Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

5 Μαρ 2013

Συναντήθηκαν, τα είπαν και ποιός ξέρει τι συμφώνησαν.
Αυτά που μας επέτρεψαν να μάθουμε είναι οι συνηθισμένες αηδίες που λένε οι "άρχοντες" μπροστά στις κάμερες.
Πληκτικές ανοησίες χωρίς κανένα περιεχόμενο που χωρούν σε κάθε τσέπη και κυρίως καταπίνονται εύκολα.

Είδαμε τον Αντώνιο τον Ελληνοκτόνο να λέει πως η Ελλάδα είναι δήθεν "προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο γύρω από τις ΑΟΖ" (και όχι στις εντολές των "οίκων" για χάρη των οποίων έχει κάνει το Σύνταγμα και τους νόμους χαρτοπόλεμο) και τον Ρετζέπ τον "Μεγαλοπρεπή" να μιλάει για "λύση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές".

Μια "λύση", η οποία ασφαλώς θα βασίζεται στις μέχρι τώρα θέσεις και δράσεις του by licence USA νέο-θωμανισμού, όπως π.χ η "συνεκμετάλλευση (αρχικά) της "θάλασσας της Ανατολικής Μεσογείου" (έτσι λένε τώρα το Αιγαίο),η "Κοσσοβοποίηση" της Θράκης και η "καντονοποίηση" των άλλων τμημάτων της Καλλικρατικής Ελλάδας στα πρότυπα του εξελισσόμενου σε "Ανανιστάν" Κυπριακού κράτους, η σμίκρυνση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε μέγεθος κ@@@τρυπίδας και ασφαλώς η υπόσχεση πως η ελληνική κυβέρνηση θα αφήσει κάτι τις από την δημόσια και ιδιωτική περιουσία για να πάρουν και οι γείτονές μας.

Συγχωρέστε με αν χρησιμοποίησα "γλώσσα Αυριανής", αλλά όταν βλέπω εκείνον που δεν δίστασε να υπογράψει ακόμα και "δήλωση μετανοίας" στην Μέρκελ, εκείνον που με μία τζίφρα καταδίκασε 5 γενιές Ελλήνων, να μιλά για εθνικά θέματα σε "κλίμα αμοιβαίας κατανόησης", με εκείνον που περιμένει να σωριαστούμε κάτω για να χυμήξει σαν την ύαινα, δυστυχώς δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την γλώσσα της "real politik" ή το "savoir vivre" της νέας "Ιεράς Συμμαχίας".

Η κυβερνητική ρεκλάμα ότι συνυπεγράφησαν 25 συμφωνίες και μνημόνια όχι μόνο δεν μας καθησυχάζει, αλλά τουναντίον μας κάνει να ανατριχιάζουμε δεδομένης της εμπειρίας μας για το τι είδους "συμφωνίες" και "μνημόνια" υπογράφονται "τον καιρό του Αντωνίου του Ελληνοκτόνου".


«Και πάλιν και πολλάκις» οι διαπρεπείς μπούφοι και οι όρνιθες πολυτελείας του μνημονιακού υπόκοσμου προκαλούν και παραμιλούν.

Και στην προκειμένη περίπτωση, προκαλούν, καθώς επικαλούνται επίμονα τη νομιμότητα.
Μόνο, που ποτέ δεν κάθισαν να σκεφτούν πόσο η νομιμότητά τους είναι συμβατή ή ασύμβατη με την ηθική δεοντολογία. Επειδή ακριβώς η νομιμότητά τους, σε κάθε περίπτωση, είναι θεσμοθετημένη «κατ’ εικόνα και ομοίωση» των αμαρτωλών και ληστρικών συμφερόντων τους.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι έχουν το θράσος να διαπράττουν, στο όνομα της νομιμότητας, μια απ’ τις βδελυρότερες πλαστογραφίες. 

Που έγκειται στο να ταυτίζουν τη νομιμότητα με τη δικαιοσύνη. Και μιλούν για λειτουργούς και υπουργούς της Δικαιοσύνης. Και κράτος δικαίου. Και μάλιστα ευρωπαϊκού…

Λες και υπάρχει μεγαλύτερη βαρβαρότητα απ’ την ευρωπαϊκή.

Και στη ΝΑΤΟϊκή της εκδοχή, αλλά και τη γερμανική. Και στην πολιτικοοικονομική, αλλά και ιδιαίτερα στην κοινωνική της διάσταση.

Τη στιγμή, που η νομιμότητά τους βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση με τη δικαιοσύνη.
Σε σημείο, ώστε να καθίσταται τραγική, συχνά, η θέση των συνειδητών δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποφάσεις, βάσει νόμων, που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με κάθε έννοια δικαίου.

Εντάξει! Θα πουν κάποιοι υπάρχουν και αποκλίσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε και για το νόμο της ζούγκλας!

Κι όμως μιλάμε για κάτι ασύγκριτα και ασύλληπτα χειρότερο. Γιατί ο νόμος της ζούγκλας έχει μέτρα και όρια, που ρυθμίζονται απ’ την ενστικτώδη ζωή. Τα άγρια θηρία, όταν χορτάσουν δεν σκοτώνουν ούτε εξασκούν βία πάνω στα άλλα ζώα. Ενώ η απληστία και η βία, που εκφράζει η νομιμότητα δεν έχει κανένα μέτρο και κανένα όριο.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Με αποτέλεσμα το 10% των ανθρωποειδών να λυμαίνεται το 90% του παγκόσμιου πλούτου. Και το 90% των ανθρώπων να επιβιώνει ή να λιμοκτονεί με τα υπόλοιπα ψίχουλα. Και η τερατώδης αυτή κοινωνική και οικονομική ανισορροπία στηρίζεται πάνω στη νομιμότητα, η οποία δολοφονεί εκατομμύρια ανθρώπων. Και της οποίας την δολοφονική δραστηριότητα δοκιμάζει σε όλη της την έκταση και ένταση, τώρα, και ο ελληνικός λαός.

Κι έχουμε κάποιους ηλίθιους χρυσοκανθάρους, που παίρνουν έξι και παραπάνω χιλιάδες, να βρίσκουν υψηλούς τους κατώτατους μισθούς. 

Και βέβαια τους «εθνοπατέρες», που παίρνουν ακόμη περισσότερα να παραμιλούν περί τρομοκρατών και κουκουλοφόρων και επιόρκων...
Όταν φωνάζουν ακόμη και οι πέτρες ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι τρομοκράτες και επίορκοι και προδότες από τους ίδιους σε όλες τις βαθμίδες. Και τόσο μεγαλύτεροι, όσο ψηλότερα ανεβαίνουν στα σκαλοπάτια της νομικής βαρβαρότητας…

Είδαμε, για παράδειγμα, στην τηλεόραση τα παραμορφωμένα πρόσωπα κάποιων εικοσάρηδων.

Που δεν έκαμαν τίποτε διαφορετικό-και μάλιστα σε πολύ μικρότερο βαθμό- απ’ αυτό, που κάνει το ληστρικό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο, στο όνομα των νόμων.….

Των οποίων όμως χρυσοκάνθαρων οι Ηρακλείς της νομιμότητας περιφρουρούν την εγκληματικότητα.

Και κάνουν επίδειξη περισσής βαρβαρότητας, σε βάρος του λαού, όταν τολμά να φωνάζει για το δίκιο του, που το στραγγαλίζουν. Και δεν σκέφτονται ότι στην περίπτωση αυτή συμπεριφέρονται, όπως οι γενίτσαροι της τουρκοκρατίας και οι γερμανοτσολιάδες της κατοχής. Σε βάρος των γονιών τους και των αδελφιών τους, που είναι σαρξ εκ της σαρκός τους.

Δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτοί, που παραμόρφωσαν τα πρόσωπα των νεαρών είναι άνανδροι και δειλοί.

Γιατί, αν ήταν παλικάρια, θα παραμόρφωναν τα πρόσωπα των μεγαλοαπατεώνων και μεγαλοληστάρχων, που συστηματικά τρομοκρατούν και εξαπατούν και καταληστεύουν το λαό.
Και βέβαια δεν υποστηρίζομε ότι η παραμορφωτική βαρβαρότητα ενδείκνυται ακόμη και γι’ αυτούς, που την μετέρχονται ή την αποφασίζουν και την διατάσσουν σε βάρος άλλων.

Υποστηρίζουμε όμως ότι όλοι αυτοί οι χρυσοκάνθαροι οφείλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και το λαό όλα εκείνα, που ιδιοποιήθηκαν με βάση τους άδικους νόμους ή και παρανόμως.

Χωρίς σε καμιά περίπτωση να ισχύουν, μέχρι συντέλειας των αιώνων, οι παμπόνηρες παραγραφές και ασυλίες, που θεσμοθέτησαν οι συνταγματικοί-αλλά και τώρα πρόσφατα οι τρικομματικοί -κουκουλοφόροι, προκειμένου να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τα δικά τους και της συμμορίας τους. Αλλά, όπως επιβάλλει ο άγιος και ιερός κανόνας της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της ισότητας.

