίστοιχα, γι’ αυτό και επλήγησαν πάρα πολύ από την ανατίμησή του. Ο πιο σημαντικός είναι ότι οι εξαγωγές τους είναι πολύ χαμηλής τεχνολογίας. 
Το τεχνολογικό προφίλ των εξαγωγών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, χαμηλότερο και από των κινέζικων. Οι δύο χώρες βούλιαξαν υπό το βάρος του ανταγωνισμού των φθηνών κινέζικων εισαγωγών και η λύση στο πρόβλημά τους θα μπορούσε να έρθει μόνο με μια τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγής τους που όμως χρειάζεται πολύ χρόνο.

Τέταρτον, από τις τέσσερις μελέτες οι τρεις απορρίπτουν κατηγορηματικά την πολιτική λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ακόμη στον ευρωπαϊκό Νότο γιατί προκαλεί μεγάλη ύφεση, ανεργία και την εύλογη οργή των κοινωνιών χωρίς να αντιμετωπίζει το κύριο πρόβλημα που είναι η μακρόχρονη οικονομική βιωσιμότητα των κρατών. Προς αντικατάστασή της συστήνουν, όπως και οι περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνώς, αύξηση της ζήτησης στον Βορρά αλλά, ειδικώς για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, στροφή στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης τεχνολογίας. 
Η μεγάλη έκπληξη βεβαίως προέρχεται από την τέταρτη μελέτη, των οικονομολόγων του ΔΝΤ. Διότι χωρίς να αποκηρύσσει ρητά τις πολιτικές της τρόικας στην οποία μετέχει ο εργοδότης των συντακτών της, υιοθετεί άκρως επιφυλακτικούς τόνους ως προς την αποτελεσματικότητα των εν λόγω πολιτικών. Καταλήγει δε στο ότι «επείγει η δημιουργία μηχανισμών κεντρικής ανάληψης του ρίσκου στην Ευρωζώνη», συστήνοντας μεταξύ άλλων, βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Νότου, υποτίμηση του ευρώ και σοβαρές δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από το Βορρά προς το Νότο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Να μιλήσουμε σοβαρά για το ευρώ σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

Πέμπτον, όλα αυτά είναι σημαντικά για δύο σκοπούς μεγάλης πολιτικής σημασίας.
Ο πρώτος σκοπός είναι να γίνουν γνωστά και κατανοητά τα προβλήματα της αρχιτεκτονικής του ευρώ μέσα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον – καθώς αυτά είναι που βρίσκονται στη ρίζα της σημερινής πολιτικής διαίρεσης της Ευρωζώνης σε πιστωτές του Βορρά και δανειολήπτες του Νότου. 
Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται πως θα μπορέσει επιτέλους να ανοίξει και μια σοβαρή κουβέντα για το νόμισμα στη χώρα μας που τόσο χρειάζεται. Δυστυχώς, το ευρώ εισήχθη στην Ελλάδα με βερμπαλισμούς και φανφάρες περί «ισχυρής Ελλάδας», η οποία «εισέρχεται στον πυρήνα της Ευρώπης». 
Βερμπαλισμοί και φανφάρες του τύπου «αν βγούμε από το ευρώ δεν θα έχουμε καύσιμα και φάρμακα» έδωσαν δυστυχώς τον τόνο και στην όποια δημόσια συζήτηση έλαβε χώρα στην Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία της, από το 2010 και εξής. 
Είναι εντελώς παράλογο μία χώρα που κατέληξε στη χρεοκοπία εξαιτίας της συμμετοχής της σε ένα ατελές νομισματικό σύστημα, να οδεύει ακόμη με αυτόματο πιλότο και στα τυφλά. Ιδίως εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται ακόμη το ευρώ, μεταξύ αυτών, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ (αλλά και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ), έχουν την υποχρέωση να μελετήσουν τις παραμέτρους, τις αναγκαιότητες και τους περιορισμούς που θέτει στην Ελλάδα η συμμετοχή στο ευρώ και να καταθέσουν πολιτικές προτάσεις συμβατές μαζί τους.

