Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

3 Μαρ 2013

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ο περίφημος ΓΑΠ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ Γεώργιος Παπανδρέου, αυτός που έγινε αντικείμενο ξέφρενων εκδηλώσεων επευφημίας στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως από το «αδύναμο» φύλο, ο ανθρώπους που «έσωσε» την Ελλάδα και τους Έλληνες, τώρα φιλοδοξεί να… σώσει και τους Τούρκους και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και το…κουρδικό.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Radikal, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου που παραβρέθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη σαν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, (άλλο μεγάλο ανέκδοτο για τον ΓΑΠ), σε ημερίδα που οργάνωσε το «Ίδρυμα Οικονομικών κι Κοινωνικών Ερευνών της Τουρκίας», το TÜSES, είχε σημαντικές επαφές και με πρόσωπα του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας, ιδιαίτερα με μέλη του Λαϊκού κόμματος της αντιπολίτευσης CHP. Τώρα τις σχέση έχουν οι Τούρκοι εθνικιστές του Λαϊκού κόμματος, του κόμματος δηλαδή που ίδρυσε ο ίδιος ο πατέρας της εθνοκάθαρσης των χριστιανών της Μικράς Ασίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με τον σοσιαλισμό, είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Μεταξύ αυτών που είδε και συνομίλησε ο ΓΑΠ, ήταν και ο Umut Oran, αντιπρόεδρος του Λαϊκού κόμματος με τον οποίο συζήτησαν πολλά διμερή αλλά και διεθνή θέματα. Στις συζητήσεις αυτές ο ΓΑΠ εκτός του ότι εμφανίστηκε για άλλη μια φορά υπέρμαχος της άνευ όρων προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, (άλλωστε υπάρχει μεγάλη προϊστορία ζεμπέκικου σε αυτό το θέμα), έκανε και αναφορά για το …κουρδικό, (αλήθεια θυμάστε πως αναδείχτηκε ο ΓΑΠ σαν υπουργός Εξωτερικών με εκείνη την πολύκροτη υπόθεση Οτσαλάν που είχε κοπεί και ραφτεί για τα μέτρα του ;) . Το κουρδικό είναι ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί έντονα αυτές τις μέρες την Τουρκιά καθώς η αιματοχυσία δεν λέει να σταματήσει εδώ και τριάντα περίπου χρόνια με πολλά θύματα και από τις δυο πλευρές.

Αναφερόμενος λοιπόν σε αυτό το θέμα, ο περίφημος ΓΑΠ, εξέθεσε την εξής «τρομερή» άποψη αφήνοντας κυριολεκτικά… άναυδους τους Τούρκους συνομιλητές του. Είπε λοιπόν ο ΓΑΠ, ότι το ζήτημα του κουρδικού θα λυθεί μόνο…. με συνομιλίες. Ανακάλυψε δηλαδή την Αμερική και ο οι Τούρκοι εντυπωσιασμένοι από τις δηλώσεις του ΓΑΠ θαύμασαν για άλλη μια φορά τον «μεγάλο» αυτό Έλληνα, διεθνούς κύρους, πολιτικό μας.

Δεν άφησε όμως στις συζητήσεις που είχε ασχολίαστα και τα ελληνικά προβλήματα. Αναφερόμενος στο θέμα των λαθρομεταναστών, τόνισε πως μόνο η …ανθρωπιά θα λύσει αυτό το πρόβλημα λησμονώντας προφανώς σκόπιμα να αναφερθεί στην μεγάλη τουρκική μαφία λαθρομεταναστών που μεταφέρει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασιάτες, φανατικούς μουσουλμάνους, από τα ανατολικά; σύνορα της Τουρκίας στην χώρα μας, ενώ τάχτηκε και κατά του τείχους που κτίζεται στον Έβρο για να προστατέψει τα ελληνικά σύνορα.

Αλλά για να μην τον αδικήσουμε, ο ΓΑΠ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει και τις μεγάλες χώρες που αποτελούν την γνωστή G8, αλλά και την G29, όπου μετέχει και η Τουρκία, ότι δεν κάνουν τίποτα για να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο με τον εμφύλιο της Συρίας, προφανώς στηρίζοντας την άποψη που θέλει ένοπλη δυτική επέμβαση στην χώρα αυτή.

Φυσικά ούτε λέξη για ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αστεία πράγματα!


Γράφει η Μαρία Μαθιοπούλου

Είναι αγανακτισμένος με αυτούς που έφεραν την Ελλάδα και τους Ελληνες στη χειρότερη κατάσταση της Ιστορίας τους. Χαρακτηρίζει τις Σκουριές «σύγχρονες Θερμοπύλες» και δηλώνει ότι αν για τους Σπαρτιάτες ίσχυε το «ή ταν ή επί τας», στην περίπτωση της σύγκρουσης της περιοχής με το πολιτικό διεφθαρμένο σύστημα ισχύει το «ή ταν ή... ταν». Εξηγεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθροί οι κάτοικοι «που δουλεύουν στα λαγούμια των μεταλλείων εις βάρος της υγείας τους και για ένα κομμάτι ψωμί». Ο Αρχιμανδρίτης, πατέρας Χριστόδουλος Αγγελόγλου, πνευματικός και εφημέριος του Ι.Γ. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», ο ιερωμένος που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, τα λέει έξω από τα δόντια σε μια συνέντευξη-ποταμό στην «κυριακάτικη δημοκρατία». Πιστεύει ότι ο αγώνας όλων όσοι αντιδρούν στην επένδυση θα σταματήσει όταν μπουν φυλακή αυτοί που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία, χωρίς να ζητήσουν έστω ένα πινάκιο φακής για το Δημόσιο, θεωρεί πως η πολιτική βούληση της κυβέρνησης στις μέρες μας είναι «πάρ' τα όλα», «λεηλατήστε ό,τι απέμεινε και στη φύση» και στέλνει μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά ότι αν συνεχίσει έτσι, θα τροφοδοτήσει ο ίδιος τη φωτιά που έχει ανάψει στην περιοχή.

Παρακολουθείτε από την πρώτη στιγμή την υπόθεση των μεταλλείων. Τι είναι αυτό που σας έκανε να ενδυθείτε τον χιτώνα του αγωνιστή κατά της επένδυσης;
Οταν το 2007 ήρθε στους δήμους της περιοχής προς έγκριση το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρίας, όλοι οι φορείς του τόπου κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν μαζί με τον δήμο. Ηρθαν τότε οι κάτοικοι και με παρακάλεσαν να τους βοηθήσουμε στον αγώνα τους για να μην καταστραφεί ο τόπος τους, τα νερά τους, η υγεία τους και οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας τους (μελισσοκομικές, αγροτικές, κτηνοτροφικές κ.λπ.), οι οποίες είναι πλήρως εναρμονισμένες με την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική πραγματικότητα της περιοχής, δηλαδή να μην καταστραφεί το μέλλον των παιδιών τους. Δεν μου επιτρεπόταν να αδιαφορήσω σε καμία περίπτωση. Οφειλα να δω αν έχουν δίκαιο ή όχι και να λάβω ξεκάθαρα θέση υπέρ αυτών που είχαν δίκαιο. Ο Χριστός είπε: «Οίδα σου τα έργα ότι ούτε ψυχρός ει ούτε ζεστός· όφελον ψυχρός ης ή ζεστός. Ούτως ότι χλιαρός ει, και ούτε ζεστός ούτε ψυχρός, μέλλω σε εμέσαι εκ του στόματός μου» (Αποκ. γ΄ κεφ. 15-16 στχ.). Κατάλαβα ότι πρόκειται περί α) ενός μείζονος οικονομικού σκανδάλου, που μπροστά του ωχριούν η Siemens, τα υποβρύχια, το Καλλίδρομο, τα ομόλογα κ.λπ., και β) ότι πρόκειται περί ενός αδιαμφισβήτητου περιβαλλοντικού εγκλήματος, που θα ερημοποιήσει την περιοχή, που ήδη έχει υποστεί μη αναστρέψιμη, ανυπολόγιστη βλάβη. Για εμένα πλέον ήταν μονόδρομος η συμπόρευσή μου με αυτούς που αγωνίζονται για την επικράτηση του δικαίου, της προστασίας του περιβάλλοντος και όχι με όσους στοχεύουν στην κερδοσκοπία με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό ήταν υποχρέωσή μου πνευματική και κοινωνική, υπαγορευόμενη από τον Νόμο του Ευαγγελίου και του Συντάγματος, που απαιτεί την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ποια είναι η άποψή σας για την πρόσφατη εισβολή των κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές;
Θα σας απαντήσω με μία ερώτηση παραβολική: Εάν κάποιοι λήστευαν τη δημόσια περιουσία, με αποτέλεσμα από την ανέχεια να αυτοκτονούν τα αδέλφια σου, να ψάχνουν οι συγγενείς σου για φαγητό στα σκουπίδια, να κατάσχουν το σπίτι σου, να μένουν στον δρόμο τα παιδιά σου, εσύ να μένεις άνεργος, να μην μπορείς να ξεχρεώσεις τις υποχρεώσεις σου και να διατάζουν για λιγοστό χρέος να μπεις στη φυλακή. Ο πατέρας σου και η μητέρα σου να μην μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, να κόβουν το επίδομα της ανάπηρης τετραπληγικής αδελφής σου, να σου κόβουν το ρεύμα, το νερό… Και την ίδια στιγμή, αυτοί που σε έφεραν σε αυτή την κατάσταση, με το προϊόν της περιουσίας που ξεπούλησαν και λήστεψαν, να κάνουν επένδυση και να λεηλατούν το φυσικό σου περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται τα νερά σου, να…, να…, να… και να απασχολούν ως προσωπικό στις «επενδύσεις» καταστροφής του τόπου σου όσους τους ψήφισαν. Η Δικαιοσύνη να βλέπεις να μην επεμβαίνει, η Αστυνομία να προστατεύει με άγρια καταστολή την επένδυσή τους και εσύ να φωνάζεις, να διαδηλώνεις, να καταγγέλλεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά κανένας από τους υπευθύνους και τους αρμοδίους να μη δίνει σημασία, αντιθέτως να σε κατηγορούν για μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. Επειτα απ' όλα αυτά, λοιπόν, αν γεμάτος απόγνωση, αγανάκτηση, οργή, πας το βράδυ και βάλεις φωτιά στα παράνομα κοντέινερ, τα οποία η ίδια η Πολεοδομία είχε αποφανθεί ότι είναι παράνομα και είχε δώσει εντολή να φύγουν και δεν έφυγαν, ερωτώ: Τι άποψη έχετε εσείς; Ποιον θα καταδικάζατε; Ποια είναι η άποψή σας; Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να μπει φυλακή αυτός που υπέγραψε την παράνομη σύμβαση μεταβίβασης και ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία, πλούτισε τους εργολάβους, ζημίωσε το Δημόσιο, ο οποίος και εξ ολοκλήρου χρεώνεται από εκεί και πέρα το καθετί που γίνεται.

