Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Μαΐ 2013Δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στη Βοστώνη, οι αμερικανικές αρχές εξακολουθούν να δημοσιοποιούν αποσπασματικά τις ενδείξεις που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την τσετσενική καταγωγή των «ενόχων» και τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν. Εν τω μεταξύ, οι χρήστες του Διαδικτύου και ο ρωσικός Τύπος παρουσιάζουν μια διαφορετική ιστορία, στην οποία ο κύριος «ένοχος» είναι κάποιος πράκτορας της CIA. 

Του Thierry Meyssan
Voltaire Network
3 Μαΐου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους 


Δύο εβδομάδες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστώνης (15 Απριλίου, 14:49), οι αμερικανικές αρχές παρουσιάζουν τους αδελφούς Τamerlane και Dzhokhar Tsarnaev ως δράστες. Δήλωσαν ότι σκότωσαν τον μεγαλύτερο αδερφό και συνέλαβαν τον μικρότερο ως συνεργό του. Ο 19χρονος νεαρός εισήχθη σε νοσοκομείο, αλλά οι τραυματισμοί του εμποδίζουν την ουσιαστική επικοινωνία μαζί του παρά μόνον μέσω νευμάτων. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να έχει παραδεχθεί τα γεγονότα.

Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο Τamerlane,  ούτε για εκείνες που αφορούν στη σύλληψη του Dzhokhar. Οι δύο συνεργοί λέγεται ότι υπέκυψαν στο «σύνδρομο Oswald" και θέλησαν να αυτοπροβληθούν, σκοτώνοντας, χωρίς αιτία και μάρτυρες, έναν αστυνομικό φρουρό σε κάποια πανεπιστημιούπολη. Στη συνέχεια, φέρεται ότι άρπαξαν μια Mercedes με τον ανώνυμο οδηγό της και τον ανάγκασαν να κάνει ανάληψη 800 δολάρια από ένα αυτόματο μηχάνημα ATM. Aνακοινώθηκε επίσης ότι ο ίδιος οδηγός κατέθεσε στην αστυνομία ότι τα αδέλφια του είχαν επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση.

Μέχρι στιγμής, κανένας δημοσιογράφος δεν συνάντησε τον ύποπτο και κανείς δεν πήρε συνέντευξη από τον μάρτυρα. Ο Τύπος αρκείται στο να μεταδίδει τις δηλώσεις των γονέων και των φίλων του, οι οποίοι δηλώνουν έκπληκτοι για το γεγονός ότι οι δύο «ένοχοι» είχαν εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση.

Πάντως, η δικαστής Marianne B. Bowler κατηγόρησε τον νεαρό Dzhokhar για «χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», τα οποία δεν ήταν άλλα από χύτρες ταχύτητας γεμάτες καρφιά. Ήταν η πρώτη φορά που ο όρος «όπλο μαζικής καταστροφής» χρησιμοποιείται για κοινά οικιακά σκεύη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, Dutch Ruppersberger, δήλωσε μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με αξιωματούχους των τριών υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, ότι οι αδελφοί Tsarnaev είχαν χρησιμοποιήσει ένα τηλεχειριστήριο από παιδικό παιχνίδι για να σχεδιάσουν την έκρηξη των δύο βομβών τους. Ο Ruppersberger το θεώρησε ως απόδειξη ότι οι ύποπτοι είχαν μάθει πώς να μετατρέπουν οικιακά σκεύη σε εκρηκτικούς μηχανισμούς αφού μελέτησαν άρθρα από το διαδικτυακό περιοδικό Inspire, τα οποία περιείχαν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, όπως αναφέρθηκε, από την Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Ωστόσο, αν και το πρώτο τεύχος του περιοδικού (με την ένδειξη "Καλοκαίρι 2010") περιέχει λεπτομερή συνταγή για το πώς κατασκευάζεται μια βόμβα από χύτρα ταχύτητας, δεν περιέχει καμιά πληροφορία για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα τηλεχειριστήριο παιχνιδιού για να προκαλέσει έκρηξη μέσα σ’ ένα κλειστό σκεύος κουζίνας.

Όλη αυτή η βαβούρα οδηγεί σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: η τσετσενική καταγωγή των αδελφών Tsarnaev τοποθετεί τη Ρωσία στο επίκεντρο της υπόθεσης. Ο Πρόεδρος Vladimir Putin απέφυγε διακριτικά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα σε μια μακρά δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Τσετσένοι τρομοκράτες στη Συρία πρόσφατα απήγαγαν δύο Ορθόδοξους μητροπολίτες. Και είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλοι στο Σότσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι, επομένως, προς το συμφέρον της Ρωσίας να ενισχυθεί η αντιτρομοκρατική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά εάν η Ρωσία σκοπεύει πραγματικά να αναπτύξει στρατεύματα του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας ("ρωσικού ΝΑΤΟ") στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου υπάρχει διχογνωμία. Υπάρχουν κάποιοι που συντάσσονται με αυτά που ανακοινώνει το FBI και άλλοι που αμφισβητούν τα όσα μεταδίδονται. Δύο σημαντικά αντεπιχειρήματα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

1) Ο "Jeff Bauman" είναι στην πραγματικότητα ο Nick Vogt; 


 
Ο πρώτος κατηγορεί τις υπηρεσίες ασφαλείας για το στήσιμο ενός σεναρίου με πρωταγωνιστές που εμπλέκονται σε ιστορίες ικανές να φέρουν αναστάτωση και στον πιο ασυγκίνητο πολίτη. Εικόνες που προκύπτουν από ένα βίντεο δείχνουν δύο άτομα που αγγίζουν εδώ κι εκεί το σώμα του Jeff Bauman, τα πόδια του οποίου υποτίθεται ότι έχουν μόλις ακρωτηριαστεί. Το εν λόγω πρόσωπο μοιάζει στην πραγματικότητα να είναι ο Nick Vogt, αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ ο οποίος έχασε τα πόδια του στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2011. Μάλιστα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο "Jeff Bauman" καταφέρνει να κρατά  το κεφάλι του ψηλά και δεν φαίνεται να υποφέρει από αιμορραγία όταν μεταφέρεται σε μια αναπηρική καρέκλα, χωρίς να έχουν σταθεροποιηθεί με κάποιον τρόπο οι μηροί του. Το όλο ζήτημα λαμβάνει ακόμη περισσότερη σημασία, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός ότι η μαρτυρία του "Jeff Bauman" επέτρεψε την ταυτοποίηση των υπόπτων (συνέντευξη Τύπου 18 Απριλίου, 17:20).

2) Τι ρόλο παίζει η παρουσία των μισθοφόρων της εταιρείας Craft International στo σημείο της έκρηξης; 


Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με την παρουσία των ανδρών του προσωπικού μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, πιθανότατα της Craft International LLC, οι οποίοι από τα πλάνα και τις φωτογραφίες προκύπτει ότι φορούσαν το ίδιο σακίδιο με εκείνο που σύμφωνα με το FBI περιείχε μία από τις χύτρες ταχύτητας.

3) Αλλά το πιο εκπληκτικό απ’ όλα είναι το εξής: 


Μια άσκηση ετοιμότητας για βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα δύο ώρες πριν από την τραγωδία του Μαραθωνίου της Βοστώνης στην ίδια ακριβώς τοποθεσία όπου εξερράγησαν οι πραγματικές βόμβες. Αλλά σε ερώτημα που υπέβαλε δημοσιογράφος για το θέμα αυτό κατά τη συνέντευξη Τύπου που επακολούθησε, ο ειδικός πράκτορας του FBI Richard Deslauriers αρνήθηκε να απαντήσει και ζήτησε να υποβληθεί άλλο ερώτημα. 

