Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

25 Μαρ 2013

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.ά. μήπως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει και τη «λίστα Ερντογάν», δηλαδή λίστα με ονόματα Ελλήνων (χριστιανών και μουσουλμάνων) καταθετών στις Τουρκικές τράπεζες;...

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια Θρακιώτες και όχι μόνο, κατέθεσαν πολλά χρήματα στις τουρκικές τράπεζες.

Είναι επίσης γνωστό ότι αρκετοί χριστιανοί Θρακιώτες επένδυσαν “ατύπως” (με ονόματα Τούρκων πολιτών) στο Τουρκικό χρηματιστήριο (μετά τη μεγάλη βουτιά του 1999 στο Ελληνικό) και τα λεφτά τους κυριολεκτικά πολλαπλασιάστηκαν από τις υπεραξίες του καλπάζοντος τουρκικού χρηματιστηρίου, με κορυφή τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες σκυροδέματος κλπ. Πολλά από αυτά τα χρήματα επέστρεψαν σταδιακά στην Ελλάδα. 

Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων και χρυσού... (κυρίως λίρες) μέσα στα αυτοκίνητά τους, σε βαλίτσες, στα ρούχα τους και σε ό,τι άλλο μπορούν να σκεφθούν. Είναι αρκετοί αυτοί που συνελήφθησαν με ποσά που ξεπερνούν τα 700.000 ευρώ. Ειδικά, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές από όλη την Ελλάδα, κάνουν συχνά «τουριστικές εκδρομές στην Τουρκία».

Βέβαια, υπάρχει και πολύ μαύρο χρήμα που κατατίθεται στην Τουρκία, από εθνικιστές οι οποίοι θεωρούν ότι το να κλέβουν το ελληνικό κράτος είναι εθνική (τουρκική) πράξη.
Υποκαταστήματα τραπεζών στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Προύσσα, Αδριανούπολη και Κεσσάνη είναι πλημμυρισμένα από μη φορολογημένες καταθέσεις Ελλήνων (μουσουλμάνων) πολιτών. 

Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει ΑΜΕΣΩΣ να πιέζει την Τουρκία να δώσει λίστα με τους Έλληνες πολίτες (μουσουλμάνους και χριστιανούς) καταθέτες στις Τουρκικές τράπεζες. Εκεί να δείτε τι λαβράκια και τι φοροδιαφυγή θα αποκαλυφθεί.

Εμείς, εκτιμούμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή δημιουργίας εντυπώσεων, ότι τα ποσά της λίστας Λαγκάρντ, είναι μικρό κλάσμα των χρημάτων της λίστας Ερντογάν…

Πηγή: Ζαγάλισα

Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ...
Τoυ W. Munchau 

Είχα κάνει μια παρόμοια, αν και λιγότερο δραματική πρόβλεψη το 2006, όταν είχα γράψει ότι η κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι προσέφερε στην Ιταλία την τελευταία ευκαιρία να διατηρήσει μια βιώσιμη θέση στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση του κ. Πρόντι δεν έκανε τίποτα. Οι 10 μέρες το 2011 πέρασαν χωρίς αποτέλεσμα. Είναι 2013, το ευρώ είναι ακόμα εδώ, η Ιταλία είναι ακόμα εντός – και ακόμα κάνω προβλέψεις. 
Χωρίς δισταγμό, αποφασίζω σήμερα «να παίξω τα ρέστα μου»...

Μια ευρωζώνη που περιλαμβάνει χώρες τόσο διαφορετικές όσο η Γερμανία και η Κύπρος δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ακόμα και αν η ΕΕ και η Κύπρος καταφέρουν να φτάσουν σε ένα συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής.

Μια τραπεζική ένωση που θα συνδύαζε εποπτεία, εξυγίανση και εγγύηση καταθέσεων θα αποτελούσε μια ελάχιστη ικανή συνθήκη για να επιτρέψει σε ένα ανομοιογενές νομισματικό σύστημα να προχωρήσει ενάντια στα προγνωστικά.
Θα είχε λύσει σίγουρα τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών. Αλλά η ευρωζώνη δεν έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση. Δεν θα έχει μια τέτοια τραπεζική ένωση σε πέντε χρόνια. Η Γερμανία την απορρίπτει γιατί είναι πολύ ακριβή για τον Γερμανό φορολογούμενο. Είναι ειρωνικό, αλλά θα την απέρριπτε και η Κύπρος, γιατί θα σκότωνε το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας ως ένα offshore κέντρο για ξένους καταθέτες.
Όποια τραπεζική ένωση και αν δημιουργηθεί τελικά στο μέλλον, θα είναι άσχετη με την κρίση.

Αυτό που συνέβη στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα δεν έχει κάποια βαθιά αιτία. Αλλά αποτελεί μια τέλεια αντανάκλαση του προβλήματος συλλογικής δράσης της ευρωζώνης. Αυτή η τελευταία κλιμάκωση ξεκίνησε από μια επικίνδυνη συμφωνία να γίνει bail – in σε ανασφάλιστους καταθέτες. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά από οικονομικά αλλά στα νομικά είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι. Η σπουδαία ιδέα ήταν να μην επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω από 100.000, αλλά να φορολογηθούν. Δεν συνειδητοποίησαν ότι αν πάρουν πίσω την υπόσχεση που ενυπάρχει στην εγγύηση καταθέσεων, βρίσκονται σε χρεοκοπία (default) και σε κίνδυνο να ξεσπάσει bank run.

Το κυπριακό κοινοβούλιο είχε δίκιο που απέρριψε ως τρελή την συμφωνία αυτή. Αλλά στη συνέχεια η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε τρία διαδοχικά λάθη
Το πρώτο ήταν η απόφαση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να ζητήσει βοήθεια από τη Ρωσία. Αντί να εργαστεί με την ευρωζώνη, εργάστηκε ενάντια σε αυτήν. Οι Γερμανοί ειδικότερα, αντιμετώπισαν την κίνηση αυτή ως ιδιαίτερα εχθρική. Επίσης, ήταν μια άστοχη κίνηση γιατί οι Ρώσοι απέρριψαν την προσφορά.

Το δεύτερο ήταν η απόφαση να μην επικοινωνήσουν με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το euro working group κατά τη διάρκεια τριών κρίσιμων ημερών της προηγούμενης εβδομάδας.

Το τρίτο ήταν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης την Τρίτη να δημιουργήσει ένα ταμείο αλληλεγγύης με μια επιδρομή στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Την Παρασκευή απορρίφθηκε από την Άγκελα Μέρκελ με συνοπτικές διαδικασίες.

Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, ακολουθώντας στενά εθνικά συμφέροντα, απέτυχαν να υπερασπιστούν το κοινό καλό. Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος που θέλω να τονίσω, δεν είναι κάποιο μεγάλο ατύχημα. Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβεί. Αλλά υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις επανειλημμένα λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις της ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις είναι αργές αλλά αθροιστικές.

Από αυτές, η πιο επιβλαβής είναι η πολιτική της ασύμμετρης προσαρμογής μέσω της λιτότητας. Οι τράπεζες στην Κύπρο αποτυγχάνουν τώρα γιατί νωρίτερα απέτυχαν το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές τράπεζες και γιατί η ευρωζώνη επέβαλε την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και στην Ιταλία ήταν η λιτότητα που μετέτρεψε την ύφεση σε βαθιά οικονομική κρίση. Και αυτή με τη σειρά της μεταμόρφωσε ένα αντιευρωπαϊκό, αντικαθεστωτικό κίνημα διαμαρτυρίας στο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο ιταλικό κοινοβούλιο στις τελευταίες ιταλικές εκλογές.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ο ηγέτης του, ο Μπέπε Γκρίλο, να καταλήξει με την απόλυτη πλειοψηφία, αν διενεργηθεί νέος γύρος εκλογών αργότερα το 2013.Αν τουλάχιστον η λιτότητα στο Νότο είχε αντισταθμιστεί με δημοσιονομική επέκταση στο Βορρά, η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα ήταν σε μακροοικονομικό επίπεδο ουδέτερη. Αλλά από τη στιγμή που ο Βορράς ακολούθησε και αυτός τη λιτότητα, η ευρωζώνη κατέληξε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα εν μέσω ύφεσης.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η οικονομική προσαρμογή δεν μπορεί να επιτευχθεί. Χωρίς αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην κρίση.

Πιστεύω εδώ και καιρό ότι είναι αδύνατο για τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να είναι μαζί σε μια νομισματική ένωση με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Είτε οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν να προσαρμοστούν με πιο συμμετρικό τρόπο, πολιτικά και οικονομικά ή το πείραμα αυτό θα λάβει τέλος.

Η πρόβλεψη που έκανα το Νοέμβριο του 2011 και την οποία επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι κάποια μέρα πιθανότητα θα λήξει, αν και η μέρα αυτή μπορεί να είναι ακόμα μακριά. Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα οι διάφορες κυβερνήσεις να κάνουν τελικά το σωστό, αλλά τρία χρόνια διαχείρισης της κρίσης οδηγούν σε άλλο συμπέρασμα. Με την τρέχουσα πολιτική, θα αναγκαστούν δύναμη για να συνεχίσουν να πηγαίνουν ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

Δεν χρειάζεται να είσαι ευρωσκεπτικιστής για να καταλήξεις ότι μια τέτοια νομισματική ένωση είναι και βαθύτατα ανήθικη. 


Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης ξεσήκωσε το Γένος για ελευθερία ή θάνατο, ο Νικηταράς παρομοίασε τη μάχη του Ελληνισμού με την αναμέτρηση στις Θερμοπύλες κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανών ζήτησε να αποτραπεί η διχόνοια στο όνομα της πίστης και της πατρίδας.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία από τις ημερομηνίες – σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σε μια γωνιά γης στην οποία γεννήθηκε, έζησε κι αναπτύχθηκε ο πολιτισμός.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, καθώς και με την κατάκτηση κάθε σημείου που υπήρχαν Έλληνες χάθηκε κάθε έννοια ανεξαρτησίας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως διαπιστώνουν σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές, ο ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.

Διωγμοί, σφαγές, βίαιος εξισλαμισμός, παιδομάζωμα ήταν μερικές από τις μεθόδους που μετήλθαν οι Οθωμανοί για να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έθνος επέζησε από μια «Οδύσσεια» χάρη στη συσπείρωσή του σε εθνικούς θεσμούς, όπως η εκκλησία, στις κοινότητες με την ορθοδοξία ως βασικό χαρακτηριστικό και φυσικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Με επιμονή και επιμονή οι Έλληνες προετοίμαζαν την εξέγερσή τους. Ήδη πριν έγιναν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλά το πρωϊνό της 25ης Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού, άναψε το φυτίλι της επανάστασης.

Δεν γνωρίζουμε τις εκδοχές που παρουσιάζουν ορισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας. Γνωρίζουμε ότι βροντοφώναξε την απόφαση των Ελλήνων για Ελευθερία ή Θάνατο.

Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Κολοτρώνη. Έλεγε ότι 

...«όταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως οι Τούρκοι είναι πολλοί και κρατούν τα κάστρα, σαν βροχή έπεσε σε όλους μας ο πόθος για την ελευθερία και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι σε αυτόν τον κόσμο αποφασίσαμε να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε».

Αυτή είναι η αλήθεια. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μία από τις ευγενέστερες και ιερότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας και συγκρίνεται με αυτήν στη Γαλλία, το 1789. Μόνο που η ελληνική επανάσταση είχε συγκινητικότερη διάσταση και υψηλότερα ιδανικά. Δεν ήταν απλά μια κοινωνική εξέγερση. Ήταν ξεσηκωμός πολιτικός, πολιτιστικός και με επίκεντρο τον άνθρωπο που διεκδικεί δικαιώματα, ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη από έναν ανελέητο ζυγό.

Ποιος δεν μπορεί να θυμηθεί την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα πάθη των ελεύθερων πολιορκημένων της ιερής πόλης, όπως αποκάλεσε τον κλήρο και το λαό ο Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο ποιητικό σύνθεμά του. Από το ανθρώπινο επίπεδο, η εξιστόρηση αυτού του σημαντικού γεγονότος πήρε τη διάσταση του μυθικού.

Οι θυσίες σε Μεσολόγγι και Μανιάκι

Η θυσία των Ελλήνων στο Μεσολόγγι απέδειξε σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την ελευθερία. Κανείς δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να μην επισημάνει ότι στις κρισιμότερες στιγμές του Αγώνα, το 1824, η διχόνοια και οι εμφύλιες διαμάχες κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον επικό αγώνα των Ελλήνων.

Ο άνισος αγώνας του Παπαφλέσσα με τους πολεμιστές του στο Μανιάκι και ο ηρωϊκός θάνατός τους στις 16 Μαΐου 1825 αποτέλεσε την ύστατη πράξη αυτοθυσίας ενός ανθρώπου που πίστεψε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στην ιδέα της απελευθέρωσης.

Και ποιος θα περίμενε να επαναληφθεί με διαφορετικούς όρους έναν γεγονός ανάλογο με τη μάχη που έδωσε ο Λεωνίδας με τους «300» απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ξέρξη. Μετά το πέρας της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε επίμονα να μεταφέρουν ενώπιόν του τον νεκρό Παπαφλέσσα.

