Top Social Icons

Menu Right

Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar

Η κατηγορια που επιλεξατε...

22 Ιαν 2013

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατέθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος καλώντας τον να σταματήσει να «προστατεύει τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου».
Αφορμή, αποτελεί οι δικαστική εξέλιξη και η άσκηση ποινικής δίωξης στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από τους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση...της αύξησης του ελλείμματος της Ελληνικής οικονομίας που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος στην ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη σαμαρά αναφέρει:
«Σήμερα Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013 ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
 
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
 
Για πόσο καιρό ακόμη σκοπεύετε να διατηρήσετε στη θέση του τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου προστατεύοντας έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

...μέσα από μια διεισδυτική ματιά στη χρονιά που πέρασε

Του Alexander Mezayev
Strategic Culture Foundation
23 Ιανουαρίου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η βεβήλωση του Ισλάμ και oι διακρίσεις εναντίον των Μουσουλμάνων συζητούνται ευρέως στα μέσα ενημέρωσης. Τα σκίτσα των Δανών γελοιογράφων, η απαγόρευση της μαντίλας στη Γαλλία, η ταινία «Η αθωότητα των Μουσουλμάνων» αλλά και η βεβήλωση του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όλα αυτά τα θέματα ανακυκλώθηκαν αρκετές φορές από τα πρακτορεία ειδήσεων και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Αντίθετα, τα προβλήματα των Χριστιανών δεν βρίσκονται το ίδιο συχνά στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού, αν και η πραγματικότητα είναι τρομακτική: κάθε πέντε λεπτά ένας Χριστιανός θανατώνεται για την πίστη του, ενώ πάνω από ένα δισεκατομμύριο Χριστιανοί διώκονται σήμερα για την πίστη τους. 

Στις αρχές του 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε ψήφισμα με τον τίτλο «Η κατάσταση των Χριστιανών στο πλαίσιο της ανεξιθρησκίας», μέσω του οποίου καταδικάζει τις δολοφονίες και τις διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών σε διάφορες χώρες. Το ψήφισμα περιλαμβάνει μια πρόταση για την ανάπτυξη ενός τρόπου κατά τον οποίο θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα όσον αφορά στις θρησκευτικές ελευθερίες. Ένα παρόμοιο ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, κατά την διετία 2011-2012 οι διωγμοί κατά των Χριστιανών σημείωσαν θεαματική άνοδο... Οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον των Χριστιανών στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία ήταν κάποτε περιστασιακές. Σήμερα, αντίθετα, διεξάγονται σε μαζική κλίμακα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων. Οι ενέργειες γίνονται συντονισμένα, και το γεωγραφικό τους εκτόπισμα διευρύνεται. 

To τίμημα της "Αραβικής Άνοιξης" 

Μια από τις δραματικότερες επιπτώσεις της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» ήταν η μαζική εξάλειψη του χριστιανικού πληθυσμού στις χώρες όπου ξέσπασαν οι συντονισμένες εξεγέρσεις.

 • Περισσότεροι από τους μισούς Χριστιανούς οι οποίοι ζούσαν στη Λιβύη (συνολικά αριθμούσαν 60.000 περίπου) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 • Στη Συρία, το 90% (50.000 περίπου) των Χριστιανών που ζούσαν στην πόλη Χομς εγκατέλειψαν τις εστίες τους όταν οι μισθοφόροι κατέλαβαν ένα μέρος της πόλης και ίδρυσαν αυθαίρετα ένα ισλαμικό χαλιφάτο, στο οποίο επέβαλαν τον νόμο της Σαρία.

 • Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Χριστιανοί ζούσαν στο Ιράκ μέχρι το 2003. Σήμερα, μόνο το 1/10 του χριστιανικού πληθυσμού εξακολουθεί να ζει εκεί. Οι υπόλοιποι ή έχουν σκοτωθεί ή αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Giulio Τerzi δήλωσε ότι η συλλογική προσπάθεια να μπει ένα τέλος στις αντιχριστιανικές θηριωδίες οφείλει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα των ηγετών όλου του κόσμου.

Οι προκλήσεις στην Ευρώπη 

Ωστόσο, η εξάπλωση των διακρίσεων κατά των Χριστιανών δεν περιορίζεται στις μουσουλμανικές χώρες ή τις ηπείρους που βρίσκονται πολύ μακριά από την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η προσφυγή της Ιταλίδας Soile Lautsi εναντίον του ιταλικού κράτους για την νομοθεσία που αφορούσε στην κατάργηση του σταυρού στις αίθουσες διδασκαλίας των ιταλικών δημόσιων σχολείων κατέληξε σε νίκη υπέρ της Lautsi και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Χριστιανών μόνο αφού ασκήθηκε έφεση και εκδικάστηκε η υπόθεση για δεύτερη φορά. Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο αρχικά είχε κρίνει ότι η νέα ιταλική νομοθεσία δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μόνο μετά από έφεση προς την ολομέλεια του Δικαστηρίου κατέστη δυνατή η ανατροπή της απόφασης. 

Οι προσπάθειες να καταργηθεί ο Χριστιανισμός ως κυρίαρχη θρησκεία στην Ιταλία είναι συνεχείς και η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία παρατηρείται αυτές οι συστηματικές προσπάθειες. Οι Χριστιανοί της Βρετανίας διεξάγουν επίσης σκληρούς δικαστικούς αγώνες κατά του βρετανικού κράτους, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει την κατάργηση του χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας. 

Η μετατόπιση της κοιτίδας 

Σύμφωνα με ερευνητές θεολόγους, υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, το κέντρο του Χριστιανισμού θα έχει μετατοπιστεί από την κοιτίδα του σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Πάνω από εκατό εκατομμύρια Χριστιανοί, για παράδειγμα, θα ζουν στην Αμερική και την Αφρική (Βραζιλία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Νιγηρία, Δημοκρατία του Κονγκό και ΗΠΑ). 

Αλλά ούτε εκεί θα είναι η ζωή εύκολη για αυτούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 110 χρόνων, ο αριθμός των Χριστιανών που ζούσαν στην τροπική ζώνη της Αφρικής αρχικά αυξήθηκε περίπου κατά 67 φορές, ενώ την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Μουσουλμάνων αυξήθηκε μόνο κατά 22 φορέ. Ωστόσο, η τάση αυτή έχει αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιθέσεις εξτρεμιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων εναντίον των Χριστιανών είναι σε άνοδο. Για παράδειγμα, η ισλαμιστική οργάνωση Boco Harum στη Νιγηρία αγωνίζεται για την καταπολέμηση των εκπαιδευτικών συστημάτων Δυτικού τύπου, πράγμα που εφαρμόζει στην πράξη οργανώνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις σε χριστιανικές εκκλησίες, ιδίως σε σημαντικές χριστιανικές εορτές. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που ανάγκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνες για τις δραστηριότητες της οργάνωσης Boco Harum.

Ελληνορθόδοξη Εκκλησία: ο Νο 1 στόχος 

Ιδιαίτερα η μείωση των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στον κόσμο είναι εντυπωσιακή. Η Αιθιοπία εδώ και αιώνες θεωρείται προπύργιο αυτού του χριστιανικού δόγματος στην Αφρική. Ωστόσο, σήμερα ο αριθμός των πιστών σε αυτή τη χώρα δεν αποτελεί παρά το 40% του συνολικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον συγκρίσιμος με τον αριθμό των Μουσουλμάνων της Αιθιοπίας (35%), ενώ οι αριθμοί εξακολουθούν να αλλάζουν δυσμενώς για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο πόλεμος κατά των Σέρβων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μπορεί να χαρακτηριστεί ως πόλεμος εναντίον ολόκληρου του Χριστιανισμού, αλλά η παντελής σχεδόν εξάλειψη των Σέρβων από την Κροατία ήταν ένας από τους πρώτους πολέμους εναντίον του Ορθόδοξου δόγματος αποκλειστικά. Αν εξετάσουμε τις ρίζες της σύρραξης του Κοσσυφοπεδίου, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πιο περίπλοκη. Παρ’ όλα αυτά, δεν παύει να αποτελεί άλλο ένα δείγμα ολομέτωπου πολέμου κατά της Ορθοδοξίας. Αν και έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τη γενοκτονία του 1998-1999 και τα πογκρόμ του 2004, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι κληρικοί της Σερβίας αντιμετωπίζουν συνεχείς κινδύνους ακόμα και σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον Ορθόδοξων ναών και οι βεβηλώσεις Ορθόδοξων νεκροταφείων.