Eφημερίδα Izvestia (24/04/2013): «Ο Tamerlane Tsarnaev στρατολογήθηκε από κάποιο γεωργιανό ίδρυμα. Ο ένας από τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βοστώνη παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο που οργανώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας».
Τέλος, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Itzvestia (τεύχος 24 Απριλίου), ο Tamerlane Tsarnaev συμμετείχε σε σεμινάριο που οργάνωσε το ίδρυμα Caucasus Fund for Georgia, πίσω από το οποίο κρύβεται το αμερικανικό Jamestown Foundation, που δημιουργήθηκε από τη CIA. Ο Tsarnaev εκπαιδεύτηκε κατάλληλα σε επιχειρήσεις «που θα προξενούσαν πολιτική αστάθεια στην Ρωσία», σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε μια επιστολή διαμαρτυρίας, το εν λόγω ίδρυμα διέψευσε τις πληροφορίες, προφασιζόμενο ότι πρόκειται για περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας.

Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς τι πραγματικά συνέβη στη Βοστώνη. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ωστόσο: η εκδοχή της αστυνομίας είναι ψευδής. 


"Μεταξύ των τραυματιών είναι τρεις Τούρκοι αστυνομικοί και δύο στρατιώτες", σύμφωνα με τα τούρκικα ΜΜΕ
Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Σύριων ενόπλων και Τούρκων συνοριοφυλάκων σημειώθηκε –σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης- κοντά στην πόλη Ακτσάκαλε, στα σύνορα των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον δέκα Τούρκοι.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεταξύ των τραυματιών είναι τρεις Τούρκοι αστυνομικοί και δύο στρατιώτες.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν οι συνοριοφύλακες προσπάθησαν να εμποδίσουν μια ομάδα ανθρώπων να περάσει από τη Συρία στην Τουρκία από το μεθοριακό πέρασμα του Τελ Αμπιάντ. Το ιδιωτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι οι Σύριοι περίμεναν στην πύλη και άνοιξαν πυρ όταν τους αρνήθηκαν την είσοδο στην Τουρκία.

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι επρόκειτο για λαθρεμπόρους, όμως άλλες πηγές σημείωναν ότι μεταξύ τους "υπήρχαν και Σύριοι αντάρτες". Ένας ακτιβιστής της συριακής αντιπολίτευσης είπε μάλιστα ότι δύο αντάρτες σκοτώθηκαν. Οι ένοπλοι κατάφεραν να διαφύγουν, αφού προηγουμένως πυρπόλησαν το κτήριο του τελωνείου.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή του Ακτσάκαλε, όπου και στο παρελθόν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της σκοτώθηκαν όταν τρεις όλμοι που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπεσαν στο σπίτι τους. Ο τουρκικός στρατός απάντησε λίγες ώρες αργότερα βάζοντας στο στόχαστρο διάφορους στόχους κατά μήκος των συνόρων.

Οι πληροφορίες για το χθεσινό επεισόδιο δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από καμία πλευρά.


Πηγή: Βόρεια

Σχόλιο ιστολογίου: Σύμφωνα με δικές μας ανεπίσημες πληροφορίες, υπήρξε πράγματι ανταλλαγή πυρών στα συρο-τουρκικά σύνορα, μεταξύ ομάδας ενόπλων και τούρκων στρατιωτών οι οποίοι κάλυπταν μία τουλάχιστον 10μελή ομάδα ενόπλων που προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία και ήταν καταδιωκόμενη. Το συγκεκριμένο περιστατικό ενέχει ανάλυσης στην οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς ήταν η ομάδα που προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία, αλλά και ποιοί την καταδίωκαν, αφού -σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας- εδώ και ημέρες τουλάχιστον τρεις ειδικά -εκπαιδευμένων ανδρών- ομάδες έχουν κατ' επανάληψη συγκρουστεί με ένοπλους ισλαμοφασίστες. Μάλιστα, σε μία περίπτωση έγινε γνωστό πως επρόκειτο για ομάδα Κούρδων που κινούμενη προς ανεύρεση των Χριστιανών απαχθέντων ιεραρχών, είχε εμπλακεί με ομάδα ισλαμοφασιστών την οποία και εξολόθρευσε εξ ολοκλήρου...


Αφού επί έναν αιώνα περίπου κλαίει για τους νεκρούς της, εκείνο που ζητά η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι οι χαμένες πατρίδες, αλλά το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη

Γράφει ο Μακεδών

Δεν γνωρίζω αν οφείλεται σε αντιπολιτευτική τακτική ή επιδιώκεται κάποια ρήξη στη συνοχή του τουρκικού κράτους, το οποίο μόνο με αντιδημοκρατικές πρακτικές διατηρείται ακόμη ακέραιο. Επειδή όμως, κάθε τι που συμβαίνει στις γειτονικές μας χώρες, οι οποίες όλες -μα, όλες- δεν κρύβουν τις επεκτατικές βλέψεις τους σε βάρος μας μάς ενδιαφέρει άμεσα, νομίζω πως θα ήταν ωφέλιμη η αναφορά στις συζητήσεις που γίνονται στην Τουρκία για το ζήτημα των γενοκτονιών, κυρίως των Αρμενίων.

Εξυπακούεται, πως αυτά που συνέβησαν κατά των Αρμενίων, δεν απέχουν αυτών που βίωσαν οι Πόντιοι -κυρίως-, οι Μικρασιάτες και οι Θρακιώτες. Σε πείσμα των τουρκολάγνων, αυτό το ζήτημα δεν μπορεί ποτέ να λυθεί, παρά μόνον με την αίτηση τουλάχιστον μιας συγγνώμης, όπως είναι άλλωστε η επίσημη τοποθέτηση όλων των προσφυγικών σωματείων.

Διαβάζουμε σε τουρκική εφημερίδα (Radical - tourkikanea), ότι είναι καιρός για την Τουρκία «να ειρηνεύσει με την ιστορία της». Μάλιστα, προχωρεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς εδώ, γράφοντας πως «δεν λεηλατήθηκαν μόνο οι περιουσίες της αρμενικής κοινότητας, αλλά ακόμη και τμήμα από τις γυναίκες και τα παιδιά τους, μοιράστηκαν μεταξύ των μουσουλμάνων Οθωμανών».

Η 24η Απριλίου 1915 ήταν η τροχιοδεικτική σφαίρα ενός ιδιαίτερα διευρυμένου σχεδίου πολιτικής, που θα άρχιζε ένα μήνα αργότερα με σκοπό να καταστήσει ασήμαντη και εντέλει να εξαφανίσει την αρμενική -κατ’ αρχήν- παρουσία πάνω στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν επρόκειτο μόνο για πληθυσμιακή πολιτική. Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και η κατάσχεση των περιουσιών από το κράτος και από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς.

Έρχονται σήμερα οι Τούρκοι, να προσθέσουν ένα ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο η ελληνική βιβλιογραφία είτε αντιπαρέρχεται είτε δεν φωτίζει αρκετά. Ότι ο ξαφνικός πλουτισμός, γράφει η τουρκική εφημερίδα, σε αρκετές τουρκικές οικογένειες σε διάφορες πόλεις κατά την δεκαετία του 1920, δεν οφειλόταν σε ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά στις λεηλατημένες περιουσίες των εξαλειφθέντων χριστιανών.

Το 1915, πέρα από τους Αρμένιους, είναι επίσης η στιγμή μιας μεγάλης σφαγής των Ασσύριων στα Ν.Α. της Ανατολίας. Η δε πολιτική μετεγκατάστασης που άρχισε πριν από το 1914 σε βάρος των Ελλήνων του Αιγαίου, συνεχίστηκε με διάφορες σφαγές. Υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης ανταρτικών ομάδων, που αποτελούνταν από Έλληνες, σχεδόν όλη η περιοχή της μαύρης Θάλασσας μέχρι το 1923 είχε εκκαθαριστεί από τους Έλληνες κατοίκους της.

