Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

16 Μαρ 2013

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύγκληση στην Κωνσταντινούπολη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και τη συνάντηση κορυφής μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ουδείς είχε ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία θ’ απέκλινε κατ’ ελάχιστον από τις διεκδικήσεις της και τις αμφισβητήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, στην οποία η Αγκυρα προέβη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ήρθε ως απάντηση στην προ ολίγων εβδομάδων αντίστοιχη ελληνική κίνηση, είναι ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων και επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο υψηλής πολιτικής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσαν οι Τούρκοι, οι περιοχές για τις οποίες έχουν δώσει άδειες για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων -τις οποίες άδειες η Ελλάδα χαρακτηρίζει παράνομες και άκυρες- «εμπίπτουν εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την έρευνα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο βυθό και κάτω από αυτόν, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το εθιμικό, και όπως αυτό αποτυπώνεται στη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων και τα διαιτητικά δικαστήρια. Εν αντιθέσει με τους ελληνικούς ισχυρισμούς, αυτές οι περιοχές για τις οποίες δόθηκε άδεια ερευνών βρίσκονται πέρα από τα χωρικά ύδατα της νήσου Καστελλόριζου και των άλλων ελληνικών νησιών που βρίσκονται στην περιοχή».
Η αναφορά μόνο σε «χωρικά ύδατα» υπενθυμίζει και υπογραμμίζει τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι το Καστελλόριζο και εν γένει τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Την οποία η Τουρκία διεκδικεί για την ίδια, στις «επίμαχες» περιοχές όπου εγείρει αμφισβητήσεις, με το αστήρικτο επιχείρημα ότι, εν αντιθέσει με τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εκεί και κατ’ αυτήν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες, τέτοιο δικαίωμα έχουν οι ακτές των ηπειρωτικών εδαφών της που έχουν προβολή στις εν λόγω περιοχές.
Εξ ου και μεταξύ άλλων απαράδεκτων, που εμπεριέχονται στην τουρκική ρηματική διακοίνωση, υποστηρίζεται ότι «ο ελληνικός ισχυρισμός ότι τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ορίζονται ξεκάθαρα από το άρθρο 2 του νόμου 4001/2011 είναι παραπλανητικός και αβάσιμος» και ότι «το προκείμενο άρθρο του νόμου έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση με νόμους και αρχές του Διεθνούς Δικαίου προσπαθώντας (σ.σ.: η Ελλάδα) να εγκαθιδρύσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσω της μέσης γραμμής ανάμεσα στην ηπειρωτική περιοχή και νησιωτικά συμπλέγματα».
Η Αθήνα με ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική κίνηση έχει αποσαφηνίσει ότι η Αγκυρα, με την αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, «παραβιάζει το άρθρο 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας». Ξεκαθαρίζει, δε, ότι η «ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στη δική της ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απέρριπτε το δικαίωμα της Τουρκίας να παραχωρεί άδειες για έρευνα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές επειδή βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Συγκεκριμένα, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «οι άδειες που παραχώρησε το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο στην Τουρκική Εταιρία Πετρελαίου (TPAO) σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό είναι άκυρες (null and void)».

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες με στήριξη σε ελληνική ΑΟΖ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιχειρηματολογία σχετικά με το δικαίωμα ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ ενισχύεται από μια σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση για τον «Ευρωπαϊκό Οδικό Ενεργειακό Χάρτη μέχρι το 2050», με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκη Τζαβέλα, το περιεχόμενο της οποίας «δείχνει» προς την κοινοτικοποίηση της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. και καλεί τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους. Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ και 91 κατά σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο και 377 υπέρ και 195 κατά στην ψηφοφορία επί του συνολικού κειμένου, αναγνωρίζει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπούν σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες», μια αναφορά που θεωρητικά αφορά σε όλες τις χώρες με κοίτασματα υδρογονανθράκων οι οποίες συνορεύουν μεταξύ τους, κυρίως όμως «φωτογραφίζει» τις τριβές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Καλείται, δε, η Ε.Ε. «να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει ν’ αποτρέπει διεθνείς τριβές», ενώ τονίζεται ότι «η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα».
Είναι σημαντικό -αν και αυτονόητο- ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η αναγνώριση της ανάγκης να κοινοτικοποιηθεί η ενεργειακή πολιτική και τα κοιτάσματα ν’ αποκτήσουν χαρακτήρα ευρωπαϊκού ορυκτού πλούτου «δεν σημαίνει ότι παραχωρούνται δικαιώματα, καθώς η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα παραμείνει εθνική υπόθεση». Σε κάθε περίπτωση, έχει αξία το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται σε επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο ότι οι υδρογονανθράκες στην περιοχή της Μεσογείου είναι σημαντικοί για την Ευρώπη και ότι στην ουσία εντάσσεται η δυνητική ελληνική ΑΟΖ στην ευρωπαϊκή, αφού το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ των κρατών-μελών με τις συνορεύουσες τρίτες χώρες.
Το μήνυμα που στέλνει η Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό και δικαιώνει τη στρατηγική Σαμαρά ν’ αναγάγει τα ελληνικά και κυπριακά κοιτάσματα σε ευρωπαϊκά στρατηγικά ενεργειακά αποθέματα επιδιώκοντας -ορθώς- να μετατρέψει το θέμα από διμερές, λόγω των τουρκικών αμφισβητήσεων, σε ζήτημα σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Λάμπρος Καλαρρύτης στον Τύπο της ΚυριακήςΑυγερινός Χατζηχρυσός
Στην Κύπρο βλέπουμε το ίδιο έργο, το ίδιο “μοτίβο” του νεοφιλελευθερισμού.
Τα έφαγαν κι οι Κύπριοι με τον Πάγκαλο;
Μα η Κύπρος ήταν παράδεισος Ευρωπαϊκής off-shore και με Φυσικό Ορυκτό Πλούτο ή μηπως ακριβώς αυτό είναι και το “πρόβλημα” της για τα Volture Funds.
Και οι Κύπριοι είχαν μαϊμού συντάξεις;
Και οι Κύπριοι είχαν ελεύθερους επαγγελματίες;
Και οι Κύπριοι είχαν το ΠΑΜΕ να κλείνει τους δρόμους;
Και οι Κύπριοι ¨διασυρθηκαν  στο εξωτερικό¨ από τους ταξιτζίδες;
Και οι Κύπριοι έκλειναν τα λιμάνια;
Και οι Κύπριοι ζούσαν πάνω από τις δυναμεις τους;
Και οι Κύπριοι οδηγοί ΜΜΜ έκλειναν το Σύνταγμα;
Και οι Κύπριοι έδιωξαν τις επενδύσεις; Οπως στις Σκουρίες ή την Κερατέα;
Και οι Κύπριοι είχαν πολλούς Δημοσιους Υπαλλήλους;
Και οι Κύπριοι είχαν φούσκα ακινήτων όπως στην Ισπανία;
Και οι Κύπριοι είχαν Τράπεζες όπως στην Ιρλανδία;
Και οι Κύπριοι ακριβοπλήρωσαν Αττική οδό ή κωπηλατοδρόμια;
Και οι Κύπριοι είχαν ΥΠΕΧΩΔΕ α-λα-Σημίτη;
Μια ποδηγετούμενη κυβέρνηση, εδώ κρατάει στο χέρι την Κυβέρνηση ο Χριστοφορακός κι οι εργολάβοι, εκεί τα “ιδρύματα” που χρηματοδότησαν το σχέδιο Αναν.
Ο,τι αφορμή και να βρουν, τα μέτρα είναι τα ίδια.
Φτώχεια και κατάλυση Εθνικής Κυριαρχίας.
Οι Γερμανοί πάντα ηταν καλοί στο να βρίσκουν συνεργάτες και κάπου στο βάθος η ζεστή αγκαλιά της Τουρκίας.
Εμεις Παπανδρέου, Σαμαρά, Κουβελη και Αναστασιαδη κι οι απέναντι Μέρκελ και Νταβούτογλου.
follow Αυγερινός on twitter.com/avgerinosx

Οποιος ασχολείται με την εγκληματική δράση του τουρκισμού κατά της ανθρωπότητας γνωρίζει ότι τελικά ο Ερντογάν αποδεικνύεται περισσότερο επιθετικός κι απ’ τους κεμαλικούς προκατόχους του. Πρώτα είχαμε φασίστες με πηλήκιο, τώρα έχουμε ισλαμοφασίστα με μουστάκι, που ονειρεύεται νέο χαλιφάτο.