Όταν οι στρατιώτες τού έφεραν το ακέφαλο πτώμα του πελοποννήσιου οπλαρχηγού, διέταξε να τον στήσουν όρθιο πάνω σε ένα δέντρο. Αιώνες πριν, μετά τον θάνατο όλων των Ελλήνων στην μάχη των Θερμοπυλών ο Ξέρξης διέταξε να βρεθεί το άψυχο σώμα του Λεωνίδα. Μόλις βρέθηκε, ζήτησε να τον αποκεφαλίσουν και να το στήσουν όρθιο.

Ακόμα και η ιδέα αυτών των γεγονότων δείχνει ποιος είναι ο Έλληνας, ο οποίος στην πορεία των αιώνων παρέμεινε ρομαντικός, ονειροπαρμένος, αλλά και αγωνιστής που πολεμά λυσσαλέα. Στα εννιά χρόνια της Επανάστασης δόθηκε επικός αγώνας στο όνομα της ελευθερίας, παρά τις εμπλοκές «Μεγάλων Δυνάμεων» που υπολόγιζαν σε κέρδη από την απελευθέρωση και σε μια ιδιότυπη κηδεμονία ενός μικρού βασιλείου στην εσχατιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τυπικά, η Ελλάδα έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος στις 3 Φεβρουαρίου 1830 όταν υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

Η συνέχεια του Ελληνισμού

Είτε το θέλουμε, είτε όχι η εκκλησία ήταν αυτή που λειτούργησε ως «κιβωτός του Νώε» για να επιβιώσει ο Ελληνισμός. Και δεν μιλάμε για το παπαδαριό του ιερατείου αλλά για ιερείς με πολλά κότσια που βρέθηκαν στο πλευρό του λαού.

Η συνέχεια της παράδοσης και η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας διατηρήθηκε χάρη στην εκκλησία. Υπήρξαν ανώνυμοι ιερείς που έγιναν δάσκαλοι, παιδαγωγοί και σημαιοφόροι της εθνικής ιδέας, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους.

Δεν επισήμανε άδικα στην προκήρυξή του ο Δημήτριος Υψηλάντης τη φράση «μαχού υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Αν δεν ήταν έτσι, ούτε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα έλεγε την αμίμητη φράση:  


«Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και δεν την παίρνει πίσω».

Αν η παράδοση, οι ρίζες, η γλώσσα και τα κοινά χαρακτηριστικά των Ελλήνων θα είχαν φθαρεί δεν θα είχε γίνει η Επανάσταση του 1821. Αναφέραμε την ομοιότητα ανάμεσα στον Παπαφλέσσα και τον Λεωνίδα της Σπάρτης. Φρόνιμο είναι να αναφέρουμε ότι ύστερα από 24 αιώνες ζωντανής ιστορίας, στα Δολιανά ανεφώνησε ο Νικηταράς προς τα ασκέρια των αγαρηνών:  

«Σταθείτε Πέρσαι να πολεμήσουμε»...

... έτσι δρασκελίζει 24 αιώνες Ελληνικής ιστορίας.

Τυχαίο; Όχι αν αντιγράψουμε από τον Μακρυγιάννη

«Πάμε να ιδούμε τους Έλληνες εις το μέρος όπου κατοικούνε να βρούμε το γέρο Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Θεμιστοκλή, τον λεβέντη Λεωνίδα και να τους ειπούμε, της χαροποιές ειδήσεις, ότι αναστήθηκαν οι απόγονοί τους».

Το ηθικό δίδαγμα είναι η διατήρηση των παραδόσεων και της ενότητας του Ελληνισμού πέρα και μακρυά από το σαράκι της διχόνοιας, το οποίο έπληξε τον Αγώνα του ’21 και καλλιεργείται πάλι από ξένα κέντρα στα σωθικά της κοινωνίας.

Τα μελανά σημεία

Λίγοι αναφέρονται στη διχόνοια που κόντεψε να ανατρέψει κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία. Κάποιοι λένε ότι όπως η διχόνοια αποτελεί κατάρα κωδικοποιημένη στα χρωματοσώματα και τα γονίδιά μας. Τη σκιαγράφησε ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» αναδεικνύοντας την τραγικότητα του Κρέοντα αλλά και αιώνες αργότερα ο Νίκος Καζαντζάκης στην τραγωδία «Μέλισσα» με σημείο αναφοράς τον τύραννο της Κορίνθου Κύψελο.

Κατά την έναρξη της επαναστάσεως, οι αγωνιστές ενωμένοι, μονιασμένοι, νικούσαν τον Τούρκο. Μόλις όμως απομακρύνθηκε κάπως ο κίνδυνος, ξέσπασε η επιδημία, άρχισε η φαγωμάρα.

Την άνοιξη του 1825 τα πράγματα είχαν ξεφύγει τελείως. Στο Ναύπλιο, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός είπε στον Παπαφλέσσα: 

«Δεν θέλουμε να εννοήσουμε ότι τίποτε δεν εκάμαμε νικήσαντες τους Τούρκους, αν δεν νικήσουμε και σύντομα μάλιστα τα πάθη μας. (…) Η διχόνοια, να ο μεγάλος εχθρός. Αυτή ξεθεμελιώνει σπίτια, ρημάζει λαούς και βασίλεια. Αυτή θα μας φάει…».

Στον Εθνικό Ύμνο, ο Διονύσιος Σολωμός χαρακτήρισε τη διχόνοια «δολερή» και την παρουσίασε να κρατά ένα σκήπτρο το σύμβολο της εξουσίας και χαμογελαστά να το υπόσχεται σ’ όλους. Γι’ αυτό κι ο Μακρυγιάννης έφθασε στο σημείο να παραδεχθεί ότι...

...«τα πολλά εγώ δεν κατόρθωσαν να γίνουν εμείς».

Η διχόνοια οδήγησε τους Έλληνες στους «προστάτες»

Τότε οι «Μεγάλες Δυνάμεις» και σήμερα οι «δανειστές» και οι «διεθνείς τοκογλύφοι». Η ιστορία του Ναυαρίνου και η επέμβαση των προστατιδών δυνάμεων αποδεικνύει ότι χωρίς ενότητα θα είμαστε πάντα μικροί και ελεγχόμενοι… Κι αυτά δεν τα λέμε εμείς αλλά οι πρωταγωνιστές του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους κι έγιναν ήρωες.