Και, προκειμένου να εμπεδώσουν το μάθημα αυτό να τους αφήσουν να ζήσουν με την κατώτερη σύνταξη. 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς υπήρξαν διαπρεπείς τεμπέληδες, που σπούδασαν επιμελώς την κλοπή και την αλητεία, την οποία διδάσκουν και σ’ άλλους. Προκειμένου να πλουτίζουν σε βάρος του φτωχού λαού.
Έτσι ώστε να καταλάβουν πόσο υψηλές είναι οι κατώτατες αποδοχές, που τώρα αποφασίζουν για τους άλλους.

Και να τους αφήσουν, όχι για πολύ, αλλά για λίγα μερόνυχτα στο ύπαιθρο με τις μηδενικές και υπομηδενικές θερμοκρασίες. Αυτούς και τα σοκολατόπαιδά τους!

Για να συνειδητοποιήσουν τα καθάρματα αυτά τι σημαίνουν οι απρόσιτες τιμές του πετρελαίου. Ή το να ξεσπιτώνονται κάποιοι, εξαιτίας της τραπεζικής τοκογλυφίας ή της δικής τους ληστρικής υπερφορολόγησης. Ή μάλλον να κατανοήσουν πόσο υπάνθρωποι είναι και πόσο υψηλή είναι η νόμιμη αναίδειά τους και η ανεντιμότητά τους.

Αλλά πώς να το συνειδητοποιήσουν, όταν δεν διαθέτουν ούτε ίχνος ντροπής!…

Επιμέναμε και επιμένουμε ακόμη πως ο Σαμαράς δεν είναι Παπανδρέου. Η στάση του όμως στην συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του και οι υποτονικές αντιδράσεις του στα όσα ο Ερντογάν έθεσε, δεν μπορεί να μην επισημανθεί. Είχαμε χθες μια ολιστική επίθεση της τουρκικής πλευράς: Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων στο Καστελόριζο και την Κρήτη -win win όπως είπε- που σημαίνει συνεκμετάλλευση. Ουσιαστικά ζήτησε τη μισή ΑΟΖ για τη χώρα του, ενώ την ίδια ώρα ο μισός τουρκικός στόλος είχε αναπτυχθεί στη μέση του Αιγαίου, από το θρακικό πέλαγος έως ανατολικά Ρόδου.

Εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά την -αχρείαστη κατά τη γνώμη μας- επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το σήριαλ ''ελληνοτουρκική προσέγγιση'' το έχουμε ξαναδεί. Το "Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας" των δύο χωρών, αλλά πρωτίστως οι εν αφυπνίσει διερευνητικές, οδηγούν για εμάς νομοτελειακά σε διαδικασίες φινλανδοποίησης της χώρας μας.

Να πούμε ακόμη πως ο Ερντογάν χαρακτήρισε "Τούρκους" και "ομοεθνείς" του, τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης, κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης, ενώ υπαινίχθηκε σαφώς ότι η περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελορίζου ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μίλησε ακόμη περί "βόρειας και νότιας Κύπρου", ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία άκουγε αμήχανα.

Είναι σαφές πως το ταξίδι Σαμαρά στην Τουρκία δεν μπορεί επ' ουδενί να χαρακτηριστεί παραγωγικό και επιτυχές. Θα μπορούσε τουλάχιστον ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει μνεία στη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, ή να υπενθυμίσει πως υπάρχει στην Κύπρο έναν κυρίαρχο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

Αν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει υπό έλεγχο την τουρκική επιθετικότητα και να ''αγοράσει'' χρόνο, για να ασχοληθεί απερίσπαστη με τα μνημόνια και την οικονομία, το κατανοούμε. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επιδείξει ανάλογη ''κατανόηση'' και η Τουρκία...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ

Ξεκινά τουρνέ αλά ΓΑΠ;

Ήταν να μην πάρει… φόρα με τις διεθνείς εμφανίσεις και τις επαφές με τους… «ναούς» του καπιταλισμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς για να παραστεί στις 14 Μαρτίου στο περίφημο London School of Economics, ή αλλιώς το πανεπιστήμιο… Μέκκα του καπιταλισμού, προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιο του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση. 

Έτσι μετά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί και ενώπιον του βρετανικού κοινού, το οποίο είναι δεκτικό σε απόψεις, που κινούνται ενάντια στη σημερινή δομή και λειτουργία της ευρωζώνης και κυρίως ενάντια την πολιτική της Μέρκελ.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το ίδιο το LSE, το οποίο διευκρινίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα είναι κεντρικός ομιλητής στην, ελεύθερη για το κοινό, εκδήλωση με θέμα “Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση”.

Με την εμφάνιση αυτή ο κ. Τσίπρας πυκνώνει ακόμη περισσότερο τις εμφανίσεις του σε συντηρητικά κοινά, αλλά και εντείνει την παρουσίαση του κυβερνητικού του προγράμματος, που είναι ένα ζητούμενο για την παρουσίαση μίας ρεαλιστικής εναλλακτικής πολιτικής εξόδου από τη σημερινή κατάσταση.

Ήδη την Δευτέρα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την φορολογική πολιτική, ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει στην πολυσυζητημένη εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή, με θέμα ”Κωνσταντίνος Καραμανλής: τότε και τώρα. Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτισμός και Ευρώπη”.


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Όταν τον Δεκέμβριο του 1999, τότε που η Ελλάδα με υπουργό Εξωτερικών τον περίφημο Γεώργιο Παπανδρέου, άνοιγε για πρώτη φορά τις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας καταργώντας το βέτο που ασκούσε μέχρι τότε για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πολλοί είχαν «αγαλλιάσει» και μάλιστα έλεγαν ότι τώρα οι πολεμοκάπηλοι θα χάσουν την δουλειά τους. Ο ίδιος ο ΓΑΠ είχε δηλώσει περιχαρής στις κάμερες ότι τώρα θα σταματήσουν οι αεροπορικές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και οι αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ των ελληνικών και των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πέρασαν από τότε δεκατέσσερα χρόνια και όχι μόνον δεν σταμάτησαν οι τουρκικές παραβιάσει στο Αιγαίο, αλλά έγιναν καθεστώς, αναβαθμίστηκαν και διευρύνθηκαν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο τουρκικές φρεγάτες να κάνουν βόλτα έξω από το Σούνιο. Εντωμεταξύ την σκυτάλη από τον ΓΑΠ και τα ζεϊμπέκικα του την πήρε ο περίφημος Κωστάκης Καραμανλής με τις γνωστές κουμπαριές. Λες και υπήρχε ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών ποιος θα γοητεύσει περισσότερο τους Τούρκους και ποιος θα δείξει πως είναι πιο ανεκτικός στις τουρκικές διεκδικήσεις και ανοιχτός σε κινήσεις εντυπωσιασμού με την προσδοκία κάποιας ειρήνης μεταξύ των δυο χωρών. Τώρα τον Κωστάκη διαδέχτηκε ο κ Σαμαράς, ο οποίος σαν «ξυπόλυτος στα αγκάθια» αποφάσισε να πάει στην Τουρκία για να διεκδικήσει και αυτός μια θέση στο πάνθεον των Ελλήνων πολιτικών που κάνουν τα στραβά μάτια στην τουρκική προκλητικότητα και ισχυρίζονται πως όταν οι Τούρκοι μας φτύνουν, απλά… βρέχει.


Όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθώ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατάλαβα πως η επιμονή να εμφανίζεται μια φαντασίωση σαν αλήθεια, έχει δημιουργήσει πολλές ψευδαισθήσεις και κάθε φορά που η ελληνική πλευρά προσγειώνεται στην πραγματικότητα, το κόστος είναι πικρό για τα εθνικά μας συμφέροντα

Αυτό φάνηκε περίτρανα και στην τελευταία επίσκεψη του κ Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη και στις επαφές των Ελλήνων και Τούρκων υπουργών. Και πρώτα πρώτα φάνηκε για άλλη μια φορά πως η «αλεπού» που λέγεται Ερντογάν, ενώ τα έχει βρει σκούρα με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας εξαιτίας και του ανεκδιήγητου νεο-οθωμανιστή, κ Νταβούτογλου, ξέρει πολύ καλά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας χώρας εξοφλημένης όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του, Μπουλέντ Αρίντς, μπορεί να παίζει μονότερμα και να περνά τις θέσεις του στους Γιουνάνηδες.

Μιάμιση ώρα κράτησαν οι προσωπικές συνομιλίες μεταξύ του κ Σαμαρά και του Ερντογάν και στη συνέχεια είχαμε την κοινή συνέντευξη τύπου. Εκεί ο Ερντογάν έριξε τρία μεγάλα «καρφιά» προς την ελληνική πλευρά που έκανε πως βλέπει αλλού χαρούμενα με το, «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». 

