Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

27 Φεβ 2013


Της Ζέζας Ζήκου

Το παρελθόν διδάσκει ότι σεμνές μετριότητες, σε κρίσιμες στιγμές, θεωρούν ιερό καθήκον τους να ξαναγράψουν τις τύχες των λαών. Αν οι μικροί ηγέτες–λογιστές της Γηραιάς Hπείρου αφομοίωναν την εκκωφαντική σιωπή ως κραυγή διαμαρτυρίας για το κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Τώρα, οι ισορροπίες χάθηκαν και φάνηκε η «γύμνια», όταν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σε αυτήν την απρόβλεπτη ευρωπαϊκή κούρσα επιβίωσης δεν λείπουν μόνο οι ηγετικές προσωπικότητες, λείπουν και οι πολιτικοί. Ολοι αντιλαμβάνονται ως αναγκαίο κακό τη στυγερή λιτότητα μόνο για τους άλλους, από το οποίο οι ίδιοι εξαιρούνται, παραγνωρίζοντας πως πρόκειται για συνταγή που πλήττει βάναυσα την κοινωνία. Τα «πακέτα λιτότητας», με περικοπές, αύξηση φορολογίας, συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, ώθησαν τους πολίτες στη φιλόξενη αγκαλιά του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Η αντίδραση της ιταλικής κοινωνίας έδειξε να περιφρονεί εκείνους που την εξαπάτησαν. Οταν ο λόγος εξαπατά, δεν είναι δυνατόν να παραγνωρισθεί. Θα έλθει η στιγμή που η κοινωνία θα σε τιμωρήσει. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι κληροδοτεί βαθιές ρωγμές στην κοινωνία, ύφεση μεγέθους 3,6% ύστερα από έξι συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης και δημόσιο χρέος δύσκολα βιώσιμο.

Αν χάσει η Ιταλία την πρόσβασή της στις αγορές –όπως η Ελλάδα– τότε θα πρέπει να διασωθεί από τα ταμεία βοήθειας της Ευρωζώνης. Αλλά ούτε αυτά έχουν επαρκή χρήματα για να τη διασώσουν. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να μη χαθεί χρόνος. Η Ιταλία, μια πλούσια χώρα, λογικά θα μπορέσει να αποφύγει τη διάσωση μέσω Μνημονίων. Για να το επιτύχει όμως θα πρέπει να μειώσει το ύψος του δημόσιου χρέους της μέσω ενός αυστηρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και φορολόγησης του πλούτου.

Η Ιταλία εισέρχεται σε σοβαρή κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η Ιταλία έχει εκδώσει και έχει πουλήσει στις αγορές τα περισσότερα κρατικά ομόλογα από όλες τις άλλες χώρες, αξίας περίπου 1,6 τρισ. ευρώ. Η εκτίμηση πως η Ευρώπη δεν θα αντέξει μια ιταλική κρίση χρέους είναι κοινός τόπος. Ο επερχόμενος δανεισμός της Ιταλίας με επιτόκια που καθιστούν το χρέος σχεδόν μη βιώσιμο, ενδεχομένως να την εξαναγκάσει σε αυτού του είδους τη slow-motion χρεοκοπία που συνέβη στη χώρα μας. Πλέον, η Ιταλία μόνον αληθοφανώς μπορεί να ισχυριστεί ότι τα χρέη της είναι βιώσιμα.

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ιταλία κέρδισε απλώς λίγο χρόνο προκειμένου να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της. Παράλληλα, το είδος παρέμβασης της ΕΚΤ έχει τρεις σημαντικούς περιορισμούς. Πρώτον, η ΕΚΤ θα αγοράσει τα ομόλογα μιας χώρας μόνον εφόσον η κυβέρνησή της συμφωνήσει σε πρόγραμμα μνημονιακής λιτότητας με την Ευρωζώνη και εφαρμόσει «αυστηρά και αποτελεσματικά» τους όρους που αυτό θα περιλαμβάνει. Δεύτερον, η ΕΚΤ θα αγοράσει κυρίως ομόλογα μικρής διάρκειας, ενός έως τριών ετών. Τρίτον, ο Ντράγκι δεν έχει προσδιορίσει τι ζητάει σε αντάλλαγμα προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ρώμης. Οι στενάζοντες από την ύφεση και την ανεργία Ελληνες, Πορτογάλοι, Ιρλανδοί, Ισπανοί, και σύντομα οι Ιταλοί, δεν είναι απλώς μόνο το «λάθος» των πολλαπλασιαστών του ΔΝΤ· είναι κάτι πολύ σοβαρότερο. Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή, κατά την οποία οι παλιές διευθετήσεις, από το Μάαστριχτ έως την ΟΝΕ και τη Λισσαβώνα, όχι μόνο καταρρέουν αλλά προβάλλουν ως αναχρονιστικά εμπόδια στην παρούσα διάταξη οικονομικών δυνάμεων, που ανατρέπεται ραγδαία.

Είναι επομένως καιρός –προτού να είναι πολύ αργά– να συνειδητοποιήσει το Βερολίνο ότι οφείλει να συμβάλει καθοριστικά στη λύση της κρίσης χρέους, διότι αποτελεί και το ίδιο συστατικό στοιχείο του προβλήματος. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι θα μεταφέρει η Γερμανία μεγάλο μέρος του πλούτου της στις δοκιμαζόμενες χώρες της Ευρωζώνης. Στο τέλος, η Γερμανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε έναν ενιαίο μηχανισμό, μέσω του οποίου η Ευρώπη θα πληρώσει για να ξεπεράσει την κρίση. Η αποτυχία του Βερολίνου να παρέμβει στον βαθμό που του επιτρέπει η ισχύς του δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που επί δεκαετίες προσπαθεί να χτίσει η Γερμανία.Μέσα στον διογκούμενο πανευρωπαϊκό σεισμό που έχουν προκαλέσει τα πλήρη δυσάρεστων πολιτικών μηνυμάτων για τη Γερμανία και την ΕΕ αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών για Βουλή και Γερουσία, έχει περάσει απαρατήρητο ένα κορυφαίο για τη δημοκρατία ζήτημα: πόσο απίστευτα στρεβλώνει τη λαϊκή βούληση το ιταλικό εκλογικό σύστημα. Παρόλο που πάμπολλοι είδαν φευγαλέα τα αποτελέσματα, ελάχιστοι συνειδητοποίησαν τις εξωφρενικές συνέπειες του ιταλικού εκλογικού νόμου. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πήρε 29,54% των ψήφων.