Πηγή: Νewsbomb.gr

Ισχυρά στοιχεία ότι οι περίπου 15 Αλβανοί που επέδραμαν στην φυλακή των Τρικάλων και απελευθέρωσαν τους έντεκα ομοεθνείς τους (οι τρεις συνελήφθησαν λίγο μετά) δεν ήταν απλοί κακοποιοί, αλλά ομάδα με υψηλή εκπαίδευση και στρατιωτική πειθαρχία έχουν οι αρχές ασφαλείας της χώρας. 
 
Με απλά λόγια θεωρούν ότι είχαμε την πρώτη ένοπλη παρουσία μελών του UCK στην Ελλάδα και μάλιστα κατά οχυρωμένου στόχου και ύπαρξης ένοπλων φρουρών με άριστα αποτελέσματα ως προς την τελική έκβαση.

Στοιχεία που παραπέμπουν σε εμπειροπόλεμους Αλβανούς από συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο ή στην αλβανική περιοχή του Τέτοβου στα Σκόπια: 


Η ορθή χρήση χειροβομβίδων και τα στοχευμένα πυρά κάλυψης των Αλβανών που δραπέτευαν, αλλά και ο τρόπος που έσβησαν τα ίχνη τους παγιδεύοντας το αυτοκίνητο που τους μετέφερε με χειροβομβίδες δείχνει άριστη στρατιωτική εκπαίδευση από παραστρατιωτική μονάδα.

Φυσικά εντυπωσιάζει και ο τρόπος διαφυγής τους και το γεγονός ότι έδειχναν πολύ σίγουροι για τις κινήσεις τους καθ' οδόν προς τις φυλακές των Τρικάλων και ενώ μετέφεραν όλο αυτό το οπλοστάσιο.

Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η ομάδα των 15 ατόμων που προσέβαλε την εξωτερική φρουρά των φυλακών στα Τρίκαλα ήταν άψογα οργανωμένος και σχεδιασμένος με στρατιωτική συνέπεια ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση. 

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα σημεία προσέγγισης

Ψύχραιμοι έδωσαν μάχη επί 45' με τους φρουρούς των εξωτερικών φυλακίων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η απόδραση. Σύμφωνα με το defencenet.gr, τα στοιχεία που έχουν οι αρχές συγκλίνουν στο ότι υπήρξε και δεύτερη ομάδα κάλυψης ανεπτυγμένη στις οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στην φυλακή προκειμένου να τις αποκόψουν αν χρειαζόταν!

Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν εννέα χειροβομβίδες από τς οποίες εξερράγησαν οι επτά.


Eθνική επέτειος σήμερα, και το δεύτερο ελληνικό κράτος, η Κύπρος, στέκεται και ισσοροπεί στο χείλος της αβύσσου. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου έχει τελειώσει, το ίδιο και η οικονομία συνολικά, μετά την απόφαση του Eurogroup για ισοπεδωτικό κούρεμα 30 ή 40% στις καταθέσεις. 

Με χαμένες τις καταθέσεις άνω των 100.000 στη Λαϊκή, με κουρεμένες τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, με ομολογιούχους και μετόχους τραπεζών κατεστραμμένους, σχεδόν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Κύπρου έχουν υποστεί εκτεταμένη και σοβαρή οικονομική ζημία. Οικονομικός Αττίλας. Και η πολύπαθη Κύπρος έχει μπροστά της μέρες και μήνες και ίσως χρόνια αβεβαιότητας.

Τα λέει όλα το BBC: 

''Στην Κύπρο μπορείς να βρεις εύκολα ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα να βγουν από το ευρώ. Ομως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κίνδυνος να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη απομακρύνθηκε. Για τις Βρυξέλλες αυτό είναι ένα βραβείο ικανοποιητικό''.

Χάσαμε ιστορικές ευκαιρίες. Κουραστήκαμε -προ παντός και εμείς εδώ στην έπαλξη που λέγεται ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.- να κρατάμε όρθιες τις σημαίες της αντίστασης, να υπερτονίζουμε και να μαχόμαστε για κοινές δράσεις Αθηνών και Λευκωσίας, για συνεργασία σε κάθε επίπεδο, στην λογική ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ-ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ-ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Από την Κύπρο, που αντί να ενωθεί με την Ελλάδα (με συνένοχους Αβέρωφ-Καραμανλή-Μακάριο) έγινε ανεξάρτητο κράτος, ξεκίνησε μια ιστορική ανωμαλία. Που μέσα από το μαύρο 1974 διαιωνίζεται ως σήμερα.

Σήμερα λοιπόν, επέτειο της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου, ο δρόμος για ενιαίο Ελληνισμό, από Οθωνούς μέχρι Παραλίμνι, για μας δεν έκλεισε, είναι χαραγμένος, περιμένει την περπατησιά μας. Δύσκολος κι ανηφορικός ο δρόμος, ναι. Ας κρατηθούν έξω οι πολιτικάντηδες Αθηνών-Λευκωσίας, οι ένοχοι για το σημερινό κατάντημα. Μακριά κι αυτοί που ανέκαθεν αφθονούσαν στον τόπο: Οι προδότες. Που ξεπούλαγαν ότι κέρδιζαν οι αγωνιστές. Από τον Εφιάλτη μέχρι τον Χριστοφοράκο, ίδια πρόσωπα και ίδιο ξεπούλημα. Μακριά από μας και οι κάθε λογής “Dead man walking” (έτσι χαρακτηρίζει τον Αναστασιάδη ο ''Guardian''). '' Όξω ρε γαιδούρια'' που θα έλεγε κι ο γέρος του Μωρηά. ''Φωτιά και τσεκούρι !''

Τα παγκόσμια αφεντικά και οι εντολοδόχοι τους όμως, τα πολιτικά μειράκια τύπου Μέρκελ ή Λαγκάρντ ή Μπαρόζο, λογαριάζουν λάθος. Δεν είναι όλα αριθμοί. Η οικονομία επηρεάζει, πολύ ίσως. Αλλά δεν καθορίζει!

Απόψε ο Ελληνισμός, ότι κι αν αποφασίσει η κυπριακή Βουλή, θα γιορτάσει μέσα στην ψυχή του καθενός από εμάς. Ανάσταση υπάρχει εκεί που υπάρχουν τάφοι. Πάντα έτσι γινόταν. Μόνο που θα απαιτηθεί κόστος από την Ιστορία για να σταθούμε όρθιοι ! Η φωτιά που άναψε, σε Ελλάδα και Κύπρο, ή θα μας αφανίσει ή θα τη σβήσουμε. Μόνο που συχνά, η Ιστορία θέλει τις φωτιές να μην σβήνουν με νερό. Αλλά με αίμα...

