Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

10 Απρ 2013


Μία πάρα πολύ παράξενη υπόθεση, με σύλληψη Έλληνα μουσουλμάνου, κατοίκου του Εχίνου Ξάνθης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ενώ η σύλληψη έγινε από το ΣΔΟΕ και η επισήμως η υπόθεση σχετίζεται με το οικονομικό έγκλημα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για την άκρη ενός νήματος που σκιαγραφεί και οδηγεί στην αποκάλυψη ενός ολόκληρου δικτύου άμεσα συνδεδεμένου με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τις «σύνθετες δραστηριότητες» που αυτό αναπτύσσει στην περιοχή της Θράκης.

Πρόκειται για την κορυφή της πυραμίδας ενός αρκετά μεγάλου δικτύου «οικονομικών διευκολύνσεων», το οποίο δημιουργήθηκε, αναπτύχθηκε και λειτουργεί στην Ελληνική Θράκη τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δραστηριότητα που αναπτύσσεται από ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, οι οποίοι όμως «παρακολουθούνται» από τον ψευτομουφτή της περιοχής δραστηριοποίησής τους καθώς και από μέλος της άτυπης (αλλά ορκισμένης) "κυβέρνησης" (όλα τα μέλη της οποίας βρίσκονται στην "Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης") και έχουν απλώσει δίκτυο παρακολούθησης οικονομικών (ή και άλλης φύσεως) αναγκών μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής «τομέα ευθύνης» τους.

Είχε σημειωθεί εδώ και χρόνια η μη δραστηριότητα τραπεζικών συναλλαγών (εμβάσματα ή επιταγές) από την Τουρκία προς την Ελλάδα και είχε επίσης σκιαγραφηθεί καταλλήλως η ύπαρξη συγκεκριμένου δικτύου που εισήγαγε παρανόμως χρήματα (ευρώ και όχι μόνο) στην Ελλάδα, για να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού που εντασσόταν στις λίστες πληρωμών του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Το συγκεκριμένο κύκλωμα, μάλιστα, αναλάμβανε και την «χρηματοδότηση» δορυφορικών κεραιών (για λήψη τηλεοπτικού σήματος από τουρκικούς δορυφόρους), κάλυπτε έξοδα τηλεοπτικών καλύψεων από την Ελληνική Θράκη στην Τουρκία (με δορυφορικές συνδέσεις), ενώ εδώ και αρκετά χρόνια είχε αναλάβει την κάλυψη των χρηματοδοτήσεων που αφορούσαν είτε την ανέγερση κατοικιών είτε την αγορά γης (οικοπέδων και κατοικιών) από μουσουλμάνους της Θράκης.

Να τονίσουμε, επίσης, πως το συγκεκριμένο δίκτυο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών δεν περιορίζεται στην παροχή οικονομικών διευκολύνσεων μόνο προς τους μουσουλμάνους της περιοχής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας δανείζει και χριστιανούς επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα, η δράση των μουσουλμάνων «δανειστών» φτάνει μέχρι και την Καβάλα (επώνυμη καταγγελία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων έχουμε στα χέρια μας περίπου επί ένα χρόνο, από κάτοικο - επιχειρηματία της Καβάλας)… Και, τέλος, μέσα στα πλαίσια της "αυτοχρηματοδότησής" του λειτουργεί και ως "ανταλλακτήριο τιμαλφών" (γι αυτό και μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν και ορθόδοξοι χρυσοί σταυροί).

Έτσι, δεν αποτελεί ούτε έκπληξη η σύλληψη του άνεργου μουσουλμάνου (και παρά τις αιτιάσεις για ενασχόληση της μητέρας του συλληφθέντος η οποία φέρεται ως ιδιοκτήτρια καταστήματος αγοράς χρυσού), ούτε όσα βρέθηκαν στην κατοχή του, τα οποία μάλιστα κρίνονται και ως λίγα, αφού η δράση και η εμπλοκή του συγκεκριμένου και στον τομέα της τοκογλυφίας είχε προ καιρού επισημανθεί. Ως πάρα πολύ αξιόλογα κρίνονται τα έγγραφα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του, στα οποία υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των δραστηριοτήτων που είχε αναπτύξει ο συλληφθείς (τόσο για τις λεπτομερείς αναφορές χρηματικών ποσών που δανείσθηκαν, όσο και τα πρόσωπα τα οποία έτυχαν της «ευεργεσίας» του) και τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξάπλωσης –αλλά ίσως και πιθανές συνεργασίες με άλλους συναδέλφους του μουσουλμάνους- του δικτύου παραοικονομίας (και όχι μόνο) που έχει αναπτυχθεί από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η είδηση, όπως έγινε γνωστή μέσα από το Αστυνομικό Δελτίο


Δήλωνε μηδενικό εισόδημα αλλά είχε στο σπίτι του πλάκες και φύλλα χρυσού, λίρες Τουρκίας, δολάρια ΗΠΑ και ευρώ μεγάλης αξίας.
Μετά από έλεγχο που έγινε στο σπίτι του στον Εχίνο Ξάνθης από ελεγκτές του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι ο ανεπάγγελτος Έλληνας υπήκοος κατείχε τα ακόλουθα:
 1. Χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 317.555,00 ευρώ
 2. Χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 14.825 δολάρια ΗΠΑ
 3. Χαρτονομίσματα συνολικής αξίας 7.000 λίρες Τουρκίας
 4. 12 πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 6.770 γραμμαρίων
 5. 3 φύλλα χρυσού συνολικού βάρους 180 γραμμαρίων
 6. Ψήγματα χρυσού συνολικού βάρους 105 γραμμαρίων
 7. Κοσμήματα διάφορα (αλυσίδες, βραχιόλια, σταυροί κ.λ.π) συνολικού βάρους 520 γραμμαρίων
 8. Διάφορα έγγραφα προς διερεύνηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση
Όπως ανακοίνωσε το ΣΔΟΕ η μητέρα του ελεγχόμενου διατηρεί ενεχυροδανειστήριο στη πόλη της Ξάνθης στο οποίο βρέθηκαν μια πλάκα χρυσού και ποσότητα κοσμημάτων τα οποία δεν είχαν καταχωρηθεί στα βιβλία της επιχείρησης. Η υπόθεση εντοπίστηκε με αφορμή έλεγχο παράνομης εξαγωγής μεγάλης ποσότητας χρυσού στην περιοχή αρμοδιότητας του Ε΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα συνεχίζεται, για την διαπίστωση της προέλευσης των κατασχεθέντων και την αποκάλυψη κυκλώματος παράνομης διακίνησης χρυσού, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων όπως σημειώνει το ΣΔΟΕ.

Κωνσταντίνος


Απόλυτα συσημικός και απίστευτα μνημονιακός εμφανίστηκε χθες βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τίπρας στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ κ. Παπαχελά. Η συνέντευξη αυτή αποκάλυψε μια νέα πολιτική κυβίστηση του κ. Τσίπρα, σε σχέση με αυτά που λέγονταν τον τελευταίο καιρό μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το «όχι στο ευρώ πάση θυσία» κ.λ.π.