Το πρώτο και μεγαλύτερο «καρφί» ήταν το  περίφημο «kazan kazan», που αν θέλουμε να το μεταφράσουμε κυριολεκτικά ήταν, «αγαπητοί Έλληνες, για την ΑΟΖ τα κέρδη φίφτι φίφτι!» Ήταν η ίδια τακτική της Τουρκίας  και στην κρίση των Ιμίων, φίφτι  εσείς στην μια βραχονησίδα, φίφτι εμείς στην άλλη. Μόνο που και οι δυο είναι ελληνικές.
Το δεύτερο «καρφί» ήταν οι «ομοεθνείς» του στη δυτική Θράκη. Εδώ βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης και τους «βαπτίζουμε Τούρκους» φυσικά αδιαφορώντας για την συνθήκη της Λαζάνης.
Και το τρίτο και κατά την γνώμη μου πιο εντυπωσιακό «καρφί», γιατί έχει πολύ «ζουμί», ήταν το θέμα της υπόθαλψης τρομοκρατών στην Ελλάδα και το στρατόπεδο, υποτίθεται, τρομοκρατών στο Λαύριο. Αυτό είναι μια παλιά ιστορία από την εποχή του Οτσαλάν, όταν οι Τούρκοι προσπαθούσαν να στριμώξουν την χώρα μας χαρακτηρίζοντας σαν χώρα τρομοκράτης. Κάνει εντύπωση η επαναφορά του θέματος αλλά και η καλλιέργεια τους τελευταίους μήνες από τον τουρκικό τύπο της εντύπωσης ότι η Ελλάδα είναι «φωλιά» τρομοκρατών που εκπαιδεύονται για να επιχειρήσουν σαμποτάζ σε τουρκικό έδαφος. 
Η τουρκική πονηριά ποντάρει στο γενικό κλίμα που υπάρχει για το θέμα της τρομοκρατίας, προσπαθώντας να μας ταυτίσει με την διεθνή τρομοκρατία, κάτι που πέρασε δυστυχώς απαρατήρητο από τα ελληνικά ΜΜΕ. Μάλιστα η Χουριέτ ανέφερε  την επομένη ότι ο Ερντογάν συμβούλευσε τον κ Σαμαρά να κλείσει το Λαύριο. Και όλα αυτά όταν υποτίθεται ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν κάνει μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσει τους Κούρδους και να κλείσει το κεφάλαιο του αιματηρού πολέμου στο Κουρδιστάν, κάτι που όμως δεν μπορεί να γίνει αφού η τουρκική λύση είναι να… παραδώσουν οι Κούρδοι τα όπλα και να αποχωρήσουν από την Τουρκία. Είδατε τουρκική πονηριά; Μόνο που στην περίπτωση των Κούρδων δεν περνά.

Τέλος ο «πολύς» Ερντογάν έδωσε τα ρέστα του και στο Κυπριακό, όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Εδώ γελά και ο κάθε πικραμένος, καθώς είναι μεν αλήθεια ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις στη Κύπρο, αλλά πριν από την τουρκική εισβολή, δηλαδή εγγυήτριες της άλλοτε ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα πως η Τουρκία που είναι μια εισβάλουσα και κατέχουσα παράνομα έδαφος τη Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ, είναι και εγγυήτρια δύναμη, αυτό καλούνται να μας το απαντήσουν οι ευφυείς Έλληνες υπουργοί που τον άκουγαν άφωνοι στο Τσιραγάν Σαράι.


Το τουρκικό «παζάρι» είναι ένα χαρακτηριστικό της τουρκικής διπλωματίας. Κάθε φορά οι Τούρκοι πετούν και κάτι για να δημιουργήσουν πνεύμα στην άλλη πλευρά και στη συνέχεια προσπαθούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα στην ελληνική ΑΟΖ, όπως και είναι καταδικασμένη για την εισβολή της στην Κύπρο αλλά αυτό κανείς δεν τους το είπε. Είναι χαρακτηριστικό του πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται την καλή θέληση όταν την ίδια ώρα που συνομιλούσαν τα δυο υπουργικά συμβούλια στην Κωνσταντινούπολη, ο τουρκικός στόλος έκανε τα «όργια» του στο Αιγαίο. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους Έλληνες πολιτικούς. Αυτοί παρέδωσαν την χώρα στην ξένη κατοχή, τώρα γι’ αυτό θα μιλάμε; Μόνο που κάθε φορά όταν θα προσγειωνόμαστε στη τουρκική πραγματικότητα, η προσγείωσης μας θα είναι και πιο οδυνηρή.


Θα μου πείτε και τι προτείνεται δηλαδή, να γίνει πόλεμος; 

Η απάντηση είναι πιο απλή από ότι φαντάζονται και δεν θέλει πολύ μεγάλη διπλωματική ανάλυση. Είναι αυτό που έλεγαν οι παλαιότεροι με την  πολυετή εμπειρία τους από την συμβίωση με τους Τούρκους:  Οι Τούρκοι εκείνο που πραγματικά καταλαβαίνουν αλλά και σέβονται είναι η γνωστή ρήση πως, «όταν στον Τούρκο του δείξεις τα πισίνα σου, σου δείχνει τα μπροστινά του, ενώ όταν του δείξεις τα μπροστινά σου, εκείνος σου… δείχνει τα πισινά του».


Κατευνασμός των Τούρκων μέσω παγώματος των αδειών; 

Πολύ ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που μας έρχονται από τη Κύπρο, οι οποίες δεν σχετίζονται με το κατά πόσον οι εργασίες στα διάφορα οικόπεδα προχωράνε κανονικά, αλλά με την επιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ο οποίος προβλέπεται ή προβλεπόταν να ολοκληρωθεί με τη παραχώρηση των οικοπέδων 5, 6 και 7 προς ενδιαφερομένους επενδυτές προς όφελος των ιδίων φυσικά αλλά και του Κυπριακού ελληνισμού ακόμα περισσότερο.
Των Δρ. Γεωργίου Φίλη και Δρ. Ηλία Κονοφάγου
Τα πράγματα είναι απλά, η νέα κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μάλλον ξεκινάει μία πολύ δύσκολη θητεία, για την οποία όπως μπορεί να γίνει κατανοητό η «αποτυχία» δεν μπορεί να υπάρχει στο λεξιλόγιο, με μία πρωτοβουλία η οποία μάλλον «θα πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Τι έχει συμβεί;
Η Λευκωσία φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει σε παραχωρήσεις στα οικόπεδα 5, 6 και 7, παρά το γεγονός πως πάνω από 12 εταιρείες έχουν καταθέσει ελκυστικές προσφορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η υποβολή των προσφορών αυτών συνοδεύτηκε και με τη κατάθεση 5 εκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της κυβέρνησης της Κύπρου. Με άλλα λόγια, η Λευκωσία με το «καλημέρα» έβγαλε περί τα 60 εκατομμύρια δολάρια, και αυτή τη στιγμή οι διαρροές αναφέρουν πως παρά την εφεκτική στάση των επενδυτών η κυβέρνηση τείνει να βάλει «πάγο» στη συγκεκριμένη διαδικασία με τη δικαιολογία πως «δεν μπορεί να διαχειριστεί» έναν τέτοιο όγκο εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.


Αξίζει να αναφέρουμε πως συνολικά για τα οικόπεδα 5,6,7 και 8 έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 20 προσφορές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της γαλλικής TOTAL η οποία και έχει λάβει τα οικόπεδα 11 και 10 με το εκτιμώμενο τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ενώ έχουν μπει στα κυπριακά ταμεία 100 εκατομμύρια δολάρια.
Στο συγκεκριμένο σημείο να υπογραμμίσουμε πως τα οικόπεδα 1 και 4 το διεθνές ενδιαφέρον είναι μικρό, στη πρώτη περίπτωση επειδή βρίσκεται κοντά στην ακτή και στη δεύτερη περίπτωση γιατί είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Η συγκεκριμένη καθυστέρηση και διαφαινόμενη ολιγωρία αναφορικά με τα προαναφερόμενα οικόπεδα και την αξιοποίησή τους, ίσως να μην ενδιέφερε ιδιαιτέρως την κοινή γνώμη και τους αναλυτές, ίσως να είχε να κάνει μόνο με μία στρατηγική δημιουργίας υπεραξίας για τη διενέργεια ενός τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι έτσι, κι εξηγούμαστε.
Δυστυχώς και κατά… διαβολική σύμπτωση, θα έλεγε κανείς, τα συγκεκριμένα οικόπεδα είναι ακριβώς εκείνα τα οποία αμφισβητεί έντονα η Τουρκία και απειλεί με ένοπλη επέμβαση εάν κι εφόσον προχωρήσει η διαδικασία διάθεσής τους στην διεθνή αγορά. Είναι λοιπόν προφανές πως η Λευκωσία, με το να «παγώσει» τη διαδικασία παραχωρήσεων ακριβώς στα συγκεκριμένα σημεία δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να κατευνάσει τον Αττίλα.
Πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη όταν οι πληροφορίες που έρχονται από διάφορα κέντρα του εξωτερικού μιλάνε για τεράστια γκάφα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης (εάν φυσικά η συγκεκριμένη πολιτική επιβεβαιωθεί), αφού φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως με τον τρόπο αυτό στην ουσία «τιμωρεί» όλες εκείνες τις εταιρείες οι οποίες έγραψαν την Τουρκία στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Κύπρου, μην υπολογίζοντας τις απειλές της Άγκυρας για αποκλεισμό τους από τους τουρκικούς διαγωνισμούς, έδωσαν τα ωραία τους λεφτά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η οποία σταματάει όχι επειδή κρίνεται ως άγονη η διαδικασία αλλά γιατί έτσι θέλουν ορισμένοι.
Ας σημειωθεί λοιπόν πως η Κύπρος διαπράττει το μεγαλύτερο λάθος χώρας η οποία θα ήθελε να προσελκύσει επενδυτές, ειδικά στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή επιδεικνύει μία αλλοπρόσαλλη πολιτική, με αποτέλεσμα να αυξάνει το λεγόμενο «πολιτικό ρίσκο» για εταιρείες οι οποίες, ούτως ή άλλως, για να επενδύσουν στην έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων μεγάλους κινδύνους.
Με άλλα λόγια, η νέα κυβέρνηση της Κύπρου κινείται σε μία κατεύθυνση η οποία θα περάσει το μήνυμα του «κατευνασμού» κάτι το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες τόσο στην οικονομία της νήσου, όσο στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων αλλά το χειρότερο, θα φέρει για ακόμα μία φορά την Κύπρο στη θέση του δεσμώτη του Αττίλα.
Το ακόμα πιο τραγικό στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός πως οι πληροφορίες από το εξωτερικό όχι μόνο μιλάνε για το μεγάλο «φάουλ» της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά υπογραμμίζουν πως η Λευκωσία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως συγκεκριμένες δυνάμεις, παρά το γεγονός πως προσφέρθηκαν «να βοηθήσουν στο έπακρο» (η έκφραση αποδίδεται ακριβώς όπως ειπώθηκε), μάλλον προσποιείται τον κουφό.
Είναι απίστευτο αλλά εάν όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν είναι πολύ πιθανόν πως μετά από λίγο καιρό μπορεί και να αναπολούμε με θέρμη την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και τα πεπραγμένα της! Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον αλλά και αγωνία. Δηλαδή, όσοι φοβόντουσαν για «άτσαλη επαναφορά» του «Σχεδίου Ανάν» ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΙΟ; Ή να παρεξηγήσουμε την ετοιμότητα του νέου προέδρου να δεχτεί αγωγό που θα μεταφέρει το κυπριακό αέριο μέσω Τουρκίας;


