Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

23 Μαρ 2013


Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Σε «οδηγία – σοκ» φέρεται να προχωράει η Ρωσία βάζοντας πλέον ευθέως στόχο την ίδια την ευρωζώνη, ως απάντηση-”βόμβα” στην επιμονή του Eurogroup και του ΔΝΤ να «ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου», φορολογώντας τις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ενώ επίκειται κάτι ανάλογο να γίνει (και) στην Ισπανία, όσο κι αν η κυβέρνηση Ραχόι δεν το συνδέει με τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο. 
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε χθες στις πρεσβείες της Ρωσίας σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις χώρες της ευρωζώνης ειδική «οδηγία» με την οποία συμβουλεύει του Ρώσους πολίτες των χωρών αυτών, αλλά και τις ρωσικές εταιρίες να αποσύρουν «άμεσα» τις επενδύσεις τους από τις δυτικές τράπεζες και τους δυτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. 
Αν πράγματι αληθεύει η πληροφορία, είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουν ενταθεί οι φόβοι του Κρεμλίνου για «τη μεγαλύτερη επικείμενη κλοπή πλούτου στη σύγχρονη ιστορία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η προειδοποίηση αυτή κατ’ ουσία προέρχεται από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ, ο οποίος, μάλιστα, νωρίτερα, την ίδια μέρα, είχε προειδοποιήσει για τους χειρισμούς των Δυτικών τραπεζών κατά της Κύπρου. 
Αξίζει να επισημανθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια της προχθεσινής απειλής του προέδρου Πούτιν προς τον πρόεδρο της ΕΕ Μπαρόζο ότι «αν επιμείνουν στο κούρεμα των ρώσικων καταθέσεων στην Κύπρο οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το ΔΝΤ, η Μόσχα θα γκρεμίσει την ευρωζώνη»!

Με «ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» μοιάζει η Ρωσία του πρόεδρου Πούτιν εξαιτίας των αποφάσεων του Eurogroup, αναφορικά με την κρίση χρέους στην Κύπρο. Μόσχα, Βρυξέλλες και Βερολίνο προβαίνουν σε ένα άνευ προηγουμένου «μπρα ντε φερ» με έπαθλο τη «χρεοκοπημένη» οικονομία της Μεγαλονήσου, της οποίας όμως το υπέδαφος κρύβει τους πολύτιμους υδρογονάνθρακες, ενώ η γεωγραφική της θέση αποτελεί «μήλον της έριδος» για όλες τις μεγάλες δυνάμεις. 

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αντέδρασε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στο «κούρεμα» καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών μετά την απόφαση του Eurogroup, το οποίο σαφώς στοχεύει στις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις, η Μόσχα δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν συντηρητικό αρχικά επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της τόσο με τη Λευκωσία, όσο και με τις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Πούτιν, πάρα το αρχικό μούδιασμα που ένιωσε, το οποίο διαδέχθηκε η οργή εξαιτίας της συγκατάθεσης του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην απόφαση του Eurogroup, αλλά και του γεγονότος ότι δεν ενημέρωσε επίσημα ή ανεπίσημα τη Μόσχα, πλέον αισθάνεται ότι η χώρα του μάλλον πρόκειται να βγει αναβαθμισμένη τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί μακρόν, εξάλλου, η Ρωσία αποτελεί έναν βασικό πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό εταίρο της Κύπρου, όπως και τον μεγαλύτερο διπλωματικό της στυλοβάτη στο ζήτημα της διχοτόμησης του νησιού από τα στρατεύματα του τουρκικού «Αττίλα». Κατόπιν, όμως, των συγκεκριμένων άστοχων χειρισμών εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Η Ρωσία φαίνεται ιδιαίτερα εξοργισμένη τόσο με την «αγνωμοσύνη» της Κύπρου, όσο και με την ΕΕ. 

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» θέλουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΕ, Μανουέλ Μπαρόζο, τον οποίο δέχτηκε στην προεδρική του κατοικία, πίσω από τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις που είχαν μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς, να τον απειλεί ευθέως ότι αν οι Βρυξέλλες και δη το Βερολίνο συνεχίσουν να «ηχούν τα τύμπανα του πολέμου», ο ίδιος θα «γκρεμίσει την ευρωζώνη»! Μάλιστα, φέρεται ότι σκέφτεται να προβεί μέχρι και σε μείωση έως και διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία. 

Παρά ταύτα, το Κρεμλίνο δείχνει να έχει «παγωμένη» έως και αρνητική διάθεση επίλυσης του προβλήματος μέσω Μόσχας, αν η Λευκωσία δεν τα βρει με την τρόικα και το Eurogroup. Στον αντίποδα αυτής της τακτικής, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Σεργκέι Γκλάζιεφ, απεύθυνε ένα εξόχως περίεργο κάλεσμα στη Λευκωσία, προκειμένου η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση με όλα τα γεωστρατηγικά ευεργετήματα μιας τέτοιας λύσης. 

«Η Κύπρος πρέπει να γίνει μέλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, εάν προσβλέπει σε ουσιαστική οικονομική στήριξη από τη Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει με νόημα τη δυσκολία και την περιπλοκότητα του θέματος, καθώς «οι Κύπριοι ζητάνε να παρέχει η Μόσχα βοήθεια σε μια χώρα, η οποία βρίσκεται εκτός της δικαιοδοσίας της». Εντούτοις, η διφορούμενη στάση του Κρεμλίνου μπορεί να εξηγηθεί, καθώς η Ρωσία θα θελήσει σε κάθε περίπτωση να αποκομίσει τα μέγιστα από τη διαπραγμάτευσή της τόσο με την Κύπρο, όσο και με την «παγωμένη» από τις εξελίξεις ΕΕ. Ήδη, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες πως η Μόσχα βαδίζει στο μονοπάτι των μαξιμαλιστικών αξιώσεων με αντάλλαγμα την παροχή της απαραίτητης βοήθειας, στην ήδη απομονωμένη και πιεζόμενη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα, τα δημοσιεύματα πληθαίνουν περί επιστροφής στη λίρα, ενώ φτάνουν μέχρι του σημείου να συζητούν για αποχώρηση της Κύπρου από την ΕΕ. 

Τι ζητά η Μόσχα 

Η Μόσχα, λοιπόν, γνωρίζοντας τη δεινή διπλωματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Λευκωσία έναντι των Ευρωπαίων, συμπεριφέρεται ως άμεσα προσβεβλημένη από τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης, αξιώνοντας –προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη βοήθεια– ανταλλάγματα, τα οποία στο παρελθόν θα θεωρούνταν αδιανόητα και δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν από κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Ρώσοι ζητούν ναυτική εγκατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό τους, κατά τα πρότυπα των βρετανικών βάσεων, για τον νέο στόλο που ετοιμάζονται να ρίξουν στη Μεσόγειο. Σήμερα, η μόνη βάση που διατηρούν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο βρίσκεται στην Ταρτούς της εμφυλιοπολεμικής Συρίας και σε περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών ανταρτών η βάση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα χαθεί διά παντός για τη Ρωσία. 