Πώς οραματίζεστε την ανάπτυξη στην περιοχή, αν εκλείψουν τα μεταλλεία; Υπάρχει εναλλακτική προοπτική;
Η Βόρεια Χαλκιδική είναι ίσως το πιο όμορφο κομμάτι της Ελλάδος· το μόνο μειονέκτημά της ίσως είναι πως ακόμα και το υπέδαφός της είναι χρυσό! Εχει το Αγιον Ορος, μοναδικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO. Είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη με πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους, έχει και το αρχαιότερο πρώτο μοναστήρι του Αθωνα, την Ι. Μονή Ζυγού του 960 μ.Χ. Εχει τις καλύτερες παραλίες με γαλάζιες σημαίες για παραθέριση, αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, μοναδικά αρχέγονα δάση προστατευόμενα από το NATURA, προσφερόμενα για αγροτουρισμό, μελισσοκομία, οικοπεριήγηση κ.λπ. Εχει προσκυνηματικό αντικείμενο, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία· έχει τη διώρυγα του Ξέρξη και μια περιοχή που μπορεί να γίνει ένα απέραντο μεταλλευτικό πάρκο που θα προσήλκυε εκατομμύρια τουρίστες με τεράστια έσοδα για το Δημόσιο και τον δήμο και πολλές θέσεις εργασίας. Εχει όλες ανεξαιρέτως τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. Εχει…, έχει… Από τον Φίλιππο τον Β΄ όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες. Για εμάς είναι απαράδεκτο ακόμα και το να ρωτούν κάποιοι αν μπορεί σε αυτή την περιοχή να υπάρξει εναλλακτική προοπτική. Ολοι αυτοί που ως ανάπτυξη θεωρούν μόνο το όραμά τους να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν τα δάση, τα νερά, τα «πάντα», είναι εγκληματίες. Ας βάλουν για μία τετραετία ως δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη τον πρόεδρο της Ανάβρας κ. Δημ. Τσουκαλά, και θα δουν όλα τα διεθνή κανάλια να τρέχουν σε λίγους μόνο μήνες να προβάλουν τα θαύματα ανάπτυξης, και όχι την ανάπτυξη των ΜΑΤ στην περιοχή και τη βίαιη καταστολή. Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καθιστά παγκοσμίως γνωστό ένα κατσικοχώρι που λέγεται Ανάβρα, με μηδέν ανεργία κ.λπ., και να διερωτώνται αν μπορεί να αναπτυχθεί διαφορετικά η περιοχή της Β. Χαλκιδικής με όλες τις προϋποθέσεις κάθε μορφής ανάπτυξης; Πριν από λίγες ημέρες, για πρώτη φορά στην ιστορία της Β. Χαλκιδικής, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ημερίδα και πολλοί καθηγητές του ΑΠΘ υπέδειξαν πώς ο τόπος μπορεί να αναπτυχθεί, δηλώνοντας ότι προτίθενται όλοι να βοηθήσουν. Λείπει όμως η πολιτική βούληση. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης δυστυχώς στις μέρες μας είναι «πάρ' τα όλα», «λεηλατήστε ό,τι απέμεινε και στη φύση».

Ποιος είναι τελικά ο εχθρός στον «πόλεμο» αυτό, με δεδομένο ότι υπάρχουν και 1.200 κάτοικοι της περιοχής που εργάζονται στα μεταλλεία;
Εχθροί μας σε καμία περίπτωση δεν είναι οι κάτοικοι που δουλεύουν στα λαγούμια των μεταλλείων εις βάρος της υγείας τους και για ένα κομμάτι ψωμί, επειδή τους ενέβαλαν σε αδιέξοδο αυτοί που έβαλαν σε αδιέξοδο όλους τους Ελληνες. Αυτοί, αντί να αυτοκτονούν, αντί να ψάχνουν στα σκουπίδια, με βαριά καρδιά αποφασίζουν, αντί να πεθάνουν «οικολογικά», να πεθάνουν μέσα στις στοές, καταστρέφοντας τη φύση του τόπου τους. Αν θέλετε, εγώ προσωπικά δεν θεωρώ εχθρό μου ούτε την εταιρία, η οποία κάνει τη δουλειά της (αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον) και εξυπηρετεί απολύτως το οικονομικό συμφέρον της. Ο αρμόδιος εισαγγελέας είναι αυτός που πρέπει να εξετάσει εάν το οικονομικό συμφέρον της (εννοώ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.) διενεργήθηκε εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και σε τι βαθμό. Εκείνοι είναι εγκληματίες που πτώχευσαν την Ελλάδα και τους Ελληνες, ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία σε εργολαβικά και εκδοτικά συμφέροντα, τους έβαλαν να καταστρέψουν τον τόπο μας, να διαρρήξουν την κοινωνική συνοχή, να…, να…, να... Αυτοί είναι οι εχθροί μας. Για εμάς η χειρότερη τρόικα είναι το πολιτικό - εκδοτικό - εργολαβικό κατεστημένο, που έφερε την κατάσταση εδώ.

Τα όσα πρωτόγνωρα ζει η περιοχή σας θεωρείτε ότι είναι απότοκα ενός κράτους διαπλοκής που ξεπουλά τη δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής;
Ναι, σαφέστατα. Στο μόνο που διαφωνώ είναι ότι το κράτος ούτε καν πινάκιο φακής δεν πήρε. Δείτε τι έγινε με τη σύμβαση. Οχι μόνο δεν πήρε -αν γίνει σωστή έρευνα, θα αποδειχτεί ότι όχι μόνο ξεπούλησε και οι «εργολάβοι» αποκόμισαν εκατοντάδες εκατομμύρια υπεραξίες που έπρεπε να τις εισπράξει το Δημόσιο-, αλλά το κράτος έδωσε και από πάνω δεκάδες εκατομμύρια για να βάλει σε πρόγραμμα επανακατάρτισης τους απολυμένους από την ΤVX εργαζομένους, δημιούργησε σχολή ΟΑΕΔ και ξοδεύει γι’ αυτά χρήματα έως αυτήν τη στιγμή. Είναι λάθος αυτό που λένε κάποιοι ότι «χαρίστηκαν» τα μεταλλεία αντί 11.000.000 ευρώ. Γιατί δόθηκαν 11.000.000 ευρώ στην ΤVX; Ποιο δικαστήριο απεφάνθη; Κανένα. Ποιος δημόσιος διαγωνισμός έγινε; Τις ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων αξίας που έπρεπε να μας αποζημιώσει η ΤVX για τα περιβαλλοντικά της εγκλήματα ποιος τις αμνήστευσε; Τα ποινικά της και περιβαλλοντικά αδικήματα ποιος τα αμνήστευσε; Ο «χαλκιδικάρχης»; Ο «αυτοκράτορας»; Ο «απόλυτος μονάρχης»; Το Δημόσιο δεν εισέπραξε ούτε πινάκιο φακής και έδωσε από πάνω και δεκάδες εκατομμύρια! Μέχρι και το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προθυμοποιήθηκε η Ελλάδα να μην το πληρώσει η εταιρία, προτιμώντας το πρόστιμο να πληρωθεί από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Και το έλλειμμα τώρα του δημόσιου ταμείου καλούνται όλοι οι Ελληνες να το πληρώσουν και γι’ αυτό έχουν έννομο συμφέρον όλοι να αγωνίζονται για τις σύγχρονες Θερμοπύλες που λέγονται Σκουριές.

Σας έχουν αποκαλέσει επαναστάτη αρχιμανδρίτη. Πώς σχολιάζετε τον χαρακτηρισμό αυτό;
Είναι τέτοια απλώς η διαφθορά στην Ελλάδα, τέτοια η εξαθλίωση, που όταν κάποιος προσπαθεί να είναι ενεργός νόμιμος πολίτης και να ασκεί τα δικαιώματά του, στα μάτια της διεφθαρμένης καθεστηκυίας τάξεως φαντάζει ή μάλλον θέλουν να τον καταδείξουν με τα ΜΜΕ ως επαναστάτη, αντάρτη, αναρχικό, τρομοκράτη. Προσπαθώ απλώς να είμαι ενεργός χριστιανός και ενεργός πολίτης. Τίποτα περισσότερο, πράγμα που επιτέλους πρέπει να κάνουμε όλοι οι χριστιανοί και όλοι οι Ελληνες.

Ο Παπαφλέσσας υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές ιερέα στην ελληνική Ιστορία που «έσπασε» την καθεστηκυία άποψη για τον ιερωμένο. Βλέπετε στον εαυτό σας έναν... Παπαφλέσσα στην υπόθεση των μεταλλείων;
Καταρχάς, εντολή του Κυρίου που υπηρετώ είναι να μην κοιτάζω προς τον εαυτό μου. Το πνεύμα του Παπαφλέσσα βλέπω όμως να το έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, από τον πιο μικρό έως τον γεροντότερο, και γι’ αυτούς είμαι περήφανος. Αυτοί έσπασαν την καθεστηκυία άποψη για τους αδιάφορους Ελληνες και αποστέλλουν πανελλήνιο μήνυμα: «Ελληνες, με τις Σκουριές σας, ξεσκουριάστε». Εγώ είμαι ένας απλός ταπεινός ιερέας, που τους συμπαραστέκομαι με όση δύναμη μου χαρίζουν ο Θεός και η Παναγία, η Φοβερά Προστασία, η οποία πιστεύω ότι εντός λίγων πλέον ημερών θα ενεργήσει καταλυτικά.