Ο δεξιός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε το 29,18%. Με άλλα λόγια, η Δεξιά υπολείπεται της Κεντροαριστεράς σε επίπεδο συνασπισμού κατά μόλις 0,36% - ούτε καν το μισό τοις εκατό. Ε, λοιπόν, ακριβώς για αυτό το 0,36% παραπάνω ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς πήρε... 216 (!!!) έδρες παραπάνω: ο Μπερλουσκόνι πήρε 124 και ο Μπερσάνι... 340! Δεν υπάρχει κανένα τυπογραφικό λάθος σε αυτά που διαβάζετε, όντως για 0,36% διαφορά η Κεντροαριστερά πήρε ως συνασπισμός 216 έδρες περισσότερες από τη Δεξιά, σε μια Βουλή που έχει 630 βουλευτές. Το ίδιο θα γινόταν και αν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο συνασπισμό ήταν... μία ψήφος! Δεν αστειευόμαστε. Τι λέει ο ιταλικός εκλογικός νόμος; Οποιος συνασπισμός κομμάτων που έχει δηλωθεί ως τέτοιος πριν από τις εκλογές ή όποιο μεμονωμένο κόμμα έρθει πρώτο παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους, τότε επειδή ήρθε πρώτο και ανεξαρτήτως ποσοστού παίρνει το... 54% όλων των εδρών της ιταλικής Βουλής - δηλαδή 340 έδρες!!!

Είναι απίστευτο. Οσο ένας συνασπισμός κομμάτων προσεγγίζει το 40%, το 45% ή και το 50% των ψήφων, το 54% των εδρών που παίρνει φαίνεται κάπως λογικό. Οταν όμως ένα κόμμα του 30% παίρνει το 54% των εδρών, πόσω μάλλον αν απέχει 0,36% από το δεύτερο, αποκαλύπτεται και αποτυπώνεται ανάγλυφα η καλπονοθευτική παράνοια του εκλογικού νόμου και η στρέβλωση της λαϊκής βούλησης όπως εκφράστηκε στην κάλπη. Αν κάποια κόμματα έχουν κατεβεί σε συνασπισμό και άλλα μόνα τους, η σύγκριση δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το γεγονός αυτό. Δεν ενδιαφέρει δηλαδή η σύγκριση κόμματος με κόμμα και συνασπισμού με συνασπισμό. Αν συγκρινόταν κόμμα με κόμμα, τότε κυβέρνηση στην Ιταλία θα έφτιαχνε ο... Μπέπε Γκρίλο! Αυτό επειδή μέσα στον κεντροαριστερό συνασπισμό που πήρε 29,54% για τη Βουλή, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι πήρε το 25,41% και το υπόλοιπο οι σύμμαχοί του. Στο 29,18% του δεξιού συνασπισμού, το κόμμα του Μπερλουσκόνι πήρε το 21,56% και το υπόλοιπο οι σύμμαχοί του. Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο όμως που δεν είχε συμμάχους πήρε το 25,55% των ψήφων - άρα περισσότερο από το 25,41% του Μπερσάνι και το 21,56% του Μπερλουσκόνι χωρίς τους συμμάχους τους!

Θεωρητικά μιλώντας, ας δούμε τι θα συνέβαινε αν ο ιταλικός εκλογικός νόμος ίσχυε στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές. Ας υποθέσουμε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωναν ότι κατεβαίνουν συνασπισμένοι, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι τα ποσοστά τους αθροίζονται.

Αν λοιπόν η ΝΔ έπαιρνε 25%, το ΠΑΣΟΚ 8% και η ΔΗΜΑΡ 5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαινε μόνος του και έπαιρνε το 37% σαρώνοντας τη ΝΔ κατά 12 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες, τότε ο συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ θα έπαιρνε... 162 έδρες και θα έκανε αυτοδύναμη κυβέρνηση παρόλο που θα είχε συντριβεί στις εκλογές επειδή τα ποσοστά των τριών κομμάτων μαζί αθροίζονται σε 38%, ποσοστό μεγαλύτερο από το 37% του ΣΥΡΙΖΑ! Οχι μπόνους των 50 εδρών δεν θα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κυβέρνηση δεν θα έφτιαχνε, αλλά θα έπαιρνε όλες κι όλες... 51 έδρες από τις 300 της Βουλής, ενώ ο ηττημένος Σαμαράς που θα είχε σαρωθεί στις κάλπες θα είχε πάνω από 100!

Τώρα ίσως αντιλαμβάνεται καλύτερα κανείς πόση γοητεία ασκεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στον Αντώνη Σαμαρά και πόσο θα ήθελαν να μπορούσαν να το αντιγράψουν και να το μεταφέρουν στη χώρα μας! Είμαστε βέβαιοι ότι τώρα συνειδητοποιούν οι πολίτες καλύτερα τι εννοούν ανομολόγητα, ιδίως οι του ΠΑΣΟΚ, όταν λένε για καινούργιο εκλογικό νόμο που να... «ευνοεί την κουλτούρα των συμμαχικών κυβερνήσεων»! Αυτό ή κάτι τέτοιο εννοούν, αλλά αιδημόνως σεμνύνονται να το πουν καθαρά, γιατί μέσα στην ελληνική «βαρβαρότητα» δεν αποκλείεται να τους πάρουν με τις ντομάτες. Ολη αυτή η συζήτηση περί αναθεώρησης και «εκσυγχρονισμού» του Συντάγματος, ώστε να καταστεί και επισήμως το Μνημόνιο θεμελιώδης νόμος της χώρας μας, συνοδεύεται και από σκοτεινά σχέδια παραμονής των μνημονιακών κομμάτων στην εξουσία με όλα τα μέσα, όσο ανέντιμα και αντιδημοκρατικά και αν είναι.