Προσέξτε ένα άλλο στοιχείο που προσθέτουν οι Τούρκοι: «Ένοχοι δεν είναι μόνον η ηγεσία του «Ένωση και Πρόοδος» (σημ.: ο Κεμάλ, δηλαδή). Τούρκοι, Κούρδοι, Τσερκέζοι… μεγάλο τμήμα των Οθωμανών Μουσουλμάνων, στήριξαν την πολιτική της ηγεσίας του «Ένωση και Πρόοδος» για εκκαθάριση της Ανατολίας από χριστιανούς. Ακόμη και αν δεν μετείχαν στις σφαγές, ακόμη και αν δεν πήραν μερίδιο από τα δημευθέντα, βρίσκονταν στην πλειοψηφία που στήριξαν παρακολουθώντας αυτά που γίνονταν και παραμένοντας σιωπηλοί».

Όπως καίρια αναφέρει ο κ. Τανέρ Ακσάμ, η παρουσία της νέας Τουρκίας καυτηριάστηκε με αυτήν την εξαφάνιση. Αυτό ήταν κάτι με πολύ σημαντικές τραυματικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνείδηση, και οι εκφάνσεις του συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα του σήμερα, αφού επί έναν αιώνα περίπου κλαίει για τους νεκρούς της, εκείνο που ζητά δεν είναι η επαναπόκτηση απολεσθέντων εδαφών. Είναι το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη. Αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε να διεκδικεί το ελληνικό ΥΠΕΞ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα αδιαλείπτως την διεθνή κοινότητα, ότι η επιβουλή των γειτόνων συνεχίζεται.


Πηγή: Βόρεια 


Συνέντευξη του προέδρου της Βενεζουέλας στην Le Monde

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, στην Ευρώπη. Μιλώντας στην γαλλική "Λε Μοντ", ο Μαδούρο υποστήριξε πως υπάρχει κίνδυνος «πολιτικής έκρηξης», λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά τα πρότυπα των ανατρεπτικών γεγονότων στη Λατινική Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Στη συνέντευξή του υπογράμμισε πως «ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή θυμίζει εκείνα που πέρασε η περιοχή μας στα χρόνια του ’90: όλοι οι κοινωνικοί δείκτες υποχωρούσαν και αυτό μας έφερε ενώπιον πολιτικών εκρήξεων κι επαναστάσεων», αναφέροντας προς επίρρωση των λόγων του τα παραδείγματα της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Ισημερινού.

Παράλληλα σχολίασε τις πολιτικές εντάσεις μετά την εκλογή του στην προεδρία, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες κατηγόρησε «μία ομάδα της εξτρεμιστικής δεξιάς» πως έχει εξυφάνει «σχέδιο επίθεσης στην εξουσία», υπενθυμίζοντας το ιστορικό προηγούμενο της Χιλής, όπου το πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε το 1973.

«Εάν κάποια μέρα οι άνθρωποι αυτοί αναλάμβαναν την εξουσία -κάτι που δεν θα συμβεί- θα κατέστρεφαν την δημοκρατία στη Βενεζουέλα και θα επέβαλαν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Στη Χιλή υπήρχε ο Πινοτσέτ. . . μια παρόμοια ιδεολογία ανακύπτει εδώ. Εμείς θα εμποδίσουμε να αναδυθεί στη Βενεζουέλα ένας καινούργιος Πινοτσέτ. Αλλά εμείς θα το κάνουμε μέσω της δημοκρατικής οδού», επισήμανε ο Μαδούρο.

Επιφυλακτικός απέναντι στον Ομπάμα

Ο 50χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε πως είναι διατεθειμένους «να βαδίσει προς την κατεύθυνση μίας δυνητικά θετικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας ωστόσο την επιφυλακτικότητά του απέναντι στις προθέσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα.


«Ο Ομπάμα μπορεί μεν να γελάει, αλλά παράλληλα βομβαρδίζει κιόλας. Παρουσιάζει μία εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνη του (προκατόχου του Τζορτζ Ου.) Μπους. Με αυτόν τον τρόπο υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της παγκόσμιας δεσποτείας των ΗΠΑ», υπογράμμισε. 

Είπε ότι η Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε απειλή».

«Να μπει η Ευρώπη στο κίνημα των BRICS»

Ένθερμος υποστηρικτής ενός κόσμου με πολλούς πόλους επιρροής, ο Μαδούρο κάλεσε την Ευρώπη να ενταχθεί στο κίνημα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) ώστε να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος για τις ΗΠΑ.


Η νέα αυτή ομάδα «αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για τον κόσμο, όπως θα μπορούσε να είναι κι η Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη αφέθηκε να υποταχθεί στην πολιτική των ΗΠΑ. Θα έπρεπε η Ευρώπη να ενταχθεί στους BRICS ώστε να διευκολύνει μία διευρυμένη συμμαχία υπέρ μίας νέας μορφής συνύπαρξης και για να σταματήσουν ο παρεμβατισμός κι οι πόλεμοι», υποστήριξε ο Μαδούρο.

Θέλει επενδύσεις

Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε πως οι ξένοι επενδυτές είναι «ευπρόσδεκτοι» στη χώρα του. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη «δημιουργία οικονομικών ζωνών προκειμένου να προσελκύσει τις επενδύσεις και την τεχνολογία», εμπνευσμένες από την «κινεζική εμπειρία», καθώς και στην εκμετάλλευση των διαθέσιμων αγροτικών γαιών.

«Καλούμε όσους θέλουν να προωθήσουν την παραγωγή σε αγροοικολογικές συνθήκες να έλθουν στη Βενεζουέλα», διεμήνυσε στη συνέντευξή του ο Μαδούρο.
Η πρώτη δημοσκόπηση αναδεικνύει νικητή των εκλογών τον αριστερό συνασπισμό του Ράμα

Παρατηρητές στα Τίρανα στέλνει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καθώς ανησυχεί για το τεταμένο εκλογικό κλίμα που επικρατεί στην Αλβανία.

«Ο οργανισμός παρακολουθεί με ανησυχία τα κρούσματα μιας αυξανόμενης πολιτικής σύγκρουσης, σε μια εποχή που περιμένουμε μια ανταγωνιστική και τίμια εκλογική διαδικασία» δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ο γ.γ. του ΟΑΣΕ, Λαμπέρτο Τζανιέρι.

Ο κ. Τζανιέρι τόνισε ότι η ανησυχία έχει να κάνει με ορισμένες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

«Ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν υπερβολικοί εθνικιστικοί τόνοι που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή. Ο ΟΑΣΕ έχει 'επενδύσει' τόσο πολύ στην Αλβανία και δεν είναι έτοιμος να δεχτεί την 'καταστροφή' της επένδυσης αυτής», υπογράμμισε ο Τζανιέρι.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου. 


Tον Αριστερό Συνασπισμό, του οποίου ηγείται ο Έντι Ράμα αναδεικνύει ως νικητή η πρώτη δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας IPR Marketing, για λογαριασμό της τηλεόρασης ORA News, αν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου διεξάγονταν σήμερα, το 46% των πολιτών θα ψήφιζε τον Αριστερό Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSSH) του Έντι Ράμα, και το 44% θα ψήφιζε τον Συνασπισμό της Δεξιάς, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PDSH) του Σαλί Μπερίσα.

Η ερώτηση αφορούσε στην προτίμηση του εκλογικού σώματος σε κάποιον από τους δύο συνασπισμούς, που έχουν διαμορφωθεί.