Είμαστε έτοιμοι!Στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Δευτέρας όλο το κείμενο συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, μετά από ολονύχτιο θρίλερ στις διαπραγματεύσεις. Τι προβλέπεται για την τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή

Μετά από μία δραματική συνεδρίαση του Eurogroup και αφού χρειάστηκαν πολύωρες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το κείμενο της συμφωνίας δόθηκε τα ξημερώματα στη δημοσιότητα.

Διαβάστε την μετάφραση του κειμένου της συμφωνίας με το Eurogroup:


To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.

Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.

Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.

Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.

Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.

Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ' αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup θα καλοσόριζε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Κύπρο εξασφαλίζει τη βιωσημότητα του προγράμματος.

Το Eurogroup αναμένει πως οι Κυπριακές Αρχές και η Κομισιόν, σε συνεργασία με ΕΚΤ και ΔΝΤ, θα εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου.

Τα συμφωνηθέντα:

1) Η Λαϊκή θα προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των κατόχων ομολόγων καθώς και των μη εγγυημένων καταθέσεων.

2) Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα κλείσει εν καιρώ.

3) Με την πάροδο κάποιου διαστήματος η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Το χρέος ύψους 9 δις της Λαϊκής προς τον ΕΛΑ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Μόνο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένοι έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

4) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των σχετικών κανονισμών.

5) Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος των μη ασφαλισμένων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

6) Η απόδοση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει απόδοση ύψους 9% με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

7) Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως ασφαλισμένοι σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ε.Ε.

8)Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών. (Mετάφραση από το sigmalive Κύπρου)

Eurogroup Statement on Cyprus


25/03/2013 - Statement

The Eurogroup has reached an agreement with the Cypriot authorities on the key elements necessary for a future macroeconomic adjustment programme.

This agreement is supported by all euro area Member States as well as the three institutions. The Eurogroup fully supports the Cypriot people in these difficult circumstances.

The programme will address the exceptional challenges that Cyprus is facing and restore the viability of the financial sector, with the view of restoring sustainable growth and sound public finances over the coming years.

The Eurogroup welcomes the plans for restructuring the financial sector as specified in the annex. These measures will form the basis for restoring the viability of the financial sector. In particular, they safeguard all deposits below EUR 100.000 in accordance with EU principles.

The programme will contain a decisive approach to addressing financial sector imbalances. There will be an appropriate downsizing of the financial sector, with the domestic banking sector reaching the EU average by 2018. In addition, the Cypriot authorities have reaffirmed their commitment to step up efforts in the areas of fiscal consolidation, structural reforms and privatisation.

The Eurogroup welcomes the Terms of Reference for an independent evaluation of the implementation of the anti-money laundering framework in Cypriot financial institutions, involving Moneyval alongside a private international audit firm, and is reassured that the launch of the audit is imminent. In the event of problems in the implementation of the framework, problems will be corrected as part of the programme conditionality.

The Eurogroup further welcomes the Cypriot authorities' commitment to take further measures. These measures include the increase of the withholding tax on capital income and of the statutory corporate income tax rate. The Eurogroup looks forward to an agreement between Cyprus and the Russian Federation on a financial contribution.

The Eurogroup urges the immediate implementation of the agreement between Cyprus and Greece on the Greek branches of the Cypriot banks, which protects the stability of both the Greek and Cypriot banking systems.

The Eurogroup requests the Cypriot authorities and the Commission, in liaison with the ECB, and the IMF to finalise the MoU at staff level in early April.

The Eurogroup notes the intention of the Cypriot authorities to compensate potential individual victims of fraudulent practices, in line with established legal and judicial procedures, outside the programme.

The Eurogroup takes note of the authorities' decision to introduce administrative measures, appropriate in view of the present unique and exceptional situation of Cyprus' financial sector and to allow for a swift reopening of the banks. The Eurogroup stresses that these administrative measures will be temporary, proportionate and non-discriminatory, and subject to strict monitoring in terms of scope and duration in line with the Treaty.

Against this background, the Eurogroup reconfirms, as stated already on 16 March, that – in principle - financial assistance to Cyprus is warranted to safeguard financial stability in Cyprus and the euro area as a whole by providing financial assistance for an amount of up to EUR 10bn. The Eurogroup would welcome a contribution by the IMF to the financing of the programme. Together with the decisions taken by Cyprus, this results in a fully financed programme which will allow Cyprus' public debt to remain on a sustainable path.

The Eurogroup expects that the ESM Board of Governors will be in a position to formally approve the proposal for a financial assistance facility agreement by the third week of April 2013 subject to the completion of national procedures.

Annex

Following the presentation by the Cyprus authorities of their policy plans, which were broadly welcomed by the Eurogroup, the following was agreed:

1. Laiki will be resolved immediately - with full contribution of equity shareholders, bond holders and uninsured depositors - based on a decision by the Central Bank of Cyprus, using the newly adopted Bank Resolution Framework.

2. Laiki will be split into a good bank and a bad bank. The bad bank will be run down over time.

3. The good bank will be folded into Bank of Cyprus (BoC), using the Bank Resolution Framework, after having heard the Boards of Directors of BoC and Laiki. It will take 9 bn Euros of ELA with it. Only uninsured deposits in BoC will remain frozen until recapitalisation has been effected, and may subsequently be subject to appropriate conditions.

4. The Governing Council of the ECB will provide liquidity to the BoC in line with applicable rules.

5. BoC will be recapitalised through a deposit/equity conversion of uninsured deposits with full contribution of equity shareholders and bond holders.

6. The conversion will be such that a capital ratio of 9 % is secured by the end of the programme.

7. All insured depositors in all banks will be fully protected in accordance with the relevant EU legislation.

8. The programme money (up to 10bn Euros) will not be used to recapitalise Laiki and Bank of Cyprus.

The Eurogroup is convinced that this solution is the best way forward for ensuring the overall viability and stability of the Cyprus financial system and its capability to finance the Cyprus economy.

Πηγή: News247

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

"Αυτό που κάναμε την περασμένη νύκτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων", δήλωσε προς το Ρόιτερς και τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάσιελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

"Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων" άνω των 100.000 ευρώ.
"Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε, 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κιδνύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. "Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε".

Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η νέα προσέγγιση για χώρες της ευρωζώνης που έχουν τραπεζικούς τομείς με υψηλή μόχλευση, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, καθώς και για άλλες χώρες με τραπεζικά προβλήματα, όπως η Σλοβενία, ο Ντάισελμπλουμ είπε πως θα πρέπει να συρρικνώσουν τις τράπεζες.

"Σημαίνει, αντιμετώπισε το θέμα πριν σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ενίσχυσε τις τράπεζές σου, ρύθμισε τα ισοζύγιά σου και συνειδητοποίησε πως, αν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημά σου. Εσύ είσαι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις".