Ολα τα γουρούνια μπορεί να μην έχουν την ίδια μούρη, αλλά εν προκειμένω φασίστες ή ισλαμοφασίστες έχουν τις ίδιες πρακτικές.

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή ηγέτη με πράξεις, δηλώσεις, ρηματικές διακοινώσεις κρατάει αμείωτη την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας ενάντια στον Ελληνισμό, πρωταθλήτρια του αντισημιτισμού, δυναμίτισε τις σχέσεις με το Ισραήλ και τελικά έχει καταφέρει να συσσωρεύσει προβλήματα με τους πάντες γύρω της.

Πριν από λίγους μήνες φονιάδες με όπλα που έφεραν σιγαστήρα σκότωσαν τρεις Κούρδισσες αγωνίστριες στο Παρίσι. Πριν από λίγες εβδομάδες στην Ιταλία Τούρκοι «δημοσιογράφοι», που παρακολουθούσαν κούρδισσα, πρώην σημαντικό στέλεχος του κινήματος, έπειτα από συμπλοκή έστειλαν στην εντατική σε κώμα έναν Κούρδο. Τούρκοι αξιωματούχοι κάθε τόσο προβάλλουν ιταμές απαιτήσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μέσα στην υστερία τους κατά της «τρομοκρατίας».

Οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια καλά κρατούν, αμείωτη η βαρβαρότητα της τουρκικής κατοχής στο Κουρδιστάν, ενώ το καθεστώς προσπαθεί να υποχρεώσει το κίνημα σε αφοπλισμό κι υποταγή.

Προβλέπω απλώς πως ο «χαρισματικός» Ερντογάν θα ψωνίσει από σβέρκο, όπως κι οι προηγούμενοι. Εχει φορέσει το ματωμένο πουκάμισο των κεμαλικών και χρησιμοποιεί τις ίδιες τραμπούκικες μεθόδους α λα Τσατλί, ακόμη και μέσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Κουρδιστάν είναι πολύ μεγάλο κι οι Κούρδοι πλήθος αμέτρητο στις τουρκικές μητροπόλεις. Θα ήθελαν πολύ να τους σφάξουν όλους, αλλά τώρα δεν είμαστε στο 1915. Δορυφόροι, κινητά, διαδίκτυο, ΜΜΕ, δεν επιτρέπουν την εν κρυπτώ σφαγή ενός ολόκληρου λαού. Ούτε τότε κατέστη εφικτό να χώσουν εκατομμύρια πτώματα Ελλήνων κι Αρμενίων κάτω από το χαλί. Πόσο μάλλον τώρα. Γιατί, μην έχετε αμφιβολία, τίποτα δεν άλλαξε. Απλώς τηρούν τα προσχήματα και δεν μπορούν να το κάνουν στη ζούλα. Αλλιώς μια χαρά θα τους πέρναγαν απ’ το λεπίδι και τους Κούρδους, όπως έκαναν και με τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας. Μα γι’ αυτό άλλωστε αρνούνται πεισματικά ν’ αναγνωρίσουν τις γενοκτονίες που τέλεσαν με πάνδημη συμμετοχή. Γιατί δεν επρόκειτο για κανένα επιστημονικά οργανωμένο σχέδιο. Δεν υπήρχαν Αουσβιτς. Σφάξιμο και πλιάτσικο, όπου τα ανθρώπινα σφαχτάρια μακελεύονταν εν πορεία. «Ενα Αουσβιτς» εν ροή, όπως έγραψε ο σπουδαίος Ενεπεκίδης. Κι επειδή ήταν πρωτόγονη δουλειά, ήθελε πολλά χέρια, λαϊκή συμμετοχή. Το τουρκικό καθεστώς αρνείται λοιπόν ακόμη και στον 21ο αιώνα να αναγνωρίσει τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, ν’ απολογηθεί. Ξέρετε γιατί; Πρώτον, διότι έτσι θα παραδεχτούν ότι συγκροτήθηκαν ως ψευδοέθνος με γενοκτονία και λεηλασία και, δεύτερον, δεν θέλουν ν’ απεμπολήσουν το know how της αλά τούρκα διευθέτησης των εθνοτικών ζητημάτων.
Αλλωστε, και το Ισλάμ εν γένει το 'χει εύκολο το λεπίδι.

Ο ισλαμοφασίστας πρωθυπουργός κρατά γερά στα χέρια του τη σκυτάλη της γενοκτονίας, της καταστολής, της ταύτισης του κράτους με το παρακράτος. Βαδίζει στα ίδια ματωμένα χνάρια με τον Ενβέρ, τον Ταλαάτ, τον Μπεχαεντίν Σακίρ, τον Τοπάλ Οσμάν, αλλά και τον Ετζεβίτ. Είναι κι αυτός χρισμένος με το αίμα Ελλήνων, Αρμενίων και Κούρδων. Με των τελευταίων πλένει το πρόσωπό του κάθε μέρα πια.

Η Τουρκία ανέκαμψε οικονομικά, βασισμένη σε σουνίτικο χρήμα από τον Κόλπο, στις κλεμμένες πατέντες, στην ανασφάλιστη εργασία, στα φτηνά, κακής ποιότητας προϊόντα και στη μειωμένη φορολογία των επενδύσεων. Ολο όμως το υπόστρωμα είναι σαθρό, η κοινωνική ειρήνη κρέμεται από μια τρίχα. Διότι εμείς έχουμε Μνημόνιο κι αφραγκία, προσωρινά, όμως ο Ερντογάν έχει δεκάδες εκατομμύρια οργισμένους Κούρδους και δεν έχει έθνος!

Κι όσο κι αν κάποιοι φοβούνται, ένεκα «πολιτικής ορθότητας», να το πουν, η απλή αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει «μετριοπαθές» ισλάμ κι είναι ασύμβατη με αυτό η έννοια της Δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών, όπως τα εννοούμε στη Δύση. Βρείτε μου μια αληθινά αναπτυγμένη, δημοκρατική, ανεκτική ισλαμική χώρα, στην οποία ζουν ισότιμα κι ελεύθερα οι πολίτες της, ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φύλου και θρησκεύματος, και σας χαρίζω μια φωτογραφία του Πενταδάχτυλου, για να μην ξεχνάμε τις άλλες Θερμοπύλες μας, κι ένα αντίτυπο του «Mein Kampf» στην τουρκική έκδοση. Αν δεν το ξέρετε, είναι από τα πιο δημοφιλή βιβλία στην Τουρκία. Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε…

Γράφει η Θάλεια Χούντα 

Αποτελεί σχεδόν καθημερινό θέμα τα τελευταία χρόνια η σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχουν αποκαλυφθεί πάρα πολλά, όμως ακόμη όλοι κάθονται στις καρέκλες τους και ακόμη απολαμβάνουν τα προνόμιά τους.


Ένα πολύ μεγάλο ποσό αρκετών δις ευρώ αντί να διατεθεί για ελάφρυνση της κοινωνίας, έχει διατεθεί για την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχει επισήμως παρουσιαστεί, σαν το μείζον θέμα του σήμερα που άπτεται της ίδιας της ύπαρξής μας. Ο κόσμος που είναι άνεργος, άστεγος και δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του δεν τους αφορά.


Τα πράγματα είναι απλά: Οι τράπεζες ιδρύθηκαν, για να αποταμιεύει ο κόσμος τα χρήματά του. Κάποια στιγμή και χάριν της τοκοφορίας που χορηγούσαν, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες επένδυαν τα χρήματά μας. Κάποια άλλη στιγμή οι τράπεζες δάνειζαν με τα χρήματά μας και πάλι χάριν της τοκοφορίας αλλά τώρα αυτής που εισέπρατταν. Θεσπίστηκαν νόμοι για την λειτουργία των τραπεζών και υπάρχουν κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες.