Σας απασχολεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα ανάμεσα στους κατοίκους μιας περιοχής από την οποία το Αγιον Ορος -με τους γνωστούς συμβολισμούς και την πνευματικότητά του- βρίσκεται μια ανάσα μακριά;
Σαφέστατα με ενοχλεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δημιούργησε το κράτος στην περιοχή μας, και σαφέστατα διαταράσσεται η αρμονία της Αθωνικής Πολιτείας με την προ του Αθω περιοχή. Ρωτούν αν θα υπάρξει περιβαλλοντική καταστροφή. Υπάρχει το φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο περιβάλλον. Η ζημιά που ήδη επέφεραν στην περιοχή μας είναι μη αναστρέψιμη και ανυπολόγιστη· διέρρηξαν την κοινωνική συνοχή, διαίρεσαν την τοπική κοινωνία και τα χωριά, στράφηκαν κάτοικοι εναντίον των άλλων κατοίκων, πατέρας δεν μιλά στο παιδί του, συγγενείς δεν μιλιούνται μεταξύ τους, χτυπιούνται μεταξύ τους, πήραν τα όπλα. Διεταράχθη η δημόσια τάξη, δυσφημίστηκε παγκοσμίως η Χαλκιδική, κατεστάθησαν όλοι οι κάτοικοι ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση. Ο δήμαρχος μηνύει ως κακούργους τους δημότες του, ανήλικα παιδιά διά της βίας οδηγούνται σε υπόγεια να εξεταστούν από την Αντιτρομοκρατική, ο ίδιος δεν μπορεί να πάει στην έδρα του δήμου να συνεδριάσει. Ολη η περιοχή είναι αστυνομοκρατούμενη, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων και για τον λόγο αυτό επενέβη η Διεθνής Αμνηστία. Πάνω από κάθε οικονομική μορφή δημόσιου συμφέροντος είναι η μη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και η μη παρεκτροπή της δημόσιας τάξης. Και τα δύο όμως έχουν διαρρηχθεί στο ανθρώπινο περιβάλλον στον μέγιστο βαθμό. Από δω και στο εξής ο Θεός να βάλει το χέρι Του για να μη θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές. Η κάθε άλλη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον -όσο μεγάλη κι αν είναι- είναι μικρότερης βαρύτητας από την ανθρώπινη βλάβη που προανέφερα. Η επένδυση αυτή είναι καταστροφική για τον τόπο. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν είναι αξιοβίωτη,δεν αξίζει να τη βιώνεις, να τη χαίρεσαι εσύ, ο διπλανός σου, τα παιδιά σου.

Ποιος πιστεύετε ότι φταίει για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και πού εκτιμάτε ότι θα σταματήσει η σύγκρουση αυτή;
Υπεύθυνοι είναι αυτοί που υπέγραψαν και κατέστρεψαν όλη την Ελλάδα και υπογράφουν και για την καταστροφή της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, του Κιλκίς, του Εβρου, για δε τη Χαλκιδική ο κυρίως υπεύθυνος είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Πάχτας -και νυν δήμαρχος- που υπέγραψε την περιβόητη σύμβαση μεταβίβασης το 2003. Σχετικά με τη σύγκρουση που με ρωτάτε για τις Σκουριές, σας απαντώ ότι για μεν τους Σπαρτιάτες ίσχυε το «ή ταν (δηλ. ή να φέρεις την ασπίδα νικητής) ή επί τας (δηλ. ή να σε φέρουν πάνω της νεκρό), για δε τη δική μας νόμιμη σύγκρουση με το πολιτικό διεφθαρμένο σύστημα, που επιζητεί την καταστροφή μας, ισχύει το: «ή ταν ή… ταν»! Δεν υπάρχει «επί τας». Αυτός ο δίκαιος αγώνας μας θα σταματήσει, όταν δούμε να μπαίνουν φυλακή αυτοί που ξεπούλησαν όλη τη δημόσια περιουσία χωρίς να ζητήσουν έστω ένα πινάκιο φακής για το Δημόσιο, πλουτίζοντας μόνον τους εργολάβους και μεγαλοεκδότες.

Εχετε πει ότι μια άλλη «τρόικα», η Αγία Τριάδα, στο όνομα της οποίας έχει θεσπιστεί το Σύνταγμα του ελληνικού κράτους, δεν έχει βάλει την υπογραφή της σε κανένα επενδυτικό σχέδιο καταστροφής και δεν πρόκειται να τη βάλει. Τι γίνεται αν η σύγχρονη «τρόικα» συνεχίσει να πιέζει για τις επενδύσεις;
Διαχρονικά έχει αποδειχτεί εμπράκτως ότι του μεν Ελληνα ο τράχηλος ζυγό και πίεση δεν υποφέρει, η δε Ελλάδα έχει αποδειχτεί ότι «ποτέ δεν πεθαίνει και δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, απλώς λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά»! Διαχρονικά, όσοι μας ζήτησαν γην και ύδωρ πάντα έλαβαν ως απάντηση το «ΟΧΙ» ή το «Μολών λαβέ». Εξαίρεση αποτελεί η σημερινή κυβέρνηση «ως τρίπτυχο», που η τρόικα τούς είπε «δώσ' τα όλα» και αυτοί υπέγραψαν «πάρ' τα όλα», ο δε λαός μέχρι τώρα εφάρμοζε το «λίγο καιρό ξαποσταίνει». Τώρα κάνει το καθήκον του, αφού πλέον δεν έχει να χάσει και τίποτα άλλο.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις σας, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία στη Μεγάλη Παναγία, δείχνουν έναν ποταμό οργής που ξεχειλίζει. Είστε οργισμένος και με ποιους;
Είμαι αγανακτισμένος με αυτούς που έφεραν την Ελλάδα και τους Ελληνες στη χειρότερη κατάσταση της Ιστορίας τους, αλλά και με τους Ελληνες που ενώ επί σειρά ετών βλέπουν ποιοι τους καταστρέφουν, απλώς συνεχίζουν να τους ψηφίζουν εξαπατώμενοι από τα κατά συρροήν και κατ’ εξακολούθηση ψεύδη τους και από τους εκβιασμούς τους, που με τρόπο τα ΜΜΕ τα προβάλλουν, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς με τη «συναίνεση» του λαού πραγματοποιούνται όλα αυτά και επιτέλους είναι ώρα «εξ ύπνου εγερθήναι».

Εχετε δηλώσει ότι το Ησυχαστήριο «Παναγία, η Φοβερά Προστασία» δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε «Παναγία Αδιαφορούσα» και πως δεν είναι τυχαίο ότι η Παναγία χαρακτηρίστηκε και «όρος αλατόμητον». Μ' αυτόν το συμβολισμό ποια θα είναι η τύχη του όρους Κάκαβος, κατά τη γνώμη σας;
Η τύχη του όρους Κάκαβος είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την τύχη της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ο Κάκαβος είναι ο υδροταμιευτήρας της περιοχής και της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Από εκεί πηγάζουν όλα τα νερά (επιφανειακά και υπόγεια) που δίνουν ζωή στον τόπο μας, στην αγροτιά, στην κτηνοτροφία. Είναι ο πνεύμονας που δημιουργεί το όμορφο μικροκλίμα της περιοχής και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, καθαρίζει την ατμόσφαιρα, μας παρέχει την ξυλεία. Μέσα σε αυτόν φιλοξενούνται χιλιάδες ζώα, εκεί…, εκεί… Ο,τι σχεδίασαν η πολιτική και η οικονομική σκοπιμότητα ούτε τον άνθρωπο υπηρέτησε ούτε την κοινωνία. Μία μόνη διέξοδος γνωρίζαμε ότι υπάρχει, το να «πάρουμε τα βουνά». Τώρα φροντίζουν να υπογράψουν να λεηλατηθούν και να καταστραφούν και αυτά, είναι απίστευτο αυτό και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ο Κάκαβος να τύχει καταστροφής και ερημοποίησης, διότι την ίδια τύχη θα έχουμε και εμείς.

Απευθυνόμενος στον κόσμο στο πρόσφατο συλλαλητήριο στη Μεγάλη Παναγία τονίσατε ότι ο χρυσός για να αναδειχτεί πρέπει να περάσει από φωτιά. Βλέπετε μπροστά κι άλλες «φωτιές» στο σίριαλ των Σκουριών;
Τη φωτιά τη βάζουν αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους και που ξεπούλησαν όλη τη δημόσια περιουσία. Αφού ξεπούλησαν τα πάντα, αφού λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία και πτώχευσαν τη χώρα, τώρα υπογράφουν να λεηλατηθεί και το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, τα βουνά, τα νερά μας και η Μακεδονία, η Ροδόπη, ο Εβρος να γίνουν μια απέραντη χαβούζα τοξικών αποβλήτων. Είναι λυπηρό ο κ. πρωθυπουργός, που είχε κρίνει σκόπιμο να ρίξει την κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Μητσοτάκη για το όνομα «Μακεδονία», σήμερα ο ίδιος για τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τις Σάπες, την Κομοτηνή, το Πέραμα Αλεξανδρούπολης να βάζει την υπογραφή του για την καταστροφή τους. Ε, λοιπόν, η Μακεδονία και η Θράκη θέλουν πλέον να μετονομαστούν σε «Ελντοράντο»; Αν συνεχίσει έτσι, είναι σίγουρο ότι ο ίδιος θα τροφοδοτήσει «τη φωτιά που έχει ανάψει» και ότι ο κυρίαρχος λαός θα τον στείλει πολύ σύντομα στο σπίτι του.

Μέχρι πού θα φτάνατε για να διαδηλώσετε την αντίθεσή σας στην επένδυση;
Μέχρι την Παναγία, τη Φοβερά Προστασία. Δεν χρειάζεται παραπέρα, ούτε σε άλλον. Μπορείτε να μου αντιτείνετε: Γιατί δεν καταφεύγετε κατευθείαν σε Αυτήν και κάνετε τόσες άλλες ενέργειες; Σας απαντώ ότι ο Χριστός θέλει εμείς να κάνουμε αυτό που μπορούμε και Εκείνος θα κάνει αυτό που αδυνατούμε εμείς. Είπε στον κόσμο: «Αποκυλήστε τον λίθο». Γιατί; Δεν μπορούσε Αυτός να τον αποκυλήσει; Μπορούσε. Επειδή όμως και εμείς μπορούσαμε, θέλησε να κάνουμε εμείς αυτό που μπορούμε και στη συνέχεια ο Χριστός έκανε αυτό που ήταν αδύνατον σε εμάς τους ανθρώπους. Είπε στον νεκρό Λάζαρο: «Δεύρο έξω». Πρέπει να συμβάλουν και οι δύο θελήσεις, και η ανθρώπινη και η θεία. Ακόμα και οι αρχαίοι, προ Χριστού, πρόγονοί μας έλεγαν: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει».
 
