Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

24 Φεβ 2013

Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος 

Η ένταση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις ελληνοτουρκικές κρίσεις, πιθανόν να διατηρηθεί σε κάποιο ελεγχόμενο επίπεδο, τουλάχιστον έως τις 5 Μαρτίου και την συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στην Τουρκία. Ένα δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό ταξίδι.

Ωστόσο οι συζητήσεις και ο ανησυχίες για μια ενδεχόμενη σοβαρή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σημείο αντιπαράθεσης τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας, είναι σε εξέλιξη. Και το ερώτημα φυσικά ένα: είμαστε έτοιμοι;

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορεί να τεθεί τέτοιο ερώτημα. Πρέπει να είναι έτοιμες, ακόμη και μετά από τα πολλά ,διαδοχικά,ύπουλα και δυνατά χτυπήματα που έχουν δεχτεί τα τελευταία τρία χρόνια. Χτυπήματα στα οποία συνέβαλλαν τα μέγιστα οι ελληνικές κυβερνήσεις, που εξακολουθούν με υποκρισία να διαβεβαιώνουν τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες ότι τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν επηρεάσει το στράτευμα. Ψεύδονται συνειδητά…

Ωστόσο επιμένουμε, ότι δεν υπάρχει “αν” για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχει “πρέπει”.

Το ερώτημα πρέπει να το απαντήσει η πολιτική ηγεσία. Και πρωτίστως βέβαια η κυβέρνηση. Ειδικά το “ισχυρό” της κομμάτι. Από τη ΝΔ και τον πολύ στενό πυρήνα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε όλη η υπόθεση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και όχι μ΄ ένα τρόπο που έδειχνε να αντιμετωπίζεται ως πραγματικά εθνική υπόθεση, αλλά ως “πολιτικό στοίχημα” . “Ο πρωθυπουργός θα κάνει όσα έχει πει”, συνήθιζαν να λένε οι υποστηρικτές της “γρήγορης λύσης εδώ και τώρα”. Το θέμα μας δεν είναι το “στοίχημα” κανενός πολιτικού αλλά να κερδίσει η χώρα. Με την ΑΟΖ πολλά μπορεί να κερδίσει, αλλά χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα σοβαρότητα. Και το θέμα είναι ότι αυτοί οι “ένθερμοι” υποστηρικτές των λύσεων-εξπρές έχουν παγιδεύσει τον κ.Σαμαρά . Στις 5 Μαρτίου στην συνάντησή του με τον Ερντογάν δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών, που θα θεωρηθούν ,με το κλίμα που οι “δικοί” του δημιούργησαν ως “υποχώρηση”.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να προσχωρήσουμε στην άποψη ότι η ΑΟΖ αντιμετωπίζεται από κάποιους σαν μια κερδοφόρα επιχείρηση, που θα φέρει νέους εξοπλισμούς σε μία εποχή που τα υπάρχοντα οπλικά μας συστήματα “ρημάζουν” από την έλλειψη τεχνικής υποστηρίξης. Η ιστορία των φρεγατών, έδωσε σοβαρά επιχειρήματα σ΄ όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Φαίνεται όμως ότι η υπόθεση θα αποδειχτεί “πλωτό Eurofighter”, και όχι μόνο λόγω των τεράστιων νομικών προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία ανέδειξε το Onalert. Αυτά μπορεί και  να επιλυθούν. Υπάρχουν κι άλλα μεγάλα ζητήματα στα οποία εν καιρώ θα αναφερθούμε και θα αναλύσουμε.

Είναι λοιπόν έτοιμοι οι πολιτικοί αν η κατάσταση ξεφύγει στα ελληνοτουρκικά; Το ερώτημα έχει την σημασία του, γιατί αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί ομαλά προς τα ελληνικά συμφέροντα, η κατάσταση θα “ξεφύγει”. Ο κ.Σημίτης με το “ευχαρίστουμε τους Αμερικανούς” και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ενέκρινε μετά τα από τα Ίμια ,κέρδισε εκλογές θα πείτε. Άλλες εποχές κι άλλες ανοχές . Οι εποχές άλλαξαν και ανοχές δεν υπάρχουν. Έχουμε ξαναγράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι η “σπίθα” που μπορεί να προκαλέσει την λαϊκή οργή δεν αποκλείεται να προέλθει από θέμα εθνικό. Οι πολιτικοί μας διακατεχόμενοι από μία “ελιτίστικη” αντίληψη γι΄ αυτά τα ζητήματα νομίζουν ότι αποτυχίες επιτρέπονται και σ΄ αυτά. Λάθος και ελπίζουμε να το καταλάβουν γρήγορα.


Πηγή: On Alert


Αποκάλυψη ενός μυστικού στρατιωτικού εγγράφου της λέσχης Μπίλντερμπεργκ που εκθέτει την πολιτική της. Το έγγραφο αυτό περιγράφει ξεκάθαρα την δογματική και κυριαρχική νοοτροπία της ελίτ της Παγκόσμιας Κυβέρνησης. Βρέθηκε τυχαία το 1986, ονομάστηκε «Σιωπηλά όπλα για έναν αθόρυβο πόλεμο», και αποτελεί μια θαυμαστή εξήγηση της τεχνικής της μαζικής πλύσης εγκεφάλου.

Αυτό το εκτενές και λεπτομερές έγγραφο που χρονολογείται από το 1979 περιγράφει μία πολιτική που επιβλήθηκε από το 1950. Το έγγραφο λέει πως: «ο αθόρυβος πόλεμος κηρύχθηκε από την Διεθνή Ελίτ σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα 1954». Το 1954 όμως είναι το έτος που για πρώτη φορά συναντήθηκε η λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Εδώ υπάρχει μια περίληψη του περιεχομένου του:


«Η εμπειρία έχει αποδείξει πως η πιο απλή μέθοδος για την εξασφάλιση ενός σιωπηλού όπλου και η απόκτηση ελέγχου του κοινού, είναι να τους διατηρούμε ανεκπαίδευτους και αδαείς όσον αφορά τις αρχές των βασικών συστημάτων αφ’ ενός, ενώ αφ’ ετέρου να τους κρατούμε σε σύγχυση, να τους έχουμε αποδιοργανωμένους και αποσπασμένους σε θέματα που δεν έχουν καμία πραγματική σημασία.

Αυτό επιτυγχάνεται με:

1. Τον χωρισμό των εγκεφάλων τους την υπονόμευση των πνευματικών τους δραστηριοτήτων την παροχή ενός προγράμματος χαμηλής ποιότητας στην δημόσια εκπαίδευση, τα μαθηματικά, τον σχεδιασμό συστημάτων και τα οικονομικά αλλά και την αποθάρρυνση τους στον τομέα της τεχνικής δημιουργικότητας.