Λιτό ήταν το γεύμα που παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τους υπόλοιπους υπουργούς, με το πρώτο πιάτο να αποτελείται από μπουκιές, ενώ στη συνέχεια το μενού περιλάμβανε λαβράκι ιχθυοτροφείου.

Στην ελληνική αποστολή προσφέρθηκε λευκό κρασί, ενώ οι Τούρκοι ήπιαν τσάι και πορτοκαλάδες. Το τραπέζι έκλεισε με ανατολίτικα επιδόρπια, με μπακλαβάδες σιροπιαστούς με πλούσια γέμιση φιστίκι.

Ο κ. Ερντογάν, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον παλιό του γνώριμο Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο είχε γνωριστεί από τότε που ο κ. Αβραμόπουλος ήταν δήμαρχος Αθήνας και ο κ. Ερντογάν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ενώ ο κ. Ερντογάν του χάρισε το αγαπημένο κεχριμπαρένιο κομπολόι του με τις 33 χάντρες, το οποίο δεν αποχωρίζεται ούτε στις επίσημες ομιλίες του. Ο κ. Αβραμόπουλος το δέχθηκε με μεγάλη χαρά και στην πτήση της επιστροφής στην Αθήνα το επιδείκνυε με καμάρι.

Ο κ. Αβραμόπουλος ένιωσε τέτοια οικειότητα για τον παλιό του φίλο, που κάποια στιγμή του είπε:


«Δεν μπορώ να σε αποκαλώ εξοχότατο. Έχω μάθει να σε αποκαλώ Ταγίπ»...

…με τους δύο άντρες να συμφωνούν εν τέλει να αφήσουν κατά μέρος το πρωτόκολλο των προσφωνήσεων και να αποκαλεί ο ένας τον άλλον «Ταγίπ» και «Ντιμίτρι».

Εκτός από τον κ. Αβραμόπουλο, σύμφωνα με το «Βηματοδότη», ο κ. Ερντογάν έδειξε ενδιαφέρον και για τις αρμοδιότητες της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη. Ήταν άλλωστε η μοναδική γυναίκα υπουργός. Της απηύθυνε τον λόγο και την κάλεσε να πει τις προτάσεις της για την ελληνοτουρκική συμφωνία για τον τουρισμό.


Πού μπορεί να βγάλει κανείς λεφτά σήμερα; Χοντρικά, λεφτά βγαίνουν αν βρεις από πού περνάνε λεφτά και κάθεσαι στο θυρωρείο μπας και τσακώσεις και εσύ κάτι. Τεχνοκρατικά, αυτό μεταφράζεται σε "δες ποιος μεγάλος κάνει κινήσεις με οικονομικό αντικείμενο και τοποθετήσου γύρω, δίπλα, πάνω, κάτω από αυτές τις κινήσεις".

Μία κίνηση που άρχισε να γίνεται συστηματικά από την εποχή Σημίτη είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων και αντικειμένου σε ΟΤΑ. Όπως στους περισσότερους, μου άρεσε η ιδέα, αποκέντρωση, τοπικός έλεγχος, περισσότερη διαφάνεια κλπ. Δυστυχώς την πάτησα στις εκτιμήσεις μου. Οι ΟΤΑ μάζεψαν όλη την βρώμα και αλητεία της Ελλάδας που δεν μπορούσε να ροκανίσει από την Κεντρική Διοίκηση. Την στιγμή που οι ΟΤΑ απέκτησαν πρόσβαση σε λεφτά και σε οικονομική διαχείριση έγιναν μαγνήτης απατεώνων. Έγιναν μηχανή μετάλλαξης σοβαρών ή άσχετων με αυτά ανθρώπων σε Μαφιόζους. Στις μικρές κοινωνίες, ο κάθε Δήμος, η κάθε Περιφέρεια, έγιναν τόπος συνεύρεσης και συντονισμού, βιτρίνα και φυτώριο απάτης και διαφθοράς. Με τα κατά τόπους Αστυνομικά τμήματα, Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία, Δικαστήρια, Δικηγορικά Γραφεία, και Τράπεζες, όλα λίγο η πολύ να "συνεργάζονται" με τους Τοπικούς Πυλώνες του Κύρους, της Μάντρας Οικοδομικών Υλικών, του Εργολάβου, του ιδιοκτήτη Καφετέριας. Από διακίνηση λαθρομεταναστών, σε "δημοτικά έργα", σε ξέπλυμα.

Κάθε οργανισμός στις τοπικές κοινωνίες έχει από 1-2-3 άτομα που συνεργάζονται, συντονίζονται και ροκανίζουν. Από πολεοδομικές και χωροταξικές αλλαγές, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις βιτρίνα, σε δημιουργία στρατού άεργων, κηφήνων, ημετέρων, σε βόλεμα, ξέπλυμα, αρπαχτές, ποσοστά από όπου υπάρχει αντικείμενο, με τους ντόπιους είτε φοβισμένα ανθρωπάκια, είτε συνεταιράκια "για το καλό του τόπου", "βρες και μια θέση για την ανιψιά μου".

Ξεχάστε τις τριγωνικές συναλλαγές του ΧΑ του 1996. Εδώ μιλάμε για πολυγωνικές συναλλαγές μεταξύ των Πυλώνων της Τοπικής Άρχουσας Τάξης. Πώς θα τους αναγνωρίσετε; Ευκολότατα. Τι είχαν πριν τον Σημίτη, και τι έχουν τώρα. Όλοι; Στην επαρχία, από τους μόνιμους ντόπιους, άνετα το 70%. Διακομματικός μαγνήτης. Οι χουντικοί του 70, έγιναν Καραμανλικοί, Παπανδρεϊκοί, Μητσοτακικοί, Σημιτικοί, και τώρα μεταλλάσσονται σε Πρασινο-σολιαλ-ευρωπαϊστές. Follow the money στο πού και από πού έρχονται λεφτά. Και το ποσοστό είναι μεγάλο, γιατί οι Κεφαλές μοιράζουν Πίτα. Το μάθημα του Αντρέα και του Εκσυγχρονισμού.

Όποιος είναι στην επαρχία, ας ρίξει μια ματιά γύρω του... Όλοι αυτοί οι τύποι που κυκλοφορούν σοβαροί, και φιλικοί τα Σ/Κ, και τους χαιρετάει ο κόσμος... Η Νέα Μαφία. Και μην έχετε καμία αμφιβολία. Αυτός είναι ο μηχανισμός στον οποίο η Κεντρική (και η "Ευρωπαϊκή") Διαφθορά αποκεντρώνεται... Ποιούς έχει πιάσει ο Φούχτελ;
Tης Olga Samofalova
Vzgliad

Μεγάλης σημασίας είναι η συμφωνία που υπέγραψε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, με το Ισραήλ. Πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου κοντά στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ δεν αποκλείεται η μεταφορά τους και μέσω της Κρήτης.