Οι "αναλυτές", δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ δείχνουν έκπληξη για την εκλογική συμπεριφορά του Ιταλικού λαού.
Πως είναι δυνατόν να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση όταν όλοι οι θεσμοί του νεοφιλελευθερισμού και προσωπικά η Μέρκελ, η επικεφαλής του Δ' Ράιχ, δεν μπόρεσαν να επιβάλουν "αριστερή"¨μνημονιακή διακυβέρνηση στη γείτονα χώρα;
Πως δύο "τρελοί" (Grillo, Berlusconi)  χαστούκισαν την Μέρκελ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα;
Κι όμως, η Ιταλία μπαίνει στην ακυβερνησία κι αυτό είναι μια σημαντική ήττα για τον νεοφιλελευθερισμό, μια νίκη του ιταλικού λαού.
Πρώτο κόμμα (σύμφωνα με το τραγελαφικό και καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα -για το οποίο δεν μιλούν τα ΜΜΕ- μόνον το διαδικτυακό κόμμα του μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο είχε αυτόνομη κάθοδο και συνεπώς είναι το πρώτο κόμμα. Τα ποσοστά που δίνουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, ίσως από άγνοια, ταυτίζουν κομματικά σχήματα με άθροιση αποτελεσμάτων). Στη Βουλή το Κίνημα 5 Αστέρια του Grillo έλαβε περισσότερους ψήφους από το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην κομμουνιστή και σήμερα ηγέτη της κεντροαριστεράς Bersani, που έλαβε 130.000 λιγότερες ψήφους. Όμως, το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα προσφέρει στο κεντροαριστερό μόρφωμα πολλών μικρών κομμάτων μπόνους εδρών!
Στη Γερουσία (για την εκλογή ψηφίζουν μόνον οι πολίτες που συμπλήρωσαν το 25 έτος της ηλικίας τους) η πλήρης επιβεβαίωση της ήττας του νεοφιλελευθερισμού: 120 έδρες στους "προοδευτικούς" μνημονιακούς που αθροίζουν και τις 18 έδρες του εκλεκτού τους πρωθυπουργού-Goldman Sachs Μόντι, απέναντί στις 117 έδρες των αντιμνημονιακών "συντηριτικών" του πρώην σοσιαλιστή (ναι του πιστού φίλου του Bettino Craxi) Silvio Berlusconi και τις 54 έδρες του πρώην κωμικού μπλόγκερ Grillo, που δεν διστάζει να καταγγέλει την ιμπεριαλιστική επίθεση εναντίον της Συρίας και του Ιράν και ν' αδιαφορεί για το ευρώ και το χρέος, αλλά να ενδιαφέρεται για το πως δεν θα οδηγηθεί ο ιταλικός λαός στην εξαθλίωση από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της πιο τραγικής νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συμμαχίας (κεντροαριστερά, πρώην κομμουνιστικό κόμμα Ιταλίας, το ιστορικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ιταλίας [Partito Socialista Italiano-Psi], το πρώτο πολιτικό κόμμα της ιταλικής αριστεράς, των λαϊκών αγώνων, της Εθνικής Αντίστασης στο φασισμό, με τους εξευτελιστικούς 57.696 ψήφους σε 57 εκατομμύρια ψηφοφόρους  και 0,2%, την Ελιά, την επιλογή Μέρκελ με τον "τεχνοκράτη" Μόντι, την Ένωση Κεντρώων του Καζίνι, πρώην συμμάχου του Μπερλουσκόνι, τον νεοφασίστα Φίνι που ανένηψε και το φαινόμενο διαπιστώνουμε στην Ελλάδα στα πρόσωπα των Βορίδη, Γεωργιάδη κ.λπ.).
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαφανίστηκε. Οι συνεχόμενες στροφές (ναι στην Ευρώπη των λαών, ναι στο ευρώ, διαπραγμάτευση των "τεχνικών συμβουλών"-μνημόνιο, καλές σχέσεις με το Βατικανό, καμία σχέση με τα κινήματα πλατείας, το ξαφνικό ενδιαφέρον του για τους νοικοκυραίους) δεν έπεισαν τους Ιταλούς πολίτες που βιώνουν τα δεινά του ιταλικού μνημονίου.
Το κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών (κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ) εξαφανίστηκε όπως κι η Κομμουνιστική Επανίδρυση. Πλήρωσαν την αδιαλλαξία τους και την περιφρόνηση των ουσιαστικών προβλημάτων του ιταλικού λαού.
Ο ιταλικός λαός αδιαφόρησε στους εκβιασμούς για το ευρώ και την ευρωζώνη. Ο αριστερός ψηφοφόρος δεν πείστηκε ότι πρέπει να ψηφίσει κεντροαριστερά για να έχει πρωθυπουργό τον Μόντι της κυρίας Μέρκελ. Δεν πείστηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πατριωτική αριστερά, όταν σηκώνει τη σημαία της Παλαιστίνης στις διαδηλώσεις, αλλά η ιταλική σημαία να είναι "ταμπού" για τον ίδιο. Δεν πείστηκε ότι πρέπει να πληρώνει χαράτσι για το σπίτι του, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η κρίση, να σωθούν οι τράπεζες και το ευρώ.
Το φαινόμενο του μπλόγκερ Γκρίλλο έσπασε το κατεστημένο. Δεν έχει σημασία αν είσαι δεξιός ή αριστερός. Σημασία έχει να έχεις δουλειά, συλλογικές συμβάσεις, αξιποπρεπή διαβίωση, μέλλον για τα παιδιά σου, να μην γίνεις ξανά μετανάστης, να μην σου καθορίζει το μέλλον καμία κυρία Μέρκελ. Ο πολιτικά νεκρός Μπερλουσκόνι, για τους σπουδαίους "αναλυτές" και δημοσιογράφους, αναστήθηκε και η ανάστασή του οφείλεται στους νεοφιλελεύθερους. Οι επιθέσεις της ευρωπαϊκής δεξιάς εναντίον του, οι προσωπικές επιθέσεις της Μέρκελ και των Γερμανών που απίμονα απαιτούσαν "αριστερή" διακυβέρνηση, αλλά με πίστη στο μνημόνιο (τεχνικές συμβουλές) του έδωσε ζωή. Αρκούσε η δέσμευσή του να επιστρέψει μέχρι τελευταίου ευρώ τα χαράτσια για τις κατοικίες (ίδιο χαράτσι μ' αυτό του σοσιαλιστή Ε. Βενιζέλου), ακόμη κι αν χρειαζόταν να το πληρώσει από την προσωπική του περιουσία. Αρκούσε να επισημάνει ότι κουμάντο στην Ιταλία δεν θα κάνει η Μέρκελ!
Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα;
Συνοπτικά:
1. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ανίκητος
2. Ο ιταλικός λαός έδειξε ωριμότητα και η "ακυβερνησία" είναι μια επαναστατική απάντηση στα κοράκια του νεοφιλελευθερισμού
3. Τώρα θα πρέπει να προσφύγουν εκ νέου στις κάλπες ή να αγοράσουν βουλευτές που η αποστασία θα ερμηνευτεί ως "θυσία" για να σώσουν την Ιταλία (μέθοδος-οδηγός η ελληνικής προέλευσης αποστασία, τόσο το '65, αργότερα με τον Αντώνη Σαμαρά που πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον Μητσοτάκη, όσο και πρόσφατα με δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων) 
Για την Ελλάδα, ρωτούν οι φίλοι μου. Πέρα από ιδεολογήματα και διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς, που ουσιαστικά έχουν εξευτελιστεί στην πατρίδα μας από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, αλλά και την παραδοσιακή δεξιά του Α. Σαμαρά, η αντιπολίτευση έχει χρέος να πάρει αποφάσεις.
Ο Πάνος Καμμένος μίλησε προχθές στην Κρήτη για ένα νέο ΕΑΜ. Τι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ η μίνιμουμ αντιπολιτευτική ενότητα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό;
Ο κυπριακός λαός υπέκυψε, ο ιταλικός λαός τόλμησε.
Εμείς δεν μπορούμε να βρούμε σημεία ενότητας και θα συνεχίσουμε να έχουμε τους εκφραστές του σκληρού νεοφιλελευθερισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), τους νταβατζήδες της Μέρκελ να διαφεντεύουν και ξεπουλάνε την πατρίδα μας;
Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στο δημοκρατικό πλαίσιο του αντιμνημονιακού αγώνα έχουν χρέος να σταθούν δίπλα στον ελληνικό λαό, να βρουν ότι ενώνει τον κοινό αγώνα για εκδιωχθούν οι υπάλληλοι του Δ' Ράιχ, ΤΩΡΑ!
* Την τελευταία στιγμή...
Να κι ένας φόβος, πανικός που επιβεβαιωνεί τη σοφία του ιταλικού λαού κι είναι ελπίδα για τους λαούς της Νότιας Ευρώπης.
Ο πανικός κυρίευσε την Μέρκελ κι οι εκβιασμοί εντείνονται. Οι ιταλικές εφημερίδες μεταφέρουν σήμερα: "Το χάος στην Ιταλία φοβίζει τη Γερμανία. Δεν μπορεί να υποστηριχτεί ένα ελληνικό σενάριο"
Ο Philipp Missfelder, υπεύθυνος Εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της Μέρκελ δεν κρύβει τον πανικό του: "Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλη του G8, είστε κλειδί της νομισματικής ένωσης. Δεν μπορείτε να κάνετε νέες εκλογές όπως έγινε στην Ελλάδα γιατί θα ανοίξετε παράθυρο στην αστάθεια. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις".
Ξεδιάντροπά το Δ' Ράιχ επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ιταλίας και τις ιταλικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Απαιτούν μια κυβέρνηση φιλομνημονιακή, υπάκουη όπως στην Ελλάδα!
Τι κρίμα να χρησιμοποιούν οι απόγονοι των ναζί ως φόβητρο για άλλους λαούς την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά την πατρίδα μας ως πειθήνια αποικία!Του Χρήστου Καπούτση