2. Την εξάρτηση των αισθημάτων τους και την αύξηση της αυτοϊκανοποίησής τους αλλά και της ικανοποίησης τους σε συναισθηματικές και σωματικές δραστηριότητες με:
α) Άσχετες συναισθηματικές προσβολές και επιθέσεις (πνευματικός και συναισθηματικός βιασμός) μέσω μιας μόνιμης επίθεσης σεξ, βίας και πολέμων στα μέσα ενημέρωσης -κυρίως την τηλεόραση και τις εφημερίδες.
β) Την ικανοποίηση κάθε επιθυμίας τους -σε υπερβολή- «σκουπιδοτροφές για τη σκέψη» και με την αποστέρηση όλων αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.
γ) Την επανεγγραφή της ιστορίας και του νόμου και την υποταγή του κοινού σε μία παρεκκλίνουσα δημιουργία, έτσι ώστε να μπορεί να ανορθώνει τη σκέψη του από τις προσωπικές ανάγκες σε ιδιαίτερα κατασκευασμένες εξωτερικές προτεραιότητες.

Τα σιωπηλά όπλα της τεχνολογίας κοινωνικού αυτοματισμού θα παρεμποδίζουν τα ενδιαφέροντα του και τις ανακαλύψεις του.

Όσο περισσότερη σύγχυση, τόσο περισσότερο όφελος. Άρα η καλύτερη προσέγγιση είναι να δημιουργούμε προβλήματα και μετά να προτείνουμε λύσεις.»

Περιληπτικά:

Α. Στα μέσα διατηρήστε την προσοχή του ενήλικου κοινού μακριά από τα πραγματικά κοινωνικά θέματα και αιχμαλωτίστε το με θέματα που δεν έχουν καμιά πραγματική αξία.
Β. Στα σχολεία κρατήστε το νεαρό κοινό σε άγνοια όσον αφορά τα πραγματικά μαθηματικά, τα πραγματικά οικονομικά θέματα, τον πραγματικό νόμο και την πραγματική ιστορία.
Γ.Στη διασκέδαση διατηρήστε την διασκέδαση του κοινού κάτω από το πνευματικό επίπεδο της Στ’ δημοτικού.
Δ.Στην εργασία διατηρήστε το κοινό απασχολημένο … απασχολημένο … απασχολημένο για να μην έχει χρόνο να σκεφτεί φέρτε το πίσω στο αγρόκτημα με τα άλλα ζώα.

Γράφει για τον αθόρυβο πόλεμο με μικροκύματα :

«Πυροβολεί καταστάσεις αντί για σφαίρες. Προωθείται με επεξεργασία δεδομένων αντί με την πυρίτιδα με έναν υπολογιστή αντί για ένα όπλο- την χειρίζεται ένας προγραμματιστής υπολογιστών αντί ένας σκοπευτής- ενεργεί κάτω από τις διαταγές ενός τραπεζικού μεγιστάνα αντί ενός στρατηγού του στρατού.

Δεν δημιουργεί προφανείς θορύβους, δεν προκαλεί προφανείς σωματικές βλάβες και δεν αναμιγνύεται φανερά στην καθημερινή κοινωνική ζωή κανενός.

Προκαλεί όμως αλάνθαστους «θορύβους», προκαλεί αλάνθαστες σωματικές και πνευματικές βλάβες και εμπλέκεται με αλάνθαστο τρόπο στην καθημερινή κοινωνική ζωή, δηλαδή αλάνθαστα στον εκπαιδευμένο παρατηρητή, αυτόν που γνωρίζει που να κοιτάζει. Το κοινό δεν μπορεί να κατανοήσει το όπλο κι έτσι δεν μπορεί να πιστέψει πως δέχεται την επίθεση και υποτάσσεται από ένα όπλο.

Το κοινό μπορεί ενστικτωδώς να αισθανθεί πως κάτι πάει στραβά, εξ’ αιτίας όμως της τεχνολογικής φύσης του σιωπηλού όπλου, δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του με λογικό τρόπο, ή να χειριστεί το πρόβλημα με έξυπνο τρόπο. Έτσι δεν γνωρίζει πως να ζητήσει βοήθεια και δεν ξέρει πως να συνεργαστεί με άλλους για να αμυνθούν εναντίον του.
Όταν ένα σιωπηλό όπλο εφαρμόζεται σταδιακά, τότε το κοινό προσαρμόζεται στην παρουσία του και μαθαίνει να ανέχεται την επέμβαση του στη ζωή του, μέχρι που η πίεση (ψυχολογική ή οικονομική) να γίνει πάρα πολύ μεγάλη και να καταρρεύσει. Άρα το σιωπηλό όπλο είναι ένας τύπος βιολογικού πολέμου.

Επιτίθεται στη ζωτικότητα, την κινητικότητα και τις επιλογές των ατόμων μιας κοινωνίας, γνωρίζοντας, κατανοώντας, χειριζόμενο και επιτιθέμενο στις πηγές φυσικής και κοινωνικής ενέργειας και στις σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές δυνάμεις και αδυναμίες».

Με άλλα λόγια διαίρει και βασίλευε. Όταν κάποιοι εισαγάγουν την παγκόσμια δικτατορία τους με σταδιακή προσέγγιση τότε πολλοί λίγοι θα συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά γίνεται μέχρι να είναι πολύ αργά. Στην πραγματικότητα οι πολλοί θα καταδικάσουν και θα γελάσουν αυτούς που θα προσπαθήσουν να τους καταδείξουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Κλείνοντας το θα αναφέρω τρία μόνον αποσπάσματα από κάποιες εκατοντάδες αναφορές που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά για την σύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με κρατικούς υπολογιστές μέσω ραδιοεπικοινωνιών:


«Είναι μέσα στην εξουσία μας να παρατηρούμε τι βλέπει, τι αισθάνεται και τι σκέπτεται ένα άτομο, να εξετάζουμε εξονυχιστικά τη συμπεριφορά και να ανιχνεύουμε ακόμη την περίπτωση του τυχαίου στις συνειδητές του αποφάσεις, αλλά και στην ψυχολογική και ασυνείδητη κατάσταση του».(Telemetry is coming of age)


«Μπορούμε να επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε την αυξανόμενη γνώση μας για να σκλαβώσουμε τους ανθρώπους με τρόπους που δεν φανταστήκαμε ποτέ, αφαιρώντας τους την προσωπικότητα και ελέγχοντας τους με μέσα τόσο προσεκτικά επιλεγμένα που δεν θα γνωρίσουν ίσως ποτέ την απώλεια της προσωπικότητας τους» (Καθηγητής Καρλ Ρότζερς – Science).


«Έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την έρευνα και τον χειρισμό του ανθρώπου. Οι διπλής ροής επικοινωνίες με τα βάθη του εγκεφάλου κάνουν δυνατή την αποστολή και την λήψη πληροφο-ριών από και προς τον εγκέφαλο … Μπορούμε να ξεκινήσουμε, να σταματήσουμε ή να τροποποιήσουμε μία ποικιλία αυτόνομων σωματικών συμπεριφορών και πνευματικών εκφράσεων.