Τα ερωτήματα είναι επίσης απλά: Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να εμπλακούν στο κρατικό παιχνίδι με τα ομόλογα; Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να χορηγούν ανέλεγκτα δάνεια και πιστωτικές κάρτες; Από πότε το κράτος έγινε συνεταίρος των ιδιωτικών τραπεζών; Πότε και γιατί σταμάτησαν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν την δουλειά τους; Τι συμβαίνει με τις αγοραπωλησίες τραπεζών, που ίσως η υπόθεση Κοσκωτά να μην είναι τίποτα μπροστά τους; Σε ποιους ανήκουν, κυριολεκτικά, οι ιδιωτικές τράπεζες; Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν σχέση με επιχειρήσεις που παίρνουν τα δημόσια έργα; Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ; Τα ίδια αυτά πρόσωπα τι σχέση έχουν με τους πολιτικούς και οι τελευταίοι τι ψηφίζουν;


Όπως όλοι μας έτσι και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο και οι ευθύνες θα αποδοθούν προσωπικά και αναλόγως του τι έκαναν και τι δεν έκαναν.


Απάντηση δεν περιμένουμε, την αλήθεια πλέον την γνωρίζουμε γιατί την βιώνουμε και περιμένουμε από την Δικαιοσύνη να πράξει το καθήκον της. Βέβαια, θα πρέπει και αυτή να κάνει την συνεχή αυτοκριτική και την συνεχή αυτοκάθαρσή της, για να μην παρατηρούνται φαινόμενα που προκαλούν δημόσιες αντιδράσεις ή αφήνουν υπονοούμενα.


Και μία απλή πράξη που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, για να καταδειχθεί η σκευωρία και να καταρρεύσει το όποιο επιχείρημά τους: Αν όλοι αύριο το πρωί πάμε στις τράπεζες και κάνουμε ανάληψη την όποια κατάθεσή μας, τι θα μας πουν; Ότι δεν έχουν τα χρήματά μας; Θα πρέπει να μας τα δώσουν. Τότε φαντάζεστε τι θα γίνει;


Αυτές είναι σήμερα οι ιδιωτικές τράπεζες που έχουν γίνει μέρος του συστήματος και έχουν ξεφύγει της αποστολής τους, στραγγαλίζοντας τον κόσμο και συγκεντρώνοντας την ιδιωτική περιουσία. Έτσι δεν είναι π.χ. κύριε Νανόπουλε της Eurobank ή κύριε Προβόπουλε που ελέγχεις το τραπεζικό σύστημα; Έτσι δεν είναι κύριε καναλάρχη ή εκδότη που επιλέγεις την είδηση και τον τρόπο ενημέρωσης; Έτσι δεν είναι κύριε βουλευτή που ψηφίζεις τις μεταβιβάσεις και που ανέχεσαι την κατάσταση της κοινωνίας;
Το μόνο που ζητάμε, είναι η εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση. Δεν μπορεί συνολικά και δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει.Nοτιοκορεατικό άρμα μάχης Κ1 εκτοξεύει καπνογόνες βομβίδες για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού
Οι αμυντικές δαπάνες των κρατών της Ασίας ξεπέρασαν αυτές των κρατών της Ευρώπης για πρώτη φορά το 2012, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS)

Κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του για τη στρατιωτική ισχύ σε διεθνές επίπεδο (The Military Balance 2013), το ΙISS αναφέρει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας μεγεθύνθηκαν σε πραγματικές τιμές κατά 8,3% ανάμεσα στο 2011 και το 2012 ενώ στην Ασία συνολικά οι δαπάνες αυξήθηκαν 4,94% πέρυσι. 

Την ίδια στιγμή, οι ονομαστικές αμυντικές δαπάνες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του NATO συρρικνώθηκαν περί τα επίπεδα του 2006, λόγω των πολιτικών περιστολής των κρατικών δαπανών ενώ οι ονομαστικές ασιατικές αμυντικές δαπάνες ($287,4 δισ.) ξεπέρασαν τις συνολικές επίσημες αμυντικές δαπάνες όχι μόνο στα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Σε ό,τι αφορά την Ασία όμως υπήρξε σε μικρότερο βαθμό η διαμόρφωση μιας νέας ισορροπίας ισχύος από όσο πιστευόταν αρχικά», σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αμυντικές δαπάνες με το 45,3% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έκθεση αναφέρει πως «η Κίνα είναι πλέον σαφώς η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε στρατιωτικές δαπάνες» και προβλέπει πως εάν μπορέσει να συνεχίσει αυτό το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θα φτάσει τα επίπεδα των δαπανών των ΗΠΑ μεταξύ του 2015 και του 2028. Η Ινδία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές οπλικών συστημάτων για ξένους προμηθευτές, συνεχίζει σταθερά την αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος, δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση του Πακιστάν και της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε τρίτη πυρηνική δοκιμή τον περασμένο μήνα και προσανατολίζεται -σύμφωνα πάντα με την έκθεση- στη δημιουργία αποθέματος πλουτωνίου επαρκούς για την κατασκευή τεσσάρων ως δώδεκα πυρηνικών κεφαλών, στην έναρξη προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου καθώς και στην επέκταση του οπλοστασίου βαλλιστικών βλημάτων. 

Ακόμα, η ΛΔ της Κορέας έχει το τρίτο μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών και πιθανώς βιολογικών όπλων παγκοσμίως. Ιαπωνία και Ν. Κορέα προχωρούν στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγκαίων για την εξισορρόπηση ισχύος έναντι της Βόρειας Κορέας.Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Στα κομμουνιστικά καθεστώτα, ο λαός «δημεύει» το μεγάλο κεφάλαιο – χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε.
Στα σημερινά «εθνικοκαπιταλιστικά», το μεγάλο κεφάλαιο «δημεύει» το λαό – όπως στο παράδειγμα της απίστευτης δήμευσης των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο.


Αποφασίσθηκε εφάπαξ άμεση φορολόγηση 6,75% των καταθέσεων έως 100.000, καθώς επίσης 9,9% από 100.000 - με νόμο που θα κατατεθεί το Σαββατοκύριακο και με πάγωμα των αντίστοιχων ποσών τη Δευτέρα, ημέρα αργίας (συν φορολόγηση των τόκων, για να εξασφαλιστούν περί τα 6 δις €). 

Επίσης πολλά άλλα (αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, "κατάσχεση" των κυπριακών υποκαταστημάτων στη Ελλάδα, από τις Ελληνικές τράπεζες κλπ.). 

Αλήθεια τι θα συμβεί με τα χρήματα που ευρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες; 

Δεν θα προκληθεί bank run στην Κύπρο από τους Κύπριους, τους Βρετανούς, τους Ρώσους, τους Έλληνες και τους άλλους καταθέτες;

Δεν είναι επικίνδυνο να επεκταθεί το bank run και σε άλλες χώρες του ευρώ, κυρίως δε στην Ισπανία και την Ιταλία; 

Ποιος εγγυάται ότι δεν θα επιβληθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τα ίδια μέτρα; 

Η απόφαση της Ευρώπης, της Γερμανίας καλύτερα, δεν είναι μία εχθρική κίνηση, εναντίον της Ρωσίας, οι πολίτες της οποίας υπολογίζεται ότι έχουν καταθέσεις άνω των 20 δις €;

Εσύ, αν έχεις ψηφίσει κάποιο από τα κόμματα της τρόικας εσωτερικού, ευθύνεσαι άραγε για τις αυτοκτονίες, τους άστεγους και τους απελπισμένους που ψάχνουν στα σκουπίδια; Εσύ που κοιτάζεις αφ’ υψηλού τον άνεργο, έχεις ευθύνη για την κατάστασή του; Ξέρω, ξέρω… πάλι σε ξεγέλασαν στις τελευταίες εκλογές. 

Ε λοιπόν, είσαι ηθικός αυτουργός αυτής της κατάστασης, γιατί είσαι ότι ψηφίζεις! Σε εκβίασαν για να ψηφίσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Είσαι ένα φοβισμένο ανθρωπάκι. Σε κορόιδεψαν με τα ψευτοδιλήμματα και την έξοδο από το ευρώ; Είσαι κορόιδο. Σκέφτηκες μόνο ότι εσύ έχεις ακόμα να τρως, έχεις δουλειά ή σύνταξη; Οπότε “καλά περνάμε και στην χούντα“; Τότε είσαι ένα κυνικό σκουλήκι, ένας παρτάκιας. Όπως και να το δεις, ανήκεις σε μια από αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων. Καλά αν ψήφισες τον Αντωνάκη γιατί είσαι μια ζωή ΝΔ και “δεν αλλάζεις”, συγχαρητήρια, έχεις διαψεύσει τον Δαρβίνο για την θεωρία της εξέλιξης.