Ας κάνουμε μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης μερικών εξ όσων είπε χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας για να αντιληφθούμε τι παίζεται.
 1. Είπε πως αν βγούμε από το ευρώ θα είναι καταστροφή. Αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά οπαδός του ευρώ και δεν πιστεύει στην εναλλακτική λύση του Εθνικού Νομίσματος, ούτε έχει κάποιο έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο. Επομένως εδώ έχουμε πλήρη ταύτιση με την τρικομματική συγκυβέρνηση.
 2. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με κανένα από τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Συγκεκριμένα είπε «ποτέ μην λες ποτέ», χωρίς να αποκλείσει συγκυβέρνηση ακόμα και με τη Νέα Δημοκρατία, για να συμπληρώσει ότι εκείνο που θα εφαρμοστεί θα είναι αντιμνημονιακό πρόγραμμα.
 3. Ενώ είπε ότι θα εφαρμόσει αντιμνημονιακό πρόγραμμα, την ίδια στιγμή είπε πως δεν είμαστε υπό κατοχή. Δηλαδή δεν έχουμε απολέσει την Εθνική μας Κυριαρχία. Δεν είπε όμως ότι την επόμενη της εκλογής του θα διώξει από την Ελλάδα την τρόϊκα, τον Ράϊχενμπαχ, τον Φούχτελ κ.λ.π., ούτε ότι θα σχίσει τα μνημόνια. Αντίθετα είπε πως θα κινηθούμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αφού λοιπόν θα κυβερνήσει με την τρόϊκα παρούσα και σε συμφωνία μαζί της, τότε ποιο αντιμνημονιακό πρόγραμμα θα εφαρμόσει;
 4. Είπε ότι θα αυξήσει τους κατώτερους μισθούς, αλλά όταν ρωτήθηκε από πού θα βρει τα χρήματα, απάντησε ότι αυτά θα προέλθουν από τη φορολογία. Επομένως εκείνο που υπόσχεται είναι νέους φόρους.
 5. Αυτό όμως που αποτέλεσε, κατά τη γνώμη μας, την κορωνίδα όσων είπε και το οποίο ακυρώνει ολόκληρη την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς γενικότερα, είναι αυτό που είπε για τον σοσιαλισμό. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει σοσιαλιστικό πρόγραμμα γιατί «ο σοσιαλισμός αυτή τη στιγμή δεν είναι η λύση. Αυτή τη στιγμή προέχει η σωτηρία της χώρας». Δεν ξέρουμε αν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας τι είπε. Στην ουσία είπε πως ο σοσιαλισμός δεν είναι κατάλληλος να μας βγάλει από την κρίση; Δεν είναι κατάλληλος για τη σωτηρία της χώρας!!!! Αφού λοιπόν ο σοσιαλισμός δεν είναι κατάλληλος σε στιγμές κρίσεων, τότε πότε είναι κατάλληλος; Προφανώς είναι κατάλληλος για άλλες εποχές όταν υπάρχουν δανεικά ή υπάρχουν φόροι από τον ιδιωτικό τομέα. Πόσο λοιπόν δικαιώνεται η μακαρίτισσα Θάρτσερ όταν έλεγε πως «ο σοσιαλισμός δεν έχει λύση όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων»;
Αναρωτιόμαστε λοιπόν σε τι διαφέρει ο συστημικός μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημονιακά κόμματα της συγκυβέρνησης;

Εμείς διακρίνουμε ευκρινώς πίσω από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι ετοιμάζεται ήδη από τους ντόπιους και ξένους ολιγάρχες η διάδοχη κατάσταση της πρωθυπουργίας Τσίπρα, προκειμένου να ελεγχθεί η λαϊκή οργή και να διατηρηθεί αλώβητο το σάπιο πολιτικοοικονομικό σύστημα.Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός

Οι πληροφορίες και εξελίξεις των τελευταίων ημερών μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει τελικά στην Ελλάδα. Και μπορεί να θυμίζει λίγο σενάρια συνωμοσιολογίας το αν μας ψεκάζουν ή αν μας ποτίζουν με κάτι, όμως η πραγματικότητα είναι σίγουρα μία. Για κάποιο λόγο έχουμε γίνει χαλβάδες ως λαός! Δηλαδή τι άλλο πρέπει να γίνει για να ξεσηκωθεί ο Έλληνας; Και φυσικά δεν ζητά κανείς να πάρει τα άρματα, αλλά να διαμαρτυρηθεί. Να κατέβει ειρηνικά στο πεζοδρόμιο, κατά εκατοντάδες χιλιάδες όμως. Να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ με αυτά έγινε η Αραβική Επανάσταση στην Αφρική και εμείς εδώ, οι «Ευρωπαίοι», πιπιλάμε το δάκτυλο; Να γεμίσει το facebook, το twitter, οι ιστοσελίδες των πολιτικών από διαμαρτυρίες των πολιτών… Κάτι να γίνει επιτέλους! Πηγαίνουμε άκλαυτοι και κανείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν αντιδρά…

Όταν είδαμε τα στοιχεία του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση δια χειρός κ. Ρουπακιώτη ότι όποιος επιστρέψει τα κλεμμένα θα πηγαίνει μόνο δύο χρόνια φυλακή στην καλύτερη περίπτωση, άρχισαν να μας ζώνουν τα φίδια… Για παράδειγμα σκεφθήκαμε την περίπτωση του κ. Άκη «μας»… Ξέρει κανείς πόσα έχει «μαζέψει» από «συνεισφορές»; Κανείς. Απλά η δικαιοσύνη έχει καταφέρει και έχει βρει ότι έχει πάρει πχ 80.000.000 ευρώ. Αν έχει λοιπόν μαζέψει 500 εκατομμύρια ευρώ, επιστρέφει τα 80 εκ. ευρώ και του μένουν και άλλα 420 εκ. ευρώ!!! Ωραίος νόμος!!!

Μετά είδαμε την αποκάλυψη που έκανε η εκπομπή Ρεπορτάζ του Πέτρου Κουσουλού, σχετικά με την για τη διάταξη που νομιμοποιούσε το φακελάκι και είπαμε: δεν μπορεί κάποιος τους έκανε πλάκα στην Βουλή για να τους εκθέσει… Δεν μπορεί να πήραν τέτοια απόφαση… Δεν μπορεί κάποιος να νομοθετεί ότι δεν είναι «δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Αλλά δυστυχώς και πάλι είχαμε άδικο. Και μετά τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει πίσω την επαίσχυντη αυτή ρύθμιση. Έτσι είπαμε τέλος καλά όλα καλά…

Αμ δε! Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει τέλος καλά όλα καλά... Γιατί το θράσος τους δεν έχει όρια. Δεν φθάνει που έκαναν μια χώρα σαν τα μούτρα τους, δεν φθάνει που πεθαίνει κόσμος, δεν φθάνει που καταστρέφεται καθημερινά κόσμος και κοσμάκης, ήρθαν τώρα να δώσουν και «άσυλο» στον εαυτό τους, στις διοικήσεις των τραπεζών, σε όλους τους υπεύθυνους για τα περίφημα θαλασσοδάνεια των κομμάτων!!! Και επειδή οι «καλές» δουλειές γίνονται με τρόπο, κάτι που το γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, φρόντισαν να υπογράψουν την τροπολογία τρεις το λιγότερο μη-πρωτοκλασάτοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται όπως κατήγγειλε και ο κύριος Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ!!! Για να ακολουθήσουν τα σημερινά παρατράγουδα στην Βουλή περί ονομαστικής ψηφοφορίας και πάει λέγοντας…

Δηλαδή πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την κίνηση; Πραξικόπημα, περιφρόνηση της δικαιοσύνης, του ελληνικού λαού; Ότι δείχνουν πόσο λογαριάζουν όλους μας; Την πλατούλα τους να καλύψουν και οι άλλοι να πάνε στον αγύριστο! Αυτή είναι η νοοτροπία τους… Έγινε δε την στιγμή που ήταν γνωστό ότι οι Οικονομικοί Εισαγγελείς ερευνούσαν την υπόθεση βάσει του νόμου!!! Επομένως το μήνυμα προς όλους είναι ότι, εμείς οι πολιτικοί κάνουμε ότι γουστάρουμε! Παρεμβαίνουμε και στην δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να πάμε φυλακή ούτε για τα 200 και εκατομμύρια των θαλασσοδανείων αλλά ούτε και όλα αυτά τα λεφτά που φαγώθηκαν στην διάρκεια που κυβερνήσαμε εμείς την χώρα… Αυτοί είναι οι πολιτικοί που μας σώζουν…

Δυστυχώς οι πολίτες της χώρας αυτής έχουν αφήσει την τύχη της στα χέρια κάποιων όχι απλά ανίκανων, ανίκανες ήταν και οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες της χώρας, αλλά επικίνδυνων και θρασυτάτων ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται το τι πράττουν και που μπορούν να οδηγήσουν την χώρα. Δεν είναι τυχαία τα μηνύματα από τον ILO και από αλλού, για τον φόβο αναταραχών στην Ελλάδα. Έτσι, πέρα από όλα τα άλλα, θα ευχηθούμε και δύο πράγματα. 
Πρώτον να σταματήσει ο κατήφορος της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων, που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η αυτοσυντήρηση τους. Πως θα επιβιώσουν με οποιοδήποτε κόστος τα κόμματα-ζόμπι, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όσο δε αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση «καλά κρασιά»… Μέχρι να καταλάβουν οι συνιστώσες τι γίνεται, το τρένο έχει χαθεί! 
Και δεύτερον, επειδή η πρώτη ευχή είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο, να πιάσει, να ξυπνήσει ο Ελληνικός λαός και να "ξαποστείλει" όλους τους άχρηστους και επικίνδυνους αυτούς ανθρώπους από εκεί που ήρθαν, με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο. 