Μπορούμε να πειραματιστούμε με τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό και την διατήρηση …. συγκεκριμένων συμπεριφορών και πνευματικών λειτουργιών … Καθώς δεν χρησιμοποιούνται μπαταρίες, η ζωή του μεταδότη είναι απεριόριστη. Ενέργεια και πληροφορίες παρέχονται από ραδιοφωνικές συχνότητες» (Αναφορά ψυχιατρικών ερευνών: «Η επέμβαση του Ανθρώπου στις διεγκεφαλικές Λειτουργίες» από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Γέηλ των ΗΠΑ).

Του Κώστα Πικραμένου* 

Το έχουμε γράψει επανειλημμένως. Η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από «Προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ/ΕΕ» σε «Νεο-οθωμανική Αποικία Χρέους». Αντιθέτως η Τουρκία έχει αναβαθμιστεί από «Προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ» σε «περιφερειακή δύναμη μέλος του G20».
Το ισοζύγιο δυνάμεων σε οικονομικό, δημογραφικο, γεωπολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι αρνητικό ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ της χώρας μας. Αυτό το γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης της δύσμοιρης πατρίδας μας.

Δεν χάνουμε μονάχα τη μάχη αλλά και τον πόλεμο. Μιλάμε για την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος (όπως την ξέραμε) στον 21ο αιώνα... Και αν η γενιά του Πολυτεχνείου (σημερινοί 60-65ρηδες) σε μερικά χρόνια θα βλέπουν «τα χόρτα ανάποδα», τα παιδιά μας θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ που γεννήθηκαν σε αυτό το τόπο. Έτσι τα καταφέραμε δυστυχώς. Φταίει η νοοτροπία μας, η ιδιοσυγκρασία μας, ο ραγιαδισμός μας, η κουλτούρα μας, η παιδεία του λαού μας; Ναι όλα αυτά καθώς και η ξενόδουλη ηγεσία που εκ ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους επιβιώνει χάρη στις υπηρεσίες που παρέχει προς τις Μεγάλες Δυνάμεις...
Τα ψέματα τελείωσαν
Η «καραμέλα» με την ΑΟΖ και τα πετρέλαια που θα μας ξεχρεώσουν και θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε Ελντοράντο όπου ΟΛΟΙ θα «τρώμε από τα έτοιμα» λειτουργεί σαν όπιο ΟΧΙ για το Λαό αλλά για την ΕΛΙΤ. Γιατί ο Λαός δεν μπορεί να περιμένει 10-15 χρόνια για να αρχίσουν να μπαίνουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις γεωτρήσεις (που θα γίνουν) και αφού πληρωθούν τα χρέη και οι τόκοι των δανείων. Ο Λαός (των αγροτών, των ανέργων του ιδιωτικού τομέα και των φτωχοποιημένων δημοσίων υπαλλήλων) ήδη ζει από τις όποιες καταθέσεις του έχουν απομείνει και από τα συσσίτια στις γειτονιές... Η ΕΛΙΤ όμως θεωρεί ότι με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μοιράσει «παροχές» και «επιδόματα» για να αναβιώσει το Κράτος του ΠΑΣΟΚ/ΝΔ (1981-2009). Μέχρι όμως τότε (δηλαδή το 2025) η κοινωνική γενοκτονία θα έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αφρικανική χώρα χωρίς νέους.

Ο κ. Τίποτα

Ο Δ. Αβραμόπουλος, γνωστός και ως «ο κ. Τίποτα» (τάδε έφη Θ. Πάγκαλος), κατέθεσε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ μετά από 7 ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ κατά της απόφασης του Τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου (Απρίλιος 2012) να παραχωρήσει άδειες ερευνών υδρογονανθράκων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ. Η ξεφτίλα και ο ραγιαδισμός έπιασαν τελικά πάτο. 
            Ο Αβραμόπουλος είναι αυτός που:
  • έπινε σαμπάνιες στο Ζάππειο Μέγαρο (στα γενέθλια της Τουρκικής «Δημοκρατίας»),
  • χαζογελούσε ως Νεο-ραγιάς στη συνάντηση με τον Νταβούτογλου
  • έτρεξε στην Άγκυρα να «προετοιμάσει» το Συμβούλιο Νεο-οθωμανικής Συνεργασίας
  • καλοσώριζε στο Φυλάκιο στις Καστανιές τον Νταβούτογλου με το περίφημο insallah
  • χαρακτήρισε τις Ελληνο-Τουρκικές διαφορές ως «πρόβλημα... ψυχολογίας»
  • χαρακτήρισε το PKK τρομοκρατική οργάνωση μόλις τον πήρε τηλέφωνο ο... Αχμέτ από τις ΗΠΑ για το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν
 Μπορεί ο Σαμαράς να του έκανε δώρο το ΥΠΕΞ για τη στήριξη του στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αλλά ΑΝ ο Σαμαράς θεωρεί (ακόμα) «εαυτόν πατριώτη» και όχι φτηνό λαϊκιστή (λόγω ΧΑ) οφείλει ΤΩΡΑ να του δείξει την έξοδο. Ο Αβραμόπουλος αποτελεί ΑΙΔΩ για το ΥΠΕΞ όπως και ο προκάτοχος του Δρούτσας (alter ego του ΓΑΠ και νυν τρόφιμος του Ευρωκοινοβουλίου).
Αναπάντητα ερωτήματα
Αλήθεια, ο Σαμαράς, μετά και τη δήλωση-απάντηση της Τουρκίας ΘΑ πάει την άλλη εβδομάδα στην Άγκυρα; 
Να κάνει τι; 
Να υπογράψει νεο-οθωμανικά μνημόνια συνεργασίας; 
Να παρουσιάσει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στους Τούρκους επενδυτές του «βαθέους Κράτους»;
Και θα καταθέσει και στεφάνι στο Κεμάλ Πασά;
Και θα βαρέσει προσοχή και ο Λαζαρίδης του Δ21; 
Και 20 μέρες μετά θα δώσει το παρών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου; 
Και θα μιλήσει για Εθνική Παλιγγενεσία; 
Τελικά για πόσο μ....... μας έχουν εκεί στο Μαξίμου/ΥΠΕΞ;
*Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας το βιβλίου «Χρυσή Αυγή – Το τέλος της Μεταπολίτευσης» (http://ekdotika.blogspot.com)

