Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με... «υπολογιστικά κόλπα» το πλεόνασμα λένε οι Γερμανοί

Οι δανειστές γνωρίζουν τις λαθροχειρίες της Αθήνας, αλλά τις ανέχονται για πολιτικούς λόγους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της είχε πάλι χθες την Ελλάδα η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το αγαπημένο έντυπο της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της ηγεμονικής χώρας της Ευρώπης. Οχι για καλό - μας το έδειχνε αμέσως και με τον τίτλο του δημοσιεύματος: «Η ΕΕ εξακολουθεί ακόμη να βλέπει στην Ελλάδα μια τρύπα στον προϋπολογισμό». Ο υπότιτλος επέτεινε το αρνητικό κλίμα: «Η Κομισιόν επιθυμεί αλλαγές». Ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον Ελληνα αναγνώστη ήταν σίγουρα το σημείο όπου με γερμανική αλαζονεία η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε θα αλλάξει οπωσδήποτε και μάλιστα προσδιόριζε και χρονικά πότε θα αλλάξει - πριν από τον επόμενο έλεγχο της τρόικας! Αυτό είναι το λιγότερο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Γιατί, εκτός από το πρώτο θέμα, η γερμανική εφημερίδα έχει και ένα σχόλιο για την Ελλάδα.

Ενα σχόλιο ειρωνικό για τον πρωθυπουργό προσωπικά και δηλητηριώδες στο πολιτικό του περιεχόμενο. «Δεν υπάρχει ακόμη ούτε ένας λόγος για να συμμεριστεί κανείς τον θεϊκό λόγο του πρωθυπουργού Σαμαρά περί «ιστορικής ημέρας» για την Ελλάδα», γράφει σαρκαστικά ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας. Με εμφανή κακεντρέχεια προχωρά αμέσως όχι απλά στην αποδόμηση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας περί «πρωτογενούς πλεονάσματος», αλλά στην καταγγελία ότι ουσιαστικά πρόκειται για προϊόν... λογιστικής λαθροχειρίας! «Αυτό το πλεόνασμα όμως προκύπτει ως αποτέλεσμα και υπολογιστικών κόλπων» τονίζει και εξηγεί τι εννοεί - την «αναστολή από το κράτος της πληρωμής των προμηθευτών του σε ύψος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ». Θέλοντας επίσης να δείξει ότι οι Γερμανοί δεν είναι «κουτόφραγκοι», που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ο σχολιαστής προσθέτει απειλητικά: «Οι δανειστές της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό, το ανέχονται όμως επειδή για πολιτικούς λόγους πρέπει οπωσδήποτε πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 να διατυμπανιστεί στην Αθήνα η είδηση μιας αναστροφής της τάσης»!

Σε απλά ελληνικά δηλαδή το σχόλιο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» λέει ότι ξέρουμε πως είναι παραμύθι το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά για πολιτικούς λόγους, θα σας αφήσουμε να το λέτε ως κυβέρνηση για να μη συντριβείτε στις ευρωεκλογές μετά από ένα εξάμηνο! Εξαιρετική βοήθεια δίνουν οι δεξιοί Γερμανοί στον ομοϊδεάτη τους δεξιό Αντώνη Σαμαρά! Το σχόλιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ως προς το τι πρόκειται να συμβεί μετά τον... «αναπτυξιακό θρίαμβο» της κυβέρνησης: «Χωρίς νέο κούρεμα του χρέους -υπό οποιοδήποτε όνομα και αν γίνει αυτό- δεν υπάρχει τέλος της κρίσης στην Αθήνα» υπογραμμίζει. Τελεία και παύλα. Κομμάτια και θρύψαλα δηλαδή το «success story» της ορμητικά επελαύνουσας ανάπτυξης κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, αφού όλη η «επιτυχία» της κυβέρνησης θα συμπυκνωθεί σε ένα νέο κούρεμα του χρέους, συνοδευόμενο σίγουρα και από επιζήμιες συνέπειες για τους Ελληνες, ιδίως όσους έχουν καταθέσεις, αλλά και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Δεν πρόκειται για ιδιαίτερη πολιτική γραμμή της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Στο ίδιο ουσιαστικά πνεύμα κινείται το ρεπορτάζ και της επίσης δεξιάς γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ», η οποία από τον τίτλο της κιόλας χαρακτηρίζει «προϋπολογισμό λιτότητας» τον προϋπολογισμό που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επιχειρεί να προβάλει ως δήθεν «αναπτυξιακό» προϋπολογισμό, χωρίς να πείθει παρά ελάχιστους φανατικούς υποστηρικτές της, είναι η αλήθεια. «Μετά από εσωτερική διαπάλη το κοινοβούλιο στην Αθήνα ψηφίζει τον επόμενο προϋπολογισμό λιτότητας» γράφει η «Βελτ» στον τίτλο της και προχωρά αμέσως στην ανοιχτή επίθεση με τον υπότιτλο: «Οι διεθνείς δανειστές απαιτούν περισσότερες περικοπές». Στο κείμενο η ίδια γερμανική δεξιά εφημερίδα μας πληροφορεί ότι «οι διεθνείς δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι με το σχέδιο προϋπολογισμού, απαιτούν πρόσθετες περικοπές ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» μάλιστα πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν της ΕΕ, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή παραμένει μια μη επακριβώς προσδιορισμένη ακόμη τρύπα. Γι αυτό πρέπει και σε κάθε περίπτωση να αλλάξει οπωσδήποτε ο προϋπολογισμός, πριν ολοκληρώσει την επόμενη αποστολή ελέγχου της η τρόικα που αποτελείται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, έλεγαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών». Με άλλα λόγια, καινούργιος Γολγοθάς για τον ελληνικό λαό.


*Δημοσιεύθηκε στο "ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το μοντάζ είναι από το "Γρέκι"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]