Η Gazprom απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από ενεργειακά πεδία του Ισραήλ. Με τη συμφωνία αυτή, της δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και τον Ειρηνικό, αλλά και να “περιορίσει” σημαντικά κάθε δυνητικό ανταγωνιστή της στην ευρωπαϊκή αγορά. 


Ειδικότερα, η εμπορική εταιρεία Gazprom Marketing & Trading Switzerland συμφώνησε για την αποκλειστική πώληση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), το οποίο θα εξορύσσεται στα πεδία «Tamar» (το μεγαλύτερη υπεράκτιο κοίτασμα αερίου στο Ισραήλ) και «Dalit». Ως γνωστόν, τα κοιτάσματα Tamar βρίσκονται κοντά την ΑΟΖ με την Κύπρο. Το Τελ Αβίβ με τη Λευκωσία έχουν προβεί σε συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ τους. Σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές των δύο χωρών, όπως και στις γειτονικές περιοχές της Ελλάδας, η οποία ωστόσο δεν έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της, υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η συμφωνία της Gazprom υπεγράφη για 20 χρόνια με την εταιρεία Levant LNG Marketing. Η ισραηλινή εταιρεία, ιδρύθηκε από την κοινοπραξία της γεωλογικής έρευνας Tamar, που κατέχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη του ομώνυμου πεδίου φυσικού αερίου. Η εταιρεία Levant, συνεργάζεται επίσης με την νοτιοκορεάτικη Daewoo, η οποία θα πρέπει να κατασκευάσει τον πλωτό τερματικό σταθμό για την υγροποίηση, αποθήκευση και μεταφορά του ΥΦΑ. Η Gazprom θα αγοράζει τον ενεργειακό πόρο από αυτό το πλωτό εργοστάσιο ΥΦΑ και θα είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση πελατών.

Οι ποσότητες τις οποίες θα προμηθεύεται το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα. Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι ετήσιες ροές τριών εκατομμυρίων τόνων ΥΦΑ από το πεδίο «Tamar», έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από το 2017. Σε πλήρη λειτουργία, σχεδιάζεται να εξάγονται στις αγορές της Άπω Ανατολής συνολικά 4,2 δισ. κυβικά μέτρα ΥΦΑ.

Κοιτάσματα στη Ν.Α. Μεσόγειο 


Οι ρωσικές αρχές τον τελευταίο χρόνο καλούν ενεργά την Gazprom να αλλάξει την εξαγωγική της στρατηγική και να μην χάσει την ευκαιρία να καθιερωθεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά ΥΦΑ εξακολουθεί να είναι αρκετά μικρό. Να σημειωθεί πως την διείσδυση της Gazprom στην αγορά του υγροποιημένου αερίου στο τέλος του περασμένου έτους, εμπόδισε η μεγάλη αυστραλιανή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Woodside Petroleum. Οι Αυστραλοί συμφώνησαν να αγοράσουν το 30% του ακόμα μεγαλύτερου ισραηλινού πεδίου φυσικού αερίου «Leviathan», με εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 481 δισ. κυβικών μέτρων.

Η Gazprom, η οποία προμηθεύει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη, είχε ενδιαφερθεί για την ανάληψη του έργου που προβλέπει την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Ασία. Η αποτυχία της αυτή, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη θέση της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ειδικότερα, για το ισραηλινό ΥΦΑ θα ενδιαφερθούν ο νότος της Τουρκίας και η Κύπρος. Από το ισραηλινό πεδίο «Leviathan» θα μπορεί να τροφοδοτείται η Ευρώπη με ποσότητες που να ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις επόμενες δύο δεκαετίες. Αυτή η εξέλιξη, θα αυξήσει την προσφορά ΥΦΑ στην αγορά και μπορεί να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές, λένε οι ειδικοί αναλυτές. Και χωρίς αυτό, υπάρχει θέμα. Η Gazprom αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα αναθεωρήσεις των συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου που έχει με ευρωπαίους πελάτες της.

Αγωγοί μέσω Κρήτης και Κύπρου; 


Γι' αυτούς τους λόγους, η συνεργασία στο δεύτερο ισραηλινό πεδίο είναι πολύ σημαντική για την Gazprom. Στο ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, θεωρούν ότι η νέα σύμβαση στο Ισραήλ που αφορά στο πεδίο «Tamar», θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της Gazprom στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι logistics για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το «Tamar», λέγει o γενικός διευθυντής του Ιδρύματος για την εθνική ενεργειακή ασφάλεια, Κονσταντίν Σιμόνοφ. «Ένας από αυτούς, είναι ο εφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Ένας άλλος, είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία. Αν το «μεσογειακό» φυσικό αέριο θα βρει το δρόμο του για να μεταφερθεί στην Ευρώπη, τότε θα δημιουργήσει ανταγωνισμό στην Gazprom στις αγορές της νότιας Ευρώπης», καταλήγει.

Σύμφωνα με τον κ.Σιμόνοφ, πάντως, η Gazprom θα πρέπει να εξετάσει ως προτεραιότητα την προμήθεια την αγοράς της Ινδίας με ισραηλινό φυσικό αέριο. 

«Όλοι σήμερα σκέφτονται την Κίνα και την Ιαπωνία, και ξεχνούν την Ινδία. Αλλά στην πραγματικότητα, η Ινδία είναι η ενεργειακή «δίδυμη» της Κίνας. Στην ανερχόμενη Ινδία, είναι πολύ υψηλό το μερίδιο του άνθρακα, οπότε θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη και αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο. Η χώρα δεν έχει δικό της φυσικό αέριο και η αύξηση της ζήτησης για τον ενεργειακό πόρο είναι αναμενόμενη. Έτσι, θα πρέπει να καλύψουμε αυτή την αγορά, έστω και με ξένο φυσικό αέριο», παρατηρεί ο εμπειρογνώμονας.Μειοψήφισε ο Βαρβιτσιώτης, υπερψήφισε ο Άδωνις! 

Το κατώφλι της εξεταστικής θα περάσει ο τέως  πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να καταθέσει “αυτά που γνωρίζει” για την απόκρυψη – χάλκευση της λίστας Λαγκάρντ.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ανατρέπει την μακαριότητα του πολυ-ταξιδεμένου που νόμιζε ότι καθάρισε μία και καλή γι αυτή την υπόθεση. 


Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και η Κωνσταντοπούλου συνηγόρησε σε αυτή την εξέλιξη παρότι η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαφορετική αφήνοντας τον στο απυρόβλητο.

Τα επιχειρήματα του Β. Καπερνάρου άλλωστε ήταν αφοπλιστικά αφού τεκμηρίωσε νομικά την αναγκαιότητα κλήσης του τ. πρωθυπουργού με τα έως τώρα δεδομένα, ενώ η στάση του Α. Γεωργιάδη εξέπληξε αφού έκρινε και την ψηφοφορία μετά την επιχειρηματολογία του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ.


Είναι σίγουρο ότι η κατάθεση του τ. πρωθυπουργού αναμένεται με ενδιαφέρον.


Για τη διευκόλυνση του έργου της η επιτροπή αποφάσισε να καταθέσουν κάποιοι μάρτυρες στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών και όχι στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στον εισαγγελέα θα καταθέσουν οι Γιάννης Ραγκούσης, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Δρούτσας, Χάρης Παμπούκης, Κρις Πιγκάλ (εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο ΥΠΟΙΚ) και οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Χάρης Μπότσαρης.


Πριν καν πω γιατί, να σας συστηθώ. Είμαι συντηρητικός. Ιδεολογικά και πρακτικά είμαι με την ελευθερία των αγορών και με την προστασία των εθνικών συμφερόντων -- του δικού μου έθνους, και δέχομαι ότι κάθε έθνος υποστηρίζει τα δικά του και όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ. Ευκαιριακές λυκοφιλίες. Και είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Το Κράτος δεν έχει κανένα λόγο να κάνει τον επιχειρηματία, ούτε να με φορολογεί για να ικανοποιεί κομματικούς στρατούς. Και δέχομαι ότι το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής, δεν είναι δικαίωμα στο "είμαστε όλοι ίδιοι". Δεν είμαστε, ακόμα κι αν η πλειοψηφία λέει ότι είμαστε. Και, ναι, είμαι κατά της εξαθλίωσης, γιατί δεν συμφέρει η εξαθλίωση. Δεν συμφέρει εμάς, την χώρα μας, το έθνος μας. Άλλο οι θυσίες με σκοπό, άλλο η παραγραφή των εγκλημάτων, και άλλο η συνέχιση του εγκλήματος.

Έχοντας πει αυτά τα ενοχλητικά (αντιπαθείστε με όσο θέλετε, την έχω χεσμένη την πολιτική ορθότητα), θα σας πω γιατί
η ιδιωτικοποίηση των νερών που προωθείται είναι μέγα λάθος:

1.
Δημοσιονομικά είναι άχρηστη. Δεν φέρνει λεφτά σε τίποτα ταμεία, και ό,τι λεφτά μπουν, θα βγουν!  Προσαυξημένα από τους τόκους, το κόστος κεφαλαίου και τα κέρδη του αγοραστή. Και επειδή ο αγοραστής θα είναι ξένος, θα είναι μεταβίβαση πόρων εκτός συνόρων. Εκροή. Αρνητικό ισοζύγιο. Να λείπει, δεν θέλω, δεν πρέπει να θέλετε.