Η επιμονή ένος Έλληνα φοιτητή του πανεπιστήμιου Columbia ανάγκασε τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να ζητήσει συγγνώμη και να παραδεχθεί ότι τα έκανε... μαντάρα.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης του στο εν λόγω Πανεπιστήμιο, ο Γιώργος Παπανδρέου, δέχθηκε τα πυρά ενός φοιτητή, ο οποίος τον πίεσε να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος στην πολιτική του.
Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να ταξιδεύει ανά τον πλανήτη και να δίνει διαλέξεις περί οικονομικής πολιτικής και το πώς χειρίστηκε την κρίση στην Ελλάδα, ωστόσο, αρκετές φορές «τα ακούει» από το ακροατήριό του. Και στο πανεπιστήμιο Columbia ένας Ελληνας ήταν εκείνος που απαίτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραδεχθεί τα λάθη του και να ζητήσει συγγνώμη.
«Είστε μέλος μιας ελληνικής δυναστείας. Ο πάππους σας ήταν πρωθυπουργός, ο πατέρας σας επίσης και μετά εσείς. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις από το 2008 και μετά. Αλλά κάτι πήγε λάθος στην Ελλάδα από το 1974 έως το 2008. Μπορεί να δουλεύαμε σκληρά αλλά ήμασταν αντιπαραγωγικοί και ο δημόσιος τομέας ήρθε να προσφέρει δουλειά οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία κι εσείς εξευρωπαΐσατε το πρόβλημα. Δε μπορείτε να μας πείτε ένα «mea culpa» πρώτα; Ενα τα κάναμε θάλασσα (σ.σ. we really screwed up η ακριβής του έκφραση). Σαν Ελληνας ντρέπομαι για όσα έχουν συμβεί κι εσείς είστε εκεί και μιλάτε για συνεργασία και μπλα μπλα μπλα...».
«Δεν διαφωνώ μαζί σου» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε «Πραγματικά τα κάναμε μαντάρα στην Ελλάδα. Και αυτό είπα στην αρχή... Εχουμε ευθύνες, αλλά υπάρχουν και ευθύνες στην Ευρώπη, λιτότητα και μεταρρυθμίσεις δεν πάνε μαζί, το είχε πει και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ».
Δείτε το βίντεο:

Το Ιράν εντόπισε νέα κοιτάσματα ουρανίου και ιδρύει 16 σταθμούς πυρηνικής ενέργειας

Πρακτορείο RIA Novosti  
24 Φεβρουαρίου 2013
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Σύμφωνα με χθεσινή (23/02) ανακοίνωση του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), η χώρα έχει ανακαλύψει και νέα κοιτάσματα ουρανίου και επέλεξε 16 νέες θέσεις για πυρηνικούς σταθμούς.

Σε εκπομπή του ιρανικού τηλεοπτικού δικτύου Press TV, έγινε για πρώτη φορά λόγος από τον Οργανισμό για την ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων και τα σχέδια της ιρανικής κυβέρνησης:


«Μετά από μήνες προσπαθειών, έχουμε ορίσει 16 νέες θέσεις για πυρηνικούς σταθμούς στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας Θάλασσας, στον Περσικό Κόλπο, στη Θάλασσα του Ομάν, στη νοτιοδυτική επαρχία του Κουζεστάν και σε περιοχή στα βορειοδυτικά της χώρας».

Ο εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε ότι το Ιράν έχει ανακαλύψει σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου, τα οποία επαρκούν για την τροφοδότηση του πυρηνικού του προγράμματος.  

«Η ανακάλυψη αυτή», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «θα βελτιώσει περαιτέρω τη θέση του Ιράν μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πυρηνική τεχνολογία».

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του οργανισμού, ως αποτέλεσμα των ερευνών των τελευταίων 18 μηνών, τα ήδη γνωστά αποθέματα ορυκτών του Ιράν φέρεται ότι έχουν αυξηθεί κατά 4,5 φορές σε σύγκριση με πριν από 35 χρόνια. 

Οι ήδη γνωστές θέσεις με πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν
Η τελευταία αυτή ανακοίνωση έγινε λίγο πριν από τον προγραμματισμένο γύρο συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της ομάδας των διεθνών μεσολαβητών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, σε ειδικό φόρουμ το οποίο θα διεξαχθεί στο Καζακστάν.

Το Ιράν και μια ομάδα χωρών που περιλαμβάνει τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, γνωστή ως P5 +1, έχουν ήδη από το 2012 διεξαγάγει από κοινού τρεις κύκλους συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, μετά από ένα χρόνο διακοπής των διαπραγματεύσεων.

Οι συνομιλίες αυτές, ωστόσο, δεν οδήγησαν σε κάποια σημαντική πρόοδο, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με την πραγματική φύση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και μερικοί από τους συμμάχους τους κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του μέσω του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει.

Το Ιράν απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι, ως χώρα που έχει υπογράψει την Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, έχει το δικαίωμα να αναπτύξει και να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών με το Ιράν, και τόνισε την ανάγκη να προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση το συντομότερο δυνατό. Η κατάθεση του πίνακα με γεωγραφικές συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα έχει σοβαρές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις

Γράφει ο Μακεδών

Πριν από έναν περίπου χρόνο η Τουρκία εξέδωσε άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ανήκουν στην Ελλάδα. Οι αλλεπάλληλες εθνικές εκλογές στη χώρα μας συντέλεσαν σε καθυστερημένη απάντηση και φθάσαμε στον Ιούλιο του 2012, όπου η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση «απάντησε».

Ο τρόπος απάντησης ήταν ο ίδιος που μετέρχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις επί μακρά σειρά ετών: Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αναφορικά με την τουρκική προκλητική στάση. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ κ. Γ. Δελαβέκουρας εξέφρασε την γνώμη ότι «Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεται, ουσιαστικά, η Διεθνής Κοινότητα, τα κράτη που είναι μέρη στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, για τις ελληνικές θέσεις και προασπίζουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Ποτέ δεν κατάλαβα, πώς συμβαίνει να «προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», ενημερώνοντας απλώς την διεθνή κοινότητα. Ούτε παρατήρησε κάποιος την Τουρκία να κοκκινίζει από εντροπή για την παρασπονδία της, αλλ’ ούτε και υπήρξε κάποιο διεθνές όργανο να της κάνει έστω απλές παρατηρήσεις.

Προ ημερών, την ενημέρωση των διεθνών οργάνων αντικατέστησε όπως είναι γνωστό η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με την οποία η Ελλάδα ενημερώνει αυτή τη φορά τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η διακοίνωση ουσιαστικά υπέχει θέση καταγγελίας της Τουρκίας, η οποία εμφανίζει ως δικά της, θαλάσσια οικόπεδα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ειδικά, στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Η δε ανακοίνωση του κ. Αβραμόπουλου είναι σχεδόν ταυτόσημη με την παραπάνω του κ. Δελαβέκουρα: «Η ενέργεια αυτή του υπουργείου Εξωτερικών διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982)».

Και στην ανακοίνωση του Υπουργού, επαναλαμβάνεται η χιλιοειπωμένη φράση πως η Ελλάδα δεν θα μείνει άπραγη, «όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου». Θα θυμίσω απλώς, ότι τα ίδια ειπώθηκαν την ημέρα της κρίσης των Ιμίων. Με την «προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» η τότε ηγεσία εννοούσε προφανώς ότι πράγματι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες», αφού οι Έλληνες δεν έχουν δικαίωμα να επισκεφθούν αμφισβητούμενες από τους Τούρκους ελληνικές νησίδες (δεν υπάρχει ο όρος βραχονησίδα στο διεθνές δίκαιο).