Η Τουρκία, την άνοιξη του 2012, είχε παραχωρήσει άδειες υποθαλάσσιων ερευνών σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα είχε κάνει τότε Διάβημα διαμαρτυρίας στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που όμως αγνοήθηκε. Οι πληροφορίες που είχε το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ότι τις επόμενες μέρες , τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα έκανε έρευνες στις περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου και μάλιστα , σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα, για το θέμα αυτό προέβη σε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ.

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας , στη Ρηματική Διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ, ήταν αναμενόμενη και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του, ισχυρίζεται πως «οι άδειες για έρευνες που έχουν δοθεί από την Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO), για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δοθεί νόμιμα» και τονίζει, πως οι έρευνες είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» , επισημαίνοντας παράλληλα ότι, «η θέση της Αθήνας δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο»!

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, την περασμένη Τετάρτη (20 Φεβρουαρίου) είχε προβεί σε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Τουρκία, επειδή έδωσε άδεια για υποθαλάσσιες έρευνες σε περιοχή που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελληνική Κυβέρνηση στη “note verbale” επισημαίνει ότι, οι περιοχές για τις οποίες η Τουρκία έχει δώσει άδεια για υποθαλάσσιες έρευνες, βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το υπ’ αριθμό 5033 «οικόπεδο» θίγει ακόμη και την αιγιαλίτιδα ζώνη αυτή των 6 ναυτικών μιλιών του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου και της Ρόδου!

Ο ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι η Ελλάδα προέβηκε σε Ρηματική Διακοίνωση στον ΟΗΕ, «προκειμένου να κατοχυρωθούν τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας. Ότι, δηλαδή, τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι οι περιοχές, τις οποίες η Τουρκία παραχώρησε για έρευνες, βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Βέβαια η Τουρκία ισχυρίζεται, ότι τα νησιά του Ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, και ότι αυτά επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας των ακτών της Μικράς Ασίας.

Όμως, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1974. Οι δύο χώρες έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, γι’ αυτό και ορίζουν την υφαλοκρηπίδα με το δικό τους εθνικό τρόπο.

ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Μήπως με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας , στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στην επιδιαιτησία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ; Αλλά αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με τη συμφωνία και τη συναίνεση και των δύο κρατών. (Το ενδεχόμενο αυτό είναι και μια αφετηρία προβληματισμού , δηλαδή, μήπως πρόκειται για προσυμφωνημένες ενέργειες;).

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Αν η Τουρκία στείλει, όπως έχει προγραμματίσει, το ερευνητικό της σκάφος με ή χωρίς τη συνοδεία πολεμικού πλοίου για υποθαλάσσιας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα; Υπάρχει σχέδιο;

Πέρα όμως από αυτά, σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, είναι σαφές ότι, η Ελλάδα με τη ρηματική της διακοίνωση, θέλει να διακηρύξει τα δικαιώματά της στην Ανατ. Μεσόγειο και να αποτρέψει τις πετρελαϊκές εταιρείες να κάνουν έρευνες σε περιοχές που θα υποδείξει η Άγκυρα. Ελλάδα και Τουρκία συμμετέχουν στο πολύ σκληρό γεωπολιτικό και ενεργειακό «πόκερ» , που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ανατολική μεσόγειο τη Μέση Ανατολή , την Αραβική Χερσόνησο και την Κεντρική Ασία.

Το Καστελλόριζο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως η επιλογή των περιοχών, που η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε υποθαλάσσιες έρευνες. Αυτές είναι μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου. Οι περιοχές αυτές, σύμφωνα με την Ελληνική εκδοχή, που στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.  

Ειδικά το Καστελλόριζο, αναδεικνύεται σε μείζον θέμα, διότι:

Αν γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη, ότι δηλαδή, το σύμπλεγμα των 13 νησίδων της περιοχής του Καστελλόριζου διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων, που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, άρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ , ούτε και δικής τους υφαλοκρηπίδα, τότε, η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού θα παρεμβάλλεται η ΑΟΖ της Τουρκίας. (Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Καταργείται και ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ).

Αν όμως γίνει αποδεκτή τη ελληνική εκδοχή, τότε, το Καστελλόριζο έχοντας δική του ΑΟΖ, ως κατοικούμενο νησί, αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο. Και συνεπώς, η Τουρκία, δεν θα έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. (Σοβαρό πλήγμα για την διπλωματία της Ισλαμικής Κυβέρνησης Ερντογάν). Γι’ αυτό η Τουρκία, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να είναι «παρούσα» στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Πάντως, στην ελληνική ρηματική διακοίνωση επισημαίνεται ότι, η Ελλάδα επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά «μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα». Επίσης, στο απαντητικό κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι, «θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα»

Επομένως, αφού οι δίαυλοι επικοινωνίας των δυο γειτονικών κρατών παραμένουν ακόμη ανοιχτοί, θα πρέπει να περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της επικείμενης ελληνοτουρκικής συνάντησης κορυφής, που θα γίνει 4-5 Μαρτίου στην Τουρκία, στο πλαίσιο τη συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν οι Πρωθυπουργοί Α.Σαμαράς και Τ.Ερντογάν. 

Πηγή: Οn Alert


Ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε μέσα από τον Αlpha 989 ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Όπως είπε, «ο κ. Σαμαράς εξελέγη με άλλη λαϊκή εντολή και αυτή τη στιγμή άλλη υπηρετεί, λέγοντας ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά και για το αγροτικό ζήτημα. Ο Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός εκείνος ο οποίος έχει πει ψέματα, μέσα στη Βουλή, στον ελληνικό λαό. Εγώ χθες του ανέγνωσα αυτά που έλεγε για θέματα αγροτικής ανάπτυξης δεν αντέχει όμως να ακούσει τα προεκλογικά μέτρα που έλεγε».