Γράφει ο Νικόλαος Τζαχρήστας

Τηλεοπτικά παράθυρα, συζητήσεις επί συζητήσεων, πολλαπλασιαστές, ποσοστά ανεργίας, ύφεση, ανάπτυξη, επενδύσεις. Το ίδιο σκηνικό στο ραδιόφωνο, το ίδιο και στις εφημερίδες. Περιγράφουν καταστάσεις, τσακώνονται για εμάς, χωρίς εμάς. Σήριαλ με καθημερινά επεισόδια χωρίς τελειωμό η κατάντια της Ελληνικής Δημοκρατίας και των υπηκόων της. 

Ποια είναι η χρησιμότητα αυτών των καθημερινών μαχών; Η χρησιμότητα για τον φοβισμένο πολίτη καμία ουσιαστικά. Για τους κυβερνώντες μεγάλη. Οι ρόλοι και τα σενάρια μοιράζονται καθημερινά από τους σεναριογράφους του μνημονίου. 
Δημοσιογράφοι μνημονιακοί και άλλοι υποτίθεται «αντιμνημονιακοί» παλεύουν για σένα; Αυτοί και οι εκπομπές τους δεν είναι τίποτε άλλο από βαλβίδες αποσυμπίεσης. 

Αποσυμπίεση της οργής του λαού από την ανομία, την αντισυνταγματικότητα, την βία και την φαυλοκρατία που εκφράζουν οι τελευταίες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Πώς γίνεται άραγε «δημοκρατικές» κυβερνήσεις να σαπίζουν στο ξύλο πλήθη πολιτών; Πως γίνεται στο όνομα της δημοκρατίας να ξεχαρβαλώνουν καθημερινά το Σύνταγμα της πατρίδας μας; Όταν σταματούν οι λογικές εξηγήσεις και ο διάλογος εγώ ξέρω ότι αρχίζει η βία. Η κυβέρνηση του μνημονίου δεν έχει κανέναν λόγο,καμιά δικαιολογία και έχει επιστρατεύσει το παρακράτος και τις κατασταλτικές δυνάμεις. 

Εσχάτως επιστράτευσαν και πολιτικά φαντάσματα που έχουν φύγει χρόνια από το πολιτικό προσκήνιο γιατί στην αφάνεια τους έστειλε ο λαός. Ο κ. Μητσοτάκης σε παρουσίαση βιβλίου του ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μικρότερο κράτος και ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις είναι παράνομες και θα πρέπει να « εξαλειφθούν». Μόνο που ο κύριος Μητσοτάκης μέσα σε όλα αυτά που είπε, δεν μας είπε ποιο δημόσιο δεν θέλει. 

Αν δεν θέλει το δημόσιο που το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Ν.Δ. έβαζαν τα δικά τους παιδιά να το διοικούν κατά τον τρόπο που όλοι χρόνια ξέρουμε, αν δεν θέλει την ΔΕΗ με τους πράσινους συνδικαλιστές που την ξεζούμισαν για να την φτάσουν στον πάτο και να την πουλήσουν, ούτε ο λαός θέλει τέτοιο δημόσιο κύριε Μητσοτάκη.

Υπάρχει όμως μια λειτουργία στον ιδιωτικό τομέα που μπορεί υπό προϋποθέσεις άνετα να εφαρμοστεί στο δημόσιο και ονομάζεται management, όπου ο γενικός διευθυντής και όλο το επιτελείο του εάν δεν εφαρμόσει κανόνες(κανόνες δεν υπήρχαν τόσα χρόνια στους δημόσιους οργανισμούς) και δεν πιάσει τους στόχους που τίθενται, πηγαίνουν στο σπίτι τους. Γιατί δεν αναφέρει κανείς για το ποια ήταν η μεθοδολογία των κυβερνήσεων για την διοίκηση του δημοσίου τόσα χρόνια;

Όταν στο παρελθόν έκανες την προσπάθεια να χτίσεις ένα σπίτι, τα υλικά που χρησιμοποίησες ήταν σκάρτα και το σπίτι σωριάστηκε. Πως γίνεται να χρησιμοποιήσεις πάλι τα ίδια υλικά για μια καινούρια προσπάθεια; Θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον ανόητος για να χρησιμοποιήσεις πληρωμένους φονιάδες για να σε βγάλουν εκτός τροχιάς θανάτου.

Όλοι αυτοί που τώρα σε κυβερνούν σε κυβερνούσαν. 
Όλοι αυτοί που τώρα ψεύδονται από πάντα σου έλεγαν ψέματα. 
Πως και γιατί να τους εμπιστευθείς ξανά; 

Η πορεία προς την έξοδο είναι ακριβώς η αντίθετη από αυτή που σου δείχνουν αυτοί. Δεν στην έδειξαν στο παρελθόν. Γιατί δεν ήξεραν; Αν ήταν τίμιοι αλλά ανίκανοι θα πήγαιναν σπίτι τους και θα μας άφηναν ήσυχους. Γιατί δεν ήθελαν. Γιατί ο σκοπός ήταν να φτάσουμε εδώ. Το πείραμα στην Λατινική Αμερική δεν έπιασε και θέλησαν να το ξανακάνουν εδώ. Ποια μπορεί να είναι τα βήματα που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την έξοδο από τον εφιάλτη;

Συνειδητοποίηση των αιτιών αυτής της κατάστασης

Το να κάθεσαι και να ακούς από το πρωί μέχρι το βράδυ τα ίδια τηλεοπτικά κανάλια με τους ίδιους πρωταγωνιστές οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν θα σε οδηγήσουν σε κανένα συμπέρασμα δεν έχει καμιά σημασία. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει μια ιστορική αναδρομή στα 30 τελευταία χρόνια. Θα καταλάβει ότι πάντα οι ίδιοι ήταν στην εξουσία και πάντα έσπρωχναν την πατρίδα μας προς το χάος. Ψάξε την πορεία της Ελλάδας και την πορεία των πολιτών. 

Η ενοχοποίηση του πολίτη που προβάλλουν οι μνημονιακές κυβερνήσειςς είναι θρασύτατη και δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό το έκαναν για να σε γονατίσουν ψυχολογικά και για να περάσουν με άνεση τα επαχθή μέτρα τους. 

Τους κανόνες πάντα τους επέβαλλαν οι κυβερνήσεις και αυτές θα έπρεπε να τους τηρούν. Υπήρχε πάντα ένα εσκεμμένο μπάχαλο για να καταφέρουν να διατηρηθούν στην εξουσία,να υφαρπάξουν το δημόσιο χρήμα και για να μην καταλάβεις ποτέ το γιατί. 

Μέσα σε όλα τα άλλα θα πρέπει να καταλάβεις ότι η αξιοπρεπής ζωή δεν έχει χρώμα και κόμμα. Αυτό που σε συμφέρει δεν είναι το διαίρει και βασίλευε που σου επέβαλλαν έμμεσα ή άμεσα αλλά η αλληλεγγύη. Μόνος και κλεισμένος στα στεγανά μιας ιδεολογίας δεν θα καταφέρεις τίποτε. Με συντροφικότητα και αλληλεγγύη πάνω στα κοινά συμφέροντα του λαού μπορείς να βαδίσεις μπροστά και να τους ρίξεις σε ένα ντουλάπι του χρόνου. Εκεί όπου πήγαν όλοι οι δυνάστες του λαού και της πατρίδας. Και να ξέρεις ότι λίγο πριν ξεκουμπιστούν θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή, όμοια με εκείνη των φίλων τους των γερμανών όταν κατάλαβαν την ήττα τους στο τέλος της κατοχής.

Αντίσταση με κάθε μέσο

Αυτό που προσπαθούν είναι να σε καθηλώσουν στο διαλυμένο σπίτι σου, κρατώντας μια θέση θεατή σε μια ταινία ψυχολογικού θρίλερ. Βρες τον τρόπο και σήκω, ψάξε και άλλους και κάνε αντίσταση. Αντίσταση για τα κοινά δικαιώματα του πολίτη μιας αληθινής δημοκρατίας και όχι του φαντάσματος αυτής. Δωρεάν Παιδεία, εργασία, δωρεάν υγεία, επιστροφή στον λαό του δημόσιου πλούτου. Δεν υπάρχει άλλοθι όταν πεθαίνεις, δεν υπάρχει άλλοθι όταν συντελείται γενοκτονία στο να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα. Μα πάνω από όλα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.Στον εμφύλιο σε έβαλαν οι μεγάλες δυνάμεις και οι ντόπιοι επιτηρητές να σκοτώσεις τον αδερφό σου, τώρα παρέα με τον αδερφό σου σκότωσε εσύ αυτούς. Διώξτους από την ζωή σου μια και καλή.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Λαϊκή απαίτηση η απονομή δικαιοσύνης με ξεκάθαρες και συνοπτικές διαδικασίες. Λογιστικός έλεγχος σε κάθε υπουργείο για όλα τα πεπραγμένα των 30 τουλάχιστον τελευταίων ετών.Σε ποιον ανήκει το χρέος, με ποιανού πράξεις ή παραλείψεις δημιουργήθηκε αυτό. Αναθεώρηση του Συντάγματος με γνώμονα την βαθιά και όσο το δυνατόν πιο άμεση δημοκρατία. Αναθεώρηση του Συντάγματος και εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων που θα αποτρέψουν τον όποιο απατεώνα στο μέλλον να εκμεταλλευθεί κενά ή αοριστίες και όλα αυτά μόνο προς όφελος του πολίτη. Επαναπροσδιορισμός του ρόλου του πολιτικού. Βάσει Συντάγματος οι πολιτικοί είναι οι υπηρέτες των πολιτών, του δημόσιου συμφέροντος και των συμφερόντων της πατρίδας.