Μάλιστα, η αγγλόγλωσση έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Ηurriyet Daily News» υποστηρίζει σε άρθρο-ρεπορτάζ ότι ο κ. Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, το βράδυ της 17ης Μαρτίου, προσφέροντάς του βοήθεια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και ζητώντας ως αντάλλαγμα τη δημιουργία και τον αποκλειστικό έλεγχο μιας ναυτικής εγκατάστασης. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό προέβαλλε απαιτήσεις έναντι της Κύπρου. Αρχικά, λέει, ενδιαφέρθηκε για τον έλεγχο των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια, ζήτησε τον εξ ημισείας με την ισραηλινή εταιρεία Delek έλεγχο της πλατφόρμας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) που πρόκειται να κατασκευαστεί, προοπτική η οποία θα μπορούσε, κατά την εφημερίδα, να αξιολογηθεί σοβαρά από κυπριακής πλευράς. Ωστόσο, η τρίτη προϋπόθεση που θέτει η Ρωσία για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, δηλαδή η δημιουργία και ο έλεγχος ναυτικής εγκατάστασης για τη φύλαξη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και διπλωματικούς κλυδωνισμούς, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα δεν επιθυμεί αυτήν τη στιγμή να συγκρουστεί διπλωματικά με την ΕΕ, καθώς η Ρωσία εξάγει αυτήν τη στιγμή το 40% της τοπικής βιομηχανίας της στην ΕΕ και μία σκλήρυνση των σχέσεών της με την ΕΕ, για τα θέματα της Κύπρου, δεν αποτελεί την πρώτη της επιλογή. 

 Σε συμφωνία 

Έτσι, η ρωσική πλευρά παζαρεύοντας σκληρά, επιδιώκει να επανέλθει το θέμα συμμετοχής της στον δανεισμό της Κύπρου, σε μία από κοινού συμφωνία με την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης, το οποίο έπρεπε να είχε δεχθεί η Κύπρος όταν της το είχε υποδείξει με αυτήν τη μορφή. Επιπλέον, ζητούν να έχουν λόγο στη δημιουργία και στη διαχείριση του τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο, προσφέροντας το ποσό των 10 δισ. ευρώ. 

Σε ένα εναλλακτικό, πάντως, σενάριο που προβάλλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του πανεπιστημίου του δυτικού Σίδνεϊ, Στιβ Κιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Ρωσία δυνητικά μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της ΕΕ, τα οποία ειδικότερα θα στοχεύουν τη Γερμανία, σε περίπτωση που το «κούρεμα» των καταθέσεων προχωρήσει, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Ο Στιβ Κιν, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «η στοχοποίηση των καταθέσεων Ρώσων πολιτών μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητα του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος δρώντας για ακόμα μια φορά ως ο ‘‘ισχυρός ανήρ’’ της Ρωσίας, επιβαλλόμενος σε εχθρούς και φίλους, ενδέχεται να περιορίσει ή και προσωρινά να κόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, μέχρι να βρεθεί μια κάποια λύση για τα ρωσικά “βρώμικα κεφάλαια” που βρίσκονται στην Κύπρο». 

Πρόσωπο-κλειδί ο μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ 

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αποκλειστικά του «Π», εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Κυπριακό, το πρόσωπο που πρόκειται να παίξει ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη Μεγαλόνησο ακούει στο όνομα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Αυτός είναι ο Ρώσος μεγιστάνας που θα βγει μπροστά, παίρνοντας σε πρώτη φάση τον έλεγχο μιας από τις κυπριακές τράπεζες μαζί με τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα. Ήδη, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ ελέγχει το 9,7% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, με το οποίο έχει την ιδιότητα και του κυριότερου μετόχου της, ως ο μόνος με ποσοστό που ξεπερνά το 5%, με την εταιρεία Odella Resources Ltd, δικαιούχοι της οποίας είναι ο ίδιος ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και οι δύο κόρες του. Γενικότερα, ο κ. Ριμπολόβλεφ έχει τη θέση 79 στη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes». Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος διατηρεί σχέσεις με την τράπεζα από χρόνια. Η επένδυσή του «ντύθηκε» με αισιόδοξες προβλέψεις για πρόσθετες τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο, μέσω της πρώην κρατικής βιομηχανίας λιπασμάτων Uralkali, την οποία οδήγησε μέχρι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αντλώντας 1 δισ. δολ., πριν πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του σε άλλους Ρώσους, έναντι ποσού που παραμένει άγνωστο. 

Η αυτοκρατορία 

Ποιος είναι, όμως, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ; Ο Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966, σπούδασε Ιατρική και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εργαζόταν με τον πατέρα του σε οικογενειακή επιχείρηση. Βλέποντας τη μεγάλη ευκαιρία που έδινε η κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, γρήγορα ολοκλήρωσε οικονομικές σπουδές, ίδρυσε επενδυτική εταιρεία και άρχισε να μαζεύει, όπως και τόσοι άλλοι, τεράστια «πακέτα» μετοχών πρώην κρατικών επιχειρήσεων, που είχαν ιδιωτικοποιηθεί πάμφθηνα από τον Γέλτσιν, στο πρώτο, σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της σύγχρονης Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. 

«Διαμάντι του στέμματος» της αυτοκρατορίας που δημιούργησε ο Ριμπολόβλεφ ήταν η κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali, κορυφαία στη Ρωσία, την οποία οδήγησε πριν από λίγα χρόνια στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Κάποιοι λένε ότι την πούλησε εσπευσμένα, μετά την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε η σύζυγός του σε ελβετικό δικαστήριο, ζητώντας περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, σε ένα διαζύγιο που θα περάσει στην ιστορία ως το ακριβότερο όλων των εποχών. Άλλοι λένε ότι η φυγή του Ριμπολόβλεφ συνδέεται με άλλη μια ανακατανομή σφαιρών οικονομικής επιρροής στους κόλπους της ρωσικής ελίτ και υπενθυμίζουν ότι δύο φορές τα τελευταία χρόνια η Uralkali είχε βρεθεί στο στόχαστρο ελέγχων από κυβερνητικές υπηρεσίες για σοβαρά ατυχήματα σε εγκαταστάσεις της. Ζει στην Ελβετία, κυκλοφορεί πάντα με «στρατό» σωματοφυλάκων, αποφεύγει τις κάμερες και κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις… 

O Μίλερ «έφαγε πόρτα» σε Λευκωσία και Αθήνα 

Όπως αποκάλυψε ο ανεξάρτητος βουλευτής της Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, ο «Νο2» του ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ επισκέφθηκε τη Λευκωσία και θέλησε να δει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδιο για τη διάσωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον κ. Κουλία, όμως, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του και έστειλε στη θέση του τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, εκνευρίζοντας τους Ρώσους, οι όποιοι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ενημέρωσαν την ίδια κιόλας ώρα τον πρόεδρο Πούτιν. 