Ωστόσο, στην ερώτηση για την προτίμηση των ψηφοφόρων σε κάποιο από τα κόμματα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρό προβάδισμα κατά 1%, για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφαλίζει την προτίμηση του 37% του εκλογικού σώματος, έναντι ποσοστού 36% του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στην ίδια ερώτηση, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης (LSI), το οποίο εντάσσεται στο Συνασπισμό της Αντιπολίτευσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 5,5% και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (AKZ) 4,8% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει να περάσει το "κατώφλι" της Βουλής καθώς, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα κόμμα που κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές πρέπει να εξασφαλίσει 5% των ψήφων για να κερδίσει μία έδρα. Αντίθετα όταν κατεβαίνει ως μέλος ενός συνασπισμού χρειάζεται μόνο των 3% των ψήφων. Χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν τα μικρότερα κόμματα, που αθροιστικά φαίνεται να εκφράζουν το 16,7% του εκλογικού σώματος.

Πηγή: Αυτόνομη, 2

  • Καταστρέφουν χώρες με δηλώσεις, οι οποίες στηρίζονται σε "ενδείξεις" που προβάλουν τα υπερχρεωμένα ΜΜΕ, και στηρίζουν τις αποφάσεις τους στην σοβαροφάνεια των θεσμικών θέσεων που βρίσκονται
  • Η ευρωχούντα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα είναι ένα γεγονός, αδιάψευστο και χωρίς την αναγκαιότητα να κρύβεται πίσω από "δημοκρατικές διαδικασίες" για το "κοινό συμφέρον"
  • Η Ευρώπη μεταλάσσεται και γίνεται ήπειρος στην οποία ο απόλυτος ολοκληρωτισμός και η μηδενική ύπαρξη ατομικών, πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση

Η Κύπρος με μια μόνο ψήφο διαφορά, καθ' ότι η ψήφος του προέδρου της βουλής Γιαννάκη Ομήρου (ΕΔΕΚ), ο οποίος ψήφισε κατά, σε περίπτωση ισοψηφίας προσμετράται ως δυο, έχωσε το κεφάλι της στο λάκκο με τα φίδια, πράξη για την οποία σύντομα θα μετανοιώσει. Ευτυχώς, οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο είναι τόσο εύθραυστοι, που μια μεταγενέστερη ψηφοφορία από τις πολλές που θα έρθουν, ελπίζουμε ότι θα καταφέρει να ανατρέψει τη σημερινή απόφαση.

Αξίζει, όμως να θυμηθούμε πώς, μετά τις κωλυσιεργίες του Χριστόφια, επιταχύνθηκε η επιβολή του μνημονίου στην Κύπρο, με όρους μάλιστα πρωτόφαντους, (bail-in), σε σύγκριση  με τους προγενέστερους χειρισμούς της ευρωζώνης, (bail-out), στις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Κεντρικό και ιδιαίτερα βρώμικο ρόλο στην υπόθεση αυτή έπαιξε το γερμανικό περιοδικό Spiegel το οποίο ήταν και το πρώτο που ανακίνησε θέμα ρωσικού μαύρου χρήματος σε μαι σειρά δημοσιευμάτων του, από το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς. Λέγεται, πως την ιστορία των ρώσων ολιγαρχών ανακίνησε ο γελοίος αρχηγός της αντιπολίτευσης, Στάινμπρικ, θέλοντας να κάνει το κομμάτι του στους Γερμανούς ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών. 

Ο επιθετικός προσδιορισμός "γελοίος" δεν δίνεται τυχαία, αλλά προκύπτει από μια σειρά δηλώσεών του αμέσως μετά την εκλογή του ως προέδρου του SPD, οι οποίες είχαν ηχήσει άσχημα ακόμα και εντός των γραμμών του δικού του κόμματος. Για παράδειγμα, από τη μια είχε σπεύσει τότε να αποδώσει τη δημοφιλία της Μέρκελ στο φύλο της, ενώ από την άλλη είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις χαμηλές απολαβές του καγκελαρίου, τη στιγμή που ο ίδιος είναι εκατομμυριούχος, πουλώντας, αλά ΓΑΠ, δεξιά κι αριστερά, κι  ενώπιον ηλιθίων ακροατηρίων τις σοφίες του για τις οποίες πληρώνεται αδρά.

Επανερχόμενοι στο Spiegel, βλέποντας το περιοδικό ότι οι νύξεις του περί βρώμικου χρήματος δεν έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ώστε οι Κύπριοι να τρέξουν να παραδοθούν αμαχητί, χόντρυνε το παιχνίδι, βγάζοντας στην επιφάνεια αμφιβόλου προέλευσης μαρτυρίες Γερμανών πρακτόρων για του λόγου το αληθές. Δείτε για παράδειγμα το δημοσίευμα "German intelligence report warns cyprus not combating money laundering". Δεν πέρασε πολύς καιρός και τα πράγματα, μέσα από ένα κρεσέντο μαφιόζικων εκβιασμών, πήραν το δρόμο τους με το σημερινό αποτέλεσμα.

Σήμερα, 30-4-2013, και αφού το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση πέρασαν πια απ' τη βουλή, διαβάζουμε στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου τα εξής: 


Λευκωσία: Εκπληρώθηκαν οι όροι για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες της Moneyval και της Deloitte και έχουν ήδη σταλεί τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Όπως λέχθηκε ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλής, δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί και οι επιθέσεις κατά της Κύπρου περί ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με την προκαταρτική έκθεση Moneyval και Deloitte.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα για την Κύπρο είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ίσως κάποιοι εκτός Κύπρου θα ήθελαν να παρουσιάζουν.  Πρόσθεσε πως πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης θα ετοιμαστεί το πλήρες πόρισμα και θα δοθεί στην Τρόικα. Η Κύπρος, τόνισε, είναι δεσμευμένη και ταυτόχρονα είναι και πολιτική της Κυβέρνησης, άσχετα με το αποτέλεσμα των ερευνών, όποιο κενό εντοπίζεται να διορθώνεται. Υπέδειξε, επίσης, ότι «θέλουμε να το καταπολεμήσουμε και να κλείσουμε και το τελευταίο παραθυράκι σε αυτό το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «εκείνη η υπόθεση είχε στηθεί με τις υπερβολές»

Πάμε τώρα παρακάτω, στη Σλοβενία

Τα όργανα άρχισαν να χτυπούν για τη Σλοβενία την ίδια εποχή που η Κύπρος σερνόταν ατιμασμένη από Eurogroup σε Eurogroup, έχοντας ως στόχο να βάλουν στο χέρι και τις δικές της καταθέσεις. Η Πρωθυπουργός Alenka Bratusek αρνείται σθεναρά ότι η χώρα της έχει πρόβλημα καταβάλλοντας απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσει μακριά τους εισβολείς. Όχι πλέον. Το ρόλο του Spiegel στην περίπτωση αυτή τον έπαιξε τώρα η Moody's η οποία μόλις σήμερα ανακοίνωσε την υποβάθμιση της χώρας σε "σκουπίδι". Αν δεν συμμορφωθεί θα ακολουθήσει οσονούπω και η S&P, κι αν χρειαστεί και η Fitch.

Για ακόμα μια φορά, λοιπόν, ζωντανά και μπροστά στα μάτια μας παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός ακόμα εκβιασμού. Προσέξτε όμως ότι ο εκβιασμός αυτός στρέφεται μόνο προς τις πλέον αδύναμες και μικροσκοπικές χώρες, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του Βερολίνου προς τις μεγαλύτερες Ιταλία και Ισπανία όπου και το τραπεζικό πρόβλημα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Παρεμπιπτόντως σήμερα (30/4) οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε τέσσερις ισπανικές τράπεζες, (Bankia, Catalunya Banc, Banco Gallego and NCG Banco), υπέστησαν κούρεμα 61% - 100%.  

Τελευταίος (προς το παρόν) σταθμός η Συρία.