2.
Η αναποτελεσματικότητα, φαυλότητα, ό,τι χειρότερο πείτε για τις ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ (σιγά τα λάχανα) ωχριά σε σύγκριση με την ζημιά της εκχώρησης του απόλυτα ανελαστικού νερού σε ξένο. Ο ξένος θα κάνει ό,τι κάνει, για να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του στην πατρίδα του. Οι "επενδυτικές ανάγκες του" στην Γαλλία ή στο Τιμπουκτού θα χρηματοδοτούνται από τον δικό μου λογαριασμό. Να πάει να πνιγεί και αυτός και εσείς που συμφωνείτε.

3. 
Η ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ και όλα τα δίκτυα είναι ήδη πληρωμένα!  Ο Μόρνος έγινε για να έχει το έκτρωμα που λέγεται Λεκανοπέδιο νερό. Αλλά είναι στην Ελλάδα, Έλληνες ροκάνισαν τα λεφτά, 'Ελληνες τα πληρώνουν. Τον πλήρωσα για να ποτίζω το γκαζόν μου (δεν έχω, λέμε τώρα). ΔΕΝ θέλω να τον ξαναπληρώσω και για να χαίρεται κάποιο χαρτοφυλάκιο στο Παρίσι ή στο Λουξεμβούργο.

4.
Δεν υπάρχει καμία ξένη τεχνογνωσία ή ποιότητα ή ο,τιδήποτε που να μας λείπει. Δεν χρειάζεται καν κεφάλαιο. Δεν πάμε να χτίσουμε κανένα πυρηνικό θορίου... Την πιο απλή, βαρετή, και απαραίτητη ΔΕΚΟ πάμε να δώσουμε.

5.
Δεν είναι καν εισπρακτικός μηχανισμός! Οι λαχειοπώλες είναι. Φανταστείτε να ιδιωτικοποιήσουμε τους λαχειοπώλες! Τόσο παλαβό. Πιο παλαβό!

6. Όταν η 3Ε ή η Νεστλέ πουλάνε
νερό βρύσης για εμφιαλωμένο, ΔΕΝ είμαι υποχρεωμένος να τα αγοράζω. Εάν η βρύση ανήκει στην Suez ή την Veolia ή την Νεστλέ, έχετε γειά βρυσούλες.

7. Αν για λόγους "πολιτικής" πρέπει να δώσετε την ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ (και το να ξεφορτωθούμε λίγο σκυλολόϊ ΟΤΑ είναι θαυμάσια ιδέα)
δώστε τα νερά σε όποιον Έλληνα διαπλεκόμενο θέλετε, με μια προϋπόθεση: Απαγορεύεται η μεταπώληση σε ξένο. Αυτό βέβαια έχουν κατα νου μερικοί διαπλεκόμενοι (ιδίως δύο που το έχουν και στο DNA τους, ο Κ και ο Βγ). Απαγορεύεται η μεταπώληση παρά μόνο σε Έλληνα, και πάντα απαγορεύεται η μεταπώληση σε ξένο. Οι πηγές δεν πωλούνται, είμαστε εδώ, επειδή υπάρχουν πηγές, κι αν θέλετε να το δείτε ρομαντικά κάποτε ήταν θεοποιημένες.

Πηγή Archaeopteryxgr
Αυτό τουλάχιστον διεφάνη, από απάντησή του σε σχετική ερώτηση του Χατζηνικολάου, σε σημερινή συνέντευξη του ΥΠΕΘΑ στον Real FM.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας, σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται οι ανησυχίες που εκφράζονται σήμερα από ορισμένες πλευρές. Για παράδειγμα, έχω μπροστά μου την Ελευθεροτυπία, η οποία διατυπώνει τέτοιες ανησυχίες, για το θέμα τη Α.Ο.Ζ.Είστε ανήσυχος;Υπήρξαν ενδείξεις από Τουρκικής πλευράς για επιδιώξεις που υπερβαίνουν τη διεθνή νομιμότητα;Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, ανεξαρτήτως του τι έγινε με τη Τουρκία, εγώ θα σας πω ότι δουλειά μας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να μην εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Άρα, μια γενικότερη απάντηση. Δεν εφησυχάζουμε κύριε Χατζηνικολάου ποτέ και για τίποτα, γιατί δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας είναι, να έχουν το αξιόμαχο ψηλά, ψηλά την επιχειρησιακή ετοιμότητα, ώστε η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας να είναι τέτοια, που να εμπνέει σεβασμό και δέος σε καλούς και κακούς γείτονες, για να μην μπουν ποτέ στο πειρασμό να αμφισβητήσουν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υ.Γ: Τι εννοεί ο κ. Παναγιωτόπουλος με την έκφραση “ανεξαρτήτως του τι έγινε με τη Τουρκία”...;
Δεν μας το κάνει πιο λιανά…;
Έγινε κάτι και δεν το καταλάβαμε;
Δηλαδή μπορεί να έγινε και “πατάτα”; Ή μήπως ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφέρεται στο ΚΑΖΑΝ ΚΑΖΑΝ…;

Γράφει ο Δημήτρης Δερμάτης
Πολιτικός Επιστήμονας

Το ερώτημα απλό όχι όμως και η απάντηση. Όπως και να έχει σήμερα διαπιστώνεται μια άκρως ανησυχητική τάση στη κοινωνία που εκφράζεται μέσα από την στροφή σε περισσότερο ριζοσπαστικές ιδέες και θέσεις. Υιοθετούνται πολιτικές των άκρων με επίκαιρο παράδειγμα την χρήση βίας από την Χρυσή Αυγή και τις επιθέσεις της σε μετανάστες και λαθρομετανάστες. Διαφωνώ με την θεωρία των άκρων, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς αυτό το φαινόμενο, η πεποίθηση δηλαδή ότι η ισορροπία στις κοινωνικές σχέσεις εξασφαλίζεται μέσα από την διαδραστικότητα των δυο ακραίων ιδεολογιών του πολιτικού συστήματος, η αποτροπή του ενός προς το άλλο πολλές φορές εξισορροπεί την αίσθηση της κοινής γνώμης και οδηγεί στην επικράτηση των πιο μετριοπαθών, άρα δημοκρατικών επιλογών. Είναι άστοχο το επιχείρημα υπέρ της ανοχής της κάθε έκνομης δράσης ή συμπεριφοράς της Χρυσής Αυγής και των τρομοκρατικών πρακτικών της μόνο και μόνο για να ισοσκελιστεί η εγκληματική- σε όλα τα επίπεδα- δράση της ακροαριστεράς στην κοινωνία μας τα τελευταία 40 χρόνια. Η κρατική εξουσία οφείλει να ασκήσει έλεγχο, ώστε να περιορίσει αποτελεσματικά και τις δυο πλευρές του πολιτικού τόξου.

Εκτιμώ πως η Χρυσή αυγή έχει αμφισβητούμενο πολιτικό μέλλον κυρίως διότι οι ψήφοι που έλαβε στις εκλογές εκφράζουν διαμαρτυρία περισσότερο και όχι υποστήριξη των πολιτικών της. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα δει ότι η απαρχή της δράσης της οφείλεται σε ένα αντικειμενικά δυσεπίλυτο ζήτημα, αυτό της λαθρομετανάστευσης με κύριο αίτιο την αναλγησία έως και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού να δώσει λύσεις σε ζωτικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Άγιος Παντελεήμονας· πριν από λίγα χρόνια η δράση της Χρυσής Αυγής λαμβάνει διαστάσεις ξεσηκώματος συμπαρασύροντας τους κατοίκους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην καθημερινότητα τους με την αθρόα λαθρομετανάστευση και την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα. Η αντίδραση των κατοίκων υπαγορευόταν από το θυμικό με την κλασική πλατωνική σημασία και σε καμία περίπτωση δεν ήταν προϊόν λογικής πολιτικής σκέψης. Άλλωστε η αυτοδικία δεν έχει θέση στην σύγχρονη κοινωνία, όπου υπάρχουν θεσμοί που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον νόμο. Το ίδιο συνέβη στην Πλατεία Αττικής και σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας.