Αυτή η αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, για την οποία ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε πως πρόκειται για μια στρατηγική στροφή εκ μέρους αυτών που αποφασίζουν την πολιτική στην ΕΕ, έχει συνέπειες στο πώς θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες και στο πώς θα αντιδρούν οι αγορές.

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα που έχει κάνει τα τρία τελευταία χρόνια η ζώνη του ευρώ ήταν η ίδρυση ενός μηχανισμού διάσωσης με εγγυήσεις και κεφάλαιο 700 δισεκ. ευρώ -- του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η προσδοκία ήταν ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα από τα μέσα του 2014 τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Τώρα ο Ντάσιελμπλουμ λέει πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ΕΜΣ.

"Θα πρέπει να επιτύχουμε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε να σκεφτούμε καν την άμεση ανακεφαλαιοποίηση", δήλωσε. "Πιστεύω πως η προσέγγιση πρέπει να είναι, ας αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τραπεζών πρώτα μέσα στις τράπεζες, πριν αναζητήσουμε δημόσια χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο από την πλευρά του δημοσίου. Οι τράπεζες θα πρέπει βασικά να είναι ικανές να σώζουν τον εαυτό τους ή τουλάχιστον να αναδιαρθρώνονται ή να ανακεφαλαιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο".

Σχόλιο ιστολογίου: 

Και για όσους δεν κατάλαβαν, οι πόρτες της κόλασης μόλις άνοιξαν...


Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών (DG MARKT) είναι μία από τις Γενικές Διευθύνσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κύριος ρόλος της είναι να συντονίζει την πολιτική της Επιτροπής για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να επιδιώκει την άρση των αδικαιολόγητων (κατά την γνώμη της) εμποδίων στις συναλλαγές, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Internal Market and Services DG εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει προσωπικό περίπου 500 άτομα, που εργάζονται υπό την πολιτική ευθύνη του Επιτρόπου Michel Barnier και διευθύνεται από τον γενικό διευθυντή Jonathan Faull.

Στο έγγραφο εργασίας, 24 σελίδων που διέρρευσε σχετικά με την διαδικασία του bail-in, περιγράφονται βήμα-βήμα οι τρόποι που θα γίνει, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, καθώς δίνει όλα τα πιθανά σενάρια.

Άν διαβάσετε το έγγραφο εργασίας και μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, γίνεται προφανής η όλη επεξεργασία του σχεδίου.

Πατήστε στο link για να διαβάσετε το έγγραφο:  • Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με την Συρία, χρησιμοποιώντας έξυπνα τους ισλαμοφασίστες εισβολείς
  • Η κίνηση της CIA λίγους μήνες μετά την παραίτηση Πετρέους, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους αντάρτες
  • Ερωτηματικά προκαλεί και η ενέργεια των ΝΥΤ να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, αποκαλύπτοντας τις χώρες που εμπλέκονται
Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων, η CIA σε μία κίνηση – έκπληξη, κατάφερε χτύπημα στην τροφοδοσία των ισλαμιστών ανταρτών στην Συρία που μέχρι πρότινος είχαν την στήριξη της Αμερικανικης κυβέρνησης!
3,500 τόνοι οπλισμού, προερχόμενοι από τις χώρες του κόλπου (βλ. Κατάρ) με ενεργό συμμετοχή της επίσημου τουρκικού κράτους!

Αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που επισήμως η Αμερική είχε ζητήσει από το Ιράκ να κλείσει
τον εναέριο χώρο της σε αερομεταφορές προμηθειών για την Δαμασκό.
Η διαδρομή των όπλων για τους ισλαμιστές ξεκινούσε από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία και κατέληγε στην Τουρκία σύμφωνα με τους ΝΥΤ.
Οι αποστολές είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2012 με αεροσκάφος C-130 του Κατάρ και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 160 πτήσεις για αυτόν τον σκοπό. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προορισμός ήταν το αεροδρόμιο “Εσενγκόμπα” κοντά στην Άγκυρα.
 
20130325-183216.jpgΤο διεθνές ινστιντούτο ειρήνης στην Στοκχόλμη αναφέρει ότι αυτή η επιχείρηση είχε στηθεί με την συνέργεια των κρατών αφού οι όγκοι απαιτούσαν διαμετακομιστικό κέντρο και επιμελητεία. Όλα αυτά γινόντουσαν με την σύμπραξη της Τουρκίας. Η εφημερίδα αναφέρει μάλιστα ότι η CIA είχε μέχρι πρότινος ενεργό ρόλο στην διαδικασία αυτή, που γινόταν και μέσω Κροατίας.

Πηγές της υπηρεσίας δικαιολόγησαν την εμπλοκή της λέγοντας ότι οι ισλαμιστικές χώρες ούτως ή άλλως θα έδιναν οπλισμό στους τρομοκράτες και η υπηρεσία έπρεπε να γνωρίζει που πηγαίνει αυτός ο οπλισμός ώστε να μην χρησιμοποιηθεί κατά αμάχων ή μελλοντικά κατά αμερικανικων στόχων.


Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η επιχείρηση είχε περιορισμένη επιτυχία και οδήγησε στην σύλληψη δύο υψηλόβαθμων ισλαμιστών.

“Υπάρχουν μαϊμού απελευθερωτικές οργανώσεις που όταν παίρνουν τα όπλα, τα εμπορεύονται. Οι ποσότητες που ακούγονται μπορεί να φαντάζουν τεράστιες, φτάνουν όμως μόλις για δύο εβδομάδες με τις συνθήκες που επικρατούν στην Συρία” δήλωσε πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας. Την εξάρθρωση των δικτύων είχε στήσει ο πρώην αρχηγός της CIA, David H. Petraeus, που παραιτήθηκε τον Νοέμβρη. Μετά την παραίτηση του φαίνεται ότι αυξήθηκαν και οι όγκοι διακίνησης, γεγονός που δίνει άλλη διάσταση στην αντιπαλότητα του με την Χίλαρυ Κλίντον, η οποία είναι φανατική υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία για ανατροπή του Ασαντ.

Η ευκολία με την οποία τα φορτηγά έφευγαν από την Άγκυρα και έφταναν στα χέρια των τρομοκρατών, κάνουν ακόμα και τούρκους αξιωματούχους να λένε ότι βρίσκονται πλέον σε ανοιχτό πόλεμο με την Δαμασκό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ισλαμιστές στην Συρία που παραπονιούνται ότι η βοήθεια που λαμβάνουν δεν είναι αρκετή, ενώ ζητούν επιτακτικά αντιαεροπορικά και αντιαρματικους πυραύλους. Ενώ κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι “μπλοκάρει” τις παραδόσεις των όπλων, ακόμα και των ελαφρών.