Ψάχνοντας εδώ και καιρό κάποιο καλό πρόσχημα για εισβολή, οι ανθρωπιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, θυμήθηκαν το κόλπο που τους είχε εξασφαλίσει το άλλοθι για την επέμβαση στο Ιράκ με τις γεμάτες αποθήκες του Σαντάμ από κάθε λογής χημικά, βιολογικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Τέτοια όπλα ουδέποτε ευρέθηκαν, αλλά ποιος ασχολείται τώρα με τον Μπλερ και τον Μπους και τις δορυφορικές τους φωτογραφίες, τις οποίες ασθμαίνοντες γύριζαν από κανάλι σε κανάλι ως αδιάψευστα πειστήρια.  

Εδώ και μέρες βλέπουμε τον διεθνή τύπο να πολλαπλασιάζει τα δημοσιεύματα, προσέξτε, για "τυχόν χρήση χημικών όπλων" στη Συρία. Δεν παρουσιάζει "αποδείξεις", αλλά "ενδείξεις", και όλοι είμαστε πλέον υποψιασμένοι πώς η ποσοτική συσσώρευση "ενδείξεων", δεν θέλει και πολύ ώστε κάποια στιγμή να υποστεί ποιοτική μεταβολή και να μετατραπεί σε "αποδείξεις". Πάνω σ' αυτό, διαβάστε το άρθρο "Syria and sarin gas: US claims have a very familiar ring" του διακεκριμένου πολεμικού ανταποκριτή Robert Fisk στoν Independent.
Με τις πρόσφατες λεκτικές αψιμαχίες ανάμεσα σε Γαλλία-Γερμανία και με τις ευθείες βολές της Γερμανίας για το "χάλι" της Γαλλίας θα ασχοληθούμε στα προσεχώς.

Ένα χρόνο μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις φαίνονται χειρότερες και από την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη. Η πρόοδος της ΕΕ έχει βαλτώσει εξαιτίας αυτής της δυσχέρειας και το Παρίσι ευελπιστεί ότι μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου τα πράγματα θα αλλάξουν –μαζί με την κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Επιδείνωση σχέσεων
Βερολίνο και Παρίσι βρίσκονται σε αντιπαράθεση σε σχεδόν κάθε ζήτημα, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, διαφωνώντας για τα πάντα, από την τραπεζική ένωση ως το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο και τα ευρωομόλογα. Είναι γνωστό ότι το Βερολίνο και το Παρίσι βρίσκονται σε αντιπαράθεση, σε σχεδόν κάθε ζήτημα, όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, διαφωνώντας για τα πάντα (τραπεζική ένωση, σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ευρωομόλογα). Και παρότι είναι επίσης γνωστό ότι τίποτα δεν προχωρά στην ΕΕ χωρίς τη συμφωνία των δύο, εξακολουθούν να μπλοκάρουν ο ένας τον άλλον.

Τα ζητήματα που διακυβεύονται δεν είναι ασήμαντα. Στο επίκεντρο της γαλλο-γερμανικής σύγκρουσης είναι το πώς η Ευρώπη μπορεί να αποτινάξει τη σημερινή κρίση. Η Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Αλλά ο Ολάντ δεν είναι πρόθυμος να αφήσει τη Γερμανία να επιβάλει το μοντέλο της στη Γαλλία. Φοβάται ότι η ευρωπαϊκή ύφεση θα επιδεινωθεί αν το Βερολίνο εφαρμόσει τα σχέδια λιτότητας. Από τον Μάρτιο που ανακοίνωσε ότι η Γαλλία πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της κυβέρνησης, ένα μεγάλο μέρος του κόμματός του που πιέζει για την αντιπαράθεση με τη Γερμανία έχει κερδίσει έδαφος. Ο Ολάντ πιστεύει ότι η άποψή του κερδίζει όλο και περισσότερη υποστήριξη σε όλη την Ευρώπη και ότι τελικά η Γερμανία θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλη πίεση και θα αναγκαστεί να κάνει παραχωρήσεις.

Απόδειξη γι’ αυτό, θεωρεί, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είπε ότι παρόλο που ο ίδιος πιστεύει ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι κατά βάση σωστές, θεωρεί, επίσης, ότι έχουν φθάσει στα όριά τους.

Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού επιδεινώνονται περαιτέρω από προσωπικές αντιπάθειες. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ ποτέ δεν είχαν θερμές σχέσεις. Αυτό από μόνο του δεν είναι απαραιτήτως ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι οι πολιτικοί μπορούν να συνεργαστούν καλά χωρίς να είναι άμεσα φίλοι. Ο Χέλμουτ Κολ και ο Φρανσουά Μιτεράν είχαν ελάχιστα κοινά επίσης, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί με τη Μέρκελ. Όμως, στο σημείο αυτό, η αμοιβαία εμπιστοσύνη που κάποτε υπήρχε μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει χαθεί, και η χημεία μεταξύ Μέρκελ και Hollande είναι τόσο κακή που κινδυνεύει να  προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην ΕΕ.

Επίμονο πείσμα
Ο Ολάντ δεν έχει συγχωρέσει ακόμα την γερμανίδα καγκελάριο που δεν τον δέχθηκε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Οι σχέσεις τους φάνηκε να φτάνουν στο ναδίρ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά από ένα έγγραφο που άφησε να διαρρεύσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Το έγγραφο απείλησε με «επίδειξη δύναμης» την «καγκελάριο της λιτότητας» και χλεύασε την «εγωιστική αδιαλλαξία» της Μέρκελ, λέγοντας ότι οι πολιτικές θέσεις της εξυπηρετούν αποκλειστικά «τις αποταμιεύσεις των καταθετών στη Γερμανία, το εμπορικό ισοζύγιο που καταγράφεται στο Βερολίνο και το εκλογικό μέλλον της». Το έγγραφο, που συντάχθηκε για ένα συνέδριο του κόμματος για την Ευρώπη τον Ιούνιο, δημιούργησε σάλο στη Γαλλία και τη Γερμανία. Δεν είναι σαφές αν ο Ολάντ γνώριζε εκ των προτέρων το περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας άφησε να διαρρεύσει ένα ιδιαίτερα επικριτικό για την γαλλική οικονομία έγγραφο, θέλοντας προφανώς να στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τις «ανησυχητικές» επιδόσεις της χώρας του. «Η γαλλική βιομηχανία χάνει ολοένα και περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της. Η μετοίκηση εταιρειών στο εξωτερικό συνεχίζεται. Η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων είναι αδύναμη» αναφέρει μεταξύ άλλων το εσωτερικό έγγραφο που έχουν συντάξει στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, συνεργάτες του υπουργού Φίλιπ Ρέσλερ. Το έγγραφο, το οποίο επικαλείται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως ανησυχητικές τις αυξήσεις στους μισθούς» και σημειώνει ότι η Γαλλία κατατάσσεται προτελευταία στους κόλπους της ΕΕ, όσον αφορά τον ετήσιο αριθμό εργατοωρών, ενώ όπως αναφέρει, επενδύει πολύ λίγο στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Διαμάχη για τα χρήματα 
Οι διαφορές των δύο κρατών φαίνεται να είναι πάντα για τα χρήματα. Η Γερμανία πέρυσι πρότεινε τη συγκέντρωση κεφαλαίων εντός της ευρωζώνης μέσω ενός ειδικού κοινού προϋπολογισμού, αλλά πλέον η χώρα εγκατέλειψε την ιδέα. Η Μέρκελ είχε χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία στην προσπάθεια να εμποδίσει εκείνη τη στιγμή μια νέα συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Η καγκελάριος πρότεινε αρχικά ένα ποσοστό για την υποστήριξη, για παράδειγμα, των πανεπιστημίων στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης –κάτι που είδε ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Αλλά η ιδέα δεν προχώρησε με τη Γαλλία και τις νότιες χώρες της ΕΕ, που θα προτιμούσαν έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη άνω των € 100 δισεκατομμυρίων, που θα χρηματοδοτούσε επίσης προγράμματα οικονομικής τόνωσης. Η αντιπρόταση χρησίμευσε μόνο για να ενισχύσει τις προκαταλήψεις της Γερμανίας για τη Γαλλία.

