Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη «βράζει» - Ξέσπασμα οργής σε Ισπανία - Ιταλία

Ξέσπασμα οργής σε Ισπανία και Ιταλία προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας αλλά και o περιορισμός κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων όπως αυτό της διαμαρτυρίας.

Στη Μαδρίτη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους κατά του νόμου - φίμωτρο και  προσπάθησαν να περικυκλώσουν το κτήριο της βουλής. Η διαδήλωση τους ήταν παράνομη, μιας και ο Δήμος της πόλης, ανακοίνωσε πωςδεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τη διεξαγωγή της.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία δεν έλειψαν όπως και οι τραυματισμοί. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, 23 τραυματίστηκαν, ανάμεσα τους και αστυνομικοί ενώ συνελήφθησαν  7 άτομα. Στα πλακάτ και τα πανό των διαδηλωτών κυριαρχούσαν τα συνθήματα « ελευθερία στη διαμαρτυρία»  «το Λαικό κόμμα της χώρας είναι η ντροπή της Ισπανίας».

Ο νόμος της κυβέρνησης, προβλέπει μεταξύ άλλων, πρόστιμα για όσους διοργανώνουν διαμαρτυρίες χωρίς την έγκριση των αρχών αλλά και για αυτούς που δημοσιεύουν φωτογραφίες των αστυνομικών. Η διαδήλωση κοντά στη Βουλή, χωρίς άδεια μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως  600.000 ευρώ ενώ το πρόστιμο για εξύβριση  αστυνομικού μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 30.000 Ευρώ.
 
Ξεχειλίζει η οργή στην Ιταλία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν δρόμοι σε Ρώμη Τορίνο και Βενετία ενώ συνεχίστηκαν και οι κινητοποιήσεις του κινήματος Φορκόνι, το οποίο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό καθώς στις τάξεις του, πέραν των αγροτών και των φορτηγατζήδων, αγανακτισμένων και ανέργων,  έχουν βρει καταφύγιο και ακροδεξιές ομάδες.

Τα μέλη του κινήματος των Forconi που γεννήθηκε πριν από ένα 1 1/2 χρόνο στη Σικελία, γεμίζουν τις πλατείας της Ιταλίας διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής λιτότητας.
Λένε ότι δεν θα φύγουν από εκεί, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.
Ωστόσο, παρότι αυτοαποκαλούνται ένωση αγροτών, κτηνοτρόφων και «φορτηγατζήδων», στους κόλπους τους θα βρει κανείς από στοιχεία της ακροδεξιάς, όπως η «Casa Pound» και η «Forza Nuova» μέχρι χούλιγκανς της Λάτσιο.

Την περασμένη Παρασκευή, στο Τορίνο, πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική διαδήλωση κατά των Φορκόνι, στην οποία πήραν μέρος και μέλη του κομμουνιστικού κόμματος.

Χρωμοβόμβες κατά των αστυνομικών στο Τορίνο

Στο Τορίνο, εστία  διαδηλώσεων κατά της οικονομικής πολιτικής τις τελευταίες μέρες, φοιτητές εκτόξευσαν χθες χρωμοβόμβες εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούσαν το κτήριο το περιφερειακού συμβουλίου Palazzo della Ragione.

Και στη Ρώμη, μέλη του ακροδεξιού Casa Pound φορώντας μάσκες στα χρώματα της Ιταλίας και μαύρες κουκούλες προσπάθησαν να κατεβάσουν τη σημαία της ευρωπαικής ένωσης από τα γραφεία της Κομισιόν. Και τα κατάφεραν. Ο νούμερο 2 πάντως της Casa  Pound στην περιοχή συνελήφθη.

Στη Βενετία οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών της Forza Nuova και αντιφασιστών διαδηλωτών κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική και δήλωση υπουργού Εσωτερικών Angelino Alfano ο οποίος προειδοποίησε ότι το κύμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας φέρνει στη χώρα στο χείλος της εξέγερσης.

Αναλυτές και πολιτικοί επιστήμονες ερμηνεύουν διαφορετικά την οργή και εντοπίζουν ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την κοινωνία

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι από διαφορετικές ομάδες που κατεβαίνουν στους δρόμους αισθάνονται οργή διότι κανείς δεν τούς ακούει. Ένα μεγάλο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας δεν αισθάνεται ότι εκπροσωπείται από πουθενά. Ούτε από κόμματα ούτε από συνδικάτα λέει στον Guardian, ο Duncan McDonnell πολιτικός επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Πηγές: Russia Today, ANSA, Guardian
Από:  ertopen.com



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]