Παρ’ όλα αυτά, η συνάντηση έγινε, αλλά σ’ αυτήν υπήρξε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, καθώς παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της τρόικας, γεγονός που δεν άρεσε στον κ. Μίλερ και τους αντιπροσώπους της Gazprom που τον συνόδευαν, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη συνάντηση. 

Έτσι, ένας ακόμη λόγος της ψυχρής στάσης στη Μόσχα είναι και αυτός, αφού δεν δέχονται ως αξιόπιστο συνομιλητή τον κ. Σαρρή, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους σημαντικές συμφωνίες πρέπει να συζητά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στη συνέχεια, ο Αλεξέι Μίλερ ήρθε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και στην Αθήνα, όπου είχε θερμό τετ α τετ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αν και ζήτησε να δει ξανά τον πρωθυπουργό. Με το κλίμα όμως να είναι ιδιαίτερα βαρύ από τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, ο κ. Σαμαράς κι αυτός με τη σειρά του τον παρέπεμψε στον κ. Χατζηδάκη, τον οποίο και είδε. Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ούτε όμως και της Κύπρου, αλλά ότι μίλησαν γενικά για θέματα επενδύσεων στην Ελλάδα. 

- Κατ' αρχήν συμφωνία Κύπρου – τρόικας για το πακέτο διάσωσης
- Οριζόντιο κούρεμα 18% έως 20% στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου
- Θα δοθούν μετοχές της τράπεζας στους καταθέτες
- Στο 4% το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες για να γλιτώσουν τα ταμεία Πρόνοιας
- Τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον πρόεδρο του Eurogroup, πήρε το πρώτο «πράσινο φως» η συμφωνία
- Στις Βρυξέλλες αύριο ο πρόεδρος της Κύπρου

Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί φαίνεται πως έπιασαν τόπο και η Κύπρος υποχρεώθηκε σε κούρεμα των καταθέσεων, χειρότερο από εκείνο που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία του Eurogroup.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup, που συνεδριάζει την Κυριακή στις 19:00 στις Βρυξέλλες.

Η κυπριακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία 12 σημείων. Τα κυριότερα είναι πως η τράπεζα Κύπρου δε θα έχει την τύχη της Λαϊκής, δε θα σπάσει δηλαδή σε «καλή» και «κακή» αλλά οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα «κουρευτούν» από 18% έως 20%. Σε αντάλλαγμα, όσοι δουν τις καταθέσεις τους να «τσεκουρώνονται» θα πάρουν μετοχές της τράπεζας.

Το δεύτερο σημείο συμφωνίας είναι πως θα γίνει κούρεμα, που βαφτίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε ΟΛΕΣ τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα, δε θα πειραχθούν τα ταμεία Πρόνοιας.

Το κυπριακό οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εξοικονομήσει από αυτή την κίνηση 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο διαχωρισμός της Λαϊκής Τράπεζας σε "καλή" και "κακή" εκτιμάται ότι θα αποδώσει 3,6 δισ. ευρώ.

Αυτό που δεν πέρασε ήταν η πρόταση της κυβέρνησης να γλιτώσει η Λαϊκή Τράπεζα και να γίνει σε αυτή ό,τι και στην Κύπρου. Αντί για αναδιάρθρωση δηλαδή (αυτό που ψήφισε η Βουλή την Παρασκευή) να «κουρευτούν» οι μεγάλες καταθέσεις. Αλλά η τρόικα αρνήθηκε.

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης τηλεφώνησε στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να τον ενημερώσει για τη συμφωνία με την τρόικα. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου φέρεται να έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» και όλα δείχνουν ότι η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup είναι τυπική διαδικασία.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα βρεθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup και δεν αποκλείεται, αν και όσοι από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς το θελήσουν, να τον συνοδεύσουν.

Στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να στείλει το αεροσκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον παραλάβει.

Απύθμενο είναι το μίσος όλων των φερέφωνων της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» των κατάπτυστων Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη εναντίον της Κύπρου, από τη στιγμή που η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές την καταλήστευση μέρους όλων των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου, την οποία αποφάσισε να επιβάλει η Γερμανία μέσω του Γιούρογκρουπ.
Αφού απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς δύο –τριών βουλευτών για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 29 ψήφων στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο, τα απεχθή κόμματα του...
ακροδεξιού ΔΗΣΥ του προέδρου Αναστασιάδη και του απίστευτα καιροσκοπικού κεντροδεξιού ΔΗΚΟ προχώρησαν σε θεαματική «πολιτική κωλοτούμπα».

Το ΔΗΚΟ πέρασε με το «Όχι» και το ΔΗΣΥ έκανε αποχή, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει …ούτε μία(!) ψήφος υπέρ της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την οποία είχε συμφωνήσει ο πολιτικά δοσίλογος πρόεδρος της Κύπρου.
Ανεξάρτητα όμως από τις λεπτομέρειες, η καθολική απόρριψη από την κυπριακή Βουλή καταξεφτίλισε ακόμη περισσότερο τους δοσίλογους πολιτικούς και βουλευτές της κυβέρνησης Κουίσλινγκ της Αθήνας. Όταν ακόμη και η μικροσκοπική Κύπρος τολμάει να πει «Όχι» στο Τέταρτο Ράιχ της Μέρκελ, γίνεται ακόμη πιο φανερό σε όλο τον ελληνικό λαό πόσο χαμερπείς και δουλόφρονες είναι οι ηγέτες και οι Βουλευτές, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Με λύσσα λοιπόν εξαπολύθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας μια εκστρατεία μίσους κατά της Κύπρου του «Όχι».
Οι κυβερνητικοί δοσίλογοι της Αθήνας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να καταστραφεί, να χρεοκοπήσει η Κύπρος! Νομίζουν ότι έτσι θα δικαιωθεί η δική τους υποταγή στις εντολές των γερμανικών αρχών κατοχής και θα τσακιστεί το ηθικό του ελληνικού λαού ώστε να παραμείνει υπόδουλος στο Τέταρτο Ράιχ χωρίς να την παραμικρή αντίσταση.