Η υποκατάσταση του Ισλάμ από τον Ισλαμισμό

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στην μουσουλμανική θρησκεία παρατηρούνται ζυμώσεις που οδηγούν σε αλλαγές κάποιων θεμελιωδών για την θρησκεία αυτή αντιλήψεων: το Ισλάμ τείνει να αντικατασταθεί από τον Ισλαμισμό. Στο παγκόσμιο πόλεμο της θρησκευτικής προπαγάνδας, από τη μία πλευρά οι Μουσουλμάνοι παρουσιάζονται ως ο κατ’ εξοχήν εχθρός του Χριστιανισμού, ενώ από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακοί υποστηρικτές του Ισλάμ τείνουν να εξαλειφθούν και να υποκατασταθούν από τους ισλαμιστές.

Το Μάλι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα, όπου το Ισλάμ ήταν μεν ανέκαθεν η παραδοσιακή και επικρατούσα θρησκεία, αλλά τηρούνταν επίσης οι παραδοσιακές χριστιανικές εορτές και υπήρχε αξιοζήλευτη ανοχή και σεβασμός απέναντι σε άλλες θρησκείες.  Υπάρχουν πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις χωρών, αν και σήμερα αναρωτιέται κανείς πόσο ακόμη θα διατηρηθεί αυτή η εύρυθμη συνύπαρξη. 


Συμπεράσματα

Δεν είναι, επομένως, το Ισλάμ, αλλά μάλλον ο Ισλαμισμός που χρησιμοποιείται σήμερα ως μέσο στον πόλεμο των παγκόσμιων δυνάμεων εναντίον του Χριστιανισμού. 

Ο πόλεμος είναι διεθνής και αν προσέξει κανείς τις τάσεις, θα παρατηρήσει ότι μετατοπίζεται συνεχώς προς το έδαφος της Ρωσίας. Το πριόνισμα σταυρών και άλλες προκλήσεις που διαπράχθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα είναι ο πρώτος προάγγελος της παγκόσμιας επίθεσης εναντίον του σημερινού οικουμενικού προπύργιου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας: της Ρωσίας.
Η αντίθεσή μας στα αλλεπάλληλα μνημόνια που έχουν εξαθλιώσει το λαό μας, είναι δεδομένη και γνωστή. Επιμένουμε να θεωρούμε πως η Αθήνα, ιδίως επί Γιώργου Παπανδρέου, δεν διαπραγματευόταν καν, απλά υπάκουε...

Αυτό που τώρα ''ξενίζει'', είναι όμως η απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο άνθρωπος μάλλον δεν έχει σχέση με τα της εθνικής ασφάλειας και αγνοεί πλήρως τι σημαίνουν απειλή και αποτροπή. Η γνωστή εμμονή των οπαδών της αριθμολαγνείας και των στείρων μαθηματικών. Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, ο Στουρνάρας δήλωσε ότι "Δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει στους Τούρκους" και ότι δεν είναι "a la cart παγκοσμιοποιημένος''.

Ο Στουρνάρας είναι επικίνδυνος, γιατί τα εννοεί. Θυμίζουμε την εξαθλίωση των στρατιωτικών, όταν ο Στουρνάρας αρνήθηκε επίμονα ισοδύναμα μέτρα, επιμένοντας ότι "πρέπει να κοπούν οι μισθοί τους". Θυμίζουμε την επέλαση των τουρκικών κεφαλαίων, μέσω των μαρινών που ήδη έχουν αγοράσει και αυτών που σκοπεύουν να πάρουν οι Τούρκοι σε όλη την Ελλάδα. 
Θυμίζουμε τον στουρνάρειο προϋπολογισμό, που δεν επαρκεί για να πλεύσουν τα πλοία του στόλου στο Αιγαίο (για όλο το 2013 ο υπουργός οικονομικών μειώνει τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπου 675 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2012, για τον ίδιο σκοπό, δαπανήθηκαν 823 εκατομμύρια).

Σημειώνεται ότι το 2012 τα πλοία του Στόλου δεν βγήκαν ουσιαστικά από το ναύσταθμο για άσκηση μείζονος κλίμακος. Κι έτσι οι αδιάλειπτα παρόντες στο Αιγαίο Τούρκο, μπορούν να επικαλούνται θεωρίες χρησικτησίας και άλλα ''ευφυή''.

Ο κάθε Στουρνάρας μπορεί να είναι έτσι η ασπίδα για τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά ο λογαριασμός χρεώνεται σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της πατρίδας, για την οποία μάλλον δεν πολυνοιάζεται ο υπουργός οικονομικών.

Πήξαμε στους άσχετους και ανεκδιήγητους, ενώ η σχολή σκέψης Δρούτσα, έχει επεκταθεί τώρα και στους της οικονομίας. Φυσικά, στα επόμενα Ίμια, ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ, ο κάθε Στουρνάρας θα σπεύδει έντρομος προς συνθηκολόγηση, επικαλούμενος ''έλλειμμα ισχύος'' των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ακριβώς κι ο ανεκδιήγητος Σημίτης το 1996.

Η συνταγή γνωστή: Πρώτα κατεδαφίζουμε την αμυντική ισχύ της χώρας κι έπειτα κλαψουρίζουμε για την ''αδυναμία των Ενόπλων Δυνάμεων''
Μήπως όμως όλα αυτά γίνονται ακριβώς για να χωνευτούν πιό εύκολα και δίχως αντίδραση, οι πολλές συνθηκολογήσεις και ήττες που έρχονται;

ΕΛΚΕΔΑ


Με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης», το εβδομαδιαίο περιοδικό «Μarianne» δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ».

Είναι το πρώτο από τα γαλλικά έντυπα που προσπαθεί να ρίξει φως και να κατανοήσει την έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου. Από τα γαλλικά μίντια μόνο το κρατικό κανάλι France2 είχε κάνει μια σύντομη αναφορά, ενώ κατά τα άλλα το θέμα έχει περάσει στα ψιλά της έντυπης δημοσιογραφίας. Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της «Μarianne» γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς... 

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου. «Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης κρίσης που κλυδωνίζει τις δυτικές οικονομίες, ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς οικονομολόγους του πλανήτη, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα μια μελέτη στην οποία ομολογεί ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους. Υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν στα υπερχρεωμένα κράτη». 

Το απίστευτο αυτό κείμενο της 43σέλιδης έκθεσης του Ολιβιέ Μπλανσάρ έχει τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές». Το λάθος αφορά σε έναν συντελεστή, γνωστό στην οικονομία με την ονομασία «πολλαπλασιαστής» (multiplicateur). Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες. Εξ αυτού διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, η οποία με την ανασφάλεια που έφερε στις χώρες, επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Στο «Πανόραμα της Παγκόσμιας Οικονομίας» που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, αναγνωρίζει ότι με τις σημερινές συνθήκες, οι πολλαπλασιαστές κινούνται ανάμεσα στο 0,9 έως και το 1,7 (!) ήτοι δύο με τρεις φορές μεγαλύτεροι από το 0,5. Την πληροφορία αυτή το ΔΝΤ την έχει γράψει στα ψιλά του «Πανοράματος» και μόνο οι ιδιαίτερα έμπειροι αναλυτές μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος της σημασίας της.