Υφίστανται όμως και ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι που επεξηγούν την άνοδο της σήμερα. Συγκεκριμένα έχει εκμεταλλευθεί επιτυχώς το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε από την "εξαφάνιση" του ΛΑΟΣ από το πολιτικό σκηνικό. Συνεπώς ο δεξιός ψηφοφόρος ακροβατεί ανάμεσα στην ακροδεξιά και στην κεντροδεξιά με αποτέλεσμα να έχει χάσει κάθε δυνατότητα πολιτικής έκφρασης και συμμετοχής. Με άλλα λόγια υποχρεώνεται να επιλέξει μεταξύ των δυο γεγονός που ευνοεί την Χρυσή Αυγή, πολιτικά άφθαρτη ως τώρα μιας και δεν έχει κυβερνήσει, όπως η ΝΔ που έχει χάσει καλώς ή κακώς μέρος της αξιοπιστίας της. 
Ο αντίθετος συλλογισμός, ότι, δηλαδή, αν σήμερα υφίστατο ένα κόμμα ανάμεσα σε αυτά τα δυο θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στην Χρυσή Αυγή και θα περιόριζε την δυναμική της μοιάζει σχεδόν βέβαιος. Επομένως ακόμα και η κεντρική ιδέα αυτής της ανάλυσης περί ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας ενδεχομένως να μην ήταν πραγματικότητα σήμερα ή να υφίστατο σε βαθμό τέτοιο που να μην μας απασχολούσε καν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αριστερά όμως τα πράγματα τον τελευταίο καιρό ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Ο Σύριζα, ο πάλαι ποτέ ακροαριστερής φύσεως, συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου δοκιμάζει νέες τακτικές και η ηγεσία του αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για άνοιγμα του κινήματος σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα επιχειρεί να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πλέον λογίζεται ως κόμμα εξουσίας-κατά την γνώμη μου δεν είναι ασφαλές κάτι τέτοιο ακόμη- που πρέπει όμως να μεταλλαχθεί σε πολυσυλλεκτικό κόμμα για τις προκλήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσει σε μια αυριανή περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας.
Τι συμβαίνει πραγματικά όμως εδώ; O σύριζα μετατοπίζεται σιγά σιγά προς το κέντρο απομακρύνεται από τις αριστερές του, ριζοσπαστικές ιδέες και ακόμη και η ρητορική του θυμίζει "ΠΑΣΟΚ" των πρώτων δεκαετιών. Παρόλα αυτά και εδώ η δράση είναι ακόμη έντονη με πολιτική χροιά, ριζοσπαστική και βίαιη καμιά φορά, όπως για παράδειγμα οι διαμαρτυρίες εναντίον πολιτικών προσώπων με άσκηση βίας ή ακόμα η υποστήριξη των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων. Σε ότι αφορά την ναυαρχίδα της ελληνικής αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι πολιτικά απολιθωμένο γι' αυτό και δεν αποτελεί μέρος του φαινομένου που αναλύουμε, διότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρώτα και πάνω από όλα την αλλαγή και τον μετασχηματισμό, έννοιες οι οποίες ποτέ δεν ελήφθησαν σοβαρά από την ηγεσία του.

Πλησιάζοντας στο τέλος της ανάλυσης θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως καταλήγουμε σε δυο ασφαλή συμπεράσματα. Όσον αφορά το πρώτο θα άξιζε νομίζω να σημειωθεί ότι η ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας προς τα άκρα λαμβάνει χώρα σε πιο έντονο βαθμό προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος παρά προς τα αριστερά, γεγονός που το καθιστά πρωτόγνωρο φαινόμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πιο σωστά θα λέγαμε ότι η μετατόπιση αφορά στο εκλογικό σώμα κατά βάση, όπως αποτυπώνεται και από τις δημοσκοπήσεις παρά στον κοινωνικό ιστό στο σύνολό του. Ο τελευταίος συλλογισμός δικαιολογείται από το δεύτερο συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο το φαινόμενο δεν αποτελεί πολιτική επιλογή, αλλά υπαγορεύεται από ιδιότυπες κοινωνικές συνθήκες, οι οποίες τροφοδοτούν και αναπτύσσουν την φύση του. 
Με άλλα λόγια στερείται ουσιαστικού πολιτικού υπόβαθρου, αποτελεί απλά μια κοινωνική αντίδραση στηριζόμενη σε συμπτωματικά γεγονότα-συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής κρίσης- που θα εξαφανιστεί, όπως ακριβώς εμφανίστηκε με νομοτελειακή βεβαιότητα.

Όταν ο τοπικός πληθυσμός μίας περιοχής δεν επιθυμεί την υλοποίηση μίας συγκεκριμένης "επενδυτικής" πολιτικής, τότε -αν μη τι άλλο- η κυβέρνηση έχει ένα σοβαρότατο δίλημμα: ή θα αφουγκραστεί την απαίτηση των πολιτών και θα οπισθοχωρήσει ή θα αδιαφορήσει για την λαϊκή επιθυμία-εντολή και παραβιάζοντας την σχέση μεταξύ με τον λαό, καταργώντας την ουσία της Δημοκρατίας θα περάσει τις "κόκκινες" γραμμές και θα μεταβληθεί σε μία -επί της ουσίας- χούντα.

Ο λαός της Θράκης έχει στείλει το μήνυμά του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αφού διαδήλωσε κατά της λειτουργίας "επενδύσεων χρυσού" στην ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας, αφού αυτού του τύπου οι επενδύσεις το μόνο που τελικά καταφέρνουν -πέρα από τα κέρδη των επενδυτών- είναι η ολική καταστροφή της γης και ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων σε βάθος εκατοντάδων χρόνων.


Ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης με έναν πύρινο λόγο έδωσε χθες τον τόνο του πανθρακιώτικου συλλαλητηρίου μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, διατρανώνοντας το «όχι» της περιοχής στην επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης στο Πέραμα Εβρου.

Η συμμετοχή του κόσμου, όχι μόνο από τη Θράκη, αλλά και από τη Χαλκιδική και το Κιλκίς, ήταν μαζική, ενώ η εκπροσώπηση της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, ευρεία.

Από τους δήμους της Ροδόπης και του Εβρου ως την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, την τοπική Εκκλησία, τα Επιμελητήρια, το Εργατικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης και την τοπική αγορά όλοι ήταν εκεί, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού και την ετοιμότητά τους να σηκώσουν... μπαϊράκι αν δεν εισακουστούν.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν το γράμμα μιας 16χρονης που διάβασε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης -«Είμαι 16 χρονών. Αρνούμαι να σας δώσω το σπίτι μου. Δεν σας ανήκω. Δεν ανήκει σε κανέναν το χώμα που πατώ. Θέλω να ζήσω. Εσείς;»- καθώς και οι ομιλίες τριών μαθητών λυκείου και γυμνασίου από την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι κάλεσαν αυτούς που αποφασίζουν να σκεφτούν τη νέα γενιά και να μην την πονέσουν.

Την παράσταση όμως έκλεψε για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, που έχει πάρει πάνω του την υπόθεση.

«Ανίκητε λαέ της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, δεκατρεισήμισι χρόνια διαρκούς αγώνα ενάντια σε συμφέροντα και πολυεθνικές εταιρίες, που εναλλάσσονται για να πάρουν τον χρυσό και να μας αφήσουν το κυάνιο και το αρσενικό» ξεκίνησε την ομιλία του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, σημειώνοντας ότι «οι χρυσοθήρες εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των ανθρώπων που δεν έχουν εργασία».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό της χώρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντώνη Σαμαρά, άκουσε τον παλμό, τη θέληση αυτής της τοπικής κοινωνίας που λέγεται Θράκη. Να την υπολογίσεις υπέρτατα. Πάρε πίσω τη δήλωσή σου (σ.σ.: περί αδειοδότησης της επένδυσης εντός 10 ημερών). Δεν μπορούμε άλλη φτώχεια, δυστυχία και θάνατο. Μη μας δίνεις θάνατο».

Ο ίδιος τόνισε ότι η περιοχή και οι τοπικές Αρχές λένε «ναι» στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, σημειώνοντας μάλιστα ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει νέα για επένδυση στην περιοχή, που έχει ήδη παρουσιάσει στον υπουργό Ανάπτυξης και τον πρωθυπουργό και η οποία θα φέρει, αν ευοδωθεί, πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από τη μεταλλουργία χρυσού.

«Πανστρατιά. Είναι ένα μήνυμα σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Εχουμε δικό μας όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιαννακίδης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η Ιστορία περιμένει όσους δεν συμπορεύονται στον κοινό αγώνα. «Δεν ξέρω αν είστε δεξιοί ή αριστεροί. Ξέρω όμως ότι βάζετε πάνω από όλα την αγάπη για τον τόπο» τόνισε απευθυνόμενος στον κόσμο.