Η Λευκωσία κατήγγειλε την Αθήνα ότι αρνήθηκε να δώσει στην Κύπρο το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να την βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη ώρα! Αντιθέτως, σαν ύαινες ο Σαμαράς και οι Έλληνες τραπεζίτες του έχουν ορμήσει να αρπάξουν τσάμπα όλα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με τις καταθέσεις τους!
Αφρούς εναντίον της Κύπρου που τόλμησε να τους πει «Όχι» βγάζουν και οι Γερμανοί. Ένας εκ των συν-διευθυντών μάλιστα της Φράνκφουτερ Αλγκεμάινε, σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του την Πέμπτη, πρότεινε την …εκδίωξη της Κύπρου από το ευρώ επειδή δεν υπέκυψε στους γερμανικούς όρους! «Αν δεν καταστεί δυνατόν να εφαρμοστεί στην Κύπρο η αρχή «αλληλεγγύη έναντι συνοχής», τότε πρέπει οι Κύπριοι να πάρουν τον δικό τους δρόμο, μόνοι. Οικονομικοπολιτικά πρέπει να είναι εφικτό να «αποστειρωθεί» μια αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη», έγραψε χωρίς περιστροφές.
Κατηγόρησε μάλιστα τη Λευκωσία για … «στρατηγική εκβιασμού»!!! Για το λόγο αυτό προτείνει την «οικονομική εκτέλεση» της Κύπρου προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων λαών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου πρόλαβε και προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία της Κύπρου. Συμφωνώντας στην κατάσχεση μέρους των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, διέλυσε οριστικά και αμετάκλητα το κυπριακό σύστημα και κατέστρεψε εν μια νυκτί το ρόλο της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, όπως ακριβώς επιθυμούσαν οι Γερμανοί, αλλά και οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Παράλληλα, κατάφερε καίριο πλήγμα στις σχέσεις Ρωσίας – Κύπρου, πράγμα που σίγουρα ενθουσίασε πάνω απ’ όλους τους Αμερικανούς.
Πανευτυχείς όμως από τη διατάραξη των σχέσεων Μόσχας – Λευκωσίας είναι και οι Γερμανοί και για έναν πρόσθετο λόγο. Δικαίως θεωρούν ότι έτσι διευκολύνεται η αρπαγή από το Βερολίνο τμήματος τουλάχιστον των εσόδων που ίσως έχει στο μέλλον η Κύπρος από τι φυσικό αέριο.

«Όταν η Κύπρος παίζει με τη σκέψη να αποζημιώσει ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους με τα προσδοκώμενα κέρδη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου πέραν των ακτών της, τότε μακροπρόθεσμα βλάπτεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», γράφει στο ίδιο άρθρο της η Φράνκφουρτετ Αλγκεμαίνε.
Όσον αφορά τους ίδιους τους Ρώσους, δεν έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη επειδή γνωρίζουν άριστα τις απελπιστικά στενότατες πολιτικές σχέσεις του νέου προέδρου της Κύπρου με τη Βρετανία, άρα και με τις Η.Π.Α. Ξέρουν δηλαδή ότι ο Ν. Αναστασιάδης είναι τυφλό όργανο των Αγγλοαμερικάνων, αλλά και των Γερμανών στην περίπτωση που τα συμφέροντα του Βερολίνου δεν συγκρούονται με εκείνα της Ουάσιγκτον.
Λογικό είναι ότι η Μόσχα δεν θέλει καμία ουσιαστική σχέση με τον Αναστασιάδη, πράγμα που σηματοδοτεί βεβαίως ραγδαία επιδείνωση των ρωσοκυπριακών σχέσεων, ιδίως μετά τη συναίνεση του Αναστασιάδη, στην κατάσχεση τριών ή και περισσότερων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις πλούσιων Ρώσων στην Κύπρο.
Μέσα σε δεκαπέντε μέρες, ο Αναστασιάδης πέτυχε να υλοποιήσει σχεδόν όλα όσα είχε αποστολή να κάνει! Το μόνο που απέμεινε είναι η παράδοση της κατεχόμενης Κύπρου στους Τούρκους μέσω της αποδοχής κάποιας εκδοχής του σχεδίου Ανάν.
Πηγή εφημ. Πρίν
Το φωτομοντάζ είναι από το "Γρέκι"
Λες ε.. κατέβηκε ο μισθός αλλά έχω ακόμα δουλίτσα
Μένεις άνεργος αλλά λες έχω ακόμα ένα σπιτάκι
Σου παίρνουν το σπιτάκι και λες ε δόξα το θεό έχω την υγειά μου
Αρρωσταίνεις και φάρμακα γιοκ αλλά έχεις μια κάρτα με κάτι τελευταία ψιλά
Τους κ@υλѠν€ι να παίξουν παιχνιδάκια με τις τράπεζες
Κι ανακαλύπτεις ότι ούτε εκείνα τα λεφτουδάκια είναι δικά σου
Εκτός του ότι αισθάνεσαι ο απόλυτος μ@λ@κ@ς γιατί τα μάζευες ρόγα-ρόγα για τις δύσκολες μέρες, ακόμα και με στερήσεις από πράγματα που θα μπορούσες να έχεις απολαύσει από τους κόπους σου, έχοντας δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι λεφτά σου (αυτό κι αν είναι άγνοια), έχεις και τους παπαγάλους στα χαζοκάναλα να σου λένε...
Ευτυχώς εμείς σωθήκαμε!!!
Για να στο πω ακόμα πιο απλά αγαπημένε μου φίλε,
Στο σύστημα που ζούμε όλοι, ασφαλές όριο επιβίωσης είναι μόνο η παρακάτω περίπτωση.
Άνθρωπος μόνος. Χωρίς οικογένεια χωρίς τίποτα.
Διαμένων όπου μπορεί κι όπου βρει.
Με εργασία ή χωρίς αλλά υπεύθυνος του σαρκίου του και μόνον.
Χωρίς δεσμούς με άλλους ανθρώπους για τους οποίους να είναι με οποιοδήποτε τρόπο υπεύθυνος.
Χωρίς κανένα περιουσιακού στοιχείο. Ακίνητα ή κινητά.
Χωρίς καμιά εξάρτηση που να απαιτεί χρηματικό ποσό για να ικανοποιηθεί.
Σ΄αυτό το σημείο ύπαρξης, ναι έχεις μια ελάχιστη ασφάλεια.
Διότι είναι  δύσκολο να βρουν κάτι με το οποίο να σε «κρατάνε». Είτε έμψυχο είτε άψυχο.
Μπορεί κάποιος να σε εκβιάσει μόνο απειλώντας σε με άμεσο κίνδυνο.
Όπου βέβαια αν είσαι ένα άτομο όπως το παραπάνω ουδείς ενδιαφέρεται να σε απειλήσει, εκτός από τους τυχαίους κινδύνους που κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει (περνάει ένα αυτοκίνητο και σε χτυπάει, πέφτει ένας κλέφτης μπροστά σου και σε μαχαιρώνει, συναντάς έναν ανώμαλο και σε κάνει ψητό με πατάτες στο φούρνο, πέφτει μια επιδημία και τη πατάς... κλπ)
Οτιδήποτε άλλο πάνω από αυτό το επίπεδο κατέχεις, με μεγάλη μου λύπη... σου έχω νέα!
Δεν το κατέχεις. Ακόμα και τα παιδιά σου. Οι γονείς σου. Οι αγαπημένοι σου. (Καλά για σπίτι, καταθέσεις, και διάφορα μπιχλιμπίδια δεν το συζητάμε αυτά όχι μόνο δεν τα κατέχεις αλλά είναι και κίνδυνος θάνατος για να βρεθείς ακόμα και πίσω από τα κάγκελα)
Μένοντας όμως ήσυχος στο σπίτι, λουφάζοντας, και κάνοντας δέκα μετάνοιες την ημέρα ικετεύοντας για έλεος, ποιος ξέρει μπορεί ν΄αγιάσεις. Κάτι είναι κι αυτό.
Η Κύπρος μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή μπορεί να καταστραφεί. Μπορεί να κρύβεται οτιδήποτε πίσω από όλα όσα συμβαίνουν, όμως ότι και να συμβεί, πρόλαβε να πει ένα ΟΧΙ.
Ένα τουλάχιστον ΟΧΙ.
Από vasiliskos2 μοντάζ Γρέκι


Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης 
Πολιτικός Επιστήμων

Τελικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη επεδίωκε απαρχής την πρόσδεση της Κύπρου στην Τρόικα. Το κυβερνητικό κόμμα ΔΗΣΥ πήρε το «όχι» των Κυπρίων και το πέταξε στον κάδο των αχρήστων. Στην Μόσχα βρέθηκε ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, αντί να πάει αυτοπροσώπως ο πρόεδρος της χώρας. Άρα στην Λευκωσία οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες και τα κυβερνητικά επιτελεία δεν σκόπευαν να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους για τίποτα. Αντίθετα στις Βρυξέλλες θα παρίσταται ο Νίκος Αναστασιάδης. Κατά συνέπεια η κυπριακή αντιπροσωπεία γύρισε από την Ρωσία με άδεια χέρια, ακριβώς όπως ο George Papandreou παλαιότερα.

Μου είναι κι εμένα δύσκολο να το αποδεχθώ, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση βρισκόταν τόσο καιρό στην Μόσχα για τα μάτια του κόσμου. Την ίδια ώρα ο κλοιός γύρω από την Κύπρο έσφιγγε επικίνδυνα. Εφόσον με την Ρωσία δεν γινόταν τίποτα, αναγκαστικά η μεγαλόνησος προσγειώθηκε στην «αγκαλιά» των «φίλων» μας των Τροικανών.

Πολλοί έσπευσαν αμέσως να κατηγορήσουν τους «κακούς» Ρώσους γι αυτήν την εξέλιξη που δεν βοήθησαν τον Ελληνισμό, γιατί δεν ήθελαν να χαλάσουν την σχέση τους με την ΕΕ. Όσοι πραγματικά υποστηρίζουν την συγκεκριμένη άποψη πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελείς. Η Ρωσία, όπως όλες οι υπερδυνάμεις, δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ζήτησε συγκεκριμένα ανταλλάγματα από την Κύπρο, τα οποία είχαν να κάνουν με διευκολύνσεις για τα πλοία και τα’ αεροπλάνα της (αεροδρόμιο, ναύσταθμος στο νησί) καθώς και με το κυπριακό φυσικό αέριο.

Η Κύπρος δεν δέχθηκε, αγνοώντας ότι την ίδια στιγμή, το Ισραήλ, παραδοσιακός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, παραχώρησε ολόκληρο οικόπεδο στον Πούτιν για αξιοποίηση κοιτασμάτων. Στην διπλωματία δίχως ανταλλάγματα δεν παίρνεις τίποτα. Απλά κάθε κράτος οφείλει να μελετά προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και κατόπιν να αποφασίζει, τι το συμφέρει καλύτερα.

Η Λευκωσία κατά τα φαινόμενα θεωρεί πως την συμφέρει να «υποκύψει» στην Τρόικα. Τα ανταλλάγματα που ζητούν οι Δυτικοί τα γνωρίζουμε από την Ελλάδα: Κουρέματα, φόροι, χαράτσια, τεκμαρτά κ.ο.κ. Αρχικά θα φορολογήσουν, λένε, τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Τα λεφτά θα πάνε στην Γερμανία και οι εταιρείες που δρούσαν τόσο καιρό στην Κύπρο, κρατώντας την οικονομία του νησιού ζωντανή, θα κουνήσουν μαντήλι! Πέραν τούτου φθάνει η ώρα για την επίλυση του Κυπριακού με «συμμάχους» τους Δυτικούς. Γιατί γελάτε;

Δυστυχώς ο Ελληνισμός «πατάει» κάθε φορά στο «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου το ίδρυμα επισκέφθηκαν πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να δώσουν με έμμεσο τρόπο τα διαπιστευτήρια τους στην Δύση. Παρά το κάζο στην Κύπρο -με αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης- υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για τους Έλληνες πολιτικούς να κινηθούν πολυδιάστατα: Η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, από την οποία δεν πρέπει να αποκλειστούν οι Ρώσοι παρά το γεγονός πως οι Δυτικοί επιδιώκουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, εποφθαλμιώντας ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα. Προηγούμενο για την Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει η ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Ρωσίας.

Η παρουσία της «Αρκούδας» στον ελλαδικό χώρο είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι πολιτικά ορθό να βασιστούμε μόνο στην Δύση σε ζητήματα σαν της ΑΟΖ. Η μονόπλευρη προσκόλληση σε άξονες επιφέρει μονόπλευρα ξεπουλήματα, κάτι που οι βετεράνοι της γεωπολιτικής γνωρίζουν πολύ καλά. Όποιοι παρακολουθούν τα γραφόμενά μου, θα έχουν καταλάβει ότι η πάγια θέση μου αφορά στην άσκηση πολύπλευρης πολιτικής ίσων αποστάσεων από τις μεγάλες Δυνάμεις. Ειδικά σε περίπτωση που ο παρόν «ψυχρός» πόλεμος γίνει ξαφνικά «θερμός». Ή μήπως επιθυμούμε να συμμετάσχουμε; Πέραν τούτου η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο και η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η έλλειψη μακρόπνοης στρατηγικής ελιγμών στην πολιτική καθιστά την εκάστοτε χώρα εύκολο θύμα εμπρός στο δίκαιο του ισχυρού. Οι Έλληνες ήταν πάντα μόνοι τους. Έτσι μόνοι έχουμε επιβιώσει μέχρι σήμερα. Και θα επιβιώσουμε και σ’ αυτήν την προδιαγεγραμμένη μπόρα που έρχεται για όλους, αφού σε εμάς γίνονται τα πειράματα.