Έξοδος από το ευρώ και αυτό γιατί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυβερνούν αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες που ξέρουμε σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευαγγελιζόταν την ένωση των χωρών της Ευρώπης προς όφελος των πολιτών της και όχι των τραπεζιτών. Δεν γίνεται να παραμείνεις σε μια τέτοια ένωση η οποία έχει αυτά τα θέλω, που δείχνει σήμερα και αυτά τα σχέδια για το μέλλον. Οι ισχυροί κυβερνούν και έχουν πέσει σαν τα κοράκια επάνω στους λαούς να τους κατασπαράξουν. 

Τα οικονομικά μεγέθη που όπως οι ίδιοι οι απατεώνες που μας κυβερνούν σήμερα έχουν πει ήταν λογιστικές αλχημείες για να ενταχθούμε στην Ε.Ε. και σήμερα με στατιστικές αλχημείες μπήκαμε σε έναν μηχανισμό στήριξης. Γιατί; Την απάντηση περίμενε να την ακούσεις από τους σημερινούς δυνάστες όταν αυτοί θα απολογούνται στον εντολέα τους(τον Ελληνικό λαό) και την Ελληνική δικαιοσύνη. Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι όλα ήταν δρομολογημένα να γίνουν. Ακόμα και η ένταξή μας στον μηχανισμό στήριξης κατά τα λεγόμενα Ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν προαποφασισμένη, ακόμα και την στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου το απέκλειε κατηγορηματικώς. Εθνικό νόμισμα με το οποίο θα μπορείς να χαράξεις νομισματική πολιτική για να επανέλθει η παραγωγή και η ανάπτυξη στην πατρίδα μας.

Επιστροφή στον έλεγχο του δημοσίου οργανισμοί που έχουν ζωτική σημασία για κάθε χώρα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανατρέξει σε ιστορικά κείμενα εκεί θα δει πως όταν μια χώρα δέχεται επίθεση με τα όπλα, τους πρώτους τομείς που χτυπάνε είναι αεροδρόμια, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας κλπ. 

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα έχουν χαρίσει από τώρα σε ξένες κατά πλειοψηφία εταιρείες. Η ενέργεια, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες είναι δημόσια αγαθά. Καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει εναντιωθεί στους διαχειριστές αυτών των οργανισμών. Εναντιώνονται στο κακό αόριστο δημόσιο. Ποιος κυβερνούσε το δημόσιο; Οι ίδιοι. 

Ένας πολιτικός και μια κυβέρνηση με ήθος θα διόριζε γενικούς διευθυντές με σαφείς στόχους οι οποίοι αν δεν επιτυγχάνονταν θα πήγαινε ο καθένας σπίτι του. Γίνεται αν δεν κάνεις καλά την δουλειά σου για την οποία έχεις διοριστεί να παραμένεις στην θέση σου; Αυτό γινόταν μόνο στην Ελλάδα και γινόταν εσκεμμένα. Ήθελαν ένα κακό δημόσιο με κακές υπηρεσίες ή προϊόντα που εις βάρους του έβγαζαν μαύρο χρήμα, είτε αυτό ήταν νοσοκομείο, είτε αυτό ήταν η ΔΕΗ. Το αόριστο λοιπόν δημόσιο δεν είναι κακό. Κάκιστοι ήταν οι πρόεδροι και οι διευθυντάδες που τους διόριζε η κάθε κυβέρνηση και ακολουθούσε τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης οι οποίες δεν ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με λίγα λόγια δεν σέβονταν τα χρήματα του πολίτη και χρησιμοποιούσαν το δημόσιο σαν τσιφλίκι τους από το οποίο έβγαζαν βρώμικο χρήμα και ικανοποιούσαν τους κομματικούς τους στρατούς. Όλα αυτά ΤΕΛΟΣ.

Χρηματοδότηση και κίνητρα για τον πρωτογενή τομέα. Γεωργία, βαριά βιομηχανία, πρώτες ύλες και ότι χρειάζεται ειδικά τα πρώτα χρόνια για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι εισαγωγές. Και αυτό γιατί τα προϊόντα εισαγωγής θα είναι πιο ακριβά λόγω διαφορετικού νομίσματος.

Η Ελληνική γη δεν υστερεί σε ΤΙΠΟΤΕ. Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορούμε να βγάλουμε πέρα τον δύσκολο δρόμο της ανάκαμψης. Το έκανε η Αργεντινή, το έκανε ο Ισημερινός, το έκανε η Ισλανδία. Αρνήθηκαν την ένταξη σε μηχανισμούς στήριξης και απέδωσαν τα χρέη σε αυτούς που ανήκουν, στις τράπεζες και στους πρώην κυβερνώντες.

Σου έκρυψαν ότι ο Ισλανδός Πρόεδρος αρνήθηκε να κοινωνικοποιήσει τα χρέη των τραπεζών. Σου έκρυψαν ότι το 1936 η Ελλάδα είχε βρεθεί πάλι με την πλάτη στον τοίχο και ότι στην προσφυγή που έκανε η Βελγική τότε κυβέρνηση η Ελλάδα αθωώθηκε στέλνοντας το παρακάτω υπόμνημα: “Η Κυβέρνηση της Ελλάδος, ανήσυχη για τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού λαού και για τη διοίκηση, την οικονομική ζωή, την κατάσταση της υγείας και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, δεν θα μπορούσε να προβεί σε άλλη επιλογή. Όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην θέση της, θα έκανε το ίδιο” (Yearbook of the International Law Commission, 1980,v.l.,sel.25). Την μετέπειτα απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου την που μιλούσε για επαχθές χρέος την χρησιμοποίησαν και άλλα κράτη και είχαν ευνοϊκά αποτελέσματα.

Σύναψη νέων στρατηγικών συμμαχιών που θα εξυπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα της πατρίδας μας και όχι οι παλιές λεόντειες συμφωνίες-συμμαχίες που μόνο κακά έφεραν στην πατρίδα μας. Δεν είμαστε και δεν πρέπει να είμαστε υπόδουλοι σε κανέναν. Είμαστε ένα μικρό κράτος σε μια τεράστιας σημασίας στρατηγική θέση που μπορούμε επιτέλους να την εκμεταλλευτούμε υπέρ μας. Αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτικούς με τιμή, που θα κάνουν το καθήκον τους. Η απάντηση του μέσου πολίτη σε αυτό θα ήταν ότι τέτοιοι πολιτικοί δεν υπάρχουν. Εγώ θα πω ότι δεν τους ψάξαμε ή δεν είχαμε την παιδεία να τους ψάξουμε. Είμαστε χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο ασυδοσίας που ήταν καλά σκηνοθετημένος για να μας οδηγήσει εδώ ακριβώς που είμαστε τώρα.

Όλα τα παραπάνω βήματα θα μείνουν στην θεωρία αν δεν ψάξουμε την πραγματική πηγή του κακού που μας έφτασε εδώ. Ο κάθε Έλληνα θέλει και θα πρέπει να έχει μια εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες, να πληρώνει τους φόρους του στο κράτος και το κράτος να του δίνει ποιοτική παιδεία, υγεία, υποδομές και υπηρεσίες. Όλα αυτά ακούγονται ουτοπικά αλλά σε άλλα κράτη ήταν και είναι αυτονόητα.

Η αξιοπρεπής ζωή δεν έχει ιδεολογία ούτε κόμμα. Η αξιοπρεπής ζωή προϋποθέτει πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Ανθρώπους που διψάνε για να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν οικογένεια και όλα αυτά μέσα σε μια πολιτεία που θα τους σέβεται.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω ακούσει και έχω διαβάσει αναλύσεις επί αναλύσεων. Είναι καιρός προτού να είναι αργά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Αν εξαιρέσεις τα μεγάλα κοράκια που τρωγόπιναν στο ίδιο τραπέζι με τις προδοτικές κυβερνήσεις, όλοι οι άλλοι πολίτες που ζούνε σε αυτόν τον τόπο έχουν υποστεί ο καθένας σε άλλο βαθμό τις συνέπειες του θανάτου που μας επέβαλλαν. 

Έχεις τα ίδια συμφέροντα που έχει και ο συμπολίτης σου, δεν έχεις τίποτε να χωρίσεις μαζί του. 

Κάνε ένα βήμα μπροστά και ανάτρεψέ τους. 

Θα έρθω και εγώ, θα έρθεις και εσύ, ΠΡΕΠΕΙ να έρθουν όλοι. 

Μας ξεπουλάνε εμάς και την πατρίδα μας θαρρείς και είναι το σπίτι τους ή το τσιφλίκι τους. Μην τους επιτρέψεις άλλο να σε δολοφονούν και να σε εξευτελίζουν. Οι υπόλογοι είναι αυτοί που κυβέρνησαν χρόνια ολόκληρα και όχι εσύ. Θα ήθελα πραγματικά να δω πρωτοβουλίες και δράσεις μέχρι αυτές να κορυφωθούν και να τους ανατρέψουν.

Παίδεψε το μυαλό σου, ψάξε, συνειδητοποίησε, ενημέρωσε και αγωνίσου μέχρι να βρεις την ζωή που αξίζει σε κάθε άνθρωπο. 

Κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει το δικαίωμα να ζήσεις αξιοπρεπώς.

Πηγή: Free Pen

Της Κύρας Αδάμ 

Παραμονές της συνάντησης κορυφής Σαμαρά - Ερντογάν στις 5 Μαρτίου στην Τουρκία, οι δύο πλευρές επιχείρησαν να οξύνουν με δηλώσεις και πράξεις τη διαχρονική διαφορά τους στην οριοθέτηση της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Τούτο σημαίνει λογικά ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα των συ νομιλιών τους, σε μια προσπά θεια αποφυγής της περαιτέρω έντασης, αφού καμία από τις δύο χώρες (η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και η Τουρκία για την αναθέρμανση, έστω, των ενταξιακων διαπραγματεύσεων της) δεν έχει συμφέρον να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα. Επομένως δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το σκηνικό, ούτε να ξαφνιάσει μια τυχόν συμφωνία των δύο πλευρών για κοινή προ σφυγή στη Χάγη, ούτε για τυχόν συμφωνία για συνεκμετάλλευση με κοινή αμερικανική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Άλλωστε μια τέτοια συμφωνία αποτελεί θέση των ΗΠΑ, την οποία η Ουάσινγκτον συχνά πυκνά υπενθυμίζει με πολλούς έμμεσους ή άμεσους τρόπους.