Τρόποι υπάρχουν… Θέληση υπάρχει;


Ψάχνουν για χρηματοδότες (ή αλλιώς κορόιδα) και έσησαν ένα πάρτι προσέλκυσης αλλά και κερδοσκοπίας, ενώ δεν έχει παρέμβει ακόμη κανένας εισαγγελέας

Μια πολύ μεγάλη φούσκα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες να βρίσκονται… πρώτο τραπέζι πίστα. Σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε πάνω από 3% με τα τραπεζικά χαρτιά να κάνουν… πάρτι. Η μετοχή της Eurobank κοντά στο 30% και τα συνολικά κέρδη πάνω από 200% σε τρία 24ωρα. Επίσης από 15% έως 20% ανέβηκαν και οι μετοχές της Alpha, της Τράπεζα Πειραιώς και της Εθνικής. Κι όμως, γύρω στις 2 το μεσημέρι το ΧΑ ήταν στάσιμο και μόνο η μετοχή της Eurobank ήταν στο 29%. Έγινε κάτι και ήλθε η έκρηξη; Όχι. Απολύτως τίποτε και κανένα καλό νέο για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες την αγορά, παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι στο Χρηματιστήριο και είναι φανερή η προσπάθεια ανόδου των μετοχών της Εθνικής – Eurobank και ώστε να «τσιμπήσουν» ιδιώτες και να μπουν στην αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, όπως και να έχει το πράγμα είναι δύσκολη η κατάσταση και μπορεί κάποιοι να χάσουν τρελά λεφτά μέσα στη φούσκα που έχει δημιουργηθεί.

Εν τω μεταξύ οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank συναντήθηκαν με τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο και τους έδωσε διορία μέχρι 30 Απριλίου να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο πλάνο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών στο 10%. Αν και από το ΤΧΣ εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα να βρεθεί 1,5 δισ. ευρώ σε τόσο μικρό διάστημα, δόθηκε διορία στις διοικήσεις των δύο τραπεζών να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους.

Φυσικά, ό,ποια ζημιά προλύψει (που θα προκύψει) θα την πληρώσουν τα γνωστά κορόιδα, δηλαδή οι πολίτες, μέσω πρόσθετης φορολογίας... Να σημειώσουμε, όμως, πως όσοι "μπούνε στο παιχνίδι", αν δείξουν μεγάλη υπομονή αναμένεται να δούνε τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, εισπράττοντας φυσικά και τεράστια κέρδη...


Τη συμφωνία της Μόσχας με τις θέσεις της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας εξέφρασε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συμπλήρωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση στην περιοχή θα ψαλίδιζε τις υπαρκτές πιθανότητες εξομάλυνσης της κατάστασης.

«Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Κορέα», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, μετά από συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G8 στο Λονδίνο.

«Κανείς δεν πρέπει να προβαίνει σε πράξεις εκφοβισμού άλλων μερών με στρατιωτικές κινήσεις», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός, αναφερόμενος έμμεσα σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ότι υπάρχει ευκαιρία η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο να εκτονωθεί αν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.Τρία ΑΛΦΑ.
Αυτή είναι η ταυτότητα της σημερινής Κοινωνίας.

Λαός χτυπημένος από τις οβίδες του Νεοφιλελευθερισμού.
Χωρίς Ανάσες. Χωρίς Δημοκρατία.

Λαός Υποθηκευμένης Πατρίδας.
Με Κατακτητές και Συνεργάτες Κατακτητών.

Λαός διαμελισμένος από τους Ενόχους, Συνενόχους.
Κοπρίτες και Λαμόγια.
Τους Εχοντες και Κατέχοντες.
Τον Πλούτο και την Ενημέρωση.

Με τρικομματική μνημονιακή Συγκυβέρνηση.
Αρχάγγελο Λιτότητας, Εξαθλίωσης και Υποταγής.
Με ζυγισμένες κοινωνικές "ευαισθησίες".
"Κυβέρνηση μακράς πνοής".

Με αντιπολίτευση διστακτική, γραφική, αναποτελεσματική.
Παλαιών προδιαγραφών.
Προδιαγραφών Ανοχής, Σιωπής και Ώριμου φρούτου.
"Αντιπολίτευση μακράς διαδρομής".

Διελκυστίνδα Ζωής.
Από δω ΕΜΕΙΣ κι από κει ΑΥΤΟΙ.
Τόσο... μα... τόσο Καθαρά είναι τα Πράγματα.

Τρία Άλφα Λαός...
Άνεργος, Άφραγκος Άπραγος... (3Α)
Απέναντι στον Πρόστυχο, Προδότη Πωλητικό (3Π)
Το πλέον σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με υπάρχουσες διαρροές από την κυβέρνηση Σαμαρά και το υπουργείο Εξωτερικών, είναι πως "η Αθήνα ενοχλήθηκε" από την συγκεκριμένη πρόταση! Βέβαια, η φυσιολογική αντίδραση και ανακοίνωση θα έπρεπε να αφορά όχι "ενόχληση", αλλά ρηματική άρνηση της συγκεκριμένης πρότασης. Όμως, προφανώς, κάτι τέτοιο αποτελεί "ψιλά γράμματα" για τον "πατριώτη" Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν προβλέπεται να δει τη νέα χρονιά από το Μαξίμου και θα είναι πραγματικά τυχερός, εάν του "εξασφαλισθεί" κάποια θέση σαν τον Γιώργου Παπανδρέου...

Και το όνομα αυτής, «Βόρεια Μακεδονία»… Πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό κατέθεσε, στους αντιπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς παραδόθηκε στην ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά χθες, σε κοινή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η iTabloid.gr, oι Αμερικανοί έχουν ήδη εγκρίνει την πρόταση και πιέζουν προς την αποδοχή της από την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα δεν πρόκειται να “περάσει” τη θέση της ότι δεν αποδέχεται σύνθετη ονομασία που να περιέχει τη λέξη “Μακεδονία”. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Νίμιτς, η πρόταση αυτή “καταρρίπτει” όποιες ελληνικές αντιρρήσεις περί καπήλευσης της ιστορίας και αλυτρωτισμού, λόγω του γεωγραφικού προσδιορισμού. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα ετοιμάζεται να πέσει στην παγίδα…

Αντιρρήσεις από τα Σκόπια

Πάντως, η πλευρά των Σκοπίων εμφανίζει τις δικές της αντιρρήσεις. Μέχρι τώρα δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη νέα πρόταση του Νίμιτς, ώστε όπως είπε ο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, «να μην διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσολαβητή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο ο κ. Νίμιτς υπέβαλε συγκεκριμένες ιδέες και σκέψεις. «Στην παρούσα φάση και προς το συμφέρον της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενό τους».

Δηλώσεις Νίμιτς

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ή αλλού, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο νέος γύρος συναντήσεων αναμένεται να είναι μετά το Πάσχα.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης., ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.
«Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση» τόνισε ο κ. Νίμιτς.
«Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο «συγκεκριμένη». Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, μίλησε για «εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών», σημειώνοντας: «Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον Πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων, έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά».

Τέλος, σε ερώτηση για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε ότι είναι «οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Κύπρος προσανατολίζεται να πωλήσει τα αποθέματα χρυσού με στόχο να συγκεντρώσει 400 εκατομμύρια ευρώ ώστε να χρηματοδοτηθεί μέρος του σχεδίου διάσωσης. 
Την πληροφορία διαψεύδει η Κεντρική Τράπεζα ενώ από πλευράς Προεδρικού δηλώνουν άγνοια αφού η απόφαση αυτή εναπόκειται πλήρως στην κρίση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως το Reuters επικαλείται έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταγράφει αναλυτικά τις πηγές εσόδων για κάλυψη των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Σε μία άλλη εξέλιξη η ιστοσελίδα ForexLive αναφέρει πτώση της τιμής του χρυσού μετά την πληροφορία για πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει τα αποθέματα χρυσού.