Πηγή  ΠΥΓΜΗ.gr


Νέες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση που αφορά στις συνθήκες και στο σχέδιο που εφαρμόσθηκε για την απόδραση κακοποιών μέσα από τις φυλακές Τρικάλων. Γίνεται λόγος ακόμα και για δράση παραστρατιωτικών στη «δολοφονική επιχείρηση».
Από τις έντεκα κακοποιούς που δραπέτευσαν οι Αρχές εντόπισαν και συνέλαβαν τρεις κακοποιούς. Οι δύο πρώτοι συνελήφθησαν στο Λογγάκι ενώ ο τρίτος στην Κρηνίτσα Τρικάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπισθεί άλλοι τέσσερις, η σύλληψη των οποίων θεωρείται θέμα χρόνου.
Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους αποκαλούμενους επικίνδυνους δραπέτες αλλά και τους «εγκεφάλους» που οργάνωσαν κι εκτέλεσαν την επιχείρηση απόδρασης έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα. Το συμβάν έχει προκαλέσει την παρέμβαση εκτός από την παρέμβαση των ΕΚΑΜ, την εμπλοκή κι άλλων υπηρεσιών που μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι σαφής. Κάνει λόγο για «πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν». Στο προηγούμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εξωτερικά της φυλακής βρέθηκαν έξι κρατήρες που προέκυψαν από τη χρήση επιθετικών χειροβομβίδων, καθώς και 400-500 κάλυκες».
Αυτά τα δεδομένα και η περίεργη κινητικότητα που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ώρες στον ουρανοξύστη της λεωφόρου Κατεχάκη και σε υπηρεσίες του ελληνικού Πενταγώνου μαρτυρούν ότι υπάρχουν υπόνοιες για ενέργεια από παραστρατιωτική οργάνωση.
Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η ομάδα των 15 ατόμων που προσέβαλε την εξωτερική φρουρά των φυλακών στα Τρίκαλα ήταν άψογα οργανωμένος και σχεδιασμένος με στρατιωτική συνέπεια ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση. Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα σημεία προσέγγισης.
Το προφίλ των «εισβολέων»
Οι «εισβολείς» ήταν έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν επί 45 λεπτά τα πυρά των φρουρών έως ότου θα κατάφερναν να αποδράσουν τα πρόσωπα που ήθελαν. Αστυνομική πηγή επισήμανε ότι είχαν άριστη γνώση στη χρήση οπλισμού και πυρομαχικών. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιήθηκαν εννέα χειροβομβίδες εκ των οποίων εξερράγησαν οι επτά. Οι άλλες δύο δεν έσκασαν αν κι είχαν αφαιρεθεί οι περόνες τους λόγω παλαιότητας.
Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να εντοπισθεί η προέλευσή τους και να διαπιστωθεί αν προέρχονται ή όχι από το στρατιωτικό υλικό που είχε αφαιρεθεί από αποθήκες του αλβανικού στρατού το 1997. Έχει δοθεί μάλιστα εντολή για εξονυχιστική έρευνα στους κάλυκες και επιμελή συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.
Χωρίς να επιβεβαιώνεται, μέλη ευαίσθητων υπηρεσιών ασφαλείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετείχαν στην επιχείρηση πρόσωπα που συμμετείχαν παλαιότερα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις οι οποίες έδρασαν παλαιότερα στο Κοσσυφοπέδιο ή έπαιξαν ρόλο στην αποσταθεροποίηση των Σκοπίων με αφορμή εθνοτικές διαφορές στο Τέττοβο.

«Κλειδί» ένας 35χρονος Αλβανός
Στοίχημα αποτελεί για τις αστυνομικές αρχές η σύλληψη 35χρονου Αλβανού που είχε αποδράσει στις 12 Οκτωβρίου μέσα από το νοσοκομείο Τρικάλων με κινηματογραφικό τρόπο και πρωτοφανή υποστήριξη πάνοπλων συνεργών του, οι οποίοι επιτέθηκαν πυροβολώντας εν ψυχρώ σε τρεις φρουρούς που τον συνόδευαν. Σε μερικές ώρες, ο κακοποιός βρέθηκε με ομάδα άλλων τεσσάρων συνεργών του πίσω από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στην Αττική.
Το πρόσωπο αυτό εντοπίσθηκε από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ύστερα από καταδίωξη και ανταλλαγή πυροβολισμών συνελήφθη όταν εγκλωβίστηκε με έναν άλλο συμπατριώτη του σε αυτοκίνητο. Από τον εντοπισμό του 35χρονου θεωρείται ότι θα ξεκαθαριστεί ποιοι ήταν αυτοί που οργάνωσαν την «επιχείρηση», με ποια πρόσωπα συνδέονται και κυρίως τι είδους επαφές διατηρούν με παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο διατάχθηκε έρευνα στην VIII Μεραρχία Πεζικού στα Ιωάννινα για αποκαλούμενους «αυτονομιστές Τσάμηδες» που ενεπλάκη σε επεισόδιο σοβαρού ξυλοδαρμού Έλληνα πολίτη στη Χαραμίδα Λέσβου επειδή σχολίασε στο YouTubeβίντεο που έδειχνε Αλβανούς να πυροβολούν και να καίνε ελληνική σημαία.
Με αναλυτικό ρεπορτάζ είχαμε αποκαλύψει ποιοι είναι οι πυρήνες του αποκαλούμενου UCC, τι είχε επισημάνει η ΕΥΠ στον πρώην υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργο Βουλγαράκη επί κυβερνήσεως κ. Κώστα Καραμανλή και πώς γίνονταν οι στρατολογήσεις μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Ίσως η απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων αποκαλύψει νέα στοιχεία για την ύποπτη δράση παραστρατιωτικών ομάδων στη χώρα μας…Προσχεδιασμένα όλα...

Γράφει ο Εconomics

Η ΕΚΤ είχε εγγράφως ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές  ότι αν δεν κλείσει η υπόθεση του ΤΤ με κάποιο τρόπο έως τις 11 Ιανουαρίου, θα αποσύρει το ELA την παρεχόμενη ρευστότητα. Εν συνεχεία αποδέχθηκε παράταση μιας εβδομάδας έως τις 18 Ιανουαρίου.

Τελικά, δόθηκε παράταση έξι μηνών, σε συμφωνία με την τρόικα. Το ΤΤ ήταν μια εκ των τριών τραπεζών που είχε ως επιλογή η ελληνική κυβέρνηση, στο να δώσει τις κυπριακές τράπεζες.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου βγαίνει ο Σάλλας και μιλά για πλήρη κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Όλοι απορούν πώς θα το πετύχει αυτό. 

Οι κυπριακές τράπεζες τελικά περνούν στον έλεγχο της Πειραιώς, στην τράπεζα που μέχρι πριν δυο χρόνια ήταν έτοιμη να βάλει λουκέτο και έγινε “κολοσσός” εν μέσω κρίσης! Το Sigmalive σήμερα αποκαλύπτει ότι τα νομοσχέδια στην Κύπρο έφεραν υπογραφή 14 Ιανουαρίου του 2013. Την ίδια περίοδο δηλαδή, που ο πανικός με το ΤΤ ήταν σε πλήρη εξέλιξη και έδωσαν παράταση και για να δουν τι θα κάνουν, έχοντας την τράπεζα ως “back up”.