Ακολούθησε χορός διαψεύσεων. Ο Πετρέους αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο του. Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να απαντήσουν στους ΝΥΤ για τις κατηγορίες αυτές, ενώ Κροατία και Ιορδανία διέψευσαν κάθε επίσημη συμμετοχή στον εξοπλισμό των ανταρτών. Ειδικά η Ιορδανία, ενώ στην αρχή διέψευδε την διέλευση των πτήσεων από το έδαφος της, μόλις η εφημερίδα παρουσίασε τα σχέδια πτήσης, σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τους δημοσιογράφους.
Κίνδυνοι για Ελλάδα και Κύπρο…

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Μέσα σε μία εβδομάδα ο χάρτης της νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε βίαια με την Κύπρο να μπαίνει όχι μόνο σε οικονομική αλλά και γεωπολιτική καραντίνα.

Ο οικονομικός όλεθρος που προκάλεσαν οι Ευρωπαίοι με πρωτεργάτες βέβαια τους Γερμανούς, ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε αστραπιαία και έχει για την Κύπρο διαστάσεις ανυπολόγιστης καταστροφής. Στην πραγματικότητα η Κύπρος έχασε τα πάντα και όχι μόνο στην οικονομία της.

Η ζημιά που υπέστη είναι πολύ μεγαλύτερη!

Η Κύπρος έχασε όλα όσα πίστευε ότι είχε κερδίσει σ’ ότι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευσή του, αφού άπασες οι “μεγάλες δυνάμεις” έβαλαν την Τουρκία του κ.Ερντογάν στο παιχνίδι και μάλιστα με όρους προνομιακούς όπως όλα δείχνουν. Από το “η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της”, φθάσαμε σε επτά μέρες στην απροκάλυπτη προειδοποίηση της Άγκυρας να μην “τολμήσουν” οι Κύπριοι να υπολογίζουν καν στα κέρδη από το φυσικό αέριο ,γιατί “δεν είναι δικά σας”. Και είναι μια απειλή που έχει σφραγίδα όλων των “μεγάλων”!

Η επανασύνδεση Ισραήλ-Τουρκίας με “σφραγίδα” αμερικανική είναι ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, πολύ αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως και η για μια ακόμη φορά πικρή διαπίστωση ότι η Ρωσία δεν είναι ποτέ εκεί όταν την χρειάζεσαι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για την Ελλάδα, η οποία στην κυπριακή κρίση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευνουχισμένη και παραδομένη έχει καταντήσει! Ούτε καν σε επίπεδο δηλώσεων δεν βρήκε το θάρρος η Αθήνα να στηρίξει την Κύπρο. Δεν συζητάμε βέβαια για ουσιαστική βοήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να κρυφτεί στην σκιά και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί θα …ανακουφίστηκαν από την απόφαση-όλεθρο του Eurogroup κατά της Κύπρου.

Τι θα γίνει από δω και πέρα;

Οι όροι του παιχνιδιού στην οικονομία ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολοι. Τώρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι και στο γεωπολιτικό παιχνίδι Ελλάδα και Κύπρος μπαίνουν για τα καλά στη γωνία! Κι αν δεν κάνουν κάτι η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη!

Ο οικονομικός αφανισμός είναι πλέον δεδομένος. Οι δύο χώρες έχουν μπει σε διαδικασία εθνικής σωτηρίας πλέον. Κι αυτή δεν μπορεί να γίνει από μόνη της. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσουμε με σχέδιο, μέθοδο, υπομονή και επιμονή.

Παρακολουθώντας εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις πρωϊνές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας όχι για αντίδραση αλλά ακόμη και για κατανόηση των δραματικών εξελίξεων που τρέχουν στη περιοχή μας.

Πηγή: Οn Alert


Του Αλέξανδρου Δημητρίου
Για το Russia Beyond the Headlines

Μεγάλες αναταράξεις έχει προκαλέσει η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η "μικρή κουκίδα" στον παγκόσμιο χάρτη, κατά τον Σόιμπλε, το νησί της Αφροδίτης, το "χρυσοπράσινο φύλλο", για τον υπόλοιπο κόσμο, το νησί που έχει βιώσει την μπότα του Αττίλα, περνάει μια ακόμη μεγάλη περιπέτεια, μέσα στην πολυτάραχη ιστορία του.

Άδικη και επικίνδυνη τη χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απρόβλεπτη και παράλογη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός μίλησε ανοικτά για "δήμευση ξένων χρημάτων", αποκάλυψε πως στις κυπριακές τράπεζες υπάρχουν και καταθέσεις κρατικών ρωσικών οργανισμών, και άφησε να εννοηθεί πως τυχόν απώλειες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να επανεξετάσει το θέμα της διατήρησης μεγάλων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε ευρώ.

«Να φτιάξουμε τη δική μας υπεράκτια ζώνη»

Παράλληλα, η τροπή που πήρε η κυπριακή κρίση, δυνάμωσε τις φωνές μέσα στη Ρωσία που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα, πρέπει να επιδιώξει επιτέλους, τη δημιουργία δικού της χρηματοπιστωτικού κέντρου, εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη αδυναμία της Ευρωζώνης. Οι σκέψεις που υπήρχαν μέχρι πρότινος γύρω από το θέμα επικεντρώνονταν στην ιδέα της δημιουργίας Διεθνούς Οικονομικού Κέντρου μέσα στη Μόσχα Αυτήν ακριβώς τη θέση είχε εκφράσει πρόσφατα και ο μεγαλοεπιχειρηματίας και πολιτικός Μιχαήλ Πρόχοροφ, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έριξε την ιδέα, για δημιουργία μιας offshore ζώνης στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι καταθέσεις από την Κύπρο και άλλες παρόμοιες ζώνες.

Οι ρωσοκυπριακές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, μετά την απόρριψη από την Κυπριακή Βουλή της απόφασης του Eurogroup, δεν απέδωσαν αυτά που οι αρχές της Λευκωσίας προσδοκούσαν. Και δεν μπορούσαν να αποδώσουν, παρόλο που συνιστούσαν τον διακαή πόθο του συνόλου του κυπριακού λαού, διότι «ζεστό χρήμα», υπό μορφή κρατικού δανείου, με βάση τις αποφάσεις της τρόικας δεν επιτρέπεται να λάβει η Κύπρος.

Λύση στην Ευρωζώνη με συμμετοχή της Ρωσίας

Επομένως, είναι τουλάχιστον λάθος ενημερωμένοι όσοι δηλώνουν απογοητευμένοι από την τελική άρνηση της Μόσχας, να βοηθήσει, όπως ισχυρίζονται.