Είσαι συνένοχος και μην μιλάς για κρεμάλες στους “προδότες πολιτικούς”, γιατί κάποια στιγμή κι εσύ πρέπει να λογοδοτήσεις για τις επιλογές σου. Κι εγώ νιώθω υπεύθυνος που δεν στηρίζω αυτή την αθλιότητα, αλλά την ανέχομαι. Τους ανέχομαι. Ανέχομαι κι εσένα. Βέβαια δεν είμαι ίδιος μ’ εσένα, ούτε κάνω τις ίδιες επιλογές, ούτε έχω ψηφίσει τα κόμματα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτή την κατάντια. Αυτό δεν το λέω για να μειώσω την δική μου ευθύνη, επειδή δεν έχω κάνει κάτι δραστικό για να ανατρέψω αυτούς κι εσένα.


Εσύ αντιθέτως, ήξερες ότι και νέα μέτρα θα παρθούν και φτώχεια κι εξαθλίωση θα έρθουν και η κοινωνία θα μετατραπεί σε κόλαση. Αλλά δεν σ’ ένοιαξε. Είπαμε, ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Μην μου πεις ότι δεν ήξερες. Έχουν στερέψει οι δικαιολογίες. Δεν διάβασες, δεν φρόντισες να μάθεις και να πληροφορηθείς για το ΔΝΤ, για τις εφιαλτικές συνθήκες που δημιούργησε όπου κι αν πήγε; Δεν διάβασες το “Δόγμα του Σοκ”; Μια ζωή είσαι μέσα στην άγνοια γιατί δεν θέλεις να μάθεις τίποτα παραπάνω απ’ όσα αφορούν μόνο την δουλίτσα σου, τα λεφτουδάκια σου, το σπιτάκι και τον καναπέ σου. Γι’ αυτό εσύ είσαι χρόνια επικίνδυνος. Γιατί κοιτάζεις την δική σου ευτυχία, άσχετα με το αν περνά μέσα από την δυστυχία του άλλου.


Όταν για χρόνια ψηφίζεις άτομα και μαφίες που αποδεδειγμένα έχουν καταστρέψει την ζωή μας κι έχουν ξεπουλήσει την χώρα τότε είσαι κάτι πολύ χειρότερο από απλός απατεώνας. Είσαι διεφθαρμένος.
Όπως τάιζες τόσα χρόνια αυτή την ολιγαρχική κομματοκρατία, έτσι τώρα στηρίζεις την ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά με την “αριστερή γαρνιτούρα” της ΔΗΜΑΡ και το ναζιστικό εκτελεστικό όργανο της Χρυσής Αυγής.
Κι ας το παίζεις θλιμμένος, επί της ουσίας δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου οι νέοι άνεργοι, οι άρρωστοι που δεν μπορούν να πάρουν ή δεν βρίσκουν τα φάρμακά τους, οι φοιτητές που άναψαν μαγκάλι και πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις, αυτοί που κάθονται στις ουρές των συσσιτίων και τους αναζητητές στους κάδους.


Πιστεύεις όμως ότι θα γλιτώσεις στο τέλος έτσι δεν είναι; Εσύ είσαι σωστός, γιατί κάθεσαι στ’ αυγά σου και δεν θα πεθάνεις για τους άλλους. Σου έντυσαν τα ψέματα και με την γλώσσα της λογικής, είσαι τόσο μικρόνοος που τα παλιά ψεύδη φόρεσαν το ένδυμα “της γλώσσας της αλήθειας”, του ρεαλισμού και των οικονομικών και ακόμη πείθεσαι πως τα σαρδόνια χαμόγελα δεν κρύβουν κοφτερά δόντια.


Να σου πω ένα μυστικό; Δεν θα γλιτώσεις. Ούτε εσύ. Κι όσο καλός ρουφιάνος, “συνεργάσιμος”, φιλήσυχος και “νοικοκυραίος” θες να παραμείνεις, θα σε βάλουν κι εσένα στην μηχανή του κιμά. Δεν έχω αυταπάτες ότι “θα ξυπνήσεις” κι ας το παίζεις ενίοτε “αγανακτισμένος”. Κι εγώ μπορεί να μην γλιτώσω από αυτή την κόλαση, αλλά τουλάχιστον δεν συνεργάστηκα με βασανιστές και έχω την συνείδησή μου καθαρή. Και φαντάζομαι ότι αυτό το τελευταίο εσύ δεν το καταλαβαίνεις καν.


Πηγή StrangerΣτην Κύπρο οι εξελίξεις είναι δραματικές. Αν όμως δεν αποκωδικοποιηθούν σωστά τα επικίνδυνα σενάρια που εξυφαίνονται, και κυρίως αν αυτή η αποκωδικοποίηση δεν τροφοδοτήσει με τρόπο άμεσο και δραστικό την πανεθνική εξέγερση του Ελληνισμού, τότε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το σύνολό του…

Του Κυριάκου Κυριακόπουλου
Στην Κύπρο οι χορογράφοι αποφάσισαν να μετατρέψουν το «δόγμα του σοκ» σε καταπέλτη που θα προσλάβει σύντομα διαστάσεις Αρμαγεδόνα. Το πλιάτσικο στις καταθέσεις των πολιτών δε συνιστά επιμέρους μέτρο-οικονομικής ανόρθωσης και ανακοπής των κρισιακών φαινομένων. Είναι μια ξεκάθαρη στρατηγική προτεραιότητα με επικίνδυνες πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Αποτελεί μια ευθεία βολή στον «τσαμπουκά», στην αυτοπεποίθηση και στην αξιοπρέπεια ενός λαού, και επιδιώκει να τσακίσει με τη μια τις πολιτικές του αντιστάσεις. Όποιος κάνει το λάθος να αντιμετωπίσει αυτή την απόφαση – πλιάτσικο με τρόπο ευθύ και απροκάλυπτο στο πορτοφόλι του πολίτη, ως ένα μέτρο λογιστικό – διαχειριστικό, δε θα έχει δει – η ακόμη χειρότερα θα επιχειρεί να συγκαλύψει - το νέο Αττίλα που μόλις έκανε απόβαση στο νησί, και που απειλεί πλέον ευθέως και ανοικτά τη γεωπολιτική του ταυτότητα.
Η δυναμική των κυοφορούμενων εξελίξεων θα είναι ραγδαία…Και την πολιτική της φυσιογνωμία, τρεις είναι οι βασικοί άξονες οι οποίοι κατά βάση θα τη συνθέσουν.
  1. Στην προεδρική εξουσία οι Κύπριοι ηλίθιοι ανέδειξαν τον Ντε λα Ρούα τους. Και το τίμημα αυτής της επιλογής θα είναι εφιαλτικό για έναν λαό που επιμένει να ξεχνά την ιστορία του και να λησμονεί την αθλιότητα των πολιτικών του εκπροσώπων.
  1. Το σάλτο μορτάλε στο πορτοφόλι των πολιτών, δεν αποτελεί μονάχα έναν επιθετικό αιφνιδιασμό στρατηγικής σημασίας για κείνους που τον επέλεξαν, αλλά κυρίως προϊδεάζει πως αυτά που θα ακολουθήσουν στην Κύπρο, δεν τολμά να τα βάλει ανθρώπινος νους.
  1. Η Κύπρος ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, όχι μονάχα δε θα λειτουργήσει περιχαρακωμένα για την κόλαση των δεινών που της επιφυλάσσονται, αλλά αντίθετα θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό απόστημα, που στην έκρηξή του θα συμπαρασύρει σύσσωμο τον Ελληνισμό σε ολέθριες εθνικές περιπέτειες.
Το επικίνδυνο σενάριο αφυπνίστηκε ήδη…Και στη γεωπολιτική παλέτα που διαμορφώνεται, αυτό που μυρίζει είναι μονάχα μπαρούτι και θάνατος. Δείτε γιατί:
  • Ο Ελλαδίτικος Ελληνισμός με τσακισμένη την αυτοπεποίθηση, με το δηλητήριο του εθνικού διχασμού να του κατατρώει επικίνδυνα τις σάρκες, και με πολιτικό προσωπικό που ένα μέρος του λειτουργεί απροκάλυπτα ως ανδρείκελο της κατοχής, ένα δεύτερο παραμένει παρκαρισμένο στη θέση του εν αναμονή κοτζαμπάση, και το υπόλοιπο καταγίνεται με εσωτερικές ομφαλοσκοπήσεις που ακυρώνουν την πολιτική δράση του, παρακολουθεί αμήχανα την καταστροφή του, την παρέλαση των νεκρών του που δολοφονήθηκαν, το καθολικό πλιάτσικο στην πατρίδα του και την εθνική του αξιοπρέπεια, ανήμπορος να αντιδράσει και να αντισταθεί, σε όλα εκείνα που μετατρέπουν τη ζωή του σε πραγματικό κολαστήρι.
  • Ο Κυπριακός Ελληνισμός μπαίνει στο κάδρο με τρόπο δραματικό, με την εθνική του υπόσταση να αποτελεί πυρακτωμένο θέατρο στους σύγχρονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, και η εντολή είναι σαφής. Τσακίστε τους… Τσακίστε πρώτα την ελληνική τους ψυχή και αμέσως μετά την Ελληνική γεωπολιτική τους υπόσταση.
  • Στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, οι δυο κοινωνίες συναγωνιζόμενες η μία την άλλη σε ηλιθιότητα, ανέθεσαν τα κλειδιά της πολιτικής διαχείρισης σε επικίνδυνες και δωσίλογες πολιτικές συμμορίες, πρόθυμες να υπηρετήσουν τα νεοταξίτικα συμφέροντα σε βάρος των ίδιων τους των λαών. Το τίμημα αυτής της αφέλειας δεν τολμά σκεφτόμενος άνθρωπος να το διανοηθεί.
Και αυτή θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος…Στην Κύπρο η επίθεση θα κλιμακωθεί με τρόπο που το δράμα της Ελλάδας μπροστά σ αυτό των Κυπρίων θα μοιάζει με παιδικό παραμύθι…Στη γεωπολιτική ενότητα Ελλάδας – Κύπρου, ο νέος Αττίλας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, και αυτό δυστυχώς ούτε ένας από τους ελεεινούς του πολιτικού προσωπικού δεν δείχνει να το αντιλαμβάνεται…Στην Κύπρο το φυτίλι του δυναμίτη έχει ήδη ανάψει. Οι εξελίξεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πολεμική σύρραξη και ο λαός θα εγκλωβιστεί σε αυτή ηθικά και εθνικά αποδυναμωμένος και σαστισμένος…
Και το συμπέρασμα είναι σαφές και ξεκάθαρο…Αν η πανεθνική εξέγερση του Ελληνισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο δεν οργανωθεί και δεν ξεσπάσει άμεσα και καταλυτικά…Αν οι δωσίλογες ηγεσίες δεν ανατραπούν και δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά για τον αντεθνικό και προδοτικό τους ρόλο… Τότε ένα πράγμα είναι βέβαιο…
Η επιχείρηση διαμελισμού τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, έχει ήδη ξεκινήσει. Μην τρέφετε καμία ολέθρια αυταπάτη περί αυτού.