«Στην αγροτική πολιτική είμαι με τους αγρότες και τους ψαράδες», πρόσθεσε ο κύριος Καμμένος ενώ υποστήριξε ότι «ο Τσίπρας χτες έκανε αναφορές στα αγροτικά προβλήματα αλλά παρασύρθηκε από τον πρωθυπουργό και έλεγε άλλα αντί άλλων».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πάει να πουλήσει το όνομα "βόρεια Μακεδονία" στα Σκόπια , δεν τολμά να έρθει στο κοινοβούλιο» και «σαν λαγός δεν έρχεται να απαντήσει στο θέμα με την ονομασία των Σκοπίων».

Για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σχολίασε πως «ο καθένας ας κάνει τη ζωή του, εμείς δεν συμφωνούμε να υιοθετούν παιδιά με τη σφραγίδα του κράτους» και τόνισε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αρκετές διαφορές, σε θέματα Μακεδονίας-Θράκης, σε ελληνοτουρκικά, σε θέματα φορολόγησης».

«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά που θα γίνουν στις εκλογές θα είναι αντίστοιχα με αυτά που έγιναν στην Ιταλία, ο νότος της Ευρώπης ξεσηκώνεται. Από εκεί και πέρα θα δούμε τί συνεργασίες μπορούν να γίνουν», κατέληξε ο κος Καμμένος, με αφορμή τις ιταλικές εκλογές.

Ακούστε ΕΔΩ το ηχητικό
Αβάσιμη χαρακτηρίζει την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνηση ενόψει των ελέγχων της Τρόικας, το γερμανικό περιοδικό Spiegel, διακρίνοντας μια ” ασυνήθιστη” χαλαρότητα.
Μάλιστα, το περιοδικό προκλητικά προειδοποιεί για «σύνδρομο Βουλγαρίας» στην Ελλάδα, όπου έπεσε η κυβέρνηση μετά τις βίαιες, διαδηλώσεις κατά της λιτότητας.

«Η Ελλάδα αδιαφορεί για τους όρους λιτότητας» εκτιμά σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο στην επιστροφή του κλιμακίου της τρόικας στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνεται, «η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επίσκεψη των διεθνών πιστωτών τόσο ατάραχα όσο ποτέ». Επισημαίνεται ότι την ώρα που το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία αυξάνει την ανησυχία για νέα όξυνση της ευρωκρίσης, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, επιθυμώντας μάλιστα να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, με την ελπίδα να ανακουφιστεί η χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης.
Ωστόσο, αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι «αβάσιμη. Η ελληνική οικονομία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι. Πολλοί φοβούνται ήδη για ένα ‘σύνδρομο Βουλγαρίας» λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες, εν μέρει βίαιες, διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στη γειτονική χώρα, οι οποίες οδήγησαν σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης το γερμανικό περιοδικό σημειώνει: «μία καλή καλοκαιρινή σαιζόν θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για ρεκόρ τουριστών φέτος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μετρά ανυπόμονα τις μέρες μέχρι τις γερμανικές εκλογές. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι μία νέα γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα κούρεμα χρέους των επίσημων πιστωτών, ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».


Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μελισσόπουλος, αντί να ιδρύσει δημόσια σχολεία στον ορεινό όγκο όπως απαιτούν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης, απαιτεί από τη Δευτεροβάθμια Ξάνθης το άμεσο κλείσιμο του Γυμνασίου των Θερμών Ξάνθης.

Τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια Σμίνθης, Γλαύκης, Εχίνου, Θερμών στην Ξάνθη και Οργάνης στη Ροδόπη, στα Πομακοχώρια, ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1983-84 με συνολικό αριθμό 22 μαθητών για τα πέντε σχολεία και πόλεμο από πολλές πλευρές και σήμερα σχολικό έτος 2012-13 φοιτούν σ' αυτά περίπου 640 μαθητές από τη μειονότητα.

Ποιά πολιτική υπηρετεί η επιλογή για το κλείσιμο του Γυμνασίου Θερμών;

Είναι προσωπική επιλογή του κ. Μελισσόπουλου ή εντολή του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μορφωτικής, γλωσσικής και πολιτισμικής γενοκτονίας των Πομάκων;

Αν αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Μελισσόπουλου ο Υπουργός παιδείας οφείλει να ζητήσει άμεσα την παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση με την αδράνεια και την ανοχή τους και τη μη δράση τους για την ίδρυση δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια οι Υπουργοί Παιδείας και Εξωτερικών συμβάλλουν στην πολιτισμική, γλωσσική αλλά κυρίως τη μορφωτική γενοκτονία των Πομάκων της Ελλάδας.

Κάποιοι συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν πως η Θράκη δεν είναι απλά Ελληνική, αλλά η Ελλάδα ξεκινάει από τη Θράκη...
Κάποιοι συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν πως δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να αγνοούν την επιθυμία των Πομάκων για ελληνική εκπαίδευση...
Κάποιοι συνεχίζουν να εμμένουν στην παράδοση των Πομάκων και της Θράκης στα χέρια του τουρκικού προξενείου και των ανθρώπων της Άγκυρας...
Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν πως τα "περιστατικά" είναι πλέον πολλά και δεν μπορούν να αιτιολογηθούν με την λέξη "σύμπτωση", αλλά εδώ και καιρό δημιουργούν έντονη την αίσθηση του... δόλου.

Αυτοί οι "κάποιοι", είτε είναι εκπαιδευτικοί, είτε είναι πολιτευτές, είτε είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες ή "άρχοντες", είτε είναι τοπικοί πολιτικοί ή και πολιτικοί της (λαθρο)κυβέρνησης των Αθηνών, θα πρέπει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται πως οι ενέργειές τους κάποια στιγμή θα σταθούν ως κατηγορητήριο εμπρός τους. Και το κατηγορητήριο θα είναι ανελέητο...


Διπλή σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να αφορά τα όσα έχει υποστηρίξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για χρηματοδότηση εκδήλωσης στην οποία μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ από τον Τζορτζ Σόρος και τη δεύτερη να αφορά τη θέση του Νιλς Άκερμαν, στη Deutsche Bank. Ξέχασε όμως (παλι) να αναφερθεί στην σχέση Σόρος – Γιώργου Παπανδρέου, άρα και ΠΑΣΟΚ στο οποίο ανήκει ακόμα ο Βενιζέλος εάν δεν κάνουμε λάθος…

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι χθες στη Βουλή, σε πλήρη συνεργασία λειτούργησαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για να αντιπαρατεθούν συντονισμένα με τον Αλέξη Τσίπρα. Τη βρώμικη δουλειά, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος που «υιοθετεί άκριτα δημοσιεύματα που αναδίδουν οσμή μυστικών υπηρεσιών, για να υποστηρίξει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πηγαίνει σε συνέδρια χρηματοδοτημένα από διεθνείς κερδοσκόπους, όπως είναι ο Τζορτζ Σόρος».

