Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πάρτα μανταμίτσα...

Κατά την ομιλία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων, η Κριστίν Λαγκάρντ ειρωνεύτηκε Έλληνα εργαζόμενο που ήθελε να τις απευθύνει ερωτήσεις. 
Η απάντηση που έλαβε ο κύριος Γιώργος Ντάσης, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, αλλά και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι από την Λαγκαρντ ήταν: “Μιλάω μόνο αρχαία ελληνικά και δεν θα συννεοηθούμε”! 
Χιουμοράκι γαλλικό με ύφος Αντουανέτας απέναντι στην αγωνία επιβίωσης. Η ευγενική ψυχή του Έλληνα εκπροσώπου δεν του επίτρεψε να της απαντήσει στα ανάλογα γαλλικά πράγμα που δεν θα κάνουμε ούτε εμείς ως ευγενικοί, με ευρωπαϊκό καθωσπρεπισμό, γαλουχημένοι στην ευρωπαϊκή κουλτούρα τιμώντας πάντοτε τα δυτικοευρωπαϊκά ιδεώδη που μάς εμφύσησαν οι νταντάδες μας μπουκώνοντας μας στο πρωινό με κρουασάν, γκρέιπ φρουτ, πατέ πάπιας, κρεμ μπρουλέ πριν τα κατ' οίκον μαθήματα γαλλικών και πιάνου. 
Θα απαντήσουμε στην μαντάμ Κριστίν εις την αρχαίαν ελληνικήν εφόσον την μιλά άπταιστα. 
Λάβε ταύτα, Κριστινάκι, και ποίησέ τα επί του πλαισίου: 
Ω γυνή γραία, χαλκιδίτις ούσα ου μόνον, αλλά και δρομάς μύζουρις πιθηκαλώπηξ, βδέεις ως ανασεισίφαλλος λαλήσασα την γλώτταν ημών. 
Μανιόκηπος γαρ, λαλείς άνευ αντιπάλου ένεκα της από ετών ασκήσεως πολιτικής εις την ημετέραν χώραν από ρωποπερπερήθρες, οι οποίοι από καιρό να ανακράξουν έπρεπε εις όλα τα λέχρια όντα λάικ γιού: Ταύτα λαβείν, μωρή νοσούσα. 
Συ χαράν θα απολάμβανες λαμβάνουσα τους διδύμους ημών, αλλά, ωωωω απόψυγμα, η εσχάρα σου περιτρυγυρισμένη από το μυρρίνιον, βρώμας εστία κατέστη. 
Ο άροτος δι' εσέ είναι ανάμνησις αιώνων δι΄αυτό και κατάντησες ως αβροβόστρυχος αναζητών κύωνα ντούρο. Βουβονιάς από θέσην ισχύος αναπολούσα πόσθωνες και τροφαντούς διδύμους. Δι΄ου ο λόγος, γιού εισί δια τον πόσθωνα, και αφουγκραζόμενοι τους λόγουν υμών, δεν ποιείς έτερον ουδέν παρά το ίνα πέρδεις επί των διδύμων ημών. 
Μοίρα σκληρά οι αιώνες που βαραίνουν την φύσην της γυναικός, ειδικά η Νέμεσις της δικής σου τιμωρίας με την συνεχή αναπόλησιν των εποχών όταν περιβασώ ούσα δεν άφηνες παλούκιον δια παλούκιον όρθιο. 
Τώρα που η δελφύς σου καντάντησε ως μαραμένον σύκον και τα γογγύλια κατήλθον εις στην πατούσα, χαιρέτα μας το πλατύφυλο, έγινες σποδηριλαύρα. 
Εν κατακλείδι, συ τε οι εντόπιοι ρωποπερπερήθρες υπάγεται γαμηθείναι και μη μας τους κύκλους (κυριολεκτικώς) τάρατε.