Πηγές SigmaLiveReutersΘα μπορούσε η Ελλάδα να στηριχθεί στη Ρωσία, αν θελήσει κάποια στιγμή να αποτινάξει τον ιδιόρρυθμο «αποικιακό» ζυγό της «χρεοκρατίας»; 
Ποια είναι η γεωπολιτική στόχευση της επίθεσης στην Κύπρο; 
Αυτές ήταν δύο από τις ερωτήσεις που υποβάλαμε στον Αλεξάντρ Ντούγκιν, «εξ απορρήτων» του Βλαντιμίρ Πούτιν, αν τουλάχιστο πιστέψουμε τον αγγλοσαξωνικό τύπο, και πάντως έναν από τους σημαντικότερους σήμερα «γεωπολιτικούς» της Ρωσίας. 
Μαζί του συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την πιθανότητα πολέμου κατά του Ιράν και διάλυσης της Ευρώπης και όχι μόνο. Η συνέντευξη πάρθηκε προτού η κυπριακή κρίση την καταστήσει ακόμα πιο φλέγουσα και έρθουν τα ίδια τα γεγονότα να φωτίσουν τις αναλύσεις.

Εκφραστής της «νέας ρωσικής γεωπολιτικής» και του ρεύματος του «ευρασιανισμού», ο Ντούγκιν συνέβαλε σημαντικά στον ιδεολογικό προσανατολισμό της Ρωσίας του Πούτιν, αλλά και στην πρακτική κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής. Ορισμένες από τις βασικές ιδέες που εξέφρασε ο Ντούγκιν στη δεκαετία του 1990, με πρώτη από όλες τον προσανατολισμό στη σύσταση Ευρασιατικής ‘Ενωσης, με πυρήνα τη Ρωσία, το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, έγιναν έκτοτε ρωσική κρατική πολιτική. «Διαφωνών» επί σοβιετικού καθεστώτος, ο Ντούγκιν προσχώρησε στην εθνικιστική αντιπολίτευση κατά του Γέλτσιν και συνεργάστηκε με διάφορα ρεύματα και της δεξιάς και της αριστεράς, από τον «εθνικομπολσεβίκο» Εντουάρντ Λιμόνωφ έως τον κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνωφ. Οι ιδεολογικο-πολιτικές αναζητήσεις του τον έσπρωξαν τελικά στην επεξεργασία μιας «Τέταρτης Πολιτικής Θεωρίας»,  προορισμένης να υπερβεί τον φιλελευθερισμό, τον κομμουνισμό και τον εθνικισμό, τις τρεις μεγάλες «σχολές» του μοντερνισμού, που θεωρεί παρωχημένες. Ελπίζουμε μελλοντικά να μας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικότερα στις ιδέες αυτού του ρεύματος.

Τέτοιες ιδεολογικές ζυμώσεις και η όλη πολιτική εξέλιξη της «μετακομμουνιστικής» Ρωσίας ξενίζουν ενδεχομένως τον ‘Ελληνα αναγνώστη, που είναι ελάχιστα εξοικειωμένος με τη μετασοβιετική πραγματικότητα. Πάρτε π.χ. τον φέροντα έκφραση παράφρονος υπερεθνικιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόσφσκι, οι «παραλογισμοί» του οποίου ήταν πολύ λογικοί σε μια κατάσταση αληθινής παραφροσύνης που συνόδευσε τη διάλυση της υπερδύναμης και μια τεράστια καταστροφή, όχι μόνο γεωπολιτική, όπως αναγνώρισε αργότερα ο κ. Πούτιν, αλλά επίσης δημογραφική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική.

Είναι αδύνατο να προσανατολιστεί κανείς σωστά σε ότι αφορά τη δυναμική των διαφόρων ρευμάτων ιδεών, απλώς μεταφέροντάς τα και συγκρίνοντάς τα με αυτό που σημαίνουν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταπολεμικής πολιτικής κουλτούρας. Δεν μπορούμε να κρίνουμε την πράξη ενός Αφγανού, ενός Κινέζου, Αφρικανού ή Ιρανού, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κρίνουμε την ίδια πράξη ενός Γάλλου ή ενός Γερμανού, αφαιρώντας δηλαδή τη νοηματοδοτική λειτουργία του ιστορικού τόπου και χρόνου  – όπως και την πίεση που ασκεί η ένοπλος Αμερική και η οικονομική και πολιτιστική παγκοσμιοποίηση σε όλα τα κράτη του πλανήτη. Αν το κάνουμε, καταλήγουμε να μην καταλαβαίνουμε τίποτα.

Συχνά, ο δυτικός τύπος προσάπτει αυταρχισμό στο «καθεστώς» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Λένε π.χ. ότι δολοφονούνται δημοσιογράφοι. Αλλά δεν επέδειξε κανενός είδους ενδιαφέρον ο ίδιος τύπος όταν δολοφονούντο δημοσιογράφοι από τον «χαϊδεμένο» τους Γέλτσιν, τον οποίο μάλιστα ενεθάρρυναν το 1993, όταν διέλυσε δια κανονιοβολισμού (!) το Συνέδριο των Λαϊκών Αντιπροσώπων, το πιο αντιπροσωπευτικά και δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβουλευτικό σώμα σε όλη τη ρωσική ιστορία. 
Το Συμβούλιο της Ευρώπης π.χ. έδωσε ολόκληρο αγώνα για να απαγορευθεί η θανατική ποινή για εγκληματίες στην Ανατολική Ευρώπη. Ουδόλως ενδιεφέρθη για το ότι οι δυτικές οικονομικές συνταγές που εξήχθησαν μαζικά στην πρώην ΕΣΣΔ μετά το 1991, οδήγησαν στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλοί φιλήσυχοι και έντιμοι συνταξιούχοι! Σε μια Ρωσία που «μετέβη» από τη δήθεν «προλεταριακή» δικτατορία στη δήθεν «Δημοκρατία» μιας Μαφιόζικης Ολιγαρχίας. Αφού ανεχτήκαμε και ενθαρρύναμε, οι Δυτικοί, την κυριαρχία των Μπερεζόφσκι και Χοντορκόφσκι, μετά παραπονιόμαστε γιατί εμφανίστηκε η ανάγκη ενός Πούτιν.
 

Ακόμα άλλωστε κι αν δεχθούμε ότι έχουν βάση οι κριτικές στον «μη δημοκρατικό» χαρακτήρα του ρωσικού καθεστώτος, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η ύπαρξη της ΕΣΣΔ παληότερα και της «πουτινικής» Ρωσίας σήμερα ήταν/είναι ένας σημαντικότατος παράγων παγκόσμιας δημοκρατίας, στο μέτρο που εξισορροπεί κάπως τον μονοπολισμό της Αυτοκρατορίας. Επ’ αυτού ρωτήστε τους κατοίκους της πρώην Γιουγκοσλαβίας για να μην πάμε στις ανείπωτες καταστροφές που επισώρευσε σε όλη τη Μέση Ανατολή η δυτική καμπάνια δήθεν υπέρ της δημοκρατίας!

Ρεύματα όπως αυτό του Ντούγκιν, δύσκολα κατανοητά και αντιφατικά στο δικό μας πλαίσιο, προέκυψαν από την αγωνία μιας κοινωνίας που είδε τον μαρξισμό να μετατρέπεται από επαναστατική φιλοσοφία σε απωθητική ιδεολογία μιας αποστεωμένης γραφειοκρατίας και στη συνέχεια είδε τη φιλελεύθερη ιδεολογία και το σύνθημα «Ελευθερία και δολλάρια» να την οδηγεί σε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία του βιομηχανικού κόσμου.

Η διπλή κατάρρευση του (αν)ύπαρκτου σοσιαλισμού και του επίσημου ψευτομαρξισμού που τον συνόδευε από τη μια, του κίβδηλου φιλελευθερισμού που τον διαδέχθηκε από την άλλη, προκάλεσε ένα ιδεολογικό κενό που επιχειρούν τώρα να καλύψουν διάφορα ρεύματα, έχοντας ως κοινό τους παρονομαστή την αντίθεση στη διάλυση της ρωσικής κοινωνίας εσωτερικά, στην ανάδυση διεθνώς μιας «ολοκληρωτικής αυτοκρατορίας της παγκοσμιοποίησης». 