Αβυσσαλέες συνέπειες

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης –που όμως οι μεγάλοι εξπέρ στα γραφεία τους με τα κομπιουτεράκια τους φάνηκαν ανάξιοι να αντιληφθούν. Υποχρεώνοντας τις κυβερνήσεις της νότιας Ευρώπης σε δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συντάξεων, αναγνωρίζει η έκθεση, προκλήθηκε μια πτώση της εσωτερικής ζήτησης δύο με τρεις φορές ταχύτερη απ' ό,τι αναμενόταν. 

Οι συνέπειες ήταν αβυσσαλέες: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, τεράστιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας. «Ο πολλαπλασιαστής δεν είναι κάτι που πέφτει εξ ουρανού», εξηγεί ο Ερίκ Εγέρ, οικονομολόγος στο Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συγκυριών (OFCE). «Μεταβάλλεται ανάλογα με τις συγκυρίες: εξαρτάται από το σημείο του οικονομικού κύκλου στο οποίο βρισκόμαστε πάνω ή κάτω, από την πολιτική των γειτονικών χωρών, από το εάν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση στο νόμισμά μας. Μόνο συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας θεραπείας λιτότητας –και όχι εφαρμόζοντας έναν πολλαπλασιαστή επειδή λειτούργησε προηγούμενα, όταν η ανάπτυξη ήταν στο ραντεβού», υποστηρίζει ο Εγέρ.

Κι όμως, αυτά έκαναν τα λαμπρά μυαλά του ΔΝΤ. Τώρα που η ομολογία είναι και γραπτή, απομένει να πεισθούν Κομισιόν και ΕΚΤ, χωρίς αυτό να θεωρείται άμεσα εφικτό, σημειώνουν οι συντάκτες της «Μarianne». Παρατηρούν, ότι τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η θεραπεία θα έλθει μέσα από τη θεραπεία λιτότητας και συνεχίζουν να υποτιμούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι τέλος πάντων δεν υπάρχει έρευνα χωρίς να γίνονται λάθη, το νοητικά σοβαρό όμως, είναι η επανάληψη του λάθους. Το δε ασυγχώρητα σοβαρό, είναι... η διαιώνιση... του λάθους. 


Μειώθηκε το έλλειμμα και πεθαίνουν οι άνθρωποι

Μειώθηκε στα 3,5 δις ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα! Μείωση κατά 46%! Στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,4 που ήταν ο αρχικός στόχος. Ο υφυπουργός με τη φαρδιά χωρίστρα και το πλατύ μέτωπο τονίζει πως οι τεράστιες θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο.

Του Στρατή Μαζίδη

Μειώθηκε λοιπόν το έλλειμμα. Μας πήρε τρία χρόνια αλλά μειώθηκε. Μαζί με αυτό όμως μειώθηκαν ή μάλλον καλύτερα εξαφανίστηκαν πολλά άλλα πράγματα.
 • 2.000.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην ανεργία
 • ο λαός πληρώνει ενοίκιο για να μένει στο σπίτι που με κόπο και αίμα απέκτησε
 • η νέα και όχι μόνο γενιά μεταναστεύει στο εξωτερικό ρίχνοντας μαύρη πέτρα
 • τα λουκέτα κλειδώνουν το ένα μετά το άλλο
 • μερικές χιλιάδες είτε πήδηξαν από το μπαλκόνι είτε αυτοπυροβολήθηκαν και κάποιες άλλες χιλιάδες έσβησαν με ένα ξαφνικό έμφραγμα ή κατόπιν μιας άνισης μάχης με μια δύσκολη νόσο.
 • στα σχολεία τα παιδιά πηγαίνουν νηστικά
 • στους δρόμους βλέπεις σκυθρωπά πρόσωπα
 • οι τράπεζες δημεύουν περιουσίες
 • τα όνειρα έδωσαν τη θέση τους στους εφιάλτες
Αλλά δεν πειράζει το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε. Κι εμείς παραμένουμε στη μεγάλη ευρωοικογένεια. Και πρέπει να αισθανόμαστε χαρούμενοι για αυτό.

Πηγή FeeePen
Μέλη του "Μετώπου Νούσρα" ("αδέρφια" του Ερντογάν) που μάχονται για την σαρία στην Συρία (σημ. μεταφρ: αντικαθεστωτικοί κατσαπλιάδες), βίασαν και βασάνισαν ένα νέο κορίτσι χριστιανών μπροστά στα μάτια της οικογένειας της.

Χτες στο νοσοκομείο της συριακής πόλης Χασεκέ μεταφέρθηκε ένα νέο κορίτσι χριστιανικής οικογένειας. 
Το κορίτσι λόγω αιμορραγίας ορθού και εσωτερικής αιμορραγίας βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. 
Το κορίτσι που έφερε κοψίματα και μώλωπες σε όλο της το σώμα, είχε υποστεί βιασμό από την συμμορία των οπαδών της σαρίας "Μέτωπο Νούσρα", μπροστά στα μάτια της οικογενείας της. 
Αναφέρεται πως το σώμα του κοριτσιού ήταν διάτρητο από χρήση μυτερών αντικειμένων.

Σύμφωνα με τη Xeber 24, το κορίτσι έπεσε σε αυτή την κατάσταση πριν από 3 μέρες. Και νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως στην πόλη Χασεκέ όπου ζούνε 25 χιλιάδες χριστιανοί, αρκετοί ιερείς απήχθησαν και βασανίστηκαν από το Μέτωπο Νούσρα. 
Αναφέρεται πως οι μαχητές του Νούσρα εμποδίζουν δια της βίας ακόμη και την ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνει στην πόλη. Η χριστιανική κοινότητα στην Χασεκέ, τονίζει πως δεν υπάρχει ασφάλεια για την ζωή τους εκεί.
 Haber.sol.org  19/1/2013

Σχόλιο: Υποκείμενα σαν κι αυτούς βοηθά ο Ερντογάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και ο συρφετός των "Δυτικών Δημοκρατιών". 


Αναφέρεται πως ενώ οι εσωτερικές συγκρούσεις στην Συρία συνεχίζονται , η περιοχή Ριμελάν στα βόρεια της χώρας που είναι η σημαντικότερη πετρελαϊκά περιοχή, πέρασε στον έλεγχο του ΡYD (κλάδος του ΠΚΚ).

Σύμφωνα με την κουρδική εφημερίδα Ρουντάου που βγαίνει στην Ευρώπη, η περιοχή Ριμελάν που είναι η πιο σημαντική πετρελαϊκά περιοχή της Συρίας, πέρασε στον έλεγχο του PYD.

Ο ηγέτης του PYD (κόμμα του ΠΚΚ στην Συρία) Σαλίχ Μουσλίμ, δήλωσε πως κατέλαβαν την περιοχή μετά από συγκρούσεις με καθεστωτικές δυνάμεις.

Ο Μουσλίμ είπε πως τώρα βρίσκεται στην Ριμελάν, πως συναντήθηκε με ηγέτες φυλών και πως συμφώνησε μαζί τους για να μην υπάρξει κανένα θέμα στην περιοχή. Ο Μουσλίμ είπε πως συστάθηκε μια επιτροπή για τον έλεγχο της περιοχής, πως αυτή η επιτροπή θα διασφαλίσει την διοίκηση και την ασφάλεια της περιοχής, και ότι πλέον δεν έχει μείνει στρατιώτης του καθεστώτος εκεί.

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή πως είναι η πιο σημαντική για τα πετρέλαια της Συρίας. Η Ριμελάν κατέχει κοιτάσματα εξίσου σημαντικά με αυτά του Κερκούκ στο Ιράκ, και βγάζει το ¼ των πετρελαίων της Συρίας.