Σε όλες τις περιπτώσεις, ουσιαστικά από τον πόλεμο και μετά (με δύο εξαιρέσεις το 1964 και το 1987) η ελληνική πολιτεία υποστηρίζει ότι έχει ως βασικό όπλο το Διεθνές Δίκαιο, στην προκειμένη δε περίπτωση το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα θυμίσω πάλι τις δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Τουρκίας, ακόμη και το εμπάργκο όπλων που μετά από πίεση ελληνικής καταγωγής γερουσιαστών έλαβε η κυβέρνηση των Η.Π.Α. Λοιπόν; Σε όλες τις περιπτώσεις, η Τουρκία γράφοντας το διεθνές δίκαιο και τις καταδίκες στα παλαιά της υποδήματα, επέτυχε των σκοπών της. Σε τι μας ωφέλησε η υποστήριξη των δικαίων μας από τους διεθνείς Οργανισμούς;

Αλλά κι αυτή η υποστήριξη στην περίπτωσή μας είναι αμφίβολη. Επειδή μετά τη ρηματική διακοίνωση (δηλαδή πληροφόρηση) που υποβάλαμε στον ΟΗΕ κατά της Τουρκίας, η Άγκυρα απάντησε με τον ίδιο τρόπο, ότι θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα και από πλευράς της, αφού «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ανήκει το Καστελλόριζο» και ότι «οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο». Θα προβεί και αυτή στις ίδιες ενέργειες στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Έγινε ένα βήμα. Η επόμενη κίνηση θα είναι δυσκολότερη. Όταν δηλαδή κατατεθεί ο πίνακας με γεωγραφικές συντεταγμένες της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που θα έχει σοβαρές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις (όταν και αν κατατεθεί).

Ο υπογραφόμενος πιστεύει πως η ελληνική κίνηση είναι απόρροια της συνάντησης Σαμαρά-Ερντογάν στο Κατάρ. Και δεν κρύβει τον φόβο του, ότι αυτή η κίνηση μπορεί να οδηγήσει στο Δικαστήριο της Χάγης. Το οποίο δεν δικάζει σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά με πολιτικά κριτήρια (όλοι οι Αλβανοί και Κοσοβάροι που παραπέμφθηκαν αθωώθηκαν, ενώ όλοι οι Σέρβοι καταδικάσθηκαν). Και όταν αναφερόμαστε σε πολιτικά κριτήρια, έχουμε κατά νου τα συμφέροντα των ισχυρών της γης.

Περισσότερα θα καταλάβουμε εάν κατατεθούν οι συντεταγμένες. Και πολύ περισσότερα όταν θα πληροφορούμε την γνώμη του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: Βόρεια


  • Ποιοι είναι και τι διεκδικούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τους οποίους εκπροσώπησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα
  • Μεταξύ άλλων, ο Φρ. Ολάντ μίλησε στην Αθήνα στο επιχειρηματικό συμβούλιο Ελλάδας - Γαλλίας, που κατέληξε σε στενότερη συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό και γαλλικό ΣΕΒ
Του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Νέα πεδία για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους τα γαλλικά μονοπώλια και να διασφαλιστούν ταυτόχρονα οι όροι για συμπράξεις με ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ, στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα, την περασμένη Τρίτη.

Το γαλλικό ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στους τομείς των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου, της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Μεταφορών, της Αμυνας, της διαχείρισης Υδάτινων πόρων, του Τουρισμού (υπεγράφη και σχετική συμφωνία), της Υγείας (σχεδιάζεται υπογραφή συμφωνίας). Τον Φρανσουά Ολάντ συνόδευσε στην Ελλάδα ομάδα 120 επιχειρηματιών, ενώ μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά συμμετείχαν σε συνάντηση Γάλλων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρ. Ολάντ, απαντώντας στις προσκλήσεις του Αντ. Σαμαρά στα γαλλικά μονοπώλια να εκμεταλλευτούν τις «επενδυτικές ευκαιρίες για στενότερη οικονομική συνεργασία» με την Ελλάδα, αξιοποιώντας την ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τη γενικευμένη εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Σήμερα παρουσιάζουμε μερικούς από τους τομείς που γαλλικά μονοπώλια, αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, θέλουν να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια, αξιοποιώντας κυρίως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και με στόχο να αποκομίσουν νέα υπερκέρδη από την εκμετάλλευσή τους.

1. Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου: Η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΟTΑL έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Ελλάδας (σε Ιόνιο, Αιγαίο και Κρήτη). Το γαλλικό μονοπώλιο είναι επίσης βασικός μέτοχος στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν «Σαχ Ντενίζ 2». Από το συγκεκριμένο κοίτασμα και μέσω του αγωγού «ΤΑΡ» (αν κατασκευαστεί, το μεγαλύτερο τμήμα του θα περνάει από την Ελλάδα), η ΤΟΤΑL φιλοδοξεί να αποκομίσει κέρδη από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η γαλλική εταιρεία πήρε από την κυπριακή κυβέρνηση τα δικαιώματα για διερευνητικές γεωτρήσεις στα οικόπεδα 10 και 11, προκειμένου να προχωρήσει το 2014 σε εξορύξεις για φυσικό αέριο και για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου.

Επίσης, το 2010, η γαλλική εταιρεία ΕDF υπέγραψε συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom» ώστε η πρώτη να λάβει μέρος στο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», που δρομολογείται να περάσει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η EDF ενδιαφέρεται να συμμετέχει και στις διαδικασίες για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, μέσω της ιταλικής «Edison», που την ελέγχει πλειοψηφικά και η οποία θα αναζητήσει συμμαχία με ένα εκ των πέντε σχημάτων που έχουν ήδη προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού (δυο ρώσικα μονοπωλίων, ένα αζέρικο, ένα τσέχικο και η κοινοπραξία Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου).

2. Εξοπλισμοί: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών τύπου «Fremm» με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ενοικίασης (leasing). Οι φρεγάτες έχουν ήδη κατασκευαστεί από το γαλλικό κρατικό μονοπώλιο DCNS και αγοραστεί από τη γαλλική κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε συμφωνήσει για την αγορά έξι γαλλικών φρεγατών τύπου «Fremm». Τη συμφωνία επαναβεβαίωσε η κυβέρνηση του Παπανδρέου, στη συνάντηση με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, το Μάρτη του 2010. Η αγοραπωλησία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω των περικοπών της ελληνικής κυβέρνησης στις εξοπλιστικές δαπάνες, μετά την υπογραφή των μνημονίων. Σήμερα η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει τις δύο φρεγάτες στην Ελλάδα, συνδέοντας την αγορά με την ασφάλεια των ερευνών στην ελληνική ΑΟΖ για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στο Αιγαίο! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η γαλλική κυβέρνηση υποδαυλίζει τα σενάρια της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με αφορμή τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, για να πουλήσει τα όπλα των μονοπωλίων της. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει και τις επενδύσεις της ΤΟΤΑL, στην περίπτωση που αναλάβει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο.

3. ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Στους άμεσους στόχους μεγάλων γαλλικών εταιρειών είναι η εξαγορά του δικτύου ύδρευσης της Ελλάδας σε συνεργασία με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Η συγκυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει το 61% (ολόκληρο το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο) της ΕΥΔΑΠ. Ενδιαφέρον για την Εξαγορά της ΕΥΔΑΠ έχει επιδείξει ο επιχειρηματίας Γιώργος Μπόμπολας, που επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συνεργασία γαλλικής εταιρείας «Suez». Για την ΕΥΔΑΠ ενδιαφέρεται επίσης η γαλλική εταιρεία «Veolia» που σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει να συνεργαστεί με τον όμιλο «MIG», του Α. Βγενόπουλου. Οι ίδιες κοινοπραξίες φέρονται να διεκδικούν και την ΕΥΑΘ, με τη γαλλική εταιρεία «Suez» να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, αφού ήδη κατέχει το 5% της επιχείρησης ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Οι δυο γαλλικές εταιρείες συγκαταλέγονται στα ισχυρότερα μονοπώλια του κόσμου στον τομέα του ελέγχου και της διάθεσης υδάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος ιδιοκτήτης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αποκτά το πλεονέκτημα του μονοπωλίου στη διάθεση του νερού, που του δίνει και το «δικαίωμα» να καθορίζει την τιμή του!

4. ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΣΕ, του σιδηροδρομικού δικτύου και των υποδομών του, έχει επιδείξει η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF. Το γαλλικό μονοπώλιο ενδιαφέρεται τόσο για το κομμάτι των επιβατικών, όσο και για των εμπορευματικών μεταφορών, αφού η Ελλάδα και τα λιμάνια της χώρας αποτελούν διαμετακομιστικό κόμβο. Η γαλλική εταιρεία έχει επιδείξει στο παρελθόν ενδιαφέρον για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τις υποδομές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού θεωρείται κερδοφόρο πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται και για την εκμετάλλευση την τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, κυρίως των σιδηροδρομικών σταθμών και των εμπορευματικών κέντρων σε Θριάσιο και Θεσσαλονίκη. Επίσης, οι γαλλικές εταιρείες «Alstom» και «Bombardier» εμφανίζονται μεταξύ των ενδιαφερομένων για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της «Rosco», της εταιρείας που αναλαμβάνει τις συντηρήσεις του τροχαίου υλικού.

5. ΔΕΗ: Για την εξαγορά του 17% της ΔΕΗ, που ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση, ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει πρόσφατα ο γαλλικός όμιλος EDF, ο οποίος αποχώρησε προσωρινά από την Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τον Ολάντ στόχος είναι να επαναδραστηριοποιηθεί. Η γαλλική εταιρεία ενδιαφέρεται επίσης για την απόκτηση των δικαιωμάτων των κοιτασμάτων λιγνίτη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είτε μέσω της εξαγοράς τους, είτε με τη συμμετοχή της σαν «στρατηγικός επενδυτής» στη ΔΕΗ. Ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ έχει επιδείξει και η ιταλική εταιρεία «Edison», που δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα, η οποία όμως είναι μέλος του γαλλικού ομίλου EDF. Οι Γάλλοι με την είσοδό τους στην ενεργειακό χώρο ηλεκτρισμού της Ελλάδας, φιλοδοξούν να διεισδύσουν περαιτέρω στις αγορές των Βαλκανίων και συνολικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

6. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Μερίδα από την πίτα στον κερδοφόρο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) της Ελλάδας διεκδικούν μια σειρά από γαλλικές επιχειρήσεις, που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο «Ομιλος Ηρών», που αποτελεί κοινοπραξία του γαλλικού ομίλου «Gaz de France Suez», ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας στον κόσμο και του ομίλου «ΓΕΚ Τέρνα» (συμφερόντων Γ. Περιστέρη). Ο συγκεκριμένος όμιλος διαθέτει δύο ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που μπορούν να τροφοδοτήσουν έως και 1.000.000 νοικοκυριά. Στις ΑΠΕ επίσης δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η γαλλική εταιρεία «Tenesol», η οποία κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και η «EDF-EΝ Group», που δραστηριοποιείται στην «αιολική ενέργεια» και τα φωτοβολταϊκά έργα. Η γαλλική «GFF Suez» έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για «συνεργασία» με τη ΔΕΗ, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

7. Αυτοκινητόδρομοι: Γαλλικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης από το Δημόσιο σε αυτοκινητόδρομους, μεταφορικές υποδομές της χώρας, με φιλέτο τη διαχείριση των δικαιωμάτων της Εγνατίας Οδού. Για την Εγνατία Οδό ενδιαφέρον έχει επιδείξει ο γαλλικός όμιλος «Vinci», βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας «Γέφυρα», που διαχειρίζεται τη ζεύξη Ρίου - Αντίρριου και σήμερα είναι επικεφαλής και του ομίλου «Ολύμπια Οδός» που έχει αναλάβει την κατασκευή του οδικού δικτύου Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπραξία κατασκευής και διαχείρισης του τμήματος Μαλιακός - Κλειδί.

8. Αεροδρόμια: Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος «Vinci» έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ ενδιαφέρεται και για την εξαγορά των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που ετοιμάζεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση. Ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια έχει εκφράσει και η γαλλική πολυεθνική «Hermes Airports», η οποία έχει και τη διαχείριση του αεροδρομίου της Λάρνακας στην Κύπρο για τα επόμενα 25 χρόνια. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η «Αirport De Paris» - μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος που δραστηριοποιείται στη διαχείριση αεροδρομίων - για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση και εκμετάλλευση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

9. ΕΛΤΑ: Τα γαλλικά ταχυδρομεία «La Post» σύμφωνα με πληροφορίες θα διεκδικήσουν την εξαγορά των Ελληνικών Ταχυδρομείων και του κερδοφόρου τμήματος των Ταχυμεταφορών των ΕΛΤΑ, όταν η κυβέρνηση ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησής τους, σε συνεργασία με την εταιρεία «Φτερωτός Ερμής». Ωστόσο, το αρχικό ενδιαφέρον δεν κατέληξε σε συμφωνία.

10. ΟΔΙΕ: Για την εξαγορά του ελληνικού ιπποδρόμου και του ιπποδρομιακού τζόγου (ΟΔΙΕ) ενδιαφέρεται η γαλλική εταιρεία «PMU», με ετήσιο τζίρο περίπου 9,5 δισ. ευρώ.

Τα γαλλικά μονοπώλια όμως δεν παίζουν μόνα τους στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας και των ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών. Απέναντί τους θα βρουν γερμανικούς, κινεζικούς, ρωσικούς επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν κομμάτι από την πίτα. Στο φόντο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων του Αιγαίου, θα ενταθούν οι ανταγωνισμοί, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ και της Ευρώπης, όσο και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα παγκόσμια, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς.