Πηγή "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"


Η χειρότερη ημέρα που ξημέρωσε, μετά την ημέρα της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων, ήταν η σημερινή για την Κύπρο. Μόνο που αυτή τη φορά στο πολύπαθο νησί της Αφροδίτης εισέβαλε ο οικονομικός στρατός του 4ου Ράιχ, με την ανοχή της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο οποίος ως νεότευκτος πρόεδρος κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά του με την εκκίνηση διαδικασιών που θα ισοπεδώσουν την κυπριακή οικονομία.

Είναι προφανές πως η Γερμανία παίζει ωμά τα εκβιαστικά της «χαρτιά», με την πρόφαση παραμονής σε ένα ευρώ που καταρρέει και που γερμανικά έντυπα φέρουν την κυβέρνηση Μέρκελ να σκέφτεται πολύ σοβαρά για την συνέχιση της παραμονής της Γερμανίας σε ένα «ανθυγιεινό ευρώ» το οποίο δεν έχει να προσφέρει περισσότερα εύκολα κέρδη, αλλά εξυπηρετεί –ακόμη- την εγκαθίδρυση μίας γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, μέσα από καθεστώς εκβιασμών, απειλών και τρόμου.

Είναι επίσης προφανές πως ο «νεόδμητος» πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει τις κατάλληλες αντοχές, δεν διαθέτει την κοινή λογική ή δεν σκοπεύει να παλέψει για τα συμφέροντα της Κύπρου και των Κυπρίων, αφού στην πρώτη του «μάχη» παρέδωσε την οικονομία της Κύπρου σε ένα «ριφιφί» από την πλευρά της Γερμανίας.
Το πιο προφανές από όλα, όμως, είναι πως ο κ. Αναστασιάδης δεν γνωρίζει (ή δεν θέλει να γνωρίζει) πως η Κύπρος ήταν η μοναδική χώρα που εισήλθε στο ευρώ με την αξία της και με την ισχυρή Κυπριακή λίρα και έχει φτάσει στο σημείο να καταρρέει σήμερα οικονομικά αν και έχουν διαπιστωθεί τεράστιες ποσότητες ορυκτού πλούτου (φυσικό αέριο και όχι μόνο) στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Κι ενώ είναι απολύτως σαφές πως η Γερμανία επιδιώκει να υφαρπάξει αυτόν τον ενεργειακό πλούτο –η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο του μελλοντικού ενεργειακού χάρτη του πλανήτη-, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου φέρεται ως μη γνωρίζουσα την πραγματικότητα και αποδέχεται την οικονομική καταστροφή και εξάρτηση από εκείνους που επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον ορυκτό της πλούτο.
Μήπως κάποιος θα έπρεπε να πει στον κ. Αναστασιάδη πως υπάρχουν λύσεις όπως είναι η άμεση έξοδος από την ευρωζώνη ή και η τιτλοποίηση μέρους του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου;
Μήπως κάποιος θα έπρεπε να πει στον κ. Αναστασιάδη πως οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν στον απόλυτο βαθμό όλους εκείνους που αναφερόμενοι στο πρόσωπό του «ζωγράφιζαν» έναν σύγχρονο εφιάλτη που θα διέλυε –κυριολεκτικά- την οικονομία και θα παρέδιδε στην διεθνή απαξίωση τους Κύπριους;
Μήπως κάποιος θα έπρεπε να πει στον κ. Αναστασιάδη πως οι επιλογές του μπορούν με χαρακτηριστική ευκολία να χαρακτηριστούν ως «εθνική προδοσία», με ό,τι μπορεί να σημάνει αυτό για τον ίδιο στο μέλλον;

Η ερχόμενη Τρίτη θα αποτελέσει την εκκίνηση φυγής μεγάλων εταιρειών από το νησί της Κύπρου, καθώς και την εκκίνηση απολύσεων εργαζομένων, με ό,τι σημαίνει αυτό για μία οικονομία, η οποία με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας βυθίζεται πλέον σε ένα οικονομικό σπιράλ θανάτου…


ΥΓ: Στην Κύπρο οι ιδιωτικές τράπεζες ανοίγουν το Σάββατο. Έτσι, σήμερα, έχει συγκεντρωθεί πλήθος Κυπρίων έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, αναγκάζοντας την έκδοση απόφασης κλεισίματος των τραπεζών. Οι αστυνομικές αρχές της Κύπρου περιμένουν μεγάλες αντιδράσεις και επεισόδια...