Ερώτ. Επί αιώνες, ‘Ελληνες και Ρώσοι νοιώθουν κοινό πεπρωμένο και ιστορική προοπτική. Η «συναισθηματική» εξίσωση δεν παρήγαγε όμως αντίστοιχα αποτελέσματα. Γιατί; 

Απάντ. Η Ελλάδα έπαιξε τεράστιο ρόλο στη ρωσική ταυτότητα. Μας έδωσε σχεδόν τα πάντα – Πίστη, αλφάβητο, κουλτούρα, κοσμικό όραμα, την πολιτική αντίληψη της Ορθόδοξης Αυτοκρατορίας (το παράδειγμα του Βυζαντίου), την ιδέα της «κοινωνίας», τη φιλοσοφία, το νόμο…Θα μπορούσε να ειπωθεί το ίδιο για όλους τους Ευρωπαίους, αλλά οι δικοί μας δεσμοί είναι βαθύτεροι, πιο οργανικοί, άμεσοι. Εμείς οι Ρώσοι χρωστάμε στους ‘Ελληνες.Αλλά στην πορεία της ιστορίας ‘Ελληνες και Ρώσσοι γνωρίσαμε διάφορες δραματικές στροφές, άλλοτε είμαστε μαζί, άλλοτε χωριστά…Δύσκολο στη διάρκεια μιας συνέντευξης να επισκοπήσουμε επαρκώς όλες τις στροφές…
Ο κόσμος αλλάζει γύρω μας, αλλάζουμε σε συμφωνία μαζί του, αλλά κάτι μένει πάντα ίδιο, η βαθύτερη ταυτότητα. Η ελληνική αντίληψη του κόσμου τονίζει την ουσία. Ας προχωρήσουμε θεωρώντας πιο ουσιώδη σημεία όσα σχετίζονται με τις βαθύτερες ταυτότητες. Ας οικοδομήσουμε μια νέα εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις πάνω τους.

Ε
ρ. Κριτικοί διανοούμενοι και πολιτικοί πιστεύουν ότι η Ελλάδα μετασχηματίστηκε σε πρωτότυπο, ιδιόμορφο είδος «αποικίας χρέους» του χρηματιστικού κεφαλαίου, με τη χρήση του «όπλου χρέους» και των συμφωνιών με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο ελληνικός λαός και το κράτος έχασαν πολλή από την ανεξαρτησία και κυριαρχία που διέθεταν πριν το 2010. Αν αύριο, ο ελληνικός λαός ή/και μια ελληνική κυβέρνηση αποφασίσουν να αρνηθούν το ιδιαίτερο αποικιακό καθεστώς και τις συμφωνίες επί των οποίων βασίζεται, θα μπορούσαν να περιμένουν υποστήριξη και βοήθεια από τη Ρωσία; 

Απαντ. Προκειμένου να προβλέψουμε την πιθανή στρατηγική της σύγχρονης Ρωσίας σε μια τέτοια περίπτωση (που θεωρώ δυνατή και ρεαλιστική) πρέπει να καταλάβουμε τη ρωσική στάση απέναντι στην παρούσα, μεταμοντέρνα, χρηματοκεντρική Παγκόσμια Τάξη. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες.

Πρώτον ο Πούτιν. Είναι προσωπικά αντίπαλος της μονοπολικής παγκοσμιοποίησης, που ελέγχεται από ανώτερους κοσμοπολιτικούς χρηματιστικούς κύκλους και προσπαθεί να αντιδράσει πάντα απέναντι στην προσπάθεια να υπονομευτεί η εθνική ανεξαρτησία ιδίως φιλικών χωρών, αλλά οι δυνατότητές του καθορίζονται από τις περιστάσεις και ο Πούτιν, ως ρεαλιστής, ποτέ δεν επιμένει σε περιπτώσεις που είναι σίγουρος ότι θα χάσει.

Δεύτερο, η υψηλή οικονομική ελίτ της Ρωσίας είναι μερικά ενσωματωμένη στην παγκόσμια ελίτ και συνεχίζει να ακολουθεί εντολές δυτικών κέντρων παρόλη τη δράση του Πούτιν κατά της εξάρτησης και τον αγώνα εναντίον των ολιγαρχών. Αυτή η ελίτ θα πιέσει τον Πούτιν να μείνει μακριά από την Ελλάδα σε μια κρίσιμη κατάσταση, να μην επέμβει.

Τρίτο, ο ρωσικός λαός γενικά γίνεται συναισθηματικά όλο και περισσότερο αντιδυτικός με την έννοια του αντικοσμοπολίτη και αντιφιλελεύθερου. Θα υποστηρίξει μάλλον μια σκληρή γραμμή του Πούτιν στην περίπτωση μιας Ελλάδας που εξεγείρεται εναντίον της παγκόσμιας τάξης και των χρηματιστικών της στρατηγικών

Τέταρτο, πολλά εξαρτώνται από τον ακριβή χρόνο μιας ενδεχόμενης «ελληνικής εξέγερσης» και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή (Τουρκία, Συρία, Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ευρώπη).  
 
Ερ. Πως εκτιμάτε την παρούσα κρίση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας σε ότι αφορά το μέλλον αυτής της ‘Ενωσης - και της Ελλάδας εντός της ‘Ενωσης; Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι πιθανές γεωπολιτικές συνέπειες αυτής της κρίσης, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Απάντ. Υπάρχουν πολλές όψεις. Πρώτα απ’ όλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η παγκόσμια χρηματιστική ολιγαρχία δεν επιθυμούν σταθερή, αναπτυσσόμενη και ανεξάρτητη ηπειρωτική Ευρώπη, αυτή που αντιπροσωπεύει η συμμαχία του γαλλικού Γκωλισμού και του γερμανικού «βιομηχανισμού». Είναι λοιπόν σαφές ότι χρησιμοποιούν τα όργανά τους για να υπονομεύσουν αυτή την Ευρώπη, να κλονίσουν την ενότητά της, να ζημιώσουν την οικονομία της. ‘Ολες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδίως η Ελλάδα εμφανίζουν ευνοϊκές συνθήκες  για τέτοιο παιχνίδι. Η περίπλοκη, δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξυπηρετεί πάρα πολύ μια τέτοια επιδίωξη. Η κρίση μπορεί πολύ εύκολα να πάει από την Ελλάδα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που είναι σε περίπου ανάλογες συνθήκες. Η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ μπορεί ίσως να καταλύσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και να επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στην ‘Ενωση.

Γεωπολιτικά, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απώλεια των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων (η ευρωπαϊκή Heartland είναι η Γαλλία και η Γερμανία) και νίκη του ατλαντικού πόλου (της Θαλάσσιας Ισχύος, αντιπροσωπευόμενης από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την παγκόσμια ολιγαρχία).

Αυτό είναι το κύριο γεωπολιτικό πλαίσιο αλλά το θέμα είναι προφανώς πολύ πιο σύνθετο. Καταρχήν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη θέση των ΗΠΑ ως κράτους και των παγκοσμιοποιητικών χρηματιστικών κύκλων (που ενσαρκώνουν άτομα όπως ο Τζωρτζ Σόρος και η ομάδα Ρότσιλντ). Από την άλλη, η Ευρώπη δεν έχει επαρκή συνείδηση της γεωπολιτικής της ταυτότητας και παρερμηνεύει τη γεωπολιτική αξία και σημασία της ‘Ενωσης, την αντιλαμβάνεται μόνο με οικονομικούς και  φιλελευθερο-κοινωνικούς όρους.