Μια προτεινόμενη τραπεζική ένωση, την οποία η Γαλλία έχει προωθήσει, δεν έχει προχωρήσει επίσης. Το Βερολίνο επιμένει ότι μια τέτοια ένωση θα απαιτήσει την τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ, ένα βήμα στο οποίο το Παρίσι αντιτίθεται. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βασίζει τη θέση της Γερμανίας στις νέες λειτουργίες που θέλουν να μεταβιβάσουν τα κράτη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η ΕΚΤ αναλάβει την ευθύνη για τη ρύθμιση των τραπεζών, υποστηρίζει ο Σόιμπλε, αυτή η στροφή από εθνικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υποστηρίζεται νομικά από μια συνθήκη. Σε αντίθετη περίπτωση, τα εθνικά δικαστήρια – και ιδίως το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο – θα μπορούσε να ανατρέψει τους νέους κανόνες. Η Γαλλία και άλλες χώρες θέλουν να αποφύγουν την τροποποίηση των Συνθηκών, μια περίπλοκη διαδικασία που υποστηρίζουν ότι θα πάρει πάρα πολύ χρόνο.
Κατηγορούν τον Δένδια για ομιλία στη Νέα Υόρκη, copy paste από τη wikipedia

Ομιλία με εκτεταμένα αποσπάσματα από την αγγλόφωνη έκδοση της ελεύθερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος thepressproject, η ομιλία του υπουργού στο John Jay College of Criminale Justice αποτελεί σε μεγάλο βαθμό συρραφή αποσπασμάτων από άρθρα της wikipedia στα αντίστοιχα λήμματα επί των οποίων μίλησε ο κ. Δένδιας.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει «ένα θέμα που έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του νόμου και επίσης να αναλύσω τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία».

Πράγματι, επισημαίνει η ιστοσελίδα, ο υπουργός μίλησε για το κράτος δικαίου, την αρχή της αναλογικότητας, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και άλλα, προτού φτάσει στην δικαιολόγηση της πολιτικής που ακολουθεί στο υπουργείο του. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του θεωρητικού μέρους της ομιλίας που ο ίδιος ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όπως και της προσωπικής του ιστοσελίδας, αποδεικνύεται πως είναι προϊόν αντιγραφής από αντίστοιχα λήμματα της αγγλικής wikipedia και όχι μόνο. Η αντιγραφή αυτή δεν έχει γίνει χωρίς λάθη σε όλες τις περιπτώσεις.

Ιδού μια ενδεικτική αντιπαραβολή:Ο φορομισθός, το καινούριο νεκροκρέβατο του αποτυχημένου αμαρτωλού εργαζόμενου, πρώην χαμηλόμισθου, πρώην «γενιά των 700 ευρώ» και νυν άνεργου, ταυτόχρονα, η ανάσα ελπίδας για τα διαρκώς μειούμενα φορολογικά έσοδα του κράτους, έγινε και επισήμως ξανά πάλι για ακόμα μία χρονιά νόμος. Αρχικά θα καλύψει τις ανάγκες για νέο πελατολόγιο, αργότερα και τις ανάγκες της αγοράς.

Σχεδόν ένα πεντακοσάρικο μεικτά το μάξιμουμ, για το μίνιμουμ κανείς δεν είναι σίγουρος σε αυτή τη ζωή εκτός από το χέρι που θα σου δώσει να πιείς αυτό το πικρό ποτήρι. Πικρό γιατί ψηφίστηκε με τα χίλια ζόρια και τα δέκα χιλιάδες δάκρυα από την μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση στην Ελλάδα. Επίσης πικρό γιατί στο εξής ο φιλέσπλαχνος εργοδότης είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού, είναι αναγκασμένος να μπει σε αυτό το επικίνδυνο για την ψυχική του υγεία φιλανθρωπικό τριπάκι, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα η εθελοντική εργασία να καλύψει όλα τα κενά και να εξαφανίσει τις ουρές από τους κατά τόπους ΟΑΕΔ ανοιγοντάς σου την ίδια στιγμή τις πόρτες στη νέα φιλελεύθερη μούχλα, πάντα για το καλό του τόπου, ωστόσο ο κάθε φόρος ακίνητης κινητής καθούμενης ή επικαθούμενης περιουσίας, τα χαράτσια δομημένων και αδόμητων επιφανειών, ο ΦΠΑ και τα υπόλοιπα σκ@τά από κάπου πρέπει να πληρωθούν και αν τα βάλεις όλα σε μια σειρά όμορφα και νοικοκυρεμένα, θα ανακαλύψεις και το μεγαλείο της δημοκρατίας μας: ο φορομισθός αρκεί για να εξοφληθούν όλοι οι φόροι και να περισσέψουν λίγα κέρματα για έναν καφέ έστω μια φορά το μήνα. Για κάτι το παραπάνω υπάρχει μόνο η μεταθάνατον ζωή.

Τώρα που οι ζέστες άρχισαν να σφίγγουν επικίνδυνα, για να αποκτήσεις το ποθητό βαθύ μαύρισμα θα πρέπει να κάνεις το σκατό σου παξιμάδι. Την βενζίνη θα την μοιραστείς με την χαρούμενη παλιοπαρέα, οι ξαπλώστρες παρέχονται πλέον δωρεάν, χθεσινό φαγητό μέσα σε ταπερακι, πετσέτες μαγιό και ρακέτες από πρόπερσι. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού οικονομικών, καλύτερα ο φορομισθός έστω και αν δεν φτάσει ούτε για δύο καλοκαιρινά μπάνια, από την επαίσχυντη ανεργία. Μη σε παίρνουν τα ζουμιά ως άλλη Μάρθα Βούρτση. 
Πρώτα πελάτης-καταναλωτής, ύστερα άνεργος-ζητιάνος και στο τέλος άνθρωπος μέσα σε κάσα.


Το σκίτσο είναι από την "Ελευθεροτυπία"

Γράφει ο Politicus Anonymous

Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. στα αμερικανικά πρότυπα της αστυνομίας της “μηδενικής ανοχής” επί Τζουλιάνι και της επομένης της 11ης Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, γυρνώντας από τη Ν. Υόρκη, όπου πήγε για να ζητήσει τεχνογνωσία από FBI και NYPD για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του έργου της αστυνόμευσης.

Σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν το ταξίδι στην εκπομπή της ΝΕΤ “Συμβαίνει Τώρα” και στη “Φωνή της Αμερικής” ο υπουργός αφού είπε τα τυπικά για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, είπε και δυο- τρεις κουβέντες παραπάνω από τις οποίες μπορούμε να καταλάβουμε πως ο Δένδιας ανησυχεί για αυτά που έρχονται.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως η τεχνογνωσία που ζήτησε από το FBI αφορά τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, τις οποίες συνέδεσε με “το ευρύτερο περιβάλλον της Ελλάδας, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρειο Αφρική, όσο και στην υποσαχάρια Αφρική, όσο δυστυχώς και σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που επηρεάζουν την Ελλάδα. Το περιβάλλον αυτό έχει γίνει τελείως ασταθές”. 

Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν που μπορεί να βγάλει κανείς είναι πως ο Δένδιας ανησυχεί για τις εξελίξεις στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης.