«Η κατρακύλα δεν έχει τέλος, όπως και η λάσπη που εκτοξεύει ο κ. Βενιζέλος, κάτω από τον πανικό που τον έχει κατακυριεύσει, μία μόλις ημέρα πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που μοναδικό στόχο έχει τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ανακοίνωση και στη συνέχεια εξιστορεί τα της εκδήλωσης στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά οιαδήποτε ανάμειξη του κόμματος με τον κ. Σόρος και σημειώνει ότι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν πολλοί, μεταξύ των οποίων, και ο σύλλογος Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.


Γράφει η Ρίτα Μελά

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους γιατρούς του ΚΑΤ, που καταγγέλλουν τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι προωθεί κλινική που λειτουργεί εντός του, με στόχο να μπει «λουκέτο» στη γνωστή και καταξιωμένη Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων. Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του διοικητή του θεραπευτηρίου Ευάγγελου Βουμβουλάκη να δώσει προτεραιότητα στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων, η οποία πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία, μειώνοντας τόσο τον χρόνο όσο και τις χειρουργικές αίθουσες της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων, που καθημερινά αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η λίστα αναμονής στα τακτικά χειρουργεία της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων είναι τρία χρόνια, γεγονός που δηλώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο επιστημονικό προσωπικό της εν λόγω κλινικής. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» γιατροί του ΚΑΤ, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τη διοίκηση, μέσα στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων, να μπει «λουκέτο» στην εν λόγω κλινική. Μάλιστα στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να τη διχοτομήσουν, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Σήμερα, κομματικοί κύκλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν δεύτερη Μικροχειρουργική Κλινική για να εξυπηρετούν ημετέρους.

Φαίνεται όμως ότι και σήμερα κάποιοι επιθυμούν να την υποβαθμίσουν, περιορίζοντας τον χειρουργικό χρόνο που της αναλογεί σε σχέση με τους ασθενείς που της αντιστοιχούν.

Σύμφωνα με έγκυρες ιατρικές πηγές, ήδη δρομολογείται αρνητική εισήγηση της διοίκησης στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό να υφαρπάξουν την υπογραφή του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος φυσικά δεν είναι γνώστης του «πολέμου» που μαίνεται σήμερα στο ΚΑΤ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πέρσι τον Οκτώβριο ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής Άνω Άκρων Νικόλαος Γεροσταθόπουλος προσέφυγε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για το θέμα. Ειδικότερα η κλινική του, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθόπουλος, με απόφαση του διοικητή Ευάγγελου Βουμβουλάκη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί για τα έκτακτα περιστατικά μετά τις 18.30, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν έως και 10 ώρες (!) στους διαδρόμους για να χειρουργηθούν. Επίσης, εκτός από τον χρόνο μειώθηκαν και τα χειρουργεία της εν λόγω κλινικής και από 12 που είχε έως και τον Ιούνιο 2012 σήμερα έχει μόνο οκτώ, όταν οι υπόλοιπες γενικές ορθοπεδικές κλινικές διαθέτουν 12-15 χειρουργικές αίθουσες. Συγκεκριμένα, με απόφαση του διοικητή προηγούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων και ακολουθεί η κλινική του κ. Γεροσταθόπουλου, που επιλαμβάνεται τα έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ευάγγελος Βουμβουλάκης σε ερώτησή μας σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον χειρουργικό χρόνο και τις αίθουσες απάντησε ότι «οι αρμόδιοι διευθυντές έχουν τοποθετηθεί και σύντομα θα εκδοθεί η σχετική απόφαση». Την ίδια απάντηση είχε δώσει και τον περασμένο Οκτώβριο στην εισαγγελέα Πρωτόδικων Αθηνών. Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί έδωσε εντολή να γίνονται προγραμματισμένα χειρουργεία σε αίθουσες που είναι για τα έκτακτα.

Το χρονικό της σοκαριστικής απόφασης

Τον Ιούνιο του 2012, ο διοικητής του ΚΑΤ Ευάγγελος Βουμβουλάκης ζήτησε από τους συντονιστές διευθυντές και τους διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου μια εισήγηση για τον χρόνο των χειρουργείων (ανά κλινική), προτείνοντας για την Κλινική Αθλητικών Κακώσεων το ωράριο 15.00-18.30. Η πλειονότητα των συντονιστών (στις 10 από τις 11 κλινικές του Τομέα) εισηγήθηκε θετικά. Έτσι με απόφασή του ο διοικητής στις 20 Ιουνίου 2012 ανακοίνωσε τα νέα ωράρια των χειρουργείων, βάζοντας εμβόλιμα στις εφημερίες να λειτουργεί κλινική που, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, πραγματοποιεί μόνο προγραμματισμένα χειρουργεία! Σχεδόν έναν μήνα μετά όμως, στις 17 Ιουλίου 2012, κάποιοι από τους διευθυντές άλλαξαν γνώμη και κατέθεσαν νέα εισήγηση για το ωράριο, που την υπογράφουν οι οκτώ από τους 11.

Η υπόθεση έφτασε και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών έπειτα από καταγγελία του κ. Γεροσταθόπουλου, η οποία κάλεσε τον περασμένο Οκτώβριο τον διοικητή κ. Βουμβουλάκη και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο διοικητής του ΚΑΤ απάντησε ότι θα ανακαλέσει την απόφαση που βάζει τα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων μεταξύ 15.00 και 18.30.

Ωστόσο έως σήμερα, όπως καταγγέλλει ο κ. Γεροσταθόπουλος στη «δημοκρατία», εξακολουθούν να χειρουργούνται τα προγραμματισμένα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων και τα έκτακτα παραμένουν στον διάδρομο, δημιουργώντας πολλές φορές σκηνές «φαρ-ουεστ» μέσα στο νοσοκομείο από αγανακτισμένους συνοδούς και ασθενείς που ταλαιπωρούνται:

«Πώς είναι δυνατόν να παραχωρήσει ο διοικητής μια χειρουργική αίθουσα για έκτακτα περιστατικά στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων που δεν εφημερεύει και δεν έχει έκτακτα περιστατικά;» λέει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής και συμπληρώνει: «Εμείς έχουμε ασθενείς από τις 10 το πρωί που χρειάζονται χειρουργείο και τελικά μπαίνουν μετά τις 19.00- 19.30, γιατί τότε αδειάζουν οι αίθουσες από τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων!»

Όπως τονίζει αγανακτισμένος ο κ. Γεροσταθόπουλος, είναι παράνομο να πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία το απόγευμα σε νοσοκομεία που εφημερεύουν και τα έκτακτα να περιμένουν στους διαδρόμους. «Και για να μη λένε ότι νοιάζομαι μόνο για την κλινική μου, έχω ζητήσει από το 2005 να γίνουν αντίστοιχες κλινικές με τη δική μου στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Εγώ άλλωστε φεύγω σε έναν χρόνο με σύνταξη, αυτό που με νοιάζει είναι το μέλλον της κλινικής που είναι απαραίτητη στην ελληνική κοινωνία» σημειώνει ο χειρουργός.