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Οτοτοτοί! Ω γη και Θεοί! Μή φώνει μέγα!
    Δείται χαλινού μεν γλώττα αυτής, αλλ' τίς οίδεν (ως έπος ειπείν...) ει εθέλει αυτή μαστιγούσθω, τίς έθεσε σεαυτόν βιάζη φρόνημα αυτής και φύλακα τιμής της... παιδός;
    Ως, εις γήρας ελθόντες άνθρωποι τινές, ήδονται αστενακτί κακώσεων τε και στρεβλώσεων των σωμάτων αυτών, ίνα επαναδιεγείρωσιν των ανησυχασμάτων της πάλαι ποτέ καμφθείσης ήβης.
    Αλλ' εγώ προσώρας εάσω ταύτα, ουδέν κακόν κατά μεν, δηλονότι, αυτεξούσιον το δέμας ημών και πράττομεν κατα το δοκούν λεγόμενον...
    Ου μην αλλά, αντιδρώσα η διαταραχθείσα ισορροπία, μετ' ου πολύ, νείκος τρόπου κατά ανομοίων μετέρχεται , ίνα, "τετραποδηδόν εστάναι" (κατά ρήσιν του ημών μαγίστρου άρχοντος), κακούσθω και δημεύσθω οι περιουσίες απάντων των εισπεσόντων της επικρατούς Μεγαλοδεσποίνης, θυμιαμάτων τελεώσεως μυστηρίου γένωνται... έσσεται τέλος μελάγχρουν και άδηλον... μη γένοιτο!
    Μη λησμόνει, "αετού γήρας κορυδαλίδος νεότης", so...
    μια εβδομηκοντούτις, ισούται δύο τριανταετίδας και... πρόσθες.
    Έρρωσο και φρόνει μέγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παροράματα (διορθώσεις) λόγω βιασύνης...
      όπου δημεύσθω, δημευέσθω- όπου τριανταετίδας, τριαταέτιδας- όπου οι περιουσίες, αι περιουσίαι- όπου κακούσθω και δημεύσθω, κακούσθων και δημεύσθων (μάλλον)... και πολλά προφανώς άλλα που ο... χρόνος έσβησε την ικανότητα ελέγχου των.
      Για τον φίλο 8,21 μια συμβουλή. Η γλώσσα είναι μία (το θέμα των λέξεων) και εξακολουθούμε, παρά την κάκωσή της, να την χρησιμοποιούμε.
      Η δυσκολία έγκειται στην γραμματική και πολύ περισσότερο στο συντακτικό της που ελάχιστοι κατέχουν ικανοποιητικά πλέον.
      Όμως, παρά ταύτα, η "αίσθηση" των νοημάτων υφέρπει και με επαναλαμβανόμενη ανάγνωση, του προς εξέταση κειμένου, φθάνει σε ικανοποιητικό επίπεδο κατανόησης.
      Δια του λόγου το αληθές η τελευταία σαρκαστική πρόταση... "μια εβδομηντάρα ισούται με δυο τριαντάρες και πρόσθεσε (κάτι).
      Μια καλή "επανεκκίνηση", είναι η ανάγνωση της καινής διαθήκης, όπου η γλώσσα (παρά τα γραμματικά της εποχής λάθη) προσεγγίζει πολύ αυτό που οι παλαιότεροι είχαμε την θεία τύχη να μάθουμε, την Καθαρεύουσα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνῶ,γι΄αὐτό προσπαθῶ να γράφω στο πολυτονικό χωρίς αὐτόματη διόρθωση,ἔτσι,σάν ἄσκηση,ἀλλά ἐγώ τουλάχιστον πρόλαβα και καθαρεύουσα και ἀρχαία,ὅλο και κάποια θραύσματα γραμματικῆς και συντακτικοῦ ἔχω ἀποκομίσει.
      Δέν εἶναι το ἴδιο εὔκολο για τα παιδιά που ὅχι ἀπλῶς δέν γνώρισαν ἑλληνική γραμματεία, ἀλλά γνώρισαν την ἑλληνική ἀ-γραμματεία.
      Πάντως,ὁ συμπατριώτης μας,ἄν δέν αἰφνιδιάστηκε ἀπό την τσατσά,δέν ἔπρεπε να της χαρίσει κάστανα.
      Ἄν μπορούσε να της κάνει μάτ,θα ἔκανε τουλάχιστον τον γύρο του διαδικτύου...

      Διαγραφή
  2. Ρίξτε όμως και μια μετάφραση....Δεν γνωρίζουμε όλοι Αρχαία Ελληνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]