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου
Η Κύπρος επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή λύση, δήλωσε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες επιτεύχθηκε, μετά από συνεδρίαση 10 ωρών, η συμφωνία στο Eurogroup για τη στήριξη της Κύπρου.Όπως δήλωσε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Σαρρής, η κυπριακή αντιπροσωπεία ήρθε στη συνεδρίαση κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες, γιατί η χώρα βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία ένα από τα σοβαρά ενδεχόμενα.«Εγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις με ιδιαίτερα σκληρή στάση του ΔΝΤ και κάποιων εταίρων μας που δημιούργησε βαρύ κλίμα, ενώ σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις έφτασαν συχνά σε αδιέξοδο», είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σωρεία επαφών με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και Ευρωπαίους ηγέτες και κατάφερε με τις υπεράνθρωπες αυτές προσπάθειες να δώσει ένα κλίμα καλύτερης αξιοπιστίας.Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία της χώρας και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.Οπως είπε, αποφεύχθηκαν καινούργιες περικοπές μισθών και συντάξεων που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, αποφεύχθηκε η εμπλοκή των ταμείων προνοίας των ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών που διατήρησαν την αυτονομία τους.Το τελικό ποσό που θα δοθεί καθιστά διαχειρίσιμο το χρέος και κατανέμει κατά τρόπο δίκαιο το δυσβάστακτο βάρος μεταξύ της παρούσας και των επόμενων γενιών. Αποφύγαμε την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συνναλαγές που πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν καταστροφικός για την οικονομία μας.Λόγω της σοβαρής απειλής εναντίον των τραπεζών και του χάους που θα ακολουθούσε από μια αρνητική πρωτοβουλία της ΕΚΤ έγινε αύξηση φορολογίας επί των τόκων και επιβάλλεται ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης και σταθερότητας πάνω στις καταθέσεις που θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του ποσού με μέτοχος συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.Το ποσοστό του εφάπαξ τέλους θα ανέρχεται σε 6,75% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000Πιστεύουμε ότι ήταν μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης παρά τις οδυνηρές πτυχές της, πουαποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία της χώρας μας, ενώ αποκαθιστά την αβεβαιότητα και την εμπιστοσύνη και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα μας να προχωρήσει αποφασιστικά σε μια καινούργια αρχή ανέφερε ο κ. Σαρρής.Οπως διευκρίνισε, ο φόρος που θα επιβληθεί στους τόκους των καταθέσεων θα είναι μεταξύ 20% και 25%. Θα ακολουθήσουν αναλυτικές συζητήσεις και θα προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό.Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαρρής απάντησε ότι πάντοτε συμφωνείς υπό την αίρεση ότι τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα νομοσχέδια πριν ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη το πρωί. Δεν προκαταλαμβάνει κανείς τις αποφάσεις της Βουλής, η οποία έχει δείξει ωριμότητα και κατανόηση, ξέρει ποιες ήταν οι επιλογές μας και ξέρει τους λόγους που της έγινε η εισήγηση, είπε.Σε άλλη ερώτηση για την τύχη των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, είπε ότι λαμβανομένου υπόψη ότι το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί σημαντικά, μια καλή αρχή είναι με το να απορροφηθούν οι εργασίες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ένα από τους οργανισμούς που διαμορφώνονται στην ελληνική επικράτεια.Καταλήγοντας, ανέφερε ότι είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ οδυνηρών αποφάσεων και πιστεύω ότι προς το συμφέρον της Κύπρου και όλων των καταθετών αυτής και της επόμενης γενιάς επιλέξαμε τη λιγότερο οδυνηρή λύση. Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες με το καινούργιο μέγεθος σε μια οικονομία με προοπτικές του φυσικού αερίου και άλλων, θα καταστήσουν τις μετοχές που θα δώσουν στους καταθέτες ως την καλύτερη λύση υπό τις παρούσες οδυνηρές περιστάσεις.Του Σταύρου Καρκαλέτση*

Μέσα στην μνημονιακή θύελλα και ενώ Ελλάδα και εσχάτως Κύπρος οδεύουν προς την πλήρη προτεκτορετοποίηση, αναδύεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια η μεγάλη και -φευ- τελευταία ευκαιρία οικονομικού απεγκλωβισμού και εθνικής ανόρθωσης. Μιλάμε για τον βεβαιωμένο πλέον παν-εθνικό ενεργειακό πλούτο σε Αιγαίο και Ιόνιο, πέραν των κυπριακών κοιτασμάτων Μένουν στην περίπτωση των ελλαδικών κοιτασμάτων να προσδιοριστούν με τις κατάλληλες έρευνες τα ακριβή μεγέθη, κατά πρώτον σε φυσικό αέριο. Πρόκειται για την μεγάλη ευκαιρία, το μεγάλο στοίχημα, και πρέπει να κερδηθεί. Ειδάλλως θα κρατήσει πολλά χρόνια η μεταμνημονιακή άβυσσος, και θα βρεθούμε ως λαός στο ράφι, για να μην πούμε μουσείο, της ιστορίας. Στην περίπτωση της Κύπρου μάλιστα, ίσως κληθεί ο εκεί Ελληνισμός να δώσει μάχη όχι απλώς επί οικονομικής-κοινωνικής βάσης, αλλά επιβίωσης...

Διότι στην Κύπρο οι ανανικές δυνάμεις επανακάμπτουν και στόχος τους είναι η διάλυση αυτού που δεν πέτυχαν το 2004: Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΜΦΑΛΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ας εξετάσουμε τον νέο, γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά αναβαθμισμένο, χώρο όπου η γεωγραφία όρισε να υπάρχουμε ως έθνος και λαός. Εάν Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος ήταν άκρως σημαντικές γεωστρατηγικά περιοχές για δεκαετίες, κοινή παραδοχή αποτελεί σήμερα η πεποίθηση πως η σημασία της περιοχής αυτής έχει ανέλθει ακόμη πιο πολύ. Είναι ένα από τα τρία, ίσως τέσσερα ''ζεστά'' σημεία (heart lands) στον πλανήτη όπου διασταυρώνονται και συγκρούονται τεράστια συμφέροντα, εσχάτως λόγω φυσικού αερίου και οικονομικά, όπου διαπιστώνεται προβολή και ισχύς παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων.

Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος έχουν ως απολήξεις δύο θαλάσσια περάσματα ανυπολόγιστης οικονομικής και στρατηγικής αξίας: Τα στενά των Δαρδανελίων και τη διώρυγα του Σουέζ. Ειδικά το Αιγαίο και η θάλασσα νότια της Κρήτης, καθίστανται λοιπόν ζωτικής σημασίας για όλα τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε στρατηγικό άξονα Μαύρη Θάλασσα-Αιγαίο-ανατολική Μεσόγειος-Σουέζ-Ινδικός. Η ύπαρξη των δύο μεγάλων ελληνικών νησιών, Κύπρου και Κρήτης, με βεβαιωμένα πλέον σημαντικά κοιτάσματα σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθορίζει τις κύριες-ζωτικές γραμμές συγκοινωνιών της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την ασφάλεια κρατών όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Ελλάδα.

Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος συγκροτούν ενιαίο με την Εγγύς Ανατολή στρατηγικό (και ίσως πλέον και ενεργειακό) χώρο, και διασφαλίζουν ανοικτή και απρόσκοπτη επικοινωνία με την πετρελαιοπαραγωγική περιοχή των χωρών του Περσικού Κόλπου, ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες Ευρώπης και Αμερικής. Μετά τις εξελίξεις που σημάδεψαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την ενοποίηση της Γερμανίας, σημείο τριβής ανάμεσα στη Δύση (ΝΑΤΟ) και την Ανατολή (τότε το ανατολικό μπλοκ) δεν ήταν πλέον το Βερολίνο ούτε οι πεδιάδες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Τα ''ζεστά'' σημεία μεταφέρθηκαν νοτιοανατολικά, και σήμερα τοποθετούνται στη θάλασσα ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.

Η Ελλάδα, παρά τη σφοδρή οικονομική της κρίση, διαθέτει πάντα τους παράγοντες που την διατηρούν γεωστρατηγικό παίκτη. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρά τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα λόγω των δραστικών περικοπών στα σχετικά κονδύλια, είναι ακόμη ικανές (για πόσο;) στο να διατηρούν αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να εκπληρώνουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τη συμμετοχή της ΝΑΤΟ (εδώ υπεισέρχεται η σημασία του ΝΑΜFI), την ΕΕ, τον ΟΗΕ (συμμετοχή σε αποστολές ανθρωπιστικής βοηθείας, διατηρήσεως της ειρήνης σε Ευρώπη, Αφρική και Ασίας, αποστολές προστασίας από την πειρατεία κτλ).
Η Ελλάδα διατηρεί μια από τις τρεις ισχυρότερες αεροπορίες στην ανατολική Μεσόγειο, πλάι στην τουρκική και την ισραηλινή, και σε σχέση με την τουρκική διατηρεί κάποιο ποιοτικό προβάδισμα σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα τουλάχιστον μέχρι το 2014. Πάντα στην ανατολική Μεσόγειο, διατηρεί το δεύτερο ισχυρότερο μετά αυτό της Τουρκίας, πολεμικό ναυτικό.