Αξίζει εδώ να τονιστεί ότι η Μικροχειρουργική Κλινική Άνω Άκρων ιδρύθηκε το 1986 από τον Νικόλαο Δαούτη και τον Νίκο Γεροσταθόπουλο, ο οποίος από το 2004 είναι διευθυντής και έχει πέντε γιατρούς στη διάθεσή του. Τα τελευταία 27 χρόνια έχουν εξετασθεί πάνω από 260.000 ασθενείς και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 750 γιατρούς. Μόνο μέσα στο 2012 εξετάστηκαν στα πρωινά χειρουργεία 19.200 ασθενείς, όταν στην Κλινική Αθλητικών Κακώσεων εξετάζονται -όπως αποδεικνύεται από την στατιστική του νοσοκομείου, 1.200 άτομα τον χρόνο!

Ο Υπουργός Ενημέρωσης της Συρίας Ουμράν Ζουαμπί κατηγόρησε την "τουρκική κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες της" πως κλέβουν τη χώρα του και πρόσθεσε πως θα στείλει τις σχετικές αποδείξεις στον Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ουμράν Ζουαμπί, μιλώντας στο συριακό τηλεοπτικό κανάλι Alem, κατηγόρησε με βαριές εκφράσεις την "τουρκική κυβέρνηση και τους πολιτικούς ηγέτες της".

Ο Ζουαμπί υποστήριξε πως η τουρκική κυβέρνηση εμπλέκεται σε πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό επίπεδο σε όλα τα περιστατικά στην Συρία, και είπε πως "Αυτά τα οποία κλέβονται από την Συρία μεταφέρονται στην Τουρκία εν γνώσει και με τον συντονισμό Τούρκων πολιτικών και με τις ευκολίες που διασφαλίζει η τουρκική κυβέρνηση". Ο υπουργός Ζουαμπί ανέφερε πως τα κλαπέντα έχουν αξία εκατομμυρίων δολαρίων.

"Η Τουρκία αποτελώντας και η ίδια τμήμα του σπίρτου, δυσκολεύεται να ομολογήσει πως το σχέδιο στην Συρία ηττήθηκε" είπε ο Ζουαμπί και πρόσθεσε θα στείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς φορείς τα έγγραφα, ονόματα και φωτογραφίες σχετικά με την εμπλοκή της τουρκικής κυβέρνησης στην συριακή κρίση.

Εφ. Ραντικάλ 26/2/2013Σκοτωμός γίνεται μεταξύ Ρώσων, Αμερικανών και Γερμανών για τα λεγόμενα ελληνικά «ασημικά» (που κυρίως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο) στο διπλωματικό παρασκήνιο.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και στις συμπληγάδες τεράστιων οικονομικών συμφερόντων των τριών γιγάντων στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα που γνωρίζοντας πλέον ότι η Ελλάδα έχει πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, θέλουν να παίξουν από τώρα κορυφαίο ρόλο στην διαχείριση των κοιτασμάτων αυτών.

Για την ώρα το σκληρό πόκερ, μεταξύ Ρώσων από τη μια και Αμερικανών – Ευρωπαίων από την άλλη, παίζεται για τις αποκρατικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ των δύο κρατικών φορέων που διαχειρίζονται τον ενεργειακό πλούτο της χώρας.

Σε αυτό τον πόλεμο το έπαθλο για τον νικητή δεν είναι μόνο τα ελληνικά κοιτάσματα, αλλά και η επιρροή επί των ενεργειακών πηγών και οδών μεταφοράς της ενέργειας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί, συνηθισμένοι στους κυνικούς εκβιασμούς με την Ελλάδα, έστειλαν την σχετική προειδοποίησή τους μέσω της εκπροσώπου του State Department κ. Βικτώρια Νούλαντ, η οποία δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι Έλληνες πρέπει να προσέξουν στα παιχνίδια τους με τους Ρώσους γιατί… ενοχλείται η Τουρκία με αυτά «που μπορεί να παίξουν κυρίαρχο χώρο στο Αιγαίο».

Αρχές Φεβρουαρίου βρέθηκε στην Αθήνα ο Αμερικανός Αξιωματούχος στο State Department κ. Ντάνιελ Στάιν, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας στους οποίους διαμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση πριν γίνει η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται άμεσα για το θέμα αυτό.

Πάντως πολλά θα κριθούν για την Ελλάδα από την επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα που έχει ήδη προγραμματιστεί και που το κύριο θέμα της θα είναι η ανάμειξη της Ρωσίας στην εκμετάλλευση και διαχείριση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Πηγή: newsbomb.gr


Στην αρχή από τον εναέριο χώρο, τα τελευταία χρόνια από τον θαλάσσιο...

Του Πασχάλη Κορωναίου

Η ανακίνηση του θέματος περί ανακήρυξης ΑΟΖ συμβαδίζει με τη θεαματική αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα. Οι παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά πολεμικά πλοία αυξήθηκαν κατά 332% την τελευταία τετραετία, γράφοντας κάθε χρόνο και από ένα νέο «ρεκόρ». Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά βαίνουν μειούμενες.


Οπως φαίνεται στους πίνακες με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «Ε», κατά το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι καταγράφονται οι περισσότερες παραβιάσεις εθνικών χωρικών υδάτων από κάθε άλλη περίοδο. Ηταν όταν το θέμα της ΑΟΖ πλέον έφτασε να απασχολεί έντονα τη δημόσια συζήτηση. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οι παραβιάσεις υπερβαίνουν όσες έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του 2009. Μάλιστα, εμφανίζουν μια αλματώδη αύξηση, που κυμαίνεται μεταξύ 48% και 55% κατ' έτος, την τριετία 2009-2011, ενώ την τελευταία διετία αυξήθηκαν κατά 88%!

Σε αντίθεση με το σκηνικό έντονης παρουσίας που φαίνεται ότι επιλέγει η Αγκυρα στη θάλασσα, αντιστρόφως ανάλογα είναι τα στατιστικά των παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά κατά την ίδια περίοδο. Από τις 1.678 παραβιάσεις το 2009 περιορίστηκαν σε 642 το 2012, εμφανίζοντας κάθε χρόνο σημαντική πτώση. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι κατά τη διετία 2009-2010 είχαν καταγραφεί συχνές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Αγκυρα επιλέγει να δηλώσει την «παρουσία» της στο Αιγαίο μέσω του πολεμικού της ναυτικού. Η «πολιτική των φρεγατών και των κορβετών», όπως είθισται να αποκαλείται, φαίνεται να παγιώνεται σε μια περίοδο που ολοένα και πυκνώνουν οι τοποθετήσεις για την πολιτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Η τελευταία «κρουαζιέρα» τουρκικής κορβέτας έγινε μόλις την επομένη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρ. Ολάντ, στην Αθήνα και των δηλώσεων μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, περί υδρογονανθράκων και χρήσης του διεθνούς δικαίου αναφορικά με την ΑΟΖ.

Το «σεργιάνι» των τουρκικών πολεμικών πλοίων γίνεται με αφορμή το προγραμματισμένο «σκατζάρισμα» άλλων πλοίων του τουρκικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκινούν από τη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη και αντί να κατευθυνθούν στον προορισμό τους μέσω Ρόδου-Καρπάθου, επιλέγουν να κόβουν βόλτες στις Κυκλάδες, φτάνοντας μερικές φορές μέχρι και το Σούνιο.