Οι Pώσοι επενδυτές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δεν έδειξαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα μελλοντικά ενεργειακά προγράμματα που τους καλούν οι Κύπριοι, ούτε για την εξαγορά τραπεζών. Η Κύπρος ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωζώνης, επομένως μέσω αυτής θα προέλθει και η όποια πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης. Ακόμα και μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου, ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν σαφής:


«Λύση μέσα από την Ε.Ε. με ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις. Όχι αποφάσεις πίσω από την πλάτη της. Ασφαλώς πολλά πράγματα στην υπόθεση αυτή δεν γίνονται αντιληπτά «δια γυμνού οφθαλμού».

Ωστόσο, είναι προφανές πως το σχέδιο που επιχείρησε να επιβάλλει το Βερολίνο και μάλιστα με εκβιαστικά διλήμματα, πετυχαίνει το στόχο της διάλυσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, με τη μορφή που λειτουργούσε μέχρι σήμερα..

Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κύπρος παύει στο εξής να αποτελεί μια ιδιόμορφη υπεράκτια ζώνη μέσα στην Ευρωζώνη.

Η φωτιά που καίει

Στην Ευρώπη κάποιοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι μπορεί να ήταν άκομψος ο τρόπος που έγινε, ωστόσο συμφέρει το Κρεμλίνο, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κηρύξει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Ξεχνούν, ωστόσο, ότι η "καλή υπηρεσία" που θέλουν να προσφέρουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ρωσίας, επιχειρείται με κατάσχεση...ρωσικών καταθέσεων! Είναι λογικό λοιπόν, στη Μόσχα να θεωρούν πως η μεθόδευση αυτή, είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης συνολικά.

Η μικρή κουκίδα στο χάρτη άναψε φωτιές, που κανείς δεν ξέρει ακόμη αν θα σβήσουν στα όρια του νησιού ή θα επεκταθούν και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης!«Για τη Σερβία δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα Σκόπια πρέπει να έχουν τη δική τους αυτοκέφαλη Εκκλησία, αλλά για να φθάσει η Σκοπιανή Εκκλησία στο στόχο αυτόν είναι δύσκολο».

Τα παραπάνω αναφέρει ο θρησκευτικός αναλυτής του Βελιγραδίου Τζίβισα Τούτσιτς σε συνέντευξη στο σκοπιανό «Πρες 24», αποσπάσματα της οποίας θα παρουσιάσουμε.

Στη συνέντευξη αναλύεται η σχέση μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σκοπιανής και όπως παραδέχεται τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολη αυτή η σχέση.

Ο Τούτσιτς επισημαίνει ότι τα Σκόπια δεν πρέπει να περιμένουν καμία βοήθεια από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στο αίτημα τους για ίδρυση Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.


«Οι Σλάβοι των Σκοπίων αξίζουν το «Αυτοκέφαλο. Η παλιά αρχή της Ορθοδοξίας λέει: ένα έθνος, μία γλώσσα, ένα κράτος και η θέληση των πιστών είναι αρκετά και βρίσκονται στον κανόνα για να κηρύξουν την ανεξαρτησία. Αυτά είναι τα απαιτούμενα. Εκτός από την Ελλάδα, νομίζω πως και οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν το Αυτοκέφαλο, αλλιώς κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας, στη συνέχεια της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας.

Νομίζω, όμως, στο θέμα αυτό η ρωσική «μεσολάβηση» δεν μπορεί να σας βοηθήσει»

...είπε στη συνέντευξη του Σαββάτου στο Πρες24, μεταξύ άλλων, ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής.

«Πρες 24»: Ποιο είναι, τελικά, το όνομα του Νέου Πατριάρχη;

Απάντηση:

Νομίζω ότι εμείς οι Σέρβοι και εσείς, θα πρέπει να τον αποκαλούμε Φραγκίσκο ή Φραντζέσκο. Ο Πάπας πήρε το όνομά του από τον Άγιο Φραντζέσκο της Ασίζης, οι Ιταλοί δεν χρησιμοποιούν υποκοριστικά ή προσωπικά ονόματα. Πιστεύω πάντως από το χρησιμοποιούμενο Φράνσις ή Φράντζ (στα γερμανικά) είναι καλύτερο να τον αποκαλούμε, εμείς ο Ορθόδοξοι ως Φραγκίσκο που είναι καλύτερο από το Francis.

Το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Ο Σέρβος θρησκευτικός αναλυτής θα επισημάνει το ρόλο των άλλων εκκλησιών και συγκεκριμένα του Ισλάμ. 

«Το ριζοσπαστικό Ισλάμ, όχι ο ισλαμισμός, δεν αποτελεί στην ουσία μία θρησκεία όσο ένα πολιτικός κίνδυνος για την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη. Το Ισλάμ θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί σαφώς από τον εξτρεμισμό, αλλά δεν το κάνει.

«Πρες 24»: Πιο θεωρείτε, κύριε Τούσιτς, ότι είναι το πρόβλημα της Σκοπιανής Εκκλησίας; Είναι πολιτικό ή θρησκευτικό;

Απάντηση:

«Πρόκειται και για πολιτικό και θρησκευτικό ζήτημα. Πολιτικό στο βαθμό που τα Βαλκάνια είναι πολιτικοποιημένα, ως προς το όνομα της Δημοκρατίας σας.

Η θέση της Ελλάδας αλλά της Ελληνικής Εκκλησίας είναι γνωστή. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε εύρος σκέψεως και προνοητικότητας από μπλόκα τα οποία δημιουργούν προβλήματα και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κουράζουν και ίσως αποθαρρύνουν. Χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος.

Για παράδειγμα, εγώ είμαι ‘Σλαβομακεδόνας’, ωστόσο δεν θα με πείραζε να έχω το όνομα της χώρας ως «Σέβερνα Μακεντόνια»/ ‘Βόρεια Μακεδονία’. Αλλά η εκκλησία σας επιμένει να φέρει το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πρες 24»: Η Εκκλησία των Σκοπίων, δεν είναι η μόνη που έχει προβλήματα. Μέσα στη ίδια την Ορθοδοξία υπάρχουν προβλήματα.

Απάντηση:

Η αλήθεια είναι ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, υπάρχουν πράγματι συγκρούσεις ιστορικού και εθνολογικού περιεχομένου. Η διαίρεση, για παράδειγμα, του Εκκλησιαστικού Ημερολογίου, είναι, επίσης, απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καμία Ορθόδοξη χώρα στην οποία να υπάρχει ομοφωνία στην Ορθοδοξία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μεγαλύτερες και μικρότερες ομάδες υπέρ του παλαιού ημερολογίου, στην Βουλγαρία, επίσης υπάρχουν, λίγες τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και στη Ρουμανία.