Ποιος δεν γνώριζε στην Ελλάδα;
Της Νατάσας Ευριπίδου

Η επόμενη ημέρα των αποφάσεων της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοσχεδίων και των μέτρων, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σε σχέση με τις διασφαλίσεις των ταμείων προνοίας τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα αλλά και σε σχέση με το «κούρεμα».

Την ώρα που η εξυγίανση των τραπεζών εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή, το Eurogroup, θέτει στο μικροσκόπιο την Τράπεζα Κύπρου, ενώ διενεργούνται μαθηματικές πράξεις για να καταλήξουν στο ποσοστό του «κουρέματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής». Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται, αναλόγως βέβαια του ποσοστού κουρέματος, ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.

Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, που είναι 2,300 προς το παρόν θα απορροφηθούν και στις δύο τράπεζες, όμως δεν αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 20- 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις (άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις άλλων τραπεζών.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις, όλων των τραπεζών.

Η «καλή» και «κακή» Λαϊκή Τράπεζα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία προνοίας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας;

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες 48 ώρες για το τι θα απογίνουν τα ταμεία προνοίας που ήταν αποταμιευμένα σε Τράπεζες και ιδιαίτερα στην Λαϊκή μετά την απόφαση για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι προσπάθησαν να περάσουν τροπολογία η οποία θα διασφάλιζε τουλάχιστον τα 270 εκατομμύρια του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων της τράπεζας που βρίσκονται αποταμιευμένα στην Τράπεζα. Η τροπολογία δεν πέρασε αφού ούτως ή άλλως, όπως δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην τοποθέτησή του κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από την Τρόικα.

Αυτό που ισχύει για τα ταμεία προνοίας είναι ότι δεν διασφαλίζονται ούτε καν οι 100.000 ευρώ όπως ισχύει για τους καταθέτες. Ο στόχος πλέον της Κυβέρνησης είναι να πείσει την Τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια», ώστε να επιβληθεί ένα ειδικό τέλος ύψους 1% επί των καταθέσεων των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων για να σωθούν τα ταμεία προνοίας.

Ταμείο Αλληλεγγύης

Σκοπός του νομοσχεδίου για Ταμείο Αλληλεγγύης, είναι δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδρυση ταμείου με την επωνυμία «Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης». Σκοπός του είναι να χρηματοδοτεί ή/και ενισχύει οικονομικά πιστωτικά ιδρύματα, να προωθεί ή/και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση ή ανακεφαλαιοποίηση πιστωτικών ιδρυμάτων, ή/και να προωθεί ή/και συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Δημοκρατίας.

Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας προερχόμενα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί, από την απόκτηση, διαχείριση ή/και διάθεση μετοχών ή/και ομολόγων ή/και χρεογράφων ή/και αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή/και εισφορές, που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή/και νόμιμη δραστηριότητα.

Εξάλλου παραμένει μετέωρο το ερώτημα αν σε αυτό το ταμείο θα συμπεριληφθούν ταμεία προνοίας ενώ αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται και για θέματα ανάπτυξης αν βέβαια το αποδεχθεί η Τρόικα.

Η εκροή καταθέσεων και το πλαφόν στις συναλλαγές

Ο κίνδυνος εκροής καταθέσεων θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου.

Για αυτό και κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, στη βάση του άρθρου 69 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό, έκρινε απαραίτητο την ετοιμασία ειδικού νομοσχεδίου το οποίο ετοιμάστηκε από Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου της Τρόικα.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή κατά περίπτωση στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, να μπορούν να λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων και περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, για λόγους δημοσίας τάξης και δημοσίας ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Με το νομοσχέδιο προβλέπονται:


- Περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών

- Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας

- Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών

- Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά

- Περιορισμός στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών

- Απαγόρευση ή και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών

- Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος

- Περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα

- Περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών

- Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ποιο και πόσο θα είναι το πλαφόν των τραπεζικών πράξεων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, αλλά φαίνεται ότι αυτό θα αποφασίζεται κατόπιν οδηγιών των Υπ. Οικονομικών ή κατά περίπτωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύσατε (Ποινικές διώξεις για το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή)

H Αμερικανική Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1970 προώθησε ένα εγχειρίδιο με τίτλο FM 30/31 και το οποίο εγχειρίδιο παρελήφθη βέβαια και από την JUSMAG στην Αθήνα. Αυτό αποτέλεσε Υπερ Απόρρητη ενέργεια (ειδικά για εκείνη την εποχή). Με λίγα λόγια και σταράτα, μιλάμε για το Ευαγγέλιο του Θανάτου.

FM 30/31
Εγχειρίδιο Εκστρατείας Για Τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Το αρχικό υλικό, συνοδεύεται από τρία συμπληρωματικά παραρτήματα (τα FM 30/31A – FM 30/31B – FM 30/31C). Για να κατανοήσετε την σοβαρότητα των εγχειριδίων, χαρακτηρίστηκαν ως top secret group II και για την ενημέρωση σας, είναι κανόνας του κρατικού Μηχανισμού των ΗΠΑ, να αντικαθίστανται όλα τα κείμενα που αφορούν σε οδηγίες προς τους Υπαλλήλους και να καταστρέφονται ορισμένα ύστερα από χρονικό διάστημα προκαθορισμένο, ΕΚΤΟΣ ΕΚΕΙΝΩΝ που θεωρούνται αναντικατάστατα λόγω εξαιρετικών ιδιαιτεροτήτων, όπως εκείνα που ανήκουν στο group II.
Με λίγα λόγια, που θα μείνουν σε ισχύ και θα εφαρμόζονται άμεσα στο μέλλον.
Τα παραρτήματα – FM 30/31 Α,Β,C – αποτελούν ένα είδος κώδικα του αρχικού FM 30/31 (το οποίο αρχικό πραγματεύεται κατά τρόπο γενικό την εκπαίδευση, την τακτική και την τεχνική της σταθεροποίησης “σε συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας των φίλων (ή φίλιων εάν προτιμάτε) χωρών“).