Η Γερμανία η ίδια δρα μερικά ως ευρωπαϊκή δύναμη, υπερασπιζόμενη την Ευρώπη και το ευρώ, μερικά για τα εθνικά της συμφέροντα. Εντούτοις παραμένει περισσότερο ηπειρωτικός παίκτης στα δραματικά γεγονότα. Αν η Ρωσία ήταν πιο ενεργή στη διαδικασία, θάπρεπε να δράσει στην ίδια κατέυθυνση, από κοινού με τη Γερμανία και τη Γαλλία προσπαθώντας να σώσει την ευρωπαϊκή ενότητα ως τον αναγκαίο άξονα του πολυπολικού κόσμου – εξισορροπώντας τις ΗΠΑ και ανατρέποντας τα όνειρα των παγκοσμιοποιητών ή, αν προτιμάτε, τις «συνωμοσίες» τους…

Ερώτ. Εσείς πως «διαβάζετε» τις «βαθειές» στρατηγικές του Χρήματος και των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη;
 

Απάντ. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες και υποθέτω ότι κανείς δεν τις γνωρίζει, εκτός από τον μικρό κύκλο των μυημένων. Στο γεωπολιτικό επίπεδο σας απάντησα ήδη. Η Ελλάδα ως τέτοια είναι μικρής σημασίας για τις ΗΠΑ ή για την παγκόσμια χρηματιστική ολιγαρχία. Αλλά η Ελλάδα είναι ηλιακό πλέγμα (солнечное сплетение, το νευρικό σύστημα πίσω από το στομάχι που αντιστοιχεί επίσης  στο kshetram, το σημείο διέγερσης του σημείου Manipura, τρίτου σημαντικότερου στην ινδουϊστική παράδοση σ.σ.) μιας ζώνης “shatter-belt” σύμφωνα με τον Αμερικανό γεωπολιτικό Collin Gray (μια εξειδικευμένη έννοια της αμερικανικής γεωπολιτικής που συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που την κάνουν αδύνατο σημείο, κάτι σαν γεωπολιτική Αχίλλειο Πτέρνα μιας ευρύτερης δομής, σ.σ.). Γι’ αυτό ένα μικρό (σε παγκόσμια κλίμακα) πρόβλημα στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονες συνέπειες. 

Απομένει να μαντέψουμε αν στην πραγματικότητα (όχι στην επιφάνεια) το status quo είναι τόσο επικίνδυνο για την παγκόσμια ελίτ, που είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει προγράμματα έκτακτης κατάστασης (όπως ενδεχόμενη αποσύνθεση της ΕΕ και πρόκληση σοβαρών περιφερειακών διενέξεων στη ζώνη της Μεσογείου) ή αν διεξάγει «πόλεμο θέσεων», αυξάνοντας τις εντάσεις χωρίς πραγματικά να σπάσει την κλωστή. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ορισμένοι από αυτούς είναι απολύτως κρυμμένοι από μας.

Ερ. Πως εκτιμάτε την κατάσταση γύρω από την Κύπρο; Για παράδειγμα μια γεωπολιτική ανάλυση που διάβασα τελευταία υποστηρίζει ότι πίσω από την κυπριακή κρίση υπάρχει μια «μυστική» γεωπολιτική ατζέντα: να «κλειδωθεί» η Κύπρος σε ισραηλινή ζώνη επιρροής και να αποκλεισθεί, όσο γίνεται, η Ρωσία από τη Μεσόγειο. (σ.σ. η συνέντευξη πάρθηκε πριν τον πρόσφατο παροξυσμό του κυπριακού)
 

Απ. Υπάρχει κάποια πραγματικότητα σε αυτό που λέτε. Η Ρωσία θεωρείται από τις ΗΠΑ και τον «ατλαντισμό» συνολικά ως αντίπαλη δύναμη σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές, πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή, πολύ ανεξάρτητη  (ιδίως επί Πούτιν) για να ελεγχθεί από την Ουάσιγκτον ή τη Wall StreetΛογικά επομένως, η Ναυτική Δύναμη επιδιώκει να διώξει τους Ρώσους από οποιοδήποτε αδύναμο και στρατηγικά σημαντικά σημείο. Η Κύπρος είναι ακριβώς τέτοιο σημείο.

Ορισμένοι αναλυτές ερμηνεύουν την επίθεση των Ισραηλινών κατά του «Μαβί Μαρμαρά» ως πρόσχημα για να φέρουν κοντύτερα Ισραήλ και Ελλάδα (που αντιτίθενται και οι δύο στην Τουρκία) προκειμένου να αναδιατάξουν τις δυνάμεις στην Κύπρο και τελικά να περιορίσουν τη ρωσική επιρροή εκεί. Είναι δυνατό, αν εξετάσουμε τα εμπειρικά δεδομένα – τις συνέπειες που είχαμε. 

Ερ. Μεταξύ ‘Αγκυρας και Τελ-Αβίβ έχουμε τώρα μια σειρά διενέξεις (σ.σ. η συνέντευξη πάρθηκε πριν από την ανακοίνωση της τουρκο-ισραηλινής συμφιλίωσης). Πόσο βαθύ εκτιμάτε το ρήγμα Τουρκίας-Ισραήλ; Τι προβλέπετε για το μέλλον των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων;
 

Απάντ. Ισραήλ και Τουρκία είναι γεωπολιτικά υπο-ηγεμονικά κέντρα. Εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ – όπως και οι Σαουδάραβες και το Κατάρ. Στη μόνη περίπτωση που θα πίστευα σε πραγματικό πάγωμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων θα ήταν μια ευρασιατική, αντι-ατλαντική στροφή της ‘Αγκυρας. ‘Ηταν αρκετά πιθανή πριν από μερικά χρόνια, αλλά μετά την υπόθεση Εργκενεκόν και τη δίωξη των «ευρασιατιστών» και εθνικιστών αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Επομένως δεν είναι σοβαρή η «ρήξη» Ισραήλ-Τουρκίας, αφού υπηρετούν το ίδιο αφεντικό. Το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών προκαθορίζεται πλήρως από τη στάση τους προς την τρίτη δύναμη, τις ΗΠΑ. Δεν είναι αρκετά κυρίαρχες για να δράσουν για δικό τους λογαριασμό. That’s all.

Ερ. Ορισμένοι αναλυτές διαβλέπουν σημεία νέου «ψυχρού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, άλλοι βλέπουν νέα προσέγγιση, ίσως Γιάλτα. Υπάρχει σύγκρουση σχετικά με τη Συρία και το Ιράν, αλλά η Γκαζπρόμ παίρνει συμβόλαια σε Ισραήλ και ιρακινό Κουρδιστάν. Πως εξελίσσονται οι σχέσεις σας με ΗΠΑ και Ισραήλ στη Μέση Ανατολή;
 

Απάντ. Η γεωπολιτική στρατηγική της σύγχρονης Ρωσίας είναι έντονα αμφιθυμική. Από τη μια υπάρχει η επιθυμία του Πούτιν να δημιουργήσει μια πολυπολική παγκόσμια τάξη. Αυτή εξηγεί τη στάση μας στη Συρία και όλα τα άλλα βήματα εναντίον της αμερικανικής ηγεμονίας. Από την άλλη υπάρχει – όπως σας εξήγησα – η συνεχής επιρροή της παγκόσμιας ελίτ στη ρωσική οικονομία κι αυτή είναι στα χέρια των φιλελεύθερων και των δυτικών. Δεν πρέπει επίσης κανείς να αποκλείει εντελώς καιροσκοπικούς λόγους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι σχέσεις Ρωσίας, ΗΠΑ και Ισραήλ (όπως και άλλες διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις που περιλαμβάνουν τη Ρωσία) δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές γραμμικά. ‘Ολοι οι παράγοντες λειτουργούν ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα είδος πουεπίπεδου παιχνιδιού κινούμενων (καταστασιακών) επιδιώξεων.

Ερ. Ποιες πιθανότητες δίνετε σε πόλεμο κατά του Ιράν;

Απ. Λέγονται πολλά για τον πιθανό πόλεμο κατά του Ιράν και μοιάζει κάτι πολύ πιθανό. Η απειλή αυτή λειτουργεί από μόνη της. Βοηθά την αποσταθεροποίηση της πολιτικο-οικονομικής κατάστασης στο Ιράν και πιέζει διαρκώς. Επιμένοντας στην άμεση απειλή πολέμου η Δύση (ΗΠΑ και Ισραηλινοί) διευκολύνουν την εσωτερική αντιπολίτευση να επιτίθεται στους Ιρανούς συντηρητικούς κύκλους, που εκπροσωπεί ο Αχμαντινετζάντ, τελικά στηρίζοντας την ανάγκη «πολιτικών μεταρρυθμίσεων». Δεν είμαι όμως βέβαιος ότι αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι δυνατός ο πόλεμος πραγματικά το πιστεύουν. Το Ιράν δεν περιορίζεται στα σύνορά του, είναι ο σιϊτικός κόσμος συνολικά. Αν θα χτυπήσουν το Ιράν, η αντίδραση θα έρθει στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν και την ίδια τη Σαουδική Αραβία. Θα συσπειρώσει την ιρανική κοινωνία και θα αναγκάσει τη Ρωσία και την Κίνα να ευθυγραμμιστούν με το θύμα της επέμβασης. Θα είναι πολύ δυσκολότερο να το διαχειριστούν από τον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ. 