ΠΟΙΟΙ ΟΡΕΓΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ

Τους επί δεκαετίες κυρίαρχους της ανατολικής Μεσογείου (μιλάμε βεβαίως για τις αγγλοσαξονικές δυνάμεις της θάλασσας) έρχονται τώρα να αμφισβητήσουν η ανερχόμενη Ρωσία, με τη μόνιμη παρουσία του στόλου της, η Γαλλία που επιστρέφει στην περιοχή, το Ισραήλ που ναι μεν είναι άρρηκτα δεμένο με αμερικανικά κέντρα εξουσίας αλλά έχει τις δικές του φιλοδοξίες και αναζητά αυτόνομο θαλάσσιο ζωτικό χώρο. Υπάρχει όμως και η Γερμανία, που τώρα κινείται μεν από οικονομικά κίνητρα και βλέψεις, χτίζει όμως τον δικό της μεσευρωπαικό γεωστρατηγικό χώρο, από τη Φιλανδία μέχρι τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και νότια απόληξη την Κύπρο.
Eίναι σαφής πλέον η πρόθεση, μέσω Βρυξελλών, του Βερολίνου για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου. Πρόθεση που δεν κρύβεται και όπου κυρίαρχες εδώ θα είναι οι γερμανικές βλέψεις: Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ ζήτησε πριν λίγο να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός όπου θα μπαίνουν τα έσοδα από το κυπριακό φυσικό αέριο, ο οποίος λογαριασμός θα ελέγχεται φυσικά από τους δανειστές.

"Τα μελλοντικά έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις που γίνονται για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. "Θα υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο", συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ολλανδική Κάτω Βουλή στην Χάγη. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν την πρώτη χρονιά εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου σε 18 δισ. ευρώ ή μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι πριν τα έσοδα αυτά συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα γνωστά σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν.

Η αντίπαλη πλευρά, αυτή της Μεγάλης Βρετανίας (και συγκεκριμένων κέντρων στις ΗΠΑ), μπορεί επί του παρόντος να σιωπά, όμως μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει την γερμανική επέλαση. Οι Άγγλοι καιροφυλακτούν, και με τον ελεγχόμενο από αυτούς διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα επιδιώξουν τώρα μια γρήγορη λύση στα σάπια θεμέλια του σχεδίου Ανάν. Κατόπιν, με την Κύπρο να εισέρχεται σε διαδικασία νεο-αποικιοποίησης, θα επιδιώξουν την υφαρπαγή του ενεργειακού πλούτου της μεγαλονήσου με τροχοφόρα τις BP (British Petroleum) και Shell.

H Ρωσία από πλευράς της, δεν θα μείνει αμέτοχη, αφού απώλεια της Κύπρου με την μια ή την άλλη μορφή, θα σημάνει μείωση της παρουσίας στης Μόσχας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα απειληθούν και τα πολλά δις των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί ή και επενδυθεί στο νησί.

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΟΥ, ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

Είναι (και) για αυτό που προσπαθούμε να καταστήσουμε αντιληπτό πως Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν από κοινού να επεξεργαστούν και υλοποιήσουν κοινό ενεργειακό δόγμα μέσα από συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις. Και κατά πρώτον, ας καταλάβουμε έγκαιρα πως ο φυσικός πλούτος Ελλάδος και Κύπρου δεν κινδυνεύει μόνο από την τουρκική βουλιμία και αρπακτικότητα, αλλά και από την διεθνή των τοκογλύφων, έστω και αν αυτή φιλτράρεται μέσα από την γραφειοκρατία της ΕΕ. Στην κυβέρνηση θα πρέπει να το εκλάβουν και διαχειριστούν ως αγώνα δρόμου: Η ελληνική κοινωνία, βρισκόμενη στα σύνορα των αντοχών της, δεν θα παραμείνει για πολύ θεατής στο δράμα που παίζεται ερήμην της και σε βάρος της. Η διασφάλιση της δόσης, μπορεί να χάρισε επικοινωνιακές και δημοσκοπικές ανάσες στην κυβέρνηση, όμως γρήγορα θα λήξει η περίοδος χάριτος. Η στοχοποίηση, έστω μετά παλινδρομήσεων, του πλέον «ιερού» του Νεοέλληνα, του σπιτιού του και προεκτατικά της ακίνητης περιουσίας, η ανεργία που φλερτάρει επικίνδυνα με το 30%, η έλλειψη εθνικού και κοινωνικού οράματος από μια κυβέρνηση που κινείται σε λογικές «διμήνου και βλέπουμε», θα κάνουν σε λίγο καιρό το γραμμάτιο μη εξοφλήσιμο.

Η κυβέρνηση, αν έβλεπε και λίγο παραπέρα (ας πούμε, προς Λευκωσία…), θα μπορούσε πράγματι να ανοίξει παράθυρο ελπίδας: Ένας τεράστιας αξίας πλούτος που θα ξεκολλούσε την οικονομία από το τέλμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παραμένει ανεκμετάλλευτος και βαδίζουμε σημειωτόν, γιατί απειλεί η Τουρκία, γιατί πρέπει να ''εγκρίνουν'' οι Αμερικανοί. Το μήνυμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήταν σαφές: Αν επιλεγούν για τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι ρωσικές προσφορές, η Αθήνα δεν πρέπει να υπολογίζει σε αμερικανική στήριξη στο θέμα της ΑΟΖ. Για όσους ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, αυτό μεταφράζεται σε ''προχωρήστε όπως θέλετε, αν όμως σας ενοχλήσουν οι Τούρκοι, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας''.

Οι επιλογές λοιπόν θα είναι δύσκολες, ίσως και επώδυνες. Διότι δεν θα είναι απλώς ενεργειακές, αλλά συνολικές, που θα καθορίσουν και το γεωστρατηγικό πλαίσιο που θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες δεκαετίες. Εκτιμούμε πως η μόνη ελπίδα να εξέλθει ζωντανή η χώρα από τέτοιες συμπληγάδες, περνά μέσα από τον ''κυπριακό δρόμο'' και μελετώντας Θουκυδίδη: Η Αθήνα, να πετάξει την ταμπέλα ''δεδομένη'' και να ανοίξει την τράπουλα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Δεν μπορεί από τη μία η τρόικα και το Βερολίνο να ζητούν αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα, και από την άλλη να θέλουν να ορίσουν, με τα δικά τους κριτήρια, τους επενδυτές. Σε οποιαδήποτε συναφή διαδικασία, και όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ, πρέπει να ισχύσει ένα και μόνο κριτήριο: Το εθνικό συμφέρον. Να επιλεγεί αυτός που όχι απλώς θα δώσει τα περισσότερα σε χρήμα, αλλά που θα προσφέρει στην Ελλάδα μια ευρύτερη πλατφόρμα πολυσχιδούς συνεργασίας και πέρα από την ενέργεια: Στον τουρισμό, στις επενδύσεις, στην άμυνα ακόμα. Η Αθήνα οφείλει να κάνει ότι έκανε η Λευκωσία με το Τελ Αβίβ, να αναζητήσει δηλαδή νέες συμμαχίες, μη αποποιούμενη τις παλιές.

Παράλληλα, στο Μαξίμου πρέπει να εξετάσουν την προοπτική μιας προκαταβολικής τιτλοποίησης εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στην κατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή οι ενδείξεις θα έχουν καταστεί αποδείξεις. Αυτό κατατέθηκε ήδη ως πρόταση στην Κύπρο, από τον υποψήφιο πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα πριν ακόμη από τις εξορύξεις, ώστε να προληφθεί η μέσω μνημονίων χαριστική εκποίηση (όρα: ξεπούλημα) του εθνικού φυσικού πλούτου. Δεν είναι επιτρεπτό να ξεπουληθούν κοψοχρονιάς κοιτάσματα αξίας εκατοντάδων δις, για να εξυπηρετηθούν λογικές και μη βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις των δανειστών.