Μετά το πέρας των ομιλιών οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι χωρίς ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορείς να κάνεις επιτυχημένη εξωτερική πολιτική! Πρόσφατα επίσης ιδρύθηκε από το ΓΕΕΘΑ Μονάδα «ειδικών δυνάμεων» για την προάσπιση των Εθνικών συμφερόντων, επιπλέον της ήδη υπάρχουσας Δομής Δυνάμεων.
Καθημερινά οι ιπτάμενοι της ΠΑ αντιμετωπίζουν στους αιθέρες του Αιγαίου κάθε παράβαση ή παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, προσφέροντας θυσίες όχι μόνο σε κόπο και ιδρώτα άλλα και σε αίμα πολλές φορές, βρισκόμενοι σε μία Αεροπορία σε πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης… Σαν ανταμοιβή για την προσφορά τους, η Πολιτεία φαίνεται να τους τιμωρεί με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιβάλλοντάς τους μείωση αποδοχών κατά 75% με την αποστρατεία τους. Είναι προφανές, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλείται να δώσει εξηγήσεις.
Παρακάτω παραθέτουμε επιστολή ανώτατου ιπτάμενου (Ι) αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας που πρόσφατα αποστρατεύτηκε:
«Με τη συμπλήρωση 38 ετών πραγματικής υπηρεσίας ως ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, με 77 πτητικά εξάμηνα και πάνω από 3.700 ώρες σε πολεμικά και εκπαιδευτικά Jet, αποστρατεύτηκα με ανώτατο καταληκτικό βαθμό. Έχοντας υπηρετήσει σε 5 αεροδρόμια ανά την Ελλάδα, αλλά και σε θέσεις επιτελούς Γενικών Επιτελείων και ΝΑΤΟ, ήταν μία φυσιολογική και θα έλεγα συνήθης κατάληξη καριέρας ιπτάμενου αξιωματικού της ΠΑ. Μία καριέρα τόσο μεστή που ακόμα και σήμερα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, αν ήμουν νέος και είχα τη δυνατότητα επιλογής, πάλι την ίδια καριέρα θα επέλεγα!
Με την αποστρατεία, ο φάκελος συνταξιοδότησης έφθασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στη Διεύθυνση στρατιωτικών συντάξεων. Εκεί μία δυσάρεστη έκπληξη, αφού αντί για έκδοση της Πράξης συνταξιοδότησης σε τρεις (3) μήνες όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, υπάρχει ήδη αναμενόμενη καθυστέρηση έκδοσης της σύνταξης πέραν των 4,5 μηνών λόγω μείωσης προσωπικού και εσωτερικής αναδιοργάνωσης όπως με ενημέρωσαν!
Πέραν της καθυστέρησης έκδοσης της σύνταξης, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2012 ψηφίστηκε με τονόμο 4093/12, η από 1η Αυγούστου αναδρομική μείωση μισθών (και συντάξεων στρατιωτικών) και η από 1η Ιανουαρίου 2013 μείωση συντάξεων!!! Αντί του «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» που λέει ο ελληνικός λαός, σε ‘δύο σμπάρους σε ένα τρυγόνι’ που λέει η Ελληνική Κυβέρνηση για τους Έλληνες αξιωματικούς και ειδικότερα τους συνταξιούχους, αφού με ένα νομοθέτημα επιβάλλει δύο συνεχόμενες μειώσεις αποδοχών, επιπρόσθετων στις ήδη μέχρι σήμερα μειώσεις που προηγήθηκαν…
Βέβαια εξαιρέθηκαν από τις αναδρομικές μειώσεις των ειδικών μισθολογίων οι υπάλληλοι της Βουλής και μερικές άλλες ομάδες μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο, σε μία ενέργεια ισοπολιτείας και δικαιοσύνης, κατά την κρίση πάντα της τρικομματικής κυβέρνησης…

Η αναδρομική μείωση αποδοχών από 1η Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον Τύπο, κρίθηκε αντισυνταγματική από την ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών, με το σκεπτικό ότι αποτελούν δεδουλευμένες αποδοχές που προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.
Τελικά το κείμενο και η ουσία του Συντάγματος είναι για κάποιους κάτι ελαστικό και εύπλαστο, που κατά το δοκούν προστατεύει στο περί ευθύνης υπουργών για να παραγράφονται πιθανά αδικήματά τους, αλλά δεν προστατεύει το εισόδημα των στρατιωτικών και άλλων ειδικών μισθολογίων πλην υπαλλήλων της Βουλής βεβαίως, σε μία παρακμιακή ισοπολιτεία και προσπάθεια καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών και του περί δικαίου αισθήματος.
Με το σύνολο των απανωτών μειώσεων, τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι εν αποστρατεία αξιωματικοί βίωσαν, μέσα σε λίγους μήνες, μία μείωση αποδοχών μέχρι και 55% που εκτιμώ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι είναι το υψηλότερο ποσοστό μείωσης στο Ελληνικό Δημόσιο.
Δεν επισημάνθηκε όμως ιδιαίτερα το γεγονός των μειώσεων που συνολικά υφίστανται οι αποστρατευόμενοι που λάμβαναν επίδομα κινδύνου, δηλαδή των ειδικών συνθηκών όπως είναι οι ιπτάμενοι, οι υποβρύχιοι, οι αλεξιπτωτιστές ή όπως συνήθως αναφέρονται ‘η αιχμή της αιχμής του δόρατος’. Για παράδειγμα οι ιπτάμενοι της ΠΑ γνωρίζουν ότι με την αποστρατεία τους θα έχουν μείωση αποδοχών της τάξης του 20% περίπου, λόγω απώλειας του πτητικού επιδόματος. Αυτό το γνωρίζουν από την πρώτη μέρα της καριέρας τους και έχουν κάνει το κουμάντο τους.
Είναι όμως σοκαριστικό ότι οι αποστρατευόμενοι από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία μείωση αποδοχών αθροιστικά 55% + 20% = 75%. Δηλαδή η ‘αιχμή της αιχμής του δόρατος’ για επιβράβευση από την Πολιτεία για τις δύσκολες και πολλές φορέςεπικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις απρόσμενες πολλές φορές μεταθέσεις, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με μία ξαφνική και σοκαριστική φτωχοποίηση με μείωση αποδοχών της τάξης του 75%.
Αντίστοιχες σοκαριστικές μειώσεις θα βιώσουν και οι ένστολοι όλων των κλάδων των ΕΔ που εν ενεργεία λαμβάνουν αντίστοιχα επιδόματα κινδύνου. Είναι εκ του περιττού να αναφέρω και την σημαντική μείωση του εφάπαξ λόγω των συνεχών μειώσεων και περικοπών επιδομάτων, κυρίως λόγω των αναδρομικών μειώσεων που επιβλήθηκαν τον Δεκέμβριο. Κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να βουλώσει κάποιες τρύπες με αποπληρωμή δανείων, σήμερα μου ζητάνε και επιστροφή χρημάτων από την προκαταβολή εφάπαξ που είχα πάρει το 2010 με την συμπλήρωση της 35ετίας, όπως προβλέπεται.
Αυτό συμβαίνει γιατί σήμερα οι αποδοχές του Αρχηγού ΑΤΑ έχουν πέσει κατά έξι (6) μισθολογικές προαγωγές και αντίστοιχες βέβαια μειώσεις έχουν γίνει σε όλους τους κατώτερους από αυτόν μισθολογικούς βαθμούς.
Κατά τις επικείμενες ετήσιες κρίσεις που θα γίνουν μέχρι τον Μάρτιο, την σοκαριστική μείωση αποδοχών της τάξης του 75% θα βιώσουν όλοι οι ιπτάμενοι αλλά και οι ένστολοι ειδικών δυνάμεων που θα αποστρατευθούν!
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των ετήσιων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις που με πολιτική απόφαση μετατέθηκαν από τις αρχές του έτους όπως προβλέπονται κανονικά, στον Ιούλιο του 2012 και άρα οι προαγωγές και αποστρατείες υλοποιήθηκαν υποχρεωτικά μετά την 1η Αυγούστου, βάζει τα δύο γεγονότα στο ίδιο χρονολογικό κάδρο! Άραγε τυχαία οι κρίσεις του 2012 στις ΕΔ έγιναν στο τέλος Ιουλίου και οι αναδρομικές μειώσεις αποδοχών από 1η Αυγούστου;
Μήπως τα δύο γεγονότα δεν συνέπεσαν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού για να καταρρακώσουν, ακόμα περισσότερο, το ηθικό των ΕΔ; Θα που πείτε θεωρίες συνωμοσίας (conspiracy theories) και ίσως τραβηγμένα από τα μαλλιά σενάρια. Ίσως, αλλά πάλι για κάποιον που φτωχοποιείται με απότομη μείωση 75% των αποδοχών του, περνάνε από το μυαλό του διάφορες σκέψεις, όταν μάλιστα υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα με λίστες, στικάκια, φοροδιαφυγή, ατιμωρησία, golden boys και εν κατακλείδι άνιση κατανομή των οικονομικών βαρών για τη σωτηρία της Πατρίδας μας, ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και τα διάφορα Υπουργεία και επαγγέλματα.
Όσον αφορά την ευκολία που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Κυβέρνηση γενικότερα, αποδέχθηκε τις άνισες έναντι άλλων εργαζόμενων στο Δημόσιο, μειώσεις αποδοχών των ένστολων, την αντιπαραβάλω με την δυσκολία και την αναβλητικότητα του ίδιου Υπουργείου να επιβάλει σε εταιρείες, τις προβλεπόμενες από το νόμο Ποινικές Ρήτρες που θα ενίσχυαν και τα Μετοχικά Ταμεία, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι επαΐοντες, για περιπτώσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ) του στοιχειωμένου άρθρου 87…»

Σχόλιο ιστολογίου: Εάν ισχύει οποιαδήποτε μείωση στους ιπτάμενους, τότε άμεσα θα πρέπει να μειωθούν αναδρομικά (και σε βάθος 40ετίας) κατά 99% οι μισθοί και οι συντάξεις των βουλευτών, των δικαστών και όλων όσων διορίζονται σε κυβερνητικές θέσεις (γ.γ. γραμματείς υπουργείων, διοικητές οργάνων κ.α.)