Οι κανόνες

Τυπικώς, φροντίζουν να τηρούν τους κανόνες περί αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο, η έννοια της αβλαβούς διέλευσης έχει κατά βάση εισαχθεί προκειμένου τα πλοία να μπορούν να ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή. Αντιθέτως, τα τουρκικά πολεμικά επιλέγουν να «φορτώνονται» μέχρι και με μία επιπλέον ημέρα ταξιδιού, με περιπλάνηση στο Αιγαίο.

Η τακτική αυτή, όπως συμβαίνει και στον αέρα με την αναγνώριση και την αναχαίτιση των αεροσκαφών, κινητοποιεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πλοία του οποίου θέτουν υπό στενή παρακολούθηση τα τουρκικά.

Πέραν των τουρκικών πολεμικών, παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων καταγράφονται και από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά δεν θεωρούνται ότι συνιστούν πρόκληση, καθώς πρόκειται για ταχυκίνητα και ευέλικτα σκάφη, που κινούνται συχνά πολύ κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα μικρασιατικά παράλια.  • Δεν είναι μόνο το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας και η πολιτική αστάθεια της Ιταλίας που απειλούν την παγκόσμια οικονομία 
  • Οκτώ ευρωπαϊκά φαντάσματα σκιάζουν τις διεθνείς αγορές... 

Ευρώπη είναι ένα πλοίο που βυθίζεται... Το πρόβλημά της δεν είναι ένα, ούτε δύο, αλλά... οκτώ! Δεν είναι μόνο το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας, ή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία που κάνουν τις διεθνείς αγορές να τρέμουν, αλλά και έξι ακόμη κρίσιμοι παράγοντες".

"Δυστυχώς ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν μένει στην Ευρώπη"... 

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει τη δεινή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους κινδύνους που απειλούν τη Γηραιά Ήπειρο στην τρέχουσα συγκυρία, το πρακτορείο Marketwatch, σε νέο εκτενές δημοσίευμά του.


"Παρά το γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας κατακρήμνισε τις αγορές τα τελευταία δύο 24ωρα, τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερα και πιο περίπλοκα... Και είναι αυτά που κρατούν ξάγρυπνη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα", ...σημειώνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι 8 λόγοι - κίνδυνοι που συνδέονται με την Ευρώπη και απειλούν την παγκόσμια οικονομία και την ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηρίων;

Αναλυτικά:

1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ήτοι της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Το 2011 οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 319 δισ. δολαρίων στην Ευρωζώνη.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση των "27" έχει ΑΕΠ αξίας άνω των 12,629 τρις ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την καθιστά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

3) Η Ευρωζώνη βρίσκεται δέσμια της ύφεσης από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οπότε και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 0,2%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,3% στην Ευρωζώνη, κατά το τρέχον έτος, 2013.

4) Ο ισχυρός πυρήνας της Ευρώπης χάνει σταδιακά την αίγλη και την οικονομική ισχύ του. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ ακόμη και η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να γεύεται τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας της.

5) Το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας πράγματι προκαλεί νέους κραδασμούς στις αγορές, πυροδοτώντας μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της ίδιας της χώρας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μεγάλες ανησυχίες εγείρονται για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους.

6) Το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας... ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση (PSI) και την επαναγορά ομολόγων (buyback) που έλαβαν χώρα εντός του 2012.

7) Η Γαλλία βιώνει ολοένα και πιο δύσκολες στιγμές. Το χρέος της ξεπερνά το 82% του ΑΕΠ. Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικό χρέος, ήτοι πάνω από 50 δισ. δολάρια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης.

8) Δύσκολες μέρες όμως βιώνει και η Βρετανία που έχασε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

H βρετανική στερλίνα μετρά απώλειες πάνω από 6% από τις αρχές του 2013.

"Η Ευρώπη στο σύνολό της βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κρίση χρέους απέχει πολύ από το να τελειώσει...", σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Και τονίζεται: 

"Η Ευρώπη βυθίζεται... Το μείζον ερώτημα που τίθεται στους επενδυτικούς κύκλους είναι ένα: Πόσο γρήγορα θα παρασύρει στο... βυθό την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές;

"Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δεν μένει στην Ευρώπη..."


Πηγή: Banking News

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, επιβεβαιώνεται οριστικά πια και από επίσημα χείλη, η εδώ και δύο χρόνια και για πρώτη φορά δημοσιευθείσα από το Πατριωτικό Μέτωπο πληροφορία, πως «ξένοι μισθοφόροι θα κληθούν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας».

Το πολιτικό σύστημα, αποφάσισε τελικά να προχωρήσει και στην «τελευταία πράξη του δράματος», καταργώντας ουσιαστικά τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας (ΓΕΕΘΑ, ΕΛΑΣ), και αναθέτοντάς την ασφάλεια της Βουλής, σε εγκληματικές μισθοφορικές οργανώσεις, όπως η πρώην Blackwater και νυν Academi. Το πολιτικό σύστημα δείχνει να μην έχει καμία εμπιστοσύνη πια στα όργανα, τα στελέχη των οποίων έχουν ορκιστεί στο Σύνταγμα και τους Νόμους.

Όλα «μυρίζουν» Δεκεμβριανά του ’44. Το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του και αυτή τη φορά, όπως έγινε το ’44, σε συνεργασία πάντα με τα ξένα αφεντικά, χωρίζει το Λαό σε «αμνούς και ερίφια», σε αριστερούς και δεξιούς, σε εθνομηδενιστές και εθνικιστές, σε ρατσιστές και αντιρατσιστές, σε πράσινους και βένετους.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται όμως, ως δράμα ή ως φάρσα. Οι αντινεοταξίτικοι λεονταρισμοί τύπου σταλινικής και ροζουλί αριστεράς και τύπου Καμένου, αυτή τη φορά, δείχνουν να μην έχουν κανένα νόημα: Ο Λαός είναι μόνος του απέναντι σε ένα αδυσώπητο σύστημα κομματικο-μαφιόζικου τύπου, όπου όλοι, από την άκρα αριστερά, έως την άκρα δεξιά, δείχνουν έτοιμοι να αναμετρηθούν πάνω στο πτώμα της Ελλάδας.

Και απέναντι σε όλον αυτόν τον κακό δαίμονα, η νηφάλια και αποφασιστική φωνή του Πατριωτικού Μετώπου: Αδέλφια Έλληνες. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε χωρίς να ανοίξει μύτη. Μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα, αν εμείς ο Λαός, πάρουμε αποφασιστικά τις τύχες μας στα χέρια μας. Μπορούμε να σταματήσουμε την πορεία προς την άβυσσο.

Το κατάφεραν άλλοι Λαοί, μπορούμε να τα καταφέρουμε και εμείς.

Πατριωτικό Μέτωπο
Πολιτικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας
Συνδεδεμένο Μέλος της Ευρασιατικής Ένωσης