Δικαιώματα

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηλά στη δική της επικοινωνιακή ατζέντα το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Στις αρχές του χρόνου διέρρευσε πληροφορίες περί αποστολής στον ΟΗΕ των συντεταγμένων των εξωτερικών συνό ρων της ελληνικής ΑΟΖ. Κάθε χώρα βεβαίως έχει δικαίωμα, σύμφωνα με το Δίκαιο της θά λασσας, να αποστείλει στον ΟΗΕ τα όρια της ΑΟΖ, της υφα λοκρηπίδας, της Ζώνης Αλιείας κ.λπ. που ισχυρίζεται ή αξιώνει ότι της ανήκουν.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κατοχυρώνει με τον τρόπο αυτόν αποκλειστικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ, διότι το απαγορεύουν τα άρθρα 74 και 83 της Σύμβασης. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην περί πτωση που η ελληνική κυβέρνη ση αποστείλει με ακρίβεια τις συντεταγμένες της ΑΟΖ στον ΟΗΕ η Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων θα τις καταχωρίσει ως Εθνική Διεκδίκηση (National Claim) και όχι ως ελληνική ΑΟΖ. Και τούτο γιατί τα άρθρα 74 και 83 της Σύμβασης επιβάλλουν στα κράτη να οριοθετήσουν την ΑΟΖ με μεταξύ τους συμφωνία και απαγορεύουν τη μονομερή οριοθέτηση, δηλαδή «ανακήρυ ξη της ΑΟΖ», που αποτελεί ελλη νική πατέντα επικοινωνιακής πο λιτικής.

Αυτές οι κυβερνητικές διαρροές προκάλεσαν ήδη βλάβη, διότι το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. αντέδρασε δηλώνοντας ότι στην περίπτωση που αποστείλει η Ελλάδα συντεταγμένες το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία.

Αυτό συνεπάγεται ότι η Τουρκία θά επικαλύψει το μισό Αιγαίο και την περιοχή 200 και πλέον ν.μ. νότια από το Καστελλόριζο.

Συνεκμετάλλευση

Διαμορφώνεται δηλαδή ξαφνικά ένα πλαίσιο επικαλυπτόμενων περιοχών έτοιμων, πιθανώς, για συνεκμετάλλευση...

Και όμως η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει στον ΟΗΕ από τη δεκαετία του 1960 τις ελληνικές διεκδικήσεις για την υφαλοκρηπίδα, επομένως οι πρόσφατες ελληνικές «προθέσεις» δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία.

Ο Νόμος 142/1969 έχει καταχωρηθεί στον ΟΗΕ ως ελληνι κή διεκδίκηση, χωρίς όμως να κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα. Με τον νόμο αυτόν η Ελλάδα δε σμεύεται ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με κράτη που έχουν την Ελλάδα απέναντι τους ή με παρακείμενες ακτές θα γί νει σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης, δηλαδή με μεταξύ τους συμφωνία ή με κοινή προ σφυγή στη Χάγη ή με διαιτησία στον ΟΗΕ. Ωστόσο με τον Νόμο 142/1969 η Ελλάδα... διεκδικεί δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα οποία, όπως και στην ξηρά, ασκεί πλήρη κυριαρχία.

Από την άλλη και ο πρόσφατος Νόμος Μανιάτη 4001/2011, τον οποίο επικαλείται η κυβέρνη ση, μετατρέπει τα χωρικά ύδατα στα νησιά του Αν. Αιγαίου σε ΑΟΖ-διεθνή θάλασσα και αφήνει την ΑΟΖ στο... έλεος του Αλλάχ σε περιοχές όπου απέναντι από τις τουρκικές ακτές δεν υπάρ χουν ελληνικά νησιά για να οριο θετηθεί η μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως τα κενά μεταξύ Λήμνου – Λέσβου, Λέσβου -Χίου, Σάμου - Ρόδου, Ρόδου - Καστελλόριζου κ.λπ.

Οριοθέτηση

Και όμως οι συντεταγμένες των ορίων της ελληνικής ΑΟΖ από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο έχουν ήδη εκδοθεί από την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΓΕΝ, όταν με απαίτηση του ΥΠ.ΕΞ. το 1997 η ΥΥ. προσδιόρισε τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων «για τους εσωτερικούς ηλεκτρονικούς χάρτες».

Έτσι με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, που γενικά συμπίπτουν με τα όρια του FlR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα οριοθέτησε μονο μερώς και για εσωτερική χρήση συνεχόμενα θαλάσσια σύνορα, εντός των οποίων κάθε χώρα ασκεί αποκλειστικά δικαιώματα επί της ΑΟΖ.

Όμως,με την ανακατανομή των 13 περιφερειών τόυ «Καλλικράτη», η Αθήνα απέστειλε στον ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2011 σχετικό χάρτη, στον οποίο ουδόλως απεικονίζονται θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ μη συνεχόμενα σύνορα νομίμως καθορίζονται στη Συνθήκη των Παρισίων 1947 για τα Δωδεκάνησα και όπου υπάρχει μέση γραμμή. Αυτή αποτελεί την πλέον πρό σφατη «εικόνα» που διαθέτει ο ΟΗΕ, με το Αιγαίο να απεικονίζε ται ως ενιαία ελληνοτουρκική πε ριοχή.

Στον αντίποδα η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει και αυτή τις δικές της συντεταγμένες για την ΑΟΖ στον ΟΗΕ αν το πράξει η Ελλάδα. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχου σες πληροφορίες, η Άγκυρα έχει ήδη αποτυπώσει σε χάρτη τις δικές της συντεταγμένες στην ΑΟΖ και έχει ήδη ενημερώ σει προς τούτο την Ουάσινγκτον.

Η... αδηφάγα τουρκική ΑΟΖ αντικατροπτίζει την πολιτική όλων των τουρκικών κυβερνήσεων σε βάρος της Ελλάδας, που έχει εκδηλωθεί από το 1974 με δηλώσεις όλων των κορυφαίων Τούρκων πολιτικών.

Δηλώσεις


«Το μισό Αιγαίο μάς ανήκει, τα τουρκικά σύνορα είναι το μέσο του Αιγαίου, κανείς και ποτέ στην Τουρκία δεν θα παραχωρήσει στην Ελλάδα την τουρκική υφαλοκρηπίδα, που εκτείνεται μέχρι τη μέση του Αιγαίου και μέχρι την περιοχή της Αιγύπτου, οι περιοχές των τουρκικών ερευνών νότια του Καστελλόριζου ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ...».

Η πολιτική αυτή της Τουρκίας έχει γίνει από την 1η Νοεμβρίου 1973 νόμος, έτσι ώστε κα μία μελλοντική κυβέρνηση να μην μπορεί να την τροποποιήσει, διότι θα κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία.

Εκτός των περιοχών νότια του Καστελλόριζου, η τουρκική κυβέρνηση έχει ορίσει και άλλες 27 περιοχές στο Αιγαίο, όπου αυθαίρετα και παράνομα οριοθετεί την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι τη μέση του Αιγαίου.

Έτσι η Τουρκία με την υποτι θέμενη τουρκική ΑΟΖ, όπως στοιχειωδώς αποτυπώνεται στον χάρτη, επιδιώκει να οδηγήσει την οριοθέτηση της με την Ελλά δα σε αδιέξοδο, λόγω επικάλυψης της ελληνικής ΑΟΖ, ώστε οι επικαλυπτόμενες περιοχές να «βαπτισθούν» κοινές περιοχές και να συμφωνηθεί ελληνοτουρκική συνεκμετάλλευση.

Άλλωστε η Τουρκία, με τις 8 μέχρι τώρα τουρκικές έρευνες 200 ν.μ. νότια από το Καστελόρι ζο και με τις 54 άλλες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, έχει ήδη συλλέξει στοιχεία για υδρο γονάνθρακες. Τα δεδομένα αυτά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Άγκυρα μπορεί να τα διαθέ σει σε εταιρείες εξόρυξης με τε ράστια ανταμοιβή... Πολύ περισσότερο αφού γνωρίζει περίπου και τις περιοχές των κοιτασμάτων για να τις διεκδικήσει όταν μπορέσει. Και όλα αυτά συνεκτιμώντας ότι η συνεκμετάλ λευση αποτελεί πο λιτική της Ουάσιγκτον και εξυπηρετεί τα αμερικανοτουρκικά συμφέρον τα.

Απέναντι στη μόνιμη τουρκική προ κλητικότητα και παραβατικότητα η Αθή να αντέδρασε με τη γνωστή υποτονική και αναποτελεσματική ρημα τική διακοίνωση-ενημέρωση στον ΟΗΕ, παραμονές της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Η στρατηγική των χαμηλών τόνων

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους επί της ουσίας της υπόθεσης. Και τούτο γιατί, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι οι περιοχές των τούρκικων ερευνών βρίσκονται μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν στέλνει το ναυλωμένο ερευνητικό σκάφος στις περιοχές αυτές, αλλά στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης. Έτσι πα ρουσιάζεται το φαινόμενο η Τουρκία να δηλώνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Ελλάδα να εκτελεί έρευνες μό νον στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Παράλληλα ο ισχυ ρισμός της Τουρκίας ότι οι περιοχές νότια από το Καστελλόριζο ανήκουν στην τουρκική ΑΟΖ γίνεται πράξη με τις τουρκικές έρευνες στις περιοχές αυτές, ενώ η Αθήνα παριστάνει τον θεατή του έργου.