Επιπλέον, όπως είπε ζήτησε, “το δικό τους ισχύον πλαίσιο, ας πούμε το πλαίσιο που έχει το FBI στη χρήση όπλων. Κάτω από ποιες συνθήκες νομιμοποιείται ο πράκτορας του FBI ή ο αξιωματικός της αμερικανικής αστυνομίας να χρησιμοποιήσει το όπλο του και ποιοι είναι οι κανονισμοί εμπλοκής. Όλα αυτά θέλουμε να τα μελετήσουμε, να τα δούμε και να δούμε πώς θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα, γιατί βέβαια τίποτα δεν μπορεί να αντιγραφεί ακριβώς ως έχει”.

Το θέμα προφανώς δεν ήρθε τυχαία στο μυαλό του υπουργού. Φαίνεται πως η αστυνομία προετοιμάζεται για περιστατικά που δεν θα έχουν να κάνουν με τη συνήθη εγκληματικότητα αλλά θα είναι αναγκασμένη να κάνει χρήση όπλων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω μια λογική υπόθεση είναι πως αυτό που φοβάται περισσότερο ο Δένδιας και σπεύδει να λάβει τα μέτρα του είναι μια πιθανή εξέγερση μεταναστών.

Ευελπιστούμε οι φόβοι του να μην επιβεβαιωθούν στην πράξη.


Πηγή: Rizopoulos Post
Αποκλείεται να ανατραπεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη όση έκταση και να πάρει η αλληλοσφαγή στο κόμμα της Ιπποκράτους

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Χωρίς κανένα περιεχόμενο είναι οι συζητήσεις που άρχισαν με αφορμή τη βίαιη σύγκρουση του νυν και του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα χαώδηοικονομικά ελλείμματα του κόμματος και εστιάζονται στο αν απειλείται κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σε περίπτωση που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες διασπάσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλληλοσφαγούν σε βαθμό πολιτικού κανιβαλισμού, από την κυβέρνηση όμως αποκλείεται να φύγουν! Μέσω των πορισμάτων του οικονομικού ελέγχου ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλει να εξουδετερώσει τους πολιτικούς του εσωκομματικούς αντιπάλους και να κρατάει στο χέρι τον Γιώργο Παπανδρέου και στελέχη που συνδέθηκαν κατά το παρελθόν με αυτόν ώστε να μην τολμούν να κινηθούν εναντίον του πολιτικά. Με τον τρόπο αυτό ο εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να παραμείνει κυβερνητικός εταίρος, όχι να φύγει.

Τρελός είναι να φύγει; Θα έπρεπε να διακατέχεται από τάσεις πολιτικής αυτοκτονίας για να κάνει κάτι τέτοιο - πόσω μάλλον που γνωρίζει ότι αν δεν βελτιωθούν για το ΠΑΣΟΚ τα σημερινά αποκαρδιωτικά δεδομένα, η προσωπική του πολιτική καριέρα ενδέχεται να τελειώσει τη νύχτα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, αν ανακοινωθεί μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό για το κόμμα της ελάσσονος συμπολίτευσης του οποίου ηγείται. Εκείνη τη νύχτα άλλωστε, συμβολικά μιλώντας, θα περατωθεί και η καριέρα τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα όσο και του Φώτη Κουβέλη, τον οποίον θα καθαιρέσουν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ για να μπορέσουν στη συνέχεια να προσκολληθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν όμως των προβλέψεων περί του τι θα γίνει στις εκλογές, τις οποίες όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι απεύχονται και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τις ωθήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά,πράγμα που το πετυχαίνουν άνετα από τη στιγμή που ο κόσμος δεν είναι στους δρόμους, το πλεονέκτημα γι' αυτούς είναι πως ούτε οι «αντιβενιζελικοί» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν εκλογές. Γνωρίζουν ότι και για αυτούς οι εκλογές σηματοδοτούν όχι μόνο το τέλος της πολιτικής τους καριέρας (με ποιο κόμμα θα επανεκλεγούν;), αλλά ενδεχομένως για κάποιους από αυτούς και την αρχή προσωπικών περιπετειών που δεν αποκλείεται να τους οδηγήσουν μέχρι και στης... φυλακής τα σίδερα! Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται επειδή ο κόσμος το μισεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οδήγησε την Ελλάδα σε εξαθλίωση μέσω του Μνημονίου και φυσικά όλοι οι βουλευτές του κόμματος σήμερα έχουν υπερψηφίσει το Μνημόνιο είτε είναι βενιζελικοί είτε είναι παπανδρεϊκοί ή είναι πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστές ή οτιδήποτε άλλο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε από αυτούς πεταγόταν στην αρένα για να κατασπαραχθεί, θα προκαλούσε ενθουσιασμό στα πλήθη και σε καμιά περίπτωση συμπόνοια - άρα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει βουλευτής όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορέσει, ελπίζοντας ότι ο χρόνος που θα κυλήσει θα απαλύνει έστω και κατά τι την εχθρότητα του λαού εναντίον και του δικού του προσώπου. Αυτό ακριβώς άλλωστε εκμεταλλεύεται και ο Β. Βενιζέλος. Η διοχέτευση της έντεχνα στημένης πληροφορίας ότι δήθεν ο Γ. Παπανδρέου έφαγε εκατομμύρια στα ταξίδια του και η ευρύτατη απήχηση που είχε, δεν εδράζεται φυσικά στο ότι ο κόσμος είχε κανέναν καημό για το πώς διαχειρίζεται το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα που παίρνει από το κράτος ως επιχορήγηση για το κόμμα. Η ουσία είναι ότι οι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα μισούν τον Παπανδρέου επειδή μας έβαλε σε μνημονιακό καθεστώς υποτέλειας και μας εξαθλίωσε, γι' αυτό και εκατομμύρια λαού θα πανηγύριζαν, αν έβλεπαν τον Γ. Παπανδρέου να μπαίνει στη φυλακή, αδιαφορώντας παντελώς εν γένει για την κατηγορία που θα βασιζόταν η καταδίκη και η φυλάκισή του!

Φυλακή να πήγαινε κι ας ήταν και για... συκοφαντική δυσφήμηση, είναι το λαϊκό αίσθημα. Αυτό ξέρει ο Βενιζέλος και γι' αυτό χειρίζεται έτσι την υπόθεση. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζει άριστα πως οι λαϊκές μάζες θα ένιωθαν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης, αν στη θέση του Γ. Παπανδρέου βρισκόταν ο ίδιος ο Β. Βενιζέλος και απειλείτο αυτός αντί του Γιώργου με σοβαρές ποινικές συνέπειες. Το ΠΑΣΟΚ είναι από οικονομική σκοπιά ένα χρεοκοπημένο κόμμα που με τη δραματική μείωση του εκλογικού ποσοστού του είναι εντελώς αδύνατον να αποπληρώσει τα χρέη του. Ποιος θα πάει φυλακή, αν αυτό καταστεί αναπότρεπτο, για τα χρέη αυτά; Στις συνθήκες της γερμανικής κατοχικής διοίκησης της χώρας μας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτραπεί στη Βουλή να απαλλάξει τους εν ενεργεία αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τις ποινικές ευθύνες που έχουν, ιδίως αν δεν στείλουν οι ίδιοι στον εισαγγελέα κάποιους πολιτικά αποδυναμωμένους συντρόφους τους ως ενόχους απάτης για να φυλακιστούν! Ιδωμεν...


Του Άγη Βερούτη

Το επιτακτικότερο πρόβλημα, που αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας, είναι το συνταξιοδοτικό. Αν δεν λυθεί σύντομα και οριστικά το θέμα των πρόωρα συνταξιοδοτημένων στην Ελλάδα, καμία ανάπτυξη ούτε σε ρυθμούς Κίνας δεν πρόκειται να αποτρέψει την καταστροφική πορεία της οικονομίας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και παροπλίζονται στο ζενίθ της παραγωγικότητάς τους, θα παραπαίουμε ως κοινωνία και ως χώρα, μέχρις τελικής κατάλυσης του κοινωνικού ιστού!