Μπορεί η Ελλάδα, ελπίζουμε κι η Κύπρος, να χαράξουν από κοινού μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, με τρόπο συντονισμένο. Με ένα κοινό θεσμικό συντονιστικό όργανο, ώστε να μιλήσουμε σύντομα για δόγμα ενιαίου ενεργειακού χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Ένα δόγμα ισόρροπου παιχνιδιού με όλους τους μεγάλους ενεργειακούς παίκτες της ανατολικής Μεσογείου. Δυό ΑΟΖ (ελλαδική-κυπριακή) λειτουργικά συνδεδεμένες, σε πανεθνική πρακτική. Αυτό πρέπει να είναι το όραμα, στο τέρμα του δρόμου. Ένα έθνος, δύο κράτη, μια τεράστια θαλάσσια έκταση από την Αδριατική έως το Ισραήλ και τον Λίβανο, όπου Ελλάδα και Κύπρος θα λειτουργήσουν αναβαθμισμένες, ως η Ιστορία διαχρονικά τις έταξε: Θαλασσοκράτειρες και κυρίαρχες του πλούτου τους!

Το καταστροφικό σενάριο ''αρπαγή του ελληνικού φυσικού αερίου από τα αρπακτικά της διεθνούς των τοκογλύφων και μεταφορά του στη Δύση μέσω Τουρκίας'', πρέπει να αποτραπεί τώρα, πριν εγγραφούν υποθήκες παρασκηνιακών μεθοδεύσεων και σκοτεινών δεσμεύσεων. Είναι – το ξαναλέμε- η τελευταία μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγουμε από τους Προκρούστηδες και Πιτυοκάπτηδες πάτρωνες, που θέλουν το ''οικόπεδο Ελλάδα-Κύπρος'', αλλά χωρίς εμάς, τους νόμιμους κληρονόμους, δικαιούχους και διαχειριστές της γης αυτής.


* Πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Έρευνα για το «πάγωμα» της επένδυσης 40 εκατ. στον Έβρο

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» σύμφωνα με το οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως υπουργός Περιβάλλοντος, και ο Γιάννης Μανιάτης ως υφυπουργός ματαίωσαν επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου στον Εβρο, τη στιγμή που η Ελλάδα εισάγει το ορυκτό αυτό σε ακριβότερη τιμή από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη η «Ελευθεροτυπία», επί υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΕΚΑ σταμάτησε επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά Έβρου ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία είναι με ποσοστό 8% το ελληνικό δημόσιο το οποίο χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο αλλά και τους άμεσους και έμμεσους φόρους. 

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα χαμηλότερης ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, 10 χλμ. βόρεια των Πετρωτών, το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική εταιρεία S&Β, του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, η οποία και ωφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά. Μέλος του Δ.Σ. της S&Β είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, του τσάρου της Οικονομίας και υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η εν λόγω εταιρεία αποκομίζει όφελος από το γεγονός ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας «GEO-VET», που προσπαθεί να πάρει την άδεια εξόρυξης, Γιάννη Βορδογιάννη, πέραν της επένδυσης των 40 εκατ. ευρώ που προτίθενται να κάνουν, διαμηνύουν ότι εξασφαλίζουν τις πωλήσεις του ελληνικού ζεόλιθου στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βόλφγκανγκ Ομπερμάγερ, κάνει προσπάθειες από την πλευρά του να ανοίξει ο δρόμος για την επένδυση, αλλά βρίσκει μπροστά του το τείχος της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Βάσει της παραγγελίας του κ. Πεπόνη θα πρέπει να εξακριβωθεί η βασιμότητα του επίμαχου δημοσιεύματος και ακολούθως να εντοπιστεί αν και από ποιους προκύπτει διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του  με αφορμή το δημοσίευμα, ανέφερε ότι η άρνηση συναίνεσης σε απευθείας ανάθεση για την εξόρυξη είχε νομική τεκμηρίωση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ότι από το 2011 ο φάκελος της συγκεκριμένης επένδυσης είχε σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σε απάντησή του στο χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, παραδέχεται ότι «όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου -από το 2007 έως σήμερα- και όλες οι υπηρεσιακές ηγεσίες έχουν αρνηθεί να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις στην εκμετάλλευση του ζεόλιθου».

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έχει μηνύσει τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιο Σώκο, για παράβαση καθήκοντος, επειδή δεν εκτέλεσε διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της εξόρυξης. Ως ηθικό αυτουργό στην παράβαση καθήκοντος καταγγέλλει τους υπευθύνους της εταιρείας GEO-VET. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας με τη σειρά τους κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του Γιάννη Μανιάτη. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, στην Εισαγγελία Ορεστιάδας, και αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων.Οι Σλάβοι των Σκοπίων κατέστρεψαν τους μαρμάρινους σταυρούς και έσπασαν τους μαρμάρινους τάφους των Ελλήνων στρατιωτών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην περιοχή του Βαλάντοβο


Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει νότα διαμαρτυρίας προς τα Σκόπια για την ιεροσυλία του ελληνικού στρατιωτικού νεκροταφείου στο Βαλάντοβο. Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα για τους βανδαλισμούς και απαιτεί από το Σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για να βρει τους δράστες της πράξης. Το ελληνικό υπουργείο τονίζει ότι οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και είναι συνέπεια της ανόδου του εθνικισμού στο σλαβικό κράτος.

Η νότα θα σταλεί κατόπιν εντολών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Ελλάδα μέσα από αυτήν θα ζητήσει από την κυβέρνηση των Σκοπίων να καταδικάσει το περιστατικό και να λάβει όλα τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες της πράξης. Θα ζητηθεί, επιπλέον, η αποκατάσταση των υλικών ζημιών. 

Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο ο βανδαλισμός του στρατιωτικού νεκροταφείου εντοπίστηκε από το ελληνικό γραφείο συνδέσμου στα Σκόπια.

Ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας επικοινώνησε με το σκοπιανό υπουργείο εξωτερικών και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, για την πράξη αυτή και ζήτησε την έναρξη έρευνας δίχως καθυστέρηση.

Από την ελληνική πλευρά επισημάνθηκε ότι τέτοιου είδους γεγονότα αμαυρώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι εναντίον των σχέσεων καλής γειτονίας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην πράξη του βανδαλισμού την καθορίζει ως συνέχεια της ανόδου του εθνισμού στα Σκόπια, ο οποίος τροφοδοτεί τέτοιες ενέργειες.

«Αυτά τα γεγονότα έχουν επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τους κινδύνους και τις συνέπειες του εθνικισμού και του λαϊκισμού που καλλιεργείται στην πΓΔΜ, ο οποίος καταλήγει στο σημείο βάναυσης προσβολής των νεκρών και δείχνει περιφρόνηση προς την ιστορία», γράφει το σλαβικό δημοσίευμα της 'Ούτρινσκι'.Σοκαρισμένος ο ξένος Τύπος, αλλά κανείς ιθύνων στην Ελλάδα της έκλυσης και της παρακμής δεν κοκκινίζει από ντροπή...

Θα πουληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και αρχαίος ναός, όπως καταγγέλλει η κίνηση πολιτών Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής.

Πρόκειται για τον αρχαίο Ναό του Απόλλωνα που βρίσκεται μέσα στην πλαζ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με topontiki.gr, κάτοικοι και φορείς της περιοχής με αιχμή την Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση, τους 300 βουλευτές, τα πολιτικά κόμματα και τις δικαστικές αρχές να δράσουν άμεσα προκειμένου:

- Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου ( αρχαίου ναού και των υποδομών που τον συνοδεύουν), καθώς και του δάσους και της παραλίας με τα οποία ήταν από την αρχαιότητα δεμένος

- Να απαλλοτριωθεί το ταχύτερο δυνατόν ο χώρος των μνημείων και να έχει αυτόνομη είσοδο, όπως όλα τα μνημεία.

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, το σημαντικότερο ιερό του Αρχαίου Δήμου των Αλών Αιξωνιδών (Βούλας-Βουλιαγμένης), ανακαλύφθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία το 1926 και το 1927.Έχει σχήμα παραλληλόγραμμο και είναι διαστάσεων 13 Χ 7 μέτρα. Αποτελείται από μια σειρά κιόνων που περιβάλλει τον ναό περιμετρικά, με έξι κίονες σε κάθε πλάγια πλευρά και τέσσερις κίονες στις στενές πλευρές. Επτά περίπου μέτρα μπροστά από την είσοδο του ναού βρίσκεται ο βωμός του οποίου σώζεται η θυμέλη.


Πηγή: Πυγμή