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ιλαροτραγωδία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς βουλευτές της ΝΔ σε ταβερνοκουβέντα στην Κηφισιά, το βράδυ της Τετάρτης. Τι ομολόγησε; «Το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρει το «Εθνος». 

Εντελώς άλλη αποστροφή της συζήτησης προώθησε στα τηλεοπτικά κανάλια και τις δεξιές εφημερίδες η κυβερνητική προπαγάνδα, ώστε να βγαίνει το διαμετρικά αντίθετο συμπέρασμα: «Από τον Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε (!), αρκεί να αντέξουμε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού», είναι η προβαλλόμενη πρωθυπουργική δήλωση. Πρόκειται φυσικά για παραμύθι, για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Επειδή η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, επιχειρείται να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες στους Ελληνες ότι όπου να 'ναι τελειώνει το μαρτύριο.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 4,5% προβλέπει για το 2013 η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά και μάλιστα στο πιο επίσημο κείμενό της, τον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρονιάς. Τι είδους «απογείωση» θα είναι αυτή με καταποντισμό του ΑΕΠ; «Απογείωση» προς τα Τάρταρα, τον Καιάδα, την άβυσσο;

Θα αργήσουμε πολύ να δούμε άσπρη μέρα, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική οικονομικής και κοινωνικής εξουθένωσης του λαού μας. Πολλά χρόνια θα περάσουν. Πόσα δεν ξέρουμε, γιατί αυτό συναρτάται με τις πολιτικές εξελίξεις στις ηγετικές χώρες της ΕΕ και πρωτίστως στη Γαλλία. Δευτερευόντως, η Ιταλία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σοβαρών ευρωπαϊκών γεγονότων. Πάντως, οι Γερμανοί αναλυτές και αξιωματούχοι, που αναφέρονται στο θέμα της Ελλάδας αυτοτελώς, κάνουν λόγο συνήθως για τουλάχιστον μία... δεκαετία (!) μαρασμού της χώρας μας. Εκτιμήσεις, όμως, που δεν συνυπολογίζουν ελληνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις δεν έχουν καμιά αξία.

Κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερη από την «απογείωσή» της, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική. «Θα είμαστε μπροστά σε κοινωνική έκρηξη, αν πιέσουμε τον λαό να δώσει περισσότερα», δήλωσε ευθέως ενώπιον του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. «Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Εχει δώσει πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί», υπογράμμισε.

Αδιαφορεί η κυβέρνηση για τη δυστυχία των Ελλήνων. Νομοθετεί έχοντας κατά νου μόνο τις εντολές και τις απαιτήσεις της τρόικας. Ετσι π.χ. εξαπλασίασε (!) σχεδόν τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης - για την ακρίβεια από 60 ευρώ τα 1.000 λίτρα που ήταν πέρυσι τον πήγε στα... 330 ευρώ φέτος. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Εχει ξεπαγιάσει όλη η Ελλάδα, εκατομμύρια Ελλήνων. Κατέρρευσε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης. Πτώση πάνω από 80%! Φέτος τον Ιανουάριο, λοιπόν, με έξι φορές πάνω τον φόρο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2012, η κυβέρνηση εισέπραξε 353 εκ. ευρώ φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης έναντι... 349 εκατομμυριών που είχε εισπράξει τον περσινό Γενάρη! Η κυβέρνηση Σαμαρά και λοιπών οδήγησε σε πολύμηνο μαρτύριο ξεπαγιάσματος 10 εκατομμύρια Ελληνες για να κερδίσει 4 εκατομμύρια ευρώ! Ανήκουστο κοινωνικό έγκλημα για να πάρει... 40 λεπτά παραπάνω φόρο από κάθε πολίτη!

Το ταξίδι στην Τουρκία ύστερα από μία εβδομάδα δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός το συμπεριλαμβάνει στην «απογείωση» της κυβέρνησής του. Ειλικρινά απορούμε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη στην πιο εχθρική χώρα προς την Ελλάδα αυτή την εποχή που η χώρα μας είναι εξόφθαλμα τραγικά αποδυναμωμένη σε ό,τι αφορά και τη διεθνή της θέση, ενώ το διεθνές κύρος της είναι μηδαμινό. Θέλει πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ουσιαστική ταπείνωση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι αναπότρεπτα δεδομένη εκ των προτέρων;

Οσο για το δημόσιο χρέος, παρά το «κούρεμα» κατά 53% ποσού 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και πλέον και την «επαναγορά» ελληνικών ομολόγων που διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, η μείωσή του είναι απογοητευτικά μικρή. Από 176,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 έπεσε στο 156,6% του ΑΕΠ το 2012, έχοντας πάντως ένα ΑΕΠ που μειώθηκε αισθητά στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Επειδή, όμως, το δημόσιο χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι σε απόλυτα μεγέθη, το 156,6% του ΑΕΠ σηματοδοτεί χρέος μη βιώσιμο για χώρα όπως η Ελλάδα.

Πηγή: Έθνος

Φαρδιές πλάτες...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδήματα «διαψεύδει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 είχε υπερεκτιμηθεί».

Η Κομισιόν προσθέτει ότι η ποινική δίωξη για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής «δεν τροποποιεί τη θέση της Eurostat όσον αφορά το καθεστώς των ελληνικών στοιχείων ΔΥΕ Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, το οποίο συνεχίζει να θεωρείται σύμφωνο με το ΕΣΟΛ 95 Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «η Επιτροπή Eurostat έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ σε πέντε διαδοχικές περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφύλαξη» και αφού επισημαίνει ότι η εισαγγελική απόφαση «δεν τροποποιεί την θέση της» υπογραμμίζει ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων τον Νοέμβριο του 2010, ήταν απολύτως αναγκαία για να είναι τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ σύμφωνα με το ΕΣΟΛ 95».

Η απάντηση της Κομισιόν


«Το δημόσιο έλλειμμα και οι στατιστικές χρέους συλλέγονται και κοινοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΟΛ 95.Η Επιτροπή Eurostat εξετάζει τα κρατικά στοιχεία που αναφέρονται από τα κράτη μέλη σε πίνακες γνωστοποίησης στοιχείων διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος ΔΥΕ, χρησιμοποιώντας τις ενισχυμένες εξουσίες της για την επαλήθευση των στατιστικών που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της ΔΥΕ, η οποία καθιερώθηκε με τον κανονισμό ΕΚ αριθ. 679/2010 της 26ης Ιουλίου 2010.

»Η Επιτροπή Eurostat έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία ΔΥΕ σε πέντε διαδοχικές περιπτώσεις από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφύλαξη. Το μέτρο που ελήφθη από την Εισαγγελική Αρχή δεν τροποποιεί τη θέση της Eurostat όσον αφορά το καθεστώς των ελληνικών στοιχείων ΔΥΕ, το οποίο συνεχίζει να θεωρείται σύμφωνο με το ΕΣΟΛ 95.