Η επίσημη ανεργία ανέρχεται σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ή 27,6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η πραγματικότητα είναι πιθανά πολύ χειρότερη, καθώς όπως έχει γραφτεί από πολλούς, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων και ελευθέρων επαγγελματιών έχουν μικρότερα έσοδα από τις εισφορές τους στο πρώην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ), άρα είναι πρακτικά άνεργοι.

Το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας σήμερα δεν ξεπερνά τους 4.700.000 ανθρώπους. Αν αφαιρεθούν οι άνεργοι απομένουν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι να εργάζονται. Εξ αυτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι πίσω στις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ είναι κοντά στις 400.000 και άρα αυτοί πιθανά φυτοζωούν, άλλως δεν θα έμεναν οικειοθελώς χωρίς ασφάλιση υγείας.

Απομένουν 2,8 εκατομμύρια πραγματικά εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 670.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, ενώ άλλοι 300.000 περίπου εικάζεται πως είτε δεν απογράφησαν, καθώς ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που διενέργησε την απογραφή είπε πώς οι μισοί δήμοι δεν έστειλαν στοιχεία, είτε βρίσκονται σε κάποια από τις χιλιάδες αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και δεν περιελήφθησαν στην απογραφή, είτε εργάζονται σε κάποια από τις αμέτρητες ΔΕΚΟ. Ενδεικτικά, μόνο 350 μέλη ΔΣ απογράφησαν, ενώ οι οργανισμοί και ΑΕ του δημοσίου αριθμούν σε πολλές χιλιάδες. Έστω λοιπόν ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, με τις ΔΕΚΟ, αριθμεί περί το 1 εκατομμύριο, και ουσιαστικά πληρώνεται από τους φόρους και τις εισφορές των υπολοίπων εργαζομένων, ή από τα κρατικά μονοπώλια.

Άρα, η παραγωγική οικονομία που διατηρεί τις θέσεις εργασίας της σήμερα, αριθμεί σε 1,8 εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες, και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Από την άλλη πλευρά, εκ των 10,94 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας μας, τα 2 εκατομμύρια περίπου είναι άνω των 65 ετών. Αυτό θα έδινε και το μέγιστο αριθμό συνταξιούχων, αν όλοι ήσαν πρώην εργαζόμενοι, ή δικαιούχοι κοινωνικού επιδόματος, περιλαμβανομένων και αμφοτέρων των συζύγων ζευγαριών που δούλευε μόνο ο άνδρας. Όμως, ο συνολικός αριθμός συντάξεων που πληρώνονται στην Ελλάδα είναι 4.390.000! Απίστευτο και όμως αληθινό!

Λέγεται ότι αυτές τις συντάξεις λαμβάνουν 2.600.000 δικαιούχοι. Φυσικά δεν είναι όλοι σε συντάξιμη ηλικία, αλλά έχουν λάβει κάποιο ευεργετικό "δωράκι" από παλαιότερη κυβέρνηση, και βγήκαν στη σύνταξη πολύ πριν την ηλικία συνταξιοδότησης ημών των πληβείων.

Είναι νομοτελειακά αδύνατον η παραγωγή πλούτου από 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας, με τους φόρους και την αναδιανομή των εισφορών τους, να πληρώνει μισθούς, συντάξεις και πρόσοδο σε 3,6 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους!

Πολλοί μάλιστα συνταξιούχοι βγήκαν στη σύνταξη στην παραγωγικότατη ηλικία των 40-53 ετών, είτε μέσω κάποιας χαριστικής εθελουσίας, είτε μέσω νομοθετημάτων αναγνώρισης πλασματικού χρόνου εργασίας, είτε ως είθισται στα σώματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας, είτε απλά ρουσφετολογικά.

Αυτό μεταφράζεται στο ότι ένας άνεργος πληρώνει με τους έμμεσους φόρους του, τη σύνταξη μιας άρτι συνταξιοδοτηθείσας 50χρονης με ανήλικο τέκνο (πχ 17 ετών). Λογίζοντας και το ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΟΑ επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως με άνω του €1,3 δισεκατομμυρίων, είναι προφανές ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μόνο οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ αριθμούν σήμερα σε 46.000 για έναν οργανισμό με μέγιστο αριθμό υπαλλήλων τους 17.000 προ πενταετίας, που σημαίνει πως έχουν προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση τριπλάσιο από τα 25-30 χρόνια υπηρεσίας τους. Σχεδόν 150 ετών προσδόκιμο ζωής δηλαδή! Κάτι άλλο περίεργο πρέπει να συμβαίνει.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι με το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων, οι συντάξεις πλέον είναι σχεδόν όλες προϊόν αναδιανομής τρεχουσών εισφορών και φόρων, το κόστος των €35 δισ. ετησίως είναι μη βιώσιμο. Προσθέτοντας τα €20 δισ. των μισθών του στενού δημόσιου τομέα, και ποιος ξέρει πόσα άλλα μέσω των ΔΕΚΟ και δημοτικών αναπτυξιακών ΑΕ, αθροίζουν πολύ περισσότερα από όσα 1,8 εκατομμύρια εργαζομένων της παραγωγικής τάξης μπορούν να αντέξουν.

Το κόστος των €55 δισεκατομμυρίων, επιμερισμένο σε 1,8 εκατομμύρια εργαζόμενους της παραγωγικής οικονομίας είναι απλά μη βιώσιμο. Σε αυτό το σύμπαν...

Η μοναδική λύση ελάφρυνσης είναι η παύση απόδοσης συντάξεων σε όσους είναι κάτω από τη συντάξιμη ηλικία των 65. Για τα εφάπαξ που έχουν δοθεί είναι πολύ αργά πια για δάκρυα Στέλλα.

Ας σταματήσουμε όμως να πίνουμε το αίμα των παιδιών μας, ως κοινωνία, ώστε να συνεχίζουμε να παρέχουμε ένα παράλογο προνόμιο σε λίγους τυχερούς και ευνοημένους από τη δυστυχία των υπολοίπων, που ζουν χωρίς να εργάζονται από την ηλικία των 42, 50 ή 53 ετών ως βάρος στους άλλους, παριστάνοντας ότι απολαμβάνουν τους καρπούς της αποταμίευσής τους. Τα λεφτά που ίσως αποταμίευσαν (πότε;) χάθηκαν, κουρεύτηκαν, φαγώθηκαν. Αυτά που παίρνουν τώρα είναι προϊόν εργασίας άλλων, που λαμβάνουν λιγότερα απ΄ όσο αποδίδουν στα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Αυτό!

Η Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι μια χώρα πολιτών δυο ταχυτήτων. Εκείνων που υποφέρουν από την κρίση που φορτώσαν στους ώμους των χωρίς να "τα φάγανε μαζί", και εκείνων που είναι βολεμένοι να αποδέχονται τα προϊόντα της δυστυχίας των πρώτων.

Ελπίζω να διορθωθεί σύντομα αυτή η ανισότητα, αν και φοβάμαι ότι πολύ νωρίτερα ο παροιμιώδης γάιδαρος του χότζα, η παραγωγική οικονομία, θα ξεψυχήσει από την άπληστη αφαίμαξη.

Συνταξιούχος ετών 53 με σύνταξη €2.800 είναι μια προσβολή απέναντι στα 25χρονα παιδιά μας, που τους ζητάμε να δουλέψουν οκτάωρο για €490 καθαρά, για να πληρώσουν αυτή τη σύνταξη.

Αυτή η φάμπρικα δεν έχει πολύ χρόνο ακόμη. Είτε κατόπιν σχεδιασμού θα παύσει, είτε θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί της ολόκληρη τη χώρα. Προτιμώ το πρώτο.

Αν μη τί άλλο, είναι ντροπή να εξωθήσουμε όλα τα παιδιά μας να φύγουν μετανάστες...

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

agissilaos@gmail.com