Το αν θα γίνει πόλεμος εξαρτάται από το βάθος της κρίσης, της οποίας η πραγματική έκταση παραμένει μυστική. Αν γίνει πόλεμος σημαίνει ότι η παρούσα παγκόσμια τάξη σπάει και θα τελειώνει σύντομα.
 

Είναι πολύ ριψοκίνδυνο να αρχίσουν μια τέτοια περιπέτεια, αν μπορούν να διατηρήσουν το στάτους κβο με λιγότερες δαπάνες και άλλα μέσα.

Ερ. Τι έχουμε, «αμερικανική» ή «αυτοκρατορία του χρήματος»;
 

Απ. Καλή ερώτηση…Μερικά αλληλοκαλύπτονται. Η αμερικανική μονοπολική ηγεμονία (υπό την έννοια της ρεαλιστικής σχολής των διεθνών σχέσεων) από τη μια και από την άλλη η παγκόσμια κυριαρχία της κοσμοπολίτικης χρηματιστικής ελίτ (που επίσης την ονομάζουμε ηγεμονία, αλλά με τη γκραμσιανή έννοια). Σε ορισμένους τομείς δρουν σε απόλυτη συμφωνία. ‘Ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ, είναι καλό για τη χρηματιστική ολιγαρχία. Δεν είναι πάντα έτσι, αλλά δεν έχω την τάση να υπερτιμώ τις αντιθέσεις τους. Είναι ένα είδος θεωρίας συνωμοσίας με τη χειρότερη έννοια. Στις ΗΠΑ υπάρχει πράγματι μια ομάδα αποφασιζόντων (decision makers) που καθοδηγούνται από το εθνικό συμφέρον της χώρας τους – είτε κατά το κλασικό ρεαλιστικό παράδειγμα, είτε κατά τον νεορεαλιστικό τρόπο, δεν έχει μεγάλη σημασία.

Υπάρχουν επίσης φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι (πολυεθνικοί/παγκοσμιοποιητές) που προωθούν την αντίληψή τους για παγκόσμια κυβέρνηση. Υπάρχουν επίσης πολλές μεικτές ή υβριδικές μορφές. Αλλά όλοι εκφράζουν αρκετά ανοιχτά τις απόψεις τους και οι συζητήσεις τους αποτελούν το περιεχόμενο του πολύ ακαδημαϊκού τομέα που ονομάζεται «Διεθνείς Σχέσεις». Οι θεωρητικοί συνωμοσιών ασχολούνται με εκδοχές  καρικατούρας ή ντελίριου στις Διεθνείς Σχέσεις.

Για να ξαναθέσω το ερώτημά σας πρέπει να διερωτηθούμε που είμαστε στην αιώνια διαμάχη μεταξύ ρεαλιστών και φιλελεύθερων. Η διαμάχη συνεχίζεται αλλά υπάρχει επίσης βαθιά συναίνεση: καυτές συζητήσεις των μεθόδων δεν πρέπει να κρύψουν την ενότητα σκοπών και την κοινότητα αξιών. Οι αξίες αυτές είναι δυτικές, φιλελεύθερες καπιταλιστικές, οικουμενικές και ρατσιστικές, με την ευρύτερη έννοια του όρου (όπως έχει δείξει ο ‘Αγγλος διεθνολόγος John Hobson στην πρόσφατη και λαμπρή ανάλυσή του για τον «Ευρωκεντρισμό στην Παγκόσμια Πολιτική» - “Eurocentrism in the World Politics”).

Ερ. Η Λατινική Αμερική μετά τον Τσάβες;
 

Απ. Ο Ούγκο Τσάβες ήταν σύμβολο. ‘Εφερε σε πέρας την αποστολή του. Και τόκανε καλά. Νομίζω ότι οι ιδέες μιας «ενδοκεντρικής» και «αντι-ΗΠΑ» τάσης θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στη Λατινική Αμερική, προωθούμενες από άλλους ηγέτες. Ο Τσάβες ήταν τόσο σημαντικός ακριβώς γιατί εκπροσώπησε σε υψηλό επίπεδο αυτό που η απόλυτη πλειοψηφία των Λατινοαμερικανών πιστεύει. Κατόρθωσε έτσι να γίνει αθάνατος. Μεγάλος πολιτικός. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα επιβιώσει του θανάτου του. 

Ερ. Το όραμά σας για τη Ρωσία του 21ου αιώνα;
 

Απ. Η Ρωσία θα γίνει Ευρασιατική ‘Ενωση – ένας μεγάλος χώρος ενωμένος γύρω από τον ρωσικό πυρήνα αποτελούμενος από τις μεγάλες επικράτειες των μετασοβιετικών χωρών, που θα επιβεβαιώνει τον εαυτό του ως ισχυρός και πολυπολικός κόσμος. Αυτός ο πόλος θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο έλξης για διαφορετικές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Ελπίζω ότι η ορθόδοξη Ελλάδα, όπως και ορισμένες κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης θα μπουν μια μέρα στη ζώνη της ευρασιατικής συν-ευημερίας. 

Οι σχέσεις με την Ευρώπη θα είναι στενές και φιλικές, αν η Ευρώπη θα είναι ηπειρωτική (ευρωπαϊκή), ή μάλλον ψυχρές, αν θα ακολουθήσει τη γραμμή των ΗΠΑ και του ατλαντισμού. Πιθανώς θα διασπαστεί και ορισμένα κομμάτια της θα πέσουν υπό ευρασιατικό έλεγχο.

Το Ιράν και η Ινδία θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στον Νότο. Η Κίνα είναι από μόνη της ένας πόλος. Αν κατευθύνει τη δημογραφική της μάζα προς νότον και σεβαστεί το αδύνατο σημείο της ρωσικής Σιβηρίας, θα μπορούσε να είναι αξιόπιστος εταίρος στην πολυπολικότητα.

Ο ισλαμικός κόσμος πιθανώς θα διαιρεθεί σε Σαουδαραβικό, Ουαχαμπιτικό μέρος, φιλο-ΗΠΑ και τις παραδοσιακές μουσουλμανικές κοινωνίες. Το πρώτο μέρος θα είναι αντίπαλος της Ρωσίας, οι δεύτερες σύμμαχοι. 

Ο αμερικανικός Βορράς θα είναι ο πιο σημαντικός εχθρός της Ευρασίας, όπως προβλέπει η κλασική γεωπολιτική. Η Νότιος Αμερική αντίθετα είναι πιθανό να γίνει στενός φίλος, ελκόμενη από την πολύπολικότητα.

Το μέλλον είναι ευρασιατικό και πολυπολικό. Το γεγονός ότι οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δίνει μια καλή ελπίδα στους αδελφούς ‘Ελληνες.