Αυτό που δίνει ακριβή εικόνα των Αμερικανικών μεθόδων είναι το FM 30/31 B.
Διαβάστε και φρίξτε:
“…ο στρατός των ΗΠΑ καθώς και οι άλλες υπηρεσίες δεν είναι ανυπερθέτως υποχρεωμένος να υποστηρίζει μια φιλική κυβέρνηση εάν
α. δέν αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα σημαντικών τομέων της χώρας
β. ένεκα υπερβολικού εθνικισμού θέτει σε κίκδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ!
γ. ακόμη και όταν επιχειρήσεις συντονισμένες αντι-ανατρεπτικές πραγματοποιούνται στο όνομα της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, οι ΗΠΑ είναι οι μόνες να κρινουν τον προσδιορισμό των καθεστώτων που αξίζουν της βοήθειας μας (βοήθειάς τους) και την δικαιούνται. Άν ένα καθεστώς δεν εμφανίζει τουλάχιστον μία πρόσοψη (βιτρίνα) δημοκρατική και αντικομουνιστική, οφείλουμε (οφείλουν) να αντιμετωπίσουμε (αντιμετωπίσουν) την τροποποίηση των δομών του".
Περαιτέρω δε, στο τρίτο κεφάλαιο του FM 30/31 Γ, αναφέρεται ρητά (και να μην υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε χώρα που φιλοξενεί αμερικανικές βάσεις είναι χώρα υπό κατοχή):
“Το σύνολο σχεδόν των προσπαθειών των μυστικών υπηρεσιών πρέπει να στρέφονται προς τις στρατιωτικές δυνάμεις της κάθε “φίλης“ χώρας και προς κάθε οργανισμό, σχέση έχωντα με αυτές τις ένοπλες δυνάμεις. Θεωρούνται σαν κυριότεροι στόχοι οι προσωπικότητες υψηλού επιπέδου στις:
α. στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
β. στρατιωτικές μονάδες στις οποίες οι εκπρόσωποι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μπορούν να υπερβούν τα όρια των φυσιολογικών στρατιωτικών καθηκόντων τους.
γ. στρατιωτικές μονάδες όπου οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απουσιάζουν και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα τρωτές!
Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι:
α. Να προστατεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της “φίλης“ χώρας από την επίδραση και την διάβρωση υποκειμένων της αντιπολίτευσης που έχουν εκδηλώσει την αντιπάθειά τους προς τις ΗΠΑ.
β. Να εμποδίσουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων (της “φίλης“ χώρας) να υποθηκεύσουν το μέλλον δημιουργώντας σχέσεις με την… αναρχία (!!!)
γ. Να περιορίσουν τη διαφθορά και την ανικανότητα στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων στα όρια του θεμιτού.
δ. να διευκολύνουν την… προαγωγή έμπιστων αξιωματικών και εντίμων απέναντι στις ΗΠΑ!!! Προς τούτο πρέπει να εντοπίζονται τα… αδύνατα σημεία του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων για να θεραπεύονται! Συμπτώματα αυτών των αδύνατων σημείων είναι: η έλλειψη πολιτικής ευστροφίας,
ο αντιαμερικανισμός, οι οικογενειακές σχέσεις μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, (στελεχών) και μελών της αναρχίας".
Αλλά το καλύτερο βρίσκεται στο τέταρτο κεφάλαιο του ιδίου παραρτήματος. Αφού δίνονται λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να στρατολογούνται πράκτορες, δηλαδή κατάσκοποι σε βάρος της πατρίδας τους, μέσα στις τάξεις, των ενόπλων δυνάμεων της “φίλης“ χώρας, όπως επίσης και πώς καθορίζεται η προτεραιότητα των στόχων, αναγράφονται κατά λέξη τα παρακάτω ανατριχιαστικά:
“Είναι πιθανόν φιλικές κυβερνήσεις να δείξουν παθητικότητα ή αναποφασιστικότητα απέναντι στην κομμουνιστική ανατρεπτικότητα εξαιτίας ίσως κάποιας υποχώρησης των… πράξεων βίας!
Σε τέτοιες περιπτώσεις οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι σε θέση να προκαλέσουν ειδικές επιχειρήσεις ικανές να πείσουν τις διστακτικές κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη περί της πραγματικότητος του κομμουνιστικού κινδύνου και της πρωταρχικής ανάγκης καταστολής αυτής της απειλής!
Γι αυτό το σκοπό οι μυστικές μας υπηρεσίες οφείλουν να διαβρώσουν, να εισχωρήσουν στις ανατρεπτικές οργανώσεις με ειδικευμένους πράκτορες, επιφορτισμένους να συγκροτούν ομάδες κρούσης μαζί με τα πιό ριζοσπαστικά στοιχεία αυτών των ανατρεπτικών οργανώσεων“.
Το παραπάνω κείμενο είναι τουλάχιστον σατανικό.
Μήπως στην Ελλάδα υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις σχετικές;
Δηλαδή θυμάται κανένας ονόματα και καταστάσεις όπως Λαμπράκης, Ιουλιανά του 65, Δολοφονίες Πέτρουλα Απριλιανά του 67, ανατροπή Παπαδόπουλου, ανάδειξη Ιωαννίδη, απόπειρα κατά Μακαρίου, δολοφονίες φοιτητών Πολυτεχνείου, δολοφονία Γεωργκάτζη, δολοφονία Μανδηλαρά, δολοφονία Παναγούλη, δολοφονίες μεταχουντικής περιόδου, εμπρησμούς πολυκαταστημάτων, πυρκαγιές δασών κλπ;
Ή εάν πάμε λίγο πιο μακριά, στην Ιταλία τα πολιτικά εγκλήματα του Φουμιτσίνο, του Καλαμπρέσσι, του Μόρο, στην Γαλλία του Ρεβελλί, του Μπωμόν, του Σουαρέζ, του Ζεντένο, στην Ισπανία του Γκαρτσία Πλάτα? Βρε λές να έχουν σχέση;

Μιλάμε για έπίσημο έγγραφο κατευθυντήριων οδηγιών του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου.
Πάμε παρακάτω.
«Είναι απαραίτητο τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας κάθε φίλης χώρας να ανοίγονται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στις χώρες που αρνούνται κάτι τέτοιο, πρέπει με κάθε σοβαρότητα να προετοιμάζουμε επιχειρήσεις που θα μας παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε άυτά τα αρχεία».
Αυτά όλα τα έστειλα και σε κάποια άλλη σελίδα αλλά μάλλον δεν τα διάβασαν καν. Δεν πειράζει.
Και να διευκρινήσω κάτι. Δεν είμαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος κλπ. Δεν είμαι βαμμένος αλλά ούτε και τοποθετημένος.
Απλά είμαι Έλληνας, από αυτούς που εάν δεν έχουν μηνιαία κάρτα διαδρομών, θα περπατήσουν 5 χιλιόμετρα με τα πόδια, χωρίς να ανεβούν σε λεωφορείο, μην τυχόν και παρανομήσουν.

Ά και κάτι άλλο. Ο Βλαδίμηρος πολύ σύντομα θα ασχοληθεί σοβαρά με τον κύριο Σόϊμπλε και θα του βάλει κάπου το αναπηρικό καροτσάκι.
Θα με θυμηθείτε σύντομα καλοί μου φίλοι.

Πολύ φιλικά
Ένας αναγνώστης σας