Το νεότερο παράδοξο στην ιστορία της υφαλοκρηπίδας είναι ότι η Τουρκία στην πρόσφατη ανακοί νωση της χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα, το οποίο δεν έχει προσυπογράψει, γιατί ακριβώς δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Την ίδια στιγμή, όμως, παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο, αφού, σύμφωνα με τις δη λώσεις της Άγκυρας, οι περιοχές των τουρκικών ερευνών βρίσκονται μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, συμπεριλαμβανομέ νης και της περιοχής του Καστελλόριζου. Η τουρκική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο όμως συνοδεύεται από την υπενθύμιση ότι εξακολουθούν οι ελληνο τουρκικές διερευνητικές συζητήσεις, δηλαδή εξα κολουθεί ο διμερής διάλο γος, όπως ακριβώς ορίζει και το Διεθνές Δίκαιο. Καθώς το περιεχόμενο των διερευνητικών συνομιλιών καλύπτεται από το μαύρο σκοτάδι, η Άγκυρα βρίσκει έδαφος για να καλλιεργή σει την ιδέα ότι μια διμερής συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, με κατοχύρω ση τουρκικών δικαιωμάτων σε περιοχές νότια του Καστελλόριζου”. 

Eφημ. «Ελλάδα αύριο»
 
Πηγή: Οn Alert


Σε μία εκδήλωση που τα ελληνόφωνα ΜΜ”Ε” απέκρυψαν, πλην της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, ο αχυράνθρωπος ευχαριστησε το …αφεντικό, για ποιόν λόγο νομίζετε;
Μα για την βοήθεια του στην καταπολέμηση του ρατσισμού!

Ο άνθρωπος που συνεχίζει να διασύρει την χώρα με την διεθνή του παρουσία, αφού φέρει τον τίτλο “πρώην Έλληνας πρωθυπουργός”, προφανώς για να μας υπενθυμίζει την μαζική παράκρουση που μας διακατέχει, φανέρωσε και το μοναδικό του επίτευγμα. Το ότι “έριξε το έλλειμα κατά 6,5%”! Ενώ εριξε όλες τις ευθύνες στο “κρυφό” έλλειμα που παρέλαβε, δηλαδή το χαλκευμένο 15%!

Έτσι για να καταλαβαινόμαστε για το ποιά η σκοπιμότητα της διόγκωσης του ελλείματος, υπόθεση για την οποία έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις από την Ελληνική δικαιοσύνη. 

 Και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρηθούν βαρύτατα, αφού ο δόλιος ρόλος τους φαίνεται ακριβώς από αυτές τις εμφανίσεις Παπανδρέου. 
Είναι η βλακώδης δικαιολογία για να συνεχιστεί η νομιμοφανής εφαρμογη του μνημονίου και της ληστείας της χώρας. 
Δεν έχει καμμία σχέση με στείρα πολιτική αντιπαράθεση, αφού εκτός από το χαλκευμένο 15%, η όποια διόγκωση έγινε από τις αλχημείες του τελευταίου τριμήνου ακριβώς για να στρωθεί το χαλί της υποδούλωσης.

Η καταδίκη τους θα σημάνει και τη νομική τεκμηρίωση της ακύρωσης των συμβάσεων με ισχυρή νομική βάση.
Οι εισαγγελείς έκαναν την δουλειά τους. Τώρα είναι η σειρά των δικαστών.


Είναι παλαιοί γνώριμοι ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Τζορτζ Σόρος, αλλά, φαινομενικά τουλάχιστον, είχαν «απομακρυνθεί» το τελευταίο διάστημα. Κι όμως την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν πάλι (και δημοσίως) δίπλα δίπλα, παραδίδοντας (με περισσή άνεση!) «μαθήματα» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και διεθνώς!
Ο πρώην πρωθυπουργός, που συνέδεσε το όνομά του με την καταστροφή της Ελλάδας, και ο διεθνής κερδοσκόπος, που είναι γνωστός και ως «γύπας των αγορών», πρωτοστάτησαν την περασμένη Δευτέρα σε συζήτηση του πανεπιστημίου Κολούμπια για το «μέλλον της Ευρώπης», αναπτύσσοντας ποικίλες θεωρίες, αλλά αποσιωπώντας τον ρόλο που έπαιξε καθένας τους στο βρόμικο παιχνίδι για τη φτωχοποίηση της χώρας μας.

Στο ίδιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ο κ. Παπανδρέου παραδίδει μαθήματα, λίγες ημέρες νωρίτερα ένας φοιτητής τον είχε αποδοκιμάσει έντονα, καταλογίζοντάς του ότι είναι μέλος «μιας δυναστείας». Και ο πρώην πρωθυπουργός με θράσος είχε επιχειρήσει να επιρρίψει «αλλού» τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 2009 αλλά και να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τον «πόνο» που προκαλεί η «λιτότητα».

Για τις σχέσεις Παπανδρέου – Σόρος έχουν ακουστεί πολλά και έχουν φημολογηθεί ακόμη περισσότερα. Από την περίοδο που ως πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου τον δεχόταν (μολονότι δεν είχε καμία θεσμική ιδιότητα) στο Μέγαρο Μαξίμου οι απορίες ήταν μεγάλες.

Αν και ο κ. Σόρος εμφανιζόταν να θέλει να «βοηθήσει» τη χώρα μας, οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις του καθ’ όλη την κρίσιμη περίοδο κατέτειναν προς μια «λύση» χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσω της εξόδου από το ευρώ. Ανάλογες θέσεις εξέφραζαν κατά καιρούς και εν Ελλάδι ειδήμονες που συνδέονταν τόσο με τον κ. Σόρος όσο και με την οικογένεια Παπανδρέου, όπως ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης. Ολο αυτό το κλίμα και η αναταραχή, στο πλαίσιο του «Τιτανικού» μάλιστα που είχε διαμορφώσει το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, έκαναν βαθύτερη την κρίση, βοηθώντας τον κ. Σόρος να αποκομίζει τεράστια κέρδη από την αναταραχή στις αγορές και τις απίστευτες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Μέχρι και με την υπόθεση των CDS έχει συνδεθεί από ορισμένες πλευρές το όνομά του.

Εν ολίγοις, με αυτά τα παιχνίδια χρεοκοπίας ο κ. Σόρος βγήκε κερδισμένος και ως εκ τούτου μόνο δυσαρεστημένος δεν μπορεί να νιώθει με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος από την πλευρά του μπορεί να ολοφύρεται ότι θέλησε να «σώσει» την Ελλάδα, αλλά εν τέλει επέτρεψε στους διεθνείς κερδοσκόπους να θησαυρίσουν κι άλλο εις βάρος του ελληνικού λαού.

Σαν να μην τρέχει τίποτε λοιπόν, οι Γιώργος Παπανδρέου και Τζορτζ Σόρος κάθισαν με τις ώρες στην κοινή διάλεξη για το «μέλλον της Ευρώπης», η οποία μάλιστα διαφημίστηκε και προβλήθηκε δεόντως ως γεγονός από το Κέντρο Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου, μολονότι στην Ελλάδα αποφεύχθηκε κάθε αναφορά σε αυτήν…

Ο κ. Παπανδρέου είπε πολλά και διάφορα, χωρίς όμως-και πάλι- να αναγνωρίσει οποιοδήποτε θέμα ευθυνών της κυβέρνησής του, τόσο για τα μέτρα που δεν έλαβε όσο και για την επιλογή του ΔΝΤ και του σκληρού Μηχανισμού Στήριξης της Ε.Ε. Παραδίδοντας… μαθήματα, μάλιστα, κάλεσε την τωρινή κυβέρνηση να επικεντρωθεί και «να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις» και όχι με τη λιτότητα!

Κάλεσε επίσης και την Ευρώπη σε μεταρρυθμίσεις με «πιο ανθρώπινο τρόπο», καθώς και να «ξανασκεφτεί το πρόγραμμα λιτότητας», διαφορετικά δεν απέκλεισε νέα αναδιάρθρωση χρέους.

«Οταν εκλέχθηκα, εκλέχθηκα με εντολή -σίγουρα όχι για λιτότητα- για αλλαγή» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας το σύνθημα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ομως δικαιολογήθηκε ότι, όταν αποκαλύφθηκε πως το έλλειμμα ήταν 15,6% και όχι 6%, «όπως εσφαλμένα είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρώτη του προτεραιότητα έγινε… να κάνει όλα όσα μπορούσε για να εμποδίσει τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρώπη. Και αφού είπε εκ νέου ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα» για την αποφυγή της κρίσης, επανήλθε με μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «μύθο» ότι η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα είπε ότι το 2012 ο ΟΟΣΑ την ανέδειξε υπ’ αριθμόν ένα «μεταρρυθμιστή», με μείωση του ελλείμματος κατά 6,5%, με αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα εντός του έτους, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα 150 επαγγελμάτων αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς.


«Οι Ελληνες είναι περήφανος λαός» τόνισε (αν και ο ίδιος ως πρωθυπουργός αποκαλούσε την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα!), ενώ διαπίστωσε ότι έχει επιτευχθεί ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητάς μας κατά 50%! Αλλά και επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 40%.

Η αρνητική πλευρά, σημείωσε όμως, είναι ότι έχουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20% από το 2008 και ότι παρατηρείται η «δημιουργία άκρων στο πολιτικό φάσμα, που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους», ευχαριστώντας παράλληλα τον Τζορτζ Σόρος «για το έργο του στην καταπολέμηση του ρατσισμού»!


Ολα αυτά, συνέχισε, εμποδίζουν την τωρινή κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο πραγματικό θέμα, αυτό των μεταρρυθμίσεων, αντί στη λιτότητα. Υπερασπίστηκε, τέλος, την πρότασή του (που είχε κάνει, ως γνωστόν, ακόμη μεγαλύτερο κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας και είχε επιδεινώνει την οικονομική κρίση) για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό «θα είχε επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με αρκετό χαμένο χρόνο».

Ενέσεις… απαισιοδοξίας!

Ο Τζορτζ Σόρος στη δική του εισήγηση εμφανίστηκε απαισιόδοξος, ανέφερε ότι η Ε.Ε. περνά «υπαρξιακή κρίση» και ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης έχουν μεταμορφωθεί σε προβλήματα της Ευρώπης, που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της σύλληψη. Δηλαδή, ενώ δημιουργήθηκε για να είναι μία «εθελοντική» ένωση ίσων, τελικά δημιουργήθηκε μία «δεύτερη κατηγορία» μελών, κάτι που δεν μπορεί να είναι πολιτικά αποδεκτό.

Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου και τον Τζορτζ Σόρος, στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς και η πρέσβειρα της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ Αν Αντερσον.Μέρος Πρώτο

Θα εμπιστευόσαστε ποτέ ένα μηχανικό να σας χτίσει το σπίτι χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, προϋπολογισμό κόστους και χρονοδιάγραμμα εργασιών; Όχι βέβαια, όπως θα έλεγε ξερά, με το κυνικό υφάκι του, ο Υπουργός των Οικονομικών μας. Κι όμως αρκετοί από εμάς έχουμε εμπιστευθεί τα τρία κόμματα, που συγκυβερνούν τη χώρα, να μας βγάλουν από την κρίση, που μάλιστα αυτά έχουν δημιουργήσει όπως θα δείξουμε παρακάτω, χωρίς να έχουν κανένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα δράσεων σχέδιο. Από αυτά η ΝΔ, λίγους μήνες πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου φάνηκε, με το Ζάππειο ΙΙΙ, να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Όμως ο σαθρός, ακοστολόγητος σχεδιασμός κι αυτού του Ζαππείου, μαζί με την έλλειψη παρρησίας της ηγεσίας της απέναντι στις καταστροφικές προσταγές της Τρόικας, έστειλε και το Ζάππειο ΙΙΙ στον αγύριστο κι έτσι ποτέ δεν θα μάθουμε αν κάτι θα μπορούσε να γίνει με αυτό.

Από το ΠΑΣΟΚ, που ο Πρόεδρός του φλερτάρει με την κοινωνικά ευαίσθητη θεραπαινίδα του νεοφιλελευθερισμού ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας πως ένα νέο θολό κεντροαριστερό πολιτικό σχήμα θα απαλλάξει αυτόν και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του από την ευθύνη για την σημερινή εξαθλίωση του τόπου, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κανένα σχέδιο, μιας και η υποταγή του στους σχεδιασμούς των δανειστών, σύμφωνα με τον Στρος Καν, προϋπήρχε της εκλογής του στην κυβέρνηση το 2009!

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ότι αφορά στα κόμματα εξουσίας είναι την ανεπάρκειά τους να αντιληφθούν την νέα οικονομική πραγματικότητα που άρχισε να προβάλλει από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα και απαιτούσε σχεδιασμό με τολμηρές πολιτικές και ρήξεις για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ανέτειλε καθώς και την αντιμετώπιση των πάγιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Αντ΄ αυτών οι κυβερνήσεις τους προτίμησαν το δρόμο του εύκολου δανεισμού, εκείνης της εποχής, της «δημιουργικής λογιστικής», του εφησυχασμού και της απόκρυψης των προβλημάτων ¨κάτω από το χαλί¨.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτέλεσε πολιτική επιλογή των ηγεμονικών κύκλων της ΕΕ και της εγχώριας ολιγαρχίας. Το σχέδιο τους, αυτό που πειθήνια εφαρμόζει ακόμα και σήμερα η τρόικα εσωτερικού, διευρυμένη με έναν από τους συντάκτες του, παρά την καταγγελία του ως καταστροφικού από το ίδιο το ΔΝΤ, δεν είναι τόσο η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων όσο η αναδιάρθρωση της οικονομίας κατά το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, καθώς και η λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Έτσι όμως ακυρώνονται οι πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Πλήττονται η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, το περιβάλλον, οι υλικές και κοινωνικές υποδομές και κυρίως ο άνθρωπος και η νέα γενιά, ο σημαντικότερος πλουτοπαραγωγικός πόρος που διαθέτει η χώρα μας, ο βασικότερος στόχος και μέσο της Ανάπτυξης και αφανίζονται οι πόροι, τα υλικά μέσα, τα εργαλεία με τα οποία θα επανενεργοποιηθεί η Οικονομία.

Σήμερα με την καλπάζουσα ανεργία και την προϊούσα καταστροφή του κοινωνικού κράτους η οικογένεια στον τόπο μας βρίσκεται υπό διωγμό. Οι εστίες, τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών με τα χαράτσια και την δόλια υπερφορολόγηση των μισθών και των συντάξεων κατάσχονται από τους δανειστές το ένα μετά το άλλο. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ο αγώνας ¨υπέρ βωμών και εστιών¨ να έχει κορυφωθεί στον τόπο μας ο λαός μας ψάχνει ακόμα την ηγεσία που θα εμπιστευθεί για να τον οδηγήσει στην σωτηρία.

Στο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ οι διάφορες Μαοϊκές, Τροτσκιστικές κλπ. συνιστώσες πίστεψαν πως ο λαός στην αγωνία του για επιβίωση ψήφισε νεκρανάσταση των ιδεολογιών τους και φρόντισαν να αποκλείσουν τους μη ¨συνιστωσιακούς¨ ψηφοφόρους από αναλογική εκπροσώπηση τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στα όργανα του ενιαίου, στα χαρτιά, κόμματός τους, βαπτίζοντας αυτάρεσκα, αυτόν τον αποκλεισμό ¨κινηματικό μήνυμα¨! Έτσι η ανάγκη συσπείρωσης του λαού γύρω από ένα πολιτικό φορέα για την σωτηρία του τόπου οδηγεί τους δημοκρατικούς πολίτες στην ελπίδα γέννησης κάποιου μετώπου από το αντιμνημονιακό τόξο. Μέτωπο που θα προκύψει μετά από ¨προγραμματική¨ σύγκλιση. Όμως η έλλειψη κουλτούρας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στον πολιτικό κόσμο του τόπου και όχι μόνο, φοβάμαι ότι θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποια νέα ¨πολιτική φούσκα¨ που μετά μερικούς μήνες στην εξουσία θα σκάσει αφήνοντας πίσω στο λαό βαθιά απογοήτευση και απελπισία.

Ή Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση παρακμής στην οποία έχει περιέλθει μόνο εάν διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα αξιοποιεί πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία διαθέτει. Τα κόμματα που διαχειρίζονται την εξουσία, αλλά κι αυτά που την διεκδικούν, δεν έχουν κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Προ των εκλογών, βέβαια, που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν, όλοι οι διεκδικητές της εξουσίας θα παρουσιάσουν ο καθένας κάποιο τέτοιο σχέδιο. Εμείς, οι ψηφοφόροι, με τι κριτήρια θα το αξιολογήσουμε;

Αυτό είναι ένα καίριο ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσω να απαντήσω με μια σειρά άρθρων και, ταυτόχρονα, να προτείνω ιδέες οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στα Κόμματα και Πολιτικές Κινήσεις που ετοιμάζουν τα σχέδιά τους όσο και στην Ελληνική Κοινωνία η οποία θα κληθεί να εγκρίνει αυτά τα σχέδια.

Με τα άρθρα μου αυτά ελπίζω να συμβάλω στην απαραίτητη πολιτική ζύμωση που θα προετοιμάσει Πολιτικούς Φορείς και Κοινωνία για την ριζική αλλαγή οπτικής, που απαιτούν οι καιροί, προκειμένου η επιδιωκόμενη Ανάπτυξη να είναι μέσα στους πόρους και τις δυνατότητες της χώρας μας καθώς και στις οικολογικές δυνατότητες του πλανήτη. Ανάπτυξη στην οποία πρέπει να οδηγηθεί ο λαός μας με κοινωνικές συμπεριφορές που θα απορρίπτουν τον υλιστικό ατομικισμό και θα καλλιεργούν την συλλογικότητα, θα αξιολογούν την καταναλωτική καινοτομία πριν την υιοθετήσουν και δεν θα επιδίδονται στο κυνήγι της αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στο νοικοκυριό τους, στην εθνική οικονομία και στο περιβάλλον.«Στην περιοχή Καχραμάνμαρας της νοτιοδυτικής Τουρκίας, όπου έχει γίνει εγκατάσταση συστημάτων Patriot, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη πυραυλική απειλή από τη Συρία, οι Γερμανοί στρατιώτες έχουν γράψει μία αναφορά στην οποία κατηγορούν τους Τούρκους», γράφει ένα τούρκικο δημοσίευμα.

Οι Γερμανοί οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση αναφέρουν ότι υπάρχουν προβλήματα στη παραμονή τους στην περιοχή επισημαίνοντας ότι τα λουτρά και οι χώροι αφόδευσης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί επισημαίνουν ακόμη ότι οι Τούρκοι τους έκαναν παρατήρηση να «απομακρύνουν όλα τα γερμανικά σύμβολα και τις γερμανικές σημαίες, καθώς επισημαίνουν ότι η βάση είναι στην Τουρκία», αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα που επικαλείται την γερμανική έκθεση.

Το παρακάτω περιστατικό, είναι σίγουρο ότι έχει επαναληφθεί και θα επαναληφθεί, γιατί το ΦΙΛΟΤΙΜΟ, είναι στο αίμα μας…

Η ταμίας που άλλαξε λίγο τον κόσμο και μας θύμισε γιατί η λέξη "φιλότιμο" δεν υπάρχει σε κανένα άλλο λεξικό…

Πρίν ἀπό μέρες σε σουπερμάρκετ της Ἁγίας Παρασκευῆς, στό ταμεῖο ἦταν ἕνα γηραιός ρακένδυτος κύριος μέ 3-4 κονσέρβες κι ἕνα γκαζάκι. 
Ἡ νεαρή ταμίας τόν κοιτάει καί τοῦ λέει: “Φύγετε κύριε, ἡ ἑταιρεία μᾶς δικαιολογεῖ κάποια δωρεάν καλάθια”. 

Τίς δίνει 1000 εὐχές. 
Μόλις ἐκεῖνος ἀπομακρύνεται, η κοπελίτσα ἀνοίγει την … τσάντα της καί βάζει τά χρήματα στό ταμεῖο ἀπό τό πορτοφόλι της.

Πεταγόμαστε 2-3 πού ἔχουμε μείνει κάγκελο καί τῆς λέμε νά τά πληρώσουμε ἐμεῖς. Μᾶς κοιτάζει αὐστηρά:
“Ἐγώ τό ἀποφάσισα, ἐγώ θά τά πληρώσω. Ἐλᾶτε, παρακαλῶ, μήν δημιουργεῖτε οὐρά”.

Ἕνα κοριτσάκι τόσο δά. Πόσα νά παίρνει; 500 ευρώ; Πολλά λέω.

Να μη κατηγορούμε τη νεολαία. Υπάρχουν και διαμάντια!