 Εφ. Ραντικάλ 21/1/2013

Γράφει ο Begar

Το χειρότερο σφάλμα κάποιου ηγεμόνα είναι να πιστεύει ότι όλα θα πάνε όπως τα θέλει και ποτέ δεν θα τιμωρηθεί για τις πράξεις του.

Βλέπουμε ότι αργά, αλλά σταθερά, ένας ένας, θα οδηγηθούν στο δικαστήριο και μετά στη φυλακή, πολλοί υπαίτιοι για τα δεινά της χώρας μας. Χθες παραπέμφθηκε ο πρώην υπουργός οικονομικών, σήμερα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διώκεται ποινικά και έπεται συνέχεια.

Όπως είναι απολύτως φυσικό, αρχικά θα τιμωρηθούν οι λεγόμενοι «χρήσιμοι ηλίθιοι», που πούλησαν εκδούλευση στον πυρήνα της εξουσίας, αλλά δεν καλύπτονται από ασυλίες. Θα ακολουθήσουν και οι πολιτικοί, ανεξάρτητα αν σήμερα πιστεύουν ότι θα γλιτώσουν. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει απερίγραπτα και αυτή η αγανάκτηση θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Κάποια στιγμή η λαϊκή οργή θα φτάσει σε τέτοιο σημείο, που οι απαιτήσεις του κόσμου δεν θα αναφέρονται πια στην καθημερινότητα, όπως εργασία, τροφή, χρήματα κλπ, αλλά στη σύνταξη και εφαρμογή νέου Συντάγματος, που θα απαγορεύει κάθε ασυλία και παραγραφή και θα ζητά και ευθύνες προς τα πίσω. Εκεί θα την πατήσουν οι σημερινοί κυβερνώντες και βουλευτές.

Γι όσους θα βιαστούν να με χαρακτηρίσουν ρομαντικό, ονειροπόλο ή απλά αφελή, έχω να πω μόνο αυτό:

Αν κάποιος πριν από 10 χρόνια πήγαινε και έλεγε στους ηγέτες της Τυνησίας, Λιβύης, Αιγύπτου, Συρίας, Ιράκ, ότι μετά από 10 χρόνια θα έχουν άσχημο τέλος, απλά θα γελούσαν, λέγοντας ότι «ο λαός αποτελείται από ζώα και πάντα θα είναι του χεριού μας, ποτέ δεν πρόκειται να ξεσηκωθεί».


Η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να «διαρκέσει» και η νίκη των ανταρτών δεν είναι διασφαλισμένη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα νίκης των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο κ. Μπογκντάνοφ προέβη στην εκτίμηση ότι «στην αρχή κάποιες προβλέψεις μιλούσαν για δύο, τρεις, τέσσερις μήνες, τώρα η σύγκρουση διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Νομίζω ότι η σύγκρουση είναι πιθανό να τραβήξει σε μάκρος».

«Μόλις μίλησα με τον πρεσβευτή μας στην Δαμασκό. Λέει ότι η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο ήρεμη αυτές τις μέρες», υπογράμμισε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξουσία δεν έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε εκτιμήσει στις 13 Ιανουαρίου ότι η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «αδύνατο να πραγματοποιηθεί».

Στο μεταξύ περίπου 80 Ρώσοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που εγκατέλειψαν τη Συρία για να γλιτώσουν από την σύγκρουση στη χώρα, έφθασαν σήμερα στο λιβανικό συνοριακό πέρασμα Μάσναα, δήλωσε ένας φρουρός ασφάλειας των συνόρων.

Οι Ρώσοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τρία λεωφορεία, θα κατευθυνθούν προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού για να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο που εστάλη εκεί από το Ρωσικό Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Μόσχα απομακρύνει τους πολίτες της μέσω του Λιβάνου λόγω των σφοδρών μαχών κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 23 πολιτοφύλακεςκαι στρατιώτες του καθεστώτος Άσαντ σκοτώθηκαν στις τρεις ημέρες των συγκρούσεων στην πόλη Χομς, όπου δεκάδες άλλοι πιστοί στο καθεστώς μαχητές τραυματίστηκαν.

«Έχουμε πληροφορίες από το στρατιωτικό νοσοκομείο της Χομς ότι έως και 130 καθεστωτικοί στρατιώτες και μαχητές σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τις τελευταίες τρεις ημέρες», προσθέτει το Συριακό Παρατηρητήριο σημειώνοντας ότι έχει ταυτοποιήσει τα στοιχεία για τουλάχιστον 23 από τους νεκρούς.

Από την Τουρκία οι πύραυλοι που χτύπησαν το Πανεπιστήμιο στο Χαλέπι

Από την Τουρκία φέρονται να μπήκαν στην Συρία οι πύραυλοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στο πανεπιστήμιο του Χαλεπιού, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 87 φοιτητές.

Αναφέρεται πως οι πύραυλοι με τους οποίους έγινε η επίθεση στο Χαλέπι της Συρίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους 87 φοιτητές, είναι αυτοί οι οποίοι ήρθαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Λιβύη στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2012 βουλευτές του CHP είχαν υποβάλλει επερώτηση ισχυριζόμενοι πως πλοίο με σημαία Λιβύης που είχε φτάσει στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, μετέφερε μαχητές της τζιχάντ της Αλ Κάιντα καθώς και πυραύλους μέσα σε κιβώτια. 
Σχολιάστηκε μάλιστα πως το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι στον 2 ετών σχεδόν πόλεμο της Συρίας, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους πύραυλοι.


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Ο λαλίστατος μέσω ανακοινώσεων Γιώργος Παπανδρέου δεν είδαμε να κάνει καμία δήλωση για τα όσα του καταμαρτυρεί ο γαλλικός Le Monde. Tι παρία τον αποκαλεί, τι κονφερανσιέ, τι ανικανότητα του προσάπτει στη διαχείριση της κρίσης, αλλά ο Παπανδρέου κουβέντα.

Σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η εφημερίδα ότι το όνομα Παπανδρέου κατέστη το σύμβολο του νεποτισμού μιας πολιτικής ελίτ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την κρίση και συμπεραίνει ότι «η δυναστεία Παπανδρέου φαίνεται ότι τελείωσε μια για πάντα».

Όχι αγωγές και απειλές, αλλά ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια κουβέντα δεν ψέλλισε για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα ο πρώην πρωθυπουργός. Βέβαια για τα έργα και ημέρες του Παπανδρεισμού απλώς τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε.

Τώρα που η ομερτά της εξουσίας έσπασε και αρχίζει ο ένας να καρφώνει τον άλλον ίσως μπορέσουμε να μάθουμε κάποια επεισόδια αυτής της φαύλης διακυβέρνησης που έδεσε τη χώρα και τους κατοίκους της χειροπόδαρα.

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από τον πάλαι ποτέ εκλεκτό φίλο της οικογένειας Παπανδρέου, Παναγιώτη Ρουμελιώτη και συνεχίζονται από το πάλαι ποτέ «κολλητό» Ανδρέα Λοβέρδο. Τα ίδια είχε αποκαλύψει ο Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι την εποχή της παντοδυναμίας του ως επικεφαλής του ΔΝΤ, που κάποιοι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν μετά το σκάνδαλο με την καμαριέρα.
Ότι δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός από την εποχή που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση σχεδίαζε την επόμενη μέρα με βάση την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και στους δανειστές.
Και παρόλο που τα ήξερε όλα αυτά με το που ήρθε στην εξουσία άρχισε να μοιράζει πακέτα στο πόπολο για να δικαιολογήσει στη συνέχεια τις λογιστικές αλχημείες που οδήγησαν την Ελλάδα ως ανοχύρωτη πόλη στην τρόικα.

Τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδια Παπανδρέου είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Διότι οι μυστικές συνομιλίες και οι κρυφές διαπραγματεύσεις έδιναν και έπαιρναν την εποχή του Γιώργου Παπανδρέου. Το δυστύχημα είναι ότι δεν περιορίστηκαν σε θέματα εσωτερικής πολιτικής αλλά κυρίως σε εθνικά θέματα. Αυτό είναι το τραγικότερο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αν και για την ώρα την γλύτωσε στην υπόθεση Παπακωνσταντίνου ήταν ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα. Κανείς από τους κηπουρούς του δεν μπορούσε να κάνει ούτε…κιχ χωρίς να ξέρει ο «μεγάλος αρχηγός». Αυτή είναι η αλήθεια και μπορεί να διασώζεται ο πρώην πρωθυπουργός εξαιτίας των κυβερνητικών ισσοροπιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει επ άπειρον.

Ήδη μια σημαντική ομάδα βουλευτών της ΝΔ πήγε στην κάλπη και έστειλε το μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Ότι το Ειδικό Δικαστήριο είναι εδώ. Διότι μια πολιτική δυναστεία για να τελειώσει χρειάζεται εκτός από εκλογική καταδίκη και δικαστική κάθαρση. Τότε θα μπει οριστικά τέλος εποχής για τα έργα και ημέρες της τραγικής για τον τόπο παρένθεσης Παπανδρέου. Και όχι για λόγους εκδίκησης αλλά για λόγους παραδειγματισμού.

Γράφει ο Θεοφάνης Θ. Γκατζής
Οικονομολόγος-Διεθνολόγος
Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Στις τελευταίες μέρες, πολύς λόγος γινόταν στο πολιτικό σκηνικό, για ποιά πολιτικά πρόσωπα (πρώην και νυν) θα έπρεπε να διενεργηθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.

Οι απόψεις διέφεραν ανάλογα από τον πολιτικό φορέα, από τον οποίο εκπορεύονταν. Καταρχήν, η συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει «τυχόν ποινικές ευθύνες» του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για δύο αδικήματα και συγκεκριμένα της «νόθευσης εγγράφου και της «παράβασης καθήκοντος».

Με τη σειρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) πρότεινε να διερευνηθούν «τυχόν ποινικές ευθύνες»,τόσο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλου για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.
Επιπλέον, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σημειώνεται ότι επιβάλλεται να ερευνηθεί για την πιθανή τέλεση του αδικήματος της πλαστογραφίας ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ακόμη, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή, Ανεξάρτητοι Έλληνες) πρότειναν ότι εκτός από τους προαναφερθέντες δύο, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου (και νυν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), όσο και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, επιβάλλεται να διερευνηθούν για «τυχόν ποινικές ευθύνες» για τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Τελικώς, όπως ήταν αναμενόμενο, υπερψηφίστηκε, την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, η πρόταση της συγκυβέρνησης και παραπέμπεται σε προανακριτική επιτροπή μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου!
Στο σημείο αυτό, όμως δημιουργούνται καίρια ερωτήματα, που χρήζουν ικανοποιητικής απάντησης.
Ποιός είναι ο λόγος, σύμφωνα με την πρόταση της συγκυβέρνησης, για τον οποίο εξαιρέθηκε ο κύριος Βενιζέλος από το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος», ενώ διώκεται ο έτερος πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου; Δεν κατείχε τη λίστα, που επί μήνες ήταν «ξεχασμένη» στο συρτάρι του γραφείου του χωρίς να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, που θα οδηγούσαν στην αξιοποίηση της, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο αρκετά δισ.ευρώ;
Οι κυβερνώντες με τις απαντήσεις ,που δίνουν στα διάφορα Μ.Μ.Ε για να δικαιολογήσουν τη μη διενέργεια προανακριτικής για τον κ. Βενιζέλο, οι οποίες είναι στο ίδιο «μοτίβο» των απαντήσεων, που έχουν κατά καιρούς δώσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις από το 1974 και μετά για να δικαιολογήσουν άλλες αξιόποινες πράξεις τους, σου δημιουργούν την αίσθηση, ό,τι νομίζουν ότι απευθύνονται ,στην καλύτερη περίπτωση, σε άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου χωρίς γνώση και κρίση και στη χειρότερη σε άτομα χαμηλού νοητικού επιπέδου!

Επίσης, επιβάλλεται να τονιστεί ότι οι άλλες χώρες, που πήραν τη λίστα από τη Γαλλία την αξιοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Χαρακτηριστικά , η Γαλλία εισέπραξε 6,2 δισ. ευρώ, η Γερμανία 4 δισ. Ευρώ, η Ισπανία 6 δισ. ευρώ και η Ιταλία 1,5 δισ. ευρώ (ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται) τη στιγμή, κατά την οποία η χώρα μας δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ (ίσως, για να αστειευτούμε κιόλας, γιατί οι δύο πρώην υπουργοί έκριναν ότι η χώρα μας είναι πλούσια και δεν έχει ανάγκη από μερικά δισ. Ευρώ)!!

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης, είναι ότι τη στιγμή, που ο κ. Βενιζέλος καλούσε τους Έλληνες πολίτες να αντέξουν σε θυσίες (μειώσεις μισθών και συντάξεων) για να σωθεί η πατρίδα και προχωρούσε, με αυταρχισμό, στην επαίσχυντη πράξη της επιβολής «χαρατσιού» στο λογαριασμό της ΔΕΗ ,η οποία συνοδεύονταν από την απειλή διακοπής της παροχής του ρεύματος στην περίπτωση, που οι πολίτες δεν πλήρωναν το τέλος ακινήτων ο ίδιος, δεν προχωρούσε σε κατάλληλες ενέργειες αξιοποίησης της λίστας!!

Έτσι, οδηγηθήκαμε λοιπόν, στη συγκάλυψη ενός ακόμη σκανδάλου από τα δύο, πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα της μεταπολίτευσης ,συνεπικουρούμενα, για μία ακόμη φορά, από τη ΔΗΜΑΡ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται έκθετος στα μάτια των Ελλήνων πολιτών προσφέροντας κάλυψη στον κ. Βενιζέλο και αυτοαναιρείται ερχόμενος αντιμέτωπος με τις προεκλογικές εξαγγελίες του «περί πολιτικής κάθαρσης»!
Αξίζει, να θυμίσουμε ότι έχει ήδη προηγηθεί (την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου) η καταψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-EKM για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού. Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε, ότι η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Εκτός, όμως από το προαναφερθέντα σκάνδαλα , πρόσφατα ήλθε στο φως η είδηση ότι υπάρχει και νέα λίστα με καταθέσεις χιλιάδων Ελλήνων φορολογουμένων στο Λίχτενσταϊν, που παρελήφθη από τις γερμανικές αρχές το 2007,αλλά η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε τη λίστα και παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες!
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι μετά τη συγκάλυψη των σκανδάλων του χρηματιστηρίου, των δομημένων ομολόγων, του Βατοπεδίου, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του καρτέλ γάλακτος, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών (με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αριστοτέλη Παυλίδη), της Siemens έρχονται να προστεθούν και άλλα σκάνδαλα! Δηλαδή, οδηγούμαστε στη διαπίστωση, ότι παρότι έχει ισοπεδωθεί τα τελευταία χρόνια από τη λαίλαπα των μέτρων ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού τα στελέχη των δύο πάλαι ποτέ κορυφαίων κομμάτων της μεταπολίτευσης δεν αλλάζουν τακτική, συνεχίζουν να βουτάνε στο βούρκο της αδιαφάνειας και διαφθοράς προκαλώντας αισθήματα απέχθειας και αγανάκτησης στους Έλληνες πολίτες!