Πηγή


Του Παναγιώτη Κλάδου
Δικηγόρου Χανίων

Ερωτήματα και προβληματισμό προκαλεί πάλι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης με τα όσα δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
«Δεν πρέπει – λέει- να ξεχνά κανείς πως στην Θεσσαλονίκη κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεοτούρκων και συνεπώς ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία».
 • Φιλοδοξεί και σχεδιάζει μήπως την «καθιέρωση» και «ανάδειξη» της Θεσσαλονίκης σε «Λίκνο» της Τουρκικής Δημοκρατίας;
 • Οραματίζεται μήπως και την διοργάνωση επετειακών πανηγυρικών εκδηλώσεων με την συμμετοχή Τούρκων επισήμων, Ελληνοτουρκικούς εναγκαλισμούς και παρελάσεις Τουρκικών στρατιωτικών τμημάτων στους δρόμους της συμπρωτεύουσας;
 • Ποιά επανάσταση «δεν πρέπει να ξεχνά κανείς» και ποια Τουρκική δημοκρατία εννοεί ο κ. Δήμαρχος;
 • Εννοεί το Νεοτουρκικό κομιτάτο «Ένωση και πρόοδος» που έβαλε πρόγραμμα και στόχο τον δια πυρός και σιδήρου εκτουρκισμό όλων των εθνοτικών ομάδων της οθωμανικής αυτοκρατορίας;
Δεν διάβασε δεν άκουσε ποτέ ο κ. Μπουτάρης για τις γενοκτονικές σφαγές τους απαγχονισμούς τις λεηλασίες και τα όλεθρο που εξαπέλυσαν οι Νεότουρκοι στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, και στην Θράκη με σύνθημα «ένα κράτος μια Θρησκεία, μια γλώσσα»:
Για τις Ναζιστικές μεθόδους και τα «τάγματα εργασίας» (αμελέ ταμπουρού) –τάγματα θανάτου- που εφάρμοσαν οι νεαροί βλαστοί της «Τουρκικής Δημοκρατίας» με την καθοδήγηση του Γερμανού στρατηγού Λίμαν φον Σαντερς στρατολογώντας βιαίως εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνορθόδοξους να σπάζουν πέτρες στα βάθη της Ανατολής γυμνοί ρακένδυτοι και τρεφόμενοι με ότι περίσσευε από την τροφή των ζώων.
«Με το σύστημα που σας προτείνω ο θάνατος τους είναι βέβαιος. Αλλά πριν πεθάνουν θα προσφέρουν υπηρεσίες. Οι γυναίκες τους δεν θα γεννούν και η μισητή αυτής ράτσα των Ελλήνων θα ξεκληριστεί και θα χαθεί σε μια γενιά. Αλλά και οι περιουσίες τους θα περιέλθουν στα χέρια των Τούρκων»
Αυτές ήταν οι προτάσεις του σατανικού Γερμανού στις εκθέσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση των Νεοτούρκων.
(ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι: Στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου)

Εκατομμύρια Αρμενίων σφαγιάστηκαν και αφανίστηκαν. Η Γαλλία πρόσφατα αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης μετέφρασε και δημοσίευσε από τα απόρρητα αρχεία του Βερολίνου και της Βιέννης τις εντολές της Τουρκικής Κυβέρνησης προς τους Βαλίδες και τους διοικητές της Αστυνομίας να εξαφανίσουν του πληθυσμούς εκατοντάδων χωριών και πόλεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών «ο αριθμός των Ελλήνων που θανατώθηκαν μόνο στο Πόντο ανέρχεται σε 303.287, 815 κοινότητες, 874 εκκλησίες και 758 σχολεία ισοπεδώθηκαν»
Οι κυβερνήσεις και ο ευρωπαϊκός τύπος ξεσηκώνεται.
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόιντ Τζώρτζ καταγγέλλει «τώρα όπως και πριν οι Τούρκοι γράφουν την ιστορία τους με αίμα εξαλείφοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς με θανάτους και εξορίες».
Αυτές τις μεθόδους τις εφάρμοσαν από το 1914, πέντε χρόνια πριν να πατήσει Έλληνας στρατιώτης στην Μικρά Ασία (Μαΐου 1919)
Αυτό ως επισήμανση και απάντηση σε κάποιους που επιχειρούν σκόπιμα συμψηφισμούς λέγοντας «τους κάνανε πολλά οι στρατιώτες μας και για αυτό μας κάνανε και οι Τούρκοι όσα μας κάνανε».
Για να μην ξεχνά λοιπόν κανείς πως στην Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία» όπως υπερηφανεύεται να δηλώνει ο Δήμαρχος της Συμπρωτεύουσας του αφιερώνω τιμητικά ένα απόσπασμα από το βιβλίου του Αμερικανού διπλωμάτη και συγγραφέα George Horton με τίτλο «η Μάστιγα της Ασίας».
«Αμέσως μετά την πτώση του Αβδούλ Χαμίτ μετατέθηκα στην Θεσσαλονίκη. Η πτώση του «Τυράννου» είχε δημιουργήσει πανηγυρική ατμόσφαιρα όλοι ήταν βέβαιοι ότι οι υπήκοοι της Τουρκίας είχαν επιτέλους ενωθεί και ο καθ’ ένας θα έχει την πλήρη ελευθερία να λατρεύει τον θεό του και να ασχολείται με ειρηνικά έργα.
Πολύ γρήγορα όμως Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι απογοητεύτηκαν. Ο διωγμός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Μακεδονία με την μορφή φόνων με ανησυχητική συχνότητα και θύματα προκρίτους Χριστιανικών κοινοτήτων που τους δολοφονούσαν συνήθως στο κατώφλι του σπιτιού τους.
«Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έκαναν την εμφάνισή τους σμήνη από απελπισμένες χωρικές, ερχόντουσαν να δουν τον Βαλή για να πάρουν νέα για τους άντρες, τους γιούς ή τους αδελφούς τους. Οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν σαρδόνιες. «Φαίνεται πως το έσκασε και σας εγκατέλειψε» ή «Μάλλον έφυγε για την Αμερική».
Ύστερα από λίγο βοσκοί και άλλοι περαστικοί άρχισαν να φέρνουν νέα για πτώματα στα φαράγγια, στις ρεματιές στα βουνά και στα δάση.
Οι παμπάλαια μεθόδους διακυβέρνησης των τούρκων ή τρομοκρατία είχε μπει σε ενέργεια για τα καλά».
Επειδή ο κ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην συνέντευξη του υπερηφανεύτηκε πως στην κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη όταν απελευθερώθηκε το (1912) κυκλοφορούσαν 12 εφημερίδες.
Ας δούμε τι έγραφε μια από αυτές η «Νέα Αλήθεια» την 10η Ιουλίου 1910 επέτειο των δύο ετών από την διακήρυξη του περίφημου «συντάγματος» των Νεοτούρκων.
«Πριν καλά – καλά συμπληρωθούν δύο χρόνια από την εξαγγελία του Συντάγματος… κάθε μέρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ζωντανή εικόνα διωγμού και εξόντωσης έχουμε το
δικαίωμα να ρωτήσουμε τι ακριβώς έχουμε κάνει εμείς οι Οθωμανοί Έλληνες και πρέπει να διωχθούμε με τέτοιο τρόπο».
«Μας δόθηκαν υποσχέσεις ότι τα δικαιώματα μας θα μείνουν ανέγγιχτα, παρ’ όλα αυτά ψηφίζονται νόμοι και μας αφαιρούνται εκκλησίες, σχολεία, νεκροταφεία. Ιερείς και δάσκαλοι ρίχνονται στις φυλακές πολίτες δέρνονται και από παντού ακούγονται θρήνοι και οδυρμοί».
Δυστυχώς παρά τον πλούτο των ιστορικών πηγών που προσφέρονται στον οποιοδήποτε μελετητή διατυπώνονται στις μέρες μας απόψεις και προτάσεις που στοχεύουν στην κατάργηση της εθνικής μνήμης και την ανασκολόπιση της Ελληνικής Ιστορίας.

Σε τούτους τους δύσκολους καιρούς με τις ηθικές, πολιτικές και πολιτισμικές μας αξίες σε πτώση, την οικονομική καταρράκωση και τους κινδύνους για την ίδια την εθνική μας κυριαρχία, κύκλοι, ομάδες και οργανώσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ξένα κέντρα επιδιώκουν πάλι «να εξαφανίσουν τη μισητή ράτσα των Ελλήνων».

Ο πατριωτικός λόγος ενοχοποιείται και κάθε αναφορά σε Ελλάδα – πατρίδα – έθνος χαρακτηρίζεται ρατσιστική και φασιστική.
Δυστυχώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα είναι από τα μέσα και όχι από τα έξω.

Με την σκέψη πως η απάθεια δεν είναι επιλογή καλά είναι να θυμόμαστε πάντα τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα, Δημοκράτη και Αγωνιστή: 
«Ο κυρίαρχος στόχος των Ελλήνων ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα θα πρέπει να είναι ο πατριωτισμός» Μίκης Θεοδωράκης (21-12-2009).
ΥΓ. Αν αυτά που σκέφτεται και δηλώνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης περί «νεοτουρκικής Δημοκρατίας αλλά και προτείνει για τον σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ – να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της συμπρωτεύουσας – τα δήλωνε και τα πρότεινε κάποιος Δήμαρχος στο Ισραήλ για το ναζιστικό κόμμα και τον ηγέτη του θα ‘θελα να ξέρω ποια θα ήταν η τύχη του.