»Η Επιτροπή Eurostat μπορεί μόνο να συνεχίσει να επιβεβαιώνει ότι η αναθεώρηση των στοιχείων τον Νοέμβριο του 2010, ήταν αναγκαία για να είναι σύμφωνα με το ΕΣΟΛ 95.Η Επιτροπή Eurostat διαψεύδει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2010 είχε υπερεκτιμηθεί.

»Κατά τα τελευταία έτη, η ελληνική στατιστική υπηρεσία στηρίχθηκε όσον αφορά την ενίσχυση του πλαισίου διακυβέρνησής της και της στατιστικής ικανότητάς της σε διάφορους τομείς όπως οι στατιστικές των δημόσιων οικονομικών. Η πρόοδος παρακολουθείται τακτικά από την Eurostat.

»Λεπτομερής απολογισμός των ελληνικών προβλημάτων ΔΥΕ κατά τον Νοέμβριο του 2010, καθώς και των ενεργειών της Επιτροπής Eurostat, περιλαμβάνονται σε εκθέσεις και στην επιστολή του γενικού διευθυντή της Eurostat, κ. Walter Radermacher, προς τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής» αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: Banksnews


Στη χώρα μας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στελέχη διαφόρων “distress funds”, που διαπραγματεύονται με τις Ελληνικές τράπεζες την αγορά μέρους του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Με απλά λόγια οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις του εξωτερικού θα πληρώσουν στις τράπεζες ποσά που ξεκινούν από 5% του ποσού του δανείου για καταναλωτικά δάνεια και φθάνουν το 45%-50% για ενυπόθηκα δάνεια. Έπειτα αυτές, θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του ποσού του δανείου από τους δανειολήπτες. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι άγνωστη στο τραπεζικό σύστημα και εξυπηρετεί ουσιαστικά τις τράπεζες στην αναμόχλευση του χαρτοφυλακίου τους.

Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, οι συνέπειες από μία τέτοια διαδικασία μπορεί να είναι πολύ επώδυνες αν αναλογιστεί μάλιστα κάποιος τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Ταυτόχρονα εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την τακτική αυτή των τραπεζών. 
Ειδικότερα:

Γιατί δεν ακολουθείται η ίδια μεθοδολογία με τους δανειολήπτες;
Αφού λοιπόν οι τράπεζες θα χάσουν μεγάλο μέρος του ποσού του δανείου, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 95%, πρέπει πρώτα να καλέσουν το δανειολήπτη και να του προτείνουν την άμεση αποπληρωμή του συγκεκριμένου ποσού. Αν ο δανειολήπτης έχει αυτή την δυνατότητα τότε έχουμε ολική απεμπλοκή του από το δάνειο και η τράπεζα έχει εισπράξει το ίδιο ποσό.
Στις περιπτώσεις δανείων κάθε είδους με εξασφάλιση ακινήτου, οι τράπεζες προτίθενται  να χάσουν ποσό ακόμη και μεγαλύτερο του 50%. Αυτό σημαίνει ότι παρά τη μεγάλη πτώση των αξιών στα ακίνητα, τα ποσά είναι τέτοια που ο δανειολήπτης πουλώντας το ακίνητο αποπληρώνει την τράπεζα και απομένει και μικρό κεφάλαιο.

Μπορούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κούρεμα;
Η συγκεκριμένη πρόθεση των τραπεζών δείχνει σίγουρα ότι οι ισολογισμοί τους αντέχουν το κούρεμα και μάλιστα σε μεγάλα ποσοστά, αρκεί να είναι δεδομένη η εξυπηρέτηση του δανείου. Μπορούν λοιπόν να αξιολογήσουν κάθε δανειολήπτη όπως και τις εξασφαλίσεις που έχουν και να προχωρήσουν σε κούρεμα. Οι δανειολήπτες δεν μπορούν να πληρώσουν σήμερα τοκοχρεολύσια για το 100% του ποσού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ποσό δανείου μειωμένο κατά 50%.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία;
Τα “distress funds” περιμένουν τη λήξη της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία μέχρι ποσού 180.000 ευρώ (31/12/2013) και αμέσως μετά, αν δεν υπάρξει παράταση του μέτρου θα προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν και ο ήδη πολύ «λαβωμένος» κατασκευαστικός κλάδος δεν θα έχει κανένα περιθώριο ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η κατάρρευση των αξιών στα ακίνητα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξεύρεση ρευστότητας αφού θα χρειάζονται πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να απομειώσουν αξίες με δυσμενή αποτελέσματα για τις ίδιες.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνία;
Η κοινωνική έκρηξη που όλοι απευχόμαστε δεν θα μπορεί να συγκρατηθεί. Οι μαζικοί πλειστηριασμοί σε μία χώρα όπου οι κόποι μιας ζωής μεταφράστηκαν σε ακίνητο, σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πυροδοτήσουν την έκρηξη που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στη σημερινή συγκυρία αλλά και η ταφόπλακα στην προσπάθεια ανάκαμψης.
Θεωρώντας πάντοτε ότι οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα παρά επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, αλλά και της άποψης ότι οι πολιτικοί μιλούν για αλλαγές ενώ οι ηγέτες τις πραγματοποιούν, έχω την πεποίθηση ότι στο όραμα της κοινωνικής συνοχής και της ανάκαμψης της χώρας και των πολιτών θα υπάρξουν λύσεις προς όφελος όλων.«Ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Τουρκία θα έρθει στο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Φεβρουαρίου, για να δει τι πρέπει να αλλαχθεί για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, που μιλούν για την Οθωμανική Αυτοκρατορία», αναφέρει το δημοσίευμα του Κοσσυφοπεδίου και συνεχίζει:


«Αυτό επιβεβαιώθηκε για το «Radio Kosova», από τον υφυπουργό Παιδείας Νεχάτ Μουστάφα, ο οποίος δήλωσε ότι η άφιξη των Τούρκων εμπειρογνωμόνων δεν σημαίνει ότι θα αποφασίσουν για τα ιστορικά κείμενά μας, αλλά δείχνουμε προθυμία συνεργασίας, όχι μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλες χώρες.

Αυτό γίνεται, ώστε τα κείμενά μας να έχουν λιγότερο μίσος. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμβαίνει μόνο με την Τουρκία, αλλά και με άλλους λαούς και κράτη, επειδή υπάρχει μίσος και επομένως πρέπει να αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία», είπε ο Μουστάφα.

Οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες θα μείνουν λίγες ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο και μετά από τις συνομιλίες που θα έχουν με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες θα οργανώσουν συζητήσεις για το θέμα αυτό, ώστε να αποφασισθεί τι πρέπει να παραμείνει και τι να διορθωθεί.

Ο Μουστάφα εξήγησε ότι μετά από αυτές τις συζητήσεις θα υπάρξουν συζητήσεις με τους συγγραφείς των σχολικών βιβλίων, για να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τίποτε εναντίον των συντακτών των ιστορικών κειμένων που αναφέρονται στους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Κοσοβάρος υφυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα πρέπει να διδάσκεται η ύλη των αναθεωρημένων ιστορικών κειμένων.