Ακόμη, επιβάλλεται να μας γεννά προβληματισμούς το χρονικό διάστημα, που επιλέχθηκε να διενεργηθεί η προανακριτική επιτροπή, καθώς επισκίασε και έφερε σε δεύτερη μοίρα τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις 12 Ιανουαρίου, που θα επιφέρει ένα άλλο χτύπημα στη «μεσαία τάξη».

Επίσης, μόνο τυχαίο δεν είναι το χρονικό διάστημα, που επιλέχθηκε να γίνει η εκκένωση της βίλας Αμαλίας και της βίλας Κάλλας. Μήπως η επιλογή του συγκεκριμένου διαστήματος για να προβούν οι αρχές στη συγκεκριμένη ,σωστή, ενέργεια έγινε για λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ;
Τόσα χρόνια οι ιθύνοντες δε γνώριζαν ότι οι άνω βίλες ήταν άνδρα των αντιεξουσιαστών τη στιγμή, κατά την οποία αυτό ήταν γνωστό σε πολλούς;

Εν μέσω αυτών των σκανδάλων, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου ψηφίστηκε από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240 της 12ης Δεκεμβρίου 2012) σύμφωνα, με την οποία "Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφασης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο".
Δηλαδή, επί της ουσίας, η συγκυβέρνηση εκχώρησε την εθνική μας κυριαρχία παραιτούμενη από την ασυλία, που είχε στα περιουσιακά της στοιχεία έναντι των δανειστών!
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επαίσχυντη και προδοτική πράξη από Έλληνες πολιτικούς που θα καταγραφεί ως μία από τις μελανότερες σελίδες στην ελληνική ιστορία!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, της προδοτικής πράξης, που συντελέστηκε είναι το δημοσίευμα της Liberation, μίας από τις πιο έγκριτες ευρωπαϊκές εφημερίδες, που σε δημοσίευμά της, επί ευκαιρία της ψήφισης του μνημονίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που εν καιρώ ειρήνης απώλεσε την εθνική της κυριαρχία!

Για να υπάρξει ελπίδα για το αύριο πρέπει να ανέλθουν στην εξουσία υγιείς άφθαρτες πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις, που θα ζητήσουν από τους δανειστές μας την τροποποίηση του επαίσχυντου όρου του μνημονίου, που προβλέπει την παραίτηση από το δικαίωμα ασυλίας, που έχουμε στα περιουσιακά μας στοιχεία καθιστώντας τους σαφές, ότι η Ελλάδα λίκνο του δυτικού πολιτισμού δε μπορεί να μετατραπεί σε προτεκτοράτο των Ευρωπαϊκών κρατών.
Ακόμη, επιβάλλεται να εξετάσουν ενδελεχώς τα προηγούμενα σκάνδαλα και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τα άτομα ,που εμπλέκονται σε αυτά και σε περίπτωση, που κριθεί η ενοχή τους, εκτός από την ποινή της φυλάκισης επιβάλλεται να κατάσχεται η ιδιωτική τους περιουσία.
Επιπλέον, είναι πρέπον να ερευνηθεί τo "πόθεν έσχες" όλων των βουλευτών και των δημόσιων αξιωματούχων (π.χ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, προέδρων οργανισμών, δημάρχων) και των συγγενών τους από το 1974 έως και σήμερα και σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι η κινητή και ακίνητη περιουσία τους δε μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει των δηλωμένων κατά καιρούς εισοδημάτων τους επιβάλλεται να δημεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Παράλληλα, για να γίνουν πράξη τα παραπάνω είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών, που προβλέπει παραγραφές αδικημάτων (όπως είναι τα αδικήματα ,για τα οποία θα ελεγχθεί από την προανακριτική επιτροπή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και ο ίδιος διαμηνύει ότι δεν τον απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δε θα το επικαλεστεί, διότι θα αποδείξει την αθωότητά του) ή εξάλειψη του αξιόποινου από ένα χρονικό διάστημα και μετά .Ειρήσθω εν παρόδω, εξαιτίας της παραγραφής των αδικημάτων τους αθωώθηκαν και τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου!

Αν πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης του λαού προς τους πολιτικούς, που τα τελευταία χρόνια έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου πολιτικής εξουσίας και λαού ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση, που ταλανίζει την πατρίδα μας.

Επικοινωνία με τον συντάκτη Email: theofanis28@gmail.com

 • ΗΠΑ και Γερμανία αντιδρούν στην αγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από την Gazprom - ”Ολως τυχαίως” η Κομισιόν ερευνά περιπτώσεις παράβασης του ανταγωνισμού από τη Ρωσική εταιρεία - Στον ”αέρα” και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα

Χοντρό παιχνίδι, με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά σε ρόλο αμήχανου και παθητικού θεατή, παίζεται με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα στην παραχώρηση των δύο αυτών επιχειρήσεων στη Gazprom, που έχει και το προβάδισμα με βάση τις προσφορές που φέρεται να έχει καταθέσει.
Η Ρωσική εταιρεία-κολοσσός στο χώρο της ενέργειας φέρεται να έχει καταθέσει προσφορά 900 εκ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ ενώ η προσφορά της και για τις δύο εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Η επόμενη καλύτερη προσφορά είναι της Socar από το Αζερμπαϊτζάν που όμως υπολείπεται κατά πολύ αυτής των Ρώσων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι άλλες δύο εταιρείες, ευρωπαϊκών συμφερόντων, αποσύρθηκαν αφού δεν μπορούσαν να καταθέσουν ανάλογες προσφορές.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην αντίδραση του Βερολίνου που δεν θέλει τη Gazprom, έστω και αν η προσφορά της είναι μακράν η καλύτερη και εξασφαλίζει έσοδα πάνω από 2 δις ευρώ για το δημόσιο.
Έσοδα, που για να μην το ξεχνάμε, δεν θα μπουν στα κρατικά ταμεία αλλά θα πάνε στους δανειστές.

Αυτή τη φορά, οι Γερμανοί έπαιξαν πιο έξυπνα. Άφησαν τους Αμερικανούς να βγουν εκείνοι μπροστά , να φανεί ότι εκείνοι αντιδρούν στην είσοδο των Ρώσων στην ελληνική αγορά ενέργειας, κάτι που είναι αλήθεια φυσικά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η αντίδραση ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των Ελλήνων και να επιφέρει ανεπανόρθωτη φθορά στην τρικομματική κυβέρνηση.
Ο κ.Σαμαράς αναζητεί μία νομιμοποιητική βάση άρνησης της Ρωσικής προσφοράς, προκειμένου να μην εκτεθεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Τη νομιμοποιητική αυτή βάση φαίνεται ότι ετοιμάζεται να του την προσφέρει η Κομισιόν, η οποία όλως τυχαίως και ξαφνικά άρχισε να ερευνά παραβιάσεις των αρχών και των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Gazprom.

Όλως συμπτωματικώς πάλι, όταν στην Ελλάδα έσκασε η υπόθεση της Siemens με τις δωροδοκίες και τα μαύρα ταμεία, η Κομισιόν σφύριζε αδιάφορα.
Αν υπάρξει απόφαση ότι η Gazprom παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού τότε θα αποκλειστεί από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και 
ΔΕΣΦΑ και η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει μία δικαιολογία για να προβάλει.

Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που έρχονται και εμποδίζουν την πώληση των δύο αυτών εταιρειών στους Ρώσους, είναι οι ίδιοι που εγκαλούν την Ελλάδα για αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και ζητούν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Η υπόθεση όμως έχει και άλλες παράπλευρες απώλειες.
Μία από αυτές είναι οι Ελληνορωσικές σχέσεις που παγώνουν οριστικά.
Μάλιστα το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά, ότι αν αποκλειστεί, με πλάγια μέσα, η Ρωσική εταιρεία από την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά, τότε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα.