Ο δεύτερος σκοπός είναι να γίνουν αντιληπτές μερικές σοβαρές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, που θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά που δυστυχώς, για κάποιο λόγο, στη χώρα μας παραμένουν στο σκοτάδι. 
Το κρίσιμο σημείο είναι η σταδιακή μετάβαση της Κίνας, ήδη από το δεύτερο ήμιση της δεκαετίας του 2000, σε παραγωγή υψηλότερης τεχνολογίας και προστιθέμενης αξίας. Για να το πω απλά: η κινέζικη παραγωγική μηχανή αφού συνέτριψε τον ευρωπαϊκό Νότο, από το 2010 άρχισε να συντρίβει τον ευρωπαϊκό Βορρά. 
Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα, όπου όταν έκλειναν τα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα λόγω του κινεζικού ανταγωνισμού, η κυβέρνηση Σημίτη έλεγε «τι να κάνουμε, αυτά έχει η παγκοσμιοποίηση» και οργάνωνε πανάκριβες Ολυμπιάδες, το Βερολίνο, μόλις είδε τα πρώτα λουκέτα στα γερμανικά εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών, ξεκίνησε μια προσπάθεια να αποκλείσει την Κίνα από τις σπάνιες γαίες της Γροιλανδίας και, κυρίως, να επιβάλλει πανευρωπαϊκούς δασμούς στα κινέζικα βιομηχανικά προϊόντα που ανταγωνίζονται τα δικά του.

Η Ευρώπη προχωρά σε δασμολογικές ανακατατάξεις. Η Ελλάδα τι κάνει;

Έτσι, τον τελευταίο χρόνο, παράλληλα με το δράμα ύφεσης και ανεργίας που παίζεται στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, έχουμε σοβαρές δασμολογικές ανακατατάξεις στην Ευρώπη. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει δασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες κινέζικων προϊόντων (φωτοβολταϊκά, κεραμικά), ετοιμάζει δασμούς για τα ηλεκτρονικά, αλλά και έχει δρομολογήσει πρωτοβουλία της Επιτροπής για εισαγωγή νέων διαδικασιών που θα διευκολύνουν την επιβολή δασμών στα κινέζικα βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που ανταγωνίζονται τα προϊόντα του Βορρά. 
Συνειδητοποιούμε τι έχουμε εδώ; Πανευρωπαϊκή επιστροφή δασμών μόνο για επιλεγμένα προϊόντα σημαντικά για τις οικονομίες του Βορρά αφότου ο κινέζικος ανταγωνισμός στραγγάλισε κάποιες οικονομίες του Νότου;

Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Χάρη στο νέο πρόγραμμα του Μάριο Ντράγκι και την πειθήνια στάση των πολιτικών ηγετών του Νότου στα προγράμματα που τους υπαγορεύθηκαν, η Ευρωζώνη οδεύει στην έξοδο από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αλλά η λύση που παίρνει σχήμα οδηγεί τα κράτη του Νότου, και ιδίως την Ελλάδα και την Πορτογαλία, σε οικονομική βύθιση και παρατεταμένη μαζική ανεργία. Την ίδια στιγμή η Γερμανία μεριμνά να διασφαλίσει προστασία από την Κίνα πρωτίστως για τα δικά της προϊόντα – άρα και τους δικούς τους εργαζόμενους μόνο – ενώ η ελληνική ή η πορτογαλική κυβέρνηση κοιμούνται βαθιά...

Από τη στιγμή που οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τεκμηριώνουν πως η απώλεια ανταγωνιστικότητας και η υπερχρέωση των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στο Βορρά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ευρώ και την κατάργηση των δασμών της Ευρώπης με την Κίνα, οι κυβερνήσεις του Νότου οφείλουν στους άνεργους πολίτες τους να δουν προσεκτικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και να αναλάβουν συστηματικές προσπάθειες ώστε να επηρεάσουν τους νέους δασμολογικούς διακανονισμούς.
Θα είναι αδιανόητο αν μέσα σε μια τέτοια κρίση ο εκπτωχευμένος και με παραγωγική υστέρηση Νότος αποδεχτεί την εισαγωγή δασμολογικών πολιτικών που θα προστατέψουν την παραγωγή του Βορρά αποδεχόμενος έτσι σιωπηρά την περαιτέρω θυσία της δικής του και δεν υποχρεώσει τη Γερμανία να αναγνωρίσει εμπράκτως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ρόλο που έπαιξε το νόμισμα και οι αδασμολόγητες κινέζικες εισαγωγές στις ανισορροπίες της Ευρωζώνης.