Πηγή newsbomb.gr
Η διαφορά μεταξύ της αληθινής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης έχει με έξυπνο τρόπο θολωθεί.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για τον τρόπο με τον οποίο οι έξυπνοι – επιτήδειοι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν τους άλλους ανθρώπους: Αν κάτι από όλα αυτά σας φαίνεται γνώριμο, ε τότε είναι καιρός να ξυπνήσετε!

Το πιο σημαντικό στον έλεγχο των ανθρώπων είναι να μην το ξέρουν πως τους ελέγχεις. Εάν οι άνθρωποι ήξεραν, αυτή η γνώση θα έφερνε τη δυσαρέσκεια και ενδεχομένως την εξέγερση, κατάσταση που θα απαιτούσε ωμή βία και τρόμο για να κατασταλεί και αυτό δεν θα βόλευε τους ελέγχοντες.

Είναι ευκολότερο από ό,τι νομίζετε να ελεγχθούν οι άνθρωποι έμμεσα, και να τους χειριζόσαστε έτσι ώστε να σκέφτονται αυτό που θέλετε να σκέφτονται, και να κάνουν αυτό που θέλετε να κάνουν.

Μια βασική τεχνική είναι να κρατηθούν ανίδεοι. Οι μορφωμένοι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο εύκολοι να τους χειριστείς. Η κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης ή ο περιορισμός της πρόσβασης στην εκπαίδευση θα ήταν η άμεση προσέγγιση. Αυτό όμως θα ήταν πολύ φανερό. Η έμμεση προσέγγιση είναι να ελεγχθεί η εκπαίδευση που λαμβάνουν. Είναι δυνατό να είναι ένας Ph.D., γιατρός, δικηγόρος, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος, ή λογιστής, για να δώσουμε μερικά μερικά παραδείγματα, και να είναι συγχρόνως ένα αμόρφωτο άτομο.

Η διαφορά μεταξύ της αληθινής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης έχει θολωθεί έξυπνα στην εποχή μας έτσι ώστε έχουμε τους ανθρώπους που ασκούν με επιτυχία τις ειδικότητές τους, ενώ συγχρόνως είναι τελείως ανίδεοι για τα μεγαλύτερα ζητήματα του κόσμου στον οποίο ζουν.

Το πιο προφανές σύμπτωμα είναι η απουσία της πρωτογενούς, αυθεντικής σκέψης. Αν τους υποβάλλετε μια ερώτηση, θα καταλήξουν να αναπαράγουν κάτι που σκέφτηκε κάποιος άλλος σαν απάντηση. Τι πιστεύουν οι ίδιοι όμως; Ε λοιπόν, αυτό δεν τους απασχολεί. Η εκπαίδευσή τους αποτελείται από την εκμάθηση του πώς να χρησιμοποιήσει τη βιβλιοθήκη και να αναφέρει τις πηγές.

Αυτό απλοποιεί πολύ τα πράγματα για αυτόν που θέλει να ελέγχει την σκέψη των άλλων, επειδή με αρκετά χρήματα, με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων, με τα ιδρύματα δωρεών, ιδρύματα επιχορηγήσεων, και μέσω της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, είναι σχετικά εύκολο να ελέγξεις ποιούς θα θεωρούν ως τις αυθεντίες που θα αναφέρουν, αντί να τους αφήσεις να σκεφτούν από μόνοι τους.

Μια άλλη τεχνική είναι να τους κρατάς πάντα διασκεδαζόμενους. Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες οργάνωναν τσίρκα και μονομαχίες στις αρένες επειδή δεν είχαν την τηλεόραση. Εμείς έχουμε την τηλεόραση επειδή δεν έχουμε τσίρκα και μονομαχίες στις αρένες.

Με οποιοδήποτε τρόπο, ο σκοπός είναι να κρατηθεί η σκέψη των ανθρώπων στη ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, και τα περιφερειακά πολιτικά θέματα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να να ανησυχήσετε ότι κάποτε θα καταλάβουν τα πραγματικά ζητήματα και τον τρόπο με τον οποίο σας δίνουν την δυνατότητα να τους ελέγχετε.

Ακριβώς όπως ένα αληθινά μορφωμένο άτομο είναι δύσκολο να ελεγχθεί, το ίδιο ισχύει και για ένα οικονομικά ανεξάρτητο άτομο. Επομένως, θέλετε να δημιουργήσετε τις συνθήκες που θα παράγουν ανθρώπους που εργάζονται με μισθό, δεδομένου ότι οι μισθωτοί έχουν μόνο μικρό έλεγχο του οικονομικού πεπρωμένου τους. Θα θελήσετε επίσης να ελέγξετε το νομισματικό, το πιστωτικό και τραπεζικό σύστημα. Έτσι, και με τον πληθωρισμό του νομίσματος θα καταστεί σχεδόν αδύνατο για τους μισθωτούς να συσσωρεύσουν κεφάλαιο.

Μπορείτε επίσης με περιοδικές υποτιμήσεις να οδηγήσετε σε κατάρρευση τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τους μικρούς αγρότες, και τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξάρτητων κοινοτικών τραπεζών. Για να κρατήσετε τα συνδικάτα υπό έλεγχο, προωθείτε ένα σχέδιο που επιτρέπει σε σας να μετατοπίζετε τις θέσης εργασίας της παραγωγής εκτός της χώρας και μετά να επαναφέρετε τα προϊόντα αυτά ως εισαγωγές (free trade). Με αυτό τον τρόπο, θα απαλλαγείτε από τα συνδικάτα ή θα έχετε μόνο υπάκουα συνδικάτα.

Μια άλλη τεχνική είναι να...αγοράζονται αμφότερα τα πολιτικά κόμματα.., έτσι ώστε από μιά στιγμή και μετά οι άνθρωποι θα θεωρούν πως είτε ψηφίσουν για τον υποψήφιο Α είτε για τον υποψήφιο Β, αυτοί θα εφαρμόζουν τις ίδιες πολιτικές.

Αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη απάθεια και μια πεποίθηση ότι η πολιτική διαδικασία είναι άχρηστη και δεν πρόκειται να φέρει πραγματική αλλαγή. Αρκετά σύντομα θα έχετε έναν πληθυσμό που αισθάνεται απολύτως ανίσχυρος, και που θα σκέφτεται ότι για όλα τα άσχημα πράγματα που του συμβαίνουν δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένα, αλλά είναι ένα αποτέλεσμα παγκόσμιων δυνάμεων ή της "εξέλιξης" ή κάποια άλλη εξαϋλωμένη και αφηρημένη έννοια. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να προσφέρετε και τους αποδιοπομπαίους τράγους.

Έτσι, θα μπορείτε να τους αφήνετε να αιμορραγούν μέχρι τελευταίας σταγόνας, χωρίς να έχετε να ανησυχείτε ότι ένας από αυτούς θα γλιστρήσει μέσα στο σπίτι σας μια νύχτα να σας κόψει το λαιμό. 

 Αν τα κάνετε όλα σωστά και όπως πρέπει, δεν θα ξέρουν ούτε καν ποιανού λαιμό να κόψουν...


Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης*

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».
(Ν. Καζαντζάκης, 1957)
«Ελπίζω τα πάντα, φοβάμαι τα πάντα, είμαι σκλάβος».
(Ελληνικός λαός, 2013)

«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος». Οι οκτώ αυτές λέξεις, που είναι χαραγμένες στον τάφο του Ν. Καζαντζάκη είναι απ’ αυτές που συνιστούν και αποτελούν φιλοσοφία και στάση ζωής. Η φράση αυτή πέρασε παντού. Από την ντάπια (προμαχώνα) Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη, βρέθηκε να κοσμεί κάθε είδους αντικείμενο σ όλον τον πλανήτη, κάτι σαν τη φωτογραφία-πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη φράση, αντιστρέφοντας τους όρους αλλά αφήνοντας ακέραιο το περιεχόμενό της ίσως. Είχε δίκιο ο μεγάλος Κρητικός να αποσείει την ελπίδα και το φόβο, προκειμένου να λευτερωθεί. Μέρα με τη μέρα η «ελπίδα» κι ο «φόβος» φαίνεται ότι μας υποδουλώνουν και πιο πολύ. Αυτά αποδεικνύονται πλέον τα δεσμά, που μας κρατούν ναρκωμένους και πειθήνιους, κατά τρόπο πλέον μαζοχιστικό να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, περιμένοντας άραγε τι;

Η «ελπίδα» και η περιβόητη πλέον «αισιοδοξία», λέξεις που «πιπιλίζουν» τα εργαστήρια κοινωνικής νάρκωσης-βλέπε ΜΜΕ- δεν είναι παρά συναισθηματικές καταστάσεις, οι οποίες απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Η «ελπίδα», όταν δεν έχει κάποιο έρεισμα, αλλά απλώς χρησιμοποιείται ως ισχυρό αναλγητικό, για να μη γίνεται αντιληπτή η πηγή του πόνου, μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί. Όταν δε η «ελπίδα» κι η «αισιοδοξία» εκφράζονται κατά τρόπο χαζοχαρούμενο, τη στιγμή που η πληγή βαθαίνει και κακοφορμίζει, παύουν να είναι αφελή συναισθήματα, αλλά προφανώς υποκρύπτουν σκοπιμότητες από εκείνους που τα καλλιεργούν. Ποιες; Μα φυσικά τη διανοητική απονεύρωση της κοινωνίας, που υφίσταται οποιοδήποτε σαδιστικό και ηλίθιο «μέτρο», εναποθέτοντας τις «ελπίδες» της σε μια δι επιφοιτήσεως παρέμβαση του Αγίου Πνεύματος στις «σοφές» κεφαλές κάποιου Στουρνάρα ή κάποιου Τόμσεν, πράγμα λογικά και επιστημονικά αδύνατον. 

Τώρα αν κάποιοι, θεωρώντας ότι η «ελπίδα» δεν κοστίζει τίποτα και είναι τζάμπα, προφανώς σφάλλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ανά τρίμηνο ανανέωση της ελπίδας (με κάθε επιθεώρηση των αφεντικών ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ), δια των δανείων που λαμβάνονται μας κοστίζει, όχι ακριβά αλλά πανάκριβα.

Όλοι όσοι πουλούν «ελπίδα» και «αισιοδοξία», είναι στην πραγματικότητα «φυκοπώλες», παριστάνοντας τους «μεταξοκορδελοπώλες». Αλλά προφανώς δεν το κάνουν από α-λογία και α-κρισία. Κερδίζουν χρόνο μέχρι το άλλο «τέρμινο», το οποίο, είναι γνωστό πως είναι αντίστοιχο του μελλοντικού «κάποτε», «όποτε» , μια πολύ ευέλικτη λέξη, με την οποία όλοι είναι ευχαριστημένοι: αυτός που την λέει δεν δεσμεύεται, αυτός που την ακούει ικανοποιείται, η συζήτηση λήγει. Εσύ σ αυτό το μεσοδιάστημα εν τω μεταξύ, δίνεις την περιουσία σου, χάνεις την εργασία σου, καταστρέφεις τη ζωή σου, ωστόσο σου παρέχεται- απλόχερα η αλήθεια είναι- «ελπίδα» και «αισιοδοξία», γνωστές επί το λαϊκότερον ως «αέρας κοπανιστός».

Ο «φόβος», απ' την άλλη, που μπορεί να κλιμακωθεί και να φτάσει ως την ύψιστη βαθμίδα του, αυτήν του «τρόμου», κατευνάζει τα πάντα σε βαθμό εξηλιθίωσης. «Φοβάμαι» σημαίνει πρακτικά υπακούω οποιονδήποτε για ο,τιδήποτε. 

Καθίσταμαι άθυρμα στα χέρια επιδέξιων παικτών, που με «παίζουν» κατά το δοκούν, με το μεγάλο γι αυτούς «άλλοθι» της εθελούσιας «συμμετοχής» μας σ αυτό το άθλιο παιγνίδι. Άλλωστε, πολύ πριν από μας ο Επίκτητος πρότρεπε τους ανθρώπους να «μη φοβούνται τον πόνο και το θάνατο, παρά μόνο τον ίδιο το φόβο». 

Όταν δε, ο φόβος αυτός είναι συλλογικός παίρνει το χαρακτήρα κανονικής παράκρουσης και προετοιμάζει την κοινωνική αυτοχειρία. Ο Έλληνας φοβάται και τρομάζει πλέον μη χάσει, αυτά που δεν έχει, που δεν πρόκειται ποτέ να έχει, που δε θα τον αφήσουν ποτέ να τα αποκτήσει εκείνοι, που τον φοβίζουν ότι θα χάσει κάτι ανύπαρκτο!!! Σκέτη παράκρουση. Μάλλον σκέτη δουλεία. Για ν ακριβολογήσουμε σκέτη εθελοδουλία. Αυτός είναι και ορισμός της «σκλαβιάς», απευκταίος στο καζαντζακικό απόφθεγμα .

Αν δεν απαλλαγούμε τάχιστα απ' την «ελπίδα» και το «φόβο», θα καταλήξουμε σύντομα στα σκλαβοπάζαρα της Ιστορίας- κι έχει πάρα πολλά αυτή να μας δείξει στις προθήκες της.

Ειδικά εμείς οι Ηρακλειώτες, ας κάνουμε μια βόλτα μέχρι τον τάφο του Καζαντζάκη στο Μαρτινέγκο κι ας ξαναδιαβάσουμε την επιτύμβια επιγραφή, με φόντο την κορφή του Γιούχτα. Καλό θα μας κάνει….

*Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος.


Για την διόγκωση του ελλείμματος του 2009 που μας έβαλε στο μνημόνιο!

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και ακόμη δυο μελών της Στατιστικής Αρχής άσκησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με την κατηγορία για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών.

Καταλάβατε τώρα γιατί σφάζονται στο ΠΑΣΟΚ για το ποιος επέμενε να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο; Ανοίγουν τα θέματα και προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες.

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή καταγγελίες της υπαλλήλου Ζωής Γεωργαντά για τεχνική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, προκειμένου η χώρα να ανακηρυχθεί ..πρωταθλητής ελλείμματος μέσα στην Ευρωζώνη και να ενταχθεί πιο εύκολα στο μνημόνιο και να ληφθούν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο οικονομικός εισαγγελέας ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη στον Ανδρέα Γεωργίου και για το αδίκημα της παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Επίσης, άσκησε δίωξη και προς τα μέλη Κωνσταντίνο Μολφέτα προϊστάμενο διεύθυνσης εθνικών λογαριασμών και Ευσταθία Ξενάκη προϊσταμένη γενικής διεύθυνσης στατιστικής ερευνών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο κ. Γεωργίου κατά παραγγελία κάποιων της κυβέρνησης Παπανδρέου (ίσως του κ. Παπακωνσταντίνου που τον επέλεξε) φούσκωσε το έλλειμμα του 2009; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε δεν αποκλείεται να δούμε προανακριτική ή και εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο και με ποια στοιχεία.

Μέχρι προχθές ο κ. Στουρνάρας υποστήριζε θερμότατα τις πρακτικές της ΕΛΣΤΑΤ και τη συνεχή αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα της χώρας, που μας έφερε στο μνημόνιο.

Τώρα αποκαλύπτεται ολόκληρη η συμμορία που έβαλε εσκεμμένα τη χώρα στο μνημόνιο και παραχώρησε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές, ακόμα και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Με το βαρύτατο κατηγορητήριο του ηρωϊκού Ηπειρώτη οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη να μιλά για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος, αποκαλύπτεται και η «στρατηγική» Στουρνάρα, που υποστήριζε τα “greek